08/10/18

Η απόφαση αφορά στα στοιχεία οδήγησης και κυκλοφορίας που έχουν αφαιρεθεί ή κατατεθεί στις αστυνομικές Αρχές μέχρι και χθες, 9 Αυγούστου 2018, αποκλειστικά για τις παραβάσεις...


Με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, επιστρέφονται από σήμερα 10 Αυγούστου 2018 οι άδειες οδήγησης, καθώς και οι πινακίδες και οι άδειες κυκλοφορίας των οχημάτων, προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες στις μετακινήσεις τους κατά την εορταστική περίοδο του Δεκαπενταύγουστου.

Η απόφαση αφορά στα στοιχεία οδήγησης και κυκλοφορίας που έχουν αφαιρεθεί ή κατατεθεί στις αστυνομικές Αρχές μέχρι και χθες, 9 Αυγούστου 2018, αποκλειστικά για τις παραβάσεις:
 1. του άρθρου 34 του Κ.Ο.Κ. (παράνομη στάθμευση), και

 2. της παραγράφου 3 του άρθρου 4 (πινακίδα Ρ-40, απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση), για την οποία προβλέπεται αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας και των πινακίδων κυκλοφορίας του οχήματος για είκοσι (20) ημέρες, σύμφωνα με την διάταξη 8 του άρθρου 103 του Κ.Ο.Κ 
Προϋπόθεση για την επιστροφή των προαναφερόμενων στοιχείων οδήγησης και κυκλοφορίας είναι η καταβολή του διοικητικού προστίμου.

Νέα κρίση αντιμετωπίζει η τουρκική οικονομία. Το δολάριο για πρώτη φορά έφτασε στις 6,24 λίρες και το ευρώ στις 7,15. Ενδεχόμενη λύση η αύξηση των επιτοκίων...


Με την κρίση Τουρκίας - ΗΠΑ, κάθε μέρα η λίρα αγγίζει και σε νεα ιστορικά χαμηλά. Με την επιστροφή της επιτροπής διαπραγματεύσεων που γύρισε άπρακτη από την Ουάσιγκτον, σήμερα έχουμε νέες σεισμικές δονήσεις στην τουρκική οικονομία. Το δολάριο για πρώτη φορά έφτασε στις 6,24 λίρες και το ευρώ ανήλθε στο 7,15. Αντιστοίχως ανεβαίνει και ο χρυσός, ενώ καταρρέει το χρηματιστήριο.

Ο Προέδρος Ερντογάν στην πιο κρισιμη οικονομική καμπή της διακυβέρνησης του από το 2002 απαντά με την δήλωση "μην δινεται σημασία στις εκστρατείες αυτές. Αν εκείνοι έχουν το δολάριο, εμείς έχουμε τον λαό, το δίκιο, και τον Θεό μας”.

Η κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ -Τουκίας που φαινομενικά ξέσπασε για την υπόθεση του πάστορα Μπρόνσον είναι πολύ βαθύτερη και ξεκινά από την διάσταση απόψεων για την επόμενη ημέρα στην βόρεια Συρία και το Ιράκ, με τους Αμερικανούς να στηρίζουν τους Κούρδους, την αγορά των S400 και την προσέγγιση Τουρκίας-Ρωσίας, την υπόθεση Γκιουλέν, αλλά και τις πολύκροτες δίκες για την Χαλκ Μπάνκ και τον φυλακισμένο αντιπρόεδρό της στις ΗΠΑ. Μάλιστα πληροφορίες λένε ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι και αυτά τα ζητήματα.

Ενδεχόμενη λύση η αύξηση των επιτοκίων


Αν και το θέμα είναι βαθιά πολιτικό και δεν αφορά απλά την οικονομία της χώρας, οικονομολόγοι συγκλίνουν στο ότι, το μόνο πιθανώς πραγματικά αποτελεσματικό όπλο στην φαρέτρα της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, είναι η αύξηση επιτοκίων, κάτι για το οποίο προηγουμένως ίσως και δημόσια θα πρέπει να δώσει το πράσινο φως ο ίδιος ο Ερντογάν ή ο γαμπρός του Μπεράτ Άλμπαιρακ που βρίσκεται στο τιμόνι της οικονομίας.

Οικονομολόγοι τονίζουν ότι σε μια αγορά όπου ο πληθωρισμός έχει ξεπεράσει το 16%, τα επιτόκια πρέπει να είναι πάνω από 20% και όχι στο 17,75 που βρίσκονται τώρα.

Το κλειδί όμως βρίσκεται στην εκτόνωση της κρίσης στις σχέσεις με τις ΗΠΑ και η εξαγγελία ότι ο τρίτος πυρινικός αντιδραστήρας της Τουρκίας θα γίνει στην ανατολική Θράκη με τους Κινέζους, την ώρα μάλιστα που κυκλοφορούν φήμες ότι η Άγκυρα τα μπρούσε να συνάψει και συμφωνία δανεισμού σε γουαν σίγουρα δεν βοηθά την κατάσταση.
Ανδρέας Ρομπόπουλος, Κωσταντινούπολη/DW

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τον διπλασιασμό των δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Τουρκία, οδηγώντας σε μεγαλύτερες απώλειες το τουρκικό νόμισμα και εγείροντας ανησυχίες ότι η κρίση θα μπορούσε να ενσκήψει και σε άλλες οικονομίες...


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διέταξε την κυβέρνησή του να προχωρήσει στην αύξηση των δασμών στις εισαγωγές από την Τουρκία, με βάση το Άρθρο 232 της αμερικανικής εμπορικής νομοθεσίας, που επικαλείται λόγους εθνικής ασφάλειας, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

«Οι δασμοί με βάση το Άρθρο 232 επιβάλλονται σε εισαγωγές από συγκεκριμένες χώρες, οι εξαγωγές των οποίων απειλούν να βλάψουν την εθνική ασφάλεια όπως καθορίζεται στο Άρθρο 232, ανεξάρτητα από διαπραγματεύσεις στο εμπόριο ή σε οποιοδήποτε άλλο θέμα», τόνισε μια από τις εκπροσώπους της αμερικανικής προεδρίας, η Λίντσεϊ Ουόλτερς, με ανακοίνωσή της.

Πτώση στη χρηματιστήριο


Ο δείκτης Dow Jones στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατέγραψε πτώση άνω των 200 μονάδων σήμερα εν μέσω εκτεταμένων ρευστοποιήσεων, καθώς η τουρκική λίρα κατρακυλάει εξαιτίας των ανησυχιών για την κατάσταση της τουρκικής οικονομίας και την ολοένα και βαθύτερη αντιπαράθεση της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τον διπλασιασμό των δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Τουρκία, οδηγώντας σε μεγαλύτερες απώλειες το τουρκικό νόμισμα και εγείροντας ανησυχίες ότι η κρίση θα μπορούσε να ενσκήψει και σε άλλες οικονομίες.

Οι επενδυτές στράφηκαν στα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια με το δολάριο να φθάνει σε υψηλό 13 μηνών και την απόδοση των αμερικανικών ομολόγων να πέφτει σε χαμηλό τριών εβδομάδων.

Στις 09:48 EDT (16:48 ώρα Ελλάδας) ο δείκτης Dow Jones κατέγραφε πτώση 158.88 μονάδων ή 0,62% και βρισκόταν στις 25.350,35 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραφε απώλειες 13.35 μονάδων ή 0,47%, στις 2.840,23 και ο δείκτης Nasdaq διολίσθαινε 31,69 μονάδες, 0,40%, στις 7.860,09.

Η Τουρκία θυμήθηκε τους…διεθνείς κανόνες


Το υπουργείο Εμπορίου της Τουρκίας ανέφερε ότι η επιβολή επιπλέον δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αντιβαίνει τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ)

«Η Τουρκία αναμένει από τα κράτη μέλη να τηρούν τους διεθνείς κανόνες» υπογράμμισε η ανακοίνωση του υπουργείου.

Πρόσθεσε ότι θα στηρίξει τους εξαγωγείς χάλυβα και αλουμινίου σε όλες τις διεθνείς πλατφόρμες, υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ παραμένουν ένας σημαντικός εμπορικός εταίρος.
militaire.gr

Σε χαμηλό 7ετίας η ανεργία στην Ελλάδα - Οι οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα και ειδικότερα τα νέα στοιχεία από την αγορά εργασίας, στο επίκεντρο της σημερινής επισκόπησης του γερμανικού τύπου σύμφωνα με την Deutsche Welle...


«Κάτω από το 20% η ανεργία στην Ελλάδα», είναι ο τίτλος άρθρου στην ηλεκτρονική έκδοση της Handelsblatt που αναφέρεται στα νέα στοιχεία που έδωσε χθες Πέμπτη στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή και σύμφωνα με τα οποία τον Μάιο το ποσοστό των ανέργων στην Ελλάδα υποχώρησε στο 19,5%.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, «την τελευταία φορά που το ποσοστό ανεργίας βρισκόταν κάτω από το 20% ήταν έναν χρόνο μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης και την πρώτη έκκληση βοήθειας της Αθήνας στους εταίρους της Ευρωζώνης τον Απρίλιο του 2010. Το Σεπτέμβριο του 2011 κυμαινόταν στο 19,1%. Στη συνέχεια αυξανόταν δραματικά κάθε μήνα, με αποκορύφωνα τον Ιούλιο του 2013 όταν είχε φτάσει το 27,9%».

 Η Handelsblatt σημειώνει ακόμα ότι «πριν από 10 χρόνια, τον Μάιο του 2008, μόλις το 7,3% των εργαζομένων δεν είχε δουλειά. Στις 20 Αυγούστου η Ελλάδα εγκαταλείπει το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας. Η χώρα ελπίζει να μπορεί να σταθεί εφεξής μόνη στα πόδια της».
DW

Η Τουρκία δεν πρόκειται να χάσει τον οικονομικό πόλεμο, δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επισημαίνοντας πως οι τούρκοι πολίτες θα απαντήσουν σε όσους ξεκίνησαν τον οικονομικό πόλεμο σε βάρος της Τουρκίας...


Νέο ιστορικό χαμηλό κατέγραψε την Παρασκευή η ισοτιμία της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου.

Τη βοήθεια του Θεού επικαλέστηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος τόνισε πως ο οικονομικός πόλεμος θα κερδιθεί.

«Εάν έχετε δολάρια, ευρώ ή χρυσό κάτω από το μαξιλάρι σας να πάτε στις τράπεζες και να τα ανταλλάξετε με τουρκικές λίρες. Είναι μια εθνική μάχη», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

Η «τέλεια καταιγίδα» της τουρκικής οικονομίας έχει γεωπολιτικά, νομισματικά και μακροοικονομικά αίτια.

Η ενός ανδρός αρχή με τον πρόεδρο να διορίζει απευθείας ακόμα και τον κεντρικό τραπεζίτη και η ένταση στις σχέσεις με την Ουάσινγκτον προκαλούν ανησυχία στις αγορές.

Οι κυρώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών είναι η μια πλευρά του νομίσματος η άλλη έχει να κάνει με τους φρενήρεις ρυθμούς ανάπτυξης που ξεπέρασαν το 7% το 2017. Η κατανάλωση τονώθηκε και ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 16%, ενώ διογκώθηκε το έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Μετά τις εκλογές η κατάσταση επιδεινώθηκε και οι υποσχέσεις για επενδύσεις δισεκατομμυρίων δεν φαίνεται να προχωρούν. Το εξωτερικό χρέος της Τουρκίας φτάνει το 53% του ΑΕΠ και κατά τα 2/3 βρίσκεται σε χέρια ιδιωτών.

H κατρακύλα της τουρκικής λίρας θα μπορούσε να αποδειχθεί εξαιρετικά επιζήμια για τις ευρωπαϊκές τράπεζες που έχουν επενδύσει στην Τουρκία. Οι επιπτώσεις για την ισπανική BBVA, την ιταλική UniCredit και τη γαλλική BNP Paribas θα μπορούσαν να είναι ιδιαίτερα σοβαρές, λόγω της έκθεσής τους στην τουρκική οικονομία, γράφουν οι FT.

Επιπλέον, η ΕΚΤ φοβάται πως οι Τούρκοι δανειολήπτες μπορεί να μην είναι προετοιμασμένοι για μια τόσο μεγάλη υποτίμηση του νομίσματός τους και να σταματήσουν να πληρώνουν τα δάνεια που έχουν σε ξένο νόμισμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δάνεια που έχουν Τούρκοι σε ξένο νόμισμα είναι περίπου το 40% των συνολικών assets του τουρκικού τραπεζικού τομέα. Τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS), δείχνουν ότι τα δάνεια Τούρκων δανειοληπτών σε ισπανικές τράπεζες ανέρχονται σε 83,3 δισ. δολάρια, σε γαλλικές 38,4 δισ. δολάρια και 17 δισ. δολάρια σε ιταλικές.

Το κόστος ασφάλισης κινδύνων που συνεπάγεται η έκθεση σε τουρκικό χρέος ανήλθε την Πέμπτη στο υψηλότερο επίπεδό του από το 2009. Τα πενταετή CDS της Τουρκίας ανήλθαν στις 379 μονάδες βάσης, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2009.

Δεν είναι, όμως, μόνον το χρηματοπιστωτικό σύστημα που βρίσκεται αντιμέτωπο με επιπτώσεις ντόμινο από την κρίση στην Τουρκία.

Η χώρα είναι από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Ευρωζώνης και μια σημαντική μείωση των ευρωπαϊκών εξαγωγών θα μπορούσε να φέρει τις ευρωπαϊκές οικονομίες αντιμέτωπες με μια νέα κρίση και αδυναμία ρυθμών ανάπτυξης.
euronews

Αυστηρή απάντηση του Υπουργείου Εξωτερικών στην Μόσχα μετά τις απελάσεις Ελλήνων διπλωματών και την απαγόρευση εισόδου συνεργάτη του Νίκου Κοτζιά στη Ρωσία. Στην ανακοίνωση του το Υπ. Εξωτερικών τονίζει τον σταθερό προσανατολισμό της ελληνικής διπλωματίας για την ειρηνική συνύπαρξη με τη Ρωσία, τονίζοντας ότι οι πρόσφατες ενέργειες της ήταν αυθαίρετες και εκδικητικές...


Με μια σκληρή ανακοίνωση απαντά το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στην πρόσφατη απόφαση των ρωσικών αρχών να απελάσουν Έλληνες διπλωμάτες. Το Υπουργείο Εξωτερικών στέλνει το μήνυμα πως η Ελλάδα είναι φιλειρηνική χώρα, με πολυδιάστατη, ανεξάρτητη δημοκρατική εξωτερική πολιτική και ότι ως κυρίαρχο κράτος με μακρά ιστορία απαιτεί σεβασμό και σχέσεις ισότητας από κάθε τρίτο. Χαρακτηρίζει δε, αυθαίρετα μέτρα που έλαβε η ηγεσία του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών και διαμηνύει πως η Ελλάδα θα απαντήσει με υπομονή και νηφαλιότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, δηλώνει πως τάσσεται υπέρ μιας πολιτικής φιλικής συνύπαρξης και με τη Ρωσία, σημειώνοντας πως πρόκειται για μια μεγάλη χώρα με ισχυρή παρουσία στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

Ωστόσο, επισημαίνει πως η Ρωσία, αυτή τη στιγμή, δείχνει ως να μην μπορεί να αντιληφθεί τις θέσεις αρχών της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και προσθέτει: «Από τότε που πολεμά ως σύντροφος εν όπλοις της Τουρκίας και της παρέχει σειρά διευκολύνσεων στον τομέα της ασφάλειας, δείχνει να απομακρύνεται σταθερά από θέσεις που αρμόζουν στο επίπεδο φιλίας και συνεργασίας που χαρακτήριζε τις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας εδώ και 190 χρόνια. Δείχνει να μην αντιλαμβάνεται ότι η Ελλάδα έχει δικά της συμφέροντα και κριτήρια στη διεθνή πολιτική».

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την κίνηση της Ρωσίας να προβεί σε απελάσεις στελεχών της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα, σημειώνει ότι η απόφαση του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών δεν βασιζόταν σε στοιχεία, όπως εκείνη της ελληνικής πλευράς που στηρίχθηκε σε συγκεκριμένες αποδείξεις παράνομης και παράτυπης δραστηριότητας Ρώσων αξιωματούχων και πολιτών στο εσωτερικό της χώρας. Αντίθετα, τονίζει, η απόφαση της ρωσικής πλευράς είναι αυθαίρετη και εκδικητική, δεν βασίζεται σε κανένα στοιχείο και σημειώνει: «Θέλουμε να θυμίσουμε στους φίλους Ρώσους ότι καμιά χώρα στον κόσμο δεν θα ανεχόταν απόπειρες α) εξαγοράς κρατικών αξιωματούχων, β) υπονόμευσης της εξωτερικής πολιτικής, και γ) παρεμβάσεις στο εσωτερικό της χώρας».

Εξάλλου υπογραμμίζει πως η Ελλάδα προέβη σε μέτρα μόνο κατόπιν καταγραφής απτών επιβαρυντικών στοιχείων και ουδέποτε παρενέβη ή αποπειράθηκε να παρέμβει στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας.

«Είναι φανερό ότι υπάρχει μια μερίδα Ρώσων, ευτυχώς μειοψηφική, που νομίζει ότι μπορεί να κινείται στην Ελλάδα χωρίς να σέβεται νόμους και κανόνες, ακόμα και να εκτοξεύει απειλές» αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών και ξεκαθαρίζει πως η ελληνορωσική φιλία επιτάσσει την εγκατάλειψη τέτοιων αντιλήψεων και όχι το αντίστροφο. «Τέτοια περίπτωση είναι και η προσπάθεια να επιβληθεί στη χώρα η παρουσία της "Ορθόδοξης Αυτοκρατορικής Παλαιστινείας Εταιρείας", οργάνωσης που δημιουργήθηκε τον 19ο αιώνα από τις μυστικές υπηρεσίες των Τσάρων που στόχο είχαν τον αφελληνισμό των πατριαρχείων της Μέσης Ανατολής» διευκρινίζει.

Τέλος, το Υπουργείο Εξωτερικών καθιστά σαφές πως η Ελλάδα επιδιώκει σταθερά καλές σχέσεις και συνεργασία με τους γείτονές της προκειμένου να επιλύσει χρονίζοντα προβλήματα όπως το ονοματολογικό, προς όφελος της ίδιας, των Βαλκανίων, της Ευρώπης και όλων των λαών.
amna.gr

Η Γ. Γ. Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες για τον υψηλό κίνδυνο πυρκαγιών σε Βόρειο και Νότιο Αγαίο, Περιφέρεια Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας, Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, Στερεά Ελλάδα, Εύβοια,  περιφέρεια Αττικής...


Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται για σήμερα Παρασκευή, 10 Αυγούστου 2018, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Εσωτερικών, για τις εξής περιοχές:
 • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία)
 • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)
 • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Φωκίδα, Φθιώτιδα, Βοιωτία, Εύβοια, Σκύρος)
 • Περιφέρεια Αττικής
 • Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Λευκάδα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθος)
 • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
 • Περιφέρεια Πελοποννήσου
 • Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (Χαλκιδική)
 • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Θάσος)
Η Γ. Γ. Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γ. Γ. Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.ά. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Τα κινεζικά ΜΜΕ κατηγόρησαν την κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι επιδεικνύει «νοοτροπία μαφιόζου» μετά την αναγγελία της επιβολής των νέων πρόσθετων τελωνειακών δασμών στα κινέζικα προϊόντα....

 
Το κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV μετέδωσε σήμερα ότι η Κίνα οφείλει να ανταποδώσει τους πρόσθετους δασμούς που ετοιμάζονται να επιβάλλουν οι ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας ότι το Πεκίνο διαθέτει την αυτοπεποίθηση και τα μέσα να υπερασπίσει τα συμφέροντα της χώρας.

Τα σχόλια αυτά, που μεταδόθηκαν από την πρωινή ειδησεογραφική εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου, ακολουθούν την αναγγελία της επιβολής επιπρόσθετων δασμών 25% σε εισαγόμενα προϊόντα –χάλυβα, καύσιμα…– αμερικανικής προέλευσης αξίας 16 δισεκ. δολαρίων αργά το βράδυ της Τετάρτης.

Πρόκειται για κίνηση αντιποίνων στην αναγγελία των ΗΠΑ ότι θα επιβάλλουν πρόσθετους τελωνειακούς δασμούς 25% σε κινεζικά προϊόντα αξίας άλλων 16 δισεκ. δολαρίων (και συνολικά 50 δισεκ. δολαρίων) από την 23η Αυγούστου.

Άλλα κινεζικά ΜΜΕ κατηγόρησαν την κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι επιδεικνύει «νοοτροπία μαφιόζου» μετά την αναγγελία της επιβολής των νέων πρόσθετων τελωνειακών δασμών, καθώς η ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα για το εμπόριο δεν σταματά να κλιμακώνεται.

«Η διένεξη των δύο χωρών για το εμπόριο, η οποία μέχρι στιγμής περιορίζεται σε απλές σπρωξιές, είναι πολύ πιθανό να κλιμακωθεί σε κάτι περισσότερο από μια απλή αψιμαχία εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν τιθασεύσει τη νοοτροπία μαφιόζου» από την οποία διακατέχεται, προειδοποίησε η κρατική εφημερίδα Ημερησία της Κίνας σε κύριο άρθρο της.

«Η Κίνα συνεχίζει να καταβάλλει κάθε προσπάθεια που μπορεί για να αποφευχθεί ο εμπορικός πόλεμος, αλλά μπροστά στις όλο και μεγαλύτερες απαιτήσεις από τις ΗΠΑ να τους δοθούν χρήματα για προστασία, η Κίνα δεν έχει καμιά άλλη επιλογή από το να δώσει μάχη», πρόσθεσε.

Μέχρι σήμερα το Πεκίνο έχει επιβάλλει ή αναγγείλει πρόσθετους τελωνειακούς δασμούς σε εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα αξίας 110 δισεκ. δολαρίων—το μεγαλύτερο μέρος των ετήσιων εισαγωγών αγαθών παραγόμενων στις ΗΠΑ. Ακόμη πάντως παραμένουν αλώβητα προϊόντα όπως το αργό πετρέλαιο ή τα μεγάλα εμπορικά αεροσκάφη.

Ένα άλλο σχόλιο, που υπογράφει ο Τζία Σουντόνγκ, ερευνητής του Κινεζικού Ινστιτούτου Διεθνών Μελετών, και δημοσιεύεται στην διεθνή έκδοση της Λαϊκής Ημερησίας, οργάνου της κεντρικής επιτροπής του ΚΚ Κίνας, τονίζει ότι η Ουάσινγκτον αποπειράται να «καθυποτάξει την ανάπτυξη της Κίνας».

Ενώ η ταμπλόιντ Global Times, εφημερίδα που εκδίδει η Λαϊκή Ημερησία, τόνισε σε κύριο άρθρο της πως το Πεκίνο πρέπει να εξετάσει τη χρήση «αντισυμβατικών μεθόδων», όπως ήταν για παράδειγμα το πακέτο μέτρων τόνωσης της οικονομίας κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008, για να τονωθεί η κινεζική ανάπτυξη.
euro2day

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.