Αλέξης Τσίπρας: Σήμερα νομοθετούμε τα μέτρα που εξήγγειλα στη ΔΕΘ (vid)

Αλ. Τσίπρας, Βουλή, Τροπολογίες ΥΠΟΙΚ,

Σήμερα καταθέτουμε μια διάταξη για το κοινωνικό μέρισμα. Είναι η τρίτη διαδοχική χρονιά που έχουμε τη δυνατότητα να δίνουμε για τους πιο αδύναμους. Καταθέτουμε τη διάταξη σήμερα όπως ακριβώς πέρυσι τέτοιο καιρό. Από την υπεραπόδοση της οικονομίας και φέτος έχουμε τη δυνατότητα και δίνουμε αντίστοιχο με το περσινό ποσό, είπε ο Αλ. Τσίπρας από το βήμα της Βουλής.


Σφοδρή κριτική σε όσους «κουνούν το δάκτυλο» και είναι οι «εμπνευστές του ΕΝΦΙΑ», άσκησε ο Αλ. Τσίπρας από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση των τροπολογιών που κατατέθηκαν στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών για τη μείωση του φόρου ακινήτων, τη σταδιακή μείωση της φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων, αλλά και το κοινωνικό μέρισμα που θα δοθεί για τρίτη χρονιά στις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες.

Ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση, τόνισε πως «σήμερα βρίσκεστε μπροστά στον μεγαλύτερο εφιάλτη σας» εξηγώντας πως θα κληθούν να ψηφίζουν ένα προς ένα τα μέτρα που εξήγγειλε στη ΔΕΘ και έλεγαν ότι δεν θα ψηφιστούν.

Είπε ειδικότερα για την τροπολογία για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ ότι με την προτεινόμενη ρύθμιση, οι πολίτες με χαμηλή και μεσαία περιουσία θα δουν τον επόμενο χρόνο ουσιαστική μείωση της επιβάρυνσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε εκτενή αναφορά στη διάταξη για το κοινωνικό μέρισμα που για τρίτη διαδοχική χρονιά «θα δοθεί στους πιο αδύναμους». 

Κοινωνικό μέρισμα


Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι αρχικά προβλέπεται το ποσό των 710 εκατ. ευρώ που, ανάλογα με τις προσαρμογές, μπορεί να υπάρξει και σχετική αύξηση. Είπε ότι το ακριβές ύψος και τα κριτήρια θα καθοριστούν με ΚΥΑ που ευελπιστεί η κυβέρνηση να έχει βγει έως την ερχόμενη Δευτέρα ώστε την Τρίτη να ανοίξει η σχετική πλατφόρμα και να μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να κάνουν τις αιτήσεις τους ώστε τις 14 Δεκεμβρίου να γίνει η καταβολή στους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος. Είπε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το μέτρο αφορά 1,3-1,4 εκ νοικοκυριά, περίπου 3,5 εκατ. δικαιούχους.

«Προχωράμε ήδη με γοργά βήματα στο στάδιο της υλοποίησης ενός σχεδίου που μας έφερε με ασφάλεια στην έξοδο από τα μνημόνια και σε ένα ασφαλές δημοσιονομικό περιθώριο, πιάνοντας τους στόχους του προγράμματος που κάποιοι αμφισβήτησαν ότι θα πιάναμε», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Μεταξύ των τροπολογιών που θα κληθούν να ψηφίσουν οι βουλευτές η μία αφορά την αποκατάσταση των πληγών στο Μάτι της Αττικής με τον πρωθυπουργό να την χαρακτηρίζει «εξαιρετικά σημαντική».

Με τη σημερινή τροπολογία, τόνισε ο πρωθυπουργός, δίνεται μεταξύ άλλων η δυνατότητα να προχωρήσουμε στην έκδοση των αδειών, στην συνολική ανοικοδόμηση στα κόκκινα κτίρια με όρους που δεν θα επαναλαμβάνουν τα λάθη του παρελθόντος.

Ευχαρίστησε δημόσια τον Νίκο Αναστασιάδη που σε επιστολή του τον ενημέρωσε ότι έγινε αποδεκτή η εισήγηση του κ. Τσίπρα ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να συμβάλει στην ανέγερση ενός δημόσιου νοσοκομείου στην πληγείσα περιοχή της Αττικής.

«Πυρά» σε Ν.Δ. και Κυριάκο Μητσοτάκη


Ο Αλ. Τσίπρας επέκρινε τη στάση του Κυρ. Μητσοτάκη που για ακόμα μια φορά αποφάσισε να απουσιάζει από τη συζήτηση στη Βουλή. «Κύριε Τσιάρα κάθεστε στη θέση του αρχηγού σας, μάλλον δεν θα έρθει και σήμερα. Λογικό είναι γιατί είναι άλλη μια μέρα στο ελληνικό κοινοβούλιο που φέρνουμε προς ψήφιση μέτρα ελάφρυνσης για τις πολύπαθες κατηγορίες των πολιτών, μεσαία και χαμηλότερα στρώματα που σήκωσαν τα βάρη», είπε ο πρωθυπουργός σχολιάζοντας την απουσία του προέδρου της Ν.Δ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου