09/11/18

Αντιμέτωπος με μια καταιγιστική κριτική στο Ευρωκοινοβούλιο -και από τα μέλη της δική του πολιτικής οικογένειας- για την διάβρωση των δημοκρατικών αξιών στη χώρα του, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν εμφανίστηκε ενώπιον των ευρωβουλευτών οργισμένος να αψηφά τους πάντες και τα πάντα: κατηγόρησε τους επικριτές του για υποκρισία και επέμεινε ότι η Βουδαπέστη δεν πρόκειται να γονατίσει μπροστά στις Βρυξέλλες...


Σφοδρή συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο ανάμεσα στους ευρωβουλευτές και τον Ούγγρο πρωθυπουργό για να αποφασισθεί εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να δράσει για να προλάβει την κατάφωρη παραβίαση των ευρωπαϊκών αξιών στην Ουγγαρία. Αύριο Τετάρτη θα ακολουθήσει η ψηφοφορία.

Είναι η πρώτη φορά που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάνει χρήση του δικαιώματός του να αναλάβει πρωτοβουλία ως προς το θέμα. Η έναρξη της διαδικασίας που προβλέπεται από το Άρθρο 7 της Συνθήκης της ΕΕ απαιτεί πλειοψηφία δύο τρίτων των ψηφισάντων.  Η υπερψήφιση θα θέσει σε κίνηση μια διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει σε κυρώσεις, όπως η αναστολή του δικαιώματος ψήφου της Ουγγαρίας.

Η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ, 218 ευρωβουλευτές), μετρά στις τάξεις του το Fidesz, το κόμμα του Βίκτορ Όρμπαν (12 ευρωβουλευτές). Στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα συμμετέχουν κόμματα όπως η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) της Άγκελα Μέρκελ, το κόμμα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, αλλά και το κόμμα της γαλλικής δεξιάς Les Republicains.

Οι ευρωβουλευτές καλούνται να πάρουν θέση επί μίας απόφασης που ζητεί από το Συμβούλιο «να διαπιστώσει την ύπαρξη σαφούς κινδύνου κατάφωρης παραβίασης των αξιών επί των οποίων ιδρύθηκε η ΕΕ», στο πλαίσιο του Άρθρου 7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από την πλευρά του, ο Ούγγρος πρωθυπουργός στηλίτευσε τον «εκβιασμό» των φιλομεταναστευτικών δυνάμεων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον της χώρας του, σε μια επιθετική ομιλία που εκφώνησε ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου.

«Δεν θα υποκύψουμε στον εκβιασμό των δυνάμεων που υποστηρίζουν τους μετανάστες εναντίον της Ουγγαρίας. Η Ουγγαρία θα υπερασπιστεί τα σύνορά της, θα σταματήσει την παράνομη μετανάστευση και θα υπεραμυνθεί των δικαιωμάτων της», είπε ο Ούγγρος ηγέτης.

Εισήγηση Σαργκεντίνι


Η εισήγηση της ευρωβουλευτή Τζούντιθ Σαργκεντίνι (Πράσινοι) απαριθμεί τις «ανησυχίες» του Κοινοβουλίου, ως προς «τη λειτουργία του συνταγματικού και εκλογικού συστήματος» ή ακόμη σειρά ατομικών ελευθεριών, καθώς και των δικαιωμάτων των προσφύγων.

«Υποστηρίζαμε πάντα ότι πρόκειται για κυνήγι μαγισσών», απάντησε ο Ζόλταν Κόβακς, εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες. Η ουγγρική κυβέρνηση έχει αναρτήσει 100σέλιδο ενημερωτικό δελτίο σε απάντηση της εισήγησης της Σαργκεντίνι.

Η διαδικασία του Άρθρου 7 ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο 2017 κατά της Πολωνίας, με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


Κατά της Ουγγαρίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει μέχρι στιγμής προσφύγει σε σειρά διαδικασιών για να εκφράσει τη δυσαρέσκειά της: για μη τήρηση της νομοθεσίας της ΕΕ στο θέμα του ασύλου, για τον νόμο που ποινικοποιεί την βοήθεια προς τους πρόσφυγες και μετανάστες, τον νόμο για την χρηματοδότηση των μη κυβερνητικών οργανώσεων και τον νόμο περί τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Σκληρή αντιμεταναστευτική γραμμή, αυταρχικό στιλ, αντιευρωπαϊκές θέσεις, ο Βίκτορ Όρμπαν ενσαρκώνει το λαϊκιστικό κύμα που σαρώνει την Ευρώπη. Το ΕΛΚ, παράταξη της μετριοπαθούς δεξιάς, επικρίνεται συχνά για την αμφίσημη στάση του απέναντι στον Όρμπαν.
«Το μεγάλο ερώτημα είναι πώς θα ψηφίσει το ΕΛΚ, και ειδικότερα ο (πρόεδρος της ομάδας) Μάνφρεντ Βέμπερ», δήλωσε η αντιπρόεδρος του ΕΛΚ Μαρί Ζοάο Ροντρίγκες.

Αυστρία: Οι συντηρητικοί θα ψηφίσουν υπέρ της πρότασης της ΕΕ


Οι συντηρητικοί της Αυστρίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ψηφίσουν υπέρ μιας πρότασης η οποία διαπιστώνει πως η Ουγγαρία παραβιάζει κατ’ εξακολούθηση τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ο συντηρητικός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς.

Η απόφαση αυτή είναι ασυνήθιστη για τον Κουρτς δεδομένων των στενών σχέσεών του με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, που είναι και αυτός υποστηρικτής της σκληρής γραμμής όσον αφορά το μεταναστευτικό.

Ο Κουρτς έχει πει πως ελπίζει να χρησιμοποιήσει τις σχέσεις αυτές προκειμένου να οικοδομήσει γέφυρες ανάμεσα στα δυτικά και ανατολικά κράτη μέλη της ΕΕ τα οποία έχουν συγκρουστεί για τη μετανάστευση και άλλα θέματα.

Οι πέντε συντηρητικοί ευρωβουλευτές της Αυστρίας είναι ένα μικροσκοπικό κλάσμα της πλειοψηφίας των δύο τρίτων που απαιτείται στο Ευρωκοινοβούλιο, που διαθέτει 750 έδρες, προκειμένου να εγκριθεί η διαδικασία του λεγόμενου Άρθρου 7.

«Οι Αυστριακοί (συντηρητικοί) βουλευτές θα ψηφίσουν υπέρ επειδή πιστεύουμε πως δεν μπορούν να υπάρξουν συμβιβασμοί στην κυριαρχία του νόμου και της δημοκρατίας και άρα είναι σημαντικό οι κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί εναντίον της Ουγγαρίας να ξεκαθαρίσουν», δήλωσε ο Κουρτς στο τηλεοπτικό δίκτυο ORF.

O Κουρτς πρότεινε ότι και άλλες χώρες της πρώην ανατολικής Ευρώπης πρέπει να αντιμετωπίσουν τη διαδικασία του Άρθρου 7. «Δεν πρέπει μόνο να ρίξουμε μια στενότερη ματιά στην Ουγγαρία αλλά όταν βλέπουμε την κατάσταση στην Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία, όπου πρόσφατα σημειώθηκε δολοφονία δημοσιογράφου, και εκεί επίσης πρέπει να δούμε από πολύ κοντά» είπε.

Κατά της Ουγγαρίας θα ψηφίσει η ΝΔ


Με ανάρτησή του στο twitter, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι η ΝΔ θα ψηφίσει υπέρ της εισήγησης Σαργκεντίνι: «Δεν μπορούμε και δεν θα συμβιβαστούμε σε ζητήματα που αφορούν στον πυρήνα των δημοκρατικών ιδεωδών και αρχών μας»
ert

Πιο δυναμικός αλλά και πιο εριστικός από ποτέ σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δίνει απαντήσεις στους επικριτές του και βάζει διαχωριστικές γραμμές ενόψει ευρω-εκλογών, γράφει για την παρουσία του έλληνα πρωθυπουργού στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Deutsche Welle...


Με βάση την ημερήσια διάταξη θα ήταν μία «συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία όμως εξελίχθηκε σε μεγάλο βαθμό σε μία συζήτηση για την Ελλάδα. Ήδη στην αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τόνισε ότι «το τέλος των μνημονίων δεν συνεπάγεται την επαναφορά στο παρελθόν» και ότι θα συνεχιστεί η «μεταρρυθμιστική προσπάθεια» με έμφαση στον εξορθολογισμό του κράτους, παράλληλα όμως θα δοθεί προτεραιότητα στη «δίκαιη ανάπτυξη» και στην «προστασία της εργασίας».

Σχολιάζοντας τη διαχείριση της πολυετούς κρίσης στην ευρωζώνη, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «δημοσιονομικό φετιχισμό» και τόνισε ότι στα χρόνια της κρίσης η Ευρώπη αντί να γίνει πιο δημοκρατική, έγινε «πιο τεχνοκρατική και πιο εθνοκεντρική» με σχήματα τεχνοκρατών, όπως αυτό της τρόικας, τα οποία «δεν λογοδοτούν πουθενά». Για να προσθέσει μάλιστα ότι «η αποτυχία της νεοφιλελεύθερης διαχείρισης της κρίσης τροφοδοτεί το τέρας του σωβινισμού και του εθνικισμού». Αυτή ήταν μία πραγματικά ευρωπαϊκή διάσταση της συζήτησης, η οποία θα γίνεται όλο και πιο σαφής όσο θα πλησιάζουν οι ευρωεκλογές: η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε όλους όσους «πιστεύουν στο ευρωπαϊκό όραμα» και σε εκείνους που θέλουν να αλλάξουν την Ευρώπη προς το χειρότερο\

Κόντρα με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) για «νεποτισμό»


Η πρώτη μεγάλη αντιπαράθεση της συζήτησης έγινε ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ισπανό ομιλητή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Γκονζάλες Πονς, ο οποιος έκανε λόγο για «σκιές πελατειολογίας και νεποτισμού στην Ελλάδα». Προκάλεσε έτσι την έντονη αντίδραση του πρωθυπουργού, ο οποίος επέστρεψε τα πυρά, λέγοντας ότι «αν θέλει να μιλήσει για νεποτισμό στην Ελλάδα» ο Ισπανός ευρωβουλευτής θα πρέπει να στραφεί στη συντηρητική παράταξη, καθώς «αρχηγοί στην παράταξη αυτή γίνονται τα τέκνα πρώην πρωθυπουργών». Από την πλευρά της η ευρωβουλευτής (και εκπρόσωπος τύπου) της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη, απαντώντας στις αιτιάσεις αυτές διερωτάται αν «νεποτισμός είναι να εκλέγεται πρόεδρος κόμματος με εκατοντάδες χιλιάδες ψήφους και όχι να υπηρετούν συγγενείς στελεχών στην κυβέρνηση».

Από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Κύρτσος εστίασε στην οικονομική πολιτική, θέτοντας το ερώτημα «αν θα κοπούν οι συντάξεις τον Ιανουάριο του 2019, όπως έχει συμφωνηθεί» για να λάβει την απάντηση από τον Αλ. Τσίπρα ότι ισχύει μεν η συμφωνία περί πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% μέχρι το 2022, αλλά από κει και πέρα «η κάθε κυβέρνηση θα επιλέγει τα μέσα και τις πολιτικές για να ικανοποιήσουμε τους στόχους μας».

Έπαινοι για τη συμφωνία των Πρεσπών 


Θετικά σχόλια απέσπασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από πολλούς ευρωβουλευτές, αλλά και τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις για τη συμφωνία των Πρεσπών. Πολλοί έκαναν λόγο για «υπόδειγμα» ή «παράδειγμα» διπλωματικής πρακτικής στην περιοχή. Την Πέμπτη αναμένεται στο Στρασβούργο ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ σε μία ομιλία για τα «επόμενα βήματα» της χώρας του στην προσπάθειά της να ενταχθεί σε εύθετο χρόνο στην ΕΕ.

Απαντώντας σε αιτιάσεις του επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. Μανώλη Κεφαλογιάννη, ο οποίος διερωτήθηκε «πώς θα αποκαλείται ο κ.Ζάεφ, Βορειομακεδόνας;» ο πρωθυπουργός εξέφρασε την απορία: «Τα προηγούμενα χρόνια που ερχόταν ο προκάτοχος του κ. Ζάεφ, ο κ. Γκρουέφσκι, πώς τον αποκαλούσαν στο ΕΛΚ; Σκοπιανό;»

Όλα δείχνουν ότι οι διαχωριστικές γραμμές με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) θα συνεχιστούν και θα διευρύνονται όσο πλησιάζουν οι κρίσιμες ευρωπαϊκές εκλογές.
DW

Ο Πάνος Καμμένος τόνισε από τη Θεσσαλονίκη ότι ναι μεν θα κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει την κυβέρνηση αλλά εάν η συμφωνία των Πρεσπών φτάσει στη Βουλή τότε δεν θα μπορεί να την υπερψηφίσει...


«Η συνεργασία με τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μια πολύ έντιμη συνεργασία. Θα κάνουμε όλες τις προσπάθειες για να φτάσουμε μαζί ως το τέλος, γιατί ο ελληνικός λαός μας έδωσε αυτή την εντολή» είπε αρχικά ο Πάνος Καμμένος και συμπλήρωσε: «Το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι ένα που από την πρώτη στιγμή είχαμε ξεκαθαρίσει ότι διαφωνούμε. Αυτή η διαφωνία είχε οδηγήσει στη χάραξη μιας πολιτικής πως οποιαδήποτε εξέλιξη αυτού του διαλόγου να επέλθει μετά το τέλος της κοινής διακυβέρνησης. Οι συνθήκες στα Σκόπια έφεραν τις εξελίξεις πιο γρήγορα. Η συμφωνία μας φέρνει απόλυτα αντίθετους και καταστατικά. Η ιδρυτική διακήρυξη αναφέρει πως δεν θα δεχτούμε ποτέ την παραχώρηση του όρου Μακεδονία. Σε αυτό δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω. Δεν θα κάνω πίσω ποτέ στην παραχώρηση του όρου Μακεδονία».«Αν η συμφωνία φτάσει στη Βουλή δεν μπορούμε να συνεχίσουμε στην κυβέρνηση»


Ο Πάνος Καμμένος τόνισε πως όλες οι απαραίτητες διαδικασίες ώστε να φτάσει η Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή θα κρατήσουν τουλάχιστον μέχρι το Μάιο του 2019. Άρα, τόνισε, «δεν υπάρχει ζήτημα ανατροπής της κυβέρνησης ως τότε».

Ξεκαθάρισε πάντως τη στάση των ΑΝΕΛ για το τι θα πράξουν στην Ελληνική Βουλή: «Αν η συμφωνία αυτή φτάσει στο σημείο να έρθει στη Βουλή δεν έχουμε τη λαϊκή εντολή να συνεχίσουμε την παραμονή στην κυβέρνηση. Οι προτάσεις μας είναι ξεκάθαρες και τις λέω από τώρα. Η πρώτη μου πρόταση θα είναι να απευθυνθούμε στον ελληνικό λαό, να ζητήσουμε με δημοψήφισμα να πάρει θέση. Η δεύτερη επιλογή είναι η οποιαδήποτε απόφαση να μετατεθεί μετά το πέρας της τετραετίας και η τρίτη είναι η προσφυγή στις κάλπες».

Κατόπιν, ο Πάνος Καμμένος πέταξε το γάντι στην αντιπολίτευση και ιδιαίτερα στον Κυριάκο Μητσοτάκη ζητώντας του να πάρει ξεκάθαρη θέση για το τι θα κάνει η Νέα Δημοκρατία όταν έρθει η συμφωνία στη Βουλή.


Τι είπε για τα επεισόδια της Θεσσαλονίκης


Ο Πάνος Καμμένος πήρε θέση για το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης και τα σοβαρά επεισόδια λέγοντας πως κάποια μέσα δημοσίευσαν φωτογραφίες από το 2011, χωρίς πάντως να λέει πως δεν υπήρξαν επεισόδια.

Τόνισε πως δεν θα έπρεπε να διεξαχθεί συλλαλητήριο το Σάββατο όταν υπήρχε η ομιλία του πρωθυπουργού, οι υψηλά ιστάμενοι Αμερικάνοι και πολλές επιχειρήσεις που βρέθηκαν στη ΔΕΘ και θα ήθελαν να επενδύσουν.

«Δυστυχώς κάποιοι ακραίοι προσπαθούν να εκθέσουν αυτούς που έντιμα θέλουν να διαδηλώσουν για την Μακεδονία. Ναι στη διαμαρτυρία αλλά όχι στην πρόκληση που θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Δεν θεωρώ ότι θα πρέπει να φτάνουμε σε τέτοιες συγκρούσεις» είπε ο κ. Καμμένος.

«Κι όμως, η Ελλάδα τα κατάφερε. Τρία χρόνια μετά είναι μια διαφορετική χώρα. Από μέρος του προβλήματος, από πηγή της κρίσης, έγινε μέρος της λύσης για την Ευρώπη», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 


«Η πολιτική των ελλειμμάτων, της διασπάθισης του δημόσιου χρήματος και της διευρυμένης διαφθοράς προηγούμενων κυβερνήσεων, είχαν ρίξει τη χώρα μου στα βράχια της χρεοκοπίας. Αλλά ταυτόχρονα η αδυναμία των θεσμών να δώσουν προτεραιότητα στις αναγκαίες δομικές μεταρρυθμίσεις στα πρώτα δύο προγράμματα, σε συνδυασμό με την εμμονή ορισμένων εξ αυτών σε μια συνταγή ακραίας δημοσιονομικής προσαρμογής, είχαν οδηγήσει τη χώρα στα όρια της κοινωνικής έκρηξης αλλά και της οικονομικής ασφυξίας» τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ξεκινώντας την ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Η καθαρή έξοδος από το τελευταίο, τριετές πρόγραμμα είναι μια επιτυχία πρωτίστως του ελληνικού λαού, που έσφιξε τα δόντια και έδωσε τη μάχη. Που έκανε μεγάλες θυσίες για να παραμείνει η χώρα στη καρδιά της Ευρώπης», υπογράμμισε.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι πρόκειται «και μια επιτυχία της Ευρώπης συνολικά. Που απέδειξε ότι με πνεύμα αλληλεγγύης και συνεργασίας μπορεί να ξεπερνά τις κρίσεις».

«Μέσα από αυτή τη περιπέτεια βγαίνουμε πιο δυνατοί. Σήμερα στεκόμαστε ξανά στα πόδια μας και κοιτάμε το μέλλον με αισιοδοξία. Γιατί, για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της κρίσης, οι θυσίες του ελληνικού λαού έπιασαν τόπο», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας.Η Συμφωνία με την ΠΓΔΜ


Στη διάρκεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων και την επίτευξη της συμφωνίας, τονίζοντας: «Μετά από 26 χρόνια καταστροφικής κυριαρχίας του εθνικισμού, καταφέραμε με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, κ. Ζάεφ, να γυρίσουμε σελίδα και να φτάσουμε σε μια αμοιβαίως αποδεκτή συμφωνία. Χωρίς την επιβολή και την χρήση της ισχύος».

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η λύση αυτή επετεύχθη «στη βάση της διπλωματίας και του διαλόγου».

«Μια συμφωνία που μπορεί να αποτελέσει πρότυπο επίλυσης διαφορών στην περιοχή μας», σημείωσε.

Η ανάδυση του λαϊκισμού


Αναφορικά με την ανησυχητική άνοδο του λαϊκισμού στην Ευρώπη, ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Ο δημοσιονομικός φετιχισμός στη διαχείριση της οικονομικής κρίσης επέτεινε ακόμη περισσότερο τις κοινωνικοοικονομικές ανισότητες τόσο ανάμεσα στα κράτη-μέλη όσο και μέσα σε αυτά. Εξουθένωσε μεγάλα κοινωνικά στρώματα και προκάλεσε σε ακόμα μεγαλύτερα οικονομική ανασφάλεια και φόβο. Και αυτή η αποτυχία της νεοφιλελεύθερης διαχείρισης της κρίσης, τροφοδότησε τελικά το τέρας του σωβινισμού και του ακροδεξιού λαϊκισμού».

Παράλληλα, πρόσθεσε: «Μετέφερε την ακροδεξιά, από το εδώλιο του κατηγορουμένου της ιστορίας και την απομόνωση, στο πολιτικό προσκήνιο. Η προσφυγική κρίση που ακολούθησε ήρθε απλά να επιβεβαιώσει την αδυναμία της Ευρώπης να προχωρήσει, όταν ένα μεγάλο μέρος των μελών της δεν ασπάζονται τις ιδρυτικές της αξίες».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «το δηλητήριο του μίσους και της ξενοφοβίας πηγάζει ξανά στη καρδιά της Ευρώπης, 70 χρόνια μετά την πανανθρώπινη τραγωδία του φασισμού», συμπληρώνοντας ότι η ΕΕ βρίσκεται αντιμέτωπη με τη διείσδυση της ξενοφοβικής και σωβινιστικής της ατζέντας εντός του δημοκρατικού φάσματος.


 

«Η πραγματική απειλή της Ευρώπης είναι όσοι παλεύουν για να τη καταργήσουν»


«Αν κάποιος απειλεί πραγματικά την Ευρώπη δεν είναι όσοι παλεύουν για να την αλλάξουν, αλλά όσοι παλεύουν για να τη καταργήσουν. Όσοι βρίσκονται στον αντίποδα των ουμανιστικών ιδεών της αλληλεγγύης και της συνεργασίας των λαών», υποστήριξε ο κ. Τσίπρας.

«Όλοι όσοι πιστεύουμε σε αυτό το όραμα, οφείλουμε να παραμερήσουμε τις διαφορές μας μπροστά στο μεγάλο κίνδυνο. Οφείλουμε να μην αφήσουμε την ευρωπαϊκή ιδέα να συνθλιβεί ανάμεσα στον καταστροφικό νεοφιλελευθερισμό και την εφιαλτική ακροδεξιά», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι ο μόνος δρόμος για τη διάσωση της ευρωπαϊκής ενοποίησης είναι η «αναβάπτισή της με τολμηρές μεταρρυθμίσεις δημοκρατίας, διαφάνειας και κοινωνικής δικαιοσύνης».

Κεντρικός στόχος, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, είναι η προοπτική μιας καλύτερης Ευρώπης. «Για το προσφυγικό και τη μετανάστευση, για την κλιματική αλλαγή, για την ασφάλεια, για τη δημοκρατική μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης. Για να νικήσει η ελπίδα τον ακροδεξιό φόβο», κατέληξε.

Ελλάδα και Κύπρος πυλώνες σταθερότητας στην περιοχή της Αν. Μεσογείου


«Παρόλα τα προβλήματα αστάθειας και εθνικιστικής έξαρσης στην Τουρκία, κρατήσαμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, διαφυλάσσοντας την ειρήνη στο Αιγαίο, προωθώντας συνεργατικές λύσεις στο προσφυγικό, επιμένοντας σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση» στο Κυπριακό σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Στην αποσταθεροποιημένη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αποτελούμε, μαζί με την Κύπρο, τον μόνο ευρωπαϊκό πυλώνα σταθερότητας. Διευρύνουμε τις πολυμερείς συνεργασίες με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Παλαιστίνη, την Ιορδανία. Και ταυτόχρονα εμβαθύνουμε τη βαλκανική συνεργασία και συνανάπτυξη, με σημείο αναφοράς τη Θεσσαλονίκη» τόνισε.


 

Περί διαφθοράς στη δημόσια υγεία


Στη φοροδιαφυγή στον τομέα της Υγείας, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως ελέγχθηκε και σταμάτησε «η σπατάλη και το πάρτι διαφθοράς στη δημόσια υγεία και τις δημόσιες προμήθειες». Σημείωσε ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε κομβικές μεταρρυθμίσεις, όπως η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων και ο εξορθολογισμός του ασφαλιστικού συστήματος, για να συμπληρώσει: «Και σήμερα όχι απλώς βγήκαμε από τα μνημόνια, αλλά με τη βιώσιμη ρύθμιση του δημόσιου χρέους ανακτάμε την οικονομική μας κυριαρχία και ξανακερδίσαμε τη θέση που δικαιούμαστε και μας αξίζει στην Ευρώπη».

Τόνισε ότι ήδη από την περασμένη χρονιά η Ελλάδα επέστρεψε στην ανάπτυξη, με τις προβλέψεις για φέτος να προσεγγίζουν το 2,5%. «Τις τρεις τελευταίες χρονιές αναδειχθήκαμε πρωταθλητές απορρόφησης των ευρωπαϊκών αναπτυξιακών πόρων, ενώ επίσης το 2017 ήμασταν η δεύτερη χώρα της ΕΕ σε απορρόφηση κονδυλίων από το «Σχέδιο Γιούνκερ» και οι ξένες επενδύσεις έφτασαν τα 3.6 δις ευρώ, που αποτελεί την υψηλότερη επίδοση της τελευταίας δεκαετίας. Σε τρία χρόνια μειώσαμε την ανεργία πάνω από 7%».

Συνεχίζοντας την ομιλία του αναφέρθηκε στη δημιουργία περισσότερων των 300.000 νέων θέσεων εργασίας, εξηγώντας πως η πλειονότητα είναι θέσεις πλήρους απασχόλησης.

«Στηρίξαμε τα δημόσια νοσοκομεία, υλοποιούμε ένα ολοκληρωμένο δημόσιο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης, ενώ μειώσαμε δραστικά τα οργανικά κενά στα σχολεία και αυξήσαμε τις δαπάνες για την επιστημονική έρευνα στο 1% του ΑΕΠ» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας, ενώ για ακόμα μια φορά επανέλαβε την προσπάθεια της κυβέρνησης να μετατρέψει το brain drain σε brain gain, δίνοντας κίνητρα στη νεανική επιχειρηματικότητα.

Αναφορά έκανε και στη θέσπιση του «Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης» από το οποίο «ωφελούνται σήμερα περισσότεροι από 650.000 πολίτες».

Υπογράμμισε, τέλος, ότι «κόντρα στο ρεύμα της εποχής, η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες που διεύρυνε τα ατομικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών της. Για πρώτη φορά, παρέχουμε ιθαγένεια στους μετανάστες δεύτερης γενιάς, που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα. Κατοχυρώσαμε τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, καθώς και το σύμφωνο συμβίωσης και την αναδοχή παιδιών για τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια»
euroactiv

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.