04/01/18

Αντίθετα με τις εμφανίσεις της ατλαντικής προπαγάνδας, ο Τιερί Μεϊσάν ερμηνεύει τις διεθνείς σχέσεις μακροπρόθεσμα. Για εκείνον, δεν υπήρξε εμφύλιος πόλεμος τα τελευταία επτά χρόνια στη Συρία, αλλά ένας δεκαετής περιφερειακός πόλεμος στην ευρύτερη Μέση Ανατολή...


του Τιερί Μεϊσάν (*) 
 
Αντίθετα με τις εμφανίσεις της ατλαντικής προπαγάνδας, ο Τιερί Μεϊσάν ερμηνεύει τις διεθνείς σχέσεις μακροπρόθεσμα. Για εκείνον, δεν υπήρξε εμφύλιος πόλεμος τα τελευταία επτά χρόνια στη Συρία, αλλά ένας δεκαετής περιφερειακός πόλεμος στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Από τη μεγάλη αυτή σύγκρουση, της οποίας η Ρωσία βγαίνει νικήτρια απέναντι στο ΝΑΤΟ, εμφανίζεται σταδιακά μια νέα ισορροπία στο κόσμο.

Δίκτυο Βολταίρος | Δαμασκός (Συρία )


Κάθε πόλεμος τελειώνει με νικητές και ηττημένους. Τα δεκαεπτά χρόνια που μόλις ζήσαμε στη «Ευρύτερη Μέση Ανατολή» δεν μπορούν να αποτελέσουν εξαίρεση [ 1 ]. Ωστόσο, ενώ ο Σαντάμ Χουσεΐν και ο Μουαμάρ Καντάφι έχουν εξαλειφθεί και η Συρία είναι στο δρόμο να νικήσει, δεν υπάρχει άλλος ηττημένος παρά μόνο τον αραβικό Λαό.

Το πολύ μπορεί κανείς να προσποιηθεί ότι πιστεύει ότι το πρόβλημα είναι μόνο στη Συρία. Και ότι στη Συρία, δεν είναι παρά μόνο στη Γκούτα. Και ότι στη Γκούτα, έχασε ο στρατός του Ισλάμ. Αυτό το επεισόδιο δεν αρκεί για να κηρυχτεί το τέλος των εχθροπραξιών που καταστρέφουν την περιοχή, καταστρέφουν ολόκληρες πόλεις και σκοτώνουν ανθρώπους κατά εκατοντάδες χιλιάδες.

Ωστόσο, το παραμύθι για την μετάδοση των «εμφυλίων πολέμων» [ 2 ] επιτρέπει στις 130 χώρες και διεθνείς οργανισμούς που συμμετείχαν στη σύνοδο κορυφής των «Φίλων της Συρίας» να αρνηθούν τις ευθύνες τους και να κρατήσουν ψηλά το κεφάλι τους. Και καθώς δε θα παραδεχτούν ποτέ την αποτυχία τους, θα συνεχίσουν τις καταχρήσεις τους σε άλλα θέατρα επιχειρήσεων. Με άλλα λόγια: ο πόλεμος τους θα τελειώσει σύντομα στην περιοχή, αλλά θα συνεχιστεί αλλού.

Από αυτή την προοπτική, αυτό που συμβαίνει στη Συρία από της διακήρυξης πολέμου των ΗΠΑ – το Syrian Accountability Act -, το 2003, δηλαδή σχεδόν πριν από 15 χρόνια, θα έχει διαμορφώσει τη Τάξη του κόσμου που είναι στο δρόμο και συγκροτείται. Πράγματι, ενώ σχεδόν όλα τα κράτη της «ευρύτερης Μέσης Ανατολής» έχουν αποδυναμωθεί ή καταστραφεί, μόνο η Συρία εξακολουθεί να είναι όρθια και ανεξάρτητη.

Συνεπώς, η στρατηγική του ναυάρχου Cebrowski, που στοχεύει να καταστραφούν οι κοινωνίες και τα Κράτη των μη-παγκοσμιοποιημένων χωρών και να εκβιαστούν οι παγκοσμιοποιημένες χώρες να πληρώσουν για να έχουν πρόσβαση στις πρώτες ύλες και τις πηγές ενέργειας αυτής της περιοχής, δεν θα μπορεί να εφαρμοστεί από το Πεντάγωνο, ούτε εδώ ούτε οπουδήποτε αλλού.

Υπό την πρωτοβουλία του προέδρου Τραμπ, οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ παύουν αργά την υποστήριξή τους στους τζιχαντιστές και αρχίζουν να αποχωρούν από το πεδίο της μάχης. Αυτό δεν τους κάνει φιλάνθρωπους, αλλά ρεαλιστές, και θα πρέπει να σηματοδοτήσει το τέλος της εμπλοκής τους έναντι Κρατών.

Επανασυνδέοντας με τον Χάρτη του Ατλαντικού μέσω του οποίου το Λονδίνου και η Ουάσιγκτον συμφώνησαν το 1941, για τον από κοινού έλεγχο των ωκεανών και του παγκόσμιου εμπορίου, οι ίδιες Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζονται τώρα να σαμποτάρουν το εμπόριο του κινέζικου αντιπάλου τους. Ο Ντόναλντ Τράμπμ μεταρρυθμίζει τα Quads (με την Αυστραλία, την Ιαπωνία και την Ινδία) για να περιορίσει την κίνηση του κινεζικού στόλου στον Ειρηνικό. Ταυτόχρονα, ανέθεσε το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας στον Τζόν Μπόλτον, του οποίου το μεγάλο επίτευγμα υπό τον Bush Jr., ήταν να εμπλέξει τους Συμμάχους στη στρατιωτική επιτήρηση των ωκεανών και του παγκόσμιου εμπορίου.

Το μεγάλο κινέζικο σχέδιο των δρόμων του μεταξιού (τόσο στη ξηρά όσο και στη θάλασσα) δεν αναμένεται να πετύχει τα επόμενα χρόνια. Καθώς το Πεκίνο αποφάσισε να μεταφέρει τα εμπορεύματά του μέσω της Τουρκίας και όχι μέσω Συρίας και Λευκορωσίας αντί της Ουκρανίας, θα προκύψουν «αναταράξεις» από τώρα και στο εξής στις δύο αυτές χώρες.

Ήδη στον δέκατο πέμπτο αιώνα, η Κίνα προσπάθησε να ανοίξει ξανά τον δρόμο του μεταξιού κατασκευάζοντας ένα τεράστιο στόλο 30.000 ανδρών υπό τη διοίκηση του μουσουλμάνου ναυάρχου Zheng He. Παρά την θερμή υποδοχή αυτής της ειρηνικής αρμάδας στον Περσικό Κόλπο, την Αφρική και την Ερυθρά Θάλασσα, το σχέδιο αυτό απέτυχε. Ο αυτοκράτορας έδωσε εντολή να πυρποληθεί ολόκληρος ο στόλος. Η Κίνα κλείστηκε στον εαυτό της για πέντε αιώνες. Ο πρόεδρος Xi εμπνεύστηκε από αυτόν τον διάσημο προκάτοχό για να φανταστεί τους «Δρόμο και Ζωνάρι», αλλά ενδέχεται να οδηγηθεί, όπως ο αυτοκράτορας Μινγκ Xuanzong, να αυτοβυθίσει ο ίδιος τη πρωτοβουλία του, ανεξάρτητα από τα ποσά που επενδύθηκαν από τη χώρα του - και ως εκ τούτου χαμένα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, από τη πλευρά του, δεν έχει εγκαταλείψει το σχέδιο του για νέα «αραβική εξέγερση» με το οποίο είχε φέρει στην εξουσία τους Ουαχαμπίτες από τη Λιβύη μέχρι τη Σαουδική Αραβία, το 1915. Ωστόσο, η «Αραβική Άνοιξη» του 2011 , η οποία έπρεπε αυτή τη φορά να αφιερωθεί στους Αδελφούς Μουσουλμάνους, έσπασε πάνω από την συρολιβανέζικη Αντίσταση.

Το Λονδίνο σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τη «περιστροφή (pivot) προς την Ασία» των Ηνωμένων Πολιτειών για να ανακτήσει την ακτινοβολία της πρώην αυτοκρατορίας του. Ετοιμάζεται να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση και καθοδηγεί τους στρατούς του ενάντια στη Ρωσία. Προσπάθησε να συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό συμμάχων πίσω του με την οργάνωση-χειραγώγηση της υπόθεσης Σκρίπαλ, αλλά αντιμετώπισε μερικές απογοητεύσεις, μεταξύ των οποίων την άρνηση της Νέας Ζηλανδίας να συνεχίσει να παίζει το ρόλο του υπάκουου προτεκτοράτου στον κυρίαρχο. Αναμένεται λογικά να αναπροσανατολίσει τους τζιχαντιστές του ενάντια στη Μόσχα, όπως το έκανε κατά τους πολέμους στο Αφγανιστάν, τη Γιουγκοσλαβία και τη Τσετσενία.

Η Ρωσία, η μόνη μεγάλη δύναμη που βγαίνει νικήτρια από τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, κατάφερε να επιτύχει το στόχο της Τσαρίνας Αικατερίνης Β’ να αποκτήσει πρόσβαση στη Μεσόγειο και να σώσει το λίκνο του Χριστιανισμού στον οποίο βασίζεται ο πολιτισμός της.

Η Μόσχα αναμένεται τώρα να αναπτύσσει την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση, στην οποία η Συρία είναι υποψήφια από το 2015. Εκείνη την εποχή, η ένταξη της είχε ανασταλεί μετά από αίτημα της Αρμενίας που ανησυχούσε για την ένταξη στο κοινό οικονομικό χώρο ενός Κράτους σε εμπόλεμη κατάσταση, αλλά τα πράγματα άλλαξαν.

Η νέα ισορροπία του κόσμου είναι ήδη διπολική μετά την αποκάλυψη από τη Ρωσία του νέου πυρηνικού της οπλοστασίου. Ο κόσμος αναμένεται να χωριστεί στα δύο, όχι από ένα Σιδερούν παραπέτασμα, αλλά από τη μόνη βούληση των Δυτικών, που ήδη διαχωρίζουν τα τραπεζικά συστήματα και σύντομα το Διαδίκτυο. Αναμένεται να βασίζεται στο ΝΑΤΟ από τη μια πλευρά και όχι πλέον στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας, αλλά στην Οργάνωση της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας, αφετέρου. Μέσα σε περίπου τριάντα χρόνια, η Ρωσία γύρισε τη σελίδα του μπολσεβικισμού και μετατόπισε την επιρροή της από την Κεντρική Ευρώπη προς τη Μέση Ανατολή.

Σε μια κίνηση εκκρεμούς, η Δύση, ο πρώην "ελεύθερος κόσμος", μετατρέπεται σε ένα σύνολο καταναγκαστικών και ψευδώς συναινετικών κοινωνιών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξοπλίζεται με μια μεγαλύτερη και πιο καταπιεστική γραφειοκρατία από εκείνη της Σοβιετικής Ένωσης. Ενώ η Ρωσία γίνεται και πάλι πρωταθλήτρια του Διεθνούς Δικαίου.
________________________

(*) Ο Τιερί Μεϊσάν είνα δημοσιογράφος - γεωπολιτικός αναλυτής. Πολιτικός σύμβουλος, πρόεδρος-ιδρυτής του Δικτύου Βολταίρος και της διάσκεψης Axis for Peace. Τελευταίο βιβλίο στα γαλλικά: Sous nos yeux - Du 11-Septembre à Donald Trump. Επίσημος λογαριασμός Twitter.

«Εάν η Ελλάδα θέλει να αφήσει πίσω της την κρίση και κάποια στιγμή στο μέλλον να ξανασταθεί οικονομικά στα πόδια της, χρειάζεται μια ελάφρυνση του δημοσίου χρέους της» γράφει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt. 


«Οι διεθνείς πιστωτές έχουν βάσιμους λόγους προσέγγισης με την Αθήνα» τονίζει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt και αναφέρει ότι το ύψος του ελληνικού δημοσίου χρέους σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το Δεκέμβριο του 2017 διαμορφώθηκε στα 328,7 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ έως τα τέλη του 2018 εκτιμάται από το ελληνικό ΥΠΟΙΚ ότι θα ανέλθει στα 332 δισεκατομμύρια.

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα πρόκειται για ένα τεράστιο βάρος δημοσίου χρέους που αγγίζει σχεδόν το 180% του ΑΕΠ της χώρας, ύψος που το κάνει να θεωρείται μη βιώσιμο.

«Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους έρχεται τώρα στην ημερήσια διάταξη των ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ, και ενώ η τεχνική προπαρασκευαστική διαδικασία σε επίπεδο ειδικών βρίσκεται σε εξέλιξη ήδη από το Μάρτιο εν όψει της συνάντησης των αρμόδιων Υπουργών της Ευρωζώνης στις 27 Απριλίου στη Σόφια. Στο πλαίσιό της θα τεθεί το ζήτημα σχετικά με τη μετέπειτα πορεία για το θέμα της Ελλάδας, αλλά μία απόφαση δεν πρέπει να αναμένεται πριν η χώρα ολοκληρώσει επιτυχώς το τρέχον πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής».

Όπως επισημαίνεται, η προοπτική παροχής ελαφρύνσεων για το ελληνικό χρέος έχει ήδη τεθεί από το Νοέμβριο του 2012, με ανανέωση των σχετικών δεσμεύσεων από καιρού εις καιρόν στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει έως σήμερα. Το γεγονός ότι το θέμα παραμένει σε επίπεδο εξαγγελιών οφείλεται κατά το ρεπορτάζ κατά κύριο λόγο στον πρώην ομοσπονδιακό ΥΠΟΙΚ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, o οποίος, θέλοντας να διατηρήσει αμείωτη την πίεση προς την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, επέβαλε την άποψη οι σχετικές αποφάσεις να ληφθούν με το πέρας του προγράμματος το 2018, και αυτό μόνον ‘εάν είναι απαραίτητο.

Η εφημερίδα επισημαίνει δε ότι από το Μάιο του 2010 στη χώρα έχουν εισρεύσει περίπου 263 δισεκατομμύρια οικονομικής βοήθειας που προορίζονται κατά κύριο λόγο για την εξόφληση ληξιπρόθεσμών χρεών.

Το ερώτημα που τίθεται στη συνέχεια είναι εάν η Ελλάδα θα καταφέρει να αποπληρώσει κάποια στιγμή τα χρέη της προς τους δημόσιους, διεθνείς πιστωτές της - ESM, EFSF, ΔΝΤ, ΕΚΤ και κράτη - μέλη της Ευρωζώνης.

«Προς το παρόν η Αθήνα δεν αντιμετωπίζει ακόμη δυσκολίες να εξυπηρετήσει τις οφειλές της, ενώ η περίοδος εξόφλησης των δανείων από το ΔΝΤ ξεκινά το 2023. Ωστόσο, μετά η κατάσταση μπορεί να καταστεί κρίσιμη, καθώς με βάση τον έως τώρα σχεδιασμό, η αποπληρωμή των δανείων εκτίνεται ως το 2059» τονίζεται στο δημοσίευμα.?

Η Handelsblatt επισημαίνει ότι το πώς θα διαμορφωθεί το δημόσιο χρέος της Ελλάδας ως ποσοστό του ΑΕΠ της έως εκείνη τη χρονική περίοδο, εξαρτάται κυρίως από τον παράγοντα της οικονομικής ανάπτυξης, το δημοσιονομικό ισοζύγιο και από τους όρους υπό τους οποίους η χώρα θα μπορεί να αντλήσει χρηματοδότηση από τις διεθνείς χρηματαγορές. ?Εκείνο όμως που θεωρείται σίγουρο είναι ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι χωρίς την παροχή ελαφρύνσεων, τονίζει .

Οι ειδικοί του Euro Working Group εξετάζουν τώρα μία δέσμη μέτρων προς αυτήν την κατεύθυνση, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται οι μεγαλύτεροι χρόνοι αποπληρωμής, τα χαμηλά επιτόκια σε βάθος χρόνο και επιπρόσθετα έτη χωρίς υποχρέωση αποπληρωμής των χρεών. Στο πλαίσιο της συζήτησης τίθεται και η πρόταση της Γαλλίας περί συνάρτησης της εξυπηρέτησης του χρέους με την αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας. Ένα επιπλέον μέτρο είναι και αυτό της αντικατάστασης των ακριβών δανείων του ΔΝΤ από φθηνότερα του ESM, δεδομένου ότι υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι καθώς η Ελλάδα έκανε χρήση μόνον των 59 δισεκατομμυρίων από τα προβλεπόμενα 86 του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας.

Oι διεθνείς πιστωτές προβάλλουν εύλογα επιχειρήματα για την παραχώρηση ελαφρύνσεων, επισημαίνοντας ότι αυτές δεν θα ενισχύσουν μόνον την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας έναντι των χρηματαγορών, αλλά θα εξασφαλίσουν ότι η Ελλάδα δεν θα παρεκκλίνει της πολιτικής δημοσιονομικής εξοικονόμησης και μεταρρυθμίσεων μετά την εκπνοή του προγράμματος οικονομικής βοήθειας στα τέλη Αυγούστου, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, σε δηλώσεις που έκανε σήμερα στο Μεσολόγγι, με αφορμή τις εκδηλώσεις για την 192η επέτειο της Εξόδου της Ηρωικής Φρουράς.

Πηγή: Χρέος μας η υπεράσπιση της πατρίδας με κάθε τίμημα: Μήνυμα Παυλόπουλου από το Μεσολόγγι http://hellasjournal.com/2018/04/minyma-pavlopoulou-pros-kathe-endiaferomeno-yperaspisi-tis-patridas-me-kathe-timima/
ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, σε δηλώσεις που έκανε σήμερα στο Μεσολόγγι, με αφορμή τις εκδηλώσεις για την 192η επέτειο της Εξόδου της Ηρωικής Φρουράς.

Πηγή: Χρέος μας η υπεράσπιση της πατρίδας με κάθε τίμημα: Μήνυμα Παυλόπουλου από το Μεσολόγγι http://hellasjournal.com/2018/04/minyma-pavlopoulou-pros-kathe-endiaferomeno-yperaspisi-tis-patridas-me-kathe-timima/
ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, σε δηλώσεις που έκανε σήμερα στο Μεσολόγγι, με αφορμή τις εκδηλώσεις για την 192η επέτειο της Εξόδου της Ηρωικής Φρουράς.

Πηγή: Χρέος μας η υπεράσπιση της πατρίδας με κάθε τίμημα: Μήνυμα Παυλόπουλου από το Μεσολόγγι http://hellasjournal.com/2018/04/minyma-pavlopoulou-pros-kathe-endiaferomeno-yperaspisi-tis-patridas-me-kathe-timima/
ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, σε δηλώσεις που έκανε σήμερα στο Μεσολόγγι, με αφορμή τις εκδηλώσεις για την 192η επέτειο της Εξόδου της Ηρωικής Φρουράς.

Πηγή: Χρέος μας η υπεράσπιση της πατρίδας με κάθε τίμημα: Μήνυμα Παυλόπουλου από το Μεσολόγγι http://hellasjournal.com/2018/04/minyma-pavlopoulou-pros-kathe-endiaferomeno-yperaspisi-tis-patridas-me-kathe-timima/
ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, σε δηλώσεις που έκανε σήμερα στο Μεσολόγγι, με αφορμή τις εκδηλώσεις για την 192η επέτειο της Εξόδου της Ηρωικής Φρουράς.

Πηγή: Χρέος μας η υπεράσπιση της πατρίδας με κάθε τίμημα: Μήνυμα Παυλόπουλου από το Μεσολόγγι http://hellasjournal.com/2018/04/minyma-pavlopoulou-pros-kathe-endiaferomeno-yperaspisi-tis-patridas-me-kathe-timima/ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, σε δηλώσεις που έκανε σήμερα στο Μεσολόγγι, με αφορμή τις εκδηλώσεις για την 192η επέτειο της Εξόδου της Ηρωικής Φρουράς.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στις δηλώσεις του από το Μεσολόγγι έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ενότητα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η ενότητα ήταν πάντα το θεμέλιο της εθνικής μας δημιουργίας...


ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ενότητα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η ενότητα ήταν πάντα το θεμέλιο της εθνικής μας δημιουργίας, ενώ ο διχασμός ήταν, δυστυχώς, η προκρούστεια κλίνη της εθνικής μας συνείδησης και του εθνικού μας κορμού.»

Πηγή: Χρέος μας η υπεράσπιση της πατρίδας με κάθε τίμημα: Μήνυμα Παυλόπουλου από το Μεσολόγγι http://hellasjournal.com/2018/04/minyma-pavlopoulou-pros-kathe-endiaferomeno-yperaspisi-tis-patridas-me-kathe-timima/
ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ενότητα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η ενότητα ήταν πάντα το θεμέλιο της εθνικής μας δημιουργίας, ενώ ο διχασμός ήταν, δυστυχώς, η προκρούστεια κλίνη της εθνικής μας συνείδησης και του εθνικού μας κορμού.»

Πηγή: Χρέος μας η υπεράσπιση της πατρίδας με κάθε τίμημα: Μήνυμα Παυλόπουλου από το Μεσολόγγι http://hellasjournal.com/2018/04/minyma-pavlopoulou-pros-kathe-endiaferomeno-yperaspisi-tis-patridas-me-kathe-timima/
ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ενότητα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η ενότητα ήταν πάντα το θεμέλιο της εθνικής μας δημιουργίας, ενώ ο διχασμός ήταν, δυστυχώς, η προκρούστεια κλίνη της εθνικής μας συνείδησης και του εθνικού μας κορμού.»

Πηγή: Χρέος μας η υπεράσπιση της πατρίδας με κάθε τίμημα: Μήνυμα Παυλόπουλου από το Μεσολόγγι http://hellasjournal.com/2018/04/minyma-pavlopoulou-pros-kathe-endiaferomeno-yperaspisi-tis-patridas-me-kathe-timima/
«Η έκρηξη ελευθερίας στο Μεσολόγγι, μας διδάσκει το διαρκές χρέος υπεράσπισης της πατρίδας με κάθε τίμημα. 'Αρα των συνόρων μας, του εδάφους μας και της κυριαρχίας μας, που είναι σύνορα, έδαφος και κυριαρχία και της ευρωπαϊκής μας οικογένειας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, σε δηλώσεις που έκανε σήμερα στο Μεσολόγγι, με αφορμή τις εκδηλώσεις για την 192η επέτειο της Εξόδου της Ηρωικής Φρουράς.

Επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ενότητα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η ενότητα ήταν πάντα το θεμέλιο της εθνικής μας δημιουργίας, ενώ ο διχασμός ήταν, δυστυχώς, η προκρούστεια κλίνη της εθνικής μας συνείδησης και του εθνικού μας κορμού.»

Ειδικότερα, ο Προκόπης Παυλόπουλος δήλωσε μετά το τέλος της παρέλασης:

«Εκείνον τον "σκληρό Απρίλη" του 1826, όταν "έστησ' ο έρωτας χορό με τον ξανθόν Απρίλη", το Μεσολόγγι έστειλε, στην Ευρώπη αλλά και σ' όλο τον πολιτισμένο κόσμο, το πανανθρώπινο μήνυμα της ελευθερίας, ως υπαρξιακής αρχής της δημοκρατίας και του πολιτισμού που ταιριάζουν στον άνθρωπο. Και κατά τούτο, το συγκλονιστικό κίνημα του φιλελληνισμού που άνθισε στο Μεσολόγγι ήταν, κατ' ουσίαν, κίνημα για τον άνθρωπο, την ελευθερία και την δημοκρατία.

Αυτή η έκρηξη ελευθερίας στο Μεσολόγγι φεγγοβολάει ακόμη. Ιδίως για εμάς, τους Έλληνες, διδάσκοντάς μας από την μια πλευρά -και πρωτίστως- την αξία της ειρήνης και της φιλίας μεταξύ των λαών, και ιδίως με τους γείτονές μας. Διδάσκοντάς μας όμως, από την άλλη πλευρά, το διαρκές χρέος υπεράσπισης της πατρίδας με κάθε τίμημα . 'Αρα των συνόρων μας, του εδάφους μας και της κυριαρχίας μας, που είναι σύνορα, έδαφος και κυριαρχία και της ευρωπαϊκής μας οικογένειας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το χρέος αυτό εμείς, οι Έλληνες, οφείλουμε να το εκτελούμε αποφασισμένοι, ανυποχώρητοι και, κατ' εξοχήν, ενωμένοι. Και τούτο διότι δεν πρέπει να λησμονάμε, ποτέ και κατ' ουδένα τρόπο, ότι η ενότητα ήταν πάντα το θεμέλιο της εθνικής μας δημιουργίας. Ενώ ο διχασμός ήταν, δυστυχώς, η προκρούστεια κλίνη της εθνικής μας συνείδησης και του εθνικού μας κορμού.

Από εδώ, το Μεσολόγγι, ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός μας θυμίζει, στο διηνεκές, μέσω του "Ύμνου εις την Ελευθερίαν", το βαρύ τίμημα του διχασμού:

"Μην ειπούν στο στοχασμό τους

Τα ξένα έθνη αληθινά:

Εάν μισούνται ανάμεσό τους

Δεν τους πρέπει Ελευθεριά".

Χρόνια πολλά. Η Ηρωική Φρουρά του Μεσολογγίου θα είναι πάντα μέρος της εθνικής μας αλλά και της ευρωπαϊκής μνήμης μας».
Προηγουμένως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στην δοξολογία που τελέστηκε στην μητροπολιτικό ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά, ενώ στην συνέχεια παρακολούθησε την παρέλαση.

Κατόπιν, ο Προκόπης Παυλόπουλος θα μεταβεί στον Κήπο των Ηρώων, όπου θα τελεστεί τρισάγιο και μετά θα καταθέσει στεφάνι.

Στις εκδηλώσεις παρίστανται ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, ο οποίος εκπροσωπεί την κυβέρνηση, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Βαρεμένος, οι βουλευτές Μαρία Τριανταφύλλου, Μάριος Σαλμάς, Κώστας Καραγκούνης, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ο δήμαρχος Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος, η αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά, αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, καθώς και πλήθος κόσμου.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο πρίγκιπας διάδοχος του σαουδαραβικού θρόνου, Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν, μελετά με τη Μόσχα 20ετή συμφωνία που θα ξεπερνά τα ενεργειακά ζητήματα...

 

ο διάδοχος του σαουδαραβικού θρόνου Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν
Λίγες μόλις ώρες μετά την υπογραφή συμφωνίας-μαμούθ 200 δισ. δολαρίων με την ιαπωνική SoftBank για τη δημιουργία του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου στις σαουδαραβικές ερήμους, το Ριάντ προχώρησε σε μιαν ακόμα στρατηγική κίνηση: αποκάλυψε ότι μελετά και απεργάζεται συνεργασία 20ετίας στη Μόσχα.

Πρωταγωνιστής και στην πρωτοβουλία αυτή είναι, ασφαλώς, ο διαφιλονικούμενος από τη σαουδαραβική ελίτ μεταρρυθμιστής πρίγκιπας του σαουδαραβικού θρόνου Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν. Ο Μοχάμαντ υπέγραψε το μνημόνιο συμφωνίας με τον ιδρυτή και ισχυρό άνδρα της SoftBank Μασαγιόσι Σον, ο ίδιος εμφανίζεται επικεφαλής της επιχείρησης σύσφιγξης των σχέσεων με τη Ρωσία.

Στην πρώτη περίπτωση η συμφωνία, σύμφωνα με την ιστοσελίδα tovima.gr, εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής απεξάρτησης της Σαουδικής Αραβίας από το πετρέλαιο και ο διάδοχος του θρόνου ενήργησε για λογαριασμό της χώρας του. Στη δεύτερη όμως, ο Μοχάμαντ κινείται ως εκπρόσωπος του OPEC. Η Σαουδική Αραβία είναι η μεγαλύτερη σε παραγωγή πετρελαίου χώρα στον κόσμο και παραδοσιακή και αδιαφιλονίκητη ηγέτιδα του Οργανισμού. Η Ρωσία είναι η δεύτερη σε πετρελαϊκή παραγωγή χώρα στον κόσμο. Αλλά δεν είναι μέλος του OPEC.

Επειτα από την τελευταία κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου (από τα 105 δολάρια το βαρέλι που ήταν την άνοιξη του 2014 στα 30 δολάρια το βαρέλι την άνοιξη του 2016), ο OPEC συνεργάστηκε με τη Ρωσία και τις άλλες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες που δεν μετέχουν σε αυτόν για να στηριχθεί η αγορά και να ανακάμψουν οι τιμές στα 50- 60 δολάρια το βαρέλι, που αποτελούν πλέον την ιδανική τιμή για τους πετρελαιοπαραγωγούς, καθώς όταν σκαρφαλώνει η τιμή σε υψηλότερα επίπεδα καθίσταται ανταγωνιστικό το σχιστολιθικό πετρέλαιο, οι αγορές πλημμυρίζουν με μαύρο χρυσό και απειλείται νέα απότομη «διόρθωση» των τιμών.

Σύμπνοια στα ενεργειακά


Η αγαστή πετρελαϊκή συνεργασία OPEC-Ρωσίας σε ό,τι αφορά την τήρηση των μειωμένων πλαφόν παραγωγής, που πέτυχε τον στόχο της να ανακάμψουν οι τιμές στα «ιδανικά επίπεδα» (αν και λίγο υψηλότερα, αφού το τελευταίο διάστημα κυμαίνονται μεταξύ 60 και 70 δολαρίων το βαρέλι), ενέπνευσε προφανώς τον πρίγκιπα διάδοχο να διερευνήσει τη δυνατότητα μιας μεγαλύτερης σε εύρος και διάρκεια συμφωνίας, με δυνατότητες μάλιστα να υπερβεί τα ενεργειακά ζητήματα. 

Μιλώντας από τις ΗΠΑ (μετά την υπογραφή του μνημονίου συμφωνίας με τη SoftBank για τα φωτοβολταϊκά) στο πρακτορείο Reuters ο Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν εξέφρασε την επιθυμία να υπογράψει ο OPEC μια μακρόπνοη συμφωνία με τη Ρωσία. «Μελετάμε ουσιαστικά δύο συμφωνίες. Μία που θα ανανεώνεται ετησίως και μία με ορίζοντα χρόνου από 10 έως 20 χρόνια» αποκάλυψε ο σαουδάραβας πρίγκιπας.

Ο Μοχάμαντ δεν εξήγησε με λεπτομέρειες τη σκέψη του, που απηχεί εν προκειμένω (και) τους εταίρους της χώρας του στον OPEC. Είπε ότι η μακρόπνοη συμφωνία θα πιάσει τον μίτο της συνεργασίας του Ιανουαρίου του 2017 του καρτέλ με τη Ρωσία, που πέτυχε την ανάκαμψη των τιμών - η συνεργασία του 2017 σε ό,τι αφορά τα πλαφόν παραγωγής θα συνεχιστεί ως τα τέλη του 2018.

Το κοινό συμφέρον των παραδοσιακών πετρελαιαγωγών, μελών ή μη του OPEC, είναι η αντιμετώπιση του ανταγωνισμού των παραγωγών σχιστολιθικού πετρελαίου - διά της μεθόδου της υδραυλικής ρωγμάτωσης δηλαδή, που επιτρέπει την άντληση πετρελαίου από σχιστολιθικά πετρώματα.

«Φλου» ο πρίγκιπας


Σε τι συνίσταται όμως η «μακρόπνοη συμφωνία»; Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ήταν φειδωλός: «Εχουμε καταλήξει με τη Μόσχα σε μια συνολική κατ' αρχήν συμφωνία, αλλά δεν έχουμε υπεισέλθει ακόμη στις λεπτομέρειες» είπε ο πρίγκιπας, ο οποίος ασφαλώς προσέχει τις δηλώσεις του και τα συνδηλούμενά τους για να μην αιφνιδιάσει ή εκθέσει τη μεγάλη πολιτική και γεωστρατηγική σύμμαχο της χώρας του, τις Ηνωμένες Πολιτείες, με την οποία όμως βρίσκεται στα «μαχαίρια» σε ενεργειακό επίπεδο, επειδή οι περισσότεροι και μεγαλύτεροι παραγωγοί σχιστολιθικού πετρελαίου και αερίου είναι εταιρείες αμερικανικές.

«Η σαουδαραβική ασάφεια έχει αφήσει τους επενδυτές να αναρωτιούνται και να κάνουν υποθέσεις για το μέχρι πού μπορεί να φθάσει η συνεργασία της Ριάντ και του OPEC από τη μια πλευρά με τη Μόσχα από την άλλη» γράφει ο Χαγιάτ Γκαζάν της εφημερίδας «Le Figaro». Και ευλόγως αναρωτιούνται, καθώς η προσέγγιση των δύο πλευρών συμπίπτει με μια χρονική περίοδο κατά την οποία οι σχέσεις της Ρωσίας με τις ΗΠΑ και τη Δύση εν γένει (και η Σαουδική Αραβία ανήκει στη Δύση...) είναι τόσο παγωμένες που πολλοί αναλυτές τις χαρακτηρίζουν ψυχροπολεμικές. 
 
Την περασμένη Τετάρτη το πρωί, εν μέσω σύγχυσης που προκάλεσαν οι δηλώσεις Μοχάμεντ, η τιμή του αργού στην αγορά εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης υποχώρησε στα 64,73 δολάρια το βαρέλι, ενώ στην αγορά του Λονδίνου η τιμή του πετρελαίου Βόρειας Θάλασσας (τύπου Brent) υποχώρησε στα 69,65 δολάρια το βαρέλι.

Την Πέμπτη οι τιμές υποχώρησαν περαιτέρω, αλλά το πρωί της Παρασκευής στη Νέα Υόρκη το αργό είχε ανακάμψει στα 64,91 δολάρια το βαρέλι (53 σεντς υψηλότερα από το κλείσιμο της Πέμπτης) και στο Λονδίνο η τιμή του Brent είχε διαμορφωθεί στα 69,34 δολάρια το βαρέλι (58 σεντς υψηλότερα από το κλείσιμο της Πέμπτης).
πηγή:  tovima.gr

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.