08/13/18

Υπέρ της διενέργειας ενός δεύτερου δημοψηφίσματος σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για το Brexit δεν καταλήξουν σε συμφωνία για την επόμενη μέρα, τάσσεται η πλειοψηφία των Βρετανών.


Σε δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov σε δείγμα άνω των 10.000 πολιτών, το 50% των ερωτηθέντων απάντησε πως σε περίπτωση μη συμφωνίας θα πρέπει να αποφασίσει ο λαός. Η άλλη επιλογή, δηλαδή το να αποφασίσουν οι βουλευτές, υποστηρίχθηκε από το 25% όσων απάντησαν.

Ακόμα και χωρίς κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για το Brexit, το 45% των Βρετανών θα ήθελαν ένα δεύτερο δημοψήφισμα. Το 34% αντιτίθεται σε μια νέα λαϊκή ψήφο και το 22% είναι αναποφάσιστο.

Ιδιαίτερα σημαντικό κρίνεται ότι υπέρ του δεύτερου δημοψηφίσματος τάσσεται το 63% των υποστηρικτών του Εργατικού Κόμματος, το οποίο επισήμως δεν έχει ταχθεί υπέρ αυτής της επιλογής. Στην περίπτωση μάλιστα ενός νέου δημοψηφίσματος, το 77% των ψηφοφόρων των Εργατικών θα υποστήριζαν την παραμονή στην ΕΕ.

Συνολικά η υποστήριξη για την παραμονή στην ΕΕ βρίσκεται στο 53%, και η υποστήριξη για την με οποιονδήποτε τρόπο έξοδο από την ΕΕ στο 47%.

Άλλη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας για λογαριασμό της εφημερίδας Times δίνει προβάδισμα τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων στους Συντηρητικούς της Τερέζα Μέι στην πρόθεση ψήφου.
Οι Τόρις θα κέρδιζαν την ψήφο του 39% των ερωτηθέντων, με τους Εργατικούς του Τζέρεμι Κόρμπιν στο 35%. Σε αντίστοιχη δημοσκόπηση της περασμένης εβδομάδας τα δύο κόμματα ήταν ισόπαλα στο 38%. Πίσω από τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες που έχουν 10% βρίσκεται το UKIP με 7%, το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα που ενισχύει τις δημοσκοπικές του επιδόσεις όσο η κα Μέι κατηγορείται ότι έχει αποδεχθεί την αναγκαιότητα ενός «μαλακού» Brexit.

Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, η κα Μέι προηγείται του κ. Κόρμπιν με 36% έναντι 22%.

Κληθέντες να απαντήσουν αν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος υπέρ του Brexit αποδεικνύεται σωστό, το 45% λέει ΟΧΙ και το 42% λέει ΝΑΙ
euractiv

Η αυτοαχρήστευση και διαφθορά της πολιτικής είναι «βλάβη ανήκεστος». Δεν διορθώνεται με θεωρητικές αναλύσεις, εκκλήσεις, υποδείξεις. Παράλληλα, ο πληθυσμός της χώρας γίνεται όλο και περισσότερο άγλωσσος – άρα και άσκεπτος, αφού άνθρωπος χωρίς γλώσσα είναι άνθρωπος χωρίς σκέψη. Ο αφανισμός είναι η μόνη λογική προοπτική μας...


επιφυλλίδα του Χρήστου Γιανναρά *

Ο​​ύτε η εκατόμβη θυμάτων φρικώδους θανάτου, στο Μάτι, ούτε οποιαδήποτε άλλη ανθρωποθυσία οποιασδήποτε έκτασης και σπαραγμού, μπορεί να μεταβάλει, έστω και στο ελάχιστο, τις προδιαγραφές απανθρωπίας που συντηρούν το κατ’ ευφημισμόν «κράτος» στην Ελλάδα. Για μια ακόμη φορά, μυριοστή, τα «μέτρα» που πήρε η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τα αίτια, τους υπεύθυνους και τις συνέπειες του εγκλήματος, απέβλεπαν, ολοφάνερα και προκλητικά, στις «εντυπώσεις», όχι σε δραστικές μεταρρυθμίσεις. Το ίδιο και η κριτική της αντιπολίτευσης.

Τα δεδομένα είναι ευανάγνωστα, ακόμα και για ολιγογράμματους: Το κομματικό κράτος, στη σημερινή Ελλάδα, αποκλείεται να λειτουργήσει ποτέ ως κοινωνικό κράτος, είναι των αδυνάτων αδύνατο. Ο κομματικά διορισμένος δημόσιος υπάλληλος δεν θα γίνει ποτέ κοινωνικός λειτουργός, το ίδιο και ο νόμιμα διορισμένος αλλά προσκολλημένος, για την «προστασία» του, σε κόμμα. Η μανιασμένη επιδίωξη διορισμού στο Δημόσιο σκοπεύει στην εξασφάλιση του εγωκεντρικού ατόμου, την ισόβια σιγουριά του, όχι στην εξυπηρέτηση των κοινών αναγκών, όχι στην προτεραιότητα των σχέσεων κοινωνίας, όχι στην ευρυθμία των θεσμών. Και την ιδιοτελέστερη εξασφάλιση την εγγυάται το ξεπούλημα της συνείδησης και της αξιοπρέπειας σε ένα κόμμα – όχι η ποιότητα της δουλειάς του υπαλλήλου, όχι η θεσμικά αμερόληπτη αξιολόγησή του.

Το κομματικό κράτος είναι στην Ελλάδα σύμφυτο με την παρωδία του «έθνους - κράτους», που υποκατέστησε στανικά (με τις βαυαρικές λόγχες) τον κοσμοπολίτικο Ελληνισμό των μικρών αυτοδιαχειριζόμενων κοινοτήτων. «Εφυγεν ο Τούρκος και ήρθεν ο δημόσιος υπάλληλος» – οι κομματάνθρωποι παραμένουν «χαλασοχώρηδες», διακόσια χρόνια τώρα, απαράλλαχτοι, όπως τους περιέγραψε ο Παπαδιαμάντης. Γνώρισε η χώρα και κάποιους έντιμους πολιτικούς. Οχι όμως αποφασισμένους να εξαλείψουν την ντροπή (και την υπανάπτυξη) της εξαγορασμένης κομματικά δημοσιοϋπαλληλίας, να αποκαταστήσουν λειτουργούς της κοινωνίας της οργανωμένης σε κράτος.

Δεκαετίες πολλές η τάχα και Αριστερά (μεταπρατική - εισαγόμενη, όπως όλα στον βαλκανικό επαρχιωτισμό μας) χλεύαζε και λοιδορούσε το κομματικό κράτος της «δεξιάς» ή «κεντρώας» ρουσφετολαγνείας. Ομως, μόλις της δόθηκε μετοχή (εξευτελιστικά διακοσμητική) σε κυβερνητικό σχήμα (Φώτης Κουβέλης, με Σαμαρά και Βενιζέλο, το 2013), απαίτησε αμέσως μερίδιο στους διορισμούς δημόσιων υπαλλήλων με «ποσόστωση» 4-2-1. Και μόλις η «ριζοσπαστική» (ασυμβίβαστη!) Αριστερά έγινε κυβέρνηση, με αντίτιμο την άνευ όρων αυτομόληση στην αυλοδουλεία των «Αγορών», πρώτο μέλημά της ήταν να στήσει δικό της δημοσιοϋπαλληλικό κατεστημένο.

Η ολική έκλειψη συνείδησης κοινωνικών προτεραιοτήτων στον Δημόσιο Τομέα, η εκδοχή του Δημόσιου Τομέα ως πεδίου αντιμαχίας ή εξισορρόπησης οικονομικών πρωταρχικά συμφερόντων, σημαίνει (για όποιον θέλει να δει την πραγματικότητα) το τέλος της δημοκρατίας. Η δημοκρατία δεν είναι συνταγή. Το να υπάρχει κοινοβούλιο που δεν βουλεύεται, «αντιπρόσωποι» του λαού που ψηφίζουν με κομματική εντολή και σπάνια «κατά συνείδηση», συνδικαλισμός, λακές των κομμάτων και όχι εκφραστής των εργαζομένων, Δικαιοσύνη που την ηγεσία της την διορίζει η κυβέρνηση – αυτή δεν είναι δημοκρατία (δηλαδή κοινωνικό κατόρθωμα), είναι απροσχημάτιστος διακομματικός φασισμός.

Εχει χαθεί ακόμα και η διαφοροποίηση του πολιτικού λεξιλογίου: τη γλώσσα της τάχα «Δεξιάς», του τάχα «Κέντρου», της τάχα «Αριστεράς», την κατασκευάζουν οι ίδιοι επαγγελματίες της διαφήμισης, με τη λογική να κερδηθούν οι εντυπώσεις, να υποκλαπεί η ψυχολογική προτίμηση. Εκτός από χρεοκοπημένη, υπόδουλη στην «επιτρόπευση», η Ελλάδα σήμερα είναι, πριν από κάθε τι άλλο, μια χώρα φαιδρή. Ο πρωθυπουργός κομπάζει κωμικά ότι αναλαμβάνει την «πολιτική ευθύνη» για τον εφιάλτη στην Ανατολική Αττική, χωρίς να εξηγεί τι σημαίνει έμπρακτα η ανάληψη «ευθύνης» και αν οι αποζημιώσεις, που αμέσως υποσχέθηκε στους πυρόπληκτους, θα δοθούν και στους καταπατητές δημόσιας γης. Ακούσαμε επανειλημμένα από κρατικούς «αρμόδιους» ότι το σύνολο των αυθαίρετων κτισμάτων σε ολόκληρη τη χώρα υπολογίζεται σε ένα εκατομμύριο! Απίστευτος αριθμός, αλλά φυσικό αποτέλεσμα από το ανίερο παζάρι όλων των κυβερνήσεων με τους εγκληματίες, η λέξη κυριολεκτεί, καταπατητές. Κυρίως σε κάθε προεκλογική περίοδο.

Μια χώρα φαιδρή, γελοιώδης. Ετσι, «για την Ιστορία», θα άξιζε να απογράψει κανείς δημόσιους οργανισμούς, κρατικούς «φορείς», ιδρυματικά εφευρήματα που από τις ονομασίες τους κραυγάζουν ότι επινοήθηκαν προορισμένα για συγκεκριμένους ρουσφετολήπτες, όχι γιατί υπήρχε κοινωνική ανάγκη. Το ίδιο επαναλαμβάνεται (ζενίθ φαιδρότητας) και με το πλήθος των πανεπιστημίων που ιδρύθηκαν για να καλύψουν προγραμματικά, όχι κενά στην Ανώτατη Εκπαίδευση, αλλά αξιώσεις της τοπικής εκλογικής πελατείας ή για να προσδοθεί κύρος πανεπιστημιακής καθηγεσίας σε κομματικούς ακτιβιστές. Ετσι, στο καταγέλαστο ελλαδικό μας κομματοχανείο έγινε η σωματική γυμνασία «επιστήμη», «επιστήμη» και η μουσική, «επιστήμη» και η Τέχνη. Εγινε «επιστήμη» η «διαχείριση πολιτισμικών αγαθών», η «εκπαιδευτική πολιτική», η «ιχθυολογία», η «φυτική παραγωγή» (ξεχωριστή από τη γεωπονία), η λογιστική και άλλα ψυχαγωγικά ανάλογα.

Η αυτοαχρήστευση και διαφθορά της πολιτικής είναι «βλάβη ανήκεστος». Δεν διορθώνεται με θεωρητικές αναλύσεις, εκκλήσεις, υποδείξεις. Παράλληλα, ο πληθυσμός της χώρας γίνεται όλο και περισσότερο άγλωσσος – άρα και άσκεπτος, αφού άνθρωπος χωρίς γλώσσα είναι άνθρωπος χωρίς σκέψη. Ο αφανισμός είναι η μόνη λογική προοπτική μας. Και τον μακάβριο χορό σέρνουν αδίστακτοι συμφεροντολόγοι.
______________________________

(*) Ο Χρήστος Γιανναράς γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στα Πανεπιστήμια της Αθήνας, της Βόννης και της Σορβόννης. Επιφυλλιδογραφεί σε εφημερίδες παρεμβαίνοντας στην πολιτική και κοινωνική επικαιρότητα.
(πηγή: yannaras.gr)

Τζέφρι Πάιατ: «Οι ΗΠΑ θεωρούν την Ελλάδα περιφερειακό πυλώνα σταθερότητας και έναν σύμμαχο κλειδί στην προσπάθεια να προωθήσουμε τον κοινό μας στόχο, να ωθήσουμε όλες τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων προς τους ευρωατλαντικούς θεσμούς...»


 «Η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας», τόνισε για ακόμη μία φορά σε δηλώσεις του, ο Αμερικανός Πρέσβης Τζέφρι Πάιατ από τον ακριτικό Λιά Θεσπρωτίας. Αμέσως μετά τα εγκαίνια του «Μουσείου Υφαντής», ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους, εάν η πρόσφατη ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Τουρκία, θα επηρεάσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και απάντησε:

«Νομίζω ότι ο πρόεδρος Τραμπ ήταν εξαιρετικά σαφής για τις ανησυχίες μας για την Τουρκία και για τι πρέπει να γίνει.  Υπάρχει ένα πολύ ισχυρό πρότυπο συντονισμού/συνεργασίας και διαλόγου ανάμεσα στις ΗΠΑ και όπως έχω πει θεωρούμε πως η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας Και θα το συζητήσω περαιτέρω αύριο με τους συναδέλφους μου στο υπουργείο Εξωτερικών όταν επιστρέψω στην Αθήνα». 


Σε ερώτηση για  τη «θέση» της Ελλάδας στα Δυτικά Βαλκάνια ο αμερικανός διπλωμάτης είπε:
«Οι ΗΠΑ θεωρούν την Ελλάδα περιφερειακό πυλώνα σταθερότητας και έναν σύμμαχο κλειδί στην προσπάθεια να προωθήσουμε τον κοινό μας στόχο, να ωθήσουμε όλες τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων προς τους ευρωατλαντικούς θεσμούς, προς την ένταξη στην ΕΕ, προς ευρωπαϊκού επιπέδου μεταρρυθμίσεις  και-αν οι λαοί το επιλέξουν- προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Όταν έρχεται κανείς στην περιοχή βλέπει τις ιστορικές αλλά και σύγχρονες ευκαιρίες και εμπορικές συνδέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στην Ελλάδα και σε όλες τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων και βλέπουμε την Ελλάδα ως έναν πολύ σημαντικό σύμμαχο στην προσπάθεια να ωθήσουμε όλες τις χώρες της γειτονιάς σας προς τις δημοκρατικές αξίες που μοιραζόμαστε από κοινού».

amna.gr

«Η Γερμανία θα ήθελε να δει μια οικονομικά ευημερούσα Τουρκία. Αυτό είναι προς το συμφέρον μας», δήλωσε η Άγγελα Μέρκελ.


Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι η Γερμανία θέλει να δει οικονομική ευημερία στην Τουρκία και ότι η Άγκυρα θα πρέπει να διασφαλίσει την ανεξαρτησία της κεντρικής της τράπεζας.

«Κανείς δεν έχει συμφέρον σε μια αποσταθεροποίηση της οικονομίας στην Τουρκία. Αλλά πρέπει να γίνουν τα πάντα για να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας», δήλωσε η Μέρκελ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο όταν ρωτήθηκε για την οικονομική κατάσταση στην Τουρκία.

«Η Γερμανία θα ήθελε να δει μια οικονομικά ευημερούσα Τουρκία. Αυτό είναι προς το συμφέρον μας», πρόσθεσε η Μέρκελ.
analitis.gr

Με βαριές εκφράσεις μιλησε ο τούρκος πρόεδρος για τις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ στην Τουρκία, εκτιμώντας μάλιστα ότι αποτελούν τη συνέχεια της απόπειρας πραξικοπήματος που έγινε το 2016 στην Τουρκία...


Για «οικονομική πολιορκία» και «πισώπλατο μαχαίρωμα» έκανε λόγο ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή τους κλυδωνισμούς που δέχεται η τουρκική οικονομία τις τελευταίες ώρες αλλά και την κατάρρευση της λίρας.

Μιλώντας τη Δευτέρα σε τούρκους πρεσβευτές στην Άγκυρα, ο Ερντογάν τόνισε ότι οι οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ στην Τουρκία είναι, στην πραγματικότητα, η συνέχεια της απόπειρας του 2016.

«Η Τουρκία αντιμετωπίζει μια οικονομική πολιορκία. Είναι ξεκάθαρο ότι οι επιθέσεις στην Τουρκία, που ξεκίνησαν στις 15 Ιουλίου (2016) δε θα σταματήσουν. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για αυτό. Τα τελευταία χρόνια όλες οι επιθέσεις εναντίον μας μπορούν να εξηγηθούν μόνο από το γεγονός ότι υπερασπιζόμαστε αποφασιστικά τα συμφέροντά μας», δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος.

«Αυτό που έγινε με τη λίρα δεν έχει να κάνει με την οικονομία και τις κρίσεις που είχαμε στο παρελθόν. Η οικονομία μας είναι υγιής και στέκεται γερά. Η ανταλλακτική αξία θα επιστρέψει σε λογικά επίπεδα στο κοντινό μέλλον», υποστήριξε ο ίδιος.

Ωστόσο, ο Ερντογάν εξαπέλυσε επίθεση εναντίον των αμερικανικών αποφάσεων, υποστηρίζοντας ότι δεν συμφωνούν με το γεγονός ότι η Τουρκία είναι σύμμαχος των ΗΠΑ.

«Από τη μια μεριά μιλάτε για στρατηγική συνεργασία, και από την άλλη μαχαιρώνετε πισώπλατα τον συνεργάτη σας. Δεν μπορούμε να το δεχτούμε αυτό, δε θα παραδοθούμε σε αυτή τη χειραγώγηση», τόνισε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Έκανε δε λόγο για «οικονομική τρομοκρατία» που συμβαίνει μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Ο τούρκος πρόεδρος πάντως τόνισε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να αναπτύσσει τις σχέσεις της με τη Ρωσία, λαμβάνοντας υπ' όψιν τα δικά της συμφέροντα.

Οι σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον χειρτέρεψαν με αφορμή την κράτηση του αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον στην Τουρκία πριν από περίπου δύο χρόνια. Ο Μπράνσον κατηγορήθηκε για σχέσεις με τον Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ως ενορχηστρωτή της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016.

Την περασμένη Παρασκευή, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα, με την τουρκική λίρα να χάνει σχεδόν το 20% της αξίας της μέσα σε μόλις 24 ώρες.
sputniknews.gr

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει άλλη επιλογή από το να προχωρήσει σε δομικό ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος, με ένα σχήμα το οποίο θα οδηγήσει το κυβερνών κόμμα και στις εκλογές...

 
Η κυβέρνηση υπολόγιζε σε ένα ήσυχο καλοκαίρι σκίζοντας ένα - ένα τα φύλλα του ημερολογίου στον δρόμο για την 21η Αυγούστου, οπότε και ...ήταν δίκαιο γίνεται πράξη, κατά το γνωστό της σλόγκαν, η έξοδος της χώρας από το τρίτο μνημονιακό πρόγραμμα. 

Το τραγικό συμβάν στο Μάτι, με τους 94 νεκρούς, τίναξε στον αέρα τον σχεδιασμό της για εορτασμούς (είχαν ακουστεί εκδηλώσεις σε Πνύκα, Καστελόριζο κλπ) με τις εξελίξεις να αποδεικνύονται κάθε άλλο παρά ευθύγραμμες για την Κυβέρνηση, η οποία επί ημέρες πολλές, απορυθμίστηκε εντελώς (και) επικοινωνιακά. 

Ο κ. Τσίπρας δεν έχει άλλη επιλογή από το να προχωρήσει σε δομικό ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος, με ένα σχήμα το οποίο θα οδηγήσει το κυβερνών κόμμα και στις εκλογές (κυριώτατα αν οι εθνικές κάλπες στηθούν τον Μάιο). 

Οι επικείμενες αλλαγές των υπουργικών θώκων, φέρονται σύμφωνα με συνομιλητές του Πρωθυπουργού, να έχουν χαρακτηριστικά γερού ανακατέματος της κυβερνητικής τράπουλας. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες μάλιστα, ο κ. Τσίπρας ναι μεν θα τηρήσει εσωκομματικές ισορροπίες με τον ΣΥΡΙΖΑ (αλλά και τον συγκυβερνήτη του, Π. Καμμένο), ωστόσο θα επιδιώξει μέσω του ανασχηματισμού να στείλει "σήμα" ανοίγματος προς το Κέντρο

Το εάν έχει λυμένα τα χέρια του δεδομένων των συνθηκών (ΑΝΕΛ, Πράττω, "πασόκοι"  και εσωκομματικές τάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ) να προχωρήσει κατά πώς θα ήθελε, ελέγχεται βέβαια, καθόσον οι ισορροπίες που καλείται να τηρήσει είναι τρόμου και μάλιστα στη χειρότερη ώρα της κυβερνητικής θητείας: Η σώρευση της οργής εναντίον της Κυβέρνησης μετά τα τραγικά γεγονότα στο Μάτι, έχουν εξανεμίσει τις δυνατότητες για νέες αστοχίες. 

Οι ανακοινώσεις των αλλαγών πάντως, τοποθετούνται χρονικά την επόμενη εβδομάδα (εάν είναι ακριβείς οι προβλέψεις ότι επιθυμεί να ανέβει στην ΔΕΘ με φρέσκο υπουργικό συμβούλιο). 

Οι αμετακίνητοι


Τσακαλώτος και Τζανακόπουλος, θεωρούνται αμετακίνητοι, καθείς για διαφορετικούς λόγους. 
Ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος "υπογράφει" και το τέλος του τρίτου μνημονίου, είναι αυτός που έχει κάνει όλη τη δουλειά από τη σύναψη του τρίτου προγράμματος έως και την αποπεράτωσή του. 

Παρότι οι σχέσεις του με το Μαξίμου και τον Α. Τσίπρα έχουν περάσει από σαράντα κύματα (χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερη χημεία ούτως ή άλλως), πιστώνεται την ομαλή "ροή" της διαπραγμάτευσης, έχοντας παραλλήλως και το πολιτικό ειδικό βάρος (ως επικεφαλής των 53) να λαμβάνει δύσκολα μέτρα, χωρίς αμφισβήτηση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. 

Χωρίς δική του απόφαση για "έξοδο" από το υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Τσακαλώτος, δεν πάει πουθενά. 

Εξάλλου, τυχόν μετακίνησή του, θα προκαλούσε και ...μεγάλο στρες σε Θεσμούς και πιστωτές. 
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, παράλληλα, έχει εξελιχθεί στους πιο έμπιστους συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα. 

Οι τελευταίες αψυχολόγητες έως και εξοργιστικές αποφάσεις της Κυβέρνησης για την επικοινωνιακή διαχείριση των φονικών πυρκαγιών (όπως λ.χ η ανεκδιήγητη συνέντευξη Τύπου με τους Τόσκα και αρχηγούς ΕΛΑΣ και Πυροσβεστικής), δεν χρεώνονται στον ίδιο, παρότι όλο το βάρος της επικοινωνιακής διαχείρισης, έπεσε επάνω του. 

Μετακίνησή του, θα σήμαινε μόνον αναβάθμιση για τον ίδιο και μεγάλη "τρύπα" στο επικοινωνιακό επιτελείο, το οποίο έχει μπροστά του και εκλογές.

Στους αμετακίνητους είναι και ο Νίκος Κοτζιάς. Ο επικεφαλής της κίνησης "Πράττω" που ξεκίνησε στο υπουργικό συμβούλιο ως ΥΠΕΞ, ως φαίνεται, θα "τερματίσει" τον υπουργικό του βίο, παραμένοντας στον ίδιο θώκο. 

Η συμφωνία των Πρεσπών πιστώνεται στον ίδιο ενώ η χάραξη της εθνικής εξωτερικής πολιτικής έχει τη δική του σφραγίδα (γεγονός για το οποίο έχει έρθει ουκ ολίγες φορές κόμμα και Κυβέρνηση σε δύσκολη θέση). Ο κ. Κοτζιάς πάντως, δεν είναι καθόλου εύκολα "βρώσιμος", ως έχει αποδειχθεί τα τελευταία τρία χρόνια. 

Οι γρίφοι


Σπαζοκεφαλιά για τον κ. Τσίπρα είναι η αντικατάσταση του Νίκου Τόσκα μετά την καρατόμησή του που βαφτίστηκε "παραίτηση". 

Για τον ΣΥΡΙΖΑ (παρότι δεν έδειξε να ορρωδεί ιδιαιτέρως σε πρωτοφανείς εκδηλώσεις κατασταλτικού οίστρου κατά καιρούς), το πόστο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κρίνεται ως "ηλεκτρική καρέκλα". 

Είναι άγνωστο συνεπώς ποιον και από ποια δεξαμενή θα επιλέξει ο πρωθυπουργός να αντικαταστήσει τον κ. Τόσκα. 

Πληροφορίες, φέρουν την ΔΗΜΑΡ να διαθέτει γκάμα επιλογών για τη θέση αυτή, λύνοντας τον γρίφο για λογαριασμό του κ. Τσίπρα. 

Ιδιαιτέρως ικανοποιημένος είναι ο πρωθυπουργός από τους υπουργούς της "γενιάς" του: Αλέξη Χαρίτση, Έφη Αχτσιόγλου, Ν. Ηλιόπουλο. 

Τις επόμενες ημέρες θα κληθεί να αποφασίσει εάν θα μετακινηθούν σε άλλους θώκους, ένεκα επιβράβευσης ή θα παραμείνουν στα πόστα τους. 

Παγίως για αναβάθμιση (ήδη από τον προηγούμενο ανασχηματισμό του Μαρτίου) ακούγεται και το όνομα του Δημήτρη Λιάκου, ο οποίος ήταν η "γέφυρα" συντονισμού ανάμεσα σε Θεσμούς και υπουργούς, κατά τη διάρκεια των αξιολογήσεων. 

Κατά τα λοιπά, μένει να φανεί εάν ο πρωθυπουργός, θα ανοίξει τον δρόμο προς υπουργοποίηση στη γενιά των νέων αλλά με μπόλικα κομματικά γαλόνια, στελεχών, όπως τον Κ. Ζαχαριάδη και την Ράνια Σβίγκου.
της Νίκης Ζορμπά από το capital.gr

Περιορισμένες θα είναι οι συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία από την τουρκική κρίση, σύμφωνα με την Capital Economics, παρά τη μεγάλη αναστάτωση που έχει προκληθεί στις αγορές, κυρίως τις αναδυόμενες...

 
Το ΑΕΠ της Τουρκίας αντιστοιχεί μόλις στο 1% του παγκόσμιου ΑΕΠ και είναι ελαφρώς μικρότερο ακόμη και από αυτό της Ολλανδίας.

«Η πτώση στη λίρα, η οποία ξεκίνησε τον Μάιο, θα οδηγήσει την Τουρκία στην ύφεση και είναι πιθανόν να προκαλέσει τραπεζική κρίση», εκτιμά ο Andrew Kenningham, επικεφαλής οικονομολόγος στην Capital Economics.

«Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει πλήγμα στις αναδυόμενες αγορές, ωστόσο οι ευρύτερες συνέπειες θα είναι περιορισμένες, ακόμη και για την Ευρωζώνη», προσθέτει.

Όπως εξηγεί, το ΑΕΠ της Τουρκίας αντιστοιχεί μόλις στο 1% του παγκόσμιου ΑΕΠ και είναι ελαφρώς μικρότερο ακόμη και από αυτό της Ολλανδίας.

Το μέγεθος της τουρκικής αγοράς μετοχών είναι κάτω από το 2% του μεγέθους της βρετανικής κεφαλαιαγοράς και η συμμετοχή των ξένων ανέρχεται μόλις στο 20%.

«Παρόλα αυτά τα προβλήματα της τουρκικής οικονομίας αποτελούν άλλο ένα εμπόδιο για το ευρώ και δεν αποτελούν καλές ειδήσεις για τα assets των αναδυόμενων αγορών», σημειώνει ο οικονομολόγος.

Στις 6,6/δολ. η τουρκική λίρα ...


Τις πρώτες ώρες σήμερα στην Ασία, η τουρκική λίρα έπεσε σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο, για πρώτη φορά κάτω από το όριο των 7 λιρών έναντι του δολαρίου, προτού ανακτήσει  μέρος των απωλειών της μετά την ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας για τη διασφάλιση ρευστότητας.  Παρότι οι επενδυτές αναμένουν αύξηση των επιτοκίων για στήριξη της λίρας, ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε χθες ότι τα επιτόκια αποτελούν «εργαλείο εκμετάλλευσης» και διαμήνυσε ότι «δεν σκοπεύει να πέσει στην παγίδα».

Με το άνοιγμα των αγορών, οι τραπεζικές μετοχές της ευρωζώνης σημείωσαν βουτιά 1,2% σε χαμηλό έξι εβδομάδων, ενώ οι τράπεζες BBVA, Unicredit και BNP Paribas που έχουν έκθεση στην Τουρκία υποχώρησαν κατά 0,9-2,6%.

Το Χρηματιστήριο του Τόκιο έκλεισε με σημαντική πτώση α (-1,98%), επηρεαζόμενο από τις ανησυχίες που προέρχονται από την Τουρκία μετά την «μαύρη Παρασκευή» για την τουρκική λίρα, η οποία συνολικά έχει χάσει το 40% της αξίας της έναντι του δολαρίου.

Το δολάριο ανεβαίνει, το ευρώ διολισθαίνει, ενώ ακριβαίνει το πετρέλαιο, που σήμερα τιμάται 68 δολάρια το βαρέλι καθώς το Ιράν πήρε χθες θέση υπέρ της Τουρκίας και κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, συνοψίζουν διεθνείς αναλυτές. Για «εθισμό στις κυρώσεις και τον εκφοβισμό», κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν.

Στην ετοιμότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και στην αυταπάρνηση των πυροσβεστικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση των πύρινων μετώπων στην Εύβοια αναφέρθηκε στον ΣΚΑΪ ο Κώστας Μπακογιάννης...


«Δεν υπάρχει πια ενεργό μέτωπο, αλλά αναζωπυρώσεις» τόνισεΪ για τη μάχη με τις φλόγες ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας. «Είναι πολύ καλύτερη η εικόνα, τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα, αλλά είχαμε μια πολύ δύσκολη και μακρά νύχτα» σημείωσε, απευθύνοντας ένα «ευχαριστώ» στους πυροσβέστες και σε όσους συνέδραμαν στην αντιμετώπιση των πύρινων εστιών.
Ο Κώστας Μπακογιάννης εξήγησε ότι για την αποτελεσματική καταπολέμηση των πύρινων μετώπων η αυτοδιοίκηση «αντέδρασε πολύ αποτελεσματικά», καθώς υπάρχει μια πάρα πολύ μεγάλη εμπειρία σε περιφέρεια και δήμο Ευβοίας.

«Έχουμε αγαστή συνεργασία, ήμασταν έτοιμοι, υπήρχε σχέδιο, όλα λειτούργησαν όπως έπρεπε να λειτουργήσουν. Υπάρχουν σχέδια εκκένωσης του κάθε χωριού αυτά είναι τα βασικά άμα θέλουμε να κάνουμε τη δουλειά μας» εξήγησε ο περιφερειάρχης. Διευκρίνισε ότι πρώτο μέλημα ήταν να προστατευθούν οι ανθρώπινες ζωές, και στη συνέχεια οι περιουσίες και το περιβάλλον. «Πρώτη προτεραιότητα είναι ο άνθρωπος» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, είπε ότι η χθεσινή μέρα ήταν δύσκολη, αλλά, πλέον η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη και σ' αυτό συνέβαλε το γεγονός ότι όλα τα διαθέσιμα πυροσβεστικά μέσα είναι παρόντα από την πρώτη στιγμή και η κινητοποίηση είναι πάρα πολύ μεγάλη... 


Έγκαιρη και αποτελεσματική ήταν η επέμβαση των δυνάμεων του κρατικού μηχανισμού για την κατάσβεση των μετώπων φωτιάς στην Εύβοια δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλης Αποστόλου, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

Ο ίδιος τόνισε ότι, «αυτή την ώρα είμαστε στη φάση μεταξύ μερικού και απόλυτου ελέγχου», σημείωσε ότι, πρόκειται για μια πυρκαγιά που κυρίως έπληξε δασική έκταση και επισήμανε ότι οι ζημιές αγροτικού χαρακτήρα θα ελεγχθούν.

Ο υπουργός είπε ότι η χθεσινή μέρα ήταν δύσκολη, αλλά, πλέον η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη και σ' αυτό συνέβαλε το γεγονός ότι όλα τα διαθέσιμα πυροσβεστικά μέσα είναι παρόντα από την πρώτη στιγμή και η κινητοποίηση είναι πάρα πολύ μεγάλη. Αυτό που ήταν οφθαλμοφανέστατο από την πρώτη στιγμή -σύμφωνα με τον υπουργό- ήταν ο πολύ καλός συντονισμός και η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών. «Υπήρξε έγκαιρη επέμβαση όλων των πυροσβεστικών δυνάμεων, είτε επίγειων, είτε εναέριων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η φωτιά πλησίασε σε δύο χωριά, και -σημείωσε ο κ. Αποστόλου- οι εκκενώσεις που έγιναν ήταν κυρίως για προληπτικούς λόγους. Στις ζημιές, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται μερικά στρέμματα ελαιοκαλλιέργειας, ένα κοπάδι περίπου 70 αιγοβοπράτων και δύο αγροτικά κτίσματα -στις παρυφές ενός χωριού- των οποίων κάηκε η σκεπή, ενώ υπολογίζεται ότι η φωτιά έπληξε γύρω στα 12.000 στρέμματα δασικής έκτασης.
*Τη συνέντευξη πήρε η Σοφία Παπαδοπούλου

Όπως ο αναφέρει ο Guardian, τα μεσάνυχτα της 20ης Αυγούστου η Αθήνα θα επανακτήσει την κυριαρχία της, που όπως έχει αναφέρει ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, θα αποτελεί μια στιγμή υπέρβασης για το έθνος...


Μετά από εννέα χρόνια κρίσης, σκληρής λιτότητας και αλλαγή τεσσάρων κυβερνήσεων, την ερχόμενη εβδομάδα η Ελλάδα ολοκληρώνει το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της- κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την εν εξελίξει οικονομική κρίση στην Τουρκία.

Όπως ο αναφέρει ο Guardian, τα μεσάνυχτα της 20ης Αυγούστου η Αθήνα θα επανακτήσει την κυριαρχία της, που όπως έχει αναφέρει ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, θα αποτελεί μια στιγμή υπέρβασης για το έθνος.

Όμως οι πληγές της ελληνικής κρίσης παραμένουν βαθιές: αδύναμες τράπεζες, τεράστια ποσά που καθυστερεί να αποπληρώσει το Δημόσιο προς του ιδιώτες, σχεδόν καθόλου δημόσιες επενδύσεις και χρέος που φτάνει στο 180% του ελληνικού ΑΕΠ, το οποίο είναι το υψηλότερο στην ΕΕ. Παρόλα αυτά έχει αρχίσει να αχνοφαίνεται φως στην άκρη του τούνελ.

Η ανάπτυξη επιστρέφει αν και με αργούς ρυθμούς, ο τουρισμός βρίσκεται σε άνοδο και τα επίπεδα της ανεργίας υποχωρούν. Τα επίπεδα ανάπτυξης της χώρας αναμένεται να κινηθούν στο 2% εφέτος και στο 2,4% του χρόνου, με τα νούμερα να είναι επαρκή για τις Βρυξέλλες ώστε να κάνουν λόγο για ένα success story.

Παρόλα αυτά ο σκεπτικισμός παραμένει, τουλάχιστον στην πλευρά του ΔΝΤ. Παρά το γεγονός ότι η Αθήνα έχει κάνει σημαντική πρόοδο στην περικοπή των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, ακόμα βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντικούς εξωτερικούς και εγχώριους κινδύνους. Η πρόσφατη συμφωνία για το χρέος είχε κάποια θετικά στοιχεία, τα οποία όμως δεν υποστηρίζονται από τις πολύ φιλόδοξες υποθέσεις σχετικά με την αύξηση του ΑΕΠ και την ικανότητα της Ελλάδας να διατηρήσει επί μακρόν υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

Οι περικοπές των δαπανών και οι δομικές μεταρρυθμίσεις- το τίμημα του προγράμματος διάσωσης των 288 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο στην παγκόσμια οικονομική ιστορία- κατέστησε την Ελλάδα μια σκιά του προ κρίσης εαυτού της.

Η οικονομία έχασε το 26% της αξίας της με αποτέλεσμα το 1/5 του εργατικού δυναμικού της χώρας να μείνει άνεργο, την ώρα που 500.000 Έλληνες- οι πιο μορφωμένοι και καταρτισμένοι- έφυγαν από την χώρα, με κατεύθυνση κυρίως τις πλουσιότερες χώρες της ΕΕ.

Και οι δυσκολίες δεν τελειώνουν. Η αριστερή κυβέρνηση έχει συμφωνήσει σε μια σειρά φιλόδοξων στόχων. Η μεταμνημονιακή Ελλάδα έχει δεσμευτεί σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022, ένας στόχος που έχει επιτευχθεί από ελάχιστες χώρες, και 2,2% ως το 2060.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Kevin Featherstone του London School of Economics, η ανάληψη τέτοιων δεσμεύσεων ισοδυναμούν με ένα αέναο καθαρτήριο. "Καμία άλλη κυβέρνηση στην Ευρώπη θα διάλεγε να ακολουθήσει αυτή την οδό", αναφέρει. "Η Ελλάδα σώθηκε υπό την έννοια ότι δεν ακολούθησε τον Αρμαγεδδώνα της εξόδου από το ευρώ, αλλά ο τρόπος της διάσωσης της είναι τόσο μειονεκτικός που δεν μπορούμε να μιλάμε για σωτηρία ή έξοδο από την κρίση", συμπληρώνει.
capital.gr

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.