01/20/18

Η Άγκυρα απειλεί με επέμβαση εντός του συριακού εδάφους, η Δαμασκός δηλώνει ότι θα υπάρξει απάντηση και oi Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποιούν την Άγκυρα να μην προχωρήσουν σε επέμβαση στην βορειοδυτική Συρία...


Νέες προειδοποιήσεις απηύθυναν αξιωματούχοι των Ηνωμένων Πολιτειών προς την Άγκυρα να μην προχωρήσουν σε επέμβαση στην βορειοδυτική Συρία, έπειτα και από την προαναγγελία από τον ίδιο τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για συνέχιση της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη» εντός του εδάφους της Συρίας.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρμεντ Χεδερ Ναουερτ ανέφερε: «Σίγουρα δεν γνωρίζουμε ποιά θα μπορούσαν να είναι τα σχέδιά τους. Όμως θα καλούσαμε σε κάθε περίπτωση τους Τούρκους να μην αναλάβουν καμία τέτοιου είδους δράση. Θέλουμε όλοι να είναι προσηλωμένοι στον στόχο και όπως είχα πει και όταν συζητούσαμε για το Ιράκ και το δημοψήφισμα, η εστίαση οφείλει να είναι η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Συνεπώς δεν θέλουμε από αυτούς εμπλοκή σε βίαιες πράξεις αλλά να παραμείνουν προσηλωμένοι στον στόχο του Ισλαμικού Κράτους».

Σε ερώτηση αν αντιτίθεται σε οποιαδήποτε τουρκική επίθεση στην επαρχία Αφρίν, απάντησε: «Κοιτάξτε, σε αυτήν την χρονική συγκυρία, θέλουμε η εστίαση του κόσμου να μείνει στο Ισλαμικό Κράτος».
Στο ίδιο μήκος κύμματος και οι δηλώσεις του Ρεξ Τίλερσον που επισκέφθηκε την Ιορδανία και συναντήθηκε με τον ομόλογό του Αϊμάν Σαφαντι. «Πιστεύω ότι η Τουρκία είναι ευθυγραμμισμένη με τους στόχους που έχει η Ιορδανία, εμείς και οι περιφερειακοί γείτονες ώστε να δούμε ένα τέλος στην διαμάχη και σταθερότητα στην Τουρκία, με την δημιουργία μιας ολόκληρης, ενωμένης, ενιαίας κυρίαρχης Συρίας».

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ακόμα ότι έχουν υπάρξει συζητήσεις και με την Τουρκία.

Η Τουρκία έχει προαναγγείλει ότι θα επέμβει σε περιφέρειες εντός του εδάφους της Συρίας για να αντιμετωπίσει τις πολιτοφυλακές των Κούρδων της Συρίας, τους οποίους θεωρεί εξίσου τρομοκράτες με τα μέλη του Ισλαμικού Κράτους.

Τουρκικές δυνάμεις έχουν συγκεντρωθεί στα νοτιανατολικά της χώρας και ήδη έχουν αναπτυχθεί σε περιοχές της Συρίας και στις δύο πλευρές της Αφρίν, η οποία ελέγχεται από τις κουρδικές δυνάμεις, την ώρα που ο συριακός στρατός ελέγχει εδάφη προς το νότο.

Η κυβέρνηση της Συρίας έχει προειδοποιήσει την τουρκική ηγεσία ότι αν αρχίσουν επιχειρήσεις στην περιοχή Αφρίν, αυτό θα θεωρηθεί πράξη επίθεσης και θα απαντηθεί από τη Δαμασκό.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες από την πλευρά τους ανακοίνωσαν ότι μαζί με άλλες συμμαχικές δυνάμεις θα προχωρήσουν στη δημιουργία μονάδας ασφάλειας στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία και το Ιράκ, η οποία θα απαρτίζεται από 30.000 άνδρες και θα στελεχώνεται από τις κουρδικές δυνάμεις και άλλες ντόπιες ένοπλες ομάδες που συνεργάζονται με την Δύση στον πόλεμο της Συρίας.

Η Άγκυρα χαρακτήρισε την διαρροή αυτή ως αντίποινα των ΗΠΑ που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις σε «επικίνδυνες περιπέτειες».
euronews

Στην Ε.Ε. κυριαρχεί η εντύπωση δύο αντίρροπων ρευμάτων. Οι μεν προωθούν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, οι δε θέλουν να την αναστείλουν. Τα ευρωπαϊκά προβλήματα έχουν φέρει στο προσκήνιο τις αντιθέσεις.


«Μόνο ενωμένοι είμαστε δυνατοί», τόνισε το πρωί της Τετάρτης ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου ο ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ, σε ομιλία του για το μέλλον της ΕΕ. Μόλις μερικές ώρες αργότερα στο Λονδίνο η πλειοψηφία της Κάτω Βουλής υπερψήφισε τον νόμο της συντηρητικής κυβέρνησης για το Brexit. Παράλληλα ο νεοεκλεγείς αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς κατέστησε σαφές μετά τη συνάντησή του με τη γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ ότι δεν θέλει «περισσότερη Ευρώπη», ειδικά στο πεδίο του προσφυγικού. Την Άγκελα Μέρκελ υποδέχεται σήμερα ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος προωθεί το δικό του όραμα για βαθιά ανανέωση της Ευρώπης.

Όλες οι παραπάνω εξελίξεις δίνουν μια εικόνα της ατμόσφαιρας διχασμού που επικρατεί στην ΕΕ: Από τη μία πολιτικοί όπως ο Βαράντκαρ και ο Μακρόν, που προωθούν στενότερη ευρωπαϊκή συνεργασία, και από την άλλη ηγέτες όπως ο Κουρτς και η βρετανή πρωθυπουργός Μέι, οι οποίοι τονίζουν τις εθνικές προτεραιότητες ή μάλιστα θέλουν ακόμη και να εγκαταλείψουν την Ένωση.

Ο ευρωβουλευτής των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Γιο Λάινεν επιβεβαιώνει εν μέρει το σχήμα των ευρωσκεπτικιστών ανατολικοευρωπαίων, αναφερόμενος σε Ουγγαρία, Πολωνία και Τσεχία, ωστόσο επισημαίνει τα αντιπαραδείγματα της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, όπου, όπως υπογραμμίζει, τα ηνία κρατούν εξαιρετικά φιλοευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Ο γερμανός ευρωβουλευτής διακρίνει δύο βασικούς παράγοντες που λειτουργούν διχαστικά εντός ΕΕ: «Εξακολουθούμε να έχουμε δύο μεγάλα θέματα που δεν έχουν αντιμετωπιστεί: τη χρηματοοικονομική κρίση που προκάλεσε διχασμό Βορρά-Νότου και το κύμα μετανάστευσης τα τελευταία δύο χρόνια, το οποίο διχάζει Ανατολή και Δύση. Η Ευρώπη είναι επομένως πολλαπλά διχασμένη και πρέπει να καταβάλλει διαρκείς προσπάθειες για να είναι ενωμένη».

Συνεκτικό στοιχείο οι ευρωπαίοι πολίτες


Ο Ντάνιελ Γκρος, διευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής στις Βρυξέλλες, δεν συμφωνεί με τους χονδρικούς διαχωρισμούς σε Βορρά-Νότο και Ανατολή-Δύση, υπογραμμίζοντας ότι «ο Νότος θα ήθελε πιο ισχυρή ΕΕ με έναν ευρωπαίο υπουργό Οικονομικών, Τραπεζική Ένωση και ευρωομόλογα, η Ανατολή περισσότερη Ευρώπη με πιο πολλά διαρθρωτικά κεφάλαια, (…) ενώ στη μεταναστευτική πολιτική η Γερμανία μαζί με Ελλάδα και Ιταλία θα ήθελαν περισσότερη αλληλεγγύη. Δεν υπάρχει διχασμός, μάλλον πρόκειται για ένα καλειδοσκόπιο», σχολιάζει ο γερμανός οικονομολόγος.

Τα ευρωπαϊκά προβλήματα έχουν φέρει στο προσκήνιο αντιθέσεις και διαφωνίες. Σήμερα οι ευρωσκεπτικιστές έχουν ισχυρή εκπροσώπηση στο ευρωκοινοβούλιο, υπάρχουν περισσότερες ευρωσκεπτικιστικές κυβερνήσεις και σχεδόν σε όλα τα εθνικά κοινοβούλια έχουν επιρροή δυνάμεις που θέλουν να περιορίσουν ή και να καταργήσουν την ΕΕ.

Τι μπορεί να λειτουργήσει όμως ακόμη ως κοινό θεμέλιο και συνεκτικός παράγοντας; Ο ευρωβουλευτής Γιο Λάινεν τονίζει ότι η ΕΕ πρέπει να εστιάσει και να δώσει σημασία στους πολίτες της. Όπως επισημαίνει, «οι πολίτες έχουν κοινά συμφέροντα: θέλουν μια ασφαλή και καλή ζωή, (…) μια θέση εργασίας που να τους προσφέρει επάρκεια και θέλουν και καλό φυσικό περιβάλλον. Ως εκ τούτου υπάρχει ένα πακέτο με κοινά στοιχεία».
Deutsche Welle

Από το 1990 και δώθε όποτε άνοιγε το «μακεδονικό» ζήτημα, κάτι γενικότερο και σοβαρότερο συντελούνταν στα Βαλκάνια. Το ΄90 άρχιζε η νεοταξική κατεδάφιση της περιοχής. Τώρα βρισκόμαστε στην καρδιά ενός νέου γύρου αναμέτρησης ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ρωσία...

 

από Ρούντι Ρινάλντι (*)

Ξεπερνώντας εύκολα τους ασύνειδους (κι όχι τόσο αθώους) που δηλώνουν ότι δεν έχουν πρόβλημα αν το γειτονικό κράτος ονομαστεί σκέτα «Μακεδονία» (Μπαλαούρας και πολλά στελέχη της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ) όπως και αυτούς που αμέσως λαμβάνουν την «παραγγελιά» και το αναγορεύουν σε «τριτεύον» πρόβλημα που «δημιούργησε η ανοησία των πολιτικών» και σε υπόλειμμα «ακραίων κύκλων».

Ξεπερνώντας τους «πονηρούς», που ευθυγραμμιζόμενοι με τα αμερικάνικα non paper, παρουσιάζουν την συγκυρία ως «μεγάλη ευκαιρία» για την ελληνική πολιτική ώστε να κλείσει το ακανθώδες πρόβλημα (Ξυδάκης, Παπαχελάς κ.α.).

Κατανοώντας τον «ρεαλισμό» της κυβέρνησης και του πολιτικού κόσμου που αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να ανταποκριθεί σε συμβόλαια (π.χ. με Τραμπ και με Ε.Ε.), να πάρει αποφάσεις αλλά και να έρθει σε ρήξη με ένα εθνικό αίσθημα, σε ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα.

Βλέποντας πως για το ζήτημα η Αριστερά δεν έχει καμία θέση ή ευαισθησία, απορροφημένη είτε στην σύνεση που προσφέρει η «σύνθετη γεωγραφική ονομασία έναντι όλων» (που εξ άλλου είναι θέση της αστικής τάξης στην Ελλάδα) ή σε γενικολογίες ότι είναι «δρομολογημένη η ονοματολογία» από τους ομίλων των μονοπωλίων και των αστικών τάξεων της περιοχής (Ριζοσπάστης) και καταλήγει σε ευχές για κοινή πάλη όλων των βαλκανικών λαών.

Εμείς από μεριάς μας θα εστιάσουμε σε ορισμένα ιδιαίτερα και συγκεκριμένα ζητήματα που θέτει έτσι κι αλλιώς το άνοιγμα του θέματος εδώ και τώρα.

Δίδαγμα νεομακεδονικό πρώτο


Από το 1990 και δώθε, κοντά 30 χρόνια, όποτε άνοιγε το «μακεδονικό» ζήτημα, κάτι γενικότερο και σοβαρότερο συντελούνταν στα Βαλκάνια. Το ΄90 κατέρρεαν όλα τα καθεστώτα του βαλκανικού υπαρκτού και άρχιζε η νεοταξική βαλκανοποίηση της περιοχής. Από τότε ο χάρτης της Βαλκανικής άλλαξε ριζικά. Το 1999 με τον βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας κουτσουρεύτηκε η Σερβία δραστικά και η Βαλκανική μετατράπηκε σε άθροισμα προτεκτοράτων ή αδύναμων χωρών με νατοϊκή παρουσία και βάσεις, ενώ παρακρατικές συμμορίες – στρατοί χρησιμοποιούνταν ως μοχλοί για την ενίσχυση των επιθετικών σχεδιασμών.

Τώρα που ξανανοίγει το «μακεδονικό» βρισκόμαστε στην καρδιά ενός νέου γύρου αναμέτρησης ανάμεσα σε ΗΠΑ, που θέλουν να σταθεροποιήσουν και επεκτείνουν την επιρροή στα Βαλκάνια, και την Ρωσία που θέλει να μην χάσει ζωτικά της στηρίγματα στην περιοχή και δρόμους των ενεργειακών ροών. Επίσης όλα γίνονται πιο επισφαλή από την στάση της Τουρκίας που έχει έντονη παρουσία πλέον στην Βαλκανική.

Η σπουδή να ενταχθεί η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ είναι ο βασικός λόγος αλλαγών εντός της χώρας και η απομόνωση των «εθνικιστών» του Γκρουέφσκι σχετίζεται με τις φιλορωσικές θέσεις που άρχισε να παίρνει ο τελευταίος με αποτέλεσμα να εκπαραθυρωθεί με συνοπτικές διαδικασίες. Η παρουσία μιας φιλοΗΠΑ κυβέρνησης στην ΠΓΔΜ και η ενδυνάμωση του αλβανικού στοιχείου (καμιά σχέση δεν υπάρχει ανάμεσα στην δύναμη του το 1990 και το τι αντιπροσωπεύει σήμερα), περιγράφεται από τους πάντα πρόθυμους Έλληνες πολιτικούς «ως ευκαιρία» επίλυσης.

Δίδαγμα νεομακεδονικό δεύτερο


Γιατί οι ΗΠΑ θέλουν να κλείσουν το ζήτημα τώρα; Για να ανασχέσουν την επιρροή της Ρωσίας. Ναι αλλά δεν φτάνει αυτή και μόνο η εξήγηση. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί «η χώρα μας έχει το θλιβερό προνόμιο να αποτελεί την τομή των δύο ασταθών υποσυστημάτων του μεσογειακού γεωπολιτικού συμπλόκου: Του υποσυστήματος των Βαλκανίων και του υποσυστήματος Τουρκίας-Εγγύς Ανατολής, τα οποία ευρίσκονται σε έντονη όσο και ασταθή συλλειτουργία». Επομένως η λογική των πραγμάτων οδηγεί σε συγκρούσεις και αναμετρήσεις στην περιοχή και η ΠΓΔΜ φαίνεται να μην μπορεί να αντέξει στις πιέσεις που θα δημιουργηθούν. Εκτεταμένες περιοχές είναι δυνατόν να εμπλακούν σε νέους πολέμους, σε αποσχίσεις, σε διεκδικούμενες περιοχές, σε γκρίζες ζώνες. Η βόρεια ελληνική περιοχή από τον Έβρο έως την Ήπειρο, σε όλους τους σχεδιασμούς, όλων ανεξαιρέτως των παικτών, θα μπορούσε να είναι θέατρο ανάλογων εξελίξεων. Μιλάμε για τις επόμενες μία με δύο δεκαετίες. 

Δίδαγμα νεομακεδονικό τρίτο


Όσο άθλιος και αν είναι ο τρόπος που χειρίζονται οι ελληνικές κυβερνήσεις τα εθνικά και κοινωνικά ζητήματα, ζητήματα όπως το Κυπριακό, το Μακεδονικό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι τέτοια που μπορούν να σηκώσουν θύελλες στο εσωτερικό και να δημιουργήσουν αναταράξεις που κανείς δεν θα ήθελε από όσους ομνύουν στην σύνθετη γεωγραφική ονομασία (και υπονοούν την χρήση του «Μακεδονία» από την γειτονική χώρα).

Αλλά το θέμα είναι ακόμα πιο σοβαρό. Δεν κλείνει το ζήτημα με όποιον συμβιβασμό τέτοιας μορφής. Ανοίγει και θα δοκιμαστούν όλες οι επιπτώσεις του. Γιατί το αλβανικό στοιχείο δεν θα κάτσει φρόνιμο με μια ονομασία «Μακεδονία» και κάποιο επίθετο, η Βουλγαρία δεν αποδέχεται καν ότι υπάρχει μακεδονική εθνότητα, τους θεωρεί βούλγαρους, και γιατί η Τουρκία αριθμεί ήδη μια επίσημη τουρκική μειονότητα του 4.5% του πληθυσμού της ΠΓΔΜ που εύκολα μπορεί να την ανεβάσει στο 10%.

Άρα το «ρεαλιστικό»-πολιτικό επιχείρημα « να κλείσουμε» το ζήτημα, μην χάσουμε την ευκαιρία, είναι αστήρικτο από όλες τις πλευρές και δεν αντιλαμβάνεται τη θρυαλλίδα που δημιουργείται εντός του νέου βαλκανικού γύρου. Το μεσογειακό γεωπολιτικό σύμπλοκο με τα δύο του υποσυστήματα είναι ενεργό και ασταθές και σε συλλειτουργία… 

Δίδαγμα νεομακεδονικό τέταρτο


Η ελληνική πολιτική εμφανίζει διαρκώς μια υποχωρητικότητα. Ενώ η γειτονική χώρα μέχρι τώρα είχε μία επίσημη ονομασία για τον ΟΗΕ το ΠΓΔΜ στην πράξη είχε κατοχυρώσει το «Δημοκρατία της Μακεδονίας» με το οποίο την αναγνώρισαν κοντά 130 χώρες μέχρι τώρα. Άρα στην πράξη υπήρχε μία ονομασία για τις σχέσεις με Ελλάδα και μία διεθνής σχεδόν για ολόκληρο τον κόσμο. Τώρα η ελληνική πλευρά παζαρεύει την σύνθετη γεωγραφική ονομασία (άνω, βόρεια κ.λπ. Μακεδονία ) που να ισχύει έναντι όλων. Εύκολα το «άνω» ή «βόρεια» θα μετασχηματιστεί σε σκέτο Μακεδονία, με όλες τις συνέπειες. Η υποχωρητικότητα είναι τέτοια που δεν υπάρχει καμία δέσμευση από την πλευρά της ΠΓΔΜ για την μη χρήση του προσδιοριστικού «Μακεδονία» για πολλά ζητήματα που δεν άρουν αλυτρωτικές ή εθνικιστικές βλέψεις.

Ο λόγος περί «μεγάλης ευκαιρίας» κλείνει τα μάτια σε δύο πραγματικότητες και συνιστά κοροϊδία. Πραγματικότητα πρώτη. Το όνομα δεν είναι ζήτημα στον αέρα. Ιστορικά από το 1990 και μετά, εκφράστηκε με συνολικό τρόπο μια απειλή απέναντι στην Ελλάδα: με αλυτρωτισμό, με χάρτες που άλλαζαν τα σύνορα, με αλλαγή και παραποίηση της Ιστορίας, με συνταγματικές διατάξεις, με σχολικά βιβλία, με ήλιους της Βεργίνας και Μέγα Αλέξανδρους. Άρα το όνομα είναι συνδεδεμένο με ευρύτερες στοχεύσεις. Πραγματικότητα δεύτερη, είναι η συγκυρία έτσι όπως εξελίσσεται και οι δυσμενείς όροι για την χώρα μας. Τι έχουμε να κερδίσουμε με σύνθετη ονομασία και με «ναι» στην είσοδο της χώρας αυτής στο ΝΑΤΟ; Τα μπράβο των ΗΠΑ και Ε.Ε. και την εντελώς αρνητική στάση της Ρωσίας. Και ταυτόχρονα όλες τις συνέπειες μιας τέτοιας επιλογής που ανοίγει το θέμα.
Αν δεν υπάρξει κανένα άλλο όνομα που να διασφαλίζει την Ελλάδα από την χρήση του Μακεδονία στην επίσημη ονομασία μιας χώρας σε τόσο εύθραυστο περιβάλλον, γιατί να μην παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν, με επιμονή της χώρας σε μια ονομασία που θα την διασφαλίζει περισσότερο στα Βαλκάνια και απέναντι στην Τουρκία; Πράγμα που σημαίνει βέτο στην είσοδο της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. Μια τέτοια στάση αφήνει διαδρόμους ανοικτούς για θετικές τοποθετήσεις της Ρωσίας σε καίρια ζητήματα για την χώρα.

Με βάση όλα τα παραπάνω προκύπτει το ερώτημα: Υπάρχει και πώς εκφράζεται μια ανεξάρτητη πολυδιάστατη πολιτική που να εξασφαλίζει κατοχύρωση της εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας της χώρας σε ένα τόσο εχθρικό και δυσμενές περιβάλλον; Αυτό είναι το ζητούμενο και αυτός πρέπει να είναι ένας γνώμονας για την αξιολόγηση κάθε κίνησης. Κι αν δεν υπάρχει πρέπει να δημιουργηθεί η συνείδηση και η πολιτική κίνηση που να εκφράζει τέτοιες ανάγκες.
 _____________________

(*) Ο Ρούντι Ρινάλντι είναι στέλεχος της Κομμουνιστικής Οργάνωσης Ελλάδας, πρώην μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, αρθρογραφεί στην εφημερίδα «Δρόμος της Αριστεράς»... 
πηγή: e-dromos.gr
 

Συνάντηση με Αλέξη Τσίπρα στις 24 Ιανουαρίου στο Νταβός ανήγγειλε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ...Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ ανήγγειλε ότι θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα στις 24 Ιανουαρίου στο Νταβός, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Ο Ζόραν Ζάεφ εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά αισιόδοξος για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.

«Είμαι αισιόδοξος και πιστεύω ότι μεταξύ των δύο φιλικών χωρών υπάρχει διάθεση να έρθουν ακόμη πιο κοντά και να βρεθεί μία λύση στο θέμα του ονόματος, λύση αξιοπρεπής και για τις δύο πλευρές, προς όφελος των πολιτών των δύο χωρών», δήλωσε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ από την πόλη Στρούγκα όπου παρέστησε στην τελετή καθαγιασμού των υδάτων, καθώς σήμερα στη χώρα εορτάζονται τα Θεοφάνεια (με το Ιουλιανό ημερολόγιο).

Ωστόσο, ο Ζόραν Ζάεφ επανέλαβε ότι η όποια λύση προωθηθεί στο ζήτημα της ονομασίας θα τεθεί σε δημοψήφισμα στην πΓΔΜ, προκειμένου οι πολίτες της χώρας να αποφανθούν επί αυτής.

Η σκοπιανή ηγεσία λαμβάνει πολύ σοβαρά το σαφές μήνυμα του Γ.Γ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος τόνισε ότι ένταξη χωρίς επίλυση του ζητήματος το ονόματος είναι ανέφικτη και πως δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Έλληνα Πρωθυπουργό προκειμένου να τον ενημερώσει για την στην ΠΓΔΜ. Ο Αλέξης Τσίπρας καλωσόρισε τις δηλώσεις του Γενς Στόλτενμπεργκ σε σχέση με το ζήτημα του ονόματος τονίζοντας τη σημασία της πιστής τήρησης της διακήρυξης της Συνόδου Κορυφής του Βουκουρεστίου.

Εξ άλλου σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς τόνισε ότι: «ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ φαίνεται να καταλαβαίνει κάτι απλό, που η Ευρώπη το έχει διατυπώσει πολλές φορές στο παρελθόν: ότι στα Βαλκάνια δεν υπάρχει χώρος για εθνικισμούς, για πατριδοκαπηλία, για αγάλματα και αλυτρωτισμούς και σε κάθε περίπτωση όποιος προσβλέπει σε ένα ευρωπαϊκό μέλλον, όλα αυτά πρέπει να τα αφήσει πίσω του».

ΥΠΕΞ ΠΓΔΜ: Οι δηλώσεις του διαπραγματευτή μας δημιουργούν πρόβλημα

Έκπληξη για τις δηλώσεις του εκπροσώπου της πΓΔΜ στις διαπραγματεύσεις υπό τον ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας Βάσκο Ναουμόφσκι εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος αποστασιοποιήθηκε πλήρως από αυτές, εκτιμώντας ότι έγιναν περισσότερο για «εσωτερική κατανάλωση».

Σημείωσε μάλιστα ότι με τις δηλώσεις αυτές του Ναουμόφσκι δημιουργείται πρόβλημα, από τη στιγμή που ακούστηκαν και μεταδόθηκαν στην Ελλάδα.

Ο Βάσκο Ναουμόφσκι τοποθετήθηκε εκπρόσωπος της πΓΔΜ στις διαπραγματεύσεις στον ΟΗΕ από την προηγούμενη κυβέρνηση, εκείνη του VMRO-DPMNE, στην οποία μάλιστα ένα διάστημα είχε διατελέσει και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων το βράδυ της Πέμπτης, ανέφερε ακόμη ότι γίνονται προσπάθειες προκειμένου να υπάρξει σύντομα συνάντηση των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της πΓΔΜ.

Ο κ. Ντιμιτρόφ είπε ότι οι κυβερνήσεις των δύο χωρών είναι αφοσιωμένες στην εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας και πρόσθεσε ότι οι συναντήσεις και η επικοινωνία που έχει αυτός με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά είναι ανοιχτές και ειλικρινείς.

Σημείωσε ότι η χώρα του «δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει και αυτή την ευκαιρία για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας», καθώς, όπως υποστήριξε, η επίλυση του καυτού αυτού προβλήματος θα λειτουργήσει καταλυτικά προκειμένου η πΓΔΜ να βγει από την απομόνωση και να προσεγγίσει την ΕΕ όπως και να καταστεί μέλος του ΝΑΤΟ. Η προώθηση της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής προοπτικής της πΓΔΜ, σύμφωνα με όσα είπε ο Ντιμιτρόφ, σημαίνει αυτομάτως πρόοδο και ευημερία για τη χώρα.

Σχετικά με τις θέσεις με τις οποίες προσέρχονται η Ελλάδα και η πΓΔΜ στη διαπραγματευτική διαδικασία για το θέμα του ονόματος, ο κ. Ντιμιτρόφ ανέφερε ότι το «ενδιαφέρον της Ελλάδας εστιάζεται στο να υπάρχει όσο το δυνατό πιο σαφής διαχωρισμός μεταξύ της δικής της περιοχής της Μακεδονίας και της δικής μας», ενώ το ενδιαφέρον της πΓΔΜ εστιάζεται «στη διαφύλαξη της εθνικής ταυτότητας», καθώς, όπως υποστήριξε «ήμασταν και θα είμαστε "Μακεδόνες"».

Ο Βάσκο Ναουμόφσκι, αμέσως μετά τη συνάντηση της Τετάρτης που είχε ο διαπραγματευτής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς με τους εκπροσώπους της Ελλάδας και της πΓΔΜ, δήλωσε ότι η δέσμη ιδεών που παρουσίασε ο κ. Νίμιτς «αποκλίνει από το πλαίσιο του ψηφίσματος 817 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» (αφορά την ονομασία της πΓΔΜ) και «απέχει πολύ από μία αξιοπρεπή λύση».

Ήδη από χθες το υπουργείο Εξωτερικών των πΓΔΜ είχε κρατήσει σαφείς αποστάσεις από τις δηλώσεις Ναουμόφσκι.
euronews

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.