Μεγάλη πορεία της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς: Φτάνει πια! Το σύστημα καίει και πνίγει τις ζωές μας!

Πορεία αλληλεγγύης για τους πυρόπληκτους πραγματοποίησαν στο κέντρο της Αθήνας οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς...


Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν νωρίτερα στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς το Μέγαρο Μαξίμου. Με κεντρικό σύνθημα «Δώστε λεφτά για τους πυρόπληκτους κι όχι για το χρέος και τους εξοπλισμούς», οι συγκεντρωμένοι κάλεσαν «το εργατικό και λαϊκό κίνημα να εκφράσει την αμέριστη αλληλεγγύη του στον λαό της Αν. Αττικής, για να γίνει η αλληλεγγύη αντίσταση και διεκδίκηση».
Επιπλέον, όπως υπογράμμισαν σε ανακοίνωσή τους, ζητούν «να αναδειχτούν οι αιτίες και οι ένοχοι, και να μην μείνουν για μια ακόμα φορά στο απυρόβλητο», καταλογίζοντας ευθύνες στην τωρινή κυβέρνηση και στις κυβερνήσεις των προηγούμενων χρόνων.

Η συγκέντρωση των διαμαρτυρομένων ξεκίνησε στις 7:30 μ.μ. στην Πλατεία Κλαυθμώνος   και ακολούθησε πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου, που, όμως, εμποδίστηκε να φτάσει στον τελικό προορισμό της από αδιαπέραστο τείχος από κλούβες και ΜΑΤ, που είχαν τοποθετηθεί στη συμβολή Βασιλίσσης Σοφίας και Ηρώδου του Αττικού.

Μαζική συμμετοχή της Λαϊκής Ενότητας


Την συγκέντρωση και πορεία συνδιοργάνωσαν κοινωνικοί φορείς και οργανώσεις της Αριστεράς, μεταξύ των οποίων και η Λαϊκή Ενότητα (ΛΑ.Ε), η οποία συμμετείχε με μαζικό μπλοκ με επικεφαλής τοn Γραμματέα του Π.Σ της Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Οι συγκεντρωμένοι διατράνωσαν τη διαμαρτυρία τους ενάντια στις κυβερνητικές και συστημικές πολιτικές, που καίνε τις ζωές μας και αλληλεγγύης στην τραγωδία των θυμάτων και των πυρόπληκτων.

Στα πανό των διαδηλωτών αναγράφονταν τα συνθήματα, που αποτελούσαν και το πολιτικό πλαίσιο της αγωνιστικής κινητοποίησης :

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!

Όχι άλλοι νεκροί στον βωμό του κέρδους, των πελατειακών πρακτικών, της λιτότητας και της  αδιαφορίας των κυβερνήσεων.

ΜΑΤΙ ΚΑΙ ΜΑΝΔΡΑ: Το «σύστημα» καίει και πνίγει της ζωές μας.

Η ανάληψη πολιτικής ευθύνης, για να μην είναι υπεκφυγή και υποκρισία, απαιτεί παραίτηση και τιμωρία.

Ταυτόχρονα καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας ακούγονταν συνεχώς από τους διαδηλωτές τα συνθήματα:
  • ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ, ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙΕΙ ΚΑΙ ΠΝΙΓΕΙ ΤΙΣ ΖΩΕΣ.
  • ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΔΕΝ ΦΤΑΙΝΕ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ –ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ, ΦΤΑΙΝΕ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ.
  • ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΕΕ-ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΕΣ, ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥΣ ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΖΩΕΣ.
  • ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ, ΟΧΙ ΓΙΑ ΔΑΠΑΝΕΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ.
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΟΡΟΙΔΙΑ. ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΙΑ.
  • ΟΡΓΗ ΛΑΟΥ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΠΑΝΤΟΥ, ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΕ ΚΑΙ ΔΝΤ.
  • ΚΕΡΔΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ, ΚΑΙ ΣΤΟ ΛΑΟ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΚΑΙ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ.
  • ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΟΧΙ ΑΛΛΟΙ ΝΕΚΡΟΙ. ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΙ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ

ΔΝΤ: Η Ελλάδα είναι έτοιμη να εξέλθει με επιτυχία από το πρόγραμμα

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στη σημερινή έκθεσή του αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να κάνει το επόμενο βήμα και να εξέλθει με επιτυχία από το πρόγραμμα...


Η Ελλάδα είναι έτοιμη να κάνει το επόμενο βήμα και να εξέλθει με επιτυχία από το πρόγραμμα του ESM εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο θεωρεί ότι η μεταρρυθμιστική προσπάθεια σε συνδυασμό με τα πρόσφατα μέτρα ελάφρυνσης που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup αποκαθιστούν πλέον τη πρόσβαση της χώρας στις αγορές μεσοπρόθεσμα. Ωστόσο, προειδοποιεί και για κινδύνους και προκλήσεις στο μέλλον.

Οι συγκεκριμένες εκτιμήσεις συμπεριλαμβάνονται στην έκθεση του άρθρου 4 για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, την οποία το Ταμείο έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.

Βιωσιμότητα Χρέους


Στην ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους (DSA) καταγράφεται η εκτίμηση πως η πρόσφατη ελάφρυνση του χρέους που συμφωνήθηκε με τους Ευρωπαίους βελτίωσε σε σημαντικό βαθμό τη βιωσιμότητα του χρέους μεσοπρόθεσμα.

Σύμφωνα με την έκθεση, «η επέκταση των λήξεων των ομολόγων του EFSF κατά 10 έτη και τα άλλα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, σε συνδυασμό με το μεγάλο ταμειακό μαξιλάρι, θα πρέπει να εξασφαλίσουν σταθερή μείωση του χρέους και των ακαθάριστων αναγκών χρηματοδότησης ως ποσοστό του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και να βελτιώσουν έτσι τις προοπτικές για την Ελλάδα».

Το ΔΝΤ, ωστόσο, προβληματίζεται για το γεγονός ότι η συγκεκριμένη βελτίωση μπορεί να διατηρηθεί μακροπρόθεσμα μόνο μέσω φιλόδοξων υποθέσεων για τη πορεία της αύξησης του ΑΕΠ και την επίτευξη μεγάλων πρωτογενών πλεονάσματα. Για αυτόν τον λόγο, το Ταμείο θεωρεί ότι είναι η δύσκολη η μακροπρόθεσμη πρόσβαση στις αγορές χωρίς περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους.

Παρά τις καταγεγραμμένες διαφορές στις εκτιμήσεις των θεσμών για το συγκεκριμένο θέμα, το ΔΝΤ εκφράζει ικανοποίηση για τη δέσμευση της ευρωπαϊκής πλευράς ότι θα πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα στη περίπτωση που εμφανιστεί μακροπρόθεσμα ανάγκη για το ελληνικό χρέος. Στην έκθεση, όμως, το Ταμείο εμφανίζεται να ανησυχεί ότι η πιθανότητα πολιτικών αλλαγών σε κράτη μέλη της ευρωζώνης θα μπορούσε να επηρεάσει τη δέσμευση για μακροπρόθεσμη στήριξη της Ελλάδας.

Συνολικά, το ΔΝΤ εκτιμά ότι τα πρόσφατα μέτρα χρέους δεν θα αποδειχθούν αρκετά και πως το χρέος θα αρχίσει να αυξάνεται ως ποσοστό του ΑΕΠ από το 2038, καθώς η έκθεση σημειώνει ότι «θα χρειαστεί πρόσθετη ανακούφιση για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους».

Επιστροφή στην Ανάπτυξη


Όπως επισημαίνει η σχετική ανακοίνωση του Ταμείου, τα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου επαίνεσαν τις ελληνικές αρχές «για τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχουν σε μεγάλο βαθμό εξαλείψει τις δημοσιονομικές ανισορροπίες, σταθεροποιήσει τον χρηματοοικονομικό τομέα, μειώσει την ανεργία, και αποκαταστήσει την ανάπτυξη».

Κίνδυνοι στον Ορίζοντα


Παρόλο που η έκθεση σημειώνει ότι μετά από μια βαθιά και παρατεταμένη ύφεση η ανάπτυξη επιστρέφει στην Ελλάδα, το ΔΝΤ βλέπει μια σειρά από κινδύνους στον ορίζοντα, οι οποίοι αναμένεται ότι θα καθορίσουν τις προκλήσεις στη μεταπρογραμματική εποχή.

Μεταξύ αυτών των εσωτερικών και εξωτερικών κινδύνων, το Ταμείο καταγράφει στην ανακοίνωση του τις λιγότερο υποστηρικτικές συνθήκες χρηματοδότησης σε διεθνές επίπεδο, το εσωτερικό πολιτικό-εκλογικό χρονοδιάγραμμα, αλλά και τα ρίσκα που σχετίζονται με τη μεταρρυθμιστική κόπωση. Επιπλέον, γίνεται αναφορά σε εκκρεμή προβλήματα και κοινωνικές πιέσεις, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως «κληρονομιά της κρίσης», αλλά και σε «καθοδικούς κινδύνους» που έχουν να κάνουν με τις προοπτικές της οικονομίας. Παράλληλα, εκτιμάται ότι η επικείμενη γήρανση του πληθυσμού θα υπονομεύσει τις εν δυνάμει προοπτικές της ανάπτυξης και για αυτόν ακριβώς τον λόγο θα αυξηθεί η ανάγκη για την ενίσχυση της παραγωγικότητας.

Ενίσχυση Παραγωγικότητας: Κατώτατος Μισθός & Συλλογικές Συμβάσεις


Αναφερόμενοι στο συγκεκριμένο θέμα, οι εκτελεστικοί διευθυντές του ΔΝΤ σημείωσαν ότι απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την τόνωση της παραγωγικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της άρσης των κοινωνικών αποκλεισμών δεδομένου ότι η χώρα διαθέτει περιορισμένο χώρο άσκησης μακροοικονομικής πολιτικής. Ενδεικτικά στην ανακοίνωση του Ταμείου αναφέρεται η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και η συνέχιση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας μέσω της διατήρησης των μεταρρυθμίσεων που αφορούν στον κατώτατο μισθό, τις συλλογικές συμβάσεις και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

«Παρά την σημαντική πρόοδο, η Ελλάδα εξακολουθεί να σημειώνει χαμηλότερα αποτελέσματα στους δείκτες ανταγωνιστικότητας συγκριτικά με τις αντίστοιχες χώρες και έχει μείνει πίσω στην ελευθέρωση των περισσότερων επαγγελμάτων στον τομέα των υπηρεσιών... Οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα βοηθήσουν στην εξασφάλιση της ανταγωνιστικότητας και θα διατηρήσουν τη δυναμική της ανάκαμψης στην εργασία», σημειώνει η σχετική ανακοίνωση του ΔΝΤ για το άρθρο 4.

Πρωτογενή Πλεονάσματα & Πορεία Αύξησης του ΑΕΠ


Το ΔΝΤ εκτιμά ότι «η εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας μέχρι σήμερα έχει επιτευχθεί μέσω ενός ανεπιθύμητου συνδυασμού πολιτικών και ότι απαιτείται μια σημαντική αλλαγή σε αυτό το μείγμα προκειμένου η Ελλάδα να επιτύχει σταθερή και ισχυρή οικονομική ανάπτυξη μακροπρόθεσμα».

Σε αυτό το πλαίσιο, το Ταμείο επαναδιατυπώνει τη γνωστή του θέση για τη σημαντική μείωση των συνταξιοδοτικών δαπανών και τη περαιτέρω διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

«Λόγω της πολύ μεγάλης διαρθρωτικής ανεργίας της Ελλάδας και των αδύναμων θεσμών χάραξης πολιτικής, το προσωπικό πιστεύει ότι θα είναι δύσκολο να πραγματοποιηθούν τέτοιες πολιτικά δύσκολες αλλαγές, διατηρώντας ταυτόχρονα εξαιρετικά υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα», αναφέρει η έκθεση.

Επιπλέον, το ΔΝΤ υπενθυμίζει τη θέση που έχει εκφράσει για τη πορεία των πλεονασμάτων και του ΑΕΠ, καθώς εκτιμά ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να διατηρήσει μακροπρόθεσμα ένα πρωτογενές πλεόνασμα που δεν θα υπερβαίνει το 1,5% του ΑΕΠ και πως η ετήσια αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ θα είναι κοντά στο 1%. Ειδικότερα, το ΔΝΤ εκτιμά ότι την περίοδο 2018-2060 το ονομαστικό ΑΕΠ της Ελλάδας θα αυξηθεί κατά 2,9%, την ίδια ώρα που η ανάλυση βιωσιμότητας της ευρωζώνης υπολογίζει τη μέση αύξηση στο 3,1%.

Εξυγίανση Τραπεζών και Χαλάρωση Κεφαλαιακών Περιορισμών


Στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι οι εκτελεστικοί διευθυντές του Ταμείου ζητούν από τις ελληνικές αρχές να προχωρήσουν στη γρηγορότερη ρύθμιση του θέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων προκειμένου να αποκατασταθεί η υγεία των τραπεζών και έτσι να είναι σε θέση να συμβάλουν στην ανάκαμψη της οικονομίας μέσα από τη παροχή δανείων.

Σχετικά με το θέμα της εξυγίανσης των τραπεζών και τη χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών, οι εκτελεστικοί διευθυντές:

- Ενθάρρυναν τις τράπεζες να εντείνουν τη χρήση των ενισχυμένων νομοθετικών και ρυθμιστικών πλαισίων του χρηματοπιστωτικού τομέα που έχουν δημιουργήσει ένα καλύτερο περιβάλλον για την αντιμετώπιση της υψηλής έκθεσης σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

- Ζήτησαν τη δημιουργία κεφαλαιακών αποθεμάτων, περαιτέρω μέτρα για την άμβλυνση των κινδύνων ρευστότητας και χρηματοδότησης και ισχυρότερη τραπεζική εσωτερική διακυβέρνηση.
- Υποστήριξαν τη σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών των συναλλαγών σύμφωνα με τον οδικό χάρτη που βασίζεται σε ορόσημα και λαμβάνοντας δεόντως υπόψη τη ρευστότητα των τραπεζών.

Διαφάνεια και Βελτίωση Αποτελεσματικότητας Δημόσιου Τομέα


Το Ταμείο προχωρά, επιπλέον, και σε μια σειρά από συστάσεις που σχετίζονται με την αναμόρφωση της λειτουργίας του ευρύτερου δημόσιου τομέα και ειδικότερα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας.

«Εκτός από τις προσπάθειες στη διοίκηση δημόσιων εσόδων, οι εκτελεστικοί διευθυντές ενθάρρυναν τις αρχές να εφαρμόσουν το Σχέδιο Δράσης κατά της Διαφθοράς με έμφαση στη βελτίωση της συλλογής δεδομένων και της διαφάνειας και να λάβουν μέτρα για τον εκσυγχρονισμό της δικαστικής εξουσίας. Τόνισαν, επίσης, την ανάγκη να προστατευθούν τα επιτευχθέντα οφέλη στην ποιότητα της συλλογής των επίσημων στατιστικών στοιχείων, μέσα από την υπεράσπιση της στατιστικής υπηρεσίας από κάθε προσπάθεια υπονόμευσης της αξιοπιστίας της και τη διασφάλιση της επαγγελματικής της ανεξαρτησίας», σημειώνει η ανακοίνωση του ΔΝΤ.

Μεταπρογραμματική Εποπτεία


Σύμφωνα με τη προβλεπόμενη διαδικασία του Ταμείου, οι διαβουλεύσεις με την Ελλάδα για την έκθεση του άρθρου 4 θα γίνονται στον τυπικό 12μηνο κύκλο, ενώ η στενή συνεργασία ΔΝΤ-Ευρώπης θα συνεχιστεί μέσα στο πλαίσιο της επικείμενης μεταπρογραμματικής εποπτείας.
amna.gr

Δ. Τζανακόπουλος: Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να παρασυρθεί στο «βούρκο» της επικοινωνιακής τυμβωρυχίας (vid)

«Άλλο η κριτική, άλλο η πολιτική αντιπαράθεση και άλλο η επικοινωνιακή τυμβωρυχία», υπογράμμισε ο Δ. Τζανακόπουλος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών...


Στη νέα ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Τζανακόπουλος, αναφέρθηκε εισαγωγικά στην υλοποίηση των μέτρων για τη στήριξη και την ενίσχυση των πληγέντων από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Ειδικότερα: με σημερινή τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών «απλοποιείται η διαδικασία για την χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης σε όσους περιέρχονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης συνεπεία φυσικών καταστροφών».

Από το Υπουργείο Υποδομών ξεκίνησε σήμερα η διαδικασία κατάθεσης των αιτήσεων για τη διάθεση του εφάπαξ επιδόματος στους πληγέντες από την πυρκαγιά στα τέσσερα κέντρα που έχουν ανοίξει για αυτό το σκοπό σε Ραφήνα, Μαραθώνα, Κινέτα και στο Υπουργείο Υποδομών.

Η πορεία κατάθεσης των αιτήσεων συνεχίζεται ομαλά και έως τις 16:00 είχαν υποβληθεί 429 αιτήσεις, παρατήρησε ο Δ. Τζανακόπουλος.

Από σήμερα τέθηκε σε λειτουργία και η τηλεφωνική γραμμή με αριθμό 210 - 6247000 στην οποία μπορούν να καλούν οι πληγέντες και να ενημερώνονται για θέματα που αφορούν είτε το Υπουργείο Υποδομών είτε για φορολογικά θέματα που αφορούν την ΑΑΔΕ.

Επίσης, συνεχίζονται από τις αρμόδιες διευθύνσεις του Υπουργείου, η υλοτόμηση καμένων δασικών ειδών καθώς και η αποκομιδή αποβλήτων.

Το Υπουργείο Εργασίας υπογράφει σήμερα όλες τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις για την ενεργοποίηση των παροχών προς τους πληγέντες από την πυρκαγιά. Για τα βοηθήματα που δεν θα δοθούν αυτοματοποιημένα, όπως οι ρυθμίσεις εισφορών και δόσεων, το επίδομα ανεργίας, και η εφάπαξ ενίσχυση στους άνεργους, οι δικαιούχοι μπορούν ήδη να υποβάλουν τις αιτήσεις τους στα υποκαταστήματα του ΟΑΕΔ και του ΕΦΚΑ.

Επίσης, οι διπλές συντάξεις θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων έως τις 20 Αυγούστου, ενώ ο ΕΦΚΑ έχει ανοίξει τηλεφωνική γραμμή που εξυπηρετεί σε προτεραιότητα τους πληγέντες στον τηλεφωνικό αριθμό 1555 για οποιαδήποτε πληροφορία αφορά ασφαλιστικές ρυθμίσεις και παροχές.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, «μετά την εισήγηση του πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο της περασμένης Παρασκευής σύμφωνα με την οποία οφείλουν να παρθούν άμεσα μέτρα και να υλοποιηθούν παρεμβάσεις για την καταπολέμηση των οικιστικών στρεβλώσεων ώστε να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για την αποτελεσματικότερη θωράκιση της χώρας από ενδεχόμενο νέων φυσικών καταστροφών η σχετική επιτροπή που έχει συγκροτηθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος ολοκληρώνει ένα πλήρες σχέδιο νομοθετικών και κανονιστικών πρωτοβουλιών το οποίο στοχεύει στην επιτάχυνση της αντιμετώπισης του φαινομένου της αυθαίρετης δόμησης ιδιαίτερα δε, σε δασικές περιοχές και στον αιγιαλό αλλά και στις οικιστικές πυκνώσεις». Το σχέδιο αυτό, πρόσθεσε, «πρόκειται να παρουσιάσει πιθανότατα αύριο ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης».

Λίστα με 2.500 αυθαίρετα σε δασική έκταση και 685 στον αιγιαλό


Επίσης σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής υπάρχει λίστα με 2.500 αυθαίρετα σε δασική έκταση αλλά και 685 αυθαίρετα στον αιγιαλό, τα οποία σύμφωνα με τις σχετικές εισηγήσεις των κτηματικών και δασικών υπηρεσιών προσδιορίζονται ως προς κατεδάφιση.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και το Υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση επιταχύνει τη διαδικασία προτεραιοποίησης της σχετικής λίστας.

«Η απόφαση του πρωθυπουργού είναι σαφής», τόνισε κλείνοντας ο κ. Τζανακόπουλος: «Η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συγκρουστεί με συμφέροντα για να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για την αποφυγή παρόμοιας καταστροφής στο μέλλον».

Στο κλείσιμο του εισαγωγικού του σχολίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας αναφέρθηκε στους όρους της πολιτικής αντιπαράθεσης, όπως είπε. «Είναι δεδομένο και έχει συμβεί πάρα πολλές φορές στο παρελθόν η πολιτική σύγκρουση με αφορμή φυσικές καταστροφές να οδηγεί ακόμη και σε υπερβολές. Από αυτό κανένα κόμμα δεν έχει παραμείνει απρόσβλητο», παρατήρησε αρχικώς. «Ούτε βεβαίως είναι λογικό να μην γίνεται πολιτικός διάλογος, κριτική, καταλογισμός ευθυνών ακόμη και σφοδρή πολιτική σύγκρουση για τα αίτια και τους υπευθύνους μιας φυσικής καταστροφής. Έτσι λειτουργεί και έτσι πρέπει να λειτουργεί η δημοκρατία. Η κριτική λοιπόν, η αποτίμηση και ο καταλογισμός της ευθύνης σε όποιον την έχει ή σε όποιον θεωρούμε ότι την έχει είναι αναπόσπαστο στοιχείο της πολιτικής αντιπαράθεσης».

Σήμερα όμως -υπογράμμισε ο Δ. Τζανακόπουλος- δεν πρόκειται περί αυτού. Η στάση ορισμένων στελεχών της ΝΔ, του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αλλά και ορισμένων μέσων ενημέρωσης δεν μένουν σε αυτό. Αντίθετα έχουν εκκινήσει μια απίστευτη εκστρατεία προπαγάνδας, συκοφαντίας και παραπλάνησης με μοναδικό στόχο να δημιουργήσουν εντυπώσεις.

Από τις ψευδείς ειδήσεις, τη διαρκή διαστρέβλωση δηλώσεων υπουργών από στελέχη που είτε ανήκουν είτε σχετίζονται με τη ΝΔ και την αναπαραγωγή τους από τα μέσα, μέχρι την δήθεν οργισμένη επιστολή συζύγου συμβούλου του Κυριάκου Μητσοτάκη, που εμφανίστηκε ψευδώς ως θύμα της πυρκαγιάς, και από την καταγγελία ότι δήθεν εθελοντές δασοπυροσβέστες έμειναν νηστικοί κατά την προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς μέχρι και τις διαρκείς παραπλανητικές ειδήσεις για την ώρα ανεύρεσης των νεκρών, όπως το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος που παρουσίασε την ώρα εκκίνησης της επιχείρησης διάσωσης και απεγκλωβισμού ως ώρα ανεύρεσης των πρώτων σορών θα μπορούσε κανείς να πολλαπλασιάσει τον κατάλογο», δήλωσε σχετικά.

Και διαβεβαίωσε, «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να παρασυρθεί σε αυτό το 'βούρκο'. Θα συνεχίσουμε να δείχνουμε τον απαιτούμενο σεβασμό στα θύματα της πυρκαγιάς. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μην μείνει κανείς μόνος του αυτές τις δύσκολες ώρες. Και θα αποτιμήσουμε με νηφαλιότητα επιχειρησιακά και πολιτικά όσα έγιναν ή δεν έγιναν τις τελευταίες μέρες χωρίς να επιχειρήσουμε την συγκάλυψη καμίας ευθύνης. Η κριτική προς την κυβέρνηση είναι και θεμιτή και αναγκαία. Όμως είναι άλλο η κριτική, άλλο η πολιτική αντιπαράθεση και άλλο η επικοινωνιακή τυμβωρυχία», κατέληξε ο κ. Τζανακόπουλος.

amna.gr

ΕΦΚΑ: Τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων κατοίκων της ανατολικής Αττικής

Μέτρα για τη στήριξη των κατοίκων στις πληγείσες, από τις πυρκαγιές, περιοχές της Περιφέρειας Αττικής στις 23 και 24 Ιουλίου 2018, ανακοίνωσε ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).


Συγκεκριμένα, η διοίκηση του ΕΦΚΑ, στο πλαίσιο των δράσεων αρωγής του υπουργείου Εργασίας προς τους πληγέντες από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018, γνωστοποίησε τις ακόλουθες παροχές και διευκολύνσεις:

Α) Μέτρα άμεσης οικονομικής στήριξης

 
1. Καταβολή εφάπαξ έκτακτου βοηθήματος, ίσου με το μεικτό χρηματικό ποσό δύο μηνιαίων συντάξεων (κύριων, επικουρικών και μερισμάτων), στους πυρόπληκτους συνταξιούχους ΕΦΚΑ, ΕΤΕΑΕΠ, ΜΤΠΥ.

Δικαιούχοι: Οι συνταξιούχοι που έχουν κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία ή φιλοξενούνται σε κατοικία στις πληγείσες περιοχές ή υπέστησαν βαρύ τραυματισμό, λόγω των καταστροφών.

Διαδικασία: Για όσους έχουν κύρια κατοικία στις πληγείσες περιοχές, η διαδικασία θα γίνει αυτόματα από τα ταμεία.

Για τους υπόλοιπους, απαιτείται κατάθεση σχετικής αίτησης στην υπηρεσία πληρωμής συντάξεων της περιφερειακής υπηρεσίας του ΕΦΚΑ.

Δικαιολογητικά (για τους δικαιούχους που δεν έχουν κύρια κατοικία στις πληγείσες περιοχές):
- Σχετική αίτηση στον ΕΦΚΑ.

- Έντυπο Ε1 φορολογικού έτους 2017 -ή 2018- (για την απόδειξη της δευτερεύουσας κατοικίας τους ή περί φιλοξενίας τους σε κατοικία της πληγείσας περιοχής), για να αποδειχθεί η εντοπιότητα στην περιοχή ή εξιτήριο ή βεβαίωση δημόσιου ή ιδιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος, στην περίπτωση που έχουν βαρύ τραυματισμό.

Η καταβολή του εφάπαξ έκτακτου βοηθήματος των διπλών συντάξεων θα γίνει έως την 20ή Αυγούστου 2018.

Β) Μέτρα ασφαλιστικής ελάφρυνσης

 
1. Χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018, χωρίς προϋποθέσεις, στους ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ και στα εξαρτώμενα μέλη, η δε χορήγηση των προβλεπόμενων παροχών-επιδομάτων καταβάλλεται άμεσα, χωρίς την τήρηση χρονολογικής σειράς.

Δικαιούχοι: Οι πυρόπληκτοι της Περιφέρειας Αττικής εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΕΦΚΑ.

Διαδικασία: Υποβολή αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης στα υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ.

Δικαιολογητικά: Αίτηση-υπεύθυνη δήλωση που θα προμηθεύεται από τα υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ όπου ο ενδιαφερόμενος θα συναινεί επί τη αίτησης, ώστε ο ΕΦΚΑ να αναζητήσει αυτεπάγγελτα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Αντίγραφο του εντύπου φορολογικής δήλωσης φυσικών προσώπων Ε1, έτους 2017 -ή 2018- για να αποδείξει τη μόνιμη ή δευτερεύουσα κατοικία ή την εντοπιότητα στην πληγείσα περιοχή ή εξιτήριο ή βεβαίωση δημόσιου ή ιδιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος, στην περίπτωση που έχουν βαρύ τραυματισμό.

2. Επίσπευση, άνευ χρονολογικής σειράς, των αιτήσεων συνταξιοδότησης από ΕΦΚΑ, ΕΤΕΑΕΠ και ΜΤΠΥ, που έχουν υποβληθεί ή θα υποβληθούν από πυρόπληκτους έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2018.

Δικαιούχοι: Οι πυρόπληκτοι συνταξιούχοι που έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης και όσοι θα καταθέσουν αίτηση συνταξιοδότησης έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2018.

Διαδικασία: Η διαδικασία θα γίνεται αυτόματα από τους αρμόδιους φορείς.

3. Επιμήκυνση των δόσεων οφειλετών συνταξιούχων που ρυθμίζονται-αποπληρώνονται, μέσω της σύνταξής τους από τις 40 δόσεις, που ισχύει σήμερα, στις 60 δόσεις.

Δικαιούχοι: Οι πυρόπληκτοι συνταξιούχοι που έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης και όσοι θα καταθέσουν αίτηση συνταξιοδότησης έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2018.

Διαδικασία: Κατάθεση αίτησης επιμήκυνσης που θα προμηθεύεται από την αρμόδια Διεύθυνση απονομής συντάξεων του ΕΦΚΑ.

Δικαιολογητικά: Σχετική αίτηση επιμήκυνσης συνοδευόμενη από Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/88 ότι οι ίδιοι έχουν κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία ή φιλοξενούνταν σε κατοικία της περιοχής που επλήγη ή ότι υπέστησαν σοβαρή βλάβη στην υγεία τους, εξαιτίας των συνεπειών της πυρκαγιάς.

4. Αναστολή έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018 της καταβολής τρεχουσών εισφορών και της υποβολής Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ), χωρίς υπολογισμό κατά το διάστημα αυτό πρόσθετων τελών ή άλλων προσαυξήσεων.

5. Κεφαλαιοποίηση των καθυστερούμενων, μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2018, ασφαλιστικών εισφορών μετά των πρόσθετων τελών, τόκων προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων.

6. Οι παραπάνω εισφορές εξοφλούνται, μετά την 1η Ιανουαρίου 2019, σε 12-24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

7. Διατήρηση της ρύθμισης, σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής των δόσεων, για όσους βρίσκονται σε καθεστώς ρύθμισης οφειλής.

8. Αναστολή της καταβολής δόσεων εκκαθαρίσεων και δόσεων ρυθμίσεων έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018.

9.  Οι δόσεις εκκαθαρίσεων που τίθενται σε αναστολή εξοφλούνται, μετά την 1η Ιανουαρίου 2019, σε αντίστοιχες μηνιαίες δόσεις.

10. Οι δόσεις ρυθμίσεων που τίθενται σε αναστολή εξοφλούνται στο τέλος της ρύθμισης σε αντίστοιχες μηνιαίες δόσεις.

Για τις περιπτώσεις 4 έως 10
 
Δικαιούχοι: Εργοδότες ή ασφαλισμένοι που έχουν επαγγελματική εγκατάσταση ή δραστηριότητα στις πυρόπληκτες περιοχές.

Διαδικασία: Υποβολή αίτησης-Υπεύθυνης Δήλωσης (Ν. 1599/86 άρθρ.8) στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ που υπάγεται η έδρα της επιχείρησης ή η άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας. Αν δεν έχει δηλωθεί η πληγείσα επαγγελματική εγκατάσταση, πρέπει να υποβάλλεται σχετικό αποδεικτικό της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) που να αποδεικνύει την έναρξη λειτουργίας της επαγγελματικής κατάστασης.

Δικαιολογητικά: Αίτηση που θα διατίθεται στα υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ. Αν δεν έχει δηλωθεί η πληγείσα επαγγελματική εγκατάσταση, σχετικό αποδεικτικό της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), ειδικότερα δήλωση έναρξης επαγγελματικής εγκατάστασης από το Τμήμα Μητρώου της αρμόδιας ΔΟΥ.

«Σε κάθε περίπτωση, οι αρμόδιες υπηρεσίες του φορέα είναι ανά πάσα στιγμή στη διάθεση των πληγέντων, προκειμένου να προσφερθεί κάθε δυνατή βοήθεια» επισημαίνει ο ΕΦΚΑ σε σχετική ανακοίνωση.
amna.gr

Κυρ. Μητσοτάκης: Ο πρωθυπουργός έχει κυνισμό και θράσος (vid)

Κάποτε ο κ. Τσίπρας ήταν νέος και ανεύθυνος, είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να προσθέσει. «Σήμερα είναι καταστροφικής και κυνικός».


Επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό για τη διαχείριση της καταστροφικής πυρκαγιάς εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για κυνισμό και θράσος του πρωθυπουργού.

«Τη Δευτέρα, 92 άτομα έχασαν τη ζωή τους με τον πιο φρικτό τρόπο. Ο αριθμός μπορεί να αποδειχθεί μεγαλύτερος. Καθένας μας βλέπει να καθρεφτίζονται στους δικούς μας ανθρώπους τα πρόσωπα της τραγωδίας. Είναι ένα μαύρο ψηφιδωτό από οικογενειακά δράματα και δεν μας αφήνει να ησυχάσουμε γιατί δεν πρέπει να ησυχάσουμε. Μπορούσε να ήταν δικοί μας άνθρωποι εκεί. Μια μάχη άδικη και άνιση» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου για την τραγωδία στην Αττική.

Όπως είπε, βρέθηκε, ως όφειλε, πλάι σε αυτούς τους ανθρώπους, άκουσε πολύ και μίλησε λίγο, επισημαίνοντας, όμως, πως ποτέ δεν έχει νιώσει τόσο άσχημα όσο την περασμένη Πέμπτη όταν πήγε στο καμένο οικόπεδο που χάθηκαν συμπολίτες μας.

«Ως αρχηγός της αντιπολίτευσης οφείλω να σταθώ με υπευθυνότητα, απέναντι στην τραγωδία. Κάθε δημόσιο πρόσωπο οφείλει να πάρει θέση. Είχαμε να κάνουμε με μια πρωτόγνωρη τραγωδία. Ούτε εγώ, ούτε η ΝΔ, έπρεπε να εμπλακούμε σε μία ανούσια αντιπαράθεση. Αυτά που λένε αυτοί που έζησαν τη μαύρη Δευτέρα έχουν πολύ μεγαλύτερο βάρος και πολύ περισσότερη αλήθεια από δηλώσεις» δήλωσε, ξεκαθαρίζοντας πως οι ευθύνες θα αποδοθούν.

Όπως ανέφερε έχει εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και θα κάνει ότι μπορεί ως αρχηγός της αντιπολίτευσης για να αποδοθούν.

Η συνέντευξη τύπου του προέδρου την Νέας Δημοκρατίας για τις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική


Γιάννης Στούρναρας: Oι αγορές θα ακολουθήσουν μια σκληρή προσέγγιση

Οι αγορές περιμένουν να δουν αν η χώρα μας θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της να εφαρμόσει πρόσθετα μέτρα, αναφέρει μεταξύ άλλων ο διοικητής της ΤτΕ σε συνέντευξή του στους Financial Times ...


Οι αγορές περιμένουν να δουν αν η χώρα μας θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της να εφαρμόσει πρόσθετα μέτρα, κι ότι θα ήταν λάθος να υποθέσει κανείς ότι η συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους αρκεί για να καθησυχάσει τους επενδυτές, προειδοποίησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας.

Ο διοικητής της ΤτΕ επισημαίνει σε συνέντευξή του στους Financial Times ότι «από τη στιγμή που θα είμαστε μόνοι μας οι αγορές θα ακολουθήσουν μια σκληρή προσέγγιση. Θέλουν να δουν πώς θα συμπεριφερθούμε μετά τις 20 Αυγούστου. Θα παρακολουθούν κάθε κίνηση της κυβέρνησης αναφορικά με τις οικονομικές πολιτικές. Αν θεωρήσουν ότι υπαναχωρούμε, θα φύγουν. Αν νιώσουν ότι εκπληρώνουμε τις δεσμεύσεις μας, θα μας δώσουν μια ευκαιρία».

Στην ίδια συνέντευξη ο Γιάννης Στουρνάρας επισημαίνει ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις, όπως το χρέος της που ανέρχεται στο 178% του ΑΕΠ και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που αντιστοιχούν στο 45% των περιουσιακών στοιχείων των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών και πρέπει να μειωθούν με εντατικές πωλήσεις και άσκηση μεγαλύτερης πίεσης στους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Και καταλήγει καλώντας τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων να διασφαλίσουν ότι η Ελλάδα δεν θα ξαναβρεθεί σε μια τέτοια δεινή θέση: «Το ελάχιστο που αναμένεται είναι το πολιτικό σύστημα να έχει μάθει από τα λάθη του και να μην τα επαναλάβει».
 
πηγή:in.gr

Σήμερα η έκθεση του ΔΝΤ για το χρέος και την ελληνική οικονομία

Η σημερινή έκθεση του ΔΝΤ αναμένεται να περιλαμβάνει σειρά από μακροοικονομικές εκτιμήσεις, ο οποίες θα αποτελέσουν σημείο αναφοράς για την περίοδο της μεταμνημονιακής εποπτείας….


Σήμερα, Τρίτη, 31/7, στις 3 μετά το μεσημέρι παρουσιάζεται η Έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Την έκθεση θα παρουσιάσει ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Πίτερ Ντόλμαν.

Η Έκθεση περιλαμβάνει την ανάλυση του χρέους ενώ το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου είχε συνεδριάσει την Παρασκευή για να συζητήσει το συγκεκριμένο θέμα.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, το ΔΝΤ επιβεβαίωσε τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους, τονίζοντας, όμως, ότι η χώρα πρέπει να παραμείνει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει.

Η έκθεση που παρουσιάζει σήμερα το Ταμείο περιλαμβάνει μια σειρά από μακροοικονομικές εκτιμήσεις, ο οποίες αναμένεται ότι θα αποτελέσουν σημείο αναφοράς κατά τη διάρκεια της ενισχυμένης εποπτείας που θα ακολουθήσει τη λήξη του τρίτου προγράμματος.

Η Moody’s αναβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες

Η Moody’s αναμένει αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 2% φέτος και κατά 2,2% το 2019 και δυναμική αύξηση των εξαγωγών αλλά και στον κλάδο των υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένου του τουρισμού...


Η Moody’s αναβάθμισε το outlook για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα σε θετικό από σταθερό εκτιμώντας ότι οι κίνδυνοι χρηματοδότησης και ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών θα βελτιωθούν στους επόμενους 12 με 18 μήνες.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Moody’s αναμένει ότι η ελληνική οικονομία θα διατηρήσει τη θετική της δυναμική κατά τη συγκεκριμένη περίοδο, υπό τον όρο ότι η κυβέρνηση θα παραμείνει δεσμευμένη στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να προσελκύσει περισσότερους ξένους επενδυτές.

Ο πιστοληπτικός οίκος αξιολόγησης προβλέπει, όπως επισημαίνεται, αύξηση του ΑΕΠ κατά 2% φέτος και κατά 2,2% το 2019, που αναμένεται να βασιστεί στη δυναμική αύξηση των εξαγωγών αλλά και στον κλάδο των υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένου του τουρισμού.

Σκόπια: Στις 30 Σεπτεμβρίου το δημοψήφισμα για το ονοματολογικό

Με το ερώτημα: «Τάσσεστε υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ αποδεχόμενοι τη συμφωνία για το ονοματολογικό;», οι πολίτες της πΓΔΜ θα προσέλθουν στις κάλπες του δημοψηφίσματος για την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών...


Το κοινοβούλιο της πΓΔΜ όρισε σήμερα για τις 30 Σεπτεμβρίου την ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος με επίκεντρο τη συμφωνία με την Ελλάδα για το ονοματολογικό και τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς, 68 βουλευτές στο κοινοβούλιο των 120 εδρών ψήφισαν υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος με το ερώτημα: «Τάσσεστε υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ αποδεχόμενοι τη συμφωνία για το ονοματολογικό;».

Οι βουλευτές του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE αποχώρησαν από την αίθουσα του κοινοβουλίου πριν από τη ψηφοφορία διαμαρτυρόμενοι για τη διατύπωση του ερωτήματος.

«Πρόκειται για ένα ερώτημα διφορούμενο, πολυδιάστατο και σίγουρα χειριστικό» δήλωσε ο βουλευτής του VMRO-DPMNE, Ιγκόρ Γιανούσεφ.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ σημείωσε πριν από τη ψηφοφορία ότι το δημοψήφισμα θα έχει «συμβουλευτικό χαρακτήρα».
amna.gr

Ανέραστη γυμνότητα

Σε αλλοτινούς, κοινωνιοκεντρικούς πολιτισμούς, όπως ο ελληνικός, ο έρωτας ήταν η οδός για τη γνώση της ετερότητας, τη συναρπαγή της μοναδικότητας. Στον σημερινό, ατομοκεντρικό τρόπο ή πολιτισμό, η γνώση είναι μόνο πληροφόρηση και καθόλου σχέση, καθόλου μετοχή...


επιφυλλίδα του Χρήστου Γιανναρά *

Γ​​ράφει η Κλαρίσε Λισπέκτορ, μεγάλο όνομα του 20ού αιώνα στην τέχνη του μυθιστορήματος – αντιγράφω από το βιβλίο της «Τα κατά Α.Γ. πάθη» (εκδόσεις Αντίποδες, σε μετάφραση του Μάριου Χατζηπροκοπίου): «Πάντα έδειχνα να προτιμώ την παρωδία, μου ήταν χρήσιμη. Το να μιμούμαι τη ζωή ενδεχομένως μου έδινε σιγουριά, ακριβώς επειδή η ζωή ως μίμηση δεν ήταν η δική μου ζωή, επομένως ούτε και δική μου ευθύνη. Η απομίμηση της ζωής μού χάριζε μιαν ανάλαφρη γενικευμένη ευχαρίστηση, που ίσως να πήγαζε από το γεγονός ότι ο κόσμος δεν ταυτιζόταν με το εγώ μου, δεν ήμουν εγώ ο κόσμος, ήταν έξω από μένα και μπορούσα να τον απολαύσω. Ετσι έκανα και με τους άντρες, τους κατακτούσα χωρίς να τους ταυτίζω με το εγώ μου, μπορούσα επομένως να τους θαυμάζω και να τους αγαπώ, όπως αγαπάει κανείς ειλικρινά μιαν ιδέα: δίχως εγωισμούς. Αφού δεν ήταν δικοί μου, ποτέ δεν τους βασάνισα.

Ακριβώς όπως αγαπάμε μιαν ιδέα… Αντιμετωπίζω τον κόσμο όπως είναι: Δεν είναι το εγώ μου ούτε δικός μου. Και το εγώ μου, χάρη στη μίμηση της ζωής, ήταν σαν να μην είμαι εγώ, κάτι πιο ευρύχωρο από το να είμαι εγώ – μια ανύπαρκτη ζωή με κυριαρχούσε ολόκληρη και με μονοπωλούσε, όπως μια επινόηση».

Σκέφτομαι, πως αν η Αναγέννηση, ο Διαφωτισμός, η Νεωτερικότητα δεν ήταν εποχή, αλλά μια έλλογη αυτοσυνείδητη ύπαρξη, ένας «κοινωνικός μεταρρυθμιστής», θα δήλωνε την ταυτότητά του με τα παραπάνω λόγια της Κλαρίσε Λισπέκτορ. Θα μπορούσε ο κάθε αναγνώστης να βεβαιώσει του λόγου μου το ασφαλές, συμπεραίνοντας τον γενικό αφορισμό από μιαν ελάχιστη λεπτομερειακή παρατήρηση: Σε επόμενη έξοδό του στους δρόμους της Αθήνας η όποιου άλλου αστικού κέντρου, τώρα το κατακαλόκαιρο, να παρατηρήσει ο καθένας ψύχραιμα τις αμφιέσεις (ή ελαχιστοποιημένες περιστολές της γυμνότητας) ολόγυρά του.

Αν καταφέρουμε να μηδενίσουμε το «κοντέρ» των ηθικιστικών ή ευαγωγίας αντανακλαστικών μας, θα υποθέσουμε με ψυχραιμία δύο ενδεχόμενα εξίσου πιθανά: Ή το απλοϊκό, μη ρεαλιστικό ενδεχόμενο ότι ο θηλυκός πληθυσμός της χώρας, νεαρής και μέσης ηλικίας, κυκλοφορεί εκτός σπιτιού μόνο για να επιδείξει σκόπιμα όσα σωματικά του προσόντα είναι ικανά να εξάψουν τις αρσενικές ορέξεις. Ή ότι έχουν απλώς εγκαταλειφθεί στην εποχική («πολιτισμική») παρωδία, όπως τη σκιαγραφεί η Κλαρίσε Λισπέκτορ: Με πρόσχημα τον γενικό κανόνα («αυτό φοριέται σήμερα») απομιμούνται μια ζωή που δεν είναι δική τους, ούτε ευθύνη τους ούτε ο κόσμος τους, ούτε η ποθούμενη ίσως απόλαυσή τους. Εκδέχονται τη ζωή σαν μια επινόηση, «ακριβώς όπως αγαπάμε μια ιδέα».

Περιφέρουν το εγώ τους σεξουαλικά αποδεσμευμένο από την κοινωνική σύμβαση, αλλά ως αδίστακτη πρόκληση, προκειμένου να εισπράττει (το εγώ τους) την ένταση των ορέξεων του περίγυρου σαν ναρκισσιστική ηδονή. Σοφά είχε διαγνώσει ο Νίτσε ότι: «ξέρει καλά η σκύλα η ηδυπάθεια, να ζητιανεύει ένα κομμάτι πνεύμα, όταν της αρνούνται ένα κομμάτι κρέας». Ο ίδιος μάς βεβαίωσε, επίσης χωρίς επιφυλάξεις, ότι «στον αληθινό έρωτα η ψυχή σκεπάζει το σώμα». Δεν το σκεπάζει από ντροπή («η αγάπη ου γινώσκει την αιδώ») ούτε το εξιδανικεύει με την κρυφιότητα. Το «σκεπάζει» θα πει: χαρίζει ο αληθινός έρωτας στο αγαπημένο κορμί τη μοναδικότητα (ανομοιότητα, ενεργό ετερότητα) που μόνο η «ψυχή» αναγνωρίζει σε ένα μουσικό κομμάτι ή σε ζωγραφικό πίνακα – σε κάθε ενεργούμενη «προσωπική» ετερότητα.

Οποια «καλλονή» κι αν ποθήσει ένας άνδρας, είναι σίγουρο ότι κάποτε θα συναντήσει κάποιο συγκριτικά γοητευτικότερο βλέμμα, πιο κρουστά στήθη, πιο καλλίγραμμα πόδια. Μόνο αν του χαριστεί ο έρωτας θα ανακαλύψει, τι σημαίνει μοναδικό και ανεπανάληπτο βλέμμα, απαρόμοιαστη σωματική ομορφιά. Αν ο θεσμός του γάμου (που «οι ρίζες του χάνονται στα βάθη της προϊστορίας» – Καστοριάδης) φθίνει σήμερα, σαν είδος που απειλείται με εξαφάνιση, είναι γιατί οι άνθρωποι ξεμάθαμε τη σχέση, την αυθυπέρβαση, την αυτοπροσφορά, δηλαδή τον έρωτα. Λειτουργούμε πια μόνο με το «ατομικό δικαίωμα», τη σύμβαση, τη νομική κατασφάλιση της εγωτικής βουλιμίας.
Σε αλλοτινούς, κοινωνιοκεντρικούς πολιτισμούς, όπως ο ελληνικός, ο έρωτας ήταν η οδός για τη γνώση της ετερότητας, τη συναρπαγή της μοναδικότητας. Στον σημερινό, ατομοκεντρικό τρόπο ή πολιτισμό, η γνώση είναι μόνο πληροφόρηση και καθόλου σχέση, καθόλου μετοχή. Τον έφηβο τον χειραγωγεί στον «έρωτα» η πορνογραφία, το Διαδίκτυο. Η εμπειρία είναι μόνο «επινόηση», μια «μίμηση της ζωής», όπως είπε η Κλαρίσε Λισπέκτορ. Αντί για «συγκλήρωσιν βίου παντός», παγιώνεται η αυτονόητη εναλλαγή «συντρόφων» με συμπτωματική («κατά λάθος») τη γέννηση παιδιών. Ωσπου να βυθιστούν οι άνθρωποι στην ανήκεστη μοναξιά των γηρατειών, τρόφιμοι κάποιου ακριβοπληρωμένου καταθλιπτικού ιδρύματος ή όποιας έμμισθης φροντίδας.

Τον ανέραστο σημερινό πολιτισμό μας τον οικοδόμησαν πολλοί καλοθελητές: Οι τάχα και Χριστιανοί, που ταύτισαν την αγάπη με τη χρησιμοθηρική «φιλαλληλία», τον «αλτρουισμό», την αξιομισθία της «αλληλεγγύης». Οι τάχα και πολιτικοί, που ταύτισαν την υπουργία των κοινών αναγκών με την ψυχοπαθολογική εξουσιολαγνεία. Οι νάρκισσοι καλλιτέχνες. Οι συνδικαλιστές δάσκαλοι. «Διότι ένας κόσμος ολοζώντανος έχει τη δύναμη μιας κόλασης», συμπεραίνει η Κλαρίσε.
______________________________

(*) Ο Χρήστος Γιανναράς γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στα Πανεπιστήμια της Αθήνας, της Βόννης και της Σορβόννης. Επιφυλλιδογραφεί σε εφημερίδες παρεμβαίνοντας στην πολιτική και κοινωνική επικαιρότητα.
(πηγή: yannaras.gr)

Η ΛΑ.Ε. καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στις πολιτικές που καίνε τις ζωές μας

Η Λαϊκή Ενότητα (ΛΑ.Ε.) καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στις πολιτικές που καίνε τις ζωές μας – Αύριο, Τρίτη 31/7, στις 7:30 μ.μ. στην Πλατεία Κλαυθμώνος...


Ασφαλώς η περίοδος δεν είναι η καταλληλότερη και πολύς κόσμος έχει “δραπετεύσει”, τέλη Ιούλη, από το Λεκανοπέδιο.

Ωστόσο όσοι/ες είμαστε στην Αττική. Όσοι/ες έχουμε λυπηθεί και θυμώσει με την εθνική πύρινη τραγωδία και τους νεκρούς συμπολίτες μας. Όσοι/ες καταλαβαίνουμε ότι αν δεν πούμε φτάνει πια τώρα, αύριο θα γνωρίσουμε μεγαλύτερες τραγωδίες και πιθανά περισσότερους νεκρούς.

Όλοι, λοιπόν, εμείς καλούμαστε να αντιδράσουμε ενεργητικά και αγωνιστικά στις κυβερνητικές και διαχρονικές πολιτικές που καταστρέφουν τις ζωές, τα δάση και τις πόλεις μας.

Οι πύρινες καταστροφές που καίνε ζωές και οι πλημμύρες που πνίγουν δεν είναι απλώς αναπότρεπτα φυσικά φαινόμενα. Είναι πολιτικά εγκλήματα, που σε μεγάλο βαθμό μπορούν να αποτραπούν.
Η Λαϊκή Ενότητα καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στις κυβερνητικές και συστημικές πολιτικές που καίνε τις ζωές μας και αλληλεγγύης στην τραγωδία των πυρόπληκτων. Την συγκέντρωση συνδιοργανώνουν κοινωνικοί φορείς και οργανώσεις της Αριστεράς την Τρίτη (31/7).

Όλοι/ες καλούμαστε να φωνάξουμε:

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!

‘Όχι άλλοι νεκροί στον βωμό του κέρδους, των πελατειακών πρακτικών, της λιτότητας και της αδιαφορίας των κυβερνήσεων.

ΜΑΤΙ ΚΑΙ ΜΑΝΔΡΑ: Το «σύστημα» καίει και πνίγει της ζωές μας.

Η ανάληψη πολιτικής ευθύνης, για να μην είναι υπεκφυγή και υποκρισία, απαιτεί παραίτηση και τιμωρία.

Η συγκέντρωση θα γίνει την Τρίτη (31/7) στις 7:30 μ.μ. στην Πλατεία Κλαυθμώνος και θα ακολουθήσει πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου.


Επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στις πυρόπληκτες περιοχές

Ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε την Αργυρή Ακτή, το Ρέμα στο Κόκκινο Λιμανάκι, αλλά και το Συντονιστικό Κέντρο της πυροσβεστικής και του στρατού...


Περίπου μια ώρα διήρκεσε η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα, στο Μάτι. Ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε τις πυρόπληκτες περοχές και συνομίλησε με τα κλιμάκια της πυροσβεστικής και του στρατού που βρίσκονται στην περιοχή για την αποκατάσταση των ζημιών.

Όπως αναφέρει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού ο Αλ.Τσίπρας επισκέφτηκε την Αργυρή Ακτή, το Ρέμα στο Κόκκινο Λιμανάκι, αλλά και το Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής και του Στρατού.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο ίδιος συνομίλησε με πολίτες, πυροσβέστες και στρατιώτες, ενώ ενημερώθηκε για την κατάσταση από τον υπαρχηγό της πυροσβεστικής, κ. Αναγνωστάκη, αλλά και τους μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών, που βρίσκονται στην περιοχή.

Mε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τον σεβασμό του σε όσους έδωσαν τη μάχη αλλά και την ανείπωτη θλίψη που ένιωσε κατα την επίσκεψη του στις πληγείσες περιοχές.

 Η ανάρτηση του πρωθυπουργού στο Twitter



Σε χαμηλό 12ετίας υποχώρησε το ποσοστό των συντηρητικών υπό την Μέρκελ

Κάτω από το ψυχολογικό όριο του 30% πέφτουν τα δύο κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης στη Γερμανία για πρώτη φορά από το 2006, όταν άρχιζε η εποχή της Άνγκελα Μέρκελ στην εξουσία!


Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2006 έπεσε το ποσοστό της Χριστιανικής Ένωσης της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, που προσπαθεί να ξεπεράσει την πικρή εσωτερική διένεξη για την πολιτική ως προς την αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων και των μεταναστών, που απείλησε να ρίξει την κυβέρνηση και να διαλύσει την παράταξη στα εξ ων συνετέθη, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Κυριακή.

Κατά τη δημοσκόπηση της Emnid που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Κυριακάτικης Bild, η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) και η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) της Βαυαρίας απώλεσαν μία μονάδα και το ποσοστό τους υποχώρησε στο 29%. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2017 η Ένωση συγκέντρωσε το 33% των ψήφων.


Η CSU είναι αντιμέτωπη με μια σκληρή εκλογική αναμέτρηση στη Βαυαρία τον Οκτώβριο, με τις δημοσκοπήσεις να υποδεικνύουν πως μπορεί να απολέσει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών που διαθέτει στο τοπικό κοινοβούλιο.

Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), ο ήσσων εταίρος στον «μεγάλο συνασπισμό» με τους συντηρητικούς της Μέρκελ, δεν μπόρεσαν να εκμεταλλευθούν τις απώλειές τους, με το ποσοστό τους να πέφτει επίσης μία εκατοστιαία μονάδα, στο 18%. 

Το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) είδε το δικό του ποσοστό να παραμένει αμετάβλητο, στο 15%.

Οι Πράσινοι κατέγραψαν ωστόσο άνοδο 2 μονάδων φθάνοντας στο 14%, το υψηλότερο επίπεδό τους φέτος, σύμφωνα με το δημοσίευμα της κυριακάτικης εφημερίδας.

Η Emnid δεν έδωσε κάποια εξήγηση για τις μεταβολές αυτές.

Πριν από έναν μήνα ο συνασπισμός της Μέρκελ και η ίδια η συνοχή της Χριστιανικής Ένωσης απειλήθηκαν με διάλυση εξαιτίας των θεμελιωδών διαφορών των Βαυαρών εταίρων της με την πολιτική της για την αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων και των μεταναστών, παρότι έχει κάνει πολύ σκληρότερη τη στάση της. Αν και υπήρξε συμβιβασμός με τον υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ στις αρχές Ιουλίου, η ένταση συνεχίζει να σιγοκαίει.

Χρέος και μεταρρυθμίσεις συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του ΔΝΤ για Ελλάδα

Τα αποτελέσματα της έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα θα δημοσιοποιηθούν επίσημα αύριο,Τρίτη, 31 Ιουλίου...


Με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας εξετάστηκαν οι προοπτικές βιωσιμότητας του χρέους αλλά και η μεταρρυθμιστική πορεία που θα ακολουθήσει η χώρα στην επερχόμενη μεταπρογραμματική εποχή.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, για μια ώρα το πρωί της Παρασκευής, 27/7, το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου συζήτησε την έκθεση του Άρθρου 4 για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους (DSA). Τα αποτελέσματα της έκθεσης θα δημοσιοποιηθούν επίσημα την Τρίτη 31 Ιουλίου.

Ειδικότερα, το Εκτελεστικό Συμβούλιο επιβεβαίωσε για μια ακόμα φορά τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Παρόλο που οι διαφορές ανάμεσα στους θεσμούς για τις μακροχρόνιες προοπτικές του χρέους παραμένουν ανοιχτές, η ευρωπαϊκή πλευρά δεσμεύτηκε ότι θα πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα στη περίπτωση που εμφανιστεί ανάγκη για την περίοδο μετά το 2032. Σε αυτό το πλαίσιο, έγινε σαφές ότι η στενή συνεργασία ΔΝΤ - Ευρώπης θα συνεχιστεί και στη περίοδο της μεταπρογραμματικής εποπτείας.

Παρόλο που η έκθεση για το άρθρο 4 είναι μια προβλεπόμενη διαδικασία του ΔΝΤ, πηγές του Ταμείου χαρακτήρισαν τη χρονική συγκυρία ως σημαντική, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα πριν από την ολοκλήρωση του τελικού προγράμματος του ESM τον Αύγουστο.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αναγνωρίστηκε από όλες τις πλευρές ότι η Ελλάδα έχει πετύχει σημαντικά αποτελέσματα. Υπογραμμίστηκε, όμως, πως είναι κρίσιμο να μην υπάρξει εφησυχασμός και ότι είναι απαραίτητο η Ελλάδα να συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια και να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει προκειμένου να μην πάνε χαμένες οι θυσίες που έχει καταβάλει η χώρα.

Τα κόκκινα δάνεια ήταν ένα άλλο βασικό ζήτημα που εξετάστηκε στη συνεδρίαση, καθώς επισημάνθηκε πως πρέπει να ρυθμιστεί η κατάσταση όσο το δυνατόν πιο γρήγορα προκειμένου οι τράπεζες να είναι σε θέση να συμβάλουν στην ανάκαμψη της οικονομίας μέσω της παροχής νέων δανείων.

Τέλος, για τα πρωτογενή πλεονάσματα καταγράφηκαν αρκετές απόψεις και ορισμένοι από τους συμμετέχοντες εξέφρασαν αμφιβολίες για τους υψηλούς στόχους που έχουν τεθεί. Κοινό τόπο για το συγκεκριμένο θέμα αποτέλεσε η ανάγκη να βρεθεί η χρυσή πολιτική τομή που θα επιτρέπει την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, χωρίς, ωστόσο, να υπονομεύει τις προοπτικές της ανάπτυξης και να οδηγεί στη περαιτέρω διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων.

ΗΠΑ-ΕΕ: Αρχή μιας νέας φιλίας;

Σε εμφανή αποκλιμάκωση της εμπορικής διαμάχης ΗΠΑ-ΕΕ, τουλάχιστον σε λεκτικό επίπεδο, οδήγησε η συνάντηση του προέδρου της Κομισιόν Γιούνκερ με τον αμερικανό πρόεδρο Τραμπ στα μέσα της εβδομάδας.


Μετά το πέρας των συνομιλιών στην Ουάσιγκτον διαφάνηκε προσέγγιση μεταξύ των δυο πλευρών, με τους αναλυτές να κάνουν λόγο για την αρχή μιας νέας φιλίας. Οι δυο συμφώνησαν μεταξύ άλλων να επιδιώξουν την αμοιβαία κατάργηση δασμών σε βιομηχανικά προϊόντα ενώ όσο καιρό διαρκούν οι σχετικές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, δεν πρόκειται να επιβληθούν νέοι δασμοί.

Όπως σχολίασε ο ίδιος ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μιλώντας στη γερμανική δημόσια τηλεόραση ARD:

«Για μένα η συμφωνία με τον κ. Τραμπ δεν σημαίνει την αρχή μιας νέας φιλίας, αλλά τη συνέχιση μιας παλιάς φιλίας. Κατά διαστήματα (ο Τραμπ) την αξιολογούσε διαφορετικά. Η δική μου εκτίμηση, αντίθετα, ήταν ανέκαθεν η εξής: ΗΠΑ και ΕΕ δεν είναι σύμμαχοι ορισμένου χρόνου και όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες, αλλά σύμμαχοι εφ΄ όρου ζωής».

Η τακτική Γιούνκερ


Η συνάντηση Τραμπ-Γιούνκερ δεν ήταν φυσικά η πρώτη προσπάθεια αποκλιμάκωσης των τεταμένων διατλαντικών εμπορικών σχέσεων. Τι έκανε αυτή τη φορά τη διαφορά; ρωτήθηκε ο κ. Γιούνκερ;

«Η ενδελεχής, συνεπής και συνεχής παρουσίαση των ίδιων επιχειρημάτων και αριθμών. Επιχείρησα επανειλημμένως να εξηγήσω ότι εάν συνυπολογίσει κανείς το εμπόριο προϊόντων, τις υπηρεσίες, τα κέρδη αμερικανικών πολυεθνικών επιχειρήσεων στην Ευρώπη, τότε οι ΗΠΑ έχουν πλεόνασμα και εμείς έλλειμμα. Ο Τραμπ αμφισβητούσε πάντα αυτά τα στοιχεία, μέχρι που κατάφερα να τον πείσω ότι πρόκειται για στοιχεία αμερικανών στατιστικολόγων […]. (Ο Τραμπ) Προσπάθησε για την επίτευξη συμφωνίας, αυτό φάνηκε και στις συνομιλίες με τους συμβούλους του που ήταν εμφανώς πιο επιφυλακτικοί από τον ίδιο. Θεωρώ τη συμφωνία σημαντική όχι μόνον για την αλλαγή του κλίματος στις σχέσεις των δυο πλευρών αλλά και για να οδηγηθούμε πλέον σε ουσιαστικές και όχι επιφανειακές συζητήσεις».
DW

Τουρκία: Σύνοδο με συμμετοχή Ρωσίας, Γαλλίας και Γερμανίας σχεδιάζει ο Ερντογάν

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σκοπεύει να οργανώσει την 7η Σεπτεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη σύνοδο με τη συμμετοχή της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ρωσίας για τα προβλήματα της περιοχής, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στη Συρία...


Η Τουρκία σκοπεύει να οργανώσει την 7η Σεπτεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη μια  με τη συμμετοχή της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ρωσίας για να συζητηθούν τα προβλήματα της περιοχής, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στη Συρία, δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το κυριακάτικο φύλλο της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet.

«Θα συζητήσουμε τι μπορούμε να κάνουμε μαζί στην περιοχή», είπε ο Ερντογάν, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για τη σύνοδο αυτή, ή τα ζητήματα που θα θιγούν.

Ο τούρκος πρόεδρος, ο οποίος έκανε αυτή τη δήλωση σε τούρκους δημοσιογράφους οι οποίοι τον συνόδευσαν στην επίσκεψή του στη Νότια Αφρική από την 25η ως την 27η Ιουλίου, πρόσθεσε ακόμη ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει τον διάλογο με τη Ρωσία και «πέραν αυτής της διάταξης των τεσσάρων».

Ο Ερντογάν συναντήθηκε την Πέμπτη στο Γιοχάνεσμπουργκ με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, στο περιθώριο της συνόδου των αναδυόμενων οικονομικά χωρών, των λεγόμενων BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική), στην οποία είχε προσκληθεί, όπως και άλλοι ηγέτες χωρών-μη μελών της ομάδας αυτής.

«Θα κάνουμε χωριστά μια σύνοδο στην Κωνσταντινούπολη την 7η Σεπτεμβρίου με τη Ρωσία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Τουρκία», είπε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Χουριέτ. Η πληροφορία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι τώρα ούτε από τη Μόσχα, ούτε από το Παρίσι, ούτε από το Βερολίνο.

Ο πόλεμος που σπαράσσει τη Συρία εδώ και επτά χρόνια αναμένεται να είναι το κυρίαρχο ζήτημα στην ατζέντα της πιθανής συνόδου, καθώς η Ρωσία, το Ιράν και η Τουρκία παρά τις διαφορές τους συνεχίζουν τη λεγόμενη διαδικασία της Αστάνας, η οποία επέτρεψε να αποκλιμακωθεί η βία στο πεδίο με τη δημιουργία «ζωνών αποκλιμάκωσης» πέρυσι.

Από το ξέσπασμα του πολέμου στη Συρία το 2011, η Τουρκία υποστηρίζει τους αντάρτες που επιδιώκουν να ανατρέψουν τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, τον οποίο τόσο η Ρωσία όσο και το Ιράν στηρίζουν στρατιωτικά.

Τον Απρίλιο ο Ερντογάν είχε υποδεχθεί στην Άγκυρα τον Πούτιν αλλά και τον ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί.

Οι τρεις ηγέτες αναμένεται να συναντηθούν ξανά στο εγγύς μέλλον στην Τεχεράνη, φέρεται να είπε ο Ερντογάν, σύμφωνα με τη Χουριέτ, χωρίς να διευκρινίσει πότε ακριβώς.

Συνομιλίες τεχνικού επιπέδου στο πλαίσιο της διαδικασίας της Αστάνας προβλέπεται εξάλλου να διεξαχθούν σήμερα και αύριο Τρίτη στο Σότσι της Ρωσίας.

Παν. Λαφαζάνης: Κλινικά νεκρή η κυβέρνηση. Ισχυρή ΛΑ.Ε και ισχυρό μέτωπο η απάντηση

Αυτήν την ώρα η Βουλή χρειάζεται μια πραγματική δυναμική αντιπολίτευση και ο τόπος μια προοπτική εναλλακτικής λύσης. Αυτό σημαίνει ισχυρό κίνημα και ισχυρή Λαϊκή Ενότητα (ΛΑ.Ε), διεμήνυσε από το Ναύπλιο ο Γραμματέας του Π.Σ της ΛΑ.Ε, Παν. Λαφαζάνης... 

 
Ευθύνες στην κυβέρνηση αλλά και στη ΝΔ επέρριψε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης από το Ναύπλιο όπου συνοδευόμενος από στελέχη της ΛΑΕ πραγματοποιεί περιοδεία. Σε γραπτή του ανακοίνωση τονίζει: «Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να αναλάβει πομπωδώς, με ντεκόρ το υπουργικό συμβούλιο, την πολιτική ευθύνη της πρωτοφανούς τραγωδίας στο Μάτι, πραγματοποιήθηκε ως ύστατο καταφύγιο και ως απεγνωσμένη κίνηση, μήπως περισώσει ό,τι μπορεί να περισωθεί. Και κυρίως για να αποφύγει τη μαζική παραίτηση υπουργών του και του ιδίου. Ο Αλέξης Τσίπρας «έστριψε δια του αρραβώνος» αλλά η στροφή του χτύπησε σε τοίχο».

Ο γραμματέας του ΠΣ της ΛΑΕ σημείωσε: «Από εδώ κι εμπρός τόσο οι αποκαλύψεις για τις ευθύνες της τραγωδίας, όσο και οι εξελίξεις με την κυβέρνηση και οι εξελίξεις στην πολιτική σκηνή είναι ραγδαίες και θα λάβουν διαστάσεις χιονοστιβάδας. Η τραγωδία στο Μάτι ξεχείλισε το ποτήρι της ανικανότητας και της παχυδερμίας, μιας βαθιά μεταλλαγμένης κυβέρνησης, που έχει παραδοθεί σε ξένα κέντρα και έχει αποδεχθεί και συμβιβαστεί με όλα όσα έχουν διαλύσει και καταστρέψει τη χώρα. Μετά το Μάτι, αυτή η κυβέρνηση τελειώνει και πνέει τα λοίσθια, αν δεν έχει τελειώσει. Είναι μια κυβέρνηση διασωληνωμένη και κλινικά νεκρή».

Συνεχίζοντας την κριτική του ο Παν Λαφαζάνης πρόσθεσε: «Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που προαλείφεται, αλίμονό μας, για πρωθυπουργός, έχει ψηφίσει και στηρίξει όλα τα καταστροφικά μνημόνια της λιτότητας και της κλοπής σε αυτήν τη χώρα και έχει "διαπρέψει" ως υπουργός στην άθλια μνημονιακή διαχείριση. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης όχι μόνο δεν αισθάνθηκε ποτέ την ανάγκη στοιχειώδους, έστω και για τα μάτια του κόσμου, αυτοκριτικής για τα αθλιέστατα έργα του, αλλά φτάνει στο σημείο να τα εξυμνεί και να ζητά "δικαιωμένος" να τα επαναλάβει. Ακόμα και τα αυθαίρετα στο Μάτι και τις παραλιακές αυθαίρετες συστοιχίες από βίλλες στελεχών και "κολλητών" της ΝΔ, δικαιολογεί, χωρίς αιδώ, η ηγεσία της ΝΔ, ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ εντελώς υποκριτικά και για λόγους αντιπερισπασμού καταγγέλλει τις γενιές αυθαιρέτων, τη στιγμή που πρόσφατα ο Γιώργος Σταθάκης έσπευσε να νομιμοποιήσει την αυθαιρεσία στο Κόκκινο Λιμανάκι».

Τέλος ο γραμματέας του ΠΣ της ΛΑΕ προσθέτει: «Τσίπρας και Μητσοτάκης είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος και της ίδιας πολιτικής, που συντηρεί την πελατειακή ψήφο, διαιωνίζει τη λιτότητα» και καταλήγει σημειώνοντας «αυτή την ώρα η Βουλή χρειάζεται μια πραγματική δυναμική αντιπολίτευση και ο τόπος μια προοπτική εναλλακτικής λύσης. Αυτό σημαίνει ισχυρό κίνημα και ισχυρή Λαϊκή Ενότητα».

Με αφορμή μια πυρκαγιά, του Γιάννη Ανδρουλιδάκη

Γράφτηκαν πολλά και θα συνεχίσουν να λέγονται ακόμη περισσότερα. Μπορεί η πυρκαγιά να προκλήθηκε από καλώδιο της ΔΕΗ ή να αποτελούσε οργανωμένο σχέδιο, δολιοφθορά ή δάχτυλο ξένων μυστικών υπηρεσιών... Δεν είμαι εκείνος που θα απέκλειε θεωρητικά οτιδήποτε.... 


του Γιάννη Ανδρουλιδάκη*

Χωρίς αμφιβολία η τραγωδία που προκάλεσε η τελευταία πυρκαγιά στην Αττική είναι από τις μεγαλύτερες της μεταπολίτευσης. Δεν είναι μόνον οι τεράστιες υλικές ζημιές και η ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή. Όλα αυτά μοιάζουν ασήμαντα, αν σκεφτεί κανείς τον αριθμό των θυμάτων ο οποίος ενδεχομένως να ξεπεράσει τα εκατό. Η περίπτωση, βεβαίως, δεν προσφέρεται για λαϊκισμό και άγρα ψήφων. Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή. Όποιος το κάνει θα το βρει μπροστά του. Ούτε είναι η ώρα για εμπόριο του ανθρώπινου πόνου και για αύξηση της τηλεθέασης. Ούτε για προβολή μόνο της συναισθηματικής - συγκινησιακής πλευράς , η οποία δε φωτίζει την ουσία της υπόθεσης , αλλά, μάλλον, τη συσκοτίζει και την αγγίζει επιδερμικά. Αυτό που απαιτείται είναι μια ψύχραιμη και νηφάλια προσέγγιση με στόχο την εύρεση της αλήθειας , όσο και αν αυτό ακούγεται δύσκολο σε τέτοιες συνθήκες. Γιατί το τριήμερο πένθος, το σιωπητήριο που επέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ στα στελέχη του και οι έρευνες για αναζήτηση υπόπτων με το αμερικανικό UAV, περισσότερο σαν εκτονωτικές κινήσεις μπορεί να θεωρηθούν και όχι σαν προσπάθεια αναζήτησης ευθυνών .

Γράφτηκαν πολλά και θα συνεχίσουν να λέγονται ακόμη περισσότερα. Μπορεί η πυρκαγιά (η οποία, ας σημειωθεί, σύμφωνα με εκτιμήσεις των επιστημόνων ήταν εκατό φορές μικρότερη από εκείνη της Ηλείας) να προκλήθηκε από καλώδιο της ΔΕΗ ή να αποτελούσε οργανωμένο σχέδιο, δολιοφθορά ή δάχτυλο ξένων μυστικών υπηρεσιών. Δεν είμαι εκείνος που θα απέκλειε θεωρητικά οτιδήποτε. Ασφαλώς και η ένταση των ανέμων έπαιξε το ρόλο της. Σίγουρα ένα μεγάλο τμήμα της περιοχής στο Μάτι ήταν καταπατημένο από οικοπεδοφάγους , οι οποίοι ανενόχλητοι και με πολιτική κάλυψη από τη δεκαετία του 60 πουλούσαν τεμάχια γης με φως , νερό και τηλέφωνο. Σημαντικό ρόλο στην καταστροφή έπαιξε το γεγονός ότι ήταν γεμάτο αυθαίρετα με στενούς δρόμους . Προφανώς το έγκλημα ήταν διαχρονικό. Όμως , ποιες προετοιμασίες είχαν γίνει για το ενδεχόμενο μιας τέτοιας πυρκαγιάς; Πού βρισκόταν ο κρατικός μηχανισμός στην κρίσιμη στιγμή;

Απ ό, τι φάνηκε βρέθηκε απροετοίμαστος. Χωρίς σχέδια δράσης, χωρίς πλάνα διαφυγής των κατοίκων, χωρίς αντιπυρικές ζώνες, χωρίς οργάνωση με δυο λόγια. Ευθύνες έχει η ηγεσία της πυροσβεστικής, οι Δήμοι, οι Περιφέρειες, αλλά κυρίως τα αρμόδια υπουργεία και κατ επέκταση η κυβέρνηση. Ούτε τα μποφόρ αποτελούν δικαιολογία , ούτε και η άναρχη δόμηση. Δεν είναι δυνατόν να πεθαίνουν τόσοι άνθρωποι στη καρδιά της Ελλάδας. Κάτι τέτοιο πιθανώς να δικαιολογούνταν, αν συνέβαινε στο Ροδάκινο, το χωριό μου, στη νότια Κρήτη, όχι, όμως, σε μια περιοχή υψηλού κινδύνου με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Οι προηγούμενες μέρες μόνο κατάμαυρες κυριολεκτικά και μεταφορικά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν για τη χώρα. Είδαμε εικόνες τριτοκοσμικές. Ακούσαμε έναν δειλό πρωθυπουργό να αναλαμβάνει, λέει , την πολιτική ευθύνη, αλλά ως εκεί. Παρακολουθούμε υπουργούς γαντζωμένους στην εξουσία να αρνούνται τις ευθύνες τους για την ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού και των υπηρεσιών που εποπτεύουν. Για μια ακόμη φορά έπεσαν οι μάσκες και φάνηκε η πραγματική εικόνας της μνημονιακής Ελλάδας , που ταπεινωμένη και ξεπουλημένη δεν μπορεί πια να προσφέρει τα στοιχειώδη και τα αυτονόητα.. Αποδείχτηκε πόσο μεγάλη ζημιά έχει γίνει τα τελευταία 8 χρόνια των περικοπών και της ανελέητης λιτότητας.

Επιτέλους ας αναρωτηθεί ο ελληνικός λαός αν όσοι κυβερνούν τα τελευταία χρόνια υπηρετούν τα συμφέροντα της χώρας. Αν αξίζει να έχει τέτοιους κυβερνήτες. Αν τιμούν τη χώρα οι εικόνες των ανθρώπων που απελπισμένοι έπεφταν στη θάλασσα για να σωθούν. Ας σκεφτεί αν θα επιτρέψει να τον κοροϊδεύουν και να τον υποτιμούν με φιέστες τύπου Ζαππείου για να πανηγυρίσουν την έξοδο, τάχα, από τα μνημόνια. Ας προβληματιστεί, τέλος , γιατί πέντε μέρες μετά το τραγικό συμβάν δεν υπάρχει έστω μία παραίτηση.

Η χώρα είναι προφανές ότι χρειάζεται ριζική αλλαγή πορείας. Αυτήν δεν μπορούν να την εγγυηθούν οι δυνάμεις που μας έφεραν σ αυτό το χάλι , οι πολιτικές που οδήγησαν σε Μάνδρες και συνοικισμούς , όπως το Μάτι. Ούτε η ΝΔ , ούτε το ΚΙΝΑΛ, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να δώσουν διεξόδους στον ελληνικό λαό. Απλώς ανακύκλωση της ίδιας πολιτικής και τίποτε άλλο. Χρειάζεται ένα αριστερό, ρεαλιστικό, φιλολαϊκό και ριζοσπαστικό πρόγραμμα. Για την αναγέννηση της χώρας. Για την περηφάνια αυτού του ιστορικού λαού. Για την αξιοπρέπεια της πατρίδας.

*ο Γιάννης Ανδρουλιδάκης είναι εκπαιδευτικός στο 5ο ΓΕΛ Καλαμάτας
πηγή: sxedio-b.gr 

Χάος και ΕΕ

Το χάος μπορεί να είναι ευεργετικό και να προκαλέσει αλλαγές αλλά δεν είναι σίγουρο εάν η νέα κατάσταση που θα διαμορφωθεί θα είναι ευεργετική και σε ποιον θα είναι ευεργετική...

 
Ησίοδος
 της Φωτεινής Μαστρογιάννη *

Το χάος μπορεί να είναι ευεργετικό και να προκαλέσει αλλαγές (όσο και εάν οι άνθρωποι αντιδρούν στις αλλαγές) αλλά δεν είναι σίγουρο εάν η νέα κατάσταση που θα διαμορφωθεί θα είναι ευεργετική και σε ποιον θα είναι ευεργετική.

Ο Smith (2007) υποστηρίζει ότι θεωρία του χάους είναι η μελέτη του τρόπου που μικρές αλλαγές στα πράγματα, ως έχουν την παρούσα στιγμή, μπορεί να έχουν πολύ σημαντικές συνέπειες για το μέλλον (το πέταγμα της πεταλούδας). Η θεωρία του χάους πλέον συνδυάζεται με τα οικονομικά και με τη διοίκηση επιχειρήσεων. Πιθανόν η θεωρία αυτή να μπορεί να εφαρμοσθεί και σε επίπεδο χωρών και γεωοικονομίας.

Στη στρατηγική των συμμαχιών των επιχειρήσεων, κάτι που ίσως να μπορεί να αναχθεί στα κράτη, οι επιχειρήσεις που έχουν περισσότερους πόρους μπορούν ευκολότερα να επιλέξουν συνεργάτες σε σχέση με αυτούς που έχουν λιγότερους (όποιος έχει λεφτά φυσά και τη φλογέρα, σύμφωνα με την ελληνική παροιμία). Στην ΕΕ οι ισχυροί είναι οι χώρες του Βορρά και αυτές είναι που επέλεξαν τη διεύρυνση της με χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και όχι την εμβάθυνσή της.

Όταν όμως οι πόροι και τα συμφέροντα των δύο επιχειρήσεων δεν ταιριάζουν αλλά και υπάρχει διαφορά ισχύος τότε μπορεί να προκληθεί απόσυρση. Το ζούμε αυτό στις ημέρες μας με τη διαφορά ισχύος Βορρά –Νότου στην ΕΕ και την πρόκληση απόσυρσης μέσω της δημιουργίας μίας ΕΕ πολλών ταχυτήτων.

Οι σχέσεις καθορίζονται από συνοχή και από ένταση (στην περίπτωση που υπάρχουν συγκρουόμενοι στόχοι). Η απόσυρση επικρατεί όταν υπερισχύει η ένταση (τα χρέη των χωρών και η ανισομέρεια στην ανάπτυξη έχουν προκαλέσει ένταση στην ΕΕ και πολλές χώρες σκέφτονται την απόσυρση, αρχής γενομένης από τη Βρετανία). Θεωρείται ότι όσο μεγαλύτερη συνάφεια στόχων και συνεργασία υπάρχει, τόσο πιο ισχυρή είναι η συνεργασία. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει στη στρατηγική. Εάν δύο επιχειρήσεις συνεργασθούν για την απόκτηση μίας π.χ. μοναδικής γνώσης θα μοιρασθούν τους πόρους τους. Εάν όμως για παράδειγμα, η μία επιχείρηση έχει αλλαγή στην ηγεσία της τότε μπορεί η νέα ηγεσία να δει άλλες ευκαιρίες στην αγορά και τότε η επιχείρηση αυτή να αλλάξει τη στρατηγική της (αυτό άλλωστε δεν συμβαίνει με τη γερμανική ηγεσία αυτή τη στιγμή και τη θέση της ως προς την ΕΕ;). Στη θεωρία του χάους αυτό ονομάζεται «παράξενος ελκυστής». Η επίδραση του παράξενου ελκυστή εξαρτάται από τη θέση που έχει η επιχείρηση στην αγορά.

Οι στρατηγικές συμμαχίες αποτυγχάνουν πολλές φορές λόγω ακαταλληλότητας του συνεργάτη αλλά και λόγω άλλων διαφορών όπως είναι π.χ. οι πολιτισμικές. Καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία ή μη των στρατηγικών είναι τα διάφορα εμπόδια προσαρμογής και ο βαθμός στον οποίο μπορεί να μεταφερθεί η γνώση.

Σύμφωνα με τη θεωρία του χάους, στον παράξενο ελκυστή το σύστημα δεν μπορεί να επαναλάβει μία συγκεκριμένη συμπεριφορά γιατί έχει «δεθεί» στον χώρο του παράξενου ελκυστή. Με άλλα λόγια μία μέτρια σε όλα της επιχείρηση εάν δημιουργήσει συμμαχία με μία άλλη τότε το αποτέλεσμα θα είναι μία καινούρια επιχείρηση γιατί οι καινούριες συνθήκες την αναγκάζουν να αφήσει πίσω το παρελθόν της.

Οι αλλαγές δεν γίνονται γρήγορα, το αποτέλεσμα είναι βέβαιο και οι εμπλεκόμενοι μπορεί να μη χειριστούν αποτελεσματικά και με επωφελή τρόπο το αποτέλεσμα της συμμαχίας. Όσο πιο γρήγορα οι επιχειρήσεις απορροφήσουν το σοκ της αλλαγής τόσο πιο καλά θα προχωρήσουν στο αρχικό τους σχέδιο αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα βελτιωθεί η απόδοσή τους γιατί μπορεί οι συμμαχίες που έχουν δημιουργήσει οι άλλοι να είναι πιο αποτελεσματικές, με αποτέλεσμα να υπερκεράσουν τη συμμαχία αυτών των επιχειρήσεων.

Φοβάμαι ότι η συμμαχία των χωρών για το δημιούργημα ΕΕ βρίσκεται σε αυτό το στάδιο και πολύ πιθανόν και η Ελλάδα να βρίσκεται σε αυτό όσον αφορά τη σχέση της με την ΕΕ. Οι συμμαχίες άλλων χωρών βλ. ΗΠΑ-Ρωσίας μπορεί να υπερκεράσουν την ΕΕ γιατί το σοκ που προκάλεσε η οικονομική κρίση στην ΕΕ δεν απορροφήθηκε καλά και το αρχικό σχέδιο της έχει αποτύχει. Μία πιθανόν τελευταία ευκαιρία, να είναι η εμφάνιση ενός «ελκυστή» υπό τη μορφή νέων ηγεσιών αλλά και μίας νέας πολιτικής και οικονομικής ιδεολογίας στην ΕΕ που θα δημιουργήσει έναν άλλο δυναμισμό και ευχή είναι προς όφελος των λαϊκών σρωμάτων, εκτός βέβαια εάν, όπως όλα δείχνουν, είναι ήδη πολύ αργά.

Ενδεικτική βιβλιογραφία

Baum, J. A. C., Cowan, R., & Jonard, N. (2014). Does evidence of network effects on firm performance in pooled cross-section support prescriptions for network strategy? Strategic Management Journal, 35(5), 652-667.
Shah, R. H., & Swaminathan, V. (2008). Factors influenc-ing partner selection in strategic alliances: The moder-ating role of alliance context. Strategic Management Journal, 29(5), 471-494
Smith, L. A. (2007). Chaos: A very short introduction. Oxford; New York: Oxford University Press


 * Η Φωτεινή Μαστρογιάννη είναι Οικονομολόγος, καθ. ΜΒΑ, συγγραφέας