10/13/18

Ο δήμαρχος της Αμβέρσας και ηγέτης φλαμανδικού εθνικιστικού κόμματος, Μπαρτ Ντε Βέβερ,  χαρακτηρίζει τη μαζική μετανάστευση ως «βόμβα» στην αρχιτεκτονική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ζητεί το κλείσιμο των ευρωπαϊκών συνόρων.


Ο Μπαρτ Ντε Βέβερ
Η μαζική μετανάστευση στην Ε.Ε. έχει βάλει ένα είδος βόμβας στην αρχιτεκτονική της Ένωσης και εάν τα σύνορα δεν κλείσουν, το σημερινό μοντέλο δεν πρόκειται να διατηρηθεί υποστήριξε ο δήμαρχος της Αμβέρσας στο Βέλγιο, Μπαρτ Ντε Βέβερ και ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος «Νέα Φλαμανδική Συμμαχία».

«Δεν είμαστε ενάντια στη μετανάστευση, αλλά πρέπει να επικεντρωθεί σε άτομα που έχουν σχετικές δεξιότητες στην αγορά εργασίας, όπως στον Καναδά ή στην Αυστραλία. Είναι απαραίτητο να σταματήσουμε να λέμε ότι όλοι όσοι έρχονται σε εμάς θα πρέπει να είναι σε θέση να ενσωματώνουν και να εισπράττουν εισόδημα και κοινωνική κατοικία, κάτι που μπορεί να βρει κανείς μόνο στην Ευρώπη», δήλωσε ο Ντε Βέβερ στη βελγική εφημερίδα La Libre.

Επισήμανε ότι τα μέλη της Ε.Ε. συγκαταλέγονται μεταξύ των χωρών όπου τα επίπεδα διανομής του εισοδήματος είναι από τα υψηλότερα μετά τις σκανδιναβικές χώρες. «Όμως, δε θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε αυτό το μοντέλο εάν δεν κλείσουμε τα σύνορα», υπογράμμισε ο Ντε Βέβερ.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι η ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου όταν στόχος ήταν να «προστατευθούν όσοι έφευγαν από τις κομμουνιστικές χώρες».

«Ωστόσο, οι κανόνες για τη χορήγηση ασύλου δεν έχουν συνταχθεί για μαζική μετανάστευση. Αυτό είναι τρέλα, μία βόμβα που έχει τοποθετηθεί κάτω από την Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο Βέβερ αναφερθείς στη θέση των Ευρωπαίων δικαστών που απαγορεύουν την πρακτική της υποχρεωτικής επιστροφής των πλοίων με παράνομους μετανάστες.

Μιλώντας για το Brexit, ο Βέβερ είπε ότι η Ε.Ε. «έχει ήδη χάσει το Ηνωμένο Βασίλειο» και εάν «δημοψήφισμα πραγματοποιούταν σε Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία και Ουγγαρία, θα χάναμε και αυτές τις χώρες».
πηγή: sputniknews.gr

Γκρέγκορ Γκίζι: Να συμφωνήσει η Γερμανία να μην περικοπούν οι συντάξεις και να επιστρέψει το αναγκαστικό δάνειο, λέει ο Γκρέγκορ Γκίζι, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και της Ελληνογερμανικής Ομάδας Φιλίας στο γερμανικό Κοινοβούλιο, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.


«Tώρα που τελείωσε η εποχή των μνημονίων (οι ελληνογερμανικές σχέσεις) μπορούν να βελτιωθούν αισθητά. Πρέπει όμως να ειπωθεί ξεκάθαρα στη Γερμανία ότι ενθυλακώσαμε πάνω από 2 δισ. ευρώ από τους τόκους που πληρώνει (η Ελλάδα για τα δάνεια) και πρέπει της επιστραφούν», η δε «πολιτική της αυστηρής λιτότητας πρέπει επιτέλους να λήξει», λέει ο Γκρέγκορ Γκίζι, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και της Ελληνογερμανικής Ομάδας Φιλίας στο γερμανικό Κοινοβούλιο, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Για τη διεκδίκηση των πολεμικών αποζημιώσεων, λέει πως δεν είναι νομικά εφικτές, αλλά τονίζει η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι πρέπει να επιστρέψει το αναγκαστικό δάνειο των ναζί, «διότι ακόμα και η ναζιστική Γερμανία είχε ξεκινήσει την επιστροφή των χρημάτων. Για το ύψος των τόκων θα πρέπει να γίνουν σχετικές διαπραγματεύσεις».

Στο ερώτημα εάν η επίσκεψη του Γερμανού Προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ στην Αθήνα, θα βοηθήσει να τεθούν αυτά τα θέματα, ο κ. Γκίζι, που ήταν μέλος της αντιπροσωπείας η οποία τον συνόδευε, απαντά ότι το ελπίζει φυσικά, αλλά ελπίζει επίσης πως «ιδίως ένα άλλο θέμα θα προχωρήσει: Θα πρέπει η Γερμανία επιτέλους να συμφωνήσει να μην περικοπούν και άλλο οι συντάξεις. Πιστεύω ότι ο κ. Σταϊνμάιερ έχει πεισθεί αλλά πρέπει να πείσει και τη γερμανική κυβέρνηση».

Τέλος, ο κ. Γκίζι λέει πως πιστεύει μεν «ότι η Xριστιανοκοινωνική Ενωση (CSU) θα έχει πτώση» στις αυριανές εκλογές στη Βαυαρία, αλλά στο ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ εάν αυτό θα αποτελέσει πρόβλημα για την ίδια την καγκελάριο Μέρκελ, απαντά: «Όχι, θα επιρρίψει όλες τις ευθύνες στο CSU, εξάλλου δεν είναι ο άνθρωπος που παραιτείται εύκολα...».

Η πλήρης συνέντευξη του Γρέγκορ Γκίζι, προέδρου της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και της Ελληνογερμανικής Ομάδας Φιλίας στο γερμανικό Κοινοβούλιο, στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και στον Αντώνη Πολυχρονάκη


Κύριε πρόεδρε, σε ποιο σημείο βρίσκονται σήμερα οι ελληνογερ
μανικές σχέσεις;

Γκρέγκορ Γκίζι: Τώρα που τελείωσε η εποχή των μνημονίων μπορούν να βελτιωθούν αισθητά. Πρέπει όμως τώρα να κυριαρχήσει η ειλικρίνεια και να ειπωθεί ξεκάθαρα στη Γερμανία ότι δεν χαρίστηκε μέχρι τώρα ούτε ένα ευρώ στην Ελλάδα, περί δανείων πρόκειται και ότι επί συνόλου 3 δισ. ευρώ ενθυλακώσαμε πάνω από 2 δισ. ευρώ από τους τόκους που πληρώνει η Ελλάδα και πρέπει να της επιστραφούν. Η Γερμανία έχει ευθύνη μόνο στην περίπτωση πτώχευσης και αυτό δεν το πιστεύει βέβαια κανείς ότι θα γίνει. Δεύτερον, η πολιτική της αυστηρής λιτότητας πρέπει επιτέλους να λήξει. Δεν βοηθά σε τίποτα η μείωση των συντάξεων, των μισθών και των κοινωνικών παροχών, διότι αυτό μειώνει την αγοραστική τους δύναμη και συρρικνώνει την εσωτερική αγορά. Εκτός τούτων είναι κοινωνικά άδικη. Χρειάζονται επίσης επενδύσεις στην Ελλάδα. Υπενθυμίζω διαρκώς ότι μεταπολεμικά υπήρξε για τη Γερμανία ένα σχέδιο ανοικοδόμησης, χρειαζόμαστε λοιπόν ένα τέτοιο σχέδιο και για ολόκληρη την νότια Ευρώπη.

Για το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων και το αναγκαστικό δάνειο τι πρέπει να γίνει;

Γκρέγκορ Γκίζι: Για τις επανορθώσεις απαιτείται μια συνθήκη ειρήνης, την οποία δεν θα έχουμε διότι θα αντικατασταθεί από τη συμφωνία 4+2. Για το άλλο θέμα, του αναγκαστικού δανείου των ναζί θα πρέπει η γερμανική κυβέρνηση να αναγνωρίσει ότι πρέπει να το επιστρέψει, διότι ακόμα και η ναζιστική Γερμανία είχε ξεκινήσει την επιστροφή των χρημάτων και η Ομοσπονδιακή Γερμανία είναι από νομικής απόψεως το διάδοχο κράτος. Για το ύψος των τόκων, θα πρέπει όμως να γίνουν σχετικές διαπραγματεύσεις. Πρέπει πάντως προηγουμένως να αναγνωρίσει η Γερμανία σαφώς ότι ευθύνεται για το υπόλοιπο της οφειλής.

Νομίζετε ότι η επίσκεψη του προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, του κ. Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ θα βοηθήσει να τεθούν αυτά τα θέματα;

Γκρέγκορ Γκίζι: Ελπίζω ότι ιδίως ένα άλλο θέμα θα προχωρήσει, φυσικά όμως και το θέμα του αναγκαστικού δανείου. Η Ελλάδα έπρεπε να δεσμευτεί να μειώσει τις συντάξεις ακόμα μια φορά για να επιτύχει ένα πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστον 3,5%. Η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει το πλεόνασμα και χωρίς τη μείωση των συντάξεων και τώρα θα πρέπει η Γερμανία επιτέλους να συμφωνήσει να μην περικοπούν και άλλο οι συντάξεις. Είναι εντελώς παράλογο να περικοπούν, διότι πρώτον οι συνταξιούχοι περνάνε ήδη δύσκολα και δεύτερον θα μειωθεί και πάλι η αγοραστική τους δύναμη, κάτι το οποίο βλάπτει την οικονομία. Ελπίζω λοιπόν ότι αυτό θα επιτευχθεί. Πιστεύω ότι ο κ. Σταϊνμάιερ έχει πεισθεί, αλλά πρέπει να πείσει και τη γερμανική κυβέρνηση.

Η πρόγνωσή σας για τις εκλογές στη Βαυαρία την Κυριακή;

Γκρέγκορ Γκίζι: Πιστεύω ότι η Xριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) θα έχει πτώση. Είναι πολύ δύσκολο να πει κανείς τι είδους κυβέρνηση θα σχηματισθεί μετά. Για το κόμμα μας, τη γερμανική Αριστερά (Die Linke) τα πράγματα δεν είναι εύκολα, αλλά πιστεύω ότι θα κατακτήσουμε το όριο του 5% και θα μπούμε για πρώτη φορά στο τοπικό Κοινοβούλιο της Βαυαρίας, κάτι το οποίο θα ήταν μεγάλη επιτυχία. Είχα πει κάποτε κάνοντας χιούμορ πως αν καταφέρουμε να μπούμε σε ένα τοπικό κοινοβούλιο δυτικού κρατιδίου μπορούμε να αλλάξουμε τη Γερμανία και αν μπούμε στο Κοινοβούλιο της Βαυαρίας μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο, και θεωρώ πως πρέπει να αλλάξει.

Αν όμως χάσει η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) την πλειοψηφία για πρώτη φορά στην ιστορία της, δεν θα είναι πρόβλημα και για την καγκελάριο Μέρκελ;

Γκρέγκορ Γκίζι: Όχι, θα επιρρίψει όλες τις ευθύνες στο CSU, εξάλλου δεν είναι ο άνθρωπος που παραιτείται εύκολα.

...Ακόμα και αν χάσουν τις εκλογές οι Χριστιανοδημοκράτες στο τέλος του μήνα και τις εκλογές στο κρατίδιο της Εσσης;

Γκρέγκορ Γκίζι: Τότε μπορεί τα πράγματα να δυσκολέψουν, εν τούτοις ο μεγάλος συνασπισμός διαθέτει μια σταθερή πλειοψηφία στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο / Μπούντεστακ. Εκείνο το οποίο θεωρώ κακό είναι ότι η απόρριψη του πολιτικού κατεστημένου αυξάνεται και δεν θα ήθελα να δω στη Γερμανία έναν Τραμπ. Γι' αυτό πιστεύω ότι ήταν λάθος ο νέος μεγάλος συνασπισμός. Τώρα όμως υφίσταται και το μεν Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα είναι ανθεκτικό στα βάσανα, το Χριστιανοδημοκρατικό μπορεί να υπομείνει πολλά και πιθανόν να αντέξουν μέχρι το 2021. Μπορεί, όμως, τελικά να πέσουν νωρίτερα. Ίσως ήταν λάθος της κ. Μέρκελ να είναι ξανά υποψήφια για τη καγκελαρία, αλλά ξέρετε ότι οι πολιτικοί έχουν μια αδυναμία, δεν εγκαταλείπουν εύκολα.

Επίθεση στον Πάνο Καμμένο, τον οποίο χαρακτήρισε «καρικατούρα» εξαπέλυσε από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ο πρώην υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλη. Κατά του υπουργού Άμυνας στράφηκε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σάκης Παπαδόπουλος...

 
Επίθεση στον Πάνο Καμμένο, τον οποίο χαρακτήρισε «καρικατούρα» εξαπέλυσε από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ο πρώην υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης.

«Δυστυχής βλέπω ότι ο Καμμένος θεωρεί ότι μπορεί να παίξει το παιχνίδι του Σαλβίνι στην Ελλάδα. Θα απογοητευτεί όμως. Είναι καρικατούρα», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας ώστε να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα μας και να μην υπάρξει καμία προσπάθεια παρεμπόδισης του προγράμματος μας και του έργου μας», συμπλήρωσε.

Επιπλέον χαρακτήρισε στοιχείο απολιτικοποίησης το γεγονός ότι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν συζητούν το πρόβλημα που έχει προκύψει με τον υπουργό Άμυνας. Για την συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είπε ότι ορθώς έγινε αλλά «σήμερα εξαντλεί την δυναμική της αυτή η συνεργασία».

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, ο Νίκος Φίλης, από τις σελίδες της Εφημερίδας των Συντακτών, εξαπέλυσε βολές κατά του Πάνου Καμμένου λέγοντας ότι «Είναι χίμαιρα και μάλιστα επικίνδυνη και αυτοκαταστροφική για τον ίδιο να θέλει να το παίξει Έλληνας Σαλβίνι ή Όρμπαν. Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να πάρει τα μέτρα του».

Παπαδόπουλος: Ο Καμμένος άδειασε χοντροκομμένα τον Τσίπρα


Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σάκης Παπαδόπουλος εκτίμησε ότι η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ δεν μπορεί να συνεχιστεί μέχρι τον Οκτώβρη του 2019.

«Δεν μπορούμε με την πολιτική των ΑΝΕΛ και μετά το άδειασμα που έκανε στον Αλέξη Τσίπρα. Είναι ένα ζήτημα χοντροκομμένο», είπε ο Σάκης Παπαδόπουλος.

Παράλληλα τόνισε ότι δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να μιλάει για πολιτική συμμαχιών και με το Δανέλλη και με τον Κατσίκη. «Όταν καταγγέλλουμε τη ΝΔ για εθνικολαϊκισμό, δεν μπορούμε να μη βλέπουμε τον εθνικολαϊκισμό του γείτονα και του συνεταίρου», κατέληξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
πηγή: in.gr

Η συζήτηση στην Ολομέλεια, σε αυτήν την πρώτη φάση της διαδικασίας, θα διαρκέσει μέχρι 10 ημέρες και θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία, η οποία θα αφορά αποκλειστικά το αν θα προχωρήσει η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος με βάση τις κατευθύνσεις που περιλαμβάνονται στην πρόταση της κυβέρνησης. Για τη λήψη της σχετικής απόφασης απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων, 80 από τους 120 βουλευτές, για να περάσει η διαδικασία στο επόμενο στάδιο....


Τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου ξεκινάει στην Ολομέλεια της Βουλής της ΠΓΔΜ η συζήτηση για την πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ σχετικά με την έναρξη των διαδικασιών για την αλλαγή του Συντάγματος της χώρας.

Αργά χθες το βράδυ ολοκληρώθηκε η συζήτηση στην Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ και στην ψηφοφορία που ακολούθησε, δέκα βουλευτές (της συμπολίτευσης) ψήφισαν υπέρ της πρότασης της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ και επτά (της αντιπολίτευσης) κατά.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια, σε αυτήν την πρώτη φάση της διαδικασίας, θα διαρκέσει μέχρι 10 ημέρες και θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία, η οποία θα αφορά αποκλειστικά το αν θα προχωρήσει η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος με βάση τις κατευθύνσεις που περιλαμβάνονται στην πρόταση της κυβέρνησης. Για τη λήψη της σχετικής απόφασης απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 από τους 120 βουλευτές), ώστε η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος να περάσει στα επόμενα στάδια που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής.

Από αυτήν την άποψη, η πρώτη ψηφοφορία στην Ολομέλεια είναι αυτή που θα κρίνει αν η κυβέρνηση μπορέσει να εξασφαλίσει τη στήριξη κάποιων βουλευτών της αντιπολίτευσης, προκειμένου να διαμορφωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία δύο τρίτων για την τροποποίηση του Συντάγματος. Αν αυτό δεν συμβεί, τότε θα ακολουθήσει η διάλυση της Βουλής και η προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών – πιθανότατα στις 2 ή στις 9 Δεκεμβρίου.

Η πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για αλλαγή του Συντάγματος φέρεται να υποστηρίζεται από 72 βουλευτές και για να εξασφαλιστεί πλειοψηφία δύο τρίτων χρειάζεται η συγκατάθεση οχτώ βουλευτών του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού, του οποίου ηγείται το VMRO-DPMNE, το οποίο διαθέτει 48 έδρες στη Βουλή.

Ο αρχηγός του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι έχει αναφέρει επανειλημμένως τις τελευταίες ημέρες ότι κανείς βουλευτής του κόμματός του δεν θα υποστηρίξει τροποποίηση του Συντάγματος, που οδηγεί σε αλλαγή της ονομασίας της χώρας.

Η παρουσία της Αριστεράς στην κυβέρνηση, είναι μια διαρκής, ανοιχτή πρόκληση ιστορικών διαστάσεων, διότι η Αριστερά ήταν είναι και θα είναι πάντα, ταυτισμένη στη λαϊκή συνείδηση με το διαρκή αγώνα, τη μάχη ενάντια στην αδικία και την εκμετάλλευση", τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας...


Με την ομιλία του πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ξεκίνησαν το μεσημέρι του Σαββάτου οι διήμερες εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ - «Η κυβέρνηση αυτή θα ολοκληρώσει τη Συνταγματική της θητεία. Δε μπορεί κανείς να την εμποδίσει», το μήνυμα του Αλ. Τσίπρα ο οποίος τόνισε ότι «αν ο κ. Μητσοτάκης το επιθυμεί, ο τρόπος είναι ένας: Στη Βουλή, ανοιχτά, δημοκρατικά, ενώπιον του λαού. Ας καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, "να μετρήσουμε «πόσα απίδια πιάνει ο σάκος"»

"Tα δύσκολα τα έχουμε αφήσει πίσω και τώρα έρχεται επιτέλους η ώρα να θρέψουμε τους καρπούς των κόπων μας και της μεγάλης προσπάθειάς μας να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια της λιτότητας και τη σκληρή περίοδο της κρίσης και της επιτροπείας", τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την έναρξη της ομιλίας του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, το μεσημέρι του Σαββάτου.

Η παρουσία της Αριστεράς στην κυβέρνηση, είναι μια διαρκής, ανοιχτή πρόκληση ιστορικών διαστάσεων, διότι η Αριστερά ήταν είναι και θα είναι πάντα, ταυτισμένη στη λαϊκή συνείδηση με το διαρκή αγώνα, τη μάχη ενάντια στην αδικία και την εκμετάλλευση", είπε επίσης ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι:

"Αποδείξαμε ότι αυτό που φαινόταν κάποτε ουτοπία, να πετύχουμε εκεί που απέτυχαν τρεις συνεχόμενες κυβερνήσεις, ήταν τελικά εφικτό. Αποδείξαμε ότι υπάρχει δρόμος εξόδου από τη κρίση προστατεύοντας τους πιο ευάλωτους και κρατώντας όρθια τη κοινωνία. Και από την 21η Αυγούστου και έπειτα, ανοίξαμε μια νέα σελίδα. Με στόχο να αποδείξουμε πια ότι όχι μόνο η Ελλάδα εκτός μνημονίων, αλλά και η Ελλάδα της κοινωνικής δικαιοσύνης, του σεβασμού στα εργασιακά δικαιώματα, και της ισότητας, δεν είναι ουτοπία".

«Σύντομα θα έρθουν στη Βουλή τα μέτρα που εξήγγειλα στη ΔΕΘ»


Η κυβέρνηση θα φέρει σύντομα στη Βουλή και θα νομοθετήσει τα μέτρα που εξήγγειλε ο ίδιος από το βήμα της 83ης ΔΕΘ τόνισε ακόμη ο Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ.

Ταυτόχρονα τόνισε πως η νομοθέτηση των μέτρων στη Βουλή "θα φέρει και τα κόμματα της αντιπολίτευσης προ των ευθυνών τής διαρκώς ανέξοδης, αδιέξοδης, ψευδούς και καταστροφολογικής ρητορικής τους".

"Εδώ και δυο χρόνια, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, μας λένε ότι όχι μόνο δε θα βγούμε από τα μνημόνια αλλά ότι υπογράψαμε και τέταρτο και συνεχίζουν στο ίδιο μοτίβο... Θα τους φέρουμε, λοιπόν, να ψηφίσουν τα μέτρα του «τέταρτου μνημονίου» που μας λένε ότι υπογράψαμε, ένα, ένα. Σαν το μαρτύριο της σταγόνας. Και με ονομαστικές ψηφοφορίες μάλιστα", είπε χαρακτηριστικά.

"Ο προϋπολογισμός του 2019 δεν θα έχει μέτρα, παρά μόνον αντίμετρα"


Το πιο ενδιαφέρον θα είναι όταν η κυβέρνηση φέρει στη Βουλή προς ψήφιση τον προϋπολογισμό του 2019, διότι τότε θα αποδειχθεί ότι δεν περιλαμβάνει μέτρα, αλλά μόνο αντίμετρα, είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ. "Θυμάστε τη μεγάλη φασαρία με τα αντίμετρα; Τότε που όλο το παλιό κομματικό και μιντιακό σύστημα προσπαθούσε να πείσει τον λαό για τη μεγάλη συμφορά που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ και για το ότι δεν υπάρχουν αντίμετρα παρά μόνο μέτρα; Και τώρα οι έρμοι θα βρεθούν με ένα προϋπολογισμό που δε θα υπάρχουν μέτρα παρά μόνο αντίμετρα...", επισήμανε ο πρωθυπουργός.

"Το μεγάλο δράμα του κ. Μητσοτάκη είναι που έβαλε όλα τα λεφτά του στο μαύρο της καταστροφής"


"Το μεγάλο δράμα του κ. Μητσοτάκη είναι που έβαλε όλα τα λεφτά του στο μαύρο της καταστροφής και τώρα που η Ελλάδα ανακάμπτει ξέμεινε από επιχειρήματα", επισήμανε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.

"Γιατί όσο κι αν προσπαθεί ο κ. Μητσοτάκης δεν του είναι εύκολο να αλλάξει την πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα δε κρύβεται και στους εταίρους μας. Που τη βλέπουν και μας ακούνε πια, γιατί έχουμε ανακτήσει την εμπιστοσύνη μέσα από τις πράξεις και την αξιοπιστία μας. Που την έχουμε αποδείξει", υπογράμμισε.

"Θα διαψευστούν και πάλι παταγωδώς οι κινδυνολογούντες εγχώριοι θεσμικοί παράγοντες"


Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης με νόημα σε "ορισμένους κατ' εξακολούθηση διαψευδόμενους από τις εξελίξεις εγχώριους θεσμικούς παράγοντες", που, όπως είπε, "επιμένουν στις κινδυνολογικές παρεμβάσεις" και τους συνέστησε "για το δικό τους καλό και για τη δική τους εναπομείνασα αξιοπιστία να είναι λίγο προσεχτικοί πια".

"Τη μια μας είπαν ότι αν δε κάνουμε 4-5 επιπλέον και μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις δε θα βγούμε στις αγορές και τελικά βγήκαμε όχι μία αλλά τρείς φορές στις αγορές με επιτυχία. Την άλλη μας είπαν ότι δε μπορεί η Ελλάδα να έχει καθαρή έξοδο και χρειάζεται πιστοληπτική γραμμή, δηλαδή νέο κεκαλυμμένο μνημόνιο. Διαψεύστηκαν κι εκεί παταγωδώς. Και τώρα επιμένουν στην ίδια γραμμή, ζητώντας ουσιαστικά να κοπούν εκ νέου οι συντάξεις που οι ίδιοι στο παρελθόν έκοψαν καμιά σαρανταριά φορές. Θα διαψευστούν εκ νέου. Και πάλι παταγωδώς", παρατήρησε ο κ. Τσίπρας.

Το μήνυμα προς την ΠΓΔΜ


Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια μοναδική και αναντικατάστατη ευκαιρία για τους δυο λαούς και για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια", σημείωσε ο πρωθυπουργός και έστειλε μήνυμα προς την πΓΔΜ.

"Αν οι γείτονες μας την απορρίψουν πρέπει να γνωρίζουν και θα το πω με ειλικρίνεια δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για την είσοδό τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή άλλους διεθνείς οργανισμούς ή αμυντικές συμμαχίες στις οποίες η Ελλάδα συμμετέχει. Διότι αν δεν αλλάξουν τη Συνταγματική τους ονομασία, θέλω να είμαι σαφής, η Ελλάδα δε πρόκειται να το επιτρέψει. Δεν πρόκειται να δεχτεί την είσοδο της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, την ΕΕ ή σε άλλο διεθνή οργανισμό, ή σε οποιοδήποτε σχήμα αμυντικής συνεργασίας με συνταγματική ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας»", δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

"Η Ελλάδα επιδιώκει σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού με τις μεγάλες δυνάμεις, δεν αναζητά προστάτες"


Η Ελλάδα επιδιώκει και έχει πετύχει σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού με τις μεγάλες δυνάμεις της περιοχής και του κόσμου μας, δεν αναζητά, όμως, προστάτες", τόνισε επιπλέον ο πρωθυπουργός. "Η Ελλάδα τα τρία τελευταία χρόνια έχει μια πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική πολιτική, που έχει αναβαθμίσει το ρόλο της στη περιοχή, μαζί με την Κύπρο, ως ευρωπαϊκό πυλώνα ειρήνης σταθερότητας και ασφάλειας. Όχι ως προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης", επισήμανε.

"Κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει την κυβέρνηση να ολοκληρώσει τη θητεία της"

"Η σημερινή κυβέρνηση θα ολοκληρώσει τη συνταγματική της θητεία, δεν μπορεί κανείς να την εμποδίσει", δήλωσε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός και "πέταξε το γάντι" προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκαλώντας τον να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή σε βάρος της κυβέρνησης.

"Αν ο κ. Μητσοτάκης το επιθυμεί, ο τρόπος είναι ένας. Στη Βουλή, ανοιχτά, δημοκρατικά, ενώπιον του ελληνικού λαού. Ας έρθει, ασκώντας το δικαίωμα του ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας. Και να μετρήσουμε εκεί, πόσα απίδια πιάνει ο σάκος", τόνισε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζουμε ότι η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ συνεδριάζει σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή, στον πολυχώρο «Αθηναΐς». Στην ατζέντα της Κ.Ε. είναι οι πολιτικές εξελίξεις, οι επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις: αυτοδιοικητικές, ευρωεκλογές, εθνικές εκλογές, καθώς επίσης και η ανασυγκρότηση του κόμματος και εκλογή νέας Πολιτικής Γραμματείας.

Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές ο στόχος είναι το αργότερο στις αρχές Νοεμβρίου να έχουν αποφασιστεί οι υποψηφιότητες που θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις Περιφέρειες.

Υπενθυμίζεται πως μέχρι στιγμής το «χρίσμα» έχει δοθεί σε 7 Περιφέρειες. Πρόκειται για τους δύο νυν περιφερειάρχες που είχαν στηριχθεί και την προηγούμενη φορά, τη Ρένα Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής και τον Θεόδωρο Γαλιατσάτο στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Επίσης, τον νυν περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρο Καρυπίδη, τον Γιώργο Δέδε για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τον νυν περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα, τον Κωνσταντίνο Κατσιμίγα για την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη και τον Δημήτρη Αναγνωστάκη στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Αναφορικά με την εκλογή νέας Πολιτικής Γραμματείας την ερχόμενη Κυριακή, φαίνεται να προκρίνεται να υπάρξει πρόταση για ενιαία ΠΓ, με μικρότερο αριθμό μελών από τη σημερινή, η οποία αριθμεί 29 μέλη, χωρίς να αποκλείεται να υπάρξει και πρόταση για διατήρηση της σημερινής δομής της ΠΓ. Τονίστηκε η επιθυμία όλων η νέα ΠΓ να προκύψει με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση.
left.gr

Το Πολιτικό Γραφείο της ΚΕ του ΚΚΕ με ανακοίνωσή του καλεί όλα τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ, τους φίλους και συνεργαζόμενους, «να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους, σε αυτή την πανστρατιά υπεράσπισης της ειρήνης, της κυριαρχίας, των δικαιωμάτων και της ευημερίας του ελληνικού λαού»...


Το ΚΚΕ με Ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του, καλεί τους εργαζόμενους, το λαό και τη νεολαία «να ξεσηκωθούν ενάντια στην πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που μετατρέπει την Ελλάδα σε ένα απέραντο αμερικανοΝΑΤΟϊκό στρατόπεδο»

«Στις 22 και 23 Οκτώβρη διαδηλώνουμε σε όλες τις πόλεις που υπάρχουν στρατιωτικές βάσεις ή σχεδιάζονται να δημιουργηθούν νέες.

Σε όλη την Ελλάδα οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με πολύμορφες δράσεις, θα εκφράσουν την αντίθεση σε αυτούς τους σχεδιασμούς» σημειώνει η ανακοίνωση.

«Η πολιτική αυτή έχει τη σφραγίδα σύσσωμης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που έχει γίνει ο καλύτερος υπηρέτης των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών. Για τα συμφέροντα του ελληνικού κεφαλαίου, που διεκδικεί μερίδιο απ' την "πίτα" των αγορών, των δρόμων ενέργειας, των πρώτων υλών, εμπλέκει τη χώρα και τον ελληνικό λαό στους επικίνδυνους ανταγωνισμούς, που οξύνονται, κυρίως ανάμεσα σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και Ρωσία, με απρόβλεπτες συνέπειες για τους λαούς» αναφέρει το ΚΚΕ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από δήθεν προσωπικές απόψεις του υπουργού 'Αμυνας, Π. Καμμένου. Η επέκταση της βάσης στη Σούδα, η μεταφορά drones στη Λάρισα, η δημιουργία βάσης αμερικανικών ελικοπτέρων στην Αλεξανδρούπολη, ο σχεδιασμός για μεταφορά "ειδικών όπλων" στον 'Αραξο κ.α. είναι μέτρα που ήδη υλοποιούνται απ' την κυβέρνηση και έχουν τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ και των άλλων κομμάτων» προσθέτει.

«Αυτούς τους σχεδιασμούς υπηρετεί η κυβέρνηση, όταν δίνει το 2% του ΑΕΠ (4 δις ευρώ), κάθε χρόνο, για τα ΝΑΤΟϊκά σχέδια, τη στιγμή που ο λαός υποφέρει, όταν στέλνει ελληνικά στρατεύματα εκτός συνόρων σε ΝΑΤΟϊκές αποστολές και ασκήσεις, όταν πρωταγωνιστεί να μπουν νέες χώρες στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, όπως έκανε στη Συμφωνία με τη FYROM» αναφέρει ακόμη το ΚΚΕ σημειώνοντας, στη συνέχεια ότι «αυτή η πολιτική δεν είναι προς το συμφέρον του λαού και της νεολαίας. Οι ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ δεν είναι παράγοντες ασφάλειας και σταθερότητας» και ότι «οι βάσεις τους δεν φτιάχνονται για να προστατεύσουν τη χώρα και τα σύνορα, όπως λένε ορισμένοι, αλλά για να λειτουργήσουν ως ορμητήρια πολέμου και επεμβάσεων, για να προστατεύσουν τα συμφέροντα των ενεργειακών κολοσσών. Θα μετατρέψουν την Ελλάδα σε "μαγνήτη" πιθανών επιθέσεων».

Επισημαίνει ακόμα ότι «η συμμετοχή της χώρας μας όλα αυτά τα χρόνια στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, η παρουσία των ΝΑΤΟϊκών βάσεων στην Ελλάδα, όχι μόνο δεν απέτρεψαν, αλλά αντίθετα όξυναν την τουρκική επιθετικότητα. Το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο, που το θεωρεί ενιαίο επιχειρησιακό χώρο. Παίζει το ρόλο του "Πόντιου Πιλάτου" στις ελληνοτουρκικές διαφορές».

«Γι' αυτό και χρειάζεται να σημάνει ξεσηκωμός, απ' το λαό και τη νεολαία. Να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Να μη χρησιμοποιηθεί η Ελλάδα ως ορμητήριο των ιμπεριαλιστών. Να κλείσει η βάση της Σούδας και όλες οι ξένες βάσεις στην Ελλάδα. Να επιστρέψουν οι Έλληνες στρατιώτες από αποστολές εκτός συνόρων. Να δυναμώσει η πάλη για την αποδέσμευση απ' το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Να δυναμώσει η κοινή πάλη κι αλληλεγγύη των λαών ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και το σύστημα που τον γεννά» τονίζει η Ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ το οποίο καλεί όλα τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ, τους φίλους και συνεργαζόμενους, «να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους, σε αυτή την πανστρατιά υπεράσπισης της ειρήνης, της κυριαρχίας, των δικαιωμάτων και της ευημερίας του ελληνικού λαού».

O Γραμματέας του Πολιτικού Συμβουλίου της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, σε συνέντευξή του στο nooz.gr, χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα για τις επιλογές της κυβέρνησης τόσο στην Οικονομία όσο και στα εθνικά θέματα, ενώ σχολιάζει με αιχμηρό τρόπο τις πρόσφατες διώξεις και δικογραφίες εναντίον του...


Την εκτίμηση ότι δεν υπάρχει καμία κόντρα και καμία αντιπαράθεση Τσίπρα- Καμμένου, εκφράζει σε συνέντευξη του στο nooz.gr και στον Γρηγόρη Νιάκα, ο επικεφαλής της ΛΑΕ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, σημειώνοντας ότι οι δυο κυβερνητικοί εταίροι “μας δουλεύουν αγρίως”, καθώς “αυτά που είπε ο Καμμένος είναι αυτούσια η κυβερνητική γραμμή, η κατεύθυνση, η στρατηγική”, το “plan B σε περίπτωση που δεν ευδοκιμήσει η άμεση επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών”.

Ο Παν. Λαφαζάνης χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα για τις επιλογές της κυβέρνησης τόσο στην Οικονομία όσο και στα εθνικά θέματα, ενώ σχολιάζει με αιχμηρό τρόπο τις πρόσφατες διώξεις και δικογραφίες εναντίον του.

Αναλυτικά η συνέντευξη στο nooz.gr

Ερώτηση: Φαίνεται ότι έχετε μπει στο στόχαστρο. “Φάμπρικα” διώξεων. Μετά τις πρώτες δυο διώξεις, άλλες δυο δικογραφίες υπάρχουν στο Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος. Γιατί συμβαίνει αυτό;

ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Αυτά που γίνονται είναι πρωτοφανή σε αντιδημοκρατικότητα για ολόκληρη τη μεταπολιτευτική περίοδο. Ουδέποτε έχει υποστεί καθαρή πολιτική δίωξη επικεφαλής δημοκρατικού κόμματος στη χώρα. Κι όμως βλέπουμε να υπάρχει μια βιομηχανία πολιτικών διώξεων οι οποίες αποσκοπούν στην προσωπική πολιτική εξόντωση μου, αλλά και στο να πληγεί το κίνημα κατά των πλειστηριασμών, που το θεωρούν επικίνδυνο για τα συμφέροντα τους.

Θέλουν να πλήξουν κάθε αντιστασιακή φωνή διαμαρτυρίας.

Αυτό συνιστά κατάλυση της Δημοκρατίας σε μια αλυσίδα πραξικοπημάτων που έχουν προηγηθεί, με κορυφαίο τη μετατροπή του “ΌΧΙ” σε “ΝΑΙ” στο δημοψήφισμα του 2015.

Οι διώξεις από το αμαρτωλό τμήμα της Ασφάλειας και από ένα κερδοσκοπικό fund με έδρα, άκουσον- άκουσον, τη Λιβερία, δείχνουν ότι δεν αντέχουν την αντίσταση, τη διαμαρτυρία, την άλλη φωνή, τη Δημοκρατία.

Ερώτηση: Έχετε κάνει πολλές σοβαρές καταγγελίες για παρακολουθήσεις από αστυνομικούς και για καταγραφή με κάμερες της δράστης της δικής σας και στελεχών της ΛΑΕ. Είχατε αντιληφθεί αυτές τις “δραστηριότητες”, και πως αντιδράσατε; Επιπλέον, βλέπετε “κυβερνητικό δάκτυλο” πίσω από την εξέλιξη αυτή;

ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Είχαμε αντιληφθεί όλες τις κινήσεις, αλλά δεν είχαμε τις αποδείξεις που θα έκαναν αξιόπιστες τις καταγγελίες. Οι αποδείξεις ήρθαν μα τραγικό τρόπο από τις δικογραφίες. Έλεος πια! “Ασφάλεια του Κράτους”! Ποιου κράτους; Του κράτους της γερμανο-αμερικανοκρατίας, και της Δημοκρατίας που μετατρέπει τα “ΌΧΙ” σε “ΝΑΙ”; Από τις δικογραφίες αναδείχθηκαν όλες οι παρακολουθήσεις.

Σε κυβερνητικές-κομματικές παρασυσκέψεις σε κλειστό επίπεδο, στο Μαξίμου ή στην Κουμουνδούρου, έχουν συζητηθεί οι τηλεφωνικές συνδιαλέξεις μου. Αυτά που έχω πει κατά καιρούς στο τηλέφωνο, τα οποία αξιοποιούνται σε βάρος μου, στο πλαίσιο του σχεδιασμού του μεταλλαγμένου ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχω ακούσει πουθενά αλλού, υπηρεσίες ασφαλείας να αναγνωρίζουν ότι παρακολουθούν πολιτικά πρόσωπα.

Οι όποιες αποκαλύψεις γίνονται καμιά φορά από στελέχη των μυστικών υπηρεσιών που βρίσκονται ε κρίση ειλικρίνειας.

Δεν είναι αξιόπιστη η Ασφάλεια. Είναι αμαρτωλό τμήμα, γιατί δεν ασχολούνται με την ασφάλεια των πολιτών και της χώρας από τρίτους, από ξένους, αλλά αναλώνονται σε εσωτερικές σκοπιμότητες του καθεστώτος.

Ερώτηση: Από τη μια, κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι το κίνημα κατά των πλειστηριασμών ουσιαστικά καλύπτει τους “μπαταχτσήσδες” και τους “κακοπληρωτές του Κολωνακίου. Εσείς, από την πλευρά σας, έχετε καταγγείλει ότι η κυβέρνηση όχι μόνο είχε γνώση, αλλά ουσιαστικά κατηύθυνε την προσπάθεια να στηθούν κατηγορίες σε βάρος σας. Σκληρές κουβέντες για πρώην συντρόφους…

ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Σκληρά και επικίνδυνα είναι αυτά που πράττουν τα κυβερνητικά κέντρα. Πασιφανές και ορατό πλέον αυτό, και στον τελευταίο έλληνα πολίτη: Πρωτοφανείς δικογραφίες που πληθαίνουν, μήνυση από ξένο fund με έδρα τη Λιβερία, και η κυβέρνηση δεν αντιδρά.

Είναι επικίνδυνη για τη Δημοκρατία η επιδείνωση της υποτέλειας της χώρας σε ξένα συμφέροντα και σε ξένους κηδεμόνες.

Το Μακεδονικό


Ερώτηση: Για το Μακεδονικό, ενώ αρχικά διεφάνη ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ κερδίζουν χρόνο από τις εξελίξεις με το δημοψήφισμα στην πΓΔΜ, στη συνέχεια το σκηνικό άλλαξε. Φαίνεται πλέον ότι έχει δημιουργηθεί βαθύ ρήγμα στο κυβερνητικό στρατόπεδο, μετά την παρέμβαση Καμμένου από τις ΗΠΑ και το λεγόμενο “plan B” που πρότεινε για τη συμφωνία Ελλάδας- FYROM, και τις ΄προτάσεις του να δημιουργηθούν νέες αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα. Ακόμη και η “Εφημερίδα των Συντακτών” κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο “Ο Π. Καμμένος βλάπτει σοβαρά τη χώρα”.

ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ δυστυχώς είναι “πακέτο” και έτσι θα πορευτούν μέχρι το τέλος. Μέχρι τον πάτο. Χέρι- χέρι και οι δυο. Αυτά που είπε ο Καμμένος είναι αυτούσια η κυβερνητική γραμμή, η κατεύθυνση, η στρατηγική.

Η κυβέρνηση έχει παραδοθεί πλήρως στις ΗΠΑ. Έχει παραδώσει κάθε σπιθαμή γης (λες και είναι “μαρουλόφυλλα”) στις ΗΠΑ, για στρατηγικούς λόγους. Θέλουν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε μια μεγάλη αμερικανική στρατιωτική βάση. Έχουν εναλλακτικό σχέδιο για την απομόνωση της Ρωσίας, σε περίπτωση που δεν ευδοκιμήσει η άμεση επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Είναι το plan B, στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Καμμένος από τις ΗΠΑ. Υπάρχει απόλυτη ταύτιση και κοινός προσανατολισμός Τσίπρα- Καμμένου. Μόνο κάποιοι ανυποψίαστοι στον ΣΥΡΙΖΑ νοιώθουν αιφνιδιασμένοι από τις εξελίξεις, ενώ ο φιλοκυβερνητικός Τύπος προχωρά σε “μασάζ” της κοινής γνώμης περί δήθεν δυσαρέσκειας του Τσίπρα με τον Καμμένο.

Καμία απολύτως δυσαρέσκεια, καμία απολύτως αποδοκιμασία του Καμμένου. Το αντίθετο, μάλιστα . Έκανε και χιούμορ ο Τσίπρας με τη φράση “τυφώνας Πάνος”. Μας δουλεύουν αγρίως οι κύριοι αυτοί. Είναι μια κακοήθεια. Ενταφιάζουν τη χώρα και τα εθνικά μας συμφέροντα.

Ερώτηση: Δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας και της ευρύτερης περιοχής να λυθεί ένα πρόβλημα που μας ταλαιπωρεί επί δεκαετίες και εξάπτει εθνικιστικά πάθη και μίση στα – ούτως ή άλλως- ταραγμένα Βαλκάνια; Δεν είναι ένας “έντιμος συμβιβασμός” η Συμφωνία των Πρεσπών;

ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Διαφωνούμε πλήρως και ριζικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Είναι μια “νεκρή”συμφωνία. Δεν τη θέλουν ούτε ο λαός της πΓΔΜ που απείχε από το δημοψήφισμα του Ζάεφ (είχε πολιτικό βάρος και πολιτικό νόημα το πολύ υψηλό ποσοστό αποχής), ούτε ο ελληνικός λαός. Κανείς δεν τη θέλει.

Οι διακρατικές συμφωνίες για να είναι ζωντανές, πρέπει να εγκρίνονται από τους λαούς. Όχι να τις υπογράφουν οι υπάλληλοι των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, όπως έκαναν οι Τσίπρας και Ζάεφ. Ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας παρά το γεγονός ότι ο λαός της πΓΔΜ έγραψε τη Συμφωνία στα “παλιά του τα παπούτσια”, δηλώνει αισιόδοξος ότι αυτή θα περάσει στη Βουλή.

Προφανώς εξαγοράζουν βουλευτές με χρήματα της Ουάσιγκτον.

Εμείς είμαστε αντίθετοι, διότι η συμφωνία των Πρεσπών υπηρετεί το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και τη γερμανική Ευρώπη. Ολοκληρώνει τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας και επιταχύνει την ολοκλήρωση της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Εκεί αποσκοπεί και η βιασύνη για την υπογραφή της συμφωνίας. Να κλειδώσει η ένταξη της πΓΔΜ ως προτεκτοράτο– στους ευρωατλατικούς θεσμούς.

Επιπλέον ολοκληρώνεται η περικύκλωση της Ρωσίας από ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Επίσης, με τη συμφωνία των Πρεσπών δεν εγκαταλείπονται οι αλυτρωτικές βλέψεις των γειτόνων περί, δήθεν, ύπαρξης μιας “αλύτρωτης σλαβομακεδονικής μειονότητας” στην Ελλάδα. Ακόμη και η σύνθετη ονομασία υπονομεύεται από τη γλώσσα και την ιθαγένεια που καταγράφονται με τον προσδιορισμό “μακεδονική”.

Η σύνθετη ονομασία “Βόρεια Μακεδονία” θα καταγραφεί τελικά ως σκέτη “Μακεδονία”. Συμβαίνει και σήμερα αυτό, αλλά πλέον θα επιβεβαιωθεί επισήμως με την υπογραφή και της Ελλάδας.

Διαφωνούμε με τη Συμφωνία των Πρεσπών, γιατί δεν βοηθά στην ειρήνη, στη σταθερότητα, στη συνεργασία στην περιοχή και τη φιλία των λαών. Υπηρετεί συμφέροντα και αλυτρωτισμούς.

Όσο για τη στάση της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα: ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ένωση Κεντρώων συμφωνούν επί της ουσίας της Συμφωνίας, αλλά για ψηφοθηρικούς λόγους δηλώνουν ότι διαφωνούν. 

Πολιτικές εξελίξεις


Ερώτηση: Η κυβέρνηση “επενδύει” στην επίλυση του Μακεδονικού, διεκδικεί τις γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις, και από την άλλη- μετά την έξοδο από τα μνημόνια- ρίχνει το βάρος στη μη περικοπή των συντάξεων και στο θέμα του κατώτατου μισθού. Είναι αρκετά αυτά για να αλλάξει το κλίμα που καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, που δίνουν προβάδισμα της ΝΔ; Ή μήπως να περιμένουμε- μετά τις εκλογές- το σχηματισμό ενός μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού: ΝΔ- ΣΡΙΖΑ- ΚΙΝΑΛ;

ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Τα κατεστημένα κέντρα – εντός και εκτός Ελλάδας- επιθυμούν διακαώς μια οικουμενική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ- ΚΙΝΑΛ μετά τις εκλογές. Και κατά πάσα πιθανότητα αυτό θα συμβεί, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα εκρηκτικά προβλήματα και αδιέξοδα της χώρας, τα οποία όμως απαιτούν επαναθεμελίωση και μεγάλες ανατροπές. Η ΛΑΕ είναι η μόνη ουσιαστική αντιπολίτευση.

Η κυβέρνηση παίζει πολλά προεκλογικά παιχνίδια. Περί “καθαρής εξόδου” από τα μνημόνια, περί επανάκτησης της κυριαρχίας στη μεταμνημονιακή περίοδο κτλ. Σε λίγο όμως, δεν θα καταθέτουν στις Βρυξέλλες μόνο δυο προϋπολογισμούς όπως έκαναν πρόσφατα. Θα καταθέτουν 12 προϋπολογισμούς– όσοι ήταν και οι μαθητές του Χριστού- και θα τους λένε: “ορίστε, διαλέξτε όποιον σας βολεύει”. Χειρότερα από Μπανανία.

Σε αυτά τα προεκλογικά παιχνίδια εντάσσονται και οι υποσχέσεις για παροχές (π.χ μη περικοπή συντάξεων, αύξηση κατώτατου μισθού κτλ), και μάλιστα μετά από- δήθεν- σκληρή διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Θέατρο όλα.

Θέατρο και τα περί διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων. Βράβευσαν τον Σταϊνμάιερ, τρέχουν σαν σκυλάκια από πίσω του, γράφουν μαζί άρθρα για το μέλλον της Ευρώπης και υποστηρίζουν ότι θέλουν να διεκδικήσουν τις γερμανικές αποζημιώσεις. Αστειευόμαστε; Τι να διεκδικήσεις όταν βραβεύεις τους δυνάστες της χώρας και αυτούς που αρνούνται ότι πρέπει να καταβάλουν πολεμικές αποζημιώσεις. Θέατρο του παραλόγου. Οι ραγιάδες βραβεύουν τους δυνάστες τους, όχι οι ελεύθεροι λαοί.

Ερώτηση: Η κόντρα της ιταλικής κυβέρνησης με τις Βρυξέλλες- που έχει αναστατώσει τς αγορές- παραπέμπει στο μπρα ντε φερ Αθήνας- Βρυξελλών στις αρχές του 2015;

ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Δεν είναι το ίδιο πράγμα. Η κυβέρνηση στην Ιταλία ανήκει στο “μαύρο μέτωπο” στην ΕΕ. Δημαγωγικά ασχολείται με ευαισθησίες και ανησυχίες του λαού. Ανήκει στο μπλοκ που αποτελεί το σιδερένιο χέρι του μεγάλου κεφαλαίου.

Ξεκίνησε κόντρα με τις Βρυξέλλες για τον προϋπολογισμό, και την ίδια ώρα διαμηνύει για διάλογο επ’ αυτού, δηλαδή ότι είναι έτοιμη για υποχωρήσεις, ενώ διαβεβαιώνει ότι η χώρα δεν πρόκειται να φύγει από το ευρώ, δένοντας χειροπόδαρα την Ιταλία στο έλεος των Βρυξελλών.

Η έξοδος από το ευρώ είναι η μόνη λύση. Πάρτε για παράδειγμα το ιταλικό χρέος. Δεν μπορεί να εξοφληθεί ή να εξυπηρετηθεί. Όπως και το ελληνικό χρέος. Είναι καταθλιπτικό βάρος και ανασταλτικός παράγοντας για την ανάπτυξη.

Ούτε η ΕΕ, ούτε το ευρώ μεταρρυθμίζονται. Μόνο ανατρέπονται. Αλλά η κυβέρνηση Κόντε είναι αγκιστρωμένη σ’ ένα ευρωπαϊκό καθεστώς, το οποίο δεν θέλει να αμφισβητήσει. Όπως και ο Τσίπρας το 2015, έτσι και η ιταλική κυβέρνηση δεν θέλει να πλήξει την ουσία: τον νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό και τη γερμανική μπότα στην ΕΕ.
πηγή: nooz.gr

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.