Τουρκία: Σεμινάριο στους αξιωματικούς με εξαφανισμένο το Καστελόριζο!

Ελλάδα, Τουρκία, ΑΟΖ,

Η Άγκυρα φαίνεται πως επαναφέρει τη θεωρία του μη υπολογισμού του Καστελόριζου και την μη αναγνώρισης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Κύπρο.


Επανέφεραν τους χάρτες με την υφαλοκρηπίδα Λιβύης-Τουρκίας


Η Άγκυρα φαίνεται πως επαναφέρει τη θεωρία του μη υπολογισμού του Καστελόριζου και την μη αναγνώρισης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Κύπρο.
Ο βασικός εμπνευστής της θεωρίας αυτής, ο νυν υποναύαρχος του γενικού επιτελείου ναυτικού της Τουρκίας , Cihat Yayci, που είχε δημοσιεύσει το 2012 τη σχετική μελέτη για την ΑΟΖ της Τουρκίας.

Όμως εντύπωση προκάλεσε πως ο ίδιος υποναύαρχος, στις 21 Νοεμβρίου οργάνωσε σεμινάριο στην «Ακαδημία Εθνικής Άμυνας» της Τουρκίας, πρώην Σχολή Πολέμου, με θέμα «Η σημασία των θαλασσών η Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνη και τα προβλήματα».

Εκεί ο Cihat Yayci μιλώντας σε αξιωματικούς των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων υποστήριξε πως «η Ελλάδα καταπατά οικόπεδα της Λιβύης στην ανατολική Μεσόγειο». Η τουρκική εφημερίδα Aksam σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της αναφέρει πως «ο Yayci εξήγησε πως η Ελλάδα καταπατά της περιοχές Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης σε περιοχές όπου ανεβάζει την ένταση». Ο ίδιος υποστήριξε πως το 15Ο οικόπεδο στη Μεσόγειο βρίσκεται στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας και το 20ο στη Λιβύη. Ουσιαστικά με την αναφορά αυτή ο ίδιος δεν υπολογίζει ούτε το Καστελόριζο αλλά ούτε την Κρήτη και επαναφέρει τη θεωρία του, αυτή της ένωσης της ΑΟΖ Τουρκίας με αυτή της Λιβύης.

Στο θέμα της ΑΟΖ υπάρχουν πολλές θεωρίες και απόψεις και σίγουρα χρειάζεται η συναίνεση των παράκτιων κρατών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως φαίνεται πως οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις με το σεμινάριο και την παρουσίαση του τούρκου υποναυάρχου, συμφωνούν με τις απόψεις του καθώς τις παρουσιάζει στην Ακαδημία Εθνικής Άμυνας προς τους σπουδαστές και στους αξιωματικούς. Το δημοσίευμα της εφημερίδας Aksam πιθανότατα είναι μια προσπάθεια της γνωστοποίησης των απόψεων της Άγκυρας.Πάντως και ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Hulusi Akar, σύμφωνα με την εφημερίδα Yeni Safak στην επίσκεψη του στη Λιβύη τον περασμένο μήνα είχε παρουσιάσει αυτούς τους χάρτες της ενωμένης υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας με την Λιβύη παραβλέποντας τις απόψεις και τα πιθανά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου.
Μανώλης Κωστίδης/ΙΒΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου