01/05/18

Το πρόγραμμα επιδότησης από εθνικούς πόρους της ίδρυσης και λειτουργίας νέων δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών ανέλυσε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, σε συνάντηση που είχε με δημάρχους και εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης...

 
Με την επισήμανση ότι το 2018 η κυβέρνηση στοχεύει σε δράσεις για το παιδί, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Θεανώ Φωτίου παρουσίασε χθες στους 203 δημάρχους το πρόγραμμα που αποσκοπεί στη δημιουργία 400 νέων παιδικών σταθμών για την απορρόφηση περισσότερων παιδιών μέσω του προγράμματος “Εναρμόνιση της Επαγγελματικής με την Οικογενειακή Ζωή”. Το πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας περιλαμβάνει ειδική επιχορήγηση 15 εκατ. ευρώ για ανακατασκευή χώρων, ώστε να αυξηθούν κατά 10.000 οι θέσεις φιλοξενίας παιδιών και να προσληφθεί προσωπικό, που θα ξεπεράσει τα 2.500 άτομα. Τις επόμενες μέρες το υπουργείο Εργασίας θα αποστείλει στους 203 δήμους τη λίστα των προδιαγραφών και των τεχνικών παρεμβάσεων, που θα χρηματοδοτηθούν.

“Η κυβέρνηση έχει θέσει για το 2018 ως στόχο υψηλής προτεραιότητας το παιδί” τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός απευθυνόμενη στους δημάρχους και αναφερόμενη στο φλέγον ζήτημα της φιλοξενίας των παιδιών στις δημοτικές δομές. Άλλωστε, εδώ και χρόνια είναι εντοπισμένο το πρόβλημα, όπου γονείς ενώ διαθέτουν το κουπόνι δεν μπορούν να το ενεργοποιήσουν διεκδικώντας μια θέση σε δημοτικό παιδικό σταθμό, καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις και σε πολλές περιπτώσεις, κυρίως στα αστικά κέντρα απευθύνονται στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς.

Με βάση το πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας ο κάθε δήμος από τους 203 θα έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει πόρους για ανακατασκευή υφιστάμενων χώρων, που θα τους έχουν ορίσει ως βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, ώστε τη νέα σχολική χρονιά οι αίθουσες να είναι έτοιμες. Πρόκειται για χώρους που είτε είναι ιδιόκτητοι, είτε παραχωρημένοι, είτε μισθωμένοι. Για μια δομή ή τμήμα θα χορηγηθούν έως 50.000 ευρώ και για δυο δομές ή τμήματα θα χορηγηθούν 75.000 ευρώ. Η επιχορήγηση αφορά βρεφικούς σταθμούς έως 14 θέσεις, βρεφονηπιακούς έως 20 θέσεις και παιδικούς έως 25 θέσεις.

Η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ Α.Ε.) θα εκδώσει πρόσκληση ενδιαφέροντος που θα αφορά τους 203 δήμους, για την συμμετοχή των οποίων απαιτείται έγκριση από δημοτικό συμβούλιο, εφ’ όσον η δομή υπάγεται απευθείας στον δήμο ή από το Δ.Σ. του νομικού προσώπου του δήμου, εφ’ όσον η δομή υπάγεται σε αυτό. Έως τα τέλη Μαΐου, ο δήμος θα πρέπει να έχει καταθέσει τον φάκελο των εργασιών ανακατασκευής προκειμένου να λάβει την πρώτη δόση. Η αποπληρωμή θα γίνεται με την ολοκλήρωση της ανακατασκευής. Επίσης, η αναπληρώτρια υπουργός ενημέρωσε ότι με τη δημιουργία νέων δομών θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για την πρόσληψη προσωπικού 2.562, που θα τις στελεχώσει.

Θετική ήταν η ανταπόκριση των δημάρχων, παρότι υπήρξε πλήθος ερωτημάτων κυρίως στο εάν η ανακατασκευή χώρων συνδέεται με την εφαρμογή του νέου πρότυπου κανονισμού για τις δημοτικές δομές παιδικής φροντίδας, γιατί σε αυτή την περίπτωση, οι δήμαρχοι αντέτειναν ότι “με τις νέες αυστηρές προδιαγραφές οι παλαιοί, πρώην κρατικοί παιδικοί σταθμοί θα κλείσουν, αφού δεν τις πληρούν”.

“Η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί να κλείσει καμία δομή παιδικής φροντίδας και δεν επιθυμεί να υπάρχουν παιδιά εκτός δομών” ξεκαθάρισε η αναπληρώτρια υπουργός. Διευκρίνισε, πάντως, ότι το πρόγραμμα των 15 εκατ. ευρώ αποτελεί μεταβατική λύση έως ότου ξεκινήσει το επόμενο πρόγραμμα από το 2019 για κατασκευή 1.800 νέων παιδικών σταθμών πανελλαδικά, από χρηματοδότηση που θα προκύψει από τα αντίμετρα. Η Θ. Φωτίου σημείωσε, μάλιστα, ότι το πρόγραμμα των 95 εκατ. ευρώ που είναι σε εξέλιξη από το υπουργείο Εσωτερικών για την ανακατασκευή των υφιστάμενων βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, ώστε να υπάρξει συμμόρφωση με τον πρότυπο κανονισμό, δεν σχετίζεται με το πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας, που μόλις εξήγγειλε.

“Με την αξιοποίηση των πόρων του υπουργείου Εργασίας θα ανακατασκευαστούν αίθουσες και θα δημιουργηθούν νέα τμήματα, ώστε να είστε έτοιμοι το φθινόπωρο του 2018 να υποδεχθείτε τα παιδιά” διευκρίνισε ο Θ. Γκοτσόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ, εταιρείας που διαχειρίζεται το πρόγραμμα “Εναρμόνιση Επαγγελματικής με την Οικογενειακή Ζωή”. Σημείωσε, μάλιστα, ότι παρέχεται η ευελιξία εφ’ όσον σε κάποιο δήμο ανοίξει νέα δομή, να ενεργοποιηθούν τα κουπόνια που έχουν στην διάθεσή τους οι γονείς και έως εκείνη τη στιγμή δεν τα είχαν αξιοποιήσει λόγω έλλειψης διαθέσιμων θέσεων.

Ο Γερμανός ΥπΕξ τοποθετείται λέγοντας ότι εδώ και χρόνια ακούγονται διάφορα περί Ευρώπης πολλαπλών ταχυτήτων, ενώ δυστυχώς στην πραγματικότητα όντως υφίσταται μία Ευρώπη με πολλαπλές ταχύτητες και εντελώς διαφορετικές στοχοθετήσεις....


Την ελπίδα ότι η Γερμανία θα παραμείνει τμήμα της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής, εκφράζει σε συνέντευξή του στο περιοδικό Der Spiegel ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. «Η Γερμανία δεν θα έχει καμία πραγματική φωνή στον κόσμο μόνη της παρά μόνον ως τμήμα της ευρωπαϊκής φωνής» σημειώνει ο Γκάμπριελ προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο μίας ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής είναι αναγκαίος ο προσδιορισμός των κοινών ευρωπαϊκών συμφερόντων, καθώς και ότι δεν πρέπει να μειωθεί η αξία των κοινών ευρωπαϊκών αξιών, όπως η ελευθερία, η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα

O Γερμανός υπουργός Εξωτερικών εκτιμά μάλιστα ότι «στον τελευταίο μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό στη Γερμανία δώσαμε πολύ λίγη σημασία στην Ευρώπη. Γράψαμε ένα ευρωπαϊκό κεφάλαιο στο οποίο επιβλήθηκαν πολύ έντονα οι οικονομικές αντιλήψεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Κι αυτό ήταν λάθος».

Μιλώντας για τον ρόλο της Γερμανίας σήμερα στον κόσμο, σημειώνει ότι αποτελεί ένα σημείο του πλανήτη που ποθούν πολλοί άνθρωποι, κυρίως λόγω της οικονομικής της ισχύος, αλλά και της φιλειρηνικής της υπόστασης. Παρά το ότι αναγνωρίζει ότι δεν έχουν εξαλειφθεί τα φαινόμενα φτώχειας και αδικίας εντός της χώρας, υπογραμμίζει τις κατακτήσεις της έναντι των όσων έζησαν οι προηγούμενες γενιές.

«Θα δούμε εάν οι Χριστιανοδημοκρατες είναι διατεθειμένοι να κάνουν το βήμα προς μια νέα ευρωπαϊκή συνύπαρξη. Στην παρούσα φάση βέβαια το CSU αποφασίζει άλλα. Αντί να αποφασίσει την ?επένδυση? στην Ευρώπη, ζητά να διπλασιάσει η Γερμανία τον προϋπολογισμό της για την άμυνα. Εντελώς στη γραμμή Donald Trump. Είμαι σίγουρος ότι σ' αυτό δεν πρόκειται να συμφωνήσει το SPD».

Σύμφωνα με τον Γκάμπριελ «Μόσχα, Πεκίνο και Ουάσινγκτον έχουν ένα κοινό σημείο στην πραγματικότητα: δεν εκτιμούν καθόλου την ΕΕ. Την περιφρονούν».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και η ίδια η ΕΕ, σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «ζούμε σε μία εποχή ανταγωνισμού μεταξύ δημοκρατικά και αυταρχικά συγκροτημένων κρατών. Και τα τελευταία επιχειρούν ήδη τώρα να κερδίσουν σε επιρροή στην ΕΕ και να μας διασπάσουν. Τα πρώτα ρήγματα είναι αναγνωρίσιμα στην Ευρώπη».

Ακολούθως υπογραμμίζει δεν αρκεί μόνον να καταστεί αποτελεσματικότερη η δημοκρατία στην Ευρώπη, αλλά να διατηρηθεί σε βάθος χρόνου το ευρωπαϊκό μοντέλο διαχείρισης των πραγμάτων και σε επίπεδο οικονομίας.

Ο Γερμανός ΥπΕξ τοποθετείται στη συνέχεια λέγοντας ότι εδώ και χρόνια ακούγονται διάφορα περί Ευρώπης πολλαπλών ταχυτήτων, ενώ δυστυχώς στην πραγματικότητα όντως υφίσταται μία Ευρώπη με πολλαπλές ταχύτητες και εντελώς διαφορετικές στοχοθετήσεις.

Ερωτώμενος για την κατάσταση στο Ιράν και για το εάν μπορεί να γίνει λόγος για μία ιρανική άνοιξη, ο Γερμανός ΥπΕξ σημειώνει ότι είναι δύσκολο να αποφανθεί κανείς ως προς αυτό, δεδομένου ότι οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας υποστηρίζονται από πολύ διαφορετικές ομάδες ανθρώπων, ενώ απουσιάζουν οι ηγετικές μορφές και μία κοινή πολιτική ατζέντα.

Αναφορικά με τις γερμανοτουρκικές σχέσεις ο κ. Γκάμπριελ τονίζει: «Εξαιτίας των φυλακίσεων και των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία μειώσαμε τις οικονομικές μας δραστηριότητες». Ειδικότερα, σχετικά με τις δηλώσεις του Τούρκου ομολόγου του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου για μία ταχεία βελτίωση των γερμανοτουρκικών σχέσεων και στο γεγονός ότι ο Γερμανός ΥπΕξ τον χαρακτηρίζει ως «προσωπικό φίλο» ,ο κ. Gabriel σημειώνει μεταξύ άλλων ότι ο κ. Τσαβούσογλου έκανε πολλά για την απελευθέρωση πολλών κρατουμένων Γερμανών πολιτών και ότι η σχέση φιλίας τους έχει συντελέσει στην προώθηση των θεμάτων αυτών.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η σύζυγος του πρωθυπουργού, Μπέττυ Μπαζιάνα, στην πρώτη της συνέντευξη στην Εφημερίδα των Συντακτών δηλώνει ότι: "Δεν δέχομαι κατηγορίες περί προδοσίας και εξαπάτησης" και σε άλλο σημείο προσθέτει:"Αν ξέρετε κάποιον από τον ΣΥΡΙΖΑ που έβγαλε χρήματα στην πλάτη του ελληνικού λαού να μου το πείτε. Πρώτη εγώ θα βγω στους δρόμους" για να επισημάνει ότι "Η Ιστορία έχει καταγράψει τη διαφορά ήθους και πολιτικής"....

«Η ιστορία έχει καταγράψει τη διαφορά ήθους και πολιτικής. Δεν δέχομαι κατηγορίες περί προδοσίας και εξαπάτησης. Αν ξέρετε κάποιον από τον ΣΥΡΙΖΑ που έβγαλε χρήματα στην πλάτη του ελληνικού λαού να μου το πείτε. Πρώτη εγώ θα βγω στους δρόμους», τονίζει η Μπέττυ Μπαζιάνα σε μια εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξή της στην "Εφημερίδα των Συντακτών" Σαββατοκύριακο με τίτλο "Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε την κυβέρνηση αλλά δεν πήρε την εξουσία".

Επισημαίνοντας ότι «ο κόσμος των παραδείσιων τόπων ανήκει σε διαφορετικό από μένα αξιακό σύστημα», αναρωτιέται η Μπέττυ Μπαζιάνα «πώς είναι δυνατόν να θεωρείται αξία η ιδιώτευση, το προσωπικό κέρδος σε βάρος του κοινού καλού και του δίκιου».

Μιλώντας όπως επισημαίνει η ίδια ως πολίτης και όχι ως σύζυγος του πρωθυπουργού, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, και στα δραματικά γεγονότα μέσα και έξω από το Μαξίμου το καλοκαίρι του 2015, τα οποία φαίνεται να την "πονούν": «Τα τελευταία τρία χρόνια κάθε 5η Ιουλίου κλαίω από νεύρα, από οργή -ναι, κυριολεκτώ», λέει χαρακτηριστικά, ωστόσο υπογραμμίζει ότι «ο Τσίπρας το πήγε ως το όριο της αντοχής που είχε η χώρα. Μέσα σ' αυτή τη δίνη δεν άλλαξε τον χάρτη των αξιών του, δεν τάχτηκε υπέρ των ισχυρών, είναι πάντα με την πλευρά των ανθρώπων του μόχθου».

Παράλληλα στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ άλλα υποσχέθηκε και άλλα έκανε, απαντά ότι εκείνοι «έσκυβαν το κεφάλι χωρίς να χάσουν καθόλου χρόνο, πρόθυμοι σε όλες τις εντολές» και «έχουν χρεωθεί για πάντα την αναξιοπρέπεια της υποταγής τους».

Αναφερόμενη ειδικότερα στα γεγονότα του καλοκαιριού του 2015 η Μπέττυ Μπαζάνα επισημαίνει:

«Υπάρχει μια αλήθεια που εκείνη την περίοδο καταπλακώθηκε μέσα στην ολομέτωπη επίθεση κατά της κυβέρνησης. Της αλήθειας ότι ο Τσίπρας το οδήγησε μέχρι εκεί που μπορούσε να το πάει, έχοντας συναίσθηση της ευθύνης για ό,τι είχε υποσχεθεί στον ελληνικό λαό αλλά και της ευθύνης μπροστά στο διακύβευμα.

»Γι' αυτό δεν δέχομαι τις κατηγορίες περί προδοσίας και εξαπάτησης. Δεν είχε άλλα στο μυαλό του κι άλλα έκανε, δεν είπε ψέματα, δεν οπισθοχώρησε. Πάλεψε να διαχειριστεί μια σκληρή, αμετακίνητη κατάσταση που ορθώθηκε μπροστά του άκρως απειλητική. Και το πήγε ως το όριο της αντοχής που είχε η χώρα μπροστά στην τρομακτική πίεση, τον πνιγμό, την τιμωρία. Είναι περιττό να πω αν συμφωνεί ο Τσίπρας με ό,τι αναγκάστηκε να κάνει, ότι θα ήθελε να τα κάνει όλα αλλιώς. Ναι, αγωνίστηκε όσο καλύτερα μπορούσε έχοντας απόλυτη συναίσθηση της επικίνδυνης κατάστασης.

»Διαπραγματεύτηκε μέχρι τελευταίας στιγμής για μια συμφωνία που δεν θα υπάκουε στους ίδιους νόμους του αδιεξόδου: στην παράλογη λιτότητα. Και στην τελευταία πρόταση συμφωνίας από τους δανειστές, στο εκβιαστικό "take it or leave it" πάλεψε όσο άντεξε. Και έκανε αυτό που κάθε δημοκράτης, αριστερός πολιτικός θα έκανε: ρώτησε το λαό που τον εξέλεξε προκειμένου να αντισταθεί, "να υπογράψω; " Και ο λαός μας απάντησε περήφανα και αποστομωτικά: «όχι», παρόλη τη βία εκείνης της κρίσιμης εβδομάδας πριν το δημοψήφισμα, την απίστευτη προπαγάνδα, τότε που το παλιό σύστημα έπαιζε τα ρέστα του?. Θυμάστε όσους έτρεχαν να φυγαδεύσουν τις καταθέσεις τους με το φόβο του κουρέματος των τραπεζικών καταθέσεων; Θυμάστε το διχασμό; Εκείνοι που είχαν να χάσουν πολλά και είχαν ήδη βγάλει τα χρήματά τους στο εξωτερικό και εκείνοι που δεν είχαν να χάσουν πια τίποτα.

»Ο Τσίπρας ζήτησε την κρίσιμη στιγμή τη γνώμη του ελληνικού λαού κι αυτός, παρόλο των ωμό εκβιασμό που του έκλεισαν προκλητικά τις τράπεζες, τού είπε: "να αντισταθείς". Θυμάστε τη συγκέντρωση του "όχι" στο Σύνταγμα; Ένα εκατομμύριο άνθρωποι. Μια φωνή που δυνάμωνε, μια δύναμη που μας ένωνε.

»... Ο Τσίπρας, έχοντας ρωτήσει τον ελληνικό λαό στο δημοψήφισμα έφυγε για να διαπραγματευτεί ξανά με τους δανειστές μια καλύτερη συμφωνία. Είχε πάρει καθαρή εντολή δικαιότερης συμφωνίας, όχι εντολή ρήξης ή εξόδου από την Ευρώπη ή το ευρώ. Το ερώτημα του δημοψηφίσματος ήταν σαφές: "Συμφωνείτε με την πρόταση των δανειστών; ". Στηριζόμενος στο κρυστάλλινο «όχι» του ελληνικού λαού, επέστρεψε με μια συμφωνία που ήταν μακριά από αυτό που οραματιζόταν αρχικά. Έκανε ένα συμβιβασμό, όχι όμως ταπεινωτικό, ένα συμβιβασμό που πίστευε ότι είχε μια προοπτική: να οδηγήσει τελικά στο τέλος της ηγεμονίας των ισχυρών, στο τέλος της παράλογης λιτότητας. Κι έκανε πάλι αυτό που θα έπρεπε να κάνει κάθε αριστερός πολιτικός που σέβεται τη ψήφο του λαού του, αλλά κυρίως σέβεται τον εαυτό του: έθεσε ξανά στην κρίση του λαού τις επιλογές του προκαλώντας τις εκλογές του Σεπτέμβρη του ΄15. Είπε ξεκάθαρα: "Στις πρώτες εκλογές εκλέχθηκα με ένα πρόγραμμα που οραματιζόταν τον άμεσο τερματισμό της ατιμωτικής επιτροπείας και της λιτότητας. Έδωσα ένα γνήσιο, καθαρό αγώνα με όσες δυνάμεις είχα. Αυτά κατάφερα. Ζήτησα τη γνώμη σας στα δύσκολα, στο αδιέξοδο. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν στα χέρια μου δύναμη. Που δυστυχώς υποτιμήθηκε. Αυτή τη συμφωνία έφερα. Συμφωνείτε; Συνεχίζουμε μαζί τον αγώνα; ". Και ο λαός μας, απάντησε πάλι. Και εμπιστεύτηκε ξανά στο ΣΥΡΙΖΑ την ελπίδα».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης η κ. Μπαζιάνα αποκαλύπτει ότι θα ήθελε να είχε συναντήσει τον Φιντέλ Κάστρο και σημειώνει: «Η εξουσία, ακόμα και η αριστερή, χτυπάει σε πολύ εσωτερικές χορδές του ανθρώπου, έχει να κάνει με την αυταρέσκειά του, την εικόνα του εαυτού του, ακόμα και με τη λίμπιντό του. Ο ναρκισισμός καιροφυλακτεί. Ίσως η ψυχανάλυση να βοηθούσε τους πολιτικούς... Αλλά ποιος αντέχει να συγκρουστεί με το είδωλό του;»
Η συνέντευξη της κας Μπαζιάνα  στην εφημ. των Συντακτών >>>

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος επισήμανε ότι η Ελλάδα έπρεπε να εναρμονιστεί με την ευρωπαϊκή οδηγία για τη χρήση της πλαστικής σακούλας και ανέφερε ότι στο πλαίσιο αυτό υπάρχει ένα αντικίνητρο για την πλαστική σακούλα...


Διευκρινίσεις για τις χρεώσεις στις πλαστικές σακούλες έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος γνωστοποιώντας παράλληλα που θα πηγαίνουν τα έσοδα από το ειδικό περιβαλλοντικό τέλος που θα πληρώνουν όσοι επιλέγουν να κάνουν χρήση σακούλας.

«Αν ο πολίτης χρησιμοποιεί είτε διχτάκι, είτε πάνινη σακούλα, είτε χάρτινη, είτε σακούλα πολλαπλής χρήσης, δεν πληρώνει κανένα τέλος. Άρα, αυτό που έχει εφαρμοστεί, προβλέπει ότι ο πολίτης που γνωρίζει να λειτουργεί ορθά καταναλωτικά και περιβαλλοντικά, δεν πληρώνει κανένα τέλος» τόνισε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm».

Η  χρέωση λειτουργεί ως αντικίνητρο


Ο κ. Φάμελλος επισήμανε ότι η Ελλάδα έπρεπε να εναρμονιστεί με την ευρωπαϊκή οδηγία για τη χρήση της πλαστικής σακούλας και ανέφερε ότι στο πλαίσιο αυτό υπάρχει ένα αντικίνητρο για την πλαστική σακούλα, κατ΄ αρχήν 3 λεπτά το τεμάχιο για το 2018 και 7 λεπτά το τεμάχιο για το 2019.

Που θα πηγαίνουν τα χρήματα


«Το βασικό που κάναμε είναι ότι όλα τα ταμεία πλέον των σημείων λιανικής και των σούπερ μάρκετ είναι πομποί ενός περιβαλλοντικού μηνύματος ότι προσέξτε, η λεπτή πλαστική σακούλα είναι επικίνδυνη για το περιβάλλον περιορίστε την» είπε και γνωστοποίησε ότι το τέλος που θα πληρώσει ο καταναλωτής για την πλαστική σακούλα θα πηγαίνει ολόκληρο στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης, προκειμένου να αγοράζονται σακούλες πολλαπλής χρήσης και άλλα μέσα μεταφοράς προϊόντων και διανέμονται στους πολίτες μέσα από τους δήμους.

Για την εφαρμογή του μέτρου στην Ελλάδα διευκρίνισε ότι προηγήθηκε εξαντλητικός διάλογος επί ενάμισι χρόνο με τους παραγωγούς πλαστικής σακούλας, τους εργαζόμενους σε όλα τα σημεία πώλησης, τα σούπερ μάρκετ, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και την αυτοδιοίκηση.
politik.gr

Το 2018 είναι μια σημαντική χρονιά, όχι μόνο λόγω της εξόδου από τα μνημόνια, αλλά και επειδή ανοίγει σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας για την επίλυση του Σκοπιανού, επισημαίνει ο Αλέξης Τσίπρας σε αποκλειστική του δήλωση στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα» 

Το 2018 δεν θα είναι σημαντική χρονιά για την Ελλάδα μόνο λόγω της εξόδου από τα μνημόνια, αλλά και επειδή ανοίγει «ένα σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας για την επίλυση του ονοματολογικού», τονίζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε αποκλειστική του δήλωση στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα».

Στη δήλωσή του, ο κ. Τσίπρας προαναγγέλλει τις αναγκαίες αποφάσεις «ώστε να δικαιώσουμε τον ρόλο της Ελλάδας ως ηγετικής δύναμης στα Βαλκάνια αλλά και ως πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή», ενώ κάνει λόγο για μια «πρόκληση οικονομική αλλά και γεωπολιτική».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ασκεί κριτική στη Νέα Δημοκρατία, την οποία κατηγορεί για αμήχανη και ανεύθυνη στάση, στο πλαίσιο της οποίας δεν αναγνωρίζει μεταξύ άλλων ούτε και «τη θετική παρακαταθήκη του Βουκουρεστίου το 2008».

Ολόκληρη η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα έχει ως εξής:

«Το 2018 είναι μια σημαντική χρονιά για την Ελλάδα, όχι μόνο γιατί έπειτα από οκτώ ολόκληρα χρόνια, επιτέλους, βγαίνουμε από τα μνημόνια, αλλά και γιατί ανοίγει ταυτόχρονα ένα σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας για την επίλυση του ονοματολογικού.

Είμαι πεπεισμένος ότι έχει έρθει πλέον η ώρα να πάρουμε τις αναγκαίες αποφάσεις, ώστε να δικαιώσουμε τον ρόλο της Ελλάδας ως ηγετικής δύναμης στα Βαλκάνια αλλά και ως πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Πρόκειται για μια πρόκληση οικονομική αλλά και γεωπολιτική. Η Ελλάδα, τόσο στην οικονομία όσο και στην εξωτερική πολιτική, πρέπει να εμπεδώσει μια νέα δυναμική φυσιογνωμία. Αυτή μιας σύγχρονης δημοκρατικής χώρας, που επενδύει στην ανάπτυξη, την ειρήνη και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης. Μιας χώρας που προοδεύει και λύνει προβλήματα.

Η κυβέρνηση έχει και τη βούληση αλλά και την ικανότητα να εγγυηθεί αυτή την πορεία.
Η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, προσώρας, κρατά μια αμήχανη και ανεύθυνη στάση. Δεν αναγνωρίζει τις ιστορικές της ευθύνες για τη μη επίλυση του προβλήματος, ταυτόχρονα όμως ούτε και τη θετική παρακαταθήκη του Βουκουρεστίου το 2008.

Ελπίζω, σύντομα θα κατανοήσουν ότι ένα εθνικής σημασίας ζήτημα δεν προσφέρεται για μικροκομματικά παιχνίδια, ώστε, αν υπάρξει προοπτική λύσης, να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ευρύτατης κοινοβουλευτικής συναίνεσης».

Μητσοτάκης: Δεν έχω ακούσει την επίσημη θέση της κυβερνητικής πλειοψηφίας

Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω συνέντευξής του στο Capital.gr κατηγορεί την κυβέρνηση για διγλωσσία, δείχνοντας προς την πλευρά του Πάνου Καμμένου.

Όπως τόνισε μεταξύ άλλων ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «Θα πρέπει να γνωρίζουμε ποια είναι η επίσημη θέση της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Μέχρι στιγμής δεν έχω ακούσει τίποτα τέτοιο. Όταν τοποθετηθεί επίσημα η κυβέρνηση διά του πρωθυπουργού, εκφράζοντας και τους δύο κυβερνητικούς εταίρους, θα μπορέσουμε κι εμείς να τοποθετηθούμε».

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, πάντως, την Πέμπτη, ο υπουργός Άμυνας εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στους χειρισμούς του υπουργού Εξωτερικών, ενώ τόνισε πως ο όρος «Μακεδονία» αποτελεί εθνική θέση που έχει αποφασιστεί από το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών.

«Υπάρχουν δύο αποφάσεις σταθμοί για το θέμα του Σκοπιανού. Η μία είναι η απόφαση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή και η απόφαση του Βουκουρεστίου. Θεωρώ ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να συνεχιστούν (...) Ελπίζω η λύση, η οποία θα δοθεί, θα είναι λύση η οποία θα διασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα και παράλληλα θα είναι αποδεκτή από το σύνολο του πολιτικού κόσμου», δήλωσε ο Πάνος Καμμένος.

Αισιοδοξία για την πορεία των διαπραγματεύσεων εξέφρασε ο Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης για σύνθετη ονομασία erga omnes.

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.