04/28/18

Έχουμε αρχίσει να συζητάμε το «πλαίσιο» εποπτείας μετά το ελληνικό πρόγραμμα, σε συνδυασμό με το ζήτημα του χρέους, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ...


Στο χρέος και στο «πλαίσιο» της μεταμνημονιακής εποπτείας θα επικεντρωθούν τις επόμενες εβδομάδες οι διεργασίες εντός της Ευρωζώνης για το ελληνικό ζήτημα. Αυτό δήλωσε σήμερα από τη Σόφια ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Γερμανό ομόλογό του, Όλαφ Σολτς, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του Ecofin.

«Έχουμε κάνει πρόοδο», δήλωσε ο Μπρουνό Λεμέρ σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό ζήτημα, σημειώνοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης τον Ιούνιο.

Έχουμε αρχίσει να συζητάμε το «πλαίσιο» εποπτείας μετά το ελληνικό πρόγραμμα, σε συνδυασμό με το ζήτημα του χρέους, ανέφερε στη συνέχεια ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών. «Πιστεύουμε ότι αυτό το πλαίσιο πρέπει να είναι σαφές, συνολικό και αξιόπιστο για τις αγορές. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πάνω σε αυτό τις επόμενες εβδομάδες», πρόσθεσε.

Εξάλλου, ο Μπρουνό Λεμέρ παρατήρησε ότι εδώ και πολλά χρόνια ήταν ασυνήθιστη μια «κοινή συνέντευξη» των υπουργών Οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανίας και τόνισε ότι η σημερινή κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Όλαφ Σολτς στέλνει ένα σαφές μήνυμα για την ισχυρή βούληση Γαλλίας-Γερμανίας να βρουν λύση στα θέματα που αφορούν την εμβάθυνση και την ολοκλήρωση της Ευρωζώνης.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι τον Ιούνιο θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις και ανέφερε ότι η Γερμανία εργάζεται και συζητά διμερώς με τη Γαλλία, όσο και με άλλες χώρες πάνω σε όλα τα ζητήματα που αφορούν την εμβάθυνση της ευρωζώνης. Σημείωσε, επίσης, ότι προκειμένου να υπάρξει πρόοδος σε όλα τα ζητήματα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών θα επισκεφθεί σύντομα το Βερολίνο.

Τέλος, τόσο ο Γάλλος όσο και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επισήμαναν ότι λόγω της σταθερής οικονομικής ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια στην Ευρωζώνη, δημιουργούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις για την προώθηση νέων μεταρρυθμίσεων.

Στην εκτίμηση ότι η Ελλάδα αλλάζει οριστικά σελίδα προέβη χθες από το βήμα της ετήσιας συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) ο επικεφαλής εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς...


«Η Ελλάδα αλλάζει σελίδα. Είναι μια περίοδος πολύ κρίσιμη όπου μετά από σχεδόν δέκα χρόνια πρωτοφανούς δημοσιονομικής προσαρμογής η Ελλάδα μπαίνει σε μια νέα φάση» αυτό ανέφερε ο επικεφαλής εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς μιλώντας χθες στην ανοιχτή συνεδρίαση της ετήσιας συνέλευσης των μελών του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων.

Όπως τόνισε στην ομιλία του ο κ. Σχοινάς «όλα τα ελληνικά προγράμματα έτσι όπως εφαρμόστηκαν στη χώρα μας, από τη σκοπιά της Ευρώπης, ποτέ δεν είχαν ειδωθεί ως προγράμματα αμιγώς οικονομικοκεντρικά. Υπήρχε ένα σημαντικό δημοσιονομικό πρόσημο αλλά η Ευρώπη πάντοτε έβλεπε τα προγράμματα προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας μετά την κρίση ως μια μεγάλη ευκαιρία, ίσως την τελευταία, να αποκτήσει η Ελλάδα ένα νέο, άξιο, σύγχρονο κράτος με μεταρρυθμίσεις σε όλο το εύρος των παραγωγικών και διοικητικών θεσμών της χώρας, με τράπεζες που θα λειτουργούν υπέρ της ανάπτυξης και της πραγματικής οικονομίας, με παιδεία ανοιχτή σε όλους, με μια οικονομία που δεν θα αφήνει χρέη στους νέους Έλληνες αλλά θα δημιουργεί ευκαιρίες. Τα ελληνικά προγράμματα σχεδιάστηκαν και για αυτό τον σκοπό και πολλές από αυτές τις μεταρρυθμίσεις, ίσως οι περισσότερες έχουν ήδη εισαχθεί στην ελληνική έννομη τάξη».

Ωστόσο, ο κ. Σχοινάς στην ομιλία του επεσήμανε ότι «η ψήφιση των μεταρρυθμίσεων δεν είναι αρκετή. Είναι αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη για το πέρασμα στη νέα εποχή. Πρέπει όλοι μαζί, ο πολιτικός κόσμος, οι παραγωγικές τάξεις της χώρας και οι κοινωνικοί εταίροι να έχουν μια αυξημένη θέληση οι μεταρρυθμίσεις να εφαρμοστούν στην πράξη σωστά. Θα είναι ένα μεγάλο λάθος, ίσως ένα δεύτερο λάθος που δεν πρέπει να ξανακάνουμε, να περιμένουμε να μας επιβάλλουν το αυτονόητο».

Η επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα γεννάει, σύμφωνα με τον κ. Σχοινά, ένα ευρύτερο κλίμα αισιοδοξίας και ανέλυσε τους τρεις λόγους για τους οποίους βλέπει το μέλλον της Ελλάδας και της ελληνικής οικονομίας με καλύτερες προοπτικές.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «οι ιστορικές θυσίες των Ελλήνων, χωρίς προηγούμενο, άνοιξαν το κλειδί της μετάβασης στην κανονικότητα. Δεν υπάρχει προηγούμενο χώρας σε καμία περιοχή του κόσμου που να δέχθηκε την απώλεια σχεδόν του 25% του ΑΕΠ της χωρίς να γίνει επανάσταση. Εκείνο το καλοκαίρι του Ιουλίου όταν η Ελλάδα κινδύνεψε να χωριστεί σε 40% ευρωπαίους και 60% μη ευρωπαίους, εκείνες τις μαύρες μέρες που η χώρα βρέθηκε στον αέρα γεωπολιτικά, είχαμε την ευτυχή κατάληξη αυτό το ρήγμα να μην βαθύνει αλλά να επουλωθεί».

Παράλληλα, «το χρέος της χώρας βρίσκεται πλέον στα χέρια της ευρωπαϊκής οικογένειας. Το 80% ίσως και παραπάνω του χρέους βρίσκεται στον ESM δηλαδή στους εταίρους».

Τέλος, «η Ευρώπη στη νέα περίοδο θα βρίσκεται δίπλα και όχι απέναντι στην Ελλάδα. Μόνο το τελευταία τρία χρόνια αυτή η χώρα δέχθηκε χρηματοδοτήσεις πέρα από τα 45,9 δισ. ευρώ χαμηλότοκων δανείων από τον ESM, 15,9 δισ. ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία. Δεν υπάρχει προηγούμενο τέτοιας κοινοτικής συνδρομής από τα κοινοτικά ταμεία και σε αυτά πρέπει να προστεθούν τα 9,3 δισ. ευρώ από το σχέδιο Γιούνκερ».

«Όλα αυτά είναι έμπρακτη, απτή, συγκεκριμένη έκφραση αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια χώρα όπου έχει κάνει τη σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή και προσπαθεί πια, σε λίγους μήνες, να σταθεί μόνη της, αυτόνομα, ανεξάρτητα, αυτεξούσια στα πόδια της» ανέφερε ο κ. Σχοινάς.

Την σημασία της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους για την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπογραμμίζει το γερμανικό περιοδικό Stern...

«Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν κοστίζει στον Γερμανό φορολογούμενο ούτε μια δεκάρα. Πολλοί δεν το καταλαβαίνουν, επειδή πιστεύουν ότι γεμίσαμε βαγόνια τρένων με ευρώ και τα στείλαμε από το Βερολίνο στην Αθήνα. Αλλά αυτό δεν είναι σωστό. Από τον γερμανικό προϋπολογισμό δεν εισέρευσε ούτε ένα ευρώ στην Ελλάδα», γράφει το γερμανικό περιοδικό Stern.

«Αυτό οφείλεται στο περίπλοκο σύστημα διάσωσης. Η Γερμανία βοήθησε την Αθήνα με δύο τρόπους: αρχικά, το Πιστωτικό Ίδρυμα για την Ανοικοδόμηση (Kreditanstalt für Wiederaufbau / KfW) χορήγησε περίπου 15 δισ. ευρώ δάνειο, αργότερα η Γερμανία έδωσε σχεδόν 22 δισ. ευρώ στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας / EΜΣ (ESM). Επρόκειτο για εγγύηση ώστε ο ΕSM να πάρει δάνεια από τις παγκόσμιες αγορές και τα οποία χορήγησε στη συνέχεια στην Ελλάδα, υπό όρους φυσικά», σημειώνει το Stern και εξηγεί ότι «με τη μείωση του χρέους, συμβαίνουν τα εξής: τα δάνεια, τα οποία αυτή τη στιγμή έχουν διάρκεια κατα μέσο όρο 32,5 χρόνια, παρατείνονται κατά μερικά χρόνια, ενώ οι τόκοι καθίστανται αργότερα απαιτητοί. Δεν διαγράφονται τα χρέη της Ελλάδος, ούτε καν μερικώς. Αυτό σημαίνει ότι ο ESM και το KfW θα περιμένουν περισσότερο διάστημα για να πάρουν πίσω τα χρήματά τους. Αυτό είναι όλο. Ο Γερμανός φορολογούμενος δεν θα νοιώσει τίποτα».

Το γερμανικό περιοδικό σημειώνει ότι «το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα λήγει στα τέλη Αυγούστου και τα κράτη του ευρώ πρέπει να αποφασίσουν εάν θα προχωρήσουν σε ελάφρυνση του χρέους της. Το σχέδιο πρέπει, επίσης, να το εγκρίνουν τα μέλη του γερμανικού κοινοβουλίου, κάτι το οποίο θα είναι δύσκολο, διότι κατά την ψηφοφορία για το τελευταίο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα το 2015 κατά ψήφισαν πάνω από 60 βουλευτές. Τόσους πολλούς διαφωνούντες δεν μπορεί να αντέξει η νέα κυβέρνηση, η πλειοψηφία θα εξανεμιστεί. Η Άνγκελα Μέρκελ και ο Ολαφ Σολτς θα τελείωναν, πριν καν ξεκινήσουν. Το AfD και το FDP γνωρίζουν αυτόν τον κίνδυνο και θα προκαλέσουν αναταραχή στο συνασπισμό. Θα κακολογούν τους "πτωχευμένους Έλληνες", θρηνώντας τα δισ. που υποτίθεται ότι έστειλαν στην Αθήνα οι Γερμανοί φορολογούμενοι και πολλοί δήθεν ειδικοί και δήθεν σοβαροί δημοσιογράφοι θα συνταχθούν με τον χορό, επειδή τίποτα δεν είναι πιο εύκολο να ευχαριστήσεις τους θαμώνες στα γερμανικά στέκια από ό,τι με την ρητορική κατά των τεμπέληδων Ελλήνων και το κακό ευρώ».

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται επίσης ότι όταν οι πιστωτές ενέκριναν το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας το 2016, διαβεβαίωσαν την Ελλάδα ότι θα γίνει ελάφρυνση του χρέους αν η κυβέρνηση κάνει μεταρρυθμίσεις. Κατά το μάλλον ή ήττον, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τα κατάφερε. Η ανεργία μειώθηκε, η οικονομία αναπτύσσεται, ακόμη και στις κεφαλαιαγορές αρέσουν ξανά οι Ελληνες. «Φυσικά», προσθέτει,«και συνεχίζουν να υπάρχουν αδυναμίες. Η διαφθορά και ο νεποτισμός δεν πατάχθηκαν, η αναδιοργάνωση της διοίκησης προχωρά μεν ικανοποιητικά αλλά αργά, η κατάσταση βελτιώνεται πολύ αργά. Αυτήν την πρόοδο πρέπει (όμως) να την ενισχύσουμε και να κρατήσουμε το λόγο μας».

Ένας άλλος βασικός λόγος για την ελάφρυνση του χρέους, σύμφωνα με το Stern είναι η Κίνα. Γράφει συγκεκριμένα: «Οι Κινέζοι εξαπλώνονται στην Ευρώπη. Με τα χρήματα, τις αγορές επιχειρήσεων και τα κατασκευαστικά έργα, αποκτούν επιρροή, για παράδειγμα στην Ουγγαρία και την Τσεχία, αλλά και στην Ελλάδα. Εκεί μισθώνουν το λιμάνι του Πειραιά και επενδύουν σε εταιρείες ενέργειας. Η δραστηριοποίηση αφήνει σημάδια, οι Έλληνες προσανατολίζονται προς την Ανατολή. Όταν η ΕΕ θέλησε να καταδικάσει την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα πέρυσι, οι Έλληνες απάντησαν όχι. Μια προγραμματισμένη (καταδικαστική) δήλωση δεν αποτελεί "εποικοδομητική κριτική", είπαν. Η συνοχή στην Ευρώπη καταρρέει. Το χάσμα μεταξύ Βορρά και Νότου είναι αρκετά μεγάλο, δεν χρειάζεται να διευρυνθεί και να αποξενωθούν οι Έλληνες. Η απόρριψη της ελάφρυνσης του χρέους θα αποτελούσε προσβολή. Οι Έλληνες προσπαθούν, υποφέρουν από μια πρωτοφανή πολιτική λιτότητας, αλλά σημειώνουν προόδους. Το να μην τους βοηθήσουμε θα ήταν σκληρόκαρδο και θα τους οδηγούσε στο στρατόπεδο της Κίνας. Αυτό δεν θα ήταν ξεκίνημα για την Ευρώπη, όπως υπόσχεται η νέα κυβέρνηση. Θα ήταν διάλυση».

«Και όλα αυτά», συνεχίζει, «εξαιτίας μιας ελάφρυνσης χρέους που δεν μας κοστίζει ούτε μια δεκάρα. Μιας ελάφρυνσης χρέους, εξαιτίας της οποίας δεν θα κλείσει κανένα νηπιαγωγείο, δεν θα πρέπει να απολυθεί κανένας εκπαιδευτικός και καμιά γέφυρα δεν θα μείνει ανεπισκεύαστη. Είναι μια συζήτηση για πλασματικούς αριθμούς, μια συζήτηση που εξυπηρετεί προκαταλήψεις και δημιουργεί σύγχιση στο κεφάλι».

«Ένα πράγμα θα πρέπει να είναι σαφές: Όποιος είναι κατά της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, δεν τον ενδιαφέρουν τα χρήματα των φορολογουμένων. Τον ενδιαφέρει κάτι άλλο. Θέλει να καταστρέψει το μεγαλύτερο επίτευγμα μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, την Ευρωπαϊκή Ένωση, της οποίας οι αξίες, η δημοκρατία, ο διαφωτισμός και η αλληλεγγύη, θα πρέπει να καταστούν περιφρονητέες, έτσι ώστε μια μέρα κάποιοι άλλοι να πάρουν την εξουσία. Οι εθνικιστές. Οι κληρονόμοι του Βίκτορ Ορμπαν και της Μαρί Λεπέν. Όποιος ενδιαφέρεται για την ευρωπαϊκή ενοποίηση, πρέπει να το εμποδίσει. Ο τελικός της Ευρώπης αρχίζει», καταλήγει το γερμανικό περιοδικό.
kontranews.gr

Η ιστορική συνάντηση τράβηξε τα βλέμματα των μέσων ενημέρωσης από όλο τον κόσμο, καθώς ο Κιμ Γιονγκ Ουν έγινε ο πρώτος ηγέτης που πάτησε έδαφος της Νότιας Κορέας από το 1953. Κάτι αντίστοιχο έκανε όμως και ο πρόεδρος της Νότιας, που περιηγήθηκε για λίγο σε έδαφος της Βόρειας...


Ο ηγετης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν και ο πρόεδρος της Νότιας Μουν Τζε Ιν ολοκλήρωσαν με τον καλύτερο τρόπο μια ιστορική σύνοδο κορυφής, τα αποτελέσματα της οποίας ελάχιστοι είχαν προβλέψει. Παρόλα αυτά, δεν λείπουν και εκείνοι που παραμένουν σκεπτικοί.

Ο Μάικλ Ο' Χάνλον εργάζεται στο Ινστιτούτο Brookings και δεν πανηγυρίζει, ωστόσο βλέπει θετικά τς εξελίξεις. Όπως λέει, «ο Κιμ προσπαθεί να πετύχει την καλύτερη συμφωνία κάνοντας τις ελάχιστες παραχωρήσεις. Και έτσι μιλάμε για μια συνθήκη ειρήνης και διενέργεια μερικών ακόμα συναντήσεων, όμως αυτά είναι τα εύκολα».

«Χαίρομαι που βλέπω τον Πρόεδρο Κιμ να συμπεριφέρεται με έξυπνο τρόπο. Πέρυσι φαινόταν σχεδόν τρελός, νόμιζε κανείς ότι θα μπορούσε να μας οδηγήσει στο χείλος του πολέμου ή και ακόμα παραπέρα. Το γεγονός ότι ενεργεί με έναν έξυπνο τρόπο, έστω και αν έχει εγωιστικό υπόβαθρο και ενδεχομένως πονηρά κίνητρα, ακόμα και αυτό είναι πρόοδος στα μάτια μου», λέει ο Μάικλ Ο' Χάνλον.

Η διακήρυξη που υπέγραψαν οι δύο ηγέτες περιλαμβάνει υποσχέσεις για τη μείωση στρατιωτικών όπλων, την παύση «εχθρικών και προπαγανδιστικών ενεργειών» και από τις δύο πλευτές αλλά και την μετατροπή της αποστρατικοποιημένης ζώνη σε «ζώνη ειρήνης».

Ο αναλυτής του Brookings αναφέρει: «Αυτές οι συναντήσεις αλλάζουν το κλίμα αλλά δεν βοηθούν τόσο πολύ στην ουσία επειδή η ουσία εξακολουθεί να είναι αυτή η βασική αλήθεια: Πώς θα γίνει το πρώτο βήμα για μια πυρηνική συμφωνία που θα οδηγήσει στην αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας, όταν κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί βραχυπρόθεσμα;».

Η ιστορική συνάντηση τράβηξε τα βλέμματα των μέσων ενημέρωσης από όλο τον κόσμο, καθώς ο Κιμ Γιονγκ Ουν έγινε ο πρώτος ηγέτης που πάτησε έδαφος της Νότιας Κορέας από το 1953. Κάτι αντίστοιχο έκανε όμως και ο πρόεδρος της Νότιας, που περιηγήθηκε για λίγο σε έδαφος της Βόρειας. Οι δυο τους συναντήθηκαν στην αποστρατικοποιημένη ζώνη που χωρίζει τα δυο κράτη και σύμφωνα με την κοινή διακήρυξη, μέσα στην χρονιά θα ξανασυναντηθούν για να υπογράψουν την συνθήκη ειρήνης που θα τερματίσει και επίσημα τον κορεατικό πόλεμο.

euronews

Το άτυπο Eurogroup της Σόφιας, το πρώτο στο οποίο συμμετείχε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, βάζει στο μικροσκόπιό του ο γερμανικός Τύπος...


Ο γερμανικός Τύπος αποτιμά το άτυπο Eurogroup της Σόφιας, παρατηρώντας ότι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς τηρεί σιγή ιχθύος την ώρα που η γερμανική κυβέρνηση «αναζητά τη γραμμή της» στο ελληνικό ζήτημα.
 
«Οι προσδοκίες των υπολοίπων ήταν μεγάλες κατά την άφιξη του Όλαφ Σολτς το πρωί της Παρασκευής στη Σόφια. Όμως ο διάδοχος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν προσπάθησε καθόλου να εκπέμψει ενεργητικότητα. Ο Σολτς στάθηκε μπροστά στους δημοσιογράφους στον πρωινό ήλιο και είπε με πλήρη ηρεμία ότι στο ζήτημα της Ελλάδας γίνονται τα επόμενα βήματα που εκκρεμούν», γράφει η Süddeutsche Zeitung και σχολιάζει: «Η ηρεμία που εκπέμπει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών έχει από τη μια πλευρά κάτι το ευεργετικό. Άλλωστε στα χρόνια της ελληνικής κρίσης υπήρξε ήδη αρκετή αναστάτωση. Από την άλλη όμως ο χρόνος πιέζει. Στις 20 Αυγούστου πρόκειται να ολοκληρωθεί το τρίτο δανειακό πρόγραμμα. (…) Όμως μέχρι να μπορέσει να ξαναδοθεί η οικονομική ελευθερία στην Αθήνα υπάρχουν ακόμη πολλά ζητήματα που πρέπει να διευκρινιστούν. Και αυτά εξαρτώνται καθοριστικά από τη στάση που θα τηρήσει η γερμανική κυβέρνηση».

Η εφημερίδα του Μονάχου σχολιάζει ότι στο θέμα της ελληνικής κρίσης «όλοι περιμένουν τη Γερμανία» και επισημαίνει: «Οι ευρωπαίοι δανειστές ήθελαν αρχικά να συναντηθούν στη Σόφια με υψηλόβαθμους εκπροσώπους του ΔΝΤ προκειμένου να συζητήσουν για μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Ωστόσο, τελικά δεν έγινε τίποτα. Η γερμανική κυβέρνηση αναζητά ακόμη τη γραμμή της στην πολιτική της έναντι της Ελλάδας».

«Ολοένα και πιο απίθανη» η συμμετοχή του ΔΝΤ


Η Frankfurter Allgemeine Zeitung παρατηρεί ότι «ο Σολτς κρατάει κλειστά τα χαρτιά του στο θέμα της Ελλάδας». Σύμφωνα με την εφημερίδα της Φραγκφούρτης, «κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων (σ.σ. στο Eurogroup της Σόφιας) δεν πήρε καθόλου τον λόγο σύμφωνα με συμμετέχοντες». Μπροστά τις κάμερες «δεν είπε τίποτα σχετικά με τα επίμαχα στη Γερμανία ζητήματα, όπως το θέμα των πιθανών μέτρων ελάφρυνσης χρέους για την Αθήνα και το ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ (σ.σ. στο τρέχον ελληνικό πρόγραμμα)».

Σύμφωνα με την FAZ, «στο μεταξύ γίνεται ολοένα και πιο απίθανο να εκπονήσει το ΔΝΤ ένα δικό του δανειακό πρόγραμμα, όπως είχε θέσει ως προϋπόθεση το γερμανικό κοινοβούλιο το 2015 προκειμένου να εγκρίνει το πρόγραμμα του ESM (σ.σ. για την Ελλάδα)». Ο αρθρογράφος υπογραμμίζει ότι «ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οικονομικών δεν έχει απαντήσει ακόμη στο ερώτημα εάν θα θεωρούσε κακό το ενδεχόμενο να μη συμμετάσχει τελικά το Ταμείο».

Η Hannoversche Allgemeine Zeitung σχολιάζει ότι «ο Σολτς είναι ελάχιστα διαφορετικός από τον Σόιμπλε» και σημειώνει: «Υπήρχαν μεγάλες προσδοκίες από τον Όλαφ Σολτς κατά την πρώτη του συμμετοχή στο Eurogroup στη Σόφια. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών ήθελε άλλοτε να έχει διαφορετική παρουσία από τον Σόιμπλε. Όμως σε ό,τι αφορά την επιβολή λιτότητας κατά της Ελλάδας παραμένει παρόμοια σκληρός με τον προκάτοχό του».

«Αφήστε τους να προχωρήσουν»


Η Zeit τονίζει την ανάγκη εξόδου της Ελλάδας από τα προγράμματα λιτότητας. «Αφήστε τους να προχωρήσουν», γράφει η εβδομαδιαία εφημερίδα του Αμβούργου στην ηλεκτρονική της έκδοση, με τον αρθρογράφο να απευθύνεται μάλλον στη γερμανική κυβέρνηση. «Οκτώ χρόνια, τρία πακέτα βοήθειας. Το πρόγραμμα για την Ελλάδα πρόκειται να τελειώσει σύντομα. Μόνο η Γερμανία δεν θέλει να εγκαταλείψει τους ελέγχους. Έτσι όμως η χώρα δεν θα γίνει ποτέ κυρίαρχη».

Η Zeit επισημαίνει ότι το Βερολίνο εμμένει στη συνέχιση του αυστηρού ελέγχου παρά το γεγονός ότι «η σημερινή κυβέρνηση στην Αθήνα, σε αντίθεση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, τήρησε τους όρους των δανειστών και εφήρμοσε το πρόγραμμα λιτότητας. (…) Τις επόμενες εβδομάδες, μέχρι τα τέλη Ιουνίου, θα αποφασιστεί εάν η εποχή της ελληνικής κρίσης θα οδηγηθεί προς το τέλος της ή εάν θα συνεχιστεί ατελείωτα. Σίγουρα για τους δανειστές διατηρείται η αβεβαιότητα ότι στα επόμενα 30 με 40 χρόνια, κατά τα οποία η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει τα χρέη της, ενδέχεται να αλλάξουν ορισμένα πράγματα στην Αθήνα σε πολιτικό επίπεδο και μια νέα κυβέρνηση να μην αισθάνεται πλέον υποχρεωμένη να τηρήσει τους καθορισμένους δημοσιονομικούς στόχους».
Άρης Καλτιριμτζής/Deutsche Welle

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές στόχος τώρα είναι το ταχύτερο δυνατό να μπουν οι τελικές υπογραφές με τους Αμερικανούς και το πρώτο αεροσκάφος να πετάξει για την Αμερική μέσα στους επόμενους 3 μήνες... 


Έκλεισε το θέμα της αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16 της πολεμικής μας αεροπορίας. Σε νέα, έκτακτη συνεδρίαση υπό τον πρωθυπουργό, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας ενέκρινε σήμερα ομόφωνα την υλοποίηση του προγράμματος αναβάθμισης 85 αεροσκαφών. Το ΚΥΣΕΑ συνεδρίασε εκτάκτως σε συνέχεια της συνεδρίασης της περασμένης Δευτέρας με αντικείμενο την αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16.

Κατόπιν ενημέρωσης του υπουργού Εθνικής Άμυνας ότι η αμερικανική πλευρά έχει καταρχήν αποδεχθεί την αναθεωρημένη ελληνική πρόταση, που λαμβάνει υπόψη τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της χώρας τα επόμενα έτη, το ΚΥΣΕΑ ομοφώνως ενέκρινε την υλοποίηση του προγράμματος αναβάθμισης 85 αεροσκαφών.

Το κόστος της αναβάθμισης των F-16 σε VIPER υπολογίζεται σε 1,5 δισ. δολάρια.
Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές στόχος τώρα είναι το ταχύτερο δυνατό να μπουν οι τελικές υπογραφές με τους Αμερικανούς και το πρώτο αεροσκάφος να πετάξει για την Αμερική μέσα στους επόμενους 3 μήνες.

Το χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή του F-16 ως αναβαθμισμένο πλέον είναι το 2020 και μετά να ξεκινήσει η γραμμή παραγωγής των αεροσκαφών στην ΕΑΒ, στην Τανάγρα.

Η προκαταβολή της χώρας μας αναμένετε να είναι κοντά στα 50 εκ. ενώ το πρόγραμμα όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος θα φτάσει το 1,1 δις.

Την ομόφωνη έγκριση του ΚΥΣΕΑ χαιρετίζει ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ. Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο κ. Πάιατ κάνει λόγο για μια «μεγάλη ημέρα» για τους συμμάχους μας, το ελληνικό υπουργείο ‘Αμυνας και την ελληνική Πολεμική Αεροπορία, καθώς η Ελλάδα προχωρά στην αναβάθμιση των F-16 μετά την επίσκεψη, τον περασμένο Οκτώβριο, του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Λευκό Οίκο. Επίσης, συγχαίρει τον υπουργό Εθνικής ‘Αμυνας, Πάνο Καμμένο και την ομάδα του.

Τζέφρι Πάιατ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Υπάρχει μια «φανταστική ευκαιρία» για την Ελλάδα να βγει από την κρίση και να περάσει στην ανάπτυξη...


Υπάρχει μια "φανταστική ευκαιρία" να βγει η Ελλάδα από την κρίση και να μπει σε μια εποχή ανάπτυξης, τόνισε ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στο περιθώριο χθεσινοβραδινής εκδήλωσης των αποφοίτων αμερικανικών πανεπιστημίων και του φορέα "Νέο Ρεύμα-Νέο Όραμα", στη Θεσσαλονίκη.

Ερωτηθείς εάν έχει έρθει η ώρα να τελειώσει η συζήτηση για την κρίση και να μπούμε σε μια εποχή ανάπτυξης, ο Αμερικανός πρεσβευτής υπογράμμισε πως υπάρχει μια "φανταστική ευκαιρία" και ότι "οι ΗΠΑ θα κάνουν ό,τι μπορούν για να το στηρίξουν αυτό" και "να στείλουν ένα θετικό μήνυμα στους Αμερικανούς επενδυτές, να διαδώσουν το μήνυμα για τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που υπάρχουν εδώ".

Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι "είναι πολύ σημαντικό ασφαλώς να συνεχίσει η Ελλάδα να καταδεικνύει τη δέσμευσή της απέναντι στο μεταρρυθμιστικό έργο, μια μεταρρυθμιστική διαδικασία, που ανήκει και καθορίζεται από την ελληνική κυβέρνηση", όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

"Με έχουν ενθαρρύνει όσα έχουν πει ο αντιπρόεδρος κ. Δραγασάκης και ο υπουργός (Οικονομικών) κ. Τσακαλώτος και το υπόλοιπο οικονομικό επιτελείο, αλλά αυτό είναι κάτι που θα το αποφασίσει η ελληνική κυβένηση και ο ελληνικός λαός" σημείωσε ο κ. Πάιατ, ο οποίος δήλωσε "πολύ αισιόδοξος" και διαβεβαίωσε για ακόμη μια φορά πως "η αμερικανική κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να διασφαλίσει ότι η διαδικασία αυτή θα είναι επιτυχής".

Όπως είχε πει και λίγο νωρίτερα, από το βήμα της εκδήλωσης, οι ΗΠΑ θέλουν να βοηθήσουν ώστε να διασφαλιστεί πως η φετινή χρονιά θα είναι όντως η χρονιά που η Ελλάδα θα γυρίσει σελίδα από την κρίση. 
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.