08/01/18

Το ύψος του αριθμού των αδικοχαμένων θυμάτων της πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική, αλλά και το γεγονός ότι πάνω από 100 και πλέον άνθρωποι δολοφονήθηκαν σε λιγότερο από 12 ώρες υποδεικνύει ότι δεν πρόκειται για μια απλή «φυσική καταστροφή», αλλά για πόλεμο...


του Δημ. Καζάκη*

Ο απλός πολίτης οφείλει να εθιστεί ότι μπορεί ανά πάσα ώρα και στιγμή να χάσει τη ζωή του και τα υπάρχοντά του, ότι έχει και δεν έχει, χωρίς να ευθύνεται κανείς. Εκτός βεβαίως από τους γνωστούς εσαεί και εξ ορισμού υπευθύνους: τις ιδιάζουσες καιρικές συνθήκες και φυσικά τα ίδια τα θύματα. Κι ούτε βέβαια θα νοιαστεί κανείς θεσμικός παράγων για να τον προστατεύσει.

Ο απλός πολίτης πρέπει να ζει μέσα στον διαρκή φόβο. Το άγχος της αμφίβολης επιβίωσης πρέπει να συνδυαστεί με τον υποχθόνιο τρόμο του αναπάντεχου θανάτου. Μόνο έτσι μπορεί να πειθαρχήσει η εξουσίας μια ολόκληρη κοινωνία και να αποδεχθεί το μοιραίο, δηλαδή τον βιοποριστικό, κοινωνικό και πολιτικό αφανισμό της.

Με πρότυπο τον Χίτλερ… 

Πρώτος διδάξας ο Χίτλερ, ο οποίος έλεγε: «Θα διαδώσω τον τρόμο μέσα από την ξαφνική εφαρμογή όλων των μέσων. Το ξαφνικό σοκ ενός τρομερού φόβου του θανάτου είναι αυτό που έχει σημασία. Γιατί θα πρέπει να ασχοληθώ διαφορετικά με όλους τους 8 πολιτικούς μου αντιπάλους; Αυτές οι λεγόμενες θηριωδίες μου με σώζουν από εκατοντάδες χιλιάδες εξατομικευμένες ενέργειες εναντίον όσων διαδηλώνουν και διαμαρτύρονται. Ο καθένας από αυτούς θα σκεφτεί δύο φορές για να μου αντιταχθεί όταν θα μάθει τι τον περιμένει στο στρατόπεδο συγκέντρωσης.»(1) Το μόνο που έχει αλλάξει σήμερα είναι οι μορφές κατατρομοκράτησης του κόσμου από την εξουσία. Αντί για τις πρωτόγονες μορφές του Χίτλερ με εκτελέσεις και στρατόπεδα συγκέντρωσης, σήμερα έχουμε πιο εκλεπτυσμένες για τους ίδιους ακριβώς σκοπούς, την κατατρομοκράτηση του πολίτη: Τι φυσικές καταστροφές και τη δομική βία με αριθμούς θυμάτων, που μερικές φορές ξεπερνούν ακόμη και τις πιο στυγνές φασιστικές δικτατορίες.

Με τον όρο «δομική βία» εννοούμε την επιβολή ενός καθεστώς όπου ακόμη και τα πιο θεμελιώδη δικαιώματα του απλού πολίτη δεν αναγνωρίζονται από τους κρατούντες, ή βρίσκονται υπό διαρκή αίρεση για λόγους ανωτέρας βίας, όπου το να είσαι έντιμος πολίτης είναι σχεδόν απαγορευτικό προκειμένου να επιβιώσεις και όπου ο ίδιος ο πολίτης είναι σχεδόν αδύνατο να προστατευτεί από το σύστημα αυθαιρεσίας και διαφθοράς της εξουσίας. Είναι δηλαδή έρμαιο της εξουσίας και των σκοπιμοτήτων της.(2)

Αληθινός πόλεμος. 

Το ύψος του αριθμού των αδικοχαμένων θυμάτων της πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική, αλλά και το γεγονός ότι πάνω από 100 και πλέον άνθρωποι δολοφονήθηκαν σε λιγότερο από 12 ώρες υποδεικνύει ότι δεν πρόκειται για μια απλή «φυσική καταστροφή», αλλά για πόλεμο. Μόνο σε συνθήκες πολέμου έχεις τόσα πολλά θύματα σε τόσο λίγες ώρες.

Κι όπως σε κάθε πόλεμο ο άμαχος πληθυσμός είναι εκτεθειμένος στην πιο άθλια εχθρική προπαγάνδα. Έως και οι ώρες της πυρκαγιάς έχουν μαγειρευτεί, ώστε να εμφανιστεί ότι το μέτωπο της καταστροφής κινείτο με ταχύτητα περίπου του ήχου κι επομένως δεν μπορούσε να κάνει κανείς πολλά πράγματα.

Νέες καταγγελίες από τις παιδικές κατασκηνώσεις του Αγ. Ανδρέα, τόσο από συμβασιούχους εργαζόμενους σ’ αυτές, όσο και γονείς, μιλούν για κινητοποίηση που άρχισε αμέσως μετά το μεσημεριανό. Δόθηκε εντολή στα παιδιά να συγκεντρωθούν γύρω στις 14:00 στο γήπεδο της κατασκήνωσης, όπως προβλέπει το σχέδιο εκκένωσης. Η αιτιολογία που δόθηκε είναι ότι πρόκειται για άσκηση και όχι για αληθινό περιστατικό.

Παρ’ όλα αυτά οι εργαζόμενοι και τα μεγαλύτερα παιδιά που επικοινώνησαν με τους γονείς τους, δήλωσαν ότι η μυρωδιά των καμένων ήταν ήδη διάχυτη στον αέρα της κατασκήνωσης. Μετά από 5 περίπου ώρες αναμονής, τελικά δόθηκε εντολή στα παιδιά και το προσωπικό να κατευθυνθούν στην παραλία, απ’ όπου εκκενώθηκαν αργά τη νύχτα με λεωφορεία. Οι εργαζόμενοι και οι γονείς καταγγέλλουν ότι, όπως τους είπαν, μόνο από τύχη δεν κάηκαν, καθώς την τελευταία στιγμή άλλαξε η διεύθυνση του ανέμου και η φωτιά κατευθύνθηκε αλλού.

Τι σημαίνουν αυτές οι καταγγελίες; Αφενός, πιστοποιούν το γεγονός ότι οι πυρκαγιά είχε ξεσπάσει και έκαιγε ανεξέλεγκτη πολύ πιο νωρίς από τότε που ισχυρίζονται επίσημα ή ανεπίσημα. Και αφετέρου, δεν υπήρξε κανένας συντονισμός, κανένα σχέδιο εκκένωσης, ακόμη και των παιδιών από τις κατασκηνώσεις. Το ότι δεν θρηνούμε και παιδιά από τις κατασκηνώσεις, είναι καθαρά θέμα τύχης κι όχι πρόβλεψης.

Η ομολογία Καμμένου. 

Οι καταγγελίες αυτές, μαζί με την προειδοποίηση των αλλοδαπών κατοίκων και παραθεριστών από τις οικείες πρεσβείες των χωρών τους, αποδεικνύουν ότι υπήρχε αρκετός χρόνος για να ειδοποιηθούν οι πολίτες και να εκκενώσουν την περιοχή. Αυτό παραδέχθηκε και ο ίδιος ο υπουργός Άμυνας, κ. Καμμένος, ο οποίος σε ερώτηση ξένου δημοσιογράφου γιατί οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις δεν ενέργησαν για την εκκένωση των πολιτών, όπως έκαναν για τους δικούς τους από τις εγκαταστάσεις του Αγ. Ανδρέα, απάντησε: «We are obliged to follow the NATO schedule. We are not allow in the same time to operate with the civil services».https://www.youtu.be/6sDQjHfzndY Είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε το πρόγραμμα του ΝΑΤΟ. Δεν μα επιτρέπεται ταυτόχρονα να συνεργαζόμαστε με τις δημόσιες υπηρεσίες.

Η δήλωση αυτή του κ. Καμμένου έχει πολλές και διαφορετικές προεκτάσεις. Κι όχι μόνο στο οφθαλμοφανές γεγονός ότι οι ένοπλες δυνάμεις αγνόησαν και εγκατέλειψαν στην τύχη τους τους απλούς πολίτες. Πρόκειται για ομολογία ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας έχουν αλλάξει χέρια, δηλαδή δεν υπηρετούν πια ούτε κατ’ επίφαση τον Έλληνα πολίτη και την εθνική άμυνα, αλλά έχουν τεθεί στην απόλυτη διάθεση του ΝΑΤΟ. Ενός ΝΑΤΟ, το οποίο προετοιμάζεται για ένα νέο γύρο πολεμικής αποσταθεροποίησης των Βαλκανίων.

Ας θυμηθούμε ότι πρόκειται για τον ίδιο υπουργό Άμυνας, ο οποίος πήγε σαν κλέφτης στο Τελ Αβίβ και στις 19 Ιούλιου του 2015 υπέγραψε μια συμφωνία SOFA για τη μόνιμη εγκατάσταση στρατιωτικού προσωπικού του Ισραήλ στην Ελλάδα (www.jpost.com/…/Israel-Greece-sign-status-of-forces-agreeme…) Πρόκειται για μια συμφωνία αντίστοιχη με εκείνη που συνοδεύει τις αμερικανικές και Νατοϊκές βάσεις στην Ελλάδα. Μόνο που μέχρι σήμερα δεν έχει κυρωθεί από την Βουλή, αλλά υλοποιείται.

Και η εισαγγελία τι κάνει; 

Μπορεί όποιος θέλει να αμφισβητήσει τις καταγγελίες, τις ώρες κι ότι άλλο θέλει, αλλά ο μόνος τρόπος για να μάθουμε την αλήθεια είναι διαμέσου της δικαιοσύνης. Κι αυτή κωλυσιεργεί παραδειγματικά. Η υποτιθέμενη ανάκριση είναι απλά μια επιχείρηση για το θεαθήναι.
Κι ο λόγος είναι απλός. Όπως μας καταγγέλλουν στελέχη της ΕΛΑΣ, όλες οι εντολές και οι επικοινωνίες με τις υπηρεσίες και τους πολίτες, καταγράφονται στα κέντρα επιχειρήσεων τόσο της Πυροσβεστικής, όσο και της αστυνομίας. Οι καταγραφές όμως αυτές σβήνουν κάθε 15 ημέρες. Τι έχει κάνει η εισαγγελία για να πάρει στα χέρια της τις εγγραφές αυτές; Τι έχει κάνει για να διαπιστώσει από τις εγγραφές πότε για πρώτη φορά αναφέρθηκε εστία πυρκαγιάς στην περιοχή;
Πότε επίσης υπήρξαν οι πρώτες κλήσεις πολιτών σε βοήθεια; Πώς ανταποκρίθηκαν οι υπηρεσίες; Τι εντολές δόθηκαν στα κατά τόπους κλιμάκια; Όλα αυτά κι άλλα εξόχως διαφωτιστικά έχουν καταγραφεί, αλλά απ’ όσα ξέρουμε, η εισαγγελία δεν έχει απαιτήσει το συγκεκριμένο υλικό.
Γιατί τέτοια ολιγωρία; Για να δοθεί άραγε άπλετος χρόνος προκειμένου να αλλοιωθεί το υλικό των ηχογραφήσεων από την κυβέρνηση, ή όποιον άλλον έχει συμφέρον να το κάνει; Ή για να σβηστούν εντελώς οι εγγραφές μετά την πάροδο των 15 ημερών; Είμαστε ήδη στην 9η ημέρα μετά τη φονική πυρκαγιά.

Γιατί δεν υπήρξαν αυτόφωρες συλλήψεις υπευθύνων; 

Γιατί η εισαγγελία κινείται σαν να μην υπάρχουν καθ’ ύλην και κατά νόμο υπεύθυνοι; Σύμφωνα με το Γενικό Σχέδιο Πολιτικής Προστασίας με τη συνθηματική λέξη «Ξενοκράτης» (ΦΕΚ, 423, τεύχος δεύτερο, 10.3.2003) ορίζονται με σαφήνεια τόσο οι υπεύθυνοι της εκπόνησης, αλλά και της εφαρμογής των σχεδίων Πολιτική Προστασίας. Γιατί η εισαγγελική αρχή δεν κάνει το καθήκον της;
Αν είχε ξεσπάσει μια φονική πυρκαγιά σε μια επιχείρηση και είχαμε θύματα, τι θα γινόταν; Το πρώτο πράγμα που θα έκαναν οι εισαγγελικές αρχές θα ήταν να προχωρήσουν με αυτόφωρη διαδικασία στη σύλληψη του Προέδρου, ή του διευθύνοντος συμβούλου, αλλά και του υπευθύνου ασφαλείας της επιχείρησης. Διότι απέναντι στο νόμο αυτοί έχουν την πρώτη ευθύνη. Κι ύστερα μέσα από την ανακριτική διαδικασία θα αποδεικνυόταν σε τι και σε ποιόν οφείλεται η πυρκαγιά.

Γιατί δεν ακολουθήθηκε η ίδια διαδικασία και με την φονική πυρκαγιά της Ανατολικής Αττικής, προκειμένου να εξιχνιαστούν οι αληθινές αιτίες των θανάτων; Γιατί δεν συνελήφθησαν με αυτεπάγγελτη και αυτόφωρη διαδικασία οι κατά νόμο υπεύθυνοι της Πολιτικής Προστασίας; Γιατί πρώτα και κύρια δεν συνελήφθη ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος κατά νόμο έχει τη βασική ευθύνη συντονισμού; Γιατί δεν συνελήφθησαν η Περιφερειάρχης με τους αντιπεριφερειάρχες πολιτικής προστασίας; Γιατί τους επιτρέπει η εισαγγελία να κυκλοφορούν ελεύθεροι και να στήνουν επικοινωνιακά τεχνάσματα προκειμένου να ρίξουν την ευθύνη στους «από κάτω»;

Γιατί δεν συνελήφθησαν με αυτόφωρη διαδικασία οι δήμαρχοι και οι αντιδήμαρχοι πολιτικής προστασίας των δύο δήμων, όπου υπήρξαν οι θάνατοι και η καταστροφή; Γιατί τέλος δεν κατάσχεσαν τουλάχιστον το υλικό των καταγεγραμμένων επικοινωνιών από τα κέντρα επιχειρήσεων της πυροσβεστικής και της ΕΛΑΣ, προκειμένου να έχουν από πρώτο χέρι τα συμβάντα; Κι αυτό θα έπρεπε να είχε γίνει από τη δεύτερη κιόλας ημέρα, για να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητας αλλοίωσης των στοιχείων.

Γιατί η εισαγγελία δεν έπραξε τα αυτονόητα; Γιατί χειρίζεται την όλη υπόθεση λες και ήταν ένα ασήμαντο πταίσμα, ένα τυχαίο και απροσδόκητο συμβάν;

Πολύ φοβάμαι ότι ο χειρισμός αυτός από τις εισαγγελικές αρχές ενδείκνυται για να πειστεί ο πολίτης, ότι δεν έχει να περιμένει τίποτε από τη δικαιοσύνη. Ότι όλες οι πόρτες που θα μπορούσε να απευθυνθεί για να βρουν τα θύματα δικαίωση, είναι κλειστές στον τόπο μας. Κι ότι αυτό που φαίνεται ότι ξεκίνησε ως φυσική καταστροφή εξελίσσεται μέρα με τη μέρα σε ξεκάθαρη επιχείρηση κρατικής τρομοκρατίας.

Ο Τσίπρας ομολογεί τρομοκρατική ενέργεια. 

Ειδικά μετά την ανάληψη των πολιτικών ευθυνών για την εκατόμβη από τον ίδιο τον κ. Τσίπρα και την κυβέρνησή του. Όταν αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη κάποιος για μαζικούς θανάτους, τότε ομολογεί τρομοκρατική ενέργεια. Μιας και τρομοκρατία είναι οι «ποινικές πράξεις που προορίζονται ή σχεδιάζονται να προκαλέσουν μια κατάσταση τρόμου στο ευρύ κοινό, μια ομάδα προσώπων ή συγκεκριμένων προσώπων για πολιτικές σκοπιμότητες και είναι σε κάθε περίπτωση αδικαιολόγητες. Ανεξάρτητα από τις εκτιμήσεις πολιτικού, φιλοσοφικού, ιδεολογικού, φυλετικού, εθνοτικού, θρησκευτικού ή οποιοδήποτε άλλου χαρακτήρα που να επικαλεσθεί κανείς για να τις δικαιολογήσει.» (UN General Assembly Resolution, 51/210)

Ο κ. Τσίπρας αναλαμβάνοντας επίσημα τις πολιτικές ευθύνες, ανάγει την κυβέρνησή του σε τρομοκρατική οργάνωση, η οποία για πολιτικούς λόγους ασκεί κρατική τρομοκρατία εναντίον των πολιτών. Και ως κρατική τρομοκρατία ορίζονται οι τρομοκρατικές ενέργειες που διεξάγονται από κυβερνήσεις κατά του λαού με τέσσερα χαρακτηριστικά: (1) την απειλή ή τη χρήση βίας·. (2) την πολιτική επιβολή· (3) την πρόθεση να εξαπλωθεί ο φόβος με τη διεξαγωγή τρομακτικών δημόσιων πράξεων · (4) η εκ προθέσεως στόχευση πολιτών.

Για να πετύχει αυτή η επιχείρηση κρατικής τρομοκρατίας, η οποία έχει σαν στόχο να θωρακίσει την αυθαιρεσία της εξουσίας εναντίον του πολίτη, έχει δυο προαπαιτούμενα: (1) Τον έλεγχο της δικαιοσύνης, έτσι ώστε να γίνει φανερό ότι ο πολίτης έναντι της εξουσίας δεν έχει ποτέ δίκιο, ακόμη κι όταν τον δολοφονούν. (2) Τη διαρκή επίθεση της εξουσίας εναντίον των πολιτών, ώστε να ζει ο μέσος πολίτης υπό καθεστώς διαρκούς τρόμου.

Σε διαρκή επίθεση εναντίον των απλών πολιτών εξελίσσεται η διαφαινόμενη εκστρατεία των ηθικών και φυσικών αυτουργών της μαζικής δολοφονίας στην Ανατολική Αττική, εναντίον των αυθαιρέτων. Με τον τρόπο αυτό επιχειρούν να ξεπαστρέψουν οριστικά την μικρή και μεσαία ιδιοκτησία στα καμένα κι έτσι ολόκληρη η περιοχή να έχει την τύχη του Σχοινιά. Να καταλήξει ολόκληρη η ανατολική παραλιακή ζώνη της Αττικής στο ΤΑΙΠΕΔ, ή στα χέρια διεθνών κερδοσκόπων για την «ανοικοδόμηση» με αλλαγή χρήσεων γης.

Και καθώς ο οδοστρωτήρας θα ισοπεδώνει ότι απέμεινε από τις ζωές των επιζώντων προς το συμφέρον των επενδυτικών κεφαλαίων με τη γνωστή ονομασία «γύπες», τόσο ο τρόμος θα κατακλύζει τις καρδιές και τα μυαλά όλων μας. Κάπως έτσι θεωρεί τόσο η κυβέρνηση, όσο και κυρίως οι ξένοι πάτρωνές της, ότι ο ελληνικός λαός θα αποδεχθεί όσα πολύ χειρότερα έρχονται για τον ίδιο και την πατρίδα του.

(1) Gurr, T.R., The Political Origins of State Violence and Terror: A Theoretical Analysis. Michael Stohl and George Lopez (eds.), Government Violence and Repression: An Agenda for Research; New York: Greenwood Press, 1986, 45-71.
(2) Paul Farmer, The Anthropology of Structural Violence, Current Anthropology, Volume 45, Number 3, June 2004. Barbara Rylko-Bauer and Paul Farmer, Structural Violence, Poverty, and Social Suffering. David Brady and Linda M. Burton (eds) The Oxford Handbook of the Social Science of Poverty, 2016.


·       * O Δημήτρης Καζάκης είναι οικονομολόγος-αναλυτής επικεφαλής του Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου (Ε.ΠΑ.Μ.).

«Να ηττηθεί και να συντριβεί όλο το πολιτικό σύστημα της κηδεμονίας και της πολιτικοοικονομικής ολιγαρχίας ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, μαζί με τις ενδιάμεσες παραφυάδες τους...», τονίζει σε άρθρο του στην ιστοσελίδα iskra.gr ο επικεφαλής της ΛΑ.Ε., Παν. Λαφαζάνης.


Να ηττηθεί και να συντριβεί όλο το πολιτικό σύστημα της κηδεμονίας και της πολιτικοοικονομικής ολιγαρχίας ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, μαζί με τις ενδιάμεσες παραφυάδες τους και τις ακροδεξιές αποφύσεις του.

Η Ελλάδα χρειάζεται βαθιά ανατροπή με πρώτο μεγάλο βήμα μια ισχυρή Λαϊκή Ενότητα στη Βουλή και ένα ισχυρό μέτωπο όλων των αριστερών, προοδευτικών, πατριωτικών, δημοκρατικών, αντισυστημικών δυνάμεων

Αποτελεί ασήκωτο βάρος για τον τόπο και μεγάλη πληγή για τον ελληνικό λαό να αισθάνονται ότι παραμένει στο τιμόνι της χώρας ένας πρωθυπουργός, ο οποίος κατέλυσε την δημοκρατία, ακυρώνοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 5ης Ιούλη, πρόδωσε όλες, μία προς μία, τις δεσμεύσεις του και τώρα εν μέσω γενικής κατακραυγής υποχρεώνεται να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες της χώρας σε ειρηνική περίοδο.

Οι αλλεπάλληλες αδιάψευστες αποκαλύψεις για τις εγκληματικές και βαρύτατες πολιτικές και ποινικές ευθύνες που χρεώνεται όλη η πολιτική ιεραρχία των συναρμόδιων για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, από τους υπουργούς της κυβέρνησης και τους επικεφαλής των σωμάτων πυρόσβεσης και ασφαλείας, μέχρι την καταγέλαστη Περιφερειακή Διοίκηση Αττικής και τους Δήμους των πληγέντων περιοχών, θα πρέπει να είχαν οδηγήσει τους πάντες σε άμεση παραίτηση, προκειμένου να σταλεί ένα θετικό μήνυμα ελπίδας σε μια κοινωνία που έχει υποστεί τα πάνδεινα.

Το θέαμα, όμως, που εμφανίζουν όλοι οι ένοχοι και συνένοχοι, να είναι γαντζωμένοι στην εξουσία τους και να επιρρίπτουν ο ένας στον άλλον το μπαλάκι των ευθυνών, προκαλεί θλίψη και οργή και δείχνει ότι στο σημερινό κυρίαρχο πολιτικό σύστημα δεν χωράει διόρθωση και βελτίωση αλλά χρειάζεται εκ βάθρων ανατροπή και ο τόπος δημοκρατική επαναθεμελίωση.

Θέλουμε να ελπίζουμε ότι η Δικαιοσύνη δεν θα ξανακουκουλώσει για άλλη μια φορά μια τραγωδία με εκατόμβη νεκρών που συγκλονίζει τον ελληνικό λαό και δεν θα παραπέμψει στις καλένδες την απόδοση των ποινικών ευθυνών για την πρωτοφανή τραγωδία στο Μάτι και τον Μαραθώνα. Ελπίζουμε ότι οι εισαγγελείς θα κινηθούν, παρά τον Αύγουστο, με μεγάλη ταχύτητα, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα, διότι διαφορετικά η ίδια η Δικαιοσύνη θα καταρρακωθεί και μάλιστα οριστικά στην συνείδηση της κοινωνίας.

Αποτελεί στάχτη στα μάτια του ελληνικού λαού το γεγονός ότι η κυβέρνηση θυμήθηκε το όργιο των αυθαιρέτων και τις κατεδαφίσεις τους, λίγες μέρες μετά την εθνική τραγωδία, μόνο και μόνο για να συγκαλύψει τις άμεσες και πελώριες πολιτικές και ποινικές ευθύνες της, ενώ μέχρι τώρα χλεύαζε όσους/ες ανακινούσαν όλο αυτό το αίσχος του αντισυνταγματικού εκτρώματος των λεγόμενων «τακτοποιήσεων», νεολογισμός που εφευρέθηκε, όπως κατάγγελλα τότε στη Βουλή, για να συγκαλύψει την χονδροειδή παρανομία.

Η υπόθεση της αντιμετώπισης των αυθαιρέτων απαιτεί σχέδιο, προετοιμασία και πολιτική αποφασιστικότητα και όχι σπασμωδικές κινήσεις για επικοινωνιακές εντυπώσεις.

Η απόπειρα της ΝΔ να ασκήσει κριτική στις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης ανέδειξε τις οργανικές αδυναμίες και τα αδιέξοδα αυτής της παράταξης. Δεν είναι δυνατόν κατ’ αρχήν να ζητάει σωρεία παραιτήσεων ο Κυρ. Μητσοτάκης και να ξεχνάει να ζητήσει την άμεση παραίτηση του πρωθυπουργού της χώρας ο οποίος και ανέλαβε την πολιτική ευθύνη της τραγωδίας. Πολύ περισσότερο είναι κατάφορα προκλητικό, η ΝΔ και ο Κυρ. Μητσοτάκης να μην επιχειρεί την παραμικρή αυτοκριτική για τις εγκληματικές πολιτικές που εφάρμοσε η ΝΔ και ο ίδιος στήριξε, στα κρίσιμα θέματα των μνημονιακών πολιτικών λιτότητας που υποστελέχωσαν κρίσιμες για την πυρόσβεση υπηρεσίες, στην αποδιοργάνωση και αποδιάρθρωση της αποτελεσματικότητας του συστήματος πολιτικής προστασίας με πελατειακές και αναξιοκρατικές επιλογές και έλλειψη σχεδιασμού και κυρίως με τις επαίσχυντες επιλογές πολεοδομικού χάους, ευρείας νομιμοποίησης της μαζικής οικιστικής αυθαιρεσίας, της ασύδοτης καταπάτησης δασικών εκτάσεων, παραλιών, αιγιαλού ακόμα και θαλάσσιων εκτάσεων.

Σήμερα από παντού ακούγεται το μεγάλο αίτημα: Φτάνει πια!

Η Ελλάδα έχει καταντήσει μια ανοχύρωτη, διαλυμένη χώρα που καταστρέφεται αλύπητα με όλο και πιο αδυσώπητους ρυθμούς.

Αυτές τις ώρες η Ελλάδα χρειάζεται μια ριζική ανατροπή και μια επανεκκίνηση σε νέες βάσεις βαθιά προοδευτικών αρχών και αξιών, εντιμότητας, συνέπειας, ευθύνης, δημοκρατίας, παραγωγικής ανασυγκρότησης, εθνικής ανεξαρτησίας και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Αυτόν τον αγώνα της ανατροπής και της επαναθεμελίωσης δίνει στην πρώτη γραμμή η Λαϊκή Ενότητα και καλεί σε ένα μεγάλο μέτωπο όλων των αριστερών, των προοδευτικών, των πατριωτικών και δημοκρατικών δυνάμεων της πατρίδας μας, που αντιστέκονται στο σημερινό σάπιο, παρηκμασμένο και βαθιά αντιδημοκρατικό σύστημα της κηδεμονίας και της κατοχής της χώρας από ξένα ιμπεριαλιστικά κέντρα και μια πολιτικοοικονομική διαπλεκόμενη ολιγαρχία.
iskra.gr

Το έργο του Ξενοκράτη στηριζόταν στην λογική, στη μελέτη των τρόπων συλλογισμού (εκείνων που ισχύουν, καθώς και των εσφαλμένων), όπως και η χρήση έγκυρων συλλογισμών. Τη γνωσιολογία δηλαδή, τον κλάδο της φιλοσοφίας που μελετάει την ουσία, τις μορφές, τις πηγές, τις δυνατότητες, την αξία και τα όρια της αληθινής γνώσης του εξωτερικού κόσμου...

 
 γράφει ο Έκτορας Ίκιου

Ο Ξενοκράτης ένας από τους πιο πιστούς μαθητές και συνεχιστές του Πλάτωνα έδωσε το όνομα του στο σύστημα αποτελεσματικής αντιμετώπισης καταστροφικών φαινομένων για την προστασία της ζωής, της υγείας και της περιουσίας των πολιτών, καθώς και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος του Ελληνικού Κράτους.

Το έργο του Ξενοκράτη στηριζόταν στην λογική, στη μελέτη των τρόπων συλλογισμού (εκείνων που ισχύουν, καθώς και των εσφαλμένων), όπως και η χρήση έγκυρων συλλογισμών. Τη γνωσιολογία δηλαδή, τον κλάδο της φιλοσοφίας που μελετάει την ουσία, τις μορφές, τις πηγές, τις δυνατότητες, την αξία και τα όρια της αληθινής γνώσης του εξωτερικού κόσμου. Τα μαθηματικά την επιστήμη που μελετά θέματα που αφορούν την ποσότητα (αριθμούς), τη δομή (γεωμετρικά σχήματα) ,το χώρο, τη μεταβολή, τις σχέσεις όλων των μετρήσιμων αντικειμένων της πραγματικότητας και της φαντασίας μας.

Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι το όνομα του Ξενοκράτη ταιριάζει απόλυτα σε ένα σχέδιο αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών καθώς η λογική και τα μαθηματικά βοηθάνε πολύ στην κατανόηση των φαινομένων που οδηγούν σε ακραίες καταστάσεις και θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών.

Με αφορμή την τελευταία βιβλική καταστροφή που πέρασε η χώρα μας που στοίχισε την ζωή σε δεκάδες συμπολίτες μας και κατέστρεψε την περιουσία εκατοντάδων ακόμα άρχισα να σκέφτομαι αν θα μπορούσαν όλοι τους να είχαν σωθεί, αν θα μπορούσε το κράτος να είχε μάθει από τα λάθη του (πυρκαγιά 2007, πλημμύρες κ.α), αν εμείς οι πολίτες είχαμε συλλογιστεί τα δικά μας λάθη και γενικά τι έφταιξε ή ακόμα καλύτερα τι παραλείψαμε. Με σε όλη αυτή την στεναχώρια την θλίψη και τον θυμό μου, θυμήθηκα το σχέδιο «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ», το οποίο έχουν περάσει χρόνια από την τελευταία φορά που το διάβασα αλλά αποτελεί ένα εργαλείο πολύ χρήσιμο για την πολιτική προστασία της χώρας. Διαβάζοντάς το αμέσως καταλαβαίνει κάποιος τι έφταιξε, τι δεν πήγε καλά και φτάσαμε σε αυτήν την καταστροφή, μία λέξη είναι αρκετή και επαναλαμβάνεται πολλές φορές «πρόληψη». Θα δεχτώ ότι ήταν ένα ακραίο φαινόμενο που εκδηλώθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα και δεν μπορούσαν να γίνουν πολλά πράγματα για να προστατευθεί ο κόσμος και οι περιουσίες τους αλλά δεν μπορώ να δεχτώ με τίποτα ότι άφησαν το δάσος και όλο το οικιστικό συγκρότημα χωρίς καμία πρόληψη χωρίς κανέναν σχεδιασμό.

Ποιοι έχουν την ευθύνη για την πρόληψη; Η απάντηση είναι εύκολη όλος ο κρατικός μηχανισμός από τα υπουργεία, τις Αντιπεριφέρειες (παλαιότερα Νομαρχίες), τους Δήμους με τις υπηρεσίες τους (θα τους δούμε παρακάτω) και τους πολίτες (γιατί και οι πολίτες είμαστε υπεύθυνοι). Την μεγαλύτερη ευθύνη την έχει το Υπουργείο Εσωτερικών στο οποίο ανήκει η Γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας που είναι υπεύθυνη για την πρόληψη, τον συντονισμό, την οργάνωση όλων των κρατικών φορέων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των ακραίων φαινομένων. Τα Υπουργεία που είναι υπεύθυνα για  την υλοποίηση μεγάλων αντιπυρικών και αντιπλημμυρικών έργων και με την χρησιμοποίηση του εξειδικευμένου προσωπικού τους τον έλεγχο για παραλείψεις και αυθαιρεσίες και την άμεση αποκατάστασή τους.

Πόσο φταίνε οι πολίτες; Η απάντηση στο ερώτημα είναι περίπλοκη όπως περίπλοκα είναι πολλά πράγματα στη χώρα μας, παρ’ όλα αυτά το κουβάρι θα το ξετυλίξουμε σιγά σιγά. Ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια στην πρόληψη είναι η παιδεία και δυστυχώς εδώ η χώρα μας παίρνει μηδέν. Κάποιες αξίες και κάποιους κανόνες επιβίωσης θα έπρεπε να τα διδασκόμαστε από μικρές ηλικίες, να γίνονται κτήμα μας και τρόπος ζωής, δεν δέχομαι το «ο νεοέλληνας είναι ξερόλας και δεν ακούει», κάποιοι τον έμαθαν να είναι έτσι γιατί τους βόλευε.

Το σχέδιο «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ» προβλέπει ότι το Υπουργείο παιδείας πρέπει να εκπαιδεύει τους μαθητές όλων των βαθμίδων σε θέματα αυτοπροστασίας από κινδύνους καταστροφικών φαινομένων. Θα έπρεπε να υπάρχει μάθημα, θα έπρεπε να υπάρχει μια συγκεκριμένη ύλη που να διδάσκετε υποχρεωτικά, θα έπρεπε να πραγματοποιούνται ημερίδες και πολλές ασκήσεις. Τώρα αν κάποιος μου πει όλα αυτά γίνονται, συγνώμη αλλά εγώ δώδεκα χρόνια στο σχολείο και 4 στο πανεπιστήμιο πέρα από το τι κάνουμε σε περίπτωση σεισμού εντός του σχολείου δεν έμαθα τίποτε άλλο για την αντιμετώπιση καταστροφικών φαινομένων.

Φταίνε γιατί χτίζουν αυθαίρετα σπίτια μέσα σε δάση και σε ρέματα αλλά ποιος τους δίνει άδειες για να χτίσουν, μόνοι τους τις παίρνουν; Όχι, τους τις δίνει το κράτος. Βέβαια με την κατάλληλη παιδεία και αυτό θα είχε περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό.

Οι πολίτες φταίνε όταν χτίζουν σπίτια σε δασικές εκτάσεις και περιοχές με πυκνή βλάστηση και δεν λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα πυρασφάλειας, όταν δεν κατασκευάζουν τα σπίτια τους με αντιπυρικές προδιαγραφές και δεν τοποθετούν συστήματα πυροπροστασίας, μπορεί να κοστίζουν αλλά σίγουρα λιγότερο από την ζωή μας. Όταν δεν καθαρίζουν τον χώρο τους από εύφλεκτα υλικά και δεν περιποιούνται σε συνεργασία με τα δασαρχεία και τους δήμους τα δέντρα που είναι εντός αλλά και εκτός των ιδιοκτησιών τους και τους κήπους τους, δεν μπορούν όλα να τα κάνουν οι άλλοι πρέπει να βοηθάμε και εμείς.

Πόσο φταίει η Τοπική Αυτοδιοίκηση (Αντιπεριφέρειες και Δήμοι); Η πραγματικότητα είναι ότι το μεγαλύτερο βάρος της πρόληψης πέφτει στην τοπική αυτοδιοίκηση καθώς αυτή είναι υπεύθυνη για την περιοχή της, αυτή γνωρίζει καλύτερα από την Κεντρική Εξουσία τα προβλήματα των κατά τόπους περιοχών, τις ελλείψεις, τις αδυναμίες και τις ιδιαιτερότητες τους. Είναι υπεύθυνη για τα σχέδια πόλεως, για τις δημιουργίες αντιπυρικών ζωνών, για την συντήρησή τους, είναι υπεύθυνη να ελέγχει για την νομιμότητα όλων των κτισμάτων (άσχετα αν με την ανοχή τους χτίζονται όλα τα αυθαίρετα), είναι υπεύθυνη για το Σχέδιο «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ» της κάθε περιοχής να είναι σωστά οργανωμένο και να εστιάζει πάνω στα πραγματικά προβλήματα και στην αντιμετώπισή τους. Είναι υπεύθυνη για την ενημέρωση των πολιτών για τους κινδύνους και την αντιμετώπιση τους για τις ευθύνες τους και για τον τρόπο με τον οποίο όλοι μαζί μπορούν να συμμετάσχουν στην αντιμετώπισή τους σαν μια ομάδα, είναι υπεύθυνη για την εκπαίδευσή του προσωπικού τους πάνω σε όλα τα σχέδια. Οφείλει να ερευνά τα πιο ακραία σενάρια και το πώς μπορούν να δράσουν καλύτερα και όλα αυτά να τα εφαρμόζει μέσω ασκήσεων. Οφείλει να έχει σχέδια εκκενώσεως πόλεων με επαρκείς εξόδους διαφυγής τόσο των οχημάτων όσο και του κόσμου που θα φεύγει περπατώντας. Τι υπήρχε απ’ όλα αυτά στην Αθήνα εκ του αποτελέσματος φάνηκε ότι δεν υπήρχε καμία πρόληψη.

Βέβαια όλα αυτά για να γίνουν χρειάζονται κονδύλια από το κράτος και μελέτες, τις οποίες μπορούν να αναλάβουν σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση τα πανεπιστήμια της χώρας μας (τα οποία είναι από τα καλύτερα παγκοσμίως) με ελάχιστο κόστος. Η τοπική αυτοδιοίκηση πολλές φορές είναι ο ζητιάνος τους κράτους, σχέδια ετοιμάζονται και χάνονται στα γρανάζια της γραφειοκρατίας ή στην έλλειψη κονδυλίων. Ίσως έφτασε ο καιρός σύμφωνα και με την πρόταση του δ – πολιτική επανάσταση για την ανεξαρτησία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να ελέγχει μόνη της τα κονδύλια της, να κάνει τα έργα που είναι απαραίτητα για τον τόπο και να μην τα περιμένει όλα από την κεντρική διοίκηση, με λίγα λόγια να αναλάβει τις ευθύνες της. Από την άλλη πλευρά, το κράτος οφείλει να ελέγχει τις Τοπικές Αυτοδιοικήσεις αν κάνουν ότι ορίζουν οι νόμοι του κράτους και να τις παραπέμπουν στην δικαιοσύνη για την απόδοση των ευθυνών σε περίπτωση παρανομίας τους.

Φταίει η Γραμματεία Πολιτικής προστασίας; Η πικρή αλήθεια είναι ότι όλα αυτά τα χρονιά η πολιτική προστασία έχει μείνει μόνο στον συντονισμό την ώρα της κρίσης, την ώρα δηλαδή που τις περισσότερες φορές όλα έχουν κριθεί ή έχουν πάρει τον δρόμο τους. Το αν τα καταφέρνει καλά κρίνεται εκ του αποτελέσματός και το αποτέλεσμα τις περισσότερες των περιπτώσεων έχει νεκρούς, επομένως όχι δεν έχει καταφέρει τίποτε, είναι δε ο αρνητικός παράγοντας. Το χειρότερο είναι ότι ενώ όπως θα έλεγε ο Ξενοκράτης πρέπει να χρησιμοποιήσουν τα στελέχη της πολιτικής προστασίας την λογική και να επικεντρωθούν  στη μελέτη εκείνων που ισχύουν, καθώς και των εσφαλμένων, με απώτερο σκοπό την  έγκυρων συλλογισμών, επαναλαμβάνουν τα ίδια λάθη δεν λαμβάνουν υπόψη την πρόληψη. Καλύτερα να προλαμβάνεις παρά να θεραπεύεις λένε. Ε, αυτό δεν γίνεται στη χώρα μας, επομένως καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι διοικούμαστε από ανίκανους και μάλιστα η ανικανότητα μας φτάνει σε τέτοιο σημείο ώστε το χάρτη επικινδυνότητας που βγάζει κάθε μέρα η πολιτική Προστασία που περιλαμβάνει επιστημονικά ευρήματα και είναι ένα χρήσιμο εργαλείο πρόληψης για τις κρατικές υπηρεσίες αντί να είναι απόρρητος, είναι δημόσιος σαν να λέμε στους εμπρηστές αύριο σε εκείνη την περιοχή μπορείς να βάλεις φωτιά διότι ευνοούν οι συνθήκες.

Δυστυχώς η πρόληψη απουσίαζε παντελώς στις 23 Ιουλίου 2018, ο «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ» έμεινε στα χαρτιά ή καλύτερα εφαρμόστηκε από ένα σημείο και μετά, αφού δηλαδή θρηνήσαμε 88 ψυχές. Μην κρύψετε τα μαύρα διότι όσο όλοι αυτοί που έχουν τις τύχες της χώρας στα χέρια τους, λένε ότι τα έκαναν όλα τέλεια, τότε θα θρηνήσουμε ξανά θύματα. Δεν έκαναν τίποτε τέλεια απλά τα έκαναν από την αρχή όλα λάθος και μετά έτρεχαν πίσω από τα λάθη τους για να διορθώσουν ότι μπορούσαν να διορθώσουν. Η προστασία των δασών είναι κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα αλλά πάντα κάποιος φταίει για τις πυρκαγιές, το θέμα είναι τι κάνουμε όλοι για την πρόληψη των καταστροφών τους.
πηγή: todelta.gr

Μεγάλο κύμα αλληλεγγύης για τους πυρόπληκτους στην Ελλάδα τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και από τους Έλληνες της Γερμανίας. Ελληνικές κοινότητες, σύλλογοι αλλά και η Εκκλησία συγκεντρώνουν είδη πρώτης ανάγκης και χρήματα.


Σε πολιτικό επίπεδο μια από τις πρωτοβουλίες ανήκει στη βουλευτή των γερμανών Πρασίνων (Grüne) Λίζα Μπάντουμ, μέλος της ελληνογερμανικής κοινοβουλευτικής επιτροπής της γερμανικής Βουλής. Σε συνεργασία με την πρώην πρόεδρο των Πρασίνων και νυν αντιπρόεδρο της Bundestag Κλάουντια Ροτ απευθύνουν έκκληση για την επίδειξη αλληλεγγύης και καλούν τους Γερμανούς να προσφέρουν χρήματα για τους πληγέντες.

Η 35χρονη βουλευτής των Πρασίνων Λίζα Μπάντουμ
Σε δελτίο τύπου που εξέδωσαν οι Μπάντουμ και Ροτ αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι «οι συνέπειες της βίαιης καταστροφικής πυρκαγιάς που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 86 ανθρώπους και κατέστησε πολλούς άστεγους, μας έχουν συγκλονίσει. Πολλές Ελληνίδες και Έλληνες βρίσκονται αντιμέτωποι με συντρίμμια […]. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι και ένα μήνυμα ενδοευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Απαιτείται συγκεκριμένη, μη γραφειοκρατική βοήθεια για την Ελλάδα, και φυσικά ιδιαιτέρως για τους ανθρώπους της Κινέτας, της Ραφήνας και στο Μάτι που έχει καταστραφεί κατά 98%».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η 35χρονη Μπάντουμ έχει και ιδιαίτερους προσωπικούς δεσμούς με την Ελλάδα αφού πέρασε μέρος των φοιτητικών της χρόνων στη Θεσσαλονίκη και μιλά μάλιστα και Ελληνικά.

Τόνοι ειδών πρώτης ανάγκης στις κοινότητες


Την έμπρακτη αλληλεγγύη τους δείχνουν όμως και οι Έλληνες της Γερμανίας. Μέσα από τις Ελληνικές Κοινότητες αλλά και την Εκκλησία συγκεντρώνουν δωρεές που έχουν σταλεί ήδη ή πρόκειται να σταλούν τις επόμενες μέρες στην Ελλάδα. Για την ανακούφιση των πληγέντων η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων καλεί τις κοινότητες να συνεισφέρουν οικονομικά στον λογαριασμό του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Στις ίδιες τις κοινότητες αλλά και στις Εκκλησίες συγκεντρώνονται από την πρώτη μέρα τόσο είδη πρώτης ανάγκης όσο και χρήματα. Ενδεικτικά αναφέρονται οι ελληνικές κοινότητες του Μπρυλ κοντά στην Κολωνία, του Βούπερταλ, του Ζίγκμπουργκ, του Μπίλεφελντ, του Αμβούργου, του Βερολίνου, ο Σύλλογος Ελλήνων Ποντίων Bonn/Rhein-Sieg, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Τρόισντορφ αλλά και η ελληνική ομάδα του Τρόισντορφ.

Το Δίκτυο Ελληνικών Φορέων στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία καλεί σε δωρεές για το Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα ενώ τεράστια ήταν η ανταπόκριση του κόσμου και στο Μόναχο όπου είναι ιδιαίτερα έντονο το ελληνικό στοιχείο και όπου την πρωτοβουλία ανέλαβαν δυο ενορίες (Αγ. Γεωργίου και Αγ. Πάντων) και 9 φορείς-σύλλογοι της πόλης. Ειδικό τραπεζικό λογαριασμό για τη συγκέντρωση χρημάτων έχει ανοίξει στη βαυαρική πρωτεύουσα ο Σύνδεσμος Ελλήνων Γιατρών Μονάχου.
DW

Η κυβέρνηση Τραμπ θέλει την επιβολή πρόσθετων δασμών 25% σε αγαθά από την Κίνα...


Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σκοπεύει να προτείνει να επιβληθούν επιπρόσθετοι δασμοί ύψους 25% σε εισαγόμενα αγαθά αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων που παράγονται στην Κίνα , δήλωσε πηγή ενήμερη για τα σχέδιά της την Τρίτη.

Αρχικά η κυβέρνηση Τραμπ είχε ανακοινώσει ότι θα επεδίωκε να επιβάλλει πρόσθετους δασμούς 10% σε εισαγόμενα κινεζικά αγαθά αξίας 200 δισεκ. δολαρίων. Η αύξηση του επιπέδου των δασμών στο 25% θεωρείται βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη κλιμάκωση τον εξελισσόμενο εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη.

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.