05/21/18

Ο Ρ. Τ. Ερντογάν δίνει μεγάλη έμφαση στην οικοδόμηση του ισλαμικού προφίλ της Τουρκίας και στην ανάληψη ηγετικού ρόλου στο μουσουλμανικό κόσμο εκμεταλλευόμενος εμφανώς την απόφαση μεταφοράς της αμερικανικής διπλωματικής αντιπροσωπείας στην Ιερουσαλήμ...της Αντωνίας Δήμου (*)

H απόφαση του προέδρου Τραμπ για μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ αποτέλεσε νερό στον ισλαμικό μύλο του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, ο οποίος επιδιώκει να παίξει ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση πανισλαμικών πολιτικών. Η κυβέρνηση Ερντογάν δίνει μεγάλη έμφαση στην οικοδόμηση του ισλαμικού προφίλ της Τουρκίας και στην ανάληψη ηγετικού ρόλου στο μουσουλμανικό κόσμο εκμεταλλευόμενος εμφανώς την απόφαση μεταφοράς της αμερικανικής διπλωματικής αντιπροσωπείας στην Ιερουσαλήμ.

Και τούτο διότι η Ιερουσαλήμ αποτελεί επί αιώνες την ιερή πόλη των Μουσουλμάνων, Εβραίων και Χριστιανών δηλαδή πιστών των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών. Την ίδια στιγμή η πόλη βρίσκεται στον πυρήνα της ισραηλο-παλαιστινιακής διένεξης καθώς η αποσαφήνιση του τελικού της καθεστώτος, αποτελεί προϋπόθεση για μία συνολική ειρηνευτική διευθέτηση. Παρελθούσες ισραηλινο-παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις επί του τελικού καθεστώτος της Ιερουσαλήμ, όπως αυτές υπό την αιγίδα των ΗΠΑ στο Κάμπ Ντέιβιντ ΙΙ το 2000, εστίασαν σε λύση, η οποία αναγνώριζε την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του παλαιστινιακού κράτους και τη Δυτική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του κράτους του Ισραήλ.

Η πρόσφατη αμερικανική απόφαση, ωστόσο, ήρθε να ανατρέψει τα μέχρι σήμερα δεδομένα, ευνοώντας την πολιτική καπήλευσης του θρησκευτικού συμβολισμού της Ιερουσαλήμ εκ μέρους της Άγκυρας. Η Τουρκία επιχειρεί να εμφανισθεί ως θεματοφύλακας της Ιερουσαλήμ εκμεταλλευόμενη την ισραηλινο-παλαιστινιακή ένταση και οξύνοντας τις σχέσεις με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Ειδικά ως προς το δεύτερο, η ανταλλαγή επικοινωνιακών πυρών ανάμεσα στον Iσραηλινό πρωθυπουργό και τον Τούρκο πρόεδρο, σε συνδυασμό με την απομάκρυνση διπλωματών και από τις δύο χώρες, σηματοδοτεί την υποβάθμιση των διμερών σχέσεων σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.

Προτεραιότητα για τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν συνιστά η πολιτική-διπλωματική κεφαλαιοποίηση της ισραηλινο-παλαιστινιακής έντασης με σκοπό την κυριαρχία στον ισλαμικό κόσμο και τη γεφύρωση του χάσματος που υφίσταται μεταξύ Παλαιστινίων και αραβικών χωρών με τη δική του μεσολάβηση. Σε αυτό το πλαίσιο, επ’ αφορμή την μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, η Τουρκία αποφάσισε να συγκαλέσει έκτακτη διάσκεψη κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ), καθώς την τρέχουσα χρονική περίοδο τυγχάνει να ασκεί εκ περιτροπής την προεδρεία του οργανισμού.

Κεντρική θέση παλαιστινιακού


Η έκτακτη διάσκεψη κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 18 Μαΐου 2018 και κατέληξε στην έκδοση τελικού ανακοινωθέντος, του οποίου τα βασικότερα σημεία συμπυκνώνονται ως ακολούθως. Καταρχάς, στο τελικό ανακοινωθέν επαναβεβαιώθηκε η κεντρική θέση που κατέχει το παλαιστινιακό ζήτημα και το καθεστώς της Ιερουσαλήμ για τον ισλαμικό κόσμο, καθώς και η υποστήριξη του δικαιώματος των Παλαιστινίων στην αυτοδιάθεση και τη δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού Κράτους εντός των συνόρων της 4ης Ιουνίου 1967, με την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα αυτού.

Επίσης, η απόφαση του Αμερικανού προέδρου που αναγνωρίζει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, απορρίφθηκε από τα κράτη μέλη του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, τα οποία καταδίκασαν τα εγκαίνια και την μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην ιερή πόλη. Ταυτόχρονα, επαναδιατυπώθηκε η θέση ότι αφενός η Ιερουσαλήμ αποτελεί την αιώνια πρωτεύουσα της Παλαιστίνης. Αφετέρου δε τονίστηκε ότι η εγκαινίαση της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ δεν δύναται να μεταβάλλει το νομικό καθεστώς της πόλης, αλλά ούτε να νομιμοποιήσει την προσάρτησή της από το Ισραήλ.

Επιπρόσθετα, το τελικό ανακοινωθέν αναγνώρισε τον ιστορικό ρόλο των Χασεμιτών, όπως αυτός εκτελείται από τον βασιλιά Αμπντάλλα Β’ της Ιορδανίας, για την προστασία των ιερών μουσουλμανικών και χριστιανικών τοποθεσιών στην Ιερουσαλήμ. Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, ο εν λόγω ρόλος αναγνωρίζεται ρητώς στη συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ Ιορδανίας και Παλαιστίνης στις 31 Μαρτίου 2013.

Εξίσου ενδιαφέρουσα στο τελικό ανακοινωθέν της έκτακτης διάσκεψης είναι η έκκληση για εφαρμογή προηγούμενων αποφάσεων του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης που εστιάζουν στην ισλαμική χρηματοδότηση ενός πολυτομεακού στρατηγικού σχεδίου για την Ιερουσαλήμ, δίδοντας έμφαση στην υποστήριξη της παιδείας. Η Γενική Γραμματεία του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης δεσμεύτηκε μάλιστα να παρακολουθήσει εκ του σύνεγγυς την εφαρμογή του εν λόγω σχεδίου και σε πλήρη συντονισμό με την Παλαιστινιακή Αρχή.

Ειδική μνεία στον Ερντογάν


Σε παράλληλη τροχιά, ιδιαίτερη σημασία αποδίδει το τελικό ανακοινωθέν στην υποστήριξη των περίπου 5,3 εκατομμυρίων Παλαιστινίων προσφύγων στην Εγγύς Ανατολή από την Υπηρεσία Αρωγής και Έργων για τους Πρόσφυγες του ΟΗΕ (UNRWA), παροτρύνοντας τα κράτη-μέλη του ΟΙΔ να στηρίξουν τις πρωτοβουλίες της Υπηρεσίας. Τέλος, τα κράτη-μέλη ενθαρρύνουν τη δημιουργία ενός Αναπτυξιακού Ταμείου, η βιωσιμότητα του οποίου προβλέπεται σε σχετική μελέτη της Ισλαμικής Τράπεζας Ανάπτυξης, προκειμένου να υποστηριχθούν περαιτέρω οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες στις χώρες υποδοχής.

Ειδική μνεία στο τελικό ανακοινωθέν γίνεται στον Τούρκο πρόεδρο και την πρωτοβουλία του για τη σύγκληση και τη φιλοξενία της έκτακτης διάσκεψης κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης επί τουρκικού εδάφους με αντικείμενο την Ιερουσαλήμ που αποτελεί ζωτικής σημασίας ζήτημα για το ισλαμικό «έθνος». Είναι πασιφανές ότι σε τακτικό επίπεδο ο Τούρκος πρόεδρος κατόρθωσε να προβάλλει εαυτόν ως επικεφαλής μίας μαχητικής ηγεσίας, η οποία απευθύνεται τόσο στο σύνολο του αραβο-ισλαμικού κόσμου όσο και στο εσωτερικό της χώρας του, όπου η τουρκική κοινωνία δέχεται ισχυρή επιρροή από το Ισλάμ.

Σε στρατηγικό επίπεδο, οι προοπτικές για την ανέλιξη της Τουρκίας σε ηγέτιδα δύναμη του ισλαμικού κόσμου δεν είναι ευοίωνες. Στην πραγματικότητα, η Τουρκία φαίνεται να κινείται σε μία κινούμενη άμμο όπου οι συσχετισμοί δυνάμεων και ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός στην ευρύτερη Μέση Ανατολή δυσκολεύουν τις όποιες ισλαμικές φιλοδοξίες της. Η δε απομάκρυνση της Τουρκίας από το άρμα της Δύσης ενδέχεται να της αφαιρέσει το δυτικό δίχτυ ασφαλείας, τη στιγμή μάλιστα που η ίδια ακροβατεί σε δαιδαλώδεις ισλαμικές ατραπούς.
_______________________

(*) H Αντωνία Δήμου είναι οικονομολόγος και διεθνολόγος με ειδίκευση στην Μέση Ανατολή. Είναι επικεφαλής του Τμήματος Μέσης Ανατολής και Περσικού Κόλπου στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Άμυνας και Ασφάλειας, εταίρος στο Κέντρο για την Ανάπτυξη στη Μέση Ανατολή (CMED) του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια UCLA, καθώς και στο Κέντρο Στρατηγικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Ιορδανίας. Έχει διατελέσει σύμβουλος και συντονίστρια του ιδιαίτερου Γραφείου στο Hashemite Royal Court και έχει εργαστεί ως ειδική επιστήμονας στο Κέντρο Ανάλυσης και Σχεδιασμού στο Υπουργείο Εξωτερικών, το Ινστιτούτο Αμυντικών Αναλύσεων του Υπουργείου Άμυνας και ως σύμβουλος στο Επιτελείο Υπουργού Εθνικής Άμυνας.
πηγή: SLpress.gr

Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο το ολιστικό σχέδιο για την επόμενη μέρα, τη στρατηγική της χώρας μετά την έξοδό της από τα μνημόνια, που αποτελεί, ουσιαστικά, ένα manual στο οποίο συμπυκνώνεται η επεξεργασία που προέκυψε από τα υπουργεία τα τελευταία χρόνια και η διαβούλευση με τους παραγωγικούς φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω των αναπτυξιακών συνεδρίων...


«Εξόχως κρίσιμη για εμάς είναι η κοινωνική πολιτική. Στόχος μας δεν είναι απλώς η ευημερία των δεικτών αλλά να περάσουμε και στην ευημερία των ανθρώπων» 

Το ολιστικό σχέδιο για την επόμενη μέρα, η στρατηγική, δηλαδή, της χώρας μετά την έξοδό της από τα μνημόνια, που αποτελεί, ουσιαστικά, ένα manual στο οποίο συμπυκνώνεται η επεξεργασία που προέκυψε από τα υπουργεία τα τελευταία χρόνια και η διαβούλευση με τους παραγωγικούς φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω των αναπτυξιακών συνεδρίων παρουσιάστηκε στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.


Το πρώτο, όπως είπε, είναι η συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, αναφέροντας ότι «βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη οι σχετικές συζητήσεις, οι οποίες θα παράξουν το αποτέλεσμα το οποίο θα έρθει για έγκριση στο Eurogroup».

Οι συζητήσεις αυτές, όμως, «δεν γίνονται εν κενώ, ούτε σε tabula rasa» είπε ο πρωθυπουργός και διευκρίνισε ότι υπάρχει το πλαίσιο που έχει προσδιορίσει το Εurogroup του περασμένου Ιουνίου, που περιλαμβάνει, τόσο το γενικό πλαίσιο ρυθμίσεων σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο, όσο και την πολύ σημαντική πρόβλεψη για το ανώτατο ποσό -το 15% του ΑΕΠ- που μπορεί να δεσμεύεται για την εξυπηρέτηση των χρηματοδοτικών υποχρεώσεων της χώρας.

Είπε ότι η τελευταία αξιολόγηση του τρίτου και τελευταίου προγράμματος περιλαμβάνει μια σειρά από θετικές ρυθμίσεις. Σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά, «υπήρξε σύμπτωση εκτιμήσεων ότι η Ελλάδα θα πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους και τα επόμενα έτη και «διαπιστώθηκε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα δημοσιονομικό κενό για το 2018 και το 2019».

Επίσης, σημείωσε ότι συμφωνήθηκε να υπάρξει πλήρης εφαρμογή των θετικών μέτρων, για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους το 2019 και την ελάφρυνση στη φορολογία το 2020, ενώ πρόσθεσε: «Πετύχαμε να υπάρξει η πρόβλεψη για επιπρόσθετο δημοσιονομικό χώρο, ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί στοχευμένα για την περαιτέρω ενίσχυση κοινωνικών δαπανών και μείωση των φορολογικών βαρών».

Για τον τομέα της Ενέργειας, «στον οποίο» -όπως είπε- «παρά το όργιο προπαγάνδας περί πλήρους διάλυσης και ξεπουλήματος, καταλήξαμε σε ρυθμίσεις που τελικά ενισχύουν το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των εταιριών», ανέφερε:

-Τη μείωση των δημοπρατούμενων ποσοτήτων ΝΟΜΕ, που θα συμβάλλει στη βελτίωση των οικονομικών δεδομένων της ΔΕΗ και βελτιώνει το επιχειρηματικό περιβάλλον για επενδύσεις στον ενεργειακό κλάδο.

-Τη μείωση της χρέωσης προμηθευτή, που και αυτό συνεισφέρει στην ενίσχυση της χρηματοοικονομικής κατάστασης της ΔΕΗ και την ίδια στιγμή διατηρούνται αμετάβλητα τα τιμολόγια της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

- Τη διατήρηση των δικτύων και των διεθνών συμμετοχών της ΔΕΠΑ σε δημόσιο έλεγχο και παράλληλα, τη διατήρηση μέρους της παρουσίας του δημοσίου στην εμπορική δραστηριότητα.
Επίσης ανέφερε ότι συμφωνήθηκαν μέτρα μείωσης της γραφειοκρατίας στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, στον οποίο, επίσης, εντάσσονται οι βεβαιωμένες οφειλές και του 2017, καθώς και η περαιτέρω απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας σε αρκετούς κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας, όπως για παράδειγμα, στη μεταποίηση.

Όπως είπε ακόμα, ένα σημαντικό μέρος της τέταρτης αξιολόγησης περιλαμβάνει σειρά θετικών διατάξεων για τον τομέα του κοινωνικού κράτους, με περαιτέρω ενίσχυση της πρωτοβάθμιας βαθμίδας υγείας, αλλά και την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας, με την επιδότηση μέρους του ενοικίου και δόσης στεγαστικού δανείου, συνολικού προϋπολογισμού 617 εκατ. ευρώ, από το 2019, που θα αφορά 1,2 εκατ. πολίτες.

Όσο για τον σχεδιασμό της επόμενης μέρας, «το κομβικότερο ζήτημα όλων», είπε ότι η δουλειά που προέκυψε από τη διαβούλευση με τους παραγωγικούς φορείς και μέσω των τοπικών περιφερειακών συνεδρίων, αποτυπώθηκε σε ένα σχέδιο που θα κοινοποιηθεί σε όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου και θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στο ερχόμενο Eurogroup στο τέλος της εβομάδας.

«Το κείμενο αποτελεί την αποτύπωση μιας συνολικής, ολιστικού χαρακτήρα, στρατηγικής για τη μεταμνημονιακή πορεία της χώρας», ένα συνολικό πλάνο «καινοφανές για μια χώρα, που πορεύθηκε για πάρα πολλά χρόνια με μια κοντόφθαλμη και απολύτως καταστροφική, όπως αποδείχθηκε, λογική».

Το κείμενο, όπως είπε, περιλαμβάνει και δεσμεύσεις, οι οποίες όμως αφορούν τις δυνάμεις της εργασίας και της παραγωγής, εκείνων δηλαδή, που «καλούνται να παίξουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη νέα εποχή».

Περιγράφοντας το σχέδιο συνοπτικά, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους στόχους, που είναι η στήριξη της παραγωγής και η επένδυση στα στρατηγικά πλεονεκτήματα της χώρας.

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα που πλήρωσε ακριβά τη δημιουργία και τη διόγκωση ενός άναρχου παραγωγικού μοντέλου», είπε, «με μοναδικό κριτήριο την εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών σχεδίων μιας κρατικοδίαιτης ελίτ» και υπογράμμισε ότι το τέλος των μνημονίων συνιστά και το τέλος αυτού του μοντέλου.

Στο Σχέδιο γίνεται επίσης ρητή αναφορά στους τομείς μεταποίησης, βιομηχανίας, αγροδιατροφικού τομέα, τουρισμού, ναυτιλίας, φαρμάκου, logistics, καινοτομίας, start-ups, υποδομών, ενέργειας.

«Έχουμε λοιπόν, για πρώτη φορά στα χρονικά του σύγχρονου ελληνικού κράτους, την αποτύπωση σε επίσημο κείμενο υπό τη μορφή Σχεδίου για την επόμενη μέρα, των ισχυρών χαρτιών της χώρας στον διεθνή ανταγωνισμό και τα μέσα ώστε αυτά να ενισχυθούν» σημείωσε.

Το σχέδιο αναφέρεται στις δύο καθοριστικές συνισταμένες.

- Τις θεσμικές αλλαγές.

- Και τα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Στο πρώτο σκέλος βρίσκονται οι σημαντικές τομές που έχουν ήδη γίνει - και μένουν πολλές ακόμα να γίνουν - στο επίπεδο της νομοθεσίας, για τις επιχειρήσεις. Στο δεύτερο σκέλος βρίσκεται το κρίσιμο ζήτημα των πόρων.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η χώρα έχει στη διάθεσή της πόρους από το ΠΔΕ και το ΕΣΠΑ, στο οποίο για τρία συναπτά έτη παραμένει η πρώτη, με τη μεγαλύτερη απορρόφηση πανευρωπαϊκά, από το πακέτο Γιούνκερ, με επενδύσεις αξίας 8 δισ. ευρώ, αλλά και την ΕΤΕπ με επενδύσεις που θα αποφέρουν, σύμφωνα με την τράπεζα έως και 20 δισ. την επόμενη τριετία και 2,5 δισ., σε πρώτη φάση, από την ΕBRD.

Παράλληλα, «έρχεται και η φιλόδοξη προσπάθεια για την Ίδρυση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας».

Σημείωσε: «Στόχος μας δεν είναι απλά η ευημερία των δεικτών, αλλά να περάσουμε και στην ευημερία των ανθρώπων». Ως εκ τούτου, το σχέδιο αναφέρεται στις πρωτοβουλίες στήριξης της Δημόσιας Υγείας, της Παιδείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης, αλλά «ιδιαίτερη βαρύτητα έχουν και τα ζητήματα της εργασίας, η αποκατάσταση της νομιμότητας στην αγορά εργασίας και η ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων, κάτι που χτυπήθηκε στα χρόνια των μνημονίων».
Ο πρωθυπουργός ξεχώρισε τα κύρια σημεία της στρατηγικής, τα οποία περιλαμβάνονται στο κείμενο:

-Το εθνικό σχέδιο με ορίζοντα τριετίας για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, που έχει περιοριστεί μέσα σε μια τριετία από το 19% στο 13%, στους τομείς υψηλής παραβατικότητας, με στόχο να περιοριστεί στο 5% το 2021.

 
- Η επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

- Η αύξηση του κατώτατου μισθού.

«Γιατί πέρα από την ανάγκη να τελειώνουμε με το ανήθικο καθεστώς της υποαμειβόμενης εργασίας, η αύξηση του μισθού είναι βασικό στοιχείο ώστε να αυξηθεί η ιδιωτική κατανάλωση και να διευρυνθεί ο κύκλος της οικονομικής δραστηριότητας» είπε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε ότι τα παραπάνω σημεία, έρχονται να συμπληρώσουν μια αναπτυξιακή στρατηγική που στοχεύει, «όχι απλά στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά και καλύτερων θέσεων εργασίας, με αξιοπρεπείς αμοιβές και αξιοπρεπείς συνθήκες».

Η αναπτυξιακή στρατηγική στοχεύει σε δημιουργία περισσότερων αλλά και καλύτερων θέσεων εργασίας, με αξιοπρεπείς αμοιβές και συνθήκες

Στο κείμενο, παρουσιάζονται τα δεδομένα για κάθε κλάδο καθώς και οι προοπτικές του, με τρόπο αναλυτικό. Και με συγκεκριμένη αναφορά στα βήματα για την ανάπτυξη του καθώς και τους μετρήσιμους στόχους για τον καθένα ξεχωριστά. Κεντρικός στόχος η αύξηση των εξαγωγών.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους «πρωταγωνιστές αυτού του σχεδίου», τον κόσμο της εργασίας, του μόχθου, των επιστημών, του πολιτισμού και υπογράμμισε: «Αυτοί πρέπει να κατέχουν τα κλειδιά της χώρας και όχι οι κρατικοδίαιτες ελίτ και ο εσμός των διαπλεκόμενων ολιγαρχών» και «ίσως περισσότερο απ΄όλους η νέα γενιά. Γι'αυτούς αγωνιζόμαστε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια, να αφήσουμε οριστικά πίσω μας την Ελλάδα της παρακμής». «Η Ελλάδα επιστρέφει και επιστρέφει με σχέδιο, με ευθύνη και με σταθερά βήματα» είπε ο πρωθυπουργός.

Το λεγόμενο «Growth Strategy for the future» δεν είναι απλώς ένα σχέδιο στο οποίο απαριθμούνται αναπτυξιακοί στόχοι. Είναι ένα συνολικό πλάνο το οποίο περιλαμβάνει, αφενός τους σκοπούς στους επιμέρους τομείς του κοινωνικού και οικονομικού γίγνεσθαι και αφετέρου τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δράσεις για την επίτευξη αυτών των σκοπών...


Το ολιστικό σχέδιο για την επόμενη μέρα, η στρατηγική, δηλαδή, της χώρας μετά την έξοδό της από τα μνημόνια, που αποτελεί, ουσιαστικά, ένα manual στο οποίο συμπυκνώνεται η επεξεργασία που προέκυψε από τα υπουργεία τα τελευταία χρόνια και η διαβούλευση με τους παραγωγικούς φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω των αναπτυξιακών συνεδρίων, θα παρουσιαστεί σήμερα το μεσημέρι, στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Το λεγόμενο «Growth Strategy for the future» δεν είναι απλώς ένα σχέδιο στο οποίο απαριθμούνται αναπτυξιακοί στόχοι. Είναι ένα συνολικό πλάνο το οποίο περιλαμβάνει, αφενός τους σκοπούς στους επιμέρους τομείς του κοινωνικού και οικονομικού γίγνεσθαι και αφετέρου τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δράσεις για την επίτευξη αυτών των σκοπών.

Πρόκειται για μια συνεκτική στρατηγική, η οποία εκκινεί από τα πεπραγμένα της τρέχουσας περιόδου κατά την οποία η χώρα ξεπερνά την ύφεση και την οικονομική καχεξία και εκτείνεται στο μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο διάστημα.

«Το εγχείρημα είναι καινοφανές για τη χώρα, η οποία πορεύθηκε για χρόνια με μια κοντόφθαλμη και απολύτως καταστροφική, όπως αποδείχθηκε, λογική» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές και επισημαίνουν ότι «για πρώτη φορά, η Ελλάδα είναι σε θέση, όχι μόνο να οραματιστεί στη θεωρία, αλλά να θέσει μια σειρά από συλλογικούς εθνικούς και κοινωνικούς στόχους, για την επόμενη μέρα της και μάλιστα, μετά από μία πολυετή κρίση».

Το Σχέδιο αποτελεί εγγύηση για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση και την ανάδειξή της σε μία κανονική χώρα πλέον, ως μια χώρα του σύγχρονου δυτικού κόσμου, στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που οφείλει να έχει πλάνο για το πού θέλει να βαδίσει και πώς θα το πετύχει.

Το κείμενο περιλαμβάνει και δεσμεύσεις, οι οποίες όμως είναι, πρωτίστως, έναντι του κοινωνικού συνόλου, των δυνάμεων της εργασίας και της παραγωγής, των δυνάμεων δηλαδή, που θα κληθούν να παίξουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη νέα εποχή και φυσικά να υλοποιήσουν την στρατηγική που αποτυπώνεται στο σχέδιο.

 «Είναι εξαιρετικά δύσκολο, να κατανοήσουν το παραπάνω οι δυνάμεις που έφεραν τη χώρα σε καθεστώς χρεοκοπίας και διεθνούς ανυποληψίας. Γι΄ αυτό αντιμετώπισαν το κείμενο με τρόπο αμήχανο και άγαρμπο. Είτε λέγοντας ότι πρόκειται για νέο μνημόνιο, είτε στη συνέχεια ότι πρόκειται για έκθεση ιδεών» αναφέρουν πηγές της κυβέρνησης και επιπλέον σημειώνουν: «Είναι προφανές ότι οι πολιτικές δυνάμεις που έστησαν και συντήρησαν ένα κρατικοδίαιτο, διεφθαρμένο και εν τέλει θνησιγενές οικονομικό και παραγωγικό μοντέλο, νιώθουν άβολα στην ιδέα μιας συντεταγμένης και τεκμηριωμένης μακροπρόθεσμης στρατηγικής για τη χώρα».

 Να σημειωθεί ότι τη διαδικασία αυτή ακολούθησαν, τόσο η Πορτογαλία, όσο και η Ιρλανδία, όταν βγήκαν από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής και «συνιστά πράξη σοβαρότητας και ευθύνης, τόσο έναντι των πολιτών αυτής της χώρας, όσο όμως και έναντι των εταίρων μας στο διεθνές πεδίο».

Βάση του Σχεδίου αποτελεί η σταθερότητα και ο ασφαλής διάδρομος για το μέλλον


Το Σχέδιο, εκκινεί από το κεκτημένο που έχει πλέον στα χέρια της η χώρα και της δίνει τη δυνατότητα να οργανώσει το μέλλον της. Τη σταθερότητα όσον αφορά τα δημοσιονομικά.
 Η Ελλάδα από το 2015, υπεραποδίδει διαρκώς έναντι των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα και το γεγονός αυτό την καθιστά επιτέλους αξιόπιστη. Το πλαίσιο της επόμενης περιόδου, προφανώς προβλέπει τους συμφωνημένους ήδη στόχους της επόμενης τετραετίας, τόσο στο επίπεδο των πλεονασμάτων όσο και σε αυτό της ανάπτυξης.

 Κρίσιμη παράμετρος αποτελεί το ζήτημα της ρύθμισης του χρέους, η οποία εξάλλου θα συμβάλλει καθοριστικά στην ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής της χώρας η οποία έχει ήδη διαφανεί.

 Στόχοι του Σχεδίου, η στήριξη της παραγωγής και η επένδυση στα στρατηγικά πλεονεκτήματα της χώρας


Με δεδομένο ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που πλήρωσε ακριβά τη δημιουργία και τη διόγκωση ενός άναρχου παραγωγικού μοντέλου, χωρίς προσανατολισμό και με μοναδικό κριτήριο την εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών σχεδίων μιας κρατικοδίαιτης ελίτ, το τέλος των μνημονίων συνιστά και το τέλος αυτού του μοντέλου.

Στο Σχέδιο γίνεται ρητή αναφορά στους τομείς στους οποίους εντοπίζονται δυνατότητες σημαντικής ανάπτυξης και αναβάθμισης της χώρας στον διεθνή οικονομικό ανταγωνισμό.

Πρόκειται για τους τομείς της μεταποίησης, της βιομηχανίας, του αγροδιατροφικού τομέα, του τουρισμού, της ναυτιλίας, του φαρμάκου, των logistics, της καινοτομίας, των start-ups, των υποδομών, της ενέργειας.

 Όλα τα παραπάνω συνδέονται και με την ισχυροποίηση του τομέα των εξαγωγών, ο οποίος ήδη από το αδύναμο 19% του 2009, έχει φτάσει σήμερα στο 33%, με στόχο το 50% το 2025.

 Στο κείμενο, παρουσιάζονται τα δεδομένα για κάθε κλάδο, καθώς και οι προοπτικές του, με τρόπο αναλυτικό και με συγκεκριμένη αναφορά στα βήματα για την ανάπτυξη του καθώς και τους μετρήσιμους στόχους για τον καθένα ξεχωριστά.

 Αποτυπώνονται συνεπώς, για πρώτη φορά στα χρονικά του σύγχρονου ελληνικού κράτους, σε επίσημο κείμενο υπό τη μορφή Σχεδίου για την επόμενη μέρα, τα ισχυρά χαρτιά της χώρας στον διεθνή ανταγωνισμό και τα μέσα ώστε αυτά να ενισχυθούν.

Τα μέσα: Εξασφάλιση πόρων για την ανάπτυξη - Η Ελλάδα γίνεται ελκυστικός επενδυτικός προορισμός


 Ένα σχέδιο που περιλαμβάνει τους τομείς, στους οποίους ενδιαφέρεται να επενδύσει η χώρα, θα ήταν λειψό αν δεν περιλάμβανε τα μέσα για να επιτευχθεί αυτό. Εδώ, το Σχέδιο αναφέρεται στις δύο καθοριστικές συνισταμένες: τις θεσμικές αλλαγές και τα χρηματοδοτικά εργαλεία.

 Στο πρώτο σκέλος γίνεται εκτενής αναφορά στις σημαντικές τομές που έχουν ήδη γίνει στη χώρα στο επίπεδο της νομοθεσίας, όσον αφορά τις επιχειρήσεις.

 Από τον Αναπτυξιακό Νόμο και τις ειδικές μέριμνές του για τη στήριξη του κυττάρου της ελληνικής οικονομίας, που είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέχρι τις αλλαγές που διευκολύνουν την ίδρυση νέων επιχειρήσεων, την καθιέρωση συγκεκριμένων αναπτυξιακών κινήτρων για τις νέες
επιχειρήσεις, το νέο πλαίσιο για τις Στρατηγικές Επενδύσεις και η taskforce, στην οποία προΐσταται ο πρωθυπουργός και συνολικά όλες τις σχετικές πρωτοβουλίες που κινούνται γύρω από τον άξονα:
Απλοποίηση - Διαφάνεια - Αποτελεσματικότητα - Επιτάχυνση

Στο δεύτερο σκέλος βρίσκεται το κρίσιμο ζήτημα των πόρων. Τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα τροφοδοτήσουν αυτή τη μεγάλη προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της παραγωγής.

 Η χώρα έχει πλέον στη διάθεση της, όχι μόνο τους πόρους από το ΠΔΕ και το ΕΣΠΑ, στο οποίο για τρία συναπτά έτη παραμένει η χώρα με τη μεγαλύτερη απορρόφηση πανευρωπαϊκά, αλλά και από το πακέτο Γιούνκερ, με επενδύσεις αξίας 8 δισ., την ΕΙΒ με επενδύσεις που θα αποφέρουν, σύμφωνα με την τράπεζα, έως και 20 δισ. την επόμενη τριετία, καθώς και 2,5 δισ. αρχικά από την ΕBRD.

 Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις επιμέρους πρωτοβουλίες και την ίδρυση ταμείων για την ενίσχυση της καινοτομίας, των νεοφυών επιχειρήσεων, αλλά και τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, συγκροτούν ένα συνεκτικό σχέδιο.

 Στο πλάι αυτών, έρχεται η φιλόδοξη προσπάθεια για την Ίδρυση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, ώστε να κατορθώσει να ενισχύσει αυτή την σημαντική προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

 Όλα αυτά φυσικά, σε ένα περιβάλλον όπου το κόστος δανεισμού μειώνεται διαρκώς σε επίπεδα προ κρίσης και με τη χώρα να επιστρέφει ξανά στις αγορές χρήματος.

 Η νέα κοινωνική πραγματικότητα: Κοινωνική Δικαιοσύνη - Ενίσχυση και προστασία της εργασίας
Το ένα «πόδι» της στρατηγικής για την επόμενη μέρα είναι η ενίσχυση της παραγωγής, το δεύτερο είναι η κοινωνική δικαιοσύνη.

 Το Σχέδιο αναφέρεται στις πρωτοβουλίες στήριξης, τόσο του Τομέα της Δημόσιας Υγείας, της Παιδείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα έχουν τα ζητήματα της εργασίας, με κύρια σημεία:

 Το εθνικό σχέδιο με ορίζοντα τριετίας, για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, την επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Τα παραπάνω σημεία, έρχονται να συμπληρώσουν τη στρατηγική για τη δημιουργία όχι μόνο νέων θέσεων εργασίας, αλλά και καλύτερων θέσεων εργασίας.

 Οι πρωταγωνιστές του Σχεδίου: Επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο και τη νέα γενιά


Το Σχέδιο, περιλαμβάνει τους στόχους, τα μέσα αλλά και τους υλοποιητές του. Στο επίκεντρο λοιπόν αυτής της μεγάλης προσπάθειας είναι οι άνθρωποι αυτής της χώρας.

Ειδικότερα, οι νέοι και οι νέες, που τα χρόνια της κρίσης αντιμετωπίστηκαν ως πλεονάζον προσωπικό σε επιχείρηση υπό εκκαθάριση. Αυτοί οι άνθρωποι με τις ικανότητες και τη διάθεσή τους, θα κρίνουν εν τέλει και την επόμενη μέρα της χώρας.

Το Σχέδιο, περιλαμβάνει μια σειρά από πρωτοβουλίες ώστε να διευκολυνθούν οι νέοι και οι νέες της χώρας να ζήσουν και να δημιουργήσουν εδώ και φυσικά, όσοι έφυγαν τα προηγούμενα χρόνια να βρουν ξανά κίνητρα ώστε να επιστρέψουν.
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.