07/18/18

H ετήσια Σύνοδος ΕΕ και Κίνας διεξάγεται στο Πεκίνο υπό τη σκιά του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ. Συμφωνία για επενδύσεις δισεκατομμυρίων, αλλά και κοινή ομάδα εργασίας για μεταρρυθμίσεις στον ΠΟΕ.

 
«Η ΕΕ και η Κίνα είναι δυο δυνάμεις σταθερότητας» δήλωσε ο Κινέζος Πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ μετά τις συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο Ντόναλντ Τουσκ είχε καλέσει προηγουμένως τους Προέδρους των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, οι οποίοι συναντώνται σήμερα στο Ελσίνκι, να συνεργαστούν με τους Ευρωπαίους και τους Κινέζους. «Η παγκόσμια τάξη δεν θα πρέπει να καταστραφεί» δήλωσε με αφορμή τη σημερινή συνάντηση των δύο ηγετών στο Ελσίνκι αλλά και τη σύνοδο ΕΕ και Κίνας στο Πεκίνο.

Οι δασμοί στο αλουμίνιο και τον χάλυβα καθώς και οι απειλές για επιβολή δασμών στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων στις ΗΠΑ έχουν πλήξει τους ευρωπαίους εταίρους και κυρίως τη Γερμανία. Στο στόχαστρο των Αμερικανών βρίσκεται και η Κίνα. Εδώ και μερικές ημέρες οι εισαγωγείς πρέπει να καταβάλλουν δασμούς ύψους 25% σε 818 προϊόντα των οποίων ο όγκος των συναλλαγών ανέρχεται σε 29 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το Πεκίνο αντέδρασε άμεσα σε αυτή την απόφαση, επιβάλοντας δασμούς σε 545 αμερικανικά προϊόντα. Για να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση της εμπορικής διαμάχης η Κίνα θα προσπαθήσει να προσεταιριστεί την ΕΕ. Κίνα και ΕΕ παράγουν το ένα τρίτο του παγκόσμιου ΑΕΠ και διεκπεραιώνουν το μισό περίπου των εμπορικών συναλλαγών.

Τα φιλόδοξα κινεζικά σχέδια


Ωστόσο οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν πως στην πράξη θα αποδειχθεί πολύ δύσκολη μια συμμαχία Πεκίνου και ΕΕ απέναντι στις ΗΠΑ, δεδομένου ότι η οπτική γωνία των δυο πλευρών είναι πολύ διαφορετική. Σε πρόσφατη έκθεση του Εμπορικού Επιμελητηρίου της ΕΕ στην Κίνα διαπιστώνεται πως η Κίνα είναι «μια από τις πιο περιοριστικές οικονομίες του κόσμου». Ευρωπαϊκές και αμερικανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εκεί παραπονούνται για γραφειοκρατικά εμπόδια και για διακριτική μεταχείριση σε σύγκριση με τις κινεζικές εταιρείες.

Ένα ακόμα εμπόδιο είναι το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων. Η Κίνα προσπαθεί να υποχρεώσει τις ξένες εταιρείες να της μεταβιβάσουν την τεχνογνωσία τους. Αυτό προσπαθεί να το επιτύχει υποχρεώνοντας τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις σε κάποιους τομείς να συνεργάζονται με κινεζικές εταιρείες. Με το φιλόδοξο σχέδιο «Made in China 2025» η χώρα θέλει να καλύψει τα σημαντικά κενά που τη χωρίζουν από δυτικά κράτη σε τομείς τεχνολογίας.

Ακόμη με τους επιπλέον εμπορικούς δρόμους που θέλει να δημιουργήσει προς την Ευρώπη, δυτική Ασία και Αφρική, επενδύοντας δισεκατομμύρια η ΕΕ δεν την βλέπει με καλό μάτι την Κίνα. Παρόλα αυτά, καθημερινά διακινούνται εμπορεύματα μεταξύ ΕΕ και Κίνας αξίας 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ.
DW

«Ας αρχίσουμε την δουλειά, έχετε ένα ραντεβού με την ιστορία. Έτσι, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Είμαστε μόνο στην αρχή ενός μεγάλου ταξιδιού», είπε ο αρμόδιος Επίτροπος για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν....


Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε σήμερα τη διαδικασία ελέγχου της ετοιμότητας της πΓΔΜ και της Αλβανίας για την έναρξη διαπραγματεύσεων, τον Ιούνιο του 2019, για την ένταξη των δύο χωρών στην ΕΕ.

Ο Γιοχάνες Χαν, ο Επίτροπος που είναι αρμόδιος για τη Διεύρυνση, είπε, μιλώντας σε δημοσιογράφους στα Σκόπια ότι "έχει τη χαρά να ανακοινώσει σήμερα την επίσημη έναρξη της αναλυτικής εξέτασης του κεκτημένου". Εξήγησε ότι η εξέταση αυτή θα επιτρέψει στην πΓΔΜ και τη γειτονική Αλβανία να εξοικειωθούν με τους ευρωπαϊκούς κανόνες αλλά και την ΕΕ να διαπιστώσει κατά πόσο είναι έτοιμες να συμμορφωθούν με αυτούς, ιδίως στα κεφάλαια που αφορούν το κράτος δικαίου.

«Ας αρχίσουμε την δουλειά, έχετε ένα ραντεβού με την ιστορία. Έτσι, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Είμαστε μόνο στην αρχή ενός μεγάλου ταξιδιού», είπε ο Επίτροπος, ο οποίος απευθύνθηκε στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης στα Σκόπια.

«Έχετε μια μοναδική ευκαιρία να ενώσετε όλες τις διαφορετικές δυνάμεις στην κοινωνία και να κάνετε τη διαφορά προς το καλύτερο. Υπάρχει μια σειρά προκλήσεων μπροστά μας, γι 'αυτό σας παροτρύνω να είστε συγκεντρωμένοι και ενωμένοι», πρόσθεσε.

Τόνισε ότι όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στους βασικούς τομείς που προσδιορίσθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να συνδράμει στη διαδικασία αυτή της χώρας που καλύπτει τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, τη μεταρρύθμιση των δομών ασφαλείας και πληροφοριών και τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης. Το επικείμενο προβλεπόμενο δημοψήφισμα θα είναι σημαντικό για το μέλλον της χώρας ανέφερε και κάλεσε όλους τους πολίτες, ιδίως τους νέους να ασκήσουν το δημοκρατικό τους δικαίωμα, διότι όπως ανέφερε κάθε ψήφος είναι σημαντική.

Ο Χαν συνεχάρη επίσης την πΓΔΜ για την πρόσκληση που έλαβε για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ μετά την επίλυση του ονοματολογικού με την Ελλάδα, που, όπως είπε, είναι «μια σημαντική συμβολή στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ευρώπη». Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα για την έγκριση αυτής της συμφωνίας, κάλεσε τους πολίτες να «αδράξουν αυτήν την ευκαιρία», όπως είπε. "Εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς, πολίτες αυτού του υπερήφανου έθνους, να αποφασίσετε για το μέλλον της χώρας με ελεύθερο και κυρίαρχο τρόπο. Η πόρτα για την ΕΕ είναι ανοιχτή αλλά εσείς και μόνο εσείς θα αποφασίσετε αν θα αδράξετε αυτήν την ευκαιρία", τόνισε.

Λίγες ώρες αργότερα, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση της Αλβανίας, την προέτρεψε "να ξεκινήσει δουλειά όσο το δυνατόν συντομότερα".

"Μην χάσετε ούτε μια μέρα, παράξτε αποτελέσματα για να αποτινάξετε κάθε αμφιβολία", υπογράμμισε εκκινώντας την ίδια διαδικασία και στα Τίρανα.

Η αιτιολογία της απόρριψης του αιτήματος παραμένει η ίδια και το σκεπτικό του δικαστηρίου εδράζεται στη μη ύπαρξη μόνιμης κατοικίας στην Τουρκία..


Υπό κράτηση στις φυλακές της Αδριανούπολης παραμένουν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, Άγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κούκλατζης, μετά την απόρριψη, σήμερα το πρωί, και του έκτου αιτήματος αποφυλάκισής τους από την τουρκική δικαιοσύνη.

Η αιτιολογία της απόρριψης του αιτήματος παραμένει η ίδια και το σκεπτικό του δικαστηρίου εδράζεται στη μη ύπαρξη μόνιμης κατοικίας στην Τουρκία, στην οποία θα μπορούσαν να διαμείνουν οι δύο στρατιωτικοί έως και την απαγγελία του κατηγορητηρίου.

Σημειώνεται, ότι αυτό είναι το έκτο αίτημα αποφυλάκισης, καθώς εντός του Μαρτίου είχαν κατατεθεί δύο αιτήματα, ένα στις 5 Μαρτίου και το δεύτερο στις 27 του ίδιου μήνα. Ακολούθησαν τα αιτήματα της 24ης Απριλίου, της 22ης Μαΐου, της 19ης Ιουνίου και το σημερινό, η απόφαση επί του οποίου δεν διαφοροποιήθηκε από εκείνη των προηγουμένων.

Φ. Κουβέλης: Συνεχίζονται οι πιέσεις για την απελευθέρωση των Ελλήνων στρατιωτικών


«Οι πιέσεις προς την Άγκυρα για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων συνεχίζονται σε πολλαπλά επίπεδα» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώτης Κουβέλης, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον ραδιοφωνικό σταθμό «REAL FM».

Ο κ. Κουβέλης κατέκρινε το δικαστικό σύστημα της Τουρκίας, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει καθόλου κανονικό περιβάλλον σε δικαστικό και νομικό επίπεδο για τα δύο στρατιωτικά μας στελέχη. Για τον λόγο αυτό έχω μιλήσει και για βαρβαρότητα δικαίου, με την έννοια ότι οι δύο στρατιωτικοί μας παραμένουν επί τέσσερις και πλέον μήνες κρατούμενοι, χωρίς να τους έχει απαγγελθεί κατηγορία.

Αυτό είναι το δίκαιο -σε εισαγωγικά η λέξη- της Τουρκίας. Είναι πράγματα, τα οποία είναι εντελώς ξένα προς τον δικαιακό πολιτισμό» Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας ξεκαθάρισε για ακόμα μία φορά πως δεν τίθεται θέμα ανταλλαγής των δύο στρατιωτικών με τους οκτώ Τούρκους, για τους οποίους, όπως σημείωσε, η χορήγηση πολιτικού ασύλου από την ελληνική Δικαιοσύνη έγινε σύμφωνα με το εθνικό, το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο.

Σε ανακοίνωση προχώρησε ο όμιλος επιχειρήσεων του Ιβάν Σαββίδη μετά από δημοσίευμα και συνέντευξη του Ζόραν Ζάεφ στην ιστοσελίδα BuzzFeed...


Άμεση ήταν η απάντηση του Ιβάν Σαββίδη σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας Buzzfeed το οποίο τον κατονομάζει ως τον άνθρωπο που βρίσκεται πίσω από προσπάθεια ανατροπής της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η ιστοσελίδα ανάφερε ότι αξιωματούχοι της πΓΔΜ διαθέτουν αποδεικτικό υλικό, σύμφωνα με το οποίο «Ρώσος πρώην πολιτικός ονόματι Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος τώρα είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, μοίρασε πάνω από 350.000 δολάρια για να εκτροχιάσει το δημοψήφισμα».

«Καθιστούμε σαφές σε όλους τους τόνους πως ο επιχειρηματίας κ. Ιβάν Σαββίδης ουδεμία σχέση ή εμπλοκή έχει με τα όσα αναφέρονται στο απολύτως ψευδές και άκρως συκοφαντικό δημοσίευμα. Για το λόγο αυτό, τις αμέσως επόμενες ώρες και αξιοποιώντας όλα τα ένδικα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας, θα προβούμε στην κατάθεση μήνυσης και αγωγής εναντίον του μέσου, καθώς και των συντακτών του ανυπόστατου αυτού δημοσιεύματος», αναφέρει η ανακοίνωσε από το γραφείο του επιχειρηματία.

Οι καταγγελίες Ζάεφ

 
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ είχε προηγουμένως δηλώσει σε συνέντευξή του στο BuzzFeed News ότι η κυβέρνησή του έλαβε πολλαπλές αναφορές ότι «Έλληνες επιχειρηματίες» που «διάκεινται ευνοϊκά προς τις ρωσικές θέσεις» κατέβαλαν σε πολίτες της ΠΓΔΜ ποσά από 13.000 δολάρια έως 21.000 δολάρια για να «διαπράξουν βίαιες ενέργειες» ενόψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος αργότερα φέτος, το οποίο θα καθορίσει εάν η χώρα θα μπορέσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

«Οι σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με τη Ρωσία δεν ήταν ποτέ τόσο κακές, όμως βελτιώθηκαν και μπορεί να γίνουν ακόμη καλύτερες στο μέλλον»

Ένα βήμα πίσω, από τις δηλώσεις του κατά τη συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν τη Δευτέρα έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ σε δηλώσεις του από το Λευκό Οίκο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αποσαφήνισε ότι αποδέχεται τα συμπεράσματα των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών για τη ρωσική εμπλοκή στις προεδρικές εκλογές του ‘16, τις εμπιστεύεται και τις στηρίζει.

Παρότι αναγνώρισε όμως ότι όντως υπήρξε ανάμειξη της Ρωσίας κατά την προεκλογική περίοδο, εντούτοις επέμεινε στη θέση του ότι οι ενέργειες της Μόσχας δεν είχαν καμία επίπτωση στο αποτέλεσμα των εκλογών.

Ο Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του θα κινηθεί «πιο επιθετικά» ώστε να αποκρούσει τυχόν προσπάθειες ανάμειξης στις εκλογές του 2018 για την ανανέωση της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο Τραμπ αντιμετώπισε σφοδρή κριτική από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και από Ρεπουμπλικανούς και Δημοκρατικούς, όταν άφησε να φανεί ότι υιοθετεί τον ισχυρισμό του Πούτιν ότι η Ρωσία δεν παρενέβη στις εκλογές, και οι διευκρινίσεις του φαίνεται να σηματοδοτούν μερική αναδίπλωση από τη στάση αυτή.

«Οι σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με τη Ρωσία δεν ήταν ποτέ τόσο κακές, όμως βελτιώθηκαν και μπορεί να γίνουν ακόμη καλύτερες στο μέλλον» επέμεινε δε.

Ο αμερικανός πρόεδρος διευκρίνισε ότι συζήτησε με τον ρώσο ομόλογό του τις εστίες έντασης στη Μέση Ανατολή, και είπε ότι ελπίζει ότι σε κάποιο σημείο το Ιράν θα τον καλέσει και θα πει «ας κάνουμε μια συμφωνία».
Είπε επίσης ότι συζήτησε με το ρώσο πρόεδρο την προοπτική της μείωσης των πυρηνικών όπλων παγκοσμίως.

Οι συμβασιούχοι ανάρτησαν πανό με τα αιτήματα τους και έστησαν σκηνές στο πεζοδρόμιο μπροστά από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.


Σκηνές έξω από το υπουργείο , έστησαν συμβασιούχοι του δήμου Θεσσαλονίκης, ζητώντας την επαναπρόσληψή τους και μετατροπή όλων των συμβάσεων, σε αορίστου χρόνου. Σχεδιάζουν να παραμείνουν στο σημείο τουλάχιστον μέχρι την Πέμπτη οπότε και θα εκδικαστεί η κύρια αγωγή που κατέθεσαν.

Οι συμβασιούχοι ανάρτησαν πανό με τα αιτήματα τους και έστησαν σκηνές στο πεζοδρόμιο μπροστά από το υπουργείο.

«Στον δήμο Θεσσαλονίκης εδώ και μερικές μέρες απολύθηκαν 500 συμβασιούχοι» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Σοφία Εξαδακτύλου, αντιπρόεδρος του Συλλόγου ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων Νομού Θεσσαλονίκης. «Μπήκαμε μέσω ΑΣΕΠ, ανήκουμε όλοι σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, οι θέσεις που κατέχουμε είναι θέσεις μόνιμου προσωπικού…Ζητάμε από την κυβέρνηση άμεσα να κατεβάσει μια νομοθετική ρύθμιση και να μετατρέψει τις συμβάσεις μας σε συμβάσεις αορίστου χρόνου, είναι πολιτική απόφαση την οποία πρέπει να πάρει», πρόσθεσε.

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.