03/06/18

Οι 20 πλουσιότεροι του κόσμου, ελέγχουν περιουσίες συνολικής αξίας 1,2 τρις, όσο είναι το ΑΕΠ μίας μεγάλης χώρας, όπως π.χ. το Μεξικό... 


Οι πλούσιου έγιναν πλουσιότεροι και το 2017, σύμφωνα με την 32η ετήσια λίστα του περιοδικού Forbes, που δημοσιεύτηκε χθές. Οι συμμετοχές έσπασαν όλα τα ρεκόρ και φέτος, περιλαμβάνει 2,208 δισεκατομμυριούχους, οι οποίοι μέσα σε ένα χρόνο, αύξησαν την περιουσία τους κατά 18%, στα 9,1 τρις δολάρια! Οι 20 πλουσιότεροι του κόσμου, ελέγχουν περιουσίες συνολικής αξίας 1,2 τρις, όσο είναι το ΑΕΠ μίας μεγάλης χώρας, όπως π.χ. το Μεξικό.

Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη είναι ο Τζεφ Μπέζος της Amazon, που αύξησε την περιουσία του κατά 39,2 δις δολάρια, κυρίως λόγω της αύξησης τιμής στις μετοχές της εταιρίας του το 2017, κατά 59%. Δεύτερος, τον ακολουθεί ο Μπιλ Γκέιτς που έχει εκθρονιστεί από την πρώτη θέση, με περιουσία στα 90 δις δολάρια.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο γνωστός επιχειρηματίας Γουάρεν Μπάφετ, CEO της Berkshire Hathaway, που παρέμεινε στην τρίτη θέση, με περιουσία ύψους 84 δις δολάρια, ενώ στην 5η θέση βρίσκεται ο συνιδρυτής της Facebook Μάρκ Ζούκεμπερκ με καθαρή αξία ύψους 71 δις δολάρια. Η δεκάδα, κλείνει από τον Αμάνσιο Ορτέγκα της Zara με περιουσία 70 δις, τον Μεξικανό Κάρλος Σλιμ Χίλου με περιουσία 67,1 δις, τον Τσαρλς Κοχ με 60 δις και τέλος τον ιδρυτή της Orange Λάρι Έλισον, με περιουσία 58,5 δις δολάρια.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις περιουσίας


Μετά τον κ. Μπέζος που αύξησε το ρεκόρ προσαύξησης περιουσίας σε ένα έτος, στα κέρδη, δεύτερος είναι ο Γάλλος Μπερνάρντ Αρνολντ, ηγέτης της αυτοκρατορίας ειδών πολυτελείας LVMH. Η συμφωνία για την εξαγορά σχεδόν ολόκληρης της Christian Dior προσέθεσαν στο «πορτοφόλι» του περίπου 30,5 δις. Μπορεί να μην είναι στην κορυφή των πλουσίων του κόσμου (4ος), είναι όμως ο πλουσιότερος Ευρωπαίος για πρώτη φορά από το 2012.

Το 2017 στοίχισε 400 εκατ. στον Ντόναλντ Τράμπ


Ειδική αναφορά, γίνεται στις μεγάλες απώλειες που δέχτηκε η περιουσία του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Έπεσε από την 544η θέση στη 766η, με την περιουσία του να εκτιμάται στα 3,1 δις. Το 2017, του στοίχισε περίπου 400 εκατ. ευρώ, από την στιγμή που εκλέχτηκε πρόεδρος.

Οι Έλληνες κροίσοι


Η πρώτη ελληνική συμμετοχή στη λίστα, είναι ο Σπύρος Λάτσης, στην θέση 729, με περιουσία 3,2 δις, ο οποίος δραστηριοποιείται στον τραπεζικό τομέα και τη ναυτιλία. Αμέσως μετά ακολουθεί στη θέση 859 ο Φίλιππος Νιάρχος με περιουσία 2,8 δις, ως συλλέκτης τέχνης. Στη θέση 965, ακολουθεί ο Αριστοτέλης Μυστακίδης με περιουσία 2,5 δις, με δραστηριότητες στα μέταλλα και τα εμπορεύματα. O κ. Μυστακίδης, είναι ο διευθυντής των επιχειρήσεων χαλκού της Glencore και διατηρεί μερίδιο 3% στον γίγαντα εμπορευμάτων και μεταλλουργίας. Από τους κορυφαίους Έλληνες, στη θέση 1999 βρίσκεται ο Βαρδής Βαρδινογιάννης, με περιουσία 1,1 δις δολάρια, κυρίως από τις δραστηριότητές του στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Η οικογένεια διατηρεί επενδύσεις στη ναυτιλία, τον χρηματοοικονομικό τομέα αλλά και σε ποδοσφαιρικές ομάδες.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της κυβέρνησης της πΓΔM, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, χαιρέτισε τις μεταρρυθμίσεις που κάνει η κυβέρνηση της πΓΔM, περιλαμβανομένης της θετικής στάσης της χώρας στις σχέσεις με τους γείτονες...


Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζαεφ, είχε σήμερα το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, στην οποία εξετάστηκαν και οι διαπραγματεύσεις της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα για το ζήτημα της ονομασίας.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της κυβέρνησης της πΓΔΜ, ο ΓΓ του ΟΗΕ χαιρέτισε τις μεταρρυθμίσεις που κάνει η κυβέρνηση της πΓΔΜ , περιλαμβανομένης της θετικής στάσης της χώρας στις σχέσεις με τους γείτονες.

Στη συνομιλία αξιολογήθηκε θετικά η Συμφωνία Φιλίας και Καλής Γειτονίας μεταξύ της πΓΔΜ και της Βουλγαρίας, ενώ ο Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε στήριξη στις συνομιλίες που διεξάγονται με την Ελλάδα υπό την αιγίδα του μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας. Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, εκτίμησε ότι υπάρχει θετική δυναμική και δυνατότητα επίτευξης αμοιβαία αποδεκτής λύσης.

Ο Ζόραν Ζάεφ εκτίμησε ότι η Συμφωνία με τη Βουλγαρία βελτίωσε τις διμερείς σχέσεις και συνεισέφερε στην αύξηση των εμπορικών ανταλλαγών μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και ενθάρρυνε το να γίνει προσπάθεια για την υπέρβαση του προβλήματος με την Ελλάδας για το ζήτημα της ονομασίας.

Ο Ζόρζν Ζάεφ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση και ότι αυτό θα είναι καλό και για τις δύο χώρες, αλλά και για όλη την περιοχή.

“Να σταματήσουμε να ασχολούμαστε με το παρελθόν και να εργαστούμε μαζί για ένα καλύτερο κοινό μέλλον” πρόσθεσε ο Ζοραν Ζάεφ, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Προηγουμένως σήμερα, ο ΓΓ του ΟΗΕ είχε τηλεφωνική συνομιλία και με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, στην οποία, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου του Έλληνα πρωθυπουργού, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, οι ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις, καθώς και οι διαπραγματεύσεις με την πΓΔΜ.
πηγή: ΙΒΝΑ

Συνεχίζονται οι δίκες για την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου του 2016 με 64 στρατιωτικούς χθες να καταδικάζονται σε ισόβια κάθειρξη...


Ο Erdogan απαγορεύει τη λέξη Τουρκία σε συλλόγους που του κάνουν αντιπολίτευση

Συνεχίζονται οι δίκες για την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου του 2016 με 64 στρατιωτικούς χθες να καταδικάζονται σε ισόβια κάθειρξη.

Όλοι τους κατηγορούνταν για ενεργό δράση στην απόπειρα πραξικοπήματος και στην απόπειρα δολοφονίας του Recep Tayyip Erdogan. Παράλληλα όμως προκάλεσε εντύπωση πως, άλλοι 100 κατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες που τους βάραιναν και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι επικεφαλής του πραξικοπήματος μετέφεραν αεροπορικώς τους ανύποπτους σπουδαστές στρατιωτικών σχολών, στο αρχηγείο των τουρκικών ειδικών δυνάμεων στην Άγκυρα για να αντιμετωπίσουν τους πολίτες που αντιστάθηκαν στην απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης. Η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει πως ο σχεδιαστής του πραξικοπήματος είναι ο ιμάμης Fethullah Gülen ο οποίος ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο τούρκος πρόεδρος πάντως έκανε κάτι πρωτοφανές στα χρονικά της γειτονικής Τουρκίας και ζήτησε να αφαιρεθεί η λέξη «Τουρκία» από τον τίτλο ορισμένων ενώσεων και οργανισμών, όπως του Ιατρικού Συλλόγου της Τουρκίας (TTB). Ο λόγος που ζητά αυτή την αλλαγή ο Erdogan είναι επειδή αποδοκίμασαν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Άγκυρας στη Συρία!

«Πρέπει σύντομα να αφαιρέσουμε αυτό τον όρο. Δεν πρόκειται μονάχα τον Ιατρικό Σύλλογο, αλλά επίσης και για τον Δικηγορικό Σύλλογο της Τουρκίας. Διότι δεν έχουν υιοθετήσει υποστηρικτική στάση προς τον αγώνα που εμείς δίνουμε αυτή τη στιγμή για την προάσπιση της πατρίδας μας, το αντίθετο» υπογράμμισε σε ομιλία του.

«Πιστεύω πως το υπουργικό συμβούλιο θα λάβει τα αναγκαία μέτρα» ανέφερε ο Erdogan. Πάντως μέχρι σήμερα οτιδήποτε έχει ζητήσει ο τούρκος πρόεδρος έχει γίνει πραγματικότητα από την τουρκική κυβέρνηση.

Πριν από δυο εβδομάδες ο Ιατρικός Σύλλογος της Τουρκίας επέκρινε με δριμύτητα τον τούρκο ηγέτη μετά τη δημοσιοποίηση ενός κειμένου όπου διατυπωνόταν η εκτίμηση ότι ο πόλεμος συνιστά «πρόβλημα για τη δημόσια υγεία», ενώ το κείμενο κατέληγε με τη δράση όχι στον πόλεμο.

Τα 11 μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου συνελήφθησαν,. Αργότερα αφέθηκαν ελεύθερα με περιοριστικούς όρους, όμως παραμένουν ωστόσο στο στόχαστρο μιας έρευνας.

Και ο δικηγορικός σύλλογος της Τουρκίας τηρεί αποστάσεις και αυτός είναι ο ο λόγος που Erdogan ζητά την «τιμωρία τους».

Η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως στις 18 ημέρες της στρατιωτικής επιχείρησης του Afrin έχουν σκοτωθεί 999 «τρομοκράτες» όπως χαρακτηρίζει η Άγκυρα τα μέλη του Κουρδικού PYD/YPG. Πάντως ανησυχία προκλήθηκε στην Άγκυρα με την εικόνα περίπου 5000 Κούρδων ενόπλων να φτάνουν στο Afrin από το βόρειο Ιράκ και άλλες περιοχές της Συρίας καθώς θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως το καθεστώς Assad άφησε διαδρόμους για να περάσουν ανενόχλητοι.
Manolis Kostidis/IBNA

Σε ό,τι αφορά τη σύλληψη των δύο Ελλήνων αξιωματικών, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, να μεταφέρει μήνυμα στην τουρκική πλευρά για την ανάγκη για ταχεία και θετική έκβαση της υπόθεσης, με την απελευθέρωση και επιστροφή των στρατιωτικών στην Ελλάδα...

 
«Χρειάζεται προσεκτικούς χειρισμούς και υπομονή. Η Τουρκία αργά ή γρήγορα θα κατανοήσει ότι η όποια σκέψη να εκμεταλλευθεί και να αξιοποιήσει για άλλους σκοπούς ένα σύνηθες μεθοριακό συμβάν, είναι αδιέξοδη και θα αποβεί εις βάρος της», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, για το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, στη σημερινή συνεδρίαση του άτυπου κυβερνητικού συμβουλίου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Επίσης ο κ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ,  Αντόνιο Γκουτέρες, με τον οποίο συζήτησαν για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις, καθώς και για τις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε τον γγ του ΟΗΕ για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης με την ΠΓΔΜ, αλλά και για την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ.

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το συμβάν με τη σύλληψη των δύο Ελλήνων αξιωματικών, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον κ. Γκουτέρες να μεταφέρει μήνυμα στην τουρκική πλευρά για την ανάγκη για ταχεία και θετική έκβαση της υπόθεσης, με την απελευθέρωση και επιστροφή των στρατιωτικών στην Ελλάδα.
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η «επανίδρυση»  της Χριστιανοδημοκρατίας θυμίζει ξαναζεσταμένο φαγητό, που προσπαθεί να νοστιμίσει με μπόλικο καυτό πιπέρι. Αυτό που απομένει, τώρα είναι να εγκρίνουν και «οι σύντροφοι» Σοσιαλδημοκράτες τα σχέδια της τέταρτης περιόδου του Μερκελισμού, σε ρόλο σερβιτόρου προς την κοινή γνώμη...Οι Χριστιανοδημοκράτες έκαναν το «καθήκον» τους, όπως αρμόζει σε ένα καθωσπρέπει συντηρητικό κόμμα. Ενέκριναν με συντριπτική πλειοψηφία το κυβερνητικό πρόγραμμα συνεργασίας με τους Σοσιαλδημοκράτες και υπερψήφισαν τις επιλογές της Ανγκέλα Μέρκελ τόσο για την κυβέρνηση, όσο και για τη θέση της Γενικής Γραμματέως του κόμματος. Η «επανίδρυση» της Χριστιανοδημοκρατίας θυμίζει ξαναζεσταμένο φαγητό, που προσπαθεί να νοστιμίσει με μπόλικο καυτό πιπέρι. Αυτό που απομένει, τώρα είναι να εγκρίνουν και «οι σύντροφοι» Σοσιαλδημοκράτες τα σχέδια της τέταρτης περιόδου του Μερκελισμού, σε ρόλο σερβιτόρου προς την κοινή γνώμη. Η οικονομική ελίτ θεωρεί ότι μπορεί να κοιμάται ήσυχη για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Αλλά η Αριστερά δεν έχει την πολυτέλεια να πέσει σε λήθαργο απέναντι σε μια κυβέρνηση, που γλιστρώντας προς τα δεξιά, βάζει σε ολοένα και περισσότερα γερμανικά σπίτια εθνικιστικές, νεοσυντηρητικές ιδέες.

Η Ανγκέλα Μέρκελ έχει αποδείξει εδώ και δεκαετίες ότι παίζει στα δάχτυλα τα παιχνίδια με τους εσωκομματικούς μηχανισμούς. Το επιβεβαίωσε πανηγυρικά αυτή την εβδομάδα, σε ένα συνέδριο που ήταν μια πραγματική φιέστα συντηρητισμού, μαζί με τα απαραίτητα λόγω ηλικίας στοιχεία «λίφτινγκ». Η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση είπε το μεγάλο «ναι» στο κυβερνητικό πρόγραμμα του επόμενου μεγάλου συνασπισμού και ενέκρινε τα νέα πρόσωπα που θα την εκπροσωπήσουν στην κυβέρνηση. Ξεχωρίζει η παρουσία γυναικών, που όμως όλες τους εκπροσωπούν σε μεγάλο βαθμό το συντηρητικό πρότυπο της εργαζόμενης νοικοκυράς. Γυναίκα θα είναι και η καινούρια γραμματέας του κόμματος Ανεγκρέτ Κραμπ-Κάρενμπάουερ, πρωθυπουργός του κρατιδίου του Ζάαρ και φερόμενη ως πιθανή διάδοχος της σημερινής καγκελαρίου. Πρόκειται για μια ίσως πιο εξελιγμένη εκδοχή του προτύπου Μέρκελ, αλλά μάλλον προς το συντηρητικότερον, όπως προστάζουν οι καιροί σε μια χώρα που ψήφισε συντηρητικότερα και απέκτησε εσχάτως και «υπουργείο Πατρίδος».

Στο ρόλο του «Κέρβερου», που θα φροντίζει να προλάβει παρεκκλίσεις των Σοσιαλδημοκρατών στο πεδίο της οικονομικής πολιτικής, θα βρεθεί ο έμπιστος της Μέρκελ, νέος υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ, ενώ τα περισσότερα σχόλια αφιέρωσε ο Τύπος στο νεαρό Γιενς Σπαν, ο οποίος ανέλαβε υπουργός Υγείας, προφανώς λόγω της προηγούμενης εμπειρίας του ως σύμβουλος φαρμακευτικών, αλλά και ασφαλιστικών εταιρειών. Ο Σπαν ήταν από τους πιο «γενναίους» επικριτές της Μέρκελ εκ δεξιών και η υπουργοποίηση θεωρείται ως επιβεβαίωση της λογικής ότι θα πρέπει να κρατά κανείς τους εχθρούς του όσο γίνεται πιο κοντά του, για να μπορεί να τους ελέγχει καλύτερα. Το πού θα καταλήξει αυτή η συμβίωση, μένει να αποδειχτεί… Ο ίδιος πάντως δεν έχει κρύψει ότι τον συγκινεί η προοπτική να διεκδικήσει κάποια στιγμή την ηγεσία του κόμματος ή του ό,τι θα έχει απομείνει από αυτό μέχρι τότε.

Η διαφαινόμενη ολοκλήρωση των εσωκομματικών διαδικασιών στο «τρίο» του κυβερνητικού συνασπισμού έδωσε την ευκαιρία στους πολιτικούς αναλυτές να ασχοληθούν λίγο περισσότερο με την τεράστια φθορά των άλλοτε πραγματικά μεγάλων «λαϊκών κομμάτων», Χριστιανοδημοκρατίας και Σοσιαλδημοκρατίας, που κάποτε κυμαίνονταν και τα δύο σε ποσοστά γύρω στο 40%. Το βασικότερο ερώτημα είναι ποιος θα αντικαταστήσει το SPD σε αυτό το ρόλο, αφού κανείς στη Γερμανία δεν δείχνει διατεθειμένος να ποντάρει στην ανάκαμψη του. (Προφανώς δεν έχουν ρωτήσει τη γνώμη κάποιων αναλυτών στον ελληνικό Τύπο).

Το SPD σταθερό στην …πτώση


Προς το παρόν το κόμμα που δείχνει έτοιμο να καλύψει αυτό το κενό, παρά τις δικές του εσωτερικές έριδες και αποσχίσεις, είναι η «Εναλλακτική για την Γερμανία» (AfD). Η σύγχρονη εκδοχή της γερμανικής κοινοβουλευτικής ακροδεξιάς επιδεικνύει πλέον μια σταθερότητα, σε ποσοστά που κάποιοι θεωρούσαν αδιανόητα πριν από μερικά χρόνια. Μια οκταετία συντηρητικής προπαγάνδας φαίνεται ότι φέρνει αποτελέσματα. Η κοινωνία προσπαθεί να ακουμπήσει τους φόβους της στους ώμους ακραίων δυνάμεων, που υπόσχονται μια φαινομενικά αντισυστημική «εναλλακτική» πρόταση. Υποβοηθούμενη η AfD και από τη …σταθερότητα του SPD προς τα κάτω, παγιώνεται στις περισσότερες δημοσκοπήσεις στη δεύτερη θέση, έστω και με μια διαφορά αναπνοής από τους Σοσιαλδημοκράτες. Οι τελευταίοι παραμένουν αιχμάλωτοι του εαυτού τους ή μάλλον της ηγεσίας τους, που δεν βλέπει την ώρα να αναλάβει… υπουργεία.

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν ολοκληρωθεί η εσωτερική ψηφοφορία μεταξύ των μελών του SPD για την έγκριση του προγράμματος του μεγάλου συνασπισμού, το κόμμα βρισκόταν σε ποσοστά γύρω στο 16%. Οι ίδιες έρευνες έδιναν και μια ιδέα για την πιθανή έκβαση αυτής της εσωκομματικής διαδικασίας, αφού μπορεί οι αντιρρήσεις για τη συμπόρευση με την κεντροδεξιά να είναι πάρα πολλές, αλλά το 56% των ψηφοφόρων του φέρεται ότι την θεωρεί ως μοναδική λύση. Σε τέτοια ποσοστά ελπίζουν οι κάτοικοι των υψηλών ορόφων του κτιρίου Βίλλυ Μπραντ ότι θα κυμανθεί τελικά και το ποσοστό του «ναι» μετά την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων, που αναμενόταν να ολοκληρωθεί χθες Σάββατο και τα αποτελέσματα της οποίας θα γίνουν γνωστά σήμερα.

Το δράμα της γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας δεν θα τελειώσει βεβαίως εδώ. Είναι σίγουρο ότι η εσωκομματική αντιπολίτευση δεν θα καταθέσει τα όπλα. Όπως είναι σίγουρο ότι συνεχίζοντας να αποτελεί ουρά της Χριστιανοδημοκρατίας, απλά θα επιταχύνει τη συρρίκνωσή της. Εδώ βρίσκονται και οι ευθύνες της Αριστεράς και της ριζοσπαστικής πτέρυγας των Πρασίνων να αποδείξουν ότι μπορούν να γεμίσουν το κενό που αφήνει ο αργός θάνατος ενός άλλοτε «λαϊκού» κόμματος. Να μην αφήσουν την ακροδεξιά να καταλάβει το χώρο, που της έδωσαν οι απανωτές άστοχες επιλογές μιας πολιτικής «ελίτ», που απλά προσπαθούσε να παραμείνει γατζωμένη στην εξουσία με οποιοδήποτε τίμημα.
πηγή: Εποχή

Ασκούνται σοβαρές πιέσεις, με όχημα την άποψη για επιβολή προληπτικής πιστωτικής γραμμής στήριξης, ώστε, για χάρη της, να υπάρξουν δυσμενέστεροι για την ελληνική περίπτωση όροι...


Η πορεία ως τον Αύγουστο του 2018 και η λήξη του προγράμματος προσαρμογής δεν θα είναι περίπατος. Ο λόγος είναι απλός: οι όροι της εξόδου θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τους βαθμούς σχετικής ελευθερίας της ελληνικής κυβέρνησης.

Η επικρατέστερη για την ώρα άποψη είναι ότι μπορεί να υπάρξει έξοδος με όρους παρόμοιους με αυτούς που ακολουθούν όσες χώρες βγήκαν μέχρι τώρα από το πρόγραμμα προσαρμογής. Ωστόσο, ασκούνται σοβαρές πιέσεις, με όχημα την άποψη για επιβολή προληπτικής πιστωτικής γραμμής στήριξης, ώστε, για χάρη της, να υπάρξουν δυσμενέστεροι για την ελληνική περίπτωση όροι.

Όπως είπε ο Τόμας Βίζερ, τέως πρόεδρος του Γιουρογουόρκιν Γκρουπ, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, θα μπορούσαν να επιβληθούν ειδικά σχεδιασμένα μέτρα, όχι με τη μορφή δεκάδων προαπαιτούμενων, αλλά με 5-10 σημαντικές δράσεις. Προέβλεψε, βέβαια, ότι είναι μάλλον απίθανο να επιτευχθεί συμφωνία για προληπτική γραμμή στήριξης, καθώς ούτε οι κυβερνήσεις της βόρειας Ευρώπης, ούτε και η ελληνική κυβέρνηση τάσσονται υπέρ της. Τη γραμμή εκείνων που χρησιμοποιούν αυτό το μέσο πίεσης ήρθε να ενισχύσει, από το βήμα το Φόρουμ των Δελφών και ο κ. Σημίτης ταυτιζόμενος με τον κ. Στουρνάρα.

Οι πιέσεις εντείνονται τη στιγμή που σημαντικά στοιχεία, ακόμα και οι βασικοί δείκτες του ΙΟΒΕ (οικονομικό κλίμα και επιχειρηματικές προσδοκίες), επιβεβαιώνουν την αισιοδοξία στο πεδίο της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) έφτασε στο υψηλότερο σημείο των 17 τελευταίων ετών.

Ακριβώς αυτά τα στοιχεία ανησυχούν όσους φοβούνται ότι μια «καθαρή έξοδος» μπορεί να βελτιώσει τη θέση των εργαζομένων. Ο ΣΕΒ σπεύδει να διαπιστώσει ότι «οι αναδιανεμητικές στρατηγικές δεν οδηγούν πουθενά, αν δεν υπάρξει πρώτα ανάπτυξη». Και προτείνει κατάργηση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και κεφαλαιοποιητικό πυλώνα για τις συντάξεις, ώστε να μειωθεί το εργατικό κόστος. Τη στιγμή που ακόμα και οι «Νιου Γιορκ Τάιμς» διαπιστώνουν ότι «για να αποκτήσουν οι εργαζόμενοι μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα της ανάπτυξης, πρέπει να ανακτήσουν τη διαπραγματευτική ισχύ τους».
πηγή: epohi.gr

Τρία από τα 25 μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τελούν υπό δικαστική διερεύνηση σε Λετονία, Σλοβενία και Ελλάδα, γράφει η αμερικανική Wall Street Journal....


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σύρεται σε εθνικές διενέξεις για ζητήματα που ποικίλουν από τραπεζικά σκάνδαλα μέχρι δωροδοκίες, γεγονός που υποδηλώνει τις πολιτικές πιέσεις που υφίσταται η δεύτερη ισχυρότερη κεντρική τράπεζα στον κόσμο, την ώρα ακριβώς που αναλαμβάνει έναν εξαιρετικά διευρυμένο ρόλο, γράφει η αμερικανική Wall Street Journal.

«Τρία από τα 25 μέλη του διοικητικού συμβουλίου τελούν υπό δικαστική διερεύνηση σε Λετονία, Σλοβενία και Ελλάδα. Οι εθνικές κυβερνήσεις εμποδίζονται να απολύσουν τους κεντρικούς τραπεζίτες λόγω των κανονισμών της ΕΕ, ωστόσο η ΕΚΤ δεν μπορεί να αποτρέψει έρευνες που προβλέπονται από τις εθνικές νομοθεσίες», σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα.

ο επικεφαλής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας
Όπως γράφει η WSJ «στην Ελλάδα, ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, βρίσκεται σε συνεχή διένεξη με μέλη της κυβέρνησης, που τον θεωρούν πολιτικό εχθρό. Τον Φεβρουάριο συστάθηκε προανακριτική κοινοβουλευτική επιτροπή για να διερευνήσει αν ο κ. Στουρνάρας δωροδοκήθηκε για να χειραγωγηθούν οι τιμές των φαρμάκων. Στην ομιλία του της 21ης Φεβρουαρίου στη Βουλή, ο κ. Στουρνάρας κατήγγειλε ότι ανώνυμοι μάρτυρες επινόησαν ιστορίες για το πρόσωπό του. Πάντως, οι κρίσεις στις τρεις αυτές χώρες, αν και διαφορετικές μεταξύ τους, ενέχουν τον κίνδυνο να ταλανίσουν την ΕΚΤ και να αποσπάσουν την προσοχή από σημαντικά ζητήματα, την ώρα που αυτή έχει αναδυθεί ενισχυμένη από την πρόσφατη κρίση χρέους της ευρωζώνης», εκτιμά η WSJ.
πηγή: documentonews.gr

Oι Αμερικανοί ενισχύουν την παρουσία τους στην Αν. Μεσόγειο. Έκαναν την εμφάνισή τους πολεμικά πλοία και σκάφη του σώματος πεζοναυτών μαζί με ερευνητικά της Exxon...


Όπως αναφέρεται, με την απόφαση των ΗΠΑ, η Ουάσινγκτον θέλει να στείλει το μήνυμα στην Άγκυρα ότι «αναγνωρίζει την μονομερή ανακήρυξη ΑΟΖ από τους Ελληνοκύπριους και τα κυριαρχικά τους δικαιώματα σε αυτή την περιοχή και στηρίζει την δραστηριότητα της Exxon Mobil μαζί με την με το κονσόρτιουμ Πετρελαίου του Κατάρ».

Εκρηκτικό σκηνικό διαμορφώνεται ώρα με την ώρα στην κυπριακή ΑΟΖ. Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik αναφέρει ότι η παρουσία του αμερικανικού ναυτικού στην Ανατολική Μεσόγειο ενισχύεται, καθώς έκαναν την εμφάνισή τους πολεμικά πλοία και σκάφη του σώματος πεζοναυτών, ταυτόχρονα με τα ερευνητικά σκάφη της Exxon Mobil.

Στον απόηχο της αντιπαράθεσης τουρκικών σκαφών και της ιταλικής ΕΝΙ στην ΑΟΖ, που εξελίχθηκε σε εικονική ναυμαχία, το Sputnik σημειώνει ότι οι ΗΠΑ ενισχύουν την παρουσία τους, ενώ η Τουρκία εμφανίζεται έτοιμη να κάνει χρήση ή να απειλήσει με χρήση βίας, θεωρώντας ότι είναι δικαίωμά της να προασπίσει τα συμφέροντά της.

Το ρωσικό πρακτορείo επισημαίνει την ανακάλυψη του αιγυπτιακού κοιτάσματος Ζορ, το οποίο επιτάχυνε τις κινήσεις, αφού πολλοί πιστεύουν ακράδαντα πλέον ότι οι έρευνες θα οδηγήσουν σε ανακάλυψη παρόμοιων κοιτασμάτων «μαύρου χρυσού» σε γειτονικές περιοχές στη Μεσόγειο.

Ακολούθησε η ένταση με αφορμή την γεώτρηση στη «Σουπιά», ενώ σύμφωνα με το Sputnik από τις 21 Φεβρουαρίου πλέει προς την ίδια περιοχή το αεροπλανοφόρο Iwo Jima, με δύναμη 2.500 πεζοναυτών, προς ενίσχυση του Έκτου Στόλου των ΗΠΑ. Στις δυνατότητες του αεροπλανοφόρου περιλαμβάνονται αντιπλοϊκά και αντιπυραυλικά συστήματα, ελικόπτερα Cobra, μεταγωγικά και άλλα αεροσκάφη. Το Iwo Jima και τα συνοδευτικά πολεμικά πλοία αμφίβιου πολέμου προστίθενται στα πέντε μόνιμα πλοία που είναι σταθμευμένα στη Μεσόγειο, αναφέρει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο, η τουρκική άποψη διαφέρει από αυτή που επικρατεί διεθνώς για την κυπριακή ΑΟΖ, καθώς η «Βόρεια Κύπρος» αποτελεί για τον υπόλοιπο κόσμο, πλην της Τουρκίας, κατεχόμενο κυπριακό έδαφος. Από τη στιγμή που η Κύπρος είναι κράτος μέλος της ΕΕ, το θέμα προκαλεί εντάσεις και μεταξύ Άγκυρας - Βρυξελλών.

Τουρκικά ΜΜΕ: οι Αμερικανοί θα υποστηρίξουν τις έρευνες της Exxon


Την ίδια ώρα, τουρκικά ΜΜΕ "βλέπουν" κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και εκτιμούν πως δεν αποκλείεται τον Οκτώβριο τα τουρκικά πολεμικά πλοία να έρθουν αντιμέτωπα με τα αμερικανικά κατά τις εργασίες της Exxon Mobil καθώς οι ΗΠΑ στηρίζουν τις δραστηριότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όπως αναφέρουν, οι Αμερικανοί στέλνουν πολεμικά πλοία για να συνοδεύσουν το γεωτρύπανο της Exxon Mobil στην Ανατολική Μεσόγειο, ώστε να διαμηνύσουν στην Άγκυρα ότι αναγνωρίζουν τη μονομερή ανακήρυξη ΑΟΖ από την Λευκωσία και τα κυριαρχικά δικαιώματα των Κυπρίων στην περιοχή, υποστηρίζοντας την δραστηριότητα της Exxon Mobil. Εκτιμούν δε, ότι σε περίπτωση επέμβασης της Τουρκίας το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ θα προστατεύσει αν χρειαστεί τα ερευνητικά πλοία και το γεωτρύπανο.

Οι ίδιες τουρκικές πηγές, που επικαλούνται κυπριακά ΜΜΕ, λένε ότι οι ΗΠΑ έστειλαν στις 28 Φεβρουαρίου στην Μεσόγειο τέσσερα πολεμικά πλοία: το USS New York (LPD-21), το USS lwο Jima (LHD-7), το USNS William Mclean (T-AKE-12) USS Oak Hill (LSD-51).

Ο αρθρογράφος της εφημερίδας Μιλλιέτ Οζάι Σέντιρ σχολιάζει πως "αν μέχρι τον Οκτώβριο δεν λυθεί το Κυπριακό, ή δεν γίνουν αποδεκτά τα επιχειρήματα της Τουρκίας για τους υδρογονάνθρακες της Κύπρου, τότε υπάρχει πιθανότητα τα τουρκικά πολεμικά πλοία να έρθουν αντιμέτωπα με τα αμερικανικά"
πηγές: ΚΥΠΕ - Sputnik - Sigmalive

Την εκτίμηση ότι το ποσοστό της ανεργίας ενδέχεται να πέσει και κάτω από το 18% στο τέλος του έτους, εξέφρασε η διοικήτρια του ΟΑΕΔ, Μαρία Καραμεσίνη...

 
Την εκτίμηση ότι το ποσοστό της ανεργίας ενδέχεται να πέσει και κάτω από το 18% στο τέλος του έτους, εξέφρασε η διοικήτρια του ΟΑΕΔ, Μαρία Καραμεσίνη.

Μιλώντας σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη, επεσήμανε ότι με έναν προβλεπόμενο ρυθμό ανάπτυξης για φέτος της τάξης του 2,5%, είναι πιθανό να καταγραφεί μείωση της ανεργίας μεταξύ 3 και 4 μονάδων το 2018.

«Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, όπως ανέφερε η κ. Καραμεσίνη, τον Νοέμβριο του 2017 το ποσοστό της ανεργίας ανερχόταν σε 20,9 %.

Η διοικήτρια του ΟΑΕΔ, σύμφωνα με το kontranews.gr, υπογράμμισε ότι οι κατευθύνσεις που έχουν δοθεί από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ανεργίας, είναι κατά προτεραιότητα η καταπολέμηση της μακροχρόνιας ανεργίας και της ανεργίας των νέων, καθώς και η αντιμετώπιση της αδήλωτης, της υποδηλωμένης και της απλήρωτης εργασίας.

Σε περιγραφή του νομικού και ερευνητικού πλαισίου εντός του οποίου θα κινηθούν οι εργασίες της προανακριτικής επιτροπής για την Novartis αναμένεται να προχωρήσουν τα μέλη της κατά την σημερινή συνεδρίαση... 


Αναμένονται οι πρώτες κόντρες καθώς η κυβέρνηση φέρεται να επιθυμεί την επιστροφή του φακέλου στην δικαιοσύνη με το σκεπτικό της αναρμοδιότητας - Εις βάθος έρευνα, ζητά η αντιπολίτευση. Σε περιγραφή του νομικού και ερευνητικού πλαισίου εντός του οποίου θα κινηθούν οι εργασίες της προανακριτικής επιτροπής για την Novartis αναμένεται να προχωρήσουν τα μέλη της κατά την σημερινή συνεδρίαση (18:30).

Εν πολλοίς κατά την σημερινή συνεδρίασης αναμένεται να αποσαφηνιστεί αν η πλειοψηφία (ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ) προτίθεται να πραγματοποιήσει εις βάθος έρευνα ή επιθυμεί να επιστρέψει το φάκελο στην δικαιοσύνη.

Πιο αναλυτικά το κεντρικό ζήτημα που πιθανότατα θα προκαλέσει και την πρώτη εστία ισχυρής τριβής μεταξύ των κυβερνητικών βουλευτών και των μελών της αντιπολίτευσης αποτελεί η «νομική ταυτότητα» των αδικημάτων που περιγράφονται στην πρόταση των 154 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Η πλειοψηφία φέρεται να επιθυμεί την επιστροφή του φακέλου στην δικαιοσύνη με το σκεπτικό της αναρμοδιότητας. Υποστηρίζει δηλαδή ότι τα αδικήματα της δωροδοκίας – δωροληψίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα δεν διαπράχθηκαν κατά την τέλεση των υπουργικών καθηκόντων, δεν εντάσσονται στο άρθρο 86 του Συντάγματος και άρα πρέπει να ερευνηθούν από την τακτική δικαιοσύνη.

Από την άλλη πλευρά η αντιπολίτευση καλεί την κυβέρνηση να εγκαταλείψει τους άστοχους νομικισμούς που στοχεύουν στην διατήρηση της «σκευωρίας» και να προσηλωθεί στις εργασίες της επιτροπής για εις βάθος έρευνα.

Βενιζέλος: Άκυρη κάθε πράξη της Επιτροπής η οποία δεν έχει συσταθεί νόμιμα


Παράλληλα κατά την σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να συζητηθεί και η πολυσέλιδη επιστολή του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου με την οποία εγείρει ζήτημα ακυρότητας των εργασιών της επιτροπής.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξηγεί πως στην πρόταση της πλειοψηφίας για σύσταση προανακριτικής που έγινε αποδεκτή από την Ολομέλεια «δεν εξατομικεύονται και δεν προσδιορίζονται καθόλου οι πράξεις ή οι παραλείψεις που θεωρούνται αξιόποινες» ενώ σε άλλο σημείο υπογραμμίζει πως δεν υπάρχει αναφορά στο δικό του πρόσωπο, δεν του αποδίδεται καμία παράλειψη ή πράξη και καταλήγει «Η Επιτροπή σας καλείται να αναπέμψει τη σχετική απόφαση κατά το μέρος που με αφορά. Σε κάθε δε περίπτωση προβάλλω τη σχετική ένσταση και δηλώνω ότι θεωρώ άκυρη κάθε πράξη της Επιτροπή σας η οποία δεν έχει συσταθεί νόμιμα, αλλά κατά παραβίαση του άρθρου 154 παρ.3 εδ. α´ του Κανονισμού της Βουλής».

Παράλληλα, ο . Βενιζέλος επισημαίνει την προβληματική διαδικασία χορήγησης του καθεστώτος προστασίας στους τρεις μάρτυρες ενώ στο τέλος ζητά εκτός από τους συγκεκριμένους μάρτυρες να κληθεί και ο ίδιος προκειμένου να εξηγήσει τις ενστάσεις του.

Κεκλεισμένων των θυρών 


Να σημειωθεί ότι κατά την χθεσινή συνεδρίαση η πλειοψηφία των μελών αποφάσισε πως οι συνεδριάσεις θα διεξαχθούν κεκλεισμένων των θυρών προκειμένου να διαφυλαχθεί η μυστικότητα της διαδικασία. Επίσης, μετά από ψηφοφορία πρόεδρος της προανακριτικής αναδείχθηκε ο κ. Θοδωρής Δρίτσας (ΣΥΡΙΖΑ), αντιπρόεδρος ο κ. Γιώργος Λαζαρίδης (ΑΝΕΛ) και γραμματέας η κυρία Παναγιώτα Κοζομπόλη (ΣΥΡΙΖΑ).

Λοβέρδος: Από το «όλα στο φως» στο «όλα εν κρυπτώ» 


Αντιδρώντας ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος στην απόρριψη του αιτήματος για δημόσιες συνεδριάσεις σχολίασε «Από «το όλα στο φως» στο «όλα εν κρυπτώ» μια κυβερνητική απόφαση δρόμος. Η άρνηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην πρόταση της ΔΗΣΥ, που αποδέχτηκαν Ποτάμι και ΚΚΕ, να υπάρξει δημοσιότητα στις συνεδριάσεις της Επιτροπής για την προκαταρκτική εξέταση πιστοποιεί ένα και μόνο: την πρόθεση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να γίνουν όλα εν κρυπτώ για να προστατεύσουν όλους όσοι συμμετείχαν στην πλεκτάνη».

Βορίδης: Όλα στο φως για να αποκαλυφθεί η σκευωρία 


Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Μάκης Βορίδης ζήτησε: «Όλα στο φως προκειμένου να αποκαλυφθεί η σκευωρία της κυβέρνησης». Πιο αναλυτικά η δήλωση του κ. Βορίδη έχει ως εξής: «Προσερχόμαστε σήμερα στην εναρκτήρια συνεδρίαση της Προκαταρκτικής Επιτροπής που θα εξετάσει το σκάνδαλο Novartis, με ένα καθαρό σκοπό: Όλα στο φως. Θέλουμε πλήρη διερεύνηση της υποθέσεως. Προκειμένου αφ’ενός να αποκαλυφθεί η έκταση και το μέγεθος του ζητήματος εκεί που πραγματικά υπάρχει, αλλά και ταυτόχρονα να αποκαλυφθεί η σκευωρία από κυβερνητικής πλευράς με την κατασκευή δήθεν υπόπτων. Αυτό σημαίνει ότι η Επιτροπή θα ασκήσει πλήρως τις αρμοδιότητές της. Θα εξετάσει μάρτυρες ανάμεσα στους οποίους και τους λεγόμενους “προστατευόμενους”. Και θα κάνει όλες τις ενέργειες που της αναθέτει ο νόμος προκειμένου να φανεί η αλήθεια. Είναι πολύ σημαντικό να μην αφεθούν να σπιλώνονται, με κατασκευασμένες μαρτυρίες αγνώστων μαρτύρων, πολιτικοί οι οποίοι είναι γνωστό ότι ενόχλησαν την Κυβέρνηση. Εκείνο το οποίο λέμε στην κυβερνητική πλειοψηφία, είναι να μην κρυφτούν πίσω από νομικούς τακτικισμούς, αλλά να αφήσουν να διερευνηθεί πλήρως αυτή η υπόθεση και να ασκήσει πλήρως η Βουλή τα καθήκοντά της».
 protothema.gr

«Aνακάμπτει σημαντικά η ελληνική οικονομία για πρώτη φορά μετά την έναρξη της κρίσης», γράφει το γερμανικό περιοδικο Der Spiegel... 


«Aνακάμπτει σημαντικά η ελληνική οικονομία για πρώτη φορά μετά την έναρξη της κρίσης», γράφει το γερμανικό περιοδικο Der Spiegel τονίζοντας πάντως ότι «η Κομισιόν περίμενε περισσότερα. Αλλά για το τρέχον έτος, μάλιστα, οι προβλέψεις είναι ακόμα πιο αισιόδοξες».

Το γερμανικό περιοδικό σημειώνει πάντως ότι «για να φτάσει η Ελλάδα στα προ κρίσης επίπεδα θα χρειαστεί ακόμα πολύς χρόνος. Εξάλλου τα βαθιά σημάδια της κρίσης είναι ορατά κυρίως στην αγορά εργασίας, όπου η ανεργία παραμένει ακόμα σε πολύ υψηλά επίπεδα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός ελπίζει ότι η Ελλάδα θα μπορέσει με τις δικές της δυνάμεις να δανειστεί από τις αγορές».

Η Die Zeit τονίζει από την πλευρά της ότι «για πρώτη φορά από την παγκόσμια οικονομική και δημοσιονομική κρίση του 2008 – 2009 η ελληνική οικονομία βρίσκεται και πάλι σε πορεία ανάπτυξης- ακόμα και με περιορισμένο ρυθμό στο τέλος του χρόνου. Για το τρέχον έτος οι προσδοκίες είναι πιο αισιόδοξες: Τόσο η Αθήνα όσο και οι Βρυξέλλες υπολογίζουν την ανάπτυξη στο 2,5%. Τον ίδιο ρυθμό ανάπτυξης υπολογίζει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το 2019. Μέχρι η οικονομική ισχύς της Ελλάδας να φτάσει στο επίπεδο προ της κρίσης, θα περάσει στο μεταξύ ακόμα πολύς καιρός: Αυτή τη στιγμή το ΑΕΠ έχει μειωθεί περίπου 25% σε σχέση με το 2008».

Η Die Welt δημοσιεύει δήλωση του οικονομολόγου της Εθνικής Τράπεζας Νίκου Μαγγίνα, ο οποίος τονίζει ότι «το αποτέλεσμα βρίσκεται κάτω από τις επίσημες προβλέψεις, καθώς τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και η Τράπεζα της Ελλάδος υπολόγιζαν σε ποσοστό 1,6%. 
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στο κωμικο-τραγικό μας Ελλαδέξ, το πολιτικό σύστημα έχει αλωθεί από ανθρώπους που κυριολεκτικά νοσούν ανίατη εξουσιομανία. Το νόσημα εξουδετερώνει ακόμα και την ευφυΐα των θυμάτων του... 


επιφυλλίδα του Χρήστου Γιανναρά (*)

Η​ επιφυλλίδα γράφεται σε μέρες που ο ελλαδικός πληθυσμός αγωνιά (για πολλοστή φορά στα τελευταία σαράντα τέσσερα χρόνια), αν η Τουρκία θα αποφασίσει ή όχι την προσάρτηση ελληνικού χώρου, χερσαίου, θαλάσσιου, εναέριου.

Με το ολονύχτιο ψυχόδραμα στη Βουλή για την υπόθεση Novartis, το ελλαδικό πολιτικό σύστημα βεβαίωσε την Τουρκία (επίσης για πολλοστή φορά) ότι μια πολεμική σύρραξή της με την Ελλάδα είναι τελείως περιττή: Ο,τι κι αν ορεχθούν οι Τούρκοι, οτιδήποτε, οι ελλαδίτες πολιτικοί θα τους το παραχωρήσουν οπωσδήποτε, γιατί θα προέχει πάντοτε ο ευτελισμένος μεταξύ τους σκυλοκαβγάς. Μοναδική και απόλυτη σημασία για τους ελλαδίτες πολιτικούς έχει η εξουσία, όχι σε πόση γεωγραφική επικράτεια θα ασκείται.

Ετσι, στο Νταβός 2, ο Ανδρέας Παπανδρέου χάρισε αμαχητί στους Τούρκους την παραίτηση της Ελλάδας από κάθε δικαίωμα ερευνών για πετρέλαιο σε ολόκληρο το Αιγαίο – ακόμα και έξω από τη Σαλαμίνα. Ο Κ. Σημίτης αποδέχθηκε απροσδιοριστία συνόρων («γκρίζες ζώνες») σε ολόκληρο επίσης το Αιγαίο – αδύνατο πια να υψωθεί ελληνική σημαία σε βραχονησίδα. Καραμανλής ο βραχύς χάρισε στην Τουρκία το καθεστώς χώρας υποψήφιας για ένταξη στην Ε.Ε., άνευ όρων – χωρίς καν η Τουρκία να άρει την «απειλή πολέμου».

Και προγενέστερα: Μήπως είχε υπάρξει η παραμικρή αντίδραση του ελλαδικού πολιτικού συστήματος για τον βίαιο αφελληνισμό της Ιμβρου και της Τενέδου, για τη μεθοδική εξάλειψη του ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης; Ακούστηκε ποτέ ελλαδική κυβέρνηση να προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις προκλητικές παραβιάσεις της Συνθήκης της Λωζάννης από την Τουρκία; Χρησιμοποίησε ποτέ ελλαδική κυβέρνηση, ως πολιτικό όπλο, τις διεθνείς διαπραγματεύσεις για αναγνώριση της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού και της εθνοκάθαρσης στη Μικρά Ασία και στην Ανατολική Θράκη;

Αυτή η αυτεξευτελιστική, μονιμοποιημένη ως αυτονόητη στάση των ελλαδικών κυβερνήσεων σε θέματα εξωτερικής πολιτικής ποια αιτιολόγηση μπορεί να έχει; Μάλλον μία και μόνη (και μακάρι να μπορούσε να αμφισβητηθεί): Οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα κηδεμονεύονται (συχνά χωρίς προσχήματα) από αλλοδαπές «προστάτιδες» δυνάμεις. Η ελλαδική εξωτερική πολιτική πειθαρχεί (εκβιαστικά ή με ανταλλάγματα) στη στρατηγική «προστασίας» της περιοχής από το ΝΑΤΟ. Σε ποιο ποσοστό οι ελλαδικές κυβερνήσεις παραχωρούν την εθνική κυριαρχία (ή και την εδαφική ακεραιότητα) επειδή το απαιτούν οι στρατηγικές νατοϊκής «προστασίας» και σε ποιο ποσοστό επειδή εξασφαλίζουν έτσι οι ίδιες την εύνοια για παραμονή στην εξουσία, είναι ερώτημα «ταμπού». Το θέτουν μόνο οι ποικίλοι «περιθωριακοί», που δεν λογαριάζονται.

Στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ, είχαμε την ανατριχιαστικά εναργή εικόνα ενός παρδαλού γκρουπούσκουλου, που νόμισε ότι, επειδή το ευνόησαν οι συγκυρίες, μπορούσε να παίξει με ακροβασίες «ανεξαρτησίας», πολιτικής αυτονομίας, συλλογικής αξιοπρέπειας – να παίξει θέατρο. Αρκεσε ένας απειλητικός βρυχηθμός σε μία και μόνο νύχτα, για να μετασχηματιστούν οι λεονταρισμοί στην πιο πειθήνια και εξευτελιστική υποταγή που γνώρισε ποτέ κυβέρνηση συμβιβασμένων. Αποδείχθηκε, άλλη μία φορά, πως δεν υπήρχε τσαγανό πίστης σε τίποτα, ούτε καν σε χρεοκοπημένη ιδεολογία. Σταθάκης, Γαβρόγλου, Φίλης, Κοτζιάς, ίδιο πολιτικό κενό με Καμμένο, Χριστοδουλοπούλου, Πολάκη, Κατρούγκαλο, Καρανίκα.

Και αντιπολίτευση σε αυτή τη συμφορά, ποιοι; Σπιθαμιαίοι, που δεν κατορθώνουν ούτε και να ψελλίσουν εναλλακτική πρόταση, συγκεκριμένη ελπίδα αλλαγής στην παιδεία, στη δημόσια διοίκηση, στο ασφαλιστικό, στην υγεία, στη δημόσια ασφάλεια, στον ολοκληρωτισμό της πρωθυπουργικής απολυταρχίας που θέσπισε το παπανδρεϊκό Σύνταγμα του 1985. Νομίζουν ότι ολόκληρη η κοινωνία συγκροτείται από ανεγκέφαλους κάφρους που θέλουν το Κοινοβούλιο να αναπαράγει το γήπεδο, η αντιπολίτευση να εξαντλείται στην τεχνητή έξαψη, στα νευράκια και στις τσιρίδες, σε καταγγελτική μονομανία και ολοκληρωτική απουσία αντιπρότασης.

Στο κωμικο-τραγικό μας Ελλαδέξ, το πολιτικό σύστημα έχει αλωθεί από ανθρώπους που κυριολεκτικά νοσούν ανίατη εξουσιομανία. Το νόσημα εξουδετερώνει ακόμα και την ευφυΐα των θυμάτων του. Φτάνουν άνθρωποι ικανής ευφυΐας να μην καταλαβαίνουν ποιο πειστήριο βεβαιώνει την αθωότητα και ποιο την ενοχή: Οποιος δεν έχει λερωθεί με χρηματοληψία από τη Novartis, ακούει ψύχραιμος τη στημένη συκοφαντία, χαμογελάει συγκαταβατικά και, απαθέστατος, ζητάει να δικαστεί το συντομότερο. Δεν εμφανίζεται πανικόβλητος στο βήμα της Βουλής, με χαμένον εντελώς τον αυτοέλεγχο της αξιοπρέπειας, ξεσπώντας σε διαπληκτισμούς με τον (θλιβερό κατά πάντα) πρόεδρο και αραδιάζοντας πληθωρικά τεκμήρια της αθωότητάς του, αλλά διπλάσιες τις αγοραίες ύβρεις για τους πολιτικούς του αντιπάλους, σε κατάσταση ανεξέλεγκτης εξαλλοσύνης. Η συμπεριφορά προδίδει αδυσώπητα τόσο την αθωότητα όσο και την ενοχή.

Κυκλοφορεί ως φήμη αποφθέγματος του Τουργκούτ Οζάλ και συνιστά, σε κάθε περίπτωση, τετράγωνης λογικής πρόβλεψη: «Τα προβλήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα λυθούν από μόνη τη δυναμική των δημογραφικών δεδομένων». Δημογραφική κατάρρευση, το χωριό είδος υπό εξαφάνισιν, ο γλωσσικός εκβαρβαρισμός τεκμήριο αδυσώπητης υπανάπτυξης, παιδεία του χαβαλέ που προγραμματικά ετοιμάζει λούμπεν προλεταριάτο.

Το επίπεδο του ελλαδικού Κοινοβουλίου καθορίζει τον ρεαλισμό των τουρκικών απειλών.
 _____________________________

(*) Ο Χρήστος Γιανναράς γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στα Πανεπιστήμια της Αθήνας, της Βόννης και της Σορβόννης. Επιφυλλιδογραφεί σε εφημερίδες παρεμβαίνοντας στην πολιτική και κοινωνική επικαιρότητα.
πηγή: yannaras.gr

«Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, σύμμαχος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και τέτοιου είδους επεισόδια λύνονται δια της ειρηνικής οδού και μετά από διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο Ένοπλων Δυνάμεων», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Πάνος Καμμένος..


Το ζήτημα της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία είναι θέμα που απασχολεί και την Ευρωπαϊκή Ένωση τόνισε, από τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Μετά την επικοινωνία μου με τη Φεντερίκα Μογκερίνι, σήμερα, στο Συμβούλιο Υπουργών Εθνικής Άμυνας Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα θέσω το θέμα της κράτησης των δύο Ελλήνων, των δύο Ευρωπαίων στρατιωτικών σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Τουρκία, ενημέρωσε ο κ. Καμμένος.

Υπογράμμισε ότι η σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από την Τουρκία σε ένα παραμεθόριο επεισόδιο, το οποίο συνήθως λυνόταν διά της διαπραγματεύσεως των διοικητών, έχει οδηγήσει ουσιαστικά σε μία εμπλοκή εκ μέρους της Τουρκίας, με την άρνησή του εισαγγελέα της Τουρκίας να αποδεχθεί το αίτημα της ελληνικής πλευράς, οι δύο στρατιωτικοί αυτοί να παραμείνουν στην Τουρκία μέχρι την εκδίκαση της δίκης, αλλά στο προξενείο.

«Είναι θέμα που απασχολεί και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι δύο 'Ελληνες στρατιωτικοί έκαναν περιπολία σε περιοχή που έχουμε παράνομη είσοδο προσφύγων και μεταναστών και δράση διακινητών» επισήμανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόσθεσε: «Ακολουθώντας συγκεκριμένα στίγματα, τα οποία κατ' αυτούς θα οδηγούσαν σε διακινητές και σε παράνομους μετανάστες, οι οποίοι θα πέρναγαν στη χώρα από εκείνο το σημείο, είχε σαν αποτέλεσμα να περάσουν μέσα στο τουρκικό έδαφος για λίγα μέτρα και εκεί συνελήφθησαν».

«Είναι θέμα που αφορά και τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας» συμπλήρωσε, ενημερώνοντας ότι «μετά το πέρας της Συνόδου Υπουργών θα ενημερωθεί και ο αναπληρωτής γραμματέας του ΝΑΤΟ».

«Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, σύμμαχος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και τέτοιου είδους επεισόδια λύνονται δια της ειρηνικής οδού και μετά από διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο Ένοπλων Δυνάμεων» κατέληξε ο κ. Καμμένος.

Η αποδοκιμασία των πολιτικών της ΕΕ, τόσο γενικά σε ότι αφορά το Σύμφωνο Σταθερότητας και το Δημοσιονομικό Σύμφωνο, όσο και ειδικότερα σε σχέση με τα ήδη εφαρμοζόμενα μέτρα για τις εργασιακές σχέσεις, τις απολύσεις και τις συντάξεις, κυριάρχησε στη συζήτηση και τελικά σφράγισε και το αποτέλεσμα...


του Παναγιώτη Μαυροειδή (*)

Τα αποτελέσματα των γενικών εκλογών στην Ιταλία την περασμένη Κυριακή, δε θα περάσουν απαρατήρητα: Καθίζηση του κυβερνώντος κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος του Ρέντσι ( μόλις 19% και -6,6% ) και της Φόρτσα Ιταλία του Μπερλουσκόνι (13,5% και -7,6%). Άνοδος του λαϊκίστικου κινήματος των Πέντε Αστέρων (32% και +6,6%) και της ακροδεξιάς Λίγκας του Βορρά (17,7% και +13,5%).

Η αποδοκιμασία των πολιτικών της ΕΕ, τόσο γενικά σε ότι αφορά το Σύμφωνο Σταθερότητας και το Δημοσιονομικό Σύμφωνο, όσο και ειδικότερα σε σχέση με τα ήδη εφαρμοζόμενα μέτρα για τις εργασιακές σχέσεις, τις απολύσεις και τις συντάξεις, κυριάρχησε στη συζήτηση και τελικά σφράγισε και το αποτέλεσμα. Ακόμη και οι συντηρητικοί και ακροδεξιοί σχηματισμοί τηρούσαν τις αποστάσεις τους, ζητώντας δημαγωγικά «τροποποιήσεις» και «εξαιρέσεις», ακόμη και «κατάργηση» ορισμένων μέτρων. Για αυτό και οι θεματοφύλακες των Βρυξελλών, έκαναν λόγο ευθύς αμέσως για νίκη του …λαϊκισμού. H Ιταλική κοινωνία βράζει, με τα προβλήματα της ανεργίας, της αντιδραστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων, της μαζικής μετανάστευσης σε άλλες χώρες, της περικοπής των μισθών, της αύξησης της ηλικίας εξόδου στη σύνταξη,  των περικοπών σε παιδεία και υγεία, του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, των φασιστικών απειλών, να είναι πολύ οξυμμένα
Το αποτέλεσμα δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει ώστε να φανεί ποιος σχηματισμός και με ποιες συμμαχίες θα εξασφαλίσει πλειοψηφία και θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης, αν και το προβάδισμα ανήκει στη συμμαχία Μπερλουσκόνι, Λέγκας και νεοφασιστών.

Μέσα σε αυτές τις μεγάλες αναταράξεις, εκκωφαντική η απουσία της κομμουνιστικής αριστεράς. Η διάσπαση των Δημοκρατικών «από τα αριστερά» με το σχηματισμό «Ελεύθεροι και Ίσοι», απέσπασε 3,5%, αλλά στην ουσία πρόκειται για ένα σχήμα γέννημα θρέμμα της κυβέρνησης Ρέντσι και της νεοφιλελεύθερης πολιτικής του που καταδικάστηκε περίλαμπρα. Δυστυχώς και κατά βάση προς τα δεξιά…

Ο σχηματισμός «Η εξουσία στο λαό», μέσω του οποίου εκφράστηκε στην ουσία η Κομμουνιστική Επανίδρυση, σε συμμαχία με άλλες αριστερές ομάδες και ακτιβιστές από κοινωνικά κινήματα και κοινωνικά κέντρα, συγκέντρωσε κάτι περισσότερο από 1% (η κρατική τηλεόραση RAI εκτιμάει 1,1%). Ένα άλλο θραύσμα του πρώην Κόμματος Ιταλών Κομμουνιστών (διάσπαση της Επανίδρυσης) το Κομμουνιστικό Κόμμα (αδελφό κόμμα του ΚΚΕ), έλαβε 0,3% και το ρεύμα για μια Επαναστατική Αριστερά (στο ρεύμα του ΕΕΚ) πήρε κοντά στο 0,1%.

Πρόκειται για ένα ακόμη στιγμιότυπο μιας πορείας εκφυλισμού του κομμουνιστικού ρεύματος στην Ιταλία. Από την ίδρυσή της το 1991 η Κομμουνιστική Επανίδρυση, όχι μόνο δεν κατάφερε στοιχειωδώς να δικαιώσει το όνομά της έναντι μιας ανοιχτής μετατροπής του παραδοσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος στο αστικό Δημοκρατικό Κόμμα, αλλά, αντίθετα, παρέδωσε μαθήματα καιροσκοπισμού, υποταγής στην αστική πολιτική, κυβερνοπληξίας και τελικά αλλεπάλληλων διασπάσεων.

Στήριξε και συμμετείχε δύο φορές σε κυβερνήσεις με τα αστικά κόμματα της «κεντροαριστεράς» (Πρόντι). Μέτρησε περίπου επτά διασπάσεις, ενώ σε λιγότερο από είκοσι χρόνια παρουσίας, κατέβηκε με καμιά δεκαριά ονόματα «ευρύτερων» μετώπων σε εθνικές εκλογές και ευρωεκλογές.
Στις περασμένες βουλευτικές εκλογές (2013) κατέβηκε με το σχηματισμό «Πολιτική Επανάσταση» και απέσπασε 2,2%, χωρίς να βγάλει βουλευτή.

Στις ευρωεκλογές του 2014 κατέβηκε με τον πρωτότυπο τίτλο συνδυασμού «Άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα» και εξέλεξε τρεις ευρωβουλευτές, μεταξύ των οποίων και την Ε. Φορένσα, που ήταν μέλος της. Η τελευταία ήταν και η ευρωβουλευτής του Κόμματος Ευρωπαικής Αριστεράς, η οποία μαζί με την Βιόλα Καρόφαλο, εκπρόσωπο του σχηματισμού «Η εξουσία στο λαό», παρουσίασαν σε συνέντευξη τύπου το νέο κόμμα στο Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Οι πολιτικές θέσεις του σχηματισμού «Η εξουσία στο λαό», περιείχαν πολλές κοινωνικές διεκδικήσεις, αλλά μάλλον με μια αθροιστική κινηματίστικη λογική, χωρίς να διαπνέονται από μια συνολική αντικαπιταλιστική ταξική κατεύθυνση και οποιαδήποτε αναφορά στο σύγχρονο καπιταλισμό και την ανάγκη της ανατροπής του σε μια σοσιαλιστική προοπτική. Η έλλειψη αυτή, όχι μόνο δεν αποκρυβόταν, αλλά αντίθετα προβαλλόταν και ως «πλεονέκτημα» από εκπροσώπους του νεότευκτου σχηματισμού, καθώς με «απλά λόγια» υποτίθεται ότι θα κατάφερναν να μιλήσουν και να γίνουν κατανοητοί «από τους πολλούς».

Οι μεγάλοι πολιτικοί κόμβοι ωστόσο δεν ξεπερνιούνται με αυταπάτες και με απλοϊκά κλισέ. Όσο η κομμουνιστική αριστερά κάνει ασκήσεις μετριοπάθειας και ακρωτηριασμού του ταξικού πολιτικού λόγου, όχι απλά την αριστερή κληρονομιά τη «μαζεύει» ένας θλιβερός Ρέντσι (σήκωσε ιδιαίτερα τον κίνδυνο του φασισμού), αλλά, ακόμη χειρότερα, η μαζική λαϊκή δυσαρέσκεια φουσκώνει τα πανιά λαϊκίστικων ή/και φασιστικών ρευμάτων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το Κίνημα των Πέντε Αστέρων φούσκωσε τα πανιά του με τη δημαγωγία ενάντια στο ευρώ και την ευρωζώνη (τα έχει μαζέψει βέβαια τώρα), «Η εξουσία στο λαό» δεν τολμάει να θέσει θέμα κριτικής και πολύ περισσότερο εξόδου από ευρωζώνη και ΕΕ.

Οι συντάκτες του προγράμματος του νέου σχηματισμού, φαίνεται πως αποδίδουν μεγάλο ρόλο στον πολιτικό συμβολισμό και τη γλώσσα, αποφεύγοντας τις πολιτικές οριοθετήσεις με ταξική και κομμουνιστική αναφορά. Αυτό βέβαια αποδεικνύεται ανέφικτο, καθώς, όπως και να έχει το να ξεκινάει ένα πολιτικό πρόγραμμα μιας αριστερής δύναμης με πρώτο σημείο την υπεράσπιση …του Συντάγματος της Ιταλίας, οπωσδήποτε δύσκολα την τοποθετεί στο αντισυστημικό στρατόπεδο ακόμη και με την πιο ευρεία έννοια.

Το ίδιο συμβαίνει και με τις διεθνείς αναφορές του νέου σχηματισμού. Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί πανευρωπαϊκά το αρνητικό υπόδειγμα σε ότι αφορά την καταρράκωση λαϊκών ελπίδων και την δουλική εξυπηρέτηση των αστικών συμφερόντων στην Ελλάδα και των πολιτικών της ΕΕ, η Βιόλα Καρόφαλο σε συνέντευξή της στην εφημερίδα l’antidiplomatico, τον υπερασπίζει δηλώνοντας πως δε θα τον έλεγε «προδότη», χαρακτηρίζει εθνικισμό κάθε στάση αποχώρησης από την ΕΕ,  ενώ παράλληλα πλέκει το εγκώμιο των Εργατικών του Κόρμπιν και (λιγότερο) των Podemos.
 
___________________________________________

(*) Ο Παναγιώτης Μαυροειδής, είναι κορυφαίο στέλεχος της κομμουνιστικής αριστεράς, μέλος του ΠΣΟ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και υποψήφιος ευρωβουλευτής και βουλευτής στην Αττική με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Αρθρογραφεί στον ιστοχώρο pandiera.gr και άλλες ιστοσελίδες του χώρου..
  πηγή: pandiera.gr