08/08/18

Προσεκτικά και, παρά τα ποσά που πρέπει να αποπληρώνουν στη ευρωζώνη για δεκαετίες, οι Έλληνες είναι έτοιμοι σήμερα να ακολουθήσουν, μαζί με την Ευρώπη, μια νέα πορεία μετά το πέρας ενός απίστευτου έπους», συνεχίζει το Euronews συνοψίζοντας τα βασικά στάδια από το 2009 ως την αναμενόμενη έξοδο από το πρόγραμμα στις 20 Αυγούστου...


Euronews | Η Ελλάδα βγαίνει αυτή την περίοδο από μια πολυετή οικονομική κρίση. Στα οκτώ χρόνια που έχουν περάσει από τότε, η χώρα έχει συσσωρεύσει τεράστιο χρέος, έχει εφαρμόσει τρία μνημόνια-προγράμματα διάσωσης και 450 μεταρρυθμίσεις. Στο διάστημα αυτό, τα ηνία της χώρας είχαν τέσσερις κυβερνήσεις, που έχουν εφαρμόσει μέτρα λιτότητας που δεν κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί στην εποχή μας.

Παρά την αποπληρωμή των δανείων της χώρας με τη βοήθεια της Ευρωζώνης πολλά εκ των οποίων ολοκληρώνονται μετά το 2060, οι Έλληνες και οι Ευρωπαίοι είναι έτοιμοι να χαράξουν από κοινού μια νέα πορεία, μετά από μια περίοδο ύφεσης που φαινόταν ατελείωτη.

Το χρονικό της κρίσης 


Το 2010, η Ελλάδα ανακοινώνει ότι τα ελλείμματα της είναι υψηλότερα από αυτά που δήλωνε. Ευρωζώνη και ΔΝΤ εφαρμόζουν το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης με σκοπό να γίνουν οι απαραίτητες οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Οι διαδηλώσεις που ξεκινούν για τα μέτρα λιτότητας διαρκούν μήνες.
Το 2011, οι ιδιώτες πιστωτές αναγκάζονται σε κούρεμα 50% του ελληνικού χρέους το οποίο διακατέχουν. Ακολουθεί η πρώτη από τις τέσσερις κυβερνητικές αλλαγές: τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς, ο Λουκάς Παπαδήμος ορκίζεται πρωθυπουργός της μεταβατικής κυβέρνησης στη θέση του Γιώργου Παπανδρέου.

Το 2012 η Ελλάδα μπαίνει στο δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης. Ακολουθούν άλλες δύο κυβερνητικές αλλαγές: Ο Λουκάς Παπαδήμος παραιτείται, μετά τις βουλευτικές εκλογές του Μαϊου του 2012, και τον διαδέχεται ενόψει των εκλογών του Ιουνίου, ο Πρόεδρος του ΣτΕ, Παναγιώτης Πικραμμένος. Τον Ιούνιο του 2012, πρωθυπουργός της κυβέρνησης συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ αναλαμβάνει ο Αντώνης Σαμαράς. Στο διάστημα αυτό, προωθούνται νέα μέτρα λιτότητας που οδηγούν σε ακόμη μεγαλύτερες διαδηλώσεις και άνοδο της Χρυσής Αυγής.

Μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει την εξουσία. Ακολουθούν μήνες άκαρπων διαβουλεύσεων του Υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με τους θεσμούς, που οδηγούν στην επιβολή capital controls. Στη συνέχεια, το 61% των Ελλήνων καταψηφίζει μέσω δημοψηφίσματος την πρόταση της Κομισιόν. Η κυβέρνηση μετά από μια δραματική διαπραγμάτευση, συμφωνεί τελικά στους όρους του τρίτου προγράμματος διάσωσης, που ακολουθεί και προκηρύσσει πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2015, αναζητώντας ανανέωση της λαϊκής εντολής.

Το 2017, το ΔΝΤ εγκρίνει μια προκαταρκτική συμφωνία και η Κομισιόν προτείνει την ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης. Το Eurogroup συμφωνεί μετά από έντονες συζητήσεις για τον τερματισμό του στις 20 Αυγούστου 2018.

Η ελληνική ναυτιλία και οι μελλοντικές προκλήσεις ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας


Για να βγει από τα μνημόνια, η τωρινή κυβέρνηση έχει υπογράψει ότι θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και θα έχει μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα για χρόνια. Για να γίνει κάτι τέτοιο, σε μια χώρα με υψηλή ανεργία, πρέπει οι φόροι να παραμείνουν πολύ ψηλά. Αυτό το πλαίσιο όμως δεν είναι ελκυστικό για τους ξένους επενδυτές που είναι αναγκαίοι να έρθουν για να δημιουργήσουν τις πολυπόθητες θέσεις εργασίας.

Τι μπορούν να κάνουν όμως οι εγχώριες επιχειρήσεις όπως αυτές για παράδειγμα που δραστηριοποιούνται στο δυναμικό τομέα της ναυτιλίας, ώστε να αλλάξουν την καθημερινότητα των Ελλήνων;

Τα στοιχεία είναι εντυπωσιακά: Η ελληνική ναυτιλία εξακολουθεί να κατέχει την πρώτη θέση διεθνώς, παρά τη “φουρτούνα” της πολυετούς οικονομικής κρίσης. Oι Έλληνες εφοπλιστές ελέγχουν σχεδόν το ένα τρίτο του παγκόσμιου στόλου δεξαμενόπλοιων αργού πετρελαίου, σχεδόν ένα στα τέσσερα πλοία του παγκόσμιου στόλου πλοίων χύδην ξηρού φορτίου και λίγο πάνω από το 15% του παγκόσμιου στόλου πλοίων μεταφοράς χημικών και παράγωγων προϊόντων πετρελαίου.

Το 2017, το ναυτιλιακό συνάλλαγμα αυξήθηκε κατά σχεδόν 17% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, φτάνοντας στα 9,14 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο δημοσιογράφος του Euronews Άκης Τάτσης επισημαίνει: «Τα στοιχεία για έναν τόσο σημαντικό παράγοντα της ελληνικής οικονομίας, όπως είναι η ναυτιλία, είναι πραγματικά εντυπωσιακά. Παρά το γεγονός ότι ο ελληνικός πληθυσμός αποτελεί το 0,15% του παγκόσμιου πληθυσμού, τα πλοία που μεταφέρουν το 20% του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου ανήκουν σε Έλληνες. Ωστόσο, οι εφοπλιστές, οι προμηθευτές, και οι άνθρωποι που κινούνται πέριξ του λιμανιού, όπως και συνολικά η ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα που σχετίζονται με την υπερφορολόγηση».

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού Αθανάσιος Ευαγγελάκης δεν είναι αισιόδοξος ότι τα προβλήματα που δημιούργησε η κρίση θα επιλυθούν μετά τη λήξη των μνημονίων:

«Θα έχουμε ανάκληση όλων αυτών των επιπτώσεων μέσα από τους αντεργατικούς νόμους που έχουν ψηφισθεί τα προηγούμενα χρόνια; Το αντίθετο. Θα συνεχιστούν αυτοί οι νόμοι και η όποια ανάπτυξη έρθει, θα είναι ανάπτυξη πάνω στα συντρίμμια των εργασιακών δικαιωμάτων. Αυτό λοιπόν το ερώτημα που μπαίνει είναι: ανάπτυξη από ποιόν για ποιόν;»

Ο εμπορικός κόσμος στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας ένιωσε το ισχυρό πλήγμα της οικονομικής κρίσης.  

Ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Πειραιά, Νίκος Μανεσιώτης δηλώνει πως τα τελευταία εννέα χρόνια έκλεισε το ένα τρίτο των εμπορικών καταστημάτων της πόλης:
«Μία επιχείρηση η οποία έχει καθαρά κέρδη 70.000 με 75.000 ευρώ – και πιστέψτε με είναι λίγες οι επιχειρήσεις που έχουν κέρδη αυτού του επιπέδου – πληρώνει φόρους, η δικιά μου εταιρεία, από 55% έως 65%. Από τις 75.000 λοιπόν αφαιρούμε το ποσοστό αυτό σαν φόρους και μας μένουν 30.000. Από τις 30.000 όμως, καλούμαι, επειδή συνολικά έχω εισόδημα πάνω από 70.000 να πληρώσω κι άλλες 20.000 σε ασφαλιστικές εισφορές. Τελικά μετά από ένα χρόνο μεγάλης προσπάθειας από τις 70.000 καθαρά κέρδη έχουν μείνει μόνο 10.000 κάτι λιγότερο δηλαδή από 1.000 ευρώ το μήνα».

Οι στόχοι και η αναπτυξιακή στρατηγική της κυβέρνησης


Ορισμένοι ελπίζουν πως από τα τέλη Αυγούστου η Ελλάδα προσπερνά τον ύφαλο της οικονομικής κρίσης. Δεν είναι όμως λίγοι κι εκείνοι που πιστεύουν ότι το σκάφος της ελληνικής οικονομίας έχει υποστεί σοβαρές ρωγμές και θα απαιτηθεί χρόνος ώστε να γίνει πάλι αξιόπλοο.

Οι απλοί πολίτες δεν έχουν αισθανθεί ακόμη κάποια αλλαγή στην ζωή τους από την αύξηση των επενδύσεων στη χώρα. Η Μαϊτρέι Σιθαράμαν συνάντησε τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη για να μάθει πότε θα γίνει αισθητή στους πολίτες η ανάπτυξη της οικονομίας:

Μαϊτρέι Σιθαράμαν, Euronews: Κύριε αντιπρόεδρε, τι μας έχετε φέρει για να δείξετε πού κατευθύνεται η Ελλάδα τώρα, μετά από πολλά χρόνια πόνου;

Γιάννης Δραγασάκης, Αντιπρόεδρος Κυβέρνησης: Έφερα ένα μικρό πλοίο για το νέο ταξίδι που πρέπει να κάνουμε ως χώρα τώρα και έφερα και κάτι, το οποίο για εμάς είναι πυξίδα, είναι η νέα αναπτυξιακή στρατηγική. Στην πραγματικότητα η Ελλάδα για πρώτη φορά αποκτά μια εθνική αναπτυξιακή στρατηγική, η οποία περιγράφει σκοπούς και μέσα, τί θέλουμε να κάνουμε και πώς να το κάνουμε και πού θέλουμε να πάμε. Ακόμα και σε περιπτώσεις που αν κάτι δεν πάει καλά στις αγορές έχουμε ισχυρά συναλλαγματικά αποθέματα. Όλοι αυτοί οι παράγοντες είναι αρκετοί για να εμπνεύσουν εμπιστοσύνη.

Μαϊτρέι Σιθαράμαν, Euronews: Τελικά, η ανάπτυξη έρχεται στην πραγματικότητα με βάση μια στρατηγική, ένα ξεκάθαρο και βιώσιμο σχέδιο. Έχετε τέτοιο σχέδιο;

Γιάννης Δραγασάκης, Αντιπρόεδρος Κυβέρνησης: Ξέρουμε ότι το 2020 θα έχουμε πετύχει αυτούς ή τους άλλους στόχους σε διάφορους τομείς. Άρα έχουμε στόχους και χρονοδιαγράμματα, άρα μπορείς κανείς να ελέγξει την απόδοση της κυβέρνησης. Το δεύτερο το οποίο λέμε είναι ότι ήδη έχουμε θεσμοθετήσει σταθερές σε ορισμένους τομείς. Παραδείγματος χάριν, εάν έρθει μια μεγάλη επένδυση στην Ελλάδα, θα μπορεί να έχει το ίδιο φορολογικό καθεστώς για 12 χρόνια. Δεν πρόκειται να το αλλάξει κανείς. Επομένως, όταν μιλάμε για επενδύσεις στην Ελλάδα, μιλάμε για την ανάγκη να ενισχύσουμε μία δυναμική που ήδη αρχίζει και εκδηλώνεται. Με τα κόκκινα δάνεια, με τις τράπεζες, έχει αρχίσει η πώληση κόκκινων δανείων και έχει αρχίσει η αναδιάρθρωση πολλών επιχειρήσεων.

Μαϊτρέι Σιθαράμαν, Euronews: Πώς σχεδιάζετε να ισορροπήσετε τις ανάγκες των πολιτών με την μεταρρυθμιστική σας ατζέντα;

Γιάννης Δραγασάκης, Αντιπρόεδρος Κυβέρνησης: Πώς επιστρέφει η κανονικότητα και για τους πολίτες; Αυτό είναι ένα κρίσιμο θέμα. Θα επαναφέρουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στους εργαζόμενους, ναι, θα καταργήσουμε το νόμο που πάγωνε τον κατώτατο μισθό, όμως προβλέπονται συγκεκριμένες διαδικασίες για να υπάρξει αύξηση του κατώτατου μισθού και αυτό θα γίνει. Για αυτό μιλάμε για ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς.

Μαϊτρέι Σιθαράμαν, Euronews: Τελικά, ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό; Θα είναι εταιρείες, θα είναι ιδιώτες;

Γιάννης Δραγασάκης, Αντιπρόεδρος Κυβέρνησης: Βρισκόμαστε σε διάλογο με τον επιχειρηματικό χώρο όσον αφορά ποιους φόρους να μειώσουμε. Κάποιος μπορεί να μειώσει τη φορολογία στα κέρδη, μπορεί να μειώσει τη φορολογία στις επενδύσεις, μπορεί να αυξήσει το ποσοστό απόσβεσης. Έχουμε αποφασίσει ότι τον πρώτο χρόνο το 70% των πόρων θα πάει στη μείωση της φορολογίας και το 30% θα πάει στην αύξηση των δαπανών.

Μαϊτρέι Σιθαράμαν, Euronews: Ποιά είναι τα τρία πράγματα στα οποία η κυβέρνησή σας είναι αμετακίνητη;

Γιάννης Δραγασάκης, Αντιπρόεδρος Κυβέρνησης: Με τους μισθούς, θα δημιουργήσουμε τις συνθήκες που θα επιτρέπουν στους εργαζόμενους να διεκδικούν, μέσω διαπραγματεύσεων, τη βελτίωση των εισοδημάτων τους. Όσον αφορά στις συντάξεις, θα αποφύγουμε περαιτέρω περικοπές. Το λέω αυτό διότι οι μεταρρυθμίσεις ταυτίστηκαν με αρνητικό περιεχόμενο. Τώρα μιλάμε για αλλαγές, για μετασχηματισμούς που ο ίδιος ο λαός θα βλέπει το θετικό αποτέλεσμά τους.
euronews

Όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία - Ποιες οι αρμοδιότητές της, ποια κράτη συμμετέχουν και άλλες χρήσιμες πληροφορίες...

 
Στις 8 Ιουνίου 2017, 20 κράτη μέλη της ΕΕ κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία ως προς τη σύσταση της νέας Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στο πλαίσιο ενισχυμένης συνεργασίας.
 
Ο κανονισμός για τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στις 12 Οκτωβρίου 2017 και τέθηκε σε ισχύ στις 20 Νοεμβρίου 2017.

Την 1η Αυγούστου 2018, η Επιτροπή επιβεβαίωσε τη συμμετοχή των Κάτω Χωρών στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, ενώ στις 7 Αυγούστου 2018, η Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι η Μάλτα θα είναι το 22ο κράτος μέλος της ΕΕ που θα συμμετάσχει στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.

Τι είναι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία;

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θα είναι μια ανεξάρτητη και αποκεντρωμένη εισαγγελική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αρμοδιότητες έρευνας, άσκησης διώξεων και παραπομπής στη δικαιοσύνη εγκλημάτων που επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό της ΕΕ, όπως η απάτη, η διαφθορά ή η διασυνοριακή απάτη στον τομέα του ΦΠΑ για ποσά μεγαλύτερα των 10 εκατομμυρίων ευρώ.
Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θα λειτουργεί ως ενιαία αρχή σε όλα τα συμμετέχοντα κράτη μέλη και θα συνδυάζει ευρωπαϊκές και εθνικές προσπάθειες επιβολής του νόμου σε μια ενιαία, αδιάλειπτη και αποδοτική προσέγγιση.

Γιατί χρειαζόμαστε Ευρωπαϊκή Εισαγγελία;

Σήμερα, τα οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ δεν προστατεύονται επαρκώς και η διασυνοριακή απάτη στον τομέα του ΦΠΑ προκαλεί σημαντικές απώλειες στους εθνικούς προϋπολογισμούς.
Καταρχάς, τα υπάρχοντα όργανα της ΕΕ —η OLAF (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης), η Eurojust (ο οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη συνεργασία στον τομέα της ποινικής δικαιοσύνης) και η Ευρωπόλ (Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία)— δεν μπορούν να διενεργούν ποινικές έρευνες ή να ασκούν διώξεις σε υποθέσεις απάτης. Η OLAF μπορεί να ενημερώνει μόνο για τα αποτελέσματα των διοικητικών της ερευνών τις αρμόδιες εθνικές αρχές, οι οποίες στη συνέχεια αποφασίζουν ανεξάρτητα εάν πρέπει ή όχι να κινηθεί ποινική δίωξη με βάση τις διαπιστώσεις της OLAF.

Δεύτερον, οι προσπάθειες των εθνικών διωκτικών αρχών είναι αποσπασματικές και περιορίζονται στα όρια στα εκάστοτε οικείου κράτους μέλους, τα οποία δεν λαμβάνουν πάντοτε τα μέτρα που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των εγκλημάτων εις βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ. Σήμερα, μόνο περίπου το 50% των συστάσεων για κίνηση δικαστικών διαδικασιών τις οποίες απευθύνει η OLAF στις εθνικές εισαγγελικές αρχές καταλήγουν σε παραπομπή στη δικαιοσύνη. Επιπλέον, τα ποσοστά παραπομπής διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των κρατών μελών.

Τρίτον, ο μικρός αριθμός διώξεων συνοδεύεται από χαμηλά ποσοστά ανάκτησης των ποσών που έχουν χαθεί λόγω απάτης. Τα πρόσωπα που διαπράττουν απάτες σε βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ ή που δημιουργούν περίπλοκα σχήματα για τη διάπραξη απάτης στον τομέα του ΦΠΑ, με απώλεια εσόδων για τους εθνικούς προϋπολογισμούς τουλάχιστον 50 δισεκατομμύρια ευρώ, γνωρίζουν ότι έχουν πολλές πιθανότητες να οικειοποιηθούν το προϊόν των εγκλημάτων τους, καθώς βασίζονται στην έλλειψη συνεκτικής επιβολής του νόμου στην ΕΕ.

Ποια θα είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας;

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θα είναι μια ανεξάρτητη και εξαιρετικά εξειδικευμένη εισαγγελική υπηρεσία. Οι εισαγγελείς της θα έχουν δικαίωμα να διενεργούν συντονισμένες έρευνες σε όλα τα συμμετέχοντα κράτη μέλη, ανταλλάσσοντας πληροφορίες με ταχείες διαδικασίες και καταβάλλοντας κοινές προσπάθειες για τη διασφάλιση του συντονισμού των ερευνών, την ταχεία δέσμευση ή κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων και, όπου απαιτείται, την υποβολή αιτημάτων σύλληψης υπόπτων, και όλα αυτά στο πλαίσιο μιας κοινής ευρωπαϊκής στρατηγικής για τη διενέργεια ερευνών και την άσκηση διώξεων.

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θα εκμεταλλεύεται τις δυνατότητες των κρατών μελών και θα συγκεντρώνει εμπειρογνωσία σε τομείς όπως η ανάλυση του εγκλήματος, η φορολογία, η λογιστική ή η πληροφορική και θα εγγυάται ομαλούς διαύλους επικοινωνίας χωρίς γλωσσικούς φραγμούς. Οι εισαγγελείς της θα συνεργάζονται με απρόσκοπτες διαδικασίες ως μέλη μιας ενιαίας υπηρεσίας, υπερβαίνοντας το πλαίσιο της χρονοβόρας και περίπλοκης ad hoc συνεργασίας ανά υπόθεση μεταξύ διαφορετικών εθνικών αρχών.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θα έχει μια ευρύτερη εικόνα της κατάστασης και ως εκ τούτου θα εντοπίζει και θα παρακολουθεί ευκολότερα υποθέσεις απάτης και άλλα εγκλήματα.

Ποια θα είναι η δομή της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας;

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θα δομηθεί σε δύο επίπεδα: σε κεντρικό και σε εθνικό. Το κεντρικό επίπεδο θα αποτελείται από τον Ευρωπαίο Γενικό Εισαγγελέα, από 21 Ευρωπαίους Εισαγγελείς (έναν ανά συμμετέχον κράτος μέλος), δύο εκ των οποίων θα είναι αναπληρωτές του Ευρωπαίου Γενικού Εισαγγελέα, από τον διοικητικό διευθυντή και από ειδικό τεχνικό και ανακριτικό προσωπικό. Το αποκεντρωμένο, εθνικό επίπεδο θα αποτελείται από Εντεταλμένους Ευρωπαίους Εισαγγελείς η έδρα των οποίων θα βρίσκεται στα συμμετέχοντα κράτη μέλη. Το κεντρικό επίπεδο θα εποπτεύει τη διενέργεια ερευνών και την άσκηση διώξεων σε εθνικό επίπεδο.

Ποια θα είναι τα καθήκοντα των Εντεταλμένων Ευρωπαίων Εισαγγελέων;

Οι Ευρωπαίοι Εντεταλμένοι Εισαγγελείς θα είναι λειτουργοί της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Κατά κανόνα, οι Ευρωπαίοι Εντεταλμένοι Εισαγγελείς θα διενεργούν έρευνες και θα ασκούν διώξεις στο κράτος μέλος στο οποίο βρίσκονται, σε στενή συνεργασία με τις εθνικές διωκτικές αρχές και εφαρμόζοντας την εθνική νομοθεσία. Οι ενέργειές τους θα συντονίζονται από μια κεντρική αρχή της οποίας θα προΐσταται ο Ευρωπαίος Γενικός Εισαγγελέας, ο οποίος θα διασφαλίζει τη συνοχή και την αποδοτικότητα των ενεργειών αυτών σε όλα τα συμμετέχοντα κράτη μέλη.

Χάρη σ' αυτήν την αποκεντρωμένη δομή, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θα μπορεί να έχει άμεση πρόσβαση στην εθνική εμπειρογνωσία, όπως για παράδειγμα στην ενδελεχή γνώση του εθνικού δικαστικού συστήματος και της τοπικής γλώσσας, στη δομή των τοπικών εισαγγελικών αρχών, στην πρακτική εμπειρία στον χειρισμό υποθέσεων ενώπιον των τοπικών δικαστηρίων κ.λπ.
Οι Ευρωπαίοι Εντεταλμένοι Εισαγγελείς θα μπορούν να συνεχίσουν να ασκούν τα καθήκοντά τους ως εθνικοί εισαγγελείς, έχοντας έτσι διττό ρόλο. Ωστόσο, όταν ενεργούν κατόπιν εντολής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, θα είναι πλήρως ανεξάρτητοι από τις εθνικές εισαγγελικές αρχές στις οποίες υπάγονται.

Πώς θα επιλεγούν οι Εισαγγελείς της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας;

Ο Ευρωπαίος Γενικός Εισαγγελέας και οι Ευρωπαίοι Εισαγγελείς θα επιλεγούν από επιτροπή επιλογής. Γιʼ αυτόν τον λόγο, η Επιτροπή πρότεινε, στις 31 Ιουλίου 2018, εκτελεστική απόφαση του Συμβουλίου για τον διορισμό των μελών της εν λόγω επιτροπής. Κύριο καθήκον της επιτροπής επιλογής θα είναι να καταρτίσει κατάλογο των επικρατέστερων υποψηφίων για τη θέση του Ευρωπαίου Γενικού Εισαγγελέα και να αξιολογήσει τα προσόντα των υποψηφίων Ευρωπαίων Εισαγγελέων πριν από τον διορισμό τους από το Συμβούλιο.

Η επιτροπή θα αποτελείται από δώδεκα πρόσωπα. Θα έχουν όλα υπηρετήσει ως πρώην μέλη του Δικαστηρίου της ΕΕ και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, πρώην εθνικά μέλη της Eurojust, μέλη εθνικών ανώτατων δικαστηρίων ή ανώτατοι γενικοί εισαγγελείς ή δικηγόροι. Όσον αφορά τη σύνθεση της ομάδας, η Επιτροπή έχει λάβει υπόψη την ανάγκη γεωγραφικής ισορροπίας, την ισορροπία μεταξύ των φύλων και τη δέουσα εκπροσώπηση των νομικών συστημάτων των κρατών μελών που συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.

Μετά την έγκριση αυτής της πρότασης, το Συμβούλιο αναμένεται να συζητήσει και να εγκρίνει την εκτελεστική απόφαση του Συμβουλίου με την οποία θα διορίζονται τα μέλη της επιτροπής επιλογής. Σ' αυτή τη βάση, η επιτροπή επιλογής αναμένεται να αναλάβει τα καθήκοντά της στις αρχές Οκτωβρίου 2018. Η επιτροπή επιλογής αναμένεται να ασκεί τα καθήκοντά της αναφορικά με την επιλογή του Ευρωπαίου Γενικού Εισαγγελέα και των Ευρωπαίων Εισαγγελέων μέχρι τα τέλη του 2019.

Ποια είναι η νομική βάση για την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία;

Η συνθήκη της Λισαβόνας δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην καταπολέμηση του σοβαρού οικονομικού εγκλήματος με διασυνοριακή διάσταση. Η νομική βάση και οι κανόνες για τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας προβλέπονται στο άρθρο 86 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), το οποίο ορίζει τα εξής:

«Για την καταπολέμηση των αδικημάτων που θίγουν τα οικονομικά συμφέροντα της Ένωσης, το Συμβούλιο, αποφασίζοντας σύμφωνα με ειδική νομοθετική διαδικασία μέσω κανονισμών, μπορεί να συστήσει Ευρωπαϊκή Εισαγγελία εκ της Eurojust.»

Το άρθρο 86 της ΣΛΕΕ προβλέπει επίσης τη δυνατότητα σύστασης της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας μέσω ενισχυμένης συνεργασίας, εάν το επιθυμεί ομάδα 9 τουλάχιστον κρατών μελών της ΕΕ.
Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θα είναι αρμόδια για αδικήματα που επηρεάζουν τον προϋπολογισμό της Ένωσης, όπως ορίζεται στην οδηγία σχετικά με την καταπολέμηση της απάτης εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης μέσω του ποινικού δικαίου (οδηγία ΠΟΣ), που εκδόθηκε στις 5 Ιουλίου 2017.

Τι είναι η ενισχυμένη συνεργασία; Έχει νόημα η σύσταση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας μέσω αυτής;

Η ενισχυμένη συνεργασία είναι μια διαδικασία στο πλαίσιο της οποίας τουλάχιστον εννέα κράτη μέλη συμφωνούν να προχωρήσουν στην καθιέρωση στενότερης συνεργασίας σε έναν συγκεκριμένο τομέα. Η διαδικασία αυτή έχει εφαρμοστεί στους τομείς της νομοθεσίας για το διαζύγιο, για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας και για τις περιουσιακές σχέσεις των συζύγων και των καταχωρισμένων συντρόφων.

Με τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, 22 κράτη μέλη επιθυμούν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να ενισχύσουν την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης.
Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θα αποτελεί βασικό παράγοντα στην καταπολέμηση των εγκλημάτων σε βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ. Αυτό θα είναι σημαντικό βήμα για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ.

Τα μη συμμετέχοντα κράτη μέλη θα έχουν πάντοτε τη δυνατότητα να προσχωρήσουν στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία αργότερα.

Ποια κράτη μέλη θα συμμετάσχουν στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία;

Στις 8 Ιουνίου 2017, 20 κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν σε μια γενική προσέγγιση αναφορικά με τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στο πλαίσιο ενισχυμένης συνεργασίας. Ο κανονισμός (ΕΕ) 2017/1939 σχετικά με την εφαρμογή ενισχυμένης συνεργασίας για τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στις 12 Οκτωβρίου 2017 και τέθηκε σε ισχύ την 20 Νοεμβρίου 2017. Τα κράτη μέλη που συμμετέχουν από την έναρξη ισχύος του κανονισμού είναι τα εξής: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Εσθονία, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχική Δημοκρατία και Φινλανδία.

Στις 1 Αυγούστου 2018, οι Κάτω Χώρες ήταν το 21ο κράτος μέλος που συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Σήμερα, η Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι η Μάλτα θα είναι το 22ο κράτος μέλος που θα συμμετάσχει στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία*.

Στο στάδιο αυτό, δεν επιθυμούν όλα τα κράτη μέλη να συμμετάσχουν στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Ωστόσο, τα μη συμμετέχοντα κράτη μέλη μπορούν να προσχωρήσουν σ' αυτήν οποιαδήποτε στιγμή μετά την έκδοση του κανονισμού.

Γιατί να μην καταπολεμάται η απάτη απευθείας από τα κράτη μέλη;

Επί του παρόντος, μόνο οι εθνικές αρχές μπορούν να διεξάγουν έρευνες και να ασκούν διώξεις για απάτη σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης. Ωστόσο, οι εξουσίες τους περιορίζονται εντός των εθνικών συνόρων. Τα εγκλήματα κατά του προϋπολογισμού της ΕΕ είναι συχνά περίπλοκα. Διαπράττονται με τη συμμετοχή πολλών δραστών, με βάση πολυσύνθετα και λεπτομερή σχέδια, και επεκτείνονται σε διάφορες χώρες και σε διαφορετικές έννομες τάξεις. Επιπλέον, για να είναι αποτελεσματική η διεξαγωγή έρευνας σε υποθέσεις απάτης απαιτείται ενδελεχής γνώση του σχετικού νομικού και διοικητικού πλαισίου.

Η αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών είναι δύσκολη λόγω των διαφορετικών συστημάτων ποινικού δικαίου, ασαφειών ως προς τη δικαιοδοσία, χρονοβόρων διαδικασιών νομικής συνδρομής, γλωσσικών προβλημάτων, έλλειψης πόρων και διαφορετικών προτεραιοτήτων.

Για τους λόγους αυτούς, οι υποθέσεις απάτης σε βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ μπορεί να θεωρούνται τελικά σε εθνικό επίπεδο χρονοβόρες και απαιτητικές από άποψη ανθρώπινων πόρων. Ως εκ τούτου, ενδέχεται να μη διερευνώνται καθόλου ή να μπαίνουν στο αρχείο αμέσως μόλις προκύψουν δυσκολίες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ενδέχεται οι εθνικές αρχές να αποφασίζουν να διεξαγάγουν έρευνες μόνο για το μέρος του εγκλήματος το οποίο τις αφορά σε εθνικό επίπεδο, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις δυνητικά πολύ ευρύτερες επιπτώσεις μιας διεθνούς υπόθεσης απάτης.

Τι θα αλλάξει με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία;

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θα λειτουργεί ως ενιαία υπηρεσία σε όλα τα συμμετέχοντα κράτη μέλη και δεν θα χρειάζεται να βασίζεται στα παραδοσιακά εργαλεία του δικαίου της ΕΕ για τη συνεργασία μεταξύ των δικαστικών αρχών των διαφόρων κρατών μελών.

Θα συγκεντρώνει εμπειρογνωμοσύνη και πείρα και θα λειτουργεί ως ενιαία υπηρεσία σε όλα τα συμμετέχοντα κράτη μέλη. Θα είναι σε θέση να ενεργεί άμεσα σε διασυνοριακές υποθέσεις, χωρίς να απαιτούνται χρονοβόρες διαδικασίες δικαστικής συνεργασίας. Θα έχει επίσης το περιθώριο να ακολουθεί ενιαία πολιτική σε ό,τι αφορά την άσκηση διώξεων, βάζοντας έτσι τέλος στην υφιστάμενη αποσπασματική προσέγγιση.

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θα υπερβεί τα υπάρχοντα προβλήματα και θα χειρίζεται υποθέσεις απάτης που αφορούν χρήματα της ΕΕ άνω του ποσού των 10.000 ευρώ, καθώς και περίπλοκες υποθέσεις διασυνοριακής απάτης στον τομέα του ΦΠΑ στις οποίες η ζημία θα υπερβαίνει τα 10 εκατ. ευρώ.
Αναμένεται ότι η σύσταση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας θα οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά την άσκηση διώξεων και την ανάκτηση χρηματικών ποσών που χάθηκαν λόγω απάτης.

Πώς θα διασφαλιστεί η ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας;

Καταρχάς, ο κανονισμός ορίζει ότι το προσωπικό της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας ενεργεί προς το συμφέρον της Ένωσης συνολικά και ούτε ζητεί ούτε λαμβάνει οδηγίες από οποιονδήποτε εξωτερικό παράγοντα. Αυτό διασφαλίζει ότι τα θεσμικά και λοιπά όργανα και οργανισμοί της Ένωσης, καθώς και τα κράτη μέλη θα σέβονται την ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και δεν θα επιδιώκουν να την επηρεάσουν κατά την άσκηση των καθηκόντων της.

Δεύτερον, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θα είναι διαρθρωτικά ανεξάρτητη καθώς δεν θα εντάσσεται σε κανένα θεσμικό όργανο ή υπηρεσία της ΕΕ.

Τρίτον, ο Ευρωπαίος Γενικός Εισαγγελέας θα διορίζεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο κατόπινανοικτής πρόσκλησης για υποβολή υποψηφιοτήτων. Μια ομάδα που θα αποτελείται από πρώην μέλη του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, μέλη των εθνικών ανώτατων δικαστηρίων, των εθνικών εισαγγελικών αρχών και/ή δικηγόρους αναγνωρισμένου κύρους θα συμβάλλει στη σύνταξη του καταλόγου τελικής επιλογής με τους επικρατέστερους υποψηφίους. Η θητεία του Ευρωπαίου Γενικού Εισαγγελέα περιορίζεται σε εφτά χρόνια και δεν είναι ανανεώσιμη, έτσι ώστε να διασφαλίζεται ότι ο Ευρωπαίος Γενικός Εισαγγελέας δεν θα επηρεάζεται από σκοπιμότητες με στόχο την ανανέωσή της. Ο Ευρωπαίος Γενικός Εισαγγελέας παύεται μόνο με απόφαση του Δικαστηρίου, κατόπιν αιτήματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου ή της Επιτροπής.

Τέταρτον, σε ό,τι αφορά τους Ευρωπαίους Εντεταλμένους Εισαγγελείς, ο κανονισμός διασφαλίζει ότι οι εθνικοί εισαγγελείς που διορίζονται για να εργαστούν για την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θα είναι τελείως ανεξάρτητοι από τις εθνικές εισαγγελικές αρχές.

Τι ισχύει για τα δικονομικά δικαιώματα των υπόπτων;

Είναι σημαντικό να ενισχυθούν οι νομικές εγγυήσεις για την προστασία των φυσικών και των νομικών προσώπων που αποτελούν αντικείμενο έρευνας ή κατά των οποίων ασκείται δίωξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κανονισμός περιλαμβάνει ένα ενισχυμένο και ολοκληρωμένο σύνολο δικονομικών εγγυήσεων, που θα διασφαλίζει την προστασία των δικαιωμάτων των υπόπτων και των άλλων προσώπων που εμπλέκονται σε έρευνες της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, με βάση τόσο την υφιστάμενη νομοθεσία της ΕΕ όσο και τα εθνικά δικαιώματα υπεράσπισης.

Ο κανονισμός διασφαλίζει ότι ο ύποπτος έχει όλα τα δικαιώματα που του παρέχει η νομοθεσία της ΕΕ και ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα δικαιώματα αυτά παρατίθενται ρητά και περιλαμβάνουν τα εξής:
 • το δικαίωμα σε διερμηνεία και μετάφραση,
 • το δικαίωμα ενημέρωσης και πρόσβασης στο υλικό της δικογραφίας,
 • το δικαίωμα πρόσβασης σε δικηγόρο και επικοινωνίας με τρίτα πρόσωπα και ενημέρωσής τους σε περίπτωση κράτησης,
 • το δικαίωμα σιωπής και σεβασμού του τεκμηρίου αθωότητας,
 • το δικαίωμα στο ευεργέτημα της πενίας,
 • το δικαίωμα προσκόμισης αποδεικτικών στοιχείων, ορισμού εμπειρογνωμόνων και εξέτασης μαρτύρων.
Επιπλέον, ο ύποπτος έχει τα δικαιώματα υπεράσπισης που αναγνωρίζονται από την εθνική νομοθεσία η οποία διέπει τη διαδικασία.

Ποιος θα είναι ο ρόλος της Eurojust μετά τη συγκρότηση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας;

Η Eurojust βοηθά τις εθνικές ερευνητικές και διωκτικές αρχές να συνεργάζονται και να συντονίζουν τις ενέργειές τους σε 1.500 περίπου διασυνοριακές υποθέσεις κάθε χρόνο. Έχει συμβάλει στη δημιουργία αμοιβαίας εμπιστοσύνης και στη γεφύρωση των μεγάλων διαφορών που παρουσιάζουν τα νομικά συστήματα και οι νομικές παραδόσεις στην ΕΕ. Ωστόσο, η Eurojust δεν έχει αρμοδιότητα για τη διενέργεια ποινικών ερευνών ή για την άσκηση διώξεων σε υποθέσεις απάτης. Το 2013, η Επιτροπή πρότεινε τη μεταρρύθμιση της Eurojust με στόχο να βελτιωθεί περαιτέρω η συνολική λειτουργία της και να δοθεί η δυνατότητα στο συλλογικό της όργανο και στα εθνικά μέλη της να επικεντρωθούν στα επιχειρησιακά τους καθήκοντα, δηλαδή στον συντονισμό και την ενθάρρυνση της συνεργασίας μεταξύ των εθνικών δικαστικών αρχών στην καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος.

Η νέα Eurojust που θα προκύψει από τη μεταρρύθμιση θα στηρίζει την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία στην καταπολέμηση της απάτης σε βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ. Θα συμβάλλει στη διασφάλιση του συντονισμού των ερευνών της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας με τις ανακριτικές αρχές των κρατών μελών τα οποία δεν συμμετέχουν στη σύσταση της Εισαγγελίας. Η Eurojust μπορεί να παρέχει στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία υποστήριξη και δικούς της διοικητικούς πόρους. Οι λεπτομέρειες της ρύθμισης αυτής θα καθοριστούν με συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και της Eurojust.

Ποιος θα είναι ο ρόλος της OLAF μετά τη συγκρότηση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας;

Η OLAF θα παραμείνει αρμόδια για διοικητικές έρευνες παρατυπιών, συμπεριλαμβανομένων υποθέσεων απάτης, που πλήττουν τα οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ, καθώς και σοβαρά παραπτώματα του προσωπικού της ΕΕ.

Καθώς δεν συμμετέχουν όλα τα κράτη μέλη στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, η OLAF θα συνεχίσει τις διοικητικές έρευνές της σε σχέση με τα μη συμμετέχοντα κράτη μέλη με τον ίδιο τρόπο όπως και σήμερα.

Στα συμμετέχοντα κράτη μέλη, στους τομείς που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και η OLAF θα πρέπει να εγκαθιδρύσουν και να διατηρούν στενή συνεργασία με στόχο την εξασφάλιση της συμπληρωματικότητας των εντολών τους και την αποφυγή αλληλεπικαλύψεων. Στο πλαίσιο αυτό, η OLAF δεν θα κινεί διοικητική έρευνα παράλληλη με έρευνα που διεξάγεται από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για τα ίδια πραγματικά περιστατικά. Στις περιπτώσεις αυτές, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία μπορεί να ζητήσει από την OLAF να υποστηρίξει ή να συμπληρώσει τις ενέργειες της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Αντιθέτως, στις περιπτώσεις που η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία δεν διεξάγει έρευνα, η OLAF θα διατηρεί την εξουσία να κινήσει διοικητική έρευνα με δική της πρωτοβουλία, σε στενή διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, και η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θα μπορεί να παρέχει στην OLAF σχετικές πληροφορίες ώστε η τελευταία να εξετάζει τις ενδεδειγμένες διοικητικές ενέργειες.

Στις 23 Μαΐου 2018, η Επιτροπή πρότεινε να τροποποιηθεί ο κανονισμός (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 883/2013 σχετικά με τις έρευνες που πραγματοποιούνται από την OLAF, με σκοπό να διασφαλιστεί ότι η OLAF καθίσταται στενός και αξιόπιστος εταίρος της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, και ότι συνεχίζει να διενεργεί διοικητικές έρευνες για να συμπληρώσει το έργο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.

Η στενή συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και της OLAF —και η συνέχιση των δραστηριοτήτων της OLAF στο πλαίσιο της εντολής της— θα οδηγήσει σε σημαντική βελτίωση της προστασίας των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης.

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θα αρχίσει να συλλαμβάνει άτομα με δικό της αστυνομικό σώμα;

Όχι. Μόνο οι εθνικές αρχές θα μπορούν να συλλαμβάνουν υπόπτους για αδικήματα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Οι Εντεταλμένοι Ευρωπαίοι Εισαγγελείς θα διεξάγουν έρευνες και θα ασκούν διώξεις στα συμμετέχοντα κράτη μέλη σε συνεργασία με την εθνική αστυνομία και τις διωκτικές αρχές. Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θα μπορεί να ζητά από τις δικαστικές αρχές τη σύλληψη υπόπτου μόνο εφόσον θεωρεί ότι η σύλληψη είναι απολύτως αναγκαία για τις έρευνες που διεξάγει, και εφόσον δεν μπορεί να επιτευχθεί ο ίδιος στόχος με λιγότερο παρεμβατικά μέτρα. Τα αιτήματα αυτά θα αξιολογούνται και θα εγκρίνονται από τις αρμόδιες εθνικές δικαστικές αρχές, σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο.

Πού θα εδρεύει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία;

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θα εδρεύει στο Λουξεμβούργο.

Πότε θα αρχίσει η λειτουργία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας;

Μετά την έναρξη ισχύος του κανονισμού για τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στις 20 Νοεμβρίου 2017, οι εργασίες για τη σύσταση της Υπηρεσίας έχουν αρχίσει. Προβλέπεται ότι, μετά από μια προπαρασκευαστική φάση διάρκειας τριών ετών, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θα αναλάβει τα καθήκοντά της στα τέλη του 2020.
lawspot.gr

Μηχανήματα POS συνδεδεμένα με ελβετικές τράπεζες(!) εντοπίστηκαν -μεταξύ άλλων-  κατά τη διάρκεια ελέγχων από ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στο νησί της Μυκόνου, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Τρίαινα»...


«Λαβράκια» βγάζουν οι έλεγχοι απο τους ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχης Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στο νησί της Μυκόνου στο πλαίσιο της επιχείρησης "Τρίαινα". Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες εντοπίστηκαν στο κατάστημα της Luis Vuitton στο κέντρο της Μυκόνου 2 POS συνδεδεμένα με την Ελβελτία, ενώ άλλο ένα τέτοιο POS εντοπίστηκε στο κατάστημα της ίδιας εταιρείας που λειτουργεί στο Nammos Village.

Μάλιστα στο κατάστημα της Louis Vuitton στο Nammos Village βρέθηκαν Ισπανοί εργαζόμενοι που ήταν ασφαλισμένοι στο Ισπανικό ΙΚΑ και τώρα ερευνάται η νομιμότητα της πρακτικής αυτής.
Τα δύο POS κατασχέθηκαν.

Επίσης στο κέντρο Καλούα στην Παράγκα της Μυκόνου διαπιστώθηκε ύστερα απο τον έλεγχο που διενεργήθηκε οτι δεν είχαν κοπεί αποδείξεις 3.500 ευρώ, ενώ στο κατάστημα τουριστικών ειδών που λειτουργεί στον ίδιο χώρο εμπορεύματα δεν είχαν τιμολόγια αγοράς. Στο κέντρο επιβλήθηκε 48ωρο λουκέτο.

Ακόμη στο γνωστό εστιατόριο Κατρίν στο κέντρο της Μυκόνου κατασχέθηκαν οι ημερήσιες εισπράξεις ύψους 19.000 ευρώ διότι διαπιστώθηκε ότι η επιχείρηση είχε ληξιπρόθεσμες και μη ρυθμισμένες οφειλές προς την εφορία ύψους 380.000 ευρώ.

Λουκέτο 48 ωρών επιβλήθηκε και σε μεγάλο πλυντήριο στη χώρα της Μυκόνου καθώς δεν είχε κόψει 67 αποδείξεις 13.000 ευρώ.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Αυτό που συνέβη στο Μάτι δεν ήταν ατύχημα, ήταν έγκλημα - Τι αναφέρει στη μηνυτήρια αναφορά της...


Μηνυτήρια αναφορά κατέθεσαν τη Δευτέρα στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών η Επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο υπεύθυνος Στρατηγικής και Επικοινωνίας του κινήματος Διαμαντής Καραναστάσης για τις φονικές πυρκαγιές στην Αττική. «Αυτό που συνέβη στο Μάτι δεν ήταν ατύχημα. Ήταν έγκλημα. Ένα ολοκαύτωμα σε καιρό ειρήνης. Ζητάμε την δίωξη και την τιμωρία όλων των υπαιτίων», δήλωσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου...

«Αυτό που κάνουμε είναι το αυτονόητο καθήκον μας, ως πολιτών, απέναντι στους συνανθρώπους μας που χάθηκαν», δήλωσε ο Διαμαντής Καραναστάσης.

Με την μηνυτήρια αναφορά ζητείται η διερεύνηση, δίωξη και τιμωρία των πράξεων και παραλείψεων κρατικών, κυβερνητικών, αυτοδιοικητικών και υπηρεσιακών προσώπων που συνιστούν τα ποινικά αδικήματα της ανθρωποκτονίας κατά συρροή με ενδεχόμενο δόλο, άλλως με βαριά και ενσυνείδητη αμέλεια αμέλεια, της κακουργηματικής έκθεσης κατά συρροή, της παράβασης καθήκοντος αλλά και της απόπειρας συγκάλυψης και υπόθαλψης των υπευθύνων της τραγωδίας.

«Στους θανάτους αυτούς, στους βαρείς τραυματισμούς και στον κίνδυνο ζωής συντέλεσε με τρόπο καθοριστικό σειρά πράξεων και παραλήψεων της κυβέρνησης, της περιφέρειας Αττικής αλλά και του Δήμου Μαραθώνα, της ηγεσίας της αστυνομίας και της πυροσβεστικής, κατά παράβαση των υπηρεσιακών και θεσμικών τους καθηκόντων, με πλήρη επίγνωση του κινδύνου απώλειας ανθρωπίνων ζώων και με την κυνική αποδοχή πραγμάτωσης αυτού του κινδύνου» επισημαίνει στην αναφορά της η κ. Κωνσταντοπούλου.

Μέσα στις 17 σελίδες αυτής περιγράφει σειρά αξιοποίνων κακουργηματικών πράξεων όπως ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο κατά συρροή και έκθεση κατά συρροή από την όποια επήλθε θάνατος ή βαριά βλάβη της υγείας.

«Παρά τον υψηλό βαθμό κινδύνου, που ήταν γνωστός ακόμη και στον Πρωθυπουργό , οι συναρμόδιοι φορείς και υπηρεσίες ήταν εντελώς ανέτοιμοι και εκτός μάχης» αναφέρει. Προσθέτει δε ότι «Το παράπονο των επιζώντων όλων των ηλικιών ήταν «Δεν μας είπε κανείς τίποτα, δεν χτύπησε η καμπάνα δεν ακούσαμε μια σειρήνα...»

Στη συνέχεια δόθηκε Συνέντευξη Τύπου, στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, για το περιεχόμενο της μηνυτήριας αναφοράς από την Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον Διαμαντή Καραναστάση και για τη συνέχιση της συλλογής στοιχείων που θα κατατεθούν στον Εισαγγελέα το επόμενο διάστημα.

Η μηνυτήρια Αναφορά για το Μάτι >>>


Είκοσι δράσεις οι οποίες θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται άμεσα, για την προστασία και τον έλεγχο του δομημένου περιβάλλοντος, τόσο στην Αττική, όσο και σε ολόκληρη τη χώρα, παρουσίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά την χθεσινή ευρεία σύσκεψη στο Λαύριο, παρουσία των αρμόδιων υπουργών, της περιφερειάρχου Αττικής, δασαρχών και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης...


Τίποτα δεν πρόκειται να κουκουλωθεί εν ονόματι κάποιας σκοπιμότητας, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στη φονική πυρκαγιά, ενώ επεσήμανε ότι «θα διερευνηθούν σε βάθος τα πώς και τα γιατί με αδιάβλητες διαδικασίες από αδιάβλητους εμπειρογνώμονες».

«H πρόθεσή μας είναι σαφής: οι περιοχές που έχουν πληγεί θα αναμορφωθούν τάχιστα, αλλά σε νέα βάση με σεβασμό στο περιβάλλον και στους κατοίκους τους», τόνισε ο Πρωθυπουργός, σε δηλώσεις του μετά από τη σύσκεψη για τις πυρκαγιές στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου.
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «ο πόνος από τις ευθύνες γεννά την ευθύνη να μην μείνουμε στα λόγια αλλά να προχωρήσουμε σε δράσεις».

Είπε επίσης ότι στο παρελθόν οι κατά καιρούς ηγεσίες πόνταραν στη λήθη, κι όχι στη λύση.
«Υπήρξαν και στο παρελθόν περιπτώσεις που χρειάστηκαν σκληρές αποφάσεις, για να αντιμετωπιστούν θεμελιώδη ζητήματα, όμως για λόγους είτε πολιτικής δειλίας, είτε ανεπάρκειας, είτε ακόμη χειρότερα πολιτικής -και όχι μόνο- κερδοσκοπίας πάνω σε διαχρονικές στρεβλώσεις, έλειψαν οι τολμηρές αλλά αναγκαίες πολιτικές τομές ή έμειναν στα χαρτιά, στις εξαγγελίες» επεσήμανε.
«Σήμερα όμως δεν μπορούμε, δεν πρέπει και δεν θέλουμε να πάμε παρακάτω με οδηγό τη λήθη. Απόφασή μας τίποτε και κανένας να μην ξεχασθεί», επανέλαβε και υπογράμμισε ότι «οφείλουμε να ξηλώσουμε μία προς μία τις στρεβλώσεις και τις παθογένειες».

Σημείωσε ότι «δεν μπορούμε να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω ώστε να διορθώσουμε πιθανά λάθη», ωστόσο όπως τόνισε, «το συλλογικό συμφέρον μίας ολόκληρης κοινωνίας δεν μπορεί να υποτάσσεται στα συμφέροντα κάποιων ατόμων, ή μίας μειοψηφίας».

Ο Πρωθυπουργός περιέγραψε 20 άμεσες παρεμβάσεις κατά της άναρχης δόμησης, ξεκινώντας από την κατεδάφιση «το αμέσως επόμενο διάστημα» 3.200 αυθαιρέτων στην Αττική, όπως έχει ήδη προαναγγελθεί.

Ανέφερε, δε, ότι θα δρομολογηθούν κατεδαφίσεις αυθαιρέτων και σε άλλες περιοχές της χώρας. Είπε επίσης ότι ενισχύονται κι επιταχύνονται οι διαδικασίες ελέγχου και κατεδαφίσεως για κατασκευές πλησίον του αιγιαλού, βάσει των νόμων.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως αν κάποια αρχή ή υπάλληλος επιλέξει να κάνει τα στραβά μάτια σε περιπτώσεις αυθαίρετων κτισμάτων, να ξέρει ότι τα ψέματα τελείωσαν.
Μεταξύ άλλων, προανήγγειλε ότι:
 •     προχωρά άμεσα η καταγραφή αυθαίρετων κτισμάτων του Δημοσίου
 •     δρομολογούνται 250 νέες προσλήψεις για τη στελέχωση περιφερειακών και τοπικών παρατηρητηρίων δόμησης, κατ' εφαρμογήν του νέου θεσμικού πλαισίου.
 •     σε συνεργασία με το ΤΕΕ τίθεται σε εφαρμογή το ηλεκτρονικό σύστημα αδειοδότησης κατασκευών.
 •     ξεκινά ο δειγματοληπτικός έλεγχος του 5% του καταλόγου των αυθαιρέτων και δημιουργείται νέα πλατφόρμα για καταγραφή όλων των αυθαιρεσιών και παρακολούθηση όλης της πορείας των καταγγελιών.
 •     έως το τέλος του έτους αναρτώνται οι δασικοί χάρτες για το 47% της χώρας.
 •     προχωρά η χάραξη αιγιαλού για όλη τη χώρα, έως τα τέλη του έτους κι η επικύρωσή της έως τα τέλη του 2019.
 •     προχωρά έως τα τέλη του 2019 νομοθετική πρωτοβουλία για οροθέτηση των ρεμάτων σε όλη τη χώρα, ώστε να προληφθούν τα πλημμυρικά φαινόμενα.

«Θα περίμενα μια αυτοκριτική από εκείνους που διοίκησαν επί τόσες δεκαετίες - Αντιμετωπίζουν την τραγωδία ως πολιτική ευκαιρία»

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η δέσμη των 20 παρεμβάσεων «αποτελεί μία συνεκτική προσπάθεια για να αντιμετωπισθεί η μάστιγα της ανεξέλεγκτης δόμησης στη χώρα». Επιρρίπτοντας ευθύνες σε προηγούμενες κυβερνήσεις για ζητήματα δόμησης, είπε ότι «μια από τις βασικές ευθύνες ήταν ο φόβος απέναντι στο πολιτικό κόστος». Πρόσθεσε, δε, ότι «η πολιτική εξουσία πολλές φορές ενθάρρυνε την αυθαιρεσία».

Σε ό,τι αφορά την ανάληψη ευθύνης, είπε ότι «σημαίνει πράξη, σύγκρουση, μάχη», ενώ άφησε εκ νέου αιχμές κατά της αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας πως «θα περίμενα, όπως ανέλαβα το κόστος για ευθύνες που ίσως δεν μου αναλογούν, μία μικρή δόση αυτοκριτικής από εκείνους που, οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, διοίκησαν επί τόσες δεκαετίες τη χώρα, και δημιούργησαν την αυθαιρεσία». «Αντί για αυτοκριτική εκείνοι που ευθύνονται μας κουνούν τώρα το δάκτυλο, αντιμετωπίζοντας την τραγωδία ως πολιτική ευκαιρία», συμπλήρωσε.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «σκύβουμε το κεφάλι σε αυτήν την τραγωδία και αναλαμβάνουμε τις ευθύνες γιατί εμείς κυβερνούμε την χώρα», ενώ σημείωσε πως «το πένθος φαίνεται εδώ και 15 μέρες σε όλες μας τις λέξεις, και σε όλες μας τις κινήσεις. Και κανείς δεν μπορεί να μην σκύψει το κεφάλι, κυριευμένος από τη θλίψη για την απώλεια τόσων συνανθρώπων μας. Κανείς».

Αναλυτικά ολόκληρη η ομιλία του πρωθυπουργού


Η Αττική βίωσε μια  ανείπωτη ανθρώπινη τραγωδία. 

Η Ελλάδα βίωσε μια εθνική τραγωδία. 

Το πένθος είναι εδώ και 15 μέρες παρών σε όλες τις λέξεις, και σε όλες μας τις κινήσεις.
Και κανείς δεν μπορεί να μην σκύψει το κεφάλι, κυριευμένος από τη θλίψη για την απώλεια των συνανθρώπων μας.  

Κανείς.

Είμαστε υποχρεωμένοι, όμως, να σκύψουμε το κεφάλι, και να δούμε και τα πώς, και τα γιατί αυτής της τραγωδίας.  

Και η δική μου υπόσχεση από την πρώτη μέρα ήταν ότι αυτά τα «πώς και τα γιατί», θα διερευνηθούν σε βάθος και σε όλες τους τις διαστάσεις  με αδιάβλητες διαδικασίες και από τους πλέον αδιάβλητους ειδικούς εμπειρογνώμονες. 

Τίποτα δεν πρόκειται να κουκουλωθεί, εν ονόματι οποιασδήποτε σκοπιμότητας.
Ο πόνος, όμως, για ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν, γεννά την ευθύνη να μη μείνουμε στα λόγια, αλλά να αναλάβουμε δράση, ο καθένας στο μέρος που του αναλογεί, ώστε να μη ζήσουμε ποτέ ξανά μια τέτοια τραγωδία.

Ποτέ ξανά.

Αυτή πρέπει να είναι η απόφαση και η επιδίωξη όλων μας.

Και πρώτη από όλους οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες, αλλά και δράση, η πολιτική ηγεσία του τόπου.

Το λέω αυτό, γιατί ξέρετε δεν είναι πάντα αυτονόητο.

Υπήρξαν και στο παρελθόν περιπτώσεις που χρειάστηκαν σκληρές αποφάσεις, για να αντιμετωπιστούν θεμελιώδη ζητήματα.

Όμως για λόγους είτε πολιτικής δειλίας, είτε ανεπάρκειας, είτε ακόμη χειρότερα πολιτικής -και όχι μόνο- κερδοσκοπίας πάνω σε διαχρονικές στρεβλώσεις, έλειψαν οι τολμηρές αποφάσεις και οι γενναίες πολιτικές τομές. Ή έμειναν στα λόγια  και στις εξαγγελίες. 

Δυστυχώς, στις περιπτώσεις φυσικών καταστροφών -και είχαμε αρκετές στο παρελθόν, δεν είναι η πρώτη φορά- οι κατά καιρούς ηγεσίες δεν πόνταραν στη λύση, αλλά στη λήθη. 

Να περάσει ο καιρός, να ξεχαστεί το δράμα και να πάμε παρακάτω.

Σήμερα όμως, φίλες και φίλοι, δεν μπορούμε, δεν πρέπει και δεν θέλουμε να πάμε και δεν θα πάμε ούτε βήμα παρακάτω, με οδηγό τη λήθη.

Απόφασή μας είναι -και το έχω πει πολλές φορές - τίποτα και κανένας να μην  ξεχαστεί.
Η αλήθεια είναι ότι δε μπορούμε να γυρίσουμε το χρόνο πίσω ώστε να διορθώσουμε πιθανά λάθη και παραλείψεις την ώρα του κακού.

Ούτε βεβαίως μπορούμε να ελέγξουμε ακραία κλιματικά φαινόμενα που μας ξεπερνάνε και ίσως έχουμε συχνότερα, το επόμενο διάστημα, παρόμοια.

Όμως μπορούμε και οφείλουμε, που γνωρίζοντας ότι θα ξανάρθουν, να προετοιμαστούμε καλύτερα.
Κυρίως όμως, οφείλουμε να χτυπήσουμε τη γροθιά στο μαχαίρι και να ξηλώσουμε, να γκρεμίσουμε μια- μια τις στρεβλώσεις και τις παθογένειες  του παρελθόντος.

Το χάος της ανεξέλεγκτης δόμησης, που απειλεί ανθρώπινες ζωές, δεν μπορεί από εδώ και στο εξής  να γίνεται ανεκτό.

Οτιδήποτε καταστρέφει δάση και ακρογιαλιές, οτιδήποτε εκπροσωπεί κίνδυνο για τις ανθρώπινες ζωές θα ξηλωθεί. 

Είναι χρέος μας απέναντι στους νεκρούς μας.

Μα πιο πολύ είναι χρέος μας απέναντι στους ζωντανούς. Είναι χρέος μας απέναντι στις επόμενες γενιές.

Για τον λόγο αυτό, αναλαμβάνουμε δράση άμεσα. 

Η πρόθεση μας είναι σαφής. 

Οι περιοχές που έχουν πληγεί θα ανοικοδομηθούν τάχιστα, αλλά σε νέα βάση. Σε νέα βάση που θα εγγυάται τη νομιμότητα, το σεβασμό στο περιβάλλον, και –δεν θα κουραστώ να το επαναλαμβάνω- το σεβασμό στη ζωή των κατοίκων τους. 

Και για το σύνολο των οικισμών στα περίχωρα της Αττικής, θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε το ποτέ ξανά, να μη είναι ένα σύνθημα της στιγμής. 

Και για να υλοποιηθεί αυτή η πρόθεση, χρειάζεται προφανώς ισχυρή πολιτική βούληση, αλλά χρειάζεται και η ομόθυμη, έμπρακτη στήριξη της κάθε αρμόδιας αρχής.  

Μα πάνω απ’ όλα, θα έλεγα, ότι χρειάζεται η στήριξη των κατοίκων αυτών των περιοχών.
Η στήριξη της Ελλάδας, θα έλεγα, όλης της Ελλάδας, που το δράμα στο Μάτι τη συγκλόνισε, και την ώθησε να καταλάβει ότι ήρθε η ώρα να δώσει τη δική της μάχη, για να απαλλαγεί από την επικίνδυνη κληρονομιά ενός φαύλου παρελθόντος. 

Διότι, σε τελική ανάλυση, το συλλογικό συμφέρον μιας ολόκληρης κοινωνίας, δεν μπορεί να υποτάσσεται στους ιδιοτελείς σκοπούς ορισμένων. Μιας μειοψηφίας.

Και αν κάτι μας διδάσκει η πρόσφατη τραγωδία είναι ότι μόνο συλλογικά μπορούμε να αποτρέψουμε στο μέλλον παρόμοιες καταστροφές.

Πριν από λίγο, είχα την ευκαιρία να κουβεντιάσω, σχεδόν δυο ώρες,  κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που προηγήθηκε, με τους Δασάρχες και τους εκπροσώπους της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και της ΚΕΔ, παρουσία της Περιφερειάρχη και των Υπουργών Υποδομών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Και βεβαίως κουβεντιάσαμε στη βάση των αναγκαίων παρεμβάσεων, άμεσων παρεμβάσεων, που σχεδιάζουμε για την αντιμετώπιση του φαινομένου της ανεξέλεγκτης δόμησης.

Και θέλω, ευθύς αμέσως να σας παρουσιάσω 20 άμεσες  παρεμβάσεις, για την προστασία και τον έλεγχο του δομημένου περιβάλλοντος, τόσο στην Αττική, όσο και σε ολόκληρη τη χώρα.
Παρεμβάσεις που αφορούν την επιτάχυνση της εφαρμογής των διατάξεων του.
1. Προχωράμε το αμέσως επόμενο διάστημα, με βάση τη σχετική προτεραιοποίηση, στην κατεδάφιση των 3.200 αυθαίρετων κτισμάτων και κατασκευών που έχουν ήδη τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης, προχωράμε άμεσα, με ευθύνη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Κτίσματα που βρίσκονται στη ζώνη του αιγιαλού, σε αναδασωτέες δασικές εκτάσεις, σε εθνικούς δρυμούς και σε ρέματα της Αττικής και αποτελούν άμεσο κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια. Και το ίδιο θα συμβεί, επαναλαμβάνω και για την υπόλοιπη Ελλάδα. Αυτά τα 3.200 αφορούν την Αττική.

2. Για κάθε αυθαίρετο κτίσμα που εντοπίζεται σε φάση κατασκευής, θα προχωρά άμεσα η κατεδάφιση του.

3. Θεσπίζεται με σχετική νομοθετική πρωτοβουλία το «Πρωτόκολλο συμμόρφωσης» που ελέγχεται από ειδικό ελεγκτή δόμησης.

4. Διατίθενται άμεσα μηχανικοί από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, με στόχο την ενίσχυσή τους σε ανθρώπινο δυναμικό για το διάστημα που απαιτείται, ώστε να πραγματοποιηθούν οι κατεδαφίσεις που έχουν προτεραιοποιηθεί.

5. Ξεκινά άμεσα η καταγραφή και χαρτογράφηση των περιφράξεων σε παραλίες, μέσω του Μητρώου ελεγκτών δόμησης και την αξιοποίηση άλλων διαθέσιμων μηχανισμών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

6. Ενισχύονται και επιταχύνονται οι διαδικασίες ελέγχου και κατεδαφίσεων για περιφράξεις σε απόσταση 500 μέτρων από τη ζώνη του αιγιαλού σε περιοχές εκτός σχεδίου δόμησης. Πρόκειται για την εφαρμογή του νόμου 1337 του 1983.
Και νομοθετούμε άμεσα τις επόμενες ημέρες, παράλληλη διαδικασία κατεδαφίσεων, από αυτήν που αναλαμβάνει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, κατεδαφίσεων εξπρές, μαντρότοιχων στις παραλίες με άμεση εκτελεστή Κοινή Υπουργική Απόφαση, όπως προβλέπει ο νόμος 1337 του 1983.
Χρειάστηκαν τελικά να περάσουν 35 ολόκληρα χρόνια για να βρεθεί μια κυβέρνηση να υλοποιήσει ένα νόμο που ψηφίστηκε το 1983 και εμπνευστής του οποίου ήταν ο αείμνηστος Αντώνης Τρίτσης.

7. Δίνεται η δυνατότητα άμεσου εντοπισμού και κατεδαφίσεων αυθαίρετων κατασκευών, με Κοινή
Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος Ενέργειας  και Εσωτερικών, σε εφαρμογή της πρόσφατης νομοθέτησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 
Και να το πω απλά και κατανοητά: 
 Αν κάποια αρμόδια αρχή, ή υπάλληλός της – και το λέω, διότι έχει συμβεί κατά κόρον τις τελευταίες δεκαετίες – επιλέξει να κάνει τα στραβά μάτια σε περιπτώσεις αυθαίρετων κτισμάτων, να ξέρει ότι τα ψέματα τελείωσαν. 
Θα αρκεί μια σχετική Υπουργική Απόφαση για να επιβληθεί, επιτέλους, η νομιμότητα.

8. Προχωρά άμεσα η αποστολή των στοιχείων αυθαιρέτων κτισμάτων του δημοσίου, των ΟΤΑ, και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, στην αρμόδια δομή του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

9. Προχωρούν άμεσα 250 νέες προσλήψεις για την στελέχωση των Περιφερειακών Παρατηρητηρίων, Περιφερειακές Διευθύνσεις Ελέγχου Δόμησης λέγονται, και των Τοπικών Παρατηρητηρίων (Τμήματα Ελέγχου Δόμησης) κατά εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου. 

10. Από τις 15 Οκτωβρίου, σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο, τίθεται σε πλήρη λειτουργία το πληροφοριακό σύστημα ηλεκτρονικών αδειών:  e-Άδειες.
Απλοποιείται η διαδικασία αδειοδότησης, η υποβολή και η έκδοση οικοδομικών αδειών γίνεται πλέον ηλεκτρονικά, με πλήρη διαφάνεια και πλήρη και διαρκή έλεγχο.
Εξαλείφεται, λοιπόν, μια ολόκληρη –θα μου επιτρέψετε να πω- δεξαμενή διαφθοράς και συναλλαγής, που δομήθηκε για δεκαετίες πάνω στο ζήτημα των αδειοδοτήσεων.

11. Σήμερα κιόλας, υπογράφεται η Υπουργική Απόφαση, που ανοίγει το Μητρώο Ελεγκτών Δόμησης για την εγγραφή μηχανικών με τα αντίστοιχα δικαιώματα ελέγχου δόμησης, κατ’ εφαρμογή του 4495 του 2017, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των ελεγκτών δόμησης. Κάθε μηχανικός έχει δικαίωμα να υποβάλει αίτημα, κάθε μηχανικός μπορεί να γίνει ελεγκτής δόμησης.

12. Με την ενεργοποίηση του Μητρώου Ελεγκτών Δόμησης, στα μέσα Οκτωβρίου, ξεκινά ο προβλεπόμενος δειγματοληπτικός έλεγχος του 5% των δηλώσεων αυθαιρέτων.

13. Το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας, σε συνεργασία με το ΤΕΕ, δημιουργούν μία νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα για την αυθαίρετη δόμηση, μέσω της οποίας θα γίνεται ηλεκτρονική καταγραφή όλων των αυθαιρεσιών - πολεοδομικών, δασικών, σε αιγιαλούς, σε ρέματα. Όλων των αυθαιρεσιών.
Παράλληλα, θα γίνεται παρακολούθηση της πορείας όλων των καταγγελιών, ώστε να πάψει πια αυτό το ντροπιαστικό φαινόμενο, να λιμνάζουν αυτές οι καταγγελίες  σε συρτάρια Υπηρεσιών και υπευθυνο-ανεύθυνων υπαλλήλων. Δεν θα υπάρχει πια αυτό το φαινόμενο. Όλα θα είναι σε διαρκή έλεγχο, με διαφάνεια και διαρκή παρακολούθηση. 

14. Επιλέγονται ελεγκτές, μέσω αδιάβλητου μηχανισμού ηλεκτρονικής κλήρωσης. Έτσι θα επιλέγονται οι ελεγκτές δόμησης, που θα προχωρούν στη συνέχεια στην εξέταση των καταγγελιών, αλλά και αυτεπάγγελτα. 

15. Έχει ολοκληρωθεί η ανάρτηση των δασικών χαρτών για το 47% της συνολικής επικράτειας της χώρας. Και για το σύνολο της επικράτειας θα έχουν επιτέλους ολοκληρωθεί οι δασικοί χάρτες έως το τέλος του 2019.
Επιτρέψτε μου να πω, ότι αυτή είναι μια αυτονόητη μεν, για ένα σύγχρονο κράτος, ιστορικού δε, τομή για τη χώρα μας.
Έπρεπε να είχαν γίνει αυτά από τη δεκαετία του ’50, όπως έγιναν σε όλες τις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες.
Το μόνο που θέλω να σας πω είναι ότι το 2015, εγκεκριμένους δασικούς χάρτες είχαμε για λιγότερο από το 1% της επικράτειας της χώρας. Νομίζω ότι δεν χρειάζεται  να παραθέσω κάτι παραπάνω γι’ αυτό. 

16. Στην ίδια λογική, προχωράμε, επιτέλους, τη χάραξη της γραμμής αιγιαλού για ολόκληρη τη χώρα, έως το τέλος του έτους. Σήμερα υπάρχει περίπου στο 15%. Και, βεβαίως, μετά τις πιθανές ενστάσεις που θα ακολουθήσουν, θα προχωρήσει η επικύρωση της γραμμής αιγιαλού σε όλη τη χώρα, για όλη τη χώρα,  έως το τέλος του 2019, του επόμενου έτους. 

17. Για το ζήτημα των ρεμάτων, που τις τραγικές συνέπειες του μπαζώματος και της δόμησης σε αυτά, ζήσαμε στην περίπτωση της Μάνδρας.
Προχωράμε άμεσα σε νομοθετική πρωτοβουλία για την οριοθέτηση των ρεμάτων σε όλη τη χώρα, ώστε να ολοκληρωθεί και το θεσμικό πλαίσιο για την αντιπλημμυρική προστασία.
Όλα τα ρέματα σε όλη τη χώρα θα οριοθετηθούν, με ευθύνη των δήμων και με πόρους που θα διατεθούν από τον ειδικό λογαριασμό του Πράσινου Ταμείου, επίσης έως το τέλος του επόμενου έτους, έως το τέλος του 2019.

18. Στο πλαίσιο της διαμορφούμενης εθνικής στρατηγικής για τα δάση, δημιουργούμε ειδικό υποκεφάλαιο για την ολοκληρωμένη πρόληψη των δασικών πυρκαγιών. 

19. Επίσης, εξασφαλίζουμε τον διπλασιασμό των διαθέσιμων πόρων του Πράσινου Ταμείου, από 2,5% σε 5%, για τη χρηματοδότηση των άμεσων μέτρων, δηλαδή τις κατεδαφίσεις, τις οριοθετήσεις ρεμάτων και τις αποζημιώσεις των ελεγκτών δόμησης.

20. Και τέλος, ενεργοποιούμε το εργαλείο του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για την αντιμετώπιση των συνεπειών φυσικών καταστροφών και την αποκατάσταση περιοχών. 
Σε αυτό το πλαίσιο, θα προχωρήσει γρήγορα η εκπόνηση Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για το Μάτι, προκειμένου να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό η ανοικοδόμηση, σε υγιή βάση, του οικισμού.

Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι,

Αυτή η δέσμη μέτρων αποτελεί μια συνεκτική προσπάθεια, αυτές οι είκοσι παρεμβάσεις που σας ανακοίνωσα, αποτελεί μια συνεκτική προσπάθεια, πιστεύω, να βάλουμε τις βάσεις για να αντιμετωπίσουμε επιτέλους αποφασιστικά το μεγάλο πρόβλημα, τη μεγάλη μάστιγα της ανεξέλεγκτης δόμησης στη χώρα.

Με προτεραιότητα σε εκείνες τις δράσεις, επαναλαμβάνω,  που αντιμετωπίζουν και εξουδετερώνουν τους κινδύνους για την ανθρώπινη ζωή. 

Και ταυτόχρονα, βέβαια, που προστατεύουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τον αμύθητο πλούτο του φυσικού περιβάλλοντος στη χώρα μας.

Θέλω όμως, να επαναλάβω, δεν αρκεί μονάχα η πολιτική βούληση της κυβέρνησης για να γίνουν οι μεγάλες τομές, που βεβαίως συνεπάγονται και συγκρούσεις με συμφέροντα και κληρονομημένες από το παρελθόν συμπεριφορές. 

Χρειάζεται, θα έλεγα, και μια πλατιά, ειλικρινής και αποφασιστική δέσμευση της ίδιας της κοινωνίας ή τουλάχιστον της μεγάλης πλειοψηφίας της. 

Σε ό,τι μας αφορά, ας είναι όλοι βέβαιοι, ότι την ευθύνη για την τραγωδία στο Μάτι, την οποία αναλάβαμε και πρώτος εγώ, αναλάβαμε ως η υπεύθυνη κυβέρνηση του τόπου, την ευθύνη αυτή την κατανοούμε όχι ως κάποια λεκτική  υπεκφυγή, αλλά την κατανοούμε ως μια προσπάθεια, ως μια μάχη για να λυθούν χρόνια και επικίνδυνα προβλήματα. 

Γιατί όλοι ξέρετε και ξέρουμε, πώς μια από τις βασικές αιτίες που μας οδήγησαν στο χαοτικό, καταστροφικό για το περιβάλλον, και επικίνδυνο  για τους ανθρώπους, οικιστικό παρόν, ήταν ο φόβος απέναντι στο πολιτικό κόστος.

Να μην ακουμπήσουμε την αυθαιρεσία, για να μην χάσουμε ψήφους.

Αυτός ήταν ο κανόνας για δεκαετίες στην πατρίδα μας. Αυτή είναι η αλήθεια. 

Η σπέκουλα, η πολιτική κερδοσκοπία, το ρουσφέτι, οι ψηφοθηρικές συναλλαγές με την αυθαιρεσία, ο ιδιοτελής συμβιβασμός με τερατώδεις παθογένειες, ήταν τα φαύλα αδελφάκια του πολιτικού κόστους.

Με δυο λόγια, και δεν θα μασήσω τα λόγια μου, η πολιτική εξουσία πολλές φορές ενθάρρυνε την αυθαιρεσία. 

Ενθαρρύνοντας επίσης, κι αυτό πρέπει να το πούμε, την αποκέντρωση της διαφθοράς στις αρμόδιες υπηρεσίες. 

Και βέβαια, ήταν και τα συμφέροντα, όλοι αυτοί που είδαν στην πανέμορφη ελληνική γη μια ευκαιρία παράνομου πλουτισμού. Όλοι αυτοί υπήρξαν οι απαραίτητοι προστάτες, οι σπόνσορες απαράδεκτων και άθλιων πολιτικών συμπεριφορών. 

Κάπως έτσι φτάσαμε στα φαινόμενα που όλοι γνωρίζουμε, στη φραγμένη θάλασσα, στα λεηλατημένα δάση, στα μπαζωμένα ρέματα, στην πανταχού παρούσα αυθαιρεσία.
Δυστυχώς και στην επικίνδυνη για την ανθρώπινη ζωή αυθαιρεσία. 

Δεν τα λέω όλα αυτά για να κρυφτώ ή για να κρυφτούμε, πίσω από την οικιστική βόμβα που κληρονομήσαμε, ώστε να αποφύγουμε τις δικές μας ευθύνες .

Τα λέω, αντίθετα, γιατί είμαι αποφασισμένος να τις αναλάβουμε αυτές τις ευθύνες. Αλλά ανάληψη ευθύνης σημαίνει πράξη, σύγκρουση, μάχη.  

Όπως επανέλαβα από τη πρώτη στιγμή, είμαστε αποφασισμένοι τίποτα να μην ξεχαστεί, είμαστε αποφασισμένοι να αναλάβουμε το κόστος. 

Αλλά, όπως εγώ ανέλαβα, από την πρώτη στιγμή, ακόμη και ευθύνες που ενδεχομένως να μην μου αναλογούν,  θα περίμενα έστω και μια μικρή δόση αυτοκριτικής από όσους αυτόν τον τόπο τον κυβέρνησαν όχι για δύο και τρία και πέντε χρόνια, για τέσσερις και πλέον δεκαετίες, οι ίδιοι και οι οικογένειές τους.

Από όσους δημιούργησαν και εξέθρεψαν αυτές τις παθογένειες. Μία μικρή δόση αυτοκριτικής.
Τους πρωτομάστορες του ρουσφετιού, τους πρωτομάστορες της συναλλαγής και των αυθαιρέτων, με τους πολιτευτές και τους νομάρχες, τα πολιτικά τζάκια και τα τοπικά κυκλώματα, που τροφοδοτούνταν από τη συναλλαγή και τη διαφθορά και κερδοσκοπούσαν παντοιοτρόπως σε αυτό το οικιστικό τερατούργημα.

Αντί για αυτοκριτική, όμως, τώρα μόνο μας κουνούν το δάχτυλο στα αποκαΐδια, στη καλύτερη περίπτωση.

Στη χειρότερη ποζάρουν στον φωτογραφικό φακό με ένα πλατύ χαιρέκακο, θα έλεγα,  χαμόγελο ευτυχίας, μετά τη συνέντευξη για τους 90 νεκρούς.

Αντιμετωπίζουν, δυστυχώς, την τραγωδία ως πολιτική ευκαιρία. Να αποκομίσουν πολιτικά, προσωπικά, και μικροκομματικά οφέλη. 

Ας είναι. Όλοι θα κριθούμε.

Εμείς, σκύβουμε το κεφάλι μπροστά σε αυτή την ανείπωτη  τραγωδία.
Αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας, γιατί εμείς είμαστε επικεφαλής, εμείς κυβερνάμε αυτόν τον τόπο σήμερα, με όλες τις παθογένειες που κληρονομήσαμε. Αλλά τις κληρονομήσαμε για να τις αλλάξουμε,  όχι για να τις διαιωνίσουμε. Και εκεί είναι η μεγάλη μας ευθύνη. 

Αυτή η κατάσταση πρέπει να τελειώνει, και θα τελειώσει. 

Το χρωστάμε στους νεκρούς, στα θύματα της τραγωδίας. Το χρωστάμε όμως και στο μέλλον,  στα παιδιά της χώρας, στα παιδιά μας.

Και ξεκινώντας, σήμερα κιόλας, από εκείνες τις αυθαιρεσίες, που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια και την ανθρώπινη ζωή.

Επαναλαμβάνω, τίποτα και κανένας δεν θα ξεχαστεί. 

Αυτό είναι το λιγότερο το οποίο μπορούμε να υποσχεθούμε, ώστε αυτή η τραγωδία να είναι το έναυσμα για τις αναγκαίες μεγάλες τομές που χρειάζεται η δημόσια διοίκηση και το κράτος.

Στο ερώτημα «Τάσσεστε υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ αποδεχόμενοι τη συμφωνία για το ονοματολογικό μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελλάδας;» το 41,5% απαντά "ΝΑΙ" και το 35,1% "ΟΧΙ", σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του MCIC...

Με τουλάχιστον 6 μονάδες προηγείται το «ΝΑΙ», το οποίο συγκεντρώνει πάνω από 40%, στο δημοψήφισμα για το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ, σύμφωνα με δημοσκόπηση.

Στο ερώτημα «Τάσσεστε υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ αποδεχόμενοι τη συμφωνία για το ονοματολογικό μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελλάδας;» το 41,5% απαντά "ΝΑΙ" και το 35,1% "ΟΧΙ", σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του MCIC.

Στις νεότερες ηλικίες, το 49,2% τάσσεται υπέρ της συμφωνίας και της ένταξης της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Στις εθνοτικές ομάδες το 27,4% των σλαβόφωνων δηλώνει ότι θα ψηφίσει υπέρ και το 45,2% κατά, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των αλβανόφωνων (88%) θα ψηφίσει υπέρ.
Ανεξαρτήτως πάντως του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, η ένταξη στην ΕΕ (80,4%) και στο ΝΑΤΟ (79,9%) συνεχίζει να απολαμβάνει τη στήριξη της πλειοψηφίας των πολιτών.

Το 66,4% απαντά πως θα ψηφίσει στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου.

Η σφυγμομέτρηση διεξήχθη τηλεφωνικά από τις 24 Ιουλίου έως την 1η Αυγούστου 2018 σε δείγμα 1.026 ψηφοφόρων.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις το 20% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι γνωρίζουν το κείμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών, για την επίλυση του ονοματολογικού, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ΜIA της πΓΔΜ.

Στο μεταξύ, το δημοψήφισμα θα κοστίσει 2,7 εκατ. ευρώ στην πΓΔΜ. Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα δαπανηθεί αυτό το ποσό, περικόπτοντας κατά 20% εκείνο που είχε εγκρίνει το κοινοβούλιο της χώρας.

Εν τω μεταξύ, δεν είναι σαφές εάν τέτοιας τάξης πλειοψηφία αρκεί πολιτικά για την κυβέρνηση Ζάεφ προκειμένου να πιέσει για την αναθεώρηση του Συντάγματος στην  Βουλή (120 έδρες), όπου απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων.

Το κρίσιμο δημοψήφισμα θα διεξαχθεί στις 30 Σεπτεμβρίου. Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ έχει δηλώσει βέβαιος για νίκη στο δημοψήφισμα, λέγοντας πως θα παραιτηθεί εάν ηττηθεί.

Το ερώτημα που θα τυπωθεί στα ψηφοδέλτια δίνει έμφαση στην γραμμή της κυβέρνησης ότι η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για ένταξη της χώρας στο NATO και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συγκεκριμένα, το ερώτημα που ενέκρινε η Βουλή είναι: «Είστε υπέρ του να είμαστε μέλη στο NATO και στην ΕΕ, δεχόμενοι την συμφωνία μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελλάδας».

Η Ελλάδα θα πρέπει τώρα "να πετάξει με τα δικά της φτερά"» αναφέρει μεταξύ άλλων η Le Monde για την έξοδο της Ελλάδα στις διεθνείς χρηματαγορές...


«Οι ελληνικές αρχές λαμβάνουν την τελευταία δόση ευρωπαϊκής βοήθειας. O ESM ενέκρινε την εκταμίευση 15 δισ. ευρώ προς την Αθήνα» γράφει η γαλλική Le Monde. Το γραφείο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα δεν παρέλειψε να δείξει την ικανοποίησή του χθες, Δευτέρα.

«Η εκταμίευση της τελευταίας δόσης ευρωπαϊκής βοήθειας αποτελεί την τελευταία πράξη του δράματος των μνημονίων. Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας, αλλά επιτέλους, ένας νέος ορίζοντας διαγράφεται για τη χώρα. Η Ελλάδα θα πρέπει τώρα "να πετάξει με τα δικά της φτερά"» αναφέρει μεταξύ άλλων η Le Monde για την έξοδο της Ελλάδα στις διεθνείς χρηματαγορές.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Ελλάδα ανησυχούσε για την καθυστέρηση της εκταμίευσης και κατηγορούσε τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, ότι επιθυμούσε να μπλοκάρει τη διαδικασία, γιατί η ελληνική κυβέρνηση είχε αποφασίσει να καθυστερήσει την αύξηση του ΦΠΑ σε πέντε νησιά που βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης τα τελευταία τρία χρόνια, αναφέρει το δημοσίευμα.

Το γερμανικό κοινοβούλιο ψήφισε τελικά ευνοϊκά στις 31 Ιουλίου. Κατά τη διάρκεια της κρίσης η Ελλάδα έλαβε περισσότερα από 273 δισ. ευρώ βοήθειας από τους δανειστές της, με αντάλλαγμα επώδυνες μεταρρυθμίσεις και πολλές φορές κατόπιν θορυβωδών διαπραγματεύσεων με το Βερολίνο. Ο Αλέξης Τσίπρας σχεδιάζει να εφαρμόσει το πλάνο ανάπτυξης για τις πιο ευάλωτες ομάδες στις σκληρές συνέπειες της ύφεσης, που παρουσίασε τον Μάιο.

Για τον Κλάους Ρέγκλινγκ  δεν τίθεται θέμα να αφεθούν ανεξέλεγκτα τα ελλείμματα: «Η Ελλάδα θα πρέπει να αποδείξει στους εταίρους της και τις αγορές ότι είναι δεσμευμένη να μην ανατρέψει τις προηγούμενες μεταρρυθμίσεις και να ακολουθήσει τις οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές αναγκαίες μακροχρόνια ώστε να γίνει μια συμπαγής οικονομία που παράγει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας». Και ενώ Έλληνες και Ευρωπαίοι ένοιωθαν ικανοποιημένοι, το ΔΝΤ «έριξε λάδι στη φωτιά» στις 31/07 αμφισβητώντας τη μακροχρόνια βιωσιμότητα του χρέους και δείχνοντας για άλλη μια φορά ότι δεν συγκλίνει με την ευρωπαϊκή ανάλυση. Η απόφανσή του αυτή διακινδυνεύει να διατηρήσει ακόμα περισσότερο την αμφιβολία των επενδυτών και «εκθέτει» την επιστροφή της χώρας στις αγορές.

Πιο ειδικά, το ΔΝΤ θεωρεί ότι μέτρα που έχουν μέχρι στιγμής ληφθεί θα έπρεπε να είναι αρκετά σε βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Παρόλα αυτά εκτιμά ότι, σε μακροχρόνιο ορίζοντα, οι προβλέψεις της Κομισιόν είναι υπερβολικά αισιόδοξες σχετικά με την ανάπτυξη και το πρωτογενές πλεόνασμα. Σύμφωνα με δικό του σενάριο, το κόστος του ελληνικού χρέους «θα εισέλθει σε μια διαρκή αύξηση μετά το 2038», σημειώνοντας μια έκρηξη των καθαρών χρηματοδοτικών  αναγκών πέραν του ορίου του 20% του ΑΕΠ.

Οι εκτελεστικοί διευθυντές του Ταμείου επιβεβαιώνουν ότι σε εκείνη τη χρονική στιγμή «μια επιπλέον ελάφρυνση θα ήταν αναγκαία για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά του χρέους». Η συμφωνία του Ιουνίου προβλέπει «επανεκτίμηση της κατάστασης το 2032 ώστε να καθοριστεί εάν απαιτούνται επιπλέον μέτρα ελάφρυνσης». Η διαδικασία αυτή, όμως, επιβεβαιώνει το ΔΝΤ, «θα πρέπει να υπακούει σε ρεαλιστικές υποθέσεις».

Η Κομισιόν αντέδρασε σε αυτή την έκθεση βεβαιώνοντας ότι «η ελάφρυνση του χρέους ήταν αρκετή». «Οι Ευρωπαίοι είναι αυτοί που έχουν χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα» ανέφερε εμφατικά σημειώνοντας ότι «το ΔΝΤ είναι γνωστό για τις συστηματικά απαισιόδοξες προβλέψεις του».

Η διπλωματική κρίση μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Καναδά φέρνει σε δύσκολη θέση τις ΗΠΑ, σύμμαχο και εταίρο και των δύο χωρών.


«Γνωρίζουμε ότι η σαουδαραβική κυβέρνηση ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στον Καναδά και απέλασε τον Καναδό πρεσβευτή», δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι ΗΠΑ «ενθαρρύνουν τον σεβασμό των διεθνώς αναγνωρισμένων ελευθεριών και ατομικών ελευθεριών, περιλαμβανομένου του δικαιώματος να έχει κανείς διαφορετική άποψη και να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματά του», πρόσθεσε.

«Ζητήσαμε από τη σαουδαραβική κυβέρνηση επιπλέον πληροφορίες για την κράτηση πολλών ακτιβιστών», επεσήμανε η εκπρόσωπος.

«Εξακολουθούμε να ενθαρρύνουμε τη σαουδαραβική κυβέρνηση να σέβεται τα νομικά δικαιώματα και να δημοσιεύει πληροφορίες για τις δικαστικές αυτές υποθέσεις», κατέληξε.

Το Ριάντ ανακοίνωσε τη Δευτέρα, προς έκπληξη όλων, την απέλαση μέσα σε 24 ώρες του Καναδού πρεσβευτή και την ανάκληση του Σαουδάραβα πρεσβευτή στον Καναδά, καθώς και το πάγωμα των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Η απόφαση του βασιλείου αυτού του Κόλπου ελήφθη μετά το tweet της καναδικής πρεσβείας, η οποία εξέφρασε «τη βαθιά της ανησυχία» για το νέο κύμα συλλήψεων ακτιβιστών υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σαουδική Αραβία.

Επίσης οι σαουδαραβικές αρχές έκριναν «απαράδεκτο» το γεγονός ότι οι Καναδοί ζήτησαν «την άμεση απελευθέρωση» των ακτιβιστών.

Μέτρα απελπισίας εξετάζονται στην Τουρκία, ενώ συζητείται διάσωση από το ΔΝΤ και πιθανή υιοθέτηση ελέγχων κεφαλαίων (capital controls), εκτιμά το Bloomberg.


Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας και η κυβέρνηση παραμένουν σιωπηλές καθώς η λίρα βυθίζεται σε νέα χαμηλά ρεκόρ εν μέσω των κυρώσεων των ΗΠΑ, που απειλούν με νέες. Η λίρα υποχώρησε για έβδομη συνεχόμενη μέρα έναντι του δολαρίου, μετά τη χειρότερη πτώση της τελευταίας δεκαετίας, ενώ η απόδοση των 10ετών ομολόγων σημείωσε άνοδο 20%, τη μεγαλύτερη όλων των εποχών.

«Θα παραμείνει έτσι μέχρι η κεντρική τράπεζα να δεσμευτεί ανεπιφύλακτα να αυξήσει τα επιτόκια και να τα διατηρήσει ψηλά μέχρι να μειωθεί ο πληθωρισμός. Η αγορά χρειάζεται αυτό το είδος σκληρής δέσμευσης», δήλωσε ο Χένρικ Γκαλμπεργκ, αναλυτής της Nomura International Plc.

Ο πρόεδρος Eρντογάν είναι αυστηρός επικριτής των υψηλότερων επιτοκίων και οι επενδυτές ανησυχούν ότι μπορεί να εμποδίσει οποιαδήποτε περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων. «Είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε τι θα πράξουν οι Αρχές. Η στιγμή που η Τουρκία θα αναγκαστεί να πάει στο ΔΝΤ για στήριξη πλησιάζει», δήλωσε ο Περ Χαμερλαντ, επικεφαλής στρατηγικής αναδυόμενων αγορών στη SEB στη Στοκχόλμη.

Η λίρα υποχωρεί υπό το βάρος ενός από τα μεγαλύτερα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών στις αναδυόμενες αγορές και υπό πληθωρισμό σε συνεχή άνοδο. Παρόλο που οι επενδυτές πιέζουν για μια σημαντική αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα, όλο και περισσότεροι συμφωνούν ότι δεν είναι επαρκή τα όποια μέτρα νομισματικής πολιτικής για να αντιστραφεί η κατάσταση. 

«Πρόκειται να υπάρξει ένα σοκ, είτε πολιτικής, είτε μακροοικονομικό, είτε ένας συνδυασμός και των δύο. Ωστόσο, για να χρυσώσουμε το χάπι απαιτείται πολιτική διευθέτηση με τη Δύση, που θα μειώσει σημαντικά τις επιπτώσεις», δήλωσε ο Κρίστοφερ Γκράνβιλντ, διευθυντής πολιτικών ερευνών της ΕΜΕΑ, της TS Lombard στο Λονδίνο.

Τη Δευτέρα, η κεντρική τράπεζα ενίσχυσε τις εμπορικές τράπεζες με 2,2 δισ. δολάρια, σε μια προσπάθεια να μειώσει τις πιέσεις προς τη λίρα, η οποία ενώ προσωρινά ανέκτησε τις ζημιές της, ακολούθως βυθίστηκε σε να χαμηλά ρεκόρ κατά τη διάρκεια της νύκτας, καθώς οι επενδυτές ερμήνευσαν την κίνηση ως απόδειξη ότι τα χέρια της κεντρικής τράπεζας παραμένουν δεμένα.

Η πτώση της λίρας δεν έπληξε μόνον τους ιδιώτες, βύθισε επίσης και τις επιχειρήσεις στην άβυσσο. «Οι έλεγχοι κεφαλαίων (capital controls) δεν είναι πλέον ένα μακρινό σενάριο, καθώς οι Αρχές δεν δείχνουν σημάδια μεταστροφής σε πιο ορθόδοξες πολιτικές», υπογράμμισε ο Σαμάιλα Χαν, διευθυντης αναδυομένων αγορών της Alliance Bernstein’s στη Νέα Υόρκη.

Αυτό που χρειάζεται τώρα η λίρα είναι «ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, αυστηρότερη νομισματική πολιτική και ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ», συμπλήρωσε ο Χαν.

Η Γ. Γ. Πολιτικής Προστασίας ενημέρωσε τις αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών...


Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών (www.civilprotection.gr), για αύριο Τετάρτη 08 Αυγούστου 2018, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

• Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία)
• Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια, Σκύρος)
• Περιφέρεια Αττικής

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Εσωτερικών έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199. 

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.