09/22/18

Στην επίκαιρη ανάγκη συγκρότησης «μιας πολιτικής και κοινωνικής συμμαχίας που θα υποστηρίξει την υλοποίηση ενός προοδευτικού σχεδίου θεσμικής, παραγωγικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης της χώρας», εστιάζει η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, σε συνέντευξή της στην «Εφημερίδα των Συντακτών»...


«Η ανάδειξη ενός ευρύτερου προοδευτικού πόλου αποτελεί αναγκαιότητα της εποχής μας» τονίζει σε συνέντευξή της στην «Εφημερίδα των Συντακτών», η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Εξηγεί ότι αφορά τη συγκρότηση μιας πολιτικής και κοινωνικής συμμαχίας που «θα υποστηρίξει την υλοποίηση ενός προοδευτικού σχεδίου θεσμικής, παραγωγικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης», καθώς και τη διαμόρφωση ενός «ισχυρού μετώπου απέναντι στην ακροδεξιά και το νεοφιλελευθερισμό».

Επισημαίνει ότι αποτελεί ευρύτερο στόχο για ολόκληρη την Ευρώπη και «δεν απευθύνεται μόνο στους πολιτικούς φορείς της Κεντροαριστεράς, αλλά κυρίως στις κοινωνικές δυνάμεις και στους προοδευτικούς πολίτες».

Δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η αναγκαιότητα αυτή αναγνωρίζεται και από τις ευρωπαϊκές σοσιαλιστικές και αριστερές δυνάμεις ενώ «σε αυτή την κατεύθυνση ήταν σαφής ο πρόεδρος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Ούντο Μπούλμαν στην ομιλία του την περασμένη Τρίτη στην Αθήνα».

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου αναφέρεται στην «πολιτική πολυμορφία που έχει σήμερα η Κεντροαριστερά» με ένα τμήμα των δυνάμεών της να επιδιώκει μελλοντική συμπόρευση με την ΝΔ και ένα άλλο να έχει προοδευτική κατεύθυνση, αλλά με τις δυνάμεις του να «έχουν εγκλωβιστεί σε ένα στείρο αντικυβερνητισμό» ο οποίος, όπως είπε «δεν αποτελεί πολιτικό στίγμα».

Κάλεσε τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς να αποσαφηνίσουν τη θέση τους «σε σχέση με τις νεοφιλελεύθερες προτάσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Ερωτηθείσα αν «μπορεί να γίνει άνοιγμα στην Κεντροαριστερά την στιγμή που στη κυβέρνηση συμμετέχει ένα κόμμα της Δεξιάς», απάντησε ότι «το πρόσημο της κυβέρνησης είναι προοδευτικό-αριστερό και αποτυπώνεται καθαρά τόσο στις κατευθύνσεις της όσο και στις προγραμματικές προτεραιότητες της νέας εποχής που ανέπτυξε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη» και καταλόγισε «υποκρισία» σε στελέχη της Κεντροαριστεράς «να ασκούν τη συγκεκριμένη κριτική στη κυβέρνηση, ενώ πρόθυμα συγκυβέρνησαν τα προηγούμενα χρόνια με τη ΝΔ».

Επέρριψε επίσης, ευθύνες στην κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή «για τη χρεοκοπία της χώρας το 2010», διότι «έβαλε τη χώρα στην περιπέτεια της απογραφής που κλόνισε την αξιοπιστία της σε ευρωπαϊκό επίπεδο» και «κυρίως για τα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα που κληροδότησε».

Η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης είπε ότι η δημόσια διοίκηση βρίσκεται «στην καρδιά της προσπάθειάς μας για θεσμική, παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας» και κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ διότι στη ΔΕΘ επιχειρηματολόγησε «για τη μείωση της δημόσιας διοίκησης, αποκαλύπτοντας την πρόθεση απολύσεων και ιδιωτικοποίησης δημοσίων υπηρεσιών».

«Έχουμε το παράδοξο, την ώρα που η χώρα μας επιτέλους βγήκε από τα μνημόνια, η ΝΔ να εξαγγέλλει ένα δικό της “ μνημονιακό” πολιτικό πρόγραμμα με παρωχημένες και αποτυχημένες συνταγές, τις οποίες πλέον αποποιούνται ακόμη και συντηρητικά κόμματα στην Ευρώπη» αναφέρει.

Είπε ότι η κυβέρνηση με τον κανόνα «ένα προς ένα (μια αποχώρηση, μια πρόσληψη)» με τον οποίο «σταματά η άνευ προηγουμένου για ευρωπαϊκή χώρα συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, πάνω από 18% οριζόντια μείωση από το 2010», προχωρά στον εξορθολογισμό των προσλήψεων «βάσει των αναγκών, πάντα μέσω ΑΣΕΠ και εντός του προβλεπόμενου δημοσιονομικού πλαισίου».

Πρόσθεσε ότι την επόμενη χρονιά το βάρος θα δοθεί στην Παιδεία, την Υγεία και στις κοινωνικές υπηρεσίες με αιχμή το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».

Τέλος, σε ό,τι αφορά τους συμβασιούχους, η κ. Ξενογιαννακοπούλου, αφού σημείωσε ότι «στόχος της κυβέρνησης είναι η στελέχωση και η ηλικιακή ανανέωση του δημοσίου τομέα με μόνιμο προσωπικό ως προϋπόθεση της ποιοτικής και ψηφιακής αναβάθμισης του Δημοσίου με συνθήκες εργασιακής ασφάλειας, αξιοπρέπειας και εξέλιξης» ανέφερε ότι «όλες οι προσλήψεις των μονίμων δημοσίων υπαλλήλων φυσικά γίνονται με τις διαδικασίες και τις εγγυήσεις του ΑΣΕΠ. Στις αντίστοιχες προκηρύξεις μπορούν να συμμετάσχουν οι συμβασιούχοι και θα προσμετράται η εμπειρία τους με την ανάλογη μοριοδότηση».

Για το θάνατο 100.000 ανθρώπων ετησίως κατηγορούνται οι ίνες αμιάντου. Η χρήση του στην ΕΕ έχει απαγορευθεί από το 2005. Στην Γερμανία έχουν κατηγορήσει τον αμίαντο ως αιτία για πολλές σοβαρές ασθένειες όπως μεσοθηλίωμα (είδος καρκίνου), πνευμονοκονίαση αμιάντου, καρκίνο του λάρυγγα και των πνευμόνων και ασθένειες του υπεζωκότα...


Το ότι ο αμίαντος είναι επικίνδυνος και καρκινογόνος είναι ευρέως γνωστό. Ωστόσο λίγοι γνωρίζουν ότι το επικίνδυνο υλικό μπορεί να βρίσκεται στον τοίχο τους ή κάτω από τα πλακάκια του μπάνιου.

Πολλοί νομίζουν ότι η χρήση αμιάντου στην κατασκευή ή ανακαίνιση σπιτιών έχει σταματήσει προ πολλού. Αυτό μπορεί να ισχύει μεν, δεν σημαίνει όμως ότι δεν συνεχίζουν να υπάρχουν ίνες αμιάντου στα πιο απίθανα σημεία. Ακόμη και μια απλή ανακαίνιση στο σπίτι μπορεί να ελευθερώσει τις επικίνδυνες ίνες οι οποίες καταλήγουν μέσω του αέρα στους πνεύμονες. Γι' αυτό θα πρέπει να εξετάζεται κατ' αρχήν εάν υπάρχει αμίαντος στο σπίτι και πως μπορεί να αποφευχθεί η επαφή μαζί του.

Ωστόσο ο εντοπισμός του υλικού δεν είναι πάντα εύκολος. Υπάρχουν για παράδειγμα περιπτώσεις όπου ο αμίαντος βρίσκεται στην κόλλα που συγκρατεί τα πλακάκια του μπάνιου, στον σοβά στους τοίχους ή κάτω από το δάπεδο. Ακόμη και ειδικοί τεχνίτες αντιμετωπίζουν δυσκολίες να αναγνωρίσουν σ' αυτές τις περιπτώσεις την ύπαρξη αμιάντου, λέει ο Φραν Γιάνσεν από τον Σύλλογο Γερμανών Μηχανικών.


Στερνή γνώση…


Μόλις πριν από μια δεκαετία άνθρωποι του κλάδου διαπίστωσαν ότι σε πολλές κόλλες, στόκους και σοβάδες χρησιμοποιούνταν επί χρόνια ίνες αμιάντου. Μπορεί το ποσοστό περιεκτικότητας να μην είναι μεγάλο αλλά αρκεί για να βλάψει σημαντικά τους πνεύμονες. Αυτό μπορεί να συμβεί εάν για παράδειγμα τροχιστεί ένας τοίχος και οι ίνες βγουν στην ατμόσφαιρα. Οι κόκκοι της σκόνης που δημιουργούνται σε τέτοιες εργασίες είναι τόσο μικροί που διαπερνούν τα πάντα.

Στη Γερμανία ο κίνδυνος αυτός υφίσταται θεωρητικά σε κάθε κτίριο που χτίστηκε πριν από την αλλαγή της χιλιετίας. «Επιπλέον δεν υπάρχει σπίτι στο οποίο δεν επισκευάστηκε κάποια στιγμή κάτι» επισημαίνει ο Γιάνσεν.

Μπορεί στη Γερμανία ο προκαλούμενος από αμίαντο καρκίνος του πνεύμονα να αναγνωρίστηκε ήδη το 1942 ως επαγγελματική ασθένεια, αλλά το κατασκευαστικό υλικό απαγορεύθηκε στη χώρα μόλις το 1995 και στην Ευρώπη το 2005.

Μέτρα προστασίας 


Η ομάδα που απειλείται περισσότερο από τις βλαβερές συνέπειες του αμιάντου είναι φυσικά οι άνθρωποι που εργάζονται σε οικοδομές και ήρθαν ή έρχονται σε επαφή με το υλικό. Συνήθως περνάει πολύς καιρός μετά την έκθεση των εργατών στις ίνες μέχρι να εκδηλώσουν κάποια ασθένεια. «Τώρα έχουμε περιπτώσεις θανάτου ανθρώπων που εκτέθηκαν στο υλικό πριν από 40 χρόνια» επισημαίνει ο Τόμας Κούλμπους από την ομάδα Διαχείρισης Επικίνδυνων Υλικών του Ιδρύματος Προστασίας Εργαζομένων και Εργασιακής Υγείας. Οι μικροσκοπικές ίνες μένουν για πάρα πολύν καιρό στις πνευμονικές κυψελίδες καθότι ο οργανισμός δεν μπορεί να τις αποβάλει. Έτσι μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες ακόμη και δεκαετίες αργότερα.

Ως εργαζόμενος τεχνίτης ή ακόμη και απλός ενοικιαστής ή ιδιοκτήτης σπιτιού είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς πώς διαπιστώνεται η ύπαρξη αμιάντου και κυρίως πώς μπορεί να αποφευχθεί η επαφή, δηλώνει ο Τόμας Κούλμπους. Σε αυτή την περίπτωση η γνώση είναι η κατάλληλη προφύλαξη. Έτσι μπορούν να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, όπως είναι για παράδειγμα η χρήση ειδικών μηχανημάτων που απορροφούν την επικίνδυνη σκόνη. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί κανείς να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο.

Οι σχεδιασμοί του κ. Γαβρόγλου και εκείνοι του κ. Μητσοτάκη για το δημόσιο σχολείο χωρίς βεβαίως να ταυτίζονται, βρίσκονται μακριά από τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, των γονιών, των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Υπηρετούν ένα σχολείο της αγοράς από το οποίο οι λίγοι και εκλεκτοί θα εισάγονται σε σχολές φιλέτο και οι πολλοί θα καταλήγουν σε τμήματα β’ διαλογής και στα υποβαθμισμένα ΕΠΑΛ της μαθητείας και της εκμετάλλευσης...


το Γιάννη Ανδρουλιδάκη *

Το τελευταίο διάστημα η εκπαίδευση βρέθηκε ξανά στο προσκήνιο όχι τόσο λόγω της νέας σχολικής χρονιάς που ξεκίνησε, αλλά γιατί, κυρίως, ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, ανακοίνωσε μεταρρυθμίσεις για το Λύκειο και ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, ξεδίπλωσε μέρος του σχεδίου που έχει για το δημόσιο σχολείο. Ο πρώτος ακολουθώντας την πεπατημένη και αποτυχημένη συνταγή σχεδόν όλων των προηγούμενων υπουργών της μεταπολίτευσης και ο δεύτερος μια σκληρή νεοφιλελεύθερη λογική, την οποία θεωρεί πανάκεια για κάθε νόσο.

Σε μια εκπαιδευτική μεταρρύθμιση(το γνωρίζει άλλωστε ο κ. Γαβρόγλου) σημασία έχουν ο σκοπός και οι στόχοι. Υποτίθεται ότι οι αλλαγές που θα γίνονταν στο Λύκειο σύμφωνα με δηλώσεις όλων των υπουργών Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγούσαν στην αναβάθμιση του, θα έδιναν ένα αποφασιστικό χτύπημα στην παραπαιδεία και θα άλλαζαν ριζικά την εικόνα στη βαθμίδα αυτή της εκπαίδευσης και το Λύκειο θα έπαυε να λειτουργεί ως μηχανισμός προετοιμασίας των Πανελλαδικών εξετάσεων. Η «μεταρρύθμιση» που εξαγγέλθηκε βρίσκεται, άραγε, σε αυτήν την λογική;

Το αντίθετο μάλιστα. Μια απλή ανάγνωση των ανακοινώσεων αρκεί για να καταλάβει κάποιος ότι εντατικοποιεί τις σπουδές, ενισχύει την παπαγαλία και μετατρέπει τη Γ΄ Λυκείου σε μιας κακής ποιότητας δημόσιο φροντιστήριο. Την αποψιλώνει από τα μαθήματα της γενικής παιδείας και των ανθρωπιστικών σπουδών, όπως πχ η Ιστορία σε μια περίοδο που κατά γενική παραδοχή οι νέες γενιές είναι παντελώς ανιστόρητες. Βεβαίως, αυτό που αποκρύπτει το υπουργείο είναι πως από αυτές τις αλλαγές χάνονται 10000 περίπου διδακτικές ώρες, οι οποίες μεταφράζονται σε 500 οργανικές θέσεις. Επιπλέον, το γεγονός ότι ο βαθμός του απολυτηρίου θα υπολογίζεται για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια και οι εξετάσεις θα γίνονται σε επίπεδο Δήμου ή Νομού, εκτός από την ενίσχυση των φροντιστηρίων και των ιδιαίτερων μαθημάτων, δημιουργεί ζήτημα αξιοπιστίας της όλης διαδικασίας, αφού για παράδειγμα όλοι εκείνοι οι ιδιαιτεράδες, οι οποίοι παραδίδουν μαθήματα στους μαθητές τους (δυστυχώς συμβαίνει και αυτό), δε θα βαθμολογήσουν αντικειμενικά στα τετράμηνα. Αυτή η ιδιότυπη και ανομολόγητη δωροδοκία θα ενισχυθεί. Τέλος, η κατηγοριοποίηση των ανώτερων και ανώτατων σχολών και η υποβολή μηχανογραφικών δύο ταχυτήτων οδηγεί με κρατική βούλα σε ταξικό διαχωρισμό των μαθητών από μια κυβέρνηση που είχε κάνει σημαία της την ισότητα ευκαιριών.

Από την άλλη ο κ. Μητσοτάκης αλλεργικός με κάθε τι δημόσιο, προκλητικός και κυνικός δεν άφησε κανένα περιθώριο για οποιαδήποτε παρερμηνεία. Απολύτως σαφής ξεδίπλωσε το εφιαλτικό του όραμα χωρίς ακόμη να το εξειδικεύσει. Φαντάζεται κανείς τι άλλο θα ακολουθήσει, όταν συμβεί αυτό. Το κάθε σχολείο θα πρέπει να βγει στη ζητιανιά και να ψάξει χορηγούς, οι οποίοι θα χρηματοδοτούν τις δραστηριότητες του και θα το ενισχύουν οικονομικά. Η επιλογή του προσωπικού θα γίνεται από το διευθυντή της σχολικής μονάδας και άλλους μηχανισμούς παντελώς αναξιόπιστους για να ανθίσει το πελατειακό δίκτυο σε ένα χώρο που δεν είχε αλωθεί από το ρουσφέτι και να μετατρέψει τους εκπαιδευτικούς σε πειθήνια όργανα της κάθε εξουσίας. Θα γίνει αξιολόγηση του προσωπικού με ένα και μοναδικό στόχο: να φορτωθούν οι εκπαιδευτικοί τη σημερινή κακή εικόνα και αποτυχία του δημόσιου σχολείου. Αν μάλιστα σκεφτούμε ότι ο κ. Μητσοτάκης απέλυσε 2500 εκπαιδευτικούς και ότι το προηγούμενο νομοσχέδιο για την αξιολόγηση το οποίο είχε καταθέσει ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης προέβλεπε ότι θα αξιολογηθεί υποχρεωτικά αρνητικά το 15% κάθε οργανισμού, μπορεί κανείς να θεωρηθεί υπερβολικός αν εκφράσει φόβο για νέες απολύσεις;

Οι σχεδιασμοί του κ. Γαβρόγλου και εκείνοι του κ. Μητσοτάκη για το δημόσιο σχολείο χωρίς βεβαίως να ταυτίζονται, βρίσκονται μακριά από τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, των γονιών, των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Υπηρετούν ένα σχολείο της αγοράς από το οποίο οι λίγοι και εκλεκτοί θα εισάγονται σε σχολές φιλέτο και οι πολλοί θα καταλήγουν σε τμήματα β’ διαλογής και στα υποβαθμισμένα ΕΠΑΛ της μαθητείας και της εκμετάλλευσης. Το «όραμά» τους αποτελεί κακή αντιγραφή ευρωπαϊκών μεταρρυθμίσεων χωρίς να λαμβάνει υπόψη την ελληνική πραγματικότητα, τα ιδιαίτερα πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά της χώρας. Το βέβαιο είναι ότι, αν τους επιτρέψει η εκπαιδευτική κοινότητα να εφαρμόσουν όσα προγραμματίζουν, θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη κατρακύλα, διάλυση και τελικά σε αργό θάνατο το δημόσιο σχολείο.

Γιάννης Ανδρουλιδάκης είναι εκπαιδευτικός στο 5ο ΓΕΛ Καλαμάτας.

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.