02/02/18

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης φέρεται να αποτελεί ένα από τα «ασφαλέστερα λιμάνια» του κόσμου για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Αυτό προκύπτει από τη νέα έκθεση του δικτύου «Tax Justice Network».


Σύμφωνα με το λεγόμενο δίκτυο φορολογικής δικαιοσύνης «Tax Justice Network», ένα δίκτυο μη κυβερνητικών οργανώσεων με έδρα το Βερολίνο, ξένοι δικτάτορες αλλά και μαφιόζικες οργανώσεις μπορούν πολύ εύκολα να φέρνουν και να ξεπλένουν μαύρο χρήμα στη Γερμανία. Στον λεγόμενο «δείκτη παραοικονομίας» του δικτύου, η Γερμανία καταλαμβάνει την 7η θέση παγκοσμίως. Στην τελευταία έκθεση πριν από δυο χρόνια η ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης καταλάμβανε την 8η θέση.

Στο μικροσκόπιο των μη κυβερνητικών οργανώσεων μπήκαν 112 χώρες και περιοχές του πλανήτη. Στο επίκεντρο των ερευνών τέθηκε κυρίως το ερώτημα πώς μπορεί κανείς να αποκρύψει σε μια χώρα ακίνητα και λοιπά περιουσιακά στοιχεία. Στο πλαίσιο αυτό ελέγχθηκαν οι σχετικές νομοθεσίες και ισχύοντες κανονισμοί των υπό εξέταση χωρών.

 Δικτάτορες που «προτίμησαν» τη Γερμανία


 Την πρώτη θέση της λίστας καταλαμβάνει, όπως αναμένετο, η Ελβετία, την οποία η έκθεση βαφτίζει «μητέρα όλων των φορολογικών παραδείσων». Ακολουθούν οι ΗΠΑ, οι νήσοι Κέιμαν, το Χονγκ-Κονγκ και η Σιγκαπούρη.

«Όσον αφορά τα εδώ χρήματα ξένων δικτατόρων θα έκανα λόγο ακόμη και για καρτέλ σιωπής στη γερμανική πολιτική», σχολιάζει στη Deutsche Welle ο Μάρκους Μάιντσερ, επικεφαλής του σχετικού πρότζεκτ του δικτύου. Μεταξύ αυτών που κρύβουν ή έχουν κρύψει χρήματα στη Γερμανία βρίσκονται ο πρόεδρος του Καμερούν, ο πρώην ιρακινός δικτάτορας Σαντάμ Χουσεΐν αλλά και ο πρώην λίβυος ηγέτης Καντάφι.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι στη Γερμανία δεν υπάρχει μια δημόσια κεντρική βάση δεδομένων ακινήτων. «Αυτό προσελκύει ξένους δικτάτορες στο να διοχετεύσουν τα χρήματά τους σε ακίνητα στη Γερμανία». Αφετέρου υπάρχουν πολλά παραθυράκια στη νομοθεσία που υιοθέτησε το Βερολίνο έπειτα από σχετική ευρωπαϊκή οδηγία και η οποία αναγκάζει μεν τις επιχειρήσεις να γνωστοποιούν τους πραγματικούς ιδιοκτήτες τους, εντούτοις δεν βάζει προσκόμματα στη δημιουργία εταιριών-μαϊμού.

Πλήγμα για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες


Η παράνομη κίνηση κεφαλαίων πλήττει πρωτίστως τις χώρες του νότιου ημισφαιρίου, ειδικά τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, οι οποίες σύμφωνα με υπολογισμούς του ΔΝΤ, χάνουν ετησίως περί τα 100 με 200 δις δολάρια σε φορολογικά έσοδα. Αυτό οφείλεται σε δυο κυρίως λόγους: αφενός πλούσιοι επιχειρηματίες ή δικτάτορες μεταφέρουν μέσω εικονικών επιχειρήσεων μαύρο χρήμα στο εξωτερικό. Αφετέρου παραποιούν τις τιμές προϊόντων που εξάγονται ορίζοντας για παράδειγμα τις τιμές πρώτων υλών σε πολύ χαμηλά επίπεδα έτσι ώστε το κέρδος που προκύπτει από την πώληση να εμπίπτει εκτός της χώρας παραγωγής σε κάποιον φορολογικό παράδεισο.

Συχνά, όπως επισημαίνουν ειδικοί, οι απώλειες που καταγράφονται σε ορισμένες χώρες λόγω φοροαποφυγής, ξεπερνούν κατά πολύ τα ποσά που εισπράττουν οι ίδιες στο πλαίσιο αναπτυξιακής βοήθειας.
DW

άρθρο γνώμης του Ευάγ. Αθανασιάδη (*)

Ήμουν εκεί …. στη Θεσσαλονίκη, στο συλλαλητήριο του Λαού.
Συμμετείχα στη εκδήλωση της Λαϊκής Κυριαρχίας, την οποία τόσα χρόνια διατυμπανίζουν και μέμφονται τα «πολιτικά Λυκόρνια» αλλά «ξεσκίζουν» συστηματικά.

Προσπάθησαν να τη προβοκάρουν. Αρχικά, με δηλώσεις κατά της συγκεντρώσεως, σπέρνοντας το φόβο για ταραχές και επεισόδια, αλλά προσπαθώντας και να οργανώσουν, αντιεκδηλώσεις. 

Επόμενο στάδιο ήταν, να παρεμποδίσουν τη προσέλευση με κάθε τρόπο, με κάθε μέσον.

Στη συνέχεια, μη παρέχοντας τεχνική και επικοινωνιακή υποστήριξη, προσπάθησαν να απομονώσουν και απομειώσουν, το μέγεθος της συγκέντρωσης.

Χρησιμοποίησαν, κάθε θεμιτό και αθέμιτο τρόπο !!! 

Ποιοι ?? Αυτοί, που τόσα χρόνια με το παραμικρό κατέβαζαν τον Ελληνικό λαό στους δρόμους, βάζοντας φωτιές, καταστρέφοντας δημόσιες και ιδιωτικές  περιουσίες, αφήνοντας θύματα στο πέρασμά τους. Και όλα, στο όνομα της Λαϊκής Κυριαρχίας και στο όνομα της Δημοκρατίας.

Δεν τα κατάφεραν και σήμερα και αφού ξευτιλίστηκαν και είδαν, ότι δεν μπορούν να φιμώσουν τη Λαϊκή Κυριαρχία αυτά τα «πολιτικά Λυκόρνια» και οι «ύαινες» της δημοσιογραφίας και των ΜΜΕ, εμφανίζονται ως αρωγοί, συμμέτοχοι, για να καλύψουν το κενό μεταξύ Λαϊκής Κυριαρχίας και Εξουσίας…

Τους βλέπεις παντού και σε όλη την επικράτεια. Δήθεν μπροστάρηδες και συντονιστές. Να προλάβουν. Άραγε τι φοβούνται???

Φοβούνται, ότι στην Αθήνα, η 04/01/18 αυτοπροσδιορίζεται ως Ημέρα του Έθνους, Ημέρα Πατρίδος. Ημέρα Μακεδονίας. Ημέρα της Ελλάδος.

Φοβούνται, που στις 3-4 Φεβ 2018 οι Ελληνικές Σημαίες, θα ανεμίζουν, σε όλη την Ελλάδα, σε όλα τα μπαλκόνια.

Φοβούνται την Αθήνα, ως Γαλανόλευκη Πόλη. Την Ελλάδα, ως Γαλανόλευκη Χώρα.
Η σημαία είναι δημοψήφισμα. 
Όλοι στο συλλαλητήριο στην Αθήνα.
Ας προσέξουμε, το προαιώνιο σαράκι της διχόνοιας και του διχασμού.
Όχι, σε οποιαδήποτε κατηγόρια και διχαστικό λόγο και εκφορά.
Η Μακεδονία μας ενώνει. Το Έθνος χρειάζεται τον καθένα μας.
Κανένας δεν μας καπελώνει, κανένας δεν Ηγείται. Ο Λαός απαιτεί.
Οι διοργανωτές, εκτελούν ένα διεκπεραιωτικό έργο.

Ελπίζουμε οι διοργανωτές να έχουν μεριμνήσει:

Για Αναμετάδοση ραδιοφωνική, παράλληλα με μεγαφωνική εγκατάσταση:
Αυτή η συγκέντρωση, τεχνικά, δεν μπορεί να καλυφθεί, με μεγαφωνικές συσκευές.
Πρέπει να προβλεφθεί, η αναμετάδοση από δύο οι τρείς ραδιοφωνικούς σταθμούς, που να εκπέμπουν από διαφορετικούς αναμεταδότες.
Εμείς που συμμετέχουμε, να έχουμε φορητά ραδιόφωνα (τρανζίστορς), ώστε να επιτυγχάνεται, η μετάδοση σε όλη την έκταση. Η μετάδοση, ακρόαση μέσω κινητών τηλεφώνων και διαδικτύου, ίσως να απενεργοποιηθεί τεχνικά, όπως έγινε στη Θεσσαλονίκη.

Για Τεχνική κινήσεως:
Ενημέρωση στα διόδια και στη τροχαία, για αυξημένη επάνδρωση, για αντιμετώπιση αυξημένης κίνησης. Και ανάλογη συνεννόηση ενδεχομένως, με αγρότες.
Εάν υπάρξει καθυστέρηση 15΄ λεπτών σε κάθε σταθμό διοδίων, δεν θα φτάσει κανείς εγκαίρως.
Καλόν είναι, να υπάρχουν και αντιπρόσωποι των διοργανωτών στα διόδια.
Επίσης τηλέφωνα επικοινωνίας με διοργανωτές, σε περίπτωση δυσκολιών.

Τεχνική ομιλιών:
Δεν είναι διάλεξη, είναι Λαοθάλασσα.
Να έχουν προκαθοριστεί εγκεκριμένα συνθήματα, που να είναι γνωστά στον κόσμο. Να ανακοινωθούν από τώρα.

Δεν ήρθαμε να ακούσουμε, ήρθαμε να ακουστούμε!

Οι χαιρετισμοί και προσφωνήσεις, να είναι σύντομοι, μέχρι ενός λεπτού και όχι περισσότερο, και να περιέχουν και να καταλήγουν πάντα, σε ένα από τα προκαθορισμένα συνθήματα.
Οι ομιλητές να έχουν αμεσότητα και επικοινωνία με το συγκεντρωμένο κόσμο.
Να χρησιμοποιούν συνθήματα και να επαναλαμβάνουν τα συνθήματα του κόσμου.

Μεγαλύτερη σημασία, έχει η συμμετοχή και οι εκδηλώσεις του κόσμου, παρά το τι θα λεχθεί.
Ανασκόπηση της ιστορίας και θεωρητική ανάλυση, είναι τελείως απαράδεκτη για τέτοιες συγκεντρώσεις. Αυτά, θα αναπτυχθούν σε άρθρα και μελέτες.
Πρότυπο η ομιλία του Ν. Λυγερού διάρκειας 5 λεπτών, με 31 προτάσεις και η κάθε πρόταση, όχι μεγαλύτερη από μια σειρά και περιείχε, ένα πλήρες νόημα.

Εμείς οι συμμετέχοντες ας έχουμε υπόψη :

Χωροταξικά:
Μην συνωστιζόμαστε, κοντά στην εξέδρα. Ας κάνουμε μια ωραία παρέα, από 2-5 άτομα. Ας Κρατήσουμε μία απόσταση από τους γύρω μας, 5 μέτρα. Θα περάσουμε καλύτερα.
Θα φανεί ο όγκος της συγκέντρωσης. Πρέπει να καλυφθεί, όλη η Αθήνα.

Σημεία συναντήσεως:
Επειδή είναι πολύ πιθανό, να μην υπάρχει κινητή τηλεφωνία, πρέπει να έχουν οριστεί, πολύ ακριβή σημεία συναντήσεως, οικογενειών, φίλων, ομάδων.
Και κυρίως σημεία συναντήσεως για την αποχώρηση. 

Τα σημεία, πρέπει να είναι ορισμένα με ακρίβεια λίγων (1-2) μέτρων και για συγκεκριμένο χρόνο. Στην Θεσσαλονίκη διαπιστώθηκε ότι λόγω πολυκοσμίας, άνθρωποι που ήταν σε απόσταση 5-10 μέτρων δεν μπόρεσαν να βρεθούν. Παράδειγμα, η πρόταση «θα βρεθούμε στο Μεγ. Βρετανία» δεν εξασφαλίζει τίποτε. Το ορθό ««θα βρεθούμε στην γωνία της Μεγ. Βρετανίας».

Πρέπει να ορίζονται δύο σημεία. Ένα στο επιθυμητό σημείο και ένα σε μεγαλύτερη απόσταση (1000μ.), εάν δεν μπορέσουμε να προσεγγίσουμε το πρώτο, με καθορισμένη ώρα συναντήσεως για το ένα και το άλλο..

Ένδυση:
Ο χρόνος κίνησης και παραμονής θα είναι σημαντικός, μεγάλος.
Τα ρούχα, άνετα και ζεστά. Παπούτσια γερά, σταθερά, ευρύχωρα. Η ορθοστασία, θα επιβαρύνει την κατάσταση.

Μια ομπρέλα. Και σε περίπτωση βροχής, θα είμαστε εκεί.
Θα χρειαστεί να καθίσετε, να ακουμπήστε για λίγο. Ένα μαντηλάκι ή και κάτι καλύτερο, θα είναι χρήσιμο.

Το μπουφάν ζεστό, ελαφρύ (ο παρατεταμένος χρόνος, αυξάνει το βάρος..), και λίγο μακρύ, να καλύπτει τους γλουτούς.

Ένα μικρό μπουκάλι νερό.
Το κασκόλ απαραίτητο.

Εάν χρειαστεί τσάντα πλάτης, να είναι κόσμια και μικρή. Τα μαύρα σακίδια, με δεμένα φουλάρια, ανησυχούν και «προβληματίζουν» την αστυνομία.
Μαζί μας και Σημαίες. Μικρές και μεγάλες.
Μην ξεχάσετε και το φορητό ραδιόφωνο.

Επαναλαμβάνουμε όλοι ταυτοχρόνως, και μη ταυτοχρόνως, τα συνθήματα.
Και όπου δεν υπάρχει συντονισμός, εάν ξεκινήσουν πέντε στην τρίτη-τέταρτη επανάληψη ακολουθούν όλοι. Ξεκινήστε εσείς λοιπόν.

«Ιατρική» προτροπή:
Φωνάξτε.., φωνάξτε, εκτονωθείτε, ..φωνάξτε πολύ.. είναι και ψυχοθεραπευτικό.
Φωνή και τραγούδι. 
Το συλλαλητήριο είμαστε Εμείς. Η παρουσία μας και η φωνή μας.

Λοιπόν, 4 Φεβ 2018.
Ημέρα του Έθνους. Ημέρα Πατρίδος. Ημέρα Μακεδονίας. Ημέρα της Ελλάδος.
Σημαίες παντού, σε όλη την Ελλάδα, σε όλα τα μπαλκόνια.
Η σημαία είναι δημοψήφισμα.

Έβαλες Σημαία; «Ψήφισες, στο δημοψήφισμα»;

Και όλοι στο συλλαλητήριο στην Αθήνα.

Ελπίζουμε, οι συντονιστές και ομιλητές, να έχουν ως υπόδειγμα την ομιλία του Νίκου Λυγερού. Τριάντα μία (31) προτάσεις και πέντε λεπτά (5΄) ομιλία. Δεν χρειάζεται παραπάνω. 

Ελπίζουμε, να δούμε και να ακούσουμε τον Σπανουδάκη, αυτό τον υπέροχο μουσικοσυνθέτη, με την ορχήστρα του, που σκόπιμα τα «Λυκόρνια» και «ύαινες» προσπαθούν να φιμώσουν χρόνια, αλλά δεν μπορούν.

Δεν θέλουμε, να δούμε πρόσωπα και ομιλητές, που θυμίζουν το «μαύρο» και «προδομένο» παρελθόν. Δεν θέλουμε Εφιάλτες… Θέλουμε την Πατρίδα μας, την Ελλάδα μας.

(*)  Ο Ευάγγελος Αθανασιάδης είναι Συνταγματάρχης ε.α.

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.