08/18/18

Μέχρι τις 31 Αυγούστου θα έχουν αναρτηθεί στο Taxisnet τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ όπως ανακοίνωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων - ΑΑΔΕ...


Όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ως τις 31 Αυγούστου 2018 τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ να αναρτηθούν στο Taxisnet. Σημειώνεται ότι μέχρι πριν από λίγες μέρες πηγές του ΥΠΟΙΚ έλεγαν ότι τα εκκαθαριστικά επρόκειτο να αναρτηθούν μετά τις 15 Σεπτεμβρίου. Η εξέλιξη συνδέεται με την ανάγκη να γίνουν μαζικοί συμψηφισμοί με τις εκκρεμούσες επιστροφές φόρου που θα «απορροφηθούν» από τον ΕΝΦΙΑ και δεν θα φτάσουν ποτέ στους δικαιούχους.

Επισήμως πλέον, «ενόψει της έναρξης των εργασιών για την εκκαθάριση ΕΝ.Φ.Ι.Α. 2018, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ενημερώνει ότι:

-Η ανάρτηση των εκκαθαριστικών θα πραγματοποιηθεί μέχρι την 31η Αυγούστου

-Η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) έτους 2018 δεν θα είναι διαθέσιμη από την Παρασκευή, 17 Αυγούστου, στις 11:00 π.μ., και μέχρι την ολοκλήρωση της έκδοσης – ανάρτησης των εκκαθαριστικών ΕΝ.Φ.Ι.Α. 2018 και το άνοιγμα των τροποποιητικών δηλώσεων ΕΝ.Φ.Ι.Α. 2018.

-Η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) 2019, δεν θα είναι διαθέσιμη στις 17/8, μεταξύ 11:00 και 15:00.

-Όλες οι υπόλοιπες λειτουργίες του Περιουσιολογίου (όπως το Πιστοποιητικό ΕΝ.Φ.Ι.Α., υποβολές δηλώσεων Ε9 ετών 2010-2017), θα είναι διαθέσιμες κανονικά, καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών».

Ποιοί θα πληρώσουν


Περισσότεροι από 6,4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν συνολικά 3,3 δισ. ευρώ. Με την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών, ο λογαριασμός του φόρου ακινήτων θα είναι φουσκωμένος για σχεδόν 1 εκατ. φορολογούμενους.

Για περισσότερους από 200.000 το ραβασάκι θα είναι ιδιαίτερα βαρύ αφού θα γράφει περισσότερο φόρο σε σχέση με το 2017 που θα υπερβαίνει ακόμη και τα 200 ευρώ.

Συγκεκριμένα:

-Για 737.709 ιδιοκτήτες ή το 12% του συνόλου θα υπάρξει αύξηση από 1 έως 50 ευρώ (12 ευρώ κατά μέσο όρο)
-160.001 φυσικά πρόσωπα θα δουν αύξηση από 50 έως 200 ευρώ
-48.961 φορολογούμενοι θα δουν στα εκκαθαριστικά τους αύξηση πάνω από 200 ευρώ
Ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί σε πέντε ίσες μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία τον Ιανουάριο του 2019.

"Απορρόφηση" των επιστροφών


Παράλληλα η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ θα "απορροφήσει" τις επιστροφές φόρου καθώς σχεδιάζονται μαζικοί συμψηφισμοί με βεβαιωμένες ή ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις.

Στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου τα στοιχεία του προϋπολογισμού έδειξαν υστέρηση 333 εκατ. ευρώ στις επιστροφές φόρου και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία η ΑΑΔΕ αναμένεται να προβεί σε μαζικούς συμψηφισμούς οφειλών ακόμα και πριν καταστούν ληξιπρόθεσμες με τις επιστροφές φόρων που αναμένουν οι φορολογούμενοι.

Τα ποσά επιστροφών φόρου τα οποία δικαιούνται οι φορολογούμενοι επιτρέπεται βάσει νόμου να συμψηφίζονται αυτεπαγγέλτως ακόμη και με μη ληξιπρόθεσμες οφειλές τους. Πιο απλά και με φόρους όπως ο ΕΝΦΙΑ οι οποίοι έχουν βεβαιωθεί στο ΑΦΜ του φορολογούμενου αλλά η προθεσμία πληρωμής τους δεν έχει λήξει.

Ο Τραμπ “δεν ξεχνά”! Η Ομογένεια “Δεν Ξεχνά” κρατώντας (ευτυχώς, ακόμη) ζωντανό το Κυπριακό πρόβλημα, ως πρόβλημα του «Δεν Ξεχνώ την Τουρκική εισβολή και κατοχή». Με κάθε κίνηση των οργανωμένων Ομογενών προς τον Λευκό Οίκο, το Καπιτώλιο, τα Εβραϊκά λόμπυ και όχι μόνον, να δεσπόζει της (ομογενειακής) προσπάθειας της πατρίδας μας...


του Δρ. Νίκου Αντωνιάδη* – Νέα Υόρκη

Η έντονα ασυνήθιστη αντιπαράθεση Τραμπ-Ερντογάν (ΗΠΑ-Τουρκίας) είναι πλέον στα πρώτα θέματα της ημερήσιας ατζέντας. Ο Αμερικανός πάστορας Μπράνσον, ενώ κατηγορείται άδικα από την Τουρκία για “κατασκοπεία και τρομοκρατικές πράξεις”, τελικά, στάθηκε αφορμή και αιτία να ταρακουνήσει τον ίδιο τον Ερντογάν και την Τουρκία! Όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος-ανταποκριτής στην Ουάσιγκτον, Μιχάλης Ιγνατίου, συνάδελφος (του) ανταποκριτής, ρώτησε την Εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, κυρία Σάντερς: “Ένα δικαστήριο στην Τουρκία αρνήθηκε την έκκληση του Πάστορα Μπράνσον για να αφεθεί ελεύθερος. Θεωρεί η αμερικανική κυβέρνηση ότι πρόκειται για νέα οπισθοδρόμηση ή απλά διατηρείται το στάτους κβο”; Η κυρία Σάντερς, στοχεύοντας τον ισλαμιστή ηγέτη της Τουρκίας, ανέφερε: “Πιστεύουμε ότι η Τουρκία, και ειδικά ο Πρόεδρος Ερντογάν, έχουν αντιμετωπίσει τον Πάστορα Μπράνσον – ο οποίος γνωρίζουμε ότι είναι πολύ καλός άνθρωπος και δυνατός Χριστιανός, και ο οποίος δεν έκανε τίποτα κακό – πολύ άδικα, πολύ άσχημα. Και είναι κάτι που σ’ αυτή την κυβέρνηση δεν θα ξεχάσουμε”.

Σε συνέχεια των πιο πάνω, όταν η κυρία Σάντερς ρωτήθηκε για τις τουρκικές κυρώσεις και αν αυτές θα απαντηθούν, δήλωσε: “Οι δασμοί που επέβαλε η Τουρκία (εναντίον των ΗΠΑ) είναι σίγουρα ένα λυπηρό βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση. Οι δασμοί που έθεσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Τουρκία αφορούσαν τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας (της Αμερικής). Οι δικοί τους (δασμοί) είναι αντίποινα. Δεν πρόκειται να μιλήσω για το τι μπορούμε ή δεν μπορούμε να κάνουμε σε μια προσπάθεια να απαντήσουμε, αλλά σίγουρα δεν υποστηρίζουμε την απόφαση της Τουρκίας να αντιταχθεί εναντίον μας, επειδή εμείς προστατεύουμε τα εθνικά συμφέροντα ασφαλείας (των ΗΠΑ)” (Μιχάλης Ιγνατίου, HellaJournal, 16 Αυγούστου 2018).

Σε άλλο άρθρο του, ο κ. Ιγνατίου αναφέρεται και στην αντίδραση του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ, κ. Μάικ Πενς, ο οποίος, μέσω ενός “θυμωμένου” twitter διαμηνύει (στον Ερντογάν) ότι “δεν έκανε καλά που επέλεξε να δοκιμάσει την αποφασιστικότητα του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, για να επιστρέψουν όλοι οι Αμερικανοί πολίτες, που άδικα έχουν φυλακιστεί σε ξένες χώρες, στις οικογένειες τους στην Αμερική” (Μιχάλης Ιγνατίου, HellaJournal, 16 Αυγούστου 2018).

Τι σχέση θα μπορούσαν να έχουν όλα τα πιο πάνω με την Κύπρο; Την σχέση “αυτή” μας την προσέφερε στο πιάτο (άθελα του), ο κ. Ερντογάν, ο οποίος, σε πρόσφατο άρθρο του στην εφημερίδα New York Times, μεταξύ άλλων, και σε μια προσπάθεια να επιδείξει “τσαμπουκά” (σε ποιον, στον Τραμπ;), σημείωσε: “Τη δεκαετία του ’70, η τουρκική κυβέρνηση μπήκε στην Κύπρο για να αποτρέψει τη σφαγή των Τούρκων από τους Ελληνοκύπριους παρά της αντιρρήσεις της Ουάσιγκτον… Η Τουρκία έχει αποδείξει αρκετές φορές ότι μπορεί μόνη της να φροντίζει τις υποθέσεις της εάν οι ΗΠΑ αρνούνται να ακούσουν”.

Πάμε τώρα σε μια “άλυτη” εξίσωση: 

  1. Εκπρόσωπος Τραμπ: “Η Τουρκία, και ειδικά ο Πρόεδρος Ερντογάν, έχουν αντιμετωπίσει τον Πάστορα Μπράνσον – ο οποίος γνωρίζουμε ότι είναι πολύ καλός άνθρωπος και δυνατός Χριστιανός, και ο οποίος δεν έκανε τίποτα κακό – πολύ άδικα, πολύ άσχημα. Και είναι κάτι που σ’ αυτή την κυβέρνηση δεν θα ξεχάσουμε”.

  2. Αντιπρόεδρος Πενς: “Δεν έκανε καλά (ο Ερντογάν) που επέλεξε να δοκιμάσει την αποφασιστικότητά του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ”.

  3. Ο Πρόεδρος Τραμπ ακόμη δεν μίλησε! (Ουαί και αλίμονο να “μιλήσει”!).

  4. Η Κύπρος ακόμη δεν αξιοποίησε την “πάσα” Ερντογάν (και ΗΠΑ): Η τουρκική κυβέρνηση μπήκε στην Κύπρο “παρά της αντιρρήσεις της Ουάσιγκτον”… “Η Τουρκία μπορεί μόνη της να φροντίζει τις υποθέσεις της εάν οι ΗΠΑ αρνούνται να ακούσουν”.
Με απλά λόγια, ο Πρόεδρος Ερντογάν στέλνει στον δ… τις ΗΠΑ, τον Πρόεδρο Τραμπ και τα συμφέροντα τους, αρνούμενος να επικεντρωθεί στο ευαίσθητο σημείο που αναφέρει ο Λευκός Οίκος και αγγίζει όλους του Αμερικανούς: “Είναι θέμα Εθνικής Ασφάλειας”!

Αν η παράνομη κράτηση του Μπράνσον και τόσων άλλων Αμερικανών πολιτών (ορθά) είναι θέμα Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, τότε η Τουρκική εισβολή και κατοχή τι θα μπορούσαν να είναι για τον Χριστιανό Τραμπ και την ευαίσθητη Αμερική (σε ότι αφορά την Εθνική Ασφάλεια); Κι αν τελικά η Τουρκία φύγει από την “συμμαχία” (ήδη αρκετοί Αμερικανοί αξιωματούχοι μιλάνε για “γυαλί που έχει ραγίσει πολύ”), τότε ποιος θα μπορούσε να αποτελέσει έναν σοβαρό εταίρο-σύμμαχο των ΗΠΑ; Κάτι που η Ομογένεια των ΗΠΑ έχει ως διαχρονικό στόχο και παλεύει προς αυτή την κατεύθυνση, με ενδεικτικές τις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις του Πρόεδρου της ΠΣΕΚΑ, κ. Φίλιπ Κρίστοφερ: “Ουσιαστικά προσπαθούμε να συνεχίσουμε τη διαδικασία να καταστεί η Κυπριακή Δημοκρατία στρατηγική σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών. Δεν αρκεί η επίλυση της διαίρεσης και της κατοχής της Κύπρου. Πιστεύουμε ότι αν η Κύπρος καταστεί ακόμη περισσότερο σημαντικός εταίρος των ΗΠΑ, οι πιθανότητες της απομάκρυνσης των τουρκικών στρατευμάτων και του τερματισμού της κατοχής θα αυξηθούν” (Φίλιπ Κρίστοφερ, Συνέδριο ΠΣΕΚΑ, 2015).

Ο Τραμπ “δεν ξεχνά”! Η Ομογένεια “Δεν Ξεχνά” κρατώντας (ευτυχώς, ακόμη) ζωντανό το Κυπριακό πρόβλημα, ως πρόβλημα του «Δεν Ξεχνώ την Τουρκική εισβολή και κατοχή». Με κάθε κίνηση των οργανωμένων Ομογενών προς τον Λευκό Οίκο, το Καπιτώλιο, τα Εβραϊκά λόμπυ και όχι μόνον, να δεσπόζει της (ομογενειακής) προσπάθειας της πατρίδας μας. Απομένει μόνο να “θυμηθεί” και η δική μας κυβέρνηση, ο δικός μας μας “στρατηγικός άξονας” πως το “Δεν Ξεχνώ” του Τραμπ, μπορεί να συμβαδίσει με το “Δεν Ξεχνώ” της Κύπρου. Τότε, η άλυτη εξίσωση (πιο πάνω), θα έχει περισσότερες ελπίδες επίλυσης!

Υ.Γ. 1: Εκπρόσωπος Λευκού Οίκου: “Δεν πρόκειται να μιλήσω για το τι μπορούμε ή δεν μπορούμε να κάνουμε σε μια προσπάθεια να απαντήσουμε (στην Τουρκία)”. Αν “μιλήσει” ο Τραμπ όμως;

Υ.Γ. 2: Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνουσίν ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμο νέο πακέτο κυρώσεων από τις ΗΠΑ κατά της Τουρκίας, εάν δεν αφεθεί ελεύθερος ο πάστορας Άντριου Μπράνσον.

* Δρ. Νίκος Αντωνιάδης:
- Επίκουρος Καθηγητής - Πανεπιστήμιο Πόλης της Νέας Υόρκης (CUNY)
- Σύμβουλος πολιτικού μάρκετινγκ
- Editor ikypros.com και LA Voice
- https://www.linkedin.com/in/nicolaosantoniade
πηγή: apopseis.com

Οι δύο μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης υποβάθμισαν το αξιόχρεο της τουρκικής οικονομίας καθώς συνεχίζεται η αρνητική πορεία του τουρκικού νομίσματος, αλλά και η διπλωματική κρίση με τις ΗΠΑ...

 
Υποβαθμίστηκε το αξιόχρεο της Τουρκίας από τους οίκους αξιολόγησης Standard & Poor's και Moody's, λόγω της αστάθειας του τουρκικού νομίσματος, αλλά και εξ' αιτίας της πρόβλεψης ότι για το επόμενο έτος η οικονομία της χώρας θα βρίσκεται σε ύφεση.

Συγκεκριμένα, ο οίκος Standard & Poor's υποβάθμισε την Τουρκία κατά μία βαθμίδα, από το BB- στο Β+, διατηρώντας «σταθερή» την προοπτική της, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Παράλληλα, ο οίκος Moody's υποβάθμισε το αξιόχρεο της Τουρκίας στο Ba3, από Ba2 και ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι θεωρεί πλέον την προοπτική της "αρνητική". Ο οίκος επισημαίνει επίσης τις εντεινόμενες ανησυχίες για την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας αλλά και την έλλειψη ενός σαφούς και αξιόπιστου σχεδίου για την αντιμετώπιση των αιτιών της πρόσφατης οικονομικής κρίσης, παρά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως ότι και ο οίκος Fitch, αναφερόμενος στην τουρκική οικονομία έκανε λόγο για ανεπαρκή μέτρα που δεν μπορούν αντιμετωπίσουν τις αιτίες που οδήγησαν στη «βουτιά» της τουρκικής λίρας. Συγκεκριμένα, ο οίκος Fitch τόνισε ότι τα μέτρα που λήφθηκαν από μέρους της Τουρκίας, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν πλήρως της αιτίες της πτώσης της λίρας που είναι «το τεράστιο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και οι ανάγκες εξωτερικής χρηματοδότησης».
sputnik

Πιέρ Μοσκοβισί για την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος: «Συλλογικά ισχυρότερη» η Ευρώπη...


Την άποψη ότι η όλη Ευρώπη βγαίνει από την οκτάχρονη κρίση "συλλογικά ισχυρότερη" εκφράζει ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί ενόψει της εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα την ερχόμενη Δευτέρα. Όπως σημειώνει ο ίδιος σε γραπτές δηλώσεις του προς τον Τύπο, "χωρίς την ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια η ελληνική οικονομία θα είχε καταρρεύσει", ενώ παράλληλα "όλες οι οικονομίες της ΕΕ θα είχαν παρασυρθεί, τουλάχιστον εν μέρει, στην ελληνική άβυσσο".

"Η 20ή Αυγούστου σηματοδοτεί το τέλος των οκτώ ετών που ήταν ιδιαίτερα οδυνηρά για τον ελληνικό λαό και αποσταθεροποίησε βαθιά την Ευρωζώνη. Ωστόσο, καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει κάνει περισσότερα για τον εκσυγχρονισμό της διοίκησης και της οικονομίας της. Σήμερα, η Ελλάδα έχει επανέλθει στην ανάπτυξη και το κάποτε τεράστιο δημόσιο έλλειμμα έχει μετατραπεί σε ένα σταθερό δημοσιονομικό πλεόνασμα", υπογραμμίζει.

Συγχρόνως, ο Γάλλος επίτροπος επισημαίνει ότι "η πραγματικότητα παραμένει δύσκολη", τονίζοντας ότι παρ' όλο που η λιτότητα έχει τελειώσει, δεν έχει έρθει και το τέλος των μεταρρυθμίσεων. "Υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά να γίνει ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να σταθεί και με τα δυο της πόδια. Η μείωση του δημόσιου χρέους και η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων πρέπει να είναι οι κύριες προτεραιότητες της κυβέρνησης", προσθέτει.

Σε ό,τι αφορά το μέγεθος και τη διάρκεια της κρίσης, ο Π. Μοσκοβισί σημειώνει πως στην αρχή της κρίσης η Ευρωζώνη δεν είχε "ούτε την ικανότητα ούτε τα εργαλεία, πόσο μάλλον την πολιτική κουλτούρα", να διαχειριστεί την κατάσταση, ενώ παραδέχεται πως το Eurogroup "ως συλλογικό όργανο δεν υπόκειται σε πραγματικό δημοκρατικό έλεγχο". "Εγώ ο ίδιος αισθάνθηκα άβολα όταν αποφασίσαμε, πίσω από κλειστές πόρτες, τη μοίρα εκατομμυρίων Ελλήνων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο περιέγραψα αυτήν την κατάσταση ως δημοκρατικό σκάνδαλο: όχι επειδή οι υπουργοί ενήργησαν με κακή βούληση, αλλά επειδή συχνά δεν ήταν πλήρως ενημερωμένοι ή δεν είχαν ακριβή εντολή από τα εθνικά κοινοβούλιά τους. Από αυτό προκύπτει ένα ξεκάθαρο μάθημα: το Eurogroup πρέπει να γίνει πιο δημοκρατικό, με μεγαλύτερη διαφάνεια και έλεγχο", σημειώνει.

Τέλος, αναφερόμενος στην επόμενη μέρα, ο επίτροπος Οικονομικών, χαρακτηρίζει "ιστορική μέρα" το τέλος του μνημονίου τόσο για την Ελλάδα όσο και για την υπόλοιπη Ευρώπη. "Η Ελλάδα ξαναβρίσκει τη θέση της στην Ευρωζώνη και μεγαλύτερη αυτονομία στη χάραξη της οικονομικής πολιτικής", αναφέρει, επισημαίνοντας πως "αυτό δεν σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εγκαταλείπει την Ελλάδα". "Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διασφαλίσει την τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα, παραμένοντας όμως σύμμαχος της Ελλάδας. Η εποπτεία που θα ακολουθήσει δεν είναι ένα συγκεκαλυμμένο τέταρτο πρόγραμμα. Δεν περιλαμβάνει νέα μέτρα ή μεταρρυθμίσεις", τονίζει, ζητώντας μάλιστα από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης να προχωρήσουν στην περαιτέρω εμβάθυνση της ΟΝΕ, με το βλέμμα στραμένο στις "επόμενες κρίσεις".

Ο επίτροπος Μοσκοβισί θα παραχωρήσει τη Δευτέρα συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες με θέμα την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος.
amna.gr

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.