04/05/18

Η εταιρεία πολιτικών συμβούλων Cambridge Analytica φέρεται να έχει αποκτήσει πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα 87 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook και όχι μόνο 50 εκατομμυρίων, όπως ήταν η προηγούμενη εκτίμηση...


Το Facebook ανακοίνωσε χθες, ότι η εταιρεία πολιτικών συμβούλων Cambridge Analytica ενδέχεται να είχε αποκτήσει πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα 87 εκατομμυρίων χρηστών και όχι μόνο 50 εκατομμυρίων, όπως ήταν η προηγούμενη εκτίμηση.

«Συνολικά, πιστεύουμε ότι οι προσωπικές πληροφορίες έως και 87 εκατομμυρίων χρηστών –οι περισσότεροι εκ των οποίων βρίσκονται στις ΗΠΑ– αποκτήθηκαν αθέματα από την Cambridge Analytica», ανέφερε η εταιρεία του Μαρκ Ζάκερμπεργκ.

Την πληροφορία αυτή έδωσε στη δημοσιότητα ο επικεφαλής του τεχνολογικού τομέα του Facebook Μάικ Σρέπφερ, σε μια ανάρτησή του που αφορούσε τις ενέργειες στις οποίες προβαίνει η εταιρεία προκειμένου να περιορίσει την πρόσβαση τρίτων στα προσωπικά δεδομένων των χρηστών του Facebook.

Τον περασμένο μήνα το Facebook παραδέχτηκε ότι τα προσωπικά στοιχεία «εκατομμυρίων» χρηστών κατέληξαν στα χέρια της Cambridge Analytica, μιας εταιρείας που μεταξύ άλλων είχε εργαστεί και στην προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ για τις εκλογές του 2016.

 Γερμανία: Το Facebook στερείται διαφάνειας - Πρέπει να ληφθούν μέτρα


Το Facebook είναι ένα δίκτυο που στερείται διαφάνειας, δήλωσε σήμερα η Γερμανίδα υπουργός Προστασίας Καταναλωτών Καταρίνα Μπάρλεϊ, η οποία ζήτησε να ληφθούν μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο μετά το σκάνδαλο με τη διαρροή δεδομένων χρηστών από το μέσο αυτό κοινωνικής δικτύωσης.


"Τα φρονήματα θυσιάζονται στον βωμό των εμπορικών συμφερόντων", γράφει η υπουργός, η οποία είναι επίσης αρμόδια για θέματα Δικαιοσύνης, στο Twitter. "Θα πρέπει να υπάρχουν σαφείς κανόνες για τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης", πρόσθεσε.

"Οφείλουμε να καθορίσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο δια νόμου τις αξιώσεις απέναντι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης", κατέληξε η υπουργός αυτή των Σοσιαλδημοκρατών.

Το σκάνδαλο που ξέσπασε όσον αφορά τη διαρροή προσωπικών δεδομένων χρηστών του Facebook πήρε νέα τροπή χθες, με τον ιστότοπο να υπολογίζει σε περίπου 87 εκατομμύρια, κι όχι 50 που υπολόγιζε μέχρι σήμερα, τον αριθμό των μελών του των οποίων τα προσωπικά δεδομένα μπορεί να περιήλθαν χωρίς τη συγκατάθεσή τους στη διάθεση της βρετανικής εταιρείας αναλύσεων δεδομένων και στρατηγικών επικοινωνιών Cambridge Analytica.

Στη Γερμανία, το σκάνδαλο αυτό αφορά περισσότερους από 300.000 χρήστες του Facebook, σύμφωνα με τον ιστότοπο αυτόν. Στα τέλη του Μαρτίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε καλέσει τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της αμερικανικής επιχείρησης Μαρκ Ζάκερμπεργκ να δώσει εξηγήσεις για την τεράστια αυτή διαρροή δεδομένων. Αυτός αναμένεται να καταθέσει στις 11 Απριλίου ενώπιον του Κογκρέσου των ΗΠΑ για την υπόθεση αυτή.

Οι Πρόεδροι Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, Ιράν, Χασάν Ροχανί, και Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν εξέφρασαν για άλλη μια φορά από την Άγκυρα το υποκριτικό τους ενδιαφέρον για το συριακό λαό, τη στιγμή που παίρνουν μέρος στο μοίρασμα της Συρίας…


Με ορατές τις εσωτερικές διαφορές, ιδιαίτερα μεταξύ Ιράν - Τουρκίας, οι Πρόεδροι Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, Ιράν, Χασάν Ροχανί, και Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, συναντήθηκαν χτες στην Αγκυρα και εξέτασαν τις εξελίξεις στα μέτωπα της Συρίας και τις επιχειρήσεις που υλοποιούνται, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της «τρομοκρατίας». Διαβεβαιώνοντας ότι θα συνεχίσουν τη συνεργασία τους με στόχο την επίτευξη «διαρκούς εκεχειρίας στη Συρία», εξέφρασαν για άλλη μια φορά το υποκριτικό τους ενδιαφέρον για το συριακό λαό, τη στιγμή που παίρνουν μέρος στο μοίρασμα της Συρίας, σε σφοδρό ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ και τις συμμαχίες της.

Στην κοινή ανακοίνωσή τους, υπάρχει η διατύπωση ότι «με αποφασιστικότητα εκφράζουν τη δέσμευσή τους να απορρίψουν όλες τις προσπάθειες για τη δημιουργία ατζέντας αυτονομιστών με σκοπό την υποβάθμιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας στη Συρία, αλλά και της εθνικής ασφάλειας γειτονικών χωρών».

Επιπλέον, υπογράμμισαν τη βούλησή τους να «επιταχύνουν τις προσπάθειες για τη διασφάλιση της ηρεμίας στο πεδίο και την προστασία των αμάχων στις λεγόμενες «ζώνες αποκλιμάκωσης συγκρούσεων», αλλά και τη «διευκόλυνση της ταχείας πρόσβασης της ανθρωπιστικής βοήθειας σε αυτές τις ζώνες».

Ο Ερντογάν δεν παρέλειψε στην κοινή συνέντευξη Τύπου να προβάλει το σχέδιο κλιμάκωσης της επέμβασης του τουρκικού στρατού σε κουρδικές περιοχές της Βόρειας Συρίας, διαβεβαιώνοντας ότι η Τουρκία «δεν θα σταματήσει μέχρι να εξασφαλιστούν όλες οι περιοχές υπό τον έλεγχο του YPG και του ΡΚΚ, συμπεριλαμβανομένου και του Μανμπίτζ», όπου υπάρχουν αμερικανικά και γαλλικά στρατεύματα. «Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ ούτε η Συρία, ούτε η περιοχή μας να δεχθεί επίθεση από ορισμένες τρομοκρατικές ομάδες», είπε ο Τούρκος ηγέτης, τονίζοντας ότι η διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας εξαρτάται από τη «διατήρηση της απόστασης από όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις».

Ωστόσο ο Ροχανί, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ιρανικής τηλεόρασης, απευθυνόμενος στον Τούρκο ομόλογό του επισήμανε πως το Αφρίν θα πρέπει να παραδοθεί στο συριακό στρατό. «Οι εξελίξεις στο Αφρίν μπορούν να είναι χρήσιμες μόνον αν δεν παραβιαστεί η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας», είπε με νόημα. Σε άλλο σημείο, φέρεται πως αποδοκίμασε την τακτική των ΗΠΑ στη Συρία, τονίζοντας ότι «ορισμένες χώρες, όπως η Αμερική, υποστηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος επειδή εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους». Πρόσθεσε πως για το Ιράν η «στρατιωτική κρίση στη Συρία δεν έχει στρατιωτική λύση» και πως «η εδαφική ακεραιότητα της χώρας είναι προτεραιότητα για την Τεχεράνη». Τέλος, κάλεσε το συριακό λαό να «αποφασίσει το μέλλον του», καταβάλλοντας προσπάθειες για «συνταγματικές μεταρρυθμίσεις και ελεύθερες εκλογές». Επίσης, φέρεται να ζήτησε την αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων που δεν έχουν την έγκριση της συριακής κυβέρνησης, «φωτογραφίζοντας» ξεκάθαρα και την Τουρκία.

Νωρίτερα, ο Πούτιν είχε αναφερθεί στο «Ισλαμικό Κράτος» στη Συρία, λέγοντας πως έχει νικηθεί, μολονότι διατηρεί το καταστροφικό του δυναμικό, και μπορεί να επιτεθεί σε χώρες στον κόσμο, διατηρώντας «την ικανότητα να αλλάζει τακτικές γρήγορα».

Η επόμενη συνάντηση των τριών ηγετών για τις εξελίξεις στη Συρία αναμένεται να πραγματοποιηθεί τους επόμενους μήνες στην Τεχεράνη.

Νέες δηλώσεις Τραμπ


Το ίδιο διάστημα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, φαίνεται να επιμένει σε μία μεσοπρόθεσμη «απεμπλοκή» του αμερικανικού στρατού από τη Συρία, καθώς επανέλαβε την πρόσφατη δήλωσή του πως «πρέπει να φύγουμε πολύ γρήγορα από τη Συρία» και σε Σύνοδο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης στο Λευκό Οίκο. Ωστόσο, φάνηκε προς το παρόν να εισακούει τις προτροπές του επόμενου υπουργού Εξωτερικών και απερχόμενου διευθυντή της CIA, Μάικ Πομπέο, να μην γίνουν βιαστικές κινήσεις που θα δώσουν περιθώρια να επωφεληθούν άλλες δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή, όπως η Ρωσία και το Ιράν.

Πληροφορίες της «Ουάσιγκτον Ποστ» ανέφεραν πάντως χτες πως ο Τραμπ πριν από μερικές μέρες «πάγωσε» τη χορήγηση 200 εκατ. δολαρίων για την πραγματοποίηση έργων υποδομών σε περιοχές της Συρίας όπου έχουν αναπτυχθεί αμερικανικά στρατεύματα σε συνεργασία με Κούρδους και Αραβες των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων», επειδή ασκεί έντονες πιέσεις σε «πλούσιες αραβικές χώρες του Κόλπου αφενός να καταβάλουν το κόστος ανοικοδόμησης με τουλάχιστον 4 δισ. δολάρια, αφετέρου απαιτεί να στείλουν εκείνες, αν χρειαστεί, στρατεύματα στη Συρία»!
rizospastis.gr

Το πρόσφατο δημοσίευμα της Handelsblatt για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πυροδότησε, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Deutsche Welle, σειρά αντιδράσεων, εκτιμήσεων και αναλύσεων για τα σενάρια μετάβασης στη μεταμνημονιακή εποχή και το τι θα φέρει η επόμενη μέρα...


Το Βερολίνο προτιμά να κρατήσει καταρχήν κλειστά τα χαρτιά του στο ζήτημα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους που επανέφερε η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. Οτιδήποτε άλλο βέβαια δεν θα ήταν και πολιτικά έξυπνο στην παρούσα φάση. Ο νέος υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς ανέλαβε μόλις προ ολίγων εβδομάδων τα καθήκοντά του. Οι περισσότερες εκτιμήσεις συγκλίνουν μεν στο ότι θα ακολουθήσει μια διαφορετική πολιτική σε σύγκριση με τον προκάτοχό του Σόιμπλε και πως -αντί να χτίζει τείχη, όπως σημειώνουν αναλυτές - θα είναι αρκετά πιο συμβιβαστικός.

Εντούτοις αποτελεί κοινή παραδοχή ότι εάν το πρώτο δείγμα γραφής του νέου υπουργού ήταν η πλήρης υπαναχώρηση έναντι των ελληνικών αξιώσεων, τότε αυτό θα προκαλούσε σίγουρα αντιδράσεις στο εσωτερικό της Γερμανίας και θα έδινε «γερό πάτημα» στην αντιπολίτευση, πόσο μάλλον στο εθνολαϊκιστικό AfD.

Πρώτες προειδοποιητικές βολές από βουλευτές


ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Όλαφ Σολτς
Ήδη χθες ορισμένοι βουλευτές ακόμη και της συμπολιτευόμενης  Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης προειδοποίησαν τον Όλαφ Σολτς να μην είναι ιδιαίτερα υποχωρητικός έναντι της Ελλάδας. Συγκεκριμένα το Οικονομικό Συμβούλιο της CDU ζήτησε να μην αποδεσμευτεί η Ελλάδα πρόωρα από τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει. «Μετά από δέκα χρόνια πολιτικής διάσωσης δεν υπάρχει ουδεμία αφορμή για μια τέτοια κίνηση», σχολίασε ο γγ. του συμβουλίου Στάιγκερ, προσθέτοντας ότι «επ΄ ουδενί ο Τσίπρας κατάφερε να λύσει τα βαθιά διαρθρωτικά προβλήματα της χώρας του».

Έτσι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών απέφυγε να πάρει ξεκάθαρη θέση στις προτάσεις Γαλλίας και ESM για το ελληνικό χρέος. Απαντώντας σε σχετική ερώτης χθες Τετάρτη, ο εκπρόσωπος του υπουργείου παρέπεμψε στο επόμενο Eurogroup που θα συζητήσει το θέμα, στο αναπτυξιακό σχέδιο που καλείται να παρουσιάσει η ελληνική πλευρά αλλά και στην ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης που είναι βασική προϋπόθεση για τα όποια επόμενα μέτρα.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι και μετά το τέλος του προγράμματος θα υπάρχει ένας «έλεγχος» από πλευράς των θεσμών.
Κώστας Συμεωνίδης/DW

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.