08/22/18

Νέες επιβαρύνσεις έρχονται το 2019, για 1,4 εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες αφού θα υπάρξει αύξηση εισφορών έως και 18% τον μήνα...


Σε ακόμη πιο ασφυκτικό κλοιό εισφορών θα βρεθούν το 2019 πάνω από 1,4 εκατομμύρια ελεύθεροι επαγγελματίες, δικηγόροι, μηχανικοί, αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι.
Τα ποσά που θα κληθούν να πληρώσουν στο κράτος σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές φθάνουν ή ακόμη και ξεπερνούν το 60% του εισοδήματός τους. Το κοκτέιλ των επιβαρύνσεων γίνεται εκρηκτικό για τους επαγγελματίες με τη νέα αύξηση των εισφορών έως 18%.

Οι επιβαρύνεις δεν έχουν τέλος για τον κλάδο των επαγγελματιών αφού από 1η Ιανουαρίου 2019 οι εισφορές τους θα υπολογίζονται στο 100% του ασφαλιστέου εισοδήματος.

Η έκπτωση 15% επί του εισοδήματος που ισχύει φέτος για τον υπολογισμό των εισφορών καταργείται από το επόμενο έτος – θα λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα του καθαρού δηλωτέου εισοδήματος συν τις καταβλητέες εισφορές. Επίσης, από την Πρωτοχρονιά του 2019 αυξάνεται κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες η εισφορά κύριας ασφάλισης για τους ασφαλισμένους του τέως ΟΓΑ και θα διαμορφωθεί στο 18% από 16%.

Και ενώ η μεγάλη πλειοψηφία των επαγγελματιών πληρώνει ήδη εισφορές και φόρους που υπερβαίνουν το 50% του εισοδήματός τους, όπως εκτιμούν παράγοντες του κλάδου, το νέο χαράτσι θα σφίξει κι άλλο τη θηλιά στην ευρεία αυτή κατηγορία επαγγελμάτων που αποτελούσαν κάποτε τη ραχοκοκαλιά των μεσαίων εισοδημάτων και βασικό τροφοδότη της καταναλωτικής δαπάνης που στήριξε την ανάπτυξη.

Για παράδειγμα, ελεύθερος επαγγελματίας που δηλώνει 6.500 ευρώ πλήρωσε το 2017 στον ΕΦΚΑ ποσό 2.025 ευρώ (δηλαδή την ελάχιστη εισφορά των 168 ευρώ τον μήνα). Φέτος οι εισφορές υπολογίστηκαν επί του συνολικού ακαθάριστου εισοδήματος με έκπτωση 15%. Έτσι το εισόδημα των 6.500 ευρώ με την έκπτωση 15% διαμορφώνεται στα 5.525 ευρώ. Στο εισόδημα αυτό προστίθενται οι εισφορές του 2017 (2.025 ευρώ).

Επομένως το εισόδημα που λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό των εισφορών του 2018 θα είναι 7.540 ευρώ (5.525 + 2.015 = 7.540). Η εισφορά του επαγγελματία για το 2018 είναι 26,95% για σύνταξη και ασθένεια συν 120 ευρώ τον χρόνο (10 ευρώ τον μήνα) εισφορά ανεργίας. Συνολικά το 2018 θα πληρώσει 2.152 ευρώ ή 179 ευρώ τον μήνα, δηλαδή 6,5% παραπάνω.

Το 2019 όμως, που δεν θα έχει την έκπτωση εισοδήματος, θα πληρώσει 2.452 ευρώ ή 214 ευρώ τον μήνα, ήτοι θα έχει αύξηση εισφορών κατά 21,5% από το 2017 και κατά 14% από το 2018.
Αντωνόπουλος Γιώργος / dikaiologitika.gr
 

Το μεταναστευτικό κύμα εξειδικευμένου ανθρώπινο υ δυναμικού, το λεγόμενο brain drain είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα ως απόρροια των μνημονίων...

 
Το μεταναστευτικό κύμα εξειδικευμένου ανθρώπινο υ δυναμικού, το λεγόμενο brain drain είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα ως απόρροια των μνημονίων.

Ο αριθμός των νέων συνήθως ανθρώπων που ακολούθησαν αυτόν τον δρόμο είναι δύσκολο να υπολογιστεί ακριβώς, εκτιμάται όμως σε πολλές δεκάδες χιλιάδες.

Η Χριστιάννα Πέτσα σε λίγες ημέρες φεύγει για το Λονδίνο. Εκεί θα κάνει το μεταπτυχιακό της στα χρηματοοικονομικά και θα εργαστεί.

«Εμένα η κρίση και τα παιδιά της ηλικίας μου τα έχει πιάσει κυρίως στο λύκειο, οπότε ζήσαμε μία αλλαγή στη ζωή μας σε σχέση με το πως ήμασταν στο γυμνάσιο. Το πως ήταν κυρίως οι γονείς μας στο γυμνάσιο και το πως ήταν η ζωή μας στο λύκειο, που έπρεπε να περάσουμε και την φάση των πανελληνίων. Δυσκολευτήκαμε αρκετά σαν οικογένεια, διότι οι γονείς μου είναι καθηγητές.
Ήταν από τους πρώτους στους οποίους έκοψαν τον μισθό», λέει η Χριστιάννα Πέτσα.

Ο καθαρός βασικός μισθός για τους παντρεμένους σήμερα φτάνει τα 553.84 ευρώ.

Για τους κάτω των 25 όμως τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα, καθώς ο βασικός μισθός τους δεν ξεπερνά τα 431, 75 ευρώ καθαρά.

Όταν αποφοίτησε η Χριστιάννα βγήκε στην αγορά εργασίας ανακαλύπτοντας ότι οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα δύσκολες.

«Όταν ζητάς από έναν άνθρωπο να δουλεύει πλήρες ωράριο ίσως και παραπάνω με μεγάλο στρες κι άγχος, δεν είναι ένας μισθός, που ένα παιδί θα σκεφτόταν το μέλλον του στην συγκεκριμένη θέση», αναφέρει η Χριστιάννα Πέτσα.

Η επιλογή του εξωτερικού δεν ήταν κάτι δύσκολο για τη Χριστιάνα. Ελπίζει σε καλύτερες μισθολογικές συνθήκες και προοπτικές εξέλιξης στην εργασία της.

Η επιθυμία της είναι όμως είναι να επιστρέψει κάποια μέρα.

«Ελπίζω ότι σε ένα βάθος πενταετίας ίσως κάτι να έχει πάει καλύτερα. Να έχουν υπάρξει, επιτέλους, κάποιες επενδύσεις σε αυτήν την χώρα για να βελτιωθούν λίγο τα πράγματα, για να μπορέσουμε κι εμείς να έχουμε περισσότερες θέσεις εργασίας. Δεν θεωρώ ότι θα αλλάξει κάτι στην καθημερινότητά μας» καταλήγει η Χριστιάννα Πέτσα.

Μελέτες δείχνουν ότι η φυγή ανθρώπινου κεφαλαίου αποτελεί πλέον ένα από να σημαντικότερα προβλήματα της οικονομίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, 11.115 έχουν φύγει από την Αθήνα μόνο την περίοδο 2007-2016.

Συνολικά από την Ελλάδα έχουν φύγει τουλάχιστον 18 με 19.000 γιατροί ανειδίκευτοι και ειδικευμένοι.

Ο Γιώργος Πατούλης, ο πρόεδρος του Συλλόγου τονίζει ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα για να επιστρέψει το ιατρικό προσωπικό.

«Βλέπουμε νοσοκομεία τα οποία είναι «γερασμένα» σε προσωπικό, αλλά δεν γίνονται προσλήψεις, ώστε να μεταλαμπαδεύσουν την γνώση σε νέο δυναμικό. Χαμηλοί μισθοί προφανώς αλλά κυρίως ανεργία», επισημαίνει ο Γιώργος Πατούλης, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου.

H τάση φυγής τα τελευταία χρόνια φαίνεται να έχει μειωθεί, ωστόσο είναι πολύ μικρός ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν επιστρέψει.
euronews

«Τα προγράμματα δανείων για την Ελλάδα λήγουν, δισεκατομμύρια έχουν δοθεί, αλλά ποιον ή τι ακριβώς έσωσαν οι δανειστές της», αναρωτιέται σε σχετικό άρθρο της η γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Rundschau».


«Αυτές τις μέρες ακουγόταν σποραδικά κάποια πράγματα για την Ελλάδα. Αφενός επειδή ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών έχει συμφωνήσει κάτι με την Αθήνα, το οποίο μπορεί να το πουλήσει ως επιτυχία (αντιμετώπιση του προσφυγικού) και αφετέρου επειδή η 20ή Αυγούστου σηματοδοτεί το τέλος των ευρωπαϊκών πιστωτικών προγραμμάτων και ο τυχερός παραλήπτης του τελευταίου πακέτου στέκεται και πάλι στα πόδια του», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο άρθρο και προστίθεται: «Ποιος είναι όμως ο τυχερός παραλήπτης; Είναι οι Έλληνες πολίτες; Όχι, στην πλειοψηφία τουλάχιστον όχι, αφού έχει διαδοθεί πια πως εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες πρέπει να επιβιώσουν με λιγότερα από 400 ευρώ το μήνα, χωρίς καμία προοπτική βελτίωσης. Οι συντάξεις έχουν περικοπεί, το σύστημα υγείας είναι άγνωστο εάν θα μπορέσει να τους σώσει όταν έχουν πρόβλημα υγείας, ο ΦΠΑ έχει αυξηθεί κατόπιν εντολής των δανειστών και πλήττει κυρίως του φτωχότερους, ενώ οι ειδικοί φοβούνται έκρηξη της φτώχειας».

Και συνεχίζει: «Όχι, κανείς δεν βοήθησε "τους Έλληνες πολίτες” και κανείς δεν τους έσωσε. Καθόλου περίεργο, αφού στον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό εισέρρευσε μόνο το δέκα τοις εκατό των περίπου 300 δισεκατομμύρια ευρώ των δανείων σύμφωνα με αξιόπιστους υπολογισμούς. Το συντριπτικό ποσοστό πήγε στις προβληματικές τράπεζες και στους δανειστές του ελληνικού κράτους. Η Γερμανία εισέπραξε κατά το διάστημα του "προγράμματος διάσωσης” τόκους ύψους 2,9 δισ. ευρώ από την Ελλάδα, ενώ ο γερμανικός προϋπολογισμός λειτουργεί απλώς ως εγγυητής, δεν χρειάστηκε δηλαδή να δώσει στην Ελλάδα ούτε ένα σεντ.

Όμως, ο υπολογισμός των αυτοαποκαλούμενων "σωτήρων” είναι φυσικά διαφορετικός: Τώρα που η Ελλάδα έχει έναν ισορροπημένο προϋπολογισμό, επιστρέφει η εμπιστοσύνη των αγορών. Κανένα πρόβλημα επομένως αφού η Αθήνα θα μπορεί να δανειστεί τα χρήματα που χρειάζεται για να εξυπηρετήσει το χρέος της, μεταξύ άλλων, προς την ΕΕ. Χάρη σε ένα φιλικό προς τις επενδύσεις κλίμα (και την τεράστια μείωση των μισθών, κάτι που λέγεται όμως χαμηλόφωνα) θα προσελκυστούν επιχειρήσεις, οι οποίες θα δημιουργήσουν περισσότερες θέσεις εργασίας, ευημερία και φορολογικά έσοδα.

Μπορεί κανείς να το θέσει και διαφορετικά: Οι περισσότεροι Έλληνες έπρεπε να πληρώσουν πικρά το γεγονός ότι η χώρα τους είναι ξανά «ανταγωνιστική”. "Ανταγωνιστικότητα” στην περίπτωση αυτή σημαίνει ακριβώς αυτό που εννοούν με τον όρο αυτό εδώ και χρόνια και οι γερμανικές κυβερνήσεις : Ένα κράτος πρέπει να λειτουργεί σαν μια επιχείρηση. Αν «οι αγορές” δεν το εμπιστεύονται πλέον, πρέπει να μειώσει τις δαπάνες και μάλιστα σε βάρος εκείνων που είναι περισσότερο αδύναμοι να αμυνθούν».

«Με αυτή την έννοια», προστίθεται, «τα προγράμματα βοήθησαν πραγματικά και έφεραν τη σωτηρία. Βοήθησαν το ελληνικό κράτος να εξυπηρετήσει το χρέος του, μια βοήθεια χάρη στην οποία οι δανειστές βοήθησαν κυρίως τους εαυτούς. Και σώθηκε ένα σύστημα που επιτρέπει να μετατρέπονται τα κράτη σε ομήρους των χρηματοπιστωτικών αγορών, εάν δεν αποταμιεύουν χρήματα για τον προϋπολογισμό τους σε βάρος των μεσαίων και κατώτερων στρωμάτων.

Μερικοί θα υποστηρίξουν ότι η Ελλάδα βρέθηκε από μόνη της στο αδιέξοδο. Απέκρυψε επί μακρόν το χρέος της, ευνόησε την οικογενειοκρατία και δεν εισέπραττε με δίκαιο τρόπο τους φόρους. Αυτό είναι σωστό, και δεν θα είχε κανείς να αντιτάξει τίποτα εάν πράγματι το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα βοηθούσε να εξαλειφθούν αυτά τα φαινόμενα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχε εναλλακτική λύση για να αποκατασταθεί η νεοφιλελεύθερη εκδοχή της ανταγωνιστικότητας.

Έχουν υπάρξει πολλές προτάσεις από ορισμένους οικονομολόγους για να βοηθηθεί η ελληνική οικονομία να σταθεί στα πόδια της μέσω ενός μεγάλου επενδυτικού προγράμματος, το οποίο θα βελτίωνε τις υποδομές της (συμπεριλαμβανομένου του φορολογικού συστήματος) και θα τις έφτανε σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ναι, αυτό θα είχε κοστίσει χρήματα. Όμως, παντού όπου δημιουργούνται νομισματικές ενώσεις με διαφορετικά επίπεδα ανάπτυξης, δεν υπάρχει τρόπος να αποφευχθεί ένα σύστημα αλληλεγγύης που μετριάζει το χάσμα και «παραπλεύρως” να δημιουργεί και θέσεις εργασίας.

Αντίθετα, τώρα η Ελλάδα "επιτρέπεται” να δανείζεται στην ελεύθερη αγορά. Αυτό δεν θα αλλάξει τίποτα στον εκτοπισμό εκατομμυρίων πολιτών της από τον κόσμο της ευημερίας. Και ορισμένοι προβλέπουν ήδη την επόμενη "κρίση χρέους”. Θα αλλάξει τρόπο σκέψης τότε η Ευρώπη; Σίγουρα όχι εάν δεν ασκηθεί πίεση από τις κοινωνίες, ώστε να δοθεί ένα τέλος στην αυταπάτη της πίστης στη λιτότητα».
amna.gr

Η Ιερά Μητρόπολη Λευκάδος και Ιθάκης, σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι η πρωτοβουλία δεν είχε την ευλογία, ούτε την άδεια του Μητροπολίτη Θεόφιλου, ενώ τονίζει ότι έχει ήδη κινηθεί η προβλεπόμενη εκκλησιαστική διαδικασία...


Την έντονη αντίθεσή της με το γεγονός ότι οι καμπάνες κάποιων εκκλησιών της Ιθάκης ήχησαν πένθιμα όταν έφτασε στο νησί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, εξέφρασε με ανακοίνωσή της η Ιερά Μητρόπολη Λευκάδος και Ιθάκης.

Στην ανακοίνωση της η Μητρόπολη τονίζει ότι πληροφορήθηκε «μετ’ εκπλήξεως το ατυχές συμβάν» και σημειώνει ότι «η πρωτοβουλία αυτή δεν τελούσε εν γνώσει της Ιεράς Μητροπόλεως, πολλώ δε μάλλον δεν ετύγχανε της ευλογίας και αδείας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεοφίλου».

Παράλληλα τονίζεται ότι ο Μητροπολίτης Θεόφιλος «αποδίδει την προσήκουσα τιμή στο θεσμικό ρόλο και το πρόσωπο του κ. Πρωθυπουργού και καταδικάζει τέτοιου είδους ενέργειες, αναγνωρίζοντας τους εκάστοτε εκλεκτούς του λαού ως «πάσης τιμής ἀξίους».

Μάλιστα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ιεράς Μητρόπολης Λευκάδος και Ιθάκης, έχει ήδη κινηθεί η προβλεπόμενη εκκλησιαστική διαδικασία.

Υπενθυμίζεται ότι οι καμπάνες κάποιων εκκλησιών της Ιθάκης ήχησαν πένθιμα, όταν έφτασε στο νησί ο πρωθυπουργός προκειμένου να απευθύνει από εκεί το διάγγελμά του για την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια.

Η ανακοίνωση της Ιεράς Μητρόπολης Λευκάδος και Ιθάκης


Η Ιερά Μητρόπολη περί των πενθίμων κωδωνοκρουσιών σε Ιερούς Ναούς της Ιθάκης.

Μετ’ εκπλήξεως πληροφορηθήκαμε το ατυχές συμβάν της πένθιμης κωδωνοκρουσίας σε Ιερούς Ναούς της Ιθάκης, που έλαβε χώρα κατά την επίσκεψη του Εξοχωτάτου Προέδρου της Ελληνικής Κυβερνήσεως κ. Αλεξίου Τσίπρα στο νησί.

Η πρωτοβουλία αυτή δεν τελούσε εν γνώσει της Ιεράς Μητροπόλεως, πολλώ δε μάλλον δεν ετύγχανε της ευλογίας και αδείας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεοφίλου, ο οποίος αποδίδει την προσήκουσα τιμή στο θεσμικό ρόλο και το πρόσωπο του κ. Πρωθυπουργού και καταδικάζει τέτοιου είδους ενέργειες, αναγνωρίζοντας τους εκάστοτε εκλεκτούς του λαού ως «πάσης τιμῆς ἀξίους».

Εξ αφορμής του γεγονότος αυτού έχει ήδη κινηθεί η προβλεπόμενη εκκλησιαστική διαδικασία.

Η σοβαρότερη ανησυχία είναι πως η κυβέρνηση θα αυξήσει το χρέος. Οι οίκοι αξιολόγησης πρόκειται να δημοσιοποιήσουν τις απόψεις τους για την Ιταλία τις προσεχείς εβδομάδες....

 

«Η Ιταλία γίνεται ο αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης και παράγοντες της αγοράς δεν αποκλείουν την πιθανότητα μιας κρίσης χρέους, ενώ εκφράζονται ανησυχίες ενόψει της κατάρτισης του νέου προϋπολογισμού», εκτιμά το αμερικανικό δίκτυο CNBC.

Η νέα κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να αυξήσει τις δαπάνες, παρά το δυσθεώρητο ύψος του δημόσιου χρέους. «Θα περιμένουμε να δούμε τις πράξεις της κυβέρνησης και, αν οι αριθμοί δεν βγαίνουν, τότε τα πράγματα θα δυσκολέψουν για την Ιταλία», δήλωσε ο Χόλγκερ Σμιντινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg.

Επί του παρόντος, επικρατεί ασάφεια για τον τρόπο που το Κίνημα των 5 Αστέρων και η Λέγκα του Βορρά θα καταρτίσουν τον προϋπολογισμό, αυξάνοντας τις συντάξεις και το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.

Ενδέχεται να υπάρξουν αποκλίσεις από προηγούμενες δεσμεύσεις προς την ΕΕ, με τους αναλυτές να αναρωτιούνται πόσο μεγάλες θα είναι. Η σοβαρότερη ανησυχία είναι πως η κυβέρνηση θα αυξήσει το χρέος. Οι οίκοι αξιολόγησης πρόκειται να δημοσιοποιήσουν τις απόψεις τους για την Ιταλία τις προσεχείς εβδομάδες.
amna.gr

Με τον τίτλο «Δε νοείται έξοδος από τα μνημόνια με την «Οδύσσεια» του ελληνικού λαού να συνεχίζεται», η ΓΣΕΕ δημοσιοποίησε τη θέση της για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και τα όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός στην Ιθάκη...


Το διάγγελμα του πρωθυπουργού με το οποίο ανακοίνωσε και τυπικά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια σχολιάζει με ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως πρόκειται για μία έξοδο "φαινομενική και ουδόλως ουσιαστική".

Όπως σημειώνει η ΓΣΕΕ, η Οδύσσεια του ελληνικού λαού συνεχίζεται τονίζοντας ακόμη πως "δε νοείται έξοδος από τα μνημόνια, χωρίς να σταματήσει ο φαύλος κύκλος της λιτότητας, της ανεργίας και της γενικευμένης κοινωνικής κρίσης".
 

Η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ:


"Μετά από οκτώ χρόνια σκληρών και άδικων πολιτικών λιτότητας, ο Πρωθυπουργός ανακοινώνει την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, μία έξοδος όμως που δυστυχώς είναι φαινομενική και ουδόλως ουσιαστική, αφού η Οδύσσεια του ελληνικού λαού συνεχίζεται.

Για τη ΓΣΕΕ δε νοείται έξοδος από τα μνημόνια, χωρίς να σταματήσει ο φαύλος κύκλος της λιτότητας, της ανεργίας και της γενικευμένης κοινωνικής κρίσης.

Με θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα, περικοπές στις συντάξεις, μείωση του αφορολογήτου, απορρυθμισμένη αγορά εργασίας, υψηλή ανεργία και γενικότερα με τις βαριές μνημονιακές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας για πάρα πολλά χρόνια, είναι το λιγότερο άτοπο να υποστηρίζει κανείς ότι αφήσαμε πίσω τις συμπληγάδες και δε θα υπάρξουν άλλες θυσίες για το λαό.

Η Κυβέρνηση επιτέλους πρέπει να σταματήσει το επικοινωνιακό παιχνίδι και να περάσει από την παροχή προσδοκιών, στην παροχή απτών μέτρων που θα δώσουν ανάσα στην ελληνική κοινωνία.

Αν δεν ληφθούν άμεσα και ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των ανέργων, τότε οι ανακοινώσεις περί εξόδου από τα μνημόνια θα υπηρετούν, όχι τον γενικό καλό, αλλά φθηνές προεκλογικές ή αντιπολιτευτικές φανφάρες".
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

Τη συνεπή και συνεχή υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων θεωρεί ο γερμανός οικονομολόγος Γ. Σταρκ ως εκ των ων ουκ άνευ για τη σταθερή μεταμνημονιακή πορεία της Ελλάδας. «Ίσως θα έπρεπε να την αφήναμε τότε εκτός ευρώ» δηλώνει. 


Ο γερμανός οικονομολόγος Γιούργκεν Σταρκ
Την απαρχή της ευρωπαϊκής περιπέτειας για τη διάσωση της Ελλάδας έζησε από πολύ κοντά ο Γιούργκεν Σταρκ. Το διάστημα μέχρι το 2012 ήταν επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αργότερα, όταν έφυγε από αυτήν τη θέση, επέκρινε τη στάση που τήρησε η τράπεζα γενικά απέναντι στην ευρωκρίση. Σήμερα, πρώτη ημέρα εξόδου της Ελλάδας από τα μνημόνια, αντιμετωπίζει με ανάμεικτα αισθήματα το γεγονός αυτό.

«Κούρεμα χρέους ήδη από το 2010»


Εκείνο που απασχολεί καταρχάς την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη είναι κατά πόσο η Ελλάδα θα είναι σε θέση να επιστρέψει τα υπέρογκα δάνεια που της δόθηκαν. «Αυτό τουλάχιστον ελπίζουν οι δανειστές», τονίζει στη Γερμανική Ραδιοφωνία DLF ο γερμανός οικονομολόγος. «Οι εκτιμήσεις για την κατάσταση στην Ελλάδα διαφέρουν ανάμεσα στους ευρωπαίους φορολογούμενους και της υπερχρεωμένης Ελλάδας. Φαίνεται πάντως ότι η χώρα θα εξοφλήσει τα χρέη της μέχρι το 2060 με μια διακοπή 15 χρόνων στο μεσοδιάστημα. Μέχρι το 2032 δεν θα αποπληρώνει χρέος και μετά θα γίνει νέος έλεγχος από τη πλευρά των δανειστών. Σε αυτό το διάστημα δεν θα πρέπει να υπάρξει κάποιο ολίσθημα γιατί δεν έχει προβλεφθεί ανάμεσα στα σενάρια».

Κατά την άποψη του γερμανού οικονομολόγου θα έπρεπε ήδη από το 2010 να γινόταν κούρεμα χρέους και όχι δύο χρόνια αργότερα. Όπως είχε υποστηρίξει τότε ο Κλάους Ρέγκλινγκ ήταν το μεγαλύτερο κούρεμα της ιστορίας με αποτέλεσμα το τεράστιο ελληνικό χρέος να περάσει από τα χέρια ιδιωτών δανειστών, σε χέρια δημόσιων δανειστών.

«Για να σώσουμε την Ελλάδα παραβιάσαμε το Μααστριχτ»


«Εάν είχε γίνει τότε το κούρεμα χρέους θα είχαμε αφήσει να φύγει η Ελλάδα και η όλη διαδικασία προσαρμογής της θα γίνονταν εκτός ευρωζώνης» τονίζει. «Θα είχαμε αποφύγει μεγάλες ζημιές ή υψηλό κόστος για τη νομισματική ένωση. Διότι στη διάρκεια της ελληνικής κρίσης αναδιαμορφώσαμε τη νομισματική ένωση. Για να βοηθήσουμε την Ελλάδα παραβιάζαμε συνεχώς τα κριτήρια του Μάαστριχτ. Αυτό για μένα ήταν ένα τεράστιο πολιτικό βάρος, που ανελήφθη».

Ο Γιούργκεν Σταρκ συμφωνεί με το ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους ότι ο κατάλογος με τις μεταρρυθμίσεις δεν εξαντλήθηκε, ότι το χρέος παραμένει υψηλό, οι τράπεζες ασθενείς. Υπάρχουν ακόμη capital controls, η ανεργία του 20% είναι απαγορευτική και ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες αλλά εφαρμόστηκαν με μισή καρδιά από όλες τις κυβερνήσεις. «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Διακατέχομαι από κάποιο σκεπτικισμό για το εάν η Ελλάδα θα ξαναβρεί την ισορροπία της τις επόμενες δεκαετίες χωρίς κάποιο ατύχημα σε αυτήν τη διαδικασία».
Deutsche Welle

Ενώ η κυβέρνηση μοιράζει υποσχέσεις, έρχονται επώδυνες περικοπές από «προσωπική διαφορά», συντάξεις χηρείας, ...


Τέσσερα νέα μέτρα – φωτιά κατά των συνταξιούχων, από το 2019, δρομολογούνται από τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση με το τρίτο Μνημόνιο, τον αρνητικό αντίκτυπο των οποίων θα επιχειρήσει να θολώσει ο Πρωθυπουργός με νέες υποσχέσεις από το βήμα της ΔΕΘ, για τις οποίες ωστόσο δεν έχει εξασφαλιστεί η έγκριση των δανειστών.

Οι υποσχέσεις έστω και σε επίπεδο προθέσεων για αναστολή των προβλεπόμενων περικοπών στις συντάξεις από 1/1/2019 αναμένεται να αποτελέσουν κομβικό σημείο στο πακέτο προεκλογικών εξαγγελιών του Αλέξη Τσίπρα από τη Θεσσαλονίκη. Αλλά το νέο επικοινωνιακό αφήγημα που στήνει η κυβέρνηση κάθε άλλο παρά επιβεβαιώνεται από τη στάση των δανειστών, οι οποίοι με αλλεπάλληλες δηλώσεις τους τις τελευταίες μέρες ζητούν απαρέγκλιτη εφαρμογή των ψηφισμένων μέτρων του τρίτου Μνημονίου, μεταξύ των οποίων είναι και οι περικοπές στις συντάξεις.

Για την κυβέρνηση, που αντί για την επαναφορά της 13ης σύνταξης επέβαλε τον γνωστό νόμο Κατρούγκαλου με τις 22 μειώσεις κόστους 10 δισ. ευρώ, οι επερχόμενες νέες περικοπές απειλούν να βάλουν «φωτιά» στο εσωτερικό της και να επιταχύνουν τον δημοσκοπικό κατήφορο της χώρας, καθώς αυτή οδεύει προς τις κάλπες. Ο χρόνος ήδη μετράει αντίστροφα εις βάρος της, αφού βάσει των μνημονιακών δεσμεύσεων οι μειώσεις στην «προσωπική διαφορά» των παλαιών συνταξιούχων θα πρέπει να εμφανιστούν στα εκκαθαριστικά τους τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Ωστόσο δεν είναι μόνο οι μειώσεις στην προσωπική διαφορά των παλαιών συνταξιούχων που επιφυλάσσουν νέες επιβαρύνσεις για τους απόμαχους της δουλειάς. Μαζί με αυτές έρχονται άλλα τρία επώδυνα μέτρα, τα οποία προβλέπονται στο τρίτο Μνημόνιο, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι βρίσκεται σε πλήρη ισχύ, παρά τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς για την έξοδο από αυτό.

Ειδικότερα, τα νέα δυσβάσταχτα μέτρα που έρχονται – αντί για την «καθαρή» έξοδο που επικαλείται η κυβέρνηση – είναι τα εξής:

1. Συντάξεις. Από 1/1/2019 μειώνεται η «προσωπική διαφορά» τόσο στις κύριες όσο και στις επικουρικές συντάξεις, οι οποίες καταβάλλονταν κατά τη 12η Μαΐου 2016. Η μείωση αυτή θα αφορά και τις καταβαλλόμενες κατά την παραπάνω ημερομηνία συντάξεις χηρείας. H «προσωπική διαφορά» θα προκύψει από τον επανυπολογισμό των κύριων συντάξεων με βάση τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου. Ο επανυπολογισμός θα αφορά τις κύριες συντάξεις οι οποίες καταβάλλονταν ή τις είχαν αιτηθεί ασφαλισμένοι κατά τη 12η Μαΐου 2016. Με τον όρο «προσωπική διαφορά» νοείται η διαφορά μεταξύ επανυπολογισθείσας και καταβαλλόμενης σύνταξης. Αν αυτή η διαφορά είναι αρνητική – δηλαδή αν η επανυπολογισθείσα σύνταξη είναι χαμηλότερη από την καταβαλλομένη –, τότε θα κοπεί. Ωστόσο η περικοπή δεν θα ξεπερνά το 18% της καταβαλλομένης σύνταξης. Αν η «προσωπική διαφορά» είναι θετική – δηλαδή η συνυπολογισθείσα σύνταξη είναι υψηλότερη της καταβαλλόμενης – τότε η καταβαλλόμενη θα αυξηθεί μέχρι του σημείου να φτάσει την επανυπολογισθείσα. Ωστόσο αυτή η αύξηση θα γίνει σταδιακά, σε πέντε ετήσιες δόσεις.

Επισημαίνεται ότι οι νέες παρεμβάσεις του Μεσοπρόθεσμου (το οποίο ψηφίστηκε πρόσφατα) εκτός από την περικοπή των κύριων και των επικουρικών συντάξεων μέσω επανυπολογισμού μέχρι 18% επί της καταβαλλόμενης σύνταξης (εκτός των συντάξεων υπερηλίκων ΟΓΑ, ΟΓΑ και Τραπέζης της Ελλάδος), προβλέπουν την κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων, καθώς και την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών σε μη μισθωτούς κατά 17,64% και ανέρχονται σε 3,02 δισ. ευρώ. Μετά τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 2.650 εκατ. ευρώ το 2019, η ετήσια απώλεια θα είναι 1,25 συντάξεις. Εάν δε προστεθεί και η μείωση του αφορολογήτου από 9.545 ευρώ (2014) σε 5.680 ευρώ (2020), η απώλεια θα ανέλθει από 1 έως 3 συντάξεις ετησίως. Οσον αφορά τους συνταξιούχους του Δημοσίου οι περικοπές θα είναι οι πλέον επώδυνες! Η συνολική συνταξιοδοτική δαπάνη Μαρτίου 2018 για τους 471.845 συνταξιούχους του Δημοσίου είναι 500,226 εκατ. ευρώ (μηνιαίως) ή 6.002,7 εκατ. ευρώ (ετησίως). Η περικοπή ανέρχεται σε 1.121 εκατ. ευρώ ετησίως, δηλαδή διαμορφώνεται στα 4.881,7 εκατ. ευρώ. Συνεπώς, η ετήσια απώλεια ανέρχεται σε 2.371 ευρώ ή 2,24 συντάξεις. Δηλαδή, είναι μεγαλύτερη από τη μείωση του 18% επί της καταβαλλόμενης σύνταξης! Εάν δε προσθέσουμε και τη μείωση του αφορολογήτου, τότε οι συνταξιούχοι του Δημοσίου θα χάνουν τρεις συντάξεις ετησίως! Επίσης η περικοπή των επικουρικών (επίσημα στοιχεία) ανέρχεται σε 232 εκατ. ευρώ ετησίως. Το ποσό των απωλειών έρχεται να προστεθεί στα 64 δισ. ευρώ που έχασαν μέχρι τώρα οι συνταξιούχοι από τις 27 μνημονιακές περικοπές, οδηγώντας στη φτωχοποίηση τους απόμαχους της δουλειάς.

2. Από το 2022 όλοι οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να βγουν στη σύνταξη μόνο εφόσον έχουν κλείσει 40 έτη ασφάλισης στα 62 έτη τους ή αλλιώς θα βγαίνουν στη σύνταξη στα 67 τους, εφόσον έχουν κλείσει τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης.

3. Από το 2020 καταργείται πλήρως το ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους των 664 ευρώ, έπειτα από μία περίοδο (2015 – 2019) σταδιακής μείωσης, η οποία έχει στοιχίσει ήδη το ΕΚΑΣ στους συνταξιούχους των 774 ευρώ.

4. Από το 2019 έως και το 2022, επίσης, δεν θα καταβληθούν οι προβλεπόμενες ονομαστικές αυξήσεις (βάσει της εξέλιξης του ΑΕΠ και του πληθωρισμού) σε όλες τις καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις.

Πανελλαδική κινητοποίηση


Στο μεταξύ, πανελλαδική κινητοποίηση στην Αθήνα οργανώνει στις 3 Σεπτεμβρίου ο Σύλλογος Συζύγων Θανόντων. Ως γνωστόν ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων χηρείας, σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου, μπορεί να επιφέρει μείωση έως και 66% στις συντάξεις χηρείας.

Ο σύλλογος διεκδικεί τα έξης:

1. Αρση των ηλικιακών κριτηρίων χορήγησης σύνταξης χηρείας που καθορίστηκαν με το άρθρο 12 ν. 4387/2016, που φαίνονται παρακάτω:
(α) Είσαι 52 έως 55 ετών την ημέρα που απεβίωσε ο/η σύζυγος, χορηγείται σύνταξη για 3 έτη, διακόπτεται και χορηγείται ξανά στην ηλικία των 67 ετών.
(β) Είσαι κάτω των 52 ετών την ημέρα που απεβίωσε ο/η σύζυγος, χορηγείται σύνταξη μόνον για 3 έτη και μετά διακόπτεται οριστικώς.

2. Επαναφορά του ποσοστού της σύνταξης στο 70% που θα εδικαιούτο ο εκλιπών, όπως ήταν στο πρόσφατο παρελθόν και όχι στο 50% που καθορίσθηκε με το άρθρο 12 του ν. 4387/2016, ανεξαρτήτως ηλικίας. Διατήρηση του 70% στους παλαιούς δικαιούχους σύνταξης χηρείας.

3. Μη εφαρμογή του επανυπολογισμού των συντάξεων των εκλιπόντων από τον Μάιο του 2016, αλλά να ισχύσει ό,τι και στους άλλους συνταξιούχους.

4. Να μειωθεί η διάρκεια έγγαμου βίου για χορήγηση σύνταξης.

Τ0 2019

Νέα χαράτσια-σοκ με αύξηση εισφορών έως και 18%


Νέα χαράτσια-σοκ έρχονται το 2019 αφού θα υπάρξει αύξηση εισφορών έως και 18% τον μήνα σε 1,4 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες (δικηγόροι, μηχανικοί, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι κ.λπ.). Από 1/1/2019 οι εισφορές όλων των μη μισθωτών (επαγγελματιών, αγροτών) θα υπολογίζονται με βάση το 100% του ασφαλιστέου εισοδήματος. Ετσι καταργείται η έκπτωση 15% που ισχύει φέτος.

Η βάση υπολογισμού των εισφορών από 1/1/2019 θα είναι το άθροισμα του καθαρού δηλωτέου εισοδήματος συν τις καταβλητέες εισφορές. Το υπουργείο Εργασίας επιχειρεί τώρα, κατόπιν της ψήφισης των μέτρων, να περιορίσει τις αντιδράσεις δίνοντας υποσχέσεις για τη μείωση των εισφορών σε επαγγελματίες με εισοδήματα άνω των 31.000 ευρώ οι οποίες ωστόσο, εφόσον εφαρμοσθούν, δεν αρκούν για να αντισταθμίσουν τις μεγάλες επιβαρύνσεις που έχουν επιβληθεί ή έχουν δρομολογηθεί με το τρίτο Μνημόνιο. Επίσης από 1/1/2019 αυξάνεται κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες η εισφορά κύριας ασφάλισης για τους ασφαλισμένους του τέως ΟΓΑ (από 16% στο 18%).

Τονίζεται ότι ο ένας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες θα κληθεί να καταβάλει επιπλέον ασφαλιστικές εισφορές από αυτόν τον μήνα. Ο λόγος για πάνω από 500.000 αυτοαπασχολούμενους και αγρότες για τους οποίους ο ΕΦΚΑ καταλογίζει χρεωστικό υπόλοιπο στα ειδοποιητήρια τα οποία έχει ήδη αναρτήσει, μετά την εκκαθάριση των εισφορών του 2017. Δηλαδή, πέρα από αυτά που ήδη πληρώνει κάθε μήνα ως τρέχουσες εισφορές, θα καταβάλει ένα επιπλέον ποσό ως αναδρομική επιβάρυνση. Και αυτό είναι μόνο η αρχή, καθώς έπεται και νέα εκκαθάριση τον ερχόμενο Οκτώβριο. Αυτήν τη φορά για τις εισφορές του 2018. 
Ηλίας Γεωργάκης/in,gr

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, τονίζει στην "Εφημερίδα των Συντακτών" ότι οι προτεραιότητες της μεταμνημονιακής εποχής είναι το κοινωνικό κράτος και η υπεράσπιση των εργαζομένων και των συνταξιούχων...


Η υπεράσπιση του κόσμου της εργασίας, των μισθών, των συντάξεων, των εργασιακών σχέσεων, αλλά και μιας παιδείας και υγείας αντάξιας των προσδοκιών του λαού, είναι οι βασικοί στόχοι της κυβέρνησης για τη μεταμνημονιακή εποχή, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, νεότερα για τη μη εφαρμογή του μέτρου της περικοπής των συντάξεων θα υπάρξουν περί τον Οκτώβριο.

Τους νέους βασικούς στόχους της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος δήλωσε στην "Εφημερίδα των Συντακτών" ότι «Γράφουμε νέες σελίδες μετά την πολιτική οδύσσεια των μνημονίων. Δεν θα είναι εύκολο, αλλά τις γράφουμε μαζί με τους ανθρώπους που μας στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια στην κυβέρνηση και το κόμμα. Χρειάζεται να συνεχίσουμε με την ίδια αφοσίωση και με τις ίδιες αξίες για την υπεράσπιση του κόσμου της εργασίας, για τους μισθούς, για τις συντάξεις, για τις εργασιακές σχέσεις και για μια παιδεία και υγεία αντάξια των προσδοκιών του λαού μας».

Επίσης, ο ίδιος πρόσθεσε ότι «Δεν ξεχνάμε ούτε τον πόνο, ούτε τις ελπίδες αυτού του λαού. Πρωτίστως ξέρουμε ότι δεν θα καταφέρουμε να πετύχουμε τους στόχους μας χωρίς την κοινωνία δίπλα μας, χωρίς το κόμμα πλαισιωμένο από τους καλύτερους από μας. Ο Οδυσσέας έφτασε στην Ιθάκη, αλλά είχε αγώνα να δώσει. Τον παραμόνευαν οι Μνηστήρες. Τους νίκησε με τη βοήθεια των πιστών δικών του ανθρώπων».
amna.gr

«Μετά την έξοδο από το μνημόνιο έκλεισε ένας κύκλος. Θα υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις, βάσει των οποίων θα επιβραβευτούν οι "καλοί" υπουργοί και θα τιμωρηθούν οι "κακοί"» εξηγεί στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Sputnik.


Στην επόμενη ημέρα στρέφεται η προσοχή της κυβέρνησης, με τον Αλέξη Τσίπρα να ετοιμάζει έναν ευρύ ανασχηματισμό, εν όψει και των επόμενων βουλευτικών εκλογών. Ο Πάνος Σκουρλέτης, οι αμετακίνητοι και οι «πράσινοι».

Το μνημόνιο έφυγε, η Ελλάδα —τυπικά τουλάχιστον- βρίσκεται εκτός διεθνούς κηδεμονίας και πλέον, η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί την επόμενη ημέρα, η οποία ξεκινάει με τα σενάρια περί ανασχηματισμού.

Οι πληροφορίες των προηγούμενων ημερών, «έβλεπαν» τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα μέσα στα επόμενα 24ωρα, ωστόσο κυβερνητική πηγή απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο δηλώνοντας χαρακτηριστικά, «δεν χαλάμε τις διακοπές του κόσμου». Όλα δείχνουν πλέον, ότι ο ανασχηματισμός, θα γίνει από την επόμενη εβδομάδα και έπειτα.

Οι αλλαγές που αναμένεται να επέλθουν, κατά πάσα πιθανότητα, θα είναι πολλές, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας προσβλέπει σ' έναν δομικό ανασχηματισμό, ο οποίος θα έχει άμεσα οφέλη στη δημόσια εικόνα της κυβέρνησης, δεδομένου ότι οι επόμενες βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν το αργότερο σ' έναν χρόνο.

«Μετά την έξοδο από το μνημόνιο έκλεισε ένας κύκλος. Θα υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις, βάσει των οποίων θα επιβραβευτούν οι "καλοί" υπουργοί και θα τιμωρηθούν οι "κακοί"» εξηγεί στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στο Sputnik.

Η ονοματολογία, όπως συμβαίνει σε αντίστοιχες περιστάσεις, διατηρείται στα ύψη. Μέχρι στιγμής, επικρατεί σιγήν ιχθύος για τους υπουργούς που θα πάρουν την άγουσα προς τα… αποδυτήρια.

Η εξαίρεση του Σκουρλέτη


Εξαίρεση αποτελεί ο νυν υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος ακούγεται έντονα ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση, αναλαμβάνοντας κάποιο υψηλόβαθμο πόστο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Το κύκνειο άσμα για το κυβερνητικό του έργο φέρεται να συνέπεσε με την περίφημη συνέντευξη Τύπου για τις φονικές πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου στην ανατολική Αττική. Και αυτό μάλιστα, παρότι ο κ. Τσίπρας φαίνεται πως εκτιμά την αφοσίωσή του προς το στρατηγικό πλάνο του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι… αμετακίνητοι


Από το κάδρο των αλλαγών και των μετακινήσεων αναμένεται να μείνουν εκτός τόσο το οικονομικό επιτελείο, όσο και τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών, Πάνος Καμμένος και Νίκος Κοτζιάς.

Ο λόγος; Από αυτά εκπορεύονται τα βασικά «χαρτιά» της κυβέρνησης εν όψει των επόμενων εκλογών. Δηλαδή;

— Η έξοδος από το πρόγραμμα βοήθεια, η οποία θέτει ένα οριστικό τέλος στην οκταετή εποχή των μνημονίων και η οποία πιστώνεται στον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τους συνεργάτες του.

— Η επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από την Τουρκία, για την οποία —όπως παραδέχονται στον ΣΥΡΙΖΑ- τόσο ο Πάνος Καμμένος όσο και ο Φώτης Κουβέλης κατέβαλλαν σημαντικές προσπάθειες.

— Η συμφωνία για το Σκοπιανό, η οποία μέχρι πρότινος αποτελούσε και τον βασικό πυλώνα του κεντρικού κυβερνητικού αφηγήματος. Άλλωστε, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, βρίσκεται εν μέσω διαβουλεύσεων με την κυβέρνηση της Αλβανίας για τον ακριβή καθορισμό της ΑΟΖ, εξέλιξη η οποία θα «ξεκλειδώσει» την αξιοποίηση και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων του βόρειου Ιουνίου.

Τα νέα «πράσινα» πρόσωπα


Είναι δεδομένο ότι εν όψει των επόμενων βουλευτικών εκλογών, όποτε κ' αν αυτές διεξαχθούν, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει ένα άνοιγμα προς την κεντροαριστερά, στοχεύοντας στο ακροατήριο του πάλαι ποτέ ισχυρού ΠΑΣΟΚ.

Στην υπάρχουσα σύνθεση της κυβέρνησης ήδη ενυπάρχουν αρκετά «πασοκογενή» στελέχη, όπως ο Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο Χρήστος Σπίρτζης. Ωστόσο, δεν αποκλείεται το «πράσινο» παρεάκι να μεγαλώσει, εμπλουτισμένο με «φρέσκα» ονόματα.

Στον ΣΥΡΙΖΑ εξάλλου, στρέφουν το βλέμμα και στην επόμενη ημέρα, θεωρώντας ότι ένα πρόωρο «άνοιγμα» προς το κέντρο θα λειτουργήσει ως μοχλό για τη δημιουργία ενός ευρύτερου κεντροαριστερού μετεκλογικού μετώπου, ιδίως στην περίπτωση που το κυβερνών κόμμα καταφέρει να ανατρέψει την κατάσταση και αναδειχθεί νικητής των εκλογών.
 sputniknews

Οι ανακοινώσεις των κομμάτων στο μήνυμα του πρωθυπουργού από την Ιθάκη αναφορικά με τη λήξη της τρίτης δανειακής σύμβασης.


«Ό,τι και να λέει ο κ. Τσίπρας, δεν τον ακούει και δεν τον πιστεύει κανείς», αναφέρει χαρακτηριστικά πηγή της Πειραιώς σχετικά με τον τρόπο που διαχειρίζεται συνολικά τις τελευταίες ώρες επικοινωνιακά την έξοδο από το μνημόνια.

Στην Πειραιώς, εδραιωμένη είναι η εκτίμηση πως «η κυβέρνηση είναι απολύτως απομονωμένη από την κοινωνία και ό,τι το κλίμα είναι βαρύ για τον πρωθυπουργό σε κάθε γωνιά της ώρας. Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων δεν πιστεύει την δήθεν έξοδο από τα μνημόνια γιατί η καθημερινή οικονομική κατάσταση του πολίτη, λέει άλλα», τονίζει η ίδια πηγή της ΝΔ, στην ΕΡΤ. Στην ΝΔ δεν πιστεύουν ότι υπάρχει καθαρή έξοδος από τα μνημόνια μια και μετά το τέλος του τρίτου μνημονίου, ακολουθεί το τέταρτο και φέρει την υπογραφή των κ.κ. Τσίπρα και Καμμένου και περιλαμβάνει νέα μέτρα και περικοπές.

Σκληρή απάντηση στο μήνυμα του πρωθυπουργού, έδωσε με δήλωσή του ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι «ο συμβολισμός της Ιθάκης είναι ψεύτικος», καθώς μετά το τρίτο «αχρείαστο» μνημόνιο Τσίπρα, αρχίζει ένα τέταρτο άτυπο μνημόνιο.

«Δεν φτάσαμε στο τέρμα της διαδρομής», υποστηρίζει ο κ. Μητσοτάκης, απαντώντας στο βασικό μήνυμα του πρωθυπουργού, καθώς «σήμερα τελειώνει η φτηνή χρηματοδότηση, αλλά συνεχίζονται τα σκληρά μέτρα και οι βαριές δεσμεύσεις που έχει υπογράψει ο κ. Τσίπρας». Ακολούθως ανατρέχει στο παρελθόν σημειώνοντας ότι «έλεγε ότι θα σκίσει τα Μνημόνια. Αντ’ αυτού, υπέγραψε ένα αχρείαστο τρίτο μνημόνιο που μας στοίχισε πάνω από 100 δισ. Και τώρα αρχίζει το τέταρτο άτυπο μνημόνιο. Με λιτότητα διαρκείας. Νέες μειώσεις συντάξεων. Αυξήσεις φόρων και εισφορών. Εξοντωτικά πρωτογενή πλεονάσματα. Και πολύ αυστηρή επιτήρηση».

Χαρακτηρίζει τη δήλωση του πρωθυπουργού από την Ιθάκη «νέα σημερινή παράσταση που προκαλεί μόνο θλίψη και οργή. Δεν συνεχίζει μόνο να λέει ψέματα. Ακόμη και σήμερα, που θα έπρεπε να πρυτανεύει η αυτογνωσία και η ενότητα απέναντι στις προκλήσεις του μέλλοντος, επιμένει να διχάζει τους Έλληνες.

Σκηνοθετεί και πάλι ψεύτικα γεγονότα, όπως έκανε το βράδυ της 23ης Ιουλίου. Τότε που, σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση, ακούγαμε τις διαβεβαιώσεις των υπουργών του ότι όλα έβαιναν καλώς, ενώ την ίδια ώρα δεκάδες συνάνθρωποί μας καίγονταν στο Μάτι».


Κίνημα Αλλαγής: «Ο κ. Τσίπρας φαντασιώνεται πως είναι ο σύγχρονος Οδυσσέας. Απεδείχθη όμως ένας αδίστακτος μνηστήρας της εξουσίας»


Για φαντασίωση του πρωθυπουργού ότι είναι ο σύγχρονος Οδυσσέας, ενώ είναι «αδίστακτος μνηστήρας της εξουσίας, με μεγάλο κόστος για την Ελλάδα και τους Έλληνες», σχολίασε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα από την Ιθάκη για την λήξη του 3ου Μνημονίου και την επόμενη μέρα.

Σε αυστηρό τόνο η κ. Γεννηματά ανέφερε για τον κ. Τσίπρα ότι: «Μίλησε σήμερα για «ημέρα λύτρωσης», αλλά είναι ο Ελληνικός λαός που πληρώνει τα δυσβάσταχτα λύτρα. Το αχρείαστο και επώδυνο Μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ έληξε, αλλά τα προβλήματα είναι εδώ, παραμένουν και ταλανίζουν τον λαό. Οι τυχοδιωκτισμοί του κ. Τσίπρα το 2015, κόστισαν 200 δισ. ευρώ, οδήγησαν σε νέα σκληρότερα μέτρα, σε διαρκή επιτροπεία, διόγκωσαν το δημόσιο χρέος, έβαλαν θηλιά στο λαιμό του Ελληνικού λαού».

Όπως είπε η κ. Γεννηματά «οι Ελληνίδες και οι Έλληνες δεν ξεχνούν τις διχαστικές και τις πελατειακές λογικές, τον καθεστωτισμό, τον λαϊκισμό, την δημαγωγία, τις ψεύτικες υποσχέσεις, τον κυνισμό και την απανθρωπιά» κατηγορώντας τον πρωθυπουργό πως «ακόμη και σήμερα δεν δίστασε να επιδοθεί σε κήρυγμα μίσους και διχασμού». «Ως εδώ. Θα πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη για τα χαμένα χρόνια και τις αχρείαστες θυσίες και όχι να πανηγυρίζουν. Το πρόγραμμά τους τελείωσε μαζί τελειώνει και η καταστροφική Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» επεσήμανε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής και υπογράμμισε ότι «Χρειάζεται όμως ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ και Αλλαγή Πολιτικής.Όχι με όρους του παρελθόντος. Όχι με όρους μιας «δανεικής ευημερίας».Όχι με νέες διχαστικές λογικές του τύπου «φύγετε εσείς για να έρθουν οι άλλοι»».


ΚΚΕ: «Εδώ καράβια χάνονται, βαρκούλες αρμενίζουν»


«Με το σημερινό του διάγγελμα, που θύμισε τη λαϊκή ρήση “εδώ καράβια χάνονται, βαρκούλες αρμενίζουν”, ο πρωθυπουργός προσπαθεί να κρύψει ότι η δήθεν “νέα εποχή” βασίζεται πάνω στα “αποκαΐδια” των δικαιωμάτων του λαού και της νεολαίας», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Και όπως σημειώνει «Η επόμενη μέρα θα είναι η συνέχεια της προηγούμενης, αφού θα είναι εδώ οι εκατοντάδες μνημονιακοί νόμοι, η αυστηρή εποπτεία της ΕΕ, τα ματωμένα πλεονάσματα, η εργασιακή ζούγκλα, η φοροληστεία, η υποβάθμιση κάθε πτυχής της ανθρώπινης ζωής. Αυτό το γνωρίζει πολύ καλά ο ελληνικός λαός, όση κοροϊδία κι αν επιστρατεύσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σε όσους θεατρινισμούς κι αν καταφύγει ο κ. Τσίπρας».


Το Ποτάμι: Νέα αρχή και ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι πράγματα ασύμβατα


«Ξέρουν ότι είμαστε δεσμευμένοι για πολλές δεκαετίες να παράγουμε πρωτοφανή πλεονάσματα χωρίς να έχουμε τον έλεγχο της δημόσιας περιουσίας μας για τα επόμενα 99 χρόνια. Όλα αυτά έχουν την υπογραφή του κ. Τσίπρα και των υπουργών του. Το κομματικό κράτος, η διαφθορά, οι ανισότητες που καλλιέργησαν κατ’ εποχές όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν από την μεταπολίτευση και μετά, δεν μειώνουν στο ελάχιστο τις ευθύνες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Αντίθετα τις πολλαπλασιάζουν γιατί τα λάθη ήταν γνωστά και αυτοί, αντί να τα αποφύγουν, τα αντέγραψαν. Οι μέρες αυτές θα μπορούσαν να σηματοδοτούν πράγματι μια νέα αρχή. Αλλά αυτό θα προϋπέθετε ειλικρίνεια, σοβαρότητα, εργατικότητα, σχέδιο, όραμα, και ανοιχτό μυαλό. Στοιχεία που δυστυχώς για την χώρα είναι ασύμβατα με την διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ«, γράφει το Ποτάμι στη δική του ανακοίνωση.

ΔΗΜΑΡ: «Η Ιθάκη όμως είναι η αρχή του τέλους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ» 


«Επικοινωνιακή προπαγάνδα με έναν διχαστικό λόγο χωρίς όριο. Το τεχνητό success story του κ. Τσίπρα δεν πείθει πλέον κανέναν», σχολίασε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού επισημαίνοντας ότι ο κ. Τσίπρας ξεπέρασε και τον εαυτό του.
«Πράγματι, όπως είπε ο πρωθυπουργός, δεν θα γίνουμε λωτοφάγοι. Δεν θα ξεχάσουμε τις ομολογημένες αυταπάτες από τον κ. Τσίπρα που έφεραν το τρίτο μνημόνιο και όλα τα δυσβάσταχτα μέτρα αυτής της τριετίας» ανέφερε ο ίδιος, τονίζοντας ότι «η αυταπάτη όμως σήμερα μετατράπηκε σε πολιτική απάτη. Με την υπογραφή του ο κ. Τσίπρας δέσμευσε την χώρα σε δογματικά μέτρα λιτότητας για όλα τα επόμενα χρόνια και την ίδια ώρα μιλάει για έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια. Μίλησε δε για τις παθογένειες του ελληνικού πολιτικού συστήματος, που η ίδια η κυβέρνησή του όμως καθημερινά διευρύνει. Μίλησε και για κυνισμό, κοιτώντας μάλλον τον καθρέφτη του και όχι την κάμερα».

Ο κ. Θεοχαρόπουλος σημείωσε πώς «από τη φιέστα του Ζαππείου στο επικοινωνιακό σόου της Ιθάκης, χωρίς το ντεκόρ του ακροδεξιού συγκυβερνήτη του, Πάνου Καμμένου. Η Ιθάκη όμως είναι η αρχή του τέλους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».

Ένωση Κεντρώων: «Η πραγματικότητα είναι πιο ζοφερή από αυτή που παρουσιάζουν οι κυβερνώντες»


Με τη φράση «η πραγματικότητα είναι πιο ζοφερή από αυτή που παρουσιάζουν οι κυβερνώντες» σχολίασε, μεταξύ άλλων, το διάγγελμα του πρωθυπουργού από την Ιθάκη για την έξοδο από τα μνημόνια, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης. Ο κ. Λεβέντης, στη δήλωσή του, επιμαίνει στο θέμα της συναίνεσης και ζητά «ο λαός να τιμωρήσει τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ στις επόμενες εκλογές».

Κάποτε κυκλοφορούσε, σαν εμπειρικό στιγμιότυπο, ή «ανέκδοτο», η ειλικρίνεια του κνίτη που καυχόταν για τη στράτευσή του ομολογώντας: «εγώ δεν σκέφτομαι, σκέφτεται ο καθοδηγητής μου για μένα»! Αυτή ακριβώς είναι η σχέση όλων μας με την τηλεόραση σήμερα: σκέφτεται αυτή για μας...

 
επιφυλλίδα του Χρήστου Γιανναρά *

Υ​​πάρχει ο ρεαλισμός των αναγκών, υπάρχουν και οι ψευδαισθήσεις των εντυπώσεων. Κάποτε οι άνθρωποι πίστευαν (και είναι πολλά τα τεκμήρια γι’ αυτή την πίστη) ότι ο ρεαλισμός των αναγκών είναι το μεδούλι της κοινωνικής δυναμικής. Η επάρκεια της τροφής, το ρούχο της ένδυσης, η στέγη, το γιατροπόρεμα, ήταν απαιτήσεις που δεν ξεγελιόντουσαν με ψευδαισθητικές «εντυπώσεις». Σήμερα ξεγελιούνται.

Μοιάζει πάντως φυλαγμένο (και δυσερμήνευτο) ένα «αποθεματικό αντοχής» στην ψυχή της ελλαδικής φτωχολογιάς και στο ερμάρι της, που εμποδίζει την ένδεια να εξελιχθεί σε λιμοκτονία. Είναι άραγε μια συνετή πονηριά άμυνας του πολίτη απέναντι στο διεφθαρμένο και δόλιο «κρατικό» μόρφωμα της κομματοκρατίας; Είναι η «ελεγχόμενη ένδεια» ένα στρατηγικό τέχνασμα των «Αγορών», προκειμένου να πειθαρχήσουν κάποιες κοινωνίες σε «άνωθεν» προγραμματισμό της οικονομίας τους; Μήπως «σκοτεινές δυνάμεις» θέλουν να «εκπροτεσταντίσουν» την ελλαδική μας τάχα και «Ορθοδοξία», να τη μεταλλάξουν σε αγαθοεργό προσκοπισμό («όλοι μαζί μπορούμε»), να την υποτάξουν στη λογική και στις πρακτικές της διαφήμισης;

Και τα τρία παραπάνω ενδεχόμενα μοιάζουν διανοητικά σχήματα, δύσκολα συνταιριάζονται με την τελματώδη αδράνεια και άκρα παθητικότητα της ελλαδικής κοινωνίας. Δεν χρειάζονται ούτε έξωθεν επιβουλές ούτε ένδοθεν στρατηγήματα: αυτή η κοινωνία έχει πια παραιτηθεί από κάθε αντίσταση στον ιστορικό αφανισμό της. Δέκα ολόκληρα χρόνια η ανεργία την απονεκρώνει, το παραγωγικότερο και πιο προσοντούχο τμήμα του πληθυσμού μεταναστεύει, η χώρα συντηρείται υπό καθεστώς ολοκληρωτικής επιτρόπευσης, εξευτελιστικής. Εχει υποθηκευτεί, για εκατό χρόνια, κάθε στοιχείο κοινωνικής περιουσίας: λιμάνια, αεροδρόμια, οδικό δίκτυο, τρένα, ηλεκτροδότηση, αρχαιολογικοί χώροι, το φυσικό κάλλος της γης και των ακτών. Δέκα χρόνια τώρα, με τις Τράπεζες δίχως δανειοδοτική δυνατότητα για την ανάκαμψη, πουλημένες κι αυτές σε άγνωστους ιδιοκτήτες.

Ωστόσο, παρά την εξόφθαλμη καταστροφή, τον έσχατο εξευτελισμό και την ανελπιστία, η ελλαδική κοινωνία συνεχίζει να ανέχεται σαν εξουσία, μοιρολατρικά και με βοσκηματώδη παθητικότητα, τον εμπαιγμό της από την κομματική ιδιοτέλεια. Πρόκειται για τυπικό φαινόμενο εθελοδουλείας και δεν αφορά μόνο στα χαμηλής εκπαιδευτικής καλλιέργειας κοινωνικά στρώματα. Την απορία για την τελματώδη αδράνεια την προκαλεί, κυρίως, η «ηγέτιδα τάξη»: Σκεφθείτε: πόσοι πρόεδροι Ανώτατων Δικαστηρίων κυκλοφορούν ανάμεσά μας. Πόσοι στρατηγοί, πανεπιστημιακοί, πόσοι έντιμοι δημοσιογράφοι, κληρικοί, καλλιτέχνες.

Μια σοβαρή διερεύνηση της παραλυτικής αδράνειας απαιτεί μεθοδικές καταμετρήσεις, στατιστικές συγκρίσεις, απροκατάληπτους μελετητές και (το δυσκολότερο) αμερόληπτη κρίση. Μια επιφυλλίδα μόνο στον τονισμό της ανάγκης μπορεί να επιμείνει. Ισως και στην κατάδειξη των δυσκολιών. Για παράδειγμα:

Κάποτε κυκλοφορούσε, σαν εμπειρικό στιγμιότυπο, ή «ανέκδοτο», η ειλικρίνεια του κνίτη που καυχόταν για τη στράτευσή του ομολογώντας: «εγώ δεν σκέφτομαι, σκέφτεται ο καθοδηγητής μου για μένα»! Αυτή ακριβώς είναι η σχέση όλων μας με την τηλεόραση σήμερα: σκέφτεται αυτή για μας.

Εμείς νομίζουμε ότι την ανοίγουμε για να προσλάβουμε «πληροφορία». Οτι είμαστε «ελεύθεροι» να επιλέξουμε όποιο κανάλι (πληροφοριοδότη) θέλουμε. Ομως, κατά κανόνα, δεν επιλέγουμε πληροφορία, επιλέγουμε (ασυνείδητα) ταύτιση – όπως συμβαίνει και με την ποδοσφαιρική ομάδα που υποστηρίζουμε, με το κόμμα που ενεργά προτιμάμε, με το «σούπερ μάρκετ» που «μας έχει βολέψει».

Για την «πληροφόρησή» μας δεν επιλέγουμε γενικώς «κανάλι», αλλά εκφωνητή, σχολιαστή, διευθυντή ειδήσεων (έστω και αν τον αγνοούμε). Ταυτιζόμαστε με συγκεκριμένη οπτική της πραγματικότητας, με απόψεις που δεν θα τις εκφέραμε ποτέ ως δικές μας, αλλά μας ενδιαφέρει να τις προβάλλουμε σαν «εγκυρότατες» λόγω της «αξιοπιστίας» του καναλιού. Λειτουργεί μια τυπική περίπτωση «σύγχυσης» του πραγματικού με το επιθυμητό και του επιθυμητού με το φαντασιώδες.

Καθόλου τυχαία η τάχα και πολιτική ηγεσία διαπλέκεται αδιάρρηκτα με τα τηλεοπτικά κανάλια. Διότι η ανάθεση της εξουσίας δεν γίνεται πια με τη λαϊκή εντολή, αλλά μόνο με τις εξαιρετικά προηγμένες τεχνικές της τηλεοπτικής εικονικής πραγματικότητας, τεχνικές που ποδηγετούν προδιαγεγραμμένα τον τηλεθεατή στην ασυνείδητη ταύτιση με φαντασιωσικό ηγετικό αναπλήρωμα της μειονεξίας του.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραμένει ο μόνος συνταγματικός θεσμός επιφορτισμένος με την ευθύνη «προστασίας του πολιτεύματος». Η κομματοκρατία τον έχει μετασκευάσει σε γραφική, ακίνδυνη μαριονέτα, διακοσμητική της αθλιότητας των συμφερόντων της. Τη μεγάλη του όμως ευθύνη τη διατηρεί. Θα περνούσε ανεξίτηλα στην Ιστορία, αν με Προεδρικό Διάταγμα επέβαλλε τον συνεπή αποκλεισμό της τηλεόρασης από την προεκλογική κομματική διαμάχη. Δύο μήνες χωρίς καν τηλεοπτικά Δελτία Ειδήσεων. Να αποκτήσει ξανά την πρώτη πολιτική σημασία ο προφορικός και γραπτός λόγος, η άμεση επαφή του κομματικού κουκλοθέατρου με το καμίνι της λαϊκής αγανάκτησης. Είναι μικρή φιλοδοξία για έναν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έστω και χρισμένον από την κομματοκρατία;
 ______________________________

(*) Ο Χρήστος Γιανναράς γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στα Πανεπιστήμια της Αθήνας, της Βόννης και της Σορβόννης. Επιφυλλιδογραφεί σε εφημερίδες παρεμβαίνοντας στην πολιτική και κοινωνική επικαιρότητα.
(πηγή: yannaras.gr)

Αυτό λοιπόν που μας ζητάει η κυβέρνηση να πανηγυρίσουμε, δεν είναι το τέλος του εφιάλτη των μνημονίων, αλλά αντίθετα, την επιτυχή, δηλαδή καταστροφική για τα λαϊκά στρώματα ολοκλήρωση (σε αυτή τη φάση) της εργατικής και κοινωνικής γενοκτονίας που συνιστούν τα «μνημόνια”. Πρόκειται για πρωτοφανή σαδισμό…


 του Παναγιώτη Μαυροειδή *
 
Αν δούμε τα «μνημόνια” ως ένα κινηματογραφικό έργο, αυτό έχει μία αρχή με κάποια δεδομένα, μια εξέλιξη της υπόθεσης και μια κορύφωση στο τέλος, όπου πλέον τα δεδομένα είναι διαφορετικά. Φανταστείτε για παράδειγμα μια υπόθεση όπου ένας serial killer εξοντώνει διαδοχικά μέχρι ενός τα μέλη μιας οικογένειας. Φανταστείτε τώρα  στο τέλος του έργου ο ιδιοκτήτης του κινηματογράφου να στήνει παράσταση επί της οθόνης, καλώντας τους εμβρόντητους θεατές να πανηγυρίσουν για το τέλος του έργου!

Ωστόσο, τα «μνημόνια” δεν ηταν κινηματογραφικό έργο με φανταστική υπόθεση αλλά ένα ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ με συγκεκριμένη αφετηρία και συγκεκριμένους ταξικούς στόχους. Έτσι, σήμερα, με μια συρρικνωμένη οικονομία κατά 25%, παράλληλα έχουμε:

1. Στην αφετηρία, του προγράμματος (2009), το εξωτερικό  χρέος ήταν  περίπου 300 δις και 127% του ΑΕΠ και σήμερα είναι 322 δις και 180% του ΑΕΠ.

2. Ισως ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι, το χρέος αυτό,το 2010 ήταν βασικά προς ιδιώτες τοκογλύφους καθε είδους (Γερμανικές και Γαλλικές τράπεζες, άλλοι χρηματοπιστωτικοι γύπες κλπ), ενώ σήμερα είναι προς θεσμικούς μηχανισμούς ή κράτη της ΕΕ με επαχθέστερους νομικούς όρους.
 
3. Η ανεργία το 2009 ήταν σχεδόν 9,5% και 465.000 άνεργοι και σήμερα είναι περίπου 20% και περίπου 1.000.000 άνεργοι (στην ουσία πολλοί περισσότεροι) Αυτό σημαίνει, αφενός οτι λείπει δουλειά και εισόδημα, περίπου από μισό εκατομμύριο περισσότερους και αφετέρου, αυτοί που δουλεύουν έχουν μειωμένη διαπραγματευτική δυνατότητα.

4. Οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα εχουν μειωθεί κατά μέσο όρο γύρω στο 20%.

5. Οι μισθοί των Δημοσίων υπαλλήλων από 14 εχουν γίνει 12 το χρόνο, ενώ μειώθηκαν και ονομαστικά.

6. Οι συντάξεις απο 14 εγιναν 12 το χρόνο (μαζί και με άλλα ψαλιδίσματα οι συνταξιούχοι έχασαν έως και 50% του εισοδήματος και πάνω από 50 δις αθροιστικά) , ενώ θα μειωθούν και άλλο από 1η Γενάρη 2019.

7. Η φορολογία των μισθωτών αυξήθηκε (μείωση αφορολόγητου, κατάργηση απαλλαγών, αλλαγή κλίμακας), ενώ και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες, πραγματικά σφαγιάστηκαν.
 
8. Το νέο ασφαλιστικό καθεστώς, έχει υψηλότερες εισφορές και πολύ χαμηλότερες καλύψεις , ειδικά για τους νέους ασφαλισμένους.

9. Οι συλλογικές συμβάσεις στην ουσία καταργήθηκαν, ενώ γενικεύτηκαν μερική, προσωρινή και εκ περιτροπής απασχόληση.

10. Αεροδρόμια, λιμάνια , τράπεζες, ενέργεια, νερό, τρένα κλπ, πέρασαν κοψοχρονιά σε ιδιώτες.
 
Και ο βαρύς κατάλογος συνεχίζεται.

Τι σημαίνουν τα παραπάνω με οικονομικούς, κοινωνικούς και πολιτικούς όρους ; Το λεγόμενο ΤΕΛΟΣ του προγράμματος «μνημόνια «, βρίσκει τη μισθωτή εργαζόμενη πλειοψηφία, τα φτωχά μεσαία στρώματα των πόλεων και της περιφέρειας, λεηλατημένους και σε τραγικά δυσμενέστερη θέση.

Η κατάσταση αυτή, ότι και να λέει ο Τσίπρας ή ο Μητσοτάκης, ήρθε για να μείνει. Όλα πλέον έχουν μπει στον αυτόματο πιλότο της ΕΕ και της ευρωζώνης, το ελληνικό κράτος έχει ήδη αναδομηθεί και προσαρμοστεί ανάλογα, ώστε αυτή η βίαια επιβληθείσα κοινωνική βαρβαρότητα να διατηρηθεί με νύχια και με δόντια. Είναι όρος επιβίωσης του ελληνικού κεφαλαίου και συνθήκη μόνιμης καθήλωσης των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων. Οι όποιες μεταβολές στο εξής – αν δεν ανατραπεί αυτή η πολιτική- θα είναι, λίγο πάνω, λίγο κάτω, από αυτή τη νέα αφετηρία. Θα θυμίζουν τη διακύμανση που έχουν τα δόντια σε ένα πριόνι και τίποτα περισσότερο.

Αυτό λοιπόν που μας ζητάει η κυβέρνηση   να πανηγυρίσουμε, δεν είναι το τέλος του εφιάλτη των μνημονίων, αλλά αντίθετα, την επιτυχή, δηλαδή καταστροφική για τα λαϊκά στρώματα ολοκλήρωση (σε αυτή τη φάση) της εργατικής και κοινωνικής γενοκτονίας που συνιστούν τα «μνημόνια”. Πρόκειται για πρωτοφανή σαδισμό…
 
Κάθε αστική κυβέρνηση, κάθε προσκυνημένος πολιτικός στην ελληνική ολιγαρχία και την ΕΕ, τα ίδια λίγο ως πολύ θα έλεγε σε αυτή τη φάση. Το είχαμε δει το έργο και με το Σαμαρά το 2015.
Όμως τούτη η κυβέρνηση, δεν είναι απλώς μια ακόμη αναλώσιμη μνημονιακή κυβέρνηση από τις πολλές που υπήρξαν και κατέρρευσαν με τη λαϊκή οργή. Είναι η πολιτικά χρησιμότερη κυβέρνηση για το σύστημα, ακριβώς επειδή διέσυρε κάθε έννοια αριστερής πολιτικής και εναλλακτικής, «δικαιώνοντας” την δεξιά αλλά και τη φασιστική ακροδεξιά.

Τους αριστερούς και κομμουνιστές, όχι μόνο δεν τους αφορά το δίλημμα «Τσίπρας και Δημοκρατία ή Μητσοτάκης και ακροδεξιά”, αλλά έχουν διπλό λόγο να βρεθούν αποφασιστικά και αδιάλλακτα εχθρικοί στις επικοινωνιακές γελοιότητες Τσίπρα και Καρτερού:

Μισούμε μια μνημονιακή, αντεργατική, ευρώδουλη κυβέρνηση θλιβερών διαχειριστών της αστικής πολιτικής.

Αλλά επίσης, μισούμε και αντιπαλεύουμε με όλα τα μέσα μια κυβέρνηση και πολιτική στρατηγική που τη μόνη σχέση που έχει με την αριστερά είναι η ηθική και πολιτική ζημιά που της προκαλεί.
___________________________________________

* Ο Παναγιώτης Μαυροειδής, είναι κορυφαίο στέλεχος της κομμουνιστικής αριστεράς, μέλος του ΠΣΟ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και υποψήφιος ευρωβουλευτής και βουλευτής στην Αττική με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Αρθρογραφεί στον ιστοχώρο pandiera.gr και άλλες ιστοσελίδες του χώρου..
  πηγή: pandiera.gr