09/10/18

Καθιστώντας σαφέστερη τη στάση του Κινήματος Αλλαγής, η επικεφαλής του, Φώφη Γεννηματά, τόνισε: «Δεν είναι δεδομένοι οι συσχετισμοί. Δεν υπάρχει δεδομένη κυβερνητική λύση πριν την ετυμηγορία του λαού. Καθαρές κουβέντες, καθαροί λογαριασμοί!


Η επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛ., πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., Φώφη Γεννηματά, από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη, μιλώντας απόψε στους οικονομικούς και παραγωγικούς φορείς της χώρας στο πλαίσιο της επίσκεψής της στην 83η ΔΕΘ, διατύπωσε το σχέδιο του Κινήματος Αλλαγής για να βγει οριστικά η χώρα από την κρίση, μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου. Παράλληλα, περιέγραψε τη θέση του Κινήματος για την κυβέρνηση που θα πρέπει να σχηματισθεί μετά τις εκλογές με τη συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων.

Συγκεκριμένα η κ. Γεννηματά ανέφερε ότι σήμερα η πλειοψηφία των Ελλήνων επιθυμεί τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δεν επιθυμεί επιστροφή της Δεξιάς και πρόσθεσε: «Αυτό το ρεύμα μπορεί και πρέπει να συναντηθεί στο Κίνημα Αλλαγής. Στη δύσκολη κατάσταση που βρισκόμαστε, με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ο κ. Τσίπρας, με το εσωτερικό κλίμα πόλωσης και διχασμού που βιώνουμε, πώς είναι δυνατό να ορθοποδήσει ο τόπος; Πώς θα κυβερνηθεί η χώρα;».


«Εμείς χτυπάμε την καμπάνα της εθνικής αφύπνισης για να πάρει ο λαός την κατάσταση στα χέρια του. Να ανατρέψει τον σημερινό συσχετισμό δυνάμεων. Να δώσει ξανά στη δημοκρατική παράταξη πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις. Να μας δώσει ισχυρή εντολή. Στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ από τη μια και από την άλλη πολιτικό αντίβαρο και εκλογικό ανάχωμα στον κίνδυνο δεξιάς παλινόρθωσης, χωρίς ισχυρό Κίνημα Αλλαγής, δεν υπάρχει. Είμαστε κόμμα δημιουργίας, και όχι διαμαρτυρίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Καθιστώντας σαφέστερη τη στάση του Κινήματος Αλλαγής, η επικεφαλής του τόνισε: «Δεν είναι δεδομένοι οι συσχετισμοί. Δεν υπάρχει δεδομένη κυβερνητική λύση πριν την ετυμηγορία του λαού. Καθαρές κουβέντες, καθαροί λογαριασμοί!

Αντιστρέφουμε λοιπόν το ερώτημα. Θέλουν ενωμένους τους Έλληνες πάνω σε μια νέα κοινωνική εθνική συμφωνία; Πάνω σε ένα νέο ριζοσπαστικό και προοδευτικό πλαίσιο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που θα μας βγάλει με ασφάλεια στο ξέφωτο; Αν ναι και με όσους το εννοούν και το θέλουν εδώ είμαστε. Αν όχι εμείς δεν έχουμε την πείνα των κυβερνητικών αξιωμάτων. Δεν πρόκειται να συμμετέχουμε σε κυβέρνηση που θα συνεχίσει την ίδια αδιέξοδη συνταγή των φόρων και της διάλυσης της μεσαίας τάξης» είπε η κ. Γεννηματά για να ζητήσει «ισχυρή εντολή στο Κίνημα Αλλαγής» που «με τις αξίες της αλλαγής» μπορεί να ανοίξει «νέους δρόμους, τους οποίους «υπαγορεύει το χρέος προς την πατρίδα και οι ανάγκες του λαού, η διαδρομή και η κληρονομιά της παράταξης μας».

Αυστηρή ήταν στις επικρίσεις της για τη συμφωνία των Πρεσπών, δηλώνοντας: «Η χώρα πορεύεται χωρίς πυξίδα, με μια κυβέρνηση σε αποδρομή, που υποχωρεί σε διεθνείς πιέσεις και επιχειρεί άρον άρον και με πρόχειρο τρόπο να κλείσει θέματα. Με τον ίδιο τρόπο αντιμετώπισαν και το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Εμείς ξεκαθαρίσαμε από την αρχή ότι θέλουμε λύση, αλλά όχι οποιαδήποτε λύση. Οι παραχωρήσεις όμως της ελληνικής κυβέρνησης στα κρίσιμα ζητήματα της μακεδονικής εθνικότητας και της γλώσσας μας βρήκαν και μας βρίσκουν απέναντι, κάθετα αντίθετους. Αν ήταν έτσι θα είχε λυθεί το θέμα ήδη από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ».

Χρησιμοποιώντας αυστηρή γλώσσα, η Φώφη Γεννηματά άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, υποστηρίζοντας ότι «οι άνθρωποι που μας κυβερνούν σήμερα δεν είναι ούτε αριστεροί, ούτε προοδευτικοί, ούτε αποτελεσματικοί. Είναι μια ομάδα καιροσκόπων χωρίς ιδεολογική ταυτότητα. Που κινείται τυχοδιωκτικά με ένα και μοναδικό κριτήριο: την παραμονή της στην εξουσία. Αυτή όμως είναι η τελευταία κυβέρνηση μιας ομάδας που καταπάτησε αρχές και αξίες».

Η κ. Γεννηματά κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «τους τελευταίους μήνες παραμονής του στην εξουσία» έχει ως στόχο «να παραμείνει μια υπολογίσιμη δύναμη που θα υπονομεύσει κάθε δημιουργική προσπάθεια στη χώρα. Με όπλο πάντα τον λαϊκισμό, τον κυνισμό, τη δημαγωγία. Γι' αυτό στις ερχόμενες εκλογές είναι ανάγκη να ηττηθούν στρατηγικά. Να κλείσει ο κύκλος του χθες. Να ηττηθεί οριστικά ο διχαστικός τους λόγος και οι καθεστωτικές τους λογικές».

Ταυτόχρονα η κ. Γεννηματά ανέβασε τους τόνους της κριτικής της και προς τη ΝΔ, καθώς υπογράμμισε ότι δεν αποτελεί λύση η επιστροφή της Δεξιάς, της παράταξης «που έχει τεράστιες ευθύνες για το ξέσπασμα της κρίσης. Ευθύνες που ποτέ δεν ανέλαβε. Με τη βοήθεια του ΣΥΡΙΖΑ, χέρι-χέρι καλύπτουν τις ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ από το 2004-09 που οδήγησε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού».

«Κάτι συμβαίνει με αυτή την περίοδο. Ο Τσίπρας παθαίνει αφωνία, ο Μητσοτάκης αμνησία. Τους ενώνει η συνωμοσία της ένοχης σιωπής για τον εκτροχιασμό της οικονομίας και την εκτόξευση του δημόσιου χρέους. Συγκαλύπτουν τις ευθύνες τους» είπε για να προσθέσει «Δεν είναι τυχαίο ότι στον τελευταίο ανασχηματισμό το στίγμα της νέας κυβέρνησης το έδωσε η "Καραμανλική Δεξιά" που αποτελεί ισχυρή τάση του νέου ΣΥΡΙΖΑ».

«Ο δικός μας στρατηγικός, ιδεολογικός αντίπαλος είναι ο νεοφιλελευθερισμός και ο πολιτικός εκφραστής του η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας» τόνισε ζητώντας «ψήφο στο Κίνημα Αλλαγής που σημαίνει ένα ηχηρό όχι στις πολιτικές των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και της ΝΔ. Σημαίνει ένα ισχυρό ναι σε προοδευτική αλλαγή».

«Δεν είμαστε ο τρίτος πόλος. Είμαστε ο μόνος δρόμος για μια πραγματικά προοδευτική διακυβέρνηση. Η χώρα βρίσκεται σήμερα σε ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο. Χρειάζεται ξανά δημοκρατική και προοδευτική αλλαγή με σαφή στρατηγική και νέους εθνικούς στόχους. Χρειάζεται γι αυτό μια νέα διακυβέρνηση που ενώνει αντί να διχάζει. Εμείς μπορούμε. Σπάμε το δίπολο κάθε μέρα. Θα νικήσουμε και τους δύο εκφραστές της συντήρησης, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Έχουν κάθε λόγο να μας φοβούνται.

Όσο και αν μας πολεμούν η ώρα του Κινήματος Αλλαγής, της νέας Αλλαγής πλησιάζει», είπε σ΄άλλο σημείο της ομιλίας της η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής κι επανέλαβε ότι ο τόπος χρειάζεται εκλογές τώρα!

Η κ. Γεννηματά έθεσε νέους στρατηγικούς στόχους για τη χώρα «την επιστροφή της» όπως είπε «στο κέντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων, τη θεσμική ανασυγκρότηση της Δημοκρατίας» μιλώντας για νέα μεταπολίτευση, το σύγχρονο κοινωνικό κράτος, τη ριζική αλλαγή του σημερινού μοντέλου παραγωγής με επιχειρηματική δραστηριότητα η οποία θα αποδέχεται την αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων με βάση το σχετικό ευρωπαϊκό κεκτημένο.

«Οι προτεραιότητες του Κινήματος Αλλαγής είναι μεταξύ άλλων οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης με επενδυτικό σοκ. Ξένες εμβληματικές επενδύσεις, αλλά και πολλές από ελληνικές μεγαλύτερες και μικρότερες επιχειρήσεις. Με κατάργηση όλων των γραφειοκρατικών εμποδίων, με επέκταση των συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και σε άλλους τομείς» υπογράμμισε.

Ειδικά για το ζήτημα της φορολογίας μίλησε για λιγότερους και δικαιότερους φόρους. Μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων από το 29% στο 20%, μείωση φόρων στην παραγωγή και επαναφορά του ΦΠΑ στον προηγούμενο χαμηλό συντελεστή για κρίσιμους τομείς όπως η εστίαση, ο τουρισμός, η ζυθοποιία, το κρασί.

Ειδικά για το Ασφαλιστικό η Φώφη Γεννηματά δεσμεύτηκε για ριζική αλλαγή του ασφαλιστικού νόμου (Κατρούγκαλου) που οδήγησε σε χρεοκοπία το ασφαλιστικό σύστημα.

«Ανοίγω μια παρένθεση γιατί δεν αξίζει στην Ελλάδα ένας πρωθυπουργός που ελπίζει ότι θα έρθει σύντομα το τέλος των συνταξιούχων για να λύσει τα προβλήματα του. Ο κυνισμός στο μεγαλείο του. Και μια αξιωματική αντιπολίτευση που αναζητά λύσεις τύπου Πινοσέτ», υπογράμμισε προσθέτοντας ότι «χρειάζεται ένα νέο σύστημα βιώσιμο και δίκαιο, που σέβεται την αρχή της ανταποδοτικότητας των εισφορών».

Παρουσιάζοντας τις θέσεις του Κινήματος εξήγησε: «Μεταφέρουμε πόρους στο ασφαλιστικό από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, για να διασφαλίσουμε το μέλλον της νέας γενιάς, δίνουμε πρόσθετα κίνητρα για δημιουργία επαγγελματικών ταμείων, μειώνουμε τις εισφορές μικρομεσαίων, ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών. Θέτουμε ανώτατο μηνιαίο πλαφόν σε αυτές. Εν όψει της αλλαγής του νόμου, η διάταξη για τη μείωση των συντάξεων την 1/01/2019 πρέπει να καταργηθεί. να ψηφιστεί η πρόταση νόμου που ήδη έχουμε καταθέσει».

Τέλος, για τη Θεσσαλονίκη η κ. Γεννηματά πρότεινε ένα οιονεί Μεσογειακό Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα. «Να διεκδικήσουμε ένα ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα στο πλαίσιο της ΕΕ, ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας» κατέληξε.
amna.gr


Η  Ομιλία της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά 


Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και Κύριοι,

Είμαστε στη μεγαλύτερη έκθεση των τελευταίων ετών. Είναι η Έκθεση της μεγάλης αντίφασης.
Η Ελλάδα αγωνίζεται, προσπαθεί.
Οι Έλληνες, δημιουργοί, επιχειρηματίες, εργαζόμενοι, μόνοι, παλεύουν να βγάλουν τη θηλειά από το λαιμό που τους έχει φορέσει η Κυβέρνηση.
Παλεύουν να σηκώσουν κεφάλι απέναντι σε ένα κράτος εχθρικό, σε δομές ξεπερασμένες και γραφειοκρατικές.
Σε ένα πολιτικό σύστημα που αναπαράγει την ίδια του την κρίση.
Βλέποντας συνεχώς προς τα πίσω.
Κι όμως το Ελληνικό δαιμόνιο μπορεί να αλλάξει την Ελλάδα.
Χρειάζεται σχέδιο, τολμηρές αλλαγές, σύγκρουση με το παλιό και με ότι το εκφράζει σήμερα.

Αυτό το βήμα που χρησιμοποιήθηκε:
 • Ως μέσο εφόδου στην εξουσία με τόσα ψέματα που αν μπορούσε θα κοκκίνιζε, τώρα μπορεί να γίνει βήμα ανάκτησης της αξιοπιστίας της χώρας 
 Αυτό το βήμα που χρησιμοποιήθηκε:
 • Ως χώρος κηρύγματος μίσους και διχασμού, μπορεί να γίνει βήμα ενότητας του λαού και συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων.

Η Θεσσαλονίκη σήμερα μπορεί να γίνει αφετηρία αποφάσεων που θα κρίνουν το μέλλον μας.
Το τέλος του παλιού είναι τώρα, με την παρακμή του Τσίπρα.
Αυτή η Κυβέρνηση δεν μπορεί.
Είναι η ώρα των αποφάσεων.
Μπορούμε να πάμε μπροστά.
ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΦΥΠΝΙΣΗ ΤΩΡΑ.
Χρειαζόμαστε νέο  εθνικό σχέδιο και εθνική αυτοπεποίθηση.
Χρειαζόμαστε αξιοπρέπεια για τη χώρα, αξιοπρέπεια για τη ζωή μας.
Γι αυτό παλεύει το Κίνημα Αλλαγής.

Η Ιθάκη είναι ακόμα μακριά

Κυρίες και Κύριοι,
Το αχρείαστο μνημόνιο Τσίπρα έληξε, τα προβλήματα όμως παραμένουν και ταλανίζουν τους Έλληνες. Η Ιθάκη είναι ακόμα μακριά.
Η παράσταση που έστησε ο Πρωθυπουργός δεν έχει αντίκρισμα.
Οι αγορές στέκονται απέναντί μας επιθετικά.
Η ανάπτυξη που όλο έρχεται καρκινοβατεί.
Οι Έλληνες γνωρίζουν τη σκληρή πραγματικότητα.
Εκατοντάδες χιλιάδες, κυρίως νέοι, μετανάστευσαν, το ΑΕΠ υποχώρησε σχεδόν κατά 25%, η φτωχοποίηση του πληθυσμού είναι δραματική, η αποδυνάμωση της μεσαίας τάξης είναι γεγονός.
Γνωρίζουν ότι η Ελλάδα έχει απομείνει με ανεπαρκείς δημόσιες υπηρεσίες, διαλυμένη την υγεία, υποβαθμισμένη την παιδεία, αδύναμα θεσμικά όργανα, τράπεζες που δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν τις Ελληνικές επιχειρήσεις και όλα αυτά μέσα σε ένα περιβάλλον άγριας φορολογίας και εργασιακού μεσαίωνα.
Και επιπλέον εξαιρετικά δυσοίωνα είναι τα δημογραφικά στοιχεία που υπονομεύουν την προοπτική του Ελληνισμού.
Η ζημιά δεν είναι επιφανειακή, φτάνει βαθιά στην Ελληνική κοινωνία.

Η χώρα πορεύεται χωρίς πυξίδα 

Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο που οι διεθνείς εξελίξεις δημιουργούν σοβαρές ανησυχίες.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση  αστάθειας.
Αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις και προβλήματα που έχουν οξυνθεί από τις πολιτικές εξελίξεις, με την πλειοψηφική  επικράτηση των λαϊκιστικών και ακροδεξιών πολιτικών δυνάμεων.
Συγκεκριμένες Κυβερνήσεις εκμεταλλεύονται τη μεταναστευτική κρίση για να υποστηρίξουν την εθνικιστική τους ρητορική. Δυνάμεις της συντήρησης και του λαϊκισμού δεν διστάζουν να μπλοκάρουν και την αναθεώρηση του κοινού συστήματος Ασύλου με βάση την αλληλεγγύη.
‘Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει μεγάλη ευθύνη γιατί μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε στην άμεση ανακούφιση των νησιών. Για πρώτη φορά χθες οι εγκλωβισμένοι στα νησιά πέρασαν τις 20.000 παρά τις υποσχέσεις ότι θα ήταν οι μισοί.  Οι ευθύνες της είναι τεράστιες και για τις εξευτελιστικές συνθήκες στα στρατόπεδα υποδοχής των μεταναστών παρά την οικονομική βοήθεια που έχει δεχθεί.
Δε θέλουμε Ευρώπη Φρούριο. Αλλά χρειαζόμαστε καλύτερη προστασία και διαχείριση των συνόρων μας που αποτελούν εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης.
Την ίδια στιγμή η  επιθετική στρατηγική της Τουρκίας απέναντι στη χώρα μας είναι το κύριο πρόβλημα στο οποίο πρέπει να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας.
Γιατί οι προκλήσεις συνεχίζονται και κλιμακώνονται.
Η χώρα πορεύεται χωρίς πυξίδα, με μια Κυβέρνηση σε αποδρομή, που υποχωρεί σε διεθνείς πιέσεις και  επιχειρεί άρον άρον και με πρόχειρο τρόπο να κλείσει θέματα.

Με τον ίδιο τρόπο αντιμετώπισαν και το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.
Εμείς ξεκαθαρίσαμε  από την αρχή ότι θέλουμε λύση αλλά όχι οποιαδήποτε λύση. Οι παραχωρήσεις όμως της Ελληνικής κυβέρνησης στα κρίσιμα ζητήματα της Μακεδονικής εθνικότητας και της γλώσσας μας βρήκαν και μας βρίσκουν απέναντι, κάθετα αντίθετους.
Αν ήταν έτσι θα είχε λυθεί το θέμα ήδη από τις Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.
Πρόκειται για παραχωρήσεις ανιστόρητες, επικίνδυνες.

Υποχωρήσεις από πάγιες θέσεις, που αντί να κλείνουν παλιούς λογαριασμούς ανοίγουν νέους. Αυτή τη συμφωνία δεν θα την ψηφίσουμε.

Κλείνει ο κύκλος του χθες

Κυρίες και Κύριοι,
Οι άνθρωποι που μας κυβερνούν σήμερα δεν είναι ούτε αριστεροί, ούτε προοδευτικοί, ούτε αποτελεσματικοί. 

Είναι μια ομάδα καιροσκόπων χωρίς ιδεολογική ταυτότητα. Που κινείται τυχοδιωκτικά με ένα και μοναδικό κριτήριο: την παραμονή  της στην εξουσία.

Καβάλησαν το κύμα της αγανάκτησης από την κρίση, το εκμεταλλεύτηκαν με τον πιο δημαγωγικό τρόπο και έκαναν ρεσάλτο στην εξουσία.
Η ζημιά που έκαναν στη χώρα είναι ανυπολόγιστη. Διέλυσαν την τελευταία αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος.
Δυστυχώς ολοένα και περισσότεροι πιστεύουν ότι η πολιτική δεν μπορεί να αλλάξει τη ζωή τους.
Ουσιαστικά  αμφισβητείται η ικανότητα των δημοκρατικών θεσμών να εγγυηθούν την πρόοδο και την ευημερία.
Έτσι λοιπόν μια οικονομική και θεσμική κρίση μετεξελίσσεται σε εθνική κρίση, σε κρίση της Δημοκρατίας.

Αυτή όμως είναι η τελευταία Κυβέρνηση μιας ομάδας που καταπάτησε αρχές και αξίες.
Αυτοί είναι οι τελευταίοι μήνες του κ.Τσίπρα στην εξουσία και το γνωρίζει. Στόχος του να παραμείνει μια υπολογίσιμη δύναμη που θα υπονομεύσει κάθε δημιουργική προσπάθεια στη χώρα. Με όπλο πάντα το λαϊκισμό, τον κυνισμό, τη δημαγωγία.

Γι αυτό στις ερχόμενες εκλογές είναι ανάγκη να ηττηθούν  στρατηγικά. 
Να κλείσει ο κύκλος του χθες. 

Να ηττηθεί οριστικά ο διχαστικός τους λόγος και οι καθεστωτικές τους λογικές.
Λύση όμως για τη χώρα δεν αποτελεί η επιστροφή της Δεξιάς.
Η παράταξη που έχει τεράστιες ευθύνες για το ξέσπασμα της κρίσης. Ευθύνες που ποτέ δεν ανέλαβε.
Με τη βοήθεια του ΣΥΡΙΖΑ , χέρι-χέρι καλύπτουν τις ευθύνες της Κυβέρνησης της ΝΔ από το 2004-09 που οδήγησε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού.
Κάτι συμβαίνει με αυτή την περίοδο.  

Ο Τσίπρας παθαίνει αφωνία , ο Μητσοτάκης αμνησία. Τους ενώνει η συνωμοσία της ένοχης σιωπής για τον εκτροχιασμό της οικονομίας και την εκτόξευση του δημόσιου χρέους. Συγκαλύπτουν τις ευθύνες τους.

Δεν είναι τυχαίο ότι στον τελευταίο ανασχηματισμό το στίγμα της νέας κυβέρνησης το έδωσε η «Καραμανλική Δεξιά»  που αποτελεί  ισχυρή τάση του νέου ΣΥΡΙΖΑ.

Ο δικός μας στρατηγικός, ιδεολογικός αντίπαλος είναι ο νεοφιλελευθερισμός και ο πολιτικός εκφραστής του η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας.

Η ΝΔ είναι δέσμια των συντηρητικών πολιτικών, της ιστορικής της διαδρομής και των ακραίων διχαστικών αντιλήψεων των στελεχών της.
Είναι δέσμια των αντιλήψεων της για περικοπή των κοινωνικών δαπανών, για αμφισβήτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης.
Είναι η παράταξη που θεωρεί τις Κοινωνικές Ανισότητες ως φυσικό φαινόμενο. Δεν πιστεύουν σε πολιτικές αναδιανομής στηρίζονται μόνο στο ρόλο της αγοράς.
Ναι λοιπόν πρέπει να «φύγουν αυτοί», οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, όπως λέει πια η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών.

«Να φύγουν τώρα», όχι για να «έρθουν οι άλλοι», αλλά γιατί υπάρχει δρόμος που οδηγεί στο ξέφωτο.

Ένας δρόμος που μόνο μια πολιτική δύναμη αλλαγής μπορεί να χαράξει.
Ψήφος στο Κίνημα Αλλαγής σημαίνει ένα ηχηρό όχι στις πολιτικές των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και της ΝΔ. Όχι στο χθες. Όχι στη συντήρηση.

Σημαίνει ένα ισχυρό ΝΑΙ σε προοδευτική αλλαγή.
Δεν είμαστε ο τρίτος πόλος. Είμαστε ο μόνος δρόμος για μια πραγματικά προοδευτική διακυβέρνηση.

Ένας δρόμος μπροστά, που οφείλουμε να τον διαβούμε ενωμένοι όλοι οι Έλληνες για να μη ζήσουμε κι άλλη καταστροφή.

Παγίδα το δίπολο- κάλπικο το μέτωπο

Να μην παγιδευτούμε σήμερα, στο δίλημμα ανάμεσα στο λαϊκισμό και το νεοφιλελευθερισμό.
Ούτε αν θα παραδώσουμε την Ελλάδα στους δανειστές όπως πράττει με συνέπεια ο Τσίπρας  ή στις αγορές όπως σκοπεύει να πράξει ο Μητσοτάκης.
Γιατί ούτε οι αγορές, ούτε οι διχαστικές λογικές και ο λαϊκισμός μπορούν να κυβερνήσουν αποτελεσματικά τη χώρα.
Είναι παγίδα αυτό το δίπολο.
Είναι κάλπικο αυτό το  μέτωπο.

Γιατί η ΝΔ με τον κ.Μητσοτάκη υπηρετεί πιστά το υπάρχον σύστημα συμφερόντων, που μας έφερε στην κρίση.

Και ο ΣΥΡΙΖΑ με τον κ.Τσίπρα θέλει να το αντικαταστήσει με το δικό του σύστημα συμφερόντων.
Πως θα ανοίξουμε νέους δρόμους;

Με την πόλωση και τον διχασμό;

Με την ακατάσχετη παροχολογία στην οποία επιδίδονται τόσο ο κ. Τσίπρας, όσο και ο κ. Μητσοτάκης; Που δήθεν την ξορκίζει αλλά την συντηρεί.

Η κατάσταση στην κεφαλαιαγορά στερεί από τις Ελληνικές επιχειρήσεις την δυνατότητα άντλησης φθηνού χρήματος για επενδύσεις.

Τα επιτόκια δανεισμού είναι απαγορευτικά για την έξοδο στις αγορές.

Οι προτάσεις της Κυβέρνησης είναι παροχολογία χωρίς αντίκρισμα. Η Κυβέρνηση δεν έχει ούτε σχέδιο ούτε ικανότητα να πυροδοτήσει την ανάπτυξη.   O πρωθυπουργός επανέλαβε και από αυτό το βήμα ότι θα τηρήσει πιστά τις δεσμεύσεις για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που σημαίνει ότι ηχρηματοδότηση των εξαγγελιών του στηρίζεται  στη συνέχιση της  υπερφορολόγησης. που απομακρύνει την ανάπτυξη, γονατίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και φέρνει κι άλλα λουκέτα στην αγορά.

Εάν δε επιχειρήσει να βάλει χέρι στο χρηματικό απόθεμα, το buffer,  τότε στέλνει λάθος μήνυμα στις αγορές , που θα αποσταθεροποιήσει τα επόμενα βήματα της χώρας. Κάθε μέρα δυσκολεύουν τα πράγματα, ενώ τα spreads είναι στο «Θεό».

Η λύση δεν είναι ούτε η υπερφορολόγηση, αλλά ούτε το buffer.
Και βέβαια δεν είναι ακόμα περισσότερες περικοπές  των κοινωνικών δαπανών που εξαγγέλλει ο κ. Μητσοτάκης.

Προοδευτική αλλαγή με σαφή στρατηγική και νέους εθνικούς στόχους

Η χώρα βρίσκεται σήμερα σε ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο.
Χρειάζεται ξανά δημοκρατική και προοδευτική αλλαγή με σαφή στρατηγική και νέους εθνικούς στόχους. 

Χρειάζεται γι αυτό μια νέα διακυβέρνηση που ενώνει αντί να διχάζει.
Εμείς μπορούμε.
Σπάμε το δίπολο κάθε μέρα.
Θα νικήσουμε και τους δύο εκφραστές της συντήρησης,  ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.
Έχουν κάθε λόγο να μας φοβούνται.
Όσο και αν μας πολεμούν η ώρα του Κινήματος Αλλαγής, της νέας  Αλλαγής πλησιάζει.

Κυρίες και Κύριοι,

Αυτό που χρειάζεται ο τόπος είναι εκλογές τώρα!
Είχα ζητήσει  εκλογές, πριν τη λήξη του προγράμματος. Τώρα φαίνεται καθαρά αυτή η ανάγκη.
Αυτή τη στιγμή η χώρα δεν έχει διαβατήριο αξιοπιστίας ούτε προς τις αγορές, ούτε προς τους δανειστές.

Η ψήφος στο Κίνημα Αλλαγής σημαίνει ένα μεγάλο ΝΑΙ, σε ένα καινούργιο όραμα.
Θέλουμε μια νέα Ελλάδα.

Α. Θέτουμε τους νέους στρατηγικούς στόχους για τη  χώρα.

1ο Να επιστρέψουμε ισχυροί στο κέντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων. Βασική προϋπόθεση είναι η ενίσχυση της αξιοπιστίας μας και η εφαρμογή σχεδίου Ελληνικής ιδιοκτησίας , που θα επιτρέψει  να διεκδικήσουμε αλλαγή σε επαχθείς όρους που συμφώνησαν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Η χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει με τις επικίνδυνες δεσμεύσεις του κ.Τσίπρα. Προτεραιότητα η μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος και η περαιτέρω αναδιάρθρωση του χρέους. Μόνο έτσι θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Θα απελευθερωθούν πόροι.  Το Κίνημα Αλλαγής δεν πρόκειται να εγκλωβιστεί στη διαχείριση καταστάσεων που με βεβαιότητα θα οδηγήσουν σε αδιέξοδα και νέα κρίση στη χώρα, που ανοίγει  το δρόμο για τους λαϊκιστές και τους ακροδεξιούς που εμφανίζονται και σε όλη την Ευρώπη. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους από τώρα πριν να είναι αργά και ορισμένοι Ευρωπαίοι φίλοι μας επίσης.

2ο Θεσμική ανασυγκρότηση της Δημοκρατίας . Μιλάμε για Νέα Μεταπολίτευση. Ριζική ανασύνταξη τη πολιτείας. Νέες ισορροπίες χωρίς αυθαιρεσίες σε όλα τα πεδία διακυβέρνησης.

3ο  Βασικές προϋποθέσεις για την επιβίωση και την προοπτική του ελληνισμού
 • Το δημογραφικό , η αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας, η ενίσχυση της οικογένειας
 • Η επιστροφή του ανθρώπινου κεφαλαίου στη χώρα και η αξιοποίηση των Ελλήνων της διασποράς.
 • Η διαχείριση και κοινωνική ένταξη των μεταναστών
4ο Αυτοφυής ανάπτυξη που στηρίζεται σε ένα νέο χωροταξικό σχεδιασμό και στην παραγωγική ανασυγκρότηση και έχει κέντρο βάρους
 • την Καινοτομία
 • την Ποιότητα
 • την Αειφορία
 • την Εξωστρέφεια
5ο Την αυτοφυή ανάπτυξη υποστηρίζει μια Πολιτεία σύγχρονη, δημοκρατική, αποκεντρωμένη. 
 • Περιφέρειες με αναπτυξιακή ταυτότητα και ονοματεπώνυμο
 • σύγχρονο, ευέλικτο  και κυρίως ψηφιακό κράτος
 • γενναία αποκέντρωση της διακυβέρνησης
6ο Το σύγχρονο κοινωνικό κράτος ως μοχλός δικαιότερης κατανομής  του πλούτου και κατοχύρωσης των δικαιωμάτων.  Ισότητα ευκαιριών και  μείωση ανισοτήτων. Αναλογική κατανομή της ευημερίας.

«Σχέδιο Ελλάδα», η πρότασή μας για προοδευτική διακυβέρνηση
Για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους:

Β. Προτείνουμε ένα ολοκληρωμένο προοδευτικό αξιόπιστο Σχέδιο. Με προτεραιότητες, με Κοινωνική Αποδοχή, που στοχεύει στην Ανάπτυξη και στις Επενδύσεις και δεν στηρίζεται στην υπερφορολόγηση.

Αυτό είναι το «Σχέδιο Ελλάδα».

Η δική μας απάντηση, η απάντηση της κεντροαριστεράς για την προοπτική της χώρας.

Αλλάζουμε ριζικά το σημερινό Μοντέλο Παραγωγής.
Τέλος στην  κρατικοδίαιτη επιχειρηματική δραστηριότητα, που επιβιώνει παρασιτικά καλλιεργώντας προνομιακές σχέσεις με στελέχη του πολιτικού μας συστήματος.
Επιχειρηματική δραστηριότητα υγιή, εξωστρεφή, καινοτόμα, ανταγωνιστική στις προκλήσεις των ανοιχτών αγορών και του διεθνούς ανταγωνισμού.

Επιχειρηματική δραστηριότητα που αποδέχεται την αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων με βάση το σχετικό ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Η Νέα οικονομία  δεν βασίζεται στην ποσότητα, αλλά στην ποιότητα.
Είναι ο συνδυασμός των γνώσεων και της συνεργασίας, η εξειδίκευση, η δικτύωση των επιχειρήσεων, η δημιουργία αλυσίδων αξίας, που χτίζουν πάνω στα παραδοσιακά μας συγκριτικά πλεονεκτήματα (πολιτισμό, τουρισμό, αγροδιατροφή), αλλά δημιουργούν νέα αξία,  που εξάγουν, μετασχηματίζουν παραδοσιακούς κλάδους, δημιουργούν νέα επαγγέλματα και νέο πλούτο.
Είναι η λειτουργική καινοτομία, που κάνει μικρές χώρες να πρωταγωνιστούν σε τομείς όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο, η σύγχρονη δημόσια διοίκηση, ο ήπιος τουρισμός, η πράσινη ενέργεια, η εκπαίδευση, η ρομποτική κ.α.

Είναι η καρδιά του  σχεδίου ΕΛΛΑΔΑ.

Η χώρα μας με το ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει μπορεί γρήγορα να εξελιχθεί:
Σε Κέντρο Τεχνολογικών εξελίξεων.

Κέντρο νεανικής επιχειρηματικότητας.
Σε Διαμετακομιστικό και ενεργειακό Κόμβο. 

Κέντρο που θα σηματοδοτεί τον αναβαθμισμένο ρόλο μας στην περιοχή.
Συνηθίζεται από το βήμα της Έκθεσης να γίνεται αναφορά σε έργα για τη Θεσσαλονίκη.
Αντί γι αυτό προτείνω, ειδικά για τη Μακεδονία ένα οιονεί Μεσογειακό Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα .  Να διεκδικήσουμε ένα ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα στο πλαίσιο της ΕΕ,  ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας. Που να απαντά στα σοβαρά προβλήματα ανταγωνιστικότητας που δημιουργεί η άμεση γειτνίαση με χώρες που έχουν πολύ χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές και χαμηλό κόστος εργασίας.

Με κύρια στοιχεία:
1. Αυξημένο χρηματοδοτικό πακέτο  με υψηλότερους συντελεστές χρηματοδότησης για έργα αναπτυξιακά, υποδομής, γεωργίας κλπ της περιοχής
2. Ελαστικότερη εφαρμογή της πολιτικής ανταγωνισμού( κρατικές ενισχύσεις, φορολογία επιδοτήσεων, κλπ) για τη στήριξη βιομηχανικών, επιχειρηματικών μονάδων, κλπ.
3. Ειδικό πρόγραμμα διαπεριφερειακής  αναπτυξιακής συνεργασίας.

Οι προτεραιότητες μας για τη Νέα Αλλαγή

Κυρίες και Κύριοι,

Γ. Οι προτεραιότητες μας είναι:
η επανάσταση στο κράτος.

Αυτό που χρειάζεται σήμερα η χώρα είναι μια πραγματική επανάσταση στο κράτος. Να αλλάξει εδώ και τώρα με άμεση αποκέντρωση, τόσο της διακυβέρνησης και των εξουσιών, όσο και των αρμοδιοτήτων και των πόρων.

Θέλουμε ένα Κράτος στρατηγείο ανάπτυξης, που κρατά στο κέντρο μόνο επιτελικές και ελεγκτικές αρμοδιότητες.

Με βάση την αρχή της εγγύτητας όλες οι αποφάσεις που μπορούν να παρθούν στο πλησιέστερο στον πολίτη επίπεδο, μπορούν να πάνε στους Δήμους.

Η ανάπτυξη της περιφέρειας θα πρέπει να σχεδιάζεται να συντονίζεται και να υλοποιείται από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.

Για να λειτουργήσει ένα τέτοιο κράτος πρέπει να ολοκληρωθεί τάχιστα η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και η ψηφιοποίηση του.

Να ενισχυθεί σε όλο του το εύρος η διαφάνεια.
Να αποκομματικοποιηθεί πλήρως η Δημόσια Διοίκηση και να υπάρξει παντού αξιοκρατία και αξιολόγηση.

ΑΣΕΠ χωρίς αστερίσκους για την είσοδο σε αυτό. ΑΣΕΠ χωρίς αστερίσκους και για την εσωτερική δομή κι λειτουργία.

Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης.
Ο στόχος της ανάπτυξης απαιτεί επενδυτικό σοκ.
Ξένες εμβληματικές επενδύσεις, αλλά και πολλές από Ελληνικές μεγαλύτερες και μικρότερες επιχειρήσεις.

Στόχος να προσελκύσουμε 100 δις ευρώ σε βάθος τετραετίας.
Έτσι ώστε η Ελληνική Οικονομία να αναπτύσσεται με ρυθμούς άνω του 2,5% και να δημιουργείται εισόδημα στην χώρα και πολλές χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Πως θα φέρουμε νέες επενδύσεις;

Με  κατάργηση όλων των γραφειοκρατικών εμποδίων 
 • Με fast truck διαδικασίες κατά το πρότυπο των Ολυμπιακών αγώνων.
 • Λύνουμε εξαρχής ιδιαίτερα για τις εμβληματικές επενδύσεις, όλα τα θέματα που σχετίζονται με όρους δόμησης και χρήσεις γης.
 • Δίνουμε αναπτυξιακή ταυτότητα σε κάθε περιφέρεια.
 • Ψηφιοποιούμε τις διαδικασίες αδειοδότησης των επιχειρήσεων από τους φορείς της Δημόσιας Διοίκησης, ώστε να παρακολουθούνται σε πραγματικό χρόνο , τα ενδιάμεσα στάδια και η πορεία διαχείρισης των υποθέσεων.
Με επέκταση των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα και σε άλλους τομείς
 • Καταρτίζουμε Εθνικό Σχέδιο για την αξιοποίηση των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα σε επίπεδο κεντρικής και περιφερειακής Διοίκησης.
 • Διευρύνουμε το πεδίο των συνεργασιών για την παραγωγή νέων ποιοτικών υπηρεσιών (π.χ. «πράσινες υποδομές», διαχείριση αποβλήτων, ζωντάνεμα παραδοσιακών κτιρίων)
 • Συγκροτούμε ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή για την εποπτεία και ρύθμιση του σχεδιασμού, υλοποίησης, και αποτίμησης των ΣΔΙΤ, εξασφαλίζοντας την διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα.
Με ανοιχτές και ανταγωνιστικές αγορές  με σαφείς κανόνες που ισχύουν απαρέγκλιτα και ελέγχονται από αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές.
Με τολμηρά βήματα στην επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης.

Αλλάζουμε τολμηρά τα δεδομένα για την χώρα μας.

Λιγότεροι και δικαιότεροι φόροι
 • Μειώνουμε τον συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων από το 29% στο 20%.
 • Μειώνουμε τους φόρους στην Παραγωγή.
Επαναφέρουμε τον ΦΠΑ στον προηγούμενο χαμηλό συντελεστή για κρίσιμους τομείς, όπως η εστίαση, ο τουρισμός, η ζυθοποιία, το κρασί.
Στηρίζουμε τους νέους ανθρώπους που θέλουν να αρχίσουν την δική τους επιχειρηματική δραστηριότητα με πλήρη απαλλαγή από τη φορολογία για 3 χρόνια και απαλλαγή για 3 χρόνια επίσης από τις ασφαλιστικές εισφορές (για συνταξιοδότηση)

4η Εκπαίδευση – Πολιτισμός- Περιβάλλον

Η παιδεία, και  ο πολιτισμός είναι το πεδίο  είναι από τους τομείς που επιβάλλεται η εθνική συνεννόηση  για μακροχρόνια στρατηγική.
Δεν μπορεί στους κρίσιμους αυτούς τομείς κάθε Υπουργός να ανατρέπει την πολιτική του προηγούμενου. 
Να συναποφασίσουμε τις ριζικές αλλαγές και  τομές που απαιτούνται και στους δύο τομείς ώστε να αποκτήσει η χώρα σταθερή πολιτική για τις επόμενες δεκαετίες.

5η Δικαίωμα στην αξιοπρέπεια για τον καθένα
Η προτεραιότητα-σημαία της πολιτικής μας, το κοινωνικό μας μήνυμα είναι να ανακτήσει κάθε Έλληνας δικαίωμα στην αξιοπρέπεια.
Εδώ οι προτάσεις μας είναι συγκεκριμένες και τις λέω επιγραμματικά και χωρίς φιοριτούρες.
α) Με  ριζική αλλαγή του Ασφαλιστικού Νόμου (Κατρούγκαλου) που οδήγησε σε χρεωκοπία το Ασφαλιστικό Σύστημα.
Ανοίγω μια παρένθεση γιατί δεν αξίζει στην Ελλάδα ένας Πρωθυπουργός που ελπίζει ότι θα έρθει σύντομα το τέλος των συνταξιούχων για να λύσει τα προβλήματα του. Ο κυνισμός στο μεγαλείο του.
Και μια αξιωματική αντιπολίτευση που αναζητά λύσεις τύπου Πινοσέτ.
 • Δημιουργούμε ένα νέο Σύστημα βιώσιμο και δίκαιο, που σέβεται την αρχή της ανταποδοτικότητας των εισφορών.
 • Μεταφέρουμε πόρους στο ασφαλιστικό από την αξιοποίηση της Δημόσιας περιουσίας, για να διασφαλίσουμε το μέλλον της Νέας Γενιάς.
 • Δίνουμε πρόσθετα κίνητρα για δημιουργία επαγγελματικών Ταμείων.
 • Μειώνουμε τις εισφορές μικρομεσαίων, ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών. Θέτουμε ανώτατο μηνιαίο πλαφόν σε αυτές.
 • Εν όψει της Αλλαγής του Νόμου, η διάταξη για την μείωση των Συντάξεων την 1/01/2019 πρέπει να καταργηθεί.
Να ψηφιστεί η  Πρόταση Νόμου που ήδη έχουμε καταθέσει.

β) Δεσμευόμαστε για την ανασυγκρότηση του ΕΣΥ που καταρρέει. Αποτελεί τη ναυαρχίδα του κοινωνικού κράτους.
γ) Βασική δέσμευσή μας είναι η αναλογική κατανομή  του παραγόμενου πλούτου.
Με στόχο την μείωση των Κοινωνικών Ανισοτήτων.
Δεν τάζουμε λαγούς με πετραχήλια.
Δεν πιστεύουμε ότι με προσωρινά επιδόματα και λογικές ελεημοσύνης κτίζεται Κοινωνικό Κράτος.
Οι  προτάσεις μας είναι εφικτές και πραγματοποιήσιμες.
Με πόρους που εξασφαλίζουμε:
 • Από το μέρισμα από την ανάπτυξη, την αύξηση του ΑΕΠ, την δημιουργία με υγιή τρόπο πρόσθετων φορολογικών εσόδων.
 • Από την «απελευθέρωση» πόρων με την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.
 • Από την αλλαγή των προτεραιοτήτων στην διάθεση των Εθνικών και Κοινοτικών πόρων.
Δεσμευόμαστε για την στήριξη:
1. Των Ελληνικών Νοικοκυριών .
 • Πλήρης κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης (συνολικού ύψους 1,2 δις ευρώ)
 • Σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ
2. Της Οικογένειας.
 • Όλα τα παιδιά σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς. Επίδομα ενοικίου σε νέα ζευγάρια που δεν έχουν ιδιόκτητο σπίτι.
Να τονίσω ότι ήμασταν εμείς που ζητήσαμε την σύσταση διακομματικής Επιτροπής στην Βουλή για το μείζον θέμα του Δημογραφικού. Σημειώνω την σημαντική καθυστέρηση που υπάρχει στην έκδοσή του σχετικού πορίσματος. Την ώρα που 35 χιλιάδας παιδία μένουν έξω από τους σταθμούς και κόβονται επιδόματα τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών
3. Των εργαζόμενων
 • Ουσιαστική αύξηση του κατώτερου μισθού με επαναφορά του καθορισμού του από τους Κοινωνικούς εταίρους, με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Αυτονόητο ότι η Σύμβαση θα καταργήσει και τον ειδικό κατώτερο μισθό για τους νέους που είναι εξευτελιστικός.
 • Ενίσχυση και υποχρεωτική εφαρμογή των Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων.

4. Δεσμευόμαστε για στήριξη των ανέργων με στόχο την Πλήρη Απασχόληση.
Επιδότηση νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα με απλό τρόπο. Η μισθολογική δαπάνη για κάθε επί πλέον θέση εργασίας στις επιχειρήσεις, υπολογίζεται ως έξοδο που εκπίπτει της φορολογίας, με συντελεστή αυξημένο κατά 30% και 50%  για τις ευαίσθητες κατηγορίες των ανέργων.
Δηλαδή για κάθε 100 ευρώ που πληρώνει η επιχείρηση για τους νεοπροσληφθέντες εργαζόμενους, απαλλάσσεται από την φορολογία για 150.
Μέτρο δημοσιονομικά ουδέτερο γιατί το κόστος θα καλυφθεί από τον αυξημένο ΦΠΑ (λόγω κατανάλωσης) που θα εισπράξει το Δημόσιο.
5. Των συνταξιούχων
 • Κατώτερη σύνταξη για τον μεμονωμένο συνταξιούχο στα 500 ευρώ.
 • Παύει η αδικία για τις συντάξεις χηρείας. Επαναφέρουμε την ρύθμιση που ίσχυε πριν την εξοντωτική παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ.
6. Των Αγροτών
 • Μείωση του φόρου εισοδήματος και επαναφορά στο 13%.
 • Καθιέρωση του ακατάσχετου και αφορολόγητου των επιδοτήσεων.
 • Αποσύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών από το φορολογητέο εισόδημα.
 • Επιστροφή επί πλέον 5 μονάδων ΦΠΑ στους οργανωμένους σε Ομάδες Παραγωγούς και Συνεταιρισμούς.
7. Των Μικρομεσαίων
 • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος
 • Θέσπιση ειδικού Ακατάσχετου Λογαριασμού.
 • Κατοχύρωση πραγματικής δεύτερης ευκαιρίας για τους επιχειρηματίες που πτώχευσαν χωρίς δόλο.
 • Διευκόλυνση της ένταξης των ΜΜΕ στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.
Αναφέρθηκα ήδη στην μείωση των εισφορών τους  στην Κοινωνική Ασφάλιση.

8. Δεύτερη ευκαιρία για τους μικρούς και μεσαίους δανειολήπτες.
Στηρίζουμε μία αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους, με προστασία των έντιμων δανειοληπτών, και εξαίρεση από την όποια προστασία των στρατηγικών κακοπληρωτών.
 • Προστασία της Α’ κατοικίας των μικρών και μεσαίων δανειοληπτών.
 • Πάγωμα των οφειλών των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.
 • Αναδιάρθρωση των Στεγαστικών Δανείων, με χωρισμό της οφειλής σε ενήμερη και παγωμένη. Η αποπληρωμή της ενήμερης οφειλής, θα συνεπάγεται αντίστοιχη διαγραφή της παγωμένης οφειλής.
 • Οι οφειλές των επιχειρήσεων και των Ελεύθερων Επαγγελματιών, σε Τράπεζες και Δημόσιο θα περιέλθουν στη διαχείριση ειδικού πιστωτικού Ιδρύματος (Bad Bank), με δημόσια και ιδιωτικά κεφάλαια με σκοπό μία συγκροτημένη πολιτική αναδιάρθρωσης και επιβίωσης των επιχειρήσεων.
9. Στήριξη Των κοινωνικά αδύναμων
 • Με αξιοπρεπές Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα και μέτρα ένταξης των φτωχών και κοινωνικά αποκλεισμένων.
 • Με επέκταση των ανοικτών Κέντρων ημερήσιας Φροντίδας ηλικιωμένων και στήριξη της “Βοήθειας στο σπίτι” .
 • Με οριζόντιες πολιτικές στήριξης των ατόμων με αναπηρία σε κάθε πολιτική και δράση του Δημοσίου.

Εθνική Κοινωνική Συμφωνία- Διαβατήριο αξιοπιστίας

Κυρίες και Κύριοι, 

Αυτό για το οποίο αγωνιά σήμερα κάθε πολίτης σε αυτή τη χώρα, είναι το τι θα γίνει αύριο.
Τι θα γίνει την επόμενη μέρα, μετά την ήττα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ .
Η πλειοψηφία σήμερα των Ελλήνων επιθυμεί τη  στρατηγική τους  ήττα αλλά και την μη επιστροφή της δεξιάς.
Αυτό το ρεύμα μπορεί και πρέπει να συναντηθεί στο Κίνημα Αλλαγής.

Στη δύσκολη κατάσταση που βρισκόμαστε, με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ο κ. Τσίπρας, με το εσωτερικό κλίμα πόλωσης και διχασμού που βιώνουμε, πως είναι δυνατό να ορθοποδήσει ο τόπος;

Πως θα κυβερνηθεί η χώρα;
Εμείς χτυπάμε την καμπάνα της εθνικής αφύπνισης για να πάρει ο λαός την κατάσταση στα χέρια του. 

Να ανατρέψει το σημερινό  συσχετισμό δυνάμεων. Να δώσει ξανά στη δημοκρατική παράταξη πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις.
Να μας δώσει ισχυρή εντολή.

Στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ από τη μια και από την άλλη πολιτικό αντίβαρο και εκλογικό ανάχωμα στον κίνδυνο δεξιάς παλινόρθωσης, χωρίς ισχυρό Κίνημα Αλλαγής,  δεν υπάρχει.
Είμαστε κόμμα δημιουργίας, και όχι διαμαρτυρίας.
Συνεπείς πάντα με το αίσθημα πατριωτικής ευθύνης έχουμε ένα διπλό χρέος:  Να μην αφήσουμε τη χώρα ακυβέρνητη και να διασφαλίσουμε το δρόμο εξόδου από την κρίση.
Πιστεύουμε ότι μόνο μια πραγματικά προοδευτική διακυβέρνηση μπορεί να το καταφέρει στις σημερινές συνθήκες.

Είναι τα δύο κρίσιμα κριτήρια χειρισμού της εντολής του λαού όταν αυτή θα μας παραδοθεί.
Πιστοί στο πνεύμα της εθνικής συνεννόησης και συναίνεσης θα καλέσουμε όλες τις δυνάμεις του ευρωπαϊκού και δημοκρατικού τόξου για να σχηματιστεί κυβέρνηση στη βάση συγκεκριμένης προοδευτικής προγραμματικής συμφωνίας που προτείνουμε.

Με ρωτούν πολλοί γιατί μιλάω συχνά για εθνική συνεννόηση .
Γιατί η Ελλάδα πλήρωσε στην ιστορική της διαδρομή και τα τελευταία χρόνια πολύ ακριβό τίμημα από τους διχασμούς.
Καμία χώρα και καμία κοινωνία δεν πήγε μπροστά με τους πολίτες της διχασμένους.
Ήρθε η ώρα, οι Έλληνες συμφιλιωμένοι να πιστέψουμε στις δικές μας δυνάμεις.
Από την κρίση δεν θα μας βγάλει καμία ξένη δύναμη, κανένας από μηχανής Θεός, κανένας μάγος και κανένα θαύμα.

Και εντέλει μας ρωτούν με ποιους θα πάτε;

Δεν είναι δεδομένοι οι συσχετισμοί. Δεν υπάρχει δεδομένη κυβερνητική λύση πριν την ετυμηγορία του λαού.    

Καθαρές κουβέντες, καθαροί λογαριασμοί!

Αντιστρέφουμε λοιπόν το ερώτημα. Θέλουν ενωμένους τους Έλληνες πάνω σε μια νέα κοινωνική εθνική συμφωνία; Πάνω σε ένα νέο ριζοσπαστικό και προοδευτικό πλαίσιο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που θα μας βγάλει με ασφάλεια στο ξέφωτο;
Αν ναι και με όσους το εννοούν και το θέλουν εδώ είμαστε.

Αν όχι εμείς δεν έχουμε την πείνα των κυβερνητικών αξιωμάτων. Δεν πρόκειται να συμμετέχουμε σε κυβέρνηση που θα συνεχίσει την ίδια αδιέξοδη συνταγή των φόρων και της διάλυσης  της μεσαίας τάξης.

Για αυτό ζητάμε Ισχυρή Εντολή στο Κίνημα Αλλαγής.
Γιατί μπορούμε με τις αξίες της αλλαγής να ανοίξουμε νέους δρόμους.
Δρόμους που υπαγορεύει το χρέος προς την πατρίδα και οι ανάγκες του λαού.
Δρόμους που υπαγορεύει η διαδρομή και η κληρονομιά της παράταξης μας.
Για την Ελλάδα
Για τις Ελληνίδες
Για τους Έλληνες
Για τη νέα Γενιά
Με ελπίδα και αξιοπρέπεια.

Μπορούμε να τα καταφέρουμε με:
Σχέδιο
Ανθρωπιά
Πίστη στις δυνάμεις μας
Γιατί η θέληση μας είναι πιο δυνατή από τα εμπόδια.
Έχουμε μάθει, δεν τα παρατάμε.
Γιατί τα όνειρά μας είναι πιο δυνατά από τις αναμνήσεις μας.

Η πρόταση που διατυπώθηκε και υποστηρίχθηκε στην Ολομέλεια εκ μέρους του ECR από τον έλληνα Ευρωβουλευτή Νότη Μαριά...


Δεκτή έγινε η πρόταση του ECR από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο προκειμένου να συζητήσει το Σώμα στην παρούσα του Σύνοδο στο Στρασβούργο τις πρόσφατες φονικές πυρκαγιές στο Μάτι Αττικής.

Η Πρόταση που διατυπώθηκε και υποστηρίχθηκε στην Ολομέλεια εκ μέρους του ECR από τον Ευρωβουλευτή Νότη Μαριά, υποστηρίχτηκε και από την Ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και τελικά υπερψηφίστηκε με 265 ψήφους υπέρ παρά τις αντιρρήσεις της Ομάδας των Ευρωπαίων Πρασίνων όπως εκφράστηκαν από την κα Κέλερ.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη Πρόταση είχε συζητηθεί την προηγούμενη εβδομάδα στην Συνεδρίαση του Προεδρείου του ΕΚ μετά από την σχετική εισήγηση του ECR και απερρίφθη.

Ειδικότερα επισημαίνεται ότι σε μια κίνηση αβροφροσύνης προς τον Α. Τσίπρα ο οποίος ως γνωστόν θα μιλήσει στην Ευρωβουλή την Τρίτη 11/9 οι Πράσινοι και οι Σοσιαλιστές με την ανοχή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) μεθόδευσαν την προηγούμενη εβδομάδα την απόρριψη της πρότασης του Νότη Μαριά και των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών (ECR) για διεξαγωγή συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο την εβδομάδα 10/9-13/9 με θέμα την ανείπωτη τραγωδία στο Μάτι με τους 98 νεκρούς και ενώ στις 25/10/2017 είχε διεξαχθεί παρόμοια συζήτηση για τις δολοφονικές πυρκαγιές σε Πορτογαλία και Ισπανία. 

Όπως είχε δεσμευτεί ο Πρόεδρος του Κόμματος "ΕΛΛΑΔΑ - Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ", Ευρωβουλευτής Καθηγητής Νότης Μαριάς ζήτησε από τους Ευρωπαίους Αντιφεντεραλιστές (ECR) να υποβάλλουν αίτημα για συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο την εβδομάδα 10/9/-13/9 με θέμα την τραγωδία στο Μάτι. Το ECR υπέβαλε το αίτημα αυτό στις 4/9 και εν συνεχεία το υποστήριξε στην συνάντηση των Γενικών Γραμματέων των Πολιτικών Ομάδων που έγινε στις 5/9. Αντίστοιχο αίτημα προώθησε και η Ευρωπαϊκή Αριστερά μετά από πρωτοβουλία της Ευρωβουλευτού Σοφίας Σακοράφα. Την πρόταση του ECR στήριξε η Ευρωπαϊκή Aριστερά ενώ συμφώνησε και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Αντίθετα οι άλλες πολιτικές ομάδες με αιχμή του δόρατος τους Πράσινους και τους Σοσιαλιστές αντέδρασαν και παρέπεμψαν το θέμα στις καλένδες. Μάλιστα αρνήθηκαν κάθε συζήτηση με εξειδικευμένο θέμα τις πυρκαγιές στο Μάτι και αντιπρότειναν μια γενική συζήτηση για τις φυσικές καταστροφές σε διάφορα κράτη μέλη στην πρώτη Ολομέλεια του Οκτωβρίου.

Την επομένη ημέρα Πέμπτη 6/9/2018 ο Πρόεδρος της Ομάδας των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών ζήτησε από τη διάσκεψη των Προέδρων να μπει το θέμα για το Μάτι στην ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο την εβδομάδα 10/9 - 13/9, για να λάβει τη χλιαρή στήριξη της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και ενώ οι άλλες Πολιτικές Ομάδες με πρωταγωνιστές τους Πράσινους και τους Σοσιαλιστές και υπό την ανοχή του ΕΛΚ!!! απέρριψαν το αίτημα για συζήτηση στην Ολομέλεια του Στρασβούργου.

Η συζήτηση για τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι θα γίνει σε λίγη ώρα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο προκειμένου να ενημερωθεί το Σώμα, οι πολιτικές Ομάδες και οι βουλευτές ενώ θα ακολουθήσει έκδοση Ψηφίσματος.
πηγή: thestival.gr

Σε εξέλιξη βρίσκονται από το πρωί οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εκρποσώπους των δανειστών για τον προϋπολογισμό του έτους 2019. Αυστηρά μηνύματα από Κομισιόν και ESM. Στο επίκεντρο συντάξεις και οι εξαγγελίες Τσίπρα στην 83η ΔΕΘ...


Άρχισαν τη Δευτέρα οι πρώτες διαπραγματεύσεις των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με τις δύο πλευρές να εξετάζουν τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, εν όψει και της κατάθεσης του προσχεδίου του προϋπολογισμού.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών θα παραμείνουν στην ελληνική πρωτεύουσα έως την προσεχή Παρασκευή, ενώ έως την Τετάρτη αναμένεται να αφιχθούν στην Αθήνα και οι επικεφαλής των εκπροσώπων των δανειστών.

Δανειστές και κυβέρνηση διεξάγουν διαβουλεύσεις με στόχο την κατάρτιση του προϋπολογισμού του νέους έτους, ο οποίος πρέπει να κατατεθεί στην Κομισιόν έως τις 15 Οκτωβρίου. Κύρια επιδίωξη της κυβέρνησης αποτελεί η αναβολή της εφαρμογής του μέτρου της περικοπής της συνταξιοδοτικής δαπάνης, το οποίο έχει προνομοθετηθεί για την 1η Ιανουαρίου του 2019.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο προτείνει είτε τη χρονική μετάθεση των περικοπών είτε τη σταδιακή εφαρμογή τους, προκειμένου η προσαρμογή να είναι ομαλότερη για τους συνταξιούχους.

Στο επίκεντρο τίθενται, επιπλέον, και οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, με στόχο την ενσωμάτωσή τους στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους και την άμεση εφαρμογή τους, δεδομένου ότι το 2019 αποτελεί τριπλό εκλογικό έτος —βουλευτικές, αυτοδιοικητικές, ευρωπαϊκές.

Πάντως, η διαπραγμάτευση μόνο εύκολη δεν θεωρείται, κάτι το οποίο φάνηκε από τις νέες δηλώσεις εκ μέρους της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). O Μαργαρίτης Σχοινάς, συγκεκριμένα, επανέλαβε σήμερα την ανάγκη τήρησης των δεσμεύσεων, εξηγώντας ότι τα περιθώρια ευελιξίας θα εξεταστούν μετά τον έλεγχο του προϋπολογισμού.

Ρέγκλινγκ: Πάγωμα στα μέτρα για το χρέος αν δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα


Από την πλευρά του ESM, ο Κλάους Ρέγκλινγκ προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, προειδοποιώντας με διακοπή των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, εφόσον διακοπούν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για τον πρώτο μετα-μνημονιακό έλεγχο της ελληνικής οικονομίας, μετά την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα βοήθειας στις 20 Αυγούστου. Στο μεταξύ, για πρώτη φορά τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών θα έχουν επαφές και με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, εξαιρουμένης της Χρυσής Αυγής.

Ο ιαπωνικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης R&I (Rating and Investment Information) ανακοίνωσε σήμερα ότι αναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας σε B από CCC+.


Ο ιαπωνικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης R&I (Rating and Investment Information) ανακοίνωσε σήμερα ότι αναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας σε B από CCC+, με σταθερές προοπτικές, επικαλούμενος τη βελτίωση στη διάρθρωση της χρηματοδότησης του Δημοσίου, στη δημοσιονομική κατάσταση και στη βιωσιμότητα του χρέους.

Σύμφωνα με τον οίκο, τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης χρέους, τα οποία συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης για την Ελλάδα τον Ιούνιο, «θα βοηθήσουν να μειωθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της κυβέρνησης και πιθανόν θα μειώσουν το χρέος της γενικής κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ». Το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει ένα μεγάλο ταμειακό απόθεμα ασφαλείας είναι ένας ακόμα θετικός παράγοντας, επισημαίνει ο οίκος R&I.

Παράλληλα, σημειώνει ότι παράγοντες όπως οι εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας στο εμπόριο και η υποτίμηση των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών ενισχύουν την αβεβαιότητα για τις μελλοντικές προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και των χρηματοπιστωτικών αγορών.

«Ο R&I θα παρακολουθεί εάν η κυβέρνηση είναι σε θέση να διατηρήσει την οικονομική ανάκαμψη και τη δημοσιονομική βελτίωση ακόμα και κάτω από τέτοιες συνθήκες και παράλληλα να εφαρμόσει σταθερά το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμά της, όπως έχει δεσμευθεί», σύμφωνα με ανακοίνωση του οίκου στην ιστοσελίδα του.
amna.gr

Η ​​πολιτική χειραγωγεί την κοινωνία ή η κοινωνία την πολιτική;


επιφυλλίδα του Χρήστου Γιανναρά *

Η ​​πολιτική χειραγωγεί την κοινωνία ή η κοινωνία την πολιτική;

Ρομαντικό ερώτημα άλλων εποχών, ανεδαφικό σήμερα. Σήμερα τόσο η πολιτική όσο και η κοινωνία χειραγωγούνται από την οικονομία, τα συμφέροντα των «Αγορών», τους νόμους του μάρκετινγκ. Καταγωγικά, ωστόσο, και ανεξίτηλα, τον σημερινό παγκοσμιοποιημένο «πολιτισμό» (τρόπο του βίου) τον γέννησε και τον συντηρεί η ψευδαισθητική βεβαιότητα ότι: η πολιτική χειραγωγεί την κοινωνία «για το καλό της κοινωνίας».

Αν δεχθούμε ότι έτσι συμβαίνει, ποιος στοιχειοθετεί την πολιτική – θέτει τα στοιχεία, ορίζει τις προϋποθέσεις της πολιτικής θεωρίας και πράξης; Για τη Νεωτερικότητα (τον Ιστορικό Υλισμό του «Διαφωτισμού») ο χρηστικός ορθολογισμός: η ορθή λογική «εξαναγκαστή κατά πάντων». Και ποιος εγγυάται την «ορθότητα» της ορθής λογικής; Μια κοινά παραδεκτή «μέθοδος» ή μια κοινά επιβεβλημένη «σύμβαση».

Ομως κάθε μέθοδος έχει μια καταγωγική σχετικότητα (εργαλειακή, δηλαδή απαραίτητη για τη χρηστική της γενίκευση). Κάτι ανάλογο έχει και η σύμβαση: η γενίκευσή της είναι ασυμβίβαστη με τον ατομοκεντρισμό των «δικαιωμάτων» τα οποία προστατεύει. Τα δύο αυτά δεδομένα υπονομεύουν συνεχώς (τρεις αιώνες τώρα) το κυρίως «προοδευτικό» ζητούμενο: Να χειραγωγεί η πολιτική την κοινωνία.

Πάντως, η σχετικότητα τόσο της ορθολογικής μεθόδου όσο και του «κοινωνικού συμβολαίου» παραμένει (για τις σύγχρονες «προηγμένες» κοινωνίες) προτιμότερη από την απολυτότητα των δογματισμών, τον αυταρχισμό της «αυθεντίας». Εστω κι αν, στις μέρες μας, αυτή η εργαλειακή «σχετικότητα» αμνηστεύει προκλητικά τον ανορθολογισμό καταστάσεων τυραννικής κοινωνικής αδικίας, λεηλασίας του πλούτου παγιδευμένων σε δάνεια χωρών (δεκατέσσερα ελληνικά αεροδρόμια λ.χ. «παραχωρημένα» στην Fraport! κ.λπ., κ.λπ.) οι θιασώτες του πρωτείου της χρηστικότητας («αλάθητης μεθόδου» και «ορθολογικής σύμβασης») δεν μεταπείθονται.

Σε ελλαδικό, ειδικά, νεωτερικό κρατίδιο, οι συνέπειες των αντιφάσεων της Νεωτερικότητας παίρνουν κωμικοτραγικές, κυριολεκτικά, διαστάσεις. Ισως επειδή η πρόσληψη της Νεωτερικότητας έγινε από ξιπασμένο μιμητισμό και όχι από πραγματική ανάγκη, δεν υποτάχθηκε το πρόσλημμα στις ανάγκες του λήπτη, αλλά ο λήπτης αλλοτριώθηκε για να προσαρμοστεί στο δάνειο. Απαράλλαχτα όπως στις πρώην αποικιακές κοινωνίες: ο μιμητισμός υποτάχθηκε στον πρωτογονισμό της εγωτικής απληστίας – η διαφθορά των διαχειριστών της απομίμησης ξεπέρασε στην Ελλάδα κάθε όριο φαντασίας. Σήμερα η κατάσταση είναι πέρα από κάθε δυνατότητα ανάσχεσης.

Από την πολιτική οδό (την πολιτική όπως μιμητικά λειτουργεί στη χώρα μας και με το κατευτελισμένο προσωπικό που ελκύει και χρησιμοποιεί) ελπίδα και δυνατότητα ιστορικής συνέχειας του Ελληνισμού δεν υπάρχει. Οι προϋποθέσεις σωτηρίας που λογικά απαιτούνται είναι άλλης τάξεως, άλλου επιπέδου από τα ιδεολογήματα και τις «πεποιθήσεις». Θα μπορούσαν να αναζητηθούν, ίσως, σε κάτι ανάλογο με τις «υπόγειες διαδρομές» που ακολούθησε η δυναμική επιβίωσης της ταυτότητας των Ελλήνων στα τετρακόσια χρόνια της Τουρκοκρατίας.

Στην προοπτική αναζήτησης «υπόγειων διαδρομών» για την ιστορική συνέχεια του Ελληνισμού, το ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός στο Ελλαδέξ αποτελεί ασήμαντη ανθυπολεπτομέρεια, που μόνο μικρόνοες μπορεί να ενδιαφέρει. Ενδιαφέρει όμως πρώτιστα, ποιος θα είναι ο επόμενος πατριάρχης στην Ιστανμπούλ, ο επόμενος αρχιεπίσκοπος στη Νέα Υόρκη, ο επόμενος αρχιεπίσκοπος στην Αθήνα. Οχι βέβαια για να παραμυθιαζόμαστε με φτηνιάρικες παιδαριωδίες «ελληνοχριστιανικών» ιδεολογημάτων. Αλλά επειδή, με συνεπή ιστορικό ρεαλισμό, έχουμε βεβαιωθεί για την ποιότητα της ζωής, τη δυναμική της ζωής που συγκεφαλαιώνουν η γλώσσα η ελληνική, το τραγούδι το ελληνικό, το αρχιτεκτόνημα, οι θεσμοί αυτοδιαχείρισης, το αποκαλυπτικό θάμβος της ζωγραφικής του Παπαλουκά και του Τσαρούχη. Και ότι όλα αυτά τα τρισμέγιστα «γεννιώνται», είναι καρποί ζωής (δεν κατασκευάζονται με ιδεολογικές χαρτοκοπτικές), καρπίζουν από θεσμούς διάρκειας.

Για να σωθεί ο ιλιγγιώδης πλούτος της τρισχιλιόχρονης γλωσσικής μας εκφραστικής, χρειαζόμαστε όχι κάποιον πιο ανοιχτομάτη και ανοιχτόμυαλο Γαβρόγλου, αλλά αρχιεπίσκοπο που να καταλαβαίνει ότι η ενορία - κοινότητα γεννάει γλώσσα, ρυθμό και καλλιέπεια. Για να λυτρωθούμε από τη βαλκανική επαρχιωτίλα και να ξαναβρεί ο Ελληνας τον αέρα του κοσμοπολίτη, χρειαζόμαστε Πατριάρχη με νοο-τροπία και χαρακτήρα («στόφα») οικουμενικότητας. Οτι Μάνος Χατζιδάκις και Παπαλουκάς θα ξαναγεννηθούν, μόνο με ένα «κίνημα» ενάντια στην πολιτική τουρισμού, που ατιμάζει και βιάζει το κάλλος της ελληνικής γης και θάλασσας στον βωμό της «βιομηχανίας» του κιτσαριού. Και μας ενδιαφέρει, περισσότερο από τον εγχώριο πρωθυπουργό, ο Ελληνας αρχιεπίσκοπος Νέας Υόρκης, γιατί ο «εκσυγχρονισμός» της ελληνικότητας δεν γεννιέται από τον πιθηκισμό και τη μειονεξία του «ανήκομεν εις την Δύσιν», αλλά από τον ρεαλισμό της μετοχής στη ζωή ως κοινωνία σχέσεων αυθυπέρβασης.

Το συναρπαστικότερο από όλα είναι ότι οι «υπόγειες διαδρομές» δεν επιδέχονται ιδεολογική εμπορευματοποίηση, ψυχολογική ιδιοποίηση, συνθηματολογική εξαχρείωση. Γι’ αυτό και το έναυσμα θα είναι να σημάνουν καμπάνες, όχι να προκηρυχθούν εκλογές.
 ______________________________

(*) Ο Χρήστος Γιανναράς γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στα Πανεπιστήμια της Αθήνας, της Βόννης και της Σορβόννης. Επιφυλλιδογραφεί σε εφημερίδες παρεμβαίνοντας στην πολιτική και κοινωνική επικαιρότητα.
πηγή: yannaras.gr

Το σενάριο καταστροφής των εκλογολόγων δεν επιβεβαιώθηκε στην ολότητά του, ωστόσο το ακροδεξιό εθνολαϊκιστικό κόμμα Σουηδοί Δημοκράτες με καταμετρημένο το 99,8% των ψήφων κατέλαβε την τρίτη θέση και το καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα μέχρι σήμερα, οι Σοσιαλδημοκράτες υπό τον πρωθυπουργό Στέφαν Λέφβεν αναδείχθηκαν μεν πρώτη πολιτική δύναμη στη χώρα αλλά με το χειρότερο ποσοστό των τελευταίων 100 χρόνων...


ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός, Στέφαν Λεφβέν
Ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λεβέν δήλωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ότι θα παραμείνει στον θώκο του τουλάχιστον για τις επόμενες εβδομάδες, ενώ παράλληλα απηύθυνε έκκληση να υπάρξει συνεργασία των συμμαχιών εξουσίας μετά τις βουλευτικές εκλογές στις οποίες δεν μπόρεσε να καταγάγει καθαρή νίκη καμιά από τις δύο μεγάλες παρατάξεις.

«Μας μένουν δύο εβδομάδες ωσότου να συγκληθεί σε σώμα το (νέο) κοινοβούλιο. Θα συνεχίσω να εργάζομαι με ηρεμία, σεβόμενος τους ψηφοφόρους και το σουηδικό εκλογικό σύστημα», είπε ο Λεβέν απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του κόμματός του.

«Ένα πράγμα είναι σίγουρο, κανείς δεν εξασφάλισε πλειοψηφία. Είναι κατά συνέπεια φυσικό να υπάρξει συνεργασία ανάμεσα στις παρατάξεις», πρόσθεσε.

Ο Λεβέν είναι επικεφαλής της κυβέρνησης μειοψηφίας των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων, με την υποστήριξη του κόμματος της Αριστεράς στο κοινοβούλιο, τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Η συμπολίτευση έχει εντελώς οριακό προβάδισμα έναντι της τετρακομματικής κεντροδεξιάς Συμμαχίας, ενώ απομένουν να ενσωματωθούν λιγότερες από 50 από τις συνολικά 6.004 εκλογικές περιφέρειες, μετά την καταμέτρηση του 99,8% των ψήφων.

Στις εκλογές της Κυριακής, όπως προβλεπόταν, κατέγραψε κέρδη η άκρα δεξιά, με αποτέλεσμα η κεντροδεξιά και ο κεντροαριστερός κυβερνητικός συνασπισμός να μην εμφανίζονται να είναι σε θέση να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία των 349 εδρών του κοινοβουλίου.

Τα πρώτα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν σήμερα στη Σουηδία δίνουν στην κυβερνώσα κεντροαριστερή συμμαχία των Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και αριστερών κομμάτων ποσοστό 40,6%.

Η κεντροδεξιά Συμμαχία της αντιπολίτευσης λαμβάνει ποσοστό 40,1% και το αντιμεταναστευτικό ακροδεξιό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών λαμβάνει ποσοστό 17,8%.

Τα πρώτα αποτελέσματα βασίζονται στην καταμέτρηση των ψήφων 4.800 από τις 6.004 εκλογικές περιφέρειες.

Ο ηγέτης της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης της Σουηδίας Ουλφ Κριστερσόν προέτρεψε την Κυριακή τον πρωθυπουργό των Σοσιαλδημοκρατών Στέφαν Λεβέν να παραιτηθεί. «Αυτή η κυβέρνηση ολοκλήρωσε τον κύκλο της», τόνισε ο Κριστερσόν σε συγκέντρωση υποστηρικτών του κόμματός του, αναφερόμενος στην κυβέρνηση μειοψηφίας του Λεβέν. «Τώρα πρέπει να παραιτηθεί», πρόσθεσε.

Ο Κριστερσόν είναι ο επικεφαλής του κόμματος των Μετριοπαθών και ο υποψήφιος της τετρακομματικής Συμμαχίας για το αξίωμα του πρωθυπουργού.

Στις εκλογές της Κυριακής, όπως προβλεπόταν, κατέγραψε κέρδη το αντιμεταναστευτικό, ακροδεξιό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών, με αποτέλεσμα τόσο η κεντροδεξιά Συμμαχία (τα κόμματα των Μετριοπαθών, των Φιλελευθέρων, του Κέντρου και των Χριστιανοδημοκρατών), όσο και ο κεντροαριστερός συνασπισμός (Σοσιαλδημοκράτες-Πράσινοι) να μην εμφανίζονται να είναι σε θέση να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο (349).

Ο ηγέτης του κόμματος των Φιλελευθέρων της Σουηδίας, Γιαν Μπγιέρκλουντ, τόνισε την Κυριακή ότι θέλει να σχηματιστεί κυβέρνηση της κεντροδεξιάς Συμμαχίας, πρόσθεσε όμως ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει χάρη στη συνεργασία με το ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών.

«Θέλω μια κυβέρνηση της Συμμαχίας, αλλά αυτό δεν θα γίνει σε συνεργασία με τους Σουηδούς Δημοκράτες», είπε ο Μπγιέρκλουντ κατά τη διάρκεια υποστηρικτών του κόμματός του.

Οι Φιλελεύθεροι ανήκουν στην τετρακομματική, κεντροδεξιά Συμμαχία, η οποία ισοψηφεί με την κεντροαριστερή συμπολίτευση του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού Στέφαν Λεβέν ενώ απομένουν να ενσωματωθούν μόλις 100 από τις 6.004 εκλογικές περιφέρειες.

Καθώς όλα τα κόμματα αποκλείουν κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με τους Σουηδούς Δημοκράτες, οι κεντρώοι Φιλελεύθεροι ενδέχεται να αποτελέσουν κλειδί στις προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης με δεδομένο ότι η πολιτική ισχύς στο επόμενο σουηδικό κοινοβούλιο θα είναι κατακερματισμένη.

Στις εκλογές της Κυριακής, όπως προβλεπόταν, κατέγραψε κέρδη η άκρα δεξιά, με αποτέλεσμα η κεντροδεξιά και ο κεντροαριστερός κυβερνητικός συνασπισμός να μην εμφανίζονται να είναι σε θέση να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία των 349 εδρών του κοινοβουλίου.
ert

«Είμαστε πανέτοιμοι...» λέει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου ένα 24ωρο πριν το πρώτο κουδούνι στα σχολεία...


«Είμαστε πανέτοιμοι, για πρώτη φορά φέτος τοποθετήθηκαν τόσοι πολλοί αναπληρωτές στην ώρα τους», διαβεβαιώνει ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου ένα 24ωρο πριν το πρώτο κουδούνι στα σχολεία. «Σχεδόν το σύνολο των κενών έχει καλυφθεί, ενώ τα βιβλία είναι ήδη στη θέση τους», λέει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ενώ για τις αλλαγές που ανακοίνωσε σε ό,τι αφορά τον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, αλλά και τον επανασχεδιασμό του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εξηγεί πως «τον Σεπτέμβριο του 2020 θα συναντηθούν οι μεταρρυθμίσεις του Λυκείου με τις μεταρρυθμίσεις της Ανώτατης Εκπαίδευσης».

«Τον Σεπτέμβριο του 2020, όταν θα έχουν εισαχθεί οι πρώτοι φοιτητές με το νέο σύστημα θα έχει ολοκληρωθεί και το σχέδιό μας για την αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης», σημειώνει, ενώ χαρακτηρίζει «εκ του πονηρού και σπέκουλα» τις αντιδράσεις στην κατάργηση της εξέτασης του μαθήματος των Λατινικών στις πανελλαδικές εξετάσεις.

«Κάποιοι αποφάσισαν να ιδεολογικοποιήσουν όλη αυτή την υπόθεση με τα Λατινικά», παρατηρεί και προσθέτει πως «οι περισσότεροι από όσους χύνουν κροκοδείλια δάκρυα δεν έχουν πει ποτέ πώς πρέπει να διδάσκονται".

Αναφορικά με τον νέο θεσμό των ενδοσχολικών εξετάσεων διαβεβαιώνει πως «όπως προγραμματίζουμε να γίνουν οι εξετάσεις δεν υπάρχει περίπτωση να μην είναι αδιάβλητες», σημειώνοντας πως το 10% που αρχικά θα συνυπολογίζεται στην τελική βαθμολογία για την εισαγωγή στα τριτοβάθμια εκπαίδευση, θα κλιμακωθεί σταδιακά, καθώς «είναι ένα σύστημα με μία δυναμική και μία προοπτική».

Στην κριτική για τις σχολές ελεύθερης πρόσβασης απαντά πως «υπάρχουν παιδιά που θέλουν να σπουδάσουν και όχι μόνον να αποκτήσουν δεξιότητες για το επάγγελμα που θέλουν να ασκήσουν» και υπερασπίζεται την άποψη πως «το Πανεπιστήμιο δεν είναι μόνο για να βρεις δουλειά, το Πανεπιστήμιο είναι και για να μορφωθείς».

Σε ό,τι αφορά τις ενστάσεις στις θεσμοθετημένες και δρομολογούμενες συνέργειες ανάμεσα σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ επισημαίνει πως «Το εγχείρημα έχει τη συναίνεση της συντριπτικής πλειοψηφίας των διδασκόντων στα ΑΕΙ». Εκφράζει δε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι στη Μακεδονία για τη συγκρότηση ενός νέου ενιαίου ιδρύματος, το οποίο θα έχει και ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών, υπάρχει ομόφωνη απόφαση όλων των διοικήσεων τεσσάρων ιδρυμάτων και συγκεκριμένα του Διεθνούς Πανεπιστημίου, του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, του ΤΕΙ στην Καβάλα και του ΤΕΙ στις Σέρρες.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στη Σμαρώ Αβραμίδου:


Ερ.: Ποια είναι η εικόνα για τα σχολεία πριν από το πρώτο κουδούνι;

Απ.: Είμαστε πανέτοιμοι. Για πρώτη φορά φέτος τοποθετήθηκαν τόσοι πολλοί αναπληρωτές στην ώρα τους. Είκοσι χιλιάδες αναπληρωτές τοποθετήθηκαν την περασμένη Τετάρτη. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν το σύνολο των κενών έχει καλυφθεί, ενώ τα βιβλία είναι ήδη στη θέση τους. Προφανώς θα υπάρξουν κάποια προβλήματα -ελάχιστα- και τα έχουμε εντοπίσει. Είναι πάντα πάρα πολύ δύσκολο να έχεις σαφή εικόνα της πραγματικότητας, γιατί πρέπει οι διευθυντές των σχολείων να ενημερώνουν τους διευθυντές της εκπαίδευσης, οι οποίοι να ενημερώνουν τους περιφερειακούς διευθυντές και όλα αυτά τα στοιχεία να έρχονται μετά από επεξεργασία -και το τονίζω το θέμα της επεξεργασίας ή "φιλτραρίσματος"-- στο υπουργείο κι εκεί πάντα υπάρχουν κάποιες δυσκολίες και κάποια προβλήματα τελευταίας στιγμής, με κάτι έκτακτο που μπορεί να έχει συμβεί σε κάποιον κλπ. Πάντως είναι σαφές ότι πάμε φέτος καλύτερα από πέρυσι, όπως πέρυσι πήγαμε καλύτερα από πρόπερσι. Αυτό έχει σημασία και νομίζουμε ότι επιτέλους μπαίνουμε σε μία κανονικότητα.

Ερ.: Υπήρξε μέριμνα για τις ειδικότητες και τα ειδικά σχολεία, όπου παραδοσιακά υπάρχουν κενά;

Απ.: Το μεγαλύτερο ποσοστό των προσλήψεων έγινε στην ειδική αγωγή. Στην ειδική αγωγή όμως έχουμε ένα πρόβλημα κι αυτό είναι το πρόγραμμα της παράλληλης στήριξης των εκπαιδευτικών που είναι δίπλα στα παιδιά. Εκεί τα κονδύλιά μας είναι πολύ περιορισμένα και προσπαθούμε να λύνουμε το κάθε πρόβλημα, αφού το μελετήσουμε, ώστε να κάνουμε τη μέγιστη αξιοποίηση των κονδυλίων που έχουμε. Πάντως κι εκεί ακόμη με ελλείψεις -το λέω για να μην κρύβουμε και τα προβλήματα που έχουμε ακόμη- κι εκεί είμαστε καλύτερα από πέρυσι. Όπως ακούσαμε ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη μόνιμη πρόσληψη 4.500 εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής, μιας και οι ανάγκες εκεί είναι πάρα πολύ πιεστικές.

Ερ.: Μετά την ανακοίνωση των αλλαγών στο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση οι αντιδράσεις επικεντρώθηκαν κυρίως σε τρία σημεία: Πρώτο στο κατά πόσο διασφαλίζεται αδιάβλητο των ενδοσχολικών εξετάσεων, δεύτερο στην κατάργηση της εξέτασης των Λατινικών και τρίτο στην κατηγοριοποίηση των Σχολών...

Απ: Καταρχήν έχει μεγάλο ενδιαφέρον η τόσο μεγάλη έμφαση στο θέμα των Λατινικών. Κάποιοι αποφάσισαν να ιδεολογικοποιήσουν όλη αυτή την υπόθεση με τα Λατινικά και να κάνουν μία σύνδεση, η οποία δεν δικαιολογείται από τίποτε. Η σύνδεση που γίνεται είναι ότι καταργώντας τα Λατινικά από ένα μάθημα εξεταζόμενο πανελλαδικά θα καταργήσουμε και τις κλασικές σπουδές.

Νομίζω ότι πρέπει να δούμε ποια είναι η Γ' Λυκείου, διότι -όπως έχουμε πει κι έχουμε ξαναπεί- η Γ' Λυκείου είναι μία τάξη που δεν υπάρχει πια στο ελληνικό σχολείο, δεν υφίσταται. Θέλουμε να είμαστε μία χώρα με Γ' Λυκείου, ή θέλουμε να είμαστε μία χώρα χωρίς Γ' Λυκείου, που τώρα δεν την παίρνει κανείς στα σοβαρά; Εμείς αυτό που λέμε είναι ότι η Γ' Λυκείου θα έχει τον χαρακτήρα του προπαρασκευαστικού έτους, άρα λίγα μαθήματα, πολλές ώρες, μία άνεση στην τάξη, να μπορέσει ο εκπαιδευτικός να κάνει επί της ουσίας τη δουλειά του.

Τα Λατινικά, λοιπόν, ξέρετε πώς διδάσκονται τώρα. Και όλοι όσοι χύνουν κροκοδείλια δάκρυα δεν έχουν πει ποτέ πώς πρέπει να γίνονται, τι πρέπει να κάνουμε. Είναι μέρος του προβλήματος όλοι όσοι σήμερα σκίζουν τα ιμάτιά τους γι' αυτό.

Πρέπει να είναι σαφές ποιος έχει διασώσει τις κλασικές σπουδές από όλους όσοι ήθελαν για δεκαετίες να τις έχουν ως "μουμιοποιημένα" γνωστικά πεδία. Πολλοί από όσους σήμερα διαμαρτύρονται ήταν αυτοί που θέλανε να τις έχουν σαν μουσειακά αντικείμενα: Γραμματική, συντακτικό, τίποτε άλλο και εμείς ήμασταν αυτοί, που θέσαμε το θέμα των μεταφράσεων, το θέμα του να ανοίξει και να γίνει κατανοητή η μαγεία των αρχαίων κειμένων από πλατειά κοινωνικά στρώματα. Ορισμένοι θέτουν το θέμα της αναγκαιότητας του μαθήματος για τις περαιτέρω σπουδές. Αυτό ισχύει για ελάχιστα γνωστικά πεδία, και πολλά από τα Τμήματα των κοινωνικών και των ανθρωπιστικών σπουδών απαιτούν σοβαρές γνώσεις κοινωνιολογίας -ενός σύγχρονου μαθήματος που σίγουρα ενδιαφέρει πολύ τους νέους.

Ερ.: Θα εξετάζατε το ενδεχόμενο να παραμείνει ως μάθημα που θα διδάσκεται στις προηγούμενες τάξεις;

Απ.: Αφότου ολοκληρώσουμε τις αλλαγές στη Γ' Λυκείου, έτσι όπως κάναμε και στην Γ' Λυκείου θα κάνουμε μια πολύ πλατιά συζήτηση ως προς το περιεχόμενο και το πρόγραμμα σπουδών της Α' και Β' Λυκείου κι εκεί θα κατατεθούν προτάσεις. Δεν μπορεί από τώρα κανείς να λέει, είμαι υπέρ ή είμαι κατά, πρέπει να δούμε τι είδους προτάσεις θα κατατεθούν, ποια θα είναι τα ωρολόγια προγράμματα κλπ

Αλλά, ξέρετε, τα Λατινικά όσοι τα χρειάζονται μπορούν να τα μάθουν και στα πρώτα έτη των Πανεπιστημίων και γίνονται τέτοια μαθήματα. Οι δικές μας προτάσεις έχουν σαν στόχο να σταματήσει ο εκφυλισμός των μαθημάτων στο σχολείο ---γενικής παιδείας, Λατινικών κτλ. Σήμερα ο κόσμος γελάει με το μάθημα των Λατινικών, γιατί όταν πάρει κανείς 18,5 θεωρεί ότι είναι αποτυχία στις εξετάσεις. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά....

Ερ.: Πώς θα είναι αδιάβλητες οι ενδοσχολικές εξετάσεις;

Απ.: Έτσι όπως προγραμματίζουμε εμείς να γίνουν οι εξετάσεις δεν υπάρχει περίπτωση να μην είναι αδιάβλητες. Διότι ομάδες σχολείων θα βάζουν τα θέματα, θα διορθώνονται τα γραπτά από καθηγητές άλλων σχολείων με κλήρωση και σε κόλλες που το όνομα του μαθητή θα είναι καλυμμένο.

Ερ.: Η αντιπολίτευση λέει πως αν δεν υπάρχει μία τράπεζα θεμάτων ο βαθμός δυσκολίας των εξετάσεων ανά περιοχή θα διαφοροποιείται δημιουργώντας στρέβλωση...

Απ.: Αυτό είναι λάθος με την εξής έννοια. Την τράπεζα θεμάτων αυτοί που την πρότειναν την πρότειναν για να την εξευτελίσουν. Διότι την πρότειναν και ταυτοχρόνως όλη η Ελλάδα ήξερε ποια είναι τα θέματα, άρχισαν να κυκλοφορούν στα φροντιστήρια και εξευτελίστηκε ο θεσμός. Είναι οι ίδιοι που τώρα θέλουν να τον υπερασπιστούν, θέλουν να τον ξαναστήσουν. Εμείς, λοιπόν, λέμε ότι δεν μπορείς να κάνεις τέτοιου είδους πράγματα, γιατί ήδη στη συνείδηση του κόσμου είναι ένας διαβλητός θεσμός.

Στο δικό μας σύστημα δεν τίθεται θέμα αδιάβλητου. Εκείνο που λέτε είναι μήπως σε μία ομάδα κάποιου Δήμου τα θέματα να είναι διαφορετικής δυσκολίας από ό,τι σε άλλη ομάδα άλλου Δήμου. Αυτό θα το διασφαλίσουμε με τις οδηγίες που θα δώσουμε για την κλιμάκωση των θεμάτων --κάτι για το οποίο έχουμε τεράστια εμπειρία λόγω των πανελλαδικών εξετάσεων.

Ερ.: Πώς θα κλιμακωθεί το 10% του συνυπολογισμού των ενδοσχολικών εξετάσεων στην τελική βαθμολογία για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση;

Απ.: Ο λόγος που προτείνουμε το σύστημα αυτό είναι επειδή έχει μία προοπτική. Δηλαδή, αν τυχόν τα πράγματα αρχίσουν να λειτουργούν καλά το 10% θα γίνει 20% και αντίστοιχα το 90% θα γίνει 80%, μετά το 20% θα γίνει 30% και αντίστοιχα το 80% θα γίνει 70% και πάει λέγοντας, άρα είναι ένα σύστημα με μία δυναμική και μία προοπτική.

Ερ. Θα υπάρχουν Σχολές δύο ταχυτήτων;

Απ.: Δεν είναι δύο ταχυτήτων. Καταρχήν ξέρετε ότι και σήμερα υπάρχουν πολύ προβληματικά Τμήματα όπου σε "πετάει"πρώτα για να μορφωθείς και συνάμα για να αποκτήσεις τις δεξιότητες που χρειάζονται για το επάγγελμα το σύστημα, ανεξάρτητα αν θέλεις να σπουδάσεις το συγκεκριμένο αντικείμενο ή όχι. Εμείς αυτό που λέμε είναι ότι τον Σεπτέμβριο του 2020, όπου θα είναι οι πρώτοι φοιτητές που εισαχθούν με το νέο σύστημα, θα έχει ολοκληρωθεί και το σχέδιο για την νέα αρχιτεκτονική των ΑΕΙ. Και αυτό δεν είναι ένας σχεδιασμός για το μέλλον, αλλά έχουμε ήδη αρχίσει να τον υλοποιούμε, ψηφίζοντας τους σχετικούς νόμους για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το ΤΕΙ Ηπείρου.

Άρα, τον Σεπτέμβριο του 2020 θα συναντηθούν οι μεταρρυθμίσεις του Λυκείου με τις μεταρρυθμίσεις της Ανώτατης Εκπαίδευσης, όπου όλα τα Τμήματα θα έχουν το απαραίτητο διδακτικό προσωπικό και έχει τις υποδομές που χρειάζεται, γιατί ήδη έχουμε δεσμεύσει κονδύλια. Άρα τα παιδιά θα έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε ισοδύναμα τμήματα. Το να είναι χαμηλής ζήτησης ένα τμήμα δεν σημαίνει ότι είναι ένα χαμηλής ακαδημαϊκότητας Τμήμα .Έχει τη σημασία του αυτό. Γιατί υπάρχουν παιδιά που θέλουν να σπουδάσουν ένα συγκεκριμένο αντικείμενο και δεν είναι σωστό να λέει κανείς σε αυτά τα παιδιά, "μην το επιλέγεις γιατί δεν το επιλέγουν πολλά παιδιά".

Ερ. Ο πρύτανης του ΑΠΘ εκτιμά ότι δεν είναι δυνατόν για την οικονομία και ανάπτυξη μιας χώρας να είναι όλοι απόφοιτοι Πανεπιστημίων, γιατί έτσι οδηγηθήκαμε στο brain drain. Η προσωπική σας άποψη ποια είναι;

Απ.: Με τον κ.Μήτκα έχουμε πολύ βαθιές διαφωνίες σε αυτό το ζήτημα, όπως έχουμε και βαθιές διαφωνίες με τον κ.Μητσοτάκη. Εμείς δεν είμαστε της λογικής με ποιον τρόπο θα αφήνουμε τα παιδιά έξω από τους εκπαιδευτικούς θεσμούς. Εμείς είμαστε της λογικής πώς περισσότερα παιδιά θα αξιοποιήσουν αυτά που η Πολιτεία έχει υποχρέωση να προσφέρει. Το Πανεπιστήμιο δεν είναι μόνο για να βρεις δουλειά. Το Πανεπιστήμιο είναι και για να μορφωθείς. Ζούμε σε μία περίοδο, όπου όλοι λέμε ότι ένας νέος ώσπου να πάρει σύνταξη θα αλλάξει τουλάχιστον επτά δουλειές. Άρα, τι σημαίνει αυτό, ότι πρέπει να πάρει επτά πτυχία; Όχι. Πρέπει να έχει μία τέτοια μόρφωση, που να μπορεί να αξιοποιήσει αυτά που έχει μάθει με αυτή την ευελιξία.

Ερ.: Στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο προβλέφθηκε παράταση κάποιων μηνών στις θητείες των νυν πρυτάνεων του ΕΚΠΑ και το ΑΠΘ...

Απ.: Η παράταση που δόθηκε είναι για λόγους πρακτικούς. Να τελειώνουν όλες οι θητείες στο τέλος του ακαδημαϊκού έτους ώστε να μην υπάρχει καμία αναστάτωση στη διάρκεια του έτους.

Ερ.: Για το θέμα των συνενώσεων υπάρχουν αντιδράσεις σχετικά με το ενδεχόμενο να υποβαθμίζονται ιδρύματα που θα συνενωθούν με τα ΤΕΙ. Πώς απαντάτε σε αυτή την κριτική;

Απ.: Εμείς αυτή τη στιγμή και με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, αρχίσαμε μία συζήτηση για το μέλλον της ανώτατης εκπαίδευσης, που έχει να γίνει από το 1980. Εμείς τώρα συζητάμε τα επόμενα 30 χρόνια. Μέσα σε αυτή τη συζήτηση και τις ρυθμίσεις αυτής της συζήτησης υπάρχουν τα εξής: Πρώτον οι συνέργειες ανάμεσα σε Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, διότι πρώτη φορά έχουν παρθεί στα σοβαρά τα ΤΕΙ, μέχρι τώρα όλες οι κυβερνήσεις τα είχαν αγνοήσει με προκλητικό τρόπο. Δεύτερον το θέμα των εντελώς καινούριων τμημάτων. Ιδρύονται εντελώς καινούρια τμήματα. Σε κάθε νομοθέτηση που κάνουμε -και σ' αυτή που αναφερθήκατε για το Ιόνιο και τα Γιάννενα- δεσμευτήκαμε στη Βουλή για προσωπικό και χρήματα. Επίσης δημιουργούμε διετή προγράμματα σπουδών, που θα δίνουν επαγγελματικά πτυχία ευρωπαϊκών προσόντων και επίσης αξιοποιούμε διάφορα παρατημένα αγροδιατροφικά πάρκα, κληροδοτήματα κ.λπ. Άρα πάμε για μία νέα αρχιτεκτονική των Πανεπιστημίων μας.

Ερ.: Με αυτήν την αρχιτεκτονική εκτιμάτε πως επιτυγχάνεται ο στόχος για ενιαίο χώρο εκπαίδευσης και έρευνας;

Απ.: Βεβαίως. Αν δείτε πού ήμασταν πριν από έναν χρόνο, αν δείτε πού ήμασταν πριν από δύο χρόνια, σήμερα είμαστε πολύ πιο κοντά στον στόχο. Σε αυτό συμβάλλει και η δημιουργία ενός νέου θεσμού, του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου.

Ερ.: Υπάρχει και μία μεγάλη συζήτηση για το Διεθνές Πανεπιστήμιο...

Απ.: Με το Διεθνές Πανεπιστήμιο υπάρχει μία ομόφωνη απόφαση όλων των διοικήσεων -αυτό δεν έχει ξαναγίνει- δηλαδή του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, του Διεθνούς Πανεπιστημίου, του ΤΕΙ στην Καβάλα και του ΤΕΙ στις Σέρρες, για ένα νέο Ίδρυμα, το οποίο θα έχει και ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών. Αυτό εμείς το μελετάμε τώρα αλλά είναι από τα εντυπωσιακά πορίσματα, ακριβώς επειδή γύρω από αυτό συναινούν όλο τα Ιδρύματα, διότι το πόρισμα αυτό έχει προκύψει από μία επιτροπή που δεν την προτείναμε εμείς αλλά τα ίδια τα Ιδρύματα, είναι επιτροπές που ζητήσαμε να συγκροτηθούν "από τα κάτω".

Ερ.: Υπάρχουν πανεπιστημιακοί που βλέπουν ότι συνάδελφοί τους στα ΤΕΙ αναβαθμίζονται και εν μία νυκτί γίνονται καθηγητές πανεπιστημίων...

Απ.: Υπάρχει μία ανησυχία ανάμεσα σε πανεπιστημιακούς, ότι με το να ενταχθούν οι καθηγητές των ΤΕΙ θα υποβαθμιστούν τα πανεπιστήμια. Εγώ λέω να μην είμαστε τόσο φοβικοί και πριν το κάνουμε αυτό να βλέπουν τα βιογραφικά των συναδέλφων μας από τα ΤΕΙ. Τα ΤΕΙ σήμερα, όπως και τα Πανεπιστήμια, έχουν εξαιρετικής ποιότητας διδάσκοντες και ιδιαίτερα προβληματικές περιπτώσεις. Δεν οι προβληματικές περιπτώσεις υπάρχουν και στα Πανεπιστήμια. Μπορεί κάπου να είναι λίγο περισσότεροι, αλλού λιγότεροι, γι' αυτό είπαμε ότι οι καθηγητές πρώτης βαθμίδας των ΤΕΙ θα κρίνονται για να ενταχθούν στο Πανεπιστήμιο, θα είναι σε προσωποπαγείς θέσεις και θα κριθούν για να ενταχθούν. Οπότε δεν καταλαβαίνω που βασίζεται αυτή η κριτική.

Ερ.: Ο κ.Παρασκευόπουλος σας παρέδωσε το πόρισμα της Επιτροπής μελέτης ζητημάτων για την ακαδημαϊκή ελευθερία και ειρήνη. Ποια είναι η συνέχεια;

Απ.: Την επόμενη εβδομάδα επισήμως θα το παραδώσουμε στα ιδρύματα, στις φοιτητικές παρατάξεις και τις κομματικές νεολαίες, για να έχουμε την άποψή τους.
amna.gr