01/22/18

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της Κομισιόν, ο λόγος του ελληνικού χρέους προς το ΑΕΠ της χώρας μας αναμένεται από το 181,1% το 2017 να υποχωρήσει στο 165% το 2020, στο 127,2% το 2030 και στο 96,4% το 2060, ποσοστά ελαφρώς μεγαλύτερα σε σχέση με τις προβλέψεις της Κομισιόν τον περασμένο Ιούνιο...


  Το «μαξιλάρι» ρευστότητας των 10,2 δισ. ευρώ θα αρκούσε για να καλύψει τις ανάγκες της Ελλάδας για λιγότερους από 10 μήνες, εκτιμά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Χειρότερη θα είναι η πορεία του ελληνικού χρέους από αυτήν που αναμενόταν πριν από λίγους μήνες, σύμφωνα με ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους που κατάρτισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν το EuroWorking Group της Παρασκευής και την οποία έχει στη διάθεσή του το πρακτορείο Bloomberg.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της Κομισιόν, ο λόγος του ελληνικού χρέους προς το ΑΕΠ της χώρας μας αναμένεται από το 181,1% το 2017 να υποχωρήσει στο 165% το 2020, στο 127,2% το 2030 και στο 96,4% το 2060, ποσοστά ελαφρώς μεγαλύτερα σε σχέση με τις προβλέψεις της Κομισιόν τον περασμένο Ιούνιο.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, αυτή η ελαφρά επιδείνωση υπογραμμίζει την πιθανότητα μία τελική ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους στο τέλος του ελληνικού προγράμματος να επιβεβαιώσει την ανάγκη για περαιτέρω reprofiling του ελληνικού χρέους, ειδικά αν η οικονομική ανάπτυξη είναι χαμηλότερη της προβλεπόμενης.

Επιπλέον, στην ανάλυσή της η Κομισιόν εγείρει ερωτήματα για το αν θα πρέπει να επανεξεταστεί το ύψος του «μαξιλαριού» ρευστότητας που πρέπει να διαθέτει η Ελλάδα, εκτιμώντας ότι το σχεδιαζόμενο «μαξιλάρι» των 10,2 δισ. ευρώ καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μας για λιγότερους από δέκα μήνες μετά το τέλος του προγράμματος, αν και θα μπορούσε να διαρκέσει περισσότερο με μελλοντικές εκδόσεις ομολόγων και μεταρρυθμίσεις.

Ένα «μαξιλάρι» ύψους 17 δισ. ευρώ θα κάλυπτε τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για ένα χρόνο μετά το τέλος του προγράμματος, ενώ ένα της τάξεως των 20,3 δισ. ευρώ θα επαρκούσε για να καλύψει πλήρως τις ανάγκες της χώρας έως το τέλος του 2019 και περίπου 30 ευρώ έως το τέλος του 2020, σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν.

Η Κομισιόν αναφέρει ακόμα στην έκθεσή της ότι «Ένας κατάλληλος συνδυασμός μέτρων για τη διαχείριση του χρέους, παράτασης των ωριμάνσεων και των περιόδων χάρΙτος για κεφάλαιο και τόκους, με πρόσθετη χρήση των κερδών από τα προγράμματα SMP και ANFA, θα επιτρέψει την επαναφορά του ελληνικού χρέους σε βιώσιμη τροχιά», αν και επισημαίνει πως υφίσταται αβεβαιότητα όσον αφορά την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να διατηρήσει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα επί πολλές δεκαετίες, ενώ διαπιστώνει σημαντικούς κινδύνους για την ανάπτυξη που σχετίζονται με τη γήρανση πληθυσμό και τις τάσεις της συνολικής παραγωγικότητας.
 news.gr

Ο νέος πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, υποστήριξε ότι υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες για ολοκλήρωση σήμερα της αξιολόγησης...

 

Για λήψη «σαφών αποφάσεων σήμερα σε ό,τι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα» έκανε λόγο προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες ο νέος πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο.

Όπως ανέφερε, οι θεσμοί θα ενημερώσουν τους υπουργούς για την πορεία εφαρμογής του προγράμματος και θα εξετάσουν την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. «Έχουμε μεγάλες προσδοκίες σήμερα, ως προς αυτό» σημείωσε ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών.

Οι υπουργοί οικονομικών θα καθορίσουν σήμερα και το ύψος της δόσης, το οποίο σύμφωνα με την ελληνική πλευρά θα κυμανθεί στα 6,7 δισ. ευρώ και θα δοθεί σε δύο υποδόσεις. Η πρώτη υποδόση που θα είναι και το βασικό τμήμα της δόσης θα δοθεί μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου, μετά την έγκριση της από εθνικά κοινοβούλια χωρών της Ευρωζώνης.

Ερωτηθείς ο Σεντάνο σχετικά με την επόμενη εκταμίευση, υπενθύμισε ότι σύμφωνα με τη «φυσική αλληλουχία» των γεγονότων, ότι πρώτα θα λάβει το Eurogroup την απόφαση σχετικά με την έκθεση των θεσμών για τα προαπαιτούμενα και μετά ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα εγκρίνει την επόμενη δόση.

Τέλος, κληθείς να απαντήσει εάν υπάρχει το ενδεχόμενο προληπτικής γραμμής στήριξης για τη μεταμνημονιακή εποχή, τόνισε ότι «αυτό εξαρτάται από τις ελληνικές Αρχές». «Το πιο σημαντικό είναι να έχει (σ.σ. η ελληνική κυβέρνηση) την κυριότητα του προγράμματος. Ξέρουμε από προηγούμενη εμπειρία πόσο σημαντικό είναι αυτό και θα λάβουμε από κοινού αποφάσεις σχετικά με αυτό στο μέλλον» επεσήμανε ο ίδιος.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, το ενδιαφέρον της σημερινής συνεδρίασης, που θα διευθύνει ο νέος πρόεδρος του Εurogroup, Πορτογάλος Μάριο Σεντένο, εστιάζεται στο σχεδιασμό της επόμενης μέρας, η οποία θα έχει δύο προτεραιότητες. Η πρώτη αφορά την έναρξη της προετοιμασίας της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης του προγράμματος και η δεύτερη τη βιωσιμότητα του χρέους.

Σχετικά με το χρέος οι πληροφορίες στις Βρυξέλλες κάνουν λόγο για έναρξη ανεπίσημων συζητήσεων σε τεχνικό επίπεδο από τον επόμενο μήνα, ενώ οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν μετά την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης τον Ιούνιο. 

Πιέρ Μοσκοβισί: Η τρίτη αξιολόγηση θα κλείσει


Tην πεποίθηση ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα εγκρίνουν, στο σημερινό Εurogroup, την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, εξέφρασε από τις Βρυξέλλες ο επίτροπος Οικονομίας, Πιέρ Μοσκοβισί.

Ο κ. Μοσκοβισί χαρακτήρισε την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης ως ένα «σημαντικό βήμα» προς την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα και οι χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει τώρα να ξεκινήσουν να προετοιμάζουν την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος, κατά τρόπο που να επιτρέψει στην ελληνική οικονομία να επιστρέψει στην ομαλότητα.

Μετά το μαζικό συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, η προσοχή όλων στρέφεται στο Νταβός και στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ στο περιθώριο του 48ου Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ...


Μήνυμα κατά οποιουδήποτε συμβιβασμού της Αθήνας με τα Σκόπια στη βάση ονόματος που θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία» ή παράγωγά του έστειλαν την Κυριακή δεκάδες χιλιάδες πολίτες που πλημμύρισαν την παραλία της Θεσσαλονίκης.

Στο διπλωματικό επίπεδο, αυτή τη στιγμή στο τραπέζι βρίσκονται οι πέντε προτάσεις Νίμιτς, τις οποίες η Αθήνα ανεπισήμως βλέπει με θετικό μάτι, σε αντίθεση με τα Σκόπια.

Αξίζει δε να σημειωθεί πως σε κάθε βήμα της διαδικασίας, Τσίπρας και Ζάεφ έχουν να αντιμετωπίσουν σκληρή κριτική αφ’ ενός από την κοινή γνώμη της χώρας τους και αφ’ ετέρου από την εκάστοτε αντιπολίτευση.

Στο πλαίσιο αυτό, το ενδιαφέρον αυτήν την εβδομάδα μετατίθεται στο Νταβός, όπου στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ θα υπάρξουν συναντήσεις τόσο σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών όσο και σε επίπεδο πρωθυπουργών. Πολλοί προβλέπουν μάλιστα πως το ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ θα δώσει αποφασιστική ώθηση στις διαπραγματεύσεις που, πάντως, προβλέπονται χρονοβόρες.

Η Ετήσια Σύνοδος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός της Ελβετίας, πραγματοποιείται από τις 23 έως τις 26 Ιανουαρίου  με συμμετοχή σχεδόν 3.000 άτομων από 90 διαφορετικές χώρες,

Κι όλα αυτά εν όψει ενός νέου συλλαλητηρίου που αναμένεται να πραγματοποιηθεί αυτή τη φορά στην Αθήνα την Κυριακή 4 Φεβρουαρύου.

«Περίεργο, ο Μεγαλέξανδρος πέθανε 323 χρόνια προ Χριστού και τα πρώτα σλαβικά φύλα φτάνουν στα Βαλκάνια εννέα αιώνες αργότερα (αρχές του 7ου μ.Χ. αιώνα). Σε ποιους φοβερούς καταψύκτες φυλάχτηκε τόσο σπέρμα του Μεγαλέξανδρου, ώστε να μας προκύψει, τόσους αιώνες μετά, ένας λαός αυθεντικών Μακεδόνων Σκοπιανών;»... 


επιφυλλίδα του Χρήστου Γιανναρά (*)

Η ​​λιγότερο αποτελεσματική στάση σε μια, οποιαδήποτε, πολιτική διένεξη ή αντιπαλότητα είναι να παίρνεις στα σοβαρά το μη σοβαρό, το γελοίο. Σκεφθείτε, τριάντα χρόνια τώρα, τις ελλαδικές κυβερνήσεις, τα κόμματα, τις οργανώσεις των «ευαίσθητων» πατριωτών, επιχώριων ή αποδήμων: Αν, ακούγοντας τα παραληρήματα των Σκοπιανών και βλέποντας το άστρο της Βεργίνας στη σημαία τους ή το άγαλμα του Μεγαλέξανδρου στην κεντρική τους πλατεία, απλώς χαμογελούσαν ειρωνικά. Αν σχολίαζαν αυτά τα καμώματα με τη συγκατάβαση που οφείλουμε σε τερατολογήματα νηπίων – με μία μόνο φράση: «Περίεργο, ο Μεγαλέξανδρος πέθανε 323 χρόνια προ Χριστού και τα πρώτα σλαβικά φύλα φτάνουν στα Βαλκάνια εννέα αιώνες αργότερα (αρχές του 7ου μ.Χ. αιώνα). Σε ποιους φοβερούς καταψύκτες φυλάχτηκε τόσο σπέρμα του Μεγαλέξανδρου, ώστε να μας προκύψει, τόσους αιώνες μετά, ένας λαός αυθεντικών Μακεδόνων Σκοπιανών;».

Αντί να χαμογελάσουμε συγκαταβατικά για τη σκοπιανή αρλούμπα, εισπράξαμε την παιδαριωδία σαν απειλή, πανικοβληθήκαμε. Επιπολαιότητα; Αφομοιωμένη στο ασυνείδητο ανασφάλεια; Παραείναι μαζοχιστικές οι ερμηνείες. Ρεαλιστικότερο θα ήταν, ίσως, να ψάξουμε την αιτία στη χρόνια και ενδημική διχαστική μας παθογένεια. Ο Σαμαράς, τότε στην αρχή, μάλλον θεώρησε ουρανοκατέβατη την «ευκαιρία» να λανσαριστεί σαν περισσότερο «πατριώτης» και «ελληνοπρεπής» από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Η «προοδευτική» Αριστερά βρήκε θαυμάσια την αφορμή να διαφημίσει τον «διεθνισμό» της, την αποστασιοποίησή της από «πατρίδες», «παραδοσιακές σταθερές», εμμονές σε «ιστορική συνείδηση». Το καινοφανές φρούτο της μεταπολίτευσης, η μηδενιστική Δεξιά της «παγκοσμιοποιημένης» αυταξίας του καταναλωτισμού, εμφανίστηκε μαχητική θιασώτις του «δικαιώματος» των Σκοπιανών να αυτοκαθορίζονται εθνικά, έστω και απαιτώντας τη Θεσσαλονίκη για πρωτεύουσα.

Η μετάθεση του παιδαριώδους «προβλήματος» στο πεδίο της ελλαδικής εσωστρέφειας και διχαστικής μονομανίας ήταν δώρο ουρανόσταλτο για τους Σκοπιανούς. Και το αξιοποίησαν με θαυμαστή μεθοδικότητα, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, αλλά και με δυσεξήγητης προέλευσης ιλιγγιώδεις πακτωλούς χρημάτων. Ετσι, ένα ανύπαρκτο, ιστορικά και λογικά, θέμα, μια στην κυριολεξία κενολογία, αυθαίρετη, μικρονοϊκή και παιδαριώδης, μεταμορφώθηκε σε πρόβλημα διεθνές. Ορίστηκε για την αντιμετώπισή του ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ («φυσικά» Αμερικανός) σε ισόβια, απολαυστικής χλιδής καριέρα, για να επιχειρεί τη συγκόλληση λέξεων που θα αποδίδουν κάποια απόχρωση «μακεδονικότητας» στους επήλυδες στα Βαλκάνια Σλάβους.

Τυπώθηκαν αναρίθμητα έντυπα διεθνώς προπαγανδιστικά του «δικαιώματος» των Σλάβων να είναι σπορά του Μεγαλέξανδρου. Χρηματοδοτήθηκαν εξωφρενικού κόστους μελέτες που «κατοχυρώνουν» τις αξιώσεις των Σκοπιανών να έχουν πρωτεύουσά τους τη Θεσσαλονίκη. Κατορθώθηκε το παραμύθι του σκοπιανού Μεγαλέξανδρου να διδάσκεται ως Ιστορία στα σχολικά βιβλία κάποιων Πολιτειών στις ΗΠΑ. Στη δεκαετία του 1990 οργανώθηκαν εντυπωσιακά συλλαλητήρια απόδημων, κυρίως στον Καναδά και στην Αυστραλία, Σκοπιανών που, δυστυχώς, τα μιμήθηκαν και οι Ελληνες, με συγκινητική έξαρση και αγνό ενθουσιασμό, αλλά δίνοντας με την αντίδρασή τους υπόσταση στην ανυπόστατη σκοπιανή απαίτηση.

Πώς μπορούμε να ερμηνεύσουμε την παταγώδη και εξευτελιστική των Ελλήνων αποτυχία στη διαχείριση του «σκοπιανού προβλήματος»; Σίγουρα, δεν πρόκειται μόνο για σύμπτωση από αρνητικές συγκυρίες – διχαστική ψυχοπαθολογία, κωμική «προοδευτική» ξιπασιά, μικρονοϊκοί και ατάλαντοι πολιτικοί, αυτοαχρηστευμένος κρατικός μηχανισμός. Η σημαντικότερη αιτία της αποτυχίας μοιάζει να είναι η διαφορά επιπέδου κοινωνικής δυναμικής Σκοπιανών και Ελλαδιτών: Οι μεν διεκδικούν μια ταυτότητα που, αν και πλαστογραφημένη και ανυπόστατη, τους προσδίδει αυτοεκτίμηση και καύχηση. Οι δε, υπερασπίζουν μιαν εξαιρετικά τιμητική, γνήσια ιστορική ταυτότητα, άσχετη όμως με τη ζωή τους, στην οποία ζωή τους ό,τι τιτλοφορείται «ελληνικό» είναι ή ρητορική παρελθοντολογία ριζικά αποκομμένη από το σήμερα ή επικαιρική πραγματικότητα ντροπής και αηδίας.

Ας το σκεφτούμε ψύχραιμα, όσο πιο αμερόληπτα μπορούμε: Η ελληνικότητα του σημερινού Ελληνα έχει την παραμικρή σχέση με ό,τι οι άνθρωποι, απανταχού της γης, μαθαίνουν να θαυμάζουν ως Αρχαία Ελλάδα – έστω και χωρίς να πολυξέρουν γιατί; Ξέρει ο σημερινός Ελληνας για την Αρχαία Ελλάδα κάτι περισσότερο από επιπόλαιες φήμες ή αφελή ιδεολογήματα; Ξέρει να εξηγήσει, γιατί ο Παρθενώνας είναι ή όχι σημαντικότερος από τον Πύργο του Αϊφελ ή από τη γέφυρα του Μπρούκλιν; Θεωρεί ή όχι ξένη γλώσσα την αρχαία ελληνική, μετά την επιβολή του μονοτονικού; Ξέρει να ετυμολογήσει τη λέξη άγαλμα, τη λέξη αλήθεια, τη λέξη κοινοβούλιο; Εχει την παραμικρή σχέση ο σημερινός Ελληνας με τον Ελληνα που πολέμησε να ελευθερώσει τη γη των πατέρων του το 1912-13 ή με αυτόν του 1920-22 στη Μικρασία ή με αυτόν του 1940-41 στη Βόρεια Ηπειρο; Οταν η «διανόηση» σήμερα (ο Στέλιος Ράμφος, ο Θάνος Βερέμης, ο Αντώνης Λιάκος, η «ελαχιστότητά» μου) μιλάμε για «ελληνικότητα», έχουμε κώδικα συνεννόησης έστω ελάχιστα κοινό; Υπάρχει Ελληνόπουλο σήμερα έτοιμο να θυσιάσει τη ζωή του για την πατρίδα του; – Ελλάδα για το Ελληνόπουλο σημαίνει σήμερα μόνο ντροπή, συμφορά, την αηδιαστική αναγούλα που προκαλούν τα ονόματα Τσίπρας, Φώφη, Μητσοτάκης (Θεός σχωρέσει τους).

Τα τελευταία ίχνη από «αίσθηση πατρίδας» απομένουν μόνο στις κερκίδες των γηπέδων, όταν αγωνίζεται η «Εθνική Ελλάδος». Η ιδιότητα του Ελληνα είναι πια ισοδύναμη και ισόκυρη μόνο με την τυφλή μωρία της καύχησης του «γαύρου» ή του «βάζελου».
  ______________________________

(*) Ο Χρήστος Γιανναράς γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στα Πανεπιστήμια της Αθήνας, της Βόννης και της Σορβόννης. Επιφυλλιδογραφεί σε εφημερίδες παρεμβαίνοντας στην πολιτική και κοινωνική επικαιρότητα.
(πηγή: yannaras.gr)

«Αν μου ζητήσουν να ηγηθώ θα το κάνω γιατί δεν είμαι ρίψασπις» δήλωσε ο στρατηγός ε.α. Φραγκούλης Φράγκος, βασικός ομιλητής του χθεσινού συλλαλητηρίου στη Θεσσαλονίκη....


Ανοικτό το ενδεχόμενο να ηγηθεί κόμματος «αν του ζητηθεί» άφησε σήμερα ο βασικός ομιλητής του χθεσινού συλλαλητηρίου στη Θεσσαλονίκη, στρατηγός εν αποστρατεία, Φραγκούλης Φράγκος προσθέτοντας όμως ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι στα σχέδιά του. Οι δηλώσεις του Επίτιμου αρχηγού ΓΕΕΘΑ και πρωήν υπηρεσιακού υπουργού Εθνικής Αμυνας έρχονται να επιβεβαιώσουν το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Νέας Σελίδας» που με τίτλο «Στήνουν το κόμμα του Βορρά» αποκαλύψε χθες τις ζυμώσεις που γίνονται στη σκιά του Μακεδονικού, για την πιθανή δημιουργία ενός νέου κόμματος στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας.

«Αν μου ζητήσουν να ηγηθώ θα το κάνω γιατί δεν είμαι ρίψασπις» δήλωσε χαρακτηριστικά ο στρατηγός Φράγκος απαντώντας στη σχετική ερώτηση για να διευκρινίσει λίγο μετά ότι αν (το κόμμα και αυτοί που του το ζητήσουν) δεν είναι απόλυτα των δημοκρατικών αντιλήψεων δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτεί.

Ο στρατηγός ε.α. Φράγκος σημείωσε πάντως ότι εδώ και έξι χρόνια που έχει αποστρατευτεί έχει γραφτεί πολλές φορές ότι θα φτιάξει κόμμα.

Επανέλαβε και την φράση «θα βρεθούν μπροστά μας» όσοι δώσουν το όνομα της Μακεδονίας στα Σκόπια αλλά αυτό είπε «δεν το λέει σαν απειλή».

Σύμφωνα με τον στρατηγό ε.α. Φρ. Φράγκο ο Ελληνικός λαός όταν νιώθει ότι απειλείται αντεπιτίθεται. Αν δώσουμε το όνομα της Μακεδονίας στα Σκόπια θα είναι ολέθριο στο μέλλον- πρόσθεσε- ο κύριος Φράγκος και χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για τον κ Νίμιτς ο οποίος όπως είπε έχει πλουτίσει με την ιδιότητα του μεσολαβητή.

“Δεν εκτιμώ ότι υπάρχει χώρος δεξιά της Ν.Δ για την ίδρυση νέου κόμματος, αλλά καθένας μπορεί να δοκιμασθεί εφόσον το θέλει”, ήταν η απάντηση της εκπροσώπου Τύπου της Ν.Δ Μαρίας Σπυράκη.

Η χθεσινή δυναμική παρουσία των Ελλήνων στη Θεσσαλονίκη, υπερβαίνει πολιτικές ιδεολογίες, μικροπολιτικές τακτικές και δείχνει ότι σιωπηρά αλλά σταθερά αρχίζει να διαμορφώνεται ένα ρεύμα επιστροφής στις ρίζες, την ιστορία, την κληρονομιά και τις αξίες της Ελλάδας...


του Δημήτρη Γ. Απόκη (*)

Η πέρα από τις προσδοκίες εντυπωσιακή παρουσία των Ελλήνων πολιτών, στο χθεσινό συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης με αφορμή τις εξελίξεις γύρω από τις διαπραγματεύσεις για την ονομασία των Σκοπίων, ξεπερνά κατά πολύ τον καβγά γύρω από τα νούμερα και τον όγκο του, και αποδεικνύει ότι παρά την προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας, του Προκαθήμενου της Εκκλησίας της Ελλάδος, και ενός πολιτικού σκηνικού που παραμένει εγκλωβισμένο στην σκόπιμη ισοπέδωση της ιστορίας, της κληρονομιάς και κάθε ηθικής αξίας των εθνών, κρατών, από το σύστημα μιας στρεβλής παγκοσμιοποίησης, υπάρχει ακόμη Ελλάδα και οι Έλληνες πολίτες λίγο πριν το βήμα στην άβυσσο, σπάνε την οκνηρία τους και κάνουν αισθητή την παρουσία τους.

Η χθεσινή δυναμική παρουσία των Ελλήνων στη Θεσσαλονίκη, υπερβαίνει πολιτικές ιδεολογίες, μικροπολιτικές τακτικές και δείχνει ότι σιωπηρά αλλά σταθερά αρχίζει να διαμορφώνεται ένα ρεύμα επιστροφής στις ρίζες, την ιστορία, την κληρονομιά και τις αξίες της Ελλάδας. Ένα ρεύμα που βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλο τον πλανήτη και σε κάθε χώρα έχει τα δικά του διακριτά χαρακτηριστικά. Ένα ρεύμα σιωπηρής, μέχρι αυτή τη στιγμή, αγανάκτησης το οποίο αρχίζει να μορφοποιείται και τείνει πολύ σύντομα να καταγράψει πλειοψηφικές τάσεις διεθνώς.

Η πολιτική ηγεσία στην ουσία αισθάνθηκε αμήχανα από τη χθεσινή παρουσία των Ελλήνων στη Θεσσαλονίκη. Με μια και μοναδική εξαίρεση(που δεν έχει αλλάξει θέση εδώ και δεκαετίες) οι Έλληνες πολιτικοί προσπάθησαν πριν και απέτυχαν, και αντέδρασαν κατόπιν χωρίς να καταλάβουν.

Η ηγεσία της Εκκλησίας, με όλο τον σεβασμό, αλλά είναι όπως δείχνουν τα γεγονότα αποκομμένη από το ποίμνιο, και εάν συνεχίσει σε αυτό το δρόμο θα το απωλέσει σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη για το έθνος στιγμή.

Τα μέσα ενημέρωσης, για μια ακόμη φορά αποδείχτηκαν κατώτερα των περιστάσεων αδυνατώντας να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να επιτελέσουν το χρέος τους που είναι η αμερόληπτη παρουσίαση της είδησης με την έκφραση της άποψης να είναι καθόλα θεμιτή, αλλά να ακολουθεί την είδηση.

Το χθεσινό γεγονός ξεπερνά τα στενά όρια της ονομασίας των Σκοπίων και ας προσπαθήσουν κάποιοι να το περιορίσουν, να το μεταφράσουν στρεβλά και να το αγνοήσουν. Αυτό που έγινε χθες στη Θεσσαλονίκη, δείχνει ότι οι Έλληνες πολίτες κατανοούν, ότι πέρα από τα μνημόνια που έχουν εξουθενώσει την κοινωνία και έχουν οδηγήσει τη χώρα στο να απωλέσει μεγάλο μέρος της εθνικής της κυριαρχίας, ο κίνδυνος που αντιμετωπίζει η χώρα και το έθνος αρχίζει να αγγίζει τα όρια της ύπαρξης και της επιβίωσης.

Το γεγονός ότι πριν καν αρχίσει η διαπραγμάτευση η Ελλάδα, έχει δώσει το φιλέτο, αποτελεί ξεκάθαρη ένδειξη ότι πρόκειται για την αρχή ενός ντόμινο με πολλές δυσμενείς εξελίξεις. Και πρέπει όλοι μας να αναρωτηθούμε, μέχρι που μπορεί να φτάσει η ηττοπάθεια; Πόσο βαρύ θα είναι στο τέλος το τίμημα.

Τα Βαλκάνια βράζουν. Η δολοφονία του μετριοπαθή Σέρβου πολιτικού ηγέτη, η υποβόσκουσα εκρηκτική κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, το βρώμικο παιχνίδι της Αλβανίας, η εμπλοκή της Ρωσίας και τα σχέδια της Ουάσιγκτον, δεν αποτελούν καν θέμα έστω και απλής συζήτησης στην Ελλάδα.

Παρόλα αυτά το ένστικτο επιβίωσης του Έλληνα, όπως έδειξε χθες η Θεσσαλονίκη, παραμένει ζωντανό και ισχυρό, ξεπερνώντας το άνευρο και άοσμο πολιτικό σύστημα, το οποίο εγκλωβισμένο στη δίνη του Eurogroup, της λογιστικής των μνημονίων και των χρυσοκάνθαρων των Βρυξελλών, αδυνατεί να προσφέρει ηγεσία και όραμα.

Είναι πολύ νωρίς να το πει κανείς με βεβαιότητα, και ένα μόνο γεγονός δεν μπορεί να το εξασφαλίσει, αλλά είναι πολύ πιθανό ότι βρισκόμαστε ενώπιον μιας περίπτωσης που η κοινωνία θα ηγηθεί των πολιτικών και εάν αρνηθούν να πάρουν το μήνυμα θα τους ξεπεράσει.

Η Ελλάδα είναι ζωντανή. Ισχύει το ίδιο για το πολιτικό της σύστημα; Μένει να το δούμε…

(*) Ο Δημήτρης Γ. Απόκης είναι Διεθνολόγος – Δημοσιογράφος, Απόφοιτος του  The Paul H. Nitze,
School of Advanced International Studies, The Johns Hopkins University. 
πηγή:  mignatiou.com

«Πέρυσι είδαμε την Πορτογαλία να τα καταφέρνει πολύ καλά. Φέτος η Ελλάδα ξεκινάει για να ανακάμψει», δήλωσε ο Alberto Gallo στο Bloomberg...


Εάν η Πορτογαλία υπήρξε το αστέρι των ευρωπαϊκών κρατών στις αγορές ομολόγων για το 2017, η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει την αντίστοιχη θέση φέτος, σύμφωνα με την Algebris Investments όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

«Πέρυσι είδαμε την Πορτογαλία να τα καταφέρνει πολύ καλά. Φέτος η Ελλάδα ξεκινάει για να ανακάμψει», δήλωσε ο Alberto Gallo, διαχειριστής κεφαλαίων στην Algebris Investments.

Οι τουρκικές επιθέσεις είναι "αυταρχική πράξη επιθέσεων εναντίον μιας ειρηνικής και δημοκρατικά διοικούμενης περιοχής και πληθυσμού". Οι ΗΠΑ, η Ρωσία και το Ιράν δεν πρέπει να επιτρέψουν την παραβίαση της κυριαρχίας των συριακών συνόρων από την Τουρκία - επείγουσα δήλωση ακαδημαϊκών και ακτιβιστών δικαιωμάτων. #defendafrin

 
Η επταετής εσωτερική σύγκρουση στη Συρία, που μετατράπηκε σε διεθνή πόλεμο και είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων και τον εκτοπισμό εκατομμυρίων, πλησίαζε σχεδόν στο τέλος. Η τουρκική κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μαζί με την Αλ Κάιντα (Heyet Tahrir El Şam), το ISIS και άλλες ομάδες σαλαφιστών προετοιμάζουν τώρα μια στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Afrin, μιας κουρδικής πόλης (καντόνι) στη Βόρεια Συρία. Κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε μια νέα αιματηρή σύγκρουση που θα σύρει την περιοχή σε μια καινούργια καταστροφή, θα προκαλέσει πείνα, θα προκαλέσει το θάνατο ακόμη περισσότερων παιδιών, θα αναγκάσει τον τοπικό πληθυσμό να εγκαταλείψει τις εστίες του και θα οδηγήσει τελικά σε μία ακόμη διεθνή ανθρωπιστική κρίση. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, αυτή η δράση ορίζεται ως “επιχείρηση εισβολής​”.

Το 2017, η πόλη Raqqa, η πρωτεύουσα του αποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους, απελευθερώθηκε από τη Διεθνή Συμμαχία, η οποία περιελάμβανε την SDF (“Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις”, με συμμετοχή Κούρδων και Αράβων μαχητών). Αυτή ήταν η αρχή του τέλους της ISIS. Αυτή η νέα κατάσταση για τον τερματισμό του τρομακτικού πολέμου που έπληξε τη Συρία τελικά οδήγησε σε πολιτικό διάλογο για μια πιθανή λύση για την ειρήνη στην περιοχή. Οποιεσδήποτε τουρκικές στρατιωτικές επιθέσεις στην κουρδική πόλη του Afrin θα σημάνουν την έναρξη μιας ακόμη αιματηρής σύγκρουσης.

Οι πιο ασφαλείς και οι πιο σταθερές περιοχές της Συρίας είναι εκείνες οι περιοχές που βρίσκονται τώρα υπό τη διοίκηση των Κούρδων και των συμμάχων τους. Ένα από αυτά τα καντόνια είναι το Afrin. Το Afrin είναι ένα ασφαλές καταφύγιο από την αρχή αυτού του πολέμου, απελευθερωμένο από οποιαδήποτε σύγκρουση και πόλεμο. Ούτε το καντόνι του Afrin, ούτε οι υπόλοιπες κουρδικές περιοχές της Συρίας επιτέθηκαν ποτέ ή απείλησαν να επιτεθούν στην Τουρκία. Στην πραγματικότητα, η Τουρκία απειλεί και επιτίθεται συνεχώς στα χωριά και την περιοχή αυτή αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια. Οι ενέργειες αυτές της Τουρκίας, στο διεθνές δίκαιο ορίζονται ως "επίθεση σε μια κυρίαρχη χώρα", εισβολή στο έδαφός της και απρόκλητη επίθεση εναντίον αμάχων πολιτών. Αυτή η πράξη αποτελεί παράδειγμα της μακράς εχθρότητας της Τουρκίας απέναντι στην κουρδική κοινότητα.

Η έκκλησή μας προς τη διεθνή κοινότητα:
  • Το Afrin είναι μία από τις πιο σταθερές και ασφαλείς περιοχές στη Συρία τα τελευταία πέντε χρόνια. Εξαιτίας αυτού, η πόλη έχει δεχτεί έναν αριθμό Σύρων προσφύγων ίσο με τον αρχικό της πληθυσμό. Ο ΟΗΕ και η Διεθνής Συμμαχία πρέπει να εξασφαλίσουν τη συνέχιση της σταθερότητας και της ασφάλειας στο Afrin. ΤοAfrin πρέπει να προστατεύεται από εξωτερικές επιθέσεις.
  • Το Afrin δεν αποτελεί απειλή για την Τουρκία και δεν έχει επιτεθεί σε κανέναν. Το τουρκικό κράτος επιτίθεται στο Afrin, επειδή είναι εχθρικό απέναντι στους Κούρδους και τα επιτεύγματά τους. Αυτή η πραγματικότητα δεν πρέπει να αγνοηθεί και οι επιθέσεις του τουρκικού κράτους πρέπει να αποτραπούν.
  • Ρωσία, που είναι υπεύθυνη για τον εναέριο χώρο του Afrin, δεν πρέπει να μείνει θεατής των επιθέσεων της Τουρκίας και πρέπει να αποτρέψει οποιαδήποτε τέτοια επίθεση.
  • Οι επιθέσεις του τουρκικού κράτους κατά του Afrin, της Rojava και της βόρειας Συρίας συνολικά είναι επωφελείς για την ISIS και άλλες σαλαφιστικές ομάδες. Ο Διεθνής Συνασπισμός ενάντια στην ISIS πρέπει να λάβει προφυλάξεις ενάντια σε αυτό και οφείλει να αποτρέψει τις επιθέσεις του τουρκικού στρατού.
  • Το τουρκικό κράτος είναι μια κατοχική δύναμη στη Συρία. Η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να είναι θεατής σε αυτή την κατάσταση και ο τουρκικός στρατός πρέπει να υποχρεωθεί να εγκαταλείψει τη Συρία.\
πηγή: sxedio-b.gr 

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ, υποστήριξε ότι «στην Ευρώπη υπάρχει ένα πολυκεντρικό σύστημα. Η πλειονότητα των δυνάμεων στηρίζει την προσπάθειά μας για έξοδο από τα μνημόνια. Υπάρχουν όμως και μειοψηφίες που δεν θα επιθυμούσαν αυτήν την προοπτική. Απέναντι σε αυτές δίνουμε διαρκή μάχη».


Έξοδο στις αγορές και επιστροφή στην κανονικότητα, περιλαμβάνει το πλάνο της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα μετά το μνημόνιο και όχι νέα δάνεια από τους θεσμούς. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη «η κυβέρνηση επιλέγει την αυτοδύναμη έξοδο στις αγορές μετά το τέλος του προγράμματος» και «η πιστοληπτική γραμμή δεν αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης». Όπως εξήγησε στη συνέχεια, η «πιστοληπτική γραμμή σημαίνει νέους όρους, αλλά και αβεβαιότητα και απροσδιοριστία για το μέλλον».

Σε αντίθεση με τις νέες δεσμεύσεις που θα ζητούσαν οι θεσμοί για μία ενδεχόμενη νέα χρηματοδότηση, οι αγορές ζητούν μόνο επιτόκια. Ο κ. Δραγασάκης, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ τόνισε αναφέρθηκε στην καλή πορεία των ελληνικών τίτλων σημειώνοντας ότι «τα επιτόκια για τα ελληνικά ομόλογα σήμερα βρίσκονται σε επίπεδα προ κρίσης. Αυτό αποτυπώνει ένα ιδιαίτερα θετικό κλίμα για τη χώρα. Χτίζουμε πάνω σε αυτήν την προοπτική, οφείλουμε όμως να είμαστε θωρακισμένοι ως χώρα». 

Για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας το 2019, η κυβέρνηση ήδη εργάζεται για τη δημιουργία «μαξιλαριού ασφαλείας» γύρω στα 18 δις ευρώ για μετά τη λήξη του προγράμματος χρηματοδοτικής υποστήριξης του ESM, εκ των οποίων τα 9 δις ευρώ αναμένονται από τον ESM και τα υπόλοιπα 9 δις ευρώ θα προέλθουν από τις δοκιμαστικές εξόδους στις αγορές.

Σημαντικό θέμα των διαπραγματεύσεων παραμένει ο ρόλος του ΔΝΤ, μετά το τέλος του προγράμματος. Αναφερόμενος στο θέμα ο αντιπροέδρος της κυβέρνησης, είπε ότι «λίγους μόνο μήνες πριν από τη λήξη του προγράμματος, το ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ είναι σαφώς αποδραματοποιημένο. Εάν το ΔΝΤ θέλει να συμμετάσχει, ας συμμετάσχει με θετικό και μόνο τρόπο, δηλαδή βοηθώντας στο ζήτημα του χρέους και μη θέτοντας νέες απαιτήσεις».

Με τις οφειλές των νοικοκυριών να συσσωρεύονται φουντώνει η ανησυχία για το ενδεχόμενο αναγκαστικών μέτρων είσπραξης από Τράπεζες, Εφορία και Ταμεία. Ο κύριος Δραγασάκης επανέλαβε ότι από τους πλειστηριασμούς δεν κινδυνεύει η λαϊκή κατοικία, καλώντας μάλιστα κάποιον που μπορεί να έχει πέσει θύμα λάθους ή παράλειψης να απευθυνθεί αρμοδίως στους νέους θεσμούς που έχουν δημιουργηθεί, όπως τα γραφεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. «Η πολιτική μας πρόθεση είναι να μην υπάρξει πρόβλημα με την πρώτη κατοικία», σημείωσε. Για τα «κόκκινα δάνεια» είπε ότι «χρειάζεται να ξεχωρίσει η 'ήρα από το στάρι'. Να ξεχωρίσουν τα ανθρώπινα δράματα από εκείνους που συστηματικά αποθησαυρίζουν στο εξωτερικό και χρεοκοπούν στο εσωτερικό».

Το «πράσινο φως» για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης περιμένει η Ελλάδα από την σημερινή συνεδρίαση Eurogroup υπό την προεδρία του Πορτογάλου υπουργού Οικονομικών Μάριο Σεντένο, η το ελληνικό είναι πρώτο θέμα στην ατζέντα...


Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, όπου στη συνεδρίαση του Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να βάλουν την υπογραφή τους για το κλείσιμο της γ` αξιολόγησης και να ανάψει το πράσινο φως για την δόση των 6,7 δισ. ευρώ. Την περασμένη Παρασκευή το EuroWorking Group (EWG) διαπίστωσε ότι τα περισσότερα προαπαιτούμενα που είχαν συμφωνηθεί έχουν εφαρμοστεί από την ελληνική κυβέρνηση κι ως εκ τούτου κατέληξε στην επί της αρχής ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.

Εξάλλου, σήμερα θα λάβει το βάπτισμα του πυρός ο νέος πρόεδρος του Eurogroup, ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών Μάριο Σεντένο.

Αν σήμερα το Eurogroup εγκρίνει την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες σε μια σειρά ευρωπαϊκά κοινοβούλια και τελικά η έγκριση της εκταμίευσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), ούτως ώστε η πρώτη υποδόση να αποδεσμευτεί εντός του δεύτερου δεκαπενθημέρου του Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της ευρωζώνης, το ύψος της επόμενης δόσης των δανείων ανέρχεται μεταξύ 6 και 7 δισεκατομμυρίων ευρώ και θα εκταμιευθεί σε πάνω από μία υποδόσεις. Ο ίδιος αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε ότι εκτός από την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και την κάλυψη δανειακών υποχρεώσεων, ένα μέρος της επόμενης δόσης θα χρησιμοποιηθεί για να ξεκινήσει να δημιουργείται ένα ταμειακό απόθεμα που θα χρειαστεί η Ελλάδα για τη μετα-Μνημονιακή εποχή.

Επίσης, στο σημερινό Eurogroup είναι πιθανό να γίνει μια πρώτη συζήτηση για την διαδικασία που θα ακολουθηθεί από εδώ και πέρα με το ελληνικό ζήτημα.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της ευρωζώνης, μόλις ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση θα ξεκινήσουν οι τεχνικές συζητήσεις για την περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, με ορίζοντα τη λήψη πολιτικών αποφάσεων τον Ιούνιο.

Την έκθεση διοργανώνουν ο Δήμος Χαλκιδέων, ο Όμιλος Τεχνών για την Unesco Τεχνών Λόγου & Επιστημών Ελλάδας και ο Δημοτικός Οργανισμός Άθλησης Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Χαλκίδας.


Στη Δημοτική Πινακοθήκη «Δημήτρης Μυταράς» (ΑΣΑΧ – Πλατεία Παρασκευής) στη Χαλκίδα, θα φιλοξενηθεί η έκθεση ζωγραφικής του εικαστικού Καλλιτέχνη Δημητρίου Καρακατσάνη.

 Την έκθεση διοργανώνουν ο Δήμος Χαλκιδέων, ο Όμιλος Τεχνών για την Unesco Τεχνών Λόγου & Επιστημών Ελλάδας και ο Δημοτικός Οργανισμός Άθλησης Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Χαλκίδας.

Η έκθεση ζωγραφικής θα διαρκέσει έως τις 23/1/2018 με ώρες λειτουργίας: 10:00-14:00 και 17:00 – 20:00.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε πως οι Κούρδοι θα συντριβούν και απείλησε ότι όποιος διαδηλώσει εναντίον της τουρκικής επιχείρησης στη Συρία «θα πληρώσει το τίμημα».


Η Τουρκία σφυροκοπά από ξηράς και αέρος του Κούρδους στη Συρία.

Οι κουρδικές δυνάμεις ανταπέδωσαν τα πυρά του πυροβολικού στα βόρεια και τα δυτικά της επαρχίας Αφρίν και υποστηρίζουν πως αντιμετωπίζουν την επίθεση με επιτυχία.

Στόχος της Τουρκίας η δημιουργία μιας ασφαλούς ζωνής 30 χιλιομέτρων στο συριακό έδαφος.

25.000 αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού συμμετέχουν στην επιχείρηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε πως οι Κούρδοι θα συντριβούν και απείλησε ότι όποιος διαδηλώσει εναντίον της τουρκικής επιχείρησης στη Συρία «θα πληρώσει το τίμημα».

«Έχουμε 3,5 εκατομμύρια Σύρους στη χώρα μας. Ο στόχος μας είναι να στείλουμε πίσω τους 3,5 εκατομμύρια Σύρους αδελφούς, πίσω στη χώρα τους»

Οι Κούρδοι απαντούν με εκτόξευση ρουκετών κατά τουρκικών πόλεων.

Σε Κιλίς και Ρεϊχανλί ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και δεκάδες τραυματίστηκαν.

Ο Ερντογάν κατηγόρησε τις ΗΠΑ για την προμήθεια χιλιάδων φορτίων με όπλα και πυρομαχικά στους Κούρδους.

Στην κουρδική πόλη Αμούντα στη βορειοδυτική Συρία χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν κατά της επιχείρησης των τουρκικών δυνάμεων και απαίτησαν από τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση. 

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκάλεσε η Γαλλία
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συγκληθεί για να συζητήσει την κατάσταση στη Συρία αύριο Δευτέρα, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Ιβ Λεντριάν στον λογαριασμό του στο Twitter.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Γαλλία θα ασκήσει πιέσεις προκειμένου να επιτραπεί η πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ είχε νωρίτερα δηλώσει ότι η Γαλλία ζήτησε να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας με αντικείμενο τη Συρία μετά την έναρξη των τουρκικών επιχειρήσεων στην επαρχία Αφρίν στη βόρεια Συρία.

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο