10/15/18

Στην Βουλή των Σκοπίων ξεκίνησε σήμερα η συνεδρίαση της ολομέλειας με μοναδικό θέμα την πρόταση της κυβέρνησης Ζόραν Ζάεφ για την Συνταγματική αναθεώρηση....


Ξεκίνησε η συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής της ΠΓΔΜ με μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη την πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ σχετικά με την έναρξη των διαδικασιών για την συνταγματική αναθεώρηση.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, η συζήτηση στην ολομέλεια μπορεί να διαρκέσει το ανώτερο δέκα ημέρες, ωστόσο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις αυτή θα είναι πολύ πιο σύντομη. 

Για την έγκριση της πρότασης αυτής του κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων, δηλαδή 80 από τους 120 βουλευτές, ώστε η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος να περάσει στα επόμενα στάδια.

Σε περίπτωση που η πρόταση αυτή της κυβέρνησης δεν συγκεντρώσει πλειοψηφία δύο τρίτων, τότε ο πρωθυπουργός της χώρας, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, θα προτείνει τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών

Θα αλλάξουμε τελικά τα ρολόγια μας και φέτος και θα μπούμε στη χειμερινή ώρα, σύμφωνα με απόφαση της Κομισιόν.


Τα ρολόγια μας θα γυρίσουν την Κυριακή 28 Οκτωβρίου και φαίνεται πως μάλλον αυτή θα είναι η προ-τελευταία φορά που θα αλλάξει η ώρα.

Ετσι την Κυριακή 28η Οκτωβρίου θα γυρίσουμε τα ρολόγια μας μία ώρα πίσω για να μπούμε στη χειμερινή ώρα.

Πιο συγκεκριμένα η πρόταση της Κομισιόν είναι η αλλαγή ώρας να πάψει να ισχύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τον Απρίλιο του 2019, ενώ κάθε κράτος μέλος της ΕΕ θα πρέπει να επιλέξει μέχρι το τέλος Απριλίου 2019 αν θα διατηρήσει τη θερινή ή τη χειμερινή ώρα.

Αν εν τέλει ισχύσει αυτό η αλλαγή ώρας την 31η Μαρτίου 2019 θα είναι και η τελευταία αλλαγή ώρας.

Το χρέος δεν θα είναι βιώσιμο μεσοπρόθεσμα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος αντίδρασης των αγορών.
Εντονη είναι η ανησυχία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την «πολιτικοποίηση» των αποφάσεων, όχι μόνο όσον αφορά στην Ελλάδα και την Ιταλία, αλλά και για ολόκληρη την Ευρωζώνη.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Euro2day.gr το οποίο μίλησε με αρκετούς υψηλά ιστάμενους αξιωματούχους στο περιθώριο της Συνόδου του ΔΝΤ στο Μπαλί, το γενικό συμπέρασμα είναι ότι τόσο οι κεντρικοί τραπεζίτες, όσο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συγκλίνουν στην άποψη ότι οι πολιτικές ζυμώσεις για τις κρίσιμες θέσεις που «ανοίγουν» στην ΕΕ το 2019 ενδέχεται να φέρουν τα πάνω-κάτω και σε συνδυασμό με τις γεωπολιτικές εξελίξεις, την εσωστρέφεια των ΗΠΑ, τον εμπορικό «πόλεμο» και τις υπόγειες πιέσεις Κίνας και Ρωσίας, να απειλήσουν τη σταθερότητα της ανάκαμψης της ευρωζώνης.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι ήρθε να επιβεβαιώσει τα αποκλειστικά ρεπορτάζ του Euro2day.gr, τόσο για την αναδιάταξη της ευρωζώνης όσο και για τις πολιτικές αποφάσεις λέγοντας ότι προβληματίζεται με τις εμπορικές διενέξεις, την επαναδιαπραγμάτευση των κανόνων της ΕΕ από την πλευρά κάποιων κρατών μελών, αλλά και την παρέμβαση κρατικών κυβερνήσεων στην ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών.

Το ελληνικό χρέος και οι τράπεζες


Όλες οι πλευρές συμφώνησαν να μην μιλήσουν για τις συντάξεις και συγκεκριμένα θέματα της Ελλάδας στο Μπαλί, καθώς οι εξελίξεις στην Ιταλία συμπαρασύρουν και τη χώρα. Η Κομισιόν μάλιστα σηκώνει ψηλά τον πήχη της ανησυχίας για τη γειτονική χώρα ώστε να ενισχυθούν, μέσω των αγορών, οι πιέσεις προς τη Ρώμη ενόψει διαπραγματεύσεων για τον ιταλικό προϋπολογισμό.

Στο Μπαλί, ωστόσο, έγιναν αρκετές κλειστές συζητήσεις για το μέλλον της ευρωζώνης. Διασταυρωμένες πληροφορίες ανέφεραν ότι τόσο η ΕΚΤ, όσο και το ΔΝΤ κατέκριναν την πολιτικοποίηση της Κομισιόν και την έντονη παρουσία «πολιτικών ανταλλαγμάτων» στο προσφυγικό, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα, όπως λένε οι πηγές, την δημοσιονομική πορεία Ελλάδας και Ιταλίας.

«Εαν η ΕΕ λάβει τα ανταλλάγματα που θέλει από την Ρώμη τότε θα παρατείνει την δημοσιονομική χαλαρότητα που παρέχει τα τελευταία χρόνια η Κομισιόν στις κυβερνήσεις της Ιταλίας; Αυτό είναι επικίνδυνο», επεσήμανε παράγοντας από την Φραγκφούρτη.

Σε ότι αφορά το ελληνικό δημόσιο χρέος, ΕΚΤ και ΔΝΤ συμφωνούν ότι από το 2022 αναμένεται να χρειαστεί νέα αναδιάρθρωση (reprofiling) από την ΕΕ γιατί δεν θα είναι βιώσιμο μεσοπρόθεσμα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος αντίδρασης των αγορών.

Με την ΕΚΤ να τελειώνει από πυρομαχικά και να μην μπορεί να «ξελασπώσει» πλέον την ευρωζώνη, η ευρωτράπεζα βγάζει κόκκινη κάρτα σε νέους «πολιτικούς χειρισμούς» σε ότι αφορά την Ιταλία και την Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα υποστηρίζει ότι ο τραπεζικός τομέας της Ιταλίας, αλλά και κάποιες τράπεζες της Ελλάδας χρειάζονται «συμμάζεμα», ενώ υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος της ΕΕ έκανε αναφορά σε μια εκ των τεσσάρων συστημικών η οποία βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τον SSM και ανταλλάσσει επιστολές σε ότι αφορά το πλάνο κεφαλαιακής της ενίσχυσης. «Δεν θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο όμως. Θεωρώ ότι θα εξελιχθεί ομαλά», ανέφερε για την ελληνική τράπεζα.

Η διάλυση του Washington Club


Οι εποχές που οι επικεφαλής της Κομισιον, του ΔΝΤ, του ESM, του Eurogroup μαζί με τους υπουργούς οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας συνεδρίαζαν (από το 2012) τρεις φορές το χρόνο και ουσιαστικά λάμβαναν όλες τις αποφάσεις για την ευρωζώνη, τελείωσαν.

Διασταυρωμένες πληροφορίες ανέφεραν στο Euro2day.gr ότι το Club έχει διαλυθεί και έχει ανασυσταθεί ένα μικρότερο. Οπως μαθαίνουμε, η αποχώρηση -ουσιαστικά- από την Ευρώπη του ΔΝΤ εν μέσω εντόνων διαφωνιών με την Κομισιον, έβγαλε εκτός το Ταμείο. Ποιος μπορεί να ξεχάσει άλλωστε τη δημόσια διαμάχη κορυφής μεταξύ Λαγκάρντ και Γιούνκερ για τις εκατέρωθεν δημοσιονομικές προβλέψεις και την αναξιοπιστία τους.

Επίσης, λόγω αδυναμίας των οικονομικών Ισπανίας και Ιταλίας και μετά από τις τελευταίες εκλογές στη Ρώμη και αυτές οι δυο χώρες δεν θεωρούνται πλέον «πυρήνας» και τέθηκαν εκτός.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι προς το παρόν οι υπουργοί οικονομικών της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Γαλλίας συναντούνται και κυκλικά «μπαινοβγαίνουν» στο πιο μικρό νέο Club, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ο επίτροπος οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ο πρόεδρος του Eurogroup και συνήθως ο Μπεουά Κερέ από την ΕΚΤ. Ο αυστριακός υπουργός οικονομικών παραμένει εκτός παρά το γεγονός ότι ο Αυστριακός Καγκελάριος λαμβάνει μέρους στις τηλεφωνικές διασκέψεις των «5» (Μέρκελ, Μακρόν, Γιούνκερ, Ρούτε, Κουρτς) που αναφέραμε σε προηγούμενο ρεπορτάζ.

Οι πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία, οι ευρωεκλογές του 2019 και θέσεις που ανοίγουν στην κορυφή της ΕΕ έχουν δημιουργήσει απ’ ότι φαίνεται ένα μείγμα καχυποψίας και εσωστρέφειας. Κανείς όμως στο Μπαλί δεν φαίνεται να ξέρει με βεβαιότητα ποιος θα προταθεί για που και ορισμένοι έφτασαν στο σημείο να ρωτούν ακόμα και δημοσιογράφους για το τί γνωρίζουν για τις προθέσεις της ομάδας των «5»....

Μητσοτάκης βλέπει Γιούνκερ


Τη Τετάρτη πριν τη Σύνοδο Κορυφής ηγετών της ΕΕ για το άρθρο 50 (Brexit) και της Συνόδου του ΕΛΚ όπου θα παραβρεθεί ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα δει και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ.

Πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι χρειάστηκε αρκετή πίεση για να κλειστεί το ραντεβού, καθώς ο κ. Γιούνκερ θέλει να απέχει από την προεκλογική περίοδο της Ελλάδας. Καθώς όμως ήδη έχει δει την Φώφη Γεννηματά, τον Σταύρο Θοδωράκη και πολλάκις τον Αλέξη Τσίπρα θα «έβγαζε μάτι» να απορρίψει για ακόμα μια φορά το αίτημα του προέδρου της ΝΔ.

Το ζήτημα εδώ δεν είναι η αλληλεγγύη των μελών του ΕΛΚ, -ως είθισται- όπως σημειώνει υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος της Κομισιόν, αλλά η ατζέντα του προσφυγικού και κατά πόσο μια ενδεχόμενη κυβέρνηση ΝΔ με συνασπισμό με άλλα κόμματα θα είναι διατεθειμένη να ακολουθήσει την παρούσα πολιτική.
economytoday

«Δεν θα ψηφίσω την συμφωνία (των Πρεσπών) όταν έρθει στο Κοινοβούλιο» ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά, ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος μιλώντας στην ΕΡΤ. Υποστήριξε ότι δεν θα κάνει τη χάρη στον Κ. Μητσοτάκη να ρίξει την κυβέρνηση νωρίτερα. Όταν έρθει η συμφωνία στην Βουλή θα αποχωρήσουμε... 


«Όταν η συμφωνία έρθει στην Βουλή θα αποχωρήσουμε από την κυβέρνηση αλλά δεν θα κάνουμε τη χάρη στον Κ. Μητσοτάκη να ρίξουμε την κυβέρνηση πριν γίνουν όλα αυτά για να διασφαλίσει τη Novartis, το ΚΕΕΛΠΝΟ, τον κουμπάρο του τον Μαρινάκη και όλο αυτό τον εσμό που δημιούργησε η συγκυβέρνηση Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ να το ξεχάσουν», τόνισε ο Πάνος Καμμένος.

«Σκοπός της Ν.Δ. είναι να ρίξει την κυβέρνηση για να σταματήσει το έργο της» υποστήριξε ο Π. Καμμένος τονίζοντας ότι δεν συμφωνεί με την πρόταση δυσπιστίας που θέλει η Ν.Δ. να φέρει αποκομμένη από τη συμφωνία των Πρεσπών.

«Μέχρι να έρθει η συμφωνία στην Βουλή και παραμένουμε και στηρίζουμε την κυβέρνηση. Αν βρεθούν σήμερα 11 αποστάτες και ψηφίσουν στη Βουλή των Σκοπίων και ξαναψηφίσουν, κάνουν τις συνταγματικές αλλαγές. Όταν έρθει στην Ελλάδα θα αποχωρήσουμε» πρόσθεσε.

Επίσημη θέση της κυβέρνησης είναι η συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Τσίπρας ήταν ενημερωμένος για το Plan B, αλλά δεν το εγκρίνει


Το 70% στα Σκόπια και το 80% του ελληνικού λαού είναι κατά της συμφωνίας υποστήριξε μιλώντας για την «εναλλακτική πρόταση» που είπε στους Αμερικανούς. Ο κ. Καμμένος θεώρησε ότι ήταν υποχρέωσή του να την εκφράσει ως κυβερνητικός εταίρος και να δηλώσει τη διαφωνία του. Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι την εναλλακτική πρόταση την γνωρίζει ο Πρωθυπουργός αλλά δεν είναι η επίσημη κυβερνητική θέση. Όπως είπε ενημέρωσε ότι αποτελεί θέση του συγκυβερνώντος κόμματος.

«Ως υπουργός εκπροσώπησα την κυβερνητική πολιτική στον τομέα της Άμυνας και ξεκαθάρισα τη θέση μου κατά της συμφωνίας ότι είναι η άποψη του συγκυβερνώντος κόμματος. Τους είπα ότι η επίσημη θέση της κυβέρνησης είναι η συμφωνία των Πρεσπών».

«Ο κ. Τσίπρας ξέρει για το Plan Β, αλλά δεν το εγκρίνει» είπε ενώ υποστήριξε ότι «με τον Πρωθυπουργό έχουμε μια πολύ έντιμη σχέση και ποτέ δεν μπήκε άλλος παρανομαστής από την πολιτική βούληση και την καλή θέληση». Πρόσθεσε μάλιστα ότι δεν έγινε το τηλεφώνημα για το οποίο έγραψαν δημοσιεύματα.

Τέλος μιλώντας για τη συμφωνία των Πρεσπών δήλωσε ότι έχει τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας.
ert.gr / avgi.gr

Την άποψη ότι ο Πολιτισμός θα μπορούσε να έχει ρόλο «διπλωμάτη» στα Δυτικά Βαλκάνια, εξέφρασε η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων. 


«Πιστεύω πραγματικά, ότι μπορεί να το κάνει, φτάνει να μην μιλάμε για τυπική πολιτιστική διπλωματία, αλλά να μιλάμε για κάτι πιο ουσιαστικό. Δηλαδή, για δίκτυα ανθρώπων οι οποίοι γύρω από ένα κεντρικό άξονα, είτε αυτό είναι η Τέχνη, ο Πολιτισμός γενικότερα, είτε είναι η δημιουργία να βρίσκονται μαζί συμμετοχικά, να μπορούν να ανταλλάξουν απόψεις με ειλικρίνεια, να καταφέρνουν να επηρεάζουν τις κοινότητες τους και να ξαναγυρίζουν στο τραπέζι του διαλόγου, έτσι ώστε να έχουμε μια ουσιαστική συζήτηση με νόημα», τόνισε η υπουργός Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά.

Τα Δυτικά Βαλκάνια, είπε ότι, είναι μια περιοχή γνωστή για τα προβλήματά της, και πως έχει νόημα να δούμε ότι αυτά τα προβλήματα επέτρεψαν ώστε να αναπτυχθεί η δημιουργικότητα «να δούμε ποιά είναι η Τέχνη που ανθίζει, να τη συγκεντρώσουμε, να τη βάλουμε σε ένα τραπέζι διαλόγου και να δούμε, τι είναι αυτό που διεκδικεί από το μέλλον, ποια είναι η προσδοκία της. Γιατί, η υπέρβαση των προβλημάτων του παρελθόντος πρέπει να ξεπεραστεί ριζικά πια, να μπούμε σε μία καινούργια εποχή. Και νομίζω είναι οι νέοι άνθρωποι είναι αυτοί που θα το κάνουν, για όλους μας και για το καλό» τόνισε η υπουργός.

Η κ. Ζορμπά βρέθηκε στα Ιωάννινα για τα εγκαίνια της έκθεσης «Common Myths», στο πλαίσιο της 1ης Biennale Δυτικών Βαλκανίων στα Γενικά Αρχεία του Κράτους.

Στην ομιλία της η υπουργός τόνισε ότι η «η συμμετοχικότητα, είναι μια καινούργια γραμματική στην πολιτιστική πολιτική μας» και εξήρε την ιδέα της διοργάνωσης, γιατί όπως είπε «ο τρόπος που περιγράφεται, η γεωγραφική θέση, είναι πάρα πολύ σημαντικός, όταν βλέπει κανείς τις συνθήκες της Τέχνης σε σχέση με τις πόλεις και με την παράδοση».

Μάλιστα, σχολιάζοντας το μήνυμα της διοργάνωσης, «η Παράδοση εκ νέου», τόνισε ότι αυτό είναι το ζητούμενο που έχουμε ανάγκη σήμερα και συνέχισε: «Η παράδοση ειδικά στην Ήπειρο, είναι πάρα πολύ σημαντική. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει σεβασμός, προσοχή, συνέχεια, αλλά πώς θα μπορούσαμε να την δούμε εκ νέου. Και βέβαια η γεωγραφική περιοχή στην οποία αναφέρεται, τα Δυτικά Βαλκάνια, ξέρετε ότι έχει ένα νόημα και πολιτιστικό και πολιτικό».

Καθώς όπως συμπλήρωσε οι περιπέτειες των τελευταίων 10ετιών, έχουν αναδείξει την περιοχή ως προβληματικό χώρο που αυτή τη στιγμή, παίρνει μια νέα διάσταση μέσα από την προσέγγιση της Τέχνης. «Επομένως, η συνάντηση των Δυτικών Βαλκανίων, είναι κάτι που μας δίνει μια προοπτική στο μέλλον, μέσα από την παράδοση μας, την παράδοση των άλλων και ταυτόχρονα μέσα από τα μάτια των νέων παιδιών, από μια καινούργια προοπτική και οπτική. Αυτό είναι σημαντικό και χαίρομαι που το Πανεπιστήμιο πήρε την πρωτοβουλία και βρήκε ανταπόκριση στην πόλη», τόνισε.

Η κ. Ζορμπά επισήμανε στις ημέρες μας, οι πόλεις αναζητούν μια καινούργια ταυτότητα που αυτή μπορεί να περνά από την ανάπτυξη, την οικονομία, τον Τουρισμό, «χρειάζεται προσέγγιση με νέες ιδέες, προϊόντα, νέες υπηρεσίες και ταυτόχρονα, μια Περιφερειακή Πολιτική που μπορούν οι πόλεις να στηριχθούν», τόνισε.

Παράλληλα υπογράμμισε, πως χρειάζεται επικοινωνία μέσα στις πόλεις και σημείωσε μεταξύ άλλων: «Χρειάζεται, ένα καινούργιο καθήκον στις πλευρές που συνεργάζονται. Πρέπει να εξασφαλίζουμε τη σχέση της πόλης, με τα γεγονότα και όχι απλά, να καλούμε τους πολίτες στα γεγονότα. Τα πολιτισμικά δικαιώματα των πολιτών, είναι σήμερα στο επίκεντρο αλλά θέλει καλλιέργεια. Έχουμε μάθει να λέμε πρόσβαση, αλλά χρειάζεται συμμετοχή. Η συμμετοχικότητα είναι μια καινούργια γραμματική στην πολιτιστική πολιτική μας...».

Η υπουργός νωρίτερα είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Ιωαννιτών Θωμά Μπέγκα και επισκέφτηκε το ιστορικό ΜΕΚΕΙΟ οικοτροφείο, όπου φιλοξενείται η έκθεση «Υφαίνοντας την Ευρώπη-Υφαίνοντας τα Βαλκάνια».

Ξεκινά από σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης σε τιμή που αναμένεται υψηλότερη σε σχέση με πέρυσι, λόγω της αύξησης των διεθνών τιμών που μεσολάβησε.


Από σήμερα, Δευτέρα 15 Οκτωβρίου, ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης σε τιμή που αναμένεται υψηλότερη σε σχέση με πέρυσι, εξαιτίας της αύξησης των διεθνών τιμών.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας η μέση τιμή διάθεσης του πετρελαίου στην έναρξη της χειμερινής περιόδου τον Οκτώβριο του 2017 ήταν 94,4 λεπτά το λίτρο ενώ τον Απρίλιο, στη λήξη ήταν 1,025 ευρώ και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, η τιμή εκκίνησης εφέτος θα κυμανθεί στο 1,14 ευρώ.

Η τελική επιβάρυνση των καταναλωτών εξαρτάται ωστόσο, εκτός από την τιμή και από τις καιρικές συνθήκες δηλαδή το κατά πόσο ο χειμώνας θα είναι ήπιος ή βαρύς.

Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου τα τελευταία χρόνια, που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των φόρων αλλά και των διεθνών τιμών έχουν οδηγήσει σε μεγάλη πτώση της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης καθώς τα νοικοκυριά είτε αδυνατούν να καλύψουν το κόστος είτε στρέφονται σε εναλλακτικές πηγές θέρμανσης (κλιματιστικά, σόμπες, φυσικό αέριο στις περιοχές όπου υπάρχει δίκτυο).

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η ζήτηση πετρελαίου θέρμανσης σε σχέση με το 2003, οπότε καταγράφηκε το μέγιστο της κατανάλωσης με 4.248.403 μετρικούς τόνους, μειώθηκε κατά 72% καθώς το 2017 έκλεισε στους 1.172.142 μ.τ.(η μείωση προσέγγισε το 80% το 2013 οπότε η κατανάλωση είχε πέσει στους 959.233 μ.τ.)

Οι Ομοσπονδίες των βενζινοπωλών και των πρατηριούχων ζητούν μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα 60 ευρώ το χιλιόλιτρο (6 λεπτά το λίτρο) από 280 ευρώ που είναι σήμερα προκειμένου να μειωθούν αντίστοιχα οι τελικές τιμές.

Σήμερα, Δευτέρα 15 Οκτωβρίου, ξεκινάει στην Ολομέλεια της Βουλής των Σκοπίων η συζήτηση για την πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ σχετικά με την έναρξη των διαδικασιών για την αλλαγή του Συντάγματος της χώρας.


Η συζήτηση στην Ολομέλεια, σε αυτήν την πρώτη φάση της διαδικασίας, θα διαρκέσει μέχρι 10 ημέρες και θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία, η οποία θα αφορά αποκλειστικά το αν θα προχωρήσει η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος με βάση τις κατευθύνσεις που περιλαμβάνονται στην πρόταση της κυβέρνησης. Για τη λήψη της σχετικής απόφασης απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων, 80 από τους 120 βουλευτές, ώστε η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος να περάσει στα επόμενα στάδια που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής.

Από αυτήν την άποψη, η πρώτη ψηφοφορία στην Ολομέλεια είναι αυτή που θα κρίνει αν η κυβέρνηση μπορέσει να εξασφαλίσει τη στήριξη κάποιων βουλευτών της αντιπολίτευσης, προκειμένου να διαμορφωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία δύο τρίτων για την τροποποίηση του Συντάγματος. Αν αυτό δεν συμβεί, τότε θα ακολουθήσει η διάλυση της Βουλής και η προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών – πιθανότατα στις 2 ή στις 9 Δεκεμβρίου.

Η πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για αλλαγή του Συντάγματος φέρεται να υποστηρίζεται από 72 βουλευτές και για να εξασφαλιστεί πλειοψηφία δύο τρίτων χρειάζεται η συγκατάθεση οχτώ βουλευτών του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού, του οποίου ηγείται το VMRO-DPMNE, το οποίο διαθέτει 48 έδρες στη Βουλή.

Ο αρχηγός του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι έχει αναφέρει επανειλημμένως τις τελευταίες ημέρες ότι κανείς βουλευτής του κόμματός του δεν θα υποστηρίξει τροποποίηση του Συντάγματος, που οδηγεί σε αλλαγή της ονομασίας της χώρας.

Οι αναλύσεις συμφωνούν στο ότι οι μεγάλοι χαμένοι της χθεσινής αναμέτρησης είναι οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και προβλέπουν ότι η ήττα τους θα έχει αντίκτυπο στη συμμετοχή τους στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.


Στο 37,3% (-10,4) περιορίστηκε η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) της Βαυαρίας, επιβεβαιώνοντας τα προγνωστικά που την ήθελαν να υφίσταται ιστορική ήττα σε ό,τι αφορά την εκλογική της δύναμη.

Κατά τα μέχρι στιγμής επίσημα αποτελέσματα, οι Πράσινοι φθάνουν το 17,8%, ενώ ακολουθούν οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι με 11,6%, η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) με 10,7% και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) με 9,5%. Οι Φιλελεύθεροι με 5,0% φαίνεται ότι καταφέρνουν τελικά να μπουν στην τοπική Βουλή, ενώ εκτός Κοινοβουλίου μένει η Αριστερά, με 2,9%.

Η συμμετοχή των εκλογέων ανήλθε στο 72,4%.
Σε ό,τι αφορά την κατανομή των εδρών στο τοπικό Κοινοβούλιο, από τις 205 έδρες η CSU εξασφαλίζει 85, οι Πράσινοι 38, οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι 27, η Εναλλακτική για την Γερμανία 22 και οι Φιλελεύθεροι 11.

Ο γερμανικός Τύπος για τα αποτελέσματα των εκλογών στη Βαυαρία


Το εκλογικό αποτέλεσμα στην Βαυαρία - και οι πιθανές εξελίξεις που θα πυροδοτήσει - είναι σήμερα το βασικό θέμα του γερμανικού Τύπου, ο οποίος προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει την συμπεριφορά του εκλογικού σώματος του πλουσιότερου κρατιδίου της Γερμανίας.

Οι αναλύσεις συμφωνούν στο ότι οι μεγάλοι χαμένοι της χθεσινής αναμέτρησης είναι οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και προβλέπουν ότι η ήττα τους θα έχει αντίκτυπο στη συμμετοχή τους στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

«Η παλιά CSU πέθανε», αναφέρει στον τίτλο ανάλυσής της η Süddeutsche Zeitung και σημειώνει ότι ο Μάρκους Σέντερ είναι ο λιγότερο δημοφιλής πρωθυπουργός της Γερμανίας αλλά σήμερα ήταν «ξεδιάντροπα τυχερός», καθώς, παρά το δυσμενές εκλογικό αποτέλεσμα, δεν είναι αναγκασμένος να παραιτηθεί: αντιθέτως, θα κληθεί να αποφασίσει για τον κυβερνητικό του εταίρο. Η εφημερίδα επισημαίνει ακόμη ότι ως ντουέτο ο Μάρκους Σέντερ και ο Χορστ Ζεεχόφερ έχουν ζημιώσει το κόμμα τους, ο καθένας τους χωριστά έχει το δικό του μερίδιο ευθύνης για την ήττα και αναφέρεται χαρακτηριστικά στη στάση του κ. Ζεεχόφερ απέναντι στην προσφυγική πολιτική της Καγκελαρίου.

«Το μήνυμα των ψηφοφόρων είναι ότι η εποχή των μονοκομματικών κυβερνήσεων έχει παρέλθει. Και το SPD ως λαϊκό κόμμα έχει πάψει να υπάρχει. Το άλλο, το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU), θα πρέπει να αντιληφθεί την προειδοποίηση», γράφει σε άρθρο γνώμης της η εφημερίδα Bild και χαρακτηρίζει τον κυβερνητικό συνασπισμό «τάφο» του SPD. Προβλέπει δε ότι η αρχηγός του Αντρέα Νάλες θα αντιμετωπίσει εσωτερική αναταραχή, όπως και ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ και ο Αρχηγός της CSU Χορστ Ζεεχόφερ.

Για «βαυαρικό ομοσπονδιακό σεισμό» κάνει λόγο σε σχόλιό της η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Der Spiegel και προβλέπει ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα αλλάξει την Βαυαρία, αλλά και τη Γερμανία. «Ο Χορστ Ζεεχόφερ δεν μπορεί πλέον να παραμείνει υπουργός. Και το SPD δεν μπορεί πλέον να παραμένει στην κυβέρνηση», αναφέρει το περιοδικό που τονίζει ότι η Βαυαρία δεν θα ταυτίζεται στο εξής με την Χριστιανοκοινωνική Ένωση και αυτό αποτελεί κυρίως επιτυχία των Πρασίνων, οι οποίοι κατάφεραν αυτό που δεν πέτυχε ποτέ το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, να εξελιχθούν σε αξιόπιστη εναλλακτική δύναμη. «Το SPD είναι παραδοσιακά αδύναμο στην Βαυαρία, αλλά το γεγονός ότι σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές έχει χάσει τη μισή του δύναμη και βρίσκεται με ποσοστό κάτω του 10% μόνο στην πέμπτη θέση, δεν μπορεί να μείνει χωρίς συνέπειες σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Το SPD πρέπει να φύγει από τον μεγάλο συνασπισμό όσο ακόμη υφίσταται ως κόμμα. Το επίκεντρο αυτού του πολιτικού σεισμού βρίσκεται στην Βαυαρία και μπορεί να πυροδοτήσει ένα κύμα που θα σαρώσει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση», προσθέτει χαρακτηριστικά το περιοδικό.

Αυτή η ήττα «μπορεί να σημάνει και το τέλος της 'Αγγελα Μέρκελ», εκτιμά η εφημερίδα Die Welt και σημειώνει ότι αυτή η στιγμή μπορεί να αλλάξει τα πάντα, τόσο στα κόμματα που απαρτίζουν την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) όσο και στην Ένωση συνολικά. Αλλά και σε ό,τι αφορά το SPD, το οποίο κατέγραψε το χειρότερο ποσοστό στην ιστορία του στο κρατίδιο, η εφημερίδα αναφέρει ότι η ηγεσία του παίζει με τον χρόνο, αλλά αυτό πλέον δεν αρκεί και, παραθέτει την δήλωση της Αρχηγού του κόμματος Αντρέα Νάλες, ότι για το κακό αποτέλεσμα ευθύνεται εν μέρει η κακή επίδοση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, αλλά και ότι «πρέπει κάτι να αλλάξει», επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν επανέλαβε την απειλή της να αποχωρήσει από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Η Γερμανική Ραδιοφωνία (Deutschlandfunk) σε ανάλυση που δημοσιεύεται στον ιστότοπό της, εκτιμά ότι η CSU έπεσε θύμα της ίδιας της επιτυχίας της, καθώς «εκσυγχρόνισε την Βαυαρία αλλά όχι και τον εαυτό της», και τώρα θα πρέπει «να μάθει να συλλαβίζει» τον όρο «διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης», διότι για πρώτη φορά θα χρειαστεί να κυβερνήσει σε συνεργασία με τουλάχιστον ένα ακόμη κόμμα.
DW

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.