09/18/18

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες κυρίως λόγω των κόκκινων δανείων αναφέρεται η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt...Στα τεράστια προβλήματα που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες, κυρίως λόγω των μη εξυπηρετούμενων δανείων, και τα οποία προκαλούν ανασφάλεια και κρατούν μακριά δυνητικούς επενδυτές, αναφέρεται σε εκτενές της άρθρο η εφημερίδα Handelsblatt.

«Μόνο το Σεπτέμβριο οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχασαν πάνω από το 25% της χρηματιστηριακής τους αξίας. Τους τελευταίους τέσσερις μήνες μάλιστα οι απώλειές τους αθροίζονται σε πάνω από 40%. Ο τραπεζικός δείκτης της Αθήνας υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 31 μηνών. Και αυτό ενώ την άνοιξη πολλοί επενδυτές ήλπιζαν ακόμη σε ένα ράλι τιμών των τραπεζικών μετοχών. Τον Απρίλιο τα ινστιτούτα πέρασαν το εσπευσμένο τεστ αντοχής της ΕΚΤ. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος βοήθειας στα τέλη Αυγούστου η Ελλάδα φαινόταν να αφήνει την κρίση πίσω της. Ωστόσο η έξοδος από το πρόγραμμα είναι πιο δύσβατη απ' ό,τι ανέμενε η κυβέρνηση. Η οικονομική ανάπτυξη του δευτέρου τριμήνου απογοήτευσε. Οι πολιτικές αναταράξεις στην Ιταλία και η νομισματική κρίση στη γειτονική Τουρκία πιέζουν τις τιμές των ελληνικών ομολόγων. Η χώρα απέχει σημαντικά από την επιστροφή στις κεφαλαιαγορές».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, «αυτό καθιστά ακριβότερη και την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και περιορίζει τη ρευστότητά τους. Αυτό όμως που προκαλεί τη μεγαλύτερη ανασφάλεια στους επενδυτές είναι οι καταγεγραμμένοι στους τραπεζικούς ισολογισμούς κίνδυνοι που απορρέουν από τα δάνεια», γράφει η εφημερίδα αναφερόμενη στη συνέχεια αναλυτικά στο τεράστιο ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) που σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας κυμαίνονταν τον Ιούνιο στο 47,6% επί του συνόλου των χορηγηθέντων δανείων.

Όπως σημειώνεται, οι ελληνικές τράπεζες δεσμεύτηκαν έναντι της ΕΚΤ να περιορίσουν δραστικά το ύψος και το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Την ίδια ώρα όμως o ευρωπαϊκός Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός φέρεται να ζητά από τις τράπεζες να επιταχύνουν τη σχετική διαδικασία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, μπορεί οι ελληνικές τράπεζες να διαθέτουν ακόμη επαρκή κεφάλαια, ακόμη και για το σενάριο μιας ύφεσης, ωστόσο «στα τέλη Αυγούστου δημοσίευσαν απογοητευτικά στοιχεία. Δεδομένου ότι χορηγούν όλο και λιγότερα δάνεια, έχουν και μικρότερο κέρδος. […] Στις τάξεις των επενδυτών εντείνονται οι φόβοι ότι ενδεχομένως οι τράπεζες να χρειαστούν μεγάλες κεφαλαιακές ενέσεις. Κατά τη διάρκεια της κρίσης οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν τρεις φορές […]. Είναι αμφίβολο εάν ιδιώτες επενδυτές θα τις τροφοδοτούσαν με νέα κεφάλαια. Οι πρόσφατες απώλειες των ελληνικών τραπεζικών μετοχών αντικατοπτρίζουν κυρίως την ανησυχία ότι θα μπορούσε να ακολουθήσει ενδεχομένως ένα bail- in - να κληθούν να συνεισφέρουν δηλαδή οι πιστωτές- και εντέλει η κρατικοποίηση των ιδρυμάτων».
DW

Την απόφαση να μην στέλνει τους βουλευτές της στα πάνελ της κρατικής τηλεόρασης έλαβε η Νέα Δημοκρατία, κλιμακώνοντας τις αντιδράσεις της, ενώ παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση στην Κυβέρνηση. Αφορμή στάθηκαν τα σχόλια του δημοσιογράφου Σωτήρη Καψώχα, αναφορικά με την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΔΕΘ...


Η ΝΔ αποσύρει τους βουλευτές και τα στελέχη της από όλες τις συχνότητες της ΕΡΤ. Συγκεκριμένα ανακοίνωση της Πειραιώς υπενθυμίζει πως μετά το σχόλιο δημοσιογράφου της ΕΡΤ που παρομοίασε χθες τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον δικτάτορα Μουσολίνι, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέδωσε αμέσως ανοιχτή επιστολή προς την ηγεσία της ΕΡΤ (Κωστόπουλο, Ταλαμάγκα και Τσούτσια), όπως και τον επικεφαλής τους Νίκο Παππά, προειδοποιώντας τους για τελευταία φορά ότι «έχουν εξευτελίσει τη δημόσια τηλεόραση με τη χυδαία προπαγάνδα τους».

Η ΝΔ συνεχίζει: «Ο Νίκος Παππάς παρέμεινε σιωπηλός και κρυπτόμενος, ενώ αντί συγγνώμης, η ηγεσία της ΕΡΤ εξέδωσε μια ανυπόγραφη (!) ανακοίνωση αποφεύγοντας ακόμη και να αποδοκιμάσει τις απαράδεκτες αυτές αναφορές. Η κωμική δικαιολογία που επικαλέστηκε ο ανώνυμος συντάκτης είναι ότι η ΕΡΤ δεν ασκεί προληπτική λογοκρισία στους εγκάθετους γκαουλάιτερ του ΣΥΡΙΖΑ. Προφανώς ασυνείδητα εννοούσε ότι μπορούν και μόνοι τους να κάνουν τη βρώμικη δουλειά άνευ καθοδήγησης και φυσικά άνευ συνεπειών. Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι οι άνθρωποι που ηγούνται εδώ και τριάμισι χρόνια της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, δεν έχουν την παραμικρή συναίσθηση του ρόλου και κυρίως της συνταγματικής ευθύνης τους. Ως εκ τούτου δεν έχει πλέον κανένα νόημα ο διάλογος μαζί τους».

Η Πειραιώς έτσι ανακοίνωσε την απόφασή της να αποσύρει από σήμερα όλους τους βουλευτές και τα στελέχη της από όλες τις συχνότητες της ΕΡΤ «μέχρις ότου ο Νίκος Παππάς και οι εγκάθετοί του συνειδητοποιήσουν εμπράκτως ότι η ΕΡΤ ανήκει στους Έλληνες πολίτες που πληρώνουν το πρόγραμμά της και όχι στον ΣΥΡΙΖΑ».

Η ΝΔ συμπληρώνει: «Παράλληλα, δηλώνει απερίφραστα στους κ. Κωστόπουλο, Ταλαμάγκα και Τσούτσια ότι δεν επιθυμεί στο εξής να υπάρχει καμία απολύτως αναφορά στις δραστηριότητες της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόσο στα δελτία ειδήσεων, όσο και στις τάχα ενημερωτικές εκπομπές τους. Καθιστούμε επίσης σαφές ότι για κάθε προπαγανδιστικό σχόλιο που θα κάνουν στο εξής οι Συριζαίοι γκαουλάιτερ, η ΝΔ θα προσφεύγει αμέσως στο ΕΣΡ -που παραδόξως έμεινε άφωνο από χθες- για να υπενθυμίζει και σε εκείνο ότι εκ του Συντάγματος έχει την αποκλειστική ευθύνη και αρμοδιότητα να διασφαλίζει την αντικειμενική μετάδοση ειδήσεων και πληροφοριών από την ΕΡΤ. Μέχρι νεοτέρας, η μόνη σχέση που θα έχει η ΝΔ με την ΕΡΤ των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι η εκ του νόμου υποχρεωτική μετάδοση των δραστηριοτήτων του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Παράλληλα η ΝΔ εκφράζει την ελπίδα της και τα άλλα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης να υιοθετήσουν την αυτονόητη αυτή επιλογή της. Και αυτό διότι τυχόν παραμονή των στελεχών τους στη σημερινή κατάντια της δημόσιας τηλεόρασης, θα προσδίδει μια επίφαση δημοκρατικότητας και πολυφωνίας στη φασίζουσας αντιλήψεως προπαγάνδα που έχει επιβάλει ο Νίκος Παππάς στην ΕΡΤ που όμοιά της δεν απαντάται σε καμία δημοκρατική ευρωπαϊκή χώρα. Η ΝΔ αξιώνει, επίσης, από τη διοίκηση της ΕΡΤ να δημοσιοποιήσει όλους τους μισθούς των κομματικών γκαουλάιτερ τους οποίους πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες. Κι αυτό γιατί από μια πρώτη έρευνα στην Διαύγεια προέκυψε π.χ. ότι το κόστος του συριζαϊκού καφενέ που ονομάζεται “ Δεύτερη Ματιά” είναι ημερησίως 2.118 ευρώ, ενώ μόνο το τελευταίο δεκάμηνο έχει στοιχίσει στους Έλληνες πολίτες 450.000 ευρώ! Σημειωτέον δε ότι όλες οι προπαγανδιστικές εκπομπές της ΣΥΡΙΖΕΡΤ είναι εξωτερικές παραγωγές, ενώ η Δημόσια Τηλεόραση διαθέτει και τα μέσα και κυρίως το προσωπικό -που σκοπίμως παρακάμπτεται- για να τις υλοποιεί άνευ επιπλέον κόστους. Η ΝΔ δεσμεύεται, τέλος, έναντι όλων των πολιτών ότι η ΕΡΤ θα γίνει πολύ σύντομα μια τηλεόραση σύγχρονη, πλουραλιστική και ακομμάτιστη, στην οποία προφανώς δεν θα έχουν καμία θέση οι σημερινοί εγκάθετοι του Μαξίμου που ντροπιάζουν καθημερινά κάθε έννοια δημοσιογραφικής αμεροληψίας.

Εν ολίγοις, στους λίγους μήνες που τους απομένουν, ας κάνουν την χυδαία κυβερνητική προπαγάνδα μόνοι τους. Ούτως ή άλλων μόνοι τους την παρακολουθούν».

Ανακοίνωση της ΕΡΤ

«Η ΕΡΤ υποχρεούται εκ του νόμου να καλύπτει με τρόπο αναλογικό τις δραστηριότητες όλων των κομμάτων»


«Η ΕΡΤ υποχρεούται εκ του νόμου να καλύπτει με τρόπο αναλογικό τις δραστηριότητες όλων των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Ελληνικό και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» αναφέρει η ΕΡΤ με ανακοίνωσή της, με αφορμή την απόφαση της ΝΔ «να αποσύρει από σήμερα όλους τους βουλευτές και τα στελέχη της από όλες τις συχνότητες της ΕΡΤ.

Συγκεκριμένα, αναφέρει: "Βεβαίως, η Νέα Δημοκρατία δικαιούται να απαγορεύει στους εκπροσώπους της να συμμετέχουν σε ενημερωτικές εκπομπές της ΕΡΤ, με όποιες συνέπειες μπορεί να έχει αυτή η απόφαση για την πλήρη ενημέρωση του τηλεοπτικού κοινού σε θέματα πολιτικής επικαιρότητας. Είναι αυτονόητο ότι η ΕΡΤ θα συνεχίσει να καλύπτει τις δραστηριότητες των πολιτικών αρχηγών ακριβώς όπως προβλέπει η κείμενη νομοθεσία".

Παράλληλα στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «βάσει του άρθρου 3 του Ν. 4173/2013, όπως αυτός τροποποιήθηκε και ισχύει με το Ν.4324/2015, προβλέπεται σαφώς ότι η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση "μεριμνά για την παρουσίαση θεμάτων και δραστηριοτήτων πολιτικών κομμάτων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, καθώς και των παραγωγικών τάξεων". Εξάλλου, στην ανακοίνωση της Δημόσιας ραδιοτηλεόρασης σημειώνεται πως «είναι αυτονόητο ότι η ΕΡΤ θα συνεχίσει να καλύπτει τις δραστηριότητες των πολιτικών αρχηγών ακριβώς όπως προβλέπει η κείμενη νομοθεσία», απαντώντας στην επισήμανση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η μόνη σχέση που θα έχει η Ν.Δ. με την ΕΡΤ «είναι η εκ του νόμου υποχρεωτική μετάδοση των δραστηριοτήτων του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Καταλήγοντας στην ανακοίνωσή της η ΕΡΤ, για το θέμα του κόστους των ενημερωτικών εκπομπών αναφέρει: «Όσον δε αφορά στα σχόλια για το κόστος των ενημερωτικών εκπομπών της ΕΡΤ, υπενθυμίζεται για μία ακόμη φορά ότι όλα τα οικονομικά στοιχεία είναι αναρτημένα στη Διαύγεια. Σημειώνεται επίσης, ότι πρόσφατα κατετέθησαν επισήμως στη Βουλή, στο πλαίσιο ερώτησης προς τον Υπουργό ΨΗΠΤΕ, αναλυτικά στοιχεία για τα παραπάνω, καθώς και για το κόστος κάλυψης δραστηριοτήτων των κομμάτων».

Οι δικογραφίες αυτές αφορούν τόσο υποθέσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων, με βάση νεώτερα στοιχεία που έχουν διαβιβαστεί στις ελληνικές δικαστικές αρχές από την Ελβετία και την Κύπρο, όσο και τη δικογραφία για τη μεταβίβαση του ακινήτου του πρώην υπουργού στη Σύρο. 


Οι δικογραφίες, οι οποίες εκτιμάται πως θα επιστρέψουν στη Βουλή αφορούν τα εξοπλιστικά προγράμματα καθώς και την πώληση της βίλας του στη Σύρο.

Νομική ντρίπλα με την οποία θα επιχειρηθεί να οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης και για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου, αποτελεί η αποστολή στη Βουλή δυο δικογραφιών με πρωταγωνιστή τον ίδιο. Η μια αφορά εξοπλιστικά προγράμματα με βάση νεότερα στοιχεία που έχουν διαβιβαστεί από την Ελβετία και την Κύπρο και η δεύτερη τη δικογραφία για τη μεταβίβαση του πολυτελούς ακινήτου του πρώην Υπουργού στη Σύρο. Σύμφωνα με πληροφορίες η αποστολή στη Βουλή έγινε μετά την αποκάλυψη από τις αρχές στοιχείων από τις Ελβετικές και Κυπριακές αρχές, που αφορούν τόσο σε κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών, όσο και διαφόρων off shore, που βρίσκονται στο μικροσκόπιο των δικαστικών λειτουργών.

Η νομική διαφοροποίηση έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν διαβιβάζονται για το αδίκημα της απιστίας αλλά για αυτό της παθητικής δωροδοκίας. Τι σημαίνει αυτό:

Ως γνωστόν η Βουλή και σε άλλες περιπτώσεις, όπως π.χ η υπόθεση Novartis έχει κρίνει πως το αδίκημα της απιστίας είναι παραγραμμένο με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Για την περίπτωση όμως της παθητικής δωροδοκίας οι απόψεις διίστανται, όμως τα τελευταία χρόνια έχει επικρατήσει αυτή η οποία έχει γίνει γνωστή ως «δόγμα Παπαγγελόπουλου», όπως την είχε εκφράσει ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης πριν από αρκετά χρόνια. Σύμφωνα με αυτή το αδίκημα της δωροδοκίας δεν είναι παραγραμμένο καθώς "πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ο νόμος περί ευθύνης υπουργών αφορά πράξεις πολιτικών προσώπων που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, και όχι οποιαδήποτε άλλη πράξη" και πρόσθεσε: "Δεν μου περνά από το μυαλό ότι ο νομοθέτης θεωρεί ότι ανάγεται στα καθήκοντα του υπουργού η δωροδοκία ή οποιαδήποτε άλλη αξιόποινη πράξη".

Στην ανακρίτρια και πάλι


Πρακτικά αυτό σημαίνει πως , όπως έγινε και με τη Novartis, προφανώς η Βουλή θα αποφασίσει ότι και η προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας. Ότι δηλαδή η δικογραφία θα πρέπει να επιστρέψει πίσω στην τακτική δικαιοσύνη και συγκεκριμένα στην ανακρίτρια κατά της διαφθοράς Ηλιάννα Ζαμαναίκα και τον επίκουρο ανακριτή Γιώργο Ευαγγέλου, προκειμένου να διερευνήσουν περαιτέρω τη συγκεκριμένη αξιόποινη πράξη και αν κρίνουν ότι συντρέχει λόγος να απαγγελθεί σε βάρος του πρώην Υπουργού συμπληρωματική κατηγορία και για το αδίκημα αυτό. Σ αυτή την περίπτωση θα κληθεί και για αυτό το αδίκημα σε απολογία όπως και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, η οποία έχει προσδιοριστεί να γίνει στις 27 Σεπτεμβρίου.

Τραπεζικοί λογαριασμοί και χρυσός


Το νέο δικαστικό έτος ξεκινά με την απολογία του Γ. Παπαντωνίου και της Σταυρούλας Κουράκου στις 27 Σεπτεμβρίου για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος με βασικό αδίκημα αυτό της απιστίας. Αυτό το κατηγορητήριο αφορά δύο δικογραφίες για εξοπλιστικά προγράμματα και αριθμεί περισσότερες από 800 σελίδες. Το ποσό του ξεπλύματος κατά τις αρχές φτάνει τα περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η εκτιμώμενη ζημία του δημοσίου τα περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τις αρχές βασικός στόχος ήταν να μην εντοπιστεί η κίνηση των χρημάτων και για αυτό στήθηκε ένα δίκτυο με πλήθος τραπεζικών λογαριασμών και υπολογαριασμών μέσω των οποίων εκτελέστηκαν εκατοντάδες κινήσεις . Οι κύριοι λογαριασμοί που φέρεται να χρησιμοποίησε ο πρώην Υπουργός για τη διακίνηση ύποπτων χρηματικών ποσών είναι 7 και αφορούν στις ελβετικές τράπεζες EFG BANK, Credit Lyonnais (Suisse), UBS A.G,Gredit Suisse, Hypo Swiss Bank.

Από αυτούς τους λογαριασμούς – κατά την κατηγορία πάντα - χρησιμοποιήθηκαν 35 υπολογαριασμοί δια των οποίων φέρεται να εκτελέστηκαν εκατοντάδες κινήσεις επενδύσεων, με μοναδικό σκοπό να χάνεται κάθε φορά η πηγή της προέλευσης κάθε επιμέρους χρηματικού ποσού. Ωστόσο, κατά την πορεία των σύνθετων αυτών κινήσεων διαπιστώθηκε ότι τα επίμαχα χρηματικά ποσά κατέληγαν σε συγκεκριμένο λογαριασμό δια του οποίου διαμοιράζονταν εν συνεχεία και πάλι σε άλλους λογαριασμούς , στους οποίους εμφανιζόταν ως συνδικαιούχος η Σταυρούλα Κουράκου και μερικών ο ίδιος ο Γ. Παπαντωνίου ως τελικός αποδέκτης αυτών.

Τέλος, διαπιστώθηκε όπως περιγράφεται στο κατηγορητήριο ότι μέσω των επίμαχων υπολογαριασμών είχαν κινηθεί σε 200 ουγκιές χρυσού και 600 ουγκιές ασημιού. Ο Γιάννος Παπαντωνίου, από την αρχή της ποινικής διερεύνησης της υπόθεσης αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξή του σε παράνομες δραστηριότητες.

Ανεβάζει το θερμόμετρο ο Ντόναλντ Τραμπ στον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, ανακοινώνοντας την επιβολή υπέρογκων δασμών στα κινεζικά προϊόντα. Aνησυχία και στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις για τις επιπτώσεις.


Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν λέει να χαλαρώσει την πίεση που ασκεί στην Κίνα στο πεδίο του διεθνούς εμπορίου. Το αντίθετο. Όπως ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση, από τις 24 Σεπτεμβρίου αναμένεται να επιβληθούν πρόσθετοι δασμοί ύψους 10% σε εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δις δολαρίων. Οι δασμοί αναμένεται μάλιστα να αυξηθούν από το 2019 κατά 25%. Η αμερικανική ανακοίνωση όμως δεν σταματά εδώ. Εάν η Κίνα δεν λάβει σοβαρά υπόψη της τις αμερικανικές προειδοποιήσεις τότε η κυβέρνηση των ΗΠΑ προτίθεται να επιβάλει πρόσθετους δασμούς σε επιπλέον κινεζικά προϊόντα αξίας 267 δις δολαρίων. Ποτέ άλλοτε στη συζήτηση που έχει ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο στο πεδίο των διεθνών εμπορικών ανταγωνισμών δεν ακουγόταν πιο κατάλληλος ο όρος «εμπορικός πόλεμος» από ό,τι σήμερα. Η όλη συζήτηση περί εμπορικών πλεονασμάτων και ελλειμμάτων, δίκαιου εμπορίου και ισότητας στις ευκαιρίες για τις αναδυόμενες οικονομίες έχει λάβει νέες διαστάσεις.

Ανησυχία και για ευρωπαϊκούς ομίλους στην Κίνα


Η Κίνα από την πλευρά της έχει μειώσει τις εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων. Συγχρόνως είναι και ένας από τους μεγαλύτερους πιστωτές των υπερχρεωμένων ΗΠΑ με πάνω από ένα τρις δολάρια. Το να αγοράσει όμως στο εξής η Κίνα επιπλέον αμερικανικά ομόλογα θεωρείται απίθανο. Είναι επίσης πιθανό και η Κίνα από την πλευρά της να επιβάλει περιορισμούς στις αμερικανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αχανή κινεζική αγορά. Οι αμερικανικές εταιρείες που βρίσκονται στην Κίνα φοβούνται περαιτέρω συνέπειες, μέχρι και μποϋκοτάζ.
Από μια τέτοια εξέλιξη όμως ενδέχεται να πληγούν και ευρωπαϊκοί όμιλοι. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε μεταξύ ευρωπαϊκών εταιρειών στην Κίνα, η διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνα «προκαλεί σημαντικές διαταραχές στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού». Ο εμπορικός πόλεμος μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες και σε ομίλους που δεν είναι ούτε κινεζικοί ούτε αμερικανικοί, εκτιμά το Ευρωπαϊκό Εμπορικό Επιμελητήριο του Πεκίνου.

Ποιος θα επικρατήσει στον παγκόσμιο ανταγωνισμό;


Οι ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες ήταν ο μεγάλος κερδισμένος του παγκοσμιοποιημένου εμπορίου. Ωστόσο είναι γεγονός ότι η δύναμη των ΗΠΑ στο πεδίο του διεθνούς εμπορίου έχει πλέον υποχωρήσει, ενώ έχει αναδυθεί ως έτερη εμπορική υπερδύναμη η Κίνα. Οι ΗΠΑ αποτελούν σήμερα μόνο μια εκ των τριών μεγάλων «μπλοκ» του παγκόσμιου εμπορίου, μαζί με την Κίνα και την ΕΕ. Όπως παρατηρεί ο Guardian, «στόχος του Ντ. Τραμπ είναι να επαναφέρει την ηγεμονία των ΗΠΑ στο πεδίο της παγκόσμιας οικονομίας». Ο Αμερικανός πρόεδρος πράγματι δεν κρύβει αυτόν τον στόχο. Άλλωστε από την πρώτη μέρα στον Λευκό Οίκο μότο του είναι: «America first». Ο εμπορικός πόλεμος με την Κίνα δεν είναι επίσης το μόνο «πεδίο μάχης». Η διαμάχη με την ΕΕ είναι ακόμη ανοιχτή, ενώ με τον γειτονικό Καναδά και το Μεξικό μόλις πρόσφατα άρχισε να διαφάνεται στον ορίζοντα συμφωνία.
Από την πλευρά της η Σούζαν Ζβαμπ, πρώην επιτετραμμένη για θέματα εμπορίου του ρεπουμπλικανού προέδρου Τζορτ Μπους (του νεότερου), εκτιμά ότι η επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ στην Κίνα θα πλήξει και την αμερικανική οικονομία. Για τις παράπλευρες επιπτώσεις των κυρώσεων προειδοποιεί και ο Χόλγκερ Μπίνγκμαν πρόεδρος της γερμανικής Ένωσης Χονδρικού Εμπορίου, Εξαγωγικού Εμπορίου και Υπηρεσιών. Ο ίδιος εκτιμά μάλιστα ότι «τον λογαριασμό για όλο αυτό το χάος στο τέλος δεν θα το πληρώσουν μόνο οι πολίτες των ΗΠΑ». Πάντως είναι επίσης πιθανό ένα μεγάλο μέρος της εμπορικής πολιτικής Τραμπ να απευθύνεται κυρίως στο εσωτερικό ακροατήριο της χώρας του ενόψει των κρίσιμων ενδιάμεσων εκλογών (Midterms) για τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία. Στις αρχές Νοεμβρίου οι Αμερικανοί ψηφοφόροι θα μπορέσουν έτσι σε μια πρώτη φάση να αξιολογήσουν τις μέχρι τώρα πολιτικές και οικονομικές επιλογές του Τραμπ.
Deutsche Welle

«Στην Ελλάδα, γίνεται προσπάθεια αποϊδεολογικοποίησης της πολιτικής και ο κ. Μητσοτάκης παραδίδει την ΝΔ σε έναν 'περίεργο γάμο' με την Ακροδεξιά» 


Η συγκρότηση προοδευτικού μετώπου για την προάσπιση δικαιωμάτων και ελευθεριών δεν πρέπει να γίνει με την παρωχημένη αντίληψη ότι απέναντί έχουμε αναβίωση χιτλερισμού και μουσολινισμού, η νέα Ακροδεξιά έχει νέα χαρακτηριστικά, κερδίζει έδαφος επειδή οι πολίτες αισθάνονται ότι η σοσιαλφιλελεύθερη συναίνεση της λιτότητας και της ανεργίας δεν αποτελεί λύση, εκεί πρέπει να απαντήσει η Αριστερά, με δικό της πολιτικό πρόγραμμα, δική της λαϊκή και όχι λαϊκιστική φυσιογνωμία, για ένα ουσιαστικό φράγμα σε αυτό το εφιαλτικό γεγονός, τόνισε το μέλος του ΠΣ και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης μιλώντας "Στο Κόκκινο" και τον Νίκο Σβέρκο. Στην Ελλάδα, γίνεται προσπάθεια αποϊδεολογικοποίησης της πολιτικής και ο κ. Μητσοτάκης παραδίδει την ΝΔ σε έναν «περίεργο γάμο» με την Ακροδεξιά, όπως σημείωσε.

Αναφερόμενος στην σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Φίλης είπε ότι «είμαστε σε φάση οργανωτικής και κυρίως προγραμματικής και ιδεολογικοπολιτικής ανασυγκρότησης. Κακά τα ψέματα, είναι φάση μεγάλων ζυμώσεων, μετατοπίσεων, δυστυχώς μίας κακής πορείας της Αριστεράς σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτή η κακή πορεία συνδυάζεται και με υποχώρηση των κεντροδεξιών δυνάμεων και αύξηση του ακροδεξιού ρεύματος στην Ευρώπη, δεν αντιμετωπίζεται με το να βάλουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί».

«Βεβαίως χρειάζεται η μέγιστη δυνατή συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων στην υπεράσπιση συνταγματικών δικαιωμάτων και ελευθεριών», όπως είπε, «αλλά να μην πάμε σε μία παρωχημένη αντίληψη ότι απέναντί μας έχουμε στην Ευρώπη μία αναβίωση του χιτλερισμού και του μουσολινισμού. Η νέα Ακροδεξιά στην Ευρώπη έχει νέα χαρακτηριστικά. Δυστυχώς, κερδίζει έδαφος στη βάση ότι οι πολίτες, τα μεγάλα λαϊκά στρώματα και οι μεσαίες τάξεις, αισθάνονται στην Ευρώπη ότι η σοσιαλφιλελεύθερη συναίνεση, με την λιτότητα και την ανεργία επί 20 και πλέον χρόνια, δεν αποτελεί λύση για τα προβλήματά τους. Εκεί πρέπει να απαντήσει η Αριστερά, με δικό της πολιτικό πρόγραμμα, δική της λαϊκή και όχι λαϊκιστική φυσιογνωμία, με δυνατότητα συμμαχιών, να απαντήσει ότι μόνο αντιπαλεύοντας τις αιτίες της σημερινής αύξησης της ακροδεξιάς επιρροής και της ακροδεξιάς μετατόπισης συντηρητικών δυνάμεων στην Ευρώπη, μπορούμε να κάνουμε ένα ουσιαστικό φράγμα σε αυτό το εφιαλτικό γεγονός».

Προσπαθούν να αποϊδεολογικοποιήσουν την πολιτική


Στην Ελλάδα, όπως είπε στην αρχή της συνέντευξής του ο κ. Φίλης, «Καλλιεργείται σκόπιμα» από αρκετά ΜΜΕ η εντύπωση ότι Τσίπρας και Μητσοτάκης από την ΔΕΘ εξήγγειλαν παρόμοια προγράμματα «και ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να τεκμηριώσει την αποϊδεολογικοποίηση της πολιτικής, ότι τι Αριστερά τι Δεξιά; Οι λύσεις είναι αυτά που προτείνουμε εμείς και είναι υπεράνω των ιδεολογιών. Δεν είναι καινούργια αυτή η προσπάθεια, απλώς τώρα αποκτά μεγαλύτερη βιαιότητα, επιμονή».

«Αξιοποιείται το γεγονός ότι πράγματι, το μνημόνιο ... δημιουργεί πλαίσιο κοινών προγραμματικών αναφορών. Και στο πλαίσιο αυτό, όμως, υπάρχουν περιθώρια να επιλέξει κανείς να ασκήσει πολιτική με διαφορετικό τρόπο. Φάνηκε και στη διάρκεια του τελευταίου μνημονίου, όταν μία κυβέρνηση της Αριστεράς προσπάθησε και σε σημαντικό βαθμό σε τομείς όπως η Υγεία, η Παιδεία, η κοινωνική αλληλεγγύη κατόρθωσε να δώσει μία διαφορετική κατεύθυνση σε ένα πρόγραμμα που παρέμεινε νεοφιλελεύθερο στον πυρήνα του, αλλά υπήρχαν δυνατότητες να μπολιαστεί με στοιχεία κοινωνικής ευαισθησίας. Οι συντηρητικοί προσπαθούν να πείσουν την κοινωνία ότι δεν υπάρχει Δεξιά κι Αριστερά, για να δημιουργήσουν απογοήτευση στον κόσμο, που θέλει μία εναλλακτική πολιτική αριστερή πρόταση για την λύση των προβλημάτων του. Θέλουν να αυξήσουν και το ποσοστό αποχής, αυτή την φορά, από τον χώρο των κοινωνικά ευαίσθητων, αριστερών πολιτών, να στείλουν το μήνυμα «μην παλεύετε, όλοι είναι ίδιοι». Είναι λάθος μήνυμα, προκύπτει ακόμη και από τις δύσκολες στιγμές του μνημονίου ότι δεν ήταν όλοι ίδιοι», όπως τόνισε.

Ευθύνη Μητσοτάκη η παράδοση της ΝΔ στον περίεργο γάμο με την ακροδεξιά


Για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και τις αντιδράσεις σχετικά με την Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Φίλης σημείωσε ότι «δεν είναι εθνικιστές όλοι όσοι λένε ότι δεν πρέπει να λυθεί το Μακεδονικό, αλίμονο. Αλλά είναι σίγουρο ότι ο τρόπος που χρησιμοποιεί το Μακεδονικό ο κ. Μητσοτάκης, αυτή η εθνικιστική καταδημαγώγηση των πολιτών, το χάιδεμα των αυτιών της ιστορικά διαμορφωμένης ακροδεξιάς, δίνει την δυνατότητα μίας ακροδεξιάς ηγεμονίας στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας».

«Δεν είναι ακροδεξιό κόμμα η ΝΔ, αλλά μέσα από τον νεοφιλελευθερισμό από τη μία, τον εθνικισμό για το Μακεδονικό και άλλα ζητήματα από την άλλη, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ώστε ένα κόμμα λαϊκό, φιλελεύθερο, της κεντροδεξιάς, να μετατοπίζεται, να γίνεται όμηρων όχι μόνο ακροδεξιών ομάδων, αλλά γενικότερων πολιτικών κατευθύνσεων. Είναι πολύ μεγάλη η ευθύνη του κ. Μητσοτάκη, που δεν είναι ακροδεξιός ο ίδιος, αλλά πηγαίνει σε αυτό τον περίεργο γάμο νεοφιλελευθερισμού και ακροδεξιάς στο κόμμα του», όπως τόνισε.

Η ικανοποίηση κοινωνικών αναγκών μέσα στις δυνατότητες της οικονομίας δεν έχει σχέση με «παροχές»


Για τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί εξαγγελίας «παροχών» από τον πρωθυπουργό στην ΔΕΘ, ο κ. Φίλης σημείωσε ότι «ένα μέτρο που απαντά σε κοινωνικές ανάγκες και δεν είναι ψηφοθηρικό, ενώ ταυτόχρονα είναι κοστολογημένο και μέσα στις δυνατότητες της οικονομίας, δεν είναι παροχή, είναι ικανοποίηση μίας κοινωνικής ανάγκης ... η παροχή συνδυάζεται με ψηφοθηρία και πολλές φορές έξω από την φέρουσα ικανότητα της οικονομίας».

«Υπάρχει μία πολιτική σταθερά τα τελευταία 40 χρόνια, μεταπολιτευτικά, όπου μέσα από τις παροχές προσπαθεί κάποιος να κερδίσει ψήφους», συνέχισε ο κ. Φίλης, θυμίζοντας ότι «ο Σαμαράς το 2015 άρχισε να μοιράζει κοινωνικά μερίσματα και να τάζει αυξήσεις. Η σταθερά αυτή υπολανθάνει στο πολιτικό σύστημα, αλλά δεν την έχει υιοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί δεν θέλουμε να γυρίσουμε στις αιτίες της κρίσης. Αντιθέτως, θέλουμε όποια μέτρα παίρνουμε σήμερα, να έχουν μία σταθερότητα και μία προοπτική».

Όπως υπογράμμισε, «δίνουμε μάχη να βγούμε στις αγορές, ξέρουμε ότι εάν ξεκινήσει μία ιστορία παροχολογίας όπως θέλει να κατηγορήσει την κυβέρνηση η ΝΔ και άλλες δυνάμεις του συστήματος, τότε θα δυσκολέψει η πορεία εξόδου στις αγορές. Για πολλούς λόγους, και φυσιογνωμίας της κυβέρνησης και τακτικής και στρατηγικής για την ανασυγκρότηση του πολιτικού συστήματος, εμείς δεν θέλουμε παροχές αλλά ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών στη βάση σχεδίου ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, που θα σέβεται τις ανάγκες του ανθρώπου, το κοινωνικό πλαίσιο, τις συλλογικές συμβάσεις, την ανάπτυξη της εργασίας, αλλά και το περιβάλλον».

Για τις συντάξεις εξάλλου ο κ. Φίλης δήλωσε «πεπεισμένος ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψει μία περαιτέρω μείωση εισοδήματος των συνταξιούχων, να αποτρέψει δηλαδή -γιατί αυτό σημαίνει- μία επιδείνωση της λιτότητας».

Πώς χωράει στο 5 προς 1 του κ. Μητσοτάκη η Παιδεία, η ειδική αγωγή, η «Βοήθεια στο Σπίτι»;


Αναφερόμενος ειδικά στην Παιδεία ως πρώην υπουργός, ο κ. Φίλης σημείωσε πως «όταν ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι θα πάμε σε προσλήψεις στο Δημόσιο 5 προς 1, πέντε φεύγουν και ένας προσλαμβάνεται, αυτό έχει κάποιες συνέπειες. Έχει ένα ψέμα στη βάση του. Λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διόγκωσε το κράτος, δεν ισχύει αυτό. Ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε κράτος 575.000 δημόσιων υπαλλήλων και έχουμε 565.000 τώρα».

«Τι σημαίνει 5 προς 1; Στην εκπαίδευση, που έχουμε ανάγκη μαζικών διορισμών, περίπου 20.000-25.000 αναπληρωτές κάθε χρόνο, τι θα κάνει ο κ. Μητσοτάκης; Δεν θα κάνει διορισμούς; Θα μείνει στο σύστημα «ομηρείας» των αναπληρωτών, που είναι εις βάρος του επιπέδου της εκπαίδευσης; Όταν θέλουμε 4.500 διορισμούς κατά προτεραιότητα στην ειδική αγωγή, πώς θα χορέσουν αυτοί στο 5 προς 1 του κ. Μητσοτάκη, που κλέβει συνθήματα και λέει πως θέλει να βοηθήσει την ειδική αγωγή; Στην Βοήθεια στο Σπίτι, που γίνεται από τους Δήμους, με προσωπικό. Πώς θα γίνει, μέσα στο 5 προς 1 χωράει;», αναρωτήθηκε ο κ. Φίλης.

«Στους παιδικούς σταθμούς επίσης, όπου δίνουμε μάχη σύστασης ενός δημοτικού και δημόσιου συστήματος, το 2014 δόθηκαν -κυρίως από ΕΣΠΑ, προσωρινές χρηματοδοτήσεις- 173 εκατ. ευρώ. Εμείς δίνουμε φέτος 235 εκατ. ευρώ κυρίως από εθνικούς πόρους, μόνιμη χρηματοδότηση. Χωράνε αυτά στο πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη για το «νοικοκύρεμα» του δημόσιου τομέα; Ή είναι... «αταξίες», έλλειψη «νοικοκυροσύνης», που μία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση τα αντιμετωπίζει με το ψαλίδι;», είπε χαρακτηριστικά.

Πλακάκια, βαψίματα και διάφορα άλλα μερεμέτια. Οι τεχνίτες στη Γερμανία δεν προλαβαίνουν τις δουλειές τους. Η έλλειψη προσωπικού, σύμφωνα με την ελληνική ιστοσελίδα της Deutsche Welle, δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στον κλάδο, κάτι το οποίο αντιλαμβάνονται και οι πελάτες...


Η Καταρίνα Λίσεν από τη Στουτγάρδη έχει απογοητευτεί. Εδώ και μήνες ψάχνει τεχνίτες να αναλάβουν την ανακαίνιση του διαμερίσματός της σε ένα νεοκλασικό κτίριο. Η διευθύντρια στον τομέα του μάρκετινγκ επικοινώνησε με εννέα εταιρείες, εκ των οποίων οι έξι της αρνήθηκαν αμέσως, οι δύο θα της έστελναν προσφορά που δεν ήρθε ποτέ και η τελευταία της έκανε μια «ουτοπική, δυσανάλογη με την αγορά» προσφορά. Ποτέ δεν πίστευε η 51χρονη, η οποία δεν θέλει να δημοσιευτεί το πραγματικό της όνομα, ότι θα αναγκαζόταν να απασχολήσει κάποιον παράνομα. «Αλλά δεν μπόρεσα να βρω κάποιον» λέει χαρακτηριστικά.

Η έλλειψη τεχνιτών είναι αισθητή στη γερμανική αγορά. Συχνά οι πελάτες περιμένουν πολλές εβδομάδες. Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση στο πεδίο των δημόσιων έργων. «Εδώ απαιτείται διαγωνισμός και υπάρχουν περιπτώσεις που δεν οι αρμόδιοι δεν λαμβάνουν ούτε μια αίτηση ανάληψης του έργου» λέει ο Γιόχεν Στόιμπερ από το Επιμελητήριο Αρχιτεκτόνων.

Οι τεχνίτες επιλέγουν τις δουλειές τους


Το πρόβλημα του κλάδου είναι ευρέως γνωστό και υφίσταται εδώ και χρόνια στη Γερμανία. Σύμφωνα με τον Γενικό Σύνδεσμο Γερμανών Τεχνιτών (ZDH) το 2017 υπήρχαν 150.000 ακάλυπτες θέσεις εργασίας στον κλάδο. Μάλιστα ο ZDH εκτιμά ότι «ο πραγματικός αριθμός είναι αρκετά μεγαλύτερος δεδομένου ότι δεν δηλώνουν όλοι οι εργοδότες τις ακάλυπτες θέσεις στην Υπηρεσία Εύρεσης Εργασίας. Επιπλέον κάθε χρόνο υπάρχουν μεταξύ 15.000 και 20.000 κενές θέσεις σπουδαστών στον κλάδο. Το αποτέλεσμα είναι η έλλειψη επαγγελματιών και έτσι «οι τεχνίτες μπορούν να επιλέγουν τις δουλειές τους και να φουσκώνουν τις τιμές» λέει ο Κλάους Μίχελσεν από το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (DIW).

Τι επιπτώσεις έχει όμως αυτή η έλλειψη στη φήμη των τεχνιτών και στην ποιότητα της δουλειάς τους; Καμία, υποστηρίζει το Κέντρο του Καταναλωτή στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης, αφού ο αριθμός των καταναλωτών που εκφράζουν παράπονα για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών ή τον λογαριασμό παραμένει αμετάβλητος στους περίπου 500 το χρόνο. Ο Κλάους Μίχελσεν από την άλλη πλευρά είναι βέβαιος ότι η πίεση χρόνου υπό την οποία εργάζονται πολλές εταιρείες έχει αρνητική επίδραση στη δουλειά τους. «Οι αυξημένες τιμές και ο χρόνος αναμονής κάνουν κακό τη φήμη των τεχνιτών», εκτιμά ο ίδιος.

Όλα νόμιμα;


Ωστόσο ο ίδιος δεν πιστεύει ότι η έλλειψη επαγγελματιών μπορεί μακροπρόθεσμα να ευνοήσει τη μαύρη εργασία. Την άποψη αυτή συμμερίζεται είναι και ο Μπέρνχαρντ Μπόοκμαν από το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Οικονομικής Έρευνας στο Τίμπιγκεν (IAW). «Συνήθως η οικονομική ανάπτυξη δεν επιτρέπει την παραοικονομία» δηλώνει ο επιστήμονας.

Στο μεταξύ το σπίτι της κ. Λίσεν είναι έτοιμο. «Ο πολωνός τεχνίτης ήταν πολύ συνεπής και έκανε πολύ καλή δουλειά και ζήτησε ωρομίσθιο μόνο 20€ την ώρα» αναφέρει χαρακτηριστικά και δηλώνει ότι όταν θα χρειαστεί πάλι κάτι, θα τον προτιμήσει.
DW

Ρωσικό αεροσκάφος IL-20 με 14μελές πλήρωμα εξαφανίστηκε από τα ραντάρ εναερίας κυκλοφορίας, κατά την διάρκεια επίθεσης από 4 ισραηλινά F-16 σε συριακούς στόχους της επαρχίας της Λαττάκειας, ανακοίνωσε την Τρίτη το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας...


Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης ότι ένα ρωσικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος Ιλιούσιν Il-20 με 14μελές πλήρωμα χάθηκε πάνω από τη Μεσόγειο, όχι μακριά από την αεροπορική βάση Χμάιμιμ της Συρίας. Το αεροσκάφος εξαφανίστηκε από τα ραντάρ την ώρα που μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ εξαπέλυαν επιθέσεις εναντίον στόχων στην επαρχία Λαττάκεια της Συρίας, σημείωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. Η τύχη του αεροσκάφους και του πληρώματός του είναι άγνωστη, ανέφερε αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

«Τη 17η Σεπτεμβρίου, περί τις 23:00 ώρα Μόσχας, η επικοινωνία με το πλήρωμα ενός ρωσικού αεροσκάφους Il-20 χάθηκε πάνω από τη Μεσόγειο Θάλασσα, καθώς το αεροσκάφος επέστρεφε στην αεροπορική βάση Χμάιμιμ, σε απόσταση 35 χιλιομέτρων από τις ακτές της Συρίας», ανέφερε ο αξιωματούχος.  Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το στίγμα του αεροσκάφους χάθηκε από τα ραντάρ «κατά τη διάρκεια επίθεσης τεσσάρων ισραηλινών αεροσκαφών F-16 εναντίον συριακών θέσεων στην επαρχία Λαττάκεια».

«Ταυτόχρονα, ρωσικά ραντάρ εντόπισαν εκτοξεύσεις πυραύλων από τη γαλλική φρεγάτα Auvergne, η οποία βρισκόταν στην περιοχή», σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Η διοίκηση των ρωσικών δυνάμεων στην αεροπορική βάση Χμάιμιμ διέταξε να γίνει επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, σύμφωνα με τα πρακτορεία ειδήσεων TASS και Sputnik.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ αρνήθηκαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας για μια επίθεση της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας στη Συρία, κατά τη διάρκεια της οποίας χάθηκε από τα ραντάρ ρωσικό αεροσκάφος Ιλιούσιν Il-20 με 14μελές πλήρωμα. «Δεν σχολιάζουμε αναφορές ή δημοσιεύματα στο εξωτερικό», περιορίστηκε να πει μια εκπρόσωπος των ισραηλινών ένοπλων δυνάμεων στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik αφού διαβουλεύθηκε με ανωτέρους της.

ΗΠΑ: Το ρωσικό αεροπλάνο καταρρίφθηκε από τη Συρία κατά λάθος 


Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εκτιμά ότι ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος που σύμφωνα με ρωσικά κρατικά ΜΜΕ «εξαφανίστηκε» τη Δευτέρα πάνω από τη Μεσόγειο καταρρίφθηκε κατά λάθος από πυρά συστοιχίας της συριακής αντιαεροπορικής άμυνας, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εκτιμά ότι ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος που σύμφωνα με ρωσικά κρατικά ΜΜΕ «εξαφανίστηκε» τη Δευτέρα πάνω από τη Μεσόγειο καταρρίφθηκε κατά λάθος από πυρά συστοιχίας της συριακής αντιαεροπορικής άμυνας, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος.

Ο αξιωματούχος, που μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, εξήγησε πως η υπόθεση που κάνει η αμερικανική κυβέρνηση είναι πως η συριακή αντιαεροπορική άμυνα έριξε αθέλητα το ρωσικό αεροσκάφος στην προσπάθειά της να αναχαιτίσει πυραύλους που είχαν εκτοξεύσει ισραηλινά αεροσκάφη.

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.