Μεταναστευτικό: Η ΕΕ χορηγεί στην Ελλάδα 289 εκατ. ευρώ

Μεταναστευτικό, χρηματοδότηση,

Πρόσθετη έκτακτη χρηματοδότηση 305 εκατ. ευρώ στα κράτη μέλη που βρίσκονται κάτω από πίεση για την στήριξή τους στο μεταναστευτικό και την διαχείριση των συνόρων χορηγεί η Επιτροπή. Συγκεκριμένα χορηγούνται στην Ελλάδα 289 εκατ. ευρώ, στην Ιταλία 5.3 εκατ. ευρώ, στην Κύπρο 3.1 εκατ. ευρώ και στην Κροατία 6.8 εκατ. ευρώ...


Σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής, η χρηματοδότηση θα στηρίξει τις προσπάθειες των χωρών για την αύξηση των ικανοτήτων υποδοχής, την προστασία των θυμάτων της εμπορίας ανθρώπων και την ενίσχυση της ικανότητας εποπτείας και διαχείρισης των συνόρων.

«Η Επιτροπή δεσμεύεται να συνεχίσει να στηρίζει τα κράτη μέλη που βρίσκονται κάτω από πίεση λόγω του μεταναστευτικού» δήλωσε σχετικά ο αρμόδιος Επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος. «Η πρόσθετη έκτακτη χρηματοδότηση 305 εκατ. ευρώ που χορηγήθηκαν αυτή την εβδομάδα σε αρκετές χώρες θα αντιμετωπίσει τις επείγουσες ανάγκες διασφαλίζοντας ότι οι οι χώροι φιλοξενίας για τις νέες αφίξεις θα είναι κατάλληλοι, ότι θα υπάρχει πρόσβαση σε τρόφιμα και νερό, η ασφάλεια των πιο ευάλωτων ομάδων θα είναι εγγυημένη και ότι θα ενισχυθούν οι συνοριακοί έλεγχοι όπου απαιτείται.»

Η χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης θα χορηγηθεί από τα ταμεία του χαρτοφυλακίου του κ. Αβραμόπουλου του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ) και του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας (ΤΕΑ) και αποτελεί μέρος των 10,8 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν διατεθεί για τη μετανάστευση, τη διαχείριση των συνόρων και την εσωτερική ασφάλεια που έχει ήδη κινητοποιήσει η Επιτροπή για περίοδο 2014-2020.

Συγκεκριμένα στην Ελλάδα, η Επιτροπή χορηγεί 289 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της χώρας στην διαχείριση της μετανάστευσης. Η χρηματοδότηση θα διατεθεί ως εξής:

Ενοικιαζόμενα καταλύματα και επιδόματα: 190 εκατ. ευρώ θα διατεθούν στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) για να εξασφαλιστεί η συνέχιση του προγράμματος στήριξης έκτακτης ανάγκης για την ένταξη και τη στέγαση (ESTIA). Επίσης, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες θα λάβει επιπλέον 5 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των εγκαταστάσεων υποδοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα, μέσω της προμήθειας και διανομής 400 προκατασκευασμένων δομών.

Συνθήκες υποδοχής: 61 εκατ. ευρώ θα διατεθούν στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (IOM) και στο Διεθνές Ταμείο Επείγουσας Βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF) για τη συνέχιση των προγραμμάτων στήριξης στις εγκαταστάσεις υποδοχής στην ηπειρωτική χώρα. Αυτό περιλαμβάνει την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και την εκπαίδευση, τις ασφαλείς ζώνες για τους ασυνόδευτους ανηλίκους καθώς και την κατάρτιση του επιχειρησιακού προσωπικού.

Αναζήτηση και διάσωση: 33 εκατ. ευρώ θα διατεθούν στην Ελληνική Ακτοφυλακή για τη στήριξη των θαλάσσιων επιχειρήσεων στο Αιγαίο και για την ασφαλή αποβίβαση και την αποτελεσματική επεξεργασία μετά από τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Χειμερινή περίοδος: 357.000 ευρώ θα διατεθούν στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (IOM) για να υποστηρίξει τις προσπάθειες ετοιμότητας για την παροχή κουβερτών, χειμερινών ενδυμάτων κ.α για τις εγκαταστάσεις υποδοχής στα ελληνικά νησιά και στην περιοχή του Έβρου.

Μετά και από αυτή την έκτακτη χρηματοδότηση, η Επιτροπή έχει πλέον διαθέσει πάνω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα για τη διαχείριση της μετανάστευσης, εκ των οποίων σχεδόν 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ είναι έκτακτη χρηματοδότηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου