09/13/18

Συνέντευξη στην ελληνική υπηρεσία του Euronews και την δημοσιογράφο Έφη Κουτσοκώστα παραχώρησε, με την ευκαιρία της παρουσίας και της ομιλίας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας...


Μετά την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια και την ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο για το μέλλον της Ευρώπης, ο Αλέξης Τσίπρας άνοιξε τα χαρτιά του στο Euronews. Ο Έλληνας πρωθυπουργός από το Στρασβούργο ανέπτυξε τις θέσεις του για την oικονομία, το μεταναστευτικό και την άνοδο της ακροδεξιάς στην εκπομπή Global Conversation και την Έφη Κουτσοκώστα.

 Η συνένευξη του πρωθυπουργού στο Euronews


Έφη Κουτσοκώστα, Euronews: Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστούμε πάρα πολύ για την παρουσία σας στο Global Conversation, και από εδώ, από το Ευρωκοινοβούλιο, στο Στρασβούργο.

Αλέξης Τσίπρας, Πρωθυπουργός Ελλάδας: Κι εγώ ευχαριστώ.

Έφη Κουτσοκώστα, Euronews: Θέλω να ξεκινήσουμε από την παρουσία σας εδώ και από την ομιλία σας. Θέλω να κάνω και μια σύγκριση με το παρελθόν. Όταν εσείς αναλάβατε την κυβέρνηση στην Ελλάδα πρώτη φορά το 2015, ασκούσατε πολύ σκληρή κριτική για τον τρόπο που η Ευρώπη ασκεί την πολιτική στα κράτη μέλη. Προφανώς και με πολλές προεκτάσεις στο θέμα της οικονομικής πολιτικής. Τι έχει αλλάξει από τότε σε σας; Εσείς δηλαδή αλλάξατε γνώμη για την Ευρώπη ή αν η Ευρώπη άλλαξε;

Αλέξης Τσίπρας, Πρωθυπουργός Ελλάδας: Κριτική άσκησα και σήμερα για τα λάθη της Ευρώπης, αλλά και για τα λάθη των ελληνικών κυβερνήσεων. Για το γεγονός ότι η Ελλάδα χρειάστηκε 8 ολόκληρα χρόνια, κάτω από σκληρά προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, ενώ άλλες χώρες μέσα σε 3 χρόνια κατάφεραν να ξεφύγουν. Και βέβαια άσκησα σκληρή κριτική και για το γεγονός ότι αυτά τα προγράμματα και οι πολιτικές που επιλεγόντουσαν, επιλεγόντουσαν πίσω από κλειστές πόρτες. Υπήρχε και συνεχίζει να υπάρχει σε μεγάλο βαθμό ένα έλλειμμα δημοκρατίας, που αποτελεί μαζί με τον δημοσιονομικό φετιχισμό, μια νεοφιλελεύθερη, οικονομίστικη προσέγγιση στην αντιμετώπιση της κρίσης. Αυτά τα δύο μαζί αποτελούν τις βασικές αιτίες για τις οποίες η Ευρώπη έχει πάψει να είναι ελκυστική προς τους πολίτες της και είναι η βασική αιτία για την άνοδο της ακροδεξιάς.

Τώρα αν με ρωτάτε αν έχει αλλάξει η Ευρώπη, η Ευρώπη βεβαίως και αναγκάστηκε να προσαρμοστεί, αλλά αναγκάστηκε πολύ αργά και πολύ λίγο να προσαρμοστεί. Οι αλλαγές που έκανε, έγιναν αργά και έπρεπε να είναι βαθύτερες. Αν άλλαξα εγώ; Όλοι οι άνθρωποι αλλάζουν, ξέρετε. Προσαρμόζονται στις δυσκολίες για να τις αντιμετωπίσουν. Δεν άλλαξε όμως η βασική μου κατεύθυνση. Ο βασικός πυρήνας των ιδεών μου, ο βασικός πυρήνας της ιδεολογίας μου και της πολιτικής μου στόχευσης ήταν να βγει η χώρα από την κρίση, με τις λιγότερες δυνατές απώλειες για την κοινωνική πλειοψηφία.

Έφη Κουτσοκώστα, Euronews:Θέλω να μείνουμε λίγο στα ευρωπαϊκά θέματα γιατί σε λίγους μήνες έχουμε και ευρωεκλογές. Το τοπίο στην Ευρώπη έχει αλλάξει. Βλέπουμε και τις τελευταίες έρευνες ότι το επόμενο Ευρωκοινοβούλιο δεν θα είναι πια το ίδιο. Εσείς ποιον θα στηρίζατε; Σας ρωτάω γιατί είχατε και μια συνάντηση με τον Επίτροπο κύριο Μοσκοβισί. Θα τον βλέπατε ως πιθανό υποψήφιο για την προεδρία της Κομισιόν, ακόμη κι αν είναι με τους Σοσιαλδημοκράτες και όχι με το κόμμα της Αριστεράς;

Αλέξης Τσίπρας, Πρωθυπουργός Ελλάδας:Νομίζω ότι αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία, πριν πάμε στα πρόσωπα, είναι να δούμε τις πολιτικές. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να παίξει αυτή την στιγμή έναν κρίσιμο ρόλο, ρόλο καταλύτη στη δημιουργία ενός ευρύτερου πλαισίου σύγκλισης προοδευτικών, δημοκρατικών δυνάμεων από το χώρο της Αριστεράς, από το χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας, αλλά και από το χώρο της Οικολογίας. Σ' αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε χωρίς να αλλάζουμε πολιτική οικογένεια. Αλλά θεωρώ ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι εδώ και τρία χρόνια, βρίσκομαι στην καρδιά της συνεννόησης, προσκεκλημένος κάθε φορά με το ρόλο του παρατηρητή - γιατί εγώ το έχω επιλέξει - στις συναντήσεις των Σοσιαλιστών ηγετών. Βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ και εγώ προσωπικά πολύ κοντά σ' αυτές τις διεργασίες, γιατί θεωρώ ότι είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί κάτι καινούργιο για την Ευρώπη και για τις δυνάμεις που υπερασπίζονται την κοινωνική πλειοψηφία.

Έφη Κουτσοκώστα, Euronews:Γυρνώντας στην Ελλάδα και στα θέματα οικονομίας, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα βγήκε από τα μνημόνια και μάλιστα πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συνεχάρησαν όλες τις προσπάθειες που έχουν γίνει, ο κόσμος περιμένει κάποια μέτρα, τα οποία έχουν ήδη έχουν προνομοθετηθεί. Αναφέρομαι στο θέμα των συντάξεων. Ο κόσμος ανησυχεί και περιμένει μια απάντηση, αν εσείς είστε διατεθειμένος τελικά να παρακάμψετε το ΔΝΤ, το οποίο ζητούσε το συγκεκριμένο μέτρο και να προβείτε ακόμη και σε μονομερείς ενέργειες σε ότι αφορά αυτό το θέμα.

Αλέξης Τσίπρας, Πρωθυπουργός Ελλάδας:Η δομική αλλαγή σε σχέση με λίγους μήνες πριν είναι ότι η χώρα τελείωσε το πρόγραμμα προσαρμογής, Βγήκε από τα μνημόνια. Έγινε ξανά μια κανονική χώρα, με περιορισμούς βεβαίως που προβλέπονται για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης και με ιδιαίτερες συνθήκες συνεννόησης με την Κομισιόν και τους θεσμούς, που προβλέπονται για όλες τις χώρες που έχουν φύγει από προγράμματα προσαρμογής. Αυτό που έχει αλλάξει, ίσως το πιο σημαντικό, είναι ότι η Ελλάδα βεβαίως και είναι υποχρεωμένη να πιάνει τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί, αλλά οι εκάστοτε κυβερνήσεις θα αποφασίζουν αυτές για τα μέσα και τις πολιτικές μέσα από τις οποίες θα επιτυγχάνονται οι στόχοι.

Εμείς λοιπόν έχουμε τη σαφή δέσμευση να υλοποιήσουμε το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2019. Στο βαθμό που αυτός ο στόχος επιτυγχάνεται και τα στατιστικά στοιχεία δείξουν ότι αυτός ο στόχος επιτυγχάνεται, τότε θα καταθέσουμε, όπως προβλέπεται τον προϋπολογισμό του 2019 στις 15 Οκτωβρίου στην Κομισιόν. Θα κάνουμε μια ουσιαστική συζήτηση και είναι βέβαιο, κατά την άποψή μου, ότι αυτό που θα επικρατήσει είναι αυτό που είναι ωφέλιμο για τη συνέχιση της αναπτυξιακής πορείας της οικονομίας και βεβαίως για την κοινωνική πλειοψηφία. Ωφέλιμο για την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας είναι να σταματήσουν οι περικοπές και η λιτότητα που δημιουργούν μια αντικυκλική πολιτική, που μειώνουν τη ζήτηση, μειώνουν την κατανάλωση και σπρώχνουν την οικονομία ξανά σε ένα σπιράλ ύφεσης από το οποίο μόλις τώρα αποφύγαμε. Μόλις τώρα ξεφύγαμε από αυτό. Είμαι λοιπόν αισιόδοξος ότι τα νούμερα θα είναι θετικά και άρα θα καταφέρουμε να πετύχουμε κάτι προς όφελος της οικονομίας, αλλά και προς όφελος των συνταξιούχων και της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Έφη Κουτσοκώστα, Euronews: Άρα λέτε ότι αν πετύχετε τους στόχους δεν θα κόψετε τις συντάξεις. Μπορείτε να το πείτε καθαρά αυτό;

Αλέξης Τσίπρας, Πρωθυπουργός Ελλάδας: Το λέω καθαρά. Αν πετύχουμε τους στόχους - στον βαθμό που πετυχαίνουμε τους στόχους - θεωρώ ότι θα καταφέρουμε να αποφύγουμε ένα μέτρο που και αχρείαστο είναι και αντιαναπτυξιακό είναι, αλλά και μη διαρθρωτικό είναι.

Έφη Κουτσοκώστα, Euronews: Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε μια τελευταία του συνέντευξη είπε ότι αν η ελληνική κυβέρνηση σταματήσει να τηρεί τα συμφωνηθέντα, τότε και οι Ευρωπαίοι θα σταματήσουν και θα αναστείλουν τα μέτρα για το χρέος. Γιατί και το θέμα των συντάξεων είναι διαρθρωτικό μέτρο. Έτσι θεωρείται. Δεν είναι ένα δημοσιονομικό μέτρο.

Αλέξης Τσίπρας, Πρωθυπουργός Ελλάδας: Θα σας εξηγήσω. Καταρχάς, αυτό είναι σωστό. Τα συμφωνηθέντα είναι το 3,5% του πλεονάσματος, το οποίο πρέπει να πετυχαίνουμε για να αποπληρώνουμε το χρέος μας. Η Ελλάδα δεν πρέπει να γυρίσει πίσω, στην εποχή των διλημμάτων, της σπατάλης, της διαφθοράς, της κακοδιαχείρισης. Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει το δρόμο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, μεταξύ των οποίων είναι και η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση που της έδωσε τη δυνατότητα να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά. Άρα λοιπόν οι δομικές μεταρρυθμίσεις δεν πρέπει επ' ουδενί να αντιστραφούν και δεν θα αντιστραφούν. Αυτό το οποίο σας εξήγησα, η περικοπή της προσωπικής διαφοράς δεν είναι δομική μεταρρύθμιση, δεν είναι διαρθρωτική μεταρρύθμιση. Άρα να λοιπόν ένα ακόμη επιχείρημα που συντείνει στην άποψη ότι αν πιάνουμε τους στόχους, δεν θα περικοπούν οι συντάξεις.

Έφη Κουτσοκώστα, Euronews: Αν δεν τους πιάνουμε;

Αλέξης Τσίπρας, Πρωθυπουργός Ελλάδας: Αν δεν τους πιάνουμε τους στόχους βεβαίως και θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο με τον οποίο θα τους πιάσουμε. Αυτό είναι υποχρέωσή μας. Ξέρετε κάτι; Πρέπει να το καταλάβουμε. Όταν μια χώρα έχει υποχρεώσεις, όπως και ένα νοικοκυριό έχει υποχρεώσεις, θα πρέπει να βρει τον τρόπο να εξοικονομεί τα χρήματα για να πληρώνει αυτές τις υποχρεώσεις. Δυστυχώς ή ευτυχώς, οι προηγούμενες κυβερνήσεις άφησαν μια χώρα υπερχρεωμένη, όχι στα πρόθυρα της χρεωκοπίας, αλλά μια χώρα χρεοκοπημένη. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει 180% του ΑΕΠ χρέος. Αυτό που καταφέραμε εμείς, είναι να καταστήσουμε βιώσιμη την εξυπηρέτηση αυτού του χρέους. Αυτό είναι που έχει δημιουργήσει ασφάλεια στις αγορές, ασφάλεια στους επενδυτές, συν το γεγονός ότι φτιάξαμε αυτό το μαξιλάρι ρευστότητας των 30 περίπου δις ευρώ που μας δίνει τη δυνατότητα να επιλέξουμε εμείς, μέχρι και το 2020, πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να πάρουμε ζεστό χρήμα από τις αγορές με χαμηλά επιτόκια.

Έφη Κουτσοκώστα, Euronews: Τώρα θέλω να περάσουμε σε ένα άλλο θέμα, που επίσης καίει την Ευρώπη και το οποίο την έχει αλλάξει και πολύ, το οποίο είναι η μετανάστευση. Η Ελλάδα παραμένει πάντα στην πρώτη γραμμή στο συγκεκριμένο ζήτημα. Θέλω να σας ρωτήσω για την τελευταία προειδοποίηση από την Περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου που είπε ότι το κέντρο υποδοχής των προσφύγων στην Μόρια ενδέχεται να κλείσει μέσα σε 30 μέρες, γιατί απλά οι συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων που ζουν εκεί είναι πραγματικά άθλιες. Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια που αντιμετωπίζει η Ελλάδα αυτό το πρόβλημα, γιατί δεν έχει καταφέρει ποτέ τελικά να διαχειριστεί αυτή την κατάσταση;

Αλέξης Τσίπρας, Πρωθυπουργός Ελλάδας: Για τον πολύ απλό λόγο του ότι ακόμη κι αν είχαμε το πιο πολυτελές ξενοδοχείο, το οποίο έχει μια χωρητικότητα Α, αλλά αναγκάζεσαι να φιλοξενείς πέντε φορές το Α ή έξι φορές το Α, είναι εκ των πραγμάτων δεδομένο ότι δεν θα μπορείς να ανταποκριθείς. Αυτή είναι η πραγματικότητα στα νησιά. Και είναι μια πραγματικότητα, η οποία ορίζεται από την πολύ δύσκολη συμφωνία την οποία έχουμε υπογράψει με την Τουρκία,την ευρωτουρκική συμφωνία την οποία πρέπει να τηρήσουμε.

Έφη Κουτσοκώστα, Euronews: Δεν τηρείται αυτή την στιγμή;

Αλέξης Τσίπρας, Πρωθυπουργός Ελλάδας: Τηρείται με έναν τρόπο που εμείς επιδιώκουμε για να ικανοποιεί πλήρως τη διεθνή νομιμότητα, το διεθνές δίκαιο και τα δικαιώματα των ανθρώπων. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε ούτε να πνίγουμε ανθρώπους στο Αιγαίο - και δεν το θέλουμε βέβαια -που σημαίνει ότι δεν μπορούμε να επιστρέφουμε ανθρώπους χωρίς να εξετάσουμε σε πρώτο, δεύτερο και τρίτο βαθμό, όπως ορίζει η διεθνής νομιμότητα και οι διεθνείς συνθήκες τις οποίες είμαστε υποχρεωμένοι να τηρούμε, όπως ορίζουν και από αυτούς που ζητούν άσυλο στη χώρα μας. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, ώστε να μην γυρίσει πίσω ούτε ένας άνθρωπος, ο οποίος χρήζει, δικαιούται προστασίας με βάση τη διεθνή νομοθεσία στη χώρα μας και την Ευρώπη.

Αυτό δημιουργεί καθυστερήσεις. Την ίδια στιγμή, οι ροές δεν μειώνονται. Έχουν μειωθεί βέβαια σε σχέση με την τραγική κατάσταση που επικρατούσε το 2015, αλλά υπάρχουν ακόμη. Είναι ροές κάποιων δεκάδων ανθρώπων καθημερινά, που δημιουργούν αυτή την υπερσυγκέντρωση μεταναστών και προσφύγων στα νησιά. Πιστέψτε με ότι καμιά χώρα, καμιά δομή και καμιά υποδομή δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά αυτή την κατάσταση, στο βαθμό που επαναλαμβάνω, έχει ως προτεραιότητα να ανταποκριθεί στο διεθνές δίκαιο και στη διεθνή νομιμότητα.

Έφη Κουτσοκώστα, Euronews: Ποια είναι η σχέση σας με τον κύριο Σαλβίνι και τη νέα κυβέρνηση της Ιταλίας; Θεωρείτε ότι είστε στην ίδια πλευρά στο προσφυγικό ζήτημα;

Αλέξης Τσίπρας, Πρωθυπουργός Ελλάδας: Δεν θα το έλεγα. Παρόλα αυτά μου δίνετε την ευκαιρία να σας πω ότι η ιταλική κυβέρνηση αναδεικνύει τη μεγάλη αντίφαση, ανάμεσα στους υποστηρικτές της σκληρής στάσης στο προσφυγικό ζήτημα. Η αντίφαση βρίσκεται ακριβώς ανάμεσα σε αυτούς που έχουν την ίδια προσέγγιση, θα έλεγα σχεδόν ακροδεξιάς κοπής. Τη διαφορά που έχουν μεταξύ τους αν κατοικούν σε χώρες του Νότου ή σε χώρες του Βορρά. Διότι ναι μεν οι ακροδεξιές δυνάμεις στην Ιταλία έχουν το ίδιο θεωρητικό υπόβαθρο με τις ακροδεξιές δυνάμεις στη Βόρεια Ευρώπη, εν τούτοις το κρίσιμο ερώτημα το αν θα αφεθεί η χώρα μόνη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, αν είναι στη Βόρεια Ευρώπη, δεν βρέχεται από θάλασσα, είναι μια χώρα περίκλειστη και μπορεί να υψώσει τείχη, λέει "ας το αντιμετωπίσω μόνη κι ας κόψει ο καθένας τον λαιμό του", ενώ η Ιταλία δεν μπορεί να πει το ίδιο και δεν λέει το ίδιο. Αυτή είναι η μεγάλη αντίφαση ανάμεσα σε αυτούς που θεωρούν ότι μια τεράστια, παγκόσμια κρίση, όπως είναι η προσφυγική-μεταναστευτική κρίση, μπορεί να λυθεί χωρίς αλληλεγγύη και χωρίς συνεργασία.

Έφη Κουτσοκώστα, Euronews: Άρα θεωρείτε ότι έχει δίκιο όταν κρατά αυτή την σκληρή γραμμή στο προσφυγικό;

Αλέξης Τσίπρας, Πρωθυπουργός Ελλάδας: Η Ιταλία, η ιταλική κυβέρνηση κρατάει, επαναλαμβάνω, μια στάση που έχει πολλές αντιφάσεις. Διότι από τη μία αρνείται να παραλάβει καράβια με μετανάστες, ενώ από την άλλη, όταν αυτά φτάσουν στα νερά της, ζητά βοήθεια από τις γειτονικές χώρες να παραλάβουν τους μετανάστες. Άρα δεν μπορεί να λύσει μόνη της το πρόβλημα της προσφυγικής κρίσης. Κανείς δεν μπορεί να λύσει μόνος του το πρόβλημα αυτό. Επειδή δεν θεωρώ και τόσο σκόπιμο να ασκώ κριτική σε άλλες κυβερνήσεις, θα σας πω τη δική μου άποψη και την άποψη της ελληνικής κυβέρνησης. Θεωρώ λοιπόν ότι η προσφυγική κρίση είναι διεθνής και ευρωπαϊκή. Δεν είναι κρίση των χωρών πρώτης υποδοχής. Δεν είναι ελληνική κρίση. Δεν είναι ιταλική. Δεν είναι ισπανική κρίση. Είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. Άλλωστε η μεγάλη πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων δεν θέλουν να μείνουν στις χώρες πρώτης υποδοχής. Ο στόχος τους είναι να πάνε σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Συνεπώς, ο μόνος τρόπος να το αντιμετωπίσουμε είναι επίσης συλλογικός. Σε ένα συλλογικό πρόβλημα πρέπει να βρούμε συλλογικό τρόπο αντιμετώπισης.

Έφη Κουτσοκώστα, Euronews: Πάμε λοιπόν σε ένα γεωπολιτικό θέμα στο οποίο βρέθηκε η Ελλάδα να είναι στο επίκεντρο. Μιλάω φυσικά για τη Συμφωνία των Πρεσπών, για τη συμφωνία που κάνατε με τα Σκόπια. Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για να δούμε πού θα καταλήξει. Όλα δείχνουν, και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στα Σκόπια, ότι η συμφωνία τουλάχιστον στο δημοψήφισμα θα περάσει.

Αλέξης Τσίπρας, Πρωθυπουργός Ελλάδας: Μακάρι.

Έφη Κουτσοκώστα, Euronews: Αν περάσει λοιπόν και η συνταγματική αναθεώρηση και φτάσουμε στην ελληνική Βουλή τι θα γίνει; Ρωτάω φυσικά γιατί ο κυβερνητικός σας εταίρος ξεκαθάρισε και πάρα πολύ πρόσφατα ότι δεν υπάρχει περίπτωση να στηρίξει αυτή την συμφωνία. Θεωρείτε ότι μπορεί τελικά αυτή η κυβέρνηση, αν αυτό γίνει, να έχει νομιμοποίηση να συνεχίσει ή μπορεί να πάμε σε εκλογές τελικά λόγω Σκοπιανού;

Αλέξης Τσίπρας, Πρωθυπουργός Ελλάδας: Καταρχάς εύχομαι και ελπίζω η συμφωνία αυτή να προχωρήσει. Εύχομαι, ελπίζω και στηρίζω την προσπάθεια του Ζόραν Ζάεφ να κερδίσει το δημοψήφισμα και βεβαίως την ακόμη πιο δύσκολη προσπάθεια μετά, να βρει 2/3 στη Βουλή, στο κοινοβούλιό του για να επικυρώσει την συνταγματική αλλαγή. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την περιοχή. Λύνει ένα πρόβλημα που υπάρχει εδώ και δεκαετίες. Το λύνει με θετικό τρόπο για τη χώρα, κατά την άποψή μου. Άλλωστε 140 χώρες σε όλο τον κόσμο αναγνώριζαν με συνταγματική ονομασία τη γείτονα χώρα. Πλέον υπάρχει ο γεωγραφικός προσδιορισμός για όλες τις χρήσεις. Κυρίως υπάρχει η αναγνώριση και η αποδοχή από τους γείτονές μας, ότι η ιστορία της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας είναι ελληνική. Και αυτό είναι μια μεγάλη κατάκτηση.

Στο δεύτερο σκέλος του ερωτήματός σας θα σας απαντήσω ευθέως. Η συμφωνία θα έρθει στη Βουλή, όπως ακριβώς ορίζει η ίδια η συμφωνία, όταν ολοκληρωθεί στην άλλη πλευρά η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης και βεβαίως όταν προχωρήσει η συγγραφή του πρωτοκόλλου ένταξης και η υπογραφή του στο ΝΑΤΟ για να ξεκινήσει η ενταξιακή διαδικασία και να μπορούμε να κυρώσουμε και το πρωτόκολλο ένταξης. Η συμφωνία αυτή θα βρει απόλυτη πλειοψηφία στην ελληνική Βουλή.

Σε ό,τι αφορά στο τελευταίο σκέλος της ερώτησής σας, το οποίο απάντησα και στην ΔΕΘ, σέβομαι και διαφωνώ με την στάση του κυβερνητικού μου εταίρου, με τον οποίο έχω μια έντιμη και ειλικρινή συνεργασία. Είμαι βέβαιος ότι θα τηρήσει τις αρχές του, έτσι όπως ο ίδιος τις πιστεύει, αλλά δεν θα διαταράξει την ομαλή πορεία της χώρας προς την οικονομική ανάκαμψη και την πολιτική σταθερότητα.

Έφη Κουτσοκώστα, Euronews: Επειδή έκανα μια ερώτηση για τις εκλογές στη ΔΕΘ, δεν το κλείσατε ακριβώς αυτό το θέμα. Τώρα μπορείτε να το κλείσετε; Να πείτε με βεβαιότητα ότι οι εκλογές θα γίνουν, όταν τελειώσει η τετραετία; Ή μπορούμε να περιμένουμε και κάτι άλλο;

Αλέξης Τσίπρας, Πρωθυπουργός Ελλάδας: Ήμουν ξεκάθαρος νομίζω στη Θεσσαλονίκη. Είπα ότι ο στόχος και η στρατηγική της κυβέρνησης είναι να ολοκληρώσει την τετραετία. Μάλιστα εξήγησα το πόσο μας συμφέρει πολιτικά αυτή η εξέλιξη, στο βαθμό που στις ευρωπαϊκές εκλογές που μεσολαβούν, θα έχουμε τη δυνατότητα να καταγράψουμε τους πραγματικούς συσχετισμούς που επικρατούν στην ελληνική κοινωνία, που δεν έχουν καμία σχέση με τις διαρκώς υποτιμημένες - εγώ δεν θα πω εσκεμμένα, ίσως για μεθοδολογικούς λόγους - δημοσκοπικές μετρήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Συνεπώς, θα επαναλάβω αυτό που είπα: Στόχος και στρατηγική της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση της 4ετίας και οι εκλογές τον Οκτώβριο του 2019.

Έφη Κουτσοκώστα, Euronews: Αποκλείετε το σενάριο των τριπλών εκλογών τον Μάιο;

Αλέξης Τσίπρας, Πρωθυπουργός Ελλάδας: Δεν αποτελεί στόχο ούτε στρατηγική ούτε επιθυμία μας να έχουμε τριπλές εκλογές.

Έφη Κουτσοκώστα, Euronews: Θέλω να σας κάνω μια τελευταία ερώτηση, πιο προσωπική για ένα θέμα που έχει φυσικά συγκλονίσει και όλη την Ευρώπη το καλοκαίρι. Αναφέρομαι στις φωτιές στην Αττική, στο Μάτι, που είχαν αρκετούς νεκρούς, σχεδόν 98. Ήθελα να σας ρωτήσω προσωπικά, αν εσείς νιώσατε ή νιώθετε την ανάγκη να ζητήσετε συγνώμη από τους ανθρώπους που βίωσαν αυτή την τραγωδία το καλοκαίρι;

Αλέξης Τσίπρας, Πρωθυπουργός Ελλάδας: Ζήτησα συγγνώμη έμπρακτα και όχι επικοινωνιακά, όχι για να αντιμετωπίσω με επικοινωνιακό τρόπο την τραγωδία, όταν ανέλαβα την πολιτική ευθύνη και άλλων κυβερνήσεων και όχι μονάχα της δικής μου. Διότι, μια από τις βασικές αιτίες αυτής της τραγωδίας δεν ήταν μόνο το φυσικό φαινόμενο - ο αέρας των 11 μποφόρ- είπα ότι όποια λάθη και όποιες παραλείψεις μπορεί να έγιναν, αλλά εν πάση περιπτώσει γι' αυτά θα κρίνουν άλλοι και όχι εγώ. Άλλωστε όλοι καταλαβαίνουμε πόσο δύσκολο είναι να αντιμετωπίσει κανείς σ' αυτές τις συνθήκες μια καταστροφή μέσα σε μιάμιση ώρα -γιατί τόσο διήρκεσε-, από την έναρξη της φωτιάς ώσπου να φτάσει στην παραλία. Αλλά έλεγα ότι ένα μεγάλο μέρος των ευθυνών και των αιτιών έχει να κάνει με το πώς οικοδομήθηκαν αυτές οι περιοχές, το πώς οι πολίτες δεν είχαν πρόσβαση να βγουν στην ακτή, το πώς εγκλωβίστηκαν εξαιτίας της αυθαίρετης δόμησης και των παρανομιών που είναι κοινή ομολογία ότι δεν είναι ευθύνη της δικής μου κυβέρνησης. Ωστόσο παρόλα αυτά ανέλαβα πλήρως την πολιτική ευθύνη. Σε ό,τι μας αναλογεί αναλάβαμε πλήρως και μια μεγάλη και δύσκολη προσπάθεια καθημερινής μάχης για την αποκατάσταση, την επούλωση των πληγών -τους ανθρώπους που χάθηκαν δεν μπορούμε να τους γυρίσουμε πίσω - αυτών που έμειναν, της περιοχής, ώστε το Μάτι να αναγεννηθεί στον πιο γρήγορο δυνατό χρόνο.
euronews

Τα δάνεια των κομμάτων από τις τράπεζες, στην αρχή της οικονομικής κρίσης, προκαλούν αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό. Ήδη έχουν κλητευθεί από τους οικονομικούς εισαγγελείς εκπρόσωποι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ.


Ως ύποπτους για τη διάπραξη κακουργήματος καλούν οι οικονομικοί εισαγγελείς πενήντα στελέχη της Εθνικής και της πρώην Αγροτικής, για τα δάνεια που χορήγησαν σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ μέχρι το 2012. Η κλήση και των υπευθύνων των κομμάτων προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων.

Τα δάνεια των κομμάτων από τις τράπεζες, στην αρχή της οικονομικής κρίσης, προκαλούν αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό. Ήδη έχουν κλητευθεί από τους οικονομικούς εισαγγελείς εκπρόσωποι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, δήλωσε ότι τα «τα δύο βασικά κόμματα τα οποία εγκαλούνται ως προς το ύψος των δανείων τους το οποίο ήταν πολύ μεγάλο, είναι και τα δυο βασικά κόμματα τα οποία φέρουν την ευθύνη για το πώς φτάσαμε στην κρίση, στη χρεοκοπία της χώρας. Μ` αυτή την κατάσταση σε κρίση, καθώς τα νοικοκυριά και οι ίδιες οι τράπεζες είναι στην κατάσταση που είναι θα ήταν απίστευτη πρόκληση έστω και να επιζητούσαν τα κόμματα ιδιαίτερες προνομιακές -σκανδαλωδώς προνομιακές- ρυθμίσεις».

Στρέφοντας τα πυρά κατά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ το Μαξίμου κατηγορεί για θράσος να ζητούν διαγραφή των δανείων τους και να ανακαλύπτουν πολιτικές διώξεις και σκευωρίες. Αναφέρει συγκεκριμένα το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού:

Αφού απέτυχαν οι προσπάθειες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να θαφτούν οι ευθύνες τους για τα θαλασσοδάνεια σχεδόν μισού δισ. ευρώ, τώρα που η Δικαιοσύνη προχωρά ανεμπόδιστη στη διερεύνηση, αντί να ζητήσουν έστω μία συγγνώμη όχι μόνο για τα δάνεια αλλά και για την κατάπτυστη τροπολογία του 2013, με την οποία απαλλάσσονταν όλοι οι υπεύθυνοι, ζητούν από πάνω και τα ρέστα.

Επιχείρηση οικονομικής πίεσης μέχρι τις εκλογές καταγγέλλει η αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ σφοδρή είναι η αντίδραση του Περισσού απέναντι σε όσους συμψηφίζουν τα δάνεια του ΚΚΕ με αυτά των άλλων κομμάτων. Η εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη είπε:
«Γιατί συμβαίνει στο κάδρο της έρευνας να περιλαμβάνονται όλα τα κόμματα, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ και να εξαιρείται ο ΣΥΡΙΖΑ; Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προχωρήσει σε μία αμφιλεγόμενη ρύθμιση δανείων, κατά πολλούς χαριστική, και υπάρχουν και ζητήματα σε ότι αφορά τη χρήση του κτιρίου που διαθέτει στην Κουμουνδούρου. Η ΝΔ από την ηγεσία του κ. Μητσοτάκη φρόντισε να τακτοποιήσει όλες τις υποχρεώσεις της, να τις ρυθμίσει και να τις αποπληρώνει, δίνοντας το μεγαλύτερο μέρος της κρατικής επιχορήγησης στην αποπληρωμή των δανείων».
Ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ανέφερε ότι
«οι νόμοι που ίσχυαν τη δεκαετία του `90 και του 2000 τηρήθηκαν και τηρούνται στο ακέραιο. Άρα δεν υπάρχει ποινική ευθύνη, αλλά πολιτική προπαγάνδα. Σκοπιμότητα. Αλλά όλα αυτά είναι παιχνιδάκι του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ ότι είμαστε όλοι ίδιοι, για να αποπροσανατολίσουν το λαό και η διαφθορά να ζει και να βασιλεύει».
Το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι
«ο ΣΥΡΙΖΑ για μια ακόμη φορά χρησιμοποιεί την γκεμπελική τακτική της σπίλωσης των πολιτικών αντιπάλων, εργαλειοποιώντας το θέμα των δανείων των κομμάτων.
ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να παρουσιάσουν ένα ρεαλιστικό σχέδιο αποπληρωμής, λέει το Ποτάμι. Ο βουλευτής Γιώργος Μαυρωτάς είπε ότι «τα κόμματα θα έπρεπε να λειτουργούν με τις επιχορηγήσεις που λαμβάνουν. Ποιος ο λόγος να παίρνουν δάνεια;» Είχαμε πει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να παρουσιάσουν ένα μπίζνες πλαν για το πώς σκοπεύουν να αποπληρώσουν τα δάνεια διότι, φαντάζομαι δεν θα ήθελαν κι αυτοί για πολιτικούς λόγους, να μπούμε σε μια διαδικασία διαγραφής.

Ο επικεφαλής της ΛΑΕ, Παναγιώτης Λαφαζάνης είπε: «Δεν είναι γνωστή υπόθεση αυτή; Ρυθμίσεις επί ρυθμίσεων! Από πού κι ως πού θέλει η ΝΔ να κυβερνήσει με αυτά που χρωστάει; Όταν δεν μπορεί να νοικοκυρέψει στοιχειωδώς τα οικονομικά της!

Παρά τις μεθοδευμένες προσπάθειες απόκρυψης, η υπόθεση παίρνει το δρόμο της δικαιοσύνης, υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ: «Ήταν τέτοια η βεβαιότητα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για τη διαχρονική ασυλία τους που ποτέ δεν ψέλλισαν μισή συγνώμη στον ελληνικό λαό […] Τώρα όμως τα ψέματα έχουν τελειώσει για όσους χρεοκόπησαν και τη χώρα και τα κόμματά τους».

Το φιλόδοξο σχέδιο, όπως έχει πολλές φορές προαναγγελθεί, αφορά τη διάθεση 8 δισ. ευρώ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Πρόκειται για το σχέδιο της κυβέρνησης «να επιτεθεί στα νέα πρόσωπα της φτώχειας» και να χρηματοδοτήσει το κράτος πρόνοιας του 21ου αιώνα...


Το «Μουσείο του Ανθρώπου» στο Τροκαντερό επέλεξε ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν για να παρουσιάσει τη στρατηγική του για την καταπολέμηση της φτώχιας. Έμφαση στην ενίσχυση της εκπαίδευσης.

Με 8 δις ευρώ για την τετραετία, ο Γάλλος πρόεδρος στοχεύει «στην ανατροπή των ανισοτήτων του πεπρωμένου» όπως ονομάζει την αναπαραγωγή της φτώχειας στα κοινωνικά στρώματα που έχουν πληγεί ιδιαιτέρως και κυρίως τους νέους.

Υπογράμμισε ότι απαιτούνται έξι γενιές για να κατορθώσει ένα άτομο γεννημένο στη φτώχια να περάσει στη μεσαία τάξη. Έτσι μια από τις προτεραιότητες της στρατηγικής Μακρόν είναι η εκπαίδευση από πολύ μικρή ηλικία. Ανήγγειλε τη δημιουργία 30.000 επιπλέον θέσεων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Ακόμη ανακοίνωσε βοήθεια ύψους 1,2 δις ευρώ στις κοινότητες που έχουν άμεσα ανάγκη, την εκπαίδευση επιπλέον προσωπικού για παιδιά προσχολικής ηλικίας καθώς και τη διανομή 200.000 πρωινών γευμάτων στα σχολεία «για να μην υπάρχουν παιδιά με άδειο στομάχι».

Θεμελίωση του κράτους πρόνοιας του 21ου αιώνα


Παράλληλα η εκπαίδευση γίνεται υποχρεωτική έως την ηλικία των 18 χρόνων. Έκανε λόγο για ένα είδος «παραλογισμού του υπάρχοντος συστήματος» που αφορά τις υπηρεσίες για την ανεργία και την ένταξη στον εργασιακό βίο και υποσχέθηκε τη δημιουργία ενός νέου συστήματος με ένα «καθολικό εισόδημα απασχόλησης» και τη θεμελίωση του κράτους πρόνοιας του 21ου αιώνα.

Μετά τη διακήρυξη των 8 δις ευρώ κατά της φτώχιας και τη σημερινή του ομιλία ο Εμμανουέλ Μακρόν επιχείρησε να καταρρίψει την ιδέα του «προέδρου των πλουσίων» και να ικανοποιήσει την αριστερά πτέρυγα του κόμματός του.

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ μίλησε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη συμφωνία των Πρεσπών, το δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου και το «όνειρο» της ένταξης στην ΕΕ.


«Είναι μία ιστορική στιγμή για τον λαό της Μακεδονίας. Είναι η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός της χώρας μας απευθύνεται στον λαό μας στη γλώσσα του»- με αυτά τα λόγια ο Ζόραν Ζάεφ ξεκίνησε την ομιλία του στο Στρασβούργο, εκφράζοντας παράλληλα την ευγνωμοσύνη του για την πρόσκληση που έλαβε να απευθυνθεί στο Ευρωκοινοβούλιο.

Αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας είπε μεταξύ άλλων τα εξής: «Τις παρανοήσεις που υπήρχαν με την Ελληνική Δημοκρατία τις μετατρέπουμε σε συνεργασία ανάμεσα σε φίλους. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Αλέξη Τσίπρα για αυτά που κάναμε μαζί. (...) Και οι δύο κάναμε παραχωρήσεις, αλλά και οι δύο πετύχαμε πολλά».

«Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας με αναγνωρισμένη γλώσσα»


Σε σύγκριση με παλαιότερες τοποθετήσεις πολιτικών από τα Σκόπια, στο Συμβούλιο της Ευρώπης για παράδειγμα, ο Ζόραν Ζάεφ υπήρξε σχετικά εγκρατής στη χρήση του όρου «Μακεδονία» και συχνά χρησιμοποιούσε διατυπώσεις όπως «η χώρα μου» ή «λαός μου». Ξεκαθάρισε πάντως τη δική του οπτική γωνία, λέγοντας: «Θα είμαστε η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, στην οποία αναγνωρίζεται μακεδονικός λαός και μακεδονική γλώσσα».

Εμφανώς απευθυνόμενος σε εσωτερικό ακροατήριο, ο Ζόραν Ζάεφ τόνισε ότι το δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου δεν αφορά απλώς την ονομασία, αλλά «είναι ένα δημοψήφισμα για το μέλλον, είναι μία δεύτερη ανεξαρτησία», για να συμπληρώσει, καταχειροκροτούμενος, ότι «δεν μπορεί να υπάρξει ισχυρή Ευρώπη χωρίς επιτυχή Βαλκάνια και δεν θα επιτύχουν τα Βαλκάνια, εάν δεν ενταχθούν στην ΕΕ».

Το όνειρο του νεαρού Ζάεφ


«Μακεδόνες, Αλβανοί, Βλάχοι, τουρκογενείς και όσοι ζουν στη χώρα μου επιθυμούν διακαώς την ένταξη στην ΕΕ» δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ. Ανατρέχοντας στην ανεξαρτησία του 1991 ανέφερε: «Δεν θέλαμε να μείνουμε στα ερείπια της πρώην Γιουγκοσλαβίας, δεν θέλαμε να μείνουμε απομονωμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο. Θέλαμε να δημιουργήσουμε μία δημοκρατική χώρα, γεμάτη ευκαιρίες».

Κλείνοντας την ομιλία του στο Στρασβούργο, ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας παρέθεσε και μία προσωπική ανάμνηση: «Το 1991 ήμουν 17 ετών», ανέφερε «και τότε ονειρευόμουν αυτό που συμβαίνει σήμερα: ένα ευρωπαϊκό μέλλον. Τώρα είμαι πρωθυπουργός και απευθύνομαι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη δική μου, μακεδονική γλώσσα. Είμαστε ευγνώμονες για την ευκαιρία που μας δίνεται να ολοκληρώσουμε την πορεία μας προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ».
Γιάννης Παπαδημητρίου/DW

Δριμεία κριτική στην κυβερνητική πολιτική άσκησε ο Γραμματέας του Π.Σ. της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου στην 83η ΔΕΘ...


Ο  Γραμματέας της ΛΑ.Ε., Παναγιώτης Λαφαζάνης, χαρακτήρισε τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ως κυβέρνηση του «πολιτικού εγκλήματος», εξαιτίας των καταστροφικών πυρκαγιών στην Αττική.

«Η τραγωδία ζητάει ενόχους και τιμωρία. Δεν είναι δυνατόν η δικαιοσύνη να κουκουλώσει αυτή την υπόθεση. Πρέπει να καθίσουν στο σκαμνί και να έχουν παραδειγματική τιμωρία», επεσήμανε ο κ. Λαφαζάνης.

Ακόμη, υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει δημοκρατία, σύνταγμα, νόμοι και δικαιοσύνη». Έκανε για ακόμα μια φορά λόγο για «τα ψέματα του Αλέξη Τσίπρα» αλλά και την «βαθιά πολιτική υποκρισία του Κυριάκου Μητσοτάκη». Στράφηκε επίσης στην υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Κ. Νοτοπούλου, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν ενοχλείται από την παρουσία των Αμερικάνων. Από την κριτική του δεν ξέφυγε και ο Αμερικανός Πρέσβης, Τζ. Πάιατ, λέγοντας ότι «προσπαθεί να μετατρέψει την Ελλάδα σε Ουκρανία».

Σχετικά με την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας μίλησε για «πολιτική απάτη», τονίζοντας ότι είναι στο χέρι του ελληνικού λαού να τελειώσει με τα μνημόνια.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, είπε ότο πρόκειται για ένα «εξάμβλωμα μιας Ελλάδας που άγεται και φέρεται από τους αδίστακτους ηγεμόνες της» και πως «ετοιμάστηκε στα άδυτα της Ουάσινγκτον και του Βερολίνου».

Καταλήγοντας, αναφέρθηκε αναλυτικά στο πρόγραμμα του κόμματος, εστιάζοντας στη Δημοκρατία, την εθνική κυριαρχία, την παραγωγή και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Ακολουθεί η ομιλία του Παναγιώτη Λαφαζάνη στην 83η ΔΕΘ


Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Ευχαριστώ θερμά εκ μέρους όλων μας και της ΛΑ.Ε για την παρουσία σας.

Επιτρέψτε μου να αρχίσω λίγο ανορθόδοξα.

Σε αυτήν την χώρα, είναι τραγικό αλλά δεν υπάρχουν ούτε νόμοι ούτε Σύνταγμα, ούτε εγγυήσεις ούτε δικαιοσύνη αλλά ούτε και ίχνος ουσιαστικής δημοκρατίας.

Τα μόνα που υπάρχουν και κυριαρχούν και μας καταδυναστεύουν είναι τα ατέλειωτα ψέματα του Τσίπρα, η βαθύτατη υποκρισία του Κυριάκου Μητσοτάκη και η ληστεία των τραπεζών, η οποία γίνεται όλο και πιο άγρια και απάνθρωπη.

Χθες στην Αθήνα, πήγαν να βγάλουν στο σφυρί και να αρπάξουν το σπίτι ενός φίλου και συντρόφου μας, πρώην στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ.

Το σπίτι αυτό, 80 τ.μ., ήταν πρώτη κατοικία και το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο της οικογένειας, η οποία ταυτόχρονα σπουδάζει και δύο παιδιά.

Αν ο πλειστηριασμός δεν ολοκληρώθηκε, αυτό οφείλεται αποκλειστικά στο κίνημά μας.

Τις προάλλες, επίσης, κατάγγελνα στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, μαζί με έναν πολίτη, τον εκπλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας του.

Ο άνθρωπος αυτός με πόνο έλεγε ότι έχει δύο ανήλικα παιδιά, τεσσάρων και εφτά χρόνων, και ότι η γυναίκα του, που καθόταν δίπλα μας, καταφεύγει σε ψυχοφάρμακα για να επιβιώσει.

Πριν από λίγες μέρες, εκλιπαρούσα ματαίως μπροστά σε τράπεζα ανώτατο τραπεζικό στέλεχος, από τους γνωστούς σημιτάνθρωπους, να δώσει λίγο χρόνο σε συμπολίτη μας που στεκόταν απέναντί του ώστε να βρει χρήματα να κρατήσει την πρώτη κατοικία του και να μην μείνουν τα τρία ανήλικα παιδιά του στον δρόμο.

Το τελευταίο διάστημα, επίσης, δέχομαι συνεχείς επισκέψεις πάμφτωχων συμπολιτών μας, εξαθλιωμένων ανδρών και γυναικών, πολλοί και πολλές με μικρά παιδιά, που τους έχουν κόψει ή πρόκειται να τους κόψουν το ηλεκτρικό ρεύμα και οι οποίοι μου ζητάνε να κάνουμε κάτι ως κίνημα για να μπορέσουν να επιβιώσουν.

Δυστυχώς, αυτή είναι η θλιβερή εικόνα και το κατάντημα της Ελλάδας του εικοστού πρώτου αιώνα.

Δυστυχώς, αυτή και ακόμα χειρότερη, θα είναι η «μεταμνημονιακή» Ελλάδα της επιτροπείας και της λιτότητας.

Αυτή η πραγματική εικόνα της πραγματικής Ελλάδας δεν πέρασε ούτε θα περάσει εδώ στην Διεθνή Έκθεση από τις εμφανίσεις του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ούτε ο πολιτικός ψεύτης Τσίπρας ούτε ο πολιτικός υποκριτής Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζουν το παραμικρό για τον φόνο.

Και οι δύο χέρι – χέρι ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο.

Και οι δύο χέρι-χέρι υποστηρίζουν με φανατισμό τους πλειστηριασμούς και τις τράπεζες.

Και οι δύο χέρι-χέρι σιωπούν για τις αθρόες αποκοπές ρεύματος που έχουν πάρει διαστάσεις τσουνάμι, για χάρη της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και της ιδιωτικοποίησης και του ξεπουλήματος της ΔΕΗ.

Τσίπρας και Μητσοτάκης μοιάζουν πολιτικά ως δύο σταγόνες νερού.

Είναι οι δύο όψεις του ίδιου στην κυριολεξία καταστροφικού για την χώρα νομίσματος: του νεοφιλελευθερισμού με επιστέγασμα το μεταμφιεσμένο μάρκο, που κοινώς το ονομάζουμε ευρώ.

Για αυτό και οι δύο δεν είπαν τίποτα για την αμερικανοκρατία στην ΔΕΘ και στην χώρα μας.

Την αμερικανοκρατία την οποία ο Τσίπρας, υπερβαίνοντας και την πλέον σκληρή δεξιά της μεταπολίτευσης, έχει αναγάγει περίπου σε νέο δόγμα και θρησκεία για την κυβέρνηση και την πολιτική του.

Λυπάμαι πάρα πολύ για το γεγονός ότι βγαίνοντας κανείς από την Έκθεση και κοιτάζοντας προς τη θάλασσα, βλέπει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης το αντιαισθητικό θέαμα της ναυαρχίδας του 6ου αμερικάνικου στόλου.

Φυσικά, ούτε ο μεταλλαγμένος ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα ούτε η ΝΔ του Μητσοτάκη ενοχλούνται από το θέαμα αυτό.

Και οι δύο ξεχνάνε βέβαια τι σημαίνει 6ος αμερικάνικος στόλος για αυτήν την χώρα.

Ξεχνάνε ότι ο 6ος αμερικάνικος στόλος πρωταγωνίστησε στο πραξικόπημα στην Κύπρο και στην τούρκικη εισβολή στη μεγαλόνησο το 1974.

Ξεχνάνε ότι 6ος αμερικάνικος στόλος είναι ο στόλος των πολέμων και της τρομοκρατίας στην περιοχή μας.

Ο στόλος που στήριξε την παλιά χούντα και τώρα με τα χειροκροτήματά Τσίπρα και Μητσοτάκη στηρίζει στην χώρα μας τη νέα χούντα των τραπεζών, της υποτέλειας, της διαπλεκόμενης ολιγαρχίας και της Ελλάδας αποικίας.

Οι ΗΠΑ δεν είναι απλώς τιμώμενη χώρα στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Είναι δυστυχώς η επικυρίαρχη χώρα στην Έκθεση, η οποία επιδιώκει να κυριαρχήσει στη Θεσσαλονίκη, στη Βόρεια Ελλάδα, στα Βαλκάνια.

Κι ο Τζέφρι Πάιατ δεν είναι ο Αμερικάνος Πρεσβευτής στην Αθήνα αλλά ο σταθμάρχης των ΗΠΑ στην περιοχή μας και ο ύπατος αρμοστής της χώρας μας.

Έχουμε τον πολιτικά πιο ξεπουλημένο πρωθυπουργό της μεταπολίτευσης και ίσως όχι μόνο. Όπως έχουμε και τον πιο οσφυοκάμπτη και παραδομένο αρχηγό αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αυτό είναι η μεγάλη τραγωδία για την χώρα μας και το μέλλον μας.

Το δικό μας σύνθημα και αίτημα είναι ούτε ΗΠΑ ούτε Γερμανία. Εθνική Ανεξαρτησία!

Κυρίες και κύριοι.

Αποτελεί πολύ μεγάλη απάτη να μας λέει ο Τσίπρας και οι κυβερνώντες ότι τελειώσαμε με τα μνημόνια.

Τα μνημόνια δεν τελειώνουν αν δεν αποφασίσει να τα τελειώσει ο ελληνικός λαός.

Η χώρα μπορεί να ολοκλήρωσε το τρίτο καταστροφικό μνημόνιο.

Το ολοκλήρωσε, όμως, μόνο και μόνο για να εφαρμόσει το τέταρτο μνημόνιο, που φρόντισε να ψηφίσει ο Τσίπρας πριν τις 20 Αυγούστου.

Το τι περιλαμβάνει το τέταρτο μνημόνιο όλοι το ξέρουμε.

Περιλαμβάνει, μεταξύ των πολλών άλλων, μια νέα άγρια περικοπή όχι μόνο των καινούριων αλλά και των παλιών συντάξεων, ό,τι έχει απομείνει από δαύτες.

Περιλαμβάνει, επίσης, και τη μείωση σχεδόν στο μισό του αφορολόγητου για όλους τους πολίτες, έτσι ώστε να φτάσουν στο σημείο να φορολογούνται μέχρι και τα επιδόματα ανεργίας.

Είναι τα μέτρα που ήθελε να καταργήσει όπως μας έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας.

Στην Διεθνή Έκθεση, όμως, ως καλός υπάλληλος, μας ξεφούρνισε ότι δεν μπορεί να το κάνει αν δεν πάρει την άδεια από τους πιστωτές και το ευρωιερατείο.

Αυτή είναι η δήθεν ελευθερία κινήσεων για τον ίδιο και την κυβέρνησή του που απέκτησε, τάχα, στην μεταμνημονιακή εποχή.

Προσέξτε καλά αυτό που θα σας πω: η χώρα όχι μόνο βρίσκεται σε τέταρτο μνημόνιο, αλλά και αντιμετωπίζει δύο επιπρόσθετα δεινά.

Πρώτον, βρίσκεται μέσα σε ένα μνημόνιο χωρίς ημερομηνία λήξης και χωρίς να έχει καν χρηματοδότηση από τους πιστωτές, όπως τα προηγούμενα μνημόνια, εγκαταλελειμμένη στο έλεος πανύψηλων επιτοκίων δανεισμού και μεγάλων πλεονασμάτων για να εξοφλεί ένα υπέρογκο άδικο και μη βιώσιμο χρέος.

Και δεύτερον, βρίσκεται σε μνημόνιο χωρίς την τυπική παρουσία της τρόικα αλλά κατά τραγικό και «παράδοξο» τρόπο κάτω από μια πιο σκληρή, πιο αμείλικτη και διπλή κηδεμονία: την κηδεμονία και εποπτεία των πιστωτών από τη μία και το ανελέητο μικροσκόπιο των ληστρικών αγορών από την άλλη.

Αυτός ήταν ο λόγος που ο Αλ. Τσίπρας κάθιδρος, απολογούμενος και ανεπίτρεπτα βάναυσος με τους συνταξιούχους, δεν άφησε στην συνέντευξή του στην ΔΕΘ, κανένα περιθώριο για στοιχειώδη, έστω, μέτρα ανακούφισης της εξαθλιωμένης κοινωνίας.

Αυτός ήταν ο λόγος που ο Αλ. Τσίπρας, όμηρος των ίδιων των επιλογών του, αρκέστηκε στην Διεθνή Έκθεση σε παροχές, που μπορεί να θεωρηθούν κάτι πολύ λιγότερο από ασπιρίνες και ψίχουλα.

Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης από πανηγύρι, κατάντησε το μεγάλο Βατερλό για τον Τσίπρα και όσους είχαν αυταπάτες και ένα νέο βαρύτατο πλήγμα για την πατρίδα μας και τον λαό μας.

Κυρίες και κύριοι,

Η άλλη όψη της οικονομικής κατοχής και οικονομικής αποικιοποίησης της χώρας μας είναι η Ελλάδα πολιτικοστρατιωτικό οικόπεδο και προτεκτοράτο.

Είναι η Ελλάδα στην οποία κυριαρχεί ένα παραδομένο πολιτικό κατεστημένο υπαλληλικό, δορυφορικό και γονυκλινές στα δυτικά ιμπεριαλιστικά κέντρα και πρώτα απ’ όλα στις ΗΠΑ, την Γερμανική Ευρωπαϊκή Ένωση και εσχάτως στους σιωνιστές και τα γεράκια του Ισραήλ.

Κυρίες και κύριοι,

Η Συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ, η λεγόμενη Συμφωνία των Πρεσπών, είναι το εξάμβλωμα μιας Ελλάδας που άγεται και φέρεται από τους αδίστακτους κηδεμόνες της. Είναι το εξάμβλωμα μιας Ελλάδας η οποία δεν έχει υπόσταση, δεν έχει οντότητα και δεν διαθέτει την βούληση και τον προσανατολισμό για να ηγηθεί μιας μεγάλης προσπάθειας για ένα νέο κλίμα χειραφέτησης, ελευθερίας, φιλίας, ειρήνης, αλληλεγγύης και συνανάπτυξης στα Βαλκάνια.

Η Συμφωνία των Πρεσπών, κυρίες και κύριοι, προετοιμάστηκε συστηματικά εδώ και καιρό στα άδυτα της Ουάσινγκτον και του Βερολίνου.

Σερβιρίστηκε μεθοδευμένα στους πολιτικούς κύκλους του ελληνικού κατεστημένου και επιβλήθηκε εκβιαστικά και άρον-άρον σε μια Ελλάδα με την πιο υποτελή κυβέρνηση και το πιο υποτελές πολιτικό προσωπικό που είχε ποτέ, τουλάχιστον, στην μεταπολίτευση.

Η Συμφωνία δεν είναι απόρροια μιας συνεννόησης και συναπόφασης λαών και ελεύθερων βουλήσεων πολιτών, αλλά αποτέλεσμα συνδιαλλαγών κάτω απ’ το τραπέζι ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικά κέντρα και τους υπαλλήλους τους στις δυο χώρες, για να εξυπηρετήσει αποκλειστικά τα συμφέροντα και τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της Γερμανίας στις δύο χώρες και στα Βαλκάνια, παρά τις αντιθέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Βερολίνου.

Είμαστε ριζικά αντίθετοι με την Συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ, διότι αυτή η Συμφωνία δεν θα συμβάλλει στο να ενισχυθεί η ασφάλεια και να καταπολεμηθούν οι αλυτρωτικές βλέψεις. Γιατί αυτή η Συμφωνία δεν θα εξυπηρετήσει την φιλία και την συνεργασία των δύο χωρών και λαών και τη συνεργασία στα Βαλκάνια. Γιατί δεν θα βοηθήσει να πέσουν στην περιοχή μας τείχη, προκαταλήψεις, εχθρότητες και αμοιβαίες καχυποψίες.

Το όραμά μας και η στόχευσή μας αφορά μια πολύ διαφορετική κατάσταση πραγμάτων στα Βαλκάνια απ’ αυτήν που προδιαγράφει η αμερικανογερμανική και Νατοϊκή Συμφωνία δύο υποτελών πρωθυπουργών στην Αθήνα και τα Σκόπια.

Αγωνιζόμαστε με οδηγό τις μεγάλες παρακαταθήκες του Ρήγα Φεραίου, για Βαλκάνια με ασφαλή και εγγυημένα σύνορα. Για Βαλκάνια της ειρήνης, της αλληλεγγύης, της συνεργασίας και της συνανάπτυξης. Για Βαλκάνια απαλλαγμένα από το ΝΑΤΟ, από κηδεμόνες και από ιμπεριαλιστικές εξαρτήσεις. Απαλλαγμένα από κηδεμόνες που χρησιμοποιούν ως πιόνια τις χώρες και τους λαούς της περιοχής μας σε ατέλειωτες μεταξύ τους συγκρούσεις και διενέξεις, μόνο και μόνο για να αποκτούν τον έλεγχο και την ανελέητη εκμετάλλευση της περιοχής μας, καθηλώνοντάς την στη μιζέρια, τη φτώχεια, τα μίση και τους πολέμους.

Αυτό, άλλωστε, ζήσαμε πρόσφατα με τις βαρβαρότητες, τους πολέμους και τον κατακερματισμό της Γιουγκοσλαβίας, που επισφραγίστηκε με τον βρώμικο αμερικανατοϊκό πόλεμο για την καταστροφή της Σερβίας.

Κυρίες και κύριοι,

Απέναντι στην νέα κατοχή της χώρας μας. Απέναντι στην νέα αποικιοποίηση που βιώνουμε και απέναντι στην καταλήστευση του λαού μας και του εθνικού μας πλούτου, υπάρχει άλλος δρόμος.

Υπάρχει εναλλακτική λύση.

Αρκεί να αποβάλλουμε τον φόβο και την απογοήτευση.

Αρκεί να τολμήσουμε να αποτινάξουμε το σύγχρονο ραγιαδισμό και να κόψουμε τα αόρατα αλλά σκληρά δεσμά μας.

Στην θέση της σημερινής Ελλάδας της κατάπτωσης, της διαφθοράς και της παρακμής, χρειαζόμαστε όλοι/ες να φέρουμε στο προσκήνιο ένα νέο όραμα.

Το όραμα μιας Ελλάδας αρχών και αξιών.

Το όραμα μιας Ελλάδας εντιμότητας, σκληρής δουλειάς, αξιοπρέπειας, ανιδιοτέλειας, αλληλεγγύης και πολιτισμού.

Αυτή είναι η Ελλάδα που μας αξίζει και αξίζει πρώτα απ’ όλα, στη νέα γενιά, τους νέους και τις νέες της πατρίδας μας.

Η ΛΑ.Ε έχει στον πολιτικό αγώνα της τέσσερις μεγάλες προτεραιότητες γι’ αυτήν τη νέα Ελλάδα.

ΠΡΩΤΗ προτεραιότητά μας είναι να φέρουμε την Δημοκρατία, την πραγματική Δημοκρατία σε αυτήν την χώρα.

Γιατί στην σημερινή Ελλάδα της υποτέλειας και της λιτότητας, δεν υπάρχει δημοκρατία.

Γιατί στην σημερινή Ελλάδα, όπως φάνηκε και με το δημοψήφισμα που πραξικοπηματικά μετέτρεψαν το ΟΧΙ σε ΝΑΙ, η δημοκρατία έχει καταντήσει κουρελόχαρτο.

Πραγματική Δημοκρατία για μας σημαίνει Συντακτική Συνέλευση για ένα νέο Σύνταγμα.

Σημαίνει ανακλητότητα των αιρετών.

Σημαίνει άμεση λαϊκή συμμετοχή στις αποφάσεις.

Σημαίνει δημοψηφίσματα για τις σημαντικές επιλογές.

Σημαίνει θεσμοθετημένος δημοκρατικός κοινωνικός λαϊκός έλεγχος στο κράτος, στη Δικαιοσύνη, στις αρχές ασφαλείας, στις επιχειρήσεις.

ΔΕΥΤΕΡΗ μεγάλη προτεραιότητά μας είναι η απόκτηση επιτέλους και για πρώτη φορά, της εθνικής μας κυριαρχίας και της εθνικής μας ανεξαρτησίας.

Τέρμα στην Ελλάδα προτεκτοράτο και κλωτσοσκούφι.

Τέρμα στον δοσιλογισμό, την εθελοδουλία και την υποτέλεια.

Τέρμα στα ατλαντικά δεσμά, την αμερικανοκρατία και την γερμανοκρατία.

Η επιλογή σήμερα μιας ανεξάρτητης Ελλάδας με πολυδιάστατες πολιτικές και οικονομικές διεθνείς σχέσεις, είναι πιο ρεαλιστική και πιο αναγκαία από ποτέ σε έναν κόσμο που γίνεται όλο και πιο πολυπολικός, πολυκεντρικός και σύνθετος.

Η ανεξάρτητη Ελλάδα δεν συνιστά ιδεολογική προτίμηση αλλά εδώ που έχουμε φτάσει, αποτελεί πρώτα απ’ όλα και κυρίως αίτημα για την ασφάλεια, την κυριαρχία και την προστασία των συνόρων μας, αίτημα κυρίως για την εθνική και κοινωνική μας επιβίωση.

ΤΡΙΤΗ προτεραιότητά μας είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση, ανασύνταξη, ανάταξη και μετασχηματισμός της οικονομίας και της κοινωνίας μας.

Το όραμα μιας Ελλάδας που παράγει.

Το όραμα μιας Ελλάδας που δουλεύει σκληρά και υπεύθυνα.

Το όραμα μιας Ελλάδας με ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς εκπαίδευσης.

Το όραμα μιας Ελλάδας που καινοτομεί και πρωτοπορεί, είναι το δικό μας όραμα για την χώρα.

Η παραγωγική ανασυγκρότηση και ο παραγωγικός μετασχηματισμός δεν είναι για μας ένα λεκτικό σχήμα για επικοινωνιακές εκφωνήσεις, αλλά ένα πλήρες και επεξεργασμένο ΣΧΕΔΙΟ για παρεμβάσεις, στηρίξεις και μεγάλες επενδύσεις σε παραγωγικούς τομείς και κλάδους της οικονομίας μας, ιδιαίτερα σε όσους η χώρα μας διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα.

ΤΕΤΑΡΤΗ και μεγάλη προτεραιότητά μας είναι η Κοινωνική Δικαιοσύνη.

Είναι τραγικό ότι μέσα στην Ελλάδα της κρίσης, οι ανισότητες όχι μόνο δεν μειώνονται αλλά, αντίθετα, καλπάζουν προκλητικά και ξεδιάντροπα.

Είναι τραγικό για την χώρα ότι, λόγω της μεγάλης ανεργίας, της κοινωνικής αδικίας και εξαθλίωσης, γνωρίζει ταυτόχρονα δημογραφική συρρίκνωση και μεγάλη φυγή νέων, κυρίως των πιο μορφωμένων.

Θα έλεγα, μάλιστα, ότι όσο η κρίση παρατείνεται και βαθαίνει, τόσο πιο πολύ επωφελούνται, κερδίζουν και κερδοσκοπούν τα κέντρα του μεγάλου κεφαλαίου, της διαπλοκής, της κερδοσκοπίας και των πελατειακών δικτύων.

Το δικό μας όραμα είναι μια πολύ διαφορετική από την σημερινή οικονομία και κοινωνία.

Μια οικονομία και κοινωνία, στην οποία θα συμβαδίζει η υψηλή παραγωγικότητα και η ευθύνη, με τις κατοχυρωμένες ανθρώπινες εργασιακές σχέσεις, τις αξιοπρεπείς αμοιβές, τον πλήρη σεβασμό των εργασιακών κατακτήσεων και των δικαιωμάτων, την προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής.

Κυρίες και κύριοι,

Οι τέσσερις μεγάλες προτεραιότητες που θέτουμε για μια καινούργια δημοκρατική, ανεξάρτητη, παραγωγική και δίκαιη Ελλάδα, δεν αποτελούν ουτοπική εκφώνηση αλλά ριζοσπαστική μεν και δύσκολη αλλά ρεαλιστική πολιτική, που μπορεί να γίνει πράξη.

Δεν έχω τον χρόνο για πλήρη ανάπτυξη του εναλλακτικού μας προγράμματος.

Επιτρέψτε μου, όμως, να αναδείξω έστω με τίτλους τις μεγάλες αλλαγές και τις δικές μας ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις που υλοποιούν το όραμά μας.

ΠΡΩΤΟΝ: Διεκδικούμε, με εργαλείο την διακοπή πληρωμών, την διαγραφή τουλάχιστον του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, κάτι το οποίο συνιστά όρο και προϋπόθεση για να ανασάνει η χώρα και να αποκτήσει τη δυνατότητα επιβίωσης και ανάπτυξης.

Συνιστά αθλιότητα το γεγονός ότι όλα τα εθελόδουλα, παραιτημένα και προδοτικά κατεστημένα σπεύδουν, πριν ακόμα και από τους πιστωτές, να χαρακτηρίσουν ως άλλοι Εφιάλτες, ουτοπία μία τέτοια διεκδίκηση.

Είναι ντροπή γι’ αυτήν την χώρα να προτιμά να παραμένει στον αιώνα τον άπαντα αθλιέστατη αποικία χρέους, παρά το ξεπουλημένο κατεστημένο της να τολμήσει να θέσει στο τραπέζι τη διαγραφή χρεών.

Το αίτημα της βαθιάς διαγραφής του χρέους, μαζί με το μέγα αίτημα των Γερμανικών επανορθώσεων και της επιστροφής του κατοχικού δανείου, αποτελούν όχι απλώς ρεαλισμό αλλά κάτι πολύ παραπάνω: την μόνη αναγκαία και αναπόφευκτη διέξοδο για την χώρα.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Για την Ελλάδα μεγαλύτερη, ίσως, γάγγραινα και από το δημόσιο χρέος, είναι το βουνό των ληξιπρόθεσμων ιδιωτικών χρεών που συνεχώς ψηλώνει.

Μιλάμε για ληξιπρόθεσμα ιδιωτικά χρέη προς τράπεζες, προς το δημόσιο, προς τα ασφαλιστικά ταμεία, προς τις ΔΕΚΟ, προς τις ιδιωτικές εταιρείες.

Ένα κύμα «δεν έχω – δεν έχω πληρώνω» εξαπλώνεται εκ των πραγματων όλη την χώρα από φτωχούς ανθρώπους και πτωχευμένες επιχειρήσεις.

Εμείς λέμε ότι αυτό το κύμα χρειάζεται να γίνει μεγάλο κίνημα. Ένα κίνημα που στην προμετωπίδα του να γράφει: «Δεν έχω – δεν πληρώνω» και να το ολοκληρώνει «Δεν έχω – δεν πληρώνω – αντιδρώ – αγωνίζομαι».

Και αυτός ο αγώνας πρέπει να έχει ως στόχο την ευρεία σεισάχθεια, δηλαδή διαγραφή – στο πρότυπο του αρχαίου Σόλωνα – των χρεών.

Σεισάχθεια άκρως απαραίτητη που είναι και εφικτή, όχι μόνο και τόσο για λόγους δικαιοσύνης αλλά πρώτα απ’ όλα για λόγους επανεκκίνησης και ανάταξης της οικονομίας.

ΤΡΙΤΟΝ: Υποστηρίζουμε με πάθος την εθνικοποίηση – κοινωνικοποίηση των Τραπεζών και απαιτούμε να ξεκολλήσει αμέσως η μήνυση της ΛΑ.Ε και η έρευνα για το μέγα σκάνδαλο των ανακεφαλαιοποιήσεων των τραπεζών.

Αυτή η εθνικοποίηση των τραπεζών είναι δυνατή στο πλαίσιο της ανάκτησης της εθνικής νομισματικής πολιτικής. Ανάκτηση που θα επιτρέψει και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για την υποβοήθηση της ευρείας σεισάχθειας.

Αυτή η εθνικοποίηση, επίσης, των τραπεζών είναι απόλυτα αναγκαία για να μπορέσουν οι τράπεζες αντί να πνίγουν το κράτος αντλώντας απ’ αυτό δάνεια και αντί να στραγγαλίζουν την οικονομία και την κοινωνία, να καταστούν μεγάλοι μοχλοί για την ευνοϊκή χρηματοδότηση των επενδύσεων και για να παίξουν ένα νέο μεγάλο αναπτυξιακό, παραγωγικό, επενδυτικό και κοινωνικό ρόλο.

ΤΕΤΑΡΤΟΝ: Θα προχωρήσουμε άμεσα στον οριστικό τερματισμό του σχεδιαζόμενου ξεπουλήματος των δημόσιων στρατηγικών επιχειρήσεων, των δικτύων και των υποδομών της χώρας.

Θα καταργήσουμε το ΤΑΙΠΕΔ και το λεγόμενο Υπερταμείο.

Θα ανακτήσουμε πλήρως τον εθνικό πλούτο της χώρας.

Επιδίωξή μας δεν είναι μόνο η τυπική επάνοδος αυτών των επιχειρήσεων στον δημόσιο και κοινωνικό τομέα.

Επιδίωξη μας είναι και η ανάκτηση όσων στρατηγικών τομέων έχουν ξεπουληθεί.

Επιδίωξή μας είναι και η σε βάθος ανασυγκρότηση όλων αυτών των επιχειρήσεων ώστε να παίξουν πλήρως τον αναπτυξιακό, παραγωγικό και κοινωνικό τους ρόλο, ως μοχλοί αναπτυξιακής, επενδυτικής και τεχνολογικής απογείωσης της χώρας.

ΠΕΜΠΤΟΝ: Υποστηρίζουμε μια μεγάλη δημοκρατική μετάρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση, μια μεγάλη δημοκρατική ριζοσπαστική φορολογική μεταρρύθμιση στην χώρα, που θα καταργήσει την φορολογική ασυλία του μεγάλου πλούτου, θα στηρίξει τα φτωχά και μικρομεσαία στρώματα της κοινωνίας και θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη.

Στο πλαίσιο αυτής της μεταρρύθμισης, θα προχωρήσουμε, μεταξύ πολλών άλλων και ενδεικτικά:

Σε αφορολόγητο 12.000 χιλιάδες ευρώ.

Στην πλήρη κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και την αντικατάστασή του με φόρο στην πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Στην δραστική μείωση της φορολογίας για τους επαγγελματίες και τους αγρότες και στην ανακούφιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Στην αντιστροφή του βάρους άμεσων και έμμεσων φόρων με την μείωση του ποσοστού των έμμεσων φόρων στα φορολογικά έσοδα, οι οποίοι και πλήττουν περισσότερο τα πλατιά λαϊκά στρώματα.

Στο πλαίσιο αυτό, θα μειώσουμε δραστικότατα τους συντελεστές Φ.Π.Α. παντού, με προσανατολισμό να φθάσουμε τον ανώτατο συντελεστή του Φ.Π.Α. σε μονοψήφιο επίπεδο, με ταυτόχρονη αυστηροποίηση των ποινών και την αυτεπάγγελτη δίωξη σε περίπτωση μη απόδοσής του.

Είμαστε βέβαιοι ότι με μια τέτοια ριζοσπαστική αλλαγή, θα υποβοηθήσουμε σημαντικά την ανάπτυξη, την πάταξη της μη απόδοσής του, τα λαϊκά εισοδήματα και την λαϊκή κατανάλωση και επομένως δεν θα υπάρξει στο τελικό ισοζύγιο καμμιά μείωση των εσόδων του δημοσίου.

ΕΚΤΟΝ: Η ΛΑ.Ε διεκδικεί και θα προχωρήσει στην καταπολέμηση της εργασιακής ζούγκλας και την πλήρη επαναφορά των εργατικών κατακτήσεων που κατακτήθηκαν με σκληρούς αγώνες και περιορίστηκαν ή καταργήθηκαν από τον μνημονιακό μεσαίωνα.

Μεταξύ των πολλών άλλων, η ΛΑ.Ε θα προχωρήσει στην επαναφορά του κατώτατου μισθού στα προ κρίσης επίπεδα και χωρίς καμμιά ηλικιακή διάκριση και κυρίως, θα προωθήσουμε την πλήρη επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, παράλληλα με την πλήρη αποκατάσταση του απεργιακού δικαιώματος και την πλήρη απαγόρευση κάθε μορφής ανταπεργίας.

Ταυτόχρονα, θα περιορίσουμε δραστικότατα τις λεγόμενες ευέλικτες και επισφαλείς εργασιακές σχέσεις, ενώ θα καταργήσουμε το απάνθρωπο δουλεμπορικό καθεστώς της ενοικίασης εργαζομένων και την εργασιακή ζούγκλα.

Η καθιέρωση ανθρώπινων και δημοκρατικών εργασιακών σχέσεων, εργασιακού ωραρίου, εργασιακών συνθηκών, εργασιακών απολαβών και η προστασία της εργασίας, δεν αποτελούν μόνο ένα μεγάλο θέμα αξιοπρέπειας του κόσμου της μισθωτής εργασίας αλλά και μεγάλες προωθητικές μηχανές για την παραγωγική και τεχνολογική ανάπτυξη, την ανάπτυξη της παραγωγικότητας και την ανόρθωση στην οικονομία μας.

ΕΒΔΟΜΟΝ: Θα αγωνισθούμε και θα προωθήσουμε την επαναφορά και την αναβάθμιση του δημόσιου, καθολικού, αναδιανεμητικού χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Θα σταματήσουμε άμεσα τις μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ παροχών και σταδιακά θα επαναφέρουμε τις συντάξεις στα προ κρίσης επίπεδα, ενώ θα ενισχύσουμε με νέους χρηματοδοτικούς πόρους, το ασφαλιστικό σύστημα που θα βασίζεται πάντα στην τριμερή χρηματοδότηση.

ΟΓΔΟΟΝ: Στο εναλλακτικό μας πρόγραμμα περιλαμβάνουμε συνολικά μέτρα για την στήριξη του επαγγελματικού κόσμου των μικρομεσαίων και ιδιαίτερα των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που συμπιέζονται, πνίγονται και κλείνουν από την επέλαση των πολυεθνικών μεγαθηρίων και των μεγάλων αλυσίδων.

Στην πολιτική μας δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στον πρωτογενή τομέα, στην αγροτική οικονομία, την κτηνοτροφία και την αλιεία, με επίκεντρο τους αυτόνομους παραγωγούς και τους συνεταιρισμούς στους τομείς αυτούς.

Σύντομα με επίσκεψή μας στη Λάρισα, θα παρουσιάσουμε αναλυτικά τις θέσεις μας για την στήριξη και ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής, για την στήριξη των παραγωγών και των εργαζομένων της.

Αυτό που εδώ θέλω να τονίσω είναι ότι χρειάζεται η χάραξη μιας εθνικής πολιτικής για την πρωτογενή παραγωγή με ένα ευρύ σχέδιο στήριξης και ανάπτυξης.

Αυτή η εθνική πολιτική θα περιέχει, μεταξύ άλλων, ριζοσπαστικά μέτρα πρώτα και κύρια για τη μείωση του κόστους παραγωγής.

Με φθηνό πετρέλαιο στα πρότερα επίπεδα.

Με ειδικές τιμές στο παραγωγικό ηλεκτρικό ρεύμα

Με μειωμένο Φ.Π.Α.

Με μειωμένες τιμές στα καλλιεργητικά εφόδια, μηχανήματα και φάρμακα.

Και με ένα πακέτο για την φορολογική και ασφαλιστική ανακούφιση των αγροτών και την ενίσχυση ενός νέου δημοκρατικού συνεταιριστικού κινήματος.

Τέλος, να υπογραμμίσω την ανάγκη επανασύστασης σε νέα βάση της Αγροτικής Τράπεζας ως ανασυγκροτημένης δημόσιας και κοινωνικής Τράπεζας για την αναδιοργάνωση σε νέα αγροτοδιατροφική βάση με προϊόντα ταυτότητας και ποιοτικών προδιαγραφών της νέας αγροτικής και πρωτογενούς μας παραγωγής.

ΕΝΑΤΟΝ: Κυρίες και κύριοι,

Τίποτα δεν δείχνει περισσότερο την παρακμή και τα αδιέξοδα της σημερινής Ελλάδας από την τραγική κατάσταση που κυριαρχεί σήμερα τόσο στην εκπαίδευση της χώρας όσο και στον τομέα της υγείας, της πρόνοιας και ειδικά των ΑΜΕΑ.

Στους τομείς αυτούς καλπάζουν οι ιδιωτικοποιήσεις, ενώ προχωρούν και εξυπηρετούνται όλο και περισσότερο όσοι/ες έχουν την δύναμη του χρήματος.

Ποτέ η παιδεία και η υγεία στην χώρα μας δεν ήταν τόσο βαθιά αποδιοργανωμένες, τόσο αποκρουστικά ταξικές για τους νέους όσους έχουν ανάγκη ιατρικής φροντίδας και τόσο αντεργατικές σε όσους/ες τις υπηρετούν.

Χωρίς ένα αληθινά δημόσιο, αναβαθμισμένο, με επαρκή χρηματοδότηση, δωρεάν, καθολικό, πλήρως στελεχωμένο με τακτικό προσωπικό, εκπαιδευτικό σύστημα και σύστημα υγείας, που θα λειτουργούν με αξιοκρατία και εντιμότητα, η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει από την κρίση και πολύ περισσότερο να σταθεί όρθια στις προκλήσεις του 21ου αιώνα.

ΔΕΚΑΤΟΝ: Κυρίες και κύριοι,

Άφησα ΔΕΚΑΤΟ και τελευταίο σημείο στις προτάσεις μας για μια νέα προοδευτική πορεία εθνικής, πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανόρθωσης της χώρας μας, ένα πολύ κρίσιμο κόμπο, το πλέον κρίσιμο θα έλεγα.

Η Ελλάδα, κυρίες και κύριοι, καταστράφηκε από τα μνημόνια και η καταστροφή που βιώνουμε δεν έχει τέλος όσο δεν αποφασίζουμε να βάλουμε εμείς τέλος στα μνημόνια, τους 750 μνημονιακούς νόμους, τις παρατεινόμενες επιτροπείες, την βαθιά εξάρτηση και την λιτότητα.

Η Ελλάδα, κυρίες και κύριοι, κυριολεκτικά θυσιάστηκε εν ψυχρώ από τους πάτρωνες και τυράννους πιστωτές της αλλά και τους εγχώριους πολιτικούς υπαλλήλους τους, για να διασωθούν το ευρώ, οι ευρωπαϊκές τράπεζες και για να μην παροξυνθεί η διεθνής καπιταλιστική κρίση.

Στο όνομα όλων αυτών, η Ελλάδα συνεχίζει να ξεζουμίζεται χωρίς όρια και χωρίς τέλος.

Εκτός και αν αποφασίσουμε να αντιδράσουμε με τόλμη, ριζοσπαστικότητα και ρεαλισμό.

Και το να αντιδράσουμε σημαίνει πρώτον, να αποτινάξουμε τα δεσμά της εξάρτησης τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την Γερμανία.

Και δεύτερον, να αποφασίσουμε να απεμπλακούμε από το ευρώ, περνώντας στο εθνικό μας νόμισμα και στη βάση αυτή να αρχίσουμε να εφαρμόζουμε ένα προοδευτικό πρόγραμμα, μακριά από τα νεοφιλελεύθερα δόγματα, τα μνημόνια και τις επιτροπείες.

Ένα προοδευτικό πρόγραμμα σαν και αυτό, που πολύ αχνά μόλις έδωσα προηγουμένως το περίγραμμα.

Δεν μπορώ να επεκταθώ αλλά πολλοί από μας το ζήσαμε.

Ζήσαμε από πρώτο χέρι πως μέσα στην ευρωζώνη και τους κανόνες της, μια προοδευτική πορεία εθνικής κυριαρχίας και ανασυγκρότησης είναι αδύνατη και μοιάζει με σισσύφειο έργο.

Φυσικά, το εθνικό νόμισμα δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά εργαλείο για ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης με προοδευτικό προσανατολισμό.

Αυτό το πρόγραμμα, που είναι φυσικά και το ζητούμενο, στην πορεία εφαρμογής του δεν μπορεί παρά να μας οδηγήσει σε ρήξη και σε αποδέσμευση από τη νεοφιλελεύθερη, βαθιά αντιδραστική και ολοκληρωτική Ε.Ε, πολύ περισσότερο που το δικό μας στρατηγικό όραμα είναι το όραμα ενός νέου νικηφόρου σοσιαλισμού.

Του σοσιαλισμού του 21ου αιώνα, ο οποίος τότε μόνο μπορεί να αποδειχθεί νικηφόρος και ιστορικά βιώσιμος, αν στην καρδιά του θα είναι βαθιά διαποτισμένος από την πιο προωθημένη δημοκρατία και την πιο βαθιά συμμετοχή των πολιτών στις αποφάσεις.

Κυρίες και κύριοι,

Αν τα μεγάλα και επίκαιρα είναι σήμερα τα αιτήματα και οράματα της Δημοκρατίας, της Εθνικής Ανεξαρτησίας, της Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Κοινωνικής Δικαιοσύνης, απευθύνουμε και από αυτό το βήμα, το βήμα της ΔΕΘ, ειλικρινή και ανιδιοτελή έκκληση.

Έκκληση συνεργασίας και συμπόρευσης για ανατροπή.

Έκκληση προς όλες τις αριστερές, τις προοδευτικές, τις πατριωτικές, τις αντινεοφιλελεύθερες, αντιμνημονιακές και δημοκρατικές, αντισυστημικές δυνάμεις, να συνδιαμορφώσουμε χωρίς αποκλεισμούς, ηγεμονισμούς και πρωτοκαθεδρίες, σε ισότιμη και αμοιβαία επωφελή βάση και με σεβασμό στις διαφορετικότητες, ένα μεγάλο πολιτικό, κινηματικό και εκλογικό μέτωπο που μπορεί πολύ πιο γρήγορα, πολύ πιο αποτελεσματικά και ουσιαστικά να ανοίξει νικηφόρους δρόμους θετικής ανατροπής για το λαό μας και την χώρα μας.

Η ισχυρή ΛΑ.Ε στην κοινωνία, στα κινήματα και στην Βουλή, είναι σήμερα με την ενωτική πολιτική της και το εναλλακτικό της πρόγραμμα, η μεγαλύτερη εγγύηση για το ενωτικό μέτωπο.

Η μεγάλη εγγύηση για δυναμική αντιπολίτευση σήμερα, για ανατροπή και για υπεύθυνη ριζοσπαστική διακυβέρνηση αύριο, για την ανόρθωση της χώρας και του λαού.

Με την ευχή αυτό το μέτωπο και αυτή η ανατροπή να γίνει γρήγορα πραγματικότητα, θέλω να σας ευχαριστήσω για την προσοχή σας και είμαι στη διάθεσή σας για τις ερωτήσεις σας.

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.