06/06/18

Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε η κυβέρνηση συνεργασίας Λέγκας και Πέντε Αστέρων του Τζουζέπε Κόντε από τη Γερουσία με 171 ψήφους υπέρ, 117 κατά και 25 αποχές ...


Η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε έλαβε χθες ψήφο εμπιστοσύνης από την γερουσία της Ρώμης με 171 ψήφους υπέρ, 117 κατά και 25 αποχές. Σήμερα, Τετάρτη αναμένεται η ψήφος εμπιστοσύνης της βουλής, όπου η κυβέρνηση της Λέγκα και Πέντε Αστέρων διαθέτει ευρεία πλειοψηφία.

Κατά τις προγραμματικές του δηλώσεις στην ιταλική Γερουσία, ο νέος πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε αναφέρθηκε στους κύριους στόχους του κυβερνητικού συμβολαίου που έχουν υπογράψει το κίνημα Πέντε Αστέρων και η Λέγκα.

Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση πιστοληπτικής γραμμής στήριξης και το θέμα τωρα πια, είναι η ρύθμιση του χρέους και η μεταμνημονιακή επιτροπεία...


Μειωμένος θα είναι ο ΕΝΦΙΑ για το 18% των ιδιοκτητών ακινήτων, ενώ για την συντριπτική πλειονότητα και συγκεκριμένα το 67% των ιδιοκτητών, θα παραμείνει ο ίδιος. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις απαντήσεις αυτές έδωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Παράλληλα, ο υπουργός τους ενημέρωσε, ότι αύξηση θα δει το 15% των υπόχρεων στην καταβολή του Ενιαίου Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, ποσοστό στο οποίο περιλαμβάνονται και λαϊκές γειτονιές, στις οποίες όμως η επιβάρυνση θα είναι 20 ευρώ το χρόνο.

Στο 15% των υπόχρεων των οποίων θα αυξηθεί ο ΕΝΦΙΑ περιλαμβάνονται και ιδιοκτήτες της Μυκόνου και της Σαντορίνης, όπως είπε ο κ. Τσακαλώτος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.
Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις, και τα ερωτήματα των βουλευτών, αν υπάρχει η δυνατότητα να διαπραγματευθεί με τους θεσμούς ώστε να μην περικοπούν από το 2019, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι "δεν είναι της ώρας αυτά".

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση πιστοληπτικής γραμμής στήριξης και το θέμα τωρα πια, είναι η ρύθμιση του χρέους και η μεταμνημονιακή επιτροπεία. Όσον αφορά τη ρύθμιση του χρέους, ο υπουργός Οικονομικών είπε, ότι στο πλαίσιο της ρύθμισης επιδιώκεται δεκαετής επιμήκυνση χωρίς αιρεσιμότητα.

Το υπερπλεόνασμα το 2019 θα δοθεί για φοροελαφρύνσεις, είπε στην Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ ο Γ. Χουλιαράκης

Το 100% του υπερπλεονάσματος το 2019 θα δοθεί για φοροελαφρύνσεις, είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Χουλιαράκης ενημέρωσε τους βουλευτές ότι για το 2020, το 75% του υπερπλεονάσματος θα δοθεί στις φοροελαφρύνσεις και το 25% σε κοινωνικές παροχές, ενώ από το 2021 και μετά το ποσό του υπερπλενάσματος θα μοιράζεται εξίσου, κατά 50% σε φοροελαφρύνσεις και κοινωνικές παροχές.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μας τρομάζει το καθημερινό θέαμα μιας κοινωνίας που αυτοκτονεί. Εντείνεται στο έπακρο η ανασφάλεια από την οικονομική χρεοκοπία, τον εφιάλτη της ανεργίας, τον έσχατο εξευτελισμό των αμοιβών της εργασίας, την ατίμωση των συντάξεων...


επιφυλλίδα του Χρήστου Γιανναρά (*)

Μ​​ας τρομάζει στην Ελλάδα σήμερα η καταστρατήγηση ή και κατάλυση θεμελιωδών προϋποθέσεων της οργανωμένης συνύπαρξης.

Μας τρομάζει η αυθαιρεσία και ωμή βία, που υποδύονται τη «λογική αγανάκτηση», την αυτοδικία «εκ των πραγμάτων επιβαλλόμενη».

Μας πανικοβάλλουν οι χυδαίοι βανδαλισμοί, που προφασίζονται «διαμαρτυρία».

Ο πρωτογονισμός και η βαναυσότητα, που θέλουν να εμφανίζονται σαν «ακτιβισμός».

Οι ψυχανώμαλες αντικοινωνικές συμπεριφορές – το τυφλό μένος για οτιδήποτε «δημόσιο»: σχολικά και πανεπιστημιακά κτήρια, «σήματα» και πινακίδες της Τροχαίας, κτήρια υπουργείων, δημόσιων υπηρεσιών και νοσοκομείων, πάρκα, προτομές και αγάλματα που κοσμούν τις πόλεις και ζωντανεύουν την Ιστορία. Και μύρια ακόμα ανάλογα.

Μας τρομάζει το καθημερινό θέαμα μιας κοινωνίας που αυτοκτονεί. Εντείνεται στο έπακρο η ανασφάλεια από την οικονομική χρεοκοπία, τον εφιάλτη της ανεργίας, τον έσχατο εξευτελισμό των αμοιβών της εργασίας, την ατίμωση των συντάξεων. Ολοκληρωτική η απουσία προοπτικών για τα παιδιά μας, για τα εγγόνια μας. Καταδίκη ο υποχρεωτικός ξενιτεμός.

Συντηρούμαστε σαν συλλογικότητα με παραισθησιογόνες εντυπώσεις, ψευδαισθήσεις: Δήθεν ότι έχουμε «Βουλή», κυβέρνηση, «αντιπολίτευση», τάχα και «πληροφόρηση». Μας προσφέρονται είκοσι οχτώ (28) –περίπου– τηλεοπτικά κανάλια και αναρίθμητοι ραδιοφωνικοί σταθμοί. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, κανάλια και ραδιόφωνα λειτουργούν σαν συνοικιακά, τριτοκοσμικά ψιλικατζίδικα: πουλάνε παντούφλες, εσώρουχα, «θαυματουργά» μαντζούνια, μαξιλάρια και πατατοκόφτες – ό,τι φανταστεί ο νους μας των αποβλακωμένων από την απαιδευσία και τη στέρηση.

Υπάρχουν τα τρία κανάλια της κρατικής τηλεόρασης και τρία ακόμα ή τέσσερα διαπλεκόμενων με την πολιτική μεγαλο-επιχειρηματιών, που διασώζουν μια προσχηματική ευπρέπεια, εξαιρώντας βέβαια την κυρίως πληροφόρηση: ειδήσεις - σχολιασμούς - συζητήσεις. Εκεί, στις ειδήσεις και στις «συζητήσεις», το επίπεδο κρατικών και ιδιωτικών καναλιών εξομοιώνεται απολύτως – απευθύνονται και τα μεν και τα δε στο ίδιο κοινό που συντηρεί στις οθόνες τις παντούφλες και τα θαυματουργά μαντζούνια.

Μοιάζει σχήμα λόγου, αλλά είναι πραγματική τραγωδία οδύνης και απελπισμού, για κάποιον αριθμό (απροσδιόριστο) χιλιάδων ανθρώπων, η κάθε μέρα που ξημερώνει στην Ελλάδα. Τόσο η κυβερνητική όσο και η αντιπολιτευτική ρητορική πληγώνει (ή το αναιδέστερο) παρακάμπτει την ανθρωπιά μας, τη νοημοσύνη και τον αυτοσεβασμό μας. Οι εκάστοτε «κυβερνητικοί εκπρόσωποι», τα τελευταία τριάντα χρόνια, αναπαράγουν, σαν δήθεν φυσιολογικό, έναν καινούργιο ανθρωπολογικό τύπο, κακέκτυπο του Γκαίμπελς και του Μπέρια.

Η πολιτική, στη σημερινή ελλαδική μας πραγματικότητα, είναι ένα απάνθρωπο παιχνίδι ακραίου αμοραλισμού, με τους παίκτες φιγούρες γυμνωμένες από ανθρώπινη ευαισθησία, καλλιέργεια, αυτοσεβασμό – αυτή είναι η εικόνα τους. Κυβερνάει τη χώρα ένα κόμμα «ριζοσπαστικής Αριστεράς», που εξελέγη για να «σκίσει τα μνημόνια» (τις γραπτές συναινέσεις στην εθνική υποτέλεια, την εξευτελιστική επιτρόπευση από τη διεθνή τοκογλυφία, τα σαδιστικά χαράτσια, το ξεπούλημα της κοινωνικής περιουσίας). Και σε μια νύχτα μέσα, οι «αγωνιστές της αδιάλλακτης Αριστεράς» μεταμορφώθηκαν στους πιο χαμερπείς λακέδες των «Αγορών» – χωρίς κάποιος τους, έστω ένας, «να πεθάνει από αηδία», όπως ζητούσε από τους Πρεβεζάνους ο Καρυωτάκης.

Κάποιος τους, ο Βαρουφάκης, κατάγγειλε (σε βιβλίο που έσπασε ταμεία) συγκεκριμένα εγκλήματα, επώνυμων αυτουργών, ωμής προδοσίας του εθνικού συμφέροντος. Στις καταγγελίες, με ακριβή εντοπισμό χώρου, χρόνου, αυτοπτών μαρτύρων, αντιτάχθηκε ότι «ο Βαρουφάκης είναι ένας αναξιόπιστος νάρκισσος». Και είναι νάρκισσος. Αλλά την αναξιοπιστία του κατήγορου είναι εξίσου αναξιόπιστο να την αποφασίζουν οι καταγγελλόμενοι. Οι «φυσικοί δικαστές», της θεσμικής Δικαιοσύνης, σιωπούν σκανδαλωδέστατα, προκλητικά.

Παρ’ όλο που έχει οδηγήσει τη χώρα σε εξαθλιωτική διάλυση και ανυπόφορη ατίμωση, το πρόβλημά μας δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι η απουσία πολιτικής αντιπρότασης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει να αντιτάξει τίποτε συγκεκριμένο – σημάδι ότι δεν αντιλαμβάνεται ούτε τη διάλυση ούτε την ατίμωση. Η λογική του είναι αποκλειστικά διαχειριστική, δεν καταλαβαίνει τι θα πει «μεταρρυθμίσεις». Παπαγαλίζει μόνο γενικότητες, αοριστίες, αφορισμούς. Δεν υποψιάζεται ότι στην πολιτική οι λύσεις «γεννιώνται», δεν προκύπτουν από μοδιστρική. Οτι εξαλείφοντας την ντροπή των Εξαρχείων, ίσως νεκρανασταίνει την επιχειρηματική πρωτοβουλία, απολακτίζοντας τις κομματικές νεολαίες από τα πανεπιστήμια, ίσως ανανεώνει ριζικά την ανθρώπινη ποιότητα στο κοινοβούλιο, επιβάλλοντας άτεγκτη αξιοκρατία στη δημοσιοϋπαλληλία, ίσως ανατρέπει τους όρους λειτουργίας της αγοράς.

Τις προάλλες, ανώτατο στέλεχος του Λιμενικού Σώματος (με πλάκα τα γαλόνια) ανακοίνωνε από τη μικρή οθόνη: «Αποψε θα φτάσουμε τους εικοσιοχτώ απόπλους»!!! Ο Τσίπρας δεν τον αποστράτευσε αυθημερόν. Ο Μητσοτάκης καταλαβαίνει ότι θα κυβερνήσει, μόνο αν ξηλώνει πέντε αγράμματους κάθε μέρα από τον κρατικό μηχανισμό;
______________________________

(*) Ο Χρήστος Γιανναράς γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στα Πανεπιστήμια της Αθήνας, της Βόννης και της Σορβόννης. Επιφυλλιδογραφεί σε εφημερίδες παρεμβαίνοντας στην πολιτική και κοινωνική επικαιρότητα.
πηγή: yannaras.gr

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο αρχηγός της ΝΔ προκαλεί με τις αποφάσεις και τις δηλώσεις του. Να θυμηθούμε μόνο ότι παλαιότερα είχε χαρακτηρίσει τον εαυτό του πολιτικό κρατούμενο από τη Χούντα και ας ήταν μόλις 6 μηνών. Ούτε είναι η μοναδική στιγμή που πέφτει σε γκάφες...


του Γιάννη Ανδρουλιδάκη (*)

Πολλοί ξαφνιάστηκαν από τη δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το δολοφονημένο από το παρακράτος βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη. Αναρωτήθηκαν αν είναι ένα από τα πολλά αυτογκόλ που κατά καιρούς βάζει ή αν κρύβεται κάτι άλλο πίσω από αυτή του τη θέση. Αν είναι ένα ακόμη δείγμα της στροφής που έχει κάνει η ΝΔ προς τον ακροδεξιό χώρο προκειμένου να θωρακιστεί για να μην έχει διαρροή ψήφων στις επικείμενες εκλογές. Αλήθεια πού το πάει ο – υποτιθέμενος και λόγω οικογενειακής παράδοσης- κεντρώος κ. Μητσοτάκης;

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο αρχηγός της ΝΔ προκαλεί με τις αποφάσεις και τις δηλώσεις του. Να θυμηθούμε μόνο ότι παλαιότερα είχε χαρακτηρίσει τον εαυτό του πολιτικό κρατούμενο από τη Χούντα και ας ήταν μόλις 6 μηνών. Ούτε είναι η μοναδική στιγμή που πέφτει σε γκάφες. Οι δηλώσεις του για εξωγήινους στον Υμηττό , για τη διάκριση των εξουσιών από το Ρουσσώ και άλλα πολλά , νομίζω, το αποδεικνύουν περίτρανα. Είναι, λοιπόν, ο κ. Μητσοτάκης τόσο αφελής και απερίσκεπτος , και ενώ το κόμμα του προηγείται στις δημοσκοπήσεις, να ανοίξει θέμα ιστορικής μνήμης και μάλιστα γύρω από μια προσωπικότητα, η οποία μετά θάνατον έγινε αποδεκτή από εχθρούς και φίλους; Είναι τυχαίο ή αποσκοπεί σε κάτι άλλο;

Θεωρώ πως είναι επιπόλαιο και επιφανειακό να χαρακτηρίσουμε τα λεχθέντα για το Γρηγόρη Λαμπράκη σαν άλλη μια απροσεξία και σαν ένα ακόμη δείγμα ακροδεξιού προσανατολισμού. Το επιτελείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλού στοχεύει. Θέλει να ξαναγράψει την ιστορία με τη δική του οπτική έτσι που να βολεύει να παρουσιάζεται η σημερινή ΝΔ του κ. Μητσοτάκη αμόλυντη και άσπιλη και ο ίδιος ως προερχόμενος από παρθενογένεση. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι κάτι τέτοιο επιχείρησε να κάνει στη Μεσσηνία, η εκκολαπτόμενη βουλευτής και μέλος του μητρώου στελεχών του κόμματος, η κ. Κουμάντου, με ένα εμετικό και απολύτως ανιστόρητο κείμενο. Το επιμύθιο κοινό: τι ενδιαφέρει τους 17άρηδες το 1963; Μπροστά τους ανοίγεται το μέλλον, το οποίο εγγυάται μόνο η ΝΔ. Εδώ το 2030 θα γεννηθούν τα πρώτα παιδιά στο φεγγάρι . Με το Λαμπράκη και τα τρίκυκλα , με τον Γκοτζαμάνη και τον Εμμανουηλίδη θα ασχολούμαστε τώρα;

Δίπλα στην ιστορική λήθη για τον αγωνιστή της ειρήνης θα τους βόλευε αφάνταστα να ξεχαστούν ακόμη η εκδίκηση των νικητών του εμφυλίου προς τους ηττημένους, οι φυλακές, τα βασανιστήρια και τα ξερονήσια , τα πιστοποιητικά εθνικοφροσύνης, οι εκλογές της βίας και της νοθείας , η αποστασία του 1965, το αστυνομικό κράτος, τα πελατειακά δίκτυα , οι υπεύθυνοι για την κρίση, τα μνημόνια και τελικά η προηγούμενη κυβερνητική θητεία του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος ( για να μην ξεχνάμε) , όταν ήταν υπουργός Διοικητικής μεταρρύθμισης, κατέθεσε νομοσχέδιο το οποίο προέβλεπε αξιολόγηση στο δημόσιο με υποχρεωτικές ποσοστώσεις και απολύσεις (25% άριστα, 60% μέτρια και 15% αρνητικά). Ήταν ο ίδιος που με ύφος θριαμβευτή ανακοίνωνε το 2014 τις απολύσεις καθαριστριών, σχολικών φυλάκων και εκπαιδευτικών. Επιδιώκουν , επίσης, να λησμονήσουμε τους δημοκρατικούς και πατριωτικούς αγώνες και τις αυταρχικές κυβερνήσεις της δεξιάς με όποιο όνομα και αν εμφανιζόταν. Επιχειρούν , τέλος , να δημιουργήσουν μια χώρα στην οποία οι νέοι θα έχουν επιλεγμένη και καθοδηγούμενη ιστορική μνήμη, άβουλοι και ελεγχόμενοι.

Η αριστερά χωρίς σε καμιά περίπτωση να πέσει στην παγίδα του διλήμματος των επόμενων εκλογών, το οποίο φαίνεται ότι θα είναι Τσίπρας ή Μητσοτάκης, πρέπει από τώρα να σταθεί απέναντι στην προοπτική επανόδου της ΝΔ στην εξουσία. Όσοι θεωρούν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ανοίξει το δρόμο για το ξαναζωντάνεμα του μαζικού κινήματος κάνουν τεράστιο ιστορικό λάθος. Το πώς θα ξανασηκώσει κεφάλι το λαϊκό κίνημα είναι μια μεγάλη συζήτηση που πρέπει να ανοίξει. Το μόνο βέβαιο, πάντως, είναι ότι δεν αναπτύσσεται σε συνθήκες περισσότερης φτώχειας και εξαθλίωσης, ούτε μεγαλύτερου αυταρχισμού και βίας, τα οποία είναι απολύτως σίγουρο ότι θα έρθουν μαζί με την ΝΔ του κ. Μητσοτάκη.

(*) Ο Γιάννης Ανδρουλιδάκης είναι εκπαιδευτικός στο 6ο Λύκειο Καλαμάτας
iskra.gr

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.