ΓΑΛΛΙΑ: Τα «κίτρινα γιλέκα» καθορίζουν την πρωθυπουργική ατζέντα

Γαλλία, κίτρινα γιλέκα, Εμμανουέλ Μακρόν, Εντουάρ Φιλίπ,

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν έδωσε εντολή στον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ για σειρά σημαντικών συναντήσεων με αφορμή τις ταραχές από τις διαδηλώσεις των κίτρινων γιλέκων.


Αντιμέτωπος με τη μείζονα πολιτική κρίση που περνάει η χώρα ο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν ζήτησε από τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ να οργανώσει σήμερα και αύριο συναντήσεις με τον πολιτικό κόσμο καθώς και με εκπροσώπους των κίτρινων γιλέκων, πριν ανακοινωθούν κάποια νέα μέτρα που θα μπορούσαν να φέρουν την ηρεμία, όπως εξηγεί το πρωθυπουργικό περιβάλλον.

Τριάντα δύο συνολικά προσωπικότητες θα συναντήσει αυτό το διήμερο ο Εντουάρ Φιλίπ. Το πρώτο ραντεβού σήμερα στις οκτώμισι ήταν με τη Δήμαρχο των Παρισίων Αν Ινταλγκό με την οποία έκανε, μεταξύ άλλων, και την αποτίμηση των ζημιών στην πρωτεύουσα. Θα ακολουθήσουν οι αρχηγοί των κομμάτων, οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων στη Βουλή και ορισμένες άλλες προσωπικότητες.

Το κέντρο του Παρισιού παραλύει και σήμερα


Αύριο το απόγευμα ο πρωθυπουργός, Εντουάρ Φιλίπ, θα δεχθεί την ομάδα των λεγόμενων «Ελεύθερων κίτρινων γιλέκων» που χθες μέσω της Εφημερίδας της Κυριακής ζήτησαν συνάντηση.

«Αν βγούμε από τη συνάντηση χωρίς να έχουμε κερδίσει τουλάχιστον το βασικό, που είναι ένα μορατόριουμ για τα καύσιμα, θα είναι αδύνατον να συγκρατήσουμε τα πλήθη», δήλωσε ο Μπενζαμέν Κοσί ένας από τους ιδρυτές. Ήδη προβλέπεται νέα κινητοποίηση για το Σάββατο.

Σήμερα, το κέντρο της πόλης έχει εκ νέου παραλύσει από διαδήλωση των εργαζομένων στα ασθενοφόρα στην πλατεία Κονκόρντ ενώ τη φωνή τους κατά της πολιτικής Μακρόν προσθέτουν σήμερα και οι μαθητές, με μπλόκα σε πάνω από 100 λύκεια.

Για σήμερα πάντως, η ατζέντα του προέδρου παραμένει λευκή χωρίς ραντεβού.
DW

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου