10/19/18

Μέσα από ένα μοναδικό ταξίδι στο χώρο και το χρόνο, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα ν' ανακαλύψει τη ζωή και το έργο του μεγάλου καλλιτέχνη, Λεονάρντο Nτα Βίντσι, που έθεσε τα θεμέλια για κάποιες από τις σημαντικότερες εφευρέσεις της ανθρωπότητας...


Τρεις μεγάλες εκθέσεις για τον Λεονάρντο Nτα Βίντσι ενώνονται στην Αθήνα για πρώτη φορά, δημιουργώντας μία ιδιαίτερα πλούσια έκθεση - αφιέρωμα που θα διαρκέσει από τις 30 Νοεμβρίου έως και τις 31 Μαρτίου 2019. Μέσα από ένα μοναδικό ταξίδι στο χώρο και το χρόνο, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα ν' ανακαλύψει τη ζωή και το έργο του μεγάλου καλλιτέχνη που έθεσε τα θεμέλια για κάποιες από τις σημαντικότερες εφευρέσεις της ανθρωπότητας.

H εταιρεία παραγωγής «Λάβρυς», μετά τη διαδραστική έκθεση «Van Gogh Alive - The Experience», που θαύμασαν περισσότεροι από 200.000 επισκέπτες στην Αθήνα, επανέρχεται και παρουσιάζει, σε συνεργασία με την Grande Exhibitions, το «Leonardo Da Vinci - 500 Years of Genius».

Το Παλιό Αμαξοστάσιο του ΟΣΥ στο Γκάζι μεταμορφώνεται για να φιλοξενήσει αυτή τη ξεχωριστή οπτικοακουστική εμπειρία. Με τη συνδρομή του Μουσείου Leonardo da Vinci στη Ρώμη, του Ινστιτούτου Lumiere Technology στο Παρίσι, αλλά και ειδικών από Ιταλία και Γαλλία, η έκθεση «Leonardo Da Vinci - 500 Years of Genius» τιμά τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι 500 χρόνια μετά το θάνατό του επιδεικνύοντας το πλήρες φάσμα των επιτευγμάτων του.

Στην έκθεση οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν, μεταξύ άλλων, 75 μοντέλα των εφευρέσεων του, αναπαραγωγές σε φυσικό μέγεθος, διαδραστικές μηχανές, αντίγραφα των περίφημων κωδίκων του και συνολικά πάνω από 200 εκθέματα σχεδιασμένα σε συνεργασία με το Μουσείο Leonardo da Vinci της Ρώμης. Επίσης, θα έχουν την ευκαιρία ν' ανακαλύψουν τα μυστικά της «Μόνα Λίζα», μέσα από μία λεπτομερή επιστημονική ανάλυση και παρουσίαση του πιο διάσημου έργου τέχνης στον κόσμο.

Η έκθεση με μια ματιά:

  1. - Πάνω από 200 μοναδικά εκθέματα του Μουσείου Leonardo da Vinci της Ρώμης
  2. - 75 αντίγραφα των μηχανικών εφευρέσεων του Ντα Βίντσι
  3. - 17 θεματικές ενότητες όπου αναδεικνύεται το πλήρες φάσμα του έργου του Λεονάρντο
  4. - Διαδραστικές εμπειρίες που ενθαρρύνουν τη γνώση δια της αφής
  5. - Κατανοητές επεξηγήσεις των θεωριών και των έργων του Ντα Βίντσι
  6. - Ανάλυση και ιστορικό περιεχόμενο των βασικών έργων του Ντα Βίντσι με τη χρήση διαδραστικών και διασκεδαστικών τεχνολογιών
  7. - Αντιπαραβολή ανάμεσα στο έργο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι και στις σύγχρονες τεχνολογίες και μηχανικές εφαρμογές
  8. - Χρήση της διαδραστικής και βιωματικής τεχνολογίας SENSORY4 Trademark
Ωράριο Λειτουργίας: Καθημερινές: 13:30 έως 23:00. Σαββατοκύριακα: 10:00 έως 23:00. Τελευταία Είσοδος 21:00

Η είσοδος στην έκθεση επιτρέπεται σε παιδιά άνω των τεσσάρων ετών.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Χαμηλή παραμένει η εμβολιαστική κάλυψη των ενηλίκων, σχεδόν για όλα τα συνιστώμενα εμβόλια, παρά τις συστάσεις για εμβολιασμό καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής, για την πρόληψη συγκεκριμένων ασθενειών....  


Πολλοί ενήλικες δεν είναι ενήμεροι ότι τα εμβόλια συστήνονται και για τα υγιή άτομα και ότι ασθένειες όπως η γρίπη, ο πνευμονιόκοκκος, ο έρπητας ζωστήρας και ο τέτανος μπορούν να προληφθούν μέσω του εμβολιασμού.

Τα εμβόλια, υπογραμμίζουν οι ειδικοί, δεν αφορούν μόνο τα παιδιά, αλλά βοηθούν και τους ενήλικες να παραμείνουν υγιείς.

Σημειώνεται ότι τα εμβόλια που συστήνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών για τους ενήλικες άνω των 60 ετών είναι, η αναμνηστική δόση του εμβολίου για τέτανο, διφθερίτιδα ή/και κοκκύτη, το εμβόλιο της γρίπης ετησίως, τα εμβόλια του πνευμονιόκοκκου (>65 ετών, εκτός αν συνυπάρχει χρόνιο νόσημα στην ηλικία 60-65 ετών) και το εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα. Τα εμβόλια αυτά χορηγούνται δωρεάν από τους ασφαλιστικούς φορείς.

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν σε συνέντευξη Τύπου, με αφορμή εκστρατεία ενημέρωσης για τον έρπητα ζωστήρα, η οποία υλοποιείται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Αλγολογίας και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με το ποιος βρίσκεται σε κίνδυνο να εκδηλώσει έρπητα ζωστήρα, τη σοβαρότητα της νόσου και την επίπτωσή της στην ποιότητα ζωής, καθώς και τη δυνατότητα πρόληψής της μέσω του εμβολιασμού.

Ο έρπητας ζωστήρας αρχικά εκδηλώνεται με ένα επίπονο και φυσαλοειδές εξάνθημα που προκαλείται από την επανενεργοποίηση του ιού ανεμευλογιάς-ζωστήρα. Περίπου 1 στα 4 άτομα θα νοσήσει από έρπητα ζωστήρα κάποια στιγμή στη ζωή του, με τον κίνδυνο να αυξάνεται, καθώς αυξάνεται η ηλικία. Σχεδόν όλοι οι ενήλικες (95%), ηλικίας άνω των 50 ετών, βρίσκονται σε κίνδυνο να εκδηλώσουν έρπητα ζωστήρα, καθώς έχουν νοσήσει από ανεμευλογιά, κάποια στιγμή, νωρίτερα, στη ζωή τους. Ο έρπητας ζωστήρας μπορεί να προκαλέσει μεθερπητική νευραλγία, μια χρόνια κατάσταση η οποία ορίζεται ως ο πόνος που διαρκεί για πάνω από 90 μέρες μετά την εμφάνιση του εξανθήματος, ενώ μερικοί ασθενείς περιγράφουν αυτόν τον πόνο ως «βασανιστικό». Καθώς οι ασθενείς μεγαλώνουν σε ηλικία, ο πόνος της μεθερπητικής νευραλγίας μπορεί να καταστεί πιο σοβαρός και να οδηγήσει σε κατάθλιψη, εξάντληση, αυπνία, μειωμένη ικανότητα στις καθημερινές δραστηριότητες και κοινωνική απομόνωση. Ο εμβολιασμός μπορεί να προλάβει την εκδήλωση του έρπητα ζωστήρα, καθώς και του μακροχρόνιου νευροπαθητικού πόνου που μπορεί να προκαλέσει.

Στοιχεία για την επιδημιολογία του έρπητα ζωστήρα και τη δυνατότητα πρόληψής του παρουσίασε η Λοιμωξιολόγος, επίκουρη καθηγήτρια Παθολογίας ΕΚΠΑ Γαρυφαλλιά Πουλάκου: «Ο έρπης ζωστήρ είναι μια επώδυνη νόσος που μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιες και σοβαρές επιπλοκές. Επίσης συνδυάζεται με πολύ αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού και καρδιακού επεισοδίου». Η κ. Πουλάκου, υπογράμμισε ότι «σήμερα υπάρχει στη χώρα μας προληπτικό εμβόλιο έναντι του ιού της ανεμοβλογιάς - ζωστήρα, το οποίο συνιστάται ως μία δόση σε όλα τα άτομα άνω των 60 ετών, ανεξαρτήτως εάν έχουν περάσει στο παρελθόν έρπητα ζωστήρα, και είναι ασφαλές. Δεν χορηγείται σε άτομα με σοβαρή ανοσοκαταστολή.»

Την επείγουσα ανάγκη να ενημερωθούν οι Έλληνες για τη σημασία των εμβολιασμών τόνισε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης. Πρόσθεσε ότι «το εμβόλιο του έρπητα δεν έχει ενταχθεί τυχαία στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών για τις μεγάλες ηλικίες. Αποτελεί την καλύτερη πρόληψη, και την μόνη λύση για να προστατεύσουμε τους αγαπημένους μας από τον εκτεταμένο πόνο και τα αλυσιδωτά προβλήματα που μια κρίση της νόσου δημιουργεί» .

Για το ρόλο της Ελληνικής Εταιρείας Αλγολογίας στην προαγωγή της επιστημονικής αντιμετώπισης και θεραπείας ασθενών που υποφέρουν από οξύ και χρόνιο πόνο, όπως αυτός του οξέος έρπητα ζωστήρα και της μεθερπητικής νευραλγίας, μίλησε στην εκδήλωση, ο Πρόεδρος της Μανώλης Αναστασίου: «Χιλιάδες ασθενείς ετησίως που υποφέρουν από οξέα και χρόνια επώδυνα σύνδρομα, όπως ο οξύς έρπητας και η μεθερπητική νευραλγία, αντιμετωπίζονται στις Μονάδες (Ιατρεία) Πόνου, που ανήκουν στα Αναισθησιολογικά Τμήματα και τα οποία στελεχώνονται και λειτουργούν, κυρίως, από Αναισθησιολόγους, σε εθελοντική βάση. Ανέφερε ότι η Ελληνική Εταιρεία Αλγολογίας ενθαρρύνει την ίδρυση και λειτουργία Ιατρείων Πόνου σε Νοσοκομεία του ΕΣΥ, σε Πανεπιστημιακά και Στρατιωτικά Νοσοκομεία. Σήμερα λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα 62 Ιατρεία Πόνου, εκ των οποίων, τα 25 στο Λεκανοπέδιο Αττικής, 4 στη Θεσσαλονίκη και 33 στην υπόλοιπη χώρα.
πηγή: ΑΝΤ1

Η Ελλάδα δεν έλαβε επιστολή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για διευκρινίσεις στο κατατιθέμενο προσχέδιο προϋπολογισμού, γεγονός που κυβερνητικοί παράγοντες ερμηνεύουν ως ένδειξη ότι αυτός "εγκρίθηκε"...


Η Ελλάδα δεν βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες που έλαβαν επιστολή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας διευκρινίσεις σχετικά με το προσχέδιο του προϋπολογισμού τους που κατατέθηκε στις αρχές της εβδομάδας.

Εκτός από την Ιταλία επιστολές έλαβαν σήμερα: η Γαλλία, η Ισπανία, η Σλοβενία, η Πορτογαλία και το Βέλγιο. Οι επιστολές έχουν τώρα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Επιτροπής.
avgi.gr

Σύμφωνα με έκτακτο δελτίο που εξέδωσε σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, προβλέπεται επιδείνωση του καιρού στη χώρα από τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και τις καταιγίδες...


Αλλάζει το σκηνικό του καιρού από τη Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και τις καταιγίδες και την πτώση της θερμοκρασίας έως και την Τρίτη κατά περίπου 6 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με έκτακτο δελτίο που εξέδωσε σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, προβλέπεται επιδείνωση του καιρού στη χώρα από τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και τις καταιγίδες, οι οποίες θα είναι κατά τόπους ισχυρές και δεν αποκλείεται να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και πολύ ισχυρούς ανέμους.

Με τα μέχρι στιγμής προγνωστικά δεδομένα, η ΕΜΥ προβλέπει ότι οι βροχές που θα εκδηλωθούν από το μεσημέρι της Κυριακής στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά, βαθμιαία θα ενταθούν και από τα ξημερώματα της Δευτέρα θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα αυτά από το μεσημέρι της Δευτέρας θα είναι κατά τόπους ισχυρά στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Β. Σποράδες και από το απόγευμα στα νησιά του Ιονίου και τις υπόλοιπες ηπειρωτικές περιοχές πλην της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Οι άνεμοι βαθμιαία θα ενισχυθούν στο Ιόνιο και θα φτάσουν τα 7 και 8 Μποφόρ.

Την Τρίτη, σύμφωνα με την ΕΜΥ, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν το Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Β. Σποράδες, τη Στερεά, την Εύβοια, την Πελοπόννησο και την Κρήτη. Τα καιρικά φαινόμενα κατά τη διάρκεια της ημέρας βαθμιαία θα επεκταθούν στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, ενώ από τις βραδινές ώρες στα βόρεια θα εξασθενήσουν. Εκτός όμως από τις βροχές και τις καταιγίδες αναμένονται να εκδηλωθούν και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κεντρικής και της Βόρειας Ελλάδος, ενώ οι άνεμοι στα πελάγη θα φτάσουν παροδικά τα 7 με 8 Μποφόρ.

Σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας για την άμεση αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, καλεί η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, τους οποίους, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση έχει ενημερώσει αρμοδίως.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ο Νίκος Κοτζιάς, έχει καλέσει από χθες το Μέγαρο Μαξίμου, να δώσει στην δημοσιότητα την επιστολή παραίτησής του, κάνοντας λόγο, για πόλεμο λάσπης εναντίον του. Παράλληλα, στόχευσε και πάλι τον Πάνο Καμμένο, και άφησε αιχμές για τη διαχείριση των μυστικών κονδυλίων, του υπουργείου άμυνας.


Απάντηση στις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών που χαρακτήρισαν πολιτικά «ακατανόητη» την παραίτησή του αλλά και σε όσους επιχειρούν να παρουσιάσουν σκηνικό ρήγματος με τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση έδωσε ο Νίκος Κοτζιάς, στο περιθώριο της συνεδρίασης της κίνησης «Πράττω». Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι οι όποιες απορίες μπορούν να λυθούν με τη δημοσιοποίηση της επιστολής παραίτησής του, ενώ δήλωσε με σαφήνεια ότι η κίνηση «Πράττω» είναι κομμάτι αυτού του λαϊκού κινήματος που σήμερα κυβερνά.

Ταυτόχρονα ο Νίκος Κοτζιάς μίλησε για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τα απόρρητα κονδύλια του ΥΠΕΞ, θέμα το οποίο έχει πυροδοτήσει την πολιτική αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε, το Σάββατο στις 11:00 θα γίνει η τελετή παραλαβής – παράδοσης στο υπουργείο Εξωτερικών, ενώ ο Πρωθυπουργός θα έχει τετ α τετ με το Νίκο Κοτζιά.

Ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε έντιμο μετρο την παραίτησή του. Κάλεσε δε τους δημοσιογράφους να ζήτσήουν από τον πρωθυπουργό την 9σέλιδη επιστολή παραίτησής του, αν θέλει να τη δημοσιεύσει.

Ο κ. Κοτζιάς είπε ακόμη ότι δεν υπάρχει θέμα με τις απόρρητες δαπάνες σμηειώνοντας ότι το ξεκαθάρισε και ο πρόεδρος της Βουλής.Ο κ. Κοτζιάς εξέφρσε την ελπίδα να πάει καλά η συμφωνία των Πρεσπών.

Σε σχέση με τη στάση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Πάνου Καμμένου, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η εξωτερική πολιτική γίνεται από τον πρωθυπουργό και τουν υπουργό Εξωτερικών. Το υπουργείο Άμυνας στηρίζει αμυντικά την υλοποίησή της.

Αντίδραση της αμερικανικής πρεσβείας στο ενδεχόμενο αποφυλάκισης του Σάββα Ξηρού...


Μια απόφαση για την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού πριν εκτίσει την ποινή που του επιβλήθηκε από το ελληνικό δικαστικό σύστημα, θα προσέβαλε τη μνήμη των μελών της αμερικανικής αποστολής που σκότωσε και των οικογενειών τους, αναφέρει σε ανάρτησή της στον επίσημο λογαριασμό της στο Twitter, η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σάββας Ξηρός, που έχει καταδικαστεί σε πέντε φορές ισόβια για συμμετοχή στην οργάνωση 17Ν, ζητά την αποφυλάκισή του με όρους.

Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται η προσπάθεια της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ να περάσει την συνταγματική αναθεώρηση από την Βουλή των Σκοπίων, ενώ είναι ασαφές εάν η πρώτη από τις τρεις ψηφοφορίες που απαιτούνται θα γίνει σήμερα...


Η κρίσιμη συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής της ΠΓΔΜ δεν έχει αρχίσει ακόμα παρότι είχε προγραμματιστεί για τις 15:00 (16:00 ώρα Ελλάδας). Άμεση έναρξη της συνεδρίασης ζητούν βουλευτές του VMRO-DPMNE.

Μερίδα βουλευτών της κυβερνητικής παράταξης βρίσκονται στην κεντρική αίθουσα, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MIA.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες των τοπικών Μέσων, η απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων της Βουλής για την έγκριση της διαδικασίας αλλαγής του Συντάγματος έχει διασφαλιστεί.

Στο μεταξύ, αριθμός βουλευτών του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE σε συνέντευξη Τύπου ζήτησαν την έναρξη της συνεδρίασης επιβεβαιώνοντας ότι δεν έχει εξασφαλιστεί η πλειοψηφία.
sputniknews

Παρά την σκληρή ευρωπαϊκή κριτική η ιταλική κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει πίσω μειώνοντας το έλλειμμά της, όπως θα ήθελαν οι Βρυξέλλες. Ωστόσο προβληματισμός υπάρχει για την στάση των αγορών.


H Ιταλία δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω παρά την σκληρή ευρωπαϊκή κριτική. Μετά την επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η Ρώμη ετοιμάζει τη σχετική απάντηση, η οποία όμως θα κινηθεί στο μήκος κύματος της «αναγκαιότητας να αλλάξει η πορεία πλεύσης της ιταλικής οικονομίας».

Ο Ματέο Σαλβίνι δήλωσε ήδη ότι «η Ευρώπη πρέπει να αφήσει την Ιταλία ήσυχη, για να μπορέσει να δουλέψει». Όλα δείχνουν δηλαδή ότι η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε δεν θα μειώσει το έλλειμμα, όπως θα ήθελαν οι Βρυξέλλες παρά την σημερινή αύξηση του σπρεντ μέχρι τις 340 μονάδες βάσης.

Εκείνο που αναμένεται να συμβεί είναι να τονιστεί στην απαντητική επιστολή ότι ο νέος προϋπολογισμός θα στηρίξει την ανάπτυξη για να μπορέσει να μειωθεί και το δημόσιο χρέος. Και ότι οι συνταγές των προηγούμενων κυβερνήσεων που σεβάστηκαν περισσότερο τις ευρωπαϊκές επιθυμίες δεν έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Προβληματισμός στη Ρώμη για τη στάση των αγορών


Η Ρώμη φυσικά δεν φοβάται την επιβολή κυρώσεων, η οποία πρακτικά θα αναβληθεί για μετά τον Μάιο. Το πραγματικό πρόβλημα είναι η στάση των αγορών (η οποία επηρεάζεται από το ευρύτερο πολιτικό και οικονομικό κλίμα) και τα επιτόκια δανεισμού.

Η Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια, όμως, θέλουν να πάνε στις ευρωεκλογές συντηρώντας την σύγκρουση με τις Βρυξέλλες. Με την ελπίδα να αλλάξουν οι ισορροπίες (τουλάχιστο σε κάποιο βαθμό) μέσα στην επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στο μεταξύ βέβαια αν η απόδοση των ιταλικών ομολόγων εκτιναχθεί θα πρέπει να εγκριθεί αναγκαστικά ένα «σχέδιο Β». Με το έλλειμμα που θα μπορούσε να παραμείνει ούτως ή άλλως εκτός ευρωπαϊκών ορίων αλλά περιορίζοντας την άνοδό του από το 2,4% του σημερινού προσχεδίου, τουλάχιστον στο 2,2%. Ένα δείγμα καλής θέλησης, που θα αποτελούσε, όμως, για την κυβερνητική συμμαχία Λέγκας και Πέντε Αστέρων μόνο μια λύση «έκτακτης ανάγκης».
DW

Αύριο, στις 10:30 θα μεταβεί στην Προεδρία της Δημοκρατίας ενώ στις 11:00 θα μεταβεί στο Υπουργείο Εξωτερικών για την τελετή παράδοσης-παραλαβής.


Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αύριο Σάββατο, 20 Οκτωβρίου 2018, στις 10:30 θα μεταβεί στην Προεδρία της Δημοκρατίας για να ορκιστεί ως Υπουργός Εξωτερικών.

Στις 11:00 θα μεταβεί στο Υπουργείο Εξωτερικών για την τελετή παράδοσης-παραλαβής, όπου θα υπάρξει και συνάντηση με τον παρεντηθέντα υπουργό εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

«Η κυβέρνηση πορεύεται σε σαφή κατεύθυνση. Έχουμε δύο μεγάλα επιτεύγματα, την έξοδο από τα μνημόνια και τη Συμφωνία των Πρεσπών που αναβαθμίζει το γεωπολιτικό ρόλο της χώρας στα Βαλκάνια» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραθέτει μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Σύνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.


«Η κυβέρνηση προχωρά, έχει σαφή προορισμό, σαφή στόχο και η πορεία της δεν απειλείται και δεν αμφισβητείται από κανέναν», τόνισε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

«Από δω και στο εξής όποιος εκπροσωπεί τη χώρα στο εξωτερικό, θα βρίσκεται εκεί με το καπέλο της εθνικής γραμμής», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραθέτει μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Σύνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Πρόσθεσε ότι στο εσωτερικό βεβαίως, ο δημόσιος διάλογος είναι στοιχείο της δημοκρατίας και είναι απολύτως σεβαστό.

Ερωτηθείς εάν σκοπεύει να δώσει στη δημοσιότητα την 9σέλιδη επιστολή παραίτησης του Ν. Κοτζιά, ο κ. Τσίπρας είπε ότι χθες ενημερώθηκε για μια επιστολή που βρίσκεται στο γραφείο του σε έναν φάκελο με την ένδειξη «αυστηρά προσωπικό», ότι θα τη διαβάσει προσεκτικά όταν επιστρέψει, άλλωστε -πρόσθεσε- θα συναντηθεί αύριο κατ' ιδίαν με τον Νίκο Κοτζιά και πως «ωστόσο δεν συνηθίζω ποτέ να δημοσιοποιώ επιστολές που απευθύνονται σε εμένα ως αυστηρά προσωπικές και δεν πρόκειται να το κάνω ούτε τώρα».

«Για μένα το θέμα αυτό έχει λήξει και δεν πρόκειται να δώσω καμία συνέχεια», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Σημείωσε επίσης ότι ο Ν. Κοτζιάς ήταν και ένα ανοικτό βιβλίο στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και πως είναι ευτυχής γιατί θα έχει τη δυνατότητα αυτό το βιβλίο να το συμβουλεύεται τακτικά στα κρίσιμα θέματα που αφορούν στην εξωτερική πολιτική που πλέον βρίσκονται αποκλειστικά στα δικά του χέρια.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι θα έλεγε σε όσους αρέσκονται σε δημοσιεύματα για εκλογές εδώ και δυόμισι χρόνια να παίξουν και κανένα λόττο, γιατί εδώ και δυόμισι χρόνια οι προβλέψεις τους δεν έχουν επαληθευτεί και μπορεί να είναι πιο τυχεροί αναζητώντας την τύχη τους στον τζόγο.

Η εισαγωγική ομιλία του πρωθυπουργού:


Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συζητήσαμε κρίσιμα ζητήματα για την Ευρώπη, το μέλλον της και τον διεθνή της ρόλο.

Συζητήσαμε προχθές το βράδυ, στο δείπνο, την πρώτη μέρα για το Brexit και χθες ενημερωθήκαμε και αναπτύξαμε τις απόψεις μας για την πορεία σημαντικών πτυχών της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Για το Brexit, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την υπόλοιπη Ευρώπη, δηλαδή με την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι σε ένα κρίσιμο σημείο, κινείται επί ξυρού ακμής, θα έλεγα. Υπάρχει ένα αδιέξοδο. Ελπίζω αυτό το αδιέξοδο να είναι προσωρινό. Σε κάθε περίπτωση, εγώ θα ήθελα να προσθέσω ότι αντικατοπτρίζει και την αδυναμία στο εσωτερικό της Βρετανίας, τους πολιτικούς συσχετισμούς τόσο εντός του κυβερνώντος κόμματος, όσο και στο σύνολο της χώρας, την αδυναμία να υπάρχει μια ξεκάθαρη θέση και στάση, άρα, θα έλεγα ότι είναι σε μεγάλο βαθμό και πολιτικό αυτό το αδιέξοδο από την πλευρά του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σε ό,τι αφορά τη στάση της Ελλάδας, εμείς στηρίζουμε τις προσπάθειες του διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ. Μπαρνιέ, και θεωρούμε πως υπάρχουν τρόποι ώστε να μπορέσουμε να βγούμε από αυτό το αδιέξοδο, χωρίς να διολισθήσουμε σε επικίνδυνους δρόμους. Πρώτα απ’ όλα, να μην αμφισβητήσουμε την ουσία και το περιεχόμενο της συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής για την Ιρλανδία. Να αποφύγουμε την επαναφορά των φυσικών και προστατευόμενων συνόρων επί ιρλανδικού εδάφους, ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας. Να μην αμφισβητήσουμε, δηλαδή, την ειρήνη και τη συνεννόηση που επετεύχθη με κόπο και με αίμα στο νησί.

Εάν τεθεί επισήμως θέμα παράτασης της μεταβατικής περιόδου, ώστε με αυτό τον τρόπο να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, η Ελλάδα προτίθεται αυτό το αίτημα να το υποστηρίξει. Περιμένουμε, λοιπόν και εμείς, με αγωνία να δούμε τις εξελίξεις ελπίζοντας ότι ως συνήθως στην Ευρώπη, στο παρά πέντε, να λύνονται όλα τα μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα. Όπως συμβαίνει και με άλλες περιπτώσεις να συμβεί και με τη διένεξη σε ό,τι αφορά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε.

Τη δεύτερη μέρα, συζητήσαμε ένα σύνολο θεμάτων, που συναρτώνται με την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Υποστήριξα την άποψη ότι στα μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ε.Ε. αυτή η τακτική των καθυστερήσεων και των αναβολών, στις οποίες επιδίδεται – για να μην πω, ειδικεύεται – η Ευρωπαϊκή Ένωση στο τέλος της ημέρας είναι σε βάρος της Ευρώπης, σε βάρος της αξιοπιστίας μας ως πολιτικές ηγεσίες και βεβαίως, σε βάρος των λαών μας. Αρκετά προβλήματα έχει ήδη η Ευρώπη , δεν χρειάζεται να προσθέσουμε και άλλα. Πρέπει να αρχίσουμε να λύνουμε σιγά-σιγά.

Για παράδειγμα, υποστήριξα ότι δεν πρέπει να παραπέμψουμε τον κινητήριο μοχλό της ενωμένης Ευρώπης, που είναι το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, στις μετεκλογικές καλένδες. Τη στιγμή, μάλιστα, που υπάρχει μια σύνθετη διαδικασία, με την ανάγκη αυτό να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκειμένου να τεθεί σε ισχύ. Η όποια καθυστέρηση πιστεύω ότι θα αποτελέσει έναν κίνδυνο για την υλοποίηση σημαντικών επενδυτικών σχεδίων που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη και γι’ αυτό το λόγο στο σημείο αυτό ήμουν σχετικά αυστηρός, λέγοντας σε όλους τους συναδέλφους μου ότι αυτή η τακτική πρέπει επιτέλους να σταματήσει.

Επίσης, αναφέρθηκα στην ανάγκη ο Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων να μην χρησιμοποιείται μόνον σαν πυροτέχνημα. Δεν μπορούμε να συζητάμε, να αποφασίζουμε και να μην εφαρμόζουμε όλα όσα αποφασίζουμε.

Και, βεβαίως, αναφέρθηκα και στην εμβάθυνση της Ευρωζώνης που πρέπει να προχωρήσει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να είναι ουσιαστική και δημοκρατική.

Η Ευρώπη δεν μπορεί να προετοιμαστεί για την επόμενη κρίση, χωρίς να κάνει τις απαραίτητες διορθώσεις, έχοντας λάβει υπόψη της τα διδάγματα από την προηγούμενη κρίση.

Αυτό είχαμε τη δυνατότητα να το κουβεντιάσουμε παρουσία του Μάριο Ντράγκι και του Μάριο Σεντένο, όπου ο Μάριο Ντράγκι ανέλυσε τη θετική πορεία της οικονομίας στην ευρωζώνη, τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά είπε και κάτι το οποίο εγώ κράτησα, ότι στο βάθος του ορίζοντα σκοτεινιάζει ο ουρανός. Πράγμα που σημαίνει ότι αν πρέπει να διορθώσουμε τη στέγη πρέπει να το κάνουμε τώρα που έχει λιακάδα. Και όχι όταν αρχίσει να βρέχει.

Χρειαζόμαστε, λοιπόν, νέους, κοινούς θεσμούς, προσανατολισμένους, όχι στη λιτότητα, αλλά στην οικονομική σταθερότητα και στην ανάπτυξη.

Αυτό σημαίνει νέους και ισχυρούς θεσμούς επιμερισμού κινδύνων και αλληλεγγύης. Όχι μόνο σε ό,τι αφορά το τραπεζικό σύστημα, με την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και την κοινή εγγύηση καταθέσεων. Αλλά και για την αντιμετώπιση της ανεργίας ως στοιχείου συστημικής σταθερότητας στην Ευρωζώνη. Στην κατεύθυνση αυτή, επαναφέραμε, εγώ και ο Ισπανός Πρωθυπουργός την πρόταση για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου κατά της Ανεργίας. Γιατί αν η Ευρώπη εξακολουθεί να έχει ως προτεραιότητά μόνο τους αριθμούς και δεν βλέπει ότι πίσω από τους αριθμούς υπάρχουν άνθρωποι, για τους οποίους επίσης πρέπει να φροντίσουμε να δημιουργήσουμε υποδομές προστασίας , τότε η Ευρώπη ούτε θα μπορέσει να γίνει ξανά ελκυστική προς τους πολίτες της, ούτε θα μπορέσει να ανακόψει την ανησυχητική άνοδο ακραίων , ακροδεξιών, ευρω-σκεπτικιστικών δυνάμεων, ούτε θα μπορέσει, σε τελική ανάλυση, να έχει μέλλον.

Παράλληλα, στον τομέα της ασφάλειας συμφωνήσαμε σε μέτρα για την ενίσχυση της συνεργασίας μας και για την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας και των κυβερνοεπιθέσεων.

Κυρίως, στο προσφυγικό, συμφωνήσαμε την ενίσχυση της συνεργασίας μας με χώρες διέλευσης και προέλευσης προσβλέποντας και στη Σύνοδο Ε.Ε-Αραβικών Χωρών που θα λάβει χώρα στην Αίγυπτο στις Αρχές του 2019. Μια πρωτοβουλία που η Ελλάδα μαζί με την Κύπρο στήριξε και στηρίζει σταθερά, αναγνωρίζοντας τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η Αίγυπτος για τον έλεγχο των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών από τη Βόρεια Αφρική προς την Ευρώπη.

Άλλωστε, ως ευρωπαϊκός πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, έχουμε αναδείξει την ανάγκη για συνεργασία με τις χώρες της περιοχής, στο πλαίσιο μιας νέας πολυεπίπεδης ευρωπαϊκής πολιτικής για τη Μεσόγειο που αφορά και την μετανάστευση, αλλά και την οικονομία , την ενέργεια και την ασφάλεια.

Αυτό έχουμε τονίσει και στο πλαίσιο της Συνόδου των Ευρωπαϊκών χωρών του Νότου και θα έχουμε την ευκαιρία να ξαναθέσουμε και να ξανασυζητήσουμε στην επόμενη Σύνοδο που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα τέλη του Ιανουαρίου στη Λευκωσία.

Αυτήν την προοπτική πρώτοι αναδείξαμε και συζητάμε και στις τριμερείς συνεργασίες μας στη περιοχή, όπου Ελλάδα και Κύπρος θέτουν τα ζητήματα αυτά για τη συνεργασία και τη σταθερότητα στη νοτιοανατολική Μεσόγειο μαζί με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Ιορδανία, τον Λίβανο, την Παλαιστίνη.

Και αυτά τα ζητήματα θέλουμε να συζητήσουμε και κατά τη Διάσκεψη στο Παλέρμο για την Λιβύη , για τη σταθερότητα στη Λιβύη που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Νοεμβρίου. Έχω προσκληθεί, Ελλάδα θα είναι εκεί για πρώτη φορά προσκεκλημένη στη συζήτηση που αφορά τη Λιβύη.

Αυτήν την προοπτική θα συζητήσουμε και κατά την Ευρωαραβική Διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του μήνα στην Αθήνα.

Παράλληλα, συζητήσαμε και συμφωνήσαμε για την ενίσχυση της συνεργασίας μας στον τομέα της προστασίας των συνόρων σε αστυνομικό επίπεδο, αλλά και με καθιέρωση της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής, αλλά και για την ολοκλήρωση του Κανονισμού Επιστροφών και την αναβάθμιση της Υπηρεσίας Ασύλου.

Και θέλω να τονίσω, ιδιαίτερα το τελευταίο, καθώς η στήριξη της Ευρώπης στην επιτάχυνση των διαδικασιών του Ασύλου έχει καίρια σημασία για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Πέραν όμως των σημαντικών ζητημάτων που συμφωνήσαμε σε σχέση με αυτό που ονομάζουμε εξωτερική πτυχή του μεταναστευτικού προσφυγικού ζητήματος και πέραν όσων συμφωνήσαμε και συζητήσαμε, αυτό που ονομάζουμε πτυχή της προστασίας των συνόρων, τόνισα ότι υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα.

Αν θέλουμε να πάρουμε στα σοβαρά την συναπόφασή μας για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση απέναντι στο φαινόμενο, στη μεταναστευτική και προσφυγική κρίση πρέπει να αποδίδουμε παράλληλα και εξίσου μεγάλη σημασία και στις τρεις διαστάσεις του προβλήματος, άρα και σε αυτό που ονομάζουμε εσωτερική πτυχή.

Τόνισα, λοιπόν, ότι πρέπει επιτέλους να υπάρξει, να προχωρήσει η αναθεώρηση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου και να καθιερωθεί ένα δίκαιο σύστημα αλληλεγγύης και καταμερισμού των ευθυνών. Με την καθιέρωση ενός μόνιμου, αποτελεσματικού, αλλά και εύκολα ενεργοποιήσιμου μηχανισμού ανακατανομής των αιτούντων ασύλου.

Τόνισα δε ότι η επιμονή ορισμένων κρατών-μελών να μην δείχνουν πνεύμα συμβιβασμού και συνεννόησης διχάζει την Ευρώπη και είναι αυτό που δημιουργεί προβλήματα σήμερα στην Ευρώπη. Και η επιμονή βεβαίως μόνο στην εξάλειψη της παράνομης μετανάστευσης και όχι ταυτόχρονα και στο άνοιγμα νόμιμων οδών επανεγκατάστασης οδηγεί σε μια πολιτική η οποία είναι στο τέλος-τέλος αναποτελεσματική.

Βεβαίως, να τονίσω ότι συμπεριελήφθη στα συμπεράσματα και θα υπάρξει συμφωνία στο τέλος του χρόνου, για ένα αίτημα που είχα θέσει -σας θυμίζω- στη Σύνοδο του Σάλτσμπουργκ για την δημιουργία του ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Το οποίο θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά ουσιώδες για τους πολίτες της Ευρώπης και για το αίσθημα ότι η Ε.Ε κινείται στην κατεύθυνση του να τους προστατέψει και να συνειδητοποιήσει τις ανάγκες τους.

Χθες και σήμερα, πραγματοποιήθηκε και η Σύνοδος Ευρωπαϊκής Ένωσης– Ασίας. Μια Σύνοδος με ιδιαίτερη σημασία την περίοδο που διανύουμε καθώς ενισχύονται η οικονομική παγκοσμιοποίηση και η αλληλεξάρτηση των οικονομιών μας.

Σε αυτή την περίοδο, νομίζω, όπου έχουμε μπροστά μας πολύ σημαντικές προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή, η διεθνής τρομοκρατία και σε μια περίοδο επίσης, που αναδεικνύονται και οι περιφερειακές διενέξεις οφείλουμε να απομακρυνθούμε από την προοπτική μιας αδιέξοδης εθνικής περιχαράκωσης, μιας αδιέξοδης εθνικιστικής ρητορικής και να ενισχύσουμε το διάλογό μας, όχι μόνο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και με άλλες σημαντικές πρωτοβουλίες, ιδιαίτερα ο διάλογός μας με την Ασία και με τις υπόλοιπες ασιατικές χώρες. Πιστεύω ότι θα είναι προς όφελος της βιώσιμης παγκόσμιας ανάπτυξης και της ειρήνης.

Η Ελλάδα ως μια χώρα που βρίσκεται στο αντάμωμα αυτών των δύο ηπείρων, αλλά και ως μια χώρα που αποτελεί πυλώνα σταθερότητας, συνεργασίας και ασφάλειας στη περιοχή, περιφερειακός για το εμπόριο, τις μεταφορές και την ενέργεια, θα διαδραματίσει πιστεύω ένα εποικοδομητικό ρόλο σε αυτή τη συνεργασία.

Τέλος, στο περιθώριο των δύο Συνόδων είχα την ευκαιρία να έχω μια σειρά από συναντήσεις. Συνάντησα τον επικεφαλής της ΕΚΤ, τον κ. Ντράγκι. Συνομίλησα με τον Ρώσο Πρωθυπουργό, κ. Mεντβέντεφ και για την επικείμενη επίσκεψή μου στη Μόσχα. Συναντήθηκα με τον Ινδό Αντιπρόεδρο του οποίου η χώρα θα είναι τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το 2019, αλλά και με τον Ινδονήσιο Αντιπρόεδρο, με τον οποίο εστιάσαμε στις ευκαιρίες για συνεργασία που ανοίγει ο ρόλος της Ελλάδας στην παγκόσμια ναυτιλία.

Και, βέβαια, μόλις ολοκληρώσουμε θα έχω την ευκαιρία αργότερα να συναντηθώ με τον Πρωθυπουργό της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, όπου αντικείμενο της συζήτησής μας θα είναι τα επόμενα βήματά μας, τα επόμενα βήματα της συνεργασίας μας στις μεταφορές, την ενέργεια, τον τουρισμό, στις εξαγωγές ιδιαίτερα αγροδιατροφικών προϊόντων, αλλά, βεβαίως, της συνεργασίας μας και σε διπλωματικό επίπεδο, καθώς όπως είναι γνωστό η Ελλάδα θα συμμετέχει πλέον ως η 17η χώρα στη σημαντική αυτή πρωτοβουλία για τα Βαλκάνια και τη περιοχή μας, το 16+1.

Με αυτές τις σκέψεις και τις επισημάνσεις ολοκληρώνω την ενημέρωσή μου για όσα συνέβησαν αυτές τις δυόμιση μέρες στις Βρυξέλλες και είναι ανοιχτός σε όλες τις ερωτήσεις σας.

Η συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Συνόδου του ASEM:
Η σχέση Ε.Ε.-Bρετανίας κινείται επί ξυρού ακμής


«Για το Brexit, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την υπόλοιπη Ευρώπη, δηλαδή, με την ΕΕ είναι σε ένα κρίσιμο σημείο, κινείται επί ξυρού ακμής», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραθέτει μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Σύνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Είπε ως προς το θέμα ότι υπάρχει ένα αδιέξοδο και εξέφρασε την ελπίδα ότι είναι προσωρινό. Είπε ότι είναι και πολιτικό αδιέξοδο από την πλευρά του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες του διαπραγματευτή της ΕΕ, Μ. Μπαρνιέ, και θεωρεί πως υπάρχουν τρόποι για να βγούμε από το αδιέξοδο χωρίς να διολισθήσουμε σε επικίνδυνους δρόμους. «Εάν τεθεί επισήμως θέμα παράτασης της μεταβατικής περιόδου, ώστε να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση, η Ελλάδα προτίθεται αυτό το αίτημα να το υποστηρίξει», είπε.

Η τακτική των καθυστερήσεων είναι σε βάρος της Ευρώπης


Αναφορικά με τα θέματα που συναρτώνται με την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι στα μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η ΕΕ η τακτική των καθυστερήσεων και αναβολών στις οποίες επιδίδεται η ΕΕ, είναι σε βάρος της Ευρώπης, της αξιοπιστίας των πολιτικών ηγεσιών και των λαών.

Σημείωσε ότι υποστήριξε πως «δεν μπορούμε να παραπέμψουμε τον κινητήριο μοχλό της ενωμένης Ευρώπης, που είναι το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, στις μετεκλογικές καλένδες» και πως «η όποια καθυστέρηση θα αποτελέσει κίνδυνο για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη». Είπε ότι ήταν αυστηρός λέγοντας στους συναδέλφους του ότι αυτή η τακτική πρέπει να σταματήσει.

Πρόσθεσε πως ούτε και ο Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων μπορεί να χρησιμοποιείται μόνον σαν πυροτέχνημα, χωρίς να εφαρμόζονται όλα αυτά που συζητούν χειροπιαστά αποτελέσματα. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η εμβάθυνση της Ευρωζώνης πρέπει να προχωρήσει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να είναι ουσιαστική και δημοκρατική. «Η Ευρώπη δεν μπορεί να προετοιμαστεί για την επόμενη κρίση χωρίς να κάνει τις απαραίρτητες διορθώσεις έχοντας λάβει τα διδάγματα από την προηγούμενη κρίση», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ελληνο-ισπανική πρόταση για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου κατά της Ανεργίας


«Χρειαζόμαστε νέους, κοινούς θεσμούς, προσανατολισμένους, όχι στη λιτότητα, αλλά στην οικονομική σταθερότητα και την ανάπτυξη», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Εξήγησε πως αυτό σημαίνει νέους και ισχυρούς θεσμούς επιμερισμού κινδύνων και αλληλεγγύης, όχι μόνον ως προς το τραπεζικό σύστημα, με την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και την κοινή εγγύηση καταθέσεων. Αλλά και για την αντιμετώπιση της ανεργίας ως στοιχείου συστημικής σταθερότητας της Ευρωζώνης. «Στην κατεύθυνση αυτή», είπε, «επαναφέραμε, εγώ και ο Ισπανός Πρωθυπουργός, την πρόταση για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου κατά της Ανεργίας».

«Γιατί αν η Ευρώπη εξακολουθεί να έχει ως προτεραιότητά της μόνο τους αριθμούς και δεν βλέπει ότι πίσω από αυτούς υπάρχουν άνθρωποι, τότε η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να ξαναγίνει ελκυστική για τους πολίτες της και να ανακόψει την ανησυχητική άνοδο ακραίων ακροδεξιών ευρωσκεπτικιστικών δυνάμεων, ούτε θα μπορέσει να έχει μέλλον», υπογράμμισε επίσης ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Παρούσα η Ελλάδα στη Διάσκεψη για τη Λιβύη 


Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη στο Παλέρμο για την Λιβύη, στις 12 Νοεμβρίου, όπου η Ελλάδα είναι για πρώτη φορά προσκεκλημένη. 

Ενίσχυση της συνεργασίας με χώρες διέλευσης και προέλευσης

«Στο προσφυγικό συμφωνήσαμε στην ενίσχυση της συνεργασίας μας με χώρες διέλευσης και προέλευσης προσβλέποντας και στη Σύνοδο ΕΕ-Αραβικών Χωρών που θα λάβει χώρα στην Αίγυπτο στις Αρχές του 2019», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Επισήμανε ότι είναι μια πρωτοβουλία που η Ελλάδα μαζί με την Κύπρο στήριξε και στηρίζει σταθερά, αναγνωρίζοντας τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η Αίγυπτος για τον έλεγχο των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών από τη Βόρεια Αφρική.

«Άλλωστε, ως ευρωπαϊκός πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή έχουμε αναδείξει την ανάγκη για συνεργασία με τις χώρες της περιοχής στο πλαίσιο μιας νέα πολυπεπίπεδης ευρωπαϊκής πολιτικής για τη Μεσόγειο που αφορά την μετανάστευση, αλλά και την οικονομία και την ενέργεια και την ασφάλεια».

Η Σύνοδος Ευρώπης - Ασίας έχει ιδιαίτερη σημασία


Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η Σύνοδος Ευρώπης -Ασίας έχει ιδιαίτερη σημασία την περίοδο που διανύουμε καθώς ενισχύονται η οικονομική παγκοσμιοποίηση και αλληλεξάρτηση των οικονομιών μας.

«Ακριβώς σε αυτήν την περίοδο που ενισχύονται οι παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή και η διεθνής τρομοκρατία, ή αναδεικνύονται οι περιφερειακές διενέξεις όπως στην Κορεατική Χερσόνησο, οφείλουμε να απομακρυνθούμε από την προοπτική της εθνικής και περιφερειακής περιχαράκωσης και της εθνικιστικής ρητορικής».

Είπε ότι πρέπει να ενισχυθεί ο διάλογος με την Ασία προς όφελος της βιώσιμης παγκόσμιας ανάπτυξης και της ειρήνης, καθώς μόνο έτσι μπορεί να αναβαθμισθεί και ο διεθνής ρόλος της ΕΕ.

«Η Ελλάδα έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στο πλαίσιο αυτό, καθώς βγαίνει από την κρίση και καθίσταται ευρωπαϊκός πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, αλλά και περιφερειακός κόμβος για το εμπόριο, τις μεταφορές και την ενέργεια», είπε.

Να καθιερωθεί ένα δίκαιο σύστημα αλληλεγγύης και καταμερισμού ευθυνών στο προσφυγικό / μεταναστευτικό.


«Αν θέλουμε να πάρουμε στα σοβαρά την συναπόφασή μας για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στο φαινόμενο της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης, πρέπει να αποδίδουμε εξίσου μεγάλη σημασία και στις τρεις του διαστάσεις, άρα και στην εσωτερική πτυχή», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τόνισε ότι «πρέπει να υπάρξει, να προχωρήσει η ολοκληρωμένη αναθεώρηση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου και να καθιερωθεί ένα δίκαιο σύστημα αλληλεγγύης και καταμερισμού ευθυνών. Με την καθιέρωση ενός μόνιμου, αποτελεσματικού και εύκολα ενεργοποιήσιμου μηχανισμού ανακατανομής αιτούντων ασύλου».

Τόνισε δε ότι «η επιμονή ορισμένων κρατών-μελών να μην δείχνουν πνεύμα συμβιβασμού διχάζει την Ευρώπη και πως η επιμονή μόνο στην εξάλειψη της παράνομης μετανάστευσης και όχι ταυτόχρονα και στο άνοιγμα νόμιμων οδών επανεγκατάστασης οδηγεί σε μια πολιτική αναποτελεσματική».

Διεθνείς επαφές του Έλληνα πρωθυπουργού


Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Ρώσο πρωθυπουργό κ. Medvedev και για την επίκείμενη επίσκεψή του στη Μόσχα, επίσης με τον Ινδό Αντιπρόεδρο του οποίου η χώρα θα είναι τιμώμενη στην ΔΕΘ του 2019, αλλά και με τον Ινδονήσιο Αντιπρόεδρο με τον οποίο εστίασαν στις ευκαιρίες για συνεργασία, ενώ ανοίγει ο ρόλος μας στην παγκόσμια ναυτιλία.

Αργότερα ο κ. Τσίπρας θα συζητήσει για την ολοκληρωμένη στρατηγική συνεργασία της Ελλάδας, με τον Κινέζο πρωθυπουργό που θα συναντήσει σήμερα το απόγευμα. Με έμφαση στα επόμενα βήματά μας σε σχέση με τις μεταφορές, την ενέργεια, τον τουρισμό, την εξαγωγή αγροδιατροφικών προιόντων, αλλά και σε διπλωματικό επίπεδο με τη συμμετοχή της Ελλάδας, ως της 17ης χώρας, στην πρωτοβουλία 16+1.

Η κυβέρνησή μου χαίρει της πλήρους και απόλυτης στήριξης της πλειοψηφίας της εθνικής μας αντιπροσωπείας


Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο να προσφύγει πρόωρα σε εκλογές ή να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι θα έλεγε σε όσους αρέσκονται σε δημοσιεύματα για εκλογές εδώ και δυόμισι χρόνια να παίξουν και κανένα λόττο, γιατί εδώ και δυόμισι χρόνια οι προβλέψεις τους δεν έχουν επαληθευτεί και μπορεί να είναι πιο τυχεροί αναζητώντας την τύχη τους στον τζόγο.

«Οι κυβερνήσεις ζητούν ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή όταν αμφισβητείται η εμπιστοσύνη της Βουλής σε αυτές. Τούτη την ώρα, νομίζω είναι πανθομολογούμενο ότι η κυβέρνησή μου χαίρει της πλήρους και απόλυτης στήριξης της πλειοψηφίας της εθνικής μας αντιπροσωπείας».

Το θέμα Κοτζιά έχει λήξει


Ερωτηθείς εάν σκοπεύει να δώσει στη δημοσιότητα την 9σέλιδη επιστολή παραίτησης του Ν. Κοτζιά, ο κ. Τσίπρας είπε ότι χθες ενημερώθηκε για μια επιστολή που βρίσκεται στο γραφείο του σε έναν φάκελο με την ένδειξη «αυστηρά προσωπικό», ότι θα τη διαβάσει προσεκτικά όταν επιστρέψει, άλλωστε -πρόσθεσε- θα συναντηθεί αύριο κατ' ιδίαν με τον Νίκο Κοτζιά και πως «ωστόσο δεν συνηθίζω ποτέ να δημοσιοποιώ επιστολές που απευθύνονται σε εμένα ως αυστηρά προσωπικές και δεν πρόκειται να το κάνω ούτε τώρα».

«Για μένα το θέμα αυτό έχει λήξει και δεν πρόκειται να δώσω καμία συνέχεια», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Σημείωσε επίσης ότι ο Ν. Κοτζιάς ήταν και ένα ανοικτό βιβλίο στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και πως είναι ευτυχής γιατί θα έχει τη δυνατότητα αυτό το βιβλίο να το συμβουλεύεται τακτικά στα κρίσιμα θέματα που αφορούν στην εξωτερική πολιτική που πλέον βρίσκονται αποκλειστικά στα δικά του χέρια.

Κρίσιμη μέρα για τη Συμφωνία των Πρεσπών η σημερινή μέρα


Σήμερα είναι μια κρίσιμη μέρα για τη Συμφωνία των Πρεσπών καθώς έχουμε την πρώτη ψηφοφορία για την έναρξη της διαδικασίας της Συνταγματικής μεταρρύθμισης στη γειτονική χώρα, είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σημείωσε ότι η προοπτική έναρξης της διαδικασίας αυτής που αλλάζει τη συνταγματική ονομασία είναι μονόδρομος για τους γείτονες μας αν επιθυμούν να ενταχθούν στην ΕΕ ή στο ΝΑΤΟ. Ευχήθηκε δε, καλή επιτυχία στον Ζόραν Ζάεφ.

Στο εξής όποιος εκπροσωπεί τη χώρα στο εξωτερικό, θα βρίσκεται εκεί με το καπέλο της εθνικής γραμμής


«Από δω και στο εξής όποιος εκπροσωπεί τη χώρα στο εξωτερικό, θα βρίσκεται εκεί με το καπέλο της εθνικής γραμμής», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Πρόσθεσε ότι στο εσωτερικό βεβαίως, ο δημόσιος διάλογος είναι στοιχείο της δημοκρατίας και είναι απολύτως σεβαστό.

Η πορεία της κυβέρνησης δεν απειλείται και δεν αμφισβητείται από κανέναν


«Η κυβέρνηση προχωρά, έχει σαφή προορισμό, σαφή στόχο και η πορεία της δεν απειλείται και δεν αμφισβητείται από κανέναν», τόνισε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Αλέξης Τσίπρας.

Οι διακυμάνσεις στο ελληνικό ομόλογο οφείλονται αποκλειστικά σε εξωτερικούς παράγοντες


«Ο κ. Ντράγκι μου ανέλυσε την εκτίμηση του ότι έχουμε αναταράξεις και διακυμάνσεις στο ελληνικό ομόλογο που οφείλονται αποκλειστικά σε εξωτερικούς παράγοντες», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τόνισε ότι συμφώνησαν πως το τελευταίο διάστημα παρατηρούν θετική τάση, να αποκλίνει το ελληνικό και το ιταλικό ομόλογο, «πράγμα που μας κάνει αισιόδοξους να πιστεύουμε ότι οι αγορές αρχίζουν και αναγνωρίζουν ότι τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας είναι ιδιαίτερα θετικά, ότι η προοπτική και η πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι ιδιαίτερα θετικές και ότι η ιταλική κρίση δεν θα επηρεάσει την πορεία μας για την οριστική έξοδο από την κρίση».

Για πρώτη φορά η ελληνική κυβέρνηση είναι αυτή που αποφασίζει το μείγμα της πολιτικής


Σε ερώτηση του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου, αναφορικά με τον ελληνικό προϋπολογισμό, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως η Ελλάδα γύρισε σελίδα, δεν βρίσκεται στο πλαίσιο της αυστηρής επιτροπείας και για πρώτη φορά η ελληνική κυβέρνηση είναι αυτή που αποφασίζει το μείγμα της πολιτικής.

Είπε ότι σε αντίθεση με τον ιταλικό προϋπολογισμό, ο ελληνικός (προϋπολογισμός) όχι μόνο δεν αποκλίνει από τον στόχο αλλά τον υπερβαίνει. «'Αρα το φυσιολογικό είναι -και έτσι πιστεύω ότι θα γίνει- όχι μόνο να μην υπάρξει και επιστολή διαμαρτυρίας από την πλευρά της Κομισιόν, αλλά πολύ σύντομα να έχουμε μια θετική εξέλιξη στις προβλεπόμενες διαβουλεύσεις που αφορούν την έγκριση των προσπαθειών και του προϋπολογισμού μας».

Δεν υπάρχει σκέψη για μερική περικοπή των συντάξεων


Ερωτηθείς εάν θα είναι ικανοποιημένος αν του προταθεί ως συμβιβασμός η μερική περικοπή των συντάξεων, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι δεν υπάρχει τέτοια σκέψη και ότι δεν βρίσκει κανέναν λόγο να συζητά για «φανταστικά σενάρια».

Σημείωσε ότι «έχουμε διατυπώσει με σαφήνεια τις σκέψεις και τις προθέσεις μας στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που καταθέσαμε στους θεσμούς και δεν υπάρχει τέτοια σκέψη σαν αυτή που διατυπώσατε», είπε απευθυνόμενος στο δημοσιογράφο που έκανε το σχετικό ερώτημα.

Υπογράμμισε δε, ότι σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα δεν χρειάζεται υφεσιακά μετρα, αλλά φιλοαναπτυξιακά.

Έχουμε δύο μεγάλα επιτεύγματα, έξοδο από την κρίση και Συμφωνία των Πρεσπών


Την αποφασιστικότητά του η κυβέρνηση να προχωρήσει και στην επιτυχή και οριστική έξοδο από την κρίση, διατηρώντας την πολιτική σταθερότητα το επόμενο διάστημα και στην επιτυχή ολοκλήρωση και κύρωση από την ελληνική Βουλή της Συμφωνίας των Πρεσπών, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση πορεύεται σε προδιαγεγραμμένες ράγες με σαφή κατεύθυνση.«Έχουμε και δύο μεγάλα επιτεύγματα, το ένα αφορά την έξοδο από την κρίση, που ολοκληρώνεται με την κατοχύρωση της πολιτικής σταθερότητας το επόμενο διάστημα και (το δεύτερο) έχουμε και τη Συμφωνία των Πρεσπών που αναβαθμίζει τον ηγετικό ρόλο της χώρας στα Βαλκάνια.

«Είμαι εδώ αποφασισμένος να προστατεύσω με όλες μου τις δυνάμεις και τα δύο αυτά επιτεύγματα και όχι να θυσιάσω το ένα έναντι του άλλου. Πόσο δε μάλλον όταν στην προκειμένη περίπτωση έχουμε την ιδιαιτερότητα η προστασία του ενός να αποτελεί και προϋπόθεση για την επιβίωση και την προστασία του άλλου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Έχουμε συμφωνήσει μέχρι τις ευρωεκλογές να έχει προχωρήσει η αναθεώρηση του κοινού συστήματος ασύλου


Σχετικά με το ζήτημα της αναθεώρησης του κοινού συστήματος Ασύλου, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι έθεσε θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την αναβλητικότητα που διακρίνει την ηγεσία της ΕΕ.

«Έχουμε ζητήσει και έχουμε συμφωνήσει μέχρι τις ευρωεκλογές να έχει προχωρήσει η αναθεώρηση», είπε και τόνισε ότι το δικό του διαρκές αίτημα και άλλων χωρών ήταν να υπάρχει σαφήνεια ότι θα γίνει στα πλαίσια της Αυστριακής Προεδρίας.

Είπε πως ο καγκελάριος της Αυστρίας στην έναρξη της Αυστριακής Προεδρίας επιδίωξε να κάνει πιο ελαστική λεκτική διατύπωση, προκειμένου να μην έχει την πίεση να προχωρήσει στη διάρκεια της Προεδρίας του η αναθεώρηση. «Να μη γελιόμαστε, η Αυστρία και ο καγκελάριός της δεν έχει την πολιτική βούληση», είπε και τόνισε πως χτες εξήγησε ότι είναι άλλο να μην έχει κάποιος τη βούληση και άλλο να μην είναι ειλικρινής. Υπογράμμισε ότι δεν μπορούν να μετατοπίζονται τα γκολπόστ, να αλλάζουν τα συμφωνημένα. Θέλω να πιστεύω, είπε, ότι «δεν θα παραπεμφθεί αυτή η πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση υπαρξιακού χαρακτήρα για την Ευρώπη στις μετεκλογικές καλένδες και ότι θα τηρήσουν όλοι όσα έχουμε συμφωνήσει».

Η Ελλάδα έχει και θα έχει αταλάντευτα μια εξωτερική πολιτική που θα βάζει σε προτεραιότητα την προστασία των κυριαρχικών της δικαιωμάτων


«Η Ελλάδα έχει και θα έχει αταλάντευτα μια εξωτερική πολιτική που θα βάζει σε προτεραιότητα την προστασία των κυριαρχικών της δικαιωμάτων», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας ερωτηθείς σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα, με αφορμή και το Barbaros. «Αυτό έγινε και στην προκειμένη περίπτωση που προβήκαμε σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες σε διπλωματικό και αμυντικό επίπεδο», σημείωσε.

Είπε ακόμη ότι δεν θέλει να δώσει μεγαλύτερες διαστάσεις στο θέμα από αυτές που πραγματικά έχει. Τόνισε ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι κομμάτι και των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Ανέφερε ότι στο περιθώριο της Συνόδου συνομίλησε με άλλους ηγέτες για την προοπτική των ευρωτουρκικών σχέσεων, ιδιαίτερα με τη Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο Πρόεδρο που τον ενημέρωσαν ότι σκοπεύουν να επισκεφθούν την Κωνσταντινούπολη έως το τέλος του έτους, προκειμένου να συζητήσουν κυρίως το Συριακό με τον Τούρκο Πρόεδρο, αλλά και με τη Ρωσία.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι το μήνυμα που έχει εκπέμψει η ΕΕ απέναντι στην Τουρκία ήταν απολύτως σαφές στη Σύνοδο του Μαρτίου: Η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και δεν θα επιτρέψουμε μέσω της καλλιέργειας έντασης να δημιουργηθούν τετελεσμένα.

Ο κ. Τσίπρας είπε σε ό,τι τον αφορά πως είναι πρωτεργάτης της προσπάθειας να υπάρξουν γέφυρες, διάλογος, δίαυλοι επικοινωνίας. «Στηρίζουμε την επανέναρξη των συνομιλιών για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό», είπε.
left.gr

Η παραίτηση Κοτζιά αναδεικνύει την κυβερνητική αποσύνθεση και τα ανυπέρβλητα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής και πρώτα απ’ όλα το φιάσκο της Συμφωνίας των Πρεσπών, αναφέρει μεταξύ άλλων ανακοίνωση του Γραμματέα του Π.Σ. της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτη Λαφαζάνη...


Παν. Λαφαζάνης: Η παραίτηση Κοτζιά αναδεικνύει την κυβερνητική αποσύνθεση και τα ανυπέρβλητα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής και πρώτα απ’ όλα το φιάσκο της Συμφωνίας των Πρεσπών

Ούτε Τσίπρας ούτε Μητσοτάκης, ούτε ΗΠΑ ούτε Γερμανία, δημοκρατία και εθνική ανεξαρτησία

Η Δήλωση Παν. Λαφαζάνη, Γραμματέα του Π.Σ. της ΛΑ.Ε.


«Η παραίτηση του Ν. Κοτζιά δεν σχετίζεται μόνο με τις τελευταίες αντιπαραθέσεις του με τον Π. Καμμένο και όσα συνέβησαν στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Αυτή η παραίτηση έρχεται πρώτα απ’ όλα να επιβεβαιώσει και να αναδείξει την βαθιά και ανεπίστρεπτη, διαλυτική και αποσυνθετική κρίση της κυβέρνησης, η οποία είναι στην ουσία κρίση της πολιτικής της.

Η παραίτηση του Ν. Κοτζιά, όσο και αν ίδιος επικαλείται λόγους ευθιξίας, κατά βάθος εκφράζει το πλήρες αδιέξοδο της εξωτερικής πολιτικής που μαζί με τον Αλ. Τσίπρα εφάρμοσε και ειδικότερα το αδιέξοδο, το ναυάγιο και το φιάσκο της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Είναι αδιανόητο η χώρα να διευθύνεται από τον Αμερικανό σταθμάρχη στην Αθήνα Geoffrey Pyatt και να πορεύεται ως η Ουκρανία των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου.

Ούτε Τσίπρας ούτε Μητσοτάκης ούτε ΗΠΑ ούτε Γερμανία ούτε Γερμανοαμερικανοκρατία.

Η Ελλάδα χρειάζεται δημοκρατία και εθνική ανεξαρτησία.»
iskra.gr

Τα μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ και η παραίτηση του κ. Κοτζιά εξακολουθούν να μονοπωλούν το πολιτικό ενδιαφέρον, με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών να καλεί το Μαξίμου να δημοσιεύσει την επιστολή - παραίτησής του.


Στη σκιά των «μυστικών κονδυλίων» του υπουργείου Εξωτερικών αλλά και της παραίτησης του Νίκου Κοτζιά συνεχίζει να πορεύεται η κυβέρνηση, η οποία καλείται να αντιμετωπίσει ένα μείζον πολιτικό ζήτημα, αναφέρεται ανάρτηση της ιστοσελίδας sputniknews.gr.

Ο Νίκος Κοτζιάς, μετά τη χθεσινή πολύωρη συνεδρίαση της Κίνησης «Πράττω», εξαπέλυσε «πυρά» προς το Μαξίμου, ζητώντας τη δημοσίευση της επιστολής παραίτησης, προκειμένου να καταστούν γνωστοί οι ακριβείς λόγοι αποχώρησης από το υπουργείο Εξωτερικών.

Είχε προηγηθεί η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος χαρακτήρισε ως «πολιτικά ακατανόητη» την απόφαση αποχώρησης του κ. Κοτζιά από την ηγεσία του υπουργείου.
«Να δώσουν στη δημοσιότητα την επιστολή παραίτησής μου. Σε εννέα σελίδες επιστολή εξηγώ ακριβώς τους λόγους παραίτησής μου» τόνισε χαρακτηριστικά, το βράδυ της Πέμπτης.

Την ίδια ώρα, ο πρώην επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας άσκησε εκ νέου κριτική στον Πάνο Καμμένο, διατηρώντας την ένταση μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η οποία φέρεται να αποτέλεσε και τη θρυαλλίδα των τελευταίων εξελίξεων.

Ο κ. Κοτζιάς, συγκεκριμένα, αναφερόμενος στην υπόθεση των «μυστικών κονδυλίων», έκανε λόγο για «οχετό με στοχευμένες διαρροές», ενώ σημείωσε με νόημα, ότι «ενώ λέμε να μην είμαστε προσκολλημένοι στις καρέκλες, όταν βλέπουμε κάποιον να κάνει το καθήκον του, υβρίζεται».

«Επειδή μερικοί δεν έχουν δημοκρατική αντίληψη, ρίχνουν λάσπη. Αυτός που ρίχνει λάσπη όμως, έχει βρόμικα χέρια» έσπευσε να προσθέσει, φωτογραφίζοντας τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας φέρεται να κατηγόρησε τον πρώην υπουργό Εξωτερικών ότι χρησιμοποίησε μέρος των «μυστικών κονδυλίων» του ΥΠΕΞ προκειμένου να στοχοποιηθεί ο ίδιος (σ.σ. Πάνος Καμμένος), μέσω δημοσιευμάτων στον ξένο Τύπο.

Το ζήτημα των «μυστικών κονδυλίων» ωστόσο, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και στην αντιπολίτευση, με τη Νέα Δημοκρατία να κάνει λόγο για «πρωτοφανείς δηλώσεις» και να ζητάει ενδελεχή έρευνα επί του θέματος.
πηγή: sputniknews.gr

Ο γραμματέας της Μικτής Συντονιστικής Επιτροπής του Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, ΟΟΣΑ, Μάριο Λόπεζ- Ρολντάν, επισημαίνει πως η χώρα μας έχει μπει σε μια νέα εποχή, σημειώνοντας πως αυτή είνα μια πολύ σημαντική στιγμή, διότι η ελληνική κυβέρνηση θα έχει την ευκαιρία να προωθήσει τις δικές της πολιτικές...  


Τη στήριξη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης  (ΟΟΣΑ) στην Ελλάδα για την αποκατάσταση της ζημιάς που επέφεραν οι πολιτικές λιτότητας, αλλά και την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, εκφράζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γραμματέας της Μικτής Συντονιστικής Επιτροπής του Οργανισμού για την Ελλάδα, Μάριο Λόπεζ- Ρολντάν.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στο περιθώριο του διεθνούς Φόρουμ της Ρόδου, ο Μάριο Λόπεζ- Ρολντάν επισημαίνει πως η χώρα μας έχει μπει σε μια νέα εποχή, σημειώνοντας πως αυτή είνα μια πολύ σ'kημαντική στιγμή, διότι η ελληνική κυβέρνηση θα έχει την ευκαιρία να προωθήσει τις δικές της πολιτικές.

Διαμήνυσε επίσης πως η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόζει τις σωστές πολιτικές, όπως είπε, για να σταθεροποιήσει την οικονομία, να κερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να αρχίσει να αντιμετωπίζει την τραγική κοινωνική κρίση που πέρασε η Ελλάδα τα τελευταία έτη. «Αυτό αποτελεί πρώτη προτεραιότητα και για τον ΟΟΣΑ είναι μια μεγάλη ευκαιρία να βοηθήσει την Ελλάδα», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, είπε πως φαίνονται αισιόδοξες, επισημαίνοντας πως «θα εξαρτηθούν επίσης από την πολιτική σταθερότητα και τη συνέχιση των πολιτικών». 

Ολόκληρη η δήλωση του Μάριο Λόπεζ- Ρολντάν στον Δημήτρη Μάνωλη για το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο περιθώριο του διεθνούς Φόρουμ της Ρόδου για τον Διάλογο των Πολιτισμών, είναι η εξής:

«Πιστεύω ότι είμαστε σε μια νέα εποχή. Προφανώς υπάρχουν διαρθρωτικά ζητήματα και προβλήματα για την ελληνική οικονομία που δεν είναι εύκολο να επιλυθούν. Αλλά αυτή είναι μια πολύ σημαντική στιγμή, επειδή για πρώτη φορά αυτή η κυβέρνηση θα έχει την ευκαιρία να προωθήσει τις δικές της πολιτικές. Τώρα που εξήλθε από το πρόγραμμα, έχει μια νέα εθνική στρατηγική ανάπτυξης. Είναι εστιασμένη στην αποκατάσταση της ζημιάς που επέφεραν οι πολιτικές λιτότητας. Η Ελλάδα έχει τη στήριξη του ΟΟΣΑ. Δουλεύουμε ενεργά με την Ελλάδα. Ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ συναντήθηκε πρόσφατα με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Είμαστε αισιόδοξοι. Μόλις συνάντησα τον επικεφαλής του γραφείου του οργανισμού στην Ελλάδα και μου είπε ότι οι προοπτικές ανάπτυξης, η προοπτική του ΑΕΠ, φαίνονται αισιόδοξες για τα επόμενα δύο χρόνια. Θα εξαρτηθούν επίσης από την πολιτική σταθερότητα και τη συνέχιση των πολιτικών -δεν ξέρουμε τι θα συμβεί στις εκλογές το επόμενο φθινόπωρο.

Πιστεύω όμως ότι αυτή η κυβέρνηση, για τον ΟΟΣΑ, εφαρμόζει τις σωστές πολιτικές για να σταθεροποιηθεί, να κερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να ξεκινήσει την αντιμετώπιση της τραγικής κοινωνικής κρίσης που έχει περάσει τα τελευταία χρόνια. Αυτή είναι η πρώτη προτεραιότητα και για τον ΟΟΣΑ αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για να βοηθήσουμε την Ελλάδα».
ΑΠΕ-ΜΠΕ