04/10/18

Ο Ρώσος πρεσβευτής Αντρέι Μάσλοφ, σε μια συνέντευξη τύπου εφ’ όλης της ύλης, που έδωσε στην πρεσβευτική κατοικία στο ιστορικό κτίριο επί της οδού Ηρώδου του Αττικού, αναφέρθηκε εκτενώς σε επίκαιρα διεθνή ζητήματα που απασχολούν τη διεθνή κοινή γνώμη αλλά και στις εξελίξεις που συντελούνται στην περιοχή μας...


Ξεκάθαρη θέση απέναντι στην ένταση που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στο Αιγαίο, πήρε ο Ρώσος πρέσβης στην Ελλάδα, Αντρέι Μάσλοφ, ενώ εκτίμησε ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο ενοπλής σύγκρουσης στο Αιγαίο.

Ο Αντρέι Μάσλοφ υποστήριξε ότι δεν υπάρχει περίπτωση «θερμού» επεισοδίου στο Αιγαίο και τόνισε ότι η Ρωσία σέβεται απολύτως τους διεθνείς κανόνες και τις διεθνείς συνθήκες, όπως τη συνθήκη της Λωζάνης.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα (10/04) ο Ρώσος πρέσβης υπογράμμισε ότι το ψυχροπολεμικό κλίμα που υπάρχει μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας, δεν μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις της χώρας του με την Ελλάδα.

«Η Ελλάδα», ξεκαθάρισε ο κ. Μασλόφ, «είναι και θα παραμείνει αξιόπιστος εταίρος, μια υπεύθυνη χώρα. Μεταξύ μας υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός», συμπλήρωσε. «Είναι αβάσιμοι οι ισχυρισμοί ότι υπάρχει κρίση στις σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας. Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Οι σχέσεις παρουσιάζουν δυναμική πρόοδο σε πολλούς τομείς».

Τόνισε επίσης ότι οι σχέσεις Τσίπρα - Πούτιν είναι άψογες: «Όλα αυτά τα χρόνια, οι δυο άντρες έχουν συναντηθεί 4 φορές και έχουν μιλήσει στο τηλέφωνο 6-7 φορές». Το μόνο παράπονο που εξέφρασε ο Ρώσος πρέσβης είναι το εμπάργκο που επιβλήθηκε στα αγροτικά προϊόντα και όπως τόνισε πρέπει να ξαναρχίσουν οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων προς τη Μόσχα.
Εκτιμούμε τη στάση του Τσίπρα

Παράλληλα τόνισε ότι η Ρωσική πλευρά εκτιμά τη στάση που κράτησε ο κ. Αλέξης Τσίπρας έναντι των υπολοίπων Ευρωπαίων ηγετών αφού όπως είπε, ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε να υπάρξει προσεκτική αντιμετώπιση της υπόθεσης Σκριπάλ και με υπεύθυνο τρόπο. Ο κ. Μάσλοφ εξήρε και τη στάση που κράτησε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στις 19 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

Δεν γνωρίζω τι ειπώθηκε μεταξύ Πούτιν και Ερντογάν


Στο ερώτημα, αν ο πρόεδρος Πούτιν μετέφερε στον Ταγίπ Ερντογάν αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για απελευθέρωση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών, ο κ. Μάσλοφ είπε ότι δεν έχει καμία απολύτως ενημέρωση για το τι συζητήθηκε στη συνάντησή τους...

Παρόλα αυτά, όπως είπε, ο κ. Τσίπρας προσκλήθηκε από τον Πούτιν στη Μόσχα και η πρόσκληση έγινε αποδεκτή από την ελληνική πλευρά. Την ημερομηνία της συνάντησης θα την καθορίσουν τα επιτελεία των δυο πλευρών και ευχήθηκε να συμπέσει με τα 109 χρόνια ελληνορωσικής φιλίας στο Σεπτέμβριο του 2018.

Σφοδρή επίθεση κατά των ΗΠΑ


Ο Ρώσος διπλωμάτης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά των ΗΠΑ και της Βρετανίας τόσο για την υπόθεση Σκριπάλ, όσο και για το θέμα της Συρίας και έκανε λόγο για ψεύτικες κατηγορίες και προβοκάτσιες από την πλευρά της Δύσης. Όπως είπε οι ΗΠΑ ασκούν πολιτικές πιέσεις σε αρκετές χώρες της Ε.Ε. και πιέζουν όπως είπε για να πουλήσουν ακριβό φυσικό αέριο στη Γηραιά Ήπειρο.

Υπερασπίστηκε τη συμφωνία οπλικών συστημάτων και πυρηνικού εργοστασίου με την Τουρκία λέγοντας πως οι S400 είναι αμυντικού τύπου, ενώ για την ασφάλεια λειτουργίας του πυρηνικού εργοστασίου (το οποίο έχει σχεδιαστεί πάνω σε σεισμογενή περιοχή) υπογράμμισε ότι η καλύτερη εγγύηση είναι η Ρωσική τεχνογνωσία.

Σε αυτό το σημείο ξεκαθάρισε ότι οι εμπορικές συμφωνίες με την Τουρκία εντάσσονται στο πλαίσιο της καλής γειτονίας και του αμοιβαίου σεβασμού και τόνισε χαρακτηριστικά: «Οι σχέσεις μας με την Άγκυρα δεν στρέφονται εναντίον κανενός. Δεν κινδυνεύει σε καμία περίπτωση η ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή».

Αποκλείεται σύγκρουση Ελλάδας - Τουρκίας


Ο κ. Μάσλοφ αναφερόμενος σε προκλήσεις τύπου «Ίμια» από την πλευρά των Τούρκων, πρόσθεσε με νόημα:

«Η θέση αρχών της Ρωσίας στο Αιγαίο παραμένει αμετάβλητη, πάνω στους κανόνες του Διεθνούς δικαίου και των υποχρεώσουν που απορρέουν από αυτούς, όπως για παράδειγμα η συνθήκη της Λωζάνης. Είμαστε υπέρ της ειρηνικής επίλυσης οποιονδήποτε διαφορών».

Είναι ενδεικτική η απάντησή του στο ερώτημα αν ανησυχεί για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο και είναι εκ διαμέτρου αντίθετη από αυτή του αμερικανού πρέσβη:

«Δεν μπορώ καν να φανταστώ κάτι τέτοιο. Ελλάδα και Τουρκία είναι μέλη του ΝΑΤΟ και δεν μπορεί να υπάρξει ένοπλη σύγκρουση μέσα στη συμμαχία».

Αναφερόμενος στα θέματα της οικονομίας και των μνημονίων εκτίμησε ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε καλό δρόμο και εμπνέει επενδυτικές ευκαιρίες τόσο στο εμπόριο, όσο και στον τουρισμό, ενώ σημείωσε ότι ήδη η Ρωσία έχει κάνει μια τεράστια επένδυση στην Ελούντα της Κρήτης που ξεπερνά τα 400 εκατομμύρια ευρώ!

Ο κ. Μάσλοφ εξέφρασε την εκτίμησή της Ρωσικής κυβέρνησης στην εμπιστοσύνη που δείχνει ο ελληνικός λαός στο πρόσωπο του Βλάντιμιρ Πούτιν, όπως αυτή καταγράφεται σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις. «Η συμπάθεια του ελληνικού λαού οφείλεται στις ιστορικές μας σχέσεις, στην κοινή πίστη αλλά και στην ανοιχτή - εποικοδομητική πολιτική που εφαρμόζει ο Πούτιν. Εμείς επιλέγουμε ισότιμο διάλογο και σεβασμό με τους εταίρους μας», κατέληξε ο κ. Μάσλοφ.

Για την ελληνική οικονομία


Ο Ρώσος πρεσβευτής, επισημαίνοντας μια βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, διαπίστωσε παράλληλα ότι υπάρχει ενίσχυση του διμερούς εμπορίου, αλλά και των τουριστικών ροών από τη Ρωσία, εκτιμώντας μάλιστα ότι θα υπάρξει αύξηση των τουριστικών ροών για εφέτος, με αποτέλεσμα οι Ρώσοι που θα επισκεφθούν εφέτος την Ελλάδα ενδεχομένως να φθάσουν το ένα εκατομμύριο τουρίστες, σε σχέση με τις 900 χιλιάδες που ήταν πέρυσι. Παράλληλα, τόνισε ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα γίνεται η μεγαλύτερη ξένη επένδυση που είναι ρωσική και αφορά μονάδα ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων στην Ελούντα της Κρήτης με προϋπολογισμό της τάξεως των 400 εκατομμυρίων ευρώ.


Για τους Έλληνες στρατιώτες που κρατούνται στην Τουρκία, το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο και το ονοματολογικό της πΓΔΜ.

Στο ερώτημα, αν τέθηκε το ζήτημα της απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων αξιωματικών που κρατούνται στην Τουρκία κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που είχαν ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Μάσλοφ είπε χαρακτηριστικά : «Δεν ήμουν παρών στις συνομιλίες. Δεν γνωρίζω τι συζήτησαν Δεν έχω ενημέρωση για το περιεχόμενο των συνομιλιών. Επομένως, δεν μπορώ να σας δώσω καμία απάντηση στο συγκεκριμένο ζήτημα».

Ο Ρώσος πρεσβευτής απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Ερωτηθείς μάλιστα αν συμμερίζεται τους φόβους του Αμερικανού πρεσβευτή στην Ελλάδα για ένα θερμό επεισόδιο, ο κ. Μάσλοφ είπε: «Αποκλείεται, δεν μπορώ να φανταστώ έναν πόλεμο μεταξύ δύο χωρών που είναι μέλη της Βορειοατλαντικής συμμαχίας».

Αλλά και στο θέμα των Σκοπίων, ο κ. Μάσλοφ, επικαλούμενος τις πρόσφατες δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, είπε ότι «οποιαδήποτε λύση χωρίς έξωθεν πιέσεις θα είναι αποδεκτή και πως, αν αυτή ενσωματωθεί στο Σύνταγμα της χώρας, θα την αναγνωρίσουμε όλοι». Παράλληλα επεσήμανε ότι η θέση της Ρωσίας για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ είναι «εντελώς αρνητική» καθώς «δεν μπορεί να συμβάλει στη σταθεροποίηση στα Βαλκάνια».

Θερμό επεισόδιο σημειώθηκε χθες βράδυ (9/4) στη νήσο Ρω, όταν τουρκικό ελικόπτερο, πιθανότατα της ακτοφυλακής, πραγματοποίησε χαμηλή πτήση σε ύψος 100-200 μέτρων...


Με τροχιοδεικτικά πυρά στον αέρα απάντησε η ελληνική φρουρά της νήσου Ρω στην προσέγγιση τουρκικού ελικοπτέρου αγνώστου τύπου σε πολύ χαμηλό ύψος.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο αρχιφύλακας αφού έκανε τις απαραίτητες ενέργειες έδωσε εντολή για τη ρίψη προειδοποιητικών τροχιοδεικτικών πυρών προς την αντίθετη κατεύθυνση του ελικοπτέρου, δείχνοντας ετοιμότητα και αποτελεσματικότητα.

Το ελικόπτερο που δεν αναγνωρίστηκε οπτικά αλλά μόνο ηχητικά και δεν είχε καταθέσει σχέδια πτήσεων, απομακρύνθηκε μετά τη ρίψη των τροχιοδεικτικών πυρών.

Το περιστατικό συνέβη το βράδυ της Δευτέρας του Πάσχα, περίπου στις 23.30.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΓΕΕΘΑ. το ελικόπτερο πετούσε μεν σε χαμηλό ύψος, ωστόσο δεν παραβίασε το FIR Αθηνών. 

Τι αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι


Κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας το χθεσινό περιστατικό στο νησί της Ρω ανέφεραν ότι «Δεν υπήρξε παραβίαση από το τουρκικό ελικόπτερο, λειτουργήσαμε προειδοποιητικά».

Ωστόσο υπογραμμίζεται πως η νυχτερινή πτήση με σβηστά φώτα, «στο πλαίσιο της εκ του ασφαλούς προκλητικότητας της γείτονος, εγκυμονεί κινδύνους».

Όπως τονίζεται, το τουρκικό ελικόπτερο πετούσε στα όρια του ελληνικού εναέριου χώρου με τα φώτα σβηστά, δεν παραβίασε εθνικό εναέριο χώρο, ωστόσο «λειτουργήσαμε προειδοποιητικά -αποτρεπτικά και το περιστατικό έληξε» σημειώνει το Μαξίμου.

Προσθέτει δε, πως δεν αξιολογούμε ως μείζον το συμβάν διότι δεν είχαμε παράβαση, «ωστόσο νυχτερινή πτήση με σβηστά φώτα πλησίον νήσων -αν και εντάσσεται στο πλαίσιο μιας τακτικής εκ του ασφαλούς προκλητικότητας από την πλευρά της Τουρκίας- εγκυμονεί κινδύνους ατυχήματος».
 

 Σύσκεψη και στο Πεντάγωνο


Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας επιβεβαιώνει το περιστατικό κοντά στη Ρω. Μάλιστα πηγές του υπουργείου ανέφεραν πως το ελικόπτερο δεν έφτασε πάνω από τη νήσο Ρω, αλλά πετούσε σε χαμηλό ύψος κοντά στη νήσο. Ωστόσο η γρήγορη και δυναμική αντίδραση των ανδρών της ελληνικής φρουράς έβαλε τέλος στο περιστατικό. Πάντως, σε κάθε περίπτωση το επεισόδιο χαρακτηρίζεται θερμό, ενώ στο Πεντάγωνο βρίσκεται σε εξέλιξη έκτακτη σύσκεψη.

Ιδιες πηγές αναφέρουν πως είναι πολύ πιθανό οι Τούρκοι με το ελικόπτερο να θέλησαν να τσεκάρουν τον χρόνο και το είδος της ελληνικής αντίδρασης. Ωστόσο η αποκάλυψη ότι το ελικόπτερο έκανε χαμηλή πτήση σε ύψος 100-200 μέτρων δείχνει ότι η Άγκυρα τσεκάρει τα αντανακλαστικά και το είδος της αντίδρασης της ελληνικής φρουράς.

Όπως αναφέρει το OnAlert, μετά το επεισόδιο συγκλήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο ΓΕΕΘΑ για την εκτίμηση της κατάστασης. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια επικίνδυνη κλιμάκωση, καθώς υπήρξαν και άλλες πτήσεις κοντά στη Ρω τα προηγούμενα 24ωρα, πτήσεις οι οποίες ίσως αποτελούσαν τον προπομπό της χθεσινοβραδινής ενέργειας.

Στο EuroWorking Group αναμένεται να γίνει η πρώτη συζήτηση για τη στρατηγική ανάπτυξης που θα ακολουθήσει η Ελλάδα μετά την έξοδο από το μνημόνιο...

Κλίμα αισιοδοξίας ως προς την τελική έκβαση της διαπραγμάτευσης για την έγκαιρη και επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος επικρατεί στις Βρυξέλλες, ενόψει του Eurogroup της 27ης Απριλίου στη Σόφια.

Στο μεθαυριανό EuroWorking Group (EwG) αναμένεται να γίνει η πρώτη συζήτηση για τη στρατηγική ανάπτυξης που θα ακολουθήσει η Ελλάδα μετά την έξοδο από το μνημόνιο, εγκαινιάζοντας ένα κρίσιμο δεκαπενθήμερο για το ελληνικό ζήτημα. Ερωτηθείς σχετικά ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδιος για ζητήματα Οικονομίας, Κρίστιαν Σπαρ, ανέφερε ότι οι θεσμοί συνεργάζονται με τις ελληνικές αρχές σε ό,τι αφορά την αναπτυξιακή στρατηγική για την Ελλάδα και ότι αυτή θα συζητηθεί στο επόμενο Eurogroup.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι επικεφαλής των θεσμών για το ελληνικό ζήτημα επεξεργάζονται ήδη το προσχέδιο της ελληνικής αναπτυξιακής στρατηγικής, το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί επίσημα από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο στους ομολόγους του στη Σόφια.

Γενικότερα, στόχος όλων των πλευρών είναι στο άτυπο Eurogroup στη Σόφια, στις 27 Απριλίου, να έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες διεργασίες προκειμένου να επιτευχθεί μια προκαταρκτική συμφωνία για το τέλος του προγράμματος, την οποία θα ενστερνίζεται και το ΔΝΤ.

Εν τω μεταξύ, οι συζητήσεις με το ΔΝΤ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αναμένεται να κορυφωθούν στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στις 20-22 Απριλίου στην Ουάσινγκτον, ενώ οι αρμόδιοι αξιωματούχοι εκφράζουν την πεποίθηση ότι στη συνέχεια, το Ταμείο θα είναι σε θέση να ενεργοποιήσει το πρόγραμμά του με την Ελλάδα.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι Βρυξέλλες παραμένουν προσηλωμένες στο αρχικό χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με το οποίο στο Eurogroup του Ιουνίου, θα είναι δυνατή η επίτευξη της τελικής συμφωνίας που θα περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης, την ελάφρυνση του χρέους και τη μεταμνημονιακή επιτήρηση.

Σε ό,τι αφορά την τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση, οι επικεφαλής των θεσμών αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα στις αρχές Μαΐου, εν μέσω θετικού κλίματος για την έγκαιρη ολοκλήρωσή της.

Ειδικότερα, στη βελγική πρωτεύουσα δεν φαίνεται να ανησυχούν για ενδεχόμενες καθυστερήσεις και εκτιμάται ότι τα προαπαιτούμενα που περιλαμβάνονται σε αυτήν την αξιολόγηση, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αφορούν τον τομέα της ενέργειας και τις ιδιωτικοποιήσεις, θα προχωρήσουν κανονικά, έτσι ώστε να είναι όλα έτοιμα τον Ιούνιο.

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.