‘Εφη Αχτσιόγλου: Έντεκα νέα προγράμματα για την καταπολέμιση της ανεργίας (vid)

‘Εφη Αχτσιόγλου, προγράμματα ανεργίας,

Την προκήρυξη 11 νέων προγραμμάτων, συνολικού προϋπολογισμού 632.500.000 ευρώ, που θα απευθύνονται σε 88.500 ανέργους, μέχρι το α' τρίμηνο του 2019, περιλαμβάνει ο σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας, όπως ανέφερε η αρμόδια υπουργός Έφη Αχτσιόγλου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με θέμα τις δράσεις καταπολέμησης της ανεργίας.


Τα νέα μέτρα για την καταπολέμηση της ανεργίας παρουσίασε η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, εστιάζοντας σε τρεις άξονες. Ο πρώτος αφορά τους μακροχρόνια ανέργους και τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας που στοχεύουν, όπως τόνισε τον «σκληρό πυρήνα» της ανεργίας με διάρκεια πλέον όχι 5 αλλά 8 μήνες και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα. Ο δεύτερος άξονας έχει στόχο την πρόσληψη ανέργων στον ιδιωτικό τομέα και ο τρίτος, αφορά προγράμματα ολοκληρωμένων παρεμβάσεων για κατάρτιση ανέργων.

«Ο σχεδιασμός μας περιλαμβάνει μέχρι το Α’ τρίμηνο του 2019 την προκήρυξη 11 νέων προγραμμάτων συνολικού προϋπολογισμού 632.500.000 ευρώ, που θα απευθύνονται σε 88.500 ανέργους, είπε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου κατά τη συνέντευξη Τύπου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν «εξ αυτών 31.500 θέσεις στα προγράμματα θα αφορούν νέους ανέργους».

Μέχρι τώρα εφαρμόστηκαν προγράμματα προϋπολογισμού ενός δισεκατομμυρίου ευρώ και σήμερα, την επομένη των μνημονίων κάνουμε ένα ακόμη βήμα με έμφαση τη στήριξη των νέων, τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου.

Ειδικά για τους νέους επιστήμονες προβλέπεται ότι θα ανέρχονται σε 10.000 οι ωφελούμενοι για θέσεις πλήρους εργασίας και απολαβές που βάσει του προϋπολογισμού των 112 εκατομμυρίων ευρώ, αναμένονται της τάξης των 1600 ευρώ σε νέο εργαζόμενο.

Με δωδεκάμηνη σύμβαση η δεύτερη μεγάλη ομάδα ωφελουμένων είναι 5.500 νέοι επιστήμονες που θα εργαστούν για τη θεσμική αναβάθμιση δημόσιων υπηρεσιών. «Η εργασία τους θα είναι 12μηνη και εργαστούν σε συγκεκριμένα πρότζεκτ για το δημόσιο τομέα, όπως, για παράδειγμα, η ψηφιοποίηση των ασφαλιστικών φακέλων των ασφαλισμένων. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 90 εκατομμύρια ευρώ και οι απολαβές για τους εργαζόμενους πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης θα είναι έως 1.140 ευρώ», δήλωσε η υπουργός Εργασίας.

«Η τρίτη μεγάλη ομάδα ωφελουμένων είναι 16.000 νέοι που θα λάβουν μέρος στη νέα γενιά ολοκληρωμένων παρεμβάσεων για κατάρτιση, πιστοποίηση, πρακτική άσκηση και επιδότηση νέων θέσεων εργασίας.

Σήμερα», όπως είπε, «η ανεργία έχει μειωθεί κατά περίπου επτά ποσοστιαίες μονάδες από το σημείο που η κυβέρνηση την παρέλαβε. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το δεύτερο τρίμηνο του έτους, η ανεργία ήταν 19%».

«Επί της σημερινής κυβέρνησης, δημιουργήθηκαν πάνω από 300.000 θέσεις εργασίας. Επίσης, σύμφωνα με τα ετήσια τεύχη των στοιχείων που συγκεντρώνει το πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», το 70% της αύξησης των θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα είναι πλήρους απασχόλησης», υπογράμμισε η κ. Αχτσιόγλου, επισημαίνοντας ότι τα δεδομένα αυτά «σε καμία περίπτωση δεν μας επιτρέπουν να εφησυχάζουμε. Γνωρίζουμε πολύ καλά το μέγεθος του προβλήματος της ανεργίας για την ελληνική κοινωνία».

Εκτός από την ανάσχεση της φυγής νέων στο εξωτερικό (brain drain), οι συλλογικές συμβάσεις καλύπτουν ήδη 190.000 εργαζόμενους, ενώ επιταχύνεται η διαδικασία αύξησης του κατώτατου μισθού από τον Ιανουάριο του 2019, τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου