08/11/18

Χαιρετισμό στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ελλάδας - Ρωσίας «Μαζί δια μέσου των αιώνων» που διεξάγεται από τις 9 έως τις 15 Αυγούστου στην Κέρκυρα έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ...


Φεστιβάλ Ελλάδας — Ρωσίας, «Mαζί δια μέσου των αιώνων», διεξάγεται από τις 9 έως τις 15 Αυγούστου στην Κέρκυρα, ενώ χαιρετισμό στους οργανωτές, τους συμμετέχοντες και τους φιλοξενούμενους, έχει στείλει ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Sputnik.

Όπως ανέφερε στον χαιρετισμό του, η Ελλάδα είναι σύμμαχος της Ρωσίας στην Ευρώπη για πολύ καιρό. Οι δύο χώρες μοιράζονται για αιώνες δεσμούς φιλίας και κοινής σχέσης, και την αίσθηση του πολιτισμού και της πνευματικής ενότητας, τονίζει στο μήνυμά του στο πλαίσιο του δεύτερου διεθνούς φιλανθρωπικού Φεστιβάλ Χριστιανικής Κουλτούρας «Ρωσία — Ελλάδα: Μαζί μέσω των αιώνων».

Διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Ορθόδοξης Αυτοκρατορικής Εταιρείας Παλαιστίνης, το Φεστιβάλ συμβάλει στην ενδυνάμωση των ποικίλων δεσμών που συνδέουν την Ρωσία και την Ελλάδα. «Μία καθαρή απόδειξη αυτής της συνεισφοράς είναι η επιτυχία της πρώτης εκδήλωσης που αποτέλεσε σημαντικό μέρος του Έτους Ρωσίας στην Ελλάδα και του Έτους Ελλάδας στη Ρωσία», αναφέρει.

Συνεχίζοντας σημειώνει ότι είναι βαθιά συμβολικό ότι το φόρουμ τιμά τον Ναύαρχο Φίοντορ Ουσακόφ, επιφανούς Ρώσου αξιωματούχου του ναυτικού και ελευθερωτή των Ιονίων Νήσων.

«Είμαστε ικανοποιημένοι που βλέπουμε ότι η Ελλάδα εορτάζει τους επιφανείς συμπατριώτες μας, θυμάται τον ρόλο της Ρωσίας στην εγκαθίδρυση και ανάπτυξη της νέας ελληνικής πολιτειακής κατάστασης. Εορτάζοντας τα λαμπρά γεγονότα του κοινού μας παρελθόντος μας βοηθά να διατηρούμε την αμοιβαία εμπιστοσύνη και να προωθούμε την εποικοδομητική διμερή ατζέντα προς όφελος των λαών μας» αναφέρει στο μήνυμά του ο Λαβρόφ.

Κλείνοντας, τονίζει ότι χωρίς αμφιβολία το πλούσιο πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα προσφέρει ενδιαφέρουσες στιγμές στους λάτρεις του πολιτισμού.

Το 3ο Διεθνές Φιλανθρωπικό Φεστιβάλ του Χριστιανικού Πολιτισμού – «Ρωσία – Ελλάδα: Μαζί δια μέσου των αιώνων»


Το Φεστιβάλ "Ρωσία – Ελλάδα. ΜΑΖΙ ΔΙΑ ΜΕΣΟΥ ΤΩΝ Αιώνων θα πραγματοποιηθεί στην Κέρκυρα απο την Πέμπτη 10 μέχρι και την Κυριακή 13 Αυγούστου .

Συμμετέχουν:

- Κρατικό Ακαδημαϊκό Ρωσικό συγκρότημα «Ρωσία»
- Παιδική χορωδία «Σόλμπα» των τροφίμων του παιδικού ορφανοτροφείου και «Καλού Σχολείου του Νικόλο-Σόλμπινσκι γυναικείου μοναστηρίου. Πηγή: www.CorfuWall.gr
Οι σημαντικότερες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ είναι:

•  Εγκαίνια 2 εκθέσεων, στο Ιστορικό Δημαρχείο, με τίτλο «Βλαντιμίρ Πούτιν: οι πινελιές στο πορτραίτο» και «Ο αήττητος ναύαρχος Φιοντόρ Ουσακώφ»: οι εκθέσεις θα εγκαινιαστούν αύριο Πέμπτη 10 του μηνός, στις 11.30 το πρωί, και θα διαρκέσουν μέχρι τις 14 Αυγούστου.

• Αμέσως μετά, στις 12.30: κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Ουσακώφ

• Την Παρασκευή 11/8, στις 9.00 βράδυ: συναυλία της Φ.Ε. ΜΑΝΤΖΑΡΟΣ. Συναυλία της κρατικής ακαδημαϊκής ορχήστρας «ΡΩΣΙΑ» και της παιδικής χορωδίας «Σόλμπα» του Νικόλο – Σόλμπινσκι γυναικείου μοναστηρίου

Την ώρα που η Σαουδική Αραβία αναφέρει ότι η επίθεση σε λεωφορείο στην Υεμένη ήταν μία «νόμιμη στρατιωτική επιχείρηση», οι σοροί 50 ατόμων επί το πλείστον παιδιών ηλικίας κάτω των 15 ετών μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της επαρχίας Σααντά..


H επίθεση της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη με τραγικό απολογισμό 29 νεκρά παιδιά σε σχολικό λεωφορείο έφερε την άμεση αντίδραση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητά ενδελεχή έρευνα, σύμφωνα με το euronews.

Η Βρετανή εκπρόσωπος στον ΟΗΕ, Κάρεν Πιρς, εξέφρασε τη μεγάλη της ανησυχία για τις συνεχιζόμενες επιθέσεις στην Υεμένη και τις απώλειες αμάχων.

«Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας συναντήθηκαν και ενημερώθηκαν από τον βοηθό του Γενικού Γραμματέα για τις επιθέσεις στην Σααντά, που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο μεγάλου αριθμού πολιτών και παιδιών. Εκφράσαμε την έντονη ανησυχία μας για τις επιθέσεις στην Υεμένη. Ζητήσαμε αξιόπιστη και διαφανή έρευνα», είπε η Κάρεν Πιρς.

Τα παιδιά βρίσκονταν στην πόλη Νταχιάν όταν χτυπήθηκε το λεωφορείο τους.

Το υπουργείο Υγείας της χώρας υποστηρίζει πως ο τραγικός απολογισμός είναι ακόμη μεγαλύτερος.

«Η αλήθεια είναι πως τα θύματα, οι μάρτυρες της επίθεσης, έχουν φτάσει τα 51 και οι τραυματίες ξεπερνούν τους 79» είπε ο υπουργός Υγείας, Τάχα Μουταγουακίλ.

Η Σαουδική Αραβία και η συμμαχία που πραγματοποίησε την επίθεση αρχικά είχε υπερασπιστεί το χτύπημα όμως κατόπιν συμφώνησε να συνεργαστεί στην έρευνα που ζήτησαν τα Ηνωμένα Έθνη.

Σαουδική Αραβία: Ήταν μία «νόμιμη στρατιωτική επιχείρηση» η επίθεση στην Υεμένη 


Ο υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας συνασπισμός που πολεμάει στην Υεμένη χαρακτήρισε «νόμιμη στρατιωτική επιχείρηση» την επίθεση στο βόρειο τμήμα της χώρας, η οποία προκάλεσε, σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ), δεκάδες θύματα μεταξύ των οποίων παιδιά, τα περισσότερα κάτω των δέκα ετών.

«Η επίθεση που πραγματοποιήθηκε στην επαρχία Σααντά είναι μια νόμιμη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον στοιχείων που (...) εκτόξευσαν στη διάρκεια της νύχτας πύραυλο εναντίον της (σαουδαραβικής) πόλης Τζίζαν, προκαλώντας έναν νεκρό και τραυματίες μεταξύ των αμάχων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο συνασπισμός που επεμβαίνει στην Υεμένη προς υποστήριξη των δυνάμεων της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης εναντίον των ανταρτών Χούτι.

Να ερμηνεύσει τις εξελίξεις στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας επιχειρεί ο πολιτικός επιστήμονας, Αλεξάντερ Γκούσεβ, μιλώντας στο Sputnik και τονίζοντας ότι πρόκειται για γεγονότα που ξεπερνούν τη διμερή ατζέντα...


«Οι σημερινές επιπλοκές στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας ξεπερνούν τη διμερή ατζέντα. Είναι πιθανόν ότι η απόφαση για την απέλαση των διπλωματών, καθώς και η πιθανή ανάκληση του Έλληνα πρεσβευτή από τη Ρωσία, θα μπορούσε να ληφθεί λαμβάνοντας υπόψη την επιρροή των εταίρων Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΝΑΤΟ», δήλωσε στο Sputnik ο πολιτικός επιστήμονας, διευθυντής του Ινστιτούτου Στρατηγικού Σχεδιασμού, Αλεξάντερ Γκούσεβ.

«Είχαμε πάντα μία πολύ θερμή σχέση με την Ελληνική Δημοκρατία. Αυτό που συμβαίνει τώρα στις διμερείς σχέσεις είναι ένα ασυνήθιστο γεγονός διότι πρεσβευτές ανακαλούνται όταν συμβαίνει κάτι πολύ σοβαρό, όταν για παράδειγμα αρχίζουν στρατιωτικές επιχειρήσεις. Μια ολόκληρη σειρά ερωτήσεων προκύπτει: Τι συνέβη, τι οδήγησε σε μία τέτοια επιπλοκή των σχέσεων δεδομένου ότι δεν υπήρχαν προφανείς λόγοι γι' αυτό», πρόσθεσε ο ειδικός.

«Οι Έλληνες επηρεάζονται ιδιαίτερα από τους ηγέτες των ευρωπαϊκών κρατών και δε θέλουν διαμάχη με τις Ηνωμένες Πολιτείες — πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Οι Αμερικανοί πιέζουν τώρα και θα συνεχίσουν να το κάνουν. Η κατάσταση θα πρέπει να εξεταστεί όχι μόνο στο πλαίσιο των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας, αλλά και στο γενικότερο πλαίσιο των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, των χωρών μελών του ΝΑΤΟ. Θα πρέπει να είναι (σ.σ. η εξέταση) ευρύτερη και βαθύτερη», υπογραμμίζει ο Αλεξάντερ Γκούσεβ.
πηγή:  Sputnik

Στο τέλος του τρίτου ελληνικού προγράμματος βοήθειας στις 20 Αυγούστου και στο δύσκολο καλοκαίρι λόγω πυρκαγιών που έβγαλαν στην επιφάνεια χρόνια προβλήματα αναφέρεται ο γερμανικός τύπος.


Εκτενές ρεπορτάζ για την Ελλάδα με αφορμή την επικείμενη ολοκλήρωση του προγράμματος βοήθειας προς στην Ελλάδα φιλοξενεί το Der Spiegel με τίτλο «Αποστολή εξετελέσθη-Η Ελλάδα πεθαίνει». Μια επίσκεψη σε ένα μικρό ελληνικό χωριό με γηραιούς κυρίωες κατοίκους και λίγα παιδιά γίνεται αφορμή για μια αποτίμηση της διάσωσης της Ελλάδας και των μεταρρυθμίσεων. «273,7 δις ευρώ έδωσαν στην Ελλάδα η ΕΚΤ, η Κομισιόν και το ΔΝΤ. Η χώρα μπορεί πια να δανειστεί μόνη της από τις διεθνείς αγορές. Ένα από τα μεγαλύτερα δράματα στην ευρωπαϊκή ιστορία φτάνει προσωρινά σε ένα τέλος: η ελληνική κρίση χρέους. Οδήγησε το ευρώ στο χείλος του γκρεμού και δίχασε την ΕΕ. Και μετέτρεψε την Ελλάδα σε μια άλλη χώρα. Κανένα άλλο κράτος του κόσμου δεν έχει μελετηθεί τόσο ενδελεχώς. Με ένα σκληρό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα περικόπηκαν μισθοί και συντάξεις και αυξήθηκαν οι φόροι. Τουλάχιστον μέχρι το 2060 οι Έλληνες θα πρέπει να εξοφλήσουν τα χρέη τους. Παραδόξως παραβλέφθηκε το σημαντικότερο: χρέη μπορεί να αποπληρώσει μόνο μια χώρα που αναπτύσσεται. Η Ελλάδα όμως συρρικνώνεται: 550.000 άνθρωποι έχουν μεταναστεύσει από την αρχή της κρίσης και περίπου 10,7 εκατομ. άνθρωποι διαβιούν στη χώρα» σημειώνει το Der Spiegel.

Οι μεταρρυθμίσεις, το δημογραφικό και η ανάπτυξη


Το περιοδικό αναφέρεται στον στόχο της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγας Γεροβασίλη «να θέσει τέλος στις πελατειακές σχέσεις. Αυτό έχει υποσχεθεί κάθε πολιτικός που ανέλαβε αυτή τη θέση αλλά κανείς δεν τα κατάφερε. Για αιώνες η ελληνική διοίκηση λειτουργούσε σαν πρόφαση για τη νομιμοποίηση του νεποτισμού. Οι πελατειακές σχέσεις ήταν θεμελιώδης αρχή της κοινωνίας (…) Θα πρέπει όμως να μπει ένα τέλος». Το περιοδικό κάνει αναφορά στις προσπάθειες για εκσυγχρονισμό του δημοσίου με τη βοήθεια και γαλλικής τεχνογνωσίας, χαρακτηρίζει όμως την όλη προσπάθεια ως ένα «πείραμα ανυπέρβλητων διαστάσεων». Αντίστοιχα δύσκολο είναι και το θέμα της ψηφιοποίησης της ελληνική διοικητικής και κυβερνητικής μηχανής που έχει αναλάβει ο αρμόδιος υπουργός Ν. Παππάς. «Άλλη μια επανάσταση» σημειώνει το περιοδικό. «Η απαρχαιωμένη δομή της ελληνικής διοίκησης ήταν παροιμιώδης», γράφει το Spiegel.

Πάντως παρά τη σημασία αντίστοιχων μεταρρυθμίσεων, θα πρέπει αυτές, σύμφωνα με το Spiegel, να λαμβάνουν υπόψη μελλοντικά την αρνητική δημογραφική εξέλιξη στη χώρα σε συνάρτηση με την οικονομία. «(...) Πρέπει να σταματήσει η μετανάστευση των νέων, οι μετανάστες θα πρέπει να επιστρέψουν και οι συνθήκες ζωής να σταθεροποιηθούν ώστε οι οικογένειες να θέλουν και πάλι να αποκτήσουν παιδιά. (…) Τίποτα από όλα αυτά δεν θα συμβεί χωρίς σταθερή οικονομική ανάπτυξη αλλά κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται», αναφέρει το Spiegel. Το ρεπορτάζ φιλοξενεί επίσης και τον καθηγητή Νομικής του Εθνικού και Καποδιστραικού Πανεπιστημίου Αθηνών Αριστείδη Χατζή, ο οποίος θεωρεί ότι η Ελλάδα «θα πρέπει επιτέλους να ανοίξει την αγορά της» και ότι η ελληνική κρίση έγινε «κρίση θεσμών».

Το περιοδικό παρατηρεί επίσης ότι παρά τις μεταρρυθμίσεις η ελληνική αγορά εργασίας είναι από τις πιο απορρυθμισμένες στην ΕΕ και η ανεργία έχει ελάχιστα μειωθεί. Η ίδρυση νέων επιχειρήσεων είναι το ίδιο δύσκολη όσο και πριν από την κρίση ενώ δυσκολίες υπάρχουν και στον τομέα των ξένων επενδύσεων, όπου βέβαια «έχουν σημειωθεί επιτυχίες», όπως παρατηρεί το περιοδικό.

Κλείνοντας το ρεπορτάζ αναφέρει: «Κάποτε φαινόταν ότι η ελληνική κρίση χρέους θα βύθιζε την ΕΕ στην άβυσσο. Αυτή τη στιγμή μοιάζει περισσότερο σαν μια δαπανηρή παράπλευρη απώλεια στην περαιτέρω ώθηση της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Ως το 2060 θα πρέπει το ελληνικό κράτος κάθε χρόνο να επιτυγχάνει πλεονάσματα στον προϋπολογισμό ώστε να εμβάζει το μεγαλύτερο μέρος του στους δανειστές, σύμφωνα με όσα ορίζουν οι κανόνες. Κάτι που είναι ένα δύσκολο καθήκον για μια οικονομικά πετυχημένη χώρα. Για τους Έλληνες θα πρέπει να είναι αδύνατο. Επειδή η δημογραφική ανάπτυξη συνδέεται άμεσα με την οικονομική ανάπτυξη».

«Καμένη γη» αντίγια γιορτή 


«Καμένη γη» είναι ο τίτλος άρθρου γνώμης στη Süddeutsche Zeitung, το οποίο αναφέρεται στα χρόνια προβλήματα της που ανέδειξε η φονική πυρκαγιά στο Μάτι. «Διασώστες σε πανικό, αξιωματούχοι που δεν συμφωνούν για τις ευθύνες που φέρουν-και αυτά είναι εικόνες που θα μείνουν από αυτό το καλοκαίρι. Ένα καλοκαίρι που θα έπρεπε να είχε εξελιχθεί αλλιώς. Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ήθελε να χρησιμοποιήσει τον Αύγουστο για γιορτή, οι Έλληνες θα έπρεπε να γιορτάσουν το τέλος της 'δουλείας', την επανάκτηση της κυριαρχίας τους από τους διεθνείς πιστωτές. Για τις 21 Αυγούστου είχε σχεδιαστεί, πριν την πυρκαγιά, μια ανοιχτή γιορτή. Στις 20 Αυγούστου τελειώνει το τρίτο και τελευταίο πρόγραμμα βοήθειας προς την Αθήνα (...)».

Η σχολιογράφος κάνει μια αναδρομή στα χρόνια της κρίσης και σημειώνει ότι «υπήρχαν ενδείξεις ότι η Αθήνα ζούσε πάνω από τις δυνάμεις της για καιρό, αλλά η ΕΕ δεν ήθελε να το δει. Όταν πια δεν υπήρχε περιθώριο για εξωραϊσμούς, οι διασώστες ανάγκασαν την χώρα να μπει σε έναν κορσέ που ήταν όμως για πολλούς Έλληνες αποπνικτικός». Όπως σημειώνει το άρθρο «τα μέτρα λιτότητας έπληξαν κυρίως τη μεσαία τάξη και τα χαμηλότερα εισοδήματα. Για αυτό φέρουν ευθύνη όχι μόνο οι δανειστές αλλά και όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις (…)». Τα τελευταία χρόνια ο τουρισμός βοηθά τη χώρα να ανακάμψει, γράφει η SZ, ωστόσο ο μεγαλύτερος παράγοντας που προκαλεί αβεβαιότητα για το μέλλον είναι η πρόβλεψη για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% ως το 2022 και έπειτα 2,2% ως το 2060.

Η σχολιογράφος παρατηρεί πάντως ότι αν και δεν έχουν υλοποιηθεί όλες οι μεταρρυθμίσεις, κάποιες που έγιναν είναι σημαντικές πχ. η ανεξαρτησία της εφορίας. Επίσης σημαντικό θεωρεί στον ρεαλισμό του Τσίπρα, ο οποίος σήμερα  θεωρείται «αξιόπιστος» εταίρος. Αυτό όμως που ούτε αυτός κατάφερε να εξαλείψει ήταν «η παλιά ασθένεια του πελατειακού κράτους», ενώ η ίδια θεωρεί αμφίβολο εαν οι συντηρητικοί που ετοιμάζονται να αναλάβουν τη διακυβέρνηση το 2019, θα πράξουν καλύτερα.

Tο άρθρο κλείνει με μια αναφορά στα πρόσφατα δραματικά γεγονότα της Αττικής: «Η μελλοντική πολιτική μπορεί να είναι μη δημοφιλής στον κόσμο. Αυτό έδειξε δυστυχώς και το παράδειγμα στο Μάτι. Πολλοί λένε ότι εαν υπήρχε κρατική πρόβλεψη, δεν θα είχαμε φτάσει στο Μάτι, μια περιοχή τόσο άναρχα δομημένη χωρίς διεξόδους κινδύνου. Στο μέλλον θα πρέπει όλα να γίνουν καλύτερα: τα αυθαίρετα θα πρέπει να κατεδαφιστούν και να μπει τέλος στις κακοτεχνίες. Θα ξεκαθαριστεί εάν η πυροσβεστική είχε οικονομικά προβλήματα ή –και γι αυτό υπάρχουν ενδείξεις- είχε τόσο κακή διαχείριση που οδήγησε σε λάθος δρόμο τους διασώστες. Μια δίχως περιστροφές εξήγηση οφείλουν στους νεκρούς και τους οικείους τους όλοι οι υπεύθυνοι».
Δήμητρα Κυρανούδη /Deutsche Welle

Σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και συγκεκριμένα στις σχέσεις της χώρας με Ρωσία και ΗΠΑ αναφέρθηκε με δήλωσή του ο Παναγιώτης Λαφαζάνης...


Όπως δήλωσε ο Γραμματέας του Πολιτικού Συμβουλίου της ΛΑ.Ε., Παναγιώτης Λαφαζάνης: «Η «Ουκρανοποίηση» της Ελλάδας από μια χρεωκοπημένη κυβέρνηση και τον πολυπράγμονα Τζέφρεϋ Πύατ, οδηγεί την χώρα σε μεγάλες εθνικές περιπέτειες και εθνικές συμφορές.

Η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, με αφορμή την απέλαση των δυο ελλήνων διπλωματών, ελάχιστα έμοιαζε με διπλωματικό κείμενο και περισσότερο έδινε την εντύπωση ενός αντιρωσικού-μανιφέστου, που προορίζετο στο να φέρει σε ρήξη ή και σε διακοπή τις ελληνορωσικές σχέσεις.

Αυτές οι εκτιμήσεις, δυστυχώς, ενισχύονται, μάλλον, από τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για σπασμωδικές και παράλληλες από ελληνικής πλευράς κινήσεις μετάθεσης στην Αθήνα του Έλληνα πρεσβευτή στη Μόσχα, οι οποίες, εφόσον ευσταθούν, δείχνουν υπερβολικό εκνευρισμό και σπασμωδικότητα.

Η πλήρης και τυφλή δορυφοροιοποίηση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στην στρατηγική των ΗΠΑ και των γερακιών του Ισραήλ, με την παράλληλη ρήξη των σχέσεων της Αθήνας με την Μόσχα, συνιστά ένα πολύ ολισθηρό και επικίνδυνο δρόμο και σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για την ασφάλεια της χώρας και την προάσπιση των νόμιμων εθνικών συμφερόντων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.

Η Ρωσία, παρά το ότι η χώρα μας ήταν ενταγμένη στο ΝΑΤΟ και εφάρμοζε συχνά μέτρα που έπλητταν άμεσα τα συμφέροντά της, εφάρμοζε αθόρυβα και σταθερά πολιτικές που στήριζαν την ασφάλεια και την ακεραιότητα μας, ενώ ήταν και παραμένει η καθοριστική δύναμη που προασπίζει την Κυπριακή ανεξαρτησία έναντι της Τουρκικής βουλιμίας. Οι κίνδυνοι για την Ελλάδα ουδέποτε προήρχοντο από την Ρωσία αλλά από τους ομοτράπεζους μας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ».

Τέλος, ο κ. Λαφαζάνης αναφέρει πως: «Μια πορεία «Ουκρανοποίησης» της χώρας μας υπό την καθοδήγηση του πολυπράγμονα πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρεϋ Πύατ, αρχιτέκτονα του νεοφασιστικού- αντιρώσικου πραξικοπήματος στο Κίεβο το 2014, θα οδηγούσε την χώρα στο «μάτι του κυκλώνα» και θα επέφερε μεγάλες εθνικές περιπέτειες και καταστροφές.

Μια τελειωμένη κυβέρνηση, όπως αυτή του Αλ. Τσίπρα, η οποία έχει καταρρεύσει μέσα στην κοινωνία και της απομένουν ελάχιστοι μήνες στην εξουσία, δεν έχει κανένα δικαίωμα και καμιά εξουσιοδότηση να λαμβάνει αποφάσεις που ανατρέπουν κάθε ίχνος ισορροπίας στις εξωτερικές σχέσεις της Ελλάδας, παραδίδουν την χώρα στο έλεος των πιο τυφλών και επιθετικών δυνάμεων των ΗΠΑ και του ευρωατλαντισμού και προετοιμάζουν μόνο μεγάλες εθνικές συμφορές.

Η Ελλάδα αυτήν την ώρα χρειάζεται δημοκρατική ανατροπή και μια νέα ριζοσπαστική προοδευτική πορεία με μια πολυδιάστατη ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική, ικανή να συλλάβει τις μεγάλες αλλαγές που σημειώνονται στην περιοχή μας, την Ευρώπη και τον κόσμο για να προασπίσει και να αναδείξει την χώρα μας σαν μια σεβαστή δύναμη ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας και αντιϊμπεριαλιστικής συνεργασίας».
πηγή: ert.gr

Το δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg επισημαίνει παράλληλα ότι τα ελληνικά ομόλογα είναι ακόμη ευάλωτα σε εξωτερικούς κινδύνους, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο σημαντική τη διατήρηση της δημοσιονομικής ατζέντας και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων...


«Η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας αναβαθμίστηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011 καθώς η χώρα πλησιάζει σε μία επιτυχημένη έξοδο από το πρόγραμμα του ESM ενώ η διαρκής οικονομική της ανάπτυξη ευνοεί τη βιωσιμότητα του χρέους, τονίζει το πρακτορείο Bloomberg σχολιάζοντας την αναβάθμιση της χώρας από τον οίκο Fitch.

«Η βιωσιμότητα του χρέους υποστηρίζεται επίσης από ένα ρεκόρ πρωτογενών πλεονασμάτων της κυβέρνησης, την προσδοκία μας για σταθερή αύξηση του ΑΕΠ, τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που θα ισχύσουν μέχρι το 2020 και κατά μία έννοια μειωμένοι πολιτικοί κίνδυνοι», επισήμανε ο οίκος Fitch.

«Μετά τη λήξη του προγράμματος, η Ελλάδα χρειάζεται μια τέτοια αξιολόγηση τουλάχιστον από έναν Οίκο για να μπορεί να συμμετέχει στις χρηματοδοτικές διευκολύνσεις της ΕΚΤ για τις τράπεζες. Τα ομόλογά της επίσης γίνονται ελκυστικά σε περισσότερους επενδυτές, διευκολύνοντας την κυβέρνηση να ανακτήσει σταθερή πρόσβαση στις αγορές» σημειώνει το Bloomberg και προσθέτει: «Η αναβάθμιση του Fitch αποδεικνύει ότι ο Οίκος Αξιολόγησης δεν ανησυχεί τόσο για την απαισιόδοξη εκτίμηση του ΔΝΤ σχετικά με τις προοπτικές της χώρας. Σε σημεία της έκθεσης υπογραμμίζεται ότι η δημοσιονομική απόδοση της χώρας αναμένεται να συνεχιστεί και μετά τη λήξη του προγράμματος. Βεβαίως οι ελληνικές κυβερνήσεις θα πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τις μεταρρυθμίσεις και να ακολουθούν την δημοσιονομική οδό που έχει ήδη συμφωνηθεί με τους πιστωτές για να καθησυχάζουν τους επενδυτές».

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι τα ελληνικά ομόλογα είναι ακόμη ευάλωτα σε εξωτερικούς κινδύνους, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο σημαντική τη διατήρηση της δημοσιονομικής ατζέντας και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Μεταξύ των οίκων αξιολόγησης, o Οίκος Moody’s δεν έχει αλλάξει την αξιολόγησή του από τον Φεβρουάριο, πολύ πριν την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης και την απόφαση του Ιουνίου. Αντιθέτως, ο S&P Global Ratings ήταν ο πρώτος οίκος που αντέδρασε μετά την απόφαση του Eurogroup και ανέβασε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας κατά μία βαθμίδα σε Β+.

Financial Times: Ο δρόμος για μία επιτυχημένη έξοδο από το πρόγραμμα είναι πλέον ανοιχτός


Οι FT αναφέρονται στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο Fitch κατά δύο βαθμίδες από Β σε ΒΒ- με σταθερή προοπτική, λόγω των βελτιωμένων δημοσιονομικών και των σχέσεων με τους Ευρωπαίους πιστωτές. Οι αναλυτές επισήμαναν ότι μετά την επιτυχή τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος, ο δρόμος για μία επιτυχημένη έξοδο από το πρόγραμμα είναι πλέον ανοιχτός. Προβάλλονται οι επισημάνσεις του Οίκου για βελτιωμένη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και για σημαντικές βελτιώσεις στα κρατικά δημοσιονομικά.

Οι FT υπογραμμίζουν την αναφορά του Fitch για πιο σταθερό εσωτερικό πολιτικό πλαίσιο αλλά για σημαντικά βελτιωμένες σχέσεις συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων πιστωτών, στοιχεία που μειώνουν τον κίνδυνο για μελλοντική αναστροφή των μέτρων που έχουν υιοθετηθεί σύμφωνα με το πρόγραμμα.
amna.gr

Την άμεση επιστροφή στην Αθήνα του Ανδρέα Φρυγανά, που υπηρετεί ως πρεσβευτής της Ελλάδας στη Μόσχα, φέρεται να αποφάσισε η ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών...


Στην Αθήνα θα επιστρέψει, τις επόμενες ημέρες, ο πρεσβευτής μας στη Μόσχα, Ανδρέας Φρυγανάς, και ένας άλλος πρεσβευτής αναμένεται να σταλεί στη Μόσχα, σύμφωνα με πληροφορίες. Η απόφαση ελήφθη προσωπικά από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, σύμφωνα με πρακτορείο Sputnik.

«Ελήφθη τέτοια απόφαση. Η απόφαση ελήφθη προσωπικά από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά», σημειώνεθ το πρακτορείο.

Σύμφωνα με την εν λόγω πηγή, τις επόμενες ημέρες, ο κ. Φρυγανάς θα επιστρέψει στην Αθήνα και ένας άλλος πρεσβευτής θα σταλεί στη Μόσχα, χωρίς ωστόσο να είναι γνωστό ακόμη πότε ακριβώς θα συμβεί αυτό.

Τη Δευτέρα, ο Έλληνας πρεσβευτής εκλήθη στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να λάβει υπόμνημα για τα αντίμετρα της Ρωσίας.

Υπενθυμίζεται ότι στη διάρκεια του καλοκαιριού, η Αθήνα προχώρησε στην απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών, ενώ απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα ακόμη δύο αξιωματούχων της Μόσχας, κατηγορώντας τους ότι παρενέβησαν σε θέματα ασφαλείας και ότι προσπάθησαν να δωροδοκήσουν Έλληνες αξιωματούχους, με τη Ρωσία να αρνείται τις κατηγορίες.

Κίνηση αποδοκιμασίας;


ο κ. Ανδρέας Φρυγανάς
Κυβερνητικοί κύκλοι που ήθελαν, πάντως, να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, σημείωναν ότι η απόφαση μετάθεσης του κ. Ανδρέα Φρυγανά δεν σηματοδοτεί διάθεση του ΥΠΕΞ για υποβάθμιση της διπλωματικής σχέσης Αθήνας - Μόσχας και, συνεπώς, δεν υπάρχει στο σχεδιασμό της ελληνικής πλευράς το ενδεχόμενο να παραμείνει «κενή» η θέση του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματικής αποστολής στη Μόσχα, σηματοδοτώντας μία κίνηση υποβάθμισης των διμερών σχέσεων.

Εφόσον αυτό επιβεβαιωθεί, τότε η μετάθεση Φρυγανά στην Αθήνα συνιστά κίνηση άμεσης αποδοκιμασίας των χειρισμών του από τον πολιτικό του προϊστάμενο. Δεν είναι τυχαίο ότι πηγές κοντά στην κυβέρνηση σημείωναν ότι ο κ. Φρυγάνας υπερέβη το πλαίσιο οδηγιών που είχε λάβει από την Αθήνα, χωρίς πάντως να διευκρινίζεται κάτι περισσότερο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Φρυγανάς, υπηρεσιακό στέλεχος της ελληνικής διπλωματίας με τον βαθμό του Πληρεξούσιου Υπουργού Β', υπηρετεί ως πρεσβευτής της Ελλάδας στη Μόσχα από τον Μάρτιο του 2016. Υπό κανονικές συνθήκες, η θητεία ενός πρεσβευτή στο εξωτερικό διαρκεί κατ’ ελάχιστον τρία χρόνια.

Η πρόωρη μετάθεσή του έρχεται λίγες ώρες μετά από μία ακόμη δηκτική ανακοίνωση της Αθήνας, όπου μεταξύ άλλων, η Μόσχα κατηγορείτο για απόπειρες α) εξαγοράς κρατικών αξιωματούχων, β) υπονόμευσης της εξωτερικής πολιτικής, και γ) παρεμβάσεις στο εσωτερικό της χώρας.

Σε αναβάθμιση της Ελλάδας σε «ΒΒ-» από «Β» προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch, διατηρώντας σταθερές τις προοπτικές της χώρας...


Σε αναβάθμιση της Ελλάδας σε «ΒΒ-» από «Β» προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch, διατηρώντας σταθερές τις προοπτικές της χώρας. Η αναβάθμιση βασίστηκε, μεταξύ άλλων, στην ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης.

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch αναβάθμισε την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε «Β» από «ΒΒ-», ενώ διατηρεί σταθερές τις προοπτικές της χώρας.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Fitch, η αναβάθμιση της αξιολόγησης βασίζεται στους εξής παράγοντες:

— Στην ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης η οποία ετοιμάζει το έδαφος για την επιτυχή έξοδο από το πρόγραμμα του ESM, στις 20 Αυγούστου.
— Στα «ουσιώδη» μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.
— Στην εκταμίευση της τελευταίας δόσης από τον ESM, ύψους 15 δισ. δολαρίων, στις 6 Αυγούστου, τις μέτριες χρηματοδοτικές ανάγκες και στο γεγονός ότι η Ελλάδα θα βγει από το πρόγραμμα με ένα σημαντικό ταμειακό «μαξιλάρι».
— Στη συνέχιση της βελτίωσης των δημοσιονομικών μεγεθών.
— Στην προσδοκία του Fitch για θετικές δημοσιονομικές επιδόσεις στην περίοδο μετά το πρόγραμμα.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς - κατηγορία κινδύνου 4 - για σήμερα Σάββατο, 11 Αυγούστου 2018, σε Βόρειο και Νότιο Αιγαίο, Στερεά Ελλάδα, Δυτική Ελλάδα, Αττική, περιφέρεια Πελοποννήσου, νησιά Ιονίου και περιφέρεια Κρήτης...


Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών, για σήμερα,  Σάββατο 11 Αυγούστου 2018, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς - κατηγορία 4 - για τις εξής περιοχές:
  1. Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (Λέσβος, Χίος)
  2. Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)
  3. Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Φθιώτιδα, Βοιωτία, Εύβοια, Σκύρος)
  4. Περιφέρεια Αττικής
  5. Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Ζάκυνθος)
  6. Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα. Ηλεία)
  7. Περιφέρεια Πελοποννήσου (Αρκαδία, Λακωνία, Αργολίδα, Κορινθία)
  8. Περιφέρεια Κρήτης
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.