09/06/18

Στην Αργεντινή, το ΔΝΤ προκειμένου να δοθεί άμεσα η δόση των 50 δισ. δολαρίων στο υπό χρεοκοπία -για μία ακόμη φορά- αργεντίνικο κράτος, το Ταμείο απαιτεί την κατάργηση -και- υπουργείων και συγκεκριμένα την κατάργηση των υπουργείων Εργασίας και Υγείας!


Πλήρη κατάργηση του κοινωνικού κράτους και των εργασιακών δικαιωμάτων, προκειμένου να επέλθει καθοριστική μείωση του δημοσίου ελλείματος ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), εφαρμόζοντας τα πιο σκληρά μέτρα που έχουν ποτέ ζητηθεί ως μέσο δημοσιονομικής προσαρμογής σε χώρα, για να «ξεκλειδώσει» τις πρώτες δόσεις του δανείου των 50 δισ. δολαρίων...

Στην Ελλάδα απαίτησαν την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, την επιβολή υποκατώτατου μισθού για τους νέους εργαζόμενους και τη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. Επιπλέον, ζήτησαν περικοπές στις παροχές υγείας, στα κονδύλια για τα νοσοκομεία, επέβαλαν τη συνταγογράφηση των γενοσήμων και απαίτησαν την αύξηση της συμμετοχής του ασφαλισμένου στο κόστος αγοράς των φαρμάκων. Αποτέλεσμα; Η εκτίναξη της ανεργίας στα ύψη και η μείωση των επιπέδων παροχής υπηρεσιών υγείας, με την πτώση του μέσου όρου ηλικίας να διαφαίνεται ήδη στην άκρη του... τούνελ.

Στην Αργεντινή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) επιχειρεί να δοκιμάσει τις συνέπειες του... επόμενου βήματος. Προκειμένου να δοθεί άμεσα η δόση των 50 δισ. δολαρίων στο υπό χρεοκοπία -για μία ακόμη φορά- αργεντίνικο κράτος, το Ταμείο απαιτεί την κατάργηση -και- υπουργείων και συγκεκριμένα την κατάργηση των υπουργείων Εργασίας και Υγείας!

Με άλλα λόγια, το ΔΝΤ φανερώνει δίχως κανέναν ενδοιασμό τον στόχο του. Την ολοκληρωτική κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων και την πλήρη ιδιωτικοποίηση της Υγείας, όπου θα έχουν πρόσβαση μόνο όσοι διαθέτουν τα απαιτούμενα κεφάλαια.

Το Ταμείο ζητά τις αλλαγές από την κυβέρνηση της Αργεντινής ως ένα μέτρο που θα επιφέρει καθοριστική μείωση του δημόσιου ελλείματος. Αντιμετωπίζει ολόκληρες κοινωνίες ως λογιστικά νούμερα, δίχως να υπολογίζει τις συνέπειες που θα έχουν οι συγκεκριμένες αποφάσεις στη μάζα.

Το ΔΝΤ εκμεταλλεύεται το απόλυτο αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η Αργεντινή, απαιτώντας τα πιο σκληρά και απάνθρωπα μέτρα που έχουν ποτέ επιβληθεί ως «γέφυρες» δημοσιονομικής προσαρμογής. Επί της ουσίας, απαιτεί την κατάργηση κάθε έννοιας κοινωνικού κράτους, καθιστώντας στην ουσία την κυβέρνηση της Αργεντινής ως έναν εισπρακτικό μηχανισμό, ο οποίος θα εισπράττει και θα αποπληρώνει τα δάνεια που θα δοθούν, αρχής γενομένης από τις πρώτες δόσεις του δανείων των 50 δισ. δολαρίων, το οποίο έχει άμεσα ανάγκη η χώρα για να μην χρεοκοπήσει.

Η παροχολογία έχει ήδη αρχίσει και τα δυο κόμματα υπόσχονται τα ίδια : κατάργηση υποκατώτατου μισθού , μείωση της ανεργίας κα. Στο δρόμο προς τις κάλπες πιθανώς να τεθεί και το δίλημμα Τσίπρας ή Μητσοτάκης....


 του Γιάννη Ανδρουλιδάκη *

Τους μήνες που ακολουθούν αναμένεται να δούμε πολλά και να ακούσουμε περισσότερα. Από τη μια η κυβέρνηση θα ισχυρίζεται ότι η χώρα γυρίζει σελίδα μετά την 21η Αυγούστου και οι πολίτες θα δουν την σκληρή καθημερινότητα τους να αλλάζει και από την άλλη η αντιπολίτευση θα επιχειρηματολογεί γιατί αυτή θα τα καταφέρει καλύτερα, αποκρύπτοντας, ωστόσο, και τη μεγάλη αλήθεια, ότι δηλαδή έχουν δεσμευτεί και οι δύο να ακολουθήσουν την πολιτική που επιβάλλει η μεταμνημονιακή επιτροπεία. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως έχουμε μπει σε προεκλογική περίοδο , η οποία θα έχει πολλά χτυπήματα κάτω από τη ζώνη. Μακρά ή σύντομη θα φανεί το επόμενο διάστημα.

Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα έχει ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια να καλύψει τη διαφορά που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν να έχει από τη ΝΔ. Στοχεύει στο να κρατήσει το κομματικό της ακροατήριο και τη βάση της εκλογικής της δεξαμενής προβάλλοντας την υποτιθέμενη στροφή προς τα αριστερά. Η μεταπήδηση του κ. Σκουρλέτη στο κόμμα αυτό το σκοπό υπηρετεί, να φέρει φαινομενικά το ΣΥΡΙΖΑ στην αριστερή όχθη. Επιπλέον, με την υπουργοποίηση νέων και άφθαρτων στελεχών θέλει να στείλει μήνυμα ανανέωσης στην κοινωνία και να προσελκύσει, βεβαίως, ψηφοφόρους από τη νέα γενιά.

Ωστόσο, η απόπειρα δε σταματάει εδώ. Με τα ανοίγματα προς το κέντρο και τη δεξιά δοκιμάζει να χτίσει το προφίλ ενός ηγέτη, ο οποίος είναι ικανός να σχηματίσει μια μορφή εθνικής κυβέρνησης. Η περίφημη διεύρυνση με την είσοδο στην κυβέρνηση της κας Ξενογιαννακοπούλου και της κας Παπακώστα μπορεί να μη φέρει τις χιλιάδες των ψήφων, εκπέμπει, όμως, στους πολίτες ένα μήνυμα εθνικής συνεννόησης και αποτελεί μια πρόβα για το μέλλον , όπου δεν αποκλείεται να δούμε σε μεγαλύτερη έκταση τέτοιες κινήσεις. Η παρουσία , τέλος, 13 γυναικών στην κυβέρνηση ερμηνεύεται ως προσπάθεια αλίευσης ψήφων από το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού της χώρας .

Στο χώρο της ΝΔ τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται. Μπορεί οι δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι προηγείται, εντούτοις, η ιδεολογική της μετατόπιση προς την ακροδεξιά και οι απόψεις στελεχών της τρομάζουν τους πολίτες. Συχνά όσα λένε οι κκ Γεωργιάδης και Βορίδης προκαλούν ανατριχίλα. Αλλά και ο ίδιος ο αρχηγός της , ο οποίος εξακολουθεί να είναι κυνικός και πολιτικά ατόρνευτος, με τα δείγματα γραφής που έχει δώσει και με τις άστοχες παρεμβάσεις του δημιουργεί μεγάλη ανησυχία σε ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας. Όλα τα παραπάνω δίνουν επιπλέον πλεονέκτημα στην κυβέρνηση, η οποία και θα το εκμεταλλευτεί.

Η παροχολογία έχει ήδη αρχίσει και τα δυο κόμματα υπόσχονται τα ίδια : κατάργηση υποκατώτατου μισθού , μείωση της ανεργίας κα. Στο δρόμο προς τις κάλπες πιθανώς να τεθεί και το δίλημμα Τσίπρας ή Μητσοτάκης. Οι πολίτες , όμως, πρέπει να έχουν ξεκάθαρο ότι η χώρα θα βρίσκεται σε επιτροπεία μέχρι το 2060 και επομένως το πραγματικό ερώτημα των επόμενων εκλογών είναι αν θα εμπιστευτούν πολιτικές και πολιτικούς που τους εξαπάτησαν και στο τέλος χρεοκόπησαν και ξεπούλησαν την Ελλάδα υπογράφοντας μνημόνια , αν θέλουν να βλέπουν τη νέα γενιά να μεταναστεύει, το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ να επιβάλλεται κλπ ή αν θα επιλέξουν δυνάμεις που θα ακολουθήσουν μια άλλη φιλολαϊκή πολιτική. ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αποδείχτηκε ότι δεν μπορούν να βγάλουν τη χώρα από την κρίση .

Η προσπάθεια, επομένως , και των δύο να εμφανιστούν με άλλο πρόσωπο στους ψηφοφόρους πρέπει να πέσει στο κενό. Η ΝΔ είναι υπεύθυνη, γιατί με τις πολιτικές που εφάρμοσε έφτασε τη χώρα ως εδώ και η φιλολαϊκή ρητορική της δεν πρέπει να περάσει. Αν κυβερνήσει, θα κινηθεί σε ένα πλαίσιο νεοφιλελευθερισμού και αυστηρής λιτότητας. Η κυβέρνηση, επίσης, με την υποτιθέμενη αριστερή στροφή επιδιώκει την εξαπάτηση των πολιτών για μια ακόμη φορά, αφού οι πάντες γνωρίζουν ότι εκείνο που έχει σημασία δεν είναι τόσο οι αλλαγές στα πρόσωπα , αλλά οι αποφάσεις που παίρνεις, τι υποσχέθηκες και τι εφάρμοσες.

Μέσα σε ένα τέτοιο σκηνικό φενακισμού και λαϊκισμού είναι ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες συγκρότησης ενός Πατριωτικού Μετώπου και η ριζοσπαστική αριστερά να βρεθεί σε θέση μάχης αποκαλύπτοντας την πολιτική απάτη και προτείνοντας έναν πειστικό , ρεαλιστικό και ξεκάθαρο εναλλακτικό δρόμο.

* Ο Γιάννης Ανδρουλιδάκης είναι εκπαιδευτικός στο 5ο ΓΕΛ Καλαμάτας(*)
πηγή: sxedio-b.gr

«Τώρα λοιπόν είναι η ώρα να επενδύσουμε στις δυνατότητες της χώρας. Να αξιοποιήσουμε το θετικό μομέντουμ, να χτίσουμε σε στέρεες βάσεις την επόμενη μέρα»: αυτό υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο άρθρο του που δημοσιεύεται στο ειδικό τεύχος του freepress ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, που είναι αφιερωμένο στην 83η ΔΕΘ. 


Με πρωταγωνιστή τους νέους και τις νέες της πατρίδας μας που, όπως επισημαίνει, «οι γνώσεις, οι ικανότητες και η εργατικότητά τους είναι δομικά στοιχεία του νέου παραγωγικού μοντέλου που οραματιζόμαστε».

Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός, τονίζει στο άρθρο του στο ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ότι η 83η ΔΕΘ είναι η «ιστορική αφετηρία της νέας εποχής για την Ελλάδα». Η ΔΕΘ -προσθέτει- αποτελεί αναμφισβήτητα το σημαντικότερο γεγονός της χρονιάς, για τον κόσμο του επιχειρείν στη χώρα. Η 83η ΔΕΘ όμως, είναι κάτι περισσότερο. Είναι μια διοργάνωση ιστορικής σημασίας.

Ολόκληρο το άρθρο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο περιοδικό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο», που είναι αφιερωμένο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης έχει ως εξής:


«Η 83η ΔΕΘ είναι η ιστορική αφετηρία της νέας εποχής για την Ελλάδα. Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης αποτελεί αναμφισβήτητα το σημαντικότερο γεγονός της χρονιάς, για τον κόσμο του επιχειρείν στη χώρα. Η 83η ΔΕΘ όμως, είναι κάτι περισσότερο.

Είναι μια διοργάνωση ιστορικής σημασίας. Ακριβώς διότι, τέτοιες είναι οι στιγμές που ζει η χώρα. 8 χρόνια υφεσιακών πολιτικών και λιτότητας, έφτασαν πλέον στο τέλος τους. Η Ελλάδα, με σταθερά βήματα, με σχέδιο και αποφασιστικότητα, κατάφερε τα τελευταία χρόνια να ανακάμψει. Η δημοσιονομική σταθερότητα επετεύχθη, καταγράφοντας μάλιστα από το 2015 συνεχή υπεραπόδοση ως προς το πρωτογενές πλεόνασμα.

Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται και πάλι. Οι ρυθμοί ανάπτυξης που καταγράφηκαν πέρυσι, ήταν μόνο η αρχή, καθώς το 2018 αναμένεται να ξεπεράσει το 2%. Τα βασικά μεγέθη της οικονομίας - οι εξαγωγές, η μεταποίηση, η βιομηχανία - εμφανίζουν σημαντική βελτίωση, οι άμεσες ξένες επενδύσεις αναμένεται να ξεπεράσουν το περυσινό ρεκόρ δεκαετίας. Ενώ, το σημαντικότερο όλων, είναι ότι η ανεργία, η οποία βρέθηκε στο 27% πριν 3,5 χρόνια, σήμερα βρίσκεται κάτω του 20%, με σταθερή τάση αποκλιμάκωσης.

Τώρα λοιπόν είναι η ώρα να επενδύσουμε στις δυνατότητες της χώρας. Να αξιοποιήσουμε το θετικό μομέντουμ, να χτίσουμε σε στέρεες βάσεις την επόμενη μέρα.

Κεντρικό στοιχείο αυτής της προσπάθειας, είναι το νέο παραγωγικό μοντέλο. Η Ελλάδα είναι μια χώρα με τεράστιες δυνατότητες, που δυστυχώς έμεναν εγκλωβισμένες σε ένα άναρχο, κοντόφθαλμο παραγωγικό μοντέλο το οποίο διαχρονικά εξυπηρέτησε τους σκοπούς μονάχα μιας κρατικοδίαιτης επιχειρηματικής ελίτ.

Σήμερα όμως, έχει έρθει η ώρα να απελευθερώσουμε δυνάμεις. Να οργανώσουμε την παραγωγή, ενισχύοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και φυσικά δίνοντας τις ευκαιρίες σε αυτούς που αποτελούν το πολυτιμότερο περιουσιακό στοιχείο αυτής της χώρας, να γίνουν οι πρωταγωνιστές της νέας εποχής.

Μιλώ για τους νέους και τις νέες της πατρίδας μας. Μια γενιά ανθρώπων που με οι γνώσεις, οι ικανότητες, και η εργατικότητα τους, είναι δομικά στοιχεία του νέου παραγωγικού μοντέλου που οραματιζόμαστε. Ένα παραγωγικό μοντέλο το οποίο στοχεύει στην εξωστρέφεια και την προστιθέμενη αξία. Ενθαρρύνοντας την καινοτομία, την εφευρετικότητα, τις νέες ιδέες.

Η 83η ΔΕΘ, ως σημείο συνάντησης τέτοιων καινοτόμων εγχειρημάτων, έρχεται λοιπόν να συμβολίσει αυτό το νέο ξεκίνημα για την οικονομία και τη χώρα συνολικά.

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι στρατηγικής σημασίας, η ενίσχυση της συνεργασίας με την παγκόσμια πρωτοπόρο στον τομέα της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών: Τις ΗΠΑ, την τιμώμενη χώρα της φετινής ΔΕΘ, που με την παρουσία του Υπουργού Εμπορίου Wilbur Ross, στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα στήριξης και εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία».

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.