Με αύξηση των μισθών απαντά ο Εμανουέλ Μακρόν στα «Κίτρινα Γιλέκα»! (vid)

Εμανουέλ Μακρόν, Κίτρινα Γιλέκα, Γαλλία,

Να ανατρέψει το εις βάρος του κλίμα που έχει δημιουργήσει το κίνημα των "Κίτρινων Γιλέκων" επιχειρεί ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, προαναγγέλλοντας σειρά μέτρων που αφορούν πρωτίστως τα χαμηλά εισοδήματα...


Σειρά μέτρων στήριξης των χαμηλών εισοδημάτων προανήγγειλε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, υπό την σκιά της λαϊκής οργής έναντι των πολιτικών του που έχει φέρει στην επιφάνεια το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων».

Την αύξηση των μισθών κατά 100 ευρώ μηνιαίως, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στο πολυαναμενόμενο τηλεοπτικό διάγγελμά του.

Ο Γάλλος πρόεδρος χαρακτήρισε «δικαιολογημένη» και «βαθιά» την οργή που εκφράζουν τα «κίτρινα γιλέκα» με τις κινητοποιήσεις τους, τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες.

Τόνισε ότι γνωρίζει πως κάποιες από τις δηλώσεις που έκανε πρόσφατα «πλήγωσαν» τους ανθρώπους, όμως σημείωσε ότι πιστεύει πως μπορεί να βρεθεί μια διέξοδος από τα τρέχοντα προβλήματα.

Όπως είπε, ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην αύξηση των μισθών από τον επόμενο χρόνο.


Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεσμεύτηκε απόψε ότι θα καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή αλλά δεν θα επαναφέρει τον "φόρο πλούτου".

Ο Μακρόν είπε επίσης ότι από τον επόμενο χρόνο θα καταργηθεί το μέτρο της αύξησης στον φόρο κοινωνικών ασφαλίσεων για τους συνταξιούχους που λαμβάνουν λιγότερα από 2.000 ευρώ μηνιαίως.

Εκτός από την αύξηση των μισθών κατά 100 ευρώ τον μήνα, που όπως είπε δεν θα στοιχίσει τίποτα στην εργοδοσία, κάλεσε εκείνες τις επιχειρήσεις που μπορούν να το κάνουν, να χορηγήσουν στους εργαζομένους τους ένα "επίδομα" στο τέλος του έτους. Ανακοίνωσε επίσης ότι η αμοιβή για την υπερωριακή απασχόληση δεν θα υπόκειται σε φόρους από το 2019.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας είπε επίσης ότι σκοπεύει να συναντηθεί με τους δημάρχους όλης της χώρας.

"Θα απαντήσουμε στην οικονομική και κοινωνική επείγουσα κατάσταση με ισχυρά μέτρα, μειώνοντας τους φόρους πιο γρήγορα, διατηρώντας υπό έλεγχο τις δαπάνες μας, όχι όμως κάνοντας αναστροφή" στην ακολουθούμενη πολιτική, τόνισε.

Αλλαγή πολιτικής


Σε πολλά σημεία του διαγγέλματος ο Εμανουέλ Μακρόν επιχείρησε να διαλύσει την εντύπωση ότι είναι ένας απόμακρος πρόεδρος που αγνοεί τις ανάγκες των πολιτών και αδιαφορεί για τις καθημερινές δυσκολίες των φτωχών.

Επισήμανε πως αναγνωρίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι χαμηλόμισθοι και οι οικογένειες που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα κάθε μήνα συμπληρώνοντας ότι κηρύττει την χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οικονομικά και κοινωνικά.
«Ξέρω πως υπάρχει οργή» την οποία μοιράζονται πολλοί Γάλλοι, είπε, υπογραμμίζοντας ότι η δημοκρατική νομιμοποίηση που έχει ως πρόεδρος δεν πηγάζει από χαρισμένους «τίτλους» αλλά από την βούληση των πολιτών.

Ο Μακρόν προσπάθησε όμως να διαχωρίσει τις εκδηλώσεις βίας ορισμένων κίτρινων γιλέκων από τα αιτήματα της κοινωνίας, αναφέροντας ότι η βία που έχει σημαδέψει τις κινητοποιήσεις των κίτρινων γιλέκων τα δύο προηγούμενα Σάββατα δεν δικαιολογείται.

Διαμήνυσε πως «δεν θα υπάρξει καμία ανοχή σε αυτή την βία», προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στην διάθεσή της για να διασφαλίσει την ειρήνη στις πόλεις.

Τι προηγήθηκε

Ενάμισι χρόνο μετά την ορκωμοσία του ως 25ος πρόεδρος της Γαλλίας, και νεότερος σε ηλικία μετά τον Ναπολέοντα, ο Εμανουέλ Μακρόν βρίσκεται αντιμέτωπος με την κρίση των «κίτρινων γιλέκων». Μία κρίση που απειλεί ακόμη και την προεδρία του.

Μετά και από το τέταρτο Σάββατο μεγάλων διαδηλώσεων, ο Μακρόν αποφάσισε να σπάσει τη σιωπή του, απευθύνοντας διάγγελμα στον γαλλικό λαό με την ελπίδα να μπει ένα τέλος στα οδοφράγματα, τα μπλόκα, τα επεισόδια, τους τραυματίες και τις συλλήψεις.

Το πρωί της Δευτέρας, ο Γάλλος πρόεδρος συγκάλεσε έκτακτο συμβούλιο με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ, 12 υπουργών, προέδρων συνδικάτων και περιφερειών της χώρας. Σύμφωνα με όσα διέρρευσαν από τους συμμετέχοντες, ο Μακρόν μόνο άκουγε τις προτάσεις τους και δεν είπε τίποτα για το τι σκοπεύει να κάνει.

Σε κάθε περίπτωση τα κίτρινα γιλέκα έχουν ήδη συγκαλέσει νέες μαζικές κινητοποιήσεις, το επεισόδιο 5 όπως λένε στη Γαλλία, για τις 15 Δεκεμβρίου.

Η κρίση των κίτρινων γιλέκων έχει ήδη κοστίσει στη γαλλική οικονομία, με την Τράπεζα της Γαλλίας να μιλά πλέον για ανάπτυξη του τελευταίου τριμήνου στο 0,2% αντί για 0,4%.

Την ίδια ώρα, η αντιπολίτευση σκέφτεται ήδη την πρόταση μομφής.

Την ίδια ώρα ο υπό πίεση πρόεδρος ακύρωσε την ομιλία του για τη μεταρρύθμιση του δημοσίου που ήταν προγραμματισμένη για την Τετάρτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου