08/12/18

Πολύ υψηλός (κατηγορία κινδύνου 4) είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς για την Δευτέρα, 13 Αυγούστου, στην Εύβοια και την Αττική, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γ. Γ. Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Εσωτερικών...


Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών την Δευτέρα 13 Αυγούστου 2018, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:
  1.  Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια)
  2. Περιφέρεια Αττικής
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.ά. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199. 

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Παν. Λαφαζάνης:  Το συμφέρον της Ελλάδας επιτάσσει την ανάπτυξη καλών σχέσεων με την Ρωσία, αν όχι και την προώθηση ειδικής σχέσης ισότιμης και αμοιβαία επωφελούς στρατηγικής συνεργασίας μαζί της, στο πλαίσιο μιας γνήσιας εθνικής, φιλειρηνικής και ανεξάρτητης πολιτικής...


Ο Γραμματέας του Π.Σ. της ΛΑ.Ε., Παν. Λαφάζανης,  σχετικά με την ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ για τις απελάσεις Ελλήνων διπλωματών από την Μόσχα (βλ. παρακάτω), έκανε την παρακάτω δήλωση:
“Η ανακοίνωση αντιρωσικό-μανιφέστο του ελληνικού ΥΠΕΞ ενταφιάζει τις ελληνορωσικές σχέσεις και θέτει σε άμεσο θανάσιμο κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας.”

Ολόκληρη η δήλωση του Παν. Λαφαζάνη έχει ως εξής:

«Η ανακοίνωση του Υπ. Εξωτερικών αναφορικά με τις απελάσεις Ελλήνων διπλωματών από την Μόσχα, ξεπερνάει κάθε μέτρο νηφαλιότητας και λογικής, διακρίνεται από μία περίεργη εμπάθεια και συνιστά ένα ανεπίτρεπτο αντιρωσικό λίβελλο.

Δεν ξέρω αν κυβέρνηση Τσίπρα – Κοτζιά αν έχει αναλάβει την άχαρη και πρωτοφανή αποστολή να διακόψει, επί της ουσίας, κάθε σχέση με την Ρωσία και να παίξει τον ρόλο της Ουκρανίας του Νότου, σύμφωνα με την διατεταγμένη υπηρεσία που έχει επωμιστεί στην Ελλάδα ο αρχιτέκτονας του νεοφασιστικού αντιρωσικού πραξικοπήματος του Κιέβου τον Φλεβάρη του 2014 και πολυπράγμων πρεσβευτής τώρα των ΗΠΑ στην Αθήνα G. Pyatt.

Το βέβαιον πάντως είναι ότι η κυβέρνηση Τσίπρα – Κοτζιά, με την απολύτως ανεύθυνη πολιτική της μακάβριας και τυφλής πρόσδεσης της χώρας στους πιο αντιδραστικούς, επιθετικούς, νεοψυχροπολεμικούς και αντιρωσικούς κύκλους των ΗΠΑ, θέτει σε άμεσο κίνδυνο, αν δεν υπονομεύει θανάσιμα, τα εθνικά συμφέροντα και την ασφάλεια της χώρας και της Κύπρου, ενώ σπρώχνει ανεπίτρεπτα την Ρωσία προς την μεριά της Τουρκίας.

Συνιστά ορισμό της ειρωνείας και κακόγουστο αστείο να λέει η κυβέρνηση ότι ασκεί ανεξάρτητη πολυδιάστατη πολιτική, ενώ έχει δορυφοροποιήσει απολύτως την χώρα στους πιο σκληροπυρηνικούς κύκλους των ΗΠΑ και στα γεράκια του Ισραήλ.

Το συμφέρον της Ελλάδας επιτάσσει την ανάπτυξη καλών σχέσεων με την Ρωσία, αν όχι και την προώθηση ειδικής σχέσης ισότιμης και αμοιβαία επωφελούς στρατηγικής συνεργασίας μαζί της, στο πλαίσιο μιας γνήσιας εθνικής, φιλειρηνικής και ανεξάρτητης πολιτικής.

Αυτήν την πολιτική στις σχέσεις με την Ρωσία προωθούσα με επιτυχία ως Υπουργός Ενέργειας, Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ναυάγησε μετά την επιλογή του Αλ. Τσίπρα και της ομάδας του να συνομολογήσει, με την συναίνεση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ κ.ά., το τρίτο καταστροφικό μνημόνιο, μετατρέποντας την Ελλάδα σε «ευρωατλαντικό οικόπεδο».

Σήμερα όσο ποτέ έχουμε ανάγκη από μια μεγάλη δημοκρατική ανατροπή, η οποία θα έχει στο επίκεντρο το όραμα γενιών και γενιών αυτού του τόπου, μιας Ελλάδας για πρώτη φορά εθνικά κυρίαρχης και πραγματικά ανεξάρτητης, που είναι και η μόνη επιλογή επιτυχούς προάσπισης της ειρήνης, της ασφάλειας, της εδαφικής μας ακεραιότητας, της ανάπτυξης και της κοινωνικής δικαιοσύνης στην πατρίδα μας.»

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕΛΑΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΠΛΩΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΟΣΧΑ ΩΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΕΛΑΣΗΣ ΡΩΣΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η Ελλάδα είναι χώρα φιλειρηνική, με πολυδιάστατη, ανεξάρτητη δημοκρατική εξωτερική πολιτική. Ως κυρίαρχο κράτος με μακρά ιστορία, απαιτεί σεβασμό και σχέσεις ισότητας από κάθε τρίτο. Σε αυτά τα πλαίσια τάσσεται υπέρ μιας πολιτικής φιλικής συνύπαρξης και με τη Ρωσία. Μιας μεγάλης χώρας με ισχυρή παρουσία στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

Στα πλαίσια της ίδιας πολιτικής, η Ελλάδα επιδιώκει σταθερά καλές σχέσεις και συνεργασία με τους γείτονές της προκειμένου να επιλύσει χρονίζοντα προβλήματα όπως το ονοματολογικό, προς όφελος της ίδιας, των Βαλκανίων, της Ευρώπης και όλων των λαών.

Η Ρωσία, αυτή τη στιγμή, δείχνει ως να μη μπορεί να αντιληφθεί τις θέσεις αρχών της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Από τότε που πολεμά ως σύντροφος εν όπλοις της Τουρκίας και της παρέχει σειρά διευκολύνσεων στον τομέα της ασφάλειας, δείχνει να απομακρύνεται σταθερά από θέσεις που αρμόζουν στο επίπεδο φιλίας και συνεργασίας που χαρακτήριζε τις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας εδώ και 190 χρόνια. Δείχνει να μην αντιλαμβάνεται ότι η Ελλάδα έχει δικά της συμφέροντα και κριτήρια στη διεθνή πολιτική.

Σε αυτά τα πλαίσια πρέπει να διαβάσει κανείς την κίνηση της Ρωσίας να προβεί σε απελάσεις στελεχών της Ελληνικής Πρεσβείας στη Μόσχα. Η απόφαση του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών δεν βασιζόταν σε στοιχεία, όπως εκείνη της ελληνικής πλευράς που στηρίχθηκε σε συγκεκριμένες αποδείξεις παράνομης και παράτυπης δραστηριότητας Ρώσων αξιωματούχων και πολιτών στο εσωτερικό της χώρας. Αντίθετα, η απόφαση της ρωσικής πλευράς είναι αυθαίρετη και εκδικητική, δεν βασίζεται σε κανένα στοιχείο.

Θέλουμε να θυμίσουμε στους φίλους Ρώσους ότι καμιά χώρα στον κόσμο δεν θα ανεχόταν απόπειρες α) εξαγοράς κρατικών αξιωματούχων, β) υπονόμευσης της εξωτερικής πολιτικής, και γ) παρεμβάσεις στο εσωτερικό της χώρας.

Η Ελλάδα προέβη σε μέτρα μόνο κατόπιν καταγραφής απτών επιβαρυντικών στοιχείων. Εξάλλου, η ίδια ουδέποτε παρενέβη ή αποπειράθηκε να παρέμβει στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας.

Είναι φανερό ότι υπάρχει μια μερίδα Ρώσων, ευτυχώς μειοψηφική, που νομίζει ότι μπορεί να κινείται στην Ελλάδα χωρίς να σέβεται νόμους και κανόνες, ακόμα και να εκτοξεύει απειλές. Η ελληνορωσική φιλία επιτάσσει την εγκατάλειψη τέτοιων αντιλήψεων και όχι το αντίστροφο.

Τέτοια περίπτωση είναι και η προσπάθεια να επιβληθεί στη χώρα η παρουσία της “Ορθόδοξης Αυτοκρατορικής Παλαιστινείας Εταιρείας”, οργάνωσης που δημιουργήθηκε τον 19ο αιώνα από τις μυστικές υπηρεσίες των Τσάρων που στόχο είχαν τον αφελληνισμό των πατριαρχείων της Μέσης Ανατολής.

Τέλος, ως προς τα αυθαίρετα μέτρα που έλαβε η ηγεσία του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, η Ελλάδα θα απαντήσει με υπομονή και νηφαλιότητα.»

iskra.gr

Η ιδέα της Μεγάλης Αλβανίας ακούγεται ολοένα περισσότερο στα Βαλκάνια. Πολλοί φοβούνται την αυξανόμενη προσέγγιση της Αλβανίας με το Κοσσυφοπέδιο. Ιδίως οι Σέρβοι. Τι συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα;


Τελευταία παρατηρείται μια ολοένα μεγαλύτερη προσέγγιση μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου. Οι προτάσεις για έναν κοινό Πρόεδρο έχουν μπει βέβαια στο συρτάρι εξαιτίας της διεθνο ύς κατακραυγής. Εντούτοις η δημιουργία κοινής τελωνειακής αρχής βρίσκεται ήδη στα σκαριά. Επίσης η εξάλειψη των συνόρων μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από τον ερχόμενο Ιανουάριο. Έτσι το όνειρο μιας Μεγάλης Αλβανίας – ή «Φυσικής Αλβανίας» όπως επίσης λέγεται - που θα απλώνεται στα «φυσικά» της σύνορα, δηλαδή σε περιοχές εκτός των αλβανικών συνόρων στις οποίες ζουν Αλβανοί, μοιάζει να έρχεται ξανά στην επιφάνεια μετά από δεκαετίες.

Το σχέδιο αυτό πήρε εκ νέου ώθηση τις τελευταίες εβδομάδες χάρη στον πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι, οποίος ζητά «συνοριακές διορθώσεις» και ειδικότερα την ένωση της Κοιλάδας του Πρεσέβου με το Κοσσυφοπέδιο. Στην περιοχή αυτή γύρω από τις πόλεις Πρέσεβο, Μπουγιάνοβατς και Μεντβέτζα στη νότια Σερβία ζουν περίπου 100.000 Αλβανοί, οι οποίοι εδώ και καιρό δεν ταυτίζονται με το Βελιγράδι. Σύμφωνα με τον Θάτσι αυτές οι «συνοριακές διορθώσεις» είναι δυνατές και αναγκαίες «επειδή η Σερβία δεν έχει καταφέρει να διασφαλίσει τα μειονοτικά τους δικαιώματα».

Ποια εδάφη θα συμπεριελάμβανε μια Μεγάλη Αλβανία;


Οι σημαίες της Αλβανίας και του Κοσσυφοπεδίου κυμάτισαν στην βουλή του Κοσσυφοπεδίου όταν αυτό κήρυξε την ανεξάρτησία του το 2008
Όμως σε ποιες περιοχές θα εκτεινόταν θεωρητικά μια Μεγάλη Αλβανία, ένα σενάριο βέβαια που απορρίπτουν και μάλιστα σε αυστηρούς τόνους τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ; Τα δύο βασικά «συστατικά» της θα ήταν η σημερινή Δημοκρατία της Αλβανίας και το Κοσσυφοπέδιο. Επίσης στη γειτονική ΠΓΔΜ ζουν σήμερα μισό εκατομμύριο Αλβανοί. Σε αυτούς προστίθενται επίσης οι Αλβανοί της νότιας Σερβίας καθώς και μερικές δεκάδες χιλιάδες συμπατριώτες τους που ζουν στο Μαυροβούνιο. Επίσης σε αυτούς θα μπορούσαν να προστεθούν και περιοχές της Ελλάδας σύμφωνα με τον θεωρητικό της Μεγάλης Αλβανίας Κότσο Ντανάι, μολονότι η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει καν την ύπαρξη αλβανικής μειονότητας στην χώρα. Συνολικά οι Αλβανοί που ζουν στην περιοχή των Βαλκανίων εκτός Αλβανίας υπολογίζονται στα έξι εκατομμύρια

Ο Γερμανός ειδικός σε θέματα Αλβανίας Αντρέας Βίλντερμουτ βλέπει το όλο θέμα με ψυχραιμία. Σύμφωνα με τον ειδικό η Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο επιδιώκουν «κάτω από μια επίσημη ένωση να καταφέρουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ενότητα». Αυτό είναι για τον ίδιο ένας «θεμιτός σκοπός, δεδομένου ότι δεν μπορεί κανείς να τους επιβάλει κανόνες που ισχύουν στην ΕΕ». Η Σερβία βέβαια αντιμετωπίζει το θέμα διαφορετικά. Δέκα χρόνια μετά την απόσχιση της επαρχίας του Κοσσυφοπεδίου θέλει να επανακτήσει τον έλεγχο στην περιοχή αυτή. Μάλιστα πριν από λίγες μέρες η φιλοκυβερνητική σερβική εφημερίδα Politika έγραφε στο πρωτοσέλιδό της: «Τα Τίρανα και η Πρίστινα δημιουργούν τη Μεγάλη Αλβανία». Όπως δήλωσε ο Σέρβος υπ. Άμυνας Αλεξάνταρ Βούλιν: «Όλα τα βαλκανικά κράτη έχουν λόγους να φοβούνται». Αυτή η ιδέα θα ήταν μια «ατυχία», η οποία θα πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο, είπε ακόμη ο ίδιος.

 Οθωμανικά κατάλοιπα, παλιοί και νέοι ήρωες

 
Άγαλμα το εθνικού ήρωα των Αλβανών Σκεντέρμπεη στα Τίρανα
Από την άλλη πλευρά ο Κότσο Ντανάι περιοδεύει ανά τα Βαλκάνια με το σλόγκαν «Το αλβανικό
ζήτημα δεν έχει λυθεί». Το αλβανικό έθνος εμφανίζεται διαχρονικά διασπαρμένο σε περισσότερα κράτη. Συχνά οι Αλβανοί παρομοιάζονται με τους Κούρδους. Για πολλούς αιώνες ζούσαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και πριν από εκατό χρόνια απέκτησαν το δικό τους κράτος. Αυτό που τους ενώνει μέχρι σήμερα είναι η αλβανική γλώσσα αλλά και η λατρεία στον μεσαιωνικό ήρωα Σκεντέρμπεη ή Γκιέργκι Καστριότι ή ελληνιστί Γεώργιο Καστριώτη, ο οποίος τον 15ο αιώνα οργάνωσε επαναστατικό κίνημα κατά του οθωμανικού ζυγού. Μέχρι σήμερα σε πολλές αλβανικές και αλβανόφωνες περιοχές υπάρχουν αγάλματά του, ενώ υπό κατασκευή βρίσκεται αυτή την περίοδο ένα ακόμη αντίστοιχο μνημείο στην πόλη Ούλκιν του Μαυροβουνίου, στην οποία κατοικούν ως επί το πλείστον Αλβανοί.

Στο Κοσσυφοπέδιο πάντως το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα, το Vetevendosje (που σημαίνει «Αυτοδιάθεση») τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ της ένωσης με την Αλβανία. Επίσης τον Ιούλιο πέθανε σε ηλικία 82 ετών ο Αντέμ Ντεμάτσι, πολιτικός, συγγραφέας και σύμβολο του αγώνα για την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και τα δικαιώματα των Αλβανών, ο οποίος είχε μάλιστα τιμηθεί με το βραβείο Ζαχάρωφ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στην κηδεία του κορυφαίοι πολιτικοί του Κοσσυφοπεδίου τον αποκάλεσαν «Πατέρα του Έθνους».
Τόμας Μπρέι, dpa / Δήμητρα Κυρανούδη / Deutsche Welle

Τις βασικές αρχές που πρέπει να διέπουν την εξωτερική πολιτική, απευθύνοντας παράλληλα και μήνυμα στους επικριτές του, σκιαγραφεί επιγραμματικά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.«Η εξωτερική πολιτική απαιτεί πραγματισμό/ρεαλισμό όχι φοβία, θάρρος και αντοχή, όχι εφιάλτες, αποφασιστικότητα με ευελιξία, όχι δειλία, πίστη σε αρχές, όχι οπορτουνιστικές συμπεριφορές, ιδέες όχι αναμασήματα, γνώσεις θεωρίας+πράξης όχι ημιμάθεια, πνεύμα αντίστασης όχι δουλικότητα» γράφει σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο Νίκος Κοτζιάς.

«Πριν από λίγο καιρό θα φαινόταν εντελώς απίστευτο να προστεθεί η Τουρκία στην λίστα των χωρών που περιλαμβάνουν Βόρεια Κορέα, Ιράν και Ρωσία που οι ΗΠΑ θα τους επέβαλλαν κυρώσεις για αδίστακτη συμπεριφορά...» γράφουν οι N.Y. Times...


Όταν η ναυαρχίδα των «Δημοκρατικών» και μεγαλύτερη εφημερίδα των ΗΠΑ οι Ν.Υ. Times κατατάσουν την Τουρκία στον άξονα των εχθρών της αμερικανικής υπερδύναμης μαζί με Ιράν, Ρωσία, Βόρεια Κορέα (και ίσως και την Κίνα|) τότε κάτι συμβαίνει στο εσωτερικό των ΗΠΑ και προφανώς το «βαθύ αμερικανικό κράτος» θεωρεί ότι τα Στενά θα μπορούσε να τα πάρει ακόμα και δια της βίας.

Οι ΝΥ Τimes αναφέρουν πως «πριν από λίγο καιρό θα φαινόταν εντελώς απίστευτο να προστεθεί η Τουρκία στην λίστα των χωρών που περιλαμβάνουν Βόρεια Κορέα, Ιράν και Ρωσία που οι ΗΠΑ θα τους επέβαλλαν κυρώσεις για αδίστακτη συμπεριφορά (το να κατηγορούν οι ΗΠΑ ως αδίσακτες άλλες χώρες είναι ένα ζήτημα από μόνο του).

Σαν σύμμαχος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ η Τουρκία έχει αμοιβαία αμυντική συμφωνία με την Ουάσιγκτον και οφέλη από τις αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας (εννοεί πληροφόρηση) και φιλοξενεί αμερικανικά πυρηνικά όπλα στην βάση του Ιντσιρλίκ κοντά στα σύνορα με την Συρία.»

Το αγγλικό κείμενο αναφέρει:
Not long ago it would have seemed unthinkable to add Turkey to the list of countries — including North Korea, Iran and Russia — that the United States had sanctioned for unscrupulous behavior. As a NATO ally, Turkey has a mutual defense treaty with Washington, benefits from American intelligence and hosts American nuclear weapons at Incirlik air base, near its border with Syria.
Και συνεχίζουν οι NY Times: «Καθώς ξεκίνησε ο Αύγουστους, ο πρόεδρος Τραμπ κατονόμασε τους Τούρκους υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης ως "ειδικά στοχευμένους Τούρκους" με τους οποίους απαγορεύεται να κάνουν δουλειές Αμερικανοί και να έχουν πρόσβαση σε κεφάλαια στις ΗΠΑ. Την Παρασκευή ο Τραμπ ανακοίνωσε την επιβολή δασμώμν στον τουρκικό χάλυβα και αλουμίνιο

Ο σκοπός είναι να αναγκαστεί ο Τούρκος πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, να ελευθερώσει τον Andrew Brunson, έναν Αμερικανό Ευαγγελικό Πάστορα που έχει φυλακιστεί στην Τουρκία από το 2016 με την κατηγορία ότι βοήθησε στην απόπειρα πραξικοπήματος εκείνης της χρονιάς.

Σημειώνεται ότι πριν ο Ρ. Τ. Ερντογάν ήταν από τους αγαπημένους πολιτικούς του Ν. Τραμπ αλλά είναι και ένα πρόσφατο δείγμα του πόσο επικίνδυνη έχει γίνει η σχέση των ΗΠΑ με την Τουρκία και τίθεται το ερώτημα: Είναι ακόμα η Τουρκία ένας σύμμαχος των ΗΠΑ;

Ισχυροί δεσμοί μεταξύ των δύο εθνών έχουν τις ρίζες τους από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο (Λες και πολέμησαν οι Τούρκοι, άλλο ένα δείγμα του πόσο επικίνδυνοι είναι οι Αμερικανοί σε όρους ιστορικής ευγνωμοσύνης, τι έδωσαν στην Τουρκία και τι έδωσαν στην Ελλάδα που έχυσε ποταμούς αίματος). Ο τουρκικός Στρατός είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος στο ΝΑΤΟ μετά από αυτόν των ΗΠΑ και προστατεύει την ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας ενώ η χώρα θεωρείται ως γέφυρα μετάξυ του μουσουλμανικού κόσμου και της Δύσης.

Αλλά η αυταρχική διακυβέρνηση Ερντογάν και η αναταραχή που προκάλεσε η συριακή σύγκρουσή έχουν δοκιμάσει σκληρά αυτούς τους δεσμούς.

....Η αδύναμη τουρκική οικονομία, γίνεται ακόμα πιο αδύνατη. Μετά τις επιβολές κυρώσεων του Ν. Τραμπ και τους δασμούς στα τουρκικά προϊόντα, η λίρα έπεσε ακόμα 20%.

Οι ΗΠΑ έχουν και άλλα οικονομικά όπλα να χρησιμοποιήσουν κατά του Erdogan, ειδικά εάν χρειαστεί βοήθεια η Τουρκία από το ΔΝΤ στο οποίο η Ουάσιγκτον μπορεί να ασκήσει βέτο (αυτό είναι όνειρο θερινής νυκτός ο Ερντογάν δεν πρόκειται να κάνει κάτι τέτοιο, προτιμάει να απευθυνθεί σε νέους συμμαχους αν χρειαστεί)

.... Εάν οι εντάσεις κλιμακωθούν, τι θα μείνει μετά από αυτή την ζωτική διμερή σχέση; Θα μπορέσουν οι Τραμπ και Ερντογάν να την επισκευάσουν;

Και το ερώτημα είναι, οι ισλαμικές αξίες μπορούν να συνυπάρξουν με την δημοκρατία; Όχι μόνο με όρους εκλογών αλλά με όρους απελευθερωμένης κοινωνίας, όπου θα υπάρχουν οι αξίες της ισότητας, ελευθερίας λόγους και θρησκευτικής επιλογής»

Η απάντηση είναι «όχι», άλλωστε αυτό δεν ισχύει κατά βάσην ούτε στις δυτικές κοινωνίες.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ κατηγόρησε την Ουάσινγκτον για «εθισμό στις κυρώσεις και στον εκφοβισμό» τασσόμενος υπέρ της Τουρκίας στη διένεξή της με την Ουάσιγκτον.

Δεν είναι τυχαίο ότι η δήλωση αυτή του Ιρανού ΥΠΕΞ έρχεται μετά την υποστήριξη της Ελλάδας στις αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράν, η οποία Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που συμμετέχει στις κυρώσεις αυτές.

“Ο ενθουσιασμός (του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ) με την επιβολή οικονομικών δυσχερειών στον σύμμαχό του στο ΝΑΤΟ, την Τουρκία, είναι επαίσχυντος”, έγραψε ο Ζαρίφ στο Twitter.

“Οι ΗΠΑ θα πρέπει να απαλλαγούν από τον εθισμό τους στις κυρώσεις και στον εκφοβισμό, διαφορετικά όλος ο κόσμος θα ενωθεί–πέραν από την λεκτική καταδίκη–και θα τους το επιβάλλει”, προειδοποίησε και πρόσθεσε:
“Έχουμε σταθεί στο πλευρό γειτόνων μας και στο παρελθόν και θα το πράξουμε και τώρα”.
Έτσι τώρα έχουμε την δημιουργία του άξονα Ρωσίας-Τουρκίας-Ιράν απέναντι στον άξονα ΗΠΑ-Ελλάδα-Ισραήλ!

Kαι όλα αυτά την στιγμή που ο Έλληνας ΥΠΕΞ Ν.Κοτζιάς ανακάλεσε (δεν έχει αντικαταστήσει ακόμα) τον Έλληνα πρεσβευτή στην Μόσχα, που σημαίνει ότι μέχρι τότε Ελλάδα και Ρωσία δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις.

Ταυτόχρονα ο Ν. Κοτζιάς αποκάλεσε την Ρωσία «σύντροφο εν όπλοις» της Τουρκίας.

Πάντως η δημιουργία ενός αντίπαλου άξονα κατά των ΗΠΑ σημαίνει και κάτι άλλο: Αμφισβήτηση του δολαρίου και κινήσεις για αποδολαριοποίηση του πλανήτη.

Το δολάριο δεν είναι ένα απλό νόμισμα, είναι status, είναι το «όπλο» των Αμερικανών, η αμφισβήτησή του σημαίνει πόλεμο, ακόμα και παγκόσμιο, ακόμα κι αν όλοι πρέπει να χαθούμε για αυτό...
pronews.gr

Μεγάλη πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη από τις 15:20 σε δασική έκταση στην περιοχή Κοντοδεσπότι του δήμου Διρφύων - Μεσσαπίων Εύβοιας...


Πυρκαγιά έχει ξεσπάσει από το μεσημέρι της Κυριακής σε δασική έκταση στην Εύβοια στην περιοχή Κοντοδεσπότι στο Δήμο Διρφύων – Μεσσαπίων Εύβοιας.

Συνολικά έχουν κινητοποιηθεί 50 πυροσβέστες με 21 οχήματα, 40 άτομα πεζοπόρο, 4 ελικόπτερα, 4 αεροσκάφη καναντέρ και 2 PZL (Πεζετέλ

Η πυροσβεστική έχει εισηγηθεί την προληπτική εκκένωση των χωριών Κοντοδεσπότι και Σταυρός.
Σύμφωνα με πληροφορίες τοπικών μέσων ενημέρωσης η πυρκαγιά είναι μεγάλη και φαίνεται από τη Χαλκίδα, η οποία απέχει 21 χιλιόμετρα από την περιοχή.

Στην περιοχή πνέουν άνεμοι εντάσεως 5-6 μποφόρ αλλά η κατάσταση επιδεινώνεται από τις ισχυρότατες ριπές.

Tweet του Πυροσβεστικού ΣώματοςΈκλεισε η κυκλοφορία από και προς Βόρεια Εύβοια


Έκλεισε προληπτικά για λόγους ασφαλείας η κυκλοφορία στο δρόμο από τη Χαλκίδα προς τη Βόρεια Εύβοια, καθώς σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Εύβοιας η φωτιά πλησιάζει προς τον επαρχιακό δρόμο ο οποίος έχει καλυφθεί με καπνό.

Σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση της Εύβοιας, έχει κλείσει ο δρόμος και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από Προκόπι μέχρι Καστέλα ως προς την κάθοδο από Β. Εύβοια προς Χαλκίδα και το αντίστροφο από Καστέλα έως Προκόπι για την άνοδο από Χαλκίδα προς Β. Εύβοια.

Ακόμη όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο από τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ζητήθηκε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας να διατεθούν 4 υδροφόρες και 3 μπουλντόζες, όπως επίσης και κάποια άλλα χωματουργικά μηχανήματα, ενώ παράλληλα βρίσκονται στο σημείο και ελαφρά χωματουργικά μηχανήματα των δήμων.

Προληπτική εκκένωση των οικισμών Κοντοδεσπότι και Σταυρός του δήμου Διρφίων και Μεσσαπίων


Προληπτικά έγινε εκκένωση των οικισμών Κοντοδεσπότι και Σταυρός του δήμου Διρφίων και Μεσσαπίων της Εύβοιας» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αξιωματικός της Πυροσβεστικής που είναι μεταξύ εκείνων που επιχειρούν στο μέτωπο της φωτιάς.

Η εκκένωση του χωριού Σταυρός έγινε λίγο μετά τις 7 το απόγευμα. Οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στο γήπεδο του χωριού. Εκεί αυτή την ώρα έχουν φτάσει λεωφορεία για να παραλάβουν περίπου 150 άτομα, τα οποία θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία για να περάσουν τη βραδιά τους, καθώς κανείς δεν γνωρίζει ποιες θα είναι οι εξελίξεις μέσα στη νύχτα.

Ήδη στην περιοχή έχουν φτάσει χωματουργικά μηχανήματα τόσο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και των δήμων όσο και μεγάλα βαριά μηχανήματα από τις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ και προσπαθούν να δημιουργήσουν προστατευτικές ζώνες για τους οικισμούς.

Λίγο πριν από τις 7 το απόγευμα στο χωριό Σταυρός ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου που συγκλήθηκε για να εκτιμηθεί η κατάσταση και να ληφθούν αποφάσεις τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη μεταφορά των κατοίκων για προληπτικούς λόγους από τα χωριά και τις περιοχές που κινδυνεύουν.

Σε ό,τι αφορά τις πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν οι ρίψεις τόνων νερού από αέρος από όλα τα διαθέσιμα πυροσβεστικά μέσα, ενώ δεκάδες οχήματα της πυροσβεστικής έχουν μεταφερθεί στην περιοχή για να συνδράμουν στον έλεγχο της κατάστασης.

Παράλληλα, στην περιοχή έχουν συγκεντρωθεί και δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Στερεάς και οχήματα των δήμων.


Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας: Όλη η δύναμη της Πυροσβεστικής Εύβοιας είναι στη μάχη


Το μέτωπο της φωτιά είναι μεγάλο, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας Φάνης Σπανός. Έχει ήδη εκκενωθεί προληπτικά για λόγους ασφάλειας το χωριό Κοντοδεσπότι που έχει 250 κατοίκους, προσέθεσε και σημείωσε πως όλη η δύναμη της Πυροσβεστικής της Εύβοιας είναι στην περιοχή και δίνει μάχη με τις φλόγες για την κατάσβεσης της πυρκαγιάς.

Σε λειτουργία τα φέρι-μπόουτ Αρκίτσας-Αιδηψού


Ο λιμενάρχης Αιδήψου Σωτήρης Δανίκας δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι όλα τα φέρι μπόουτ στη γραμμή Αρκίτσας-Αιδηψού είναι σε λειτουργία. Καθώς υπάρχουν εκατοντάδες αυτοκίνητα που θέλουν να περάσουν απέναντι στην Αρκίτσα, τα πορθμεία Αρκίτσας -Αιδηψού θα συνεχίσει να είναι σε λειτουργία μέχρι να φύγει και το τελευταίο αυτοκίνητο από την Αιδηψό, διαβεβαίωσε ο κ. Δανίκας.

Για τη μεγάλη φωτιά στην Εύβοια, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται από το μεσημέρι σε συνεχή επαφή, τόσο με τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, όσο και με τον υπουργό Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου, που έσπευσε και βρίσκεται επί τόπου.
euronews

Αντιμέτωπος με την κατάρρευση του «οικονομικού θαύματος» πάνω στο οποίο έχτισε την πολιτική του καριέρα, ο Ερντογάν δίνει την πιο δύσκολή και άνιση μάχη της καριέρας του...


Η πιο δύσκολη στιγμή για τον Ρ. Τ.  Ερντογάν δεν ήταν όταν ήταν αντιμέτωπος με το πραξικόπημα τον Ιούλιο του 2016 και κατάφερε να βγει νικητής. Η πιο δύσκολη ώρα είναι τώρα που αντιμετωπίζει ταυτόχρονα την κατάρρευση του «οικονομικού θαύματος» πάνω στο οποίο έχτισε τη δημοφιλία του αλλά και την αποτυχία μιας εξωτερικής πολιτικής που στηρίχτηκε σε αλαζονικές και εσφαλμένες εκτιμήσεις.

Η κατάρρευση την οποία αντιμετωπίζει η τουρκική οικονομία, με την λίρα να έχει καταβαραθρωθεί και την τουρκική κρίση χρέους να είναι έτοιμη να εκδηλωθεί στην πλήρη δυναμική της, δεν είναι το αποτέλεσμα κυρίως των αμερικανικών κυρώσεων με αφορμή την υπόθεση του αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον.

Οι αμερικανικές κυρώσεις, πολύ σημαντικές καθαυτές και στην οικονομική και στην γεωπολιτική τους διάσταση, λειτούργησαν ως ο καταλύτης για να έρθουν εκρηκτικά στο προσκήνιο όλες οι αντιφάσεις του τουρκικού «αναπτυξιακού μοντέλου». Σαν το γνωστό παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν για τα «Καινούρια ρούχα του αυτοκράτορα» είναι η στιγμή που το παιδάκι φωνάζει «ο βασιλιάς είναι γυμνός».

Οι ανοιχτές πληγές της τουρκικής οικονομίας

Πίσω από μια εντυπωσιακή οικονομική ανάπτυξη, που έτρεχε με ετήσιο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ πάνω από 7%, υπήρχαν ανοιχτές οικονομικές πληγές.

Το μοντέλο ανάπτυξης πάνω στο οποίο στήριξε τη δημοφιλία του όλα αυτά τα χρόνια ο Ερντογάν ήταν ένα νεοφιλελεύθερο μοντέλο, στηριγμένο όχι στη δημιουργία δυναμικής ενδογενούς ανάπτυξης, αλλά στις κατασκευές και τα φτηνό δανεισμό σε μια μεγάλη και νεανική χώρα που ρίχτηκε σε έναν παροξυσμό υπερκατανάλωσης που ταυτόχρονα τροφοδοτούσε την ονομαστική ανάπτυξη και μεγέθυνση αλλά και δημιουργούσε διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες δανεισμού από το εξωτερικό και μεγάλο βαθμό έκθεσης στις διεθνείς αγορές.

Το αποτέλεσμα ήταν μια οικονομία η οποία παρά τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης έχει ταυτόχρονα σημαντική υποχώρηση του μέσου ποσοστού κέρδους, αυξημένο πληθωρισμό που τον Ιούλιο έφτασε το 15,29%, το υψηλότερο ποσοστό από το 2004, σταθερά υψηλό έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και ως συγκεφαλαίωση όλων των παραπάνω μια ανοιχτή κρίση χρέους.

Το εξωτερικό χρέος της Τουρκίας είναι κοντά στο 50% του ΑΕΠ, όμως πολύ μεγάλο μέρος αυτού είναι βραχυπρόθεσμο χρέος. Μεγάλο μέρος αυτού του χρέους είναι ιδιωτικό χρέος, με επιχειρήσεις και τράπεζες να έχουν μεγάλες υποχρεώσεις αποπληρωμής του μέσα στους επόμενους μήνες. Μόνο οι τράπεζες πρέπει να αποπληρώσουν 51 δισεκατομμύρια δολάρια χρέους μέσα στον επόμενο χρόνο, την ώρα που υποχωρούν τα συναλλαγματικά διαθέσιμα.

Πολύ πριν τις αμερικανικές κυρώσεις, η Τουρκική οικονομία είχε χτυπηθεί από μια άλλη μετατόπιση της αμερικανικής οικονομικής πολιτικής. Η στροφή προς υψηλότερα επιτόκια και η όλη ατμόσφαιρα εμπορικού πολέμου πλήττουν ούτως ή άλλως τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, καθώς αντιστρέφεται η τάση και κεφάλαια επιλέγουν την έξοδο από αυτές και την επιστροφή στις αναπτυγμένες οικονομίες. Η αύξηση του κόστους δανεισμού θα κάνει, επομένως, τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα.

Οι τάσεις αυτές ήταν ενεργές και τα προηγούμενα χρόνια, αλλά ο Ερντογάν το 2016 επέλεξε να τονώσει ακόμη περισσότερο την οικονομία με μια πολιτική φτηνού δανεισμού που επέτεινε τα φαινόμενα υπερθέρμανσης της τουρκικής οικονομίας, ανέδειξε τις δομικές της αδυναμίες και την έκανε ακόμη πιο ευάλωτη σε οποιοδήποτε εξωτερικό σοκ.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο και ανεξαρτήτως ρητορικής η τουρκική οικονομία πηγαίνει προς μια μείζονα «διόρθωση». Ήδη υπάρχουν εκτιμήσεις ότι αυτό μπορεί να σημαίνει μια συρρίκνωση της οικονομίας κατά 10%-20%.

Το κοινωνικό κόστος θα είναι τεράστιο, όπως και ο πολιτικός αντίκτυπος. Ο Ερντογάν μπόρεσε να οικοδομήσει μια κοινωνική συμμαχία γύρω από ένα μίγμα αυταρχισμού, ισλαμικού συντηρητισμού και νεοφιλελευθερισμού πάνω σε μια επεκτεινόμενη οικονομία που επέτρεπε την αίσθηση μιας διαρκούς καταναλωτικής αναβάθμισης για σημαντικά κομμάτια της κοινωνία.

Χωρίς το «οικονομικό θαύμα», ο ρόλος του ως αδιαμφισβήτητου ηγέτη θα τεθεί υπό αμφισβήτηση έστω και εάν αυτή τη στιγμή διαθέτει πρωτοφανή συγκέντρωση εξουσίας και δεν υπάρχει πειστικός πόλος αμφισβήτησής του.

Τέλος του παιχνιδιού στη Συρία;

Την ίδια στιγμή ο Ερντογάν δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο το τέλος του «οικονομικού θαύματος» αλλά και το τέλος της προσπάθειάς του να κατοχυρώσει την Τουρκία ως ισχυρή και σχετικά αυτόνομη περιφερειακή δύναμη, προσπάθεια που συμπυκνώθηκε στην επένδυση σε μια ενδεχόμενη «αλλαγή καθεστώτος» στη Συρία.

Οι τελευταίες εξελίξεις στη Συρία, με τις κυβερνητικές δυνάμεις, με την υποστήριξη της Ρωσίας, να έχουν εκκαθαρίσει τους περισσότερους θύλακες ισλαμιστών ανταρτών και πλέον να ετοιμάζονται για την επίθεση στην τελευταία «ζώνη αποκλιμάκωσης» στην Ιντλίμπ, και τους Κούρδους να αναζητούν διαύλους συνεννόησης για την «επόμενη μέρα» με τις κυβερνητικές δυνάμεις, ιδίως εάν «επόμενη μέρα» σημαίνει και αμερικανική απεμπλοκή, σημαίνουν ότι η Τουρκία πιέζεται και στο μέτωπο της Συρίας.

Από τη μια, γιατί χάνει την όποια διαπραγματευτική δύναμη της έδινε η όποια σχέση με ορισμένες από τις ισλαμιστικές ομάδες (ή η συμμετοχή της στη διαχείριση των «ζωνών αποκλιμάκωσης») και συνολικά η διατήρηση στρατιωτικής παρουσίας επί συριακού εδάφους. Από την άλλη, γιατί μια λύση που θα εγγυάτο την κρατική ακεραιότητα της Συρίας αλλά και θα προσέφερε περιθώρια αυτονομίας για τους Κούρδους θα επέτεινε το «υπαρξιακό άγχος» της Τουρκίας για το ενδεχόμενο μιας κουρδικής κρατικής οντότητας και συνολικά για την αναζωπύρωση του κουρδικού ζητήματος και στο έδαφός της.

Και όλα αυτά την ώρα που η αμερικανική πλευρά, όσο αντιφατική και εάν είναι η δική της στάση, σπεύδει να στείλει το πιο ισχυρό μήνυμα προς την Τουρκία ότι δεν είναι τόσο εύκολο να έχει μια à la carte σχέση με Δύση, όπου τη μία στιγμή θα είναι μια χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ και την άλλη θα κάνει «διπλωματία ομήρων» απέναντι στην υπερδύναμη. Και το κάνει υπενθυμίζοντας ότι η «διπλωματία των δασμών και των κυρώσεων» μπορεί να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο.

Σε αυτό το φόντο η Τουρκία σπρώχνεται προς την αναζήτηση τακτικών στηριγμάτων στη Ρωσία. Όμως, η τελευταία προσανατολισμένη στο να κατοχυρώσει ότι μπόρεσε να επιλύσει τη συριακή κρίση δεν είναι απαραίτητα διατεθειμένη να καλύψει όλες τις τουρκικές απαιτήσεις, προσφέροντας στην καλύτερη των περιπτώσεων εγγυήσεις για έναν έντιμο συμβιβασμό.

Η Κίνα αγοράζει, αλλά φτηνά

Όλα αυτά φέρνουν την Τουρκία σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Η οικονομική κατάρρευση εκ των πραγμάτων θα επηρεάσει τη δυνατότητα της Τουρκία να κάνει τις ίδιες «προβολές ισχύος», ακόμη και εάν επιλέξει να το κάνει τακτικά ως αντιστάθμισμα.

Προφανώς και δεν παύει να είναι μια μεγάλη χώρα, με μεγάλο και νεανικό πληθυσμό και μεγάλο βάθος ως αγορά. Όμως, η διαμόρφωση ενός νέου οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου δεν θα είναι τόσο εύκολη και θα υπάρξει κοινωνικό και πολιτικό κόστος.

Όλα αυτά αποτυπώνονται και στο ερώτημα του διεθνούς προσανατολισμού της. Ο Ερντογάν μπορεί να επιδιώκει ως αντιστάθμισμα στον ακυρωμένο «ευρωπαϊκό δρόμο» την ένταξη στις BRICS, αλλά αυτό δεν ακυρώνει το βαθμό έκθεσης στις αγορές, τις πολυεπίπεδες θεσμικές, πολιτικές και οικονομικές διασυνδέσεις με τη Δύση και τα ανοιχτά ερωτήματα για το κοινωνικό μοντέλο.

Η Κίνα μπορεί να έχει και πόρους και διάθεση να επενδύσει και να αγοράσει κατά προτίμηση φτηνά, ιδίως από τη στιγμή αρκετές τουρκικές εταιρείες και περιουσιακά στοιχεία είναι υποτιμημένα εξαιτίας της κατάρρευσης της λίρας και των τιμών των μετοχών. Από τα λιμάνια μέχρι τις τηλεπικοινωνίες υπάρχουν περιθώρια για μεγάλες επενδύσεις και η κινεζική πλευρά έχει καταστήσει σαφή την επιθυμία της. Όμως, είναι ένα ερώτημα πώς θα συνδυαστεί μια τυχόν κινεζική «επενδυτική εισβολή» με το αφήγημα Ερντογάν για μια ισχυρή και αυτοδύναμη Τουρκία.

Ο Ερντογάν έχει επιδείξει και μεγάλη ικανότητα αντοχής και δυνατότητα επιβίωσης. Όμως, αυτή τη στιγμή, κατά μια ιδιότυπη ιστορική σύμπτωση, ο κολοφώνας της ισχύος του συμπίπτει με τη μεγαλύτερη κρίση του οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου πάνω στο οποίο στηρίχτηκε.
in.gr

Το τελεσίγραφο των ΗΠΑ προς την Άγκυρα για την απελευθέρωσή του Αμερικανού πάστορα ‘Αντριου Μπράνσον λήγει σήμερα, απόγευμα στις έξι της Κυριακής...


Αποφασισμένος να προχωρήσει σε πλήρη ρήξη με την Τουρκία φαίνεται πως είναι ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με αφορμή την υπόθεση κράτησης του Αμερικανού πάστορα ‘Αντριου Μπράνσον. 

Όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν έχει λάβει τελεσίγραφο 24 ωρών για την απελευθέρωσή του.

Μιλώντας στην ιδιαίτερη πατρίδα του ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι το τελεσίγραφο λήγει την Κυριακή το απόγευμα στις έξι.

“Θέλουν να τον απελευθερώσουμε μέχρι αύριο το απόγευμα. Χρησιμοποιούν απειλές” είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο.

Όλα δείχνουν ότι το τελεσίγραφο επιδόθηκε στην τουρκική αντιπροσωπεία που βρέθηκε στην Ουάσιγκτον και φαίνεται ότι το όνομα του Αμερικανού πάστορα δεν είναι το μόνο.

Οι ΗΠΑ φαίνεται ότι απαιτούν από την Τουρκία την απελευθέρωση κι άλλων Αμερικανών πολιτών που βρίσκονται σε τουρκικές φυλακές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ζητήθηκε η απελευθέρωση άλλων 15 ατόμων.

Σύμφωνα με τους Finacial Times αλλά και τη Wall Street Journal οι πιέσεις από αμερικανικής πλευράς είναι μεγάλες και περιλαμβάνουν  συγκεκριμένα μέτρα.

WP: «Μία σφαίρα την ημέρα»

Δεδομένο ωστόσο θα πρέπει να θεωρείται ότι αν η Άγκυρα επιμείνει στην κράτηση του πάστορα τα οικονομικά μέτρα σε βάρος της από τις ΗΠΑ θα επεκταθούν, εντείνοντας ακόμη περισσότερο την κρίση της τουρκικής οικονομίας.

Μήνες άκαρπων διαπραγματεύσεων υποχρέωσαν την κυβέρνηση Τραμπ να αυξήσει την πίεση προς την Τουρκία, σημειώνει άρθρο της Washington Post, που με γλαφυρό τρόπο περιγράφει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Με τη φράση «μία σφαίρα την ημέρα» έως ότου απελευθερωθεί ο Μπράνσον περιγράφουν -μάλλον κυνικά- αξιωματούχοι το διπλωματικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες, αναφερόμενοι στις κυρώσεις των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία.

Το δημοσίευμα της WP αναφέρει πως αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα καταστήσει σαφές στους Τούρκους ομολόγους τους, ότι ο τρόπος να περιοριστεί η ζημιά -στην οικονομία της Άγκυρας και στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας- είναι να απελευθερώσει ο πάστορας χωρίς καθυστερήσεις.
Χαρακτηριστικό του κλίματος, η δήλωση ενός εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου: «Η Τουρκία έχει λίγα να κερδίσει από το να συνεχίσει να κρατά τον πάστορα και πολλά να χάσει» ανέφερε την Παρασκευή.

Απτόητος ο Σουλτάνος, κάνει αναφορά και στην Κύπρο

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει απτόητος τους λεονταρισμούς βάζοντας για πρώτη φορά στο κάδρο της έντονης διπλωματικής κρίσης και την Κύπρο.

Όπως υποστήριξε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος, απειλώντας αμέσως τις ΗΠΑ και εμμέσως τη βορειοατλαντική συμμαχία, η Τουρκία είναι ικανή να υπερασπισθεί τα συμφέροντά της χωρίς τη συγκατάθεση ή της συμβολή της υπερδύναμης.

Φέρνοντας μάλιστα ως παράδειγμα της τουρκικής «αποφασιστικότητας» την εισβολή στην Κύπρο, ο «Σουλτάνος» υποστήριξε ότι η χώρα του έσωσε του Τούρκους από τη σφαγή που – σύμφωνα με τον ίδιο-τους επιφύλασσαν οι Ελληνοκύπριοι, εισβάλλοντας στο νησί, παρά τις αντιρρήσεις της Ουάσιγκτον.

Συνεχίζει το δυνατό μελτέμι έως και 8 μποφόρ. Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς: Στο «κόκκινο» τέσσερις περιφέρειες της χώρας....


Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών, για σήμερα, Κυριακή 12 Αυγούστου 2018, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς - κατηγορία κινδύνου 4 - για τις εξής περιοχές:
  1. Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (Λέσβος, Χίος)
  2. Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Βοιωτία, Εύβοια, Σκύρος)
  3. Περιφέρεια Αττικής
  4. Περιφέρεια Πελοποννήσου (Αργολίδα, Κορινθία)
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Εσωτερικών έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.