08/26/18

Απειλή για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό χαρακτήρισε τη μαζική μετανάστευση ο ηγέτης του γαλλικού ρεπουμπλικανικού κόμματος, Λοράν Βοκιέ, ο οποίος διαμήνυσε ότι οι Γάλλοι «αρνούνται να γίνουν ξένοι στην ίδια τους τη χώρα»...

 
Ο ηγέτης της γαλλικής δεξιάς Λοράν Βοκιέ υποστήριξε σήμερα ότι η "μαζική μετανάστευση" συνιστά "πολιτιστική απειλή για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό" και ότι οι Γάλλοι αρνούνται "να γίνουν ξένοι στην ίδια τους τη χώρα".

"Πώς να μην καταλάβει κανείς ότι βρισκόμαστε στα όρια της δυνατότητας ενσωμάτωσης και ότι αυτή η σημερινή μαζική μετανάστευση συνιστά μια απειλή για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό;" διερωτήθηκε ο πρόεδρος των Ρεπουμπλικάνων (LR) ενώπιον 1.500 υποστηρικτών του στο Οτ Λουάρ.

"Οι Γάλλοι αρνούνται να γίνουν ξένοι στην ίδια τους τη χώρα" και "πρέπει να φροντίσουμε να απομείνει κάτι από τον πολιτισμό", επέμεινε, υπό τα χειροκροτήματα των συγκεντρωμένων.

"Δεν πρέπει να επιτρέπουμε πλέον σε αυτά τα πλοία (των ανθρωπιστικών οργανώσεων) να μπαίνουν στα ευρωπαϊκά λιμάνια", συνέχισε ο Βοκιέ, το κόμμα του οποίου σκοπεύει να θέσει το μεταναστευτικό ζήτημα στο επίκεντρο της προεκλογικής του εκστρατείας για τις προσεχείς ευρωεκλογές, τον Μάιο του 2019.

Ο Λοράν Βοκιέ, που εξελέγη νέος ηγέτης του κόμματος τον περασμένο Δεκέμβριο, προωθώντας μια σαφώς δεξιά γραμμή, μίλησε επίσης για "το τέλος της χίμαιρας του μακρονισμού", στρέφοντας κατ' επανάληψη τα βέλη του στον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. "Δεν υπάρχουν αποτελέσματα και αυτή η πρώτη χρονία ήταν μια αποτυχία", ισχυρίστηκε. "Πρέπει να δώσουμε χρήματα στους Γάλλους", πρόσθεσε, ζητώντας από τον Γάλλο πρόεδρο "να εγκαταλείψει το σχέδιό του για αύξηση των φόρων".

Την ώρα που ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, μοιράζει λεφτά στους βουλευτές για να προωθήσουν το δημοψήφισμα για την συμφωνία των Πρεσπών, έχει να αντιμετωπίσει ένα νέο «πονοκέφαλο».


Όρους θέτει η αλβανική μειονότητα στην κυβέρνηση των Σκοπίων προκειμένου οι Αλβνανοί να μην προχωρήσουν σε απόσχιση από το γειτονκό μας κρατίδιο.

Πιο συγκεκριμένα και όπως αναφέρει αλβανικό δημοσίευμα, 30 διανοούμενοι αλβανικής καταγωγής που ανήκουν στο παράρτημα του ‘IGFM’ των Σκοπίων, με την ευκαιρία του δημοψηφίσματος για τη Συμφωνία των Πρεσπών, έλαβαν αποφάσεις, οι οποίες εάν δεν εφαρμοσθούν, τονίζουν ότι θα προχωρήσουν σε αυτονομία των Αλβανών στην πΓΔΜ (IRJM).

Οι ταπεινωτικοί όροι για τον Ζόραν Ζάεφ όπως παρουσιάζονται στη «Φωνή των Αλβανών Διανοουμένων» έχουν ως εξής:

Εθνική υπόσταση Αλβανών

Η αλβανική γλώσσα επίσημη σε όλη την επικράτεια

Αναλογικός κρατικός προϋπολογισμός (ανάλογα με πληθυσμιακά στοιχεία)

Επαρκής εκπροσώπηση των Αλβανών σε όλα τα κρατικά όργανα

Απογραφή πληθυσμού με διεθνή παρακολούθηση
Λύση στο πρόβλημα της ιθαγένειας των Αλβανών που ζουν στην πΓΔΜ 

Κρατικό νόμος για τις οικογένειες των μαρτύρων και των αναπήρων του UCK

Αλβανοί με εθνική και γλωσσική ταυτότητα στα επίσημα έγγραφα- διαχωρισμός από τους Σλαβομακεδόνες

Με συνοπτικές διαδικασίες όλοι οι αθώοι Αλβανοί να απελευθερωθούν από τις φυλακές. Η 28η Νοεμβρίου να γίνει επίσημη αργία για τους Αλβανούς της πΓΔΜ (σημ. ημέρα της αλβανικής σημαίας)

Να δηλώσει ανοιχτά η κυβέρνηση του Ζάεφ ότι οι Αλβανοί είναι αυτόχθονες και εάν τα αιτήματα αυτά δεν γίνουν δεκτά, το δημοψήφισμα θα αποτύχει και οι Αλβανοί θα ανακηρύξουν πολιτική και εδαφική αυτονομία.

Δεν είναι η πρώτη ούτε και η τελευταία φορά που οι Αλβανοί των Σκοπίων απειλούν με αυτονομία, είναι ενδεικτικό των ισχυρών φυγόκεντρων τάσεων που υπάρχουν στο τεχνητό αυτό κρατίδιο στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας.

Την ίδια ώρα ο Ζάεφ τα δίνει όλα για να κερδίσει το δημοψήφισμα για να αποσπάσει το «ΝΑΙ» για τη «Βόρεια Μακεδονία» του.

Ένδεκα χιλιάδες ευρώ θα διατεθούν σε κάθε βουλευτή του σκοπιανού κοινοβουλίου που επιθυμεί να προωθήσει το δημοψήφισμα, γράφει η εφημερίδα ‘Βέτσερ’.

Αν και τονίζεται ότι δεν έχει σημασία ποια θέση αυτός αντιπροσωπεύει, δηλαδή εάν είναι υπέρ του «ΝΑΙ», «ΚΑΤΑ» ή «Μποϊκοτάζ», αρκεί να δείξει ενδιαφέρον για το δημοψήφισμα, εντούτοις στόχος του Ζάεφ είναι οι φιλοκυβερνητικοί βουλευτές καθώς κανείς από την αντιπολίτευση δε θα δεχθεί τα «30 αργύρια» του σκοπιανού πρωθυπουργού.

Όπως αναφέρεται θα δοθεί, μάλιστα, και ο ανάλογος χρόνος που δικαιούται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Σύμφωνα με το σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων, η απόφαση για χρηματοδότηση των υπουργείων για τον ίδιο σκοπό ακυρώθηκε και τα χρήματα θα διατεθούν σε βουλευτές που δραστηριοποιηθούν για το δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου.
europost.gr

Η ανάρτηση στο TAXISnet των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ 2018, με επιπλέον ποσό για 1 εκ. ιδιοκτήτες. Ποιοι θα δουν μείωση του φόρου και πόση...


Το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 31 Αυγούστου - πιθανότατα την Δευτέρα ή την Τρίτη - αναμένεται να αναρτηθούν, στους προσωπικούς λογαριασμούς περίπου 6,5 εκ. ιδιοκτητών ακινήτων στο TAXISnet, τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ 2018, με το Δημόσιο να αποσκοπεί να εισπράξει τουλάχιστον 2,65 δισεκατομμύρια ευρώ από τον φόρο.

Ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις, με πρώτη τον Σεπτέμβριο και τελευταία τον Ιανουάριο του 2019.

Μετά και τις αλλαγές στις αντικειμενικές τιμές, επιπλέον φόρο θα κληθούν να πληρώσουν περίπου 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες, λιγότερο φόρο περίπου 1,5 εκ. ιδιοκτήτες, ενώ περίπου για το 60% των ιδιοκτητών δεν θα υπάρξει διαφορά από το περσινό ποσό του φόρου.

Η «ζυγαριά» του ΕΝΦΙΑ 2018


Επιβάρυνση στο τελικό ποσό ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν, σε σχέση με πέρσι - σύμφωνα με πληροφορίες από την τελική εκκαθάριση του φόρου από την ΑΑΔΕ - 946.671 ιδιοκτήτες ακινήτων, ήτοι το 15% του συνόλου. Πρόκειται για ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές με σημαντική αύξηση στις τιμές ζώνης

Εξ αυτών, οι 737.709 θα πρέπει να πληρώσουν φέτος παραπάνω έως και 50 ευρώ, 100.161 άτομα θα επιβαρυνθούν από 50 έως και 100 ευρώ, άλλοι 91.466 ιδιοκτήτες θα πρέπει να πληρώσουν επιπλέον 100 έως και 500 ευρώ, ενώ για 17.335 πρόσωπα το επιπλέον ποσό φέτος για ΕΝΦΙΑ θα ξεπεράσει τα 500 ευρώ.

Απαράλλαχτο σε σχέση με του 2017, θα δουν το ποσό του φετινού ΕΝΦΙΑ, 3.995.181 ιδιοκτήτες ακινήτων, ήτοι το 62% του συνόλου.

Λιγότερο φόρο ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν το 2018, 1.470.962 ιδιοκτήτες, εκ των οποίων:
  • 893.032 θα δουν μείωση έως 50 ευρώ (σημ: 12 ευρώ κατά μ.ο.)
  • 351.090 θα δουν μείωση από 51 έως 100 ευρώ
  • 213.483 θα δουν μείωση από 100 έως 150 ευρώ και
  • 13.357 θα δουν μείωση πάνω από 150 ευρώ.

πηγή: ΑΝΤ1

Αύριο, Δευτέρα 27 Αυγούστου, θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στο ξενοδοχείο Wyndham Grand Hotel, στην Πλατεία Καραϊσκάκη, με θέμα: «Ο ΣΥΡΙΖΑ στη νέα εποχή μετά τα μνημόνια».


Οι εργασίες θα ξεκινήσουν με την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στις 16:00, η Κεντρική Επιτροπή θα συζητήσει τις προτεραιότητες της κυβέρνησης μετά την έξοδο από τα μνημόνια και τις αναμενόμενες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα τις επόμενες μέρες.

Η στρατηγική και οι προτεραιότητες της κυβέρνησης στη μεταμνημονιακή εποχή, θα συζητηθούν στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδριάζει αύριο Δευτέρα, στις 4 το απόγευμα.

Οι εργασίες θα ανοίξουν με την ομιλία του πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες μέσα στα επόμενα 24ωρα κλειδώνει και ο ανασχηματισμός, με φόντο την Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης.

Νέα αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολιτευσης


Την ίδια ώρα, νέα αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ έχει πυροδοτήσει η δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, υποστηρίζοντας ότι έχει επιβάλει πρόσθετες άδικες μειώσεις στους συνταξιούχους, είναι τιμωρητικός προς τους εργαζομένους και αποτελεί «κίνητρο φορο-αποφυγής».

Η κυβέρνηση κάνει λόγο για «μνημόνιο Μητσοτάκη» που περιλαμβάνει απολύσεις, μειώσεις μισθών, ιδιωτική ασφάλιση και απορρύθμιση στην αγορά εργασίας.

Κριτική στην κυβέρνηση και στην οικονομική πολιτική που ακολουθεί άσκησε ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Λιγότερους φόρους στα νησιά, ζήτησε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να απευθύνει προσκλητήριο στις δυνάμεις της κεντροαριστεράς και της δημοκρατικής δεξιάς είπε ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στην Κυριακάτικη kontranews...

 
Στην συνένετυξη του στην Κυριακάτικη kontranews ο Κώστας Ζαχαριάδης μιλά για την «επόμενη μέρα» της εξόδου από τα μνημόνια και εκτιμά ότι «θα συμφωνήσουμε με τους θεσμούς για το θέμα των συντάξεων». Υπογραμμίζει πως «οι «σύγχρονοι Μνηστήρες» έχουν όνομα, επώνυμο και πολιτική ταυτότητα και τονίζει πως «είναι αυτοί που χρεοκόπησαν την Ελλάδα το 2009-2010, είναι αυτοί που διαχειρίστηκαν την κρίση με άθλιο τρόπο και βύθισαν την χώρα σε ύφεση 27%, σε ανεργία 27%, σε ανεργία νέων 60%».

Kontranews: Η κοινωνία πως θα εισπράξει την έξοδο από τα μνημόνια κ. Ζαχαριάδη;

Κώστας Ζαχαριάδης: Η έξοδος από τα μνημόνια σηματοδοτεί το τέλος της αβεβαιότητας. Δίνει εργαλεία και δυνατότητες ώστε η χώρα να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος βασισμένη στις δικές της δυνάμεις. Τα μνημόνια μετά από οκτώ δύσκολα χρόνια τελείωσαν, τα προβλήματα που αφήνει πίσω της αυτή η μεγάλη οικονομική και κοινωνική καταστροφή είναι παρόντα. Η Ελλάδα τα κατάφερε. Αδικήθηκε, πόνεσε, υπέφερε αλλά βγήκε σε ξέφωτο. Η οργάνωση του μέλλοντος απαιτεί θαρραλέες απαντήσεις και πολιτικές τομές. Η Ελλάδα αναπτύσσεται, ανασυγκροτείται, ανακάμπτει. Ναι, θα πάμε καλύτερα και ο στόχος της μεταμνημονιακής περιόδου είναι να εγγυηθούμε την πορεία υπέρβασης της κρίσης ως συνέπεια και των μνημονιακών πολιτικών.

Kontranews: Αφού τελειώσαμε με το Πρόγραμμα και έχουμε τη δυνατότητα για την άσκηση μιας πιο ελεύθερης πολιτικής, γιατί θα χρειαστεί τότε να συζητήσουμε το θέμα των συντάξεων;

Κώστας Ζαχαριάδης: Η Ελλάδα βρίσκεται σε μεταμνημονιακή επιτήρηση όπως ισχύει για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που ολοκλήρωσαν τα μνημόνια. Η επιτήρηση αυτή δεν έχει καμία σχέση με την στραγγαλιστική επιτροπεία που είχαμε συνηθίσει τη δραματική αυτή οκταετία. Θα συζητήσουμε και εκτιμώ θα συμφωνήσουμε με τους θεσμούς για το θέμα των συντάξεων έχοντας ως βασικό όπλο ότι, όλοι θεωρούν το σημερινό οικονομικό επιτελείο της χώρας φερέγγυο και αξιόπιστο σε αντίθεση με την κακή φήμη που είχαν οι Έλληνες στην Ευρώπη και την περίοδο των greekstatistics αλλά και των πρώτων ετών των μνημονίων. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει και έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των θεσμών και των αγορών ότι δεν θέλει να μοιράσει λεφτά που δεν υπάρχουν, ότι δεν θέλει η κοινωνία να επιστρέψει στην περίοδο των διδύμων ελλειμμάτων και των χρεών.

Kontranews: Οι «σύγχρονοι Μνηστήρες» και αυτοί που θέλουν να δουν το καράβι να θαλασσοδέρνεται ξανά, ποιοι είναι κ. Ζαχαριάδη; Για ποιο λόγο καλλιεργείτε κλίμα διχασμού;

Κώστας Ζαχαριάδης: Δεν καλλιεργούμε κανένα κλίμα διχασμού, αλλά δεν θα επιτρέψουμε να υπάρξει λήθη για το πως φτάσαμε ως εδώ. Οι «σύγχρονοι Μνηστήρες» έχουν όνομα, επώνυμο και πολιτική ταυτότητα. Είναι αυτοί που χρεοκόπησαν την Ελλάδα το 2009-2010, είναι αυτοί που διαχειρίστηκαν την κρίση με άθλιο τρόπο και βύθισαν την χώρα σε ύφεση 27%, σε ανεργία 27%, σε ανεργία νέων 60%. Είναι αυτοί που στα χρόνια της ευημερίας υιοθέτησαν ένα εσωστρεφές παραγωγικό μοντέλο - δεν επένδυσαν σε υποδομές - κατασπατάλησαν τους κοινοτικούς πόρους. Είναι αυτοί που αντί να συγκροτήσουν την παιδεία, την υγεία και την κοινωνική ασφάλιση έδιναν δωράκια σε κολλητούς, φίλους και κουμπάρους. Είναι αυτοί που όταν η χώρα έδινε τη μάχη του στραγγαλισμού φώναζαν βάστα Σόιμπλε, είναι αυτοί που όταν υπογράψαμε την συμφωνία φώναζαν βάστα ΔΝΤ. Είναι αυτοί που προσεύχονταν να μην κλείσει η 1η , η 2η , η 3η αξιολόγηση να τελματωθεί οικονομικά η Ελλάδα για να το χρεωθούν πολιτικά ο Τσίπρας, ο Δραγασάκης, ο Τσακαλώτος και ο Σταθάκης. Είναι αυτοί που προέβλεπαν “κόφτη” στην οικονομία και ελλειμματικό ΕΦΚΑ ενώ τα αποτελέσματα ήταν πλεονασματικά. Είναι αυτοί που ενώ ο εκλεγμένος πρωθυπουργός της χώρας και υπουργός των οικονομικών είχαν εισηγηθεί και είχαν συμφωνήσει στο Eurogroup την καθαρή έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, πίεζαν και κατεύθυναν τη χώρα να πάει σε προληπτική πιστοληπτική γραμμή στήριξης για να ξεφύγουν οι ίδιοι από τις δικές τους άστοχες προβλέψεις και πολιτικές. Είναι τέλος αυτοί που μιλούν για 4ο μνημόνιο, για μνημόνιο ως το 2060 και το 2114 ενώ όλοι οι πολιτικοί και όλοι οι τεχνοκράτες σε όλο τον κόσμο μιλούν για την επιτυχή ολοκλήρωση του 3ου προγράμματος.

Kontranews: Επειδή το ζήτημα της διαφθοράς και έχει μια ποινική διάσταση την οποία έθιξε ο κ. Καμμένος, θα δούμε να στήνετε δικαστήρια;

Κώστας Ζαχαριάδης: Δεν στήνουμε κανένα δικαστήριο. Η εκτελεστική εξουσία και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν δικάζει, δικάζει η ελληνική δικαιοσύνη και έχουμε απολυτή εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη. Όπως αποδείξαμε και στο εγγύς παρελθόν θα δώσουμε όλες τις δυνατότητες στη δικαιοσύνη να ψάξει ότι αυτή κρίνει, μέχρι τέλους.

Kontranews: H ώρα του ανασχηματισμού έρχεται. Τι πρέπει να διορθωθεί;

Κώστας Ζαχαριάδης: Τις απαραίτητες διορθώσεις και τις προσαρμογές τις κάνει ο πρωθυπουργός που έχει και την συνολική ευθύνη επιτήρησης και εκτέλεσης του κυβερνητικού έργου. Έχουμε μπροστά μας έναν ολόκληρο χρόνο χωρίς μνημόνια να αποκαταστήσουμε αδικίες και να χαράξουμε νέους βιώσιμους και δίκαιους δρόμους για την Ελλάδα των ερχόμενων δεκαετιών. Με στοχευμένη και εντατική δουλειά μπορούμε να κάνουμε άλματα και να καλύψουμε σημαντικό έδαφος από τις υστερήσεις του παρελθόντος. Η Ελλάδα πρέπει διαρκώς να μεταρρυθμίζεται και να προσαρμόζεται στις νέες συθήκες που επιβάλλει ο ρευστός και διαρκώς μεταβαλλόμενος κόσμος στον οποίο ζούμε, να παρακολουθεί τις εξελίξεις και διαρκώς να προσπαθεί να καινοτομεί.

Kontranews: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει περάσει σε…δεύτερη μοίρα; Που δεν τα έχετε καταφέρει;

Κώστας Ζαχαριάδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κομματικός και ο κοινωνικός, άντεξε σε τεράστιες πιέσεις παρόλο που πολλοί είχαν προεξοφλήσει τον αιφνίδιο πολιτικό του θάνατο και την εξαέρωση της κοινωνικής δυναμικής του. Ο ΣΥΡΙΖΑ, μόλις προχτές, μέσα σε μεγάλες δυσκολίες, δικαίωσε τη βασική πολιτική εντολή που έλαβε τον Σεπτέμβρη του 2015 από τον ελληνικό λαό βγάζοντας τη χώρα από τα μνημόνια. Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν, οφείλει να δει τις αδυναμίες του και τις ελλείψεις του πολιτικές και οργανωτικές και να προετοιμαστεί για τις πολιτικές μάχες του 2019. Οφείλει να οργανώσει κατά την γνώμη μου, ένα πανδημοκρατικό προσκλητήριο σε όλες τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που με ένα συνεκτικό πολιτικό σχέδιο θέλουν να οικοδομήσουν μια ισχυρή, βιώσιμη και δίκαιη Ελλάδα για τα επόμενα χρόνια. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει κατά τη γνώμη μου να απευθύνει ένα μεγάλο προσκλητήριο σε όλες τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς και της δημοκρατικής δεξιάς που αντιλαμβάνονται ότι η χώρα χρειάζεται ένα νέο συνασπισμό κοινωνικών δυνάμεων και πολιτικού προσωπικού για να μην γυρίσει στο τέλμα και την ασυδοσία των προηγούμενων ετών. 
πηγή: kontranews.gr

Συνελήφθη από την Πυροσβεστική Υπηρεσία ένας 32χρονος ημεδαπός για εμπρησμούς σε δασικές εκτάσεις στο δήμο Διρφύων Μεσσαπίων στην Εύβοια...


Ένας 32χρονος ημεδαπός συνελήφθη από την Πυροσβεστική για εμπρησμούς σε δασικές εκτάσεις στο δήμο Διρφύων Μεσσαπίων στην Εύβοια.

Ο 32χρονος φέρεται να είναι αυτός που είχε βάλει και την τελευταία μεγάλη φωτιά στην Εύβοια, είναι κάτοικος της περιοχής Σταυρού και κατηγορείται για 9 εμπρησμούς.


 πηγή: ert.gr

Η πανσέληνος κατείχε ανέκαθεν μία μυστικιστική θέση στην ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού, έτσι δεν είναι προκαλεί έκπληξη ότι πολλοί μύθοι από τους λυκάνθρωπους, μέχρι την τρέλα να σχετίζονται με αυτή.


της Βικτωρίας Πολύζου *

Πλέον, δεν αποτελεί μυθολογική αντίληψη ότι η σελήνη ασκεί ισχυρή επίδραση τόσο στον άνθρωπο όσο και σε όλη τη φύση. Η άμπωτη και η παλίρροια, η υπνοβασία και ο εμμηνορροϊκός κύκλος, είναι μερικά παραδείγματα των αναρίθμητων φαινομένων που ρυθμίζονται από αυτή την πανίσχυρη κοσμική δύναμη. Ο άνθρωπος έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει αυτή τη δύναμη για να βελτιώσει την υγεία του, αλλά και στα πλαίσια της κηπουρικής, της γεωργίας και σχεδόν όλων των κλάδων της ζωής.

Τι πραγματικά ισχύει όμως;


Μέχρι τώρα, οι επιστήμονες φλέρταραν με τη θεωρία πως η Σελήνη πυροδοτεί αλλαγές μέσω της βαρυτικής της έλξης. Ωστόσο, οι πιο πρόσφατες έρευνες επισημαίνουν κάποιου είδους επενέργεια στις ορμόνες του ανθρώπου. "Ο σεληνιακός κύκλος επηρεάζει την ανθρώπινη αναπαραγωγή, ιδιαίτερα τη γονιμότητα, την εμμηνόρροια και το δείκτη γεννητικότητας, καθώς και γεγονότα που συνδέονται με την ανθρώπινη συμπεριφορά όπως είναι τα τροχαία, τα εγκλήματα και οι αυτοκτονίες", λέει ο δρ Μίκαελ Ζιμέκι από την Πολωνική Ακαδημία Επιστημών. "Σε αυτό το στάδιο των ερευνών, είναι δύσκολο να εξηγήσουμε τον ακριβή τρόπο με τον οποίο επηρεάζει η Σελήνη την ανοσοποιητική αντίδραση.

Μια σειρά από μελέτες κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών έχουν προσπαθήσει να αποδείξουν τη στατιστική σχέση μεταξύ της σελήνης - ιδιαίτερα της πανσελήνου και της ανθρώπινης βιολογίας ή συμπεριφοράς. Η πλειοψηφία ωστόσο των μελετών δεν έχει βρει κάποια σύνδεση.

Ωστόσο μία πιθανή έμμεση σχέση της πανσελήνου με τον άνθρωπο είναι ότι πριν τον σύγχρονο φωτισμό, το φως της πανσέληνου κρατούσε ξύπνιους τους ανθρώπους το βράδυ και η στέρηση ύπνου σχετίζεται με ορισμένα προβλήματα βιολογικά και ψυχολογικά.

Το φεγγάρι και οι παλίρροιεςΤο ανθρώπινο σώμα αποτελείται περίπου 75% από νερό, και έτσι οι άνθρωποι ρωτούν συχνά αν μας επηρεάζει η πανσέληνος όπως επηρεάζει τη θάλασσα. Το φεγγάρι και ο ήλιος συνδυάζονται για να δημιουργήσουν τις παλίρροιες στους ωκεανούς της Γης. Αλλά οι παλίρροιες είναι γεγονότα μεγάλης κλίμακας. Αυτά συμβαίνουν λόγω της διαφοράς στη βαρυτική επίδραση στη μία πλευρά ενός αντικειμένου (όπως η Γη) σε σύγκριση με το άλλο. Ωστόσο, δεν υπάρχει μετρήσιμη διαφορά στην επίδραση της βαρύτητας του φεγγαριού στο ανθρώπινο σώμα. Ακόμη και σε μια μεγάλη λίμνη, οι παλίρροιες είναι δευτερεύουσες. Στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών, για παράδειγμα, οι παλίρροιες δεν υπερβαίνουν τα 2 εκατοστά, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA)

ΕπιληψίαΜια μελέτη στο περιοδικό Επιληψία και Συμπεριφορά το 2004 δεν βρήκε καμία σχέση μεταξύ των επιληπτικών κρίσεων και της πανσέληνου, ακόμα κι αν μερικοί ασθενείς πιστεύουν ότι οι επιληπτικές κρίσεις τους πυροδοτούνται από την πανσέληνο. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι οι επιληπτικές κρίσεις στο παρελθόν είχαν συσχετισθεί με μαγεία ή δαιμονισμό συμβάλλοντας σε μια μακροχρόνια φυσική τάση του ανθρώπου να βρει το μυθικό και όχι ιατρικές εξηγήσεις.

Ψυχιατρική


Μια μελέτη του 2005 από τη ερευνητές της Mayo Clinic, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Psychiatric Services, εξέτασε τον αριθμό των ασθενών που ελέγχθηκαν σε ένα ψυχιατρικό τμήμα επειγόντων περιστατικών μεταξύ 6 μ.μ. και 6 π.μ. κατά τη διάρκεια αρκετών ετών. Οι ερευνητές δε βρήκαν καμία στατιστικά σημαντική διαφορά στον αριθμό των επισκέψεων στις τρεις νύχτες γύρω από την πανσέληνο σε σχέση με άλλες βραδιές. Πρόσφατες έρευνες ασχολούνται επίσης με τους περιβαλλοντικούς παράγοντες που συσχετίζονται με κρίσεις επιληψίας και συμπεριλαμβάνουν σε αυτές και τον κύκλο του φεγγαριού. Χωρίς ακόμα να κατανοήσουν κάποια αιτιακή σχέση. Σε μια έρευνα συσχέτισης εισδοχής ασθενών με status epilepticus , σε σχέση με την ώρα της μέρας, την μέρα, την εποχή , τον κύκλο του φεγγαριού, και τις καιρικές συνθήκες , υπήρξε σημαντική συσχέτιση με τις ημερήσιες, εβδομαδιαίες, καιρικές μεταβλητές και τον κύκλο του φεγγαριού. Σε αντίθεση με την κοινή αντίληψη η κρίση δε συσχετίζεται με την πανσέληνο ούτε με τη νέα σελήνη αλλά μερικές μέρες μετά τη νέα σελήνη. Αυτά τα αποτελέσματα έρχονται σε αντίθεση με άλλη έρευνα που υποστηρίζει συσχέτιση μεταξύ της περιόδου κοντά στην πανσέληνο. Υποστηρίζοντας έτσι την αρχαία αντίληψη της περιοδικής αύξησης της συχνότητας των κρίσεων κατά τις μέρες της πανσελήνου. Επίσης άλλη έρευνα βρίσκει σημαντική συσχέτιση στις περιόδους πανσελήνου και νέας σελήνης. Ο αριθμός των ασθενών και των κρίσεων αυξάνονται, υποδεικνύοντας την ανάγκη μελέτης της μαγνητικής φύσης και της παθολογίας της επιληψίας. Άλλες έρευνες απορρίπτουν τη ύπαρξη συσχέτισης.

ΧειρουργικήΜήπως οι γιατροί και οι νοσοκόμες δουλεύουν χειρότερα κατά τη διάρκεια της πανσελήνου; Όχι, σύμφωνα με μια μελέτη στο τεύχος του περιοδικού Αναισθησιολογίας του Οκτωβρίου 2009. Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι κίνδυνοι είναι οι ίδιοι ανεξάρτητα ποια ημέρα της εβδομάδας ή του χρόνου που έχετε προγραμματίσει μία επέμβαση.

Ωστόσο δεν απορρίπτουν όλες οι μελέτες την επίδραση της πανσελήνου στον κόσμο:

Τραυματισμοί κατοικίδιων Κατά τη μελέτη 11.940 περιπτώσεων στο Κτηνιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα έκτακτα περιστατικά αυξάνονται κατά 23% για τις γάτες και 28% για τα σκυλιά τις ημέρες γύρω από την πανσέληνο. Πολλά ζώα της ξηράς και της θάλασσας συγχρονίζουν τις δραστηριότητες τους, όπως η αναζήτηση τροφής, η πρόσληψη τροφής και το ζευγάρωμα, με τη θέση της σελήνης.

Έλλειψη ύπνουΣτο Journal of Affective Disorders το 1999, οι ερευνητές πρότειναν ότι πριν σύγχρονο φωτισμό, το φεγγάρι ήταν μια σημαντική πηγή φωτισμού που επηρέαζε τον κύκλο ύπνου-εγρήγορσης, την περίοδο της πανσελήνου. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας, στην Ελβετία, ανακάλυψαν ότι κοιμόμαστε λιγότερο όταν έχει πανσέληνο και χρειαζόμαστε περισσότερη ώρα για να αποκοιμηθούμε. Το φαινόμενο δεν οφείλεται στον αυξημένο φωτισμό της πανσελήνου, ούτε στη δύναμη της βαρύτητας, αλλά στο βιολογικό μας ρολόι το οποίο είναι προσαρμοσμένο στον σεληνιακό κύκλο, αναφέρουν στην επιθεώρηση «Current Biology». Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι στο ζενίθ της σελήνης, οι εθελοντές είχαν χαμηλότερα επίπεδα μελατονίνης στο αίμα τους. Η μελατονίνη είναι η ορμόνη που ρυθμίζει τα στάδια της αγρυπνίας και του ύπνου, και για να κοιμηθούμε αυξάνεται.
* επιμέλεια Βικτωρία Πολύζου, σύμβουλος ψυχικής υγείας / medlabnews.gr

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.