08/17/18

Η θυσία των εκτελεσθέντων στο Μπλόκο της Κοκκινιάς θα φωτίζει για πάντα την πορεία μας και την ιστορία του τόπου μας, επισημαίνει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 74 χρόνων από την ημέρα της εκτέλεσης τους...


«74 χρόνια από το Μπλόκο της Κοκκινιάς, θυμόμαστε και τιμούμε τη μνήμη των αντιστασιακών που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία, απέναντι στους ναζί κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους. Η θυσία τους, θα φωτίζει για πάντα τη πορεία μας και την ιστορία του τόπου μας»,  έγραψε ο πρωθυπουργός σε ανάρτηση του στο Twitter.

Καταγγελίες για τη συμπεριφορά των Τούρκων αλιέων αλλά και της τουρκικής ακτοφυλακής κάνουν οι Έλληνες ψαράδες μέσω του ΣΚΑΪ...


Όπως αναφέρει συγκεκριμένα ένας ψαράς, η τουρκική ακτοφυλακή έδεσε «με το έτσι θέλω» το αλιευτικό σκάφος του και τού ζήτησε τα χαρτιά του στα… διεθνή ύδατα!

Από πλευράς του, ο Παναγιώτης Μόσχος, από το Σύλλογο Επαγγελματιών Αλιέων Λήμνου, τόνισε επίσης ότι Τούρκοι ψαράδες βγάζουν όπλα, απειλούν, ενώ η τουρκική ακτοφυλακή ζητά τα χαρτιά τους.

Οι αλιείς ζητούν την παρέμβαση της κυβέρνησης αλλά και της ΕΕ. «Τα μεγάλα σκάφη μας παίρνουν και τα δίκτυα, τα καταστρέφουν. Τι να κάνουμε; Ζητάμε να τηρηθεί το ναυτικό δίκαιο… Δεν υπάρχει για τους Τούρκους; Δεν βλέπουν τι γίνεται οι Ευρωπαίοι, οι Έλληνες, δεν το βλέπει κανένας;» διαμαρτύρονται μέσω του ΣΚΑΪ.

Χθες υπήρξαν νέες καταγγελίες από τον πρόεδρο των γρι-γρι Καβάλας Γιάννη Μανιό ότι Έλληνας ψαράς δέχθηκε πυροβολισμούς ανοιχτά της Σαμοθράκης δύο ημέρες πριν από το περιστατικό της Λέρου. Στο μεταξύ με ανακοίνωσή του το Λιμενικό γνωστοποίησε ότι διερευνά την υπόθεση:

«Αναφορικά με καταγγελία για χρήση πυρών από τουρκικό αλιευτικό σκάφος στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της ν. Σαμοθράκης, σε προγενέστερο χρόνο των σχετικών καταγγελιών για τη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της ν. Λέρου, από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής διευκρινίζεται ότι, σε εφαρμογή των εκ του νόμου προβλεπόμενων διαδικασιών, η εν λόγω καταγγελία διερευνάται ενδελεχώς από τη Λιμενική Αρχή Αλεξανδρούπολης».

Το τρίτο πρόγραμμα απέτυχε να δρομολογήσει μεταρρυθμίσεις, εκτιμά ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank Γεργκ Κρέμερ. Τονίζει στην DW-TV ότι μάλλον ο Σόιμπλε είχε δίκιο. Η Ελλάδα θα έπρεπε να είχε βγει από το ευρώ.


ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank Γεργκ Κρέμερ
Με αφορμή την εκπνοή του τρίτου προγράμματος προσαρμογής στις 20 Αυγούστου ο επικεφαλής οικονομολόγος της γερμανικής τράπεζας Commerzbank Γεργκ Κρέμερ μιλά στην τηλεόραση της DW και καθιστά σαφές ότι το μνημόνιο κάθε άλλα παρά ιστορία επιτυχίας είναι:

«Όχι δεν είναι μια ιστορία επιτυχίας. Οι Ευρωπαίοι χορήγησαν στην Ελλάδα δάνεια ύψους 200 δις ευρώ θέτοντας, όπως λέγεται, σκληρούς όρους. Εν τέλει η Ελλάδα είχε να παρουσιάσει κάτι, όπως για παράδειγμα τις περικοπές συντάξεων. Δεν προώθησε όμως ριζικές μεταρρυθμίσεις. Το βασικό πρόβλημα της χώρας είναι η εντελώς αναποτελεσματική δημόσια διοίκηση που αποτελεί τροχοπέδη για ιδιωτικές επενδύσεις. Σε συμβολικό επίπεδο μια από τις σημαντικότερες ενδείξεις ότι δεν υπάρχει βούληση για μεταρρυθμίσεις είναι ότι ο πρώτος μη διεφθαρμένος επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ καταδικάστηκε επειδή παρέδωσε στις Βρυξέλλες τα πραγματικά στοιχεία για το έλλειμμα. Φανταστείτε!»

Ο ΕΜΣ δεν έχει κίνητρο για μια αρνητική αξιολόγηση


Καθ΄ όλη της διάρκεια των μνημονίων η Ελλάδα βρισκόταν υπό ασφυκτική επιτήρηση. Κάθε εκταμίευση πιστώσεων συνδεόταν με την εφαρμογή και την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων και με προαπαιτούμενα. Μήπως όμως εν τέλει όλη αυτή διαδικασία άφησε να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έκανε πραγματικά προόδους; Ο Γερκ Κρέμερ απαντά ως εξής;

«Δεν μπορείς να επιβάλεις μεταρρυθμίσεις σε μια χώρα όταν δεν υπάρχει βούληση. Ενδεχομένως κάποιες μεταρρυθμίσεις να γίνουν στα χαρτιά, αλλά όχι στην πραγματικότητα. Θα πρέπει επίσης να πούμε ότι οι δανειστές, όπως ο ΕΜΣ, δεν έχει κανένα κίνητρο για μια αρνητική αξιολόγηση της κατάστασης, διότι εκείνοι δάνεισαν τα χρήματα και πρέπει να πουν ότι διέθεσαν σωστά τα χρήματα των φορολογουμένων. Νομίζω ότι εν τέλει θα ήταν προτιμότερο να ακολουθούνταν η συμβουλή του πρώην υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος πρότεινε στα μέσα του 2015 να αφήσουμε την Ελλάδα να βγει από το ευρώ. Εκτιμώ ότι θα ήταν καλύτερο τόσο για την Ελλάδα όσο και την Ευρώπη. Γιατί τότε η Ελλάδα θα αναγκαζόταν να πάρει το μέλλον στα χέρια της. Και αυτό είναι πάντα η προτιμότερη επιλογή. Ας αναλογιστούμε πόσα χρήματα έρευσαν προς την Ελλάδα και τις προϋποθέσεις για μεταρρυθμίσεις. Ζημίωσαν τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και της υπόλοιπης Ευρώπης».
Deutsche Welle

Με αφορμή την επικείμενη έξοδο της Ελλάδας από το 3ο Μνημόνιο στις 20 Αυγούστου και με αναφορές στις δηλώσεις του τότε πρωθυπουργού, Γ. Α. Παπανδρέου από το Καστελόριζο, το βρετανικό περιοδικό Economist εκτιμά ότι θα ήταν ωραία να νομίζει κανείς ότι οι περιπέτειες της χώρας θα έχουν παρόμοια κατάληξη με αυτή του Οδυσσέα...


Με αφορμή την επικείμενη έξοδο της Ελλάδας από το 3ο Μνημόνιο στις 20 Αυγούστου και με αναφορές στις δηλώσεις του τότε πρωθυπουργού, Γ. Α. Παπανδρέου από το Καστελόριζο, το βρετανικό περιοδικό Economist εκτιμά ότι θα ήταν ωραία να νομίζει κανείς ότι οι περιπέτειες της χώρας θα έχουν παρόμοια κατάληξη με αυτή του Οδυσσέα.

Υπάρχουν πράγματι ενδείξεις ανάκαμψης, κυρίως από τον μεγάλο αριθμό τουριστών που συρρέει στα ελληνικά νησιά, όπως και στο Καστελόριζο. Η ανάπτυξη έχει επιστρέψει αν και μάταια. Οι πληγές παραμένουν παντού. Όπως οι Έλληνες γνωρίζουν πολύ καλά, μετά από τη μετανάστευση εκατοντάδων χιλιάδων και τη σχεδόν 25% υποχώρηση του ΑΕΠ από το 2008, κανείς δεν μπορεί να μιλήσει για “success story”. Οι προβλέψεις του Γ. Παπανδρέου ήταν λανθασμένες και αυτό είναι το μάθημα του οκταετούς πόνου της Ελλάδας, γράφει ο Economist.

Μια καλή άποψη που θα πρέπει να τεθεί σχετικά με τις επίπονες διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ότι μετασχηματίζουν φλεγμονώδη πολιτικά επιχειρήματα σε τεχνικά θέματα που καλούνται να εξομαλύνουν ανώνυμοι, απολιτικοί γραφειοκράτες. Όταν κάποτε οι χώρες πολεμούσαν για πόρους ή για εδάφη, τώρα η ένταξή τους σε μια ομάδα κρατών με κοινούς κανόνες οδηγεί τις διαφωνίες τους σε μακρές διαπραγματεύσεις που με τη σειρά τους καταλήγουν σε ανακοινώσεις που κανείς δεν διαβάζει. Πολύ βαρετό και ίσως λίγο αντιδημοκρατικό. Αλλά καλύτερο απ’ ό,τι προηγείτο.

Ωστόσο, υπάρχει κάτι ιδιοτελές σε αυτήν την υπόθεση. Η Ελλάδα δημιούργησε τα δικά της προβλήματα, αλλά ήταν σε μεγάλο βαθμό θεατής καθώς οι “λύσεις” επιβλήθηκαν από άλλους. Οι κανόνες των προγραμμάτων διάσωσής της αντικατόπτριζαν την εγκατάσταση της απόλυτης λιτότητας ως επίσημου δόγματος της ευρωζώνης. Και ήταν το θύμα της κακής πολιτικής καθώς και της πολιτικής εξουσίας. Ωστόσο, οι προβλέψεις για την ανάκαμψή της αποδείχθηκαν αμείλικτα αισιόδοξες, καθώς η λιτότητα που επισκέφθηκε τη χώρα, προκάλεσε, όπως ήταν εντελώς προβλέψιμο, την εμβάθυνση της ύφεσης και καθιστούσε τα χρέη της όλο και πιο αδύνατο να αποπληρωθούν. Ήταν ο πιο καταστροφικός τρόπος να φανταστεί κανείς. Τώρα, η Ελλάδα, που έχει απομείνει με ανεπαρκείς δημόσιες υπηρεσίες, πολύ υψηλούς φορολογικούς συντελεστές, αδύναμα θεσμικά όργανα και άθλια δημογραφικά στοιχεία, θα πρέπει να πετυχαίνει μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα (δηλαδή πριν από την καταβολή τόκων) για τις επόμενες τέσσερις δεκαετίες. Αυτή είναι η μαγική σκέψη που μεταμφιέζεται ως πολιτική.

The Economist: Οι αυταπάτες του ΣΥΡΙΖΑ και η προσγείωση στη σκληρή πραγματικότητα


Πολύ συχνά στη σημερινή Ευρώπη, τα οξεία προβλήματα δεν διαλύονται από αργυρούς διπλωμάτες, αλλά μάλλον μετατρέπονται σε χρόνιες ασθένειες που παραμένουν ανεκτές, έως ότου δεν είναι. Είναι αλήθεια ότι οι τραπεζικές μεταρρυθμίσεις και οι θεσμικές αλλαγές έχουν καταστήσει την ευρωζώνη πιο ανθεκτική. Αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ, μία ερασιτεχνική ομάδα πρώην κομμουνιστών και καθηγητών που ανήλθαν στην εξουσία από τους απελπισμένους ψηφοφόρους το 2015, είδαν τη δική τους μαγική θεώρηση αντι – λιτότητας να συνθλίβεται γρήγορα Οι παράπλευρες απώλειες ήταν οι έλεγχοι κεφαλαίων που δεν έχουν ακόμη καταργηθεί, όπως παραπονιούνται οι ξενοδόχοι και οι εργαζόμενοι στις οικοδομές στο Καστελόριζο. Η Ελλάδα αποδείχθηκε ότι είχε απλή επιλογή: ένα καταστροφικό Grexit ή συνθηκολόγηση στους τιμωρητικούς όρους που απαιτούσαν οι πιστωτές της για να την κρατήσουν στο ευρώ.

Αλλά η αποτυχία της ευρωζώνης να καταρρεύσει εξέθρεψε τον εφησυχασμό. Τους τελευταίους έξι μήνες, εν μέσω ασυνήθιστα θετικών πολιτικών και οικονομικών συνθηκών, οι κυβερνήσεις δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τη βούληση να δημιουργήσουν την άμυνα της ζώνης του ευρώ ενάντια στον επόμενο σοκ. Επίσης, δεν χρησιμοποίησαν το χώρο που τους παρείχαν οι μικρότεροι αριθμοί μεσογειακών διαβάσεων για να παράγουν μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για το άσυλο. Αντ’ αυτού καταναλώθηκαν σε άσκοπη μάστιγα αντιπαραθέσεων για τις ποσοστώσεις. Οι πρόχειρες λύσεις στην Τουρκία και τη Λιβύη δεν μπορούν να διαρκέσουν για πάντα.

Η μοναδική κι αληθινή λύση για την Ελλάδα θα ήταν η διαγραφή του χρέους


Αυτά τα ζητήματα συνεχίζονται για χρόνια, διαβρώνοντας την εμπιστοσύνη εντός και μεταξύ των χωρών. Όπως φαίνεται, οι κυβερνήσεις επιλέγουν την εύκολη διέξοδο. Είναι απλούστερο να περιφρονούν και να καθυστερούν παρά να σπάσουν τα ταμπού, όπως η διαγραφή του ελληνικού χρέους ή η σφυρηλάτηση μιας ενιαίας πολιτικής ασύλου. Ένα μάθημα, λοιπόν, από την κρίση στην Ελλάδα είναι ότι το ενιαίο νόμισμα είναι πιο δύσκολο να σπάσει απ’ ό,τι προέβλεπαν οι επικριτές του. Ένα άλλο θέμα είναι ότι η ΕΕ θα φτάσει στα άκρα, συμπεριλαμβανομένης και της εξαθλίωσης των δικών της μελών, για να αποφύγει τη λήψη σκληρών αποφάσεων.
newsit.gr

Για το τι έφταιξε, αλλά και για το τι πρέπει να γίνει στον απόηχο της τραγωδίας στην Αν. Αττική αναφέρθηκε ο καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας και διαχείρισης του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στην ΕΡΤ.


Αναφερόμενος επιγραμματικά στο πόρισμα το οποίο έχουν διαβάσει, όπως είπε, 250.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, ο κ. Ευθύμιος Λέκκας  υπενθύμισε τις πολεοδομικές στρεβλώσεις  τονίζοντας ότι άλλες 100 περιοχές της χώρας είναι στο «κόκκινο»:

 «Φαινόμενα σαν το Μάτι αλλά και τις πλημμύρες στη Μάνδρα, μπορεί να βλέπουμε ακόμα και 10 φορές κάθε χρόνο στην Ελλάδα, είναι νομοτέλεια να πολλαπλασιαστούν το επόμενο διάστημα», είπε χαρακτηριστικά.

Τα Μέγαρα και η πίσω πλευρά του ‘Ορους Πατέρα, ο Ωρωπός, ο Κάλαμος, οι’ Αγιοι Απόστολοι, η Βόρεια Πελοπόννησος,  περιοχές «χωρίς δυνατότητα διαφυγής», όπως το Μάτι.
«Η πολεοδομική διάταξη, η καταπάτηση και η αυθαιρεσία συνέβαλλαν στην τραγική κατάληξη.

Επιπλέον ο κόσμος δεν είχε έγκαιρη ενημέρωση», επισήμανε, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι η αλληλεπίδραση των ισχυρότερων της τελευταίας οκταετίας δυτικών ανέμων με την μορφολογία της περιοχής ( οικισμοί και πευκοδάσος) συνέβαλαν στην εξάπλωση της πυρκαγιάς ως την ακτή μέσα σε 1 1/2 ώρα.

«Φαινόμενα όπως στο Μάτι, θα πολλαπλασιαστούν τα επόμενα χρόνια εξαιτίας και τις κλιματικής αλλαγής» ανέφερε, εκτιμώντας ότι τα επόμενα χρόνια οι πυρκαγιές και τα πλημμυρικά φαινόμενα θα αυξηθούν κατά 30% και οι κατολισθήσεις κατά 60%.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα μάθημα αυτοπροστασίας σε όλο το φάσμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης», τόνισε ο καθηγητής ενώ αναφερόμενος και στην ετοιμότητα, έφερε παράδειγμα την Ιαπωνία, όπου όπως είπε,  το θέμα της προληπτικής εκκένωσης απασχολεί κάθε έξι μήνες τον πληθυσμό που καλείται σε άσκηση.

«Πράγματι αναμένεται ένας μεγάλος σεισμός», απάντησε σχετικά με δημοσιεύματα για σχέδιο έκτακτης ανάγκης στην Κωνσταντινούπολη, σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται για κάτι νέο από το ρήγμα της Ανατολίας. «Μέχρι το 2023 θα πρέπει να εκτονωθεί ένας σεισμός της τάξης άνω των 7 Ρίχτερ, πρέπει να σπάσει αυτό το κομμάτι του ρήγματος γιατί χρόνο με το χρόνο θα μεγαλώνει».

Για τους λόγους που οδήγησαν στην συγκεκριμένη συγκυρία στην απόφαση του Ερντογάν να απελευθερώσει τους δύο έλληνες στρατιωτικούς καθώς και τον ρόλο που έπαιξε η επιδείνωση στις σχέσεις Τουρκίας και ΗΠΑ σε αυτή την κίνηση αναλύουν ειδικοί στο Sputnik.


Στροφή του Ερντογάν προς την Ευρώπη «βλέπουν» οι αναλυτές που μίλησαν στο Sputnik αναφορικά με την απόφαση της Τουρκίας να απελευθερώσει τους δύο έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνταν στις τουρκικές φυλακές της Αδριανούπολης από τον περασμένο Μάρτιο.

Οι δύο έλληνες στρατιωτικοί έχουν ήδη επιστρέψει στην Ελλάδα ύστερα από τη μη αναμενόμενη απελευθέρωσή τους που έγινε το απόγευμα της Τρίτης.

Κωνσταντίνος Φίλης: Είναι μία κίνηση καλής θέλησης απέναντι στην Ευρώπη


Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Φίλη, διευθυντή ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων το ζήτημα των στρατιωτικών είχε εξαντλήσει προ πολλού την όποια χρησιμότητά του για τον Ερντογάν, υπό την έννοια ότι δεν παρήγαγε αποτελέσματα θετικά για την Τουρκία.

Επιπλέον, υπήρχε μία διεθνής πίεση η οποία εντάθηκε τις τελευταίες εβδομάδες λόγω της υπόθεσης με τον αμερικανό πάστορα Άντριου Μπράνσον, στη λογική ότι η Τουρκία παρακρατά ή έχει σε ομηρία υπηκόους τρίτων χωρών που θέλει να τους χρησιμοποιεί ως πολιτικά εργαλεία.

Ένας τρίτος λόγος ήταν ότι οι δύο στρατιωτικοί από όλες τις ανάλογες υποθέσεις υπηκόων ξένων που είναι φυλακισμένοι ή καταδικασμένοι στην Τουρκία είναι οι πιο εύκολοι γιατί δεν κατηγορούνται ούτε για διασυνδέσεις με το δίκτυο Γκιουλέν ούτε με το δίκτυο PKK που είναι τρομοκρατικό δίκτυο, παρά μόνο για παραβίαση κάποιων μέτρων της τουρκικής επικράτειας αφού είχαν αποπροσανατολιστεί λόγω καιρικών συνθηκών.

«Άρα με αυτή την κίνηση ο Ερντογάν στρέφει μερικώς το βλέμμα της διεθνούς κοινής γνώμης προς το θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών, δημιουργεί μία προσδοκία για τον Μπράνσον, αλλά θα δούμε τις επόμενες ημέρες πώς θα εξελιχθεί αν αυτή είναι πραγματική ή είναι απλά ένα επικοινωνιακό παιχνίδι» μας λέει.

Προσθέτει ότι «οπωσδήποτε στην προσπάθειά του να βελτιώσει τις σχέσεις με την ΕΕ αυτή είναι μία κίνηση καλής θέλησης απέναντι στην Ευρώπη».

Άλλωστε σύμφωνα με τον κ. Φίλη δεν είναι τυχαίο ότι ακριβώς επειδή η Τουρκία αποκλίνει από τις ΗΠΑ έχει μία ανάγκη εξ αντανακλάσεως να βελτιωθούν οι σχέσεις της με την Ευρώπη. «Βλέπουμε ότι ο Ερντογάν έχει χαμηλώσει τους τόνους, βλέπουμε ότι σχεδιάζει ταξίδι στη Γερμανία για τα τέλη του ερχόμενου μήνα, και μία σύνοδο κορυφής με τη Συρία και τη συμμετοχή Γαλλίας και Γερμανίας που θέλει ο ίδιος να προκαλέσει. Μένει βέβαια να απαντήσουν η γερμανική και η γαλλική πλευρά. Υπάρχει άλλο κλίμα» διαπιστώνει.

Εκτιμά επομένως ότι αυτή η κίνηση που για τον Ερντογάν είναι μία κίνηση μηδαμινού κόστους, γιατί δεν είχε κόστος, αντίθετα είχε κόστος αυτό που έκανε μέχρι χθες να τους κρατά φυλακισμένους, είναι και μία κίνηση που εντάσσεται στην απόπειρα να βελτιωθεί το κλίμα με την ΕΕ.

Σε ερώτηση του Sputnik αν τον ξάφνιασε η απελευθέρωση τη δεδομένη στιγμή, ο κ. Φίλης τονίζει πως «από την αρχή υποστήριζα ότι η έκβαση δεν μπορεί παρά να είναι αίσια και ότι ειδικά ο μήνας Αύγουστος θα ήταν κρίσιμος μήνας. Λόγω του ζητήματος με τους ‘8', λόγω της μη έκδοσης άλλων προσώπων στην Τουρκία που επιθυμούσε η τουρκική πλευρά, τις τελευταίες εβδομάδες είχα αρχίσει να χάνω την αισιοδοξία μου εκτιμώντας ότι ο Ερντογάν ό,τι ήταν να κάνει θα το έκανε σε ανύποπτο χρόνο».

Συνεχίζει λέγοντας ότι ο Ερντογάν «συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ και έρχεται και κάνει μία ενέργεια 25 ημέρες μετά που δεν γίνεται την επομένη ή μέσα σε μία εβδομάδα για να φανεί ότι ό,τι το κάνει υπό πίεση, αλλά το κάνει κάποιες ημέρες μετά σε ανύποπτο χρόνο».

Σημειώνει ότι ήταν γνωστό από την αρχή πως η υπόθεση εξαρτάτο αποκλειστικά από τον Ερντογάν και τις επιθυμίες αυτού, «ναι μεν ήταν μία αναμενόμενη εξέλιξη αλλά κανείς δεν μπορούσε να προσδιορίσει τον χρόνο» τονίζει.

Εξηγεί ότι μετά τις εκλογές ο Ερντογάν είχε ακόμα λιγότερους λόγους να κρατά τους Έλληνες στρατιωτικούς, αν δεν ήθελε να το κάνει πριν για να μην δείξει αδυναμία, τώρα που εδραίωσε την εξουσία του είχε περισσότερους λόγους να το κάνει, μόνο που τώρα έχει «κουμπώσει» και η κατάσταση της οικονομίας.

Ερωτηθείς αν συνδέεται η απελευθέρωση με την επιδείνωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, ο κ. Φίλης σημειώνει ότι «μπορεί πολλά πράγματα να έπαιξαν τον ρόλο τους, μπορεί να υπάρχει κάποιου είδους συμφωνία με την ελληνική πλευρά για θέματα που δεν είναι ευρέως γνωστά».

«Επί παραδείγματι για να μην έρχονται στον αριθμό που έρχονται και γίνονται αιτούντες άσυλου αντιφρονούντες του καθεστώτος. Μπορεί να υπάρχουν κάποια άλλα ζητήματα, να ικανοποιήθηκαν τουρκικά αιτήματα και να τα δούμε τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες. Αυτό δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε» υπογράμμισε.

Ωστόσο, αναγνώρισε ότι η επιδείνωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ δημιουργεί μία ανάγκη η Τουρκία να έρθει πιο κοντά με την Ευρώπη γιατί υπάρχει και μεγάλη αλληλεξάρτηση μεταξύ των δύο πλευρών, «άρα λοιπόν θεωρώ ότι θα ήταν πολύ σημαντικό να κάνει μία ενέργεια που θα δημιουργούσε καλύτερες συνθήκες και προϋποθέσεις για να συνομιλήσει με την Ευρώπη. Ένα αγκάθι λιγότερο στις σχέσεις τους» τονίζει κλείνοντας.

Βασίλης Κοψαχείλης: Ο Ερντογάν έκανε την «απόλυτη κίνηση» για να σταματήσει τις συζητήσεις για τους ψαράδες


Από την πλευρά του, ο διεθνολόγος και επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου Διεθνών Στρατηγικών Αναλύσεων, Βασίλης Κοψαχείλης, μιλώντας στο Sputnik τόνισε ότι για να κατανοηθεί η τουρκική κίνηση θα πρέπει να συνδέσουμε «τα κομμάτια ενός πάζλ».

Ο κ. Κοψαχείλης αναφέρθηκε στα πρόσφατα περιστατικά παρενόχλησης ελλήνων ψαράδων από τούρκους στο ανατολικό Αιγαίο και ιδιαίτερα στη Λέρο, αλλά και σε αντίστοιχο περιστατικό που κατήγγειλε η ΜΚΟ «Αρχιπέλαγος» που διενεργεί θαλάσσιες έρευνες στην περιοχή, τονίζοντας ότι το Λιμενικό έβγαλε μια ανακοίνωση στην οποία υποστήριζε ότι ερευνά τα περιστατικά.

«Χθες, χωρίς να υπάρχει κάποιο θέμα, κάποια τακτική προσφυγή προς την τουρκική δικαιοσύνη να τους ελευθερώσει, ξαφνικά ο Ερντογάν αποφασίζει να τους ελευθερώσει και να τους επιτρέψει να έρθουν στην Ελλάδα». «Εδώ και μήνες, η ελληνική και η τουρκική κυβέρνηση προχωράνε, στο πλαίσιο των συμφωνιών της Μαδρίτης του '97, σε μια προσπάθεια δημιουργίας θαλασσίων συνόρων τύπου "χτένας"», εξηγεί ο κ. Κοψαχείλης. «Κάπου μπαίνουμε εμείς πιο μέσα, κάπου μπαίνουν εκείνοι», συμπληρώνει επεξηγηματικά. Μάλιστα, τονίζει ότι αυτό είναι κάτι που προσπαθούσε να περάσει στο παρελθόν και ο Γιώργος Παπανδρέου.

Ο κ. Κοψαχείλης υποστηρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε από τον Ερντογάν να προχωρήσει στην «απόλυτη κίνηση», στην οποία τελικά προέβη ο τούρκος πρόεδρος. «Έκανε την απόλυτη κίνηση με τους δύο έλληνες στρατιωτικούς για να δημιουργηθεί ένα άλλο πλαίσιο και να σταματήσει όποια συζήτηση αφορούσε τους ψαράδες».

Μάλιστα, σε ερώτηση σχετικά με το ρόλο των Ευρωπαίων, αλλά και το αν η κίνηση αυτή σχετίζεται με την ψύχρανση των σχέσεων Τουρκίας — ΗΠΑ, ο κ. Κοψαχείλης τονίζει: «Αυτό εξυπηρετεί πάρα πολύ και τους Ευρωπαίους. Δεν είναι τυχαίο το ότι οι πρώτοι που αντιδράσανε με θετικές δηλώσεις ήταν ο Αβραμόπουλος και ο Γιούνκερ».

«Τώρα που είναι κακές οι σχέσεις του Ερντογάν με τον Τραμπ ανοιγει ένα τεράστιο παράθυρο βελτίωσης των σχέσεων με την Ευρώπη. Θα το χρησιμοποιήσει αυτό ο Ερντογάν για να φέρει εξισορρόπηση», εξηγεί ο επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου Διεθνών Στρατηγικών Αναλύσεων.

«Ο Ερντογάν ξαναρχίζει να κοιτάζει προς την Ευρώπη τώρα που χάλασαν οι σχέσεις με την Αμερική», καταλήγει ο κ. Κοψαχείλης.
πηγή: Sputnic

Φαίνεται ότι η υπερδύναμη έχει αποφασίσει να «τελειώσει» ή τουλάχιστον να αποδυναμώσει τον Erdogan....


της Χριστίνας Σ. Φλάσκου*

Ο «οικονομικός πόλεμος» που έχουν κηρύξει οι ΗΠΑ κατά του Τούρκου προέδρου αρχίζει πλέον να παίρνει μορφή «χιονοστιβάδας». Φαίνεται ότι η υπερδύναμη έχει αποφασίσει να «τελειώσει» ή τουλάχιστον να αποδυναμώσει τον Erdogan για την υιοθέτηση εκ μέρους του μιας συνεχιζόμενης και άκρως επιθετικής ρητορικής εναντίον τόσο της ίδιας, όσο και γενικότερα της Δύσης, τη μη συμμόρφωσή του στις προτροπές των ΗΠΑ, καθώς και τις εκ διαμέτρου αντίθετες κινήσεις του προς τα συμφέροντά τους, επιβεβαιώνοντας τον προβληματισμό και τις ανησυχίες του Τούρκου δημοσιογράφου, Serdat Turgut, ο οποίος είχε εκφράσει με άρθρο του στην «Habertürk» (Ιούνιος 2017) ότι η Τουρκία μπορεί να είναι ο επόμενος στόχος της Ουάσινγκτον.

Λίγο μετά τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Οικονομικών, Berat Albayrak, ο οποίος ανέλυσε τη νέα οικονομική πολιτική της Τουρκίας, λέγοντας ότι αυτή θα έχει ως βασικό χαρακτηριστικό της τη στρατηγική και θα είναι καθοριστική και βιώσιμη, ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, με μια ανάρτηση «βόμβα» στο twitter προκάλεσε αναταραχή στην Τουρκία και ανησυχίες και προβληματισμό στις διεθνείς αγορές.

Συγκεκριμένα, ο Trump έγραψε στο twitter: «μόλις εξουσιοδότησα τον διπλασιασμό των δασμών για χάλυβα και αλουμίνιο όσον αφορά στην Τουρκία, καθώς το νόμισμά της, η τουρκική λίρα, κατρακυλά γρήγορα έναντι του πολύ ισχυρού δολαρίου μας. Το αλουμίνιο θα είναι στο 20% και ο χάλυβας στο 50%. Οι σχέσεις μας με την Τουρκία δεν είναι καλές αυτή τη στιγμή».

Σύμφωνα με την Lindsay Walters (σ.σ. μια από τις εκπροσώπους της αμερικανικής προεδρίας) «οι δασμοί με βάση το Άρθρο 232 επιβάλλονται σε εισαγωγές από συγκεκριμένες χώρες, οι εξαγωγές των οποίων απειλούν να βλάψουν την εθνική ασφάλεια όπως καθορίζεται στο Άρθρο 232, ανεξάρτητα από διαπραγματεύσεις στο εμπόριο ή σε οποιοδήποτε άλλο θέμα».

Σημειώνεται, ότι οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας χάλυβα στον κόσμο, ενώ η Τουρκία κατέχει την έκτη θέση σε εξαγωγές χάλυβα προς τις ΗΠΑ.

Είναι γνωστό ότι οι σχέσεις Ουάσινγκτον – Άγκυρας βρίσκονται στο ναδίρ εδώ και αρκετό καιρό με κυρίαρχα θέματα την κράτηση, από τον Οκτώβριο 2016, του Αμερικανού πάστορα Andrew Craig Brunson (σ.σ. οι ΗΠΑ απαίτησαν την άμεση απελευθέρωσή του, απειλώντας με κυρώσεις, τις οποίες υλοποίησαν από την 1η Αυγούστου), τις διαφορετικές προσεγγίσεις στον πόλεμο της Συρίας, αλλά και άλλα διπλωματικά ζητήματα. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι ότι ακόμη και μετά τη νέα «σφαλιάρα» των ΗΠΑ κατά της Τουρκίας, ο Recep Tayyip Erdogan, σήκωσε το «γάντι» απειλώντας εμμέσως πλην σαφώς και λέγοντας «μην μας αναγκάσετε να βρούμε αλλού συμμάχους».

Οι αντιδράσεις και οι οικονομικές επιπτώσεις της απόφασης Trump


Λίγο πριν τη νέα απόφαση Trump, o Τούρκος πρόεδρος ζήτησε από τους πολίτες να ανταλλάξουν το χρυσό και τα δολάρια που μπορεί να φυλάνε στα σπίτια τους με τουρκικές λίρες, με σκοπό να δώσουν τη μάχη σε έναν «οικονομικό πόλεμο» που δέχεται η χώρα.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην επαρχία Bayburt, ο Erdogan δήλωσε «δεν θα χάσουμε στον οικονομικό πόλεμο που μας έχουν κηρύξει», ενώ στην επαρχία Rize τόνισε ότι «δεχόμαστε πολλές επιθέσεις. Μην ανησυχείτε. Και μην ξεχνάτε ότι αν αυτοί έχουν τα δολάρια τους, εμείς έχουμε τον λαό μας και τον Θεό μας … Σας ζητώ υπομονή και αισιοδοξία». Επιπρόσθετα, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην επαρχία Gümüşhane, τόνισε ότι «κανείς δεν θα αναγκάσει αυτό το αγαπητό έθνος να κάνει πίσω, χρησιμοποιώντας τιμωρητικές ενέργειες, απειλές και κυρώσεις», δείχνοντας τις ΗΠΑ, τις οποίες κατηγορεί ότι προσπαθούν να δώσουν στην Τουρκία «μάθημα δικαιοσύνης», τη στιγμή που οι ίδιες εξακολουθούν να φιλοξενούν τον Fethullah Gülen.

Σε δηλώσεις του δε στους New York Times, μεταξύ άλλων, είπε με νόημα «μην μας αναγκάσετε να βρούμε αλλού συμμάχους… γιατί οι μονομερείς ενέργειες και ο μη σεβασμός φίλης χώρας θα μας οδηγήσει να βρούμε νέους φίλους και συμμάχους…. Η απόφαση επιβολής κυρώσεων σε υπουργούς της κυβέρνησής μου ήταν απαράδεκτη, χωρίς νομική βάση και τελικά επιζήμια στη μακροχρόνια φιλία των δύο χωρών μας».

Παράλληλα, o Erdogan ξεκαθάρισε ότι «η Τουρκία δεν πρόκειται να απαντήσει στις απειλές, αλλά τόνισε ότι θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει τα εθνικά της συμφέροντα και θα φροντίσει για τις επιχειρήσεις της, εάν οι ΗΠΑ συνεχίσουν να αρνούνται να ακούσουν, όπως έπραξε τη δεκαετία του ’70 όταν η Τουρκία παρενέβη για να εμποδίσει τις σφαγές των Τουρκοκύπριων από τους Ελληνοκύπριους, παρά τις αντιρρήσεις της Ουάσινγκτον».

Μετά την ανακοίνωση Trump, ο Τούρκος πρόεδρος επικοινώνησε με τον Vladimir Putin, όπου μεταξύ άλλων επιβεβαιώθηκε η οικονομική και εμπορική συνεργασία των δύο χωρών, ενώ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, πρόκειται να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του, Sergey Lavrov, στις 13 – 14 Αυγούστου στην Άγκυρα.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Προεδρίας της Δημοκρατίας, Ibrahim Kalin, με μήνυμα στο twitter σχολίασε «καμία απειλή, εκβιασμός και επιχείρηση δεν μπορούν να λυγίσουν τη βούληση της Τουρκίας. Έκαναν λάθος όλοι όσοι μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016 είπαν ότι όλα κατέρρευσαν, όλα τελείωσαν. Πάλι θα κάνουν λάθος. Η Τουρκία θα κερδίσει και αυτόν τον αγώνα», ενώ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Hami Aksoy, δήλωσε μεταξύ άλλων «είναι αδύνατον να συσχετιστεί με κρατική σοβαρότητα η απόφαση του Προέδρου Trump να επιβάλει πρόσθετους δασμούς στις εξαγωγές μας χάλυβα και αλουμινίου αγνοώντας τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου».

Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία εκλιπαρεί τον Trump να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Όπως είπε η υπουργός Εμπορίου, Ruhsar Pekcan, «εκλιπαρούμε τον πρόεδρο Trump να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων – αυτό μπορεί και πρέπει να επιλυθεί μέσα από διάλογο και συνεργασία».

Η ανακοίνωση και μόνο του Trump για αύξηση των δασμών είχε σαν αποτέλεσμα το περαιτέρω κατρακύλισμα της τουρκικής λίρας κατά 19% έναντι του δολαρίου, εγείροντας ταυτόχρονα ανησυχίες ότι η κρίση θα μπορούσε να ενσκήψει και σε άλλες οικονομίες.

Η απόφαση, όμως, αυτή του Αμερικανού προέδρου είχε επίπτωση και στον δείκτη Dow Jones στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ο οποίος κατέγραψε πτώση άνω των 200 μονάδων εν μέσω εκτεταμένων ρευστοποιήσεων, ενώ το δολάριο έφθασε σε υψηλό 13 μηνών.

Σημειώνεται ότι η τουρκική λίρα έχει υποχωρήσει περισσότερο από 35% της αξίας της σε σχέση με το δολάριο από τις αρχές τους έτους.

Παράλληλα και σύμφωνα με την εφημερίδα «Financial Times», ανησυχία επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στην Τουρκία, ενώ οι τραπεζικές μετοχές στην Ευρώπη σημείωσαν πτώση και το ευρώ υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Ιούλιο του 2017.

Επισημαίνεται ότι με βάση την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών αυτή τη στιγμή τράπεζες στην Τουρκία έχουν εκδώσει δάνεια ύψους 148 δισ. δολαρίων και 100 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων προέρχεται από το εξωτερικό. Τον μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν οι μεγάλες ισπανικές τράπεζες με δάνεια ύψους περίπου 83 δισ. δολαρίων, ενώ από τη Γαλλία και την Ιταλία προέρχονται δάνεια ύψους 38 δισ. και 17 δισ. δολαρίων αντίστοιχα.

Τα κυριότερα σημεία τριβής στις Aμερικανο-τουρκικές σχέσε


Εξετάζοντας την πορεία των Aμερικανο-τουρκικών σχέσεων διαπιστώνεται ότι η διπλωματική κρίση ξεκινάει εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα. Το περασμένο καλοκαίρι διπλωμάτες των δύο χωρών συναντήθηκαν για να επιλύσουν τα προβλήματα που είχαν ανακύψει από την απόφαση των ΗΠΑ να αναστείλουν τις υπηρεσίες έκδοσης θεωρήσεων visas από την Ουάσινγκτον στα προξενεία της στην Τουρκία, αλλά και τα ανάλογα αντίποινα που αποφασίστηκαν από την τουρκική κυβέρνηση.

Το τρέχον καλοκαίρι έχει ξεσπάσει μια νέα κρίση ανάμεσα στις δύο χώρες, που αφορά στη σύλληψη και κράτηση του Αμερικανού Ευαγγελιστή Πάστορα Brunson, ο οποίος κατηγορείται από την Άγκυρα ότι έχει σχέσεις με το δίκτυο Γκιουλενιστών (FETÖ), αλλά και το PKK. Αντιδρώντας η Ουάσινγκτον επέβαλε κυρώσεις κατά δύο υπουργών της Τουρκίας, του υπουργού Δικαιοσύνης, Abdülhamit Gül, και του υπουργού Εσωτερικών,Süleyman Soylu.

Οι αμερικανικές κυρώσεις κατά των δύο Τούρκων υπουργών αν και είχαν ένα συμβολικό χαρακτήρα, θεωρούνται ως μια εχθρική κίνηση κατά της Τουρκίας η οποία και επηρέασε ιδιαίτερα αρνητικά την οικονομία της χώρας. Όπως, άλλωστε, αναφέρει η Daily Sabah ο χρόνος και τα αποτελέσματα των κυρώσεων αυτών ήταν πολύ καλά μελετημένα από την Ουάσινγκτον και τις αμερικανικές Αρχές, στοχεύοντας να αυξήσουν τη δυσφορία του τουρκικού λαού έναντι της διακυβέρνησης Erdogan.

Σχετικά με την πολιτική για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική (MENA – Middle East and North Africa) οι δύο χώρες έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, δεδομένου ότι η Τουρκία θεωρεί τα όποια ζητήματα ανακύπτουν εκεί ως υψίστης σημασίας για την εθνική της ασφάλεια, ενώ η Ουάσινγκτον αναμένει τη χάραξη της τουρκικής πολιτικής για τις περιοχές αυτές να είναι παράλληλη με τις στρατηγικές προτεραιότητες των ΗΠΑ. Όπως, μάλιστα, αναφέρεται από την Daily Sabah, η διακυβέρνηση Trump αναμένει ότι η Άγκυρα θα δρα όπως η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (UAE) και η Ιορδανία.

Εκτός, όμως, από την κράτηση του Αμερικανού πάστορα επί ενάμιση χρόνο και τον κατ’ οίκον περιορισμό που του επιβλήθηκε την περασμένη εβδομάδα, υπάρχουν και άλλα ζητήματα που τροφοδοτούν την ένταση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, μερικά εκ των οποίων είναι τα ακόλουθα:

1) Η μη έκδοση στην Τουρκία του ιεροκήρυκα και μέντορα του Erdogan, Fethullah Gülen, τον οποίο κατηγορεί ως ενορχηστρωτή του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016

2) Η κράτηση δύο υπαλλήλων αμερικανικών αποστολών στην Τουρκία και ο κατ’ οίκον περιορισμός ενός ακόμη

3) Η δίκη του Mehmet Hakan Atilla, πρώην αναπληρωτή γενικού διευθυντή της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank, ο οποίος καταδικάστηκε από την αμερικανική δικαιοσύνη σε φυλάκιση 32 ετών για τραπεζική απάτη και συνωμοσία, σε μια υπόθεση που αφορά πολλά δισεκατομμύρια δολάρια, γεγονός που προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση της Άγκυρας. Άμεση σχέση με την υπόθεση έχει ο Τουρκο-ιρανός επιχειρηματίας Reza Zarrab, ο οποίος ενέπλεξε τον ίδιο τον πρόεδρο Erdogan, αλλά και υπουργούς της τουρκικής κυβέρνησης

4) Οι κατηγορίες της Τουρκίας κατά των ΗΠΑ για στήριξη των Κούρδων της Συρίας (YPG), τους οποίους θεωρεί «παρακλάδι» της (σ.σ. όπως την χαρακτηρίζει η Τουρκία) «τρομοκρατικής» οργάνωσης PKK. Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο 2017, ο Erdogan εμφανιζόμενος πιο επιθετικός από ποτέ εξαπέλυσε απειλές ευθέως κατά Ευρώπης και ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρόεδρος όχι μόνο ζήτησε από τις ΗΠΑ να σταματήσουν τον εξοπλισμό των Κούρδων, αλλά έχοντας εμφανή απειλητική διάθεση δήλωσε «όλες οι επιλογές για την περιοχή είναι στο τραπέζι. Βλέπουμε το πραγματικό πρόσωπο του παιχνιδιού που παίζουν χρησιμοποιώντας τις τρομοκρατικές οργανώσεις. Στη Συρία και το Ιράκ σε οποιοδήποτε θέμα που αφορά στο μέλλον του λαού μας και των αδερφών μας δεν θα υποχωρήσουμε» και

5) Ο Ρωσο-τουρκικός εναγκαλισμός, κεντρικό σημείο του οποίου είναι η συμφωνία για την αγορά από την Τουρκία ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400, ασύμβατα με τα αμυντικά συστήματα του ΝΑΤΟ. Όπως, μάλιστα, είχε αναφέρει η εφημερίδα «Haberturk» σε δημοσίευμα της το Φθινόπωρο του 2017, «διεξάγονται συνομιλίες και για το εξελιγμένο σύστημα S-500». Να σημειωθεί ότι στις αρχές Αυγούστου αποφασίστηκαν μέτρα σε βάρος της Τουρκίας από το αμερικανικό Κογκρέσο που αφορούν στην απαγόρευση παράδοσης των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία, όσο αυτή δεν δεσμεύεται να τερματίσει τις διαπραγματεύσεις της για την αγορά των S-400.

Οι νέες εξελίξεις μετά το τελεσίγραφο των ΗΠΑ για απελευθέρωση του πάστορα Brunson με χρόνο λήξης στις 18:00 της Κυριακής (12/8), αλλά και η απόρριψή του εκ μέρους του Erdogan, φαίνεται να οδηγούν είτε σε μια ολική πολιτικό-οικονομική σύγκρουση, είτε σε κάποια αναγκαστική υποχώρηση και συμβιβασμό τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος προς το παρόν αναζητά «σανίδα σωτηρίας» από Ρωσία, Κίνα και Ιράν. Παρ’ όλα αυτά οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της Τουρκίας είναι τόσο υψηλές που θεωρείται δύσκολο να βρει ανταπόκριση.

Με βάση τις τελευταίες δηλώσεις του Erdogan, όχι μόνο φαίνεται ανυποχώρητος, αλλά αντιθέτως ανεβάζει και άλλο τους τόνους της αντιπαράθεσης.

Μια ακόμη από τις αιχμηρότατες δηλώσεις Erdogan κατά των ΗΠΑ είναι και η εξής «μας απειλούν. Δεν μπορείτε να τιθασεύσετε αυτό το έθνος με τη γλώσσα των απειλών. Εμείς απλώς γονατίζουμε ενώπιον του Θεού. Θα είναι λάθος να προσπαθήσουν να τιμωρήσουν την Τουρκία για έναν ιερέα. Θα κάνουμε ότι απαιτεί η τουρκική Δικαιοσύνη. Εδώ είναι Τουρκία. Δεν είναι μια χώρα που την κάνει ό,τι θέλει ο καθένας. Νομίζουν ότι θα καταστρέψουν την Τουρκία έτσι εύκολα μέσω του νομίσματος».

Τέλος και σε απάντηση των πιέσεων που δέχεται η Τουρκία, ο Erdogan τόνισε ότι η Άγκυρα ετοιμάζεται για εμπορικές συναλλαγές με εθνικά νομίσματα εκτός του δολαρίου και του ευρώ, «ετοιμαζόμαστε να συνεχίσουμε το εμπόριο σε εθνικά νομίσματα με την Κίνα, τη Ρωσία, το Ιράν και την Ουκρανία, οι οποίες αντιπροσωπεύουν τον μεγαλύτερο όγκο στις διμερείς συναλλαγές. Εάν οι ευρωπαϊκές χώρες θέλουν να απελευθερωθούν από την πίεση του δολαρίου, είμαστε έτοιμοι να δημιουργήσουμε ένα παρόμοιο σύστημα μ’ αυτές» και «όποιος προκαλεί προβλήματα στον τουρκικό λαό, αργά ή γρήγορα θα το πληρώσει».πηγή πινάκων qz.com

* Η Χριστίνα Σ. Φλάσκου είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου, με ειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις και Στρατηγικές Σπουδές.
πηγή: militaire.gr

 Η Τουρκία είναι ένα κράτος τρομοκράτης. Είναι πολιτική της να απαγάγει και να κρατάει ομήρους και να ζητάει ανταλλάγματα. Αυτό δούλεψε με τη Γερμανία που για ένα δημοσιογράφο ξεπάγωσε τις πωλήσεις οπλικών συστημάτων... 


του Πέτρου Αργυρίου *

Είναι απίθανο να φανταστούμε μια κυβέρνηση που έδωσε την Μακεδονία χωρίς ανταλλάγματα πέρα από μια επιθυμούμενη πολιτική εύνοια των ΗΠΑ, να έχει πάρει τους δύο φαντάρους τσάμπα.
Η αιφνιδιαστική απελευθέρωση τους και μάλιστα μια ημερομηνία συμβολική δεν έχει να κάνει με τις βλέψεις του Ερντογάν στα ελληνοτουρκικά.

Έχει να κάνει με ένα πολύ μεγαλύτερο γεωπολιτικό και οικονομικό παίγνιο.

Ο Πάστορας Μπράνσον από μια σχετική αφάνεια διετίας έχει αναχθεί σε πρώτο θέμα ενόψει των επερχόμενων εκλογών στις ΗΠΑ και τον εσωτερικό πόλεμο ανάμεσα στον αμερικανό πρόεδρο και το πολιτικό κατεστημένο των ΗΠΑ, ο οποίος τις τελευταίες μέρες έχει πάρει νέα τροπή με τον πρόεδρο να περνάει για πρώτη φορά έμπρακτα στην αντεπίθεση.

Ο Trump αφαίρεσε την διαβάθμιση ασφαλείας από τον πρώην διοικητή της CIA John Brennan. Έπονται κι άλλοι υψηλόβαθμοι πρώην αξιωματούχοι.

Είναι θέμα πολιτικής επιβίωσης για τον Trump να ισχυροποιηθεί.

Η πίεση του προς τον Ερντογάν οδήγησε την τουρκική Λίρα σε νέα κατρακύλα.

Ήταν μεγάλη έκπληξη λοιπόν ότι τη στιγμή που ο Ερντογάν ανακοινώνει δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα ως αντίποινα για την ασφυκτική πίεση στην λίρα, αυτή να ανακτά το ένα έβδομο της αξίας της.

Είναι ένα παράδοξο το οποίο έχει μια και μόνο ερμηνεία: ότι η παράδοση του πάστορα έχει προσυμφωνηθεί και μένουν μόνο οι τεχνικές λεπτομέρειες και η εξασφάλιση έστω κάποιου ανταλλάγματος ή προοπτικής του από τους αμερικάνους προς τους Τούρκους.

Η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων ήταν απλά ένα πρώτο βήμα στην σκάλα που οδηγεί στον πάστορα, καθώς η απευθείας απελευθέρωσή του θα εξέθετε πολύ έντονα τον Ερντογάν.
Μια παράπλευρη ωφέλεια κι όχι μια νίκη της ελληνικής διπλωματίας.

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν πρόκειται να αναβαθμιστούν όπως ομφαλοσκοπικά ισχυρίζεται η ελληνική κυβέρνηση.

Όχι όταν ο τουρκικός αλιευτικός στόλος έχει εισβάλει στο Αιγαίο προκαλώντας τρομακτικά πλήγματα στην ελληνική αλιεία και το θαλάσσιο πλούτο μας. Ως γνωστόν άλλωστε, το Αιγαίο για κάποιους ανήκει στα ψάρια του. Αν τα ψάρια του ανήκουν στους Τούρκους λοιπόν...

Επιμένω: Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν θα αναβαθμιστούν:

Όχι όταν μόλις χθες έξι τουρκικά μαχητικά παραβίασαν τον εθνικό μας εναέριο χώρο.

Πάρτε το χαμπάρι.

Ο Ερντογάν δεν έχει εναλλακτική στην οικονομία του από τα ενεργειακά κοιτάσματα της Μεσογείου.

Δεν πρόκειται να τα αφήσει στους Κυπρίους και τους Έλληνες.

Δεν υπήρξε καν εκεχειρία.

Η ενδοτικότερη και προθυμότερη ελληνική κυβέρνηση όλων των εποχών συνιστά στους Έλληνες αλιείς να κάνουν τις πάπιες μην τυχόν και προκληθεί θερμό επεισόδιο που θα χαλάσει το ματαιόδοξο αφήγημα της.

Η «ελληνική» κυβέρνηση έχει ήδη προεργαστεί τον αφελληνισμό και της Θράκης καθώς κινείται προς την κατεύθυνση της πάγιας τουρκικής φιλοδοξίας να ελέγχει την μειονότητα μέσω των δικών της μουφτήδων.

Σταθείτε λίγο. Πραγματικά.

Η τουρκική κρίση πιέζει τις ευάλωτες Ιταλικές και Γαλλικές τράπεζες, με την νέα Ιταλική κυβέρνηση να είναι ετοιμοπόλεμη κατά του Βερολίνου.

Οι δασμοί του Trump εναντίον της Τουρκίας, της ΕΕ και οι κυρώσεις σε Ιράν και Ρωσία που βλάπτουν και την γερμανική οικονομία καθώς αυτή έχει θέσεις και στο Ιράν και τη Ρωσία ενώ η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας δημιουργούν ένα στιγμιότυπο κατά το οποίο η δημιουργία ενός μπλοκ ανάμεσα στις προαναφερθείσες χώρες μοιάζει μια κάποια λύση.

Με την Ελλάδα να έχει προκαλέσει τη χειρότερη διπλωματική κρίση ever με τη Ρωσία και τον Ρώσο πρωθυπουργό να έχει για πρώτη φορά αναφερθεί σε τουρκική δημοκρατία της Κύπρου, που ακριβώς βρίσκεται η Ελλάδα;

Μεταξύ σφύρας και άκμονος.

Ότι συμφωνίες γίνουν ανάμεσα στα μπλοκς, θα είναι εις βάρος της Ελλάδας και με συνέπειες πολύ πιο διαρκείς από τη θητεία της συγκεκριμένης «ελληνικής κυβέρνησης».

Για να καταλάβουμε που βρισκόμαστε:

Η Τουρκία είναι ένα κράτος τρομοκράτης. Είναι πολιτική της να απαγάγει και να κρατάει ομήρους και να ζητάει ανταλλάγματα.

Αυτό δούλεψε με τη Γερμανία που για ένα δημοσιογράφο ξεπάγωσε τις πωλήσεις οπλικών συστημάτων. Άλλο που δεν ήθελε.

Το ίδιο επιχείρησε να κάνει και με τις ΗΠΑ, σε μια συγκυρία πολύ αρνητική για την Τουρκία. Η τακτική των υψηλών ρίσκων, σήμα κατατεθέν του Ερντογάν, αυτή τη φορά δεν μπορούσε να φέρει άμεσα καρπούς. Κι έτσι ο Ερντογάν έκαψε κάποια από τα λιγότερο σημαντικά χαρτιά του.
Κάθε φορά που οι Έλληνες πανηγυρίζουν, μεγάλο κακό έρχεται.

Η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ σφύρας κι άκμονος.

Οι γεωπολιτικές τεκτονικές πλάκες κινούνται απειλώντας να συνθλίψουν τη χώρα. Κι οι δικοί μας κάνουν πλάκα.
 _______________________________

* Ο Πέτρος Αργυρίου γεννήθηκε το 1973, ζει στη Θεσσαλονίκη, είναι συγγραφέας, αναλυτής.

Ανοικτοί για το κοινό 27 φάροι στην ελληνική επικράτεια την Κυριακή 19 Αυγούστου..


Τη δυνατότητα να επισκεφθούν 27 φάρους στην ελληνική επικράτεια θα έχουν οι πολίτες την Κυριακή 19 Αυγούστου, με την ευκαιρία του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας φάρων. Παράλληλα θα ενημερωθούν για τη σημασία των φάρων και των υπόλοιπων ναυτιλιακών βοηθημάτων στη ναυσιπλοΐα καθώς και για την προσφορά των φαροφυλάκων.

Οι φάροι που μπορεί να επισκεφθεί το κοινό από τις 10.00 το πρωί έως τις 8.00 το βράδυ την Κυριακή 19 Αυγούστου είναι οι εξής:
 1. Αγ. Νικόλαος – Κέα
 2. Ακρωτήρι – Θήρα
 3. Αρκίτσα – Φθιώτιδα
 4. Μουδάρι – Κύθηρα
 5. Βρυσάκι – Λαύριο
 6. Γερογόμπος – Κεφαλονιά
 7. Γουρούνι – Σκόπελος
 8. Δρέπανο – Πάτρα
 9. Δρέπανο – Χανιά
 10. Κασσάνδρα – Χαλκιδική
 11. Κατάκολο – Ηλεία
 12. Κερί – Ζάκυνθος
 13. Κρανάη – Γύθειο
 14. Μεγάλο Έμβολο – Θεσσαλονίκη
 15. Μελαγκάβι – Λουτράκι
 16. Πλάκα – Λήμνος
 17. Κόρακας – Πάρος
 18. Κοκκινόπουλο – Ψαρά
 19. Αλεξανδρούπολη – Αλεξανδρούπολη
 20. Ταίναρο – Λακωνία
 21. Κόπραινα – Άρτα
 22. Κακή Κεφαλή – Χαλκίδα
 23. Μονεμβασιά – Λακωνία
 24. Λάκκα – Παξοί
 25. Βασιλήνα – Εύβοια
 26. Πάππας – Ικαρία
 27. Σπαθί – Σέριφος

Εμπόδιο για την οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα αποτελεί η μαζική φυγή των Ελλήνων στο εξωτερικό, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times...


«Καθώς η Ελλάδα ετοιμάζεται να βγει από το μνημόνιο την επόμενη εβδομάδα, σε ένα δείγμα ότι η επιστροφή στην οικονομική κανονικότητα βρίσκεται κοντά, ο αριθμός των μορφωμένων Ελλήνων που δεν βλέπουν μέλλον στη χώρα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια στη μακροπρόθεσμη ανάκαμψη και σταθερότητα» γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

To «brain drain» έχει αρνητικές επιπτώσεις στις προοπτικές της οικονομίας βραχυπρόθεσμα, δηλώνει ο κ. Γιώργος Παγουλάτος, καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και επισκέπτης καθηγητής στο Κολέγιο της Ευρώπης

«Το ερώτημα είναι εάν τελικά όλοι αυτοί οι Ελληνες που έχουν αποκτήσει ειδίκευση και βρίσκονται στο εξωτερικό τελικά θα επιστρέψουν δίνοντας ώθηση μακροπρόθεσμα στην οικονομία της χώρας», σημειώνει.

Από το 2010 έχουν φύγει στο εξωτερικό, κυρίως στην Ευρώπη, περίπου 350.000-400.000 Έλληνες 20-30 ετών. Ποσοστό μεγαλύτερο από τα δύο τρίτα αυτών είναι απόφοιτοι πανεπιστημίου και κάτοχοι μεταπτυχιακού σύμφωνα με τον ερευνητή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Μανώλη Πρατσινάκη.

«Κυρίως πρόκειται για αποφοίτους ιατρικής, μηχανικούς ή ειδικούς στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ενώ υπάρχει ζήτηση για μάνατζερ ξενοδοχείων και σεφ με εμπειρία σε τουριστικές επιχειρήσεις» λέει ο κ. Πρατσινάκης.

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα, για τους Ελληνες που ανήκαν στη μεσαία τάξη, οι μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό ήταν ένας τρόπος επαγγελματικής ανέλιξης. Αυτό όμως άλλαξε στις αρχές του 2000 με την οικονομική ανάπτυξη και την αύξηση των ευκαιριών για νεαρούς επαγγελματίες.

Μάλιστα οι Ελληνες ήταν μεταξύ των Ευρωπαίων που επέλεγαν λιγότερο να μετακινηθούν αναζητώντας αλλού εργασία, όπως δείχνουν και σχετικές έρευνες.

«Η κρίση διέλυσε τις ελπίδες ότι η εγχώρια αγορά εργασίας θα συνεχίσει να επεκτείνεται. Η μετανάστευση έγινε μια υπαρκτή επιλογή και οι συγγενείς και φίλοι εμφανίζονται πιο θετικοί απέναντι σε όσους εκφράζουν την επιθυμία τους να φύγουν», προσθέτει ο κ. Πρατσινάκης» σύμφωνα με τους FT.

Αν και από το 2013 που θεωρείται η χρονιά με τη μεγαλύτερη φυγή Ελλήνων στο εξωτερικό, η τάση έχει μειωθεί, είναι μικρός ο αριθμός αυτών που έχουν επιστρέψει. «Οι οικονομίες που έχουν κάνει και η εμπειρία που έχουν αποκτήσει τους επιτρέπουν να ετοιμάσουν την επιστροφή τους με καλύτερους όρους» λέει ο κ. Πρατσινάκης.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γ. Πατούλης δηλώνει στους FT ότι «υπάρχουν τεράστια κενά στον τομέα της υγείας, όπου οι μεγάλες περικοπές και πρόωρες συνταξιοδοτήσεις έχουν αφήσει τα περιφερειακά νοσοκομεία χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό. Οι νέοι επιστήμονες είναι οι πιο πρόθυμοι να φύγουν».

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να προσφέρει μισθούς ή εργασιακές συνθήκες που να μπορούν να ανταγωνιστούν τα κρατικά συστήματα υγείας στην βόρεια Ευρώπη, ενώ πλήγμα έχουν δεχθεί και τα ιδιωτικά νοσοκομεία» συμπληρώνει ο κ. Πατούλης.

Την κατάσταση επιβεβαιώνει σύμφωνα με τους FT και η ευρωπαϊκή έρευνα που διεξήχθη το 2017 στο Λονδίνο και την Ολλανδία, σύμφωνα με την οποία ποσοστό μικρότερο από το 10% των Ελλήνων μεταναστών σχεδιάζουν να επιστρέψουν μέσα στα επόμενα τρία χρόνια και μόνο το 20% σχεδιάζει μια τέτοια κίνηση μακροπρόθεσμα.
analitis.gr

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διεμήνυσε την Πέμπτη ότι οι ΗΠΑ «δεν θα πληρώσουν τίποτα» στην Τουρκία για την απελευθέρωση του κρατούμενου ευαγγελικού πάστορα Άντριου Μπράνσον, τον οποίο αποκάλεσε «μεγάλο πατριώτη όμηρο».


Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διεμήνυσε την Πέμπτη ότι οι ΗΠΑ «δεν θα πληρώσουν τίποτα» στην Τουρκία για την απελευθέρωση του κρατούμενου ευαγγελικού πάστορα Άντριου Μπράνσον, τον οποίο αποκάλεσε «μεγάλο πατριώτη όμηρο».

«Δεν θα πληρώσουμε τίποτα για την απελευθέρωση ενός αθώου ανθρώπου, όμως κάνουμε περικοπές στην Τουρκία!», έγραψε ο Τραμπ στον λογαριασμό του στο Twitter. Ο αμερικανός πρόεδρος δεν έκανε σαφές τι ακριβώς εννοούσε με τον όρο «περικοπές».

Η Γερμανία επιδιώκει να αποτρέψει τον οικονομικό εκτροχιασμό της Τουρκίας. Καγκελάριος και τούρκος πρόεδρος εστιάζουν την προσοχή τους στη συνάντηση τους στις 28 Σεπτεμβρίου στο Βερολίνο...


Τη διασφάλιση των γερμανικών εταιριών που εξάγουν στην Τουρκία θα συνεχίσει να εγγυάται η γερμανική κυβέρνηση. Όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Neue Osnabrücker Zeitung το Βερολίνο θα συνεχίσει να παρέχει τις «εγγυήσεις Hermes» σε γερμανικές επιχειρήσεις που εξάγουν στην Τουρκία. Το πρώτο μισό του έτους δόθηκαν εγγυήσεις για εξαγόμενα προϊόντα και υπηρεσίες ύψους 831 εκατομμυρίων ευρώ. Το δημοσίευμα επικαλείται απάντηση του υπουργείου Οικονομικών σε ερώτημα του Κόμματος η Αριστερά. Οι εγγυήσεις Hermes προστατεύουν επιχειρήσεις από απώλειες εσόδων εξαιτίας οφειλών πελατών από το εξωτερικό που δεν έχουν καταβληθεί. Η γερμανική κυβέρνηση έλαβε το σχετικό μέτρο το 2017 εξαιτίας των τεταμένων σχέσεων με την Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016.

Χθες η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον τούρκο Προέδρο Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με μια σύντομη ανακοίνωση της καγκελαρίας στην τηλεφωνική τους επικοινωνία τη Τετάρτη το βράδυ η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν μεταξύ άλλων για διεθνή ζητήματα όπως την κατάσταση στη Συρία αλλά και για θέματα διμερούς ενδιαφέροντος. Ενόψει της επίσκεψης του τούρκου προέδρου στο Βερολίνο στις 28-29 Σεπτεμβρίου συμφώνησαν να προηγηθούν συναντήσεις των υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας των δύο χωρών. Δεδομένου ότι η προετοιμασία ανάλογων επισκέψεων γίνεται συνήθως σε επίπεδο τεχνοκρατών, διπλωματών και ορισμένες φορές υφυπουργών μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι οι δύο πλευρές αποδίδουν μεγάλη σημασία σε αυτή τη συνάντηση. Η εκτίμηση βασίζεται και σε δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι ο κ. Ερντογάν προτίθεται να επισκεφτεί το Βερολίνο με πολυπληθή αντιπροσωπεία στην οποία θα ανήκουν μεταξύ άλλων οι υπουργοί Οικονομικών, Εξωτερικών, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης. Η τελευταία επίσκεψη του τούρκου προέδρου στη γερμανική πρωτεύουσα ήταν το 2014.

Kίνδυνοι της οικονομικής κρίσης 

 
Προφανώς η επίσκεψη στοχεύει στην αναθέρμανση των γερμανοτουρκικών σχέσεων που έχουν χειροτερέψει σε μεγάλο βαθμό. Αιτία είναι η αυταρχική πολιτική του τούρκου προέδρου Ερντογάν μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα, η κράτηση γερμανών υπηκόων για πολιτικούς λόγους σε τουρκικές φυλακές αλλά και κατηγορίες της Άγκυρας ότι η Γερμανία παρέχει άσυλο σε οπαδούς του Γκιουλέν και του κουρδικού ΡΚΚ. Η οικονομική κρίση στην Τουρκία και οι αμερικανικές κυρώσεις φέρνουν τις δύο χώρες ξανά πιο κοντά.

Η γερμανική κυβέρνηση διαβλέπει κινδύνους για την ασφάλεια της ΕΕ σε περίπτωση που καταρρεύσει η τουρκική Οικονομία. Και δεν είναι μόνο το προσφυγικό αλλά και η προσέγγιση Άγκυρας-Μόσχας. Έτσι εξηγούνται πρωτίστως οι προσπάθειες που καταβάλει το Βερολίνο να εξομαλύνει τις σχέσεις του με την Άγκυρα αλλά και να συμβάλει στην σταθερότητα της Τουρκίας. Ενδεικτική για αυτή την εκτίμηση είναι δήλωση της καγκελαρίου Μέρκελ αυτές τις ημέρες ότι η ΕΕ έχει κέρδος όταν επικρατεί μια σταθερή οικονομική κατάσταση στις γειτονικές χώρες. Όπως τόνισε ακόμη: «Η Γερμανία επιθυμεί μια οικονομικά ευημερούσα Τουρκία». Σύμφωνα με την αγγλόφωνη ιστοσελίδα του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu και στη χθεσινοβραδινή τους τηλεφωνική επικοινωνία η κ. Μέρκελ διαβεβαίωσε τον κ. Ερντογάν πως μια ισχυρή τουρκική οικονομία είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας.
Παναγιώτης Κουπαράνης/DW