01/16/18

Τελικά, η νέα κινητικότητα (πολλοστή κατά την τελευταία κρίσιμη εικοσιπενταετία των εξουσιομανών δημαγωγών, των πονόψυχων λαϊκιστών, των «πατριδοκάπηλων», των «προδοτών», των ευρωπαϊστών, των ευρωσκεπτικιστών, των εθνοκεντρικών, των εθνομηδενιστών, των φιλελεύθερων, των νεοφιλελεύθερων, των σοσιαλιστών, των αριστερών, των μνημονιακών, των αντιμνημονιακών, των «καλωτουμπιστών», τρομάρα μας!) αποκάλυψε εκτυφλωτικά την άλλη, τη θλιβερή όψη, του Σκοπιανού και όχι μόνο. 

 του Δημήτρη Στεργίου (*)
 
Διότι, συνεχώς και καθημερινώς και άλλες εξελίξεις και μέτρα ή παραλείψεις ή τερτίπια ή μισόλογα αποκαλύπτουν την εφιαλτική όψη των πάμπολλων οικονομικών, κοινωνικών και εθνικών προβλημάτων, τα οποία συνεχώς αυξάνονται, πληθύνοντα και κορυφώνονται εξαιτίας της άφρονος τακτικής «ες αύριον τα σπουδαία» ή του κομματικού «στρίβειν» για αλλότριες, κομματικές κυρίως, σκοπιμότητες.

Έτσι, η νέα κινητικότητα για την ονομασία των Σκοπίων και μάλιστα ως «Νέα Μακεδονία» διαψεύδει τη γνωστή πρόβλεψη του τότε (13 Φεβρουαρίου του 1993) πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ότι «μετά από δέκα χρόνια κανένας δεν θυμάται αυτό το όνομα» (Μακεδονία), ενώ δικαιώνει πλήρως τη γνωστή ρήση του Μάρξ ότι «η ιστορία επαναλαμβάνεται την πρώτη φορά σαν τραγωδία και τη δεύτερη φορά ως φάρσα». Μάλιστα, η ρήση αυτή του Μαρξ δικαιώνει και τον αγανακτισμένο Μακρυγιάννη, ο οποίος έλεγε: «Πατρίδα, πατρίδα, ήσουνε άτυχη από ανθρώπους να σε κυβερνήσουν»!

Ας «επισκεφτούμε» λίγο γρήγορα την άλλη, τη θλιβερή, όψη του Σκοπιανού κατά την πρώτη εμφάνισή του (λέμε «εμφάνιση» διότι προϋπήρχε από το 1943 ως δημιούργημα του «φίλου» μας Τίτο, αλλά και τότε η Ελλάς … «εκοιμάτο», ενώ το 1986, ο τότε πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου σε ομιλία του στο 3ο Σώμα Στρατού είχε δηλώσει ο όρος «Μακεδονία» είναι εσωτερικό θέμα της … Γιουγκοσλαβίας!) το 1991, όταν η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας επέφερε στις 8 Σεπτεμβρίου του 1991, την ανεξαρτητοποίηση της ως τότε «ομόσπονδης Δημοκρατίας της Μακεδονίας», η οποία διεκδικούσε την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Τότε, στην πρώτη αυτή φάσηη ιστορία εμφανίστηκε, όπως επισημαίνει ο Μάρξ, ως «τραγωδία», ως εξής:

-Στις 16 Δεκεμβρίου 1991 σημειώθηκε η πρώτη ρήξη Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και Αντώνη Σαμαρά. Την ημέρα εκείνη, συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών-μελών της ΕΟΚ, με κεντρικό θέμα την αναγνώριση των νέων κρατών που προέκυψαν στην Ανατολική Ευρώπη, μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και της Σοβιετικής Ένωσης. Βασικότερα κριτήρια για την αναγνώρισή τους ήταν τα εξής: ο σεβασμός του «χάρτη» του ΟΗΕ, η αναγνώριση των υποχρεώσεων που απορρέουν από την τελική πράξη του Ελσίνκι, καθώς βέβαια και ο σεβασμός προς τους γείτονες (έλλειψη αλυτρωτικού πνεύματος κτλ.).

Τότε, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δήλωσε ξεκάθαρα ότι για να αναγνωριστεί η νεότευκτη Δημοκρατία των Σκοπίων θα έπρεπε να εκπληρώνονται τρεις προϋποθέσεις: να εγγυάται το Σύνταγμα της καινούριας Δημοκρατίας ότι δεν τρέφει εδαφικές αξιώσεις έναντι της Ελλάδας, να διευκρινίσει ρητά ότι δεν υπάρχει «μακεδονική» μειονότητα στην Ελλάδα και, τέλος, να αλλάξει το όνομά της κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις σε ό,τι αφορά την ιστορική συνέχεια.

Την ίδια ημέρα, ο Αντώνης Σαμαράς μετατράπηκε σε… «Μακεδονομάχο», ενώ δύο μόλις εβδομάδες πριν στη συνδιάσκεψη των Βρυξελλών, δηλαδή στις 2 Δεκεμβρίου 1991, είχε υπογράψει, μαζί με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους συναδέλφους του, τον περίφημο «Κανονισμό 3567/91» του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της ΕΟΚ, σύμφωνα με τον οποίο η νεότευκτη Δημοκρατία των Σκοπίων αναγνωρίζεται ως… «Μακεδονία» σκέτο! Τότε, την ημέρα εκείνη, πρωτοεμφανίστηκε η ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας»…

-Τότε, στην Ελλάδα συγκαλείται υπουργικό Συμβούλιο και προετοιμάζονται συλλαλητήρια, παρεμβαίνουν η ΕΟΚ και ο ΟΗΕ με τις γνωστές αποφάσεις ,οι οποίες ποτέ δεν εφαρμόστηκαν από νέο κρατίδιο και οι οποίες θύμισαν το περιβόητο Συνέδριο της Βιέννης του 1815, το οποίο έληξε στις 9 Ιουνίου του 1815, όταν οι σύνεδροι, μετά την αδυναμία να πάρουν αποφάσεις (οι ευρωπαϊκές Μεγάλες Δυνάμεις ήθελαν ξανασχεδιάσουν τον πολιτικό χάρτη της Ευρώπης, να καθορίσουν τα όρια των χωρών τους και τις σφαίρες επιρροής τους μετά τους γαλλικούς επαναστατικούς πολέμους, τους ναπολεόντειους πολέμους, την οριστική διάλυση της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και την εν εξελίξει κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας) το΄ριξαν στο … χορό!

-Το 1992 πραγματοποιούνται συλλαλητήρια στη Θεσσαλονίκη για την ελληνικότητα της Μακεδονίας και σύσκεψη υπό τον τότε πρόεδρο Κωνσταντίνο Καραμανλή. Συμφωνία όλων (πλην της κ. Παπαρήγα) ήταν ότι η Ελλάδα θα αναγνωρίσει ανεξάρτητο κράτος των Σκοπίων μόνο εάν τηρηθούν οι τρεις όροι της ΕΟΚ (16-12-91) με την αυτονόητη διευκρίνιση ότι το όνομα του κράτους αυτού δεν θα υπάρχει η λέξη Μακεδονία. Τότε αποπέμπεται ο Α. Σαμαράς και το υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει ο ίδιος ο Μητσοτάκης.

-Το 1993 ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της ιστορίας του Σκοπιανού ως τραγωδίας με την επιστολή Σαμαρά προς Μητσοτάκη στις 15 Μαρτίου του 1993 με βαριά υπονοούμενα, με την παραίτηση του Γεωργίου Ράλλη από το βουλευτικό αξίωμα στις 27 Μαρτίου του 1993, όταν άρχισε συζήτηση στη Βουλή με κεντρικό θέμα την ενημέρωση της εθνικής αντιπροσωπείας από τον τότε πρωθυπουργό Κων. Μητσοτάκη για τις εξελίξεις στο ζήτημα των Σκοπίων και όταν το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας κατά της τότε κυβέρνησης, που τελικά απορρίφθηκε στις 29 Μαρτίου, κατηγορώντας ευθέως την κυβέρνηση Μητσοτάκη για ατυχείς χειρισμούς στην υπόθεση των Σκοπίων, ενώ παράλληλα κατηγορούσε και το ΠΑΣΟΚ για την αδιαλλαξία που επιδείκνυε, την αποχώρηση στις 30 Ιουνίου του 1993 του Αντώνη Σαμαρά από τη Νέα Δημοκρατία και την ίδρυση από αυτόν του νέου κόμματος, της «Πολιτικής Άνοιξης», την έντονη αντίδραση στις 7 Σεπτεμβρίου του 1993 του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη σε σκληρή δήλωση του Αντώνη Σαμαρά, με τις μεγάλες συγκρούσεις την ίδια ημέρα σε όλο το πολιτικό φάσμα, τη δήλωση την ίδια ημέρα του τότε βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Στέφανου Στεφανόπουλου, στενού φίλου του Σαμαρά, ότι καθίσταται πλέον ανεξάρτητος βουλευτής και αίρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση.

Έτσι η κυβέρνηση έχασε μία υπερπολύτιμη έδρα και η ΝΔ έμεινε με μόλις 151 βουλευτές, έναν δηλαδή παραπάνω από το όριο αυτοδυναμίας.

Την άλλη ημέρα, Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 1993, δύο ακόμα βουλευτές της ΝΔ αποχώρησαν από το κόμμα το οποίο τους εξέλεξε και προσχώρησαν στην ΠΟΛΑΝ του Σαμαρά: ο Νίκος Κλείτος και ο Βασίλης Μαντζώρης. Το σχέδιο Σαμαρά προέβλεπε όμως να μην είναι αυτοί που θα ρίξουν την κυβέρνηση, γι’ αυτό και απλά ανακοινώθηκε η παραίτησή τους από το βουλευτικό αξίωμα. Έτσι η Νέα Δημοκρατία παρέμεινε με 151 βουλευτικές έδρες.

Την επόμενη ημέρα, Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 1993, ένας σχετικά άγνωστος βουλευτής, ο Γιώργος Συμπιλίδης, κατέθεσε στο γραφείο του προέδρου της Βουλής δήλωση, σύμφωνα με την οποία αίρει την εμπιστοσύνη του προς την κυβέρνηση και καθίσταται ανεξάρτητος βουλευτής, αποχωρώντας απ’ τη ΝΔ και προσχωρώντας στην Πολιτική Άνοιξη. Την ίδια ώρα ένας άλλος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, στενός συνεργάτης του Σαμαρά, ο Άκης Γεροντόπουλος, παραιτήθηκε από το βουλευτικό αξίωμα και προσχώρησε κι αυτός στην Πολιτική Άνοιξη.

Και η φάση αυτή ολοκληρώθηκε με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη να σπεύσει στις 9 Σεπτεμβρίου του 1993 να συναντηθεί με τον πρόεδρο της δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή, στον οποίο και εισηγήθηκε τη διάλυση της Βουλής και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, προκειμένου η νέα ισχυρή κυβέρνηση που θα προέκυπτε να αντιμετώπιζε τα φλέγοντα εθνικά θέματα. Ο πρόεδρος αμέσως αποδέχτηκε την εισήγηση του τότε πρωθυπουργού και συμφωνήθηκε οι εκλογές να διεξαχθούν την Κυριακή 10 Οκτωβρίου 1993, τις οποίες φυσικά κέρδισε το ΠΑΣΟΚ.

Και για να μην ξεχάσουμε τον Μαρξ υπενθυμίζουμε ότι η ιστορία αυτή, σε όλη αυτήν την περίοδο των 25 ετών, τη δεύτερη φορά επαναλήφθηκε και επαναλαμβάνεται ως φάρσα, αφού από τους δύο πρωταγωνιστές των ημερών αυτών του Σεπτεμβρίου του 1993 και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που αποχώρησαν από την παράταξή τους και ίδρυσαν μάλιστα και δικό τους κόμμα, ο μεν Κωστής Στεφανόπουλος έγινε και … πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο δε Αντώνης Σαμαράς … πρωθυπουργός του 2012!!!

Είχε προηγηθεί ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τα γνωστά «Ιουλιανά»του 1965! Επίσης, ύστερα από 25 χρόνια διαβάζουμε ότι προτείνεται ως ονομασία των Σκοπίων η «Νέα Μακεδονία», δηλαδή μια ονομασία που είχε πέσει, μεταξύ πολλών άλλων ονομασιών, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το 1992 ως Νova Makedonija (πακέτο Πινέιρο), το οποίο απορρίψαμε μετά βδελυγμίας, συλλαλητηρίων και έντονων πολιτικών και κομματικών αντιδράσεων…
πηγή:  euractiv.gr

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και τον βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντάλα τον Β', αναφέρθηκε στο προσφυγικό, την κατάσταση στη Συρία, το Κυπριακό και τις δυνατότητες συνεργασίας Ελλάδας - Κύπρου - Ιορδανίας...


Σημαντικές προκλήσεις, αλλά και σημαντικές ευκαιρίες αναδεικνύονται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και τον βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντάλα Β.

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο προσφυγικό, την κατάσταση στη Συρία, το Κυπριακό και τις δυνατότητες συνεργασίας των τριών χωρών, μετά τις συμφωνίες που υπογράφηκαν στην πρώτη τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας, που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία, καθώς οι τρεις χώρες κατοχυρώνονται ως πυλώνες ασφάλειας, σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή.

Εξαιρετικά σημαντική η πρωτοβουλία


«Θεωρώ εξαιρετικά σημαντική αυτήν την πρωτοβουλία, σε μία περίοδο που προβάλλουν μπροστά μας σημαντικές προκλήσεις, αλλά αναδεικνύονται και σημαντικές ευκαιρίες στην περιοχή μας, την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου» είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι αυτή η τριμερής συνεργασία βασίζεται σε γερά θεμέλια διότι:

- Οι χώρες μας έχουν σημαντικούς ιστορικούς, πολιτιστικούς και οικονομικούς δεσμούς με την Ιορδανία. Δεσμούς φιλίας μεταξύ των λαών μας, πάνω στους οποίους θα δουλέψουμε.
- Έχουμε κατοχυρώσει τη θέση μας ως χώρες-πυλώνες σταθερότητας ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή.

Να εξασφαλιστεί το συντομότερο δυνατό η ειρήνη στη Συρία


Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στη Συρία, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι οι τρεις ηγέτες υπογράμμισαν την ανάγκη να εξασφαλισθεί το συντομότερο η ειρήνη στη χώρα και να τεθούν τα θεμέλια για ένα μέλλον δημοκρατίας και συμφιλίωσης.

Η διεθνής κοινότητα να στηρίξει ενεργά χώρες που φιλοξενούν μεγάλο αριθμό προσφύγων


«Τονίσαμε την τεράστια πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι χώρες μας σε σχέση με το προσφυγικό και την ανάγκη που υπάρχει, η διεθνής κοινότητα να στηρίξει ενεργά και αποτελεσματικά τις χώρες που φιλοξενούν μεγάλο αριθμό προσφύγων και φέρουν το βάρος εξυπηρέτησης ανάλογων, πολύ αυξημένων ανθρωπιστικών αναγκών» επισήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Ακόμη, επιβεβαιώσαμε τη δέσμευσή μας για την αντιμετώπιση απειλών κατά της ασφάλειας της περιοχής μας και ιδιαίτερα των φαινομένων της διεθνούς τρομοκρατίας, του βίαιου εξτρεμισμού και της ριζοσπαστικοποίησης».

Επανέναρξη συνομιλιών για ισραηλινό και παλαιστινιακό κράτος


Σχετικά με το Μεσανατολικό, υπογράμμισαν τη σημασία που αποδίδουν στην επανέναρξη αξιόπιστων και άμεσων συνομιλιών για λύση δύο κρατών, όπου το παλαιστινιακό κράτος συμβιώνει ειρηνικά δίπλα στο Ισραήλ, στο πλαίσιο των συνόρων του 1967 και με πρωτεύουσα τα ανατολικά Ιεροσόλυμα. Όπως υποστήριξαν, όλες οι προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας πρέπει να κατευθύνονται στην προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών.

Δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό


Για το Κυπριακό, οι τρεις ηγέτες τόνισαν τη σημασία που έχει η εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτος-μέλος της ΕΕ. Χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα. Ζητούν από την Τουρκία να επιβεβαιώσει την πραγματική δέσμευσή της για ειρηνική επίλυση του ζητήματος, μέσα στο πλαίσιο και τις παραμέτρους που έχουν τεθεί από τα Ηνωμένα Έθνη.

Ενίσχυση της συνεργασίας ΕΕ-Ιορδανίας


Επίσης, επισήμαναν την ιδιαίτερη σημασία που έχει η επίλυση κρίσεων στην Ανατολική Μεσόγειο για το μέλλον, όχι μόνο της περιοχής, αλλά και της Ευρώπης. «Στο πλαίσιο αυτό, επιβεβαιώσαμε τη δέσμευσή μας να υποστηρίξουμε την ενίσχυση της συνεργασίας ΕΕ-Ιορδανίας, δεδομένης της μεγάλης σημασίας που έχει ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή. Και, βέβαια, συμφωνήσαμε να εντείνουμε τον διάλογό μας για τα θέματα που μας αφορούν στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας και τον Αραβικό Σύνδεσμο» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Επέκταση της τριμερούς συνεργασίας


Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να επεκταθεί η τριμερής συνεργασία σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος και ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε: «Για τον σκοπό αυτό, καταρτίσαμε κοινές προτάσεις για τους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), διαχείρισης υδατικών αποθεμάτων, γεωργίας, ιχθυοκαλλιεργειών, τουρισμού, εμπορικής ναυτιλίας, προστασίας αρχαιοτήτων και υγείας».

Μνημόνιο συνεργασίας στην ενέργεια


«Με δεδομένη τη στρατηγική σημασία των ΑΠΕ, υπογράψαμε σήμερα Μνημόνιο Κατανόησης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, το οποίο θέτει τις βάσεις και τις κατευθύνσεις της συνεργασίας των χωρών μας στον τομέα αυτόν» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Συνεργασία στον τουρισμό και στις θαλάσσιες μεταφορές


«Ο τουρισμός είναι ένας ακόμη πολύ σημαντικός τομέας για τις οικονομίες των χωρών μας. Στο πλαίσιο αυτό, αναγνωρίζοντας την προστιθέμενη αξία μίας τριμερούς τουριστικής συνεργασίας, εκφράσαμε ετοιμότητα για μεταξύ μας ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειρίας και ενθάρρυνση συνεργιών μεταξύ δημοσίων και ιδιωτικών παραγόντων, καθώς και στήριξη κοινών προγραμμάτων» είπε Έλληνας πρωθυπουργός. Αποφασίστηκε η ενδυνάμωση της συνεργασίας στον τομέα των θαλασσίων μεταφορών και υπογράφηκαν, μεταξύ Κύπρου και Ιορδανίας και μεταξύ Ιορδανίας και Ελλάδος, σύμφωνα αμοιβαίας αναγνώρισης πιστοποιητικών ναυτικής ικανότητας.

Προστασία αρχαιοτήτων


Αναγνωρίσθηκε η ανάγκη προστασίας των αρχαιοτήτων και διατήρησης και ανάπτυξης ιστορικών και αρχαιολογικών τοποθεσιών, με στόχο τη διατήρηση και προώθηση της πλούσιας ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής μας, που αποτελεί και κοινή κληρονομιά για την ανθρωπότητα. Γι' αυτόν τον σκοπό υπογράφηκε τριμερής συμφωνία για την πρόληψη κλοπής, παράνομων εκσκαφών και παράνομης εισαγωγής, εξαγωγής και μεταφοράς ιδιοκτησίας πολιτιστικών αγαθών και την προώθηση της επιστροφής τους.

Συνεργασία στον τομέα της υγείας


Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να επεκτείνουν τη συνεργασία των χωρών τους στον τομέα της υγείας, μέσω ανταλλαγής εμπειρίας και γνώσης, και με έμφαση στους τομείς πρόληψης και καταπολέμησης ασθενειών.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη φιλοξενία και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ανοίγονται σημαντικές προοπτικές για τις σχέσεις των τριών χωρών μετά τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής.

«Σήμερα εγκαινιάζουμε μία πολύ σημαντική συνεργασία σε ό,τι αφορά στις σχέσεις των χωρών μας, αλλά και τον ευρύτερο ρόλο, τη δυναμική που μπορεί να έχει αυτή η συνεργασία για την ευρύτερη περιοχή. Να παίξει και έναν ρόλο καταλύτη για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και, γιατί όχι, ρόλο καταλύτη και για την επίλυση σημαντικών κρίσεων που βασανίζουν αυτήν την περιοχή για πολλές δεκαετίες» επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον βασιλιά της Ιορδανίας, συζήτησαν για τις προοπτικές μίας στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας-Ιορδανίας και αναφέρθηκαν στις δυνατότητες που ανοίγονται στην ενέργεια, στο μορφωτικό (ήδη πολλά μέλη της ελίτ της Ιορδανίας σπουδάζουν στην Ελλάδα και ο αντιπρόεδρος της ιορδανικής Βουλής είναι ελληνόφωνος), στις κατασκευές και τα ναυτιλιακά.

Διαβάστε αναλυτικά τις δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα:


«Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και τον Βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας για την συνάντηση που είχαμε σήμερα, την πρώτη συνάντηση Κορυφής, σε τριμερές επίπεδο, Ελλάδας, Κύπρου και Ιορδανίας.

Πιστεύω ότι σήμερα εγκαινιάζουμε μια εξαιρετική πρωτοβουλία, σε μια περίοδο που προβάλλουν μπροστά μας σημαντικές προκλήσεις, αλλά ταυτόχρονα αναδεικνύονται και σημαντικές ευκαιρίες στην περιοχή μας, στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Όπως τονίσαμε σήμερα, η τριμερής αυτή συνεργασία θέλουμε να έχει στρατηγική προοπτική και γι’ αυτό πρέπει να βασίζεται –και βασίζεται- σε γερά θεμέλια.

Πρώτον, διότι οι χώρες μας έχουν σημαντικούς ιστορικούς, πολιτιστικούς και οικονομικούς δεσμούς με την Ιορδανία, δεσμούς φιλίας μεταξύ των λαών μας. Πάνω σε αυτούς τους δεσμούς, λοιπόν, θέλουμε να δουλέψουμε.

Δεύτερον, διότι έχουμε κατοχυρώσει τη θέση μας ως χώρες-πυλώνες σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτό, συνομιλήσαμε σήμερα εκτενώς για τις διεθνείς εξελίξεις στο συριακό, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να εξασφαλιστεί, το συντομότερο δυνατό, ειρήνη και να τεθούν τα θεμέλια για ένα μέλλον δημοκρατίας και συμφιλίωσης.

Τονίσαμε την τεράστια πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι χώρες μας, σε σχέση με το προσφυγικό και βεβαίως την ανάγκη που υπάρχει, η Διεθνής Κοινότητα να στηρίξει ενεργά και αποτελεσματικά τις χώρες που φιλοξενούν μεγάλο αριθμό προσφύγων και φέρουν το βάρος εξυπηρέτησης ανάλογων πολύ αυξημένων ανθρωπιστικών αναγκών. Μην ξεχνάμε ότι η Ιορδανία, αυτή τη στιγμή, φιλοξενεί σχεδόν 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες. Και βεβαίως, μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος σηκώνουν το βάρος ως χώρες πρώτης γραμμής στα σύνορα τα ανατολικά και νοτιοανατολικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σηκώνουν το βάρος για λογαριασμό ολόκληρης της Ευρώπης.

Ακόμη, επιβεβαιώσαμε τη δέσμευσή μας για την αντιμετώπιση απειλών κατά της ασφάλειας της περιοχής μας και ιδιαίτερα των φαινομένων της διεθνούς τρομοκρατίας, του βίαιου εξτρεμισμού και της ριζοσπαστικοποίησης. Στο πλαίσιο αυτό, στηρίζουμε την διαδικασία της  Άκαμπα και προωθούμε πρωτοβουλίες για την ειρήνη και τη σταθερότητα, όπως, για παράδειγμα, η πρωτοβουλία της Διάσκεψης που διοργανώσαμε στη Ρόδο, το Υπουργείο Εξωτερικών.

Συνομιλήσαμε, παράλληλα, για το Μεσανατολικό, υπογραμμίζοντας τη σημασία που αποδίδουμε στην επανέναρξη αξιόπιστων, άμεσων συνομιλιών για μια λύση δύο κρατών.

Αυτή είναι η λύση που στηρίζουμε, η λύση που προωθούμε και πιστεύουμε ότι πρέπει να επιστρέψουμε στη διαδικασία αυτή του διαλόγου για λύση δύο κρατών, όπου το Παλαιστινιακό κράτος θα συμβιώνει ειρηνικά δίπλα στο Ισραήλ, στο πλαίσιο των συνόρων του 1967 και με πρωτεύουσα τα Ανατολικά Ιεροσόλυμα. Και τονίσαμε ότι όλες οι προσπάθειες της Διεθνούς Κοινότητας πρέπει να κατευθύνονται σε αυτή την προσπάθεια, για την επανέναρξη των συνομιλιών.
Βεβαίως, συνομιλήσαμε για το Κυπριακό. Υπογραμμίσαμε τη σημασία που έχει η εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στη βάση των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βεβαίως χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα.

Η Τουρκία πιστεύω ότι θα πρέπει να επιβεβαιώσει την πραγματική της δέσμευση για ειρηνική επίλυση του ζητήματος μέσα στο πλαίσιο και στις παραμέτρους που έχουν τεθεί από τα Ηνωμένα Έθνη.

Συμφωνήσαμε όλοι στην ιδιαίτερη σημασία που έχει η επίλυση κρίσεων στην Ανατολική Μεσόγειο για το μέλλον. Όχι μόνο για το μέλλον της περιοχής, εγώ θα έλεγα για το μέλλον ολόκληρης της Ευρώπης. Και στο πλαίσιο αυτό, επιβεβαιώσαμε την δέσμευσή μας να υποστηρίξουμε την ενίσχυση της συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ιορδανία, δεδομένης της μεγάλης σημασίας που έχει η χώρα αυτή, η φίλη χώρα της Ιορδανίας, ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή.

Και βέβαια, συμφωνήσαμε να εντείνουμε τον διάλογό μας για τα θέματα που μας αφορούν στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας και στον Αραβικό Σύνδεσμο.

Με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Βασιλιά Αμπντάλα συμφωνήσαμε, επίσης, να επεκταθεί η τριμερής μας συνεργασία σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Στους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, της διαχείρισης υδατικών αποθεμάτων, στον τομέα της Γεωργίας, των Ιχθυοκαλλιεργειών, του Τουρισμού, της Εμπορικής Ναυτιλίας, της Προστασίας Αρχαιοτήτων και της Υγείας.

Υπογράψαμε, σήμερα, Μνημόνιο Κατανόησης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, το οποίο θέτει τις βάσεις και τις κατευθύνσεις της συνεργασίας των χωρών μας στον τομέα αυτό.

Εκφράσαμε την ετοιμότητά μας να ανταλλάξουμε τεχνογνωσία για τα ζητήματα του Τουρισμού και εμπειρία και ενθάρρυνση συνεργειών μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών παραγόντων, για να στηρίξουμε κοινά προγράμματα.

Αποφασίσαμε την ενδυνάμωση της συνεργασίας μας στον τομέα των Θαλάσσιων Μεταφορών. Γι΄ αυτό, υπογράψαμε σήμερα και Σύμφωνο Αμοιβαίας Αναγνώρισης Πιστοποιητικών Ναυτικής Ικανότητας, ανάμεσα σε Ελλάδα-Ιορδανία και Κύπρο-Ιορδανία.

Αναγνωρίστηκε ακόμη η ανάγκη προστασίας των αρχαιοτήτων, όπως είπα,  και διατήρησης και ανάπτυξης των ιστορικών και αρχαιολογικών τοποθεσιών, με στόχο τη διατήρηση και προώθηση της πλούσιας ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς των χωρών μας, της περιοχής μας. Μια κοινή κληρονομιά για την ανθρωπότητα, θα έλεγα. Και για τον σκοπό αυτό, υπογράψαμε σήμερα μια τριμερή Συμφωνία για την πρόληψη κλοπής παράνομων εκσκαφών και παράνομης εισαγωγής-εξαγωγής και μεταφοράς ιδιοκτησίας πολιτιστικών αγαθών και, βεβαίως, τη συνεργασία μας για την προώθηση της επιστροφής τους για όσα έχουν φύγει στο εξωτερικό.

Και τέλος, συμφωνήσαμε να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας στον σημαντικό τομέα της Υγείας, μέσω ανταλλαγής εμπειρίας και γνώσης και με έμφαση στους τομείς της πρόληψης και της καταπολέμησης ασθενειών.

Θα ήθελα, λοιπόν, για άλλη μια φορά, να ευχαριστήσω θερμά τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τη φιλοξενία του και να εκφράσω την βαθιά μου πεποίθηση, ότι σήμερα εγκαινιάζουμε μια συνεργασία με πολύ σημαντικές προοπτικές που ανοίγονται μπροστά μας σε ό,τι αφορά τις σχέσεις των χωρών μας, αλλά και τον ευρύτερο ρόλο, τη δυναμική που μπορεί να έχει αυτή η συνεργασία για την ευρύτερη περιοχή. Μια δυναμική που μπορεί να έχει ουσιαστική επίδραση, επαναλαμβάνω, όχι μόνο μεταξύ των χωρών μας, αλλά να παίξει και έναν ρόλο - καταλύτη για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και, γιατί όχι, ρόλο - καταλύτη και για την επίλυση κρίσεων σημαντικών που βασανίζουν αυτή την περιοχή για πολλές δεκαετίες»
πηγή: avgi.gr

Το "μαξιλάρι" των 19 δισ. € «θα λειτουργήσει ως ένα απόθεμα ασφαλείας έναντι των αγορών. Οι ανάγκες αποπληρωμής χρέους θα είναι σε κάθε περίπτωση εξασφαλισμένες για ένα μεγάλο διάστημα μετά τη λήξη του μνημονίου»

Η Ελλάδα θέλει να δημιουργήσει αποθεματικό ύψους μέχρι και 19 δισ. ευρώ για να καλύψει τις αποπληρωμές χρέους μετά από την έξοδό της από το πρόγραμμα διάσωσης, ενώ σχεδιάζει τρεις εκδόσεις ομολόγων μέχρι τον Αύγουστο, σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων στο Reuters.

Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι το «μαξιλάρι» θα διασφαλίσει ότι η χώρα μπορεί σε κάθε περίπτωση (δυσμενείς ή απρόσμενες συνθήκες) να καλύψει τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους της για 1,5 έτος μετά την ολοκλήρωση του μνημονίου, χωρίς εξωτερική βοήθεια.

«Θα λειτουργήσει ως ένα απόθεμα ασφαλείας έναντι των αγορών. Οι ανάγκες αποπληρωμής χρέους θα είναι σε κάθε περίπτωση εξασφαλισμένες για ένα μεγάλο διάστημα μετά τη λήξη του μνημονίου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Ελλάδα πρέπει να εξυπηρετήσει λήξεις χρέους ύψους 28 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2019 και θα καλύψει το 1/3 αυτών με τις επόμενες δύο δόσεις του μνημονίου, όταν ολοκληρωθούν η τρίτη και η τέταρτη αξιολόγηση.

Για το «μαξιλάρι ασφαλείας» θα λάβει το επόμενο διάστημα από τους επίσημους δανειστές 9 δισ. ευρώ -από τα αδιάθετα κεφάλαια του τρίτου μνημονίου-ενώ σχεδιάζει να αντλήσει άλλα 9 δισ. ευρώ περίπου από τις αγορές με την έκδοση νέων ομολόγων.

«Θα προχωρήσουμε στην έκδοση ενός νέου ομολόγου μετά το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, που θα επικυρωθεί από το Eurogroup. Δεν υπάρχει ακόμα οριστική απόφαση για τη διάρκεια του νέου ομολόγου, αλλά πιθανότατα θα είναι επταετές», είπε δεύτερος αξιωματούχος, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Στις 22 Ιανουαρίου το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) θα κληθεί να εγκρίνει την τεχνική συμφωνία για την τρίτη αξιολόγηση και την εκταμίευση δόσης ύψους 6,7 δισ. ευρώ.

«Εάν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, θα ακολουθήσουν πιθανότατα άλλες δύο εκδόσεις μέχρι την ολοκλήρωση του μνημονίου τον Αύγουστο», πρόσθεσε η δεύτερη πηγή του ΥΠΟΙΚ.

Σε σημαντική πολιτική εκδήλωση με άκρως επίκαιρες ανατρεπτικές πολιτικές διαστάσεις εξελίχθηκε η παρουσίαση του βιβλίου "Πλευρές ενός εναλλακτικού πολιτικού σχεδίου για την Ελλάδα" των Γρηγ. Ζαρωτιάδη και Θέμη Τζήμα στην Θεσσαλονίκη... 

Σε σημαντική πολιτική εκδήλωση με άκρως επίκαιρες ανατρεπτικές πολιτικές διαστάσεις εξελίχθηκε η παρουσίαση στην Θεσσαλονίκη και στην αίθουσα ”Αλέξανδρος”, το Σάββατο 13/1) το απόγευμα, του εξαίρετου βιβλίου των Γρηγ. Ζαρωτιάδη και Θέμη Τζήμα, με τον τίτλο

Την τιμητική παρουσίαση του βιβλίου πραγματοποίησαν ο Παν. Λαφαζάνης, ο Δημ. Τσοβόλας, ο Ν. Δαμιανάκης, μέλος του Ε.Γ της Σοσιαλιστικής Προοπτικής και ο Σπύρος Ρισμάνης, μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής ΛΑ.Ε Θεσσαλονίκης, ενώ την συζήτηση συντόνιζε η δημοσιογράφος Μαρία Αναγνωστίδου.

Ο Παν. Λαφαζάνης, αφού εξήρε το βιβλίο και την επίκαιρη σημασία του, τόνισε ότι η παρουσίασή του, με την συγκεκριμένη σύνθεση του πάνελ και το γεγονός ότι και οι δυο συγγραφείς του προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, αποκτά μια ιδιαίτερη πολιτική σημασία.

Η επίκαιρη πολιτική σημασία αυτής της παρουσίασης, συνέχισε ο Παν. Λαφαζάνης, έγκειται στο ότι αποτυπώνει, κατά κάποιο τρόπο, μια συνάντηση ριζοσπαστικών δυνάμεων της ιστορικής Αριστεράς με δυνάμεις του ριζοσπαστικού σοσιαλιστικού χώρου που δεν πρόδωσαν, δεν ξεπούλησαν τις αρχές και τις αξίες τους και δεν υπέκυψαν στις σειρήνες της αφομοίωσης και της εξουσίας.

Θεωρώ, τόνισε ο Παν Λαφαζάνης, ότι μια πολιτική συνάντηση με την ευρύτερη δυνατή έννοια, αυτών των πολιτικών ρευμάτων της ριζοσπαστικής αριστεράς και του συνεπούς ριζοσπαστικού σοσιαλιστικού χώρου, είναι σήμερα όσο ποτέ αναγκαία και επείγουσα για μια βαθιά δημοκρατική ανατροπή στη χώρα, στην κατεύθυνση της εθνικής και κοινωνικής απελευθέρωσης.

Παν. Λαφαζάνης και Δημ. Τσοβόλας
Ο Παν. Λαφαζάνης μίλησε με καλά λόγια για τον Δημ. Τσοβόλα, πέραν από τις όποιες διαφορές τους και τις διαφορετικές τους πολιτικές διαδρομές, όπως τόνισε, και υπογράμμισε την πολιτική γενναιότητα του Δημ. Τσοβόλα να διαχωρίσει την θέση του από το ΠΑΣΟΚ του Ανδ. Παπανδρέου το 1993, όταν το τελευταίο επιχείρησε μια στροφή προς ”δεξιές” κατευθύνσεις. 

Ο Παν. Λαφαζάνης έκλεισε την παρέμβαση του, επαναλαμβάνοντας την πρόταση της ΛΑ.Ε για ένα μεγάλο μέτωπο όλων χωρίς εξαίρεση των αριστερών και ριζοσπαστικών, προοδευτικών, δημοκρατικών δυνάμεων, που παλεύουν με συνέπεια ενάντια στα μνημόνια, την λιτότητα και την κηδεμονία της χώρας.

Ο Δημ. Τσοβόλας, από την πλευρά του, αφού εξήρε το βιβλίο και την σοβαρότητα της προσέγγισης του από τους δυο συγγραφείς, κατήγγειλε τη μνημονιακή τραγωδία που βιώνει η χώρα και ο λαός μας και τάχθηκε στο σήμερα υπέρ της συμπόρευσης όλων των αριστερών προοδευτικών δημοκρατικών αντιμνημονιακών δυνάμεων για μια θετική διέξοδο σε όφελος του λαού και της χώρας.

Υπερ ενός τέτοιου μετώπου αριστερών προοδευτικών δυνάμεων τάχθηκαν στις παρεμβάσεις τους και οι συγγραφείς ΓρηγΖαρωτιάδης και ΘεμΤζήμας.

Ειδικότερα, ο Θέμης Τζήμας τόνισε ότι όλες οι μεγάλες εθνικές, δημοκρατικές και κοινωνικές στιγμές της πρόσφατης ιστορίας αυτού του τόπου πραγαμτοποιήθηκαν κυρίως όταν συναντιόνταν πολιτικά τα δυο ρεύματα της κομμουνιστικής και ιστορικής Αριστεράς, με το ρεύμα του ριζοσπαστικού αριστερού σοσιαλιστικού χώρου, φέρνοντας ως πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την δημιουργία και το μεγαλείο του ΕΑΜ.

Η εκδήλωση έκλεισε με πλούσια συζήτηση σε μια πυκνή από κόσμο αίθουσα, ο οποίος, παρά το κρύο, παρακολούθησε μέχρι τέλος και με ενδιαφέρον την εκδήλωση.

Οι περισσότεροι, μαζί με τους συγγραφείς και το πάνελ, εξέφρασαν την ελπίδα και την επιθυμία να δυναμώσουν από εδώ και εμπρός και να ευοδωθούν οι ενωτικές προσπάθειες για μια βαθιά ανατροπή στη χώρα.
iskra,gr

Πρόβλημα δεν είχα με την Ένωση Κεντρώων αλλά με τις πράξεις του Β. Λεβέντη, τώρα το σημαντικό είναι να έχουμε δύναμη για να κάνουμε σωστά το έργο στο οποίο έχουμε ταχθεί, είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πλέον Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου στο ρ/σ Στο Κόκκινο... 

 

Για την κίνησή της να προσχωρήσει στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου είπε ότι πήρε αυτή την απόφαση «μετά από μεγάλη σκέψη» και συνεκτιμώντας σειρά δεδομένων, όπως οι εκθέσεις των οίκων αξιολόγησης για την Ελλάδα, τα στοιχεία του ΣΕΒ, η αποκλιμάκωση των επιτοκίων των ελληνικών κρατικών ομολόγων σε επίπεδα προ κρίσης κτλ. «Τις αποφάσεις τις παίρνω πάντα μόνη μου, ούτε ο σύζυγος το ήξερε και τα παιδιά μου», είπε χαρακτηριστικά.

Για την πιθανή παρουσία της στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στη Β΄ Πειραιά στο μέλλον, η κ. Μεγαλοοικονόμου είπε ότι «αν με θέλει ο πρωθυπουργός ... γιατί όχι; Θα το δεχθώ».

Πρόβλημα με τις πράξεις του Β. Λεβέντη, όχι με την Ένωση Κεντρώων


Σχολιάζοντας την αντίδραση του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων (κόμματος από το οποίο προήλθε) Βασίλη Λεβέντη, που την κατηγόρησε ότι λειτούργησε «χωρίς ήθος» και η ίδια και ο ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Μεγαλοοικονόμου είπε ότι είχε ανεξαρτητοποιηθεί «από τον Ιούλιο, καμία σχέση με το ΣΥΡΙΖΑ, έφυγα για άλλους λόγους που τους ξέρει ο πρόεδρος».

«Πάντοτε άνηκα στον κεντρώο χώρο, δεν είχα πρόβλημα με το κόμμα, αλλά με τις πράξεις τις δικές του. Μπορείτε να τον πάρετε και να τον ρωτήσετε. Ξέρει του λόγους. Δεν θέλω να τα αναφέρω συνέχεια, με κουράζει και με στεναχωρεί».

Αναρωτήθηκε επίσης, «δεν είχε ήθος ο ΣΥΡΙΖΑ επειδή με δέχθηκε; Νομίζω ότι ο πρωθυπουργός είναι έξυπνος, πριν δεχθεί την επιστολή μου θεωρώ ότι το μελέτησε».

Δραστηριοποίηση με υπερβάλλοντα ζήλο εκεί που έχουμε ταχθεί


Η κ. Μεγαλοοικονόμου προϊδέασε για συνέχιση της έντονης δραστηριοποίησής της, όπως και μέχρι σήμερα.

«Και στις Επιτροπές που ήμουν, έκανα το καθήκον μου με υπερβάλλοντα ζήλο, όπως και με την Ένωση Κεντρώων, έτρεχα σε περιοχές που δεν ήταν της περιφέρειάς μου, για να εκπροσωπώ το κόμμα, νύχτα-μέρα», είπε χαρακτηριστικά, για να καταλήξει σημειώνοντας ότι «το κυριότερο είναι να έχουμε δύναμη, για να κάνουμε σωστά το έργο στο οποίο έχουμε ταχθεί».
stokokkino.gr

Η επαναλειτουργία του προβλέπεται να ξεκινήσει από τις 14 Φεβρουαρίου 2018. Τις τελευταίες εβδομάδες αρκετοί κρατούμενοι έχουν αφεθεί ελεύθεροι με αντάλλαγμα την παραχώρηση περιουσιακών τους στοιχείων... 


 

Το πολυτελές ξενοδοχείο Ritz-Carlton του Ριάντ ξανανοίγει τις πόρτες του για το κοινό στα μέσα Φεβρουαρίου.

Η ιστοσελίδα του, σύμφωνα με το euronews, έχει αρχίσει να δέχεται και πάλι κρατήσεις, για πρώτη φορά από τον περασμένο Νοέμβριο, οπότε οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας το μετέτρεψαν σε "πολυτελή φυλακή" για δεκάδες πρίγκιπες και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους, που είχαν συλληφθεί στο πλαίσιο μίας εκτεταμένης εκστρατείας για την πάταξη της διαφθοράς.

Τις τελευταίες εβδομάδες αρκετοί κρατούμενοι έχουν αφεθεί ελεύθεροι με αντάλλαγμα την παραχώρηση περιουσιακών τους στοιχείων.

Η είδηση έγινε γνωστή λίγο αφότου, μέσω των σελίδων της εφημερίδας Οκάζ, ανακοινωνόταν η απελευθέρωση άλλων δύο κρατουμένων, μεταξύ των οποίων κι ενός υψηλόβαθμου αξιωματούχου, των οποίων όμως τα ονόματα δεν δημοσιεύθηκαν.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, «οι υπόλοιποι θα αφεθούν ελεύθεροι εντός των προσεχών ημερών, αμέσως μόλις επιτευχθούν οι συμφωνίες για την διευθέτηση του προβλήματός τους», ή θα προσαχθούν σε δίκη.

Μολονότι δεν έχουν δημοσιευθεί λεπτομέρειες για τις διευθετήσεις αυτές, κυβερνητικοί εκπρόσωποι είχαν τονίσει εξ'αρχής πως για να αφεθούν ελεύθεροι οι συλληφθέντες θα πρέπει να παραχωρήσουν περιουσιακά τους στοιχεία, έως και το 70% της περιουσίας τους, τονίζουν άλλες αρμόδιες πηγές.

Πρώτες κρατήσεις από 14 Φεβρουαρίου


Η επαναλειτουργία του Ritz –Carlton, που αποκαλύφθηκε μέσω του Γαλλικού Πρακτορείου, προβλέπεται να ξεκινήσει από τις 14 Φεβρουαρίου.

Μία ημερομηνία που ηχεί περίεργα, καθώς συμπίπτει με τον εορτασμό του Αγίου Βαλεντίνου, μίας γιορτής που είναι απαγορευμένη στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας.

Οι τιμές των δωματίων ξεκινούν από τα 530 ευρώ.

«Ναι το σύστημα έχει ανοίξει, όμως δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε 100% την επαναλειτουργία», τονίζει στην ισπανική εφημερίδα El Pais εκπρόσωπος της διαχειρίστριας εταιρείας Marriott.

Προς το παρόν, όλα τα τηλέφωνα στο Ritz-Carlton εξακολουθούν να μη λειτουργούν «μέχρι νεωτέρας» και για πληροφορίες έχει τεθεί σε λειτουργία μία ειδική γραμμή.

Λίγες ημέρες μετά το πρωτοφανές και ξαφνικό κύμα συλλήψεων, η γενική εισαγγελία ανακοίνωσε πως κρατούνται 201 πρόσωπα και στόχος είναι η ανάκτηση 86 δισεκατομμύρια ευρώ.

Βέβαια, η φημολογία που ακολουθεί τέτοιου είδους επιχειρήσεις ανέβασε κατά πολύ τα διεκδικούμενα ποσά.

Εν τούτοις, πέρα από τους αριθμούς, εκείνο που προκάλεσε μέγιστη εντύπωση ήταν το βάθος των διώξεων που περιλάμβανε πάνω από δέκα εξέχοντες πρίγκιπες, μεταξύ αυτών και του γνωστού μεγιστάνα Αλ Ουαλίντ Μπιν Ταλάλ και πολλούς γιούς του προηγούμενου μονάρχη Αμπντάλα, ανάμεσά τους τον Μίτεμπ Μπιν Αμπντάλα, έως τότε επικεφαλής της Εθνοφυλακής.

Παγίωση της εξουσίας του πρίγκιπα-διαδόχου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν


Ο πρίγκιπας-διάδοχος Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν
Η επιχείρηση έγινε αντιληπτή από πολλούς αναλυτές ως ένα επιπλέον μέτρο για την παγίωση της εξουσίας του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, έπειτα από την καθαίρεση του εξαδέλφου του Μοχάμεντ Μπιν Νάγεφ το περασμένο καλοκαίρι.

Σιγά-σιγά, οι ένοικοι-κρατούμενοι του Ritz –Carlton είχαν αρχίσει να εγκαταλείπουν τα χρυσά κελιά τους.

Ο πρίγκιπας Μίτεμπ είχε αφεθεί ελεύθερος στα μέσα Νοεμβρίου, μετά την καταβολή ενός δισεκ. δολαρίων, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters και ένα μήνα αργότερα εμφανιζόταν χαμογελαστός στο πλευρό του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν σε ιπποδρομίες. Τα αδέλφια του Μεσάαλ και Φαϊζάλ βγήκαν από τη φυλακή στα τέλη Δεκεμβρίου.

Πριν λίγες ημέρες, η εφημερίδα Οκάζ ενημέρωνε για την αποφυλάκιση άλλων 23 υψηλόβαθμων αξιωματούχων κι επιχειρηματιών, τους οποίους δεν κατονόμαζε.
Πλην όμως τις επόμενες ημέρες, αρκετοί από τους πρώην κρατουμένους επανεμφανίσθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως ο Σαούντ αλ Ντουάις, πρώην εκτελεστικός διευθυντής της Saudi Telecom, ή ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ιμπραχίμ αλ Άσαφ, για τον οποίο κυκλοφορούν φήμες πως του ξαναπροτάθηκε να επανέλθει στην κυβέρνηση. Εκείνος που παραμένει έγκλειστος στο Ritz-Carlton είναι ο πρίγκιπας Αλ Ουαλίντ.

«Αρνήθηκε να υποκύψει και επιθυμεί δημόσια δίκη», τόνισε πρόσφατα στην El Pais πηγή που προσέγγισε το περιβάλλον του.

Κατά τα φαινόμενα, οι αρχές ζήτησαν από τον Αλ Ουαλίντ να καταβάλει τίμημα 6-7 δισεκ. δολαρίων. Ο πρίγκιπας είναι ιδιοκτήτης του 95% της Kingdom Holding, που συμμετέχει στη Citygroup, στο Twitter, στη Disney, στην 21st Century Fox και σε διάφορες ξενοδοχειακές αλυσσίδες και η κεφαλαιοποίηση που στην αγορά ανέρχεται στα 8.7 δισεκ. δολάρια.

Όμως η εταιρεία έχει χάσει το 14% της αξίας της μετά τη φυλάκιση του Αλ Ουαλίντ. Άλλες πηγές κάνουν λόγο πως ο πρίγκιπας διαπραγματεύεται να καταβάλει το τίμημα σε μετοχές της εταιρείας του και να παραμείνει ο ίδιος στο τιμόνι της.

Παρά τα αποτελέσματά της, η δίωξη αυτή απέτρεψε πολλούς επενδυτές από τη Σαουδική Αραβία και μάλιστα μία εποχή που η χώρα έχει ανάγκη τις επενδύσεις προκειμένου να διαφοροποιήσει την εξαρτώμενη από το πετρέλαιο οικονομία της και προκειμένου ο πρίγκιπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν να υλοποιήσει τα μεγαλεπίβολα σχέδιά του.

Μολονότι ο υπουργός Ενέργειας Χάλιντ αλ Φάλιχ διαβεβαιώνει πως οι επενδυτές δεν έχουν χάσει το ενδιαφέρον τους, χρηματοοικονομικές πηγές κάνουν λόγο για στάση επενδύσεων.

Απάντηση στην κριτική που δέχεται τον τελευταίο καιρό έδωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, κατά τη διάρκεια της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας, υπογραμμίζοντας ότι δεν πτοείται από τις επιθέσεις που δέχεται...


  Ο Δ/της της ΤτΕ υποστήριξε ακόμη ότι αποτελεί θεσμική του υποχρέωση να προειδοποιεί για τους κινδύνους που απειλούν την ελληνική οικονομία

Απάντηση στην κριτική που δέχεται τον τελευταίο καιρό έδωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας ότι δεν πτοείται από τις επιθέσεις που δέχεται.

Ο Γιάννης Στουρνάρας, κατά τη διάρκεια της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι «κατά τη διάρκεια της μακράς της ιστορίας, η Τράπεζα της Ελλάδος έγινε στόχος, σε πολλές περιπτώσεις, συμφερόντων που επιθυμούσαν την αποδυνάμωση του θεσμικού της ρόλου, προς όφελος πολιτικών που αντίκεινται στις βασικές αρχές του Καταστατικού της.

Δυστυχώς, τέτοιες επιθέσεις δεχθήκαμε και τη χρονιά που μας πέρασε, με αποκορύφωμα την τρομοκρατική επίθεση κατά του π. διοικητή, Λουκά Παπαδήμου»
.

Ο ίδιος υπογράμμισε, ότι «παρόμοιες πρακτικές δεν μας πτοούν, καθώς, εκτός των άλλων, επιβεβαιώνουν και το ότι βαδίζουμε στον σωστό δρόμο, εις πείσμα όσων επιμένουν να παραβλέπουν θεσμούς, να παρεμβαίνουν στη λειτουργία τους, να αμφισβητούν τη χρησιμότητά τους ή να μην αποδέχονται τις αποφάσεις τους και τις συνέπειες που συνεπάγεται η μη συμμόρφωση σε αυτές».

Όπως τόνισε ο ίδιος, έχει την υποχρέωση, από τη θέση του θεσμικά ανεξάρτητου διοικητή της ΤτΕ, να προειδοποιεί εγκαίρως και δημοσίως για ενδεχόμενους κινδύνους που μπορεί να διαταράξουν τη νομισματική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα, καθώς και να λαμβάνει υπόψη στις Εκθέσεις και στις αναφορές του, τον μακροχρόνιο ορίζοντα και το μακροπρόθεσμο συμφέρον της ελληνικής οικονομίας.

Αναλυτικά η δήλωση Γ. Στουρνάρα:


«Το 2018 η Τράπεζα της Ελλάδος συμπληρώνει 90 χρόνια λειτουργίας. Η αποτελεσματική αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων στη διάρκεια της μακράς πορείας της οφείλεται σε τρεις βασικούς παράγοντες.

Πρώτον, στην ισχυρή θεσμική της συγκρότηση και στο πλαίσιο λειτουργίας της, το οποίο συνδυάζει αρμονικά τη θεμελιώδη επιταγή της ανεξαρτησίας με το εύλογο αίτημα λογοδοσίας και ελέγχου.

Δεύτερον, στην προσήλωσή της στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της ελληνικής οικονομίας και στο καθήκον που της επιβάλλει η συμμετοχή της στο Ευρωσύστημα και το Καταστατικό της, δηλαδή η διατήρηση της νομισματικής σταθερότητας και η ευστάθεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Τρίτον, σε εσάς! Στο υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό που λειτουργώντας με αφοσίωση και συνέπεια έχει κάνει τους βασικούς στόχους της Τράπεζας δική του καθημερινή υπόθεση, ενεργώντας πάντα με γνώμονα το μακροπρόθεσμο όφελος των συμπολιτών μας.

Για εννέα δεκαετίες η Τράπεζα της Ελλάδος και τα στελέχη της υπήρξαμε θεματοφύλακες υλικών και άυλων αξιών των Ελλήνων, ο «κώδωνας του κινδύνου» για τους εκάστοτε κυβερνώντες αλλά και η πυξίδα στην οποία έστρεφαν όλοι τα βλέμματά τους όταν τα πράγματα άρχιζαν να παίρνουν το λάθος δρόμο. Παράλληλα δε, ως μέλος του Ευρωσυστήματος, λειτουργήσαμε ως άγκυρα πρόσδεσης της χώρας στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια.

Σε οικονομικό επίπεδο, προς το τέλος του 2017 επιτεύχθηκε τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement) με τους Θεσμούς για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος και χτες ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα. Η πρόοδος στην εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής έχει θετικές επιδράσεις στην εμπιστοσύνη, τη ρευστότητα και την οικονομική δραστηριότητα.

Η θετική πορεία της οικονομίας αντικατοπτρίζεται όχι μόνο στα στοιχεία του ΑΕΠ, αλλά και σε μια σειρά από σημαντικούς δείκτες οικονομικής δραστηριότητας, όπως η βιομηχανική παραγωγή, οι λιανικές πωλήσεις, οι ροές εξαρτημένης απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών και οι ξένες άμεσες επενδύσεις, καθώς και σε δείκτες προσδοκιών, όπως ο δείκτης PMI στη βιομηχανία και ο δείκτης οικονομικού κλίματος. Παράλληλα, βελτιωμένες ήταν οι επιδόσεις και στο χρηματοπιστωτικό τομέα: οι τραπεζικές καταθέσεις του μη χρηματοπιστωτικού ιδιωτικού τομέα αυξήθηκαν, η μείωση της τραπεζικής χρηματοδότησης προς το μη χρηματοπιστωτικό ιδιωτικό τομέα επιβραδύνθηκε, ενώ και η εξάρτηση των τραπεζών από την κεντρική τράπεζα περιορίστηκε σταδιακά.

Επίσης, οι αποδόσεις των κρατικών τίτλων κατέγραψαν σημαντικότατη υποχώρηση και η καμπύλη αποδόσεων εξομαλύνθηκε σε συνέπεια με τη σταδιακή βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος στη χώρα, την έκδοση νέου πενταετούς τίτλου από το Ελληνικό Δημόσιο για πρώτη φορά από το 2014, ενώ στα τέλη του έτους δόθηκε η δυνατότητα ομαδοποίησης των τίτλων που είχαν εκδοθεί στο πλαίσιο του PSI ώστε να αυξηθεί η ρευστότητά τους.

Τη χρονιά που μας πέρασε, η Τράπεζα της Ελλάδος ενίσχυσε την εποπτεία του τραπεζικού τομέα σε στενή συνεργασία με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό και συνέχισε να παρέχει έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση με τις δημόσιες παρεμβάσεις της για καίρια θέματα της ελληνικής οικονομίας.

Επιτρέψτε μου να κλείσω με μια αναφορά που ξεχώρισα στο βιβλίο του Η. Βενέζη «Το Χρονικόν της Τραπέζης της Ελλάδος». Ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε η ακροτελεύτια πρόταση του μηνύματος του Διοικητικού Συμβουλίου των υπαλλήλων κατά την επέτειο των 25 χρόνων λειτουργίας της Τράπεζας το 1953: «Οι αρχαιότεροι των υπαλλήλων μεταβιβάζομεν εις τους νεωτέρους μας την παράδοσιν της αρετής και του χρέους. Και δίδομεν την υπόσχεσιν όλοι ότι η παράδοσις θα συνεχισθή». Με μεγάλη ικανοποίηση διαπιστώνω πως στα χρόνια που μεσολάβησαν η υπόσχεση αυτή τηρήθηκε στο ακέραιο, κάτι που αποτυπώνεται στο έργο σας, το ήθος σας και την προσήλωσή σας στο καθήκον, πέραν του συμβατικού και του αναμενομένου.

Θα ήθελα να σας καλέσω να ανανεώσουμε την υπόσχεση αυτή και να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας προς όφελος των συμπολιτών μας στα χρόνια που έρχονται».
πηγή: avgi.gr

Τη νέα οικονομική πραγματικότητα για τη χώρα μας, μετά και τη ψηφοφορία, στη Βουλή, το βράδυ της Δευτέρας, καταγράφει σε εκτενές ρεπορτάζ της η εφημερίδα Wall Street Journal, σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα...


«Για την Ελλάδα, υπάρχει, τελικά, φως στο τούνελ», σημειώνει χαρακτηριστικά η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Αθήνα, Νεκταρία Σταμούλη, που εξηγεί ότι μετά από οκτώ χρόνια οικονομικής και πολιτικής αναταραχής, η χώρα βρίσκεται σε απόσταση βολής από την αποδέσμευσή της από τα μνημόνια. Μια κατάσταση που υπήρξε τραυματική για τους Έλληνες πολίτες, ενώ δημιούργησε και δυσάρεστες εντάσεις στην ευρωζώνη.

Στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται μνεία των πρόσφατων δηλώσεων του Έλληνα πρωθυπουργού, στη Σύνοδο των ηγετών του ευρωπαϊκού Νότου και πώς, όπως είχε πει ο κ. Τσίπρας, η ευρωπαϊκή κρίση τελειώνει εκεί από όπου ξεκίνησε, στο Νότο. Τελειώνει ουσιαστικά και συμβολικά εκεί όπου ξεκίνησε, με την έξοδο της Ελλάδας (από τα μνημόνια) τον Αύγουστο του 2018, είχε τονίσει ο πρωθυπουργός.

Με αφορμή δε, την υπερψήφιση της πιο πρόσφατης δέσμης μέτρων –υποχρεώσεων από 154 βουλευτές, το βράδυ της Δευτέρας, στο ίδιο ρεπορτάζ επισημαίνεται ότι η ταχεία έγκριση του τελευταίου «πακέτου» μεταρρυθμίσεων ανοίγει το δρόμο για συνομιλίες σχετικά με την επόμενη μέρα και πώς η Αθήνα δεν θα εξαρτάται από τα «σωσίβια» των Ευρωπαίων και διεθνών πιστωτών.

Εκτίμηση της WSJ είναι ότι οι εν λόγω συζητήσεις θα ξεκινήσουν πιθανώς τον Απρίλιο στο πλαίσιο των εαρινών συναντήσεων του ΔΝΤ, ωστόσο τελική απόφαση δεν αναμένεται πριν από τον Ιούνιο.

Καλός οιωνός, το γεγονός ότι η Ευρώπη χαίρει της καλύτερης οικονομικής υγείας των τελευταίων χρόνων, αναφέρεται εξάλλου. Αλλά και η επιστροφή της ανάπτυξης στην Ελλάδα, πέρυσι μετά από σχεδόν μια δεκαετία ύφεσης. Επίσης, περισσότερο ευνοϊκές οι συνθήκες για επενδύσεις, αλλά και η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει περισσότερα για την προσέλκυση ξένων επενδυτών, σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα. Θετικό σήμα στέλνουν, την ίδια στιγμή, οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου, που έχουν πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα της δεκαετίας.

Στην ανταπόκριση γίνεται, τέλος, αναφορά στη θέση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γ. Στουρνάρα, για προληπτική πιστωτική γραμμή.

Οι κοινωνικές παροχές που υπόσχεται ο Αλέξης Τσίπρας μετά το τρίτο πρόγραμμα, οι κινητοποιήσεις κατά του πολυνομοσχεδίου στην Αθήνα και η ψηφοφορία των προαπαιτουμένων στη Βουλή, στις σελίδες των γερμανικών εφημερίδων. 


  «H κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα μοιράζει πολλά χρήματα στους οικονομικά αδύναμους, γράφει το Spiegel Online σε άρθρο με τίτλο "Ο Τσίπρας μοιράζει δις στους φτωχούς, όχι και τόσο ανιδιοτελώς". Η γερμανική ιστοσελίδα σημειώνει ότι οι επικριτές μιλούν για δώρα προς άγραν ψηφοφόρων ωστόσο η κυβέρνηση ανακοινώνει και νέες αγαθοεργίες.

Στην πολιτική κοινωνικών παροχών οι επικριτικές φωνές διακρίνουν την απέλπιδα προσπάθεια του έλληνα πρωθυπουργού να ξανακερδίσει όσους ψηφοφόρους έχασε με το "ναι" στο τρίτο πρόγραμμα και τα μέτρα λιτότητας και μεταρρυθμίσεων που περιλάμβανε. Σε όλες τις δημοσκοπήσεις η Νέα Δημοκρατία προηγείται πλέον του ΣΥΡΙΖΑ. (...) Ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει καλά ότι οι φτωχοί και οι οικονομικά αδύναμοι αποτελούν μεγάλος μέρος του εκλογικού σώματος. Τυπικά το επόμενο εκλογικό ραντεβού είναι το φθινόπωρο του 2019, δεν αποκλείεται ωστόσο οι εκλογές να γίνουν νωρίτερα. Από τον Αύγουστο του 2018 και την έξοδο της χώρας από το τρίτο πρόγραμμα μπορούν ανά πάσα στιγμή να προκηρυχθούν εκλογές. Σε κάθε περίπτωση όμως πριν το 2019 όταν οι Έλληνες βρεθούν αντιμέτωποι με νέο κύμα περικοπών συντάξεων και φορολογικών αυξήσεων. Οι επικριτές τονίζουν, εκτός αυτού, ότι η γενναιοδωρία του πρωθυπουργού θα χρηματοδοτηθεί εν τέλει από την υπερβολική φορολόγηση των εναπομενόντων κερδοφόρων επιχειρήσεων και τα μεσαία και υψηλά εισοδήματα και όχι φυσικά από την άνω του μέσου όρου οικονομική ανάπτυξη. Ήδη πάντως η κυβέρνηση σχεδιάζει τα επόμενα βήματα για την εποχή μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος. "Αυτό είναι μόνο η αρχή", ανακοίνωνε στους βουλευτές αυτή την εβδομάδα ο υπουργού Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφερόμενος στο μακρύ κατάλογο κοινωνικών παροχών, που περιλαμβάνουν, εκτός από το κοινωνικό μέρισμα, καταβολή βοηθήματος σε ανέργους, κοινωνικό επίδομα, ενισχύσεις όσων έμειναν χωρίς ρεύμα και δωρεάν μεσημεριανό σε μαθητές δημοτικών».

Süddeutsche Zeitung: «Εμπρός για την τελευταία μάχη»
  
Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας έξω από την Βουλή
«Ακόμα ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων και μετά ανοίγει ο δρόμος για την απεξάρτηση από τους δανειστές, γράφει η Süddeutsche Zeitung σε άρθρο με τίτλο "Εμπρός για την τελευταία μάχη". Η εφημερίδα του Μονάχου επισημαίνει ότι επειδή το πολυνομοσχέδιο αφορά και το δικαίωμα στην απεργία προβάλλεται σθεναρή αντίσταση: Η οργή είναι μεγάλη διότι είναι μια αριστερή κυβέρνηση που προωθεί τις μεταρρυθμίσεις. Ο Αλέξης Τσίπρας όμως υπερασπίζεται το τελευταίο πακέτο μέτρων ως ένα τελευταίο βήμα για να βγει η χώρα από τα μνημόνια. Ως αντάλλαγμα η Ελλάδα θα λάβει την τελευταία δόση δανείων ύψους 4,5 δις. Για να κατευνάσει τους επικριτές ο πρωθυπουργός υπόσχεται αύξηση του επιδόματος τέκνων σε 300.000 οικογένειες και καλύτερη προστασία εργαζομένων σε περίπτωση χρεοκοπίας της επιχείρησης στην οποία εργάζονται. Αυτά όμως που εξοργίζουν τους πολίτες είναι κυρίως οι νέες ρυθμίσεις του απεργιακού δικαιώματος, καθώς και οι σχεδιαζόμενοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων».

Frankfurter Allgemeine Zeitung : «Απεργία κατά των μεταρρυθμίσεων»

«Στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι μέχρι την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος τον Αύγουστο να έχει ικανοποιήσει όλα τα αιτήματα των δανειστών και να περάσει στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός που απελευθέρωσε τους Έλληνες από την επιτήρηση, παρατηρεί η Frankfurter Allgemeine Zeitung σε άρθρο με τίτλο "Απεργία κατά των μεταρρυθμίσεων". Η Ελλάδα απέχει μόλις μια ανάσα από το στόχο, δήλωνε στη βουλή ο πρωθυπουργός. Θέτοντας τέλος στην "εποχή της τρόικας" o Αλέξης Τσίπρας φιλοδοξεί να κερδίσει ξανά την υποστήριξη του ελληνικού λαού».
Στέφανος Γεωργακόπουλος/Deutsche Welle

Το ότι προωθείται αποφασιστικά ένας τελικός συμβιβασμός μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ για το όνομα της γειτονικής χώρας είναι κάτι περισσότερο από φανερό. Το μεγαλύτερο κίνητρο είναι η ομαλή ένταξή της στο ΝΑΤΟ, την ΕΕ, ευρύτερα στη δυτική καπιταλιστική αγορά και γεωπολιτική σφαίρα... 


του Κώστα Μάρκου

Το ότι προωθείται αποφασιστικά ένας τελικός συμβιβασμός μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ για το όνομα της γειτονικής χώρας είναι κάτι περισσότερο από φανερό. Το μεγαλύτερο κίνητρο είναι η ομαλή ένταξή της στο ΝΑΤΟ, την ΕΕ, ευρύτερα στη δυτική καπιταλιστική αγορά και γεωπολιτική σφαίρα. Για αυτό και πρωτοστατούν πρώτα από όλα οι ΗΠΑ και έπειτα οι ηγεμονικές χώρες της ΕΕ.

Η άρνηση της ελληνικής αστικής τάξης να συναινέσει στην ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ –το 2008 στη σύνοδο κορυφής του Βουκουρεστίου– από την τότε κυβέρνηση Καραμανλή, αλλά και στην ΕΕ, με πρόσχημα το όνομα, προκαλεί σειρά αβεβαιοτήτων που πρέπει να προσπεραστεί. Η εκκρεμότητα αυτή, σήμερα, γίνεται ακόμη πιο αφόρητη για τις ΗΠΑ, λόγω του σκληρού ανταγωνισμού στην περιοχή, πρώτα από όλα με τη Ρωσία, αλλά και την Τουρκία, η οποία κινείται σε τροχιά αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ. Ειδικά η πρώτη αναπτύσσει σημαντική επιρροή στα Βαλκάνια, ειδικά στη Σερβία –η οποία είναι η μοναδική χώρα που δεν έχει κάνει αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ– αλλά και στη Βουλγαρία. Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να ενισχύσουν αποφασιστικά την πολιτική και στρατιωτική παρουσία τους στα Βαλκάνια για να ελέγξουν τα οικονομικά συμφέροντά τους και ειδικά τις ροές των αγωγών φυσικού αερίου από την Ανατολή στη Δύση. Στην καρδιά αυτού του δρόμου είναι ο αγωγός ΤΑΡ, ο οποίος μέσω Ελλάδας και Αλβανίας θα καταλήγει στην Ιταλία, ενώ τμήματά του θα προωθούν αέριο, μέσω της πΓΔΜ και της Βουλγαρίας, στην κεντρική Ευρώπη.

Η εκκρεμότητα γίνεται αφόρητη για την αστική τάξη τόσο των σλαβομακεδόνων, όσο και των αλβανών της πΓΔΜ, που δεν μπορεί να ενσωματωθεί ομαλά στις διεθνείς καπιταλιστικές αγορές. Γίνεται αφόρητη και για την ελληνική αστική τάξη, η οποία βλέπει να εμποδίζεται η δυνατότητα να κάνει τη χώρα «κόμβο μεταφοράς φυσικού αερίου» και «διαμετακομιστικό κόμβο» της πλημμυρίδας των κινέζικων προϊόντων. Να εμποδίζεται από τις γραφειοκρατικές, διπλωματικές και άλλες δυσκολίες η ακόμα μεγαλύτερη διείσδυσή της στην πΓΔΜ αλλά και στη Σερβία και στη Βουλγαρία, γενικότερα στα Βαλκάνια.

Ήρθε, λοιπόν, η ώρα για έναν «έντιμο συμβιβασμό με τα Σκόπια», όπως έγραψε ακόμη και ο Ν. Μέρτζος, στην Καθημερινή της περασμένης Κυριακής. Το άρθρο του γνωστού γηραιού σκοπιανοφάγου παράγοντα της βόρειας Ελλάδας είναι χαρακτηριστικό της μεταστροφής που έχει επιτελεστεί, ακόμα και στον σκληρό ακροδεξιό πυρήνα της αστικής τάξης της χώρας μας, γύρω από το όνομα: πουθενά δεν αναφέρεται στον «απαράβατο όρο». Χθες, το όνομα Μακεδονία ήταν «η ψυχή μας». Σήμερα, η αστική μας τάξη είναι έτοιμη να πουλήσει την ψυχή της στο διάβολο για τον «έντιμο συμβιβασμό». Το ίδιο κάνει, φυσικά, και η οικογένεια Μητσοτάκη, που δεν φημίζεται και για τη σταθερότητα των ψυχικών της διαθέσεων, ούτε μέσα στη ΝΔ.

Ο μεγαλύτερος πλειοδότης του «έντιμου συμβιβασμού», όμως, δεν είναι άλλος από την καλή «αριστερή» μας κυβέρνηση. Κλείνει το μάτι αριστερά: σεβασμός στους μικρούς μας γείτονες, ειρήνη στα Βαλκάνια. Κλείνει και το μάτι προς τα δεξιά: «εθνική ομοψυχία» και «δεν θα τα πουλήσουμε», στην επιστολή προς τον Ιερώνυμο.

Της μένει μόνο ο Καμμένος, ο οποίος φόρεσε τη στολή του μακεδονομάχου αλλά του είναι τόσο στενή που δεν κρύβεται καθόλου το πόσο βιάζεται να την πετάξει: μετά το υπουργικό της προπερασμένης Πέμπτης, διακήρυξε την απεριόριστη εμπιστοσύνη του στον Κοτζιά και τις μαγικές ικανότητές του. Τον πέρασε σε δηλώσεις εμπιστοσύνης μόνον ο προαναφερόμενος Μέρτζος: «ο σημερινός Έλληνας(!) υπουργός Εξωτερικών καθηγητής Ν. Κοτζιάς», «διαθέτει πλήρη γνώση, λαμπρό αφανές επιτελείο και συνολική εικόνα του γεωπολιτικού πεδίου». Και δεν παραλείπει να κράξει τον ομοϊδεάτη του Καμμένο: «ο κυβερνητικός εταίρος που εμπορεύεται, εκτός των άλλων, τον πατριωτισμό».

Έτσι, ο Τραμπ μπορεί να κοιμάται ήσυχος. Δεν κινδυνεύει από τον αρχηγό των ΑΝΕΛ.
Για την αντικαπιταλιστική και μαχόμενη Αριστερά, το κύριο ζήτημα αυτή τη στιγμή, είναι η καταγγελία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που οδηγεί τους δυο λαούς της γειτονικής χώρας στο στρατιωτικό σφαγείο του ΝΑΤΟ, στο οικονομικό σφαγείο της ΕΕ και στις ληστρικές ορέξεις του ελληνικού κεφαλαίου. Από αυτή τη σκοπιά, οφείλει να καταγγείλει και τον δουλοπρεπή Ζάεφ και τους αλβανούς αμερικανοτσολιάδες της κυβέρνησής του.
πηγή:  prin.gr

Η κυβέρνηση προσπαθεί να κλείσει άρον- άρον τα εκκρεμή ζητήματα έχοντας το μυαλό της στις εκλογές. Στόχος της είναι να γίνουν (εκτός και αν υπάρξει απρόοπτο) όποτε η συγκυρία την ευνοεί και οι μετρήσεις δείξουν ότι μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις την πρωτιά από τη ΝΔ...


του Γιάννη Ανδρουλιδάκη (*)

Η πολιτική κατάσταση στη χώρα είναι ιδιαιτέρως ρευστή και ας μη γίνεται δημόσια λόγος γι αυτό. Τρίτη αξιολόγηση και σκοπιανό διαμορφώνουν μια συγκυρία περίπλοκη. Οι εκλογές δε θα πρέπει να αποκλειστούν οποιαδήποτε στιγμή, ιδίως δε μετά το καλοκαίρι, όταν, όπως προπαγανδίζει η κυβέρνηση, θα έχουμε βγει από τα μνημόνια.

Ένα από τα θέματα που απασχολούν την κοινή γνώμη είναι η 3η αξιολόγηση. Η κυβέρνηση για μια ακόμη φορά θριαμβολογεί στο κενό και ισχυρίζεται ψευδώς ότι η αξιολόγηση κλείνει χωρίς επιπλέον φόρους. Όμως, και νέα μέτρα υπάρχουν και γη και ύδωρ έχει δώσει στους δανειστές για να πάει στο Eurogroup του Ιανουαρίου απολύτως παραδομένη ζητιανεύοντας μια καλή κουβέντα. Η κυβέρνηση προσδοκά πολλά από την απόφαση του και κυρίως ότι θα ανοίξει ο δρόμος για απαλλαγή από τα μνημόνια μετά τον Αύγουστο. Δε θα πρέπει, ωστόσο, να μείνει ασχολίαστο το γεγονός ότι κ. Στουρνάρας, διοικητής της τράπεζας της Ελλάδας, σε ρόλο λαγού, ζήτησε ένα υβριδικό μνημόνιο μετά το τέλος του προγράμματος εκφράζοντας σκέψεις προφανώς ευρωπαίων αξιωματούχων. Ούτε να περάσει απαρατήρητο ότι στις 25 του περασμένου Δεκεμβρίου ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής επιτροπής, δήλωσε ότι τελειώνει το μνημόνιο , όπως το ξέρουμε, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Το βέβαιο είναι ότι, ακόμη και αν υπάρξει καθαρή έξοδος, η επιτήρηση και η σκληρή λιτότητα θα παραμείνουν ως το 2016.

Το πιο καυτό, ίσως , θέμα για την εξωτερική πολιτική της χώρας είναι αυτό το διάστημα το σκοπιανό , το οποίο άνοιξε αιφνιδιαστικά μετά από απαίτηση των Αμερικανών, οι οποίοι θέλουν να κλείσει το ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας. Στο ερώτημα αν έτσι πρέπει να γίνει η απάντηση είναι ένα κατηγορηματικό ναι. Πρέπει να βρεθεί λύση για το όνομα. Όμως η εκκρεμότητα αυτή είναι ανάγκη να τελειώσει με τρόπο ξεκάθαρο, ο οποίος δε θα αφήσει γκρίζες ζώνες και κανένα περιθώριο για αλυτρωτισμούς , εδαφικές βλέψεις και αυθαίρετες ιστορικές ερμηνείες. Γιατί άλλο πράγμα είναι να θεωρείς ότι τμήμα του κράτους σου ανήκε στη Μακεδονία και άλλο να διεκδικείς, χωρίς ίχνος ιστορικής αλήθειας, την καταγωγή σου από τους Μακεδόνες και να προσπαθείς να θεμελιώσεις την εθνική σου ταυτότητα παραχαράσσοντας την ιστορία.

Γύρω από το σκοπιανό βλέπουμε να ξαναπαίζετε το ίδιο έργο που παίχτηκε, όταν κυβερνούσε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Να ανάβει ο εθνικισμός , να διοργανώνονται συλλαλητήρια, να γίνεται συλλογή υπογραφών και να παρεμβαίνει με τρόπο ηχηρό η Ιερά Σύνοδος πέρα από τις αρμοδιότητες και το ρόλο που έχει. Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Η πρώτη , επειδή ο εταίρος της , ο κ Καμμένος, αντιδρά ακόμη και σε γεωγραφικό προσδιορισμό με το όνομα Μακεδονία και ζητά δημοψήφισμα. Δύσκολα κανείς μπορεί να προβλέψει ποιες θα είναι οι εξελίξεις. Η Ν.Δ. , γιατί διαφωνούν πολλοί βορειοελλαδίτες βουλευτές , στελέχη και κομματικές οργανώσεις και, επιπροσθέτως , γιατί υπάρχει φόβος για τις κινήσεις του περιφερειάρχη κ. Τζιτζικώστα.

Η αντίδραση της ριζοσπαστικής αριστεράς είναι χλιαρή . Πρέπει να παρέμβει πιο δυναμικά στις εξελίξεις κάνοντας σαφές ότι ένας γεωγραφικός προσδιορισμός είναι αποδεκτός υπό τον όρο ότι η FUROM θα εγκαταλείψει τον ιρρεδεντισμό μαζί με τα σύμβολα και τα ονόματα που παραπέμπουν σε εδαφικές διεκδικήσεις και ιστορικές παραμορφώσεις. Επίσης η αριστερά χρειάζεται να απορρίψει λογικές σαν και εκείνες που θεωρούν ότι καθένας μπορεί να αυτοπροσδιορίζεται όπως θέλει, γιατί είναι θολές , ανιστόρητες και τελικά επικίνδυνες.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να κλείσει άρον- άρον τα εκκρεμή ζητήματα έχοντας το μυαλό της στις εκλογές. Στόχος της είναι να γίνουν ( εκτός και αν υπάρξει απρόοπτο) όποτε η συγκυρία την ευνοεί και οι μετρήσεις δείξουν ότι μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις την πρωτιά από τη ΝΔ. Στο πλαίσιο αυτό η ριζοσπαστική αριστερά είναι ανάγκη να εργαστεί πιο εντατικά , χωρίς ηγεμονισμούς και αγκυλώσεις, με μεγαλύτερο ρεαλισμό και με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον για τη δημιουργία του Μετώπου, το οποίο θα δώσει ελπίδα και προοπτική , πολιτική διέξοδο και λύση από αριστερά. Ας μη χαθεί αυτή τη φορά, τουλάχιστον, η μεγάλη αυτή ιστορική ευκαιρία.

(*) Ο Γιάννης Ανδρουλιδάκης είναι εκπαιδευτικός στο 6ο Λύκειο Καλαμάτας
πηγή: sxedio-b.gr

Μ​​ε ψύχραιμη απόσταση σαράντα ημερών, η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα (7 Δεκεμβρίου 2017) δικαιολογείται να σχολιαστεί και επιφυλλιδογραφικά, δηλαδή όχι για την επικαιρική μόνο και συγκυριακή σημασία της. Η επιφυλλίδα, κατά τεκμήριο, οφείλει σχολιασμό απαλλαγμένον από την επιδερμική έξαψη της επικαιρότητας. 


επιφυλλίδα του Χρήστου Γιανναρά (*)

Μ​​ε ψύχραιμη απόσταση σαράντα ημερών, η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα (7 Δεκεμβρίου 2017) δικαιολογείται να σχολιαστεί και επιφυλλιδογραφικά, δηλαδή όχι για την επικαιρική μόνο και συγκυριακή σημασία της. Η επιφυλλίδα, κατά τεκμήριο, οφείλει σχολιασμό απαλλαγμένον από την επιδερμική έξαψη της επικαιρότητας.

Η ψυχραιμία επιβάλλει να αναγνωρίσουμε ότι στη μνήμη των ενεργών σήμερα στην Ελλάδα πολιτών μάλλον δεν είχε ώς τώρα καταγραφεί άλλη περίπτωση Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και πρωθυπουργού, που να απευθύνθηκαν σε ηγέτη της μετα-σουλτανικής Τουρκίας με τέτοια απερίφραστη ευθάρσεια. Οι ίδιοι έχουν βάλει τις υπογραφές τους και σε νόμους ή διατάγματα, που υπονομεύουν καίρια την εκπαιδευτική διάσωση της γλωσσικής συνέχειας και της ιστορικής αυτοσυνειδησίας των Ελλήνων. Αλλά το δεδομένο αυτό δεν μας εμποδίζει να πιστοποιήσουμε ότι στον Ερντογάν, οι ίδιοι, μίλησαν με παρρησία που κανένας ομόλογός τους ελληνώνυμος δεν είχε ποτέ διανοηθεί.

Με ανάλογη ψύχραιμη νηφαλιότητα αξίζει να αποτολμήσουμε και ένα, σχετικό με την ίδια επίσκεψη, επιπλέον ερώτημα: Από τα όσα μας μετέδωσαν οι ραδιοτηλεοπτικές καταγραφές, Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρωθυπουργός μιλούσαν με τον Ερντογάν εκείνο το είδος της γλώσσας (της «προοδευτικής», τυπικά ιστορικο-υλιστικών προδιαγραφών, διπλωματίας), που προϋπέθετε την Τουρκία και την Ελλάδα σαν δύο γείτονες χώρες, ισότιμες και ισοταγείς, με κάποιες μεταξύ τους αντιγνωμίες και ασυμφωνίες. Ωσάν να επρόκειτο για το Βέλγιο και την Ολλανδία ή για την Ελβετία και την Αυστρία. Οπότε, με λίγη καλή διάθεση, ευγενικούς τρόπους και διπλωματική κομψότητα μπορούν να επιλύσουν τις διαφορές τους και να συνυπάρξουν σαν καλοί γείτονες.

Το αυθόρμητο και πηγαίο ερώτημα είναι: Τα δύο κράτη δεν έχουν «ιστορία», δεν είναι πρωταρχικά η Ιστορία που δημιουργεί προβλήματα στις σχέσεις τους και δυσαρμονίες στη συνύπαρξή τους; Πώς είναι δυνατό να είναι ελληνικό το νησί και τουρκική η υφαλοκρηπίδα του ή τουρκική η ακτή και ελληνική η υφαλοκρηπίδα της; Με ποια λογική τα χωρικά ύδατα μπορεί να ορίζονται στα έξι μίλια και ο εθνικός εναέριος χώρος στα δέκα μίλια από τις ακτές;

Βέβαια, σε τέτοια προβλήματα (οριοθέτησης των συνόρων, των ορίων επικράτειας) τα γείτονα κράτη είναι σήμερα μάλλον εύκολο να βρίσκουν λύσεις: Υπάρχει ένα κοινά παραδεκτό (περισσότερο ή λιγότερο) Διεθνές Δίκαιο, υπάρχουν και Διεθνείς Οργανισμοί με τον ρόλο, ακριβώς, μεσολάβησης και διαιτησίας σε περίπτωση που αντίδικα κράτη δεν ομογνωμούν στην ερμηνεία των αρχών του Δικαίου.

Με δεδομένο το νομικό αυτό πλαίσιο και παγιωμένη την απόλυτη κυριαρχία του Ιστορικού Υλισμού στο πολιτιστικό μας «παράδειγμα», καταλαβαίνω γιατί, η επίκληση της Ιστορίας και η παρεμβολή της στο πεδίο της πολιτικής μόνο δυσεπίλυτες περιπλοκές και εντάσεις μπορεί να δημιουργήσει. Ενδέχεται να προκαλέσει συναισθηματικές παροξύνσεις, ίσως φανατισμένες εμμονές, να υπονομεύσει την απαραίτητη στη διπλωματία ψυχραιμία. Μεθοδικά λοιπόν και προγραμματικά εξοβελίζεται η Ιστορία από την άσκηση εξωτερικής πολιτικής.

Ναι, αλλά δεν έχει και ποτέ δοκιμαστεί στην πολιτική μια χρήση της Ιστορίας, συνεπέστατα αποτοξινωμένη από κάθε ιδεολογική - εθνικιστική φόρτιση, χρήση χωρίς ίχνος επιθετικότητας, υποβόσκοντος ρεβανσισμού ή μολυσμένη από τη συμπλεγματική μειονεξία της «θυματοποίησης». Με κατακτημένη, γαληναία ηρεμία, ψηλαφητή ελευθερία από πολιτικάντικες εμπάθειες ή «εξυπνάδες», να πει ο Προκόπης Παυλόπουλος στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν:

«Ας μιλήσουμε ρεαλιστικά, με καθαρές κουβέντες: Είσαστε οι νικητές και είμαστε οι νικημένοι. Μας νικήσατε, πριν έξι αιώνες, κατά κράτος, μας εξορίσατε από την Ιστορία για τετρακόσια ολόκληρα χρόνια. Οι εκτάσεις γης όπου σήμερα κατοικείτε, ήταν κάποτε τόσο ελληνικές όσο και η Αθήνα, η Θήβα, η Σπάρτη, η Ολυμπία, η Πέλλα, η Βεργίνα, οι Θερμοπύλες. Στην Ιωνία γεννήθηκε ό,τι πιο ελληνικό: ο Ομηρος, το κεφαλάρι της γλώσσας μας, ο Ηράκλειτος, κεφαλάρι κάθε σοφίας και αρετής ελληνικής. Στη σημερινή σας επικράτεια, ώς πριν ενενήντα έξι χρόνια, όλα ήταν ελληνικά: Κωνσταντινούπολη, Ιωνία, Πόντος, Φρυγία, Λυκαονία, Παμφυλία, Κιλικία, Γαλατία, Καππαδοκία, Αιολία, Αμάσεια.

»Ξέρουμε, Πρόεδρε Ερντογάν, ότι η Ιστορία δεν γυρίζει πίσω, οι εθνοκαθάρσεις εξαλείφουν ολόκληρους λαούς από τις πανάρχαιες κοιτίδες τους, οριστικά, αμετάκλητα. Προλάβαμε οι Ελληνες να ελευθερώσουμε από τον Σουλτάνο κάποιες σπιθαμές γης και στήσαμε κράτος, που δεν έχει τίποτα το ελληνικό – από την πολεοδομία ώς τη διοίκηση και τα σχολειά, όλα είναι ξιπασμένη μίμηση, καραγκιοζιλίκι “εξευρωπαϊσμού”, ξεφτίλα μεταπράτη. Αυτό είμαστε, και θέλω να μου πεις: τι φοβάσαι από μας τους τελειωμένους, τι άλλο θέλεις επιτέλους από μας; Παραβιάζεις κάθε μέρα τον λειψό ουρανό μας, άρπαξες με ατιμία, εσύ ο μπεσαλής, τη μισή Κύπρο, θέλεις και το μισό Αιγαίο για “καλή γειτονία” – πού το πας, πες ξεκάθαρα.

»Δεν κάνω έκκληση να μας λυπηθείς, εμείς οι νικημένοι και προδότες του εαυτού μας, σωτηρία δεν έχουμε. Θα μπορούσες να υπολογίσεις σε μας και να στηριχτείς, για να μπεις στην Ε.Ε., να σώσουμε μαζί πείρα αιώνων, μεσανατολίτικη, προτεραιότητα της σχέσης και όχι της χρήσης, ναι, μέσα στην πεθαμενίλα, την ιστορικο-υλιστική της Ευρώπης. Αλλά είναι πια για μας αργά και για σένα “ύποπτοι” τέτοιοι πολιτικοί στόχοι.

»Κόψε τουλάχιστον τις απειλές, γίνεσαι κωμικός, Ταγίπ Ερντογάν. Φοβάσαι τους οριστικά νικημένους, τους εκούσια αρνητές των ιερών και των οσίων τους; Είσαστε ογδόντα εκατομμύρια και εμείς, σε σαράντα χρόνια, με την παρακμιακή μας υπογεννητικότητα, θα είμαστε τρία. Αλλαξε ορίζοντες και στόχους εξωτερικής πολιτικής, μην ξεχνάς: σου μεταγγίσαμε κάποτε τον “αέρα” της αυτοκρατορίας».

Αυτά ένας υποθετικός Προκόπης Παυλόπουλος σε έναν κατευχήν νηφάλιο Ταγίπ Ερντογάν.
 ______________________________

(*) Ο Χρήστος Γιανναράς γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στα Πανεπιστήμια της Αθήνας, της Βόννης και της Σορβόννης. Επιφυλλιδογραφεί σε εφημερίδες παρεμβαίνοντας στην πολιτική και κοινωνική επικαιρότητα.
(πηγή: yannaras.gr)