06/03/18

Σύμφωνα με πληροφορίες η Γερμανία ενδέχεται να κάνει βήματα σύγκλισης προς έναν πιο... αυτόματο ή σχεδόν αυτόματο μηχανισμό σύνδεσης του χρέους με την πορεία του ΑΕΠ... 


Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται μία προσπάθεια εύρεσης συμβιβαστικής λύσης για το ελληνικό χρέος, υπό τη χρονική πίεση που ασκεί ο εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ αλλά και η κρίση στον Ευρωπαϊκό Νότο (Ιταλία / Ισπανία). Σήμερα στον Καναδά στο περιθώριο του G7 έλαβε χώρα ένα ακόμη Washington Group. Στόχος μία πρώτη πολιτική σύγκλιση για το ελληνικό ζήτημα, η οποία δεν κατέστη ωστόσο εφικτή ούτε στις προηγούμενης απόπειρα της 24ης Μαΐου ούτε στις ζυμώσεις που μεσολάβησαν.

Η Γερμανία δέχεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να κάνει βήματα σύγκλισης προς έναν πιο... αυτόματο ή σχεδόν αυτόματο μηχανισμό σύνδεσης του χρέους με την πορεία του ΑΕΠ. Αντιθέτως εισέρχεται στο τραπέζι των διαβουλεύσεων με πρόταση για μία μικρή μόνο επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων.

Ωστόσο, σε αυτό το σενάριο σύμφωνα με πληροφορίες το ΔΝΤ συνεχίζει να εκτιμά το ελληνικό χρέος μη βιώσιμο. Και αναζητείται ένας ρόλος κατ’ ελάχιστον συμβούλου για το ΔΝΤ.

Η θέση της Γερμανίας φάνηκε και από τις χθεσινές δηλώσεις Γερμανού αξιωματούχου ότι δεν διατίθεται να προβεί σε σημαντικές παραχωρήσεις αναφορικά με το χρέος. Ο εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας των CDU/CSU για τη δημοσιονομική πολιτική, Eckhardt Rehberg, δήλωσε στους FT ότι το κόμμα της Angela Merkel δεν επιμένει πλέον στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Τόνισε συγκεκριμένα ότι "με το ΔΝΤ να επιμένει σε μεγάλης κλίμακας ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα –μιλούν για τριψήφιο αριθμό- έχω πρόβλημα. Το ερώτημα είναι: είναι τόσο υψηλό το τίμημα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο επόμενο πρόγραμμα;"

Παράλληλα, παραμένει η σκιά της αυστηρής προληπτικής πιστοληπτικής γραμμής (ECCL) που ζητά η ΕΚΤ και η ΤτΕ. Ωστόσο με αυτή αντιτίθεται οι Βρυξέλλες ενώ δεν είναι επιθυμητή από την Αθήνα.

Στο σενάριο που υπάρξει μία πρώτη πολιτική σύγκλιση μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ (σ.σ. ο Όλαφ Σολτς έχει διαμηνύσει ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από την πλευρά του στο τέλος του μήνα ), το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων θα πρέπει να εξειδικευτεί σε τεχνοκρατικό επίπεδο.

Την επόμενη Πέμπτη συνεδριάζει το EWG και έως τότε αναμένεται να ετοιμαστούν και οι 3 εκθέσεις βιωσιμότητας του χρέους: της Κομισιόν και της ΕΚΤ (που επιχειρείται να παρουσιαστούν με ενιαία γραμμή) αλλά και του ΔΝΤ (το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, σε όλα τα σενάρια δείχνει το ελληνικό χρέος μη βιώσιμο διαφωνώντας όμως με την ΕΕ στις παραδοχές όχι μόνο σ το πεδίο του χρέους αλλά και αναφορικά με το ΑΕΠ).

Τελικός στόχος είναι, όπως έγινε ξεκάθαρο και την Πέμπτη από τους ομιλητές στο συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου, είναι να δοθεί το ταχύτερο δυνατό μία λύση: μία συνολική πολιτική συμφωνία για το χρέος, το ΔΝΤ, τα ταμειακά διαθέσιμα και την επόμενη ημέρα να ληφθεί στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.
Δήμητρα Καδδά / capital.gr

Μειώσεις φόρων από το 2019 που θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα υπόσχεται ο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στο ΕΘΝΟΣ της Κυριακής...


Μόνιμες μειώσεις φόρων από το 2019 και επιπλέον δημοσιονομικό χώρο για μόνιμες παρεμβάσεις που θα διευρύνονται στο διάστημα έως και το 2022, προαναγγέλλει ο υπουργός Οικονομικών
Ευκλείδης Τσακαλώτος. Στο Μεσοπρόθεσμο θα καταγραφεί ότι δημιουργούμε δημοσιονομικό χώρο για φοροελαφρύνσεις και αυξήσεις δαπανών για κάθε χρόνο ανάμεσα στο 2019 και το 2022, τονίζει ο ΥΠΟΙΚ στο Εθνος, κάνοντας λόγο για μία ολοένα αυξανόμενη επεκτατική αναπτυξιακή ώθηση.

Σε ό,τι αφορά την εποπτεία, που θα ακολουθήσει την ολοκλήρωση του προγράμματος, σημειώνει ότι «περνάμε πλέον από την επίβλεψη των μέσων και των στόχων στην επίβλεψη μόνον των στόχων».

Για το χρέος, λέει ότι η Γερμανία είναι βασικός παράγοντας, αλλά υπάρχει η απόφαση του Eurogroup του Ιουνίου του 2017, στην οποία αποτυπώνεται το γενικό πλαίσιο ελάφρυνσης του χρέους.

Ακόμη, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης για την πορεία της χώρας μετά το μνημόνιο, υπογραμμίζοντας ότι περιγράφει μεταξύ άλλων την προώθηση των επενδύσεων, την άρση των εμποδίων που συναντούν και το πώς θα έχει μερίδιο στην ανάπτυξη ο κόσμος της εργασίας.

Στις εκλογές του 2019, σημειώνει ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου, ο κόσμος θα πρέπει να διαλέξει μεταξύ αυτού του συνολικού και συγκεκριμένου προγράμματος, και του προγράμματος της ΝΔ που είναι ένα άθροισμα γενικοτήτων, εκτός από το σημείο όπου ο κ.Μητσοτάκης μιλάει για το πόσο καταστροφικά θεωρεί τα εργασιακά δικαιώματα και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Ο κ. Τσακαλώτος δηλώνει, επίσης, ότι δεν έχει υποβάλει ποτέ την παραίτησή του στον πρωθυπουργό, ότι «διαφωνίες έχουν υπάρξει, πράγμα φυσιολογικό και εποικοδομητικό», για να προσθέσει: «Ο Αλέξης, να τού το αναγνωρίσουμε, δεν είναι ούτε αυταρχικός ούτε εγωπαθής. Και τα βρίσκουμε».

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έδωσε μια λεπτομερή απάντηση στην πρόταση του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν για τη μεταρρύθμιση της ζώνης του ευρώ σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung...


Τα σχέδιά της για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης σκιαγραφεί η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, απαντώντας ουσιαστικά για πρώτη φορά στις προτάσεις που έχει καταθέσει ο γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Mακρόν για την ενίσχυση και θωράκιση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

Σε εκτενή της συνέντευξη προς την κυριακάτικη Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) η Άγκελα Μέρκελ εκφράζει τη στήριξή της σε μια σταδιακή εισαγωγή ενός «επενδυτικού προϋπολογισμού», το ύψος του οποίου ωστόσο θα πρέπει να κινείται σε «μικρό διψήφιο ποσό δισεκατομμυρίων». Δεν διευκρινίζει πάντως εάν αυτό θα πρέπει να γίνει στο πλαίσιο του τακτικού κοινοτικού προϋπολογισμού ή ενός νέου προϋπολογισμού των χωρών της Ευρωζώνης και υπό την αρμοδιότητα των υπ. Οικονομικών όπως αξιώνει ο Εμμανουέλ Μακρόν.

Κατά την ανάγνωση της καγκελαρίου ο επενδυτικός αυτός προϋπολογισμός θα πρέπει να αξιοποιηθεί για να επισπευστεί η οικονομική σύγκλιση των χωρών της Ευρωζώνης. Με τα χρήματα αυτά, όπως επισημαίνει, θα πρέπει να στηρίζονται χώρες με αδύναμες υποδομές, να επιβραβεύονται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να δίνεται ώθηση σε επενδύσεις του μέλλοντος. Αξίζει να σημειωθεί ότι εντός της χριστιανικής ένωσης CDU/CSU εκφράστηκαν τις τελευταίες εβδομάδες αντιρρήσεις ως προς τη δημιουργία ενός πρόσθετου ταμείου, εκτός του υφιστάμενου τακτικού προϋπολογισμού της ΕΕ.

Από τον ESM στο Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο


Η Α. Μέρκελ συμφωνεί και με τη μετεξέλιξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ESM σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, στα πρότυπα του ΔΝΤ, που θα πρέπει -όπως το κάνει ήδη σήμερα- να στηρίζει οικονομικά και σε μακροπρόθεσμη βάση τις χώρες μέλη όταν κινδυνεύει το σύνολο της Ευρωζώνης. Πέρα από τα μακροπρόθεσμα αυτά δάνεια διάρκειας 30 ετών που θα δίνονται υπό τον όρο εκτεταμένων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπως λέει, η ίδια βάζει στο τραπέζι και τη δυνατότητα βραχυπρόθεσμης δανειοδότησης (κάνει λόγο για 5ετή προγράμματα) χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω εξωτερικών παραγόντων. Σε αντίθεση με τις προτάσεις Μακρόν όμως η καγκελάριος τονίζει ότι θα πρέπει να υπάρχουν και εδώ σαφείς προϋποθέσεις: «Πάντα έναντι όρων, περιορισμένου ύψους και με πλήρη επιστροφή των χρημάτων.

Ένα ΕΝΤ με τέτοιες αρμοδιότητες πρέπει φυσικά να είναι και σε θέση να αξιολογεί μόνο του την οικονομική κατάσταση όλων των χωρών μελών. Πέραν αυτού θα πρέπει να αξιολογεί τη βιωσιμότητα του χρέους των χωρών μελών και να διαθέτει τα κατάλληλα εργαλεία προκειμένου να μπορεί, εφόσον κρίνεται αναγκαίο, να την αποκαθιστά».

Επίσης, η καγκελάριος προκρίνει την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027 πριν από τις Ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019, εκτιμώντας ότι στους σημερινούς αβέβαιους καιρούς η Ευρώπη πρέπει να είναι σε θέση να αντιδρά ανά πάσα στιγμή. «Αν αναβάλουμε τις συζητήσεις δεν αποκλείεται να μην μπορούν να χορηγούνται για έναν ολόκληρο χρόνο υποτροφίες Erasmus ή να καθυστερήσει η διεύρυνση της Frontex ή η υλοποίηση σημαντικών σχεδίων για την καταπολέμηση των αιτιών της προσφυγικής κρίσης […]».

Αξίζει να σημειωθεί ότι Γαλλία και Γερμανία προτίθενται να παρουσιάσουν τις κοινές τους προτάσεις για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης πριν από την επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στα τέλη Ιουνίου. Οι σχετικές διαβουλεύσεις μεταξύ Βερολίνου και Παρισιού βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.
Κώστας Συμεωνίδης/Deutsche Welle

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.