09/19/18

Ο έλληνας υπ. Οικονομικών διαβεβαίωσε τους συνομιλητές του ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και ότι υπάρχει δημοσιονομκός χώρος που να δικαιολογεί μέτρα, όπως αναστολή της μείωσης των συντάξεων.


Η παραμονή του έλληνα υπουργού Οκονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, στη γερμανική πρωτεύουσα διήρκησε λίγες μόνο ώρες και είχε ως στόχο να συμμετάσχει σε συνάντηση του δικτύου ομολόγων του από χωρες της ΕΕ, προσκεκλημένων από τους ευρωπαίους σοσιαλιστές (PES Ecofin Ministerial Network) .

Με αυτήν την ευκαιρία και στο περιθώριο των συζητήσεων ο κ. Τσακαλώτος ενημέρωσε τον γερμανό ομόλογό του Όλαφ Σολτς, αλλά και τον επίσης παρόντα Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί για την γενική πορεία της χώρας μετά την έξοδό της από τα μνημόνια, τους διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων και έθεσε θέμα συντάξεων αναφέροντας ότι από του χρόνου και τα επόμενα χρόνια υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, πέραν του στόχου του 3,5%, που θα μπορούσε να δικαιολογήσει λήψη μέτρων για να ανακουφιστούν από το 2019 οι συνταξιούχοι με την αναστολή ή και κατάργηση του μέτρου μείωσης των συντάξεων. Άφησε να διαφανεί πως αργότερα θα μπορούσαν να ακολουθήσουν ενδεχομένως κι άλλα μέτρα, όπως μειώσεις φόρων και αυξήσεις δαπανών. Και τους κάλεσε να ξεκινήσει μια τέτοια συζήτηση για το πώς θα μπορούσε να αξιοποιηθούν αυτά τα περιθώρια με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο δίνοντας έμφαση στο ότι δεν θα κινδυνεύσει η δημοσιονομική αξιοπιστία της χώρας.

Η ενημέρωση έγινε στο περιθώριο συνάντησης του δικτύου υπουργών Οικονομικών της ΕΕ από χώρες με σοσιαλιστικές κυβερνήσεις, όπου η Ελλάδα συμμετέχει ως παρατηρήτρια χώρα. Διοργανωτής ήταν το κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Επρόκειτο για κομματική συνάντηση που γίνεται παραδοσιακά λίγες ώρες πριν ξεκινήσει το Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ. Ήδη ο κ. Τσακαλώτος αναχώρησε από το Βερολίνο για το Λονδίνο, για να παραστεί στο 13ο Ετήσιο Ελληνικό Roadshow, το οποίο διοργανώνει το Χρηματιστήριο Αθηνών. Αύριο Πέμπτη 20.09, και ώρα 12.30 ο κ. Τσακαλώτος θα μιλήσει σε κοινό επενδυτών. Επίσης, θα έχει σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους επενδυτικών οίκων.
Ειρήνη Αναστασοπούλου/DW

Προβάδισμα 8,8 ποσοστιαίων μονάδων διατηρεί η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού STAR...


Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία καταγράφει ποσοστό 30,9%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 22,1% και ακολουθεί το Κίνημα Αλλαγής με 6,5%. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση οι πολίτες αξιολόγησαν αρνητικά (μάλλον ή σίγουρα) την εμφάνιση του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ και θετικά (μάλλον ή σίγουρα) του κ. Μητσοτάκη.

Η δημοσκόπηση έγινε για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Star και σε αυτήν αξιολογήθηκαν και οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.

Στην πρόθεση ψήφου, τα ποσοστά των κομμάτων είναι:
 • ΝΔ 30,9% 
 • ΣΥΡΙΖΑ 22,1 %
 • ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ 6,5%
 • ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 6%
 • ΚΚΕ 5,9%
 • ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ 2,6%
 • ΑΝΕΛ 1,5%
 • ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 1,3%
 • ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,1%
 • ΠΟΤΑΜΙ 1 %
 • ΑΛΛΟ ΚΟΜΜΑ 3,1 %
 • ΔΕΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑ — ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΩ 14,4%
 • ΛΕΥΚΟ — ΑΚΥΡΟ — ΑΠΟΧΗ 3,6%.
Στην παράσταση νίκης η ΝΔ προηγείται με 48,8% στις απαντήσεις των πολιτών στο ερώτημα «ανεξάρτητα από τις κομματικές σας προτιμήσεις ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές».

Το 65,2 % των ερωτωμένων πιστεύει ότι θα τις κερδίσει η ΝΔ, έναντι 16,4% που πιστεύει ότι θα τις κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στο ερώτημα «μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη ποιος από τους δύο θεωρείτε ότι θα ήταν ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός της χώρας», το 35,8% απαντά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έναντι 26% που απαντά ο Αλέξης Τσίπρας. Υψηλό είναι όμως και το ποσοστό της απάντησης «κανένας», που ανέρχεται στο 33,7%.

Οι πολίτες αξιολόγησαν αρνητικά (μάλλον ή σίγουρα) την εμφάνιση του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ σε ποσοστό 44,5% και θετικά (μάλλον ή σίγουρα) σε ποσοστό 21,8%.

Την εμφάνιση του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ οι ερωτώμενοι την αξιολόγησαν θετικά (μάλλον ή σίγουρα) σε ποσοστό 34,7%, ενώ το ποσοστό όσων την αξιολόγησαν αρνητικά (μάλλον ή σίγουρα) ανέρχεται στο 30,3%.

Σε ποσοστό 38,7% οι πολίτες απαντούν ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι περισσότερο πειστικός στις προτάσεις του (μάλλον ή σίγουρα), έναντι 22,9% που πιστεύει το ίδιο (μάλλον ή σίγουρα) για τον κ. Τσίπρα.

Στο ερώτημα «ποιου η πολιτική πρόταση πιστεύετε ότι βοηθά τους οικονομικά και κοινωνικά αδύναμους», το 31% απαντά η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα (μάλλον ή σίγουρα), ενώ το 28,9% απαντά η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη (μάλλον ή σίγουρα).

Οι ερωτώμενοι πολίτες απαντούν σε ποσοστό 42,4% ότι η πολιτική πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη (μάλλον ή σίγουρα) στηρίζει περισσότερο τη μεσαία τάξη, έναντι ποσοστού 17,9% που πιστεύει ότι η πολιτική πρόταση του Αλέξη Τσίπρα (μάλλον ή σίγουρα) στηρίζει τη μεσαία τάξη.
sputniknews

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η έξοδος της Κύπρου στις αγορές, ξεπέρασε κάθε προσδοκία, άντλησε 1,5 δισ. €, με επιτόκιο 2,4%....


Όπως έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Χάρης Γεωργιάδης, «ολοκληρώθηκε έκδοση 10-ετούς ομολόγου, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, με απόδοση 2,4%, με την ζήτηση να ανέρχεται στα 5,7δις ευρώ».

Ο κ. Γεωργιάδης κάνει λόγο για «ψήφο εμπιστοσύνης για την κυπριακή οικονομία! Δικαίωση των αποφάσεων ευθύνης και της μεγάλης προσπάθειας του συνόλου των παραγωγικών μας δυνάμεων».


Όπως έγινε γνωστό περισσότερο από πεντέμισι φορές υπερκαλύφθηκε η έκδοση του 10ετούς κυπριακού Ευρωπαϊκού Μεσοπρόθεσμου Ομολόγου (ΕΜΤΝ) με την Κυπριακή Δημοκρατία να αντλεί ποσό ύψους 1,5 δισεκατομμύριο με επιτόκιο 2,4%.

Το βιβλίο προσφορών άνοιξε στις διεθνείς αγορές στις 11.05 το πρωί και έκλεισε στις 13.00. Ημερομηνία έκδοσης του ομολόγου είναι η 25η Σεπτεμβρίου του 2018 και η ημερομηνία λήξης η 25η Σεπτεμβρίου του 2028. Η Κυπριακή Δημοκρατία είχε ως αρχικό στόχο επιτόκιο 2,6% και τελικά έλαβε χαμηλότερο επιτόκιο, ύψους 2,4%.


Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους του Υπουργείου Οικονομικών (ΓΔΔΧ) η Κυπριακή Δημοκρατία κατά την 18η Σεπτεμβρίου 2018 μέσω του ΓΔΔΧ έχει προχωρήσει σε νέα έκδοση δεκαετούς ομολόγου ύψους ¤1.5 δισ. με επιτόκιο 2.375% (απόδοση 2.40%).

Οι τράπεζες Barclays, J.P. Morgan, Morgan Stanley και Societe Generale, ορίστηκαν ως ανάδοχοι για έκδοση του Ευρωπαϊκού Μεσοπρόθεσμου Ομολόγου (ΕΜΤΝ) 10-ετούς διάρκειας σε ευρώ (Reg S benchmark, με Ρήτρες Συλλογικής Δράσης) ανάλογα με τις συνθήκες στην αγορά.

Η Κυπριακή Δημοκρατία διαθέτει βαθμό πιστοληπτικής ικανότητας Ba2 (σταθερή)/BBB- (σταθερή)/ BB+ (θετική)/ BB (θετική) (MoodyΆs/S&P/Fitch/DBRS).
Πηγή: ΚΥΠΕ

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της Σαουδικής Αραβίας, οι ασθενείς, για τους οποίους το μοναδικό άλλο στοιχείο που δόθηκε είναι πως δεν είναι υπήκοοι του σουνιτικού βασιλείου, νοσηλεύονται σε νοσοκομείο της Τζιζάν, περίπου 1.000 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Ριάντ. 


Οι υγειονομικές αρχές της Σαουδικής Αραβίας επιβεβαίωσαν ένα κρούσμα χολέρας, ενώ διεξάγουν εξετάσεις για άλλα τρία ύποπτα κρούσματα, σε μια νότια επαρχία που γειτονεύει με την Υεμένη — όπου η επιδημία της μολυσματικής ασθένειας, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 2.000 ανθρώπους, συνεχίζει να μαίνεται — μετέδωσε την Κυριακή η κρατική τηλεόραση, επικαλούμενη αξιωματούχο του υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, οι ασθενείς, για τους οποίους το μοναδικό άλλο στοιχείο που δόθηκε είναι πως δεν είναι υπήκοοι του σουνιτικού βασιλείου, νοσηλεύονται σε νοσοκομείο της Τζιζάν, περίπου 1.000 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Ριάντ.

Δεν είναι ακόμη σαφές εάν τα κρούσματα αυτά συνδέονται με τον πόλεμο στην Υεμένη ή το προσκύνημα των μουσουλμάνων τον περασμένο μήνα, το Χατζ, που προσελκύει κάθε χρόνο πάνω από 2 εκατομμύρια αλλοδαπούς πιστούς, επιτείνοντας τον κίνδυνο εξάπλωσης μολυσματικών ασθενειών.

Η περίοδος επώασης της χολέρας είναι μόλις μερικές ώρες. Αφού αρχίσουν να εκδηλώνονται τα συμπτώματα, ιδίως η διάρροια, η ασθένεια μπορεί να στοιχίσει τη ζωή στον ασθενή μέσα σε μερικές ώρες ελλείψει θεραπείας.

Τα Ηνωμένα Έθνη κατηγορούν τις αντιμαχόμενες πλευρές στον πόλεμο στην Υεμένη, η τελευταία φάση του οποίου διαρκεί τρία χρόνια, καθώς και τους συμμάχους τους στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, ότι συνέβαλαν να εξαπλωθεί η επιδημία της χολέρας στη φτωχότερη χώρα του αραβικού κόσμου.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έθεσε φέτος σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα, λαμβανομένης υπόψη της απελπιστικής κατάστασης του συστήματος υγείας της Υεμένης, για την αντιμετώπιση της επιδημίας έγκαιρα και την αποτροπή της εξάπλωσης της χολέρας.

Ο σαουδάραβας υπουργός Υγείας Τάουφικ αλ Ραμπία διαβεβαίωσε τον Αύγουστο ότι "το Χατζ ολοκληρώθηκε χωρίς να υπάρξει ξέσπασμα καμιάς μολυσματικής ασθένειας".

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.