02/14/18

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε νέα προειδοποίηση προς την Άγκυρα ότι πρέπει να απέχει «από αρνητικές δηλώσεις που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας» και «από κάθε προστριβή

Την επιθετική στάση της τουρκικής κυβέρνησης έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου καταδίκασε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με θέμα το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και τις επόμενες ευρωεκλογές, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κληθείς να σχολιάσει την ένταση στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα και την Κύπρο είπε ότι «είμαι κατηγορηματικά αντίθετος στη συμπεριφορά της Τουρκίας».

Σημειώνεται ότι την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε νέα προειδοποίηση προς την Άγκυρα ότι πρέπει να απέχει «από αρνητικές δηλώσεις που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας» και «από κάθε προστριβή, απειλή ή ενέργεια έναντι ενός κράτους-μέλους, διαταράσσοντας τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση διαφορών».

Η Κομισιόν έχει επισημάνει, επίσης, «την ανάγκη να σεβαστεί η Τουρκία την κυριαρχία των κρατών-μελών σε ό,τι αφορά τη χερσαία επικράτεια, τα εθνικά χωρικά ύδατα και τον εθνικό εναέριο χώρο τους».

Στο περιθώριο της Συνόδου των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, ο Πάνος Καμμένος ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις τουρκικές προκλήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, το οπτικοακουστικό υλικό «σόκαρε» τους υπουργούς.


Ευρωπαϊκό μέτωπο έχει συγκροτηθεί ως απάντηση στις προκλήσεις της Τουρκίας. Τα περιστατικά στα Ίμια και στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου δεν άφησαν αδιάφορους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, οι επικεφαλής των οποίων καταδίκασαν τις πράξεις της Αγκυρας.

«Πρόσφατα υπήρξαν κάποιες παραβιάσεις εν μέσω αυτών των εντάσεων, που άρχισαν στις βραχονησίδες των Ιμίων, στις οποίες αντιδράσαμε. Συμφωνήσαμε με την Ελλάδα να μειώσουμε την ένταση και να διατηρήσουμε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας μέσω πολιτικών και διπλωματικών διαύλων ως μέρος της κοινής συνεννόησης», δήλωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Στη συνάντηση των Υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, ο Ελληνας υπουργός είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους ομολόγους του για τα τεκταινόμενα στο Αιγαίο. Το οπτικοακουστικό υλικό που παρουσίασε ο Πάνος Καμμένος έκανε τους υπουργούς να αντιληφθούν το μέγεθος των προκλήσεων.

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα που παρόλο που έχει δεχθεί επιθέσεις από πλευράς Τουρκίας, υποστηρίζει την ένταξή της στην ΕΕ. Οφείλουμε να υπαρσπιζόμαστε την εδαφική μας ακεραιότητα, αλλά και τα σύνορα της Ευρώπης», δήλωσε στο Euronews ο Πάνος Καμμένος από τις Βρυξέλλες.

Στο μέτωπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η σύντομη δήλωση του Προέδρου Γιούνκερ συμπύκνωσε την στάση των ευρωπαϊκών θεσμών απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

«Είμαι κατηγορηματικά αντίθετος με τη συμπεριφορά της Τουρκίας», δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Η Κομισιόν έχει προειδοποιήσει την Αγκυρα να αποφεύγει τις προκλήσεις, ειδικά ενόψει της συνάντησης μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και Τουρκίας στη Βάρνα της Βουλγαρίας στις 26 Μαρτίου.
πηγή: euronews

Αισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας για το ζήτημα της ονομασίας εκφράζει ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.

Η αξιοπρέπεια και η ταυτότητα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, δήλωσε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στην πόλη Νεγκότινο, ενώ απέφυγε να αποκαλύψει λεπτομέρειες γύρω από τις συζητήσεις για το ζήτημα της ονομασίας. «ώστε να μη φαίνεται ότι διαπραγματευόμαστε μέσω των ΜΜΕ».

«Ο διαμεσολαβητής Νίμιτς διενεργεί τη διαδικασία, γνωρίζει τι είναι αποδεκτό και τι δεν είναι αποδεκτό για καθεμιά από τις δύο πλευρές. Είναι σημαντικό να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών στην προσπάθεια επίλυσης του ζητήματος. Χαίρομαι που ουσιαστικά όλα τα ανοιχτά θέματα έχουν αναλυθεί. Έχοντας ξεκινήσει με επτά αρχικά θέματα, γνωρίζω τώρα πως έχουν μειωθεί σε τέσσερα θέματα, που σημαίνει ότι τα τρία έχουν τακτοποιηθεί. Πιστεύω στην πολιτική της νέας κυβέρνησης ότι τα εναπομείναντα θέματα θα τακτοποιηθούν σύντομα», δήλωσε ο Ζάεφ, σύμφωνα με το πρακτορείο MIA.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως τα Σκόπια θέλουν μία λύση στο ζήτημα της ονομασίας και η κυβέρνηση κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να πετύχει μία ομόφωνη συναίνεση εντός της χώρας με στόχο την επίτευξη μίας τελικής συμφωνίας.

«Είμαστε όλοι αισιόδοξοι για την επίτευξη λύσης. Πιστεύω ότι χρειάζεται να βρούμε μία λύση για το καλό των πολιτών των δύο χωρών. Αν πραγματικά θέλουμε να βρούμε μία λύση, είναι πιθανό, η διαδικασία έχει ένα χρονοδιάγραμμα μπροστά μας. Ελπίζω το κάθε επόμενο βήμα να εναρμονίζει τις θέσεις μας στα εναπομείναντα ανοιχτά ζητήματα, που θα πρέπει να λειτουργήσουν κυριολεκτικά ως γέφυρα ενότητας και προς την κατεύθυνση μίας λύσης για το ζήτημα της Ελλάδας με το συνταγματικό μας όνομα», τόνισε ακόμα.

Όσον αφορά στον γεωγραφικό προσδιορισμό, επανέλαβε ότι αποτελεί αποδεκτή επιλογή για τη χώρα, «που σημαίνει ότι έχουμε απορρίψει όλες τις άλλες προτάσεις που έχουν τεθεί, συμπεριλαμβανομένης αυτής για χρονικό προσδιορισμό».

Αναφορικά με το προσχέδιο συμφωνίας για το ζήτημα της ονομασίας, ανέφερε πως εξετάζονται διάφορες πιθανές λύσεις για το πώς θα το υποδέχονταν οι πολίτες των δύο χωρών, μία συμφωνία που καλώς εχόντων των πραγμάτων θα περάσει από τα δύο κοινοβούλια.

«Αλλά ας μην ξεχνάμε ότι όλα όσα διαπραγματευόμαστε, σε διμερές ή σε υπουργικό και πρωθυπουργικό επίπεδο, αποστέλλονται πίσω στον Νίμιτς, γιατί στη διαδικασία μεσολαβεί ο
ΟΗΕ», επεσήμανε.

Επίσης, εξέφρασε την προσδοκία ότι οι δύο πλευρές θα δείξουν πραγματισμό και τόνισε ότι η πιθανή λύση θα τεθεί σε δημοψήφισμα. «Να δώσει ο Θεός να φτάσουμε σε λύση, να μπορέσουμε να κάνουμε δημοψήφισμα» σημείωσε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ.
news.gr

Σε συνέντευξή του στο euractiv.com, ο Γάλλος Επίτροπος απάντησε κατηγορηματικά. «Όχι» και πρόσθεσε: «Τίποτα σε σχέση με την Ελλάδα δεν μπορεί να μοιάζει ξανά με υποχρεωτικό πρόγραμμα»....  

Την πεποίθηση ότι δεν θα υπάρξει προληπτική πιστοληπτική γραμμή για την Ελλάδα, μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος του ESM και ότι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα είναι σημαντική, εξέφρασε σήμερα ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, σε συνέντευξή του στο euractiv.com.

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει προληπτική γραμμή για την Ελλάδα, ο Γάλλος Επίτροπος απάντησε κατηγορηματικά. «Όχι» και πρόσθεσε: «Τίποτα σε σχέση με την Ελλάδα δεν μπορεί να μοιάζει ξανά με υποχρεωτικό πρόγραμμα». Σημείωσε, ωστόσο, ότι η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων δεν θα πρέπει να σταματήσει, μετά την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα.

Ο Π. Μοσκοβισί εξήγησε ότι μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, η Ελλάδα θα πρέπει να γίνει κανονικό μέλος της ευρωζώνης. Αυτό είπε σημαίνει τρία πράγματα:

Πρώτον, ότι τους επόμενους μήνες θα έχουμε μια στρατηγική για την ανάπτυξη που θα σχεδιαστεί από την ίδια την Ελλάδα.

Δεύτερον, ότι θα υπάρξει μια «σημαντική» ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, με φιλόδοξα μέτρα, στα οποία όμως δεν θα περιλαμβάνεται «κούρεμα».

Τρίτον, ότι θα υπάρξει η «κατάλληλη» μεταμνημονιακή εποπτεία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρόκειται για πρόγραμμα.

Πάνω σε αυτούς τους «τρεις πυλώνες» θα εργαστούν το Euroworking Group, το Eurogroup και οι ελληνικές αρχές, είπε ο Π. Μοσκοβισί, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα γίνει «success story».
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, τουλάχιστον σε αυτή την δύσκολη και ευαίσθητη περίοδο για το Σκοπιανό πρόβλημα, πρέπει ο ίδιος να βάλει το δικό του φίλτρο στα όσα λέει και να ανακαλύψει, επιτέλους, αρετές όπως η αυτοσυγκράτηση, η αυτοπειθαρχία, η σοβαρότητα και το μέτρο...


του Αλκιβιάδη Χανιώτη

Οι δηλώσεις του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη προκάλεσαν-δικαιολογημένα- θύελλα αντιδράσεων, από την ώρα που έγιναν γνωστές.

Ασφαλώς δεν είναι η πρώτη φορά που ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης προκαλεί το κοινόν αίσθημα. Το κάνει, όπως λέει, γιατί διεκδικεί για τον εαυτό του το αυτονόητο δικαίωμα να εκφράζει την άποψή του ακόμη και σε περιπτώσεις που μπορεί να γίνεται δυσάρεστος.

Αυτό, κατά τις περιστάσεις που ο κ. Μπουτάρης αναφέρεται σε εσωτερικά θέματα μπορεί να γίνει κατανοητό. Όταν όμως ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, δηλαδή ο πρώτος δημότης της ιστορικής πρωτεύουσας της Μακεδονίας, κάνει δηλώσεις που αφορούν στα Εθνικά Θέματα της Ελλάδος και μάλιστα σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία, τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά.

Ο κ. Μπουτάρης οφείλει να καταλάβει ότι με τα όσα είπε για αλλαγές ονομάτων στο αεροδρόμιο και στο τέρμιναλ των λεωφορείων κάνει ζημιά στη χώρα του και προσβάλλει τους συμπατριώτες του. Γιατί, παρά την προσπάθεια που έκανε στην συνέχεια, οι εντυπώσεις που προκλήθηκαν δεν μαζεύονται με τίποτα και το βασικότερο, έχουν ήδη «ταξιδέψει» σε όλο τον κόσμο και βρίσκονται στα χέρια Σκοπιανών και φιλοσκοπιανών κύκλων, που θα τις καπηλευτούν για δικό τους όφελος.

Ο κ. Μπουτάρης, με τα προτερήματα και τα ελαττώματα του, ψηφίστηκε απ’ τους Θεσσαλονικείς για να φροντίζει την πόλη τους και να λύνει τα προβλήματά της.

Όχι για να κάνει εξωτερική πολιτική!. Και να φυτρώνει εκεί που δεν τον σπέρνουν, προκαλώντας μεγάλη ζημιά στο Εθνικό συμφέρον της χώρας με δηλώσεις, που επιεικώς μπορούν να χαρακτηριστούν ως απαράδεκτες και ανόητες.

Όποια προσπάθεια ανασκευής και διόρθωσης γίνεται τώρα από την πλευρά του πέφτει στο κενό.

Η μεγάλη ζημιά έγινε. Η εξωτερική πολιτική και μάλιστα οι αναφορές στα Εθνικά Θέματα, δεν είναι κουβέντες στα Λαδάδικα γύρω από ένα τραπέζι με τσίπουρο και μεζέδες!.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, τουλάχιστον σε αυτή την δύσκολη και ευαίσθητη περίοδο για το Σκοπιανό πρόβλημα, πρέπει ο ίδιος να βάλει το δικό του φίλτρο στα όσα λέει και να ανακαλύψει, επιτέλους, αρετές όπως η αυτοσυγκράτηση, η αυτοπειθαρχία, η σοβαρότητα και το μέτρο.

Εκτός αν!… Εκτός αν, ο κ. Μπουτάρης δεν είναι τόσο «επικίνδυνα ελαφρός» και έχει αναλάβει τον ρόλο του «λαγού» για λογαριασμό άλλων…!
πηγή: europost.gr

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.