Συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Συμφωνία Πρεσπών, πολιτική αντιπαράθεση,

Σε υψηλούς τόνους διατηρείται η κόντρα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για τη συμφωνία των Πρεσπών, την ώρα που συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς οι διεργασίες στα Σκόπια μετά το πρόσφατο δημοψήφισμα.


στιγμιότυπο από την Συμφωνία των Πρεσπών
Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα ψηφιστεί από την παρούσα Βουλή, με πλειοψηφία μάλιστα, η οποία ενδεχομένως θα διευρύνεται το επόμενο διάστημα, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο να καταθέσει η ΝΔ πρόταση δυσπιστίας. Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ επαναλαμβάνει ότι «η ΝΔ επιθυμεί τη λύση, αλλά όχι μια οποιαδήποτε λύση που δεν θα υπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα» και τονίζει ότι «η ιστορία έχει δείξει ότι στα Βαλκάνια οι αδύναμες, σαθρές λύσεις, επιστρέφουν ως εφιάλτες».

Νίκος Βούτσης: Σε αυτή τη Βουλή δεν υπάρχουν 151 βουλευτές που θα ψηφίσουν πρόταση δυσπιστίας


Την κατηγορηματική θέση ότι η ΝΔ δεν θα βρει σ’ αυτή τη Βουλή 151 βουλευτές να ψηφίσουν πρόταση δυσπιστίας σε βάρος της κυβέρνησης, διατυπώνει ο Νίκος Βούτσης αναφερόμενος στο ανοιχτό ενδεχόμενο που αφήνει η αξιωματική αντιπολίτευση να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας πριν την έναρξη της συζήτησης στο κοινοβούλιο για την κύρωση της συμφωνίας.
Ο πρόεδρος της Βουλής, μιλώντας στο ΑΠΕ, δηλώνει βέβαιος ότι θα ψηφιστεί η συμφωνία των Πρεσπών από την παρούσα Βουλή, με πλειοψηφία μάλιστα που ενδεχομένως θα διευρύνεται το επόμενο διάστημα.

Ο κ. Βούτσης αναφέρεται και στη συνομιλία της εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ Μαρίας Σπυράκη και του Ζόραν Ζάεφ το 2017, δηλώνοντας πως οι συναντήσεις αυτές ή ο,τιδήποτε άλλο υπήρξε, πριν από τη Συμφωνία, καταδεικνύουν ότι υπήρξε τακτικισμός από την αξιωματική αντιπολίτευση, που «έκανε και κάνει κακό στη χώρα και ενδεχομένως κάνει κακό και στην ίδια τη ΝΔ».

Γιώργος Κουμουτσάκος: Στα Βαλκάνια οι σαθρές λύσεις επιστρέφουν ως εφιάλτες


«Το δημοψήφισμα παρήγαγε γενικότερη αβεβαιότητα. Αποδείχθηκε ένα μετέωρο βήμα» δηλώνει, στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, κληθείς να σχολιάσει το πρόσφατο δημοψήφισμα στη ΠΓΔΜ.
Ο κ. Κουμουτσάκος, επαναλαμβάνει ότι «η ΝΔ επιθυμεί τη λύση, αλλά όχι μια οποιαδήποτε λύση που δεν θα υπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα» και τονίζει ότι «η ιστορία έχει δείξει ότι στα Βαλκάνια οι αδύναμες, σαθρές λύσεις, επιστρέφουν ως εφιάλτες».

Τέλος, εκφράζοντας τους φόβους του για την έξαρση του λαϊκισμού και της ακροδεξιάς στις επικείμενες ευρωεκλογές συνολικά σε όλη την ΕΕ, ο κ. Κουμουτσάκος εκτιμά ότι είναι ένα πολύ ανησυχητικό φαινόμενο που δεν έχει αντιμετωπισθεί παρά το ότι είναι ορατή η εξέλιξή του εδώ και χρόνια. «Ο λαϊκισμός απειλεί να αποδομήσει όσα έχουμε χτίσει από κοινού στην Ευρώπη», σημειώνει χαρακτηριστικά μιλώντας στο ΑΠΕ/ΜΠΕ.

Κώστας Μπαργιώτας: Το Κίνημα Αλλαγής δεν θα γίνει συμπλήρωμα κανενός, ούτε και θα αφήσει τη χώρα σε ακυβερνησία


Ο βουλευτής Λάρισας του Κινήματος Αλλαγής, Κώστας Μπαργιώτας μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων δηλώνει ότι «φιλοδοξία του Κινήματος Αλλαγής είναι να γίνει ο καταλύτης των εξελίξεων που θα οδηγήσουν τη χώρα σε μια νέα πορεία, σε μια νέα Μεταπολίτευση», υπό τον απαράβατο όρο, την μόνη ανελαστική πρόταση, όπως σημειώνει, την Εθνική Συνεννόηση.

Εξηγώντας την απόφαση της Εκτελεστικής Γραμματείας και τις δημόσιες τοποθετήσεις της Φώφης Γεννηματά ο κ. Μπαργιώτας υπογραμμίζει ότι τους πολιτικούς συσχετισμούς θα τους καθορίσει η λαϊκή ετυμηγορία στις εκλογές καθορίζοντας το πλαίσιο, τους συνομιλητές και θα επιβάλει και όρους. «Το Κίνημα Αλλαγής δεν θ’ αφήσει τη χώρα να ολισθήσει στην ακυβερνησία. Ούτε θα δεχθεί να αποτελέσει συμπλήρωμα σε κυβερνήσεις χωρίς όραμα και προοπτική», τονίζει στη συνέντευξή του στο Πρακτορείο.

Επισημαίνει πως χρειάζεται η ευρύτερη δυνατή συναίνεση για να βγει η χώρα οριστικά από τη κρίση και επικρίνει τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ για το διχαστικό κλίμα πόλωσης που καλλιεργούν. «Σήμερα η μοναδική πολιτική δύναμη που πιστεύει με συνέπεια στη λογική της μετριοπάθειας, είναι το Κίνημα Αλλαγής. Για να μπορέσουμε να επιβάλουμε τη δημιουργία της ευρύτερης δυνατής συνεργασίας για την εθνική ανασυγκρότηση, χρειαζόμαστε προφανώς ισχυρή εντολή, την υποστήριξη όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών τόσο με τη συμμετοχή τους όσο και με την υποστήριξη τους στην κάλπη των βουλευτικών εκλογών», αναφέρει.

Σπύρος Λυκούδης: Δεν πρόκειται να στηρίξω τη Συμφωνία εάν συνδεθεί με ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση


Δεν πρόκειται να στηρίξει τη Συμφωνία «εάν συνδεθεί με ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, δηλαδή με νέα κυβερνητική πλειοψηφία» τονίζει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ Σπύρος Λυκούδης. Επεσήμανε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών έχει θετικό πρόσημο «έστω κι αν τα προβληματικά της σημεία, η ιθαγένεια και γλώσσα, είναι φανερό ότι δημιουργούν ζητήματα» και σημείωσε ότι «πολλά θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν η κυβέρνηση είχε χειριστεί το θέμα στην αφετηρία του με υπευθυνότητα, με ειλικρινή διάθεση εθνικής συνεννόησης. Προτίμησε όμως τα διχαστικά παιγνίδια στα οποία αρέσκεται και απέτυχε» πρόσθεσε.

Ο κ. Λυκούδης υποστήριξε ότι «αποτελεί προσβολή του ΣΥΡΙΖΑ προς τους πολίτες του κεντροαριστερού χώρου, η πρόταση περί ‘προοδευτικού μετώπου’, όταν ο ίδιος (σ.σ. ο ΣΥΡΙΖΑ) συγκυβερνά με ένα λαϊκιστικό ακραίο κόμμα της Δεξιάς με τις τραγελαφικές πιρουέτες του κι όταν ο ίδιος μέχρι χθες περιφρονούσε αν δεν χλεύαζε την Κεντροαριστερά» και υπογραμμίζει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ηττηθεί στις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις».
amna,gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου