07/14/18

Ο πρώην Πρωθυπουργός του Βελγίου, Γκι Φέρχοφσταντ, με άρθρο του στη «Le Monde» εξηγεί γιατί δεν πρέπει να υποκύπτουμε σε έναν φαντασιακό κίνδυνο μεταναστευτικής κρίσης και υπογραμμίζει ότι ο στόχος των λαϊκιστών είναι να εκμεταλλευθούν το ζήτημα της μετανάστευσης προκειμένου να διαλύσουν την ΕΕ.

του Γκι Φέρχοφσταντ*

Λίγες μέρες πριν από την εθνική εορτή της Γαλλίας, το Συνταγματικό Συμβούλιο έρχεται να αποκαταστήσει τη σημασία του αιτήματος για «αδελφοσύνη» που προέταξε η Γαλλική Επανάσταση. Ήταν καιρός ένα θεσμικό όργανο μιας μεγάλης χώρας της ΕΕ να αρθρώσει έναν λόγο-πυξίδα σε αυτή την παρανοϊκή συζήτηση περί μετανάστευσης, λέει ο Φέρχοφσταντ. Ό,τι κι αν πιστεύουμε για τα αίτια και τις συνέπειες του φαινομένου, επί της ουσίας πρόκειται για ανθρώπους που ζητούν να φθάσουν στην ήπειρό μας, και η αδελφοσύνη θα πρέπει να είναι το κύριο αίσθημα που θα μας καθοδηγεί.

Και διερωτάται: Θα αφεθεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να οδηγείται από «fake news» που μαγειρεύονται σε βιεννέζικα φαρμακοτριβεία αποσκοπώντας στην επανεθνικοποίηση της πολιτικής ασύλου και μετανάστευσης, μιας πολιτικής κοινής από το 1998;

Δεν υφίσταται μεταναστευτική κρίση το καλοκαίρι του 2018, υπάρχει μια πολιτική κρίση που προκαλείται από τον Ιταλό ΥΠΕΣ, Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος κλείνει τα λιμάνια της χερσονήσου στους μετανάστες σκόπιμα για να φέρει το χάος στην Ευρώπη. Οι πειρατικές μέθοδοί του είναι λιγότερο υποκριτικές από εκείνες του Αυστριακού Καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, όμως ο στόχος τους είναι ο ίδιος, όπως και των Βικτορ Ορμπαν και Λε Πεν: να διαλύσουν την ΕΕ.

Ας μη γελιόμαστε. Αυτή η ψευδο-κρίση είναι ένας πολιτικός και ιδεολογικός αγώνας κατά του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, υποστηρίζει. Και συνεχίζει: Σήμερα είναι απολύτως δικαιολογημένη η αναθεώρηση των κριτηρίων εισδοχής στην ΕΕ. Είναι σαφές ότι οι ευρωπαϊκοί λαοί θέλουν να περιορίσουν τη μετανάστευση και οι ηγέτες οφείλουν να σεβαστούν αυτή τη βούληση. Αλλά όπως, είμαι βέβαιος, και η μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών μας, πιστεύω πως η αποφασιστικότητα δεν πρέπει να εμποδίζει την ανθρωπιά. Όποια και αν είναι η μοίρα που επιφυλάσσεται στους μετανάστες - άσυλο ή παραμονή για λίγους, απομάκρυνση για τους περισσότερους, κέντρα φιλοξενίας εντός ΕΕ η πλατφόρμες υποδοχής σε τρίτες χώρες - θα πρέπει πάντοτε υπάρχει σεβασμός στην αξιοπρέπεια του ανθρώπου και τις ευρωπαϊκές αξίες. Εάν υπάρχει ένα σημείο που μας διακρίνει από τους λαϊκιστές, αυτό είναι ο ανθρωπισμός. Αυτός που ενέπνευσε τους ιδρυτές της Ένωσης, οι οποίοι είχαν αντιμετωπίσει τα χειρότερα της εθνικιστικής και λαϊκιστικής λέπρας, αλλά ποτέ δεν υπαναχώρησαν ως προς τις αρχές στην διαμόρφωση των οποίων η Γαλλία τόσο πολύ συνέβαλε.
____________________________

* Γκι Φέρχοφσταντ είναι πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου και επικεφαλής της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

-->Δεν αποτελεί μυστικό ότι ελληνορωσικές σχέσεις τα τελευταία χρόνια εξελίσσονται πολύ άσχημα. Και σήμερα για την ακρίβεια έχουν…το μαύρο τους το χάλι.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΑΡΒΑΛΙΑ

Πηγή: Προσοχή διότι ενίοτε η αρκούδα δαγκώνει! Το Κρεμλίνο καμώνεται πως κατάπιε τις απελάσεις… https://hellasjournal.com/2018/07/prosochi-dioti-eniote-i-arkoyda-dagkonei-to-kremlino-kamonetai-pos-katapie-tis-apelaseis/
 του Γιώργου Χαρβαλιά*

Με την εξαίρεση μιας φωτεινής αναλαμπής στο διάστημα 2004-2009 που ίσως υπήρξε και η γενεσιουργός αιτία για την πτώση της κυβέρνησης Καραμανλή, το κλίμα μεταξύ Αθήνας και Μόσχας χαρακτηρίζεται από έντονη δυσπιστία, ψυχρότητα και έλλειψη στρατηγικής συνεννόησης ακόμη και στα περιορισμένα πεδία που οι δύο χώρες έχουν κοινά συμφέροντα.
  • Το περίεργο της υπόθεσης όμως είναι ότι αυτή η «τοξική» ατμόσφαιρα δεν διαχέεται ούτε κατ’ ελάχιστον στις σχέσεις των δύο λαών που παραμένουν θερμές και εγκάρδιες με αισθήματα αμοιβαίας συμπάθειας που πηγάζουν από ιστορικούς και θρησκευτικούς δεσμούς. Επιπλέον ο πρόεδρος Πούτιν είναι ιδιαίτερα αγαπητός στην Ελλάδα και η δημοφιλία του, θα έλεγα με σιγουριά ότι ξεπερνάει αυτήν όλων των δικών μας πολιτικών αρχηγών! 
Επομένως κάτι άλλο πρέπει να συμβαίνει. Και αυτό που συμβαίνει είναι απλούστατα η εξάρτηση σε βαθμό ομηρίας των μνημονιακών ελληνικών κυβερνήσεων από τους δανειστές και κατ’ επέκτασιν από το δυτικό πλέγμα οικονομικών και γεωστρατηγικών συμφερόντων.

Δεσμεύσεις από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαική Ενωση είχε ασφαλώς και ο Κώστας Καραμανλής. Το «ανήκομεν εις την Δύσιν» παραμένει κυρίαρχο μεταπολιτευτικό δόγμα προσανατολισμού, έστω και αν θα έπρεπε να προσδιορίζεται από το επίρρημα… «αναγκαστικά». Όμως ο Καραμανλής είχε την τόλμη και την εξυπνάδα να το ξεκαθαρίσει εξ αρχής στους Ρώσους: «Μάγκες μέχρι εκεί μπορώ να φτάσω»(σ.σ. ασχέτως αν τελικά δεν έφτασε…).
  • Οι επόμενες ελληνικές κυβερνήσεις δεν είχαν καν την προνοητικότητα να κάνουν αυτή την εξήγηση. Ο Γιωργάκης παραλίγο να στείλει τον Μεντβέντεφ στο ψυχιατρείο όταν ο τελευταίος του έβαλε στο τραπέζι το μπλοκ με τις επιταγές για να συμπληρώσει το ποσό, αλλά ο τελευταίος άρχισε να του αραδιάζει αρλούμπες για το σκανδιναβικό μοντέλο διακυβέρνησης, την πράσινη ανάπτυξη, πιθανότατα και τις ευεργετικές ιδιότητες της βιομηχανικής κάνναβης. Ο Σαμαράς καλούσε κάθε λίγο και λιγάκι τον Μίλερ της Gazprom στου Μαξίμου και του έταζε ότι θα του δώσει τη ΔΕΠΑ, αλλά τελικά το μόνο που κατάφερε είναι να δώσει τον ΔΕΣΦΑ στους εχθρούς της Μόσχας, τους Αζέρους και μάλιστα με συμφωνία που αποδείχτηκε μνημειώδης …μούφα! 
Σύντομα οι Ρώσοι κατάλαβαν υπό το καθεστώς δανειακής ομηρίας της Ελλάδας δεν έχουν καμία ελπίδα να διεκδικήσουν σοβαρή επένδυση στην Ελλάδα. Κι ότι συνομιλούν με πολιτικά ανδρείκελα τα οποία δεν έχουν καν το θάρρος να τους το πουν, προτιμώντας να θέτουν εκ των υστέρων διαδικαστικά προσκόμματα.

Στο τέλος έφτασε και η… «πρώτη φορά Αριστερά». Ο πολλά υποσχόμενος Τσίπρας που έστειλε «μεσαντζέρο» τον Λαφαζάνη στον Πούτιν, αλλά μόλις κατάλαβε ότι οι Ρώσοι ήθελαν και συγκεκριμένες πολιτικές δεσμεύσεις για να δώσουν εκείνα τα περιβόητα πέντε δις, την έκανε γυριστή.
  • Σήμερα ο Τσίπρας, από τις ηρωικές διαφοροποιήσεις Κοτζιά για την Ουκρανία τις πρώτες μέρες …αριστερής διακυβέρνησης, κατέληξε να απελαύνει Ρώσους διπλωμάτες υπό τα χειροκροτήματα του Στέητ Ντιπάρτμεντ. Μόνο που οι απελάσεις εκπροσώπων μιας αδιαμφισβήτητης υπερδύναμης είναι παιχνίδι για μεγάλα παιδιά. Και όταν γίνονται από αδύναμες κυβερνήσεις μικρών και εξαθλιωμένων χωρών πρέπει τουλάχιστον να στοιχειοθετούνται επαρκώς. 
Σαφώς και οι Ρώσοι έχουν στραβώσει με την συμφωνία Ζάεφ-Τσίπρα που άνοιξε τον δρόμο για την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Θα μου πείτε, αυτοί δεν έσπευσαν πρώτοι να αναγνωρίσουν «Μακεδονία» το 1992; Ασφαλώς. Γιατί κοιτούσαν τα συμφέροντα τους και τότε είχαν άλλες προσδοκίες, ενώ τώρα με την εξαίρεση ίσως της ευάλωτης Σερβίας τείνουν να απωλέσουν κάθε έρεισμα στα Βαλκάνια.

Κι ας μην έχουμε αυταπάτες. Τα συμφέροντα της κατά τα άλλα συμπαθέστατης Ρωσίας του Βλαδίμηρου, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ταυτίζονται με τα ελληνικά. Το ζήτημα είναι όμως πώς ένα κράτος σαν την Ελλάδα που οφείλει να ασκεί πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, μπορεί να έχει μια τίμια, καθαρή και ισορροπημένη σχέση με την Μόσχα.
  • Η Κύπρος, ανεξαρτήτως προέδρων και κυβερνήσεων έχει βρει τον τρόπο να το πετύχει. Η υποτελής κυβέρνηση Τσίπρα εκτός από παραδουλεύτρα της Μέρκελ, έφτασε τώρα να σφουγγαρίζει και την κατοικία του Αμερικανού πρέσβη προκαλώντας τη Ρωσία για ασήμαντη αφορμή που θα μπορούσε να έχει διευθετηθεί με ένα απλό διάβημα. 
Το Κρεμλίνο έκανε προς το παρόν πως το κατάπιε. Μόνο που η αρκούδα καμιά φορά δαγκώνει εκεί που δεν το περιμένεις…
*Γιώργος Χαρβαλιάς/hellasjournal.com

Περισσότεροι από πενήντα άνθρωποι, 28 άμαχοι και 26 τζιχαντιστές, έχασαν τη ζωή τους στην ανατολική Συρία, σε αεροπορική επιδρομή με στόχο κρησφύγετο του Ισλαμικού Κράτους.

Ο βομβαρδισμός έγινε το βράδυ της Πέμπτης και είχε στόχο «συγκέντρωση πολιτών» κοντά στην κοινότητα Σούσα, στο νοτιοανατολικό τμήμα της επαρχίας Ντέιρ Εζόρ, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο ωστόσο δεν ήταν σε θέση να εκτιμήσει εάν η επιδρομή έγινε από την ιρακινή Πολεμική Αεροπορία ή τον διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, ο οποίος δρα εναντίον του ISIS.

Ο συνασπισμός ανέφερε πάντως στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο ίδιος ή «δυνάμεις των εταίρων» του «μπορεί να διεξήγαγαν πλήγματα στα περίχωρα της περιοχής Σούσα» και ανέφερε ότι θα υπάρξει «εις βάθος εξέταση των καταγγελιών» για θανάτους αμάχων.

Το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε την είδηση για την επιδρομή την Πέμπτη, κάνοντας λόγο για περίπου τριάντα νεκρούς μεταξύ των αμάχων και επιρρίπτοντας άμεσα την ευθύνη στον διεθνή συνασπισμό. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι συριακές δυνάμεις επιχειρούν επίσης εναντίον του ΙΚ στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ, αλλά όχι στον τομέα όπου έγινε η αεροπορική επιδρομή.

Το ΙΚ διατηρεί ακόμη τον έλεγχο μερικών μικρών θυλάκων, κυρίως στην έρημο της ανατολικής Συρίας, μετά την προοδευτική συρρίκνωση του «χαλιφάτου» την εγκαθίδρυση του οποίου ανακήρυξε η τζιχαντιστική οργάνωση το 2014 σε μεγάλο μέρος των εδαφών της Συρίας και του Ιράκ. Η Σούσα βρίσκεται σε έναν από τους θύλακες αυτούς, ανάμεσα στον Ευφράτη ποταμό και τα συροϊρακινά σύνορα.

Το υπουργείο Εξωτερικών στην Δαμασκό καταδίκασε την αεροπορική επιδρομή, κατηγορώντας τον διεθνή συνασπισμό ότι το μόνο που επιτυγχάνει με τη δράση του είναι «να σκοτώνει αθώους Σύρους» και να «καταστρέφει συριακές υποδομές κατά μήκος του Ευφράτη», σύμφωνα με το SANA.
http://blueskytv.gr

Στην ατζέντα των απευθείας συζητήσεων των δύο ηγετών στο Ελσίνκι θα βρεθούν οι διμερείς σχέσεις ΗΠΑ και Ρωσίας καθώς επίσης και οι διεθνείς εξελίξεις. Η διάρκεια των συζητήσεων και η ενημέρωση που θα ακολουθήσει ορίστηκε στις τρεις ώρες.


Οι απευθείας συζητήσεις του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ δεν θα ξεπεράσουν τις τρεις ώρες, συμπεριλαμβανομένης και της συνέντευξης Τύπου.

Αυτό προκύπτει για την επικείμενη συνάντηση στο Ελσίνκι από έγγραφα της Συνόδου.
Οι απευθείας συνομιλίες θα ξεκινήσουν στις 13.15 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας) την Δευτέρα, σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα της συνόδου κορυφής.

Η κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών θα ξεκινήσει στις 13.15. Θα ακολουθήσει η συνέντευξη Τύπου όπου θα αναφερθούν στα αποτελέσματα των συνομιλιών τους.

Στις 16.30 είναι προγραμματισμένη η συνάντηση που θα έχει ο Πούτιν με τον πρόεδρο της Φινλανδίας Σαούλι Νιινίστο.

Οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν σχετικά με τις διμερείς σχέσεις των ΗΠΑ και της Ρωσίας, όπως επίσης και άλλα καίρια ζητήματα της διεθνούς ατζέντας.
sputniknews.gr

 Άρθρο της Λιάννας Κανέλλη από την στήλη "Πατριδογνωσία" του Ριζοσπάστη.

της Λιάνας Κανέλλη *

Ε λοιπόν, σύντροφοι, έχω πειστεί ότι εκείνη η στάση του Τσίπρα στα κινηματογραφικά στούντιο στο Σικάγο, όταν επισκέφθηκε και γοητεύτηκε από τον διαβολικά καλό Τραμπ, είχε έναν απολύτως προσωπικό στόχο του. Να πρωταγωνιστεί σε όλα τα φιλμάκια, τις πρωτοβουλίες, τους πολέμους, τις εισβολές, τις συσκέψεις για εξοπλισμούς, μέχρι και στα μπαρ αναψυχής του ΝΑΤΟ! Ακόμα και στη γενική φωτογραφία των ηγετών, πριν την κορύφωση της ταινίας της τωρινής, οπότε οι σύμμαχοί μας ανατρίχιασαν που ο Τραμπ είπε περίπου στην Μέρκελ, μιλώντας στον ενικό, «φέρε τα φράγκα Αγκελα, αλλιώς θα σου δείξω εγώ», ο Αλέξης μας πόζαρε πίσω από τον ώμο του. Βέβαια η καρφιτσωμένη στο πέτο του Συμφωνία των Πρεσπών δεν πρωταγωνίστησε όσο προσδοκούσε, ούτε οι απελάσεις Ρώσων διπλωματών ανταλλάχθηκαν με κάτι περισσότερο από σφίξιμο της βίδας του μεντεσέ από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Οπότε τώρα μετά τους «δύο ξένους», η ΚΝΕ μας ίσως πρέπει να καταφύγει στις «τρεις χάριτες - γραμμές» ΝΑΤΟικής μεγαλομανούς παρουσίας, για την επόμενη πετυχημένη πολιτική της σαρκαστική παρέμβαση.

Πέρα από τ' αστεία τώρα, είναι η πρώτη φορά που η άρχουσα «αριστερή» τάξη όχι απλώς υποδέχεται και υπηρετεί τον ακατονόμαστο λεγόμενο «ξένο δάκτυλο», αλλά μας τον κουνάει και στα μούτρα. Τόσο κυνικά, τόσο ξεδιάντροπα και τόσο φτηνιάρικα, πλασάροντας ως Ιστορία τις αλλοιώσεις, τις αλλοτριώσεις και τις διαβρώσεις της.

Τα μεγάλα γεωστρατηγικά, εμπορικά και εξοπλιστικά deals, συμφωνίες και παζάρια δηλαδή, είναι αυτά που καθορίζουν πότε και πώς θα γίνουν εκλογές, πόσα ψευδοεπιδόματα και πόσες ψευδοέξοδοι από τα μνημόνια θα χρειαστούν για να κόψει εισιτήρια το έργο «μαμά, συρρίκνωσα τα όνειρα των παιδιών για να φτιάξω τα δικά μου». Πλειοδότησε στον μακεδονικό εθνικισμό με τα τρικάκια της γλώσσας και της ιθαγένειας, για να φουντώσει το ντόπιο αντίδοτο δηλητήριο και να κρύψει τη γύμνια μιας «αριστεράς» που τάχα μου θα πέφτει από τη συνεταιριστική της δεξιά, στο όνομα μιας πατρίδας που έχει υποθηκευτεί για εκατό χρόνια.

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι η απόλυτη ενσάρκωση του ΝΑΤΟικού διαστρεβλωτικού λόγου που εγκαινιάστηκε πανηγυρικά το 1999, όταν οι βόμβες της Συμμαχίας έπεφταν στα κεφάλια των σερβόπουλων, και στα καραβάνια των προσφύγων τα γεράκια ντυμένα γαλονάδες μίλαγαν για «παράπλευρες απώλειες». Ετσι και η ανάπτυξη δεν είναι παρά η περαιτέρω μείωση του εργασιακού κόστους, ο κομμουνισμός μαντηλάκι του Κατρούγκαλου και ο επαναπατρισμός των προσφύγων τριάκοντα αργύρια για τους Ιούδες της εργατικής τάξης.

Και όσο ξετσιμπλιάζουν τα μάτια των εργαζομένων μετά από κάτι ομιλίες - στον ΣΕΒ ή στο ΝΑΤΟ - των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, τόσο θα λιγοστεύουν οι πιθανότητες να γίνει ο λαός μας μία ακόμα παράπλευρη απώλεια στα Βαλκάνια, για να κερδίσει το παράσημο του μεντεσέ της παραβιασμένης κερκόπορτας.
 __________________________________
* Η Γαρυφαλλιά (Λιάνα) Κανέλλη (1954) είναι Ελληνίδα δημοσιογράφος και πολιτικός, βουλευτής του ΚΚΕ. - Γεννήθηκε στις 20 Μαρτίου του 1954 στην Αθήνα. Είναι απόφοιτη της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά. Ήταν η πρώτη γυναίκα που παρουσίασε δελτίο ειδήσεων στην κρατική τηλεόραση (1976) και από τις πρώτες στην ιδιωτική (εκφώνησε το πρώτο δελτίο ειδήσεων του Mega Channel το Νοέμβριο του 1989).
Παράλληλα εργάστηκε ως ανταποκρίτρια του ABC- USA κατά τη διάρκεια του πολέμου του Κόλπου.
Έχει εργαστεί επίσης στους τηλεοπτικούς σταθμούς Seven X, Star Channel, ANT1, Σκάϊ και έχει συνεργαστεί με τις εφημερίδες "Απογευματινή", "Τα Νέα" και "Το Βήμα". 


Ένα συγκλονιστικό γράμμα μιας προσφυγοπούλας από τη Συρία στον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ...


της Λίνα Άτφαχ*
Έχετε ιδέα τι συμβαίνει;

Ακούω πώς εσείς, ο υπουργός Εσωτερικών Ζεεχόφερ , κάνετε ένα αστείο για τα 69α γενέθλιά σας και τις 69 απελάσεις στο Αφγανιστάν και λίγο αργότερα έρχεται ένα μήνυμα από εκεί: Ένας από τους απελαθέντες, ο Τζαμάλ Νάσερ Μαχμούντι, κρεμάστηκε στην Καμπούλ.

Στο μοναδικό συμπέρασμα που μπορώ να καταλήξω είναι  ότι εσείς, ο υπουργός Ζεεχόφερ , δεν πρέπει πλέον να παρευρίσκεστε σε συνεντεύξεις Τύπου και δεν θα πρέπει πλέον να γιορτάζετε τα γενέθλιά σας δημόσια. Ο Τζαμάλ Νάσερ, του οποίου την απέλαση εσείς χαιρετίσατε , έφυγε στα  23 του , ενώ εσείς έχετε ήδη διανύσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής σας. Αλήθεια , τι μέλλον θα περίμενε τον Νάσερ αν δεν είχε απελαθεί; Ντρέπομαι να ζω σε έναν πλανήτη με τέτοιους υπουργούς σαν εσάς. Και ξέρετε γιατί; Δεν είναι μόνο η ντροπή που με επηρεάζει, είμαι επίσης φοβισμένη.

Έχετε κάποια ιδέα γιατί ένας 23χρονος άνδρας, που όπως και κάθε άλλο ανθρώπινο ον , που κανονικά θα έπρεπε να είναι ευτυχισμένος για την επιστροφή του στην πατρίδα  του, κρεμάστηκε; Δεν ήταν ευτυχής να επιστρέψει στην πατρίδα του . Επειδή οι τόποι όπου έρχονται άνθρωποι όπως ο Τζαμάλ Νάσερ ή εγώ στη Γερμανία είναι κολαστήρια . Εκεί μας γίνεται πλύση εγκεφάλου και οι ψυχές μας σκοτώνονται. Και ανεξάρτητα από το αν ο αριθμός μας διπλασιάζεται ή μειώνεται, δεν είμαστε παρά αριθμοί. Αριθμοί που μπορούν να τρέξουν.

Κανείς δεν εγκαταλείπει οικειοθελώς τη χώρα της οικογένειάς του, τις αναμνήσεις του από την παιδική ηλικία του, κανείς δεν μισεί να ζει στην πατρίδα του. Θα μπορούσατε να πείτε ότι δεν έχουμε πει αρκετές ιστορίες για φυγάδες , ότι οι κάμερες δεν έχουν δείξει αρκετά τις φωτογραφίες και τα βίντεο από την καταστροφή των πόλεών μας  , έτσι ώστε να μπορεί ο υπουργός Ζεεχόφερ όπως και πολλοί άλλοι, να πει ότι δεν μπορεί να εξηγήσει αυτό το μυστήριο.

Αφήνουμε τις χώρες μας και ερχόμαστε στην Ευρώπη για να επιβιώσουμε και να έχουμε μια ευκαιρία για μια κανονική ζωή. Θέλουμε να μάθουμε, να δουλεύουμε και να ζούμε! Μήπως  η γη είναι πολύ μικρή για να μας φιλοξενήσει όλους μας;

Νόμιζα ότι μόνο οι άθλιες χώρες μας θα κυβερνούσαν με τυραννία και καταπίεση. Νόμιζα ότι αυτή η αδικία προέρχεται μόνο από τους δικτάτορές μας. Αλλά όταν σας είδα να συγκρίνετε τον αριθμό των ετών της ζωής σας με τον αριθμό των απελαθέντων, κατάλαβα  ότι η καταπίεση δεν γνωρίζει όρια. Ότι ακόμη και οι χώρες που στη φαντασία μου προσφέρουν  μια εικόνα ειλικρίνειας και ανθρωπιάς, μπορούν να έχουν ένα άσχημο πρόσωπο.

Είναι πολύ επικίνδυνο για κάποιον που βρίσκεται στη θέση σας να αγνοεί τους λόγους για τους οποίους ζητώ άσυλο. Το βρίσκω περίεργο να πρέπει να επισημάνω ότι δεν θα είχα γίνει πρόσφυγας, αν ο κόσμος δεν είχε επιλέξει  να σιωπήσει σχετικά με τον Μπασάρ αλ-Άσαντ. Βέβαια, εμείς, οι Σύροι, δεν είμαστε τα μόνα θύματα αυτής της σιωπής. Αν η τυραννία, η καταπίεση και η διαφθορά κυβερνά μια χώρα, οι ξαφνικές «σεισμικές» δονήσεις μπορεί να είναι τόσο εκτεταμένες ώστε η χώρα ανοίγει τις πόρτες και εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες να φεύγουν σε μια άλλη χώρα, η οποία βρίσκεται 3.000 χιλιόμετρα μακριά.

Θα ήθελα να σας παρακαλέσω: προσπαθήστε να εξαλείψετε τους πραγματικούς λόγους της προσφυγιάς αντί να απελαύνετε  ανθρώπους ή να τους αφήνετε  να πεθαίνουν στη θάλασσα . Και αν δεν ενδιαφέρεστε για αυτό, τουλάχιστον αφήστε τους άλλους να το κάνουν και μην είστε ένας λίθος που εμποδίζει την ιστορία. Δυστυχώς, ξέρω ότι πολλοί άνθρωποι σκέφτονται όπως εσείς. Αλλά γνωρίζω επίσης ότι ακόμη και όταν κλείνει το μάτι της δικαιοσύνης, η ανθρωπότητα δεν κοιμάται ποτέ. Η Γερμανία θα μπορούσε να κάνει τόσα πολλά για να προστατέψει τους πολίτες της από το ρατσισμό, τον εξτρεμισμό και τη βία.

Ναι, κύριε υπουργέ, οι περισσότεροι άνθρωποι, όταν μετράνε τα χρόνια ζωής τους, είναι γεμάτοι αγάπη στις καρδιές τους και υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι να το εκφράσεις αυτό. Ο αριθμός των δικών σας χρόνων σε τέτοιες στιγμές σπάνια αντιπροσωπεύει αυτό που παίρνουμε από άλλο άτομο, αλλά αυτό που μας δίνουν οι άλλοι. «Άνθρωπος» - αυτή είναι η λέξη που θα ήθελα να σας συλλαβίσω εκ των υστέρων, στα γερμανικά και στα αραβικά.
_____________________________________ 
 
* Η Λίνα Άτφαχ  γεννήθηκε το 1989 στη Σαλαμίγια της Συρίας είναι ποιήτρια  και συγγραφέας. Στα 17 της κατηγορήθηκε για βία και κρατικές προσβολές και αποκλείστηκε από όλα τα πολιτιστικά γεγονότα στη Συρία. Σήμερα ζει μαζί με την οικογένειά της στο Wanne-Eickel. Το 2017 κέρδισε το λογοτεχνικό βραβείο Small Hertha Koenig.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο πρώην υπουργός και ισχυρός άνδρας των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, Γιάννος Παπαντωνίου,  καλείται σε απολογία με κλήση που του απέστειλαν η ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς, Ηλιάνα Ζαμανίκα και ο επίκουρος ανακριτής, Γιώργος Ευαγγέλου για τις 25 Ιουλίου. 

Για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, καλείται να απολογηθεί στους ανακριτές Διαφθοράς ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου, η θητεία του οποίου στο υπουργείο Άμυνας βρίσκεται υπό δικαστικό έλεγχο για συμβάσεις που αφορούν σε προμήθειες εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Ο πρώην υπουργός καλείται σε απολογία με κλήση που του απέστειλαν η ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς, Ηλιάνα Ζαμανίκα και ο επίκουρος ανακριτής, Γιώργος Ευαγγέλου για τις 25 Ιουλίου. Οι δύο δικαστικοί λειτουργοί που διενεργούν την έρευνα για το σύνολο των εκκρεμών δικογραφιών με κεντρικό πρόσωπο τον πρώην υπουργό, ζητούν να δώσει εξηγήσεις ενώπιον τους σχετικά με την υπόθεση λογαριασμών που συνδέονται με τον κ. Παπαντωνίου και για τους οποίους έδωσαν στοιχεία στο πλαίσιο δικαστικής συνδρομής οι ελβετικές αρχές.

Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία της Ελβετίας απέστειλε στις αρχές του 2017 στοιχεία για δύο λογαριασμούς και ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο που φέρονται να σχετίζονται με τον πρώην υπουργό Άμυνας. Μετά τα στοιχεία που είχαν διαβιβαστεί από τις ελβετικές Αρχές τον Απρίλιο του 2017, ασκήθηκε από την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη συμπληρωματική ποινική δίωξη για τα αδικήματα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και της δωροδοκίας-δωροληψίας. Η δίωξη είχε ασκηθεί μετά από γραπτό αίτημα που απέστειλαν στην Εισαγγελία Διαφθοράς η κ. Ζαμανίκα και ο κ. Ευαγγέλου για την απαγγελία των δύο κατηγοριών, ώστε να διευκολυνθεί η έρευνα τους και να μπορούν να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες ανακριτικές πράξεις.

Στον φάκελο που οι δύο ανακριτές έχουν σχηματίσει για τον πρώην υπουργό, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν συμπεριλάβει δεκάδες στοιχεία μεταξύ των οποίων καταθέσεις πρώην στελεχών εταιρείας που είχε εμπλακεί στο παρελθόν με προμήθειες του Δημοσίου, κατασχεθέν υλικό από ελέγχους της Εισαγγελίας Διαφθοράς σε σπίτια εμπλεκομένων σε υποθέσεις εξοπλιστικών αλλά και δεδομένα που έχουν συλλέξει οι εισαγγελείς από τους ελέγχους σε λογαριασμούς που διέθετε στην Ελβετία η σύζυγος του πρώην υπουργού, Σταυρούλα Κουράκου, στην Ελβετία και οι οποίοι αποκαλύφθηκαν μέσω της «λίστας Λαγκάρντ».

Ο κ. Γιάννος Παπαντωνίου, που αναμένεται να λάβει προθεσμία για την απολογία του, από την αρχή έχει αρνηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή του σε παράνομες ενέργειες και έχει δώσει τη συναίνεσή του προκειμένου να ελεγχθούν όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί που διαθέτει.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πώς και γιατί η Μέρκελ παίζει το χαρτί της πολιτικά «πιεσμένης» καγκελαρίου. Συνεχίζεται η γερμανική μπλόφα σε όλα τα μεγάλα ευρωπαϊκά θέματα. Η συμφωνία Μέρκελ - Τσίπρα για τον ΦΠΑ στα νησιά και το αποκλειστικό παρασκήνιο.


της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου

Η Γερμανία και η κα Μέρκελ συνεχίζει να πετυχαίνει τους στόχους της, βάζοντας εδώ και μήνες σε εφαρμογή την νέα στρατηγική της, που φαίνεται πως έχει απώτερο σκοπό την επιβολή των γερμανικών θέσεων στα φλέγοντα θέματα: από το Brexit και τις ενστάσεις των Ιρλανδών, μέχρι την ελληνική μεταμνημονιακή περίοδο.

Ο χθεσινός χειρισμός του Γερμανού υπουργού Οικονομικών απέδειξε τις πληροφορίες που έγκαιρα μεταδώσαμε, ότι δηλαδή το Βερολίνο κινείται βάσει στρατηγικής.

Ο κ. Σολτς θα μπορούσε άνετα να ενημερώσει και μέσω του EuroWorkingGroup, αλλά και πριν και κατά τη διάρκεια του χθεσινού Eurogroup ότι «υπάρχει θέμα» της Μπούντεσταγκ με την έγκριση της δόσης.

Βασίστηκε πάνω σε μια τεχνική λεπτομέρεια: Η Ελλάδα δεν ήταν στην ατζέντα του Eurogroup. Μετά τη συνεδρίαση, όταν ακολούθησε η συνάντηση του Συμβουλίου Διοικητών του ESM για την έγκριση της δόσης (σ.σ. πρόκειται πρακτικά για τους υπουργούς Οικονομικών), ο κ. Σολτς είπε «nein», όχι γιατί δεν θέλει αυτός ή η κα Μέρκελ αλλά γιατί η γερμανική Βουλή «εξέτασε λεπτομερώς το compliance report και διαπίστωσε ότι υπήρχε μια παρατυπία στις αποφάσεις για τον ΦΠΑ και τα νησιά».

Και επειδή η γερμανική βουλή πλέον «πιέζει» πολιτικά τη Μέρκελ -όχι μόνο ο συνασπισμός της και η αντιπολίτευση αλλά και η βάση του κόμματός της-, για ακόμα μια φορά η Ελλάδα πρέπει ή να υποχωρήσει ή να βρει ισόποσα αντίμετρα για ένα ελάχιστο ποσό: μόλις 28 εκατ. ευρώ. Η Αθήνα επέλεξε το δεύτερο (σ.σ. το κονδύλι θα καλυφθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, από το υπ. Αμυνας και τα πέντε εκατ. θα προέλθουν από τις δαπάνες για το ΝΑΤΟ) και αναμένεται εκταμίευση μέσα στον Αύγουστο -αν και ήδη ακούγονται πολλές γκρίνιες από Γερμανούς βουλευτές που θα πρέπει να «χαλάσουν» τις διακοπές τους για να πραγματοποιηθεί η θερινή συνεδρίαση για την έγκριση.

Μπλόφα ή όχι;


Διασταυρωμένες πληροφορίες του Euro2day.gr από διαφορετικές διπλωματικές ευρωπαϊκές πηγές διαβεβαίωσαν ότι η κίνηση για μη αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά που επιβαρύνονται από τη μετανάστευση ήταν προϊόν συναπόφασης της κας Μέρκελ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου.

Οπως είχε αποκαλύψει το Euro2day.gr και επιβεβαίωσε αργότερα ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στους FT, η Ελλάδα δέχτηκε να πάρει πίσω πρόσφυγες, και δη από τη Γερμανία, και συμφώνησε ότι δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά.

Κατά τους Γερμανούς διπλωμάτες, το ότι η απόφαση Μέρκελ-Τσίπρα λήφθηκε μετά το Eurogroup του Ιουνίου όπου εγκρίθηκε το compliance report, έκανε τους Γερμανούς βουλευτές να σταματήσουν τη διαδικασία έγκρισης, στέλνοντας (sic) μήνυμα όχι μόνο στην Αθήνα να μην «παίζει» με τις αποφάσεις, αλλά και στην ίδια την κα Μέρκελ ότι πλέον δεν θα μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, όπως στο παρελθόν, και ότι πρέπει να λογοδοτεί στο κοινοβούλιό  της.

Σε μια πρώτη ανάγνωση αυτό φαίνεται σωστό. Οτι η Μέρκελ πιέζεται και δεν είναι πλέον παντοδύναμη. Σε μια δεύτερη ανάγνωση όμως και εάν κάποιος μελετήσει τις αποφάσεις ψύχραιμα, θα διαπιστώσει ότι η Μέρκελ πέτυχε ό,τι ήθελε. Πάντα με τη δικαιολογία της «αποδυναμωμένης».

1. Πίεσε και πήρε τη λιγότερο «επώδυνη» αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

2. Πίεσε και πήρε τη διμερή συμφωνία για επιστροφή των προσφύγων στη χώρα εισόδου από Ελλάδα και Ισπανία. Η Ιταλία ακόμα διαφωνεί, αλλά πιθανότατα δεν θα αργήσει να αποδώσει η πίεση προς τη Ρώμη, με ανταλλάγματα δημοσιονομική ελαστικότητα.

3. Πίεσε θετικά για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

4. Πιέζει για γερμανικού τύπου Brexit. Οι Ιρλανδοί χθες πήραν την πρώτη γεύση.

5. Ο πολιτικός τόνος κατά των ΗΠΑ είναι γερμανικής χροιάς, παρά το γεγονός ότι στα «ενδότερα» κάποιων μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών, κάποιοι θα ήθελαν πιο ευέλικτη γραμμή και φιλικότερη προσέγγιση

6. Στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου αποφασίστηκε εν ολίγοις η δημιουργία μιας μικρότερης Σένγκεν, με ό,τι και αν αυτό συνεπάγεται! Μια είδηση που πέρασε στα ψιλά. Και αυτό ήταν γερμανική επιδίωξη εδώ και δύο χρόνια, με την κορύφωση του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος. Και εάν κάποιος θέλει να είναι καλοπροαίρετος και να πει ότι όλα αυτά είναι συνωμοσίες, οι ίδιοι οι Γερμανοί είναι που το διαψεύδουν.

Ας θυμηθούμε πρώτα ότι οι Γερμανοί, κόντρα σε όλους τους άλλους, ψιθύριζαν από τον Οκτώβριο του 2017 ότι το ελληνικό χρέος θα πάει πακέτο με όλα τα άλλα θέματα (δημοσιονομική τροχιά, τέταρτη αξιολόγηση, προσφυγικό) τον Ιούνιο. Ετσι και έγινε.

Και στο κρίσιμο Eurogroup του Ιουνίου, σύμφωνα με το παρασκήνιο, ο κ. Σολτς κράτησε τα χαρτιά του κλειστά μέχρι το τελευταίο λεπτό, η συμφωνία κλείστηκε μετά από μαραθώνια συνεδρίαση και ενώ όλοι μιλούσαν για ένα συμβιβασμό, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ενημέρωνε τους δημοσιογράφους ότι η απόφαση ήταν αυτή που σχεδίαζε το Βερολίνο εξαρχής, ότι όλα έγιναν προσεκτικά και προσχεδιασμένα και ότι η χώρα του δεν έδωσε τίποτα παραπάνω από αυτό που σχεδίαζε!

Ετσι, φθάσαμε στη χθεσινή συνεδρίαση, όπου χρειάστηκε να αναπροσαρμοστεί το compliance report, να δοθεί εντολή στην Αθήνα να βρεθούν τα αντίμετρα και να ξαναψηφίσει η Μπούντεσταγκ τον Αύγουστο. Και εάν κάποιος έχει ακόμα αμφιβολίες για την «μπλόφα», η ερώτηση που τίθεται είναι η εξής: Γιατί η κα Μέρκελ, έχοντας συμφωνήσει με τον κ. Τσίπρα για τον ΦΠΑ και γνωρίζοντας πολύ καλά η ίδια ότι -υποτίθεται- είναι αποδυναμωμένη και ότι η Μπούντεσταγκ της ασκεί έλεγχο, δεν φρόντισε να ενημερώσει εγκαίρως για τη συμφωνία, ώστε να πάρουν τα πράγματα την κανονική οδό, να αναπροσαρμοστεί το compliance report πριν το EwG και όλα να λήξουν χθες το βράδυ;

Θέσαμε το ερώτημα σε Γερμανό αξιωματούχο και πήραμε την εξής απάντηση: «Θεωρώ ότι ο κ. Σολτς δεν πίστευε ότι η Μπούντεσταγκ θα μπλόκαρε την έγκριση».

Πάντως οι υπουργοί Οικονομικών δεν περίμεναν τέτοια εξέλιξη, καθώς και οι ίδιοι ήταν ενήμεροι για τη συμφωνία Μέρκελ - Τσίπρα. Φαίνεται επίσης ότι η νέα γερμανική στρατηγική της «μπλόφας» θα συνεχιστεί και ίσως θα έπρεπε οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να το λάβουν υπόψη. Ιδιαίτερα η Αθήνα, που έχει μπροστά της όχι μόνο δύσκολες μέρες, αλλά και εκλογές με ορίζοντα τον επόμενο χρόνο.

Η λογική του «εγώ θέλω αλλά δεν με αφήνει το κόμμα μου και η γερμανική βουλή» δεν αποκλείεται να φέρνει τα πάνω-κάτω κάθε φορά που θα γίνεται η αξιολόγηση για το εάν θα πάρει η χώρα τα κονδύλια από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που αγοράστηκαν μέσω των προγραμμάτων ANFAs και τα SMPs.

Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία ζητούσε ετήσια επανέγκριση του μεταμνημονιακού προγράμματος. Που σε δεύτερη ματιά, πήρε και αυτό, έστω και έμμεσα...
Αγγελική Παπαμιλτιάδου/euro2day.gr

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.