02/08/18

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων,  Πιέρ Μοσκοβισί, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «τώρα έχει έρθει η ώρα να προετοιμάσουμε τα βήματά μας προσεκτικά, διότι το προσεχές καλοκαίρι θα είναι ένα ιστορικό ορόσημο για την Ελλάδα»..


«Το προσεχές καλοκαίρι θα είναι ένα ιστορικό όροσημο για την Ελλάδα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντησή του με τον Πιέρ Μοσκοβισί, με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων να δηλώνει το ίδιο αμέσως μετά τη συνάντηση, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.

Ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι τα στοιχεία της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας είναι μήνυμα ότι μπορούμε να κινηθούμε προς μια επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος το καλοκαίρι. Σημείωσε δε, πως «όταν είσαι εκτός προγράμματος, είσαι εκτός», ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν δεσμεύσεις, «αλλά όταν μιλάμε για μια καθαρή έξοδο, μιλάμε για μια επιτυχή ολοκλήρωση».

 Ειδικότερα, υποδεχόμενος τον κ. Μοσκοβισί, ο πρωθυπουργός είπε ότι «σήμερα είχαμε καλά νέα από τις αγορές, διότι οι συναλλαγές πηγαίνουν πάρα πολύ καλά. Υπάρχουν υψηλά ποσοστά στη ζήτηση από τους επενδυτές και τούτο καταδεικνύει ότι είμαστε σε πολύ καλή τροχιά». Εξέφρασε την πεποπίθηση ότι «τώρα έχει έρθει η ώρα να προετοιμάσουμε τα βήματά μας προσεκτικά, διότι το προσεχές καλοκαίρι θα είναι ένα ιστορικό ορόσημο για την Ελλάδα». «Μετά από οκτώ έτη, νομίζω ότι τώρα έχει έρθει η ώρα να κάνουμε σχέδια και να οργανώσουμε την επόμενη ημέρα», υπογράμμισε, προσθέτοντας: «Τούτο, με πιο θετικό τρόπο, με πιο αισιόδοξο τρόπο για τον ελληνικό λαό, που έχει υποφέρει πολλά τα προηγούμενα έτη».

«Έρχομαι εδώ με μήνυμα εμπιστοσύνης και ελπίδας» τόνισε ο Πιέρ Μοσκοβισί μετά από τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα. Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι τον Ιούνιο θα υπάρξει μία συνολική συμφωνία ως προς το πώς ολοκληρώνεται το πρόγραμμα, για τα τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και για το πώς ορίζεται η μετά το πρόγραμμα εποπτεία για μία χώρα που ανακάμπτει με πλήρη κυριαρχία και που ταυτόχρονα σέβεται τις δεσμεύσεις της απέναντι στου εταίρους της στην Ευρωζώνη.

Ο κ. Μοσκοβισί ανέφερε, επανειλημμένα, ότι δεν υπάρχει άλλο πρόγραμμα ή κανενός είδους άλλο πρόγραμμα για την Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος, ότι το να είσαι σε πρόγραμμα σημαίνει ότι είσαι σε πρόγραμμα, το να είσαι έξω από το πρόγραμμα σημαίνει ότι είσαι έξω από το πρόγραμμα. Επισήμανε πολλές φορές πως η μεταμνημονιακή εποπτεία είναι κάτι που ήδη υπάρχει, «δεν είναι κάτι ειδικό για την Ελλάδα, δεν σημαίνει νέους κανόνες» παραπέμποντας στα παραδείγματα της Ιρλανδίας, Πορτογαλίας, Κύπρου.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος σημείωσε ότι «η ανάπτυξη είναι εδώ και τα δημοσιονομικά μεγέθη είναι πολύ καλύτερα», για να υπογραμμίσει ότι «μπορούμε να εργαστούμε για μία επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος το καλοκαίρι, πρέπει να ολοκληρώσουμε τα τελευταία μέτρα για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, πρέπει να προετοιμαστούμε προσεκτικά για την τέταρτη αξιολόγηση». Αν αυτά γίνουν, στις 21 Ιουνίου, στο Eurogroup στο Λουξεμβούργο, μπορούμε να αποφασίσουμε ότι κινούμαστε προς το τέλος του προγράμματος, πρόσθεσε. «Αυτό θα είναι μία ιστορική στιγμή, οκτώ χρόνια μετά την είσοδο στα προγράμματα» παρατήρησε.

 πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στην Πάτρα διοργανώνεται μέσω των social media, στην διαδικτυακή πρόσκληση αναφέρεται ότι το συλλαλητήριο πραγματοποιηθεί στις 14.00 το μεσημέρι της Κυριακής, 25 Φεβρουαρίου, στην πλατεία Γεωργίου...


Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στην Πάτρα διοργανώνεται μέσω των social media. Ήδη στην διαδικτυακή πρόσκληση για τη διοργάνωση που θα πραγματοποιηθεί στις 14.00 το μεσημέρι της Κυριακής 25 Φεβρουαρίου στην πλατεία Γεωργίου έχουν δηλώσει συμμετοχή χιλιάδες άτομα.

Όπως αναφέρουν στο κάλεσμά τους οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου, η απαίτηση είναι να μην υπάρχει ο όρος «Μακεδονία» στην ονομασία των Σκοπίων.

Οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου τονίζουν ότι η εκδήλωση δεν έχει σχέση με κόμματα και δεν επιθυμούν την παρουσία τους στην κινητοποίηση.

Οι χθεσινές δηλώσεις του Ζάεφ μάλιστα δείχνουν να ενισχύουν το ρεύμα στην Πάτρα. Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός είπε για το Σύνταγμα της χώρας του:

«Στις συνομιλίες για το όνομα, η απαίτηση για αλλαγή του συντάγματος είναι μία θέση της Ελλάδας, αλλά εμείς έχουμε τη δική μας. Η «Μακεδονία» άλλαξε το σύνταγμα της το 1993, ενσωματώνοντας, το άρθρο 2 στην παράγραφο 49. Έχουμε κάνει νέο μεγάλο βήμα για την εξάλειψη του αλυτρωτισμού. Ότι κάνουμε τώρα είναι να αποδείξουμε ότι η «Μακεδονία» δεν έχει κανενός είδους φιλοδοξίες είτε εδαφικές είτε άλλες, ότι η Μακεδονία δεν έχει αλυτρωτικές βλέψεις. Η «Μακεδονία» θέλει να χτίσει σχέσεις φιλίας».

Μάλιστα υποστήριξε πως ήδη η χώρα του έχει κάνει υποχωρήσεις στο θέμα προκειμένου να βρεθεί λύση, όμως αυτή η λύση δεν πρόκειται να είναι «με κάθε τίμημα». Τόνισε δε πως «δεν υπάρχει καν δίλημμα» για το θέμα του συντάγματος. «Ξέρουμε τι είναι δυνατόν και πόσο μπορούμε να υποχωρήσουμε. Θέλουμε το καλύτερο δυνατό για να βρεθεί λύση σε αυτό το σημαντικό πρόβλημα που κρατά 25 χρόνια, αλλά όχι με κάθε κόστος»

Επίβλεψη και Χρέος. Αυτά τα δύο θέματα υπογράμμισε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πιερ Μοσκοβισί κατά τη σημερινή συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο. 


Χαρακτηριστικά ο κύριος Μοσκοβισί, είπε: «Παραμένουν δύο θέματα που θα αντιμετωπίσουμε ούτως ή άλλως. Το ένα είναι το θέμα της επίβλεψης, η οποία όμως θα ισχύσει για μετά το πρόγραμμα και δε θα αποτελέσει μια εμπλοκή στις υποθέσεις των Ελλήνων. Οι Έλληνες πρέπει να αποφασίσουν μόνοι τους ποια θα είναι η στρατηγική που θα υιοθετήσουν για την έξοδο από το πρόγραμμα και για την μετά το πρόγραμμα ζωή τους. Το δεύτερο θέμα είναι το θέμα του χρέους, και γι΄ αυτό όμως είμαι αισιόδοξος και πιστεύω ότι θα υλοποιηθούν και θα ευοδωθούν οι προσπάθειές μας».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλωσόρισε για μια ακόμα φορά στο Προεδρικό Μέγαρο τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πιερ Μοσκοβισί, «τώρα που βρισκόμαστε» όπως είπε «στο τέλος του προγράμματος για την Ελλάδα». Παράλληλα, τον ευχαρίστησε για τη συμβολή του σε αυτό, καθώς επίσης και για τη συμβολή του προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία ελάφρυνσης του χρέους, που, όπως επισήμανε, αποτελεί υποχρέωση των εταίρων μας.

Ο κ. Παυλόπουλος εξήρε τη συμβολή του Πιερ Μοσκοβισί προς την Ευρωζώνη, τόνισε ότι δικαιώνεται ως προς τις θέσεις του, για να συμπληρώσει ότι είναι ανάγκη να μπει τέλος στην αδιέξοδη λιτότητα και να ξεκινήσουμε πολιτικές ανάπτυξης.

«Έρχομαι σε σημαντική στιγμή για την Ελλάδα» ανέφερε, από την πλευρά του, ο κ. Μοσκοβισί, επισημαίνοντας ότι η ελληνική οικονομία παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης και διαφαίνεται η έξοδος από το πρόγραμμα και μάλιστα με καλές συνθήκες.

Η συνομιλία από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πιερ ΜοσκοβισίΠΡΟΕΔΡΟΣ της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ: Κύριε Επίτροπε, σας καλωσορίζω στην Προεδρία της Δημοκρατίας, για μιαν ακόμη φορά. Γνωρίζετε πόσο ευπρόσδεκτος είσθε στην Αθήνα και στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Για μια ακόμη φορά, τώρα που βρισκόμαστε στο τέλος του Ελληνικού Προγράμματος, θέλω να σας ευχαριστήσω θερμώς για την συμβολή σας προς αυτή την κατεύθυνση. Όπως θέλω να σας ευχαριστήσω και για την συμβολή σας στο να ξεκινήσει όλη η διαδικασία για την ελάφρυνση του Δημοσίου Χρέους της Ελλάδας, που είναι και υποχρέωση των Εταίρων μας.

Θέλω να γνωρίζετε πως ό,τι έχετε κάνει για την Ελλάδα είναι κάτι το οποίο αφορά την Ευρωζώνη γενικότερα. Η περίπτωση της Ελλάδας αφορά την συνοχή της Ευρωζώνης. Ήταν ένα δείγμα γραφής, έστω και καθυστερημένα, από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι έχει τους μηχανισμούς για ν’αντιμετωπίζει τις κρίσεις. Θέλω δε να επισημάνω πόσο δικαιώνεσθε στις θέσεις τις οποίες έχετε υιοθετήσει, ως αρμόδιος Επίτροπος. Στο τελευταίο βιβλίο σας είχατε επισημάνει την αλλαγή γραμμής η οποία πρέπει να υπάρξει, για να έχουμε ένα ευοίωνο μέλλον για την ίδια την Ευρωζώνη. Είχατε τονίσει ότι η αδιέξοδη λιτότητα είναι επικίνδυνη και ότι θα πρέπει να οδηγηθούμε σε πολιτικές που αφορούν την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

Και, βεβαίως, προς αυτή την κατεύθυνση κινείται αυτή την στιγμή η Ευρωζώνη. Και τα αποτελέσματα των τελευταίων διαπραγματεύσεων στην Γερμανία για την δημιουργία της μεγάλης συμμαχίας εκεί ακριβώς κατατείνουν. Με μεγάλη ικανοποίηση ακούσαμε τις θέσεις των Εταίρων στην Γερμανία, και ιδίως του κ.Σουλτς, ότι «τέλος στην αδιέξοδη – το τονίζω – λιτότητα». Γιατί πρέπει να εφαρμόσουμε πολιτικές ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης. Και καιρός είναι να δούμε, τώρα πια, και τις μεταβολές που πρέπει να υπάρξουν σε γενικότερα θέματα, ώστε η Ευρωζώνη να πάει ακόμη πιο μπροστά σε κρίσιμους καιρούς για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Aλλαγές που αφορούν το ίδιο το Eurogroup, αλλαγές που αφορούν την μετατροπή του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο και αλλαγές που αφορούν τα μέσα που πρέπει να έχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για ν’αντιμετωπίσει αυτή την γενικευμένη κρίση χρέους που έρχεται και η οποία είναι εξαιρετικά επικίνδυνη σε παγκόσμιο επίπεδο.

Για μια ακόμη φορά θέλω να ξέρετε ότι θα είμαστε σ’αυτή την προσπάθεια δίπλα σας. Η Ελλάδα σας στηρίζει σ’αυτή την προσπάθεια. Και εύχομαι στο μέλλον οι Ευρωπαϊκοί Θεσμοί ν’αξιοποιήσουν την προσωπικότητά σας και τις ικανότητές σας, όπως ακριβώς σας ταιριάζει.

ΠΙΕΡ ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ: Επιτρέψτε μου, κύριε Πρόεδρε, να προσθέσω κι εγώ κάποια λόγια. Καταρχάς ήθελα να σας πω ότι έρχομαι σε μια στιγμή η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Ελλάδα και για όλη την Ευρώπη. Είναι μια στιγμή εμπιστοσύνης και ελπίδας. Ελπίδας και εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και για την Ελλάδα. Καταρχάς, λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική κατάσταση με την οικονομία της χώρας γενικότερα, η οποία παρουσιάζει σημεία ανάκαμψης, δημιουργούνται θέσεις απασχόλησης και προοπτικές για τον ελληνικό λαό. Επίσης είναι κάποια στιγμή ελπίδας, διότι βλέπουμε ότι διαφαίνεται αυτή η έξοδος από το πρόγραμμα και κάτω από πάρα πολύ καλές συνθήκες. Πρέπει να σας πω ότι αισθάνομαι ιδιαίτερη αισιοδοξία και αντιμετωπίζω με θάρρος και το μέλλον, γιατί βλέπω ότι έχουν υλοποιηθεί όλες οι μεταρρυθμίσεις οι οποίες ήταν απαραίτητες και βλέπουμε και μετά το τέλος της τρίτης αξιολόγησης ποια είναι η κατάσταση. Περιμένουμε βέβαια και την τέταρτη αξιολόγηση, έτσι ώστε στις 21 Ιουνίου να ολοκληρωθεί με επιτυχία η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα.

Τώρα βέβαια παραμένουν δύο θέματα, τα οποία θα αντιμετωπίσουμε ούτως ή άλλως. Το ένα είναι το θέμα της επίβλεψης, η οποία όμως θα ισχύσει για μετά το πρόγραμμα και δε θα αποτελέσει μια εμπλοκή στις υποθέσεις των Ελλήνων. Οι Έλληνες πρέπει να αποφασίσουν μόνοι τους ποια θα είναι η στρατηγική που θα υιοθετήσουν για την έξοδο από το πρόγραμμα και για την μετά το πρόγραμμα ζωή τους. Το δεύτερο θέμα είναι το θέμα του χρέους, και γι΄ αυτό όμως είμαι αισιόδοξος και πιστεύω ότι θα υλοποιηθούν και θα ευοδωθούν οι προσπάθειές μας.

Κύριε Πρόεδρε, είστε κι εσείς ένας οραματιστής. Και πραγματικά αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το μέλλον. Το μέλλον της Ευρωζώνης, έτσι ώστε η Ελλάδα να αποτελέσει ένα κανονικό μέλος αυτής της Ευρωζώνης. Η Ελλάδα όμως δεν αποτελεί μόνο ένα κανονικό μέλος, αλλά προσφέρει και ένα μήνυμα. Ένα μήνυμα το οποίο είναι μια πρόταση για το πώς θα μπορέσει να διαμορφωθεί η Ευρωζώνη στο μέλλον έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε μια κοινωνική δικαιοσύνη. Και περιμένουμε ακριβώς αυτό το μήνυμα για το μέλλον της Ευρωζώνης. Ευχαριστώ.

Και επιτρέψτε μου τώρα να κάνω και ένα σχόλιο προσωπικό, μιας και εσείς κάνατε μια προσωπική παρατήρηση για μένα. Ήθελα να μιλήσω για το μέλλον. Δεν ξέρω τι μου επιφυλάσσει το μέλλον, αλλά αυτό το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι τον Αύγουστο, όταν βγει τελικά η Ελλάδα από τα μνημόνια, θα αισθάνομαι μια περηφάνια και μια ευχαρίστηση, γιατί όλα αυτά τα χρόνια ήμουν με την πλευρά των «καλών» της Ιστορίας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ: Κύριε Επίτροπε, έχουμε εμπιστοσύνη στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς. Ξέρουν να εκτιμούν τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν προσφέρει πολλά. Και σας το λέω ευθέως: Είχε πολλά χρόνια η ΕΕ να δει έναν Επίτροπο για τις Οικονομικές Υποθέσεις του δικού σας επιπέδου και, κυρίως, της τεχνοκρατικής επάρκειας και της δυνατότητας χάραξης πολιτικής. Αυτός ο συνδυασμός είναι κάτι το οποίο δεν είναι σύνηθες. Και, νομίζω, επειδή δεν μας περισσεύουν οι προσωπικότητες στην Ευρώπη, ότι θα έχετε την συνέχεια που αρμόζει και σε σας και στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς.
πηγή: protothema.gr

Την Δευτέρα, 5 Φεβρουαρίου 2018, το ΕΝΙΑΙΟ ΠΑΛΛΑΪΚΟ ΜΕΤΩΠΟ, σε υλοποίηση ομόφωνης απόφασης του 6ου συνεδρίου του, υπέβαλε Μήνυση – Συνηγορία για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας (επί Εσχάτη Προδοσία).

 
Οι μηνυτές, Δημήτρης Καζάκης, ατομικά και ως Πρόεδρος του Ε.ΠΑ.Μ. και ο δρ Νομικής – δικηγόρος Φώτιος- Σπυρίδων Μαζαράκης και συντάκτης της μηνύσεως, προσήλθαν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, συνοδευόμενοι από στελέχη του Μετώπου, τους δικηγόρους Γιάννη Γκινοσάτη, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του Ε.ΠΑ.Μ., Ευαγγελία Χαραλάμπους, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του Ε.ΠΑ.Μ., Παναγιώτη Ζησιμάτο, μέλος της Επιτροπής Νομικής Αλληλεγγύης, τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, Αντώνη Παπαντωνίου, Χριστίνα Πολυχρονοπούλου, Γιώργο Γεωργή και την Ελπίδα Λέκκα, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου, και υπέβαλαν Μήνυση – Συνηγορία για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας (επί Εσχάτη Προδοσία) η οποία αφορά: Tην εγκαθίδρυση κατά αντισυνταγματικό τρόπο Μνημονίων και Δανειακών Συμβάσεων, την παραβίαση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου 2015 και την παράδοση της νομοθετικής αρμοδιότητας της Βουλής στους δανειστές. 

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.