09/29/18

Μιλώντας στο Sputnik, εν όψει του αυριανού δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ, η επικεφαλής της «Πλεύσης Ελευθερίας», Ζωή Κωνσταντοπούλου, χαρακτηρίζει τη συμφωνία ως «προδοτική», η οποία αντιστρατεύεται τα εθνικά συμφέροντα της χώρας και τροφοδοτεί τον αλυτρωτισμό, τονίζοντας ότι «δεν πρέπει να περάσει από την Ελληνική Βουλή».


«Η Πλεύση Ελευθερίας, και εγώ προσωπικά, έχουμε δεσμευτεί ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, ό,τι περνάει από το χέρι μας, προκειμένου αυτή η συμφωνία να μην εφαρμοστεί», σημειώνει η Ζωή Κωνσταντοπούλου, μιλώντας στο Sputnik.

Την ακύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών ζητά η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας και πρώην πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, κάνοντας λόγο για «εκχώρηση επικίνδυνη που ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για την απειλή προς την εδαφική μας ακεραιότητα».

Μιλώντας στο Sputnik, εν όψει του δημοψηφίσματος της 30ής Σεπτεμβρίου στην ΠΓΔΜ, η κυρία Κωνσταντοπούλου χαρακτηρίζει τη συμφωνία ως «προδοτική», η οποία αντιστρατεύεται τα εθνικά συμφέροντα της χώρας και τροφοδοτεί τον αλυτρωτισμό, τονίζοντας ότι «δεν πρέπει να περάσει από την Ελληνική Βουλή». Ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση, μιλάει μεταξύ άλλων για μια «υποτελή κυβέρνηση που ενέδωσε για άλλη μία φορά στις εξωτερικές πιέσεις και παρέδωσε συνολικά τα εθνικά μας συμφέροντα».

Μιλάμε για ένα κείμενο που έχει τα χαρακτηριστικά της εσχάτης προδοσίας και εκείνοι που σφετερίζονται την εξουσία τους θα πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης, επισημαίνει και διαμηνύει: «Από πλευράς μας, η Πλεύση Ελευθερίας, και εγώ προσωπικά, έχουμε από τον Γενάρη δεσμευτεί ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, ό,τι περνάει από το χέρι μας, προκειμένου αυτή η συμφωνία να μην εφαρμοστεί και απευθυνόμαστε, παίρνοντας αυτήν τη θέση, στα δημοκρατικά και πατριωτικά συναισθήματα των Ελλήνων πολιτών (που δεν είναι φασίστες, όπως θέλουν να τους παρουσιάζουν κάποιοι και όπως επιχείρησαν), των Ελλήνων πολιτών που αγαπούν την πατρίδα τους, την πατρίδα μας, και δεν είναι διατεθειμένοι να την παραχωρήσουν για κανένα αντάλλαγμα, από τα ευτελή ανταλλάγματα που δέχεται ο κ. Τσίπρας και η παρέα του, για να παραχωρεί τα πάντα».

Αναλυτικά, η συνέντευξη της Ζωής Κωνσταντοπούλου στο Sputnik:


- Sputnik: Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει για τη συμφωνία των Πρεσπών ότι είναι μια «καλή συμφωνία», η οποία υπερασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα της χώρας. Από την άλλη, οι αναφορές για «μακεδονική ταυτότητα» στη γειτονική χώρα προκαλούν αντιδράσεις στο εσωτερικό. Ποια είναι η θέση σας για τη συμφωνία; Ποιους κινδύνους βλέπετε στη ρητορική του Ζόραν Ζάεφ;

- ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Εμείς εκφράσαμε την πλήρη αντίθεσή μας σε κάθε διαπραγμάτευση από την παρούσα κυβέρνηση ήδη από τον περασμένο Γενάρη. Μιλήσαμε ξεκάθαρα για το τι πραγματικά σημαίνει αυτή η συμφωνία πριν καν υπογραφεί και εξηγήσαμε ότι μία κυβέρνηση υποτελής, όπως είναι η κυβέρνηση Τσίπρα, δεν δικαιούται να διαπραγματεύεται την εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα του ελληνικού λαού. Από τον Γενάρη εξηγήσαμε ότι αυτό, το οποίο στην πραγματικότητα ήταν στο τραπέζι, ήταν η παράδοση εθνικής κυριαρχίας της χώρας μας. Μετά από την ακραία παράδοση που έχει επισυμβεί με το μνημόνιο, η συμφωνία στην οποία οδηγήθηκε η κυβέρνηση Τσίπρα, υπό τη συνεχή πίεση και καθοδήγηση των ΗΠΑ και της Γερμανίας, στην πραγματικότητα είναι άλλη μία εκχώρηση κυριαρχίας.

Σε αυτήν την εκχώρηση κυριαρχίας αντιτασσόμαστε, την καταγγέλλουμε και την καταγγείλαμε ως προδοτική, αμφισβητούμε το κύρος της και δηλώνουμε ρητά ότι δεν δεσμεύει την Ελλάδα. Και δεν δεσμεύει την Ελλάδα για μία σειρά λόγους: Ένας από αυτούς είναι ότι ο κ. Τσίπρας δεν είχε τη λαϊκή εντολή να προβεί σε μια τέτοια εκχώρηση. Έχει προ πολλού χάσει την εμπιστοσύνη του λαού. Η συμφωνία αυτή έγινε όχι στο πλαίσιο μιας εθνικής στρατηγικής, αλλά στο πλαίσιο μυστικής διπλωματίας και απεκρύβη συστηματικά από τους πολίτες τι ήταν αυτό, το οποίο συζητιόταν.

Η «συμφωνία» αυτή δεν μπορεί να έχει κανένα θετικό αποτέλεσμα για τη χώρα μας, γιατί αντιστρατεύεται τα εθνικά μας συμφέροντα. Ουσιαστικά προωθεί τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή των Βαλκανίων, ενισχύει την αντιμετώπιση και της γείτονος χώρας και της Ελλάδας ως προτεκτοράτων και ουσιαστικά προωθεί τη στρατιωτικοποίηση της περιοχής μέσω της επέκτασης του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και μάλιστα στα βόρεια σύνορά μας. Η συμφωνία αυτή, λοιπόν, συνολικά είναι προδοτική και ως τέτοια την καταγγέλλουμε. Φυσικά και δεν αίρει, αλλά αντίθετα τροφοδοτεί τον αλυτρωτισμό, ο οποίος έχει εκδηλωθεί από πλευράς της γείτονος σε βάρος της χώρας μας.

Είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι δυστυχώς στη συμφωνία αυτή, δεν αναφέρεται πουθενά η Μακεδονία ως ελληνική, δεν γίνεται καμία αναφορά στον Μέγα Αλέξανδρο και στα σύμβολα της Βεργίνας ως στοιχεία του ελληνικού πολιτισμού και των ελληνιστικών χρόνων. Αντίθετα, γίνονται ασαφείς και γενικές αναφορές σε αλυτρωτισμό εκατέρωθεν, συμψηφιστικά, σαν να εκδηλώνει η Ελλάδα αλυτρωτισμό έναντι της γείτονος.

Και βέβαια, αυτά τα οποία είπαμε και καταγγείλαμε από την αρχή, από τον Γενάρη και τα επαναλάβαμε τον Ιούνιο — όταν δημοσιοποιήθηκε αυτό το κατάπτυστο κείμενο — επιβεβαιώνονται με τον πιο περίτρανο τρόπο από την εμπρηστική ρητορική του πρωθυπουργού της γείτονος χώρας, ο οποίος επιχαίρει για την κατάκτηση της μακεδονικής ταυτότητας, της μακεδονικής γλώσσας, διεκδικεί μάλιστα την αποκλειστικότητα στη χρήση των όρων αυτών και βέβαια παραβιάζει ευθέως ακόμη και αυτές τις ισχνές προϋποθέσεις που θέτει αυτή η ούτως ή άλλως άκυρη συμφωνία.

- Sputnik: Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, έχει μιλήσει για «ειρηνικό συμβιβασμό». Συμφωνείτε με το επιχείρημα ότι οι διεθνείς συμφωνίες προϋποθέτουν συμβιβασμούς; Τι είναι για εσάς αδιαπραγμάτευτο;

- ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Είναι αδιαπραγμάτευτη η ανεξαρτησία μας, η εθνική μας κυριαρχία, η ελευθερία της πατρίδας μας, είναι αδιαπραγμάτευτα τα εθνικά μας συμφέροντα και σύμβολα που συνδέονται με την ιστορία μας, είναι αδιαπραγμάτευτη η αξίωση του ελληνικού λαού και των Ελλήνων πολιτών να εκπροσωπούνται από ανεξάρτητες και χειραφετημένες κυβερνήσεις. Εν προκειμένω, ο κ. Κοτζιάς είναι υπουργός μιας υποτελούς κυβέρνησης που ενέδωσε για άλλη μία φορά στις εξωτερικές πιέσεις και παρέδωσε συνολικά τα εθνικά μας συμφέροντα. Δεν πρόκειται για συμβιβασμό, πρόκειται για εκχώρηση. Εκχώρηση επικίνδυνη, που ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για την απειλή προς την εδαφική μας ακεραιότητα.

- Sputnik: Θα υποστηρίζατε ένα δημοψήφισμα και στην Ελλάδα;

- ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Είμαι πάντοτε υπέρ των δημοψηφισμάτων, που αποτελούν κορυφαία έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας και διαδικασία άμεσης και αδιαμεσολάβητης δημοκρατίας. Από την άλλη πλευρά, βεβαίως, είμαι μεταξύ των Ελλήνων πολιτών που η ψήφος τους και η εντολή τους καταστρατηγήθηκε και παραβιάστηκε και προδόθηκε από αυτήν την κυβέρνηση και θεωρώ ότι αυτή η κυβέρνηση, που εξευτέλισε κάθε έννοια δημοψηφίσματος δεν μπορεί να απευθύνει πλέον στον ελληνικό λαό ερωτήματα δημοψηφισμάτων.

- Sputnik: Η κυβέρνηση δηλώνει ότι ήταν ώρα να επιλυθεί αυτή η πολυετής εκκρεμότητα. Θεωρείτε ότι ήταν κατάλληλη η συγκεκριμένη χρονική στιγμή για μια συμφωνία, και γιατί;

- ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Η χρονική στιγμή που γίνονται πράξεις διεθνούς στρατηγικής άπτεται της εθνικής στρατηγικής, η οποία εν προκειμένω δεν υπήρχε. Η χρονική στιγμή είναι χρονική στιγμή, κατά την οποία η χώρα μας βρίσκεται σε επικυριαρχία, η εθνική μας κυριαρχία έχει αφαιρεθεί μέσω των μνημονίων που ακόμη διαρκούν αντίθετα με όσα ισχυρίζονται: H Τρόικα είναι πάντοτε παρούσα, τα μέτρα και οι όροι και οι απαιτήσεις και οι περικοπές και οι ιδιωτικοποιήσεις συνεχίζονται και έχει προβλεφθεί να συνεχίζονται για πολλές δεκαετίες. Και βεβαίως, οτιδήποτε «συμφωνείται» σε μία ιστορική περίοδο κατάλυσης της δημοκρατίας, όπως είναι η σημερινή περίοδος, δεν μπορεί ποτέ να είναι ωφέλιμο για τον ελληνικό λαό. Αυτήν τη στιγμή, η κυβέρνηση δεν εκπροσωπεί τον λαό, δεν δρα στο όνομά του, έχει παραδώσει η ίδια τα πάντα και παραβιάσει ολόκληρο το διεθνές δίκαιο και το διεθνές κεκτημένο και δεν νομιμοποιείται να χειρίζεται εθνικά ζητήματα.

Τα εθνικά ζητήματα είναι υποθέσεις του λαού και ο χειρισμός των εθνικών υποθέσεων γίνεται στο όνομα του λαού από ανεξάρτητες και αυτεξούσιες κυβερνήσεις. Όχι από κυβερνήσεις ελεγχόμενες και παραδομένες. Το Μακεδονικό είναι εθνικό ζήτημα, είναι υπόθεση του λαού και μπορεί να το χειριστεί μόνο μία κυβέρνηση μελλοντική που θα είναι ανεξάρτητη και αυτεξούσια, όχι η σημερινή. Για αυτόν τον λόγο εμείς ήδη από τον περασμένο Γενάρη, ταχθήκαμε εναντίον κάθε διαπραγμάτευσης από την υποτελή σημερινή κυβέρνηση.

- Sputnik: Τι απαντάτε στις προβλέψεις ότι η συμφωνία θα περάσει από το ελληνικό κοινοβούλιο; Πόσο πιθανό είναι οι όποιες εξελίξεις να οδηγήσουν τη χώρα σε πρόωρες εκλογές;

- ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Η «συμφωνία» αυτή (και πάντοτε βάζω τη λέξη συμφωνία εντός εισαγωγικών) δεν πρέπει να περάσει από την Ελληνική Βουλή και δεν μπορεί εγκύρως να κυρωθεί από την Ελληνική Βουλή, γιατί δεν υπάρχει τέτοια εντολή στους βουλευτές που συναπαρτίζουν σήμερα την Ελληνική Βουλή. Εάν τυχόν συμβεί τέτοιου είδους προδοσία και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, από αυτές που δυστυχώς έχουμε βιώσει ξανά και ξανά, οι πολίτες θα είναι αυτοί, οι οποίοι πρέπει να αντιδράσουν, να διεκδικήσουν και να αποκαταστήσουν τη δημοκρατική έκφραση του ελληνικού λαού. Οι συναλλαγές οι οποίες γίνονται, οι πιέσεις οι οποίες ασκούνται και οι διαθέσεις εξαγοράς ψήφων που εκφράζονται από τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών και εβδομάδων σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να νομιμοποιήσουν τη συμφωνία αυτή. Ακόμη και εάν ψηφιστεί από βουλευτές, οι οποίοι θα παραβιάσουν το συνταγματικό τους καθήκον να υπερασπίζονται την πατρίδα και τη δημοκρατία, η «συμφωνία» θα συνεχίσει να είναι άκυρη.

- Sputnik: Τι προβλέπετε για τη στάση του Πάνου Καμμένου;

- ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να σχολιάσω μία περίπτωση που έχει παραβιάσει μία προς μία τις δεσμεύσεις του και για αυτό, άλλωστε, είναι ο καλύτερος σύμμαχος του κ. Τσίπρα.

- Sputnik: Προκρίνετε επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας; Πώς μπορεί να επιλυθεί το ζήτημα;

- ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Εμείς θεωρούμε ότι η ίδια η συμφωνία δεν έχει κανένα κύρος, είναι ανυπόστατη, ακριβώς γιατί υπεγράφη χωρίς να υπάρχει κανενός είδους εθνική, συνταγματική, δημοκρατική νομιμοποίηση του κ. Τσίπρα και του κ. Κοτζιά να την υπογράψουν. Δεν είχαν εξουσιοδότηση του ελληνικού λαού, δεν είχαν εξουσιοδότηση της βουλής, δεν είχαν εξουσιοδότηση ούτε καν του ελληνικού υπουργικού συμβουλίου, δεν είχαν κανενός είδους νομιμοποίηση για αυτό το περιεχόμενο το οποίο εξάλλου κρατήθηκε μυστικό μέχρι τέλους. Δεν υπήρξε καν προϊόν μιας δημόσιας, αποδεκτής από τους πολίτες και γνωστής στους πολίτες, εθνικής στρατηγικής.

Για εμάς, λοιπόν, η συγκεκριμένη συμφωνία είναι άκυρη και δεν μιλάμε για επαναδιαπραγμάτευση, αλλά για πλήρη ακύρωσή της. Από την άλλη πλευρά, αυτοί οι οποίοι δημιούργησαν σε διεθνές επίπεδο τετελεσμένα και απώλεια διαπραγματευτικών πλεονεκτημάτων της χώρας μας, όπως ήταν το βέτο για την είσοδο στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, βεβαίως θα πρέπει να ελεγχθούν — και όχι μόνο πολιτικά, αλλά και δικαστικά. Μιλάμε για ένα κείμενο που έχει τα χαρακτηριστικά της εσχάτης προδοσίας, όπως τα χαρακτηριστικά της εσχάτης προδοσίας έχει συνολικά η υποβολή της χώρας στο καθεστώς των μνημονίων. Η δική μας πάγια θέση και η δική μου πάγια θέση είναι ότι εκείνοι, οι οποίοι σφετερίζονται την εξουσία τους, προκειμένου να παραβιάσουν τα εθνικά συμφέροντα και τη δημοκρατική λειτουργία, όπως έγινε και στην περίπτωση της συμφωνίας των Πρεσπών, όπως έγινε και στην περίπτωση των μνημονίων, θα πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης.
πηγή: sputniknews.gr

Το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ για τη Συμφωνία των Πρεσπών έρχεται ύστερα από μια μακρά ιστορία συγκρούσεων στο έδαφος της Μακεδονίας.  


του Παναγιώτη Σωτήρη

Το Μακεδονικό ζήτημα είναι από αυτά που επιβεβαιώνουν ότι πολλές φορές η ιστορία βαραίνει πάνω στις επιλογές και τις σκέψεις των ανθρώπων.

Η αφετηρία του βρίσκεται στην κατάσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στα τέλη του 19ου αιώνα. Την εποχή εκείνη η ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας η περιοχή της Μακεδονίας, που συνιστά μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, είχε ελληνόφωνους, τουρκόφωνους, σλαβόφωνους και αλβανόφωνους πληθυσμούς, χριστιανούς και μουσουλμάνους, όπως και μεγάλο αριθμό Εβραίων, κατά κύριο σεφαραδιτών.

Η ιδιαίτερη συνθήκη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας επέτρεπε σε αυτούς τους πληθυσμούς, κατά βάση αγροτικούς, να διατηρούν γλωσσική και εθνοτική ταυτότητα, να αναφέρονται στην Οθωμανική Αυτοκρατορία αλλά και να ορίζονται με βάση το θρήσκευμα.

Την ίδια στιγμή, γύρω από την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας αναπτύσσονται τα μεγάλα εθνικά κινήματα των Βαλκανίων. Ελλάδα και Βουλγαρία θα διατυπώσουν συγκρουόμενες αξιώσεις και αφηγήσεις για την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας.

Επίδικο αυτών των αξιώσεων και οι συμπαγείς σλαβόφωνοι πληθυσμοί. Ο βουλγαρικός εθνικισμός επένδυε στη γλωσσική συνάφεια και την κοινή σλαβική καταγωγή, ο ελληνικός εθνικισμός στην ορθοδοξία και το ομόδοξο.

Εάν η Ελλάδα έχει το στόχο της «Μεγάλης Ιδέας», η Βουλγαρία έχει το στόχο της «Μεγάλης Βουλγαρίας», με πρόσβαση στο Αιγαίο, όπως αυτός αποτυπώθηκε πρόσκαιρα στη Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου, που θα ορίσει τις Βουλγαρικές αξιώσεις μέχρι και το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο «Μακεδονικός Αγώνας» σε μεγάλο βαθμό αφορούσε το πώς θα προσεταιρίζονταν αυτούς τους σλαβόφωνους πληθυσμούς οι δύο χώρες στον ανταγωνισμό τους. Αυτό αφορούσε και την εκκλησία και την εκπαίδευση. Ήταν η μάχη του παπά και του δασκάλου στα χωριά.


Η διαπάλη των εθνικισμών


Εκείνη ακριβώς την ταραγμένη περίοδο, στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ού, στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας υπάρχουν σημαντικοί σλαβόφωνοι πληθυσμοί που γλωσσικά ή πολιτισμικά δεν εντάσσονταν σε κάποια από τις ήδη υπάρχουσες, αναδυόμενες «εθνικές αφηγήσεις». Είναι οι «Μακεντόν Ορτοντόξ» που αναφέρει ο Μυριβήλης στη «Ζωή εν Τάφω», που δεν δηλώνουν ούτε Βούλγαροι ούτε Έλληνες.

Ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα αναδύεται έτσι και ένα «μακεδονικό» εθνικό αίτημα. Τότε –το 1893– ιδρύεται στη Θεσσαλονίκη η Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση, στους κόλπους της οποίας κυριαρχεί ένταση ανάμεσα στη μερίδα που υπηρετεί τις βουλγαρικές επιδιώξεις και στη μερίδα που υποστηρίζει το σύνθημα «η Μακεδονία για τους Μακεδόνες».

Η Οργάνωση διεξάγει ανταρτοπόλεμο κατά των Οθωμανών, ο οποίος κορυφώνεται με την εξέγερση του Ίλιντεν (δηλαδή της «ημέρας του Προφήτη Ηλία), κυρίως στο βιλαέτι του Μοναστηρίου αλλά με επιμέρους συγκρούσεις που απλώνονται από τα Σκόπια ως την Κλεισούρα. Η Δημοκρατία του Κρουσόβου, που ιδρύουν οι επαναστάτες, διαρκεί για λίγες μόνο μέρες, καθώς την εξέγερση την καταπνίγει ο οθωμανικός στρατός – όμως η εξέγερση αποτελεί μέχρι σήμερα σημαντικό κεφάλαιο του «μακεδονικού» εθνικισμού, περιτυλιγμένο με τη σειρά του με τους αντίστοιχους εθνικιστικούς μύθους.

Στην πραγματικότητα, ο «μακεδονικός» εθνικισμός κυρίως συγκροτήθηκε σε αντιδιαστολή προς δύο άλλους εθνικισμούς, τον ελληνικό και τον βουλγαρικό, με τις συνθήκες να είναι στην πράξη ιδιαίτερα σύνθετες. Αυτό σήμαινε και μια εσωτερική διαίρεση εντός του «μακεδονικού κινήματος» ανάμεσα σε βουλγαρόφιλους και οπαδούς της ανεξαρτησίας, όπως και φαινόμενα σλαβοφώνων που στρατεύονταν με τις ελληνικές επιδιώξεις.

Πάντως, στο κλίμα που αναπτύσσεται στις αρχές του 20ου αιώνα, ιδίως μετά και την επανάσταση των Νεότουρκων, διαμορφώνεται ένα αίτημα για μια δημοκρατική πολυεθνική Μακεδονία, ενώ μερίδες του κινήματος συναντιούνται και με σοσιαλιστικές ή αναρχικές ιδέες.

Την ίδια ώρα και η Ελλάδα και η Βουλγαρία είχαν εμπλακεί σε μια πραγματική «μάχη των στατιστικών» για να αποδείξουν ότι τα δημογραφικά και πληθυσμιακά δεδομένα δικαίωναν τις διεκδικήσεις τους.

Βέβαια, τελικά, όπως συμβαίνει συχνά στα Βαλκάνια, τα σύνορα τα χάραξαν στο τέλος οι συσχετισμοί στους Βαλκανικούς Πολέμους, ενώ το ζήτημα των πληθυσμιακών αναλογιών θα επιλυθεί σε ό,τι αφορά το ελληνικό τμήμα της Μακεδονίας, με την ανταλλαγή πληθυσμών μετά το 1922 που διαμόρφωσε μια συμπαγή ελληνική πλειοψηφία.


Το ζήτημα των σλαβόφωνων


Ωστόσο, την ίδια στιγμή παρέμεινε στο έδαφος της ελληνικής Μακεδονίας ένας σημαντικός αριθμός σλαβόφωνων. Μάλιστα, στο βαθμό που υπήρχε και η διαρκής βουλγαρική διεκδίκηση, για ένα διάστημα ήταν το ελληνικό κράτος που προσπάθησε να καλλιεργήσει και «μακεδονική» συνείδηση (σε αντιδιαστολή προς τη βουλγαρική), συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης το 1925 και σχετικού αλφαβητάριου, του Abecedar.

Για ένα διάστημα η Κομμουνιστική Διεθνής στη δεκαετία του 1920 θα έχει μια τοποθέτηση για ανεξάρτητη Μακεδονία στο πλαίσιο μιας Βαλκανικής Ομοσπονδίας. Η τοποθέτηση αυτή που αντανακλούσε κυρίως μια αντίληψη «πολιτικής αρχών» ενάντια σε όλους εθνικισμούς θα καθίσταται σταδιακά ανεδαφική.

Το ΚΚΕ θα την εγκαταλείψει στη δεκαετία του 1930 αποδεχόμενο ότι η πληθυσμιακή κατανομή που είχε διαμορφωθεί μετά τις ανταλλαγές πληθυσμών μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, δικαιολογούσαν μια θέση μόνο για τα δικαιώματα μειονότητας. Βέβαια, στο μεταξύ το ΚΚΕ θα έχει σημαντικό κόστος από την αρχική του θέση.

Όμως, στο εσωτερικό της Ελλάδας, οι σλαβόφωνοι πληθυσμοί θα υφίστανται σημαντική καταπίεση, ιδίως στην περίοδο της δικτατορίας του Μεταξά όταν εγκαταλείπονται οι πρακτικές του προσεταιρισμού και της προσπάθειας ήπιας αφομοίωσης προς όφελος πολιτικών που επιδιώκουν τον βίαιο και άνωθεν επιβαλλόμενο εξελληνισμό.

Αλλάζουν τα ονόματα των χωριών, αλλάζουν τα ονόματα των κατοίκων, απαγορεύεται και διώκεται η χρήση της σλαβομακεδονικής γλώσσας. Ένα σημαντικό μέρος του κρατικού μηχανισμού και τότε και αργότερα στρατεύεται στην επιτήρηση των σλαβόφωνων.

Η τομή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου


Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος αλλάζει ριζικά τα δεδομένα. Στη Γιουγκοσλαβία δρα υπό την καθοδήγηση των κομμουνιστών ένα μεγάλο και τελικά νικηφόρο εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα, που προτείνει μια διαφορετική ομοσπονδιακή λύση για τη μεταπολεμική Γιουγκοσλαβία και συμπεριλαμβάνει το αίτημα για μακεδονική ομόσπονδη δημοκρατία.

Στην Ελλάδα οι σλαβομακεδόνες στρατεύονται στο πλευρό του ΕΑΜ και το ΚΚΕ διατυπώνει αιτήματα υπεράσπισης των δικαιωμάτων τους ως μειονότητα.

Παρότι στην Ελλάδα συχνά υποστηρίζουμε ότι ο «μακεδονικός εθνικισμός» είναι ένα δημιούργημα του Τίτο, η πραγματικότητα είναι ότι ξεκινάει από παλαιότερα. Ως εθνικό αίτημα και ιδεολογία, , προηγήθηκε της διαμόρφωσης της Γιουγκοσλαβίας.

Η τομή που φέρνει ο Τίτο και οι γιουγκοσλάβοι κομμουνιστές είναι ότι διαμορφώνουν για αυτόν τον εθνικισμό ένα «εθνικό κέντρο», μια κρατική υπόσταση, έστω και ως ομόσπονδη δημοκρατία.

Στον βαθμό, βέβαια, που στο πλαίσιο της πορείας προς τη σοσιαλιστική Ομόσπονδη Γιουγκοσλαβία κατοχυρώνεται για πρώτη φορά η ύπαρξη «μακεδονικού εθνικού κέντρου», αυτό βγάζει στο προσκήνιο και όλες τις σχετικές αντιφάσεις, τις διεκδικήσεις, τους χάρτες για την ενιαία Μακεδονία, κατά τρόπο ανάλογο με κάθε εθνικό κίνημα που αναδυόταν.


Τα τραύματα του Εμφυλίου


Ο Εμφύλιος είναι άλλη μια τομή σε αυτή την εξέλιξη. Τα πεδία των μαχών συμπίπτουν σε μεγάλο βαθμό με περιοχές όπου κατοικούν σλαβομακεδόνες. Με νωπή την ανάμνηση των προπολεμικών διακρίσεων, οι σλαβομακεδόνες στρατεύονται σε μεγάλους αριθμούς στο Δημοκρατικό Στρατό. Σε μια κρίσιμη στιγμή, το 1949 το ΚΚΕ επανέρχεται στη θέση για «δικαίωμα στην αυτοδιάθεση» στη Μακεδονία, θέση που σύμφωνα με τους ιστορικούς πρέπει να αποδοθεί στις δυσκολίες στο πεδίο των μαχών, την οποία και αργότερα εγκαταλείπει, αν και για χρόνια θα επανέρχεται ως κατηγορία από βασιλικούς επιτρόπους και στρατοδίκες στα μετεμφυλιακά χρόνια.

Με το τέλος του Εμφυλίου ένας μεγάλος αριθμός σλαβομακεδόνων περνάει τα σύνορα προς τη Γιουγκοσλαβία. Θα είναι οι μόνοι πολιτικοί πρόσφυγες που θα στερηθούν αργότερα το δικαίωμα επαναπατρισμού στην Ελλάδα.

Οι μεταπολεμικές εξελίξεις


Μεταπολεμικά, η ύπαρξη ενός της Λαϊκής και αργότερα Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, σήμαινε ότι για πρώτη φορά ο «μακεδονικός» εθνικισμός είχε κρατικό κέντρο, μπορούσε να καλλιεργεί τη γλώσσα και την ιδιαίτερη ταυτότητα, αλλά και να μπορεί να προβάλλει ακόμη και «αλυτρωτικά» αιτήματα, με τους χάρτες που περιλάμβαναν όλη τη γεωγραφική Μακεδονία.

Όμως, στο πλαίσιο των ψυχροπολεμικών ισορροπιών, οι ελληνικές κυβερνήσεις επεδίωξαν καλές σχέσεις με τη Γιουγκοσλαβία, ακολουθώντας τις κατευθύνσεις των υπόλοιπων δυτικών χωρών. Η ύπαρξη ομόσπονδης δημοκρατίας με το όνομα Μακεδονία δεν αντιμετωπιζόταν ως ιδιαίτερο πρόβλημα, ιδίως από τη στιγμή που είχε υπάρξει και η στέρηση ιθαγένειας για όσους πέρασαν τα σύνορα.

Η Ελλάδα διαμήνυε διαρκώς προς τη Γιουγκοσλαβία ότι δεν μπορεί να τεθεί ξανά θέμα «Μακεδονικού» αλλά και ταυτόχρονα θεωρούσε ότι όσο υπάρχει η ενιαία Γιουγκοσλαβία δεν ετίθετο ζήτημα.

Όμως, στο εσωτερικό της Ελλάδας, οι σλαβόφωνοι έγιναν ένας πληθυσμός υπό επιτήρηση, στον οποίοι απαγορευόταν η χρήση της γλώσσας του ακόμη και σε τραγούδια. Για χρόνια στα πανηγύρια μουσικές παίζονταν και τραγούδια χορεύονταν χωρίς τα λόγια.

Για πολλές δεκαετίες θα υπάρξει ένας μηχανισμός που βασικό του αντικείμενο θα έχει την καταγραφή των δραστηριοτήτων και την επιτήρηση. Κάπου εκεί εγκαταλείπεται και η χωριστή καταγραφή των σλαβόφωνων στις απογραφές.

Είναι γεγονός ότι σε όλη την περίοδο που συζητάμε η κυρίαρχη εκδοχή «μακεδονικού» εθνικισμού, όπως κωδικοποιείται στη Γιουγκοσλαβία, αναφέρεται σαφώς σε ένα σλαβικό λαό, χωρίς αναφορές στην αρχαία Μακεδονία, τον Μεγαλέξανδρο κ.λπ.

Όμως, σταδιακά και κυρίως από τη δεκαετία του 1980, το Μακεδονικό γίνεται και υπόθεση και των κοινοτήτων της διασποράς. Μάλιστα, μεγάλο μέρος από την όλη εικόνα διεκδίκησης της καταγωγής από τον Μεγάλο Αλέξανδρο και την αρχαία Μακεδονία προέρχεται κυρίως από εκεί.

Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα μετά τη μεταπολίτευση εμφανίζεται και στη Βόρεια Ελλάδα μια νεότερη γενιά η οποία διεκδικεί την ταυτότητα του έλληνα πολίτη που ομιλεί πέραν των ελληνικών και «μακεντόνσκι» και αυτοπροσδιορίζεται ως «γηγενής μακεδόνας». Είναι απαρχές συλλογικοτήτων όπως η «Μακεδονική Στέγη Πολιτισμού» και αργότερα του κόμματος «Ουράνιο Τόξο»

Ωστόσο, η πάγια ελληνική θέση θα είναι ότι «(σλαβο)μακεδονική μειονότητα» δεν υφίσταται, έστω και εάν σταδιακά και κυρίως από τη δεκαετία του 2000 και μετά θα γίνεται περισσότερο αποδεκτό ότι μπορεί κάποιοι να μιλούν το «ιδίωμα» ή ότι κάποια χωριά έχουν κυρίως «γηγενείς», ή ότι τα τραγούδια μπορούν να τραγουδιούνται και με τους στίχους.

Η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και η πρόκληση για την Ελλάδα


Η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας αποτελεί τη μεγάλη τομή και τη μεγάλη ανατροπή. Η βασική συνθήκη που καθησύχαζε την ελληνική πλευρά, δηλαδή η ύπαρξη μιας ενιαίας γιουγκοσλαβικής κρατικής οντότητας, έπαυε να ισχύει.

Με το δημοψήφισμα της 8ης Σεπτεμβρίου και με ένα ερώτημα προσεκτικά διατυπωμένο εφόσον περιλάμβανε και το ερώτημα της ανεξαρτησίας αλλά και την προοπτική μιας νέας ομόσπονδης μορφής («Είστε υπέρ μιας κυρίαρχης και ανεξάρτητης Μακεδονίας, με δικαίωμα να συνάψει συμμαχίες με τα κυρίαρχα κράτη της Γιουγκοσλαβίας;»), προκύπτει για πρώτη φορά «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Η εξέλιξη αυτή ενεργοποιεί την αντίδραση της ελληνικής πλευράς.

Στις 16 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους, στο έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΟΚ, συμφωνήθηκε η αναγνώριση της ανεξαρτησίας των γιουγκοσλαβικών δημοκρατιών, εφόσον παρείχαν εγγυήσεις ότι «δεν έχουν εδαφικές διεκδικήσεις κατά γειτονικού κράτος» και «δεν θα διεξάγουν εχθρική προπαγάνδα συμπεριλαμβανομένης και της χρήσης ονομασίας που συνεπάγεται εδαφικές διεκδικήσεις».

Η μαζική αντίδραση εκφράζεται με τα μεγάλα συλλαλητήρια, ξεκινώντας από το αυτό της Θεσσαλονίκης στις 14 Φεβρουαρίου του 1992. Η μαζικότητα των συλλαλητηρίων διαμορφώνει ένα ιδιαίτερα δεσμευτικό πλαίσιο για τα πολιτικά κόμματα.

Ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Μητσοτάκης αναζητά κάποια διέξοδο ενός συμβιβασμού με εγγυήσεις, όμως έχει να αντιμετωπίσει στο εσωτερικό της ΝΔ την αντίθεση του Αντώνη Σαμαρά και εκτός ΝΔ την άρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου να στηρίξει οποιαδήποτε συμβιβαστική λύση.

Το «ανακοινωθέν της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών»


Στο σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στις 13 Απριλίου 1992, οι ταλαντεύσεις είναι πάρα πολύ έντονες. Τελικά βγαίνει το περίφημο ανακοινωθέν που αναφέρει ότι «η πολιτική ηγεσία της χώρας, με εξαίρεση το ΚΚΕ, συμφώνησε ότι η Ελλάδα θα αναγνωρίσει το ανεξάρτητο κράτος των Σκοπίων μόνο εάν τηρηθούν και οι τρεις όροι που έθεσε η ΕΟΚ στις 16 Δεκεμβρίου του 1991, με την αυτονόητη διευκρίνιση ότι στο όνομα του κράτους αυτού δεν υπάρχει η λέξη Μακεδονία».

Με δεδομένο αυτή τη θέση αλλά και την κατάσταση στο εσωτερικό του κόμματός του ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αναγκάζεται α ν απορρίψει προτάσεις για σύνθετη ονομασία (π.χ. Νέα Μακεδονία ή Nova Makedonija), όπως αποτυπώθηκαν στο «πακέτο Πινέιρο» ή το «Σχέδιο Βάνς-Όουεν».

Το εμπάργκο και η Ενδιάμεση Συμφωνία


Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που διαδέχθηκε την κυβέρνηση Μητσοτάκη διάλεξε μια πιο επιθετική στάση. Στις 16 Φεβρουαρίου 1994 η Ελλάδα κηρύσσει μονομερές εμπάργκο στην ΠΓΔΜ, εξαιτίας του προβλήματος που ανέκυψε με την ονομασία της γειτονικής χώρας.

Ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου ανακοινώνει την άμεση διακοπή της λειτουργίας του ελληνικού προξενείου στα Σκόπια και της διακίνησης εμπορευμάτων από και προς τη χώρα αυτή, μέσω του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. ΝΔ και ΠΟΛΑΝ συμφωνούν με τα μέτρα, ενώ ΚΚΕ και Συνασπισμός εκφράζουν την αντίθεσή τους.

Η εξέλιξη αυτή πυροδοτεί ταυτόχρονα έντονες αντιδράσεις στην ΕΟΚ (προσφυγή της Κομισιόν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο) αλλά και πυρετό διαπραγματεύσεων. Τελικά στις 13 Σεπτεμβρίου του 1995 υπογράφεται στη Νέα Υόρκη από τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδος και ΠΓΔΜ, Κάρολο Παπούλια και Στέβκο Τσερβένκοφσκι, η «Ενδιάμεση Συμφωνία».

Βασικά της σημεία: 1) οι δύο πλευρές αποδέχονται τα υπάρχοντα σύνορά ως απαραβίαστα και δηλώνουν ότι σέβονται αμοιβαία την εδαφική τους ακεραιότητα, 2) η Ελλάδα θα αναγνωρίσει τα Σκόπια με την προσωρινή ονομασία ΠΓΔΜ μόλις η συμφωνία τεθεί σε ισχύ και οι δύο χώρες θα δημιουργήσουν γραφεία συνδέσμου στις πρωτεύουσες τους, 3) η ΠΓΔΜ θα προχωρήσει σε αλλαγή του συμβόλου που υπάρχει στη σημαία της, 4) η ΠΓΔΜ θα διακηρύξει ότι το Σύνταγμά της δεν πρέπει να ερμηνεύεται ως διεκδίκηση ελληνικού εδάφους ή ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας, 5) οι δύο πλευρές θα εργαστούν για την ελεύθερη διακίνηση προσώπων και αγαθών μεταξύ των δύο χωρών και η Ελλάδα θα άρει το εμπάργκο κατά της ΠΓΔΜ.

Για την ιστορία από το 1994 δραστηριοποιείται για την επίλυση του θέματος ο Μάθιου Νίμιτς.

Η ενδιάμεση συμφωνία θα ορίσει ένα πλαίσιο διμερών σχέσεων για αρκετά χρόνια ακόμη. Επέτρεπε την ανάπτυξη οικονομικών σχέσεων, τις ελληνικές επενδύσεις αλλά και τις επισκέψεις ελλήνων στη γειτονική χώρα, την ίδια ώρα που σταδιακά οι περισσότερες χώρες την αναγνώριζαν ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Από την Συμφωνία της Αχρίδας στην κυριαρχία του VMRO


Η ίδια η ΠΓΔΜ έφτασε στα όρια του εμφυλίου πολέμου το 2001 όταν κορυφώθηκαν σε ένοπλη σύγκρουση οι αντιπαραθέσεις με την αλβανική μειονότητα. Τότε τόσο η ΕΕ όσο και το ΝΑΤΟ αλλά και η ελληνική κυβέρνηση θα σπεύσουν να στηρίξουν την ακεραιότητα της ΠΓΔΜ και τις προβλέψεις της Συμφωνίας της Οχρίδας.

Την ίδια στιγμή, παρότι τυπικά οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονταν και ο κ. Νιμιτς επανέφερε κατά καιρούς τις προτάσεις του, εντούτοις, τόσο η κυβέρνηση Σημίτη όσο και η κυβέρνηση Καραμανλή δεν ήταν διατεθειμένες να αποδεχτούν το κόστος ενός συμβιβασμού, παρότι το πλαίσιό του ήταν στην πραγματικότητα γνωστό και αφορούσε αυτό που συνηθίσαμε να λέμε «σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό».

Την ίδια στιγμή μετά το 2007 ξεκινάει η κυριαρχία του VMRO στην πολιτική σκηνή της ΠΓΔΜ, με κεντρικό πρόσωπο τον Νικόλα Γκρούεφσκι. Το συγκεκριμένο κόμμα επενδύει σε μια εθνικιστική ρητορική, θέτει τους στόχους της ένταξης σε ΝΑΤΟ και ΕΕ και ευθύνεται για μεγάλο μέρος του εθνικιστικού προγονόπληκτου κιτς που θα εμφανιστεί στη γειτονική χώρα.

Το βέτο στο Βουκουρέστι


Η σύνοδος του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι τον Απρίλιο του 2008 με την ελληνική άρνηση για εισδοχή της ΠΓΔΜ πριν την επίλυση του θέματος του ονόματος είναι η επόμενη καμπή. Ταυτόχρονα, ορίζει τη στιγμή όπου η «σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό» και η επιμονή στο μία ονομασία για όλες τις χρήσης (έναντι όλων «erga omnes») γίνεται η επίσημη ελληνική θέση.

Ωστόσο, δεν είναι και εύκολο να περάσει μια τέτοια κατεύθυνση, ιδίως από τη στιγμή που όπως και να ερχόταν για ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης θα αντιμετωπιζόταν ως ενδοτικότητα και υποχώρηση.

Στο μεταξύ η ΠΓΔΜ προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εναντίον της Ελλάδας για παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας μέσα από το ελληνικό βέτο για ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Στις 5 Δεκεμβρίου του 2011, με ψήφους 15 προς 1 το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έκρινε ότι η Ελληνική Δημοκρατία ασκώντας βέτο στην εισδοχή της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, παραβίασε την υποχρέωσή της βάσει του άρθρου 11, παρ.1, της Ενδιάμεσης Συμφωνίας.

Ωστόσο, η Ελλάδα είναι πια βαθιά μέσα στη Μνημόνια και την κοινωνική και πολιτική κρίση και το θέμα δεν βρίσκεται στο προσκήνιο. Οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν άλλες προτεραιότητες.

Η πολιτική αλλαγή στην ΠΓΔΜ και η πορεία προς τη Συμφωνία των Πρεσπών


Στο μεταξύ στην ΠΓΔΜ οι μεγάλες διαμαρτυρίες του 2015 και του 2016 ανοίγουν μια περίοδο πολιτικής κρίσης και αμφισβητούν την πολιτική κυριαρχία του VMRO που κατηγορείται για εκτεταμένη διαφθορά. Στις εκλογές του 2016 υποχωρεί το VMRO και ανεβαίνει η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση του σημερινού πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ. Ξεκινά μια περίοδος πολιτικής κρίσης που κλείνει με την εκλογή του Ζάεφ στην πρωθυπουργία σις 31 Μαΐου 2017 σε συνασπισμό με τα αλβανικά κόμματα.

Η νέα κυβέρνηση είναι πιο διατεθειμένη για διαπραγματεύσεις για την είσοδο στο ΝΑΤΟ, κάτι που αντιστοιχεί και στις αμερικανικές επιδιώξεις.

Σε αυτό το πλαίσιο ξεκινούν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, που καταλήγουν σε ένα πρώτο πλαίσιο συμφωνίας. Αρχές Ιανουαρίου 2018 ο Νίκος Κοτζιάς δημόσια ενημερώνει ότι είμαστε σε φάση διαπραγματεύσεων για επίτευξη συμφωνίας εκκινώντας την «επίσημη» διαπραγμάτευση που καταλήγει στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας είναι:
  1. Η ονομασία «Βόρεια Μακεδονία».
  2. Η απαλοιφή αναφορών στο Σύνταγμα της «Βόρειας Μακεδονίας» σε προστασία μειονοτήτων στο εξωτερικό.
  3. Η αναγνώριση «μακεδονικής γλώσσας» αλλά ως σλαβικής γλώσσας.
  4. Αποδοχή της «μακεδονικής ιθαγένειας» αλλά με ρητή αναφορά ότι ο λαός αυτής της χώρας δεν σχετίζεται με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.
  5. Η μεταβατική διαδικασία για την προσαρμογή των εσωτερικών εγγράφων στη νέα ονομασία.
Η συμφωνία πρώτα θα εγκριθεί στο δημοψήφισμα, στη συνέχεια θα αποκτήσει θεσμική υπόσταση στη γειτονική χώρα και στο τέλος θα επικυρωθεί και από την ελληνική πλευρά.
 
πηγή: in.gr

Στο «μάτι» του «Ζορμπά» βρίσκεται η χωρά καθώς το καιρικό φαινόμενο ετοιμάζεται να «σαρώσει» πολλές περιοχές της χώρας με θυελλώδεις ανέμους, κύματα που θα φτάνουν μέχρι και τα 11 μέτρα και ισχυρές καταιγίδες.


Ευρεία σύσκεψη του Κεντρικού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, με την παρουσία της υπουργού Προστασίας του Πολίτη Όλγας Γεροβασίλη και την συμμετοχή των γενικών γραμματέων όλων των υπουργείων που εμπλέκονται στην διαχείριση κρίσεων, έγινε το βράδυ της Παρασκευής στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι, υπό την προεδρεία του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Ταφύλλη, καθώς έχει σημάνει συναγερμός στον κρατικό μηχανισμό εν όψει των έντονων καιρικών φαινομένων, που αναμένονται τις επόμενες ώρες.

Σφοδρό κύμα κακοκαιρίας πλήττει τη χώρα και αναμένεται να κορυφωθεί τις επόμενες ώρες με την επέλαση του κυκλώνα «Ζορμπά». Τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα θα διαρκέσουν ως την Κυριακή με κύρια χαρακτηριστικά ισχυρές βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους. Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου, το κέντρο του μεσογειακού κυκλώνα αναμένεται να φθάσει στις νότιες ακτές της Πελοποννήσου το μεσημέρι του Σαββάτου, προκαλώντας κύματα που θα ξεπεράσουν ακόμα και τα 11 μέτρα, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Πελοποννήσου και Κρήτης.

Την σύσκεψη συγκάλεσε ο κ. Γιάννης Ταφύλλης, προκειμένου να ενημερωθούν όλοι οι φορείς από την ΕΜΥ για το που θα χτυπήσει η κακοκαιρία, η οποία θα έχει πολύ έντονα χαρακτηριστικά, με ανέμους έως και 10 μποφόρ και ισχυρές βροχοπτώσεις και να δοθούν κατευθύνσεις για την λήψη των απαραίτητων μέτρων από όλες τις υπηρεσίες.

Στην σύσκεψη συμμετέχουν, οι γενικοί γραμματείς Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πουλάκης, Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης, Υποδομών, Γιώργος Δέδες, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Διονύσης Τεμπονέρας, Μεταναστευτικής Πολιτικής Μιλτιάδης Κλάπας, Παιδείας Ηλίας Γεωργαντάς και από πλευράς Δημόσιας Υγείας ο υποδιοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας, Ηλίας Πετρόπουλος, καθώς και η Ειδική Γραμματέας Επικοινωνιών Διαχείρισης Κρίσεων Φωτεινή Παντιώρα.

Από πλευράς των αρμοδίων υπηρεσιών συμμετέχουν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, οι αρχηγοί ΕΛ.ΑΣ, Πυροσβεστικού Σώματος και Λιμενικού, η Γενική Επιθεωρητής Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, αντιστράτηγος Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, καθώς και εκπρόσωποι από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, την ΕΥΔΑΠ, τον ΔΕΔΗΕ και ο διευθύνων σύμβουλος της superleague, λόγω των ποδοσφαιρικών αγώνων της Κυριακής.

Σύμφωνα με πληροφορίες μετά τη σύσκεψη θα ανακοινωθούν τα μέτρα που έχουν σχεδιασθεί ενώ πιθανόν αύριο το πρωί ο γγ Πολιτικής Προστασίας κ. Ταφύλλης θα ενημερώσει αναλυτικά τους πολίτες για το τι πρέπει να προσέχουν.

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο καιρικών φαινομένων, το κύμα κακοκαιρίας αναμένεται να διαρκέσει μέχρι την Κυριακή με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους θυελλώδεις ανέμους.

Σάββατο 29-09-2018


Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν από τις πρώτες πρωινές ώρες στο νότιο Ιόνιο, τη νότια Πελοπόννησο, την Κρήτη που μέχρι το μεσημέρι θα επηρεάσουν την υπόλοιπη Πελοπόννησο, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τις Κυκλάδες και πιθανώς τις Σποράδες.

Τα φαινόμενα προβλέπεται να είναι ιδιαιτέρως έντονα στην ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και πιθανώς στην Αττική. Σταδιακά μέχρι το βράδυ ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Άνεμοι εντάσεως 8 και τοπικά 9-10 μποφόρ θα επικρατήσουν πρόσκαιρα στο νότιο ιόνιο και βαθμιαία στα υπόλοιπα νότια πελάγη.

Κυριακή 30-09-2018


Τα έντονα καιρικά φαινόμενα του Σαββάτου θα επηρεάσουν τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την ανατολική και νότια Πελοπόννησο τις πρωινές ώρες και βαθμιαία θα σταματήσουν. Στα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα συνεχιστούν και βαθμιαία προς το βράδυ θα εξασθενήσουν.

Άνεμοι θυελλώδεις 8 και τοπικά σε επίπεδο θύελλας 9-10 μποφόρ θα πνέουν στα Αιγαίο, με μικρή εξασθένηση από αργά το βράδυ.

Μεσογειακός κυκλώνας αναμένεται να χτυπήσει τις επόμενες ώρες Πελοπόννησο, Κρήτη και δυτικές Κυκλάδες και το Σάββατο, την Αττική. Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε ετοιμότητα.

Ο δήμαρχος Κυθήρων, Σταύρος Χαρχαλάκης δήλωσε ότι στο νησί πνέουν δυνατοί άνεμοι και πως τα προβλήματα αναμένονται από το βράδυ της Παρασκευής αλλά και αύριο, Σάββατο, έχοντας κάνει τη μέγιστη δυνατή προετοιμασία. «Έχουμε ζητήσει ενίσχυση του τοπικού κλιμακίου της Πυροσβεστικής και του ΔΕΔΔΗΕ» αναμένονται τέσσερα επιπλέον πυροσβεστικά οχήματα, 10 άνδρες της ΕΜΑΚ και δύο συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ.

Διακοπές ρεύματος έχουν σημειωθεί από την Πέμπτη σε τέσσερις οικισμούς, όπου είναι σε φάση αποκατάστασης.


Κανονικά τα δρομολόγια


Από το λιμάνι του Πειραιά έγιναν κανονικά τα πρωινά δρομολόγια των πλοίων με μεγάλη πληρότητα. Δεν πραγματοποιήθηκαν τα πρωινά δρομολόγια δύο δελφινιών προς Αργοσαρωνικό, ωστόσο μετά τις 09:00 αποκαταστάθηκε και εκεί η κίνηση.

Κανονικά τα δρομολόγια εκτελέστηκαν από το λιμάνι της Ραφήνας καθώς δόθηκε άρση του απαγορευτικό απόπλου. Πέντε δρομολόγια αναχώρησαν για Β. Κυκλάδες και ένα επέστρεψε κι αναχώρησε εκ νέου για Μαρμάρι.

Κλειστές παραμένουν οι γραμμές Ρίο-Αντίρριο, Κυλλήνη-Κεφαλλονιά, Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Καβάλα-Πρίνος.

Στο μεταξύ, ακυβέρνητο έπλεε ένα ιστιοφόρο με έναν αλλοδαπό επιβαίνοντα, 30 ναυτικά μίλια δυτικά της Λευκάδας. Στη θαλάσσια περιοχή σπεύδουν δύο σκάφη του Λιμενικού και δύο φορτηγά-πλοία για την ρυμούλκηση.

Λόγω των θυελλωδών ανέμων, η πτήση της Ολυμπιακής, αναγκάστηκε να προσγειωθεί στο Ηράκλειο, αντί στα Χανιά όπως ήταν προγραμματισμένη.

Ενώ, πτήση της Skyexpress η οποία θα προσγειωνόταν στη Μήλο, επέστρεψε στο «Ελ. Βενιζέλος», όπως και της Ολυμπιακής με προορισμό τα Κύθηρα.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία από χθες το πρωί δέχθηκε 280 κλήσεις για πτώσεις δέντρων και αντικειμένων.

Διακοπές ρεύματος


Σε περιοχές στα νότια της Αττικής (Σούνιο, Ανάβυσσος, Κερατέα) καθώς και στον Βαρνάβα σημειώθηκαν προβλήματα ηλεκτροδότησης εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Νωρίτερα, διακοπές ρεύματος έγιναν στα βόρεια προάστια (Μαρούσι και Νέο Ηράκλειο) οι οποίες έχουν αποκατασταθεί. Οι διακοπές οφείλονται κυρίως στους δυνατούς ανέμους που έχουν σαν αποτέλεσμα την πτώση δέντρων στα καλώδια της ΔΕΗ, το σπάσιμο μονωτήρων από κλαδιά κλπ.

Συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται σε ετοιμότητα για την αποκατάσταση των βλαβών.

ΤΡΑΙΝΟΣΕ


Καθυστερήσεις έχει προκαλέσει η έντονη κακοκαιρία στον προαστιακό σιδηρόδρομο, λόγω των ισχυρών ανέμων, αλλά και προβλημάτων με την ηλεκτροδότηση.

Σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τα προβλήματα ξεκίνησαν λόγω των καιρικών συνθηκών, από το απόγευμα της Πέμπτης, σε όλο το δίκτυο με καθυστερήσεις στα δρομολόγια, ενώ συνεχίζονται και σήμερα.

Όπως ανακοίνωσε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, υπάρχει σταδιακή αποκατάσταση της κυκλοφορίας δεδομένου ότι έως και τις 10 το πρωί τα δρομολόγια του Προαστιακού, λόγω προβλήματος στην ηλεκτροδότηση, δεν πραγματοποιούνταν από και προς το αεροδρόμιο. Ήδη, αναχώρησε το δρομολόγιο 1214 από Αθήνα για Αεροδρόμιο και το δρομολόγιο 1312 από Αθήνα για Κιάτο. Το επόμενο δρομολόγιο από Κιάτο με κατεύθυνση Αθήνα ήταν προγραμματισμένος για τις 13:00.

Οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας προς τους πολίτες

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:
· Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
· Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
· Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
· Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
· Να προφυλαχθούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
· Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
· Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.
πηγή: ert.gr

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έσπευσε να εκφράσει τις έντονες επιφυλάξεις της. «Δεν θέλουμε να συγκρουστούμε με την Ιταλία, όμως η Ρώμη οφείλει να τηρεί τους κανόνες και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει».


Η ιταλική κυβέρνηση παρουσίασε τον προϋπολογισμό του 2019, όπου και προβλέπει έλλειμμα σαφώς μεγαλύτερο από τον στόχο που είχαν θέσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις...

Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την πρόταση για έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ, το οποίο και είναι χαμηλότερο του ορίου του 3%, που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας. Όμως το ποσοστό αυτό είναι αισθητά υψηλότερο σε σχέση με το 1.6% του ΑΕΠ που είχε θέσει ως στόχο η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ τα προηγούμενα χρόνια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έσπευσε να εκφράσει τις έντονες επιφυλάξεις της. «Δεν θέλουμε να συγκρουστούμε με την Ιταλία, όμως η Ρώμη οφείλει να τηρεί τους κανόνες και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει». Αυτό δήλωσε ο επίτροπος οικονομικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πιερ Μοσκοβισί και σημείωσε πως η Ιταλία είναι μια από τις μεγαλύτερες και πιο σημαντικές χώρες της Ευρωζώνης.

Ο προυπολογισμός της Ιταλίας για το 2019 αγγίζει τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ. 10 από αυτά αφορούν το ελά χιστο εγγυημένο εισόδημα. Πρόκειται για μια από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας. Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα φτάνει τα 780 ευρώ το μήνα και αφορά 6,5 εκατομμύρια πολίτες.

Σύμφωνα με τον προυπολογισμό, πολλοί εργαζόμενοι θα μπορούν να βγουν στη σύνταξη πιο νωρίς. Το μέτρο απελευθερώνει 400.000 θέσεις εργασίας για τους νέους και κοστίζει 7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η προσπάθεια της ιταλικής κυβέρνησης να αποφύγει την αύξηση του ΦΠΑ, θα κοστίσει 12.4 εκατομμύρια ευρώ.

Την ίδια τα ιταλικά ομόλογα και το χρημαστιστήριο του Μιλάνου καταγράφουν μεγάλη πτώση. Οι αγορές δεν κρύβουν τον εκνευρισμό τους για τις κινήσεις της ιταλικής κυβέρνησης. Τα ιταλικά ομόλογα καταγράφουν μεγάλη πτώση, ενώ ανάλογη πορεία ακολουθεί και το χρηματιστήριο του Μιλάνου που καταγράφει πτώση 2,4%. Οι τραπεζικές μετοχές δέχθηκαν τις ισχυρότερες πιέσεις.
euronews

Τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση εν όψει της κατάθεσης του προσχέδιου του προϋπολογισμιού 2019 την ερχόμενη Δευτέρα....


Χωρίς τη συμπερίληψη της περικοπής των συντάξεων αναμένεται να κατατεθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού την ερχόμενη Δευτέρα. Αυτό ήταν το πιθανότερο σενάριο από εκείνα που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί κάποια αλλαγή της τελευταίας στιγμής.

Μπορεί οι εκλογές στη Βαυαρία στις 14 Οκτωβρίου να δημιουργούν κάποιες εύλογες δυσκολίες στη λογική τού να υπάρξουν αντιδράσεις εντός της Γερμανίας, ωστόσο η ελληνική πλευρά φαίνεται πως έχει καταλήξει στις αποφάσεις της, ενώ οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν πως είναι ενήμερη και η Κομισιόν για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Από την άλλη πλευρά, φαντάζει επίσης δύσκολο να καταθέσει το υπουργείο Οικονομικών ένα προσχέδιο με μειώσεις συντάξεων και να το παραδώσει στις 15 Οκτωβρίου στην Κομισιόν, καθώς, σε μια τέτοια περίπτωση, θα ήταν σαν να συναινεί με επίσημο τρόπο. Εκτός κι αν απέστελλε ένα διαφορετικό κείμενο στην Κομισιόν, κάτι το οποίο αντιβαίνει σε κάθε λογική. Σε κάθε περίπτωση, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί κάποια αλλαγή κατά την κατάθεση του τελικού κειμένου του προϋπολογισμού, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 21 Νοεμβρίου.

Επομένως, το πλάνο περιλαμβάνει η Κομισιόν να έχει στα “χέρια” της το επιθυμητό από την ελληνική πλευρά κείμενο, ούτως ώστε να καταρτίσει την έκθεσή της για την Ελλάδα (στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου) και να την δημοσιοποιήσει μέσα στον Νοέμβριο.

Όπως είναι αναμενόμενο, μέσα από όλες αυτές τις διαδικασίες θα μετρηθούν οι όποιες αντιδράσεις, κυρίως σε ό,τι αφορά τη γερμανική πλευρά, ενώ η τελική απόφαση για το πώς αντιμετωπίζουν την κατάργηση του μέτρου συνολικά οι Ευρωπαίοι αναμένεται να ληφθεί στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου.

Εάν κάποιος υπουργός Οικονομικών (π.χ. της Γερμανίας ή της Ολλανδίας) δεν έχει πειστεί από τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς περί μη δημοσιονομικής ανάγκης (όλοι συμφωνούν στην εκτίμηση για υπέρβαση του πρωτογενούς πλεονάσματος) και για το ότι η κατάργηση του μέτρου δεν επηρεάζει αρνητικά τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και παράλληλα ενισχύει την ανάπτυξη, τότε ενδέχεται να «μπλοκάρει» την επιστροφή των κερδών ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (SMP's-ANFA's), ύψους 600 εκατ. ευρώ.
avgi.gr

«Κόκκινη προειδοποίηση» για πολλές περιοχές της Ελλάδας έχει εκδώσει η πανευρωπαϊκή ιστοσελίδα Meteoalarm η οποία παρέχει πληροφορίες για τα ακραία καιρικά φαινόμενα, σύμφωνα το sputniknews.


Η ιστοσελίδα Meteoalarm παρέχει πληροφόρηση για ακραία καιρικά φαινόμενα και έχει ήδη βάλει στο «κόκκινο» πολλές περιοχές της Ελλάδας, χρώμα που σημαίνει ότι ο καιρός είναι «πολύ επικίνδυνος».

«Κόκκινη προειδοποίηση» για πολλές περιοχές της Ελλάδας έχει εκδώσει η πανευρωπαϊκή ιστοσελίδα Meteoalarm η οποία παρέχει πληροφορίες για τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα προειδοποιεί για πιθανή εμφάνιση έντονων καιρικών φαινομένων, όπως έντονη βροχόπτωση με κίνδυνο πλημμυρών, έντονες καταιγίδες, κ.ά.

Το κόκκινο χρώμα σημαίνει ότι ο καιρός είναι πολύ επικίνδυνος. «Εξαιρετικά έντονα μετεωρολογικά φαινόμενα έχουν προβλεφθεί. Εκτεταμένες ζημιές και θύματα, συχνά σε μεγάλες περιοχές απειλώντας τη ζωή και την περιουσία. Να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί και να ενημερώνεστε συχνά λεπτομερώς σχετικά με τις αναμενόμενες μετεωρολογικές συνθήκες και κινδύνους», αναφέρει το Meteoalarm.

Στις περιοχές που χρωματίζονται πορτοκαλί, σημαίνει ότι ο καιρός είναι επικίνδυνος, με πρόβλεψη για «ασυνήθιστα μετεωρολογικά φαινόμενα», ενώ είναι πιθανό να υπάρξουν «ζημιές και θύματα».

Για την Παρασκευή, στο «κόκκινο» βρίσκονται τα νησιά του Ιονίου, η Πελοπόννησος και η Κρήτη, ενώ με πορτοκαλί η Αττική, η Στερεά Ελλάδα, η Εύβοια και οι Κυκλάδες.

Το Σάββατο, η κατάσταση θα επιδεινωθεί, με την Αττική, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και τις Κυκλάδες να βρίσκονται επίσης στο «κόκκινο».
sputniknews

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.