09/16/18

«Προχωράμε με αποφασιστικότητα και δέσμευση στην υλοποίηση ενός σχεδίου αναπτυξιακής και κοινωνικής ανασυγκρότησης» που αφορά κάθε πολίτη προσωπικά, αυτό επισημαίνει για τη νέα, μεταμνημονιακή σελίδα του τόπου η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, στη συνέντευξή της στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.


Σχετικά με τα θέματα του χαρτοφυλακίου της, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, αναφέρει στη συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι με βάση την αναλογία 1 προς 1 (μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση), το 2019 αναμένεται να προσληφθούν μέσω ΑΣΕΠ 7.906 μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ εάν εφαρμοστεί η πρόταση της ΝΔ για αναλογία 1 προς 5 (μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις), τότε ο αντίστοιχος αριθμός μειώνεται στις 1.581 θέσεις.

Επιπλέον, υποστηρίζει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση επικαλείται «ανακριβή στοιχεία» περί διόγκωσης του κράτους και περί κομματικών προσλήψεων, ενώ η ίδια παραθέτει στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία αντιθέτως το 2018 ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων, μονίμων και συμβασιούχων, έχει μειωθεί. Όπως διαβεβαιώνει, εξάλλου, η κ. Ξενογιαννακοπούλου, επιδίωξη της κυβέρνησης είναι σταδιακά, με τις προσλήψεις μονίμων υπαλλήλων, να μειώνεται ο αριθμός των συμβασιούχων, για τους οποίους στις αντίστοιχες προκηρύξεις του ΑΣΕΠ θα προσμετράται η εμπειρία τους.

Ταυτοχρόνως η κ. Ξενογιαννακοπούλου επιτίθεται στην αξιωματική αντιπολίτευση, σημειώνοντας ότι «εάν εφαρμοζόταν η πρόταση 1 προς 5 της ΝΔ, η οποία παραπέμπει στη σκληρή μνημονιακή περίοδο, θα μπορούσαν να προκηρυχθούν μόνο 1.581 θέσεις την επόμενη χρονιά, οι οποίες οριακά θα κάλυπταν τις ανελαστικές ανάγκες που αφορούν στις στρατιωτικές σχολές, στις σχολές των σωμάτων ασφαλείας κλπ. Επομένως, τα στελέχη της ΝΔ παραπλανούν τους πολίτες όταν διαβεβαιώνουν ότι θα προχωρήσουν σε προσλήψεις στην υγεία και την παιδεία», επισημαίνει η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Γι' αυτό, και με αφορμή τις πρόσφατες εξαγγελίες της ΝΔ για τη Δημόσια Διοίκηση, η κ. Ξενογιαννακοπούλου την καλεί να απαντήσει «πώς θα καλύψει τις ανάγκες της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης και του κοινωνικού κράτους μειώνοντας δραστικά τις προσλήψεις και απολύοντας τους συμβασιούχους». Ερωτηθείσα, εξάλλου, από το Πρακτορείο για τη συνάντηση ευρύτερων προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων, η Μ. Ξενογιαννακοπούλου απαντά: «Η ανάδειξη ενός ισχυρού προοδευτικού πόλου αποτελεί αναγκαιότητα της εποχής μας. Έχει σημασία το σχέδιο της επόμενης μέρας να έχει προοδευτικό πρόσημο. Αυτό βέβαια, προϋποθέτει ισχυρό κοινωνικό μέτωπο στη χώρα μας και συμμαχίες για αλλαγή πολιτικής κατεύθυνσης στην Ευρώπη».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου στον Απόστολο Μιχαλούδη και τον Νίκο Παπαδημητρίου για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:ΑΠΕ-ΜΠΕ: Μία εβδομάδα μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού από το βήμα της 83ης ΔΕΘ, τι θα λέγατε σε έναν πολίτη που χτυπήθηκε από την οικονομική κρίση και παραμένει δύσπιστος όσον αφορά τις προοπτικές της χώρας αλλά και τις δικές του;

Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Θα τού έλεγα ότι μετά από οκτώ δύσκολα χρόνια η χώρα μας γύρισε επιτέλους σελίδα. Έκλεισε η περίοδος των μνημονίων και προχωράμε με αποφασιστικότητα και δέσμευση στην υλοποίηση ενός σχεδίου αναπτυξιακής και κοινωνικής ανασυγκρότησης που τον αφορά, διότι ανοίγει νέες προοπτικές συνολικά στην ελληνική κοινωνία και στον ίδιο προσωπικά.

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Στην κριτική της για τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, η αξιωματική αντιπολίτευση υποστήριξε ότι υπάρχει μια αντίφαση: περισσότερες προσλήψεις με μείωση της φορολογίας. Πώς θα επιτευχθεί ο στόχος αυτός; Ειδικότερα, επιπλέον, εξήγγειλε από τη ΔΕΘ 3.000 μόνιμες προσλήψεις για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Με ποια διαδικασία θα γίνει η επιλογή του προσωπικού;

Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Το πρόγραμμα που παρουσίασε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη είναι κοστολογημένο και ενταγμένο στο προβλεπόμενο δημοσιονομικό πλαίσιο. Συνεπώς, δεν υπάρχει καμία αντίφαση. Επειδή έχουμε, πλέον, εισέλθει στη μεταμνημονιακή περίοδο ανακτούμε ξανά ως χώρα και ως κυβέρνηση τα περιθώρια πολιτικών επιλογών και πρωτοβουλιών. Σε αυτό το πλαίσιο, προχωράμε και στις αναγκαίες φορολογικές ελαφρύνσεις και σε μόνιμες προσλήψεις στη βάση του νέου κανόνα 1 προς 1 από το 2019, που διασφάλισε η κυβέρνηση σε συμφωνία με τους θεσμούς, με προτεραιότητα την παιδεία και το κοινωνικό κράτος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Επί τη ευκαιρία, σε μια χρονιά με τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις το «πακέτο» Τσίπρα στην ΔΕΘ δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί προεκλογικό;

Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Όπως η φετινή ΔΕΘ ήταν ορόσημο, ως η πρώτη μετά την έξοδο από τα μνημόνια, εξίσου ορόσημο αποτελεί το πρόγραμμα που ανέπτυξε ο πρωθυπουργός, καθώς έθεσε το προγραμματικό πλαίσιο και τις κατευθύνσεις της νέας περιόδου που διανύουμε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Το τρέχον Σαββατοκύριακο είναι αφιερωμένο στη δραστηριότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ΔΕΘ. Εκτιμάτε πως έχει κρυφή ατζέντα ο κ. Μητσοτάκης;

Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Έχει σίγουρα σκληρή νεοφιλελεύθερη ατζέντα που αποκαλύπτεται καθημερινά με τις δηλώσεις των στελεχών της ΝΔ. Χαρακτηριστική η πρόσφατη τοποθέτηση του αντιπροέδρου της ΝΔ για τη δημόσια διοίκηση, που επαναφέρει τις εμμονές των παρωχημένων και αποτυχημένων νεοφιλελεύθερων πολιτικών, παραπλανώντας, όμως, τους πολίτες για τις συνέπειες τους.
Θα αναφερθώ κατ' αρχάς στις προσλήψεις. Όπως σας είπα ήδη, η κυβέρνηση είναι εκείνη που εξασφάλισε να επιστρέψει η δημόσια διοίκηση της χώρας μας σε μια κανονικότητα, αναγκαία για την αποτελεσματική λειτουργία της και την εξυπηρέτηση του πολίτη, με τις προσλήψεις από το 2019 σύμφωνα με τον κανόνα μία πρόσληψη για κάθε αποχώρηση. Μέχρι το τέλος του 2018 εκτιμάται ότι θα αποχωρήσουν 7.906 μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι. Συνεπώς το 2019 θα προκηρυχθεί μέσω ΑΣΕΠ ίσος αριθμός θέσεων.

Εάν εφαρμοζόταν η πρόταση 1 προς 5 της ΝΔ, η οποία παραπέμπει στη σκληρή μνημονιακή περίοδο, θα μπορούσαν να προκηρυχθούν μόνο 1.581 θέσεις την επόμενη χρονιά, οι οποίες οριακά θα κάλυπταν τις ανελαστικές ανάγκες που αφορούν στις στρατιωτικές σχολές, στις σχολές των σωμάτων ασφαλείας κλπ. Επομένως, τα στελέχη της ΝΔ παραπλανούν τους πολίτες όταν διαβεβαιώνουν ότι θα προχωρήσουν σε προσλήψεις στην υγεία και την παιδεία.

Η ΝΔ επικαλείται ανακριβή στοιχεία περί διόγκωσης του κράτους και δήθεν κομματικών προσλήψεων. Από το 2010 μέχρι σήμερα το προσωπικό της δημόσιας διοίκησης έχει υποστεί μείωση που ξεπερνά το 18%, μοναδική για μια ευρωπαϊκή χώρα. Ειδικότερα, το 2014 οι δημόσιοι υπάλληλοι ήσαν 579.332 και το 2018 αριθμούν 567.080. Να επισημανθεί, επιπλέον, η ανάγκη ηλικιακής ανανέωσης της δημοσίας διοίκησης, ώστε να μπορέσει να παρακολουθήσει τις σύγχρονες διοικητικές και τεχνολογικές απαιτήσεις. Δυστυχώς η χώρα μας σήμερα καταλαμβάνει τις τελευταίες θέσεις στον κατάλογο δημοσίων λειτουργών των χωρών του ΟΟΣΑ στις ηλικίες 18-34 ετών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ποια η προοπτική των σημερινών συμβασιούχων;

Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Είναι φανερή η πρόθεση της ΝΔ να απολύσει τους συμβασιούχους. Και φυσικά δεν ισχύουν τα περί αύξησης του αριθμού τους και κομματικών προσλήψεων, όπως υποστηρίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αντίθετα, υπήρξε μείωση. Το 2016 ήσαν 49.448 και φέτος, το 2018, 47.179. Όλες οι προσλήψεις συμβασιούχων γίνονται με τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ.

Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι σταδιακά, με τις προσλήψεις μονίμων υπαλλήλων, να μειώνεται ο αριθμός των συμβασιούχων. Φυσικά, στις αντίστοιχες προκηρύξεις του ΑΣΕΠ θα μπορούν να συμμετάσχουν και θα προσμετράται η εμπειρία τους.

Το κρίσιμο ερώτημα που οφείλει σήμερα να απαντήσει η ΝΔ είναι πως θα καλύψει τις ανάγκες της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης και του κοινωνικού κράτους μειώνοντας δραστικά τις προσλήψεις και απολύοντας τους συμβασιούχους; Την απάντηση τη δίνουν οι ίδιοι, μιλώντας απροκάλυπτα για την παραχώρηση τμημάτων της δημόσιας λειτουργίας σε ιδιωτικά συμφέροντα, το περίφημο outsourcing, αναφερόμενοι προφανώς και στο χώρο της υγείας και των κοινωνικών υπηρεσιών.

Είναι φανερό ότι εδώ αναδεικνύονται και αντιπαρατίθενται δύο πολιτικές, η νεοφιλελεύθερη και υπερσυντηρητική πολιτική που εκφράζει η ΝΔ και μια προοδευτική πρόταση για το μέλλον, όπως την παρουσίασε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Στην καρδιά αυτής της πολιτικής αντιπαράθεσης βρίσκονται τα χαρακτηριστικά της δημόσιας διοίκησης και ό ρόλος της στη λειτουργία της δημοκρατίας, στη δίκαιη ανάπτυξη και στο κοινωνικό κράτος.

Η ΝΔ επιχειρεί να επαναφέρει την αντίθεση δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στη λογική του κοινωνικού αυτοματισμού. Όμως, ο διαχωρισμός αυτός είναι επίπλαστος, γιατί και τον ιδιωτικό υπάλληλο τον ενδιαφέρει να πηγαίνει το παιδί του σε ένα καλό δημόσιο σχολείο, και τον ελεύθερο επαγγελματία να έχει πρόσβαση σε ένα καλό δημόσιο νοσοκομείο, και τον επιχειρηματία να εξυπηρετείται γρήγορα και αξιόπιστα από τα ΚΕΠ και τις δημόσιες υπηρεσίες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Σε πρόσφατη συνέντευξή σας χαρακτηρίζατε «ώριμη» τη στιγμή συνάντησης των ευρύτερων προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων. Η ανάληψη υπουργικών καθηκόντων από εσάς στέλνει κάποιο μήνυμα;

Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Συνεπάγεται τη συμμετοχή στη συλλογική προσπάθεια για την επόμενη μέρα της χώρας μας και την υλοποίηση μιας προοδευτικής αναπτυξιακής και κοινωνικής στρατηγικής. Η ανάδειξη ενός ισχυρού προοδευτικού πόλου αποτελεί αναγκαιότητα της εποχής μας. Έχει σημασία το σχέδιο της επόμενης μέρας να έχει προοδευτικό πρόσημο. Αυτό βέβαια, προϋποθέτει ισχυρό κοινωνικό μέτωπο στη χώρα μας και συμμαχίες για αλλαγή πολιτικής κατεύθυνσης στην Ευρώπη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ωστόσο, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής από τη Θεσσαλονίκη έθεσε ως πρώτο, χρονικά, στόχο τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς ότι το μόνο τραπέζι στο οποίο κάθονται μαζί ο κ. Τσίπρας και η κ. Γεννηματά, είναι αυτό των ...ευρωσοσιαλιστών. Πώς σχολιάζετε τη θέση της κ. Γεννηματά; Πρέπει να πάρει κάποιες πρωτοβουλίες ο ΣΥΡΙΖΑ;

Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Σε ολόκληρη την Ευρώπη αυτήν την περίοδο αναζητούνται συγκλίσεις ανάμεσα στις αριστερές, τις σοσιαλιστικές δυνάμεις και τους πράσινους. Έχει συγκροτηθεί και το Προοδευτικό Φόρουμ, σε αυτήν την κατεύθυνση, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είναι χαρακτηριστική η θερμή υποδοχή που είχε ο πρωθυπουργός στο Στρασβούργο και η υποστήριξη που του εξέφρασε ο επικεφαλής των Ευρωπαίων σοσιαλιστών Ούντο Μπούλμαν.

Ο χώρος της Κεντροαριστεράς στη χώρα μας έχει πολιτική πολυμορφία και ετερόκλητες στρατηγικές επιδιώξεις. Ένα μέρος των δυνάμεων της έχει καθαρή κεντροδεξιά κατεύθυνση και προφανή επιδίωξη συνεργασίας με τη ΝΔ. Ένα άλλο μέρος των δυνάμεων του κεντροαριστερού χώρου, που έχει προοδευτική κατεύθυνση, προβληματίζεται, αλλά δείχνει αμηχανία στη χάραξη στρατηγικής. Σήμερα χρειάζονται γενναίες αποφάσεις και υπέρβαση των προκαταλήψεων του παρελθόντος σύμφωνα με τις ανάγκες και τις προκλήσεις της εποχής μας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Κάποιοι πάντως, κυρία υπουργέ, αμέσως μόλις ανακοινώθηκε η υπουργοποίησή σας, σάς επέκριναν για το ό,τι εγκαταλείψατε το ΠΑΣΟΚ. Τι τούς απαντάτε;

Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Όπως γνωρίζετε, τα τελευταία έξι χρόνια δεν συμμετείχα στην ενεργό πολιτική, καθώς το 2012 είχα παραιτηθεί από την κυβέρνηση Παπαδήμου, είχα καταψηφίσει το δεύτερο μνημόνιο και είχα αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ.

Αποδέχθηκα με αίσθημα ευθύνης την πρόταση του πρωθυπουργού να συμμετάσχω στην κυβέρνηση, γιατί μετά από οκτώ δύσκολα χρόνια κρίσης και μνημονιακής πολιτικής η χώρα μας γυρίζει σελίδα. Μια νέα περίοδος ξεκινά και η υλοποίηση ενός σχεδίου θεσμικής, αναπτυξιακής και κοινωνικής ανασυγκρότησης που απαιτεί συλλογική προσπάθεια και ευρύτερη συστράτευση.

Όλα αυτά τα χρόνια, εξάλλου, υποστήριζα σταθερά την ανάγκη σύγκλισης και συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων στη χώρα μας και στην Ευρώπη με σταθερές τις αξίες μας για τη Δημοκρατία, τη δίκαιη Ανάπτυξη και τη Κοινωνική Αλληλεγγύη, και με πολιτικό πρόγραμμα που να ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Σουηδία: η ακροδεξιά σε άνοδο, με ό,τι αυτή φέρνει μαζί της... Από τη Θεσσαλονίκη, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε μιλήσει για την ανάγκη συσπείρωσης ευρύτερων δυνάμεων απέναντι στο «αυγό του φιδιού». Αντίστοιχα μηνύματα έστειλε και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στη συμμαχία αυτή συμπεριλαμβάνετε την ευρωπαϊκή Δεξιά; Και τον κ. Μητσοτάκη;

Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Περιλαμβάνονται όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις που έχουν μέτωπο απέναντι στον φασισμό και την ακροδεξιά.

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η αντιπολίτευση καταγγέλλει την κυβέρνηση για χειραγώγηση της διαδικασίας επιλογής των Διοικητικών Γραμματέων υπουργείων και των προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων. Τι απαντάτε ως αρμόδια υπουργός;

Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Ο μεγάλος στόχος μιας ανεξάρτητης και αξιοκρατικής δημόσιας διοίκησης υλοποιείται και με τον θεσμό των Διοικητικών Γενικών Γραμματέων, που βρίσκεται σε εξέλιξη, και με την ολοκλήρωση των κρίσεων των Γενικών Διευθυντών με διαδικασίες που εγγυάται το ΑΣΕΠ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Το τελευταίο διάστημα έχετε δηλώσει ότι τώρα που η χώρα γυρίζει σελίδα, με το τέλος των μνημονίων, είναι αναγκαία η αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας. Ποιος ο ρόλος της Δημόσιας Διοίκησης σε αυτόν τον σχεδιασμό;

Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Η Δημόσια Διοίκηση βρίσκεται στην καρδιά αυτής της προσπάθειας, καθώς διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη λειτουργία της Δημοκρατίας και των Θεσμών, στην Ανάπτυξη και το Κοινωνικό Κράτος. Στόχος και δέσμευση μας είναι μια Δημόσια Διοίκηση ανεξάρτητη, αξιοκρατική, σύγχρονη και αποτελεσματική, που διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον και είναι φιλική προς τους πολίτες.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την πεποίθησή του ότι ο πόλεμος δασμών που έχει ξεσπάσει δε θα λύσει το πρόβλημα του εμπορικού ελλείματος των ΗΠΑ, εξέφρασε το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας, μέσω του εκπροσώπου του...


Ο εκπρόσωπος του υπουργείο Εμπορίου της Κίνας τόνισε ότι ότι παρά τους δασμολογικούς πολέμους, το εμπορικό πλεόνασμα του Πεκίνου με τις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 7,7% (περίπου 181 δισ. δολάρια) τους πρώτους οχτώ μήνες του 2018.

Μιλώντας σε συνέντευξη τύπου ο εκπρόσωπος του υπουργείου Γκάο Φένγκ τόνσε ότι οι αλλαγές στο εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ δεν αποφασίζονται από τον Λευκό Οίκο, αλλά από την ίδια την αγορά. Τόνισε μάλιστα ότι παρά τους δασμολογικούς πολέμους, το εμπορικό πλεόνασμα του Πεκίνου με τις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 7,7% (περίπου 181 δισ. δολάρια) τους πρώτους οχτώ μήνες του 2018.

Παράλληλα, οι εξαγωγές της Κίνας προς τις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί κατά 6,5%, σύμφωνα με τον ίδιο.

Παράλληλα, ανέφερε ότι «το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ έχει σχέση με το χαμηλό ποσοστό αποθεμάτων τους, το επίπεδο του δολαρίου ως αποθεματικού νομίσματος καθώς και του ελέγχου που έχει η χώρα στις εξαγωγές προς την Κίνα».

Τέλος, ο Γκάο κάλεσε τον Λευκό Οίκο να αναγνωρίσει ότι οι δασμοί δε θα λύσουν το πρόβλημα και να υιοθετήσει μια πραγματιστική προσέγγιση που θα διασφαλίσει την «υγιή και σταθερή» ανάπτυξη του διμερούς εμπορίου.

«Η σταδιακή αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού θα είναι η πρώτη μου προτεραιότητα» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στην Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης...


«Η σταδιακή αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού θα είναι η πρώτη μου προτεραιότητα» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στην Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ενώ διευκρινίζοντας τι σημαίνει το 4ο Μνημόνιο σημείωσε ότι αφορά «αυστηρά πρωτογενή πλεονάσματα-προψηφισμένα μέτρα για συντάξεις και μείωση αφορολόγητου-αυστηρή επιτροπεία: Αυτό ονομάζουμε 4ο μνημόνιο και ανταποκρίνεται πλήρως στην πραγματικότητα».

Για την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια ο πρόεδρος της ΝΔ είπε «η Ελλάδα είναι εκτός αγορών, ενώ αυτός ήταν ο στόχος. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν τον νοιάζει για τα επόμενα χρόνια να βγει στις αγορές. Είναι λάθος αυτό. Οταν τελειώσει το μαξιλάρι του αποθέματος η χώρα θα είναι εκτεθειμένη. Εγώ θα αποκαταστήσω την εμπιστοσύνη των αγορών».

Αναφερόμενος επιπρόσθετα στο σχέδιό του ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «δεν είναι αποσπασματικά μέτρα που ακούγονται ευχάριστα από μερικές ομάδες. Είναι πολύ πιο φιλόδοξο. Με τους ρυθμούς ανάπτυξης που έχει τώρα η Ελλάδα δεν πάμε πουθενά. Θέλω να σπάσω τον φαύλο κύκλο και αυτό θα κάνει το σχέδιο που προτείνω».

 
Για τον ΕΝΦΙΑ είπε ότι «οι πολίτες χρεοκόπησαν από τον υψηλό ΕΝΦΙΑ. Η δικαιοσύνη των μέτρων που εισηγούμαστε πρέπει να αφορά όλη την κοινωνία και όχι μόνο κάποιους» και πρόσθεσε «Θέλουμε να ενισχύσουμε την τοπική αυτοδιοίκηση. Εως το 2021 το ύψος του ΕΝΦΙΑ θα καθορίζεται από τους δήμους και ταυτόχρονα θα περικοπεί αντίστοιχα η χρηματοδότηση από το κράτος προς τους δήμους. Αν θέλει ο δήμος να αυξήσει τον φόρο αυτό, θα πρέπει να λογοδοτεί στους πολίτες».

Για την περικοπή των συντάξεων και τη μείωση του αφορολόγητου ο κ. Μητσοτάκη επανέλαβε ότι «η μείωση των συντάξεων είναι ψηφισμένο μέτρο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αχρείαστο μέτρο γιαυτό και δεν το ψηφίσαμε. Καταθέσαμε τροπολογία για να καταργηθεί γιατί είναι σωστό, αλλά και για να εκθέσουμε τη διγλωσσία της κυβέρνησης. Δεν το ψηφίσαμε και μακάρι να μην εφαρμοστεί. Το ίδιο και το αφορολόγητο. Για αυτό προτείνουμε την μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στο 9%, για να απαλυνθεί ο πόνος της μείωσης του αφορολόγητου».

«Δίπλα στη λέξη λαϊκιστής υπάρχει το όνομα του Τσίπρα» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το ονοματολογικό. «Οι πολίτες ξέρουν ποιος τους εξαπάτησε και έκανε τα αντίθετα από όσα υποσχέθηκε. «Τσάμπα μάγκας» είναι ο κ. Καμμένος. Λέει ότι δεν θα στηρίξει τη Συμφωνία, αλλά εξακολουθεί να παρέχει στήριξη και ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση που θα την φέρει στη Βουλή. Εμείς αξιοποιήσαμε όλα τα μέσα που είχαμε για να την μπλοκάρουμε. Είπαμε ότι παράγει αποτελέσματα αυτή η Συμφωνία από τη στιγμή της υπογραφής της. Και το βλέπουμε τώρα. Βλέπουμε τον Ζάεφ να αναφέρεται σε Μακεδονία». Ενώ για την αναγκαιότητα προσφυγής σε δημοψήφισμα, σημείωσε ότι είναι αναγκαία η «προσφυγή στις κάλπες το συντομότερο δυνατόν. Μέσα από την ψήφο ο ελληνικός λαός θα στείλει μήνυμα και για αυτό το θέμα».

Ερωτώμενος για το εάν το σχέδιό του το έχει συζητήσει με τους θεσμούς απάντησε: «τώρα πολλοί ομολογούν ότι το μείγμα που στέρησε από την οικονομία ανάπτυξη και από τους πολίτες εισοδήματα αυτό ήταν λάθος. Για αυτό πιστεύω ότι μπορούμε να τους πείσουμε. Η μείωση φόρων και εισφορών είναι αδιαπραγμάτευτο για την ΝΔ. Αλλιώς δεν μπορεί να ανακάμψει η οικονομία».

«Είναι πολύ συνολικότερο το πρόγραμμά μας και για αυτό θα πείσουμε τους θεσμούς» κατέληξε αναφερόμενος στο πρόγραμμά του.

Ερωτηθείς για τα μέτρα που εξήγγειλε και αν θα γίνουν αποδεκτά από τους θεσμούς, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «μεγάλο μέρος του προγράμματος μας είναι αυστηρότατα κοστολογημένο και στηρίζεται στη λογική ότι θα πείσουμε τους εταίρους να μειώσουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα».

Ο κ. Μητσοτάκης άσκησε κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης στο ασφαλιστικό τονίζοντας ότι «δεν ξεχνούν οι ασφαλισμένοι και την αναφορά του κ. Τσίπρα οτι τελικά η λύση στο ασφαλιστικό είναι κάποια στιγμή να πεθάνουν όλοι οι ασφαλισμένοι άνω των 70 ετών».

Για την αναθεώρηση του Συντάγματος είπε ότι «Δεν μπορεί να υπάρξει κανένα δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος», σημείωσε ο Κ.Μητσοτάκης. «Ο κ. Τσίπρας ξεθάβει την αναθεώρηση του Συντάγματος λίγο πριν τις εκλογές», είπε και πρόσθεσε ότι «η ΝΔ δεν θα μπει σε συζήτηση για την αναθεώρηση αν σημαντικά άρθρα όπως το άρθρο 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν μπουν σε αναθεωρητική διαδικασία».

Ο κ. Μητσοτάκης απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με κυβερνητικό συνασπισμό που να περιλαμβάνει τον ΣΥΡΙΖΑ.»Θα υπάρξει ψήφος εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση που δεν θα περιλαμβάνει τον ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτοδύναμος να είμαι θα επιδιώξω ευρύτερες πολιτικές και κοινοβουλευτικές συγκλίσεις», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, συμπληρώνοντας ότι «η χώρα δεν θα μείνει ακυβέρνητη».

«Η πρόσβαση στις αγορές» είπε ότι «αποτελεί πρώτο στόχο». Το «μαξιλάρι» δεν είναι για να φαγωθεί, είναι για να φτάσουμε με ασφάλεια στις αγορές», είπε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι «θα διατηρηθεί το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης».

Για την τραγωδία στο Μάτι είπε :»έχω εξηγήσει τι θα κάναμε διαφορετικά» και συμπλήρωσε «γνώριζε ή δεν γνώριζε ο κ. Τσίπρας ότι υπήρχαν νεκροί στο Μάτι; Αν γνώριζε είναι ψεύτης και υποκριτής. Αν δεν γνώριζε είναι αναποτελεσματικός.Έχω μιλήσει για νέο πλαίσιο πολιτικής προστασίας και ανάγκη να αλλάξουμε τον τρόπο αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών. Αυτό που έκανε ο κ. Πολάκης που έδωσε στη δημοσιότητα τη διεύθυνση του κ. Συνολάκη, δεν είναι ακροδεξιό, είναι φασιστικό».

«Μια εξετάστική θα κάνω για το πρώτο εξάμηνο του 2015», είπε ο Κ.Μητσοτάκης, ενώ ερωτηθείς για τα «σκάνδαλα«, απάντησε: «Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη.Αν η δικαιοσύνη στείλει υποθέσεις στη Βουλή, η Βουλη θα κάνει τη δουλειά της».

Σχετικά με τους συμβασιούχους είπε: «το λέει το Σύνταγμα ότι οι συμβασιούχοι είναι για ορισμένο χρόνο. Ο αριθμός των συμβασιούχων δεν πρέπει να ξεφεύγει από τον έλεγχο. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δίνουμε την εντύπωση ότι μια σύμβαση ορισμένου χρόνου μπορεί να είναι ο τρόπος να μπεις στο Δημόσιο από την πίσω πόρτα. Γι’αυτό μπήκε αυτή η πρόβλεψη στο Σύνταγμα».

«Θα υπάρξει πλειοψηφία για την προεδρική εκλογή του 2020. Αλλά πριν την εκλογή θα υπάρξει αλλαγή του εκλογικού νόμου», είπε ο Κ.Μητσοτάκης. Επίσης είπε ότι έχει καλή θεσμική συνεργασία με τον κ. Παυλόπουλο. «Επαναλαμβάνω όμως ότι δεν θα οδηγηθούμε σε αναστάτωση, επειδή κάποιοι θα προσπαθήσουν και πάλι να εργαλιοποιήσουν την Προεδρική Εκλογή. Θα υπάρξει πλειοψηφία για Προεδρική Εκλογή. Και πρέπει να υπάρξει πλήρης αποσύνδεση στη διάλυση της Βουλής και την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Θα είναι αυτό στις δικές μας προτάσεις»

Για την ένταξη των νέων στην παραγωγική διαδικασία ανάφερε ότι «το πρώτο που τους είπα χτες είναι να ψηφίσουν. Τους λέω ότι βασική μου προτεραιότητα είναι η Παιδεία, που δίνει ευκαιρίες. Επιμένω σε μια τολμηρή μεταρρύθμιση. Η βασική μου προτεραιότητα κινείται σε δύο κατευθύνσεις: Παιδεία και Δουλειές».

Για το ενδεχόμενος ανοίγματος στην Κεντροαριστερά ο πρόεδρος της ΝΔ είπε «πρόθεσή μου είναι να βάλω και πρόσωπα από την Κεντροαριστερά στην Κυβέρνησή μας. Αλλά πιστεύω οτι και στα ψηφοδέλτια της ΝΔ θα δείτε μια σημαντική διεύρυνση στον κόσμο Κέντρου-Κεντροαριστεράς».

Για το πλαίσιο αποχωρήσεων-προσλήψεων στο δημόσιο είπε ότι «δεν θα δίνουν απολύσεις στο Δημόσιο, αλλά ούτε και θα γίνεται μία πρόσληψη για κάθε αποχώρηση. Επίσης, διευκρίνισε ότι «Όταν ο συμβασιούχος υπογράφει σύμβαση ορισμένου χρόνου και λήγει, δεν απολύεται, αλλά λήγει η σύμβασή του. Τόνισε επίσης ότι είναι αναγκαίος ένας «εξορθολογισμός του συστήματος ώστε να γνωρίζουμε τις ανάγκες και πότε πρέπει να καλύπτονται. Υπάρχουν εργαζόμενοι εποχικοί που από τη φύση τους είναι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου» σημείωσε.

Για τις οφειλές στο Δημόσιο επεσήμανε ότι θα υπάρξει «ρύθμιση για όσους χρωστούν κάτω από 3.000 ευρώ. Μία τολμηρή ρύθμιση πιστεύω ότι θα μπορούσε να βοηθήσει όσους αδυνατούν να εξοφλήσουν και να μπορούν να είναι ενήμεροι και στις επόμενες οφειλές τους.Θα πρέπει με θάρρος να διαγράψουμε παλιές ανείσπρακτες οφειλές. Η φορολογική διοίκηση να εστιάσει σε οφειλές δυνάμει εισπράξιμες».

Υπέρ της εκλογής ευρωβουλευτών με σταυρό, τάχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέροντας επίσης ότι «στις περιφερειακές εκλογές η ΝΔ θα στηρίξει συγκεκριμένα πρόσωπα και συνδυασμούς. Δεν υπάρχει η ίδια ανάγκη στις εκλογές πρώτου βαθμού. Θα δούμε τι θα κάνουμε στους μεγάλους δήμους. Σχετικά σύντομα θα ανακοινώσουμε τις προθέσεις μας για τις εκλογές 2ου βαθμού Αυτοδιοίκησης».

Για τον κατώτατο μισθό και τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις απάντησε ότι «υπάρχει δυνατότητα λελογισμένης αύξησης του κατώτατου μισθού, θα το συμφωνήσουν οι κοινωνικοί εταίροι» και συμπλήρωσε: «Δεν είμαστε αντίθετοι στην επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων, αλλά να υπάρχει η δυνατότητα για δυνατότητα απόκλισης με σύμφωνη γνώμη εργαζομένων για λόγους επιβίωσης μιας επιχείρησης».

Για την ασφάλεια των πολιτών είπε ότι «σήμερα αισθάνονται περισσότερο ανασφαλείς οι πολίτες στις φτωχότερες γειτονιές» και πρόσθεσε ότι «θα καταργηθεί ο νόμος Παρασκευόπουλου». Πρόσθεσε επίσης: «Δεν καταλαβαίνω γιατί είναι ακροδεξιά ατζέντα να διαμαρτυρόμαστε που κάποιος καταδικασμένος 11 φορές ισόβια για δολοφονίες και δεν έχει εκφράσει μεταμέλεια να τυγχάνει προνομιακής μεταχείρισης από σωφρονιστικό σύστημα & πολιτική ηγεσία Υπ. Δικαιοσύνης».

Για την ΔΕΗ είπε ότι «η κατάσταση στη ΔΕΗ είναι κρίσιμη. Απαιτείται ένα τολμηρό σχέδιο για την εξυγίανση. Η ΔΕΗ θα πρέπει να αναζητήσει και στρατηγικό επενδυτή».

Για το προσφυγικό – μεταναστευτικό ο πρόεδρος της ΝΔ έδειξε δύο φωτογραφίες από τη Μόρια της Λέσβου όπου διαμένουν μετανάστες, τονίζοντας ότι » η εικόνα εκεί είναι εξοργιστική» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «κλείνει τα μάτια σε αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση». Ανέφερε επίσης ότι «η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου έχει δώσει διορία 30 ημερών για την αντιμετώπιση της κατάστασης.Εμείς την επόμενη μέρα, θα είμαστε στην πρώτη γραμμή για την ασφάλεια των συνόρων.Θα αλλάξουμε την πολιτική ασύλου. Απλοποίηση της διαδικασίας. Δύο στάδια αντί για τέσσερα για να επιστρέφονται στην Τουρκία συντομότερα όσοι δεν το δικαιούνται. Τώρα δεν επιστρέφει κανείς. Χαιρετίζω την πρόταση του κ. Γιούνκερ για την ενίσχυση της συνοριοφυλακής». Δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει έλεγχος για την διάθεση των κονδυλίων από την ΕΕ σημειώνοντας ότι «εδώ δεν υπάρχει απλώς σπατάλη, υπάρχει διασπάθιση πόρων. Θα το ψάξουμε», δεσμεύτηκε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις κατηγορίες της κυβέρνησης ότι με τις εξαγγελλίες του η χώρα θα γυρίσει στο ΔΝΤ, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «το ποιος επιστρέφει τη χώρα στο ΔΝΤ θα έπρεπε να ρωτήσετε τον κ. Τσίπρα, ο οποίος θα παραδώσει τη χώρα εκτός αγορών και εντός προγράμματος επιτήρησης. Αυτή είναι η επιτυχία της κυβέρνησης και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί».

Για το ονοματολογικό ο κ. Μητσοτάκης είπε «τον ενοχλεί η εκχώρηση της μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας και πρόσθεσε ότι «αν δεν εγκριθεί η Συμφωνία από την πΓΔΜ η διαπραγμάτευση θα ξεκινήσει από την αρχή. Δεν θα δεχθώ μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα, όπως δεν το έκαναν και όλοι οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί».

Σε ερώτηση για τον Κουφοντίνα και το καθεστώς αδειών είπε ότι «είναι ο ντε φάκτο καθοδηγητης μιας νέας γενιάς τρομοκρατών και δεσμεύτηκε ότι «το καθεστώς αδειών για εκείνους που έχουν καταδικαστεί πολλές φορές με ισόβια θα αλλάξει».

«Η ΝΔ» είπε ότι «δεν έχει ακροδεξιούς και επανέλαβε ότι «ο κ. Τσίπρας συγκυβερνά με τον κ. Καμμένο». Πρόσθεσε ότι «υπάρχει υπουργός της κυβέρνησης που η συμπεριφορά του είναι φασιστική» και ότι «η ΝΔ δεν έχει κανένα κοινό με τον κ. Σαλβίνι».

Αναφερόμενος στα δημόσια έργα και τους αυτοκινητοδρόμους, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως θα υπάρχει «αυστηρή προτεροποίηση για έργα εθνικής σημασίας».

«Έχουμε λίγα αλλα σημαντικά κενά στο δίκτυο των αυτοκινητοδρόμων. Δέσμευση για εμάς ο βόρειος άξονας να ολοκληρωθεί άμεσα. Θα σπάσουμε την απομόνωση των δύο περιφερειακών ενοτήτων, Πέλλα και στη Δράμα που έχουν πρόβλημα πρόσβασης με την Εγνατία Οδό και τη Θεσσαλονίκη», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις που απασχολούν την Περιφέρεια ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «θα καταργηθεί ο φόρος στο κρασί«, προανήγγειλε «πρόσθετα φορολογικά κίνητρα για οργανώσεις παραγωγών«, για δε τα λιμάνια της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, τόνισε ότι «θα πρέπει να ενταχθούν στο πρόγραμμα των συμβάσεων παραχώρησης μέσω του ΤΑΙΠΕΔ προσθέτοντας ότι «αναγκαία προϋπόθεση για την ανάπτυξή τους είναι η ιδιωτικοποίηση». Ξεκαθάρισε επίσης ότι «δεν υπάρχει δυνατότητα «Σιδηροδρομικής Εγνατίας» από την Ηγουμενίτσα μέχρι την Αλεξανδρούπολη. Είναι φαραωνικό έργο, ξεφεύγει από τις δυνατότητές μας. Μπορούμε κι επιβάλλεται όμως η σύνδεση Θεσσαλονίκης με Αλεξ/πολη με πεδινή χάραξη» τόνισε.

Ερωτηθείς για τις διαπραγματεύσεις που είχε προαναγγείλει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, με την Αλβανία, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «με την Αλβανία υπάρχει φοβάμαι θέμα μυστικής διπλωματίας,αλλά να μη διανοηθούν οι κύριοι Τσίπρας και Κοτζιάς να μας φέρουν προ τετελεσμένων όπως έκαναν με τα Σκόπια». Είπε επίσης ότι «δεν υπάρχει Τσάμικο θέμα».
ΕΡΤ

Στη διάρκεια της ζωής τους, περίπου ένας στους πέντε άνδρες και μία στις έξι γυναίκες θα εμφανίσουν κάποιο καρκίνο, ενώ ένας στους οκτώ άνδρες και μία στις 11 γυναίκες θα πεθάνουν από τη νόσο...


Ο καρκίνος εκτιμάται να γίνει αιτία θανάτου 9,6 εκατομμύρια ανθρώπων παγκοσμίως φέτος, ενώ 18,1 εκατομμύρια νέα περιστατικά θα διαγνωστούν, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ερευνών για τον Καρκίνο (IACR) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Τα στοιχεία, που αφορούν 185 χώρες και 36 είδη καρκίνου και τα οποία δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο "CA: A Cancer Journal for Clinicians", δείχνουν μια επιδείνωση σε σχέση με το 2012 (όταν είχαν δημοσιευθεί τα προηγούμενα αντίστοιχα στοιχεία της μελέτης GLOBOCAN), οπότε υπήρχαν 8,2 εκατομμύρια θάνατοι και 14,1 εκατ. νέα περιστατικά.

Η επιδείνωση αυτή αποδίδεται στην αύξηση και γήρανση του παγκόσμιου πληθυσμού, καθώς και σε μια σειρά από κοινωνικο-οικονομικούς παράγοντες. Σαφής είναι η τάση να μειώνονται αναλογικά διεθνώς οι καρκίνοι που σχετίζονται με τη φτώχεια και τις λοιμώξεις, ενώ αυξάνονται όσοι έχουν να κάνουν με τον τρόπο ζωής.

Στη διάρκεια της ζωής τους, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, περίπου ένας στους πέντε άνδρες και μία στις έξι γυναίκες θα εμφανίσουν κάποιο καρκίνο, ενώ ένας στους οκτώ άνδρες και μία στις 11 γυναίκες θα πεθάνουν από τη νόσο. Ο συνολικός αριθμός καρκινοπαθών που επιβιώνουν μια πενταετία μετά την αρχική διάγνωση, υπολογίζεται σε 43,8 εκατομμύρια.

Οι καρκίνοι των πνευμόνων, του μαστού και του παχέος εντέρου (ορθοκολικός) είναι οι τρεις συχνότερες μορφές καρκίνου και για τα δύο φύλα από άποψη αριθμού περιστατικών

Από άποψη θνησιμότητας οι περισσότεροι θάνατοι οφείλονται στον καρκίνο των πνευμόνων (1,8 εκατ. θάνατοι ή 18,4% του συνόλου), με δεύτερο τον καρκίνο του εντέρου (881.000 θάνατοι ή 9,2%), ενώ ακολουθούν ο καρκίνος του στομάχου (783.000 θάνατοι ή 8,2%), του ήπατος (782.000 θάνατοι ή 8,2%) και του μαστού (627.000 θάνατοι ή 6,6%).

Στους άνδρες η Νο 1 αιτία θανάτου είναι ο καρκίνος των πνευμόνων (22% του συνόλου) και ακολουθούν του ήπατος (10,2%) και του στομάχου (9,5%). Σε αριθμό νέων περιστατικών στους άνδρες προηγείται ο καρκίνος των πνευμόνων (14,5% του συνόλου) και έπονται του προστάτη (13,5%) και του παχέος εντέρου (10,9%).

Στις γυναίκες τόσο ο συχνότερος όσο ο και πιο θανατηφόρος είναι ο καρκίνος του μαστού (24,2%) και 15% αντίστοιχα), ενώ ακολουθούν των πνευμόνων και του εντέρου. Όμως σε 28 ανεπτυγμένες χώρες (Ευρώπη, ΗΠΑ, Αυστραλία, Κίνα κ.α.) ο καρκίνος των πνευμόνων σκοτώνει τις περισσότερες γυναίκες, κυρίως τις καπνίστριες.

Με 9% του παγκόσμιου πληθυσμού, η Ευρώπη έχει το 23,4% των περιστατικών καρκίνου και το 20,3% των θανάτων παγκοσμίως.
ΑΝΤ1

Ο τυφώνας της χρονιάς - Ο υπερτυφώνας Μανγκούτ σφυροκοπά τις Φιλιππίνες κι αφήνει πίσω του νεκρούς και χάος...


Ο υπερτυφώνας Μανγκούτ με θυελλώδεις ανέμους που κατά τόπους ξεπέρασαν σε ένταση τα 300 χλμ/ώρα και κατακλυσμιαίες βροχοπτώσεις, σάρωσε Φιλιππίνες, κινούμενος προς Χονγκ Κονγκ και Νότια Κίνα.

Σύμφωνα με τον Guardian, τουλάχιστον 14 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το σαρωτικό περάσμα του Μανγκούτ, μεταξύ αυτών ένα βρέφος και ένα παιδί.

Δύο διασώστες έχασαν τη ζωή τους κατά την επιχείρηση απεγκλωβισμού ανθρώπων που είχαν καταπλακωθεί από κατολίσθηση ενώ οι αρχές ανακοίνωσαν πως ένα πτώμα είχε εντοπιστεί σε ποτάμι της Μανίλα.

Η θεομηνία προκάλεσε χάος και εκτεταμένες καταστροφές, ξερίζωσε στέγες, δέντρα και κολώνες ηλεκτρισμού, προκάλεσε τουλάχιστον 50 κατολισθήσεις και σοβαρές ζημιές σε αεροδρόμιο κομβικής σημασίας για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας ενώ εξανάγκασε σε βίαιη φυγή από τις εστίες τους πάνω από 90.000 ανθρώπους. Οι αρχές εκφράζουν το φόβο για ενδεχόμενη αύξηση του αριθμού των νεκρών.


«Προσεύχομαι κι ανησυχώ κι ελπίζω να μην έχουμε περαιτέρω θύματα. Νομίζω πως μετά τον τυφώνα Χαϊγάν, πήραμε πολλά μαθήματα σε σχέση με το επίπεδο ετοιμότητας, τις προειδοποιήσεις και τις προληπτικές εκκενώσεις», τόνισε στο CNN o Εντγκάρ Ποσάντας, εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών.

Υπενθυμίζουμε ότι πάνω από 6.000 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους και 4 εκατομμύρια ψυχές είχαν εκτοπιστεί από το πέρασμα του υπερτυφώνα Χαϊγιάν από τις Φιλιππίνες, πέντε χρόνια πριν.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από την κατάρρευση της Lehman Brothers, δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου προειδοποιώντας για τον κίνδυνο και νέας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. 


«Όχι μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια, αλλά σε ορίζοντα πενταετίας», εκτίμησε μιλώντας προς τη Deutsche Welle ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank Γιεργκ Κρέμερ. Ο επιφανής γερμανός οικονομολόγος δεν είναι ο μόνος που προειδοποιεί ότι τα φαινόμενα απατούν και πως η σημερινή κατάσταση δεν είναι τόσο ακίνδυνη όσο ενδεχομένως να πιστεύουν οι περισσότεροι.

Πριν από δέκα χρόνια, στο προοίμιο του μεγάλου crash, οι τότε συνθήκες δεν ενέπνεαν επίσης καμία ανησυχία, θυμάται ο Τζάρεντ Ντίλον, ο οποίος εργάστηκε για επτά περίπου χρόνια στην Lehman Brothers. «Είχαμε μια εκπληκτική χρονιά και ένα τεράστιο χαρτοφυλάκιο. Ορισμένες μέρες διαπραγματευόμουν αμοιβαία κεφάλαια αξίας έως ενός δις δολαρίων. Πιστεύαμε ότι ήμασταν ανίκητοι».

Γιεργκ Κρέμερ
Το μεγάλο μπαμ της αμερικανικής φούσκας ακινήτων όμως βρήκε την Lehman εκτεθειμένη ανεπανόρθωτα σε τοξικά στεγαστικά δάνεια. Η οικονομία διολίσθησε σε ύφεση, η αγορά μετοχών κατέρρευσε ενώ οι επενδυτές είδαν σχεδόν τρία τρις δολάρια να εξανεμίζονται. Σε διάστημα μόλις δυο ετών σχεδόν εννέα εκατομμύρια Αμερικανοί έχασαν τη δουλειά τους. Το λογαριασμό πλήρωσε εντέλει ο αμερικανός φορολογούμενος.

 

Πλημμυρίζοντας τις αγορές με λεφτά


Ο τότε επικεφαλής της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας Μπερνάνκε πόνταρε αποκλειστικά σε μια σχεδόν ακραία χαλαρή νομισματική πολιτική. Η FED μείωσε τα επιτόκια στο μηδέν, κατακλύζοντας τις αγορές με χρήματα, με την ελπίδα ότι οι επιχειρήσεις θα δανειστούν για να επενδύσουν και οι καταναλωτές για να καταναλώσουν. Η πολιτική απέδωσε. Τα τελευταία τρίμηνα η αμερικανική οικονομία τρέχει με ρυθμούς 4% και άνω, οι αμερικανικές επιχειρήσεις σπάνε το ένα ρεκόρ κερδών μετά το άλλο, η ανεργία τείνει να γίνει άγνωστη έννοια ενώ οι τιμές των μετοχών στη Wall Street καταρρίπτουν επίσης διαδοχικά ρεκόρ.

«Το περασμένο τρίμηνο», είπε τον Ιούλιο ο Τραμπ, «η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 4,1%. Ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί κι άλλο».

Μολονότι η εικόνα αυτή είναι εκ πρώτης όψεως κάτι παραπάνω από ικανοποιητική και ενθαρρυντική, υπάρχει φυσικά και η άλλη όψη του νομίσματος. Η χαλαρή νομισματική πολιτική που εγκαινίασε η FED και την οποία υιοθέτησαν στη συνέχεια ομοσπονδιακές τράπεζες σε όλο τον κόσμο είχε ως αποτέλεσμα να εκτιναχθεί το παγκόσμιο χρέος μέσα σε δέκα χρόνια κατά 74%. Πρόκειται για το χρέος νοικοκυριών, επιχειρήσεων και κρατών. Το 2018 ανήλθε στα 247 τρις ευρώ. Μόνον το αμερικανικό έφτασε πλέον τα 19 τρις δολάρια.

Αυξάνεται το κόστος δανεισμού


Τα χρέη αρχίζουν και γίνονται επικίνδυνα όταν δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν. Και αυτό γίνεται όλο και πιο πιθανό όταν αυξάνονται τα επιτόκια, όπως συμβαίνει σήμερα. Διότι το μεγαλύτερο μέρος των χρεών των επιχειρήσεων θα εξυπηρετηθεί μέσα από νέο δανεισμό που θα έχει όμως νέα και υψηλότερα επιτόκια.

Το ίδιο ισχύει όμως και για τους καταναλωτές για τους οποίους αυξάνονται επίσης τα επιτόκια πιστωτικών καρτών αλλά και καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων. Στην εσχάτη, οι πολίτες θα σφίξουν το ζωνάρι μειώνοντας τα έξοδά τους. Έτσι όμως καταλήγουν ακόμη λιγότερα χρήματα στα ταμεία των επιχειρήσεων που βρίσκονται πλέον αντιμέτωπα με δυο εξίσου μεγάλα προβλήματα: την αύξηση του κόστους δανεισμού και τη μείωση των εσόδων τους. Όπως σχολιάζουν ειδικοί, αυτή τη φορά η κρίση δεν θα προκαλούνταν από τις τράπεζες.
DW

Πώς υποδέχθηκαν κόμματα και πολιτικοί την ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Βελλίδειο, στα πλαίσια της 83ης ΔΕΘ...


Ανακοινώσεις με τις οποίες στρέφονται κατά της Νέας Δημοκρατίας και του προέδρου της, Κυριάκου Μητσοτάκη εξέδωσαν κόμματα και πολιτικοί με αφορμή την ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα πλαίσια της 83ης ΔΕΘ.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιπροσωπεύει το παρελθόν των μνημονίων και της χρεοκοπίας


«Τελικά μπορεί και χειρότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το απέδειξε σήμερα. Τα δανεικά από τον Ομπάμα συνθήματα δεν μπορούν να κρύψουν ούτε τον συνδυασμό Πινοσέτ και Θάτσερ στο πρόγραμμά του, ούτε την εχθρότητά του προς την κοινωνία» αναφέρει σε γραπτή του ανακοίνωση το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας την ομιλία του προέδρου της ΝΔ, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελίδης» στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

«Με μοναδική του πυξίδα τη στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου, τη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος και την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων αγαθών, ο αρχηγός της ΝΔ παρουσίασε το δικό του μνημόνιο. Σε αυτό δεν έχουν, βέβαια, θέση οι εργαζόμενοι και τα δικαιώματά τους, η στήριξη του κοινωνικού κράτους, η δίκαιη ανάπτυξη, η δημοκρατία και οι προοδευτικές μεταρρυθμίσεις. Έχουν, όμως, θέση ο εθνικισμός και η ακροδεξιά, η επαναφορά του αστυνομικού κράτους και της καταστολής» προσθέτει το γραφείο τύπου του κυβερνώντος κόμματος.

Καταλήγοντας σημειώνει « ο κ. Μητσοτάκης αντιπροσωπεύει το παρελθόν των μνημονίων και της χρεοκοπίας, του άγριου νεοφιλελευθερισμού και του αυταρχισμού. Η Ελλάδα, όμως, έχει αφήσει πίσω της οριστικά όσους την έφεραν στο χείλος του γκρεμού και τώρα μπορεί με αισιοδοξία να σχεδιάσει το μέλλον της».

Κίνημα Αλλαγής: Το μεταρρυθμιστικό προσωπείο του κ. Μητσοτάκη δεν πείθει


«Η χώρα δεν έχει ανάγκη από δεξιά επιστροφή», σχολίασε το Κίνημα Αλλαγής για την ομιλία του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη στην 83η ΔΕΘ, προσθέτοντας πως αυτό δεν χρειάζεται «ειδικότερα στο σταυροδρόμι που βρίσκεται η χώρα και με τα προβλήματα που συσσώρευσε η τετραετία Τσίπρα».

Το Κίνημα Αλλαγής σε σχετική ανακοίνωση τονίζει ότι «το μεταρρυθμιστικό προσωπείο του κ. Μητσοτάκη δεν πείθει και ο κόσμος είδε σήμερα και πολλά βαρίδια από το παρελθόν».
Επίσης, το ΚΙΝΑΛ επικρίνει τον κ. Μητσοτάκη ότι δεν προχώρησε σε κανενός είδους αυτοκριτική για τις ευθύνες της ΝΔ που συνέτειναν στη κρίση, ούτε ειπώθηκαν συγκεκριμένα πράγματα για το κοινωνικό κράτος σήμερα:

«Ούτε κουβέντα αυτοκριτικής δεν υπήρξε από τον κ Μητσοτάκη για τις ευθύνες της ΝΔ για την κρίση και για τα "Ζάππεια" που υπονόμευσαν την εθνική προσπάθεια.

Στην ομιλία του έλλειψε κάθε αναφορά για ένα σύγχρονο κράτος πρόνοιας και για την αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης, που είναι σήμερα προτεραιότητα για να αποκατασταθεί η ενότητα του λαού μας» επισημαίνει χαρακτηριστικά το Κίνημα Αλλαγής και υπογραμμίζει: «Ο τόπος έχει ανάγκη από μια πραγματικά προοδευτική πολιτική. Αυτή που μόνο το Κίνημα Αλλαγής προτείνει και με την ψήφο των πολιτών μπορεί να διασφαλίσει».

ΚΚΕ:  «Tα προγράμματα του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ θυμίζουν τη γνωστή σπαζοκεφαλιά "βρες τις διαφορές"»


Σε ανακοίνωσή του για την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:

«Ο κ. Μητσοτάκης έπρεπε να δώσει ακόμη μεγαλύτερα διαπιστευτήρια και εχέγγυα στο κεφάλαιο, για να ξεπεράσει τον κ. Τσίπρα και να διεκδικήσει αυτός το χρίσμα του εκλεκτού.

Πίσω όμως από τους υψηλούς τόνους και τα κάλπικα διλήμματα, που έθεσε ο Μητσοτάκης, μετά τον Τσίπρα, προκύπτει σαφώς ότι τα προγράμματα του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ θυμίζουν τη γνωστή σπαζοκεφαλιά "βρες τις διαφορές".

Και οι δυο είναι προσηλωμένοι στο μνημονιακό πλαίσιο, στη συνέχιση των αναδιαρθρώσεων που έχουν ανάγκη οι επιχειρηματικοί όμιλοι, πάνω απ’ όλα στον ευρωΝΑΤΟικό "μονόδρομο". Και οι δυο υπόσχονται κάποια ψίχουλα από την καπιταλιστική ανάπτυξη και τις επενδύσεις, που θα εξανεμιστούν από τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής.

Οι διαφορές τους αφορούν στο από ποια τσέπη θα τα πάρουν από το λαό, καθώς και την υπηρεσία που προσφέρει ο καθένας στο σύστημα. Η μεν ΝΔ προτάσσει την προσήλωσή της στις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις, ο δε ΣΥΡΙΖΑ την ικανότητά του στη χειραγώγηση του λαού.

Καμία εμπιστοσύνη στο ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ. Αυτοί που μας έφεραν ως εδώ δεν μπορούν να κάνουν τίποτε διαφορετικό. Η διαφορά μπορεί να γίνει με δυνατό ΚΚΕ, με τον αγώνα μας, για να βάλουμε μπροστά τη ζωή και τις ανάγκες μας.»

Ένωση Κεντρώων:  «Η ΝΔ δεν κατέβηκε από τον Άρη, ούτε δημιουργήθηκε χθες. Έχει δώσει εξετάσεις...


Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για τις παροχές, τώρα πρέπει να κατηγορήσει τον ίδιο του τον εαυτό γιατί αυτός υποσχέθηκε ακόμη περισσότερα, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων, σχολιάζοντας την ομιλία του προέδρου της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ. «Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ για τις παροχές που εξήγγειλε στη ΔΕΘ, τώρα πρέπει να κατηγορήσει και τον ίδιο του τον εαυτό γιατί και αυτός υποσχέθηκε ακόμη περισσότερα» αναφέρει συγκεκριμένα η ανακοίνωση της Ένωσης Κεντρώων, συμπληρώνοντας πως «Η ΝΔ δεν κατέβηκε από τον Άρη, ούτε δημιουργήθηκε χθες. Έχει δώσει εξετάσεις με δυο Καραμανλήδες, με έναν Μητσοτάκη και με τον Σαμαρά και έχει αποδείξει ότι εξυπηρετεί τους ισχυρούς και εξαντλεί και ξεζουμίζει τους αδύναμους».

Σχετικά με τις αναφορές του κ. Μητσοτάκη στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και της συμφωνίας των Πρεσπών, η ανακοίνωση αναφέρει «...δηλώνει ο κ. Μητσοτάκης, ότι ο ίδιος δεν θα κυρώσει την συμφωνία ούτε πριν ούτε μετά τις εκλογές, κάνει όμως γαργάρα το ότι αν την κυρώσει ο Τσίπρας την αποδέχεται και νίπτει τις χείρες του». Και καταλήγει για το ίδιο θέμα «Επομένως, πρόβλημα για τον κ. Μητσοτάκη θα υπάρχει αν αιφνιδίως ο κ. Τσίπρας προκηρύξει εκλογές και αναγκαστεί ο ίδιος να υποκύψει στην αμερικανική πρεσβεία».

ΛΑΕ: Κ. Μητσοτάκης και Αλ. Τσίπρας ανταγωνίζονται σε δώρα στο μεγάλο κεφάλαιο


«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήρθε από τη ΔΕΘ να ανταγωνισθεί τον Αλέξη Τσίπρα σε ένα ρεσιτάλ παροχών και δώρων στα μεγάλα και πολύ μεγάλα οικονομικά συμφέροντα» αναφέρει το γραφείο Τύπου της Λαϊκής Ενότητας σε σχόλιό του για την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, προσθέτοντας πως αυτό γίνεται «την ώρα που χάρις στις στυγνές νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές της κυβέρνησης Τσίπρα, τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών εταιρειών, παρά την κρίση και την γενική φτωχοποίηση της κοινωνίας μας, καλπάζουν σε πρωτοφανή ύψη».
Η ΛΑΕ επισημαίνει ακόμη ότι «Κυρ. Μητσοτάκης και Αλ. Τσίπρας αντιγράφουν ο ένας τον άλλον σε δημαγωγία, ευτέλεια και σε πολιτικά "καραγκιοζιλίκια"».

Παράλληλα, η ΛΑΕ χαρακτηρίζει «ειρωνεία» ο κ. Μητσοτάκης «ο κατ’ εξοχήν πολιτικός σε αυτήν τη χώρα που ταυτίζεται με φανατισμό με τα πιο επιθετικά, αδίστακτα και αδηφάγα πελατειακά οικονομικά δίκτυα και μεγάλα οικονομικά συμφέροντα» και «στήριξε μανιωδώς τη μνημονιακή περιπέτεια», «να εξαγγέλλει μέτρα που ακυρώνουν κάποιες απ’ αυτές τις μνημονιακές δεσμεύσεις, χωρίς να μας αποσαφηνίζει αν θα προχωρήσει σε αυτήν την ακύρωση μονομερώς ή μετά από διαπραγματεύσεις και συμφωνία με τους πιστωτές».

«Γιατί στην δεύτερη περίπτωση, οι δήθεν εξαγγελίες του Κυρ. Μητσοτάκη είναι έπεα πτερόεντα και αέρας κοπανιστός» επισημαίνει η ΛΑΕ.

Και η ανακοίνωση της ΛΑΕ καταλήγει τονίζοντας πως «τον Κυρ. Μητσοτάκη, τον πολιτικό του μεγάλου πλούτου», «ανταγωνίζεται και ορισμένες φορές υπερφαλαγγίζει ο Αλ. Τσίπρας». «Το τραγικό είναι τώρα ότι και ο Κυρ. Μητσοτάκης προσπαθεί να υπερφαλαγγίσει τον Αλ. Τσίπρα σε πολιτική κοροϊδία και πολιτική εξαπάτηση. Μοιάζουν όλο και περισσότερο και οι δυο ως δυο σταγόνες νερού».

ΔΗ.ΜΑΡ.: «Από τον "αριστερό" στο "δεξιό" λαϊκισμό... »


Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, σχολιάζοντας την ομιλία Μητσοτάκη, έκανε λόγο για "δεξιό λαϊκισμό", και "ατυχή παρομοίωση με το 1974".

Σε ανάρτησή του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης αναφέρει: «Από τον "αριστερό" στο "δεξιό" λαϊκισμό μία τετραετία δρόμος με ένα νέο "γαλάζιο" "πρόγραμμα Θεσσαλονίκης" και μία ατυχής παρομοίωση με το 1974».

Δ. Παπαδημούλης: Οι κύριοι υπεύθυνοι για τη χρεοκοπία και τα μνημόνια δεν πείθουν στον ρόλο του «σωτήρα»


Το κόμμα που άφησε την Ελλάδα με «15,1% δημόσιο έλλειμμα το 2009» επιχείρησε να εμφανίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης «ως το νέο που θα πάει την Ελλάδα μπροστά», τονίζει ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης σε σχόλιό του για την ομιλία του προέδρου της ΝΔ στην 83η ΔΕΘ.

Σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:
«Η ΝΔ, που σήμερα ο @kmitsotakis προσπάθησε να εμφανίσει ως το "νέο που μπορεί να πάει την Ελλάδα μπροστά", είναι το κόμμα που άφησε την Ελλάδα με 15,1% δημ.έλλειμμα το 2009. Οι κύριοι υπεύθυνοι για την χρεοκοπία κ τα μνημόνια δεν πείθουν στον ρόλο του "σωτήρα". Προχωράμε μπροστά!»

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.