Μας κάνουν «δώρο» αναστολή του ΦΠΑ σε 5 νησιά για να γεμίσουμε πρόσφυγες και μετανάστες

Την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στο 24% στα πέντε νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα οποία δέχονται το κύριο βάρος των προσφυγικών ροών, ανακοίνωσε από τις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας -πρόκειται για την Λέσβο, την Χίο, την Σάμο, τη Κω, και την Λέρο.


Όπως είπε, έδωσε εντολή σήμερα και η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, σε νόμο που θα αναιρεί την αποφασισμένη το προηγούμενο διάστημα «άδικη», όπως την χαρακτήρισε, αύξηση του ΦΠΑ στα πέντε νησιά που δέχονται τις προσφυγικές ροές.

Είπε ότι είχε θέσει το ζήτημα στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ όταν είχε έρθει στην Αθήνα, η ελληνική κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην αύξηση του ΦΠΑ στα πέντε νησιά που δέχονται τις προσφυγικές ροές. Το συζήτησαν ξανά χθες και σήμερα, τόνισε, αναφέροντας ότι πρόκειται για «εξαιρετικά θετική εξέλιξη».

Ερωτηθείς για πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτή η ρύθμιση, απάντησε για όσο διαρκεί η προσφυγική κρίση και όσο είναι εκείνος πρωθυπουργός, σχολιάζοντας ότι θα είναι για πολύ καιρό ακόμα.
«Η ΕΕ είναι βαθιά διχασμένη ανάμεσα σε δύο αντιλήψεις: μία αντιμεταναστευτική, ακραία σωβινιστική και μία πιο δημοκρατική, ουμανιστική» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το μεταναστευτικό.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας είπε ότι εξασφάλισε την οικονομική στήριξη των νησιών του Αιγαίου που έχουν επιβαρυνθεί με χιλιάδες μετανάστες, ωστόσο δεν ξεκαθάρισε σε ποιες χώρες εντός Ευρώπης θα δημιουργηθούν τα hot spot, τα οποία κανείς από τους 28 ηγέτες δεν ήθελε στη χώρα του. Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δεχτεί μετανάστες από άλλες χώρες, στη βάση της επανένωσης οικογενειών.

Ο πρωθυπουργός μίλησε, μεταξύ άλλων, για «διαπραγματευτικές μάχες» που δόθηκαν, προκειμένου να υπάρξει η τελική συμφωνία επί του κειμένου συμπερασμάτων της Συνόδου, παραδεχόμενος ωστόσο ότι η λύση «δεν είναι η καλύτερη δυνατή».

«Η Ελλάδα έθεσε στην πρώτη γραμμή αρχές και αξίες. Η Ελλάδα υπερασπίζεται μια μακρά παρακαταθήκη αγώνων και ενός ειδικού αξιακού φορτίου» υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός, για να τονίσει: «Φαίνεται ότι δεν μοιραζόμαστε και οι “28” τις ίδιες αρχές και τις ίδιες αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης -αλληλεγγύη, ουμανισμός, σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο διεθνές δίκαιο».

Όπως τόνισε, κατά τη διάρκεια της Συνόδου υπήρξε αντιπαράθεση απέναντι στις δυνάμεις που θέλουν ευρωπαϊκή λύση στη βάση της συν ευθύνης και της αλληλεγγύης στο μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα και σε εκείνες που επιλέγουν να κινηθούν στη βάση της περιχαράκωσης και των μονομερών ενεργειών.

«Καταλήξαμε σε μια λύση που δεν είναι η καλύτερη δυνατή, αλλά αποφύγαμε μια σειρά κινδύνων» σημείωσε. Όπως τόνισε, «υπερασπίστηκα και υπερασπίζομαι μια ταυτότητα που αντιστοιχεί στη λογική του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης και του διαμερισμού της ευθύνης ανάμεσα στα κράτη-μέλη».

Τόνισε επίσης ότι η Τουρκία οφείλει να εφαρμόσει την συμφωνία με την Ελλάδα, την οποία έχει μονομερώς αναστείλει.

Επισήμανε, δε, πως συμφωνήθηκε ότι ο Κανονισμός του Δουβλίνου πρέπει να αναθεωρηθεί, ενώ κάλεσε την Αυστρία «τουλάχιστον να προσπαθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση».

«Αποφύγαμε μία σειρά κινδύνων που θα είχαν εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις για το μέλλον μας και την ταυτότητά μας» τόνισε ακόμη ο Αλέξης Τσίπρας, επιχειρώντας να αναδείξει τα θετικά σημεία της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες.

Και εν συνεχεία αναφέρθηκε στους κινδύνους που αποφεύχθηκαν, περιγράφοντάς τους ως εξής:

– Ο κίνδυνος που αποφεύχθηκε ήταν στο ζήτημα των πρωτογενών ροών στην κεντρική Μεσόγειο να προκριθεί μια απόφαση που θα ανέφερε ρητά την επαναπροώθηση στην Αφρική, σε κλειστά κέντρα, όσων επιχειρούν να εισέλθουν στην Ευρώπη.

– Επίσης, ο κίνδυνος που απετράπη ήταν η προοπτική αναθεώρησης του Δουβλίνου σε μια δίκαιη κατεύθυνση, να μετατεθεί στις καλένδες, με πραγματικό σκοπό -για όσους το εισηγούνται- να ακυρωθεί μετά τις ευρωεκλογές του 2019.

– Ακόμη, ο κίνδυνος που αποφεύχθηκε ήταν οι όποιες δευτερογενείς ροές συνεχίζουν να υφίστανται προς την Κεντρική Ευρώπη, να αντιμετωπιστούν με συνοριακούς ελέγχους και την de facto δημιουργία ενός μικρού δυτικοευρωπαϊκού Σένγκεν.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συμφωνία με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Πέδρο Σάντσεθ για επιστροφές αιτούντων άσυλο από Γερμανία σε Ελλάδα και Ισπανία. Έκανε λόγο για μέτωπο λογικής στο μεταναστευτικό βάσει αρχών. Σημείωσε ότι οι δευτερογενείς ροές είναι πλέον πολυ μικρές, από τη στιγμή που έκλεισε η Βαλκανική Οδός και πως η Γερμανία δεσμεύεται άμεσα να «ξεπαγώσει» τα χιλιάδες αιτήματα επανενώσεων οικογενειών, μέλη των οποίων βρίσκονται σε Γερμανία και Ελλάδα.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ακόμη ότι δεν θα επιβαρυνθεί η Ελλάδα με επιπλέον πρόσφυγες που θα εγκλωβιστούν εντός της ελληνικής επικράτειας.

Αναφερόμενος στη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, είπε ότι καλωσορίστηκε από την ΕΕ, αλλά και ότι τόνισε πως η γειτονική χώρα θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, μόνο υπό τον όρο ότι θα ολοκληρώσει τη Συνταγματική της Αναθεώρηση.

Παράλληλα, υπεραμύνθηκε της συμφωνίας. Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι «διεθνώς -βάσει της συμφωνίας- η ιθαγένεια καθορίζεται ως “Μακεδόνας-Πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας”». Τόνισε επιπλέον ότι το πιο σημαντικό είναι πως «πλέον παραδέχονται ότι είναι Σλάβοι και δεν διεκδικούν μειονότητες».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε εξάλλου ότι έθεσε στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, χαρακτηρίζοντας εκ νέου απαράδεκτη την κράτησή τους στην Τουρκία.
europost.gr

Αλ.Τσίπρας: Η Ελλάδα ηγέτιδα δύναμη της ΕΕ στα Βαλκάνια (vid)

 Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε εκτός των άλλων ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία αναστέλλεται η αποφασισμένη για την 1η Ιουλίου ακύρωση του μειωμένου ΦΠΑ για τα πέντε νησιά (Λέσβος, Χίος, Κως, Σάμος, Λέρος) που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος του μεταναστευτικού....


Είχαμε μια πολύ δύσκολη σύνοδο Κορυφής, φαίνεται ότι δεν ισχύει ότι μοιραζόμαστε όλοι τις ίδιες αξίες και τις ίδιες αρχές, είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Σχολίασε ότι «αυτά που γνωρίζαμε ως ιδρυτικές αρχές και αξίες της Ε.Ε., την αλληλεγγύη, ουμανισμό, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο διεθνές δίκαιο, δεν αποτελούν κοινό τόπο και για τους 28». Τόνισε ότι «η Ε.Ε. είναι βαθιά διχασμένη ανάμεσα σε δύο αντιλήψεις: Μια ακραία συντηρητική, σωβινιστική/αντιμεταναστευτική και μια δημοκρατική ουμανιστική».

«Αποφύγαμε μια σειρά κινδύνων που θα είχαν εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις για το μέλλον μας και την ταυτότητά μας», τόνισε ο Α. Τσίπρας.

Αναφέρθηκε στους κινδύνους που αποφεύχθηκαν:

- Ο κίνδυνος που αποφεύχθηκε ήταν στο ζήτημα των πρωτογενών ροών στην κεντρική Μεσόγειο να προκριθεί μια απόφαση που θα ανέφερε ρητά την επαναπροώθηση στην Αφρική, σε κλειστά κέντρα, όσων επιχειρούν να εισέλθουν στην Ευρώπη.

- Επίσης ο κίνδυνος που απετράπη ήταν, η προοπτική αναθεώρησης του Δουβλίνου σε μια δίκαιη κατεύθυνση, να μετατεθεί στις Καλένδες, με πραγματικό σκοπό - για όσους το εισηγούνται - να ακυρωθεί μετά τις ευρωεκλογές του 2019.

- Ακόμη, ο κίνδυνος που αποφεύχθηκε ήταν οι όποιες δευτερογενείς ροές συνεχίζουν να υφίστανται προς την Κεντρική Ευρώπη, να αντιμετωπιστούν με συνοριακούς ελέγχους και τη de facto δημιουργία ενός μικρού δυτικοευρωπαικού Schengen.

Παραμένει ο μειωμένος ΦΠΑ στα πέντε νησιά πρώτης υποδοχής


Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε εκτός των άλλων ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία αναστέλλεται η αποφασισμένη για την 1η Ιουλίου ακύρωση του μειωμένου ΦΠΑ για τα πέντε νησιά (Λέσβος, Χίος, Κως, Σάμος, Λέρος) που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος του μεταναστευτικού.

Όπως διευκρίνισε, το θέμα το είχε θέσει στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, όταν ο πρόεδρος της Κομισιόν είχε έρθει στην Αθήνα. Το συζήτησε μαζί του και την Παρασκευή, με την απόφαση να είναι υπέρ της αναίρεσης αυτής της «άδικης», όπως τη χαρακτήρισε, απόφαση.

Ερωτηθείς για πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτή η ρύθμιση, απάντησε για όσο διαρκεί η προσφυγική κρίση και όσο είναι εκείνος πρωθυπουργός, σχολιάζοντας ότι θα είναι για πολύ καιρό ακόμα.

«Η Ελλάδα έθεσε στην πρώτη γραμμή τις αξίες της αλληλεγγύης και της συνευθύνης»


Ένας ακόμη κίνδυνος που επίσης αποφεύχθηκε, είπε ο Α. Τσίπρας, ήταν η προοπτική αναθεώρησης του Δουβλίνου σε μια δίκαιη κατεύθυνση, να μετατεθεί στις καλένδες, με πραγματικό σκοπό - για όσους το εισηγούνται - να ακυρωθεί μετά τις ευρωεκλογές του 2019.

«Η Ελλάδα έθεσε στην πρώτη γραμμή τις αξίες της αλληλεγγύης και της συνευθύνης, του ανθρωπισμού, που αποτελούν, ή θα έπρεπε να αποτελούν, το θεμέλιο της Ευρώπης», σημείωσε ο Α. Τσίπρας.

«Η Ευρωπαϊκή προσέγγιση στη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών πρέπει να είναι ολοκληρωμένη»


Αφού ανέφερε ποιοι κίνδυνοι αποφεύχθηκαν, ο Α. Τσίπρας είπε ότι μεταξύ άλλων:
- Τονίστηκε ρητά ότι η Ευρωπαϊκή προσέγγιση στη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών πρέπει να είναι ολοκληρωμένη, δηλαδή να αφορά και τις τρεις διαστάσεις του ζητήματος: την εξωτερική, τη διαχείριση των συνόρων, και την εσωτερική διάσταση και να βασίζεται στις αξίες και τις αρχές μας.

- Τονίστηκε μετά από παρέμβαση της Ελλάδας η σημασία της αποτελεσματικής συνεργασίας με την Τουρκία, στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης ΕΕ/Τουρκίας. Παράλληλα συμφωνήθηκε η χορήγηση της δεύτερης δόσης της χρηματοδοτικής διευκόλυνσης για τους πρόσφυγες στην Τουρκία (που φιλοξενεί 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες). Υπογραμμίσθηκε ότι η Τουρκία οφείλει να εφαρμόσει τη διμερή συμφωνία επανεισδοχής με την Ελλάδα (την οποία είχε αναστείλει) και τη συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ/Τουρκίας.

«Η Ελλάδα, η ΕΕ ανακτά τον ρόλο της στα Βαλκάνια δίνοντας όραμα στην περιοχή»


Πέραν της συζήτησης για τη μετανάστευση, ο Α. Τσίπρας τόνισε με την απόφαση που ελήφθη για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την πΓΔΜ και την Αλβανία το 2019, στην οποία πρωτοστάτησε η Ελλάδα, η ΕΕ ανακτά τον ρόλο της στα Βαλκάνια δίνοντας όραμα στην περιοχή.
Επεσήμανε ότι στο πλαίσιο αυτό, καλωσορίστηκε, όπως και χθες στο πλαίσιο του PES, η συμφωνία των Πρεσπών με την πΓΔΜ η οποία - μαζί με την συμφωνία Βουλγαρίας-ΠΓΔΜ - «αναδείχθηκε ως εξαιρετικό παράδειγμα προώθησης των σχέσεων καλής γειτονίας στην πολύπαθη περιοχή μας».

Σημείωσε ότι τα ίδια μηνύματα έλαβε και στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ
Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος τόσο στην κατ' ιδίαν συνάντησή τους όσο και στην ενημέρωση στη Σύνοδο, τόνισε ότι η γειτονική μας χώρα θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ «μόνο υπό τον όρο ότι θα ολοκληρώσει τη Συνταγματική της Αναθεώρηση».

«Η Ελλάδα έλαβε για πρώτη φορά επίσημη πρόσκληση στη "Διαδικασία του Βερολίνου"»


Ο Α. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα έλαβε για πρώτη φορά επίσημη πρόσκληση στη "Διαδικασία του Βερολίνου" και θα παραβρεθεί, μετά από πρόσκληση της Βρετανίδας πρωθυπουργού, στις 10 Ιουλίου στο Λονδίνο.

Ανακοίνωσε επίσης ότι στις 7 Ιουλίου, η χώρα μας θα υποβάλει αίτηση προκειμένου να συμμετάσχει στην κινεζική πρωτοβουλία 16+1 με τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων.

Ακόμη, είπε ότι στις 4 Ιουλίου διοργανώνεται η 4η Σύνοδος Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας-Σερβίας στη Θεσσαλονίκη, ενώ πριν από λίγο υπέγραψε Συμφωνία με τον Βούλγαρο ομόλογό του και τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατασκευή του αγωγού IGB μέχρι το 2020.
H απόφαση του Eurogroup σβήνει και την τελευταία εστία φωτιάς στην Ευρωζώνη
Ο Α. Τσίπρας είπε ότι είχε την ευκαιρία να συζητήσει τη "μεγάλη επιτυχία" της απόφασης του Eurogroup για το τέλος των μνημονίων και την ελάφρυνση του χρέους, μια απόφαση με την οποία σβήνει και η τελευταία εστία φωτιάς στην Ευρωζώνη, όπως σχολίασε.

Υπογράμμισε τις θέσεις του για τις αλλαγές στην Ευρωζώνη, σημειώνοντας ότι αυτές πρέπει να γίνουν και μάλιστα με ταχύτερα απ' το προγραμματισμένο, προκειμένου η ΕΕ να είναι έτοιμη εάν ενδεχομένως κληθεί να αντιμετωπίσει άλλες εστίες φωτιάς.
euronews

Μεταναστευτικό: Δύσκολος συμβιβασμός στη Σύνοδο Κορυφής

Σε μια συμβιβαστική συμφωνία, όσον αφορά τη μεταναστευτική κρίση, κατέληξαν μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις οι ηγέτες των 28 χωρών-μελών της Ε.Ε. στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες....


Λευκός καπνός βγήκε από τη σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό, στις Βρυξέλλες. Μετά από μια συνεδρίαση, που κράτησε μία μέρα και μια νύχτα και σημαδεύτηκε από έντονες αντιπαραθέσεις, διαφωνίες και απειλή βέτο εκ μέρους της Ιταλίας, οι 28 ηγέτες κατέληξαν σε συμβιβαστική λύση, ωστόσο, όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, η σύνοδος κατέδειξε πως η ΕΕ είναι βαθιά διχασμένη. «Δεν μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες» είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Σε μια συμβιβαστική συμφωνία, όσον αφορά τη μεταναστευτική κρίση, κατέληξαν μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις οι ηγέτες των 28 χωρών-μελών της Ε.Ε. στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες. Συμφώνησαν στη δημιουργία κλειστών κέντρων υποδοχής αιτούντων άσυλο, σε εθελοντική βάση, και στον περιορισμό της ελευθερίας κίνησης των μεταναστών από τη μια χώρα στην άλλη.

Επιφυλάξεις φαίνεται να διατηρεί ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι. «Πολύ νωρίς» για να μιλήσουμε για επιτυχία στην εφαρμογή μιας συμφωνίας για το μεταναστευτικό, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. «Αυτά που επιτύχαμε εδώ είναι μάλλον περισσότερα απ΄ όσα θα περίμενα» είπε η Άνγκελα Μέρκελ.

Η συμφωνία προβλέπει επίσης αυστηρότερους ελέγχους των εξωτερικών συνόρων, με ενίσχυση και της Frontex, καθώς και αύξηση της χρηματοδότησης που προσφέρεται στην Τουρκία, στο Μαρόκο και σε άλλες χώρες στη βόρεια Αφρική, για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.

Η Ελλάδα από κοινού με την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Σουηδία, την Πορτογαλία και τη Μάλτα, βρέθηκαν απέναντι στις γνωστές θέσεις που εκφράζουν η Αυστρία και οι χώρες του Visegrad οι οποίες οδηγούν σε μια Ευρώπη-φρούριο.

Η Ιταλία παρά τις αρχικές ενστάσεις της, εν τέλει προσχώρησε στη λογική μιας συλλογικής αντιμετώπισης του ζητήματος.

«Ήταν μια μακρά διαπραγμάτευση, αλλά από σήμερα η Ιταλία δεν είναι πλέον μόνη της», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε.

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι εξέφρασε ωστόσο τις επιφυλάξεις του λέγοντας χαρακτηριστικά: «Να δούμε τί συγκεκριμένες δεσμεύσεις υπάρχουν. Δεν έχω εμπιστοσύνη στα λόγια, διότι μέχρι τώρα λέγαμε πάντα «ζήτω η Ευρώπη» και στο τέλος πλήρωνε η Ιταλία».
«Πρέπει να δούμε τί είδους αρχές, πόσα χρήματα και πόσοι άνδρες θα δοθούν», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι «η κύρια αρχή ήταν και παραμένει η προστασία των εξωτερικών συνόρων και πραγματικές επενδύσεις στην Αφρική».

Ο Σαλβίνι επανέλαβε ότι οι ΜΚΟ δεν θα μπορούν να εισέρχονται σε ιταλικά λιμάνια, και κατέληξε: «κάνουν πολιτική, με κατηγορούν ότι είμαι ρατσιστής και φασίστας αλλά, όπως λένε οι Ιταλοί και Λίβυοι στρατιωτικοί, βοηθούν τους δουλεμπόρους».

«Μόνο όταν διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι που διασώζονται στην θάλασσα δεν θα μεταφέρονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα διαλύσουμε το επιχειρηματικό μοντέλο των διακινητών και θα είμαστε σε θέση να περιορίσουμε τον αριθμό των ανθρώπων που έρχονται στην Ευρώπη. Είναι σημαντικό να θέσουμε αυτές τις ιδέες σε πράξη γρήγορα. Η αξία τους είναι στην εφαρμογή τους», δήλωσε ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς.

Με τη σημερινή συμφωνία, για τις χώρες «πρώτης εισόδου» θα εφαρμόζεται η αρχή της αλληλεγγύης και θα διασφαλίζεται από την πρώτη κιόλας μέρα άφιξης των μεταναστών, ότι «χρεώνονται στην Ευρώπη», τόνισε ο Εμμανουέλ Μακρόν. Ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε ως παράδειγμα τη Λέσβο, όπου υπάρχουν κέντρα υποδοχής και καταγραφής μεταναστών και τα οποία σήμερα, στο μεγαλύτερο βαθμό, είναι υπό την ευθύνη των ελληνικών αρχών.

«Οι κανόνες είναι ξεκάθαροι ότι υπεύθυνη είναι η χώρα πρώτης εισόδου στην ΕΕ», είπε ο Μακρόν, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων που ζητούσαν διευκρινίσεις για τα συμπεράσματα που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα, στα τελικά συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής περιλαμβάνεται η εξής παράγραφος: «Στο έδαφος της ΕΕ, η μέριμνα αυτών που διασώζονται, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, θα πρέπει να αναλαμβάνεται βάσει κοινής προσπάθειας, μέσω της μεταγωγής σε ελεγχόμενα κέντρα που δημιουργούνται σε κράτη μέλη, μόνο σε εθελοντική βάση, εφόσον η ταχεία και ασφαλής επεξεργασία επιτρέπει, με πλήρη στήριξη της ΕΕ, να γίνεται διάκριση μεταξύ των παράτυπων μεταναστών, οι οποίοι θα επιστρέφονται, και εκείνων που χρήζουν διεθνούς προστασίας, για τους οποίους θα εφαρμόζεται η αρχή της αλληλεγγύης. Όλα τα μέτρα στο πλαίσιο αυτών των ελεγχόμενων κέντρων, συμπεριλαμβανομένων της μετεγκατάστασης και της επανεγκατάστασης, θα λαμβάνονται σε εθελοντική βάση, με την επιφύλαξη της μεταρρύθμισης της διαδικασίας του Δουβλίνου».

«Ο Μακρόν ήταν κουρασμένος, τον διαψεύδω, τελειώσαμε στις 5 το πρωί», του απάντησε ο Τζουζέπε Κόντε και στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «στην συμφωνία που επετεύχθη στην Σύνοδο δεν γίνεται καμία αναφορά σε χώρες πρώτης και δεύτερης διέλευσης».

Ο Κόντε δήλωσε επίσης ότι «κατά την γνώμη του η Σύνοδος ήταν επιτυχής κατά ποσοστό 80%» και ότι «με τον υπουργό εσωτερικών του Ματτέο Σαλβίνι είναι στο ίδιο μήκος κύματος, διότι θεωρεί ότι χρειάζονται απτές πράξεις».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προειδοποίησε ότι «όσον αφορά τη συμφωνία μας για τη μετανάστευση, είναι υπερβολικά νωρίς να μιλήσουμε για επιτυχία» σημειώνοντας ότι το πιο δύσκολο μέρος της συμφωνίας θα είναι η εφαρμογή της.

«Καταφέραμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Αλλά αυτό στην πραγματικότητα ήταν το ευκολότερο μέρος του έργου μας, σε σύγκριση με τα όσα μας περιμένουν όταν αρχίσουμε να την εφαρμόζουμε», είπε.

Αναφερόμενος στις λεγόμενες «πλατφόρμες αποβίβασης» ο Ντόνταλντ Τουσκ διευκρίνισε ότι στόχος είναι να μεταφέρονται εκεί όσοι διασώζονται στις σχετικές επιχειρήσεις, όπου θα γίνεται ο διαχωρισμός μεταξύ των προσφύγων και των οικονομικών μεταναστών, καταπολεμώντας αποτελεσματικά τους διακινητές και αποθαρρύνοντας τους μετανάστες να κάνουν αυτό το επικίνδυνο ταξίδι. «Ο μόνος τρόπος να βοηθηθούν η Ιταλία, η Ελλάδα και οι υπόλοιπες χώρες είναι να μειωθεί ή να σταματήσει εντελώς η παράτυπη μετανάστευση στα εξωτερικά σύνορα» δήλωσε ο Τουσκ, επισημαίνοντας ότι οι αφίξεις έχουν μειωθεί κατά 90% από το 2015, χάρη στην κοινή δράση στα εξωτερικά σύνορα και τη συνεργασία με τρίτες χώρες.

Συμπληρώνοντας, ο Μπόικο Μπορίσοφ πρωθυπουργός της Βουλγαρίας που ασκούσε την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ για το περασμένο εξάμηνο, έκανε λόγο για «πολιτική» κρίση και όχι «μεταναστευτική», υπερασπιζόμενος την πολιτική της κυβέρνησής του στο εν λόγω θέμα. «Εάν είχαμε εφαρμόσει τις προτάσεις μας από το 2015, δε θα μιλούσαμε τώρα» είπε χαρακτηριστικά ο Μπορίσοφ.

Για «ιδιαιτέρως δύσκολη» σύνοδο έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ δήλωσε ικανοποιημένος κυρίως για τη συμφωνία των «28» να προχωρήσουν στην εκταμίευση της δεύτερης δόσης της χρηματοδότησης στην Τουρκία για τους πρόσφυγες ύψους 3 δις. «μετά από μακρές συζητήσεις» αλλά και τη συνδρομή 500 εκατ. στο Ταμείο για την Αφρική, καθώς και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να αυξήσουν τη χρηματοδότηση προς την Ισπανία και το Μαρόκο, ώστε να βοηθήσουν τις δύο αυτές χώρες να αντιμετωπίσουν τις μεταναστευτικές ροές καθώς ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν αυτή τη «δυτική οδό» για να φτάσουν στην Ευρώπη, είπε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ προασπίστηκε τη συμφωνία για το μεταναστευτικό χαρακτηρίζοντάς την «αποφασιστικό βήμα» προς την κατεύθυνση ενός κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου.

«Αυτά που επιτύχαμε εδώ είναι μάλλον περισσότερα απ΄ όσα θα περίμενα» είπε η καγκελάριος στους δημοσιογράφους, με τη λήξη της συνόδου.

«Δεν βρισκόμαστε στο τέλος του δρόμου. Ανέκαθεν έλεγα ότι δεν θα ήμασταν σε θέση να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό σύστημα ασύλου εδώ. Αλλά όσο περισσότερο συμφωνούμε μεταξύ μας, τόσο πιο κοντά ερχόμαστε σε μια ενδεχόμενη ευρωπαϊκή λύση. Είμαι πεπεισμένη για αυτό», τόνισε.
Η Μέρκελ είπε ότι η συμφωνία είναι «το σωστό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», δεδομένου ότι ήδη υπήρχαν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για το μεταναστευτικό μεταξύ των χωρών της ΕΕ.
ert

Ξεκινά το Σαββατοκύριακο το 1ο Φεστιβάλ Τέχνης Δήμου Μυκόνου

Το 1ο ΜYKONOS ART FESTIVAL ανοίγει τις πύλες του αυτό το Σαββατοκύριακο, με ένα πρόγραμμα ενδεικτικό των προθέσεων του και του στίγματος που θέλει να δώσει. Η σύγχρονη τέχνη με διεθνή προσανατολισμό συνδυάζεται με κορυφαίες στιγμές της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, περνώντας μέσα από την έντεχνη μουσική παράδοση της σημερινής Ελλάδας.


Τσόκλης, Ξαχάρκος, Πρωτοψάλτη, αλλά και το ιερό νησί της Δήλου πρωταγωνιστούν στα εγκαίνια του 1ου Mykonos Art Festival, που θα διεξαχθεί από 23 Ιουνίου - 30 Σεπτεμβρίου. Σκοπός του νέου θεσμού, τον οποίον επινόησε ο Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Μυκόνου Π.Α.Κ.Ο. «Γ. Αξιώτης», είναι «η δημιουργία μιας ετήσιας πολιτιστικής διοργάνωσης υψηλού επιπέδου, αντάξιας του ονόματος, της ιδιαιτερότητας και της ξεχωριστής θέσης που κατέχει η Μύκονος ως διεθνής προορισμός στον παγκόσμιο χάρτη». Όπως σημειώνεται στη σχετική ενημέρωση του δήμου Μυκόνου «φιλοδοξία του Φεστιβάλ αποτελεί ο επαναπροσδιορισμός του κοσμοπολίτικου προορισμού, ως σημαντικού κέντρου Τεχνών και Πολιτισμού, ως τόπου αναφοράς του εστετισμού και της avant-garde διανόησης».

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται συναυλίες, εκθέσεις εικαστικών τεχνών, κινηματογραφικές προβολές, θεατρικές παραστάσεις, λογοτεχνικά αναλόγια και γαστρονομικές εκδηλώσεις, με στόχο ο επισκέπτης του να έρθει σε επαφή με τη σύγχρονη τέχνη, την πολιτιστική κληρονομιά της Δήλου, την παράδοση και τον ιδιαίτερο πολιτισμό της Μυκόνου.

Απευθύνεται τόσο στους κατοίκους του νησιού, όσο και στους επισκέπτες -Έλληνες και ξένους- και καλύπτει όσο το δυνατόν ευρύτερο ηλικιακά κοινό. Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

Για το Φεστιβάλ, ο Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Μυκόνου έχει συνεργασθεί με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. Το φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του ΕΟΤ.

Ξεκινά αυτό το Σαββατοκύριακο


Το 1ο Mykonos Art Festival ξεκινά αυτό το Σαββατοκύριακο «με ένα πρόγραμμα ενδεικτικό των προθέσεών του και του στίγματος που θέλει να δώσει.

Το Σάββατο, στις 8μ.μ., στον Σταθμό της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Μυκόνου, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης του Κώστα Τσόκλη «Τα τέσσερα στοιχεία της φύσης». To Φεστιβάλ κάλεσε τον Κώστα Τσόκλη να δημιουργήσει ένα έργο και να το εκθέσει μέσα στα τέσσερα εργαστήρια του Σταθμού της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Μυκόνου, τα οποία ο καλλιτέχνης θα μετατρέψει με μέσα τεχνητά, σύγχρονα και φευγαλέα στα τέσσερα στοιχεία της Φύσης. Φωτιά, Νερό, Γη και Αέρα. Έργα καμωμένα in situ τα οποία θα εκπνεύσουν για πάντα, στις 30 Σεπτεμβρίου 2018, με το τέλος της έκθεσης.

Την Κυριακή, στις 5.30 μ.μ., στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δήλου θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης «Κυκλαδικά στιγμιότυπα, από τα μνημεία και τους ανθρώπους τους» (Διοργάνωση Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Στις 9.00μ.μ. θα δοθεί συναυλία από τον Σταύρο Ξαρχάκο και την 'Αλκηστις Πρωτοψάλτη στο Δημοτικό Σχολείο της Χώρας.

Βερολίνο: Καλό μήνυμα για την Ελλάδα και την ευρωζώνη

Η γερμανική κυβέρνηση χαιρετίζει τη συμφωνία στο Eurogroup. Σημαντικό βήμα για τη σταθεροποίηση της ευρωζώνης. Ο Όλαφ Σολτς είναι σίγουρος πως σύντομα η Ελλάδα θα σταθεί ξανά στα δικά της πόδια.


«Είναι ένα καλό μήνυμα για την Ελλάδα και την ευρωζώνη» δήλωσε στο σημερινό κυβερνητικό μπρίφινγκ στο Βερολίνο η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ μιλώντας για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε τη νύχτα στο Eurogroup.

Αναφερομένη στα δανειακά προγράμματα όχι μόνο προς την Ελλάδα αλλά προς τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης (Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Κύπρος) η κ. Ντέμερ επεσήμανε πως ήταν «σημαντικά» και βοήθησαν αυτές τις χώρες να επιστρέψουν στη δημοσιονομική βιωσιμότητα, στην οικονομική ανάπτυξη και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας.

Τα προγράμματα αυτά δεν βοήθησαν μόνο τα μεμονωμένα κράτη αλλά συνέβαλαν και στη σταθεροποίηση ολόκληρης της ευρωζώνης, τόνισε ακόμη η κυβερνητική εκπρόσωπος. Η Ελλάδα κατέβαλε «μεγάλες προσπάθειες ώστε να σταθεροποιήσει τα δημοσιονομικά της, έκανε μεταρρυθμίσεις». Όλα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης, είπε τέλος η Ουλρίκε Ντέμερ, «επέδειξαν επανειλημμένα σε υψηλό βαθμό την αλληλεγγύη τους με το να στηρίξουν την Ελλάδα σε αυτή την πορεία.»

Σολτς: «Η Ελλάδα θα σταθεί στα δικά τηςπόδια»


Προηγουμένως ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς είχε χαρακτηρίσει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup ως «ισχυρό μήνυμα για την αλληλεγγύη στην Ευρώπη.»

Σε δήλωση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο Όλαφ Σολτς τονίζει επιπλέον ότι «σύντομα η Ελλάδα να σταθεί ξανά στα δικά της πόδια».

Εκτενέστερες δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών αναμένονται σήμερα το μεσημέρι. Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του στο κυβερνητικό μπρίφινγκ, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του ΕΚΟΦΙΝ που διεξάγεται στο Λουξεμβούργο ο κ. Σολτς θα δώσει συνέντευξη τύπου.
Παναγιώτης Κουπαράνης/Deutsche Welle

Φήμες για νοθεία λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες στην Τουρκία

Φουντώνει ο φόβος περί νοθείας στις εκλογές της Κυριακής στην Τουρκία.

 
Χθες, Πέμπτη, η ηγέτης του αντιπολιτευτικού κόμματος, Καλό Κόμμα, Μεράλ Ακσενέρ, κατήγγειλε δημοσίως μέσω Twitter το γαμπρό του Ερντογάν και υπουργό Ενέργειας της χώρας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ότι έδωσε εντολή στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Anadolu», που θα μεταδίδει την Κυριακή τα αποτελέσματα των εκλογών, μετά τις 21.30 το βράδυ να ανακηρύξει νίκη του Τούρκου προέδρου 53%, ενώ ακόμη η καταμέτρηση θα συνεχίζεται…

Λίγες ώρες αργότερα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, κατέθεσε μήνυση κατά του τουρκικού πρακτορείου «Anadolu», διότι σε εκπομπή του τουρκικού καναλιού TVNET πέρασε κάρτα του με αποτελέσματα εκλογών 2018.

Η κάρτα έγραφε τα εξής ποσοστά: Ερντογάν 53%, Ιντζέ 26%, Ακσενέρ 12%, Ντεμιρτάς 7%.

Όπως ήταν λογικό και αναμενόμενο, το γεγονός αυτό συζητήθηκε πολύ στα social media με συνέπεια ο διευθυντή του «Anadolu» να υποχρεωθεί από τις περιστάσεις να προβεί σε δήλωση, λέγοντας ότι σε όλες τις εκλογές γίνονται προηγουμένως τεστ με τα αποτελέσματα τονίζοντας ταυτόχρονα πως το συγκεκριμένο κανάλι να ζητήσει, όπως είπε, από το «Anadolu» να κάνουν αυτή τη δοκιμή για να τα εφαρμόσει στις οθόνες του.

Όπως ανέφερε, πάντως, ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, σε άρθρο του ο δημοσιογράφος Καντρί Γκιουρσέλ ανέφερε ότι το σενάριο που φοβάται περισσότερο η αντιπολίτευση είναι οι παρεμβάσεις του «Anadolu» στα αποτελέσματα.

Με απλά λόγια, φοβάται ότι το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων θα ανακοινώσει ότι ο Ερντογάν εκλέγεται από τον πρώτο γύρο, ενώ ακόμη θα γίνεται καταμέτρηση. Μετά θα κάνει ομιλία ενώ θα καταμετρούνται ακόμη οι ψήφοι.

Εκείνη την ώρα, όπως ισχυρίζεται, θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν νοθεία.

Αν οι παρατηρητές και οι εφορευτικές επιτροπές εγκαταλείψουν τις κάλπες θα μπορέσουν να κάνουν νοθεία. Γίνονται δε μεγάλες προσπάθειες ώστε να μην γίνει κάτι τέτοιο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης συσκέπτονται συνεχώς για το θέμα.

Μάλιστα σε 30 χιλιάδες κάλπες παρατηρήθηκαν προβλήματα, ειδικά στην περιοχή Σανλιούρφα της ΝΑ Τουρκίας. Ιδρύθηκε επίσης το Συντονιστικό Κέντρο Ασφάλειας των Εκλογών.
eretikos.gr 

Αλ. Τσίπρας από το Ζάππειο: Η χώρα γύρισε σελίδα (βίντεο)

«Τα στοιχήματα είναι για να υλοποιούνται», ξεκίνησε την ομιλία τους στις ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ στο αίθριο του Ζαππείου, ο πρωθυπουργός, ο οποίος φόρεσε γραβάτα, σε βαθύ κόκκινο χρώμα. «Η σημερινή μέρα ανήκει σε κείνους που χτυπήθηκαν βάναυσα από την κρίση, που είδαν τους κόπους μιας ζωής να καταστρέφονται, που σήκωσαν την χώρα στην πλάτη τους», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.


«Η σημερινή μέρα ανήκει σε κείνους που χτυπήθηκαν βάναυσα από την κρίση, που είδαν τους κόπους μιας ζωής να καταστρέφονται, που σήκωσαν την χώρα στην πλάτη τους», σημείωσε στην αρχή της ομιλία του στις ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός, εμφανίστηκε φορώντας κόκκινη γραβάτα.  Ωστόσο, μόλις ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του την έβγαλε, καθώς όπως είπε, «Εκπλήρωσα το στοίχημα, φόρεσα τη γραβάτα αλλά πρέπει να σας πω, ότι όλα αυτά τα χρόνια τη μάχη την έδινα με τη στολή εργασίας, χωρίς τη γραβάτα. Όπως την έδινα τη μάχη, χωρίς τη γραβάτα και στα επίσημα και στα ανεπίσημα, έτσι θα συνεχίσω και τώρα να τη δίνω».

«Όπως βλέπετε, τα στοιχήματα είναι για υλοποιούνται όταν κερδίζονται», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στην κόκκινη γραβάτα που φόρεσε και αστειευόμενος είπε «Έχω μια δυσκολία αλλά θα το συνηθίσω».

«Η σημερινή μέρα ανήκει σε κείνους που χτυπήθηκαν βάναυσα από την κρίση, που είδαν τους κόπους μιας ζωής να καταστρέφονται, που σήκωσαν την χώρα στην πλάτη τους», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

«Μετά τις χθεσινές αποφάσεις για το ελληνικό χρέος η χώρα μας γυρίζει οριστικά σελίδα», και τόνισε ότι η χώρα περνά σε μια νέα περίοδο, όπου τη θέση της λιτότητας θα παίρνει κάθε μέρα και περισσότερο η κοινωνική δικαιοσύνη, της επιβολής η δημοκρατία, της αβεβαιότητας η σταθερότητα και η αξιοπιστία.

«Μετά από οχτώ ολόκληρα χρόνια καταφέραμε να επιλύσουμε το πρόβλημα του ελληνικού χρέους. Ενός χρέους που δεν δημιουργήσαμε εμείς. Ενός χρέους που κληρονομήσαμε από τις δυνάμεις του παλιού καθεστώτος», υπογράμμισε. «Αναλάβαμε το δύσκολο αλλά αναγκαίο καθήκον του μετασχηματισμού της χώρας», είπε ο Αλ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας πως ότι «σε αυτή την προσπάθεια συγκρουστήκαμε σφοδρά, συμβιβαστήκαμε επώδυνα, δουλέψαμε σκληρά αλλά δεν δειλιάσαμε. Δεν διστάσαμε μπροστά στις δυσκολίες και τα εμπόδια».

«Φτάσαμε ως εδώ. Φτάνουμε στο τέλος των μνημονίων», είπε.

«Η Ελλάδα γίνεται ξανά μια χώρα κανονική. Ανακτά την πολιτική και οικονομική της κυριαρχία. Ξαναγράφεται στον παγκόσμιο χάρτη. Στηρίζεται ξανά στα πόδια της», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Υπογράμμισε πως «όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι έχουμε σκοπό να επιστρέψουμε στην Ελλάδα του χθες».

«Πλέον έχουμε αποκαταστήσει σε τέτοιο βαθμό την απόδοση της ελληνικής οικονομίας που έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε στοχευμένες ελαφρύνσεις», «να προχωρήσουμε σε μείωση φόρων το 2019 αλλά και σε υποστήριξη του κοινωνικού κράτους και της πρόνοιας», είπε ο Αλ. Τσίπρας. Πλέον έχουμε τη δυνατότητα, είπε ο Αλ. Τσίπρας, «να προχωρήσουμε το δρόμο της επαναρύθμισης της αγοράς εργασίας με την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την αύξηση του κατώτατου μισθού».

«Με τη χθεσινή ιστορική απόφαση του Eurogroup το ελληνικό χρέος καθίσταται επιτέλους βιώσιμο», σημείωσε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι από την αρχή αυτής της διαπραγμάτευσης η κυβέρνηση είχε θέσει έναν στόχο: να είναι η λύση πειστική για τους επενδυτές ώστε η Ελλάδα να ανακτήσει την πρόσβαση της στην ιδιωτική χρηματοδότηση, χωρίς να χρειαστεί ένα νέο δάνειο ή κάτι που πρότειναν κάποιοι άλλοι, μια προληπτική γραμμή στήριξης.

«Όταν εμείς δίναμε τη μάχη να βγούμε από τα μνημόνια με τις δικές μας δυνάμεις, άλλοι ζητούσαν πιστοληπτικές γραμμές και επί της ουσίας νέα μνημόνια μασκαρεμένα».

«Η χώρα είναι δεσμευμένη στους στόχους που έχει συμφωνήσει να επιτυγχάνει για να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις της, αλλά από εδώ και στο εξής με πολύ μεγαλύτερο χώρο δημοσιονομικό για ελαφρύνσεις και για τη κάλυψη των αναγκών και την επούλωση των πληγών της κρίσης», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

«Και το κυριότερο, από εδώ και στο εξής», πρόσθεσε, «η επιλογή των μέσων της πολιτικής για να επιτευχθούν οι στόχοι θα ανήκουν από δω και στο εξής αποκλειστικά στις εκλεγμένες από τον ελληνικό λαό κυβερνήσεις και όχι σε τεχνοκράτες ξένους που θα έρχονται να μας υποδεικνύουν τι πρέπει να κάνουμε».

Σημείωσε ότι «το καθεστώς άρσης κυριαρχίας που επιβλήθηκε στη χώρα από το 2010 και μετά, ο γνωστός σε όλους μας μνημονιακός καταναγκασμός, ο μηχανισμός που επιβάλλει μέτρα για εκταμιεύσεις δανείων έλαβε τέλος, έκλεισε τον κύκλο του οριστικά».

«Η εποπτεία έτσι όπως προβλέπεται από τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης καμία σχέση δεν έχει με το μηχανισμό της μνημονιακής επιτροπείας που ζήσαμε», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, για να υπογραμμίσει ότι «η Ελλάδα πλέον θα έχει την ευθύνη για τον εαυτό της και για το μέλλον της».

«Η Ελλάδα επιστρέφει αποκλειστικά στους Έλληνες», σημείωσε.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝ.ΕΛ. πετύχαμε να φτάσουμε ως εδώ και οι αντίπαλοί μας που ποτέ δεν αποδέχτηκαν ότι θα καταφέρουμε να φτάσουμε έως εδώ, σήμερα στέκονται αμήχανοι μπροστά σε σε ό,τι καταφέραμε» είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Σημείωσε ότι «κάποιοι άλλοι στέκονται με φόβο, γιατί αν η έξοδος από τα Μνημόνια ήταν ο πρώτος στόχος αυτής της συμμαχίας, ο δεύτερος στόχος, ήταν και είναι αυτός της κάθαρσης και της δικαιοσύνης».

«Για αυτό Πάνο, να ξέρεις», είπε στον Πάνο Καμμένο, «έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας. Έχουμε να δώσουμε ακόμη πολλές μάχες για να αποδοθεί δικαιοσύνη, κάθαρση και θα αποδοθεί, για να καθαρίσουμε τη χώρα από την διαφθορά». Υπογράμμισε ότι «έχουμε ακόμα μπροστά μας 15 ολόκληρους μήνες για να πετύχουμε τον δεύτερο μεγάλο στόχο της κυβέρνησης μας και θα τον πετύχουμε».

Ο πρωθυπουργός, μόλις ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του έβγαλε την γραβάτα.

Ψάχνει «πρόθυμους» για να ξεφορτωθεί τους πρόσφυγες η Μέρκελ

Επείγουσα λύση στο μεταναστευτικό, μέσα από την εξεύρεση «προθύμων» να δημιουργήσουν «αποθετήρια» προσφύγων, παράτυπων μεταναστών και αιτούντων άσυλο αναζητά η Μέρκελ, μετά το τελεσίγραφο που της απέστειλε ο Βαυαρός Χριστιανοκοινωνιστής Ζεεχόφερ.

 
από τον Βαγγέλη Σαρακινό *
 
Αν και ήδη έχει ανακοινωθεί, αρχικά «μίνι» και στην συνέχεια διευρυμένη, έκτακτη Ευρωπαϊκή Σύνοδος για την Κυριακή, η Μέρκελ έχει βάλει μπροστά και το χαρτί των διμερών επαφών για την εξεύρεση λύσης.

Γνωρίζοντας ότι οι απειλές Ζεεχόφερ για χρήση του «υπουργικού προνομίου» στην λήψη μονομερούς απόφασης για την επαναπροώθηση προσφύγων και παράτυπων μεταναστών δημιουργούν έντονη ενδοκυβερνητική κρίση και την καθιστούν ουσιαστικά καγκελάριο με αναστολή, η Μέρκελ δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτές τις διμερείς επαφές.

Στο πλαίσιο αυτών βρίσκεται στην Ιορδανία, χώρα που σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ (UNHCR) έχει υποδεχθεί περισσότερους από 650.000 Σύρους πρόσφυγες, ενώ στην συνέχεια θα επισκεφθεί και τον Λίβανο.

Περιοδεία σε Λίβανο και Ιορδανία


Η Ιορδανία, η οποία αντιμετωπίζει βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση, βρέθηκε πριν από λίγες εβδομάδες αντιμέτωπη και με πολιτική κρίση, με αποτέλεσμα ο βασιλιάς Αμπντάλα Β να αντικαταστήσει  τον πρωθυπουργό και στην συνέχεια να αποσυρθεί το νομοσχέδιο που θα επέβαλε φόρο εισοδήματος στους πολίτες!

Η Μέρκελ από την πλευρά της ξέρει καλά το θέμα της άσκησης πιέσεων σε χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και κάτι τέτοιο εκτιμάται ότι θα κάνει τις επόμενες ημέρες, στο πλαίσιο των διμερών επαφών της. Εξάλλου, η προσφορά ευρωπαϊκής υποστήριξης σε χώρες της περιοχής που έχουν υποδεχθεί πρόσφυγες από την Συρία  αποτελεί ένα από τα κλειδιά των σχεδίων της καγκελαρίου για την αναμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής στο μεταναστευτικό. Και πολλοί ευρωπαίοι ηγέτες όμως, συζητούν, ανοιχτά πλέον, σχέδια για τη βελτίωση των συνθηκών στις χώρες προέλευσης, προκειμένου να μειωθούν οι ροές στην Μεσόγειο.

Στην περίπτωση του Αμπντάλα ωστόσο, φαίνεται ότι η Μέρκελ χτύπησε λάθος πόρτα, καθώς οι δηλώσεις που έκαναν μετά την συνάντηση κινούνται σε εντελώς διαφορετικά πεδία. Η καγκελάριος της Γερμανίας είπε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για να αντιμετωπιστούν οι «επιθετικές τάσεις» του Ιράν στην Μέση Ανατολή, ενώ ο Αμπντάλα, ο οποίος είναι και ο τοποτηρητής των Ιερών Τόπων των Μουσουλμάνων, αντέτεινε ότι η ειρήνη στην περιοχή θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνον, όταν οι Παλαιστίνιοι αποκτήσουν κράτος με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ.

Στην ανάγκη Ελλήνων και Ιταλών η Μέρκελ


Στην δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται η Καγκελάριος αναφέρεται και η εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit, η οποία σε ανάλυσή της υπογραμμίζει ότι «η Άγκελα Μέρκελ χρειάζεται τώρα βοήθεια από την Ιταλία και την Ελλάδα». Πρόκειται όμως για δύο χώρες, όπως σχολιάζει εύστοχα η εφημερίδα του Αμβούργου, «στις οποίες οι συμπάθειες για την καγκελάριο είναι περιορισμένες, για να το διατυπώσουμε επιεικώς».

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η Γερμανία υπήρξε «υπερβολικά σκληρή» και «ελάχιστα αλληλέγγυα» απέναντί στην Ρώμη και την Αθήνα στην διάρκεια της ευρωπαϊκής κρίσης και τώρα «χρειάζεται η Μέρκελ αυτές τις δύο χώρες προκειμένου να σώσει τη θέση της στην καγκελαρία». Το δημοσίευμα προχωρά ένα βήμα παραπέρα, αναλύοντας τους πιθανούς λόγους, για τους οποίους η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να συναινέσει σε ένα σχέδιο επιστροφής προσφύγων από την Γερμανία.

Έτσι, υπογραμμίζει το γεγονός ότι η Ελλάδα βγαίνει από τα μνημόνια, τα οποία όπως αναφέρει επέβαλε κυρίως η Γερμανία, κάνει όμως παραλλήλως λόγο για τις συζητήσεις για το χρέος που είναι σε εξέλιξη. «Κανείς δεν έχει ακόμη συνδέσει δημοσίως το προσφυγικό και το ζήτημα του χρέους», σημειώνει η εφημερίδα, σχολιάζοντας ότι «η ανάγκη της Μέρκελ θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία για τον Τσίπρα».

Την Σύνοδο της Κυριακής «σαμποτάρει» και ο ίδιος ο συγκυβερνήτης της Μέρκελ, ο βαυαρικός βραχίονας των Χριστιανοκοινωνιστών, ηγετικό στέλεχος των οποίων προειδοποίησε την καγκελάριο να μην κλείσει μια «βρώμικη συμφωνία» για το προσφυγικό με τους Έλληνες και τους Ιταλούς.

«Ανησυχούμε που η Α. Μέρκελ τριγυρνά τώρα με ένα βιβλιάριο επιταγών στην Ευρώπη» δήλωσε ο Μάρκους στο «Δίκτυο συντακτών εφημερίδων της Γερμανίας (Redaktionsnetzwerk Deutschland / RND), προσθέτοντας ότι η καγκελάριος «χρειάζεται την Ελλάδα και την Ιταλία, για να βρεθεί λύση στο ζήτημα των προσφύγων», ενώ «οι Ιταλοί χρειάζονται χρήματα για τις τράπεζές τους και οι Έλληνες ελάφρυνση του χρέους».

Η «μίνι» σύνοδος


Την ίδια ώρα ετοιμάζεται στις Βρυξέλλες η έκτακτη μίνι Σύνοδος για το μεταναστευτικό, την οποία είχε προαναγγείλει η Μέρκελ, αλλά συγκάλεσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ. Η Σύνοδος θα γίνει την Κυριακή και σε αυτήν η καγκελάριος της Γερμανίας θα συναντηθεί με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Μάλτας, της Βουλγαρίας, του Βελγίου και της Ολλανδίας.

Η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Τσεχία, χώρες που μετέχουν στην ομάδα του Βίσεγκραντ  και έχουν απορρίψει το πρόγραμμα ανακατανομής των προσφύγων, δεν θα πάρουν μέρος. Η συνάντηση της Κυριακής άλλωστε δεν είναι παρά το «φροντιστήριο» για την Σύνοδο Κορυφής στις 28 και 29 Ιουνίου, όπου θα επιχειρηθεί μια ευρύτερη συμφωνία για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης.

Σύμφωνα πάντως με το προσχέδιο που διέρρευσε τα κύρια σημεία της απόφασης στην οποία αναμένεται να καταλήξει η Σύνοδος της Κυριακής είναι:
  • Οι δέκα χώρες προειδοποιούν να μη λαμβάνονται «μονομερή και ασυντόνιστα μέτρα» για τη μετανάστευση, όπως αυτά που πρότεινε το CSU (Ζεεχόφερ)
  • Συμφωνούν στην αύξηση των δαπανών για την αποτελεσματικότερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, ώστε μέχρι το 2020 να έχει συγκροτηθεί δύναμη 10.000 προσώπων
  • Συμφωνούν να συνεργαστούν ευρύτερα με χώρες, όπως η Αλγερία, η Αίγυπτος, η Λιβύη, το Μαρόκο, ο Νίγηρας και η Τυνησία, ώστε «να μειωθούν περισσότερο οι αφίξεις στην ΕΕ».
  • Υποστηρίξουν την παράταση των κοινών θαλάσσιων επιχειρήσεων στη Μεσόγειο. Στο πλαίσιο αυτό εκπαιδεύουν την ακτοφυλακή της Λιβύης και θέτουν αυστηρούς περιορισμούς στην έκδοση βίζας σε χώρες που αρνούνται να δεχθούν πίσω πολίτες τους, των οποίων η αίτηση ασύλου έχει απορριφθεί.
  • Προσφέρουν μεγαλύτερη υποστήριξη, οικονομική ή άλλη, σε χώρες πρώτης γραμμής, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα.
  • Υποστηρίξουν «την αύξηση των δυνατοτήτων προστασίας και υποδοχής προσφύγων και μεταναστών από χώρες εκτός ΕΕ.
  • Δεσμεύονται να καταπολεμήσουν τις «δευτερογενείς μετακινήσεις» των αιτούντων άσυλο σε άλλες χώρες της ΕΕ και συμφωνούν για εντατικοποίηση των ελέγχων στα διακρατικά δίκτυα Μεταφοράς της ΕΕ
  • Θα αποφασίσουν την χορήγηση κοινωνικών επιδομάτων μόνον σε αιτούντες άσυλο που παραμένουν στην χώρα που χειρίζεται την υπόθεσή τους
  • Θα συμφωνήσουν στη σύναψη διμερών συμφωνιών για «επανεισδοχές και μεταφορές» και θα καθιερώσουν νέες διαδικασίες για να διευκολύνουν την επιστροφή αιτούντων ασύλου στις χώρες όπου υπέβαλαν την αίτησή τους.

Η ιταλική πρόκληση και η ευρωπαϊκή ενότητα


Η Ιταλία πάντως συνεχίζει την επιθετική πολιτική του Σαλβίνι, την οποία έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση Κόντε, και αρνείται να δεχθεί πλοία ΜΚΟ που μεταφέρουν μετανάστες. Στα ήδη γνωστά επεισόδια έρχεται να προστεθεί και η περίπτωση του πλοίου της μη κυβερνητικής οργάνωσης Lifeline, το πλήρωμα του οποίου διέσωσε περίπου τριακόσιους μετανάστες και πρόσφυγες στα ανοικτά τον λιβυκών ακτών.

Ο υπουργός Ναυτιλίας, Ντανίλο Τονινέλι, ζήτησε την διενέργεια έρευνας για την επιχείρηση διάσωσης, καθώς η Ρώμη υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη ΜΚΟ δεν διαθέτει την αναγκαία τεχνική υποδομή, ενώ ο υπουργός εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι ανέφερε: «Θελήσατε να πιέσετε την κατάσταση και να μην ακούσετε την ιταλική και την λιβυκή ακτοφυλακή; Ωραία, αυτό το φορτίο ανθρώπινων υπάρξεων θα το πάτε στην Ολλανδία, λοιπόν, θα κάνετε ένα λίγο μεγαλύτερο κύκλο».

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο ίδιος κάλεσε την Ισπανία να δεχθεί και τα τέσσερα επόμενα πλοία που θα μεταφέρουν πρόσφυγες από τα ανοικτά της Λιβύης, γιατί όπως τόνισε, στο παρελθόν η Μαδρίτη δεν τήρησε τις υποσχέσεις της. Ο Σαλβίνι αναφέρθηκε στο σχέδιο της Κομισιόν για την μετεγκατάσταση  προσφύγων στις χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με το οποίο «η Ισπανία θα έπρεπε να έχει δεχθεί 3.265 αιτούντες άσυλο, όμως μέχρι στιγμής έχει δεχθεί 235 και άρα μπορεί να πάρει τα επόμενα τέσσερα πλοία».  Για δε την Γαλλία πρόσθεσε ότι «προβλεπόταν να φιλοξενήσει 9.816 πρόσφυγες από την Ιταλία, έχει δεχθεί 640, και άρα μένουν 9.200», επεσήμανε.

Την ίδια ώρα, τα κράτη μέλη της ομάδας του Βίσεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία και Τσεχία), τα οποία τάσσονται υπέρ της υιοθέτησης μιας σκληρής γραμμής στο θέμα της μετανάστευσης, ανακοίνωσαν ότι αποκλείουν το ενδεχόμενο συμμετοχής στην Σύνοδο της Κυριακής. Την χαρακτηρίζουν μάλιστα ως μια απόπειρα επίδειξης συμπαράστασης στην Μέρκελ.
Η Πορτογαλία φαίνεται και αυτή να ακολουθεί μοναχικό δρόμο, καθώς -όπως ανακοίνωσε η Λισαβόνα- θα στείλει τον Ιούλιο στην Αίγυπτο μία ομάδα εμπειρογνωμόνων για να …επιλέξει υποψηφίους για χορήγηση ασύλου στο πλαίσιο ενός προγράμματος επανεγκατάστασης προσφύγων.
Με όλες αυτές τις σπασμωδικές κινήσεις όμως, η ΕΕ, όπως συνέβη και στα άλλα μεγάλα προβλήματα (οικονομική κρίση) αποδεικνύει ότι ναι μεν είναι Ευρωπαϊκή, αλλά απέχει ακόμη αρκετά από το να καταστεί και Ένωση.
______________________________________
 
* Ο Βαγγέλης Σαρακινός είναι επαγγελματίας δημοσιογράφος με μακρά θητεία στον Τύπο και στα ηλεκτρονικά Μέσα.
πηγή: SLpress.gr

Διεθνής τύπος: Η επιτροπεία για την Ελλάδα τελειώνει

Αναφορές στα αποτελέσματα του Eurogroup και την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια «φιλοξενούνται» στο σύνολο των μέσων του διεθνούς τύπου, σύμφωνα με ανάρτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ...


Οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών μελών της ευρωζώνης ανακοίνωσαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Παρασκευή την επίτευξη μιας συμφωνίας για να τερματιστούν οκτώ χρόνια οικονομικής κρίσης, σκληρών πολιτικών λιτότητας και προγραμμάτων στήριξης της οικονομίας της Ελλάδας. Στη Ιταλία σύσσωμος ο τύπος  μιλά για το τέλος της επιτροπείας στην Ελλάδα «Μετά από οκτώ χρόνια, τελειώνει η εποχή της τρόικας στην Ελλάδα» γράφει η La Repoubblica: 

«To Eurogroup αποφάσισε την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους» σημειώνει η ιταλική εφημερίδα και προσθέτει: «μετά από μια μακρά και σκληρή διαπραγμάτευση κλείνει στην Ελλάδα η εποχή της Επιτροπείας και επιστρέφει  η οικονομική  κυριαρχία».

Στο ίδιο μήκος κύματος η Corriere della Sera τονίζει «ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε τη νύχτα τελειώνει την επιτροπεία στην Ελλάδα»

«To Eurogroup κατέληξε σε συμφωνία για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα βοήθειας και σε μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους της χώρας μετά από μια κρίση οκτώ ετών χρόνια», γράφει η La Stampa. «H Ελλάδα, από τις 20 Αυγούστου, την ημερομηνία λήξης του τρίτου προγράμματος διάσωσης, θα μπορέσει να ξεκινήσει μόνη της και να επιστρέψει στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ακόμη και αν θα είναι υπό επίβλεψη» τονίζει η ιταλική εφημερίδα. «Η συμφωνία επετεύχθη μετά από έξι ώρες συζητήσεων εξαιτίας της αντίστασης της Γερμανίας, του κύριου δανειστή της Ελλάδας» γράφει η La Stampa. .

Η συμφωνία, η οποία συμπεριλαμβάνει μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, κλείστηκε περί τα μεσάνυχτα τοπική ώρα (01:00 ώρα Ελλάδας), έπειτα από έξι και πλέον ώρες διαπραγματεύσεων στο Λουξεμβούργο.

Το Γαλλικό Πρακτορείο τονίζει ότι η συμφωνία θα «επιτρέψει στην Αθήνα να βγει, όπως προβλεπόταν, από την εποπτεία των πιστωτών της, της ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), την 20ή Αυγούστου και να αρχίσει να χρηματοδοτείται μόνη από τις αγορές, έπειτα από πολλά χρόνια βαθιάς ύφεσης και τρία προγράμματα στήριξης», ενώ υπογραμμίζει τη δήλωση του Πιερ Μοσκοβισί πως «η ελληνική κρίση τελειώνει εδώ, απόψε» και το σχόλιο του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι «ικανοποιημένη» για τη συμφωνία.

* Στην ηλεκτρονική έκδοση της Le Monde, η συμφωνία ήταν πριν από λίγο τρίτη είδηση, με την εφημερίδα να κάνει λόγο για «το τέλος δέκα χρόνων κηδεμονίας» της ελληνικής οικονομίας.

* Στην ηλεκτρονική έκδοση της Le Figaro το θέμα καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, υπό τον τίτλο «Η ευρωζώνη συμφωνεί στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους», δύο μήνες πριν από την τυπική ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος στήριξης.

* Στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Guardian η συμφωνία στο Eurogroup ήταν πριν από λίγο το δεύτερο θέμα, υπό τον τίτλο «Η ευρωζώνη έκλεισε μια συμφωνία για να βγει η Ελλάδα από την οικονομική κρίση» και υπότιτλο «οι υπουργοί Οικονομικών των 19 χωρών οριστικοποίησαν το σχέδιο για να ανακτήσει η χώρα πρόσβαση στις αγορές τον Αύγουστο, μετά το τελευταίο πρόγραμμα στήριξης».

* Η συμφωνία βρίσκεται επίσης στο πρωτοσέλιδο της ηλεκτρονικής έκδοσης της οικονομικής εφημερίδας The Wall Street Journal, με τον τίτλο «Η Ευρωζώνη συμφωνεί στις τελευταίες λεπτομέρειες του σχεδίου για να τερματιστεί το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας».

* Η ηλεκτρονική έκδοση του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg τοποθετούσε προ ολίγου την είδηση στην τέταρτη θέση του πρωτοσέλιδού της, κάνοντας λόγο για μια «συμφωνία-ορόσημο» καθώς «τελειώνουν τα έπη» των προγραμμάτων στήριξης, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

* Ενώ στην ηλεκτρονική έκδοση των Financial Times η «ιστορική συμφωνία» κατά τον τίτλο της σύνταξής της εφημερίδας καταλάμβανε πριν από λίγο την πέμπτη θέση του πρωτοσέλιδού της.


Αναφορές στα αποτελέσματα του Eurogroup και την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια «φιλοξενούνται» στο σύνολο των μέσων του γερμανικού Τύπου. Οι πρώτες αντιδράσεις έχουν ως εξής:

dpa (γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων): Tέλος στην επιχείρηση διάσωσης της Ελλάδας - το τελευταίο πακέτο συμφωνήθηκε

Η επιχείρηση διάσωσης της Ελλάδας τερματίζεται ύστερα από οκτώ χρόνια. Η υπερχρεωμένη χώρα παίρνει και πάλι φρέσκα δισεκατομμύρια σε δάνεια και ελάφρυνση του χρέους και μπορεί έτσι από τον Αύγουστο να σταθεί οικονομικά και πάλι στα πόδια της. Αυτό συμφωνήθηκε από τη Γερμανία και τις άλλες χώρες του ευρώ με την ελληνική κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι συμμετέχοντες γιόρτασαν αυτή την τελευταία μεγάλη προσπάθεια ως ιστορική επιτυχία.

Deutschlandfunk (δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο): 15 δισ. ευρώ και ελάφρυνση του χρέους
Το Eurogroup συμφώνησε για το τέλος του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας. Οι υπουργοί οικονομικών καθόρισαν τις λεπτομέρειες στο Λουξεμβούργο. Η Ελλάδα λαμβάνει μια τελευταία πληρωμή ύψους 15 δισ. ευρώ. Επιπλέον, παίρνει δέκα χρόνια περισσότερο χρόνο από ό,τι προβλεπόταν για την αποπληρωμή παλαιών δανείων και τόκων.

Handelsblatt: Οι χώρες του ευρώ συμφωνούν για το τελευταίο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα
Η χώρα που έπληξε η κρίση ξαναστέκεται μετά την απόφαση των ευρω-εταίρων στα πόδια της. Η ανακούφιση είναι μεγάλη.

Spiegel: Οι χώρες του ευρώ συμφωνούν για το τέλος του προγράμματος βοήθειας
Η επιχείρηση διάσωσης της Ελλάδας τερματίζεται ύστερα από οκτώ χρόνια. Η Αθήνα παίρνει άλλα 15 δισεκατομμύρια ευρώ - και δέκα χρόνια περισσότερο χρόνο για ν΄ αποπληρώσει τα χρέη της.

FAZ: Η Ελλάδα παίρνει και άλλα δισεκατομμύρια στο τέλος του προγράμματος βοήθειας
Οι υπουργοί Οικονομικών του ευρώ συμφώνησαν σχετικά με τους όρους για τη λήξη του ελληνικού προγράμματος βοήθειας. Η κυβέρνηση στην Αθήνα παίρνει και πάλι πολλά χρήματα και πρέπει να εξοφλήσει τα δάνεια αργότερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί.

Die Zeit: Η Ελλάδα λαμβάνει την τελευταία οικονομική ενίσχυση
Οι υπουργοί Οικονομικών του ευρώ συμφώνησαν για τη λήξη της βοήθειας στην Ελλάδα. Η χώρα παίρνει τελικά ένα δάνειο ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η διάσωση της Ελλάδας τερματίζεται ύστερα από οκτώ χρόνια. Η χώρα θα λάβει ακόμα μερικά δισεκατομμύρια και ελάφρυνση του χρέους, όπως συμφώνησαν οι χώρες του ευρώ. Από τον Αύγουστο, θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί και πάλι μέσω της κεφαλαιαγοράς.

Deutsche Welle: Η Ελλάδα στέκεται και πάλι στα πόδια της
Όπως είχε προγραμματιστεί, η Ελλάδα θα μπορέσει να βγει από τα προγράμματα διάσωσης της ευρωζώνης στις 20 Αυγούστου.

Τέλος, η ελβετική NZZ έχει τίτλο: Συμφωνήθηκε το πακέτο για την Ελλάδα.
Οι χώρες του ευρώ συμφώνησαν για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Η χώρα λαμβάνει μια τελευταία δόση δανείου ύψους 15 δισ. ευρώ πριν λήξει το πρόγραμμα βοήθειας τον Αύγουστο.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Eurogroup: Τι πήρε και τι έδωσε η Ελλάδα

Λίγο μετά τη μία τα ξημερώματα αξιωματούχος της ευρωζώνης ανακοίνωσε ότι τελικά επετεύχθη συμφωνία για το ελληνικό χρέος μετά από μαραθώνιες συζητήσεις. Τι πήρε όμως και τι έδωσε στο Eurogroup η Ελλάδα για το χρέος;


Συμφωνία για την Ελλάδα με 10ετή επιμήκυνση στο χρέος και δόση 15 δισ. ευρώ στο Eurogroup.
Η κυβέρνηση είναι ευχαριστημένη με τη συμφωνία. Το χρέος είναι πια βιώσιμο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών ΕυκλείδηςΤσακαλώτος.

Τις αντιδράσεις από τις αγορές, των ξένων οίκων και των spreads των ελληνικών ομολόγων περιμένει τώρα η Ελλάδα μετά την καλή συμφωνία για το χρέος που πήρε τα ξημερώματα από το Eurogroup. Μετά από 9 ώρες συνεδρίασης, των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για την ρύθμιση του ελληνικού χρέους.

Η συμφωνία χαιρετίστηκε ως ιστορική στιγμή από ευρωπαίους διπλωμάτες, καθώς σηματοδοτεί το κλείσιμο της οκταετούς περιόδου των τριών προγραμμάτων στήριξης της Ελλάδας, η οποία υπέστη τη χειρότερη ύφεση που έχει αντιμετωπίσει ευρωπαϊκή οικονομία στη σύγχρονη ιστορία, προστίθεται στο δημοσίευμα των Financial Times.

Πρόκειται για μια συμφωνία η οποία όπως είπαν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναμένεται να αποτελέσει ασπίδα στα βήματα εξόδου που θα κάνει η Ελλάδα στις αγορές μετά τις 20 Αυγούστου έχοντας παράλληλα το ταμειακό μαξιλάρι ασφαλείας που θα φθάνει τα 24,1 δισ. ευρώ.

Η λύση που έδωσε το Eurogroup για το χρέος προβλέπει:
  • Επιμήκυνση για 10 χρόνια των δανείων του EFSF ύψους 130 δισ. Σημειώνεται ότι η μέση διάρκεια λήξης των δανείων αυτών είναι σήμερα 32,5 χρόνια.
  • Παράταση της περιόδου χάριτος των χρόνων των ίδιων δανείων κατά 10 χρόνια. Ετσι η πληρωμή των δανείων του EFSF ξεκινά από το 2033 αντί από το 2023.
  • Κατάργηση του επιτοκιακού πέναλτι στο δάνειο του 2ου Μνημονίου, το οποίο είχε ετήσιο κόστος 220 εκατ. ευρώ.
  • Επιστροφή των κερδών από ελληνικά ομόλογα (περίπου 4,5 δισ. ευρώ) σε δύο ισόποσες δόσεις κάθε χρόνο (Ιούνιο και Δεκέμβριο), από φέτος έως τον Ιούνιο του 2022. Τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για να μειωθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.
  • Εκταμίευση μιας σούπερ δοσης για την Ελλάδα ύψους 15 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 9,6 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν στο ταμειακό απόθεμα και τα υπόλοιπα 5,5 δισ. ευρώ θα καλυφθούν οι ανάγκες για χρέος. Ένα ποσό που φθάνει τα 3,3 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιήσει η Ελλάδα για να αποπληρώσει μέρος από το ακριβό δάνειο του ΔΝΤ που φθάνει τα 11 δισ. ευρώ.

Ο ρόλος του ΔΝΤ


Το ΔΝΤ θα έχει ισχυρό ρόλο και στην μεταμνημονιακή εποχή παρακολουθώντας στενά τις μεταρρυθμίσεις και δεσμεύσεις που απορρέουν από το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας μέχρι το 2022.

Δεν πρόκειται για ένα νέο μνημόνιο αλλά θα έχει μνημονιακά χαρακτηριστικά όπως είναι οι τριμηνιαίες αξιολογήσεις από του κουαρτέτο και οι εξαμηνιαίες εκθέσεις ελέγχου από τους δανειστές.

Η Ελλάδα θα πρέπει να παράγει πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και 2,2% του ΑΕΠ από το 2023 και μετά μέχρι το 2060.

Οι δεσμεύσεις


Με τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους από τα οποία η Ελλάδα παίρνει βαθιές ανάσες έως το 2032 που θα γίνει η νέα αξιολόγηση του δημοσίου χρέους ενώ η χώρα δεσμεύεται στα:

Δημοσιονομικά. Η Ελλάδα θα σεβαστεί πλήρως τη δέσμευση να διασφαλίσει ότι ο ετήσιος προϋπολογισμός της επιτυγχάνει ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και σε σεβασμό με μεταρρυθμίσεις κλειδιά του προγράμματος του ESM. Για το σκοπό αυτό, στο φορολογικό μέτωπο θα αναλάβει μέχρι τα μέσα του 2020 να εξισώσει τις αντικειμενικές αξίες με τις τιμές της αγοράς για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ και των άλλων φόρων.
Στη φορολογική διοίκηση η Ελλάδα θα πρέπει να συμπληρώσει τον αριθμό προσωπικού που έχει συμφωνηθεί στην ΑΑΔΕ. δηλαδή 12.000 άτομα έως το τέλος του 2018, 12.500 μέχρι το τέλος του 2019 και 13.222 μέχρι τα μέσα του 2021, έτος που θα είναι πλήρως λειτουργικό το ηλεκτρονικό σύστημα για τη συλλογή των φόρων.

Επίσης πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών και θα αποφύγει τη συσσώρευση νέων ληξιπρόθεσμων χρεών, ενώ θα εφαρμόσει έως τα μέσα του 2019 τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Κοινωνική πρόνοια. Συνέχιση της προσπάθειας για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας. Θα εφαρμοστεί σε όλα τα επιδόματα αναπηρίας η νέα προσέγγιση για τον προσδιορισμό της αναπηρίας με βάση τόσο την ιατρική όσο και τη λειτουργική αξιολόγηση μέχρι τα μέσα του 2019, θα επανεξεταστεί το σύστημα επιδοτήσεων για τις τοπικές δημόσιες συγκοινωνίες μέχρι το τέλος του 2019 και θα ολοκληρωθεί η ανάπτυξη όλων των πυλώνων του προγράμματος για το εισόδημα κοινωνικής αλληλεγγύης έως τα τέλη του 2019.

Χρηματοοικονομική σταθερότητα. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις που αποβλέπουν στην αποκατάσταση του τραπεζικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών για την επίλυση των NPLs, εξασφαλίζοντας τη συνεχή αποτελεσματικότητα του σχετικού νομικού πλαισίου (π.χ. αφερεγγυότητα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, εξωδικαστικές λύσεις, πωλήσεις NPLs, ηλεκτρονικές δημοπρασίες ) και να αναλάβει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για το σκοπό αυτό.

Η Ελλάδα θα εφαρμόσει το ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης που αφορά τα αφερέγγυα νοικοκυριά με στόχο την εξάλειψη των καθυστερημένων περιπτώσεων, συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας εκκρεμών αιτήσεων, μέχρι τα τέλη του 2021. Το ΤΧΣ θα αναπτύξει μέχρι το τέλος του 2018 μια στρατηγική εξόδου για την πώληση των μεριδίων του στις συστημικές τράπεζες.

Η ανεξαρτησία του ΤΧΣ θα τηρηθεί πλήρως, ενώ θα συνεχίσει να λειτουργεί υπό εμπορικούς όρους και χωρίς καμία πολιτική ή άλλη παρέμβαση. Η απόφαση για εκκαθάριση ή παράταση της εντολής για την λειτουργία του ΤΧΣ θα ληφθεί μέχρι τα μέσα του 2022. Η Ελλάδα θα συνεχίσει την χαλάρωση των ελέγχων κεφαλαίου (capital controls) σύμφωνα με τον δημοσιευμένο οδικό χάρτη.

Αγορές εργασίας και προϊόντων. Όσον αφορά την αγορά εργασίας, η Ελλάδα δεσμεύεται να διασφαλίσει την ανταγωνιστικότητα μέσω ετήσιας επικαιροποίησης του κατώτατου μισθού σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4172/2012. Η υλοποίηση του σχεδίου δράσης για την αδήλωτη εργασία θα ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2019.

Η Ελλάδα θα ολοκληρώσει τη μεταρρύθμιση των αδειών εκμετάλλευσης των επενδύσεων και για το σκοπό αυτό θα εγκρίνει όλες τις νομοθετικές πράξεις αδειοδότησης (τέλος 2018), θα ολοκληρώσει τη νομοθεσία επιθεώρησης (μέσα 2020), θα αναθεωρήσει την ταξινόμηση βαθμίδων όχλησης (μέσα 2021) τους ενδιάμεσους τομείς που συμφωνήθηκαν (μέσα 2020) και την πλήρη ανάπτυξη των σχετικών ΤΠΕ (τέλος 2019).

Η Ελλάδα θα ολοκληρώσει το έργο του κτηματολογίου επικυρώνοντας το σύνολο των κτηματολογικών χαρτών και των δασικών χαρτών μέχρι τα μέσα του 2021 και ως ενδιάμεσα βήματα θα ολοκληρώσει την κατάρτιση των υπόλοιπων δασικών χαρτών μέχρι τα μέσα του 2019, ενώ θα δημιουργήσει πλήρως κτηματολογικό γραφείο και θα ολοκληρώσει το 45% της κτηματογράφησης έως τα μέσα του 2020.

Προκειμένου να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ενέργειας, η συμφωνηθείσα εκποίηση της ικανότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη της ΔΕΗ θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2018. Το μοντέλο-στόχος (Target Model) θα τεθεί πλήρως σε εφαρμογή μέχρι τα μέσα του 2019, ενώ τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της κοινής αξιολόγησης του συστήματος δημοπρασιών NOME θα εφαρμοστούν μέχρι το τέλος του 2019.

Ιδιωτικοποιήσεις. Το Σχέδιο Ανάπτυξης Περιουσιακών Στοιχείων και το Στρατηγικό Σχέδιο του Υπερταμείου θα υλοποιείται σε συνεχή βάση. Με στόχο την ταχεία προσέλκυση επενδύσεων για την υποστήριξη ενός σχεδίου σταθερής οικονομικής ανάπτυξης η Ελλάδα επιβεβαιώνει την πρόθεσή της να ολοκληρώσει τις συναλλαγές στο ΔΑΑ και το ΔΕΣΦΑ (τέλος 2018), στα ΕΛΠΕ
(συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς των υπολοίπων μετοχών στο ΤΑΙΠΕΔ), στη Μαρίνα του Αλίμου (μέσα 2019), στις Εγνατία, ΔΕΠΑ Εμπορίου, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και τα περιφερειακά λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Καβάλας (τέλος 2019).

Παράλληλα επιβεβαιώνει την πρόθεση της να ολοκληρώσει τις συναλλαγές που αφορούν την πώληση ή άλλου είδους εκμετάλλευση (monetisation) μετοχών της ΔΕΗ, του Δικτύου της ΔΕΠΑ, των περιφερειακών λιμανιών Ηγουμενίτσας, Κέρκυρας αλλά και έτερων λιμανιών σύμφωνα με τις προτάσεις του ΤΑΙΠΕΔ και με βάση τις διαδικασίες που θα συμφωνηθούν μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και των αρμοδίων αρχών (μέσα 2022).

Η μεταφορά του ΟΑΚΑ στο Υπερταμείο και η αναδιάρθρωση της ΕΤΑΔ θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2018 και η αναθεώρηση / αντικατάσταση όλων των συμβουλίων SOE στα μέσα του 2019.

Δημόσια διοίκηση. Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης θα διατηρηθεί. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, η Ελλάδα θα ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης των ανθρώπινων πόρων στο δημόσιο τομέα και ειδικότερα τον διορισμό των Γενικών Διευθυντών και όλων των Γενικών Διευθυντών σύμφωνα με το νόμο 4369/2016 έως το τέλος του 2018, την ανεξάρτητη αξιολόγηση αυτής της διαδικασίας, (στα μέσα του 2019), θα ολοκληρώσει τον 3ο κύκλο αξιολογήσεων κινητικότητας έως τα μέσα του 2019 και θα ολοκληρώσει μέχρι το τέλος του 2019 το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού (ψηφιακό οργανόγραμμα για όλους τους δημόσιους φορείς και σύνδεση με την αρχή ενιαίας πληρωμής).

Τσακαλώτος – Χουλιαράκης


Απαντώντας σε ερωτήσεις τόσο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης κράτησαν κλειστά τα χαρτιά τους για την επόμενη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές παραπέμποντας για τις σχετικές αποφάσεις στον ΟΔΔΗΧ ( αυτή είναι μια απάντηση που θα δώσουν οι τεχνοκράτες του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και όχι ο υπουργός Οικονομικών, είπε ο κ. Τσακαλώτος) ενώ εκτίμησαν ότι υπό προϋποθέσεις το ταμειακό μαξιλάρι μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ακόμα και για διάστημα μεγαλύτερο των 22 ετών, υπό προϋποθέσεις.

Εξέφρασαν όμως την πεποίθηση ότι θα υπάρξει πρόσβαση στις αγορές.


Κλειστά κρατήθηκαν τα χαρτιά και αναφορικά με το ενδεχόμενο πρόωρης προεξόφλησης δανείων του ΔΝΤ ή των διμερών δανείων του πρώτου μνημονίου τονίζοντας ότι «δεν έχουμε πλάνα ακόμα , είναι μια πιθανότητα».

Αναφορικά με τη δέσμευση για επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 2,2% του ΑΕΠ την περίοδο 2023-2060, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι θα ήμασταν χαρούμενοι με χαμηλότερα πλεονάσματα αλλά «θα πρέπει να δείτε όλο το πακέτο».
eretikos.gr

"Άνθρακας" ο θησαυρός του Eurogroup - Μηδενικό κούρεμα στο χρέος

Δόση 15 δισ. με πολύ σκληρή εποπτεία και 10ετής επιμήκυνση των δανείων τα ...κέρδη της συμφωνίας που περιλαμβάνονται αναλυτικά στην τελική δήλωση του Eurogroup, η οποία "χαιρετίζει" την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης και περιγράφει το πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας....


Μετά από 9ωρη μαραθώνια συνεδρίαση, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για την Ελλάδα και το ελληνικό χρέος, όπως αποκάλυψε αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η συμφωνία προβλέπει επέκταση των ωριμάνσεων στα δάνεια του EFSF κατά 10 χρόνια, περίοδο χάριτος 10 ετών και δόση 15 δισ. ευρώ. Η επιμήκυνση αυτή αφορά τα δάνεια του EFSF από το δεύτερο μνημόνιο, το ύψος των οποίων είναι περίπου 100 δισ. ευρώ.

Η απόφαση αναμένεται να επικυρωθεί από το Eurogroup, όπως δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος. 
Παρότι η συνεδρίαση ξεκίνησε με ιδιαίτερη αισιοδοξία, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων εμφανίστηκαν διαφωνίες για την επιμήκυνση των δανείων του EFSF αλλά και το ύψος της δόσης.

Ωστόσο, τα ξημερώματα της Παρασκευής οι δυσκολίες παρακάμφθηκαν. Διπλωμάτες της Ευρωζώνης, όπως αναφέρει η οικονομική εφημερίδα Financial Times, κάνουν λόγο για μια «ιστορική στιγμή». Με την εν λόγω συμφωνία, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, έρχεται στο τέλος της μια οκταετία μνημονίων και ολοκληρώνονται τρία προγράμματα διάσωσης.

Κατά τους ίδιους διπλωμάτες, η συμφωνία ήταν ένας «λεπτός συμβιβασμός» για να εξισορροπηθούν οι πολιτικές εντάσεις στις χώρες των δανειστών -όπως για παράδειγμα στη Γερμανία- και η ανάγκη της Ελλάδας να μπορεί να στηρίξει τον εαυτό της τα επόμενα χρόνια.

 Στην Αθήνα το "μπαλάκι" της ανάπτυξης


Στην Αθήνα και στην τελική διαμόρφωση του «ολιστικού σχεδίου ανάπτυξης» μεταφέρονται οι προσπάθειες του οικονομικού επιτελείου για το «πακέτο» εξόδου της Ελλάδας από το τρίτο πρόγραμμα.

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να υπάρξει, στις 21 Ιουνίου, συμφωνία- πακέτο, που θα δίνει ξεκάθαρη εικόνα για την Ελλάδα μετά τα Μνημόνια.

Για να γίνει αυτό, η συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει:

- το ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης
- αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους
- το μηχανισμό της μετα- Μνημονιακής εποπτείας
- ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης και παράλληλη εκταμίευση της τελευταίας δόσης.

Σεντένο: Δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο για την Ελλάδα 


Την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, που τόνισε ότι δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο για τη χώρα μας.
«Αυτό ήταν ένα αξιομνημόνευτο Eurogroup» είπε ο Σεντένο, μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση στο Λουξεμβούργο.

Συμπλήρωσε δε, ότι μετά από οκτώ χρόνια η Ελλάδα «αποφοιτά» και πλέον μπορεί να σταθεί στα πόδια της.

 Ολόκληρο το ανακοινωθέν του Eurogroup ΕΔΩ >>>>


Die Zeit: Η ανάγκη της Μέρκελ ευκαιρία του Τσίπρα;

Την εκτίμηση ότι ο έλληνας πρωθυπουργός μπορεί να αποσπάσει οφέλη στο θέμα του χρέους εφόσον βοηθήσει την καγκελάριο στο προσφυγικό κάνει η Zeit. Για ασαφή όρια μεταξύ πολιτικής και δικαιοσύνης στην Ελλάδα γράφει η NZZ...


Η εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit επισημαίνει σε ανάλυσή της ότι «η Άγκελα Μέρκελ χρειάζεται τώρα βοήθεια από την Ιταλία και την Ελλάδα» προκειμένου να βρει ταχύτατα λειτουργικές λύσεις στο προσφυγικό ζήτημα και να βγει από τη δύσκολη θέση που έχει περιέλθει εντός των συνόρων εξαιτίας της σφοδρής διαμάχης με τον γερμανό υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ και το Χριστιανοκοινωνικό Κόμμα που αυτός εκπροσωπεί.

«Ειδικά η Ιταλία και Ελλάδα», σχολιάζει η εφημερίδα του Αμβούργου. «Δύο χώρες στις οποίες οι συμπάθειες για την καγκελάριο είναι περιορισμένες, για να το διατυπώσουμε επιεικώς. Η Γερμανία υπήρξε υπερβολικά σκληρή, αδιάλλακτη, ελάχιστα αλληλέγγυα απέναντί τους κατά τη διάρκεια της ευρωκρίσης -τουλάχιστον έτσι το αισθάνθηκε η πλειονότητα των Ιταλών και των Ελλήνων. Και τώρα χρειάζεται η Μέρκελ αυτές τις δύο χώρες προκειμένου να σώσει τη θέση της στην καγκελαρία. (…) Τι ευκαιρία για τους Ιταλούς και τους Έλληνες».

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η γερμανίδα καγκελάριος θα επιδιώξει να διαπραγματευθεί διμερείς συνθήκες για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος. Αναλύοντας τους πιθανούς λόγους που θα ωθούσαν την ελληνική κυβέρνηση να συναινέσει σε ένα σχέδιο που θα προβλέπει επιστροφή από τη Γερμανία των προσφύγων που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα, γράφει ότι έχει κάποιο συμφέρον να το πράξει και εξηγεί: «Η χώρα βρίσκεται κοντά στην έξοδο από το πρόγραμμα λιτότητας που εφαρμόστηκε επί της ουσίας από τη Γερμανία. Από εκεί και πέρα γίνονται διαπραγματεύσεις για πιθανή απομείωση του χρέους. Κανείς δεν έχει ακόμη συνδέσει δημοσίως το προσφυγικό και το ζήτημα του χρέους. Αλλά η ανάγκη της Μέρκελ θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία για τον Τσίπρα», σχολιάζει η Die Zeit.
 Deutsche Welle

Eurogroup: Θετικά τα μηνύματα για μια συνολική λύση για την Ελλάδα

Για μια ιστορική ημέρα για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη έκανε λόγο ο Eυρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί προσερχόμενος σήμερα στη σύνοδο του Eurogroup...


Μία από τις πλέον κρίσιμες για την Ελλάδα συνεδριάσεις του Eurogroup, ξεκίνησε στις 4 το απόγευμα, όπου αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις τόσο για την διευθέτηση του χρέους, όσο και για το πλαίσιο παρακολούθησης της ελληνικής οικονομίας μετά τη λήξη του προγράμματος. Παράλληλα θα καθοριστεί και το ύψος της δόσης που θα συμβάλλει στη δημιουργία ενός αποθεματικού ρευστότητας. Όλα τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης έχουν ολοκληρωθεί, και χθες στην έκθεση συμμόρφωσης δόθηκαν ενδιαφέροντα στοιχεία για τα μέτρα και τα αντίμετρα. Τα μηνύματα είναι αισιόδοξα, με τον πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο να δηλώνει ότι θα υπάρξει συνολική συμφωνία.

Συνάντηση έχει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με τους ομολόγους του της Γαλλίας, Μπρουνό Λεμέρ και της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, όπως ανέφερε πηγή της Ευρωζώνης. Το θέμα συζήτησης είναι, μεταξύ άλλων, το ύψος της τελικής δόσης των δανείων προς την Ελλάδα αλλά και ο χρόνος επιμήκυνσης των ωριμάνσεων των δανείων του EFSF.

Για μια ιστορική ημέρα για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη έκανε λόγο ο Eυρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί προσερχόμενος σήμερα στη σύνοδο του Eurogroup στο Λουξεμβούργο και υπογραμμίζοντας ότι τώρα υπάρχει ανάγκη για «ένα αξιόπιστο πακέτο μέτρων» για το ελληνικό χρέος.

Σήμερα θα δοθεί ένα τέλος, υπογράμμισε προσθέτοντας ότι υπάρχει θετικό πνεύμα απ’ όλες τις πλευρές. «Είμαι πεπεισμένος ότι θα τα καταφέρουμε», τόνισε σημειώνοντας ότι η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις της και τώρα είναι η σειρά των εταίρων να τηρήσουν τις δικές τους. «Χρειαζόμαστε ένα αξιόπιστο πακέτο μέτρων για το χρέος», υπογράμμισε.

Τη βεβαιότητα ότι σε λίγες ώρες το Eurogroup θα καταλήξει σε μια συνολική λύση για την Ελλάδα που θα περιλαμβάνει και την ελάφρυνση του χρέους, εξέφρασαν οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς και της Γαλλίας, Μπρουνό Λεμέρ, προσερχόμενοι στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο.

Όλαφ Σολτς


Οι εξελίξεις στην Ελλάδα είναι θετικές, «η ελληνική κυβέρνηση έκανε πολύ καλή δουλειά», ανέφερε ο Όλαφ Σολτς, προσθέτοντας ότι είναι πάρα πολύ πιθανό σήμερα να βρεθεί μια λύση, που θα βοηθήσει την Ελλάδα να σταθεί στις δικές της δυνάμεις και να ξαναβγει στις αγορές. Σε ερώτηση εάν θα γίνει ελάφρυνση του χρέους λόγω των τόκων ύψους δισεκατομμυρίων που απέφεραν στη Γερμανία τα ελληνικά ομόλογα, όπως ζήτησε το κόμμα των Γερμανών Πρασίνων, ο κ. Σόλτς απάντησε: «Είναι πολύ ωραίο που οι Πράσινοι το επεσήμαναν, αλλά είναι κάτι το οποίο γνωρίζουμε εδώ και καιρό, ότι δηλαδή από ένα πολύ μκρό μέρος των πολύ μεγάλων δραστηριοτήτων, τις οποίες είχαν οι ευρωπαϊκές χώρες της Ευρωζώνης για να βοηθήσουν τα τελευταία χρόνια την Ελλάδα και οι οποίες αποτελούνται από άμεσα δάνεια των κεντρικών τραπεζών, δημιουργούνται επίσης κέρδη. Αυτά τέθηκαν για ένα μεγάλο διάστημα στη διάθεση των Ελλήνων πολιτών και φυσικά αυτό το θέμα θα είναι ένα από τα θέματα, τα οποία θα συζητηθούν σήμερ,α επίσης, ότι δηλαδή (αυτά τα κέρδη) μπορούν να είναι ξανά ένα μέρος της εξέλιξης για το μέλλον. Επομένως, η σχετική επερώτηση των Πρασίνων οδήγησε μόνο σε μία δημόσια συζήτηση (στη Γερμανία) για κάτι το οποίο στην πραγματικότητα γνωρίζει ο καθένας και χωρίς να έχει γίνει μία τέτοια δημόσια συζήτηση.

Αποδεικνύεται, πάντως, ότι η Ελλάδα έχει εξελιχθεί πάρα πολύ καλά και ότι σήμερα έχουμε μία πολύ καλή ευκαιρία να επιλύσουμε όλα τα άλλα πολύ σημαντικότερα θέματα της ελληνικής οικονομίας για το μέλλον».

«Αυτό για το οποίο πρέπει να φροντίσουμε, είναι να μπορέσει η Ελλάδα να χρηματοδοτείται από μόνη της από τις αγορές. Σε αυτό το ζήτημα η Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη δυνατή αλληλεγγύη, η οποία επεδείχθη ποτέ για μία μεμονωμέμη χώρα, τόσο από την Ευρωζώνη, όσο και από άλλους θεσμούς. Καταφέραμε με την αλληλεγύη μας να βοηθήσουμε μία χώρα να σταθεί στα πόδια της. Νομίζω πως αν όλα πάνε καλά θα είναι μία καλή είδηση και για το ευρώ και για την Ευρώπη» τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Μπρουνό Λεμέρ


Από την πλευρά του ο Μπρουνό Λεμέρ ανέφερε ότι όλοι αναγνωρίζουν πως η Ελλάδα έχει κάνει αυτό που έπρεπε, τηρώντας τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει και τόνισε ότι τώρα είναι η σειρά των εταίρων της στην ευρωζώνη να τηρήσουν τη δική τους δέσμευση και να προσπαθήσουν να βρουν την καλύτερη δυνατή λύση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Άχιμ Ποστ


«Λογική λύση προς το συμφέρον όλων» περιμένει από το σημερινό Eurogroup ο αναπληρωτής επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Άχιμ Ποστ και επισημαίνει ότι στην επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος βοήθειας περιλαμβάνονται και οι ελαφρύνσεις χρέους.

«Αναμένω από τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών, προ πάντων, λογικές λύσεις για την Ελλάδα. Η Ελλάδα κατέβαλε τους περασμένους μήνες μεγάλες προσπάθειες προκειμένου να εκπληρώσει τους όρους του προγράμματος βοήθειας. Μία επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος είναι προς το συμφέρον όλων. Σε αυτήν περιλαμβάνονται, επίσης, ελαφρύνσεις χρέους προκειμένου να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους» τονίζει ο κ. Ποστ, σε ανακοίνωσή του.
Όπως σημειώνει, «οι προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η Ευρώπη είναι μεγάλες -από τη μεταρρύθμιση της νομισματικής ένωσης μέχρι μία κοινή γραμμή στην προσφυγική πολιτική», αλλά ειδικά σε αυτήν την κατάσταση πρέπει ακόμη περισσότερο να κάνουμε τα πάντα για να βρούμε λύση, η οποία θα επιτυγχάνει μόνιμη εμπιστοσύνη και θα ανοίγει στην Ελλάδα νέα περιθώρια για ανάπτυξη και επενδύσεις.

«Η Ευρώπη δεν έχει αυτήν τη στιγμή την πολυτέλεια να αναβάλλει περισσότερο ζητήματα που μπορούν να επιλυθούν. Με το βλέμμα στην Ελλάδα έχει έρθει τώρα η στιγμή να κλείσουμε ένα δύσκολο κεφάλαιο για την Ευρώπη με μία λογική λύση προς το συμφέρον όλων» καταλήγει ο Γερμανός Σοσιαλδημοκράτης.
ΑΠΕ-ΜΠΕ