09/05/18

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι καλωσορίζει την υποψηφιότητα του Μάνφρεντ Βέμπερ για να διαδεχθεί τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα διεξαχθούν την ερχόμενη χρονιά.


Την υποψηφιότητά του για το χρίσμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Κομισιόν στις ευρωεκλογές του 2019 ανακοίνωσε και επίσημα ο γερμανός Χριστιανοκοινωνιστής Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της παράταξης στο Ευρωκοινοβούλιο.

«Η Ευρώπη πρέπει να επαναβεβαιώσει και να υπερασπιστεί τις αξίες της», έγραψε ο κ. Βέμπερ στο Twitter, σημειώνοντας πως στις κάλπες του 2019 οι ευρωπαίοι πολίτες καλούνται «να επιλέξουν το μέλλον της ΕΕ», η οποία βρίσκεται πλέον σε «σταυροδρόμι».

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε όπως πριν» προσέθεσε ο ευρωβουλευτής, σημειώνοντας πως θέλει να ανοίξει ένα «νέο κεφάλαιο» για την Ένωση.

Ο Βέμπερ είναι μέλος της Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης (CSU), του βαυαρικού αδελφού κόμματος της Χριστιανικής Δημοκρατικής Ένωσης (CDU) της Μέρκελ, και είναι επίσης επικεφαλης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

«Τώρα πρέπει να περιμένουμε», δήλωσε η Μέρκελ προσθέτοντας ότι υπάρχουν ακόμη πολλά βήματα που πρέπει να γίνουν πριν ο Βέμπερ μπορέσει να γίνει ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Εξάλλου η Μέρκελ δήλωσε πως είναι σημαντικό η διαπραγμάτευση για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ να γίνει με τρόπο που να διασφαλίζει τη συνέχεια των καλών και στενών σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

Η καγκελάριος είπε ότι μαζί με τον πρωθυπουργό της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις, που πραγματοποιεί επίσκεψη στο Βερολίνο, συζήτησαν σήμερα την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ.

«Έχουμε την ίδια άποψη ότι αυτό είναι λυπηρό, όμως πρέπει να προσπαθήσουμε να διαπραγματευθούμε με τρόπο ώστε οι πολύ καλές, πολύ στενές σχέσεις να είναι δυνατές με τη Βρετανία στη συνέχεια», δήλωσε η Μέρκελ προς τους δημοσιογράφους.

Επίσης η Μέρκελ δήλωσε πως επιμένει σε προηγούμενα σχόλιά της με τα οποία καταδίκασε εικόνες μίσους και τη στόχευση αθώων ανθρώπων. Είχε κάνει τα σχόλια αυτά έπειτα από μια διαδήλωση ακροδεξιών για τον θάνατο ενός Γερμανού που μαχαιρώθηκε τον περασμένο μήνα στην ανατολική πόλη Κέμνιτς.

Μετά τη χθεσινή δήλωση του πρωθυπουργού του κρατιδίου της Σαξονίας Μίχαελ Κρέτσμερ πως «δεν υπήρξε κυνήγι μαγισσών» κατά τη διαδήλωση, ακροδεξιοί ηγέτες ζήτησαν από την Μέρκελ και τον εκπρόσωπό της Στέφεν Ζάιμπερτ να ζητήσουν συγγνώμη επειδή είχαν μιλήσει με υπερβολικούς χαρακτηρισμούς, όπως ισχυρίσθηκαν, για τη βία κατά των μεταναστών.

Η Μέρκελ, ερωτηθείσα για το ζήτημα, είπε στους δημοσιογράφους: «Είδαμε εικόνες που πολύ καθαρά αποκάλυπταν μίσος καθώς και διωγμό αθώων ανθρώπων. Πρέπει κανείς να αποστασιοποιείται από κάτι τέτοιο. Αυτό έκανε ο κ. Ζάιμπερτ και κάνω και εγώ και ανέκαθεν έκανα».

Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αποφαίνεται ότι η ασφάλιση του αυτοκινήτου είναι υποχρεωτική ακόμη και σε περίπτωση που το αυτοκίνητο είναι σε ακινησία και ο κάτοχός του δεν σκοπεύει να το κυκλοφορήσει.

 
Με απόφαση «βόμβα» του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου είναι υποχρεωτική η ασφάλιση του αυτοκινήτου ακόμη και αν έχει καταθέσει πινακίδες ο ιδιοκτήτης και εχει τεθεί το όχημα σε καθεστώς ακινησίας.

Η απόφαση έρχεται μετά από προσφυγή ιδιοκτήτη αυτοκινήτου στην Πορτογαλία το οποίο αν και ήταν μόνιμα σταθμευμένο και χωρίς να έχει πινακίδα κυκλοφορίας ο γιος του κατόχου το κυκλοφόρησε με αποτέλεσμα να χάσει την ζωή του με ακόμη δύο άτομα που ήταν στο αυτοκίνητο.

Μετά το τροχαίο δυστύχημα το επικουρικό κεφάλαιο της χώρας αποζημίωσε τους παθόντες και στράφηκε δικαστικά κατά της κατόχου για να πληρώσει τα σχετικά ποσά αποζημίωσης. Αυτη προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και το οποίο αποφάνθηκε :

Λαμβανομένου υπόψη του συνόλου ττων επιχειρημάτων του ιδιοκτήτη, στο προδικαστικό ερώτημα πρέπει να δοθεί η απάντηση ότι το άρθρο 3, παράγραφος 1, της πρώτης οδηγίας έχει την έννοια ότι η σύναψη συμβάσεως για την ασφάλιση της σχετικής με την κυκλοφορία αυτοκινήτου οχήματος αστικής ευθύνης είναι υποχρεωτική όταν το οικείο όχημα εξακολουθεί να είναι ταξινομημένο σε κράτος μέλος και είναι σε λειτουργική κατάσταση, βρίσκεται όμως σταθμευμένο εντός ιδιόκτητου οικοπέδου αποκλειστικώς και μόνον από επιλογή του κυρίου του, ο οποίος δεν προτίθεται πλέον να το οδηγήσει.

Επίσης σε δεύτερο σκεπτικό του Ευρωπαικού Δικαστηρίου αναφέρεται ότι λαμβανομένου υπόψη του συνόλου των ανωτέρω σκέψεων, στο δεύτερο ερώτημα πρέπει να δοθεί η απάντηση ότι το άρθρο 1, παράγραφος 4, της δεύτερης οδηγίας έχει την έννοια ότι δεν αντιτίθεται σε εθνική νομοθεσία σύμφωνα με την οποία ο προβλεπόμενος στη διάταξη αυτή οργανισμός έχει το δικαίωμα να ασκήσει αγωγή όχι μόνον κατά του ευθυνομένου ή των ευθυνομένων για το ατύχημα, αλλά και κατά του προσώπου το οποίο είχε υποχρέωση ασφαλίσεως της αστικής ευθύνης που προκύπτει από την κυκλοφορία του οχήματος που προκάλεσε τις ζημίες τις οποίες αποκατέστησε ο εν λόγω οργανισμός, αλλά δεν είχε συνάψει σχετική σύμβαση, ακόμη και αν το εν λόγω πρόσωπο δεν υπέχει αστική ευθύνη για το ατύχημα από το οποίο προκλήθηκαν οι ζημίες αυτές.

Βουλή: Κυρώθηκε η συμφωνία Ελλάδας-Γερμανίας για τη συνεργασία των νεολαιών και την ίδρυση Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας...


Δεκτό επί της αρχής και επί των άρθρων και με συντριπτική πλειοψηφία, έγινε από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που αφορά την κύρωση της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας - Γερμανίας για τη συνεργασία στον τομέα της νεολαίας και την προετοιμασία για την ίδρυση ενός Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας.

Όλα τα κόμματα τάχθηκαν υπέρ της κύρωσης της σύμβασης, εκτός από το ΚΚΕ που δήλωσε «παρών», και της Χρυσής Αυγής που καταψήφισε.

Ο γενικός γραμματέας Νέας Γενιάς, Παυσανίας Παπαγεωργίου, έκανε δεκτές τις ενστάσεις που εκφράστηκαν από βουλευτές κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι ζήτησαν να απαλειφθεί από την αιτιολογική έκθεση, η φράση για «την καταπολέμηση των στερεοτύπων», που συμπεριλαμβάνεται στους σκοπούς του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος.

Τόσο ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ριζούλης, όσο και η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστόπουλου, σημείωσαν ότι η συγκεκριμένη αναφορά, ίσως αποδυναμώσει και επηρεάσει τις ενέργειες του ελληνικού κράτους για τις αξιώσεις και διεκδικήσεις των γερμανικών αποζημιώσεων. Στην ίδια κατεύθυνση ήταν και οι επισημάνσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Θηβαίου.

Σε καμία περίπτωση δεν τίθεται σε κίνδυνο η διεκδίκηση του ελληνικού κράτους για τις γερμανικές αποζημιώσεις από τη σύμβαση αυτή. Υπάρχει και οικονομική και ηθική διεκδίκηση, διαβεβαίωσε ο κ. Παπαγεωργίου. Πρόσθεσε δε, ότι κατά την υπογραφή της σύμβασης το 2017, υπήρξε ρητή αναφορά και καταγράφεται και στα πρακτικά των συζητήσεων, ότι αυτό το ζήτημα δεν δύναται να παραγκωνιστεί από το ίδρυμα.

«Είναι απολύτως σαφές ότι η συγκεκριμένη συμφωνία είναι ένα πολύ θετικό βήμα για τη συνεργασία ανάμεσα στις νεολαίες των δυο χωρών. Είναι επίσης απολύτως σαφές ότι πάρθηκαν όλες οι δυνατές προφυλάξεις και έγιναν πολλές συζητήσεις επί του θέματος, ώστε να μην θεωρηθεί στο μέλλον ως άλλοθι ή δικαιολογία για να μην συνεχίζονται οι διεκδικήσεις», είχε τονίσει στην αρχή της συνεδρίασης και ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου.

ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΔΗΣΥ, Ένωση Κεντρώων και Ποτάμι υπερψήφισαν την σύμβαση, η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων κοινές κοινωνικές και πολιτικές δράσεις, διοργάνωση σεμιναρίων και προγράμματα ανταλλαγής φιλοξενίας, και συμφώνησαν ότι είναι ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών σε επίπεδο νεολαιών.

Τονίστηκε επίσης, ότι η ίδρυση του ελληνογερμανικού ιδρύματος θα λειτουργήσει γόνιμα και εποικοδομητικά για τους δύο λαούς και θα ενισχύσει το ευρωπαϊκό ιδεώδες.

100 ημέρες στην εξουσία συμπληρώνει η νέα ιταλική κυβέρνηση Κόντε. Μιλώντας στην DW ο υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, κάνει τον απολογισμό του και σχολιάζει την πολιτική της Άγκελα Μέρκελ και της ΕΕ στο προσφυγικό...


Μιλώντας στην Deutsche Welle και στον Μαξ Χόφμαν ο επικεφαλής της ακροδεξιάς "Λέγκας", Ματέο Σαλβίνι, καλείται να απαντήσει στο ερώτημα, εάν θεωρεί ότι αντιμετωπίζει επιτυχώς τα μεγάλα προβλήματα της χώρας του, δηλαδή τη φτώχεια και την ανεργία. Η απάντησή του: "Είμαι πολύ ευτυχής με τις πρώτες εκατό ημέρες. Οι δικές μου αρμοδιότητες αφορούν τη μετανάστευση και τη δημόσια τάξη. Και εκεί έχουμε επιτύχει εξαιρετικά αποτελέσματα. Όσον αφορά την απασχόληση, τη φορολογία και τις συντάξεις, θα παρουσιάσουμε το φθινοπωρο το σχέδιό μας για την αλλαγή και την ανάπτυξη. Γι αυτό, στην παρούσα φάση, δεν ανησυχώ για τους αριθμούς".

Ωστόσο, οι διεθνείς αγορές φαίνεται να ανησυχούν. Μετά την άνοδο των λαϊκιστικών κομμάτων, δηλαδή της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων, στην εξουσία, τα ιταλικά σπρεντ έχουν διπλασιαστεί. Πώς το εξηγεί αυτό ο Ματέο Σαλβίνι; "Υπάρχουν κάποιοι που κερδοσκοπούν. Υπάρχουν κάποιοι που είναι εναντίον μας. Η δική μας κυβέρνηση είναι ανεξάρτητη από τις πολυεθνικές, τους επενδυτές και την ισχύ των τραπεζών. Οι ιταλικές επιχειρήσεις είναι υγιείς. Οι μεταρρυθμίσεις θα δώσουν απάντηση σε όλα τα ερωτήματα που θέτουν οι αποκαλούμενες αγορές και οι Θεοί των σπρεντ..." λέει ο Σαλβίνι με εμφανώς σκωπτική διάθεση.

"Θα μπορούσα να συμφωνήσω με τη Μέρκελ..."


- Προεκλογικά ο Σαλβίνι είχε εξαπολύσει μύδρους για την πολιτική της ΕΕ στο προσφυγικό ζήτημα. Τί θα γίνει από δω και πέρα; Ποντάρει στη σύγκρουση ή στον συμβιβασμό;

"Αν και πολλές φορές με αποκαλούν χούλιγκαν, πάντοτε προσπαθώ να επιχειρηματολογώ, να συζητώ, να θέτω ερωτήματα. Για παράδειγμα, κάνουμε συγκεκριμένες προτάσεις για την αναθεώρηση του Δουβλίνου και για την 'επιχείρηση Σοφία'. Πέρσι είχαμε 100.000 νέες αφίξεις μέχρι τον Αύγουστο στην Ευρώπη και η ΕΕ δεν έκανε τίποτα. Φέτος έχουμε 20.000 και η ΕΕ πάλι δεν κάνει και πολλά. Θέλω τον διάλογο με την ΕΕ, αλλά συνομιλούμε πλέον και με χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ. Με την Αλβανία, τη Σερβία ή το Μαυροβούνιο".

- Ο Ματέο Σαλβίνι επιδιώκει, και ισχυρίζεται ότι ήδη σμιλεύει, πολιτική συμμαχία με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βικτορ Όρμπαν. Αλλά και ο Όρμπαν θεωρεί τον Σαλβίνι συνοδοιπόρο του στις Βρυξέλλες. Και αυτό παρ΄ότι η Ουγγαρία είναι από τους πιο αμετάπειστους πολέμιους της κοινής πολιτικής για το μεταναστευτικό και ιδιαίτερα της υποχρεωτικής κατανομής των προσφύγων στα κράτη-μέλη. Πώς εξηγεί αυτή τη φαινομενική αντίφαση ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών;

"Προσπαθώ να επιτύχω το καλύτερο αποτέλεσμα με όλες τις πλευρές. Ο Βίκτορ Όρμπαν κάνει λόγο για υπεράσπιση των ευρωπαϊκών συνόρων, για την προστασία που χρειάζονται οι χώρες προέλευσης, για επενδύσεις στην Αφρική. Συμφωνώ με όλα αυτά. Η Άγκελα Μέρκελ προτείνει ανακατανομή. Θα μπορούσα και να συμφωνήσω σε εύθετο χρόνο. Πρέπει να βοηθήσουμε τους ανθρώπους, ώστε να μην εγκαταλείπουν τη χώρα τους. Χρειαζόμαστε γρηγορα 500 εκ. ευρώ για την Αφρική. Υπό αυτή την έννοια νομίζω ότι τόσο η Γερμανία όσο και η Ουγγαρία έχουν δίκιο σε κάποια ζητήματα".

Απάντηση στη δυσαρέσκεια η AfD;


Τέλος, ο Ματέο Σαλβίνι καλείται να σχολιάσει τα γεγονότα στο Κέμνιτς και τη στάση του ξενοφοβικού κόμματος "Εναλλακτική για τη Γερμανία" (AfD). O ιταλός υπουργός Εσωτερικών θεωρεί ότι η Άγκελα Μέρκελ είχε "υποτιμήσει" τον κίνδυνο κοινωνικής αναταραχής λόγω της αυξημένης μετανάστευσης. Όπως επισημαίνει, "η βία ποτέ δεν είναι λύση, γιατί προκαλεί καινούργια βία, όμως η γερμανική κυβέρνηση υποτίμησε το πρόβλημα για πολλά χρόνια και η AfD είναι μία αντίδραση σε αυτό. Είναι η απάντηση που προσπαθούν να δώσουν πολλοί δυσαρεστημένοι γερμανοί πολίτες".
Deutsche Welle

Το κινητό πολυϊατρείο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ, η κινητή μονάδα προληπτικής ιατρικής και οδοντιατρικής και η κινητή διαγνωστική μονάδα προληπτικής ιατρικής, στις 13 Σεπτεμβρίου θα βρίσκονται στην Τζια και στις 24 Σεπτεμβρίου στη Νέα Αρτάκη, Χαλκίδας...


Στην Τζιά και τη Νέα Αρτάκη θα βρεθούν τον Σεπτέμβριο οι κινητές μονάδες προληπτικής ιατρικής του προγράμματος ΟΠΑΠ στη Γειτονιά, που υλοποιείται σε συνεργασία με «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Το πρόγραμμα συνεχίζει τον επιτυχημένο κύκλο ιατρικών επισκέψεων σε όλη την Ελλάδα, προσφέροντας δωρεάν εξετάσεις σε παιδιά και ενήλικες.

Το κινητό πολυϊατρείο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ, η κινητή μονάδα προληπτικής ιατρικής και οδοντιατρικής και η κινητή διαγνωστική μονάδα προληπτικής ιατρικής, στις 13 Σεπτεμβρίου θα βρίσκονται στην Τζιά, όπου θα παραμείνουν για τέσσερις ημέρες. Επόμενος σταθμός τους θα είναι η Νέα Αρτάκη, στη Χαλκίδα, όπου θα βρίσκονται από τις 24 έως και τις 28 Σεπτεμβρίου 2018.

Τα παιδιά ενδεικτικά μπορούν να κάνουν γενική παιδιατρική εξέταση, έλεγχο δοντιών και ματιών, καθώς και εξέταση ΩΡΛ. Για τους ενήλικες, το πακέτο των παρεχόμενων εξετάσεων περιλαμβάνει φυσική εξέταση (ακρόαση πνευμόνων, καρδιάς, ψηλάφηση ζωτικών οργάνων, ωτοσκόπηση κλπ.), λήψη ζωτικών σημείων (μέτρηση αρτηριακής πίεσης & σακχάρου και οξυμετρία), οδοντιατρικό και οφθαλμολογικό έλεγχο.

Μέχρι σήμερα, 4.774 ενήλικες και παιδιά από 24 περιοχές της χώρας έχουν υποβληθεί σε διαγνωστικά check ups, ανταποκρινόμενοι στην πρωτοβουλία εταιρικής υπευθυνότητας του ΟΠΑΠ. Με το πρόγραμμα ΟΠΑΠ στη Γειτονιά, ο ΟΠΑΠ στηρίζει έμπρακτα την ελληνική κοινωνία, όπως κάνει με συνέπεια εδώ και 60 χρόνια.

Η Ομάδα Προσφοράς ΟΠΑΠ δίνει «ώθηση» στις κινητές μονάδες


Όλες οι χρήσιμες πληροφορίες που αφορούν το πρόγραμμα των επισκέψεων των κινητών μονάδων ανά περιοχή περιλαμβάνονται στην ιστοσελίδα Εταιρικής Υπευθυνότητας του ΟΠΑΠ www.opapcsr.gr και την εφαρμογή «Ομάδα Προσφοράς ΟΠΑΠ». Μάλιστα, όλοι μπορούν να συνεισφέρουν δωρεάν μέσω της εφαρμογής, παίζοντας διασκεδαστικά παιχνίδια και συγκεντρώνοντας πόντους, οι οποίοι μετατρέπονται αυτομάτως από τον ΟΠΑΠ σε βενζίνη προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα οι κινητές μονάδες να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ελλάδα. Με τη στήριξη όλων, οι μονάδες έχουν διανύσει 9.759 χιλιόμετρα.

Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ, Βαγγέλης Μειμαράκης, θα ηγηθεί της μάχης του κόμματος στις ευρωεκλογές, σύμφωνα με πηγές της ΝΔ.


Με τον πρώην πρόεδρο του κόμματος, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, συναντήθηκε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνάντησης συμφωνήθηκε πως ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα ηγηθεί της μάχης της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Β. Μεϊμαράκης έχει ήδη τοποθετηθεί από τον Κυρ. Μητσοτάκη πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του τακτικού συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας.

Οι κάτοικοι στο Μάτι απαιτούν από την Πολιτεία και όλους τους αρμόδιους φορείς να προβούν άμεσα και αποτελεσματικά σε κάθε ενέργεια που απαιτείται για την διαφύλαξη της υγείας τους, την ασφαλή τους διαβίωση, την φροντίδα των ευάλωτων ομάδων, την άμεση αποκατάσταση των κατοικιών τους, την αποκατάσταση των υποδομών στην περιοχή και του περιβάλλοντος...


Το Μάτι σήμερα, έξι εβδομάδες μετά τη φονική πυρκαγιά δεν είναι κατοικήσιμο, καταγγέλλει η Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων στο Μάτι (ΣΕΚΜΑ), επισημαίνοντας με επιστολή της που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού την καθυστέρηση των έργων αποκατάστασης και τη μη λήψη των κατάλληλων μέτρων για την ασφαλή διαβίωση των κατοίκων.

Ειδικότερα, έξι εβδομάδες μετά την καταστροφική πυρκαγιά που κόστισε τη ζωή σε 98 άτομα, οι κάτοικοι σημειώνουν ότι τα απαιτούμενα έργα «δεν έχουν ξεκινήσει, ενώ ακόμη και όσα έχουν ήδη ξεκινήσει εκτελούνται με ανησυχητικά αργούς ρυθμούς».

Παράλληλα, τονίζουν ότι «δεν έχουν λάβει ακόμη όλοι οι δικαιούχοι πληγέντες τα χαρακτηριζόμενα ως πρώτης ανάγκης οικονομικά επιδόματα για την προσωρινή ανακούφιση και κάλυψη των αναγκών τους».

Ολόκληρη η επιστολή, που έφεραν στη δημοσιότητα τα «Νέα», έχει ως εξής:


«Στο Μάτι σήμερα, 6 εβδομάδες μετά την φονική πυρκαγιά, κατά την οποία χάθηκαν 98 μέχρι στιγμής ανθρώπινες ζωές και 35 εγκαυματίες είναι ακόμη στα νοσοκομεία, όλα τα απαιτούμενα έργα για την διαφύλαξη της υγείας των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής, την ασφαλή διαβίωση των κατοίκων, την αποκατάσταση των κατοικιών, του περιβάλλοντος χώρου και των υποδομών, καθώς και την οικονομική ενίσχυση και μέριμνα όλων των πληγέντων στην συντριπτική πλειονότητα τους δεν έχουν ξεκινήσει, ενώ ακόμη και όσα έχουν ήδη ξεκινήσει εκτελούνται με ανησυχητικά αργούς ρυθμούς, παρ’ όλες τις προφορικές περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του Πρωθυπουργού, των αρμόδιων Υπουργών, του Δημάρχου και των λοιπών αρμόδιων φορέων.

Το Μάτι σήμερα, 6 εβδομάδες μετά δεν είναι κατοικήσιμο:


Για λόγους κινδύνων της υγείας των κατοίκων, των επισκεπτών και των εργαζόμενων στην περιοχή.

- Κίνδυνοι υγείας από την έλλειψη διάγνωσης των επιπτώσεων, ενημέρωσης των κατοίκων και λήψης μέτρων αντιμετώπισης της σοβαρής μόλυνσης του περιβάλλοντος (αέρας, έδαφος, πόσιμο νερό, θάλασσα), από την καύση διαφόρων υλικών.

- Κίνδυνος μολυσματικών ασθενειών από την έλλειψη κάδων και σχεδίου για την αποκομιδή απορριμμάτων, πολλών δε τοξικών (αμίαντος) και την έλλειψη ασφαλούς καθαρισμού των δρόμων, ιδιαίτερα στα σημεία όπου κάηκαν εκατοντάδες οχήματα αφήνοντας τοξικά κατάλοιπα.

Για λόγους κινδύνων ασφάλειας διαβίωσης των κατοίκων.

- Υψηλός κίνδυνος πλημμυρών από την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων που απαιτούνται και τα οποία είναι άμεσης και κατεπείγουσας προτεραιότητας για την προστασία της περιοχής και των κατοίκων της ενόψει των αναμενόμενων βροχών λόγω της έναρξης της φθινοπωρινής περιόδου

- Προχωρημένη διάβρωση του παραλιακού χωματόδρομου, ο οποίος αποτελεί την μοναδική διέξοδο της περιοχής προς τη θάλασσα, και ο οποίος μετά την φονική πυρκαγιά και την καύση της κάθε είδους βλάστησης, δεν θεωρείται πλέον ασφαλής για χρήση από τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής.

- Κίνδυνος ατυχημάτων, κλοπών και επιθέσεων προς τους κατοίκους από την έλλειψη δημόσιου φωτισμού (ούτε καν στη Λεωφόρο Μαραθώνος).

Για λόγους ολοκληρωτικής καταστροφής των κατοικιών, του περιβάλλοντος χώρου και των υποδομών.

- Ελλιπείς και αναποτελεσματικές ενέργειες υλοτόμησης και απομάκρυνσης των καμένων δένδρων, με αποτέλεσμα κλαδιά και κορμοί να συσσωρεύονται στους δρόμους και τα οικόπεδα

- Ελλιπείς και αναποτελεσματικές ενέργειες για την αδειοδότηση και ανέγερση των ολοσχερώς κατεστραμμένων κατοικιών (κόκκινα) και την επισκευή των μερικώς κατεστραμμένων (κίτρινα) προκειμένου να επιστρέψουν οι κάτοικοι στα σπίτια τους και ελλιπής επίσημη ενημέρωση των ιδιοκτητών

- Έλλειψη σταθερής τηλεφωνίας στην περιοχή ώστε να εξασφαλίζεται η επικοινωνία σε τουλάχιστον έκτακτες συνθήκες, βλ. 100, 166.

Για λόγους απουσίας οικονομικής ενίσχυσης και μέριμνας των πληγέντων πυροπλήκτων.

- Δεν έχουν λάβει ακόμη όλοι οι δικαιούχοι πληγέντες από τη φωτιά κάτοικοι στο Μάτι τα χαρακτηριζόμενα ως πρώτης ανάγκης οικονομικά επιδόματα για τη προσωρινή ανακούφιση και κάλυψη των αναγκών τους

- Δεν έχει εκδοθεί νομοθετική διάταξη για την φροντίδα και οικονομική ενίσχυση των δεκάδων εγκαυματιών και λοιπών ασθενών που είτε εξακολουθούν να βρίσκονται στα νοσοκομεία είτε χρήζουν κατ’οίκον νοσηλείας, οι οποίοι έχουν αφεθεί στη τύχη τους.

Οι κάτοικοι στο Μάτι απαιτούν από την Πολιτεία και όλους τους αρμόδιους φορείς, και προσωπικά από τον Πρωθυπουργό κο Τσίπρα, τους Υπουργούς Υποδομών & Μεταφορών κο Σπίρτζη, Περιβάλλοντος & Ενέργειας κο Σταθάκη, Εσωτερικών κο Χαρίτση, Υγείας κο Ξανθό, Παιδείας κο Γαβρόγλου, την Περιφερειάρχη Αττικής κα Δούρου και τον Δήμαρχο Μαραθώνα κο Ψινάκη, να προβούν άμεσα και αποτελεσματικά σε κάθε ενέργεια που απαιτείται για την διαφύλαξη της υγείας τους, την ασφαλή τους διαβίωση, την φροντίδα των ευάλωτων ομάδων, την άμεση αποκατάσταση των κατοικιών τους, την αποκατάσταση των υποδομών στην περιοχή και του περιβάλλοντος.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΣΤΟ ΜΑΤΙ ΑΤΤΙΚΗΣ (ΣΕΚΜΑ)»

Όπως μάθαμε, η σύγχρονη Οδύσσεια δεν τελειώνει στην Ιθάκη. Ο λόγος όμως, μετά την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης, ανήκει δυστυχώς πλέον στους πιστωτές. Εκείνοι διαμορφώνουν την οικονομική πολιτική, μια κι εκείνοι  ενδιαφέρονται για το αξιόχρεο του Ελληνικού Δημοσίου. Περιθώρια δεν υπάρχουν, ώστε να επιτρέψουν να τους ξεφύγει η δημοσιονομική πειθαρχία της χώρας.  


του καθηγητή Ν. Γ. Χαριτάκη

Η επιτομή της ακροβατικής δεινότητας στα τσίρκο των νεανικών μας χρόνων ήταν όταν οι βοηθοί αφαιρούσαν το προστατευτικό δίχτυ. Οι ακροβάτες έθεταν σε κίνδυνο την ζωή τους, με αντάλλαγμα ένα θερμό χειροκρότημα των θεατών. Οι ασκήσεις εκτελούντο σε απόλυτη σιωπή, και όλοι με σφιγμένη την αναπνοή, ζούσαμε την αγωνία, πολλές φορές και με μεγαλύτερη ένταση, από εκείνη του ακροβάτη.

Η κυβέρνηση, αδικαιολόγητα κατά την γνώμη μας, αποφάσισε να αφαιρέσει το προστατευτικό δίχτυ που της προσφέρθηκε ως πιστωτική γραμμή. Θεώρησε ότι « ο Θεός της Ελλάδος είναι μεγάλος», και στην περίπτωση του μοιραίου, θα την προστατεύσει. Ίσως, γιατί έχει μεγάλη εμπιστοσύνη στην διαπραγματευτική της ικανότητα, ίσως γιατί ελπίζει ότι, σε μία ρήξη πολιτικών επιλογών, θα ανοίξει διάπλατα την έξοδο διαφυγής της από την εξουσία μεταβιβάζοντας τις ευθύνες των επιλογών, σε τρίτους.

Σήμερα, θέλοντας να αξιολογήσουμε τα όρια της ευελιξίας ή, διαφορετικά, το μέγεθος του κινδύνου που γεννήθηκε από την  απόφασή της, σκοπεύουμε να αναλύσουμε σε ποιο βαθμό αυτή η συμπεριφορά, μπορεί να θίξει ανεπανόρθωτα  τα όρια της κοινωνικής μας ισορροπίας, αναπαράγοντας συνθήκες πιστωτικού κινδύνου.

Το τέλος των τριών προγραμμάτων διάσωσης που υπέγραψε η χώρα μας μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 ολοκληρώθηκε την 20ηΑυγούστου 2018. Όπως πολύ καλά γνωρίζουν όλοι οι σοβαροί οικονομολόγοι της υφηλίου, τα προγράμματα απέβλεπαν:

α) στην χρηματοπιστωτική στήριξη μιας οικονομίας χωρίς πρόσβαση στις χρηματαγορές, έτσι ώστε να μπορεί να χρηματοδοτείται, τουλάχιστον έως ότου κλείσουν τα δύο τεράστια ελλείμματά της (Δημοσιονομικό και εξωτερικών συναλλαγών),

β) στη διαγραφή και διαρκή αναδιάρθρωση του υφιστάμενου και του προβλεπόμενου δημοσίου χρέους έως ότου κλείσουν τα δύο προηγούμενα ελλείμματα και

γ) στην απελευθέρωση της οικονομίας από τα ηθικά και θεσμικά δεσμά, που λόγω της μεταπολίτευσης, είχαν διαβρώσει τα θεμέλιά της.

Ως όφειλαν, το έργο το ανέλαβαν οι Έλληνες πολιτικοί.

Στα δέκα χρόνια που πέρασαν, πραγματοποιήθηκε ο πρώτος στόχος από τις κυβερνήσεις Παπαδήμου και Σαμαρά-Βενιζέλου. Ο δεύτερος,  από τους εταίρους και δανειστές, με μεγαλύτερη βαρύτητα στο ΕΜΣ και λιγότερο στην ΕΚΤ. Και τέλος ο τρίτος, όπως με μεγάλη ειλικρίνεια αναγνώρισε ο κ. Πρωθυπουργός στην Ιθάκη, δεν μπόρεσε να υλοποιηθεί, προφανώς γιατί οι Λαιστρυγόνες και οι Κύκλωπες ήταν πιο ικανοί από το πανίσχυρο πολιτικό σύστημα της χώρας. Τουλάχιστον η δια του προσώπου του κ. Πρωθυπουργού αναγνώριση της ήττας, με αναφορές στην διαπλοκή δεν ήταν τυχαίες. Σηματοδότησαν την «καθαρή έξοδο» από τις όποιες ψευδαισθήσεις θα μπορούσαν να τρέφουν, οι λιγοστοί πλέον  υποστηρικτές της κυβέρνησης.

Όπως μάθαμε, η σύγχρονη Οδύσσεια δεν τελειώνει στην Ιθάκη. Ο λόγος όμως, μετά την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης, ανήκει δυστυχώς πλέον στους πιστωτές. Εκείνοι διαμορφώνουν την οικονομική πολιτική, μια κι εκείνοι  ενδιαφέρονται για το αξιόχρεο του Ελληνικού Δημοσίου. Περιθώρια δεν υπάρχουν, ώστε να επιτρέψουν να τους ξεφύγει η δημοσιονομική πειθαρχία της χώρας. Τίς μνημονιακές υποχρεώσεις τις δέχονται ή τις απορρίπτουν οι αγορές.  Τον έλεγχο τον έχουν, όσοι εξασφαλίζουν το αξιόχρεο της χώρας, βλέπε ΕΚΤ και ΕΜΣ. Αν η χώρα δεν είναι αξιόχρεη, τότε και εκείνοι, ως πιστωτικά ιδρύματα, δεν είναι. Κι αν εκείνοι δεν είναι αξιόχρεοι, τότε οι κάτοχοι των ομολόγων του ΕΜΣ θα αρχίσουν να διεκδικούν άμεση πληρωμή, όπως οι ομολογιούχοι της FF.

Ούτε οι κυβερνήσεις μέλη του Eurogroup, ούτε οι υπουργοί οικονομικών των μελών της Ευρωζώνης, είναι εγγυητές της αξιοπιστίας μας. Η μεθοδολογία προστασίας των πιστωτών επιβάλλει  υποχρεωτικά στις κυβερνήσεις να λειτουργούν μεταμειακή δημοσιονομική πειθαρχία. Αυτό επιβάλλει η συμφωνία για την δημοσιονομική συνοχή (sixpackrules) που ισχύει ως κανονισμός της ΕΕ από το 2012. Για να μην ξανασυμβεί λοιπόν σε όλη την Ευρωζώνη, ότι συνέβη στην Ελλάδα, που το Δημόσιο ήρθε αρωγός των τραπεζών, η ΕΚΤ έχει ξεκαθαρίσει στο πιστωτικό σύστημα, ότι δεν στηρίζει τα ομόλογα καμίας χώρας της Ευρωζώνης, που δεν ακολουθεί κανόνες ταμειακής δημοσιονομικής πειθαρχίας. Και μάλιστα για χώρες όπως η Ελλάδα, επιβάλλουν «διευρυμένη επιτήρηση». Υπογραμμίζουμε λοιπόν ότι, το τέλος των τριών μνημονίων  και η μη αποδοχή της πιστωτικής γραμμής από την κυβέρνηση, συνεπάγεται ταμειακή δημοσιονομική πειθαρχία, διευρυμένη επιτήρηση και ειδική πλειοψηφία.

Τι σημαίνει ταμειακή δημοσιονομική πειθαρχία και γιατί κατά την γνώμη μας δεν διαφέρει σε τίποτα, από ένα μνημόνιο διαρκείας; Η ταμειακή δημοσιονομική πειθαρχία αποτελεί ένα ρεαλιστικό μηχανισμό κανόνων αποφυγής των οπορτουνιστικών επιδιώξεων όλων των πολιτικών, ανεξαρτήτως κομμάτων και ιδεολογικών επιλογών. Ισχύει αυτοματοποιημένα, συμφωνείται με την έγκριση του Εθνικού προϋπολογισμού εκάστης χώρας, από το Eurogroup. και αποτελείται  από μηχανισμούς που ενεργοποιούνται, για την χώρα μας, εξ αρχής με απόφαση της «ειδικής πλειοψηφίας» των μελών του Eurogroup.

Η «ειδική πλειοψηφία» αποτελείται μόνο από τις χώρες μέλη του Eurogroupπου δεν έχουν πιστωτικό πρόβλημα. Δεν εμπλέκεται δηλαδή καθόλου ο κ. Μοσκοβισί. Οι εντολές λειτουργούν δεσμευτικά για την δική μας Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και επιβάλλονται άνωθεν. Η χώρα, λόγω της απαλλαγής της από τα μνημόνια αλλά και λόγω των τεραστίων αδυναμιών της, δεσμεύεται να λειτουργεί με ενισχυμένη, και όχι όπως για το σύνολο των υπολοίπων τυπική επιτήρηση.
Επειδή η απερχόμενη, καθώς και η νέα πολιτική ηγεσία της χώρας θα λογοδοτήσει σύντομα  στους Έλληνες δημοσιογράφους με αφορμή την «επί της Θες/νίκης ομιλίας», και επειδή είναι πιθανό να μας υποσχεθούν «καθρεφτάκια», προτείνουμε να τοποθετηθούν σε ένα απλό ερώτημα.

«Πως θεωρούν ότι θα πετύχουν ανάπτυξη, με αυτό το λειτουργικό πλαίσιο,  σε μία υπερχρεωμένη κοινωνία, με υπερφορολογούμενο τον ιδιωτικό πλούτο και εισόδημα, με ανυπαρξία δημοσίων επενδύσεων, με ανασφαλές τραπεζικό και επιχειρηματικό κεφάλαιο, με αποδυναμωμένο εργατικό δυναμικό και με δύσκαμπτες αγορές εργασίας και κεφαλαίου;»

Η ερώτηση είναι συγκεκριμένη και αφορά όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας. Είναι σκόπιμο να διατυπώσουμε την θέση, ότι παρεκκλίσεις από τα μνημονιακά συμφωνηθέντα δεν θα γίνουν αποδεκτές από την «ειδική πλειοψηφία». Ούτε βέβαια «μπορεί», «θα δούμε», «ίσως», «πολιτική λύση» και άλλες παρεκκλίσεις. Στην γωνία μας περιμένει όλους, η αυστηρότητα της ανεξαρτησίας του κ. Draghi.

Προς ενημέρωση των αναγνωστών, η ταμειακή δημοσιονομική πειθαρχία απαιτεί τα εξής τέσσερα:
  1. Διατηρησιμότητα του ύψους του δημοσίου χρέους. Υπάρχει οροφή στα 345 δις που είμαστε σήμερα.
  2. Το Δημόσιο μπορεί να βγει στις αγορές μόνο με επιτόκια ανταγωνιστικά εκείνων των δανείων που αντικαθιστά (βλέπε περίπου 1%) και μόνο μέχρι το μακροχρόνιο ρυθμό ανάπτυξης (από 1.5% μέχρι 2,5% το ανώτερο για μία δεκαετία). Σε αριθμούς, από 2,5 δις.μέχρι 5 δις συμπεριλαμβανομένων και των καταπτώσεων των εγγυήσεων, για χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ δημόσια έργα. Αν οι αγορές δεν θα μας δανείζουν για την επόμενη δεκαετία με επιτόκιο κάτω του 4%, και πρέπει να αποπληρώνουμε χρέος με 1%, είναι ενδιαφέρον ποιος ΥΠΟΙΚ θα βγει στις αγορές. Βασική προϋπόθεση που ισχύει πάντοτε,  είναι βέβαια να μας δανείζουν.
  3. Όριο στις συνολικές πρωτογενείς δαπάνες. Αυτό γνωρίζουμε ότι είναι το πλεόνασμα του 3,5%. Ποσοστό, που αρκεί για να καλύψει τους τόκους και όχι τα χρεολύσια.  Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν έχουμε πρόβλημα. Προσοχή όμως. Μέχρι σήμερα, τα υπερπλεονάσματα δεν ήταν ταμειακά, αλλά λογιστικά, και γι’ αυτό και μας δάνειζε το ΕΜΣ από το αποθεματικό των μνημονίων. Από την 21/8/2018 τα ψέματα τελείωσαν, αφού υπερήφανα δεν δεχτήκαμε πιστωτική γραμμή. Σε ενδεχόμενη πιστωτική κρίση, φιλοδοξούμε ότι ο Θεός της Ελλάδος θα εισηγηθεί νέα «πολιτική λύση».
  4. Οροφή στα υπερβολικά, λόγω φορολογίας, έσοδα. Η οροφή είναι κι αυτή ταμειακή, και όχι λογιστική. Και όπως προκύπτει από τα στοιχεία της τελευταίας τριετίας, δεν ξεπερνά τα 50 δις. Όσοι δεν μας πιστεύουν, ας διαβάσουν τα στοιχεία της Τ.τ.Ε.
Το οικοδόμημα, που λέγεται εθνική οικονομία, λειτουργεί με κανόνες γενικής ισορροπίας. Όπως λοιπόν στην στατική, αν κόψεις μία κολώνα, οφείλεις να έχεις βάλει στατικές ενισχύσεις, ώστε να μην καταρρεύσει το κτήριο, έτσι και στην οικονομία. Δεν μειώνεις τους φόρους και αυξάνονται τα έσοδα από τις δαπάνες που δημιουργούνται, ελπίζοντας ότι θα ξυπνήσει το τέρας του καταναλωτισμού. Μπορεί, για παράδειγμα, αντί  να καταναλώσουν, να πληρώσουν φόρους, φοβούμενοι κατασχέσεις. Οι ημέρες που έρχονται, απαιτούν σοβαρή ανάλυση των στοιχείων του προϋπολογισμού. Ελπίζουμε να έχουν μελετηθεί οι επιπτώσεις, ώστε να μην επαναληφθεί το λάθος με τον πολλαπλασιαστή των δημοσίων εσόδων της εποχής του κ. Παπακωνσταντίνου.

Όπως φαίνεται, αρνηθήκαμε ικανούς μηχανισμούς σταθεροποίησης αν και μας προσφέρθηκαν. Η κυβέρνηση στοιχημάτισε στο αμφιλεγόμενο κέρδος μιας ανύπαρκτης δημοσιονομικής ανεξαρτησίας, ρισκάροντας είτε τη ρήξη με την ταμειακή πειθαρχία, είτε τη ρήξη με την εξουσία. Στις επιλογές αυτές, η επιστήμη σηκώνει τα χέρια.
europost.gr

Tο γερμανικό περιοδικό σημειώνει: «Με τον πληθωρισμό πάνω από 30% και την δραματική κατάρρευση του πέσο η οικονομία της Αργεντινής βρίσκεται ένα βήμα από το γκρεμό. Όμως και η Τουρκία θα βρεθεί αντιμέτωπη με την ίδια μοίρα αν δεν αντιδράσει άμεσα...


«Νέο πλήγμα για τον Ερντογάν», τιτλοφορεί άρθρο της η εφημερίδα Bild με αφορμή τις δυσμενέστερες προοπτικές της τουρκικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch: «Το ΑΕΠ θα αυξηθεί φέτος κατά 3,8% αντί για 4,5% και του χρόνου κατά 1,2% αντί για 3,9%. Εδώ και μήνες η τουρκική λύρα βρίσκεται υπό πίεση, με συνέπεια την εκτόξευση του πληθωρισμού, μιας και τα εισαγόμενα προϊόντα γίνονται ολοένα και ακριβότερα. Η σχέση τουρκικής λύρας και ευρώ ήταν πρόσφατα ένα προς οκτώ, ενώ στις αρχές του χρόνου ήταν ένα προς 4,5 ευρώ. Την Τετάρτη μεταβαίνει στην Άγκυρα ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη κορυφαίου γερμανού πολιτικού στη χώρα εδώ και καιρό. Η συνάντηση έχει ιδιαίτερη σημασία για την Τουρκία γεγονός που αποδεικνύει η επιθυμία του προέδρου Ερντογάν να υποδεχθεί τον γερμανό υπουργό».

Σε ανάλυση η διαδικτυακή έκδοση του Der Spiegel διαπιστώνει πολλά κοινά σημεία μεταξύ Τουρκίας και Αργεντινής, της οποίας η οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης. Με τίτλο «Γιατί ο πρόεδρος Ερντογάν θα έπρεπε να μάθει από την Αργεντινή», το γερμανικό περιοδικό σημειώνει: «Με τον πληθωρισμό πάνω από 30% και την δραματική κατάρρευση του πέσο η οικονομία της Αργεντινής βρίσκεται ένα βήμα από το γκρεμό. Όμως και η Τουρκία θα βρεθεί αντιμέτωπη με την ίδια μοίρα αν δεν αντιδράσει άμεσα. Μέχρι στιγμής ο πρόεδρος Ερντογάν αρνείται να ζητήσει τη βοήθεια του ΔΝΤ και η τουρκική κεντρική τράπεζα δεν προχωρά σε αύξηση του επιτοκίου, τη στιγμή που οι περισσότεροι οικονομολόγοι συμφωνούν πως ακριβώς αυτά τα μέτρα θα συμβάλλουν στην σταθεροποίηση της τουρκικής λίρας ή τουλάχιστον θα ανακόψουν την καθοδική της πορεία. Ακόμα υπάρχουν περιθώρια για διορθωτικές κινήσεις. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank Γεργκ Κρέμερ εκτιμά ότι "στην Αργεντινή το καθοδικό σπιράλ πληθωρισμού και υποτίμησης έχει αποκτήσει τέτοια δυναμική που ακόμα και υψηλότερα επιτόκια της κεντρικής τράπεζας δεν έχουν σχεδόν καμία θετική επίδραση. Κάτι παρόμοιο ενδέχεται να συμβεί και στην Τουρκία"».

Η ανάλυση του Der Spiegel καταλήγει σημειώνοντας: «Η Αργεντινή θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς αποφυγή για την Τουρκία. Αν δεν βοηθούν πια ούτε καν οι αυξήσεις επιτοκίων για να σταματήσει η κατάρρευση του εθνικού νομίσματος, τότε το νόμισμα, και στη χειρότερη περίπτωση ολόκληρη τη οικονομία, βρίσκονται ένα βήμα πριν την ελεύθερη πτώση. Αυτή είναι η κατάσταση σήμερα στην Αργεντινή. Αν δεν αντιδράσει άμεσα η Άγκυρα ίσως συμβούν τα ίδια και στην Τουρκία».
Deutsche Welle

«Δεν έχω να εξαργυρώσω κομματικά γραμμάτια, θα κυβερνήσω με τη γενιά μου και με μικρότερους από εμένα», είπε σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος παρουσίασε με λεπτομέρειες το σχέδιό του για την επόμενη ημέρα....


Μηνύματα για την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα που κινείται πέριξ του αστυνομικού δελτίου, αλλά και για την ευρύτερη στρατηγική όταν εκλεγεί Πρωθυπουργός περιείχε η συνέντευξή του Κυριάκου Μητσοτάκη, χθες βράδυ, στο δελτίο του ALPHA.

Ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε για όλους και για όλα: για τον Κώστα Βαξεβάνη, για τους τρεις νόμους των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που θα καταργήσει, για τον τρόπο που θα κυβερνήσει, για τις προσλήψεις στο Δημόσιο, για το Σκοπιανό...Η συνέντευξη αναλυτικά


Δημοσιογράφος:
Επιστρέφουμε στην πολιτική επικαιρότητα, κυρίες και κύριοι, λίγο πριν την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, έχουμε την χαρά να φιλοξενούμε εδώ στο στούντιο των Ειδήσεων του Alpha τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ πολύ που βρίσκεστε εδώ σήμερα, είναι μέρες με έντονη πολιτική επικαιρότητα και έρχονται ακόμα πιο θερμές μέρες.

Κ. Μητσοτάκης:
Καλησπέρα σας, κ. Σρόιτερ σε εσάς και τους τηλεθεατές σας. Και να ευχηθώ καλό φθινόπωρο.

Δημοσιογράφος:
Να είστε καλά. Επίσης.

Θέλω να ξεκινήσω με τα θέματα και τα ζητήματα των ημερών. Σήμερα κυριαρχεί η υπόθεση Φλώρου με τις προεκτάσεις που έχουν να κάνουν με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την κ. Ζαχαράκη.

Θέλω να ρωτήσω: γιατί είναι ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής, κ. Πρόεδρε, το να συλληφθεί ένα στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας με βάση ένα νόμο που υπάρχει αν έχει υποβληθεί μια μήνυση σε βάρος του;

Κ. Μητσοτάκης:
Κ. Σρόιτερ, αυτό το οποίο έγινε χθες είναι πρωτοφανές και μοναδικό στην ιστορία της  Μεταπολίτευσης. Να καταφθάνει δηλαδή ένα περιπολικό έξω από τα γραφεία της Αντιπολίτευσης και να ζητείται η σύλληψη της κ. Ζαχαράκη με την ιδιότητα της εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας, για ένα πολιτικό σχόλιο το οποίο έκανε και το οποίο προσέβαλε τον κ. Βαξεβάνη.

Έχει κάθε  δικαίωμα ο κάθε πολίτης να προσφεύγει στην Δικαιοσύνη αν αισθάνεται ότι προσβάλλεται. Το ερώτημα είναι γιατί πρέπει να χρησιμοποιηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου και αυτή η διαδικασία να κινηθεί. Όπως γνωρίζετε, όταν γίνεται μία μήνυση δεν κινείται πάντα η διαδικασία του αυτοφώρου με τόσο μεγάλη ταχύτητα όπως στην περίπτωση της κ. Ζαχαράκη.

Δημοσιογράφος:
Θα έλεγε κάποιος ότι από τη στιγμή που το προβλέπει ο νόμος, μπορεί και να γίνει. Γιατί κάποιος θα σχολίαζε ότι δεν είναι υπεράνω του νόμου τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.

Κ. Μητσοτάκης:
Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου. Εμείς κρίνουμε την πολιτική αντίδραση του κ. Βαξεβάνη ο οποίος δεν είναι ένας απλός ιδιώτης, όπως τον χαρακτήρισε η Κυβέρνηση αλλά είναι επί της ουσίας απολύτως ταυτισμένος με τον κ. Τσίπρα. Και είναι ο βραχίονας λάσπης που χρησιμοποιεί το Μαξίμου κάθε φορά που πρόκειται να επιτεθεί στη Νέα Δημοκρατία, προσωπικά σε εμένα, την οικογένειά μου και τα στελέχη μου.

Κοιτάξτε, εδώ υπάρχει ένα ευρύτερο ζήτημα, κ. Σρόιτερ. Θα επιτρέψουμε στον πολιτικό διάλογο να διολισθήσει σε ένα επίπεδο τόσο σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης όπου το μόνο το οποίο θα ενδιαφέρει την ειδησεογραφία, θα είναι η επόμενη προσωπική επίθεση ή θα μιλήσουμε επιτέλους πραγματικά για το μέλλον της χώρας, για τα σχέδιά μας, για το πώς η Ελλάδα θα ανακάμψει, για το πώς θα δημιουργήσουμε θέσεις απασχόλησης, για το πώς θα βελτιώσουμε το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων;

Η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να αφήσει αναπάντητη καμία προσωπική επίθεση. Ούτε προφανώς εγώ πρόκειται να αφήσω αναπάντητη οποιαδήποτε τέτοια επίθεση και θα υπερασπιστώ και την οικογένειά μου και τα στελέχη μου. Αλλά η λογική αυτή, έχει, ξέρετε, και ευρύτερες επιπτώσεις στο γενικότερο οικονομικό κλίμα.  Και αυτό θα ήθελα στη συνέχεια να μου δοθεί η δυνατότητα να το εξηγήσω λίγο πιο αναλυτικά.

Δημοσιογράφος:
Με χαρά.  Κύριε Πρόεδρε, θέλω να μου ξεκαθαρίσετε τη θέση σας -για να το κλείσουμε αυτό το θέμα- αν είστε υπέρ των συλλήψεων μετά από μηνύσεις. Και το λέω αυτό, γιατί έχει γίνει πολύ μεγάλη συζήτηση και βεβαίως θυμάμαι και τον  κ. Σαμαρά να καταθέτει μήνυση σε βάρος του κ. Βαξεβάνη και να συλλαμβάνεται ο κ. Βαξεβάνης. Θέλω να πω ότι και στελέχη του δικού σας κόμματος έχουν χρησιμοποιήσει αυτό το νόμο και έχουν προχωρήσει σε συλλήψεις. Θέλω να ρωτήσω αν γενικά είστε υπέρ των συλλήψεων για τέτοια ζητήματα που έχουν να κάνουν με την πολιτική ζωή ή με δυσφήμιση.

Κ. Μητσοτάκης:
Δεν είναι δυνατόν να ποινικοποιείται η πολιτική ζωή του τόπου. Δεν λύνονται αυτού του είδους οι αντιπαραθέσεις με συλλήψεις και με τη διαδικασία του αυτοφώρου. Και αν πάση περιπτώσει, αν πρόκειται να πάει κάποιος στα δικαστήρια, έχει πάντα τη δυνατότητα να προσφύγει στην αστική δικαιοσύνη όπως έχω κάνει και εγώ και η οικογένειά μου και η σύζυγός μου κατά του κ. Βαξεβάνη.

Όλα τα υπόλοιπα είναι ένα μεγάλο σόου το οποίο έχει έναν και μόνο σκοπό: Να φιμωθεί η αντιπολίτευση, να μην έχουν τη δυνατότητα τα στελέχη μας τα οποία δεν απολαμβάνουν βουλευτικής ασυλίας να εκφράζονται ελεύθερα. Τους λέμε λοιπόν ξεκάθαρα ότι η Νέα Δημοκρατία ούτε τρομοκρατείται, ούτε φιμώνεται και ούτε πρόκειται να φοβηθεί από τέτοιου είδους πρακτικές.

Δημοσιογράφος:
Κρατάω ότι είστε εναντίον των συλλήψεων σε αυτές τις περιπτώσεις από όπου και αν αυτές ξεκινούν και προέρχονται. Όλο αυτό βεβαίως ξεκινά κ. Πρόεδρε από τον νόμο Παρασκευόπουλου. Και θέλω να ρωτήσω, αν εσείς είστε Κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές, τι θα πράξετε με τον νόμο Παρασκευόπουλου;  Έχετε πει ότι αυτός ο νόμος θα πάψει να υπάρχει αλλά τι θα φέρετε σε αντικατάσταση αυτού του νόμου;  Τι θα αλλάξει;

Κ. Μητσοτάκης:
Θα καταργηθεί ο νόμος Παρασκευόπουλου. Δεν είναι δυνατόν σήμερα να αποφυλακίζονται με οριζόντιες διαδικασίες χιλιάδες -κάποιοι τους εκτιμούν και στους 12.000 εγκληματίες- αρκετοί από τους οποίους βρίσκονται σε σοβαρό κίνδυνο να υποτροπιάσουν και να τελέσουν άλλα αδικήματα. Δεν είναι οι φυλακές μια περιστρεφόμενη πόρτα στην οποία κάποιοι να μπαίνουν και να βγαίνουν, κατά κανόνα να βγαίνουν και να μην ξαναμπαίνουν. Ο νόμος Παρασκευόπουλου, λοιπόν, θα καταργηθεί. Και η ασφάλεια, ως αίσθηση απαραίτητη για να λειτουργήσει η δημοκρατία μας, θα επανέλθει στην ελληνική κοινωνία.

Δημοσιογράφος:
Θα αυστηροποιηθούν οι διατάξεις σε ό,τι έχει να κάνει με τις αποφυλακίσεις;

Κ. Μητσοτάκης:
Προφανώς και θα αυστηροποιηθούν και προφανώς δεν μπορούμε να υπάρχουν οριζόντιες διατάξεις οι οποίες να αφορούν τους πάντες.  Όταν πρόκειται δε για στελέχη, για ανθρώπους που έχουν υποπέσει σε εγκλήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την τρομοκρατία, εκεί οφείλουμε να είμαστε ιδιαιτέρως αυστηροί.

Φυλακές τύπου Γ τις αποκαλούσαμε στο παρελθόν, φυλακές υψίστης ασφάλειας, για να το εξηγήσω με απλά λόγια, θα επανέλθουν στη χώρα.  Και δεν είναι δυνατόν να ανεχόμαστε την κατάσταση η οποία επικρατεί στον Κορυδαλλό ο οποίος σήμερα είναι επί της ουσίας ένα κέντρο μέσα από το οποίο συντονίζεται όλη η δράση του ποινικού εγκλήματος στην Ελλάδα αλλά συντονίζεται και η ίδια η δράση της τρομοκρατίας.

Αυτές δεν είναι εικόνες οι οποίες τιμούν μια σοβαρή χώρα. Η χώρα χρειάζεται μία σοβαρή και υπεύθυνη σωφρονιστική πολιτική με απόλυτο σεβασμό στα δικαιώματα των φυλακισμένων αλλά χωρίς να φτάνουμε στο σημείο να απελευθερώνονται άνθρωποι οι οποίοι είναι καταδικασμένοι για 20 χρόνια μετά από 2 χρόνια, χρησιμοποιώντας απάτες αλλά κάνοντας χρήση του νόμου Παρασκευόπουλου. Ο κ. Φλώρος δεν θα έβγαινε από τη φυλακή εάν δεν υπήρχε ο νόμος Παρασκευόπουλου. Όπως δεν θα είχαν βγει χιλιάδες άλλοι εγκληματίες, πολλοί από τους οποίους τέλεσαν άλλα αδικήματα, ληστείες και δολοφονίες μετά την έξοδό τους από τη φυλακή.

Δημοσιογράφος:
Θα πάμε λοιπόν σε μια αυστηροποίηση του πλαισίου. Θέλω να κλείσουμε το θέμα Φλώρου αλλά θέλω ένα σχόλιο από εσάς για την όλη συζήτηση που έχει ξεσπάσει μετά και τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ για την εμπλοκή του στενού σας συμβούλου, του κ. Δημητριάδη στην υπόθεση Φλώρου. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι είναι ο άνθρωπος ο οποίος έφτιαξε τις περίφημες off-shore, που κατέληξε και ένα μέρος των χρημάτων, όπως φαίνεται από τον ΕΝΦΙΑ, τον τότε ΕΝΦΙΑ.

Κ. Μητσοτάκης:
Ο κ. Δημητριάδης είναι αυτός που με την κατάθεσή του βοήθησε να φυλακιστεί ο κ. Φλώρος.  Αυτό πιστεύω τα λέει όλα. Τα υπόλοιπα θα τα λύσει ο κ. Δημητριάδης με τον κ. Βαξεβάνη στη Δικαιοσύνη.

Δημοσιογράφος:
Θα πάει αυτή η υπόθεση στη Δικαιοσύνη, είναι φανερό. Θέλω να προσθέσω κ. Πρόεδρε, για να το κλείσουμε όλο αυτό, ότι και δεκάδες δημοσιογράφοι πέραν του κ. Βαξεβάνη έχουν συλληφθεί κατά καιρούς με αυτόν το νόμο από μηνύσεις πολιτικών στελεχών. Όχι από το δικό σας κόμμα μόνον, από όλα τα κόμματα και ίσως είναι καλό να μπει ένα τέλος στο πόσο εύκολα μπορεί κανείς να στείλει κάποιον στη φυλακή ή το αυτόφωρο.

Κ. Μητσοτάκης:
Θα ήταν, ξέρετε, πολύ καλό να μπει ένα τέλος, συνολικά, σε αυτή την ακατάσχετη επιχείρηση λασπολόγησης πολιτικών αντιπάλων.

Δημοσιογράφος:
Και αυτό, βεβαίως, από όλες τις πλευρές.

Κ. Μητσοτάκης:
Γιατί αυτό το οποίο βλέπουμε σήμερα, όμως, είναι μια πολύ συνήθης στρατηγική. Είναι μια στρατηγική η οποία έχει βασικό σκοπό να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τα μεγάλα προβλήματα και από τις ανεπάρκειες αυτής της Κυβέρνησης.

Και αυτή η στρατηγική η οποία έχει εκτελεστικό βραχίονα τον συγκεκριμένο εκδότη, είναι μια στρατηγική η οποία εκπορεύεται μέσα από το Μέγαρο Μαξίμου. Το έχω πει στον κ. Τσίπρα κατάμουτρα στη Βουλή, το επαναλαμβάνω και σήμερα: Τσίπρας και Βαξεβάνης είναι ένα και το αυτό, είναι το ίδιο πράγμα.

Δημοσιογράφος:
Έχει απαντήσει πολλές φορές ο κ. Βαξεβάνης και θέλω να το κλείσουμε αυτό το ζήτημα κ. Πρόεδρε εδώ αν μου επιτρέπετε και να έρθουμε στο θέμα της οικονομίας: Έχουμε τη ΔΕΘ μπροστά μας. Διαβάζω, όχι τις εξαγγελίες, γιατί δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί, τα σχέδια εξαγγελιών των δύο κομμάτων. Πρέπει να σας πω ότι βλέπω πάρα πολλές ομοιότητες, σαν να είναι ένα πρόγραμμα που πάνω-κάτω έχει ένα κοινό καλάθι κ. Πρόεδρε: ο κατώτατος μισθός, αυξήσεις από ένα σημείο και μετά όπου μπορούν να δοθούν, φοροελαφρύνσεις, μειώσεις εισφορών.  Με το ίδιο καλάθι πάτε με τον κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ;

Κ. Μητσοτάκης:
Ξέρετε κ. Σρόιτερ, θα είναι η τρίτη φορά που πηγαίνω στη ΔΕΘ.  Σε αντίθεση με τον Πρωθυπουργό για τον οποίο η ΔΕΘ είναι ένας τόπος ταυτισμένος με μία ακατάσχετη παροχολογία, όλοι ξέρουμε τι έγινε μετά το 2014 και πόσο ακριβά πλήρωσε η χώρα αυτή την πρακτική του κ. Τσίπρα.
        
Η Νέα Δημοκρατία, εδώ και δύο χρόνια, έχει εξαγγείλει ένα πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα μείωσης φόρων, περιστολής κρατικών δαπανών και προσέλκυσης επενδύσεων.  Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο το πιστεύουμε γιατί πιστεύουμε στη δύναμη της ιδιωτικής οικονομίας και στην ανάγκη να μειώσουμε τη φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση προκειμένου να δημιουργήσουμε πλούτο και να ανταμείψουμε την εργασία και τον κόπο των Ελλήνων. Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο είναι πολύ κοντά στον δικό μας ιδεολογικό πυρήνα, τον φιλελεύθερο ιδεολογικό πυρήνα.

Αν ο κ. Τσίπρας επιλέξει να πάει στη ΔΕΘ και να αντιγράψει κάποιες από αυτές τις εξαγγελίες, μπορώ από τώρα να στείλω στο γραφείο του τις δύο τελευταίες ομιλίες που για να πάρει και κάποιες ιδέες. Αλλά ό,τι και να πει ο κύριος Τσίπρας…

Δημοσιογράφος:
Το ακούτε φαντάζομαι, δεν σας το λέω εγώ πρώτη φορά.

Κ. Μητσοτάκης:
Το ερώτημα είναι αν τον ακούει η ελληνική κοινωνία. Πιστεύει οποιοσδήποτε σήμερα ότι ο κ. Τσίπρας προτίθεται να εφαρμόσει έστω και ένα μικρό ποσοστό από αυτά τα οποία λέει; Κοιτάξτε, ο κ. Τσίπρας ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη όταν ήξερε ότι θα γίνει Πρωθυπουργός και έταξε ένα πρόγραμμα παροχών 12 δισ. ευρώ. Τώρα που ξέρει ότι χάνει, πιστεύετε ότι θα δείξει οποιαδήποτε αυτοσυγκράτηση να υποσχεθεί και πάλι πράγματα τα οποία δεν έχει καμία δυνατότητα να κάνει; Αλλά ο κ. Τσίπρας ούτε ξέρει, ούτε μπορεί, ούτε έχει πρόθεση να υλοποιήσει ένα πραγματικά φιλελεύθερο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

Δημοσιογράφος:
Εσείς θα δείξετε αυτοσυγκράτηση; Γιατί το λέω αυτό; Το λέω αυτό γιατί και στο δικό σας πρόγραμμα υπάρχουν κάποια κενά τα οποία, αν θέλετε, να τα συζητήσουμε και τώρα. Για παράδειγμα, έχετε προαναγγείλει την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου. Δεν μας έχετε πει τι θα φέρετε στη θέση του νόμου Κατρούγκαλου. Πού θα φτάσουν οι συντάξεις με τον νέο νόμο που εσείς θα φέρετε, για παράδειγμα; Τι εισφορές θα έχουμε; Δεν μας έχετε δώσει κάποια στοιχεία για αυτό. Θα το πείτε στη ΔΕΘ; Μπορείτε να μας πείτε σήμερα δύο λόγια;

Κ. Μητσοτάκης:
Θα σας πω τώρα. Καταρχάς έχω μιλήσει για την ανάγκη να έχουμε ένα καινούργιο ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων. Αυτό μπορεί να ακούγεται σχετικά περίπλοκο για τους τηλεθεατές μας, να το εξηγήσω με απλά λόγια.

Ποιο είναι το πρόβλημα, το βασικό πρόβλημα του νόμου Κατρούγκαλου πέραν των μειώσεων των συντάξεων και του επανυπολογισμού; Είναι ένα σύστημα το οποίο τελικά τιμωρεί την εργασία και είναι πάρα πολύ άδικο, κυρίως για αυτούς οι οποίοι δουλεύουν περισσότερα χρόνια. Θα αλλάξουμε, λοιπόν, την ανταποδοτικότητα του συστήματος: εάν δουλεύεις περισσότερο θα παίρνεις περισσότερα πίσω. Αν δουλεύεις λιγότερο θα παίρνεις λιγότερα πίσω. Είναι δίκαιο αυτό, και πιστεύω ότι είναι μία βασική στρέβλωση στον ίδιο τον νόμο Κατρούγκαλου. Θα θεσμοθετήσουμε αυτό το οποίο αποκαλούμε κεφαλαιοποιητικό δεύτερο κανόνα. Να το εξηγήσω πάλι με απλά λόγια: Επικουρική σύνταξη. Για όλους τους νέους οι οποίοι μπαίνουν τώρα στο σύστημα, ένας ιδιωτικός αποταμιευτικός κουμπαράς τον οποίον δεν θα το διαχειρίζεται υποχρεωτικά το κράτος θα λειτουργεί καλύτερα. Θα μπορούν να τον  διαχειρίζονται και οι ιδιωτικές εταιρείες, πάντα με την εποπτεία του κράτους και με αυστηρούς κανόνες, ώστε ο νέος ο οποίος σήμερα μας ακούει και ο οποίος δεν πιστεύει πραγματικά, κ. Σρόιτερ, ότι δεν θα πάρει σύνταξη, να γνωρίζει τουλάχιστον ότι, ως προς το κομμάτι της επικουρικής σύνταξης, έχει ένα δικό του ατομικό κουμπαρά, τον βλέπει κάθε μήνα, τον βλέπει να τοκίζεται και γνωρίζει ότι αυτά τα χρήματα είναι δικά του.

Δημοσιογράφος:
Πριν πάτε στο τρίτο, μία διευκρίνιση σε αυτό γιατί φαντάζομαι ότι ενδιαφέρει πολύ τον κόσμο που το ακούει. Δηλαδή κάποιος θα μπορεί να παίρνει την επικουρική του σύνταξη μέσα από μία συμφωνία με έναν ιδιωτικό ασφαλιστικό φορέα.

Κ. Μητσοτάκης:
Βεβαίως.

Δημοσιογράφος:
Όχι απαραίτητα με ένα ταμείο δημόσιο. Για παράδειγμα, με την τάδε ή με την τάδε εταιρεία.

Κ. Μητσοτάκης:
Με το ίδιο υποχρεωτικό ύψος 7%, δεν εισηγούμαστε μείωση στις επικουρικές αλλά με δυνατότητα ευελιξίας και επιλογής. Πλήρως ατομικός κουμπαράς ώστε να ξέρει ο νέος 19 ετών, ο οποίος μπαίνει σήμερα στην αγορά εργασίας, ότι κάποια στιγμή θα έχει μία αποταμίευση η οποία θα συμπληρώσει την κύρια σύνταξή του η οποία θα υπολογιστεί ανάλογα με τις κύριες εισφορές του.

Τρίτο σημείο το οποίο  χρειάζεται αλλαγή είναι το ύψος των εισφορών. Όλοι αναγνωρίζουμε σήμερα, εντός και εκτός Ελλάδος, ότι  οι υπερβολικά  υψηλές εισφορές οδηγούν τελικά στην εισφοροδιαφυγή και υπονομεύουν την βιωσιμότητα των ταμείων. Κανείς δεν θα σας πει το αντίθετο. Το δικό μου σχέδιο, λοιπόν, είναι να μπορέσουμε να μειώσουμε εντός μίας τετραετίας τις κύριες εισφορές για όλους ελεύθερους επαγγελματίες και μισθωτούς από το 20% στο 15%. Αυτός είναι ο στόχος, και πιστεύω ότι με τη αναπτυξιακή δυναμική που θα έχει η οικονομία και με το συνολικότερο πρόγραμμα εξοικονόμησης δαπανών το οποίο θα δρομολογήσουμε, αλλά και με μία ανακατανομή στις προτεραιότητες του όποιου υπερπλεονάσματος, ότι αυτό το στόχο μπορούμε να τον πετύχουμε. Άρα μείωση των κύριων εισφορών για όλους από το 20% έως το 15%.

Δημοσιογράφος:
Σε βάθος 4ετίας.

Κ. Μητσοτάκης:
Σε βάθος 4ετίας με μία πιο επιθετική μείωση τα πρώτα χρόνια για να μπορέσει επιτέλους να χρησιμοποιηθεί αυτό το εργαλείο, για να πάρει μπροστά η οικονομία υπό, όμως, -και εδώ αυτό θέλω να το τονίσω μιας και είμαστε στην οικονομία- έναν βασικό όρο: τη διατήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας.

Γιατί το λέω αυτό; Κ. Σρόιτερ, θέλω να το πω δημόσια και θέλω να το ακούσουν με προσοχή οι Έλληνες πολίτες αυτό. Η χώρα σήμερα βρίσκεται σε επικίνδυνο σημείο. Δεν έχουμε ξεφύγει από τη μέγγενη της κρίσης. Τέλειωσε το τρίτο πρόγραμμα, δεν μας έβγαλε κανείς από κανένα πρόγραμμα. Tο πρόγραμμα ήταν τριετές, θα τελείωνε στις 20 Αυγούστου, το ξέραμε από το 2015. Ποιος ήταν ο σκοπός του προγράμματος; Να μπορέσει η χώρα να αποκαταστήσει πάλι τηνπρόσβαση στις αγορές. Η Ελλάδα, σήμερα, δεν έχει πρόσβαση στις αγορές. Με 4,5% επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου δεν μπορεί να δανειστεί από τις αγορές. Έχει πάρει όμως βαριά μνημονιακά μέτρα. Έχει, λοιπόν, όλα τα στραβά του μνημονίου, μέτρα για το 2019 και το 2020, αυστηρή λιτότητα για το μέλλον, αλλά δεν έχει πρόσβαση στις αγορές. Είναι τραγική η αποτυχία του κ. Τσίπρα και βαριά η προσωπική του ευθύνη που δεν αξιοποίησε το τρίτο πρόγραμμα για να κάνει αυτό που έκαναν όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να επαναφέρει την Ελλάδα σε τροχιά κανονικότητας. Δεν μπορεί η Πορτογαλία σήμερα να δανείζεται με κάτω του 2% η χώρα και φυσικά με αντίστοιχο κόστος δανεισμού και οι επιχειρήσεις, και η Ελλάδα να είναι στο 4,5%. Δεν εμπιστεύονται σήμερα οι ξένοι επενδυτές την Ελλάδα του κ. Τσίπρα και αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα, μία μεγάλη προσπάθεια που πρέπει να κάνει όλη η ελληνική κοινωνία για να ανακτήσουμε συνολικά την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας. Και αυτή είναι πρώτη προτεραιότητα φυσικά για την επόμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εφ' όσον μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός.

Δημοσιογράφος:
Κύριε Πρόεδρε, υπάρχει μία αντίφαση σε όλο αυτό το οποίο ακούω αυτή τη στιγμή; Τι εννοώ; Από τη μία μου περιγράφετε μία κατάσταση η οποία δεν είναι καλή στο μέτωπο της οικονομίας και λέτε ότι δεν έχουμε τη δυνατότητα αυτή τη στιγμή να βγούμε στις αγορές, άρα στην ουσία δεν έχουμε τη δυνατότητα να κινηθούμε μόνοι μας. Έχουμε την επιτήρηση στο βαθμό που την έχουμε. Από την άλλη, λέτε για παράδειγμα ότι μπορούμε να πάμε σε γενναίες μειώσεις φόρων εάν εσείς εκλεγείτε Πρωθυπουργός; Θα σας αφήσουν οι ξένοι να το κάνετε;

Κ. Μητσοτάκης:
Καταρχάς, οι μειώσεις φόρων είναι κοστολογημένες από την πρώτη ΔΕΘ. Και εξισορροπούνται από σημαντικές μειώσεις δαπανών: συγκράτηση του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων και εκχώρηση τμημάτων του ευρύτερου δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα μέσα από συμπράξεις, καθώς και μία συνολική προσπάθεια ενός συμμαζέματος των κρατικών δαπανών που και σήμερα που μιλάμε, κ. Σρόιτερ, δυστυχώς, ξεχειλώνουν. Εγώ λοιπόν ήμουν πάρα πολύ συγκεκριμένος και πάρα πολύ τεκμηριωμένος.

Δεύτερον, το μεγάλο στοίχημα για τη χώρα είναι η προσέλκυση επενδύσεων και η είσοδος σε μία διαφορετική αναπτυξιακή τροχιά. Με 1,5% και 2% δεν πάμε πουθενά ως χώρα. Η απόσταση με την Ευρώπη θα μεγαλώνει, δουλειές καλές δεν θα δημιουργούμε και η Ελλάδα θα μένει εγκλωβισμένη σε μία κατάσταση μίζερη και απαισιόδοξη.

Δημοσιογράφος:
Οπότε βεβαίως λέτε για περικοπή δαπανών. Kάθε φορά, όμως, που λέτε τη λέξη περικοπή δαπανών, κάθε φορά που λέτε συγκράτηση του δημοσίου τομέα...

Κ. Μητσοτάκης:
Μου λένε για απολύσεις.

Δημοσιογράφος:
Μιλάνε για απολύσεις. Και θέλω να μου πείτε…

Κ. Μητσοτάκης:
Δεν θα κάνουμε απολύσεις. Αλλά θα προσλαμβάνουμε έναν δημόσιο υπάλληλο για κάθε πέντε που θα φεύγουν, όχι έναν για κάθε έναν καινούργιο που θα προσλαμβάνεται. Και θα δώσουμε τέλος στη στρατιά των συμβασιούχων.

Δημοσιογράφος:
Θα λειτουργήσει ο δημόσιος τομέας έτσι κ. Πρόεδρε;  Υπάρχουν πάρα πολλές ελλείψεις σε πάρα πολλούς τομείς του δημοσίου, τις ξέρετε και εσείς.

Κ. Μητσοτάκης:
Ναι, αλλά πού γίνονται οι προσλήψεις σήμερα κύριε Σρόιτερ;  Γίνονται εκεί που πραγματικά έχουμε ανάγκη; Δεν μου λέτε, όταν σήμερα για εποχικό προσωπικό δασοπυρόσβεσης προσλαμβάνουμε ανθρώπους με κοινωνικά κριτήρια, ποιον εξυπηρετούμε τελικά;  Όταν θα στείλουμε αυτούς τους ανθρώπους -που επιχειρήθηκε- να τους στείλουν να καθαρίσουν δασικούς δρόμους, μπορέσαν να κάνουν τη δουλειά τους; Το δημόσιο πρέπει να προσλαμβάνει εκεί που έχει πραγματικά ανάγκη. Πρώτη προτεραιότητα, η υγεία. Δεύτερη προτεραιότητα για εμένα η στελέχωση των παιδικών σταθμών με μόνιμο προσωπικό. Τρίτη προτεραιότητα η παιδεία.  Με αυτή τη σειρά. Αλλά και στην παιδεία πρέπει, με μια προσεκτική άσκηση, να δούμε πραγματικά πόσους καθηγητές και δασκάλους χρειαζόμαστε και πού τους χρειαζόμαστε. Υπάρχουν τεράστια περιθώρια ανακατανομής του προσωπικού του δημοσίου μέσα από μία διαδικασία αξιολόγησης και κινητικότητας.

Εμείς λοιπόν δεν μιλάμε για ένα μεγάλο κράτος ούτε πιστεύουμε κατ΄ ανάγκην ότι το δημόσιο συμφέρον πρέπει να ταυτίζεται με το κρατικό. Είναι μια μεγάλη διαφορά φιλοσοφίας που έχουμε με την αριστερά του κ. Τσίπρα, αυτό το οποίο ο κ. Τσίπρας αποκαλεί Αριστερά. Μεταξύ μας δεν πρόκειται ούτε για Αριστερά ούτε για κεντροαριστερά, ένα σύστημα εξουσίας είναι αλλά αυτό είναι μια προσωπική, δική μου αξιολογική κρίση.

Αυτό το οποίο σίγουρα δεν θα κάνουμε είναι να ξαναχτίσουμε το πελατειακό κράτος με τους παλιούς όρους της μεταπολίτευσης. Ο κ. Τσίπρας σήμερα υιοθετεί τις χειρότερες πρακτικές της μεταπολίτευσης. Εγώ έχω κάνει την αυτοκριτική μου για το τι κάναμε λάθος ως Νέα Δημοκρατία και έχω πει ότι αυτά πρέπει να τα αφήσουμε στο παρελθόν. Ο κ. Τσίπρας που καταγγέλλει συνέχεια τη Νέα Δημοκρατία ως μέρος του παλιού, υιοθετεί τις χειρότερες συνήθειες του παλιού στη σημερινή του διακυβέρνηση.

Δημοσιογράφος:
Μια και μιλάτε για παλιό και νέο. Είχαμε ανασχηματισμό πρόσφατα και άκουσα την κριτική της Νέας Δημοκρατίας. Μιλάει για ένα σχήμα που θυμίζει παλιό, για πρόσωπα που έρχονται από το παρελθόν και πάει λέγοντας. Θέλω να ρωτήσω με αφορμή αυτό, εσείς με ποια πρόσωπα θα κυβερνήσετε κύριε Πρόεδρε;  Γιατί πρωτοκλασάτα στελέχη σας, άνθρωποι τους οποίους εμπιστεύεστε και ως Τομεάρχες, άνθρωποι που όλοι εμείς δημοσιογραφικά περιμένουμε να υπουργοποιηθούν, είναι άνθρωποι που έχουν δοκιμαστεί, άλλοι με μικρότερη επιτυχία, άλλη με μεγαλύτερη, πάντως είναι πρόσωπα τα οποία έχουν τη φθορά της εξουσίας επάνω τους. Θέλω να ρωτήσω: θα μας εκπλήξετε και δεν θα είναι αυτοί οι υπουργοί σας; Θα είναι κάποια νέα πρόσωπα, ίσως από τα αποθέματα του κόμματος σας;

Κ. Μητσοτάκης:
Καταρχάς, ένα σχόλιο για τον ανασχηματισμό. Νομίζω ότι πέρασε και δεν ακούμπησε. Ήταν ένας αδιάφορος ανασχηματισμός μιας απερχόμενης Κυβέρνησης. Οι τελευταίοι ανασχηματισμοί κυβερνήσεων που φεύγουν, κατά κανόνα αντιμετωπίζονται από την ελληνική κοινωνία με αδιαφορία. Εγώ έκανα δυο περιοδείες την προηγούμενη εβδομάδα, βρέθηκα στα Γρεβενά, στην Κόρινθο και κανείς δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον για τον ανασχηματισμό διότι δεν προσέφερε τίποτα καινούργιο. Αυτό που είναι νομίζω ότι είναι πολύ ενοχλητικό λειτουργικά και αισθητικά είναι αυτή η εικόνα των τεράστιων υπουργικών σχημάτων όπου ο καθένας παίρνει μια καρέκλα μόνο και μόνο για να κρατηθούν κάποιες κομματικές ισορροπίες. Πολλοί έχουν πει, κ. Σρόιτερ, ότι δεν θα το κάνουν αυτό και το κάνουν. Εγώ ζητώ από τους Έλληνες πολίτες σε αυτό να με εμπιστευθούν.

Δημοσιογράφος:
Πείτε μας λοιπόν για τον δικός σας σχηματισμό.

Κ. Μητσοτάκης:
Θα έχω μικρότερο υπουργικό σχήμα, δεν θα υπάρχουν αναπληρωτές υπουργοί. Δεν έχουν κανέναν λόγο ύπαρξης.

Δημοσιογράφος:
Σε κανένα Υπουργείο;

Κ. Μητσοτάκης:
Σε κανένα Υπουργείο. Δεν έχουν λόγο ύπαρξης οι αναπληρωτές υπουργοί. Ξέρετε, είναι πολύ παράξενο το σχήμα του υπουργού αναπληρωτή διότι ο Υπουργός αναπληρωτής αναφέρεται απευθείας στον Πρωθυπουργό αλλά δεν αναφέρεται στον πολιτικό του προϊστάμενο. Θα υπάρχουν υπουργοί και θα υπάρχουν υπουργεία με κανέναν υφυπουργό, με έναν υφυπουργό ή με δύο υφυπουργούς.  Ένα λειτουργικό και σφιχτό σχήμα με συγχωνεύσεις υπουργείων. Όταν θα έρθει η ώρα θα ανακοινώσω συγκεκριμένα τη σύνθεση.

Δημοσιογράφος:
Πόσες φορές κύριε Πρόεδρε στη ζωή μου έχω ακούσει αυτό το μικρό και ευέλικτο λειτουργικό σχήμα;

Κ. Μητσοτάκης:
Για αυτό λέω, μην το ξαναπώ πολύ.

Δημοσιογράφος:
Το κρατάω όμως.

Κ. Μητσοτάκης:
Θα ήθελα να πω το εξής: Θα υπάρχει μια κατηγορία, ξέρετε, συμπολιτών μας οι οποίοι θα μας ψηφίσουν τελικά μην έχοντας πολύ υψηλές προσδοκίες.  Το αναγνωρίζω αυτό απόλυτα, περπατάω στον κόσμο, ξέρω την καχυποψία η οποία υπάρχει. Θα ήθελα πραγματικά, μετά τις εκλογές, εφόσον μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός, αυτούς τους ανθρώπους να τους εκπλήξω ευχάριστα. Δεν σταματάει η άσκηση της διακυβέρνησης το βράδυ των εκλογών. Τότε αρχίζει.

Τα πρόσωπα τώρα: Προφανώς θέλω να κυβερνήσω με τη γενιά μου.  Και με μικρότερους από εμένα, το έχω πει επανειλημμένως και νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο το περιμένουν οι συμπολίτες μας. Άρα πρόσωπα με μεγάλη φθορά εξουσίας δεν πιστεύω ότι θα δείτε πολλά σε ένα υπουργικό σχήμα. Θα δείτε όμως και πρόσωπα τα οποία δεν ανήκουν στη Νέα Δημοκρατία. Ή τουλάχιστον δεν είναι ταυτισμένα με τον επίσημο κομματικό χώρο. Προέρχονται από την κοινωνία των πολιτών, από την επιχειρηματική κοινότητα, ενδεχομένως και από άλλους πολιτικούς χώρους.

Δημοσιογράφος:
Και τα οποία δεν θα είναι στα ψηφοδέλτιά σας;

Κ. Μητσοτάκης:
Και τα οποία δεν θα είναι στα ψηφοδέλτιά μας.

Δημοσιογράφος:
Θα είναι άνθρωποι δηλαδή της κοινωνίας που λέμε έξω από την πολιτική.

Κ. Μητσοτάκης:
Έξω από την πολιτική, της κοινωνίας ή έξω από το δικό μας πολιτικό χώρο.

Δημοσιογράφος:
Σε ποιους τομείς κύριε Πρόεδρε θα βάλετε τέτοιους ανθρώπους;

Κ. Μητσοτάκης:
Αφήστε με να κρατήσω και κάποιες εκπλήξεις. Αλλά το ζήτημα δεν είναι μόνο ξέρετε το υπουργικό Συμβούλιο, είναι συνολικά η στελέχωση της δημόσιας διοίκησης. Είναι οι γενικοί γραμματείς, είναι τα επιτελικά στελέχη τα οποία θα έρθουν και θα διοικήσουν εκείνες τις ΔΕΚΟ όπου το κράτος έχει δυνατότητα παρέμβασης διότι σε κάποιες δεν έχει δυνατότητα παρέμβασης.

Θέλω να κάνω όσο το δυνατόν πιο αξιοκρατικές επιλογές. Δεν έχω να εξαργυρώσω κ. Σρόιτερ κομματικά γραμμάτια.  Νομίζω αυτό το ξέρουν οι συμπολίτες μας καλά.  Και η εντολή την οποία θα ζητήσω από τον ελληνικό λαό, θα είναι μια εντολή να με εμπιστευθούν να κάνω τις καλύτερες δυνατές επιλογές για να έχω την όσο το δυνατόν πιο λειτουργική και αποτελεσματική Κυβέρνηση. Καλή η επικοινωνία και χρήσιμη αλλά τελικά μία Κυβέρνηση κρίνεται από την αποτελεσματικότητά της. Έχουμε κάνει μια σημαντική δουλειά προετοιμασίας, θα έχω την ευκαιρία να μιλήσω και στη ΔΕΘ, και από τώρα μέχρι τις εκλογές για το πόσο έτοιμοι είμαστε να δρομολογήσουμε τις σημαντικές παρεμβάσεις τις οποίες θέλουμε να δρομολογήσουμε γιατί δεν θα έχουμε πολύ χρόνο. Και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης και των ξένων αλλά και των Ελλήνων είναι σημαντική υπόθεση και πρέπει να γίνει πολύ σύντομα.  Αλλά είναι μια δουλειά που την κάνουμε με μεγάλη μεθοδικότητα και πιστεύω με ένα επίπεδο προετοιμασίας πολύ υψηλό.

Δημοσιογράφος:
Και εδώ, όπως είπατε, είναι οι πολίτες για να σας κρίνουν και στην πορεία.  Θέλω να πάμε στο θέμα των Σκοπίων. 30 Σεπτεμβρίου είναι το δημοψήφισμα στη γειτονική χώρα.        Οι δημοσκοπήσεις, με αυτές κινούμαστε, δείχνουν ότι το “ναι” θα επικρατήσει αν δεν αλλάξει κάτι. Θέλω να ρωτήσω τι σημαίνει δεν ψηφίζω την επικύρωση της συμφωνίας αλλά ταυτόχρονα σέβομαι τις δεσμεύσεις της χώρας. Αυτή τη συμφωνία δεν θα τη φέρετε προς επικύρωση αλλά θα σεβαστείτε και θα τηρήσετε αυτά τα οποία προβλέπει;  Πώς θα κινηθείτε εάν είστε Πρωθυπουργός;

Κ. Μητσοτάκης:
Καταρχάς να πούμε, για άλλη μια φορά, γιατί κατά την άποψή μας η συμφωνία αυτή είναι προβληματική.  Νομίζω, ότι απεκαλύφθη ξεκάθαρα και με το τηλεγράφημα αυτό από το 2008 το οποίο ξαναβγήκε. Δεν είναι η πρώτη φορά που βγαίνει στη δημοσιότητα. Ποια ήταν η μόνιμη διεκδίκηση των Σκοπίων, πιο σημαντική ακόμα και από το όνομα;  Η “μακεδονική” γλώσσα και η “μακεδονική” ταυτότητα. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από το τηλεγράφημα αυτό ότι αποτελούσε τον τελικό στόχο όλων των σκοπιανών κυβερνήσεων στο παρελθόν.  Εμείς το δώσαμε αυτό. Το δώσαμε χωρίς ουσιαστικά να πάρουμε κάτι σε αντάλλαγμα. Και αυτό είναι βαθιά προβληματικό διότι έρχεται και κουμπώνει με όλο τον σκοπιανό αλυτρωτισμό ο οποίος δεν είχε ποτέ ουσιαστικές αναφορές σε αυτά περί Μεγάλου Αλεξάνδρου. Αυτά ήταν σαχλαμάρες τα οποία ειπώθηκαν σε μια εποχή -πιστεύω- μόνο και μόνο για να προβοκάρουν την Ελλάδα. Ο σκοπιανός αλυτρωτισμός και η “μεγάλη Μακεδονία” είναι δημιούργημα των αρχών του 20ου αιώνα και πάνω σε αυτό όπως βλέπετε κουμπώνει και όλη η προπαγάνδα σήμερα του κ. Ζάεφ.

Δημοσιογράφος:
Τι θα μεταπράξετε;

Κ. Μητσοτάκης:
Θα σας το πω ξεκάθαρα. Θέλω να ρωτήσω τους συμπολίτες μας -όχι μόνο στη Μακεδονία- πως αισθάνονται όταν ακούνε τον κ. Ζάεφ και τον κ. Ντιμιτρόφ να λένε ότι: “Εγώ είμαι “μακεδόνας” και μιλώ τη “μακεδονική” γλώσσα” και να μην απαντάει κανείς. Εμείς, λοιπόν, δεν θα κυρώσουμε τη συμφωνία.  Δεν θα την κυρώσουμε ούτε τώρα ούτε στην επόμενη Βουλή εάν συμφωνία δεν έχει κυρωθεί σε αυτή τη Βουλή.

Δημοσιογράφος:
Ταυτόχρονα λέτε ότι σέβεστε τις δεσμεύσεις της χώρας. Να ρωτήσω κάτι και αν κάνω λάθος μου το λέτε. Εγώ καταλαβαίνω και μιλώντας και με ένα-δυο στελέχη σας ότι μια Κυβέρνηση δική σας από τη μια δεν θα κυρώσει τη συμφωνία, αλλά από την άλλη ίσως να μην βάλει εμπόδια για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.             Από τη μια δεν θα κυρώσει τη συμφωνία, αλλά από την άλλη ίσως δεν θα βάλει εμπόδια για την ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.  Αυτό θα συμβεί;

Κ. Μητσοτάκης:
Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα χαρτιά που έχουμε στη διάθεσή μας για να αλλάξουμε πτυχές της συμφωνίας που είναι προβληματικές. Αυτό σημαίνει ότι αν μεν η συμφωνία έχει κυρωθεί τα περιθώρια ελιγμών είναι περιορισμένα. Είμαι έντιμος και το εξηγώ στους πολίτες: Εάν η συμφωνία δεν κυρωθεί -για οποιοδήποτε λόγο- τότε δεν υπάρχει συμφωνία.  Τα πράγματα είναι πολύ απλά.

Δημοσιογράφος:
Και άρα δεν επιτρέπουμε στα Σκόπια να μπουν στο ΝΑΤΟ, να μπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κ. Μητσοτάκης:
Σε κάθε περίπτωση το πρόβλημα του ΝΑΤΟ -αντίθετα με την Ευρωπαϊκή Ένωση που είναι μια πολύ αργή διαδικασία- είναι ότι αφέτης έχει ήδη “πυροβολήσει” την έναρξη αυτής της διαδικασίας. Πάντως η δική μας θέση είναι απολύτως ξεκάθαρη. Και βέβαια αυτοί οι οποίοι θα πρέπει να είναι υπόλογοι είναι αυτοί οι οποίοι έφεραν τη συμφωνία. Εμείς κάναμε ότι περνούσε από το χέρι μας. Κάναμε πρόταση μομφής και βέβαια η τραγική υποκρισία του έτερου κυβερνητικού εταίρου ο οποίος από τη μια λέει ότι δεν ψηφίζει και θα ρίξει την Κυβέρνηση και από την άλλη στρογγυλοκάθεται στην καρέκλα του και απλά κερδίζει χρόνο με την καλή ελπίδα ότι η συμφωνία τελικά δεν θα περάσει στο δημοψήφισμα των Σκοπίων.

Δημοσιογράφος:
Να κλείσουμε κ. Πρόεδρε με το θέμα της Παιδείας. Ένα πολύ μεγάλο θέμα και θέμα των ημερών καθώς ανακοινώθηκε το νέο εκπαιδευτικό σύστημα από τον κ. Γαβρόγλου. Ένα από τα σημαντικά σημεία του νέου συστήματος είναι η εισαγωγή, σε μια σειρά από πανεπιστημιακές σχολές χωρίς εξετάσεις. Θέλω να ρωτήσω αν αυτό είναι κάτι το οποίο σας βρίσκει σύμφωνο ή αν έχετε ένα τελείως άλλο μοντέλο στο μυαλό σας.

Κ. Μητσοτάκης:
Μιλάμε κ. Σρόϊτερ για μια πρωτοφανή ανευθυνότητα στα ζητήματα αυτά. Προκαλεί αναστάτωση και αβεβαιότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες και κυρίως στα νέα παιδιά τα οποία και σήμερα ακόμα δεν γνωρίζουν με ποιο σύστημα θα εξεταστούν.        

Θυμίζω άλλα έλεγε ο κ. Τσίπρας πριν από 1,5 χρόνο, άλλα είπε ο κ. Γαβρόγλου πέρυσι και άλλα λέει σήμερα. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα, όταν παίζουμε με το μέλλον των παιδιών μας.            Οι πανελλαδικές εξετάσεις έχουν προβλήματα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό. Αν μη τι άλλο όμως είναι ένα σύστημα που κανείς δεν αμφισβητεί.  Και σίγουρα, παρά τις δυσκολίες και παρά τα προβλήματα στο Λύκειο, επιβραβεύουν αυτόν που δουλεύει σκληρά. Αυτό είναι δεδομένο. Το σύστημα το οποίο προτείνει ο κ. Γαβρόγλου για πρώτη φορά αμφισβητεί το αδιάβλητο των εξετάσεων. Υπάρχουν ζητήματα στη συμμετοχή του βαθμού, πόσω μάλλον όταν τα θέματα δεν θα μπαίνουν από μια τράπεζα θεμάτων. Και αυτός ο διαχωρισμός των Πανεπιστημίων, σε καλά και σκάρτα ή καλά τμήματα και σκάρτα, εγώ δεν το καταλαβαίνω, κ. Σρόιτερ. Τι σημαίνει δηλαδή; Καλοί μαθητές μπαίνουν με εξετάσεις και οι κακοί τους πετάμε σε ένα τμήμα που τους λέμε από τώρα ότι είναι σκάρτο; Αν ένα τμήμα είναι χαμηλής ζήτησης, μήπως δεν έχει λόγο ύπαρξης καθόλου; Μήπως κοροϊδεύουμε σήμερα τα παιδιά μας και τους λέμε θα μπείτε ελεύθερα σε ένα τμήμα το οποίο επί της ουσίας είναι για τα αζήτητα μόνο και μόνο για να πάρετε ένα πτυχίο, να σας χαϊδέψουμε τα αυτιά και να πούμε ότι μετά έχετε πάρει ένα πτυχίο Πανεπιστημίου;

Αντί να ασχοληθούμε σήμερα σοβαρά με το πως θα χτίσουμε μια επαγγελματική και τεχνική εκπαίδευση στη χώρα -που είναι η πρώτη προτεραιότητα για εμένα στα ζητήματα της γέφυρας του Λυκείου για την αγορά οικονομία- για το πως τα Πανεπιστήμια μας θα γίνουν ανταγωνιστικά και θα υπάρχει η σύνδεση μεταξύ της εκπαίδευσης και της αγοράς εργασίας, πάμε και κάνουμε τέτοια τερτίπια. Ζητώ και τώρα και δημόσια -και ελπίζω να συνταχθούν και άλλα Κόμματα σε αυτή μου την έκκληση- να αποσυρθεί αυτό το νομοσχέδιο. Και λέω ξεκάθαρα ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα αλλάξει το σύστημα εισαγωγής για τουλάχιστον 2 χρόνια, μέχρι που να διορθώσει άλλες πτυχές του συστήματος που αφορούν τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια, για να μπορούμε να ξαναδούμε στη συνέχεια το σύστημα εισαγωγής. Για να γνωρίζουν επιτέλους οι νέοι μας, οι 16άρηδες, 17άρηδες με ποιο σύστημα θα εξεταστούν. Αλλά αυτό το απίστευτο “ράβε ξήλωνε” και αυτή η ισοπέδωση προς τα κάτω σε όλα, αδικεί την Παιδεία μας, αδικεί τα νέα παιδιά και βγάζει στην επιφάνεια όλες τις εμμονές μιας Κυβέρνησης που βγάζει, αν θέλετε, τα όποια παλαιο-αριστερά αντανακλαστικά της στην Παιδεία.

Δημοσιογράφος:
Η αλήθεια είναι ότι κάθε Υπουργός Παιδείας φέρνει και ένα νέο σύστημα και οι μαθητές τα τελευταία χρόνια έχουν τρελαθεί κύριε Πρόεδρε. Και δεν μιλάω για αυτή την Κυβέρνηση, μιλάω για όσο θυμάμαι.

Κ. Μητσοτάκης:
Τρεις Υπουργοί Παιδείας σε αυτή την Κυβέρνηση. Και αυτό από μόνο του είναι πολύ παράξενο.  Ήθελα πραγματικά να φτάσουμε στο σημείο ο Υπουργός Παιδείας της επόμενης Κυβέρνησης να είναι Υπουργός Παιδείας για μια τετραετία. Για να μπορεί να έχει πραγματικά μια συνέχεια. Διότι οι παρεμβάσεις στην Παιδεία πρέπει να έχουν βάθος, χρόνο και συνέχεια. Η Νέα Δημοκρατία, λοιπόν, δε θα αλλάξει το εξεταστικό σύστημα. Είναι πολύ καλύτερο να παραμείνουμε στο σύστημα αυτό το οποίο έχουμε για τουλάχιστον 2 χρόνια, να έχουμε μια σταθερότητα και μετά ξεκινώντας από τα παιδιά της Γ’ Γυμνασίου, για να έχουν αρκετό χρόνο, να χτίσουμε ένα καινούριο σύστημα το οποίο θα στηρίζεται και σε μια διαφορετική αντίληψη του πως θέλουμε το Λύκειο.

Δημοσιογράφος:
Μάλιστα. Άρα, λοιπόν, εάν είστε εσείς Πρωθυπουργός θα κάνετε μια πολύ καλή επιλογή για να κρατήσετε έναν Υπουργό 4 χρόνια, όπως δεσμευθήκατε τώρα. Σας το εύχομαι.

Εύχομαι, επίσης, ένα πολύ καλό Φθινόπωρο και καλή δύναμη γιατί και εσείς και ο Πρωθυπουργός έχουν πολύ δουλειά μπροστά τους.

Κ. Μητσοτάκης:
Να είστε καλά. Και εγώ να ευχηθώ να έχουμε ένα καλό Φθινόπωρο, μια καλή επάνοδο, κυρίως στα παιδιά στα σχολεία. Και εύχομαι πραγματικά, δεν έχω πολλές ελπίδες, εύχομαι καθώς πηγαίνουμε προς την προεκλογική περίοδο -με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα γίνουν εκλογές το 2019, εγώ θα ευχόμουν να γίνουν και νωρίτερα- να μιλήσουμε για το μέλλον. Εμείς ξεκινήσαμε στη ΔΕΘ, μιας και είμαστε σε κλίμα ΔΕΘ, με το πρώτο μας σύνθημα “Συμφωνία Αλήθειας”. Πέρυσι, “Αξίζουμε καλύτερα”. Η Ελλάδα πρέπει επιτέλους να πάει μπροστά και οι Έλληνες να αισθάνονται ασφάλεια για το μέλλον τους. Αυτό είναι το πραγματικό διακείμενο. Και όταν μιλάω για ασφάλεια δεν μιλάω μόνο για ασφάλεια στη γειτονιά τους. Και αυτό που γίνεται με την Παιδεία ανασφάλεια είναι. Και αυτό που γίνεται με την Υγεία -μου είπε κάποιος φίλος, συνάδελφος σας, τώρα που ήμουν στη Βουλή, ότι δεν μπορούσε πάλι να βρει κρεβάτι εντατικής- και αυτό ανασφάλεια είναι. Ζούμε σε ανασφάλεια. Άρα ασφαλές μέλλον για όλους τους Έλληνες, όχι μόνο στις γειτονιές τους, στην προβλεψιμότητα της ζωής τους.

Δημοσιογράφος:
Κ. Πρόεδρε, ευχαριστώ πολύ για την παρουσία σας. Ευχαριστώ να είστε καλά.

Κ. Μητσοτάκης:
Εγώ σας ευχαριστώ.

«Τούρκοι αλιείς ανενόχλητοι λυμαίνονται τις ελληνικές θάλασσες, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι ουδέποτε ετέθη θέμα σύλληψής του ακόμη κι όταν από τα πλωτά του Λιμενικού Σώματος καταλήφθηκαν εν τω πράττεσθαι να αλιεύουν εντός των χωρικών μας υδάτων» αναφέρεται στο εξώδικο 36 ψαράδων...


Εξώδικο προς την κυβέρνηση στέλνουν Έλληνες ψαράδες καταγγέλλοντας την προκλητική συμπεριφορά των Τούρκων αλιέων και τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν σχεδόν κάθε μέρα βγαίνοντας να ψαρέψουν στις ελληνικές θάλασσες.

«Τούρκοι αλιείς ανενόχλητοι λυμαίνονται τις ελληνικές θάλασσες, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι ουδέποτε ετέθη θέμα σύλληψής του ακόμη κι όταν από τα πλωτά του Λιμενικού Σώματος καταλήφθηκαν εν τω πράττεσθαι να αλιεύουν εντός των χωρικών μας υδάτων, κατά παράβαση του άρθρου 401 του Ποινικού Κώδικα», καταγγέλλουν με εξώδικη διαμαρτυρία τους προς την κυβέρνηση τριάντα έξι Έλληνες αλιείς, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή».

Καλούν όλους τους αρμόδιους φορείς να παρέμβουν αποτελεσματικά και να επιλύσουν το συγκεκριμένο θέμα, καθώς όπως αναφέρουν, «θεωρούμε πλέον, ως κάτοικοι, της παραμεθορίου ότι βρισκόμαστε ενώπιον ενός άνισου ακήρυχτου πολέμου με αντιπάλους τους Τούρκους αλιείς και τα τουρκικά περιπολικά σκάφη, τα οποία συνεπικουρούν στην παράνομη και λαθραία αλιεία».

Επιπλέον ζητούν, «να παρέμβει άμεσα ο αρμόδιος εισαγγελέας και να τύχει εφαρμογής το άρθρο 401 του Ποινικού Κώδικα», που προβλέπει συλλήψεις και πρόστιμα.

Όπως καταγγέλλουν στις επαναλαμβανόμενες οχλήσεις τους προς τα αρμόδια όργανα του υπουργείου Ναυτιλίας η απάντηση που έχουν λάβει είναι «ότι, δυστυχώς, δεν μπορούν να κάνουν τίποτα, λόγω του φόβου κλιμάκωσης της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Μάλιστα, ψαράδες από την περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου καταγγέλλουν, επίσης, ότι συχνά απειλούνται από τα τουρκικά σκάφη με εμβολισμό ή και βύθιση από τα απόνερα που δημιουργούν.

Αναφέρουν ότι «η Τουρκία με τη χρήση μεγάλου αριθμού αλιευτικών πλοίων που πλέουν σε όλες τις θάλασσιες περιοχές του Αιγαίου και του Θρακικού Πελάγους έχει αρχίσει να «καταλαμβάνει χώρο» με «ειρηνικά μέσα» προσπαθώντας να αποκτήσει έρεισμα ή ενός είδους «χρησικτησίας» θαλάσσιων περιοχών φθάνοντας πλέον εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων».

Με το Υπουργείο Παιδείας να έχει ανακοινώσεις 16.320 προσλήψεις αναπληρωτών, αρκετοί σύλλογοι εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οργανώνουν συσκέψεις, παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις με στόχο την επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν... Η ΟΛΜΕ στη ΔΕΘ


Το Δ.Σ της ΟΛΜΕ ανακοίνωσε ότι «πραγματοποιεί σύσκεψη των Προέδρων των ΕΛΜΕ και των αιρετών του κλάδου στα Υπηρεσιακά Συμβούλια (Περιφέρειες Ανατολικής, Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Θράκης,Θεσσαλίας, Ηπείρου και Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας) προκειμένου να αποτυπωθεί η ακριβής εκπαιδευτική πραγματικότητα στις περιοχές αυτές ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 08 Σεπτεμβρίου 2018 στη Θεσσαλονίκη (Hotel Queen Olga, Λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας 44, τηλ.:+30 2310 824621) στις 10:30 π.μ. Με δεδομένη την απογευματινή κινητοποίηση η Σύσκεψη θα ξεκινήσει αυστηρά στις 10:30 π.μ.

Προκειμένου η συνάντηση να είναι εποικοδομητική παρακαλούμε, να μας απαντήσετε (εγγράφως, email:olme@otenet.gr) στα παρακάτω ερωτήματα:

- Ποια είναι τα κενά σε εκπαιδευτικούς ανά κλάδο και ειδικότητα.
- Πόσα τμήματα έχουν συγκροτηθεί με περισσότερους από 28 μαθητές.
- Ποια σχολικά εγχειρίδια δεν έχουν έρθει στα σχολεία.
- Πόσα σχολεία επηρεάζονται από την αναμοριοδότηση των σχολικών μονάδων στη συγκρότηση τμημάτων (τομείς και ειδικότητες στα ΕΠΑΛ, μαθήματα Επιλογής και Προσανατολισμού στα Γενικά Λύκεια).
- Πόσα ολιγομελή τμήματα στις ομάδες προσανατολισμού στα ΓΕΛ και στους τομείς και τις ειδικότητες στα ΕΠΑΛ δε συγκροτήθηκαν.
Με την τελευταία αναμοριοδότηση πόσα σχολεία αναβαθμίστηκαν και πόσα υποβαθμίστηκαν.
Ειδικά θέματα που απασχολούν την ΕΛΜΕ σας.
Τρέχοντα θέματα της εκπαίδευσης».

Στο Μαρούσι


Το Δ. Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π. Ε. Αμαρουσίου ανακοίνωσε ότι «θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στην έδρα της Δ/νσης Π. Ε. Β΄ Αθήνας (Ανάφης & Αγ. Αποστόλων – Ηράκλειο Αττικής) την Πέμπτη 6 – 9 – 2018 στις 14:00 για να θέσει υπόψη της διοίκησης της Διεύθυνσης Π. Ε. Β΄ Αθήνας μια σειρά από προβλήματα και διεκδικήσεις του κλάδου και της Δημόσιας Εκπα’ιδευσης ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς (2018 – 2019) όπως: κενά – ελλείψεις εκπαιδευτικών (μαζικοί μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών & προσλήψεις αναπληρωτών – εργασιακά δικαιώματα αναπληρωτών εκπαιδευτικών κ.λπ.), προβλήματα λειτουργίας των Δημοτικών Σχολείων & Νηπιαγωγείων της Β΄ Δ/νσης Π. Ε. Αθήνας, έγκαιρη και πλήρης κάλυψη όλων των κενών (όλων των ειδικοτήτων) σε εκπαιδευτικό προσωπικό στα Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία της περιοχής ευθύνης του σωματείου μας, καθώς και έγκαιρη και ορθή πραγματοποίηση των υπηρεσιακών μεταβολών που εκκρεμούν (λειτουργικές υπεραριθμίες, αποσπάσεις εντός ΠΥΣΠΕ, τοποθετήσεις αποσπασμένων εκπαιδευτικών, τοποθετήσεις αναπληρωτών κ.λπ.) ώστε να έχουμε ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς χωρίς κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό με βάση τις προτάσεις του οργανωμένου συνδικαλιστικού κινήματος των εκπαιδευτικών της Π. Ε., ενέργειες για την εφαρμογή της Δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής & εκπ/σης στην περιοχή της Β΄ Δ/νσης Π. Ε. Αθήνας».

Στην Αθήνα

 
Ήδη την Τρίτη 4/9 στις 5.30μμ στην Α’ Διεύθυνση (Δώρου 9, Ομόνοια), ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ο Αριστοτέλης» πραγματοποίησε κινητοποίηση με θέμα την κάλυψη των κενών, αλλά και του τρόπου υπολογισμού αυτών.

Στα Δωδεκάνησα


Ενόψει των επικείμενων προσλήψεων αναπληρωτών Γενικής και Ειδικής Αγωγής, το ΔΣ της Β ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου «καλεί τη ΔΔΕ Δωδεκανήσου να διευκολύνει τους αναπληρωτές που θα προσληφθούν στα Δωδεκάνησα, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να υποβάλουν ηλεκτρονικά τα απαραίτητα δικαιολογητικά και να αναλάβουν υπηρεσία απευθείας στις σχολικές μονάδες τοποθέτησής τους, χωρίς να είναι υποχρεωτικό να παρουσιαστούν πρώτα στην έδρα της ΔΔΕ στη Ρόδο.

Υπενθυμίζουμε ότι κάτι τέτοιο είχε γίνει και πέρυσι κατόπιν σχετικού αιτήματος της ΕΛΜΕ και δεν είχε υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα, απεναντίας η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων υποδέχτηκε με ανακούφιση τη ρύθμιση αυτή που τους απάλλασσε από σημαντική οικονομική επιβάρυνση και πρόσθετη ταλαιπωρία».

Σε Ικαρία & Φούρνους


O Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ικαρίας και Φούρνων, τονίζει σε ανακοίνωσή του πως: «Η αδιοριστία καταστρατηγεί τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών σε Ικαρία και Φούρνους. Κάλυψη όλων των κενών στην πρώτη φάση». Ακολούθως και μετά από αναλυτική παρουσίαση των κενών ανά σχολείο στην περιοχή ευθύνης του, ο σύλλογος αναφέρει ότι διεκδικεί:

- Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους! Άμεσο μόνιμο διορισμό όλων των συναδέλφων που έχουν δουλέψει τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση (πάνω από 25.000). Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να καλυφθούν οι ανάγκες των σχολείων.

- Πρόσληψη αναπληρωτών σε ΟΛΑ τα κενά σε μία φάση ώστε να είναι στα σχολεία την 1η Σεπτεμβρίου. Να δοθούν ΟΛΑ τα κενά στους προσληφθέντες αναπληρωτές πριν την τοποθέτησή τους με διαφανή και αντικειμενική διαδικασία.

- Σε περίπτωση διενέργειας περισσότερων φάσεων, να δίνεται δυνατότητα βελτίωσης θέσης.
- Κάλυψη όλων των κενών με τις αντίστοιχες ειδικότητες.

-  Κάλυψη των κενών για το ολοήμερο πρόγραμμα όλων των μονοθέσιων σχολείων (Ξυλοσύρτη, Καρκιναγρίου, Θύμαινας και Χρυσομηλιάς). Λειτουργία σχολικής μονάδας ή τμήματος ακόμα και για ένα παιδί στις δυσπρόσιτες και απομακρυσμένες περιοχές.

- Να λειτουργήσουν παντού και άμεσα τα αναγκαία Ειδικά Σχολεία, Τμήματα Ένταξης και Τάξεις Υποδοχής.

- Κάλυψη όλων των αιτήσεων για παράλληλη στήριξη με ένα δάσκαλο/α ανά παιδί.

-  Εξασφάλιση δωρεάν και ασφαλούς μεταφοράς από και προς το σχολείο για όλους τους μαθητές της περιοχής μας.

- 15 μαθητές ανά τμήμα στα Νηπιαγωγεία, Α και Β Δημοτικού, 20 στις υπόλοιπες τάξεις.

-  Αύξηση των δαπανών για την Παιδεία από τον κρατικό προϋπολογισμό, ούτε 1€ από τη τσέπη των λαϊκών οικογενειών για τη μόρφωση των παιδιών. Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην Παιδεία.

-  Λεφτά για τη μόρφωση των παιδιών όχι για το ΝΑΤΟ και τους πολεμικούς εξοπλισμούς».
ert.gr