10/23/18

Μιλώντας για τα πράγματα με το όνομά τους, εύκολα εξουδετερώνεσαι σαν «περιθωριακός», σαν «ουτοπιστής». Ομως η «ελληνική διαφορά» είναι, πάντοτε, η επιμονή στο πραγματικό. Και το πραγματικό, όχι στο πεδίο της συμπεριφοράς, της εξουσίας, της αποτελεσματικότητας. Μόνο στο πεδίο της ύπαρξης, δηλαδή του «νοήματος».


επιφυλλίδα του Χρήστου Γιανναρά *

Το ποιος θα είναι ο επόμενος Αρχιεπίσκοπος των Ελλήνων στη Νέα Υόρκη μπορεί να έχει σημασία μεγαλύτερη από το ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός στην Αθήνα. Ποιο μέτρο είναι ικανό να αξιολογήσει συγκριτικά τη «σημασία» δύο τόσο διαφορετικών ρόλων; Φυσικά, η πιθανολόγηση των ιστορικών συνεπειών. Στη γεωγραφική - κρατική Ελλάδα το μέλλον του Ελληνισμού είναι μοιραία προδιαγεγραμμένο – στο πεδίο της γλώσσας, της ιστορικής συνείδησης, των κοινοτικών θεσμών αυτοδιοίκησης, του δημογραφικού προβλήματος, το παιχνίδι έχει χαθεί. Στην ελληνική διασπορά, ειδικά στις ΗΠΑ, η συνειδητοποίηση της «ελληνικής διαφοράς» είναι, ίσως, ευκολότερο να αφυπνισθεί.

Γιατί ευκολότερο; Διότι η επιβίωση είναι εξασφαλισμένη, επομένως υπάρχει περιθώριο να διερωτηθούν οι άνθρωποι για το «νόημα» της επιβίωσης. Η συνέχεια του Ελληνισμού ενδιαφέρει εκείνες τις (διεθνείς) ελίτ τις ικανές να ψηλαφήσουν την ελληνική διαφορά στη νοηματοδότηση του βίου και της ύπαρξης. Διαφορά πρωτίστως λέξεων: του ελληνικού λόγου από τη δυτική ratio, της κοινωνίας από την societas, της δημοκρατίας από την res publica, της εκκλησίας από τη θρησκεία κ.ά.π. H εθνοφυλετική πανσπερμία των ΗΠΑ, εκ των πραγμάτων, χρειάζεται (έχει τη χρεία, την ανάγκη) να γνωρίσει τη διαφορά που κομίζει η ελληνική οπτική – πραγματική όχι ιδεολογική διαφορά.

Είναι αυτή μια «υπόθεση εργασίας» με ερείσματα στην κοινωνική παρατήρηση: Μοιάζει κανόνας ότι κάθε ίχνος ή σημάδι ή απομεινάδι μαρτυρίας, άμεσης ή έμμεσης, της ελληνικής διαφοράς, διεγείρει ενδιαφέρον στην κοινωνία των ΗΠΑ. Aφησαν εποχή οι δύο Εκθέσεις. «Τhe Glory of Byzantium», στο Metropolitan Museum της Νέας Υόρκης, πριν από λίγα χρόνια – μετάγγιζαν την αίσθηση, όχι απλώς κορυφαίων (επιλεγμένων) επιτευγμάτων μιας υψηλής αισθητικής, αλλά δειγμάτων - τεκμηρίων ενός ιλιγγιώδους πολιτισμού (κοινού τρόπου του βίου). Και δεύτερο δεδομένο της κοινωνικής παρατήρησης: η εντυπωσιακή επισκεψιμότητα σήμερα των 17 μοναστηριών του αγιορείτη Εφραίμ στις ΗΠΑ!

Το δεύτερο παράδειγμα ενδιαφέρει και ως κατάδειξη της δυναμικής που διασώζει η γνησιότητα, έναντι των απομιμήσεων της πολιτισμικής διαφοράς: Σε αντίθεση με την πλειονότητα των ελληνορθόδοξων ναών, όπου, κατά κανόνα, κυριαρχεί το θρησκευτικό κιτς αχαλίνωτο και ο επαρχιωτισμός της μίμησης του φανταχτερού και «μοδέρνου» (πιθηκισμός κάθε στιλπνής προτεστάντικης «αμερικανιάς»), στα νεόφυτα μοναστήρια κύριο γνώρισμα είναι η αναζήτηση της γνησιότητας: Αρχιτεκτονική, Εικόνες, στασίδια, προσκυνητάρια ξυλόγλυπτα και καντήλια αυθεντικά – στα πάντα συνειδητή και θελημένη η άρνηση του εφφετζίδικου διακοσμητικού.

Τα πλήθη των Αμερικανών επισκεπτών που συρρέουν καθημερινά σε αυτά τα μοναστήρια, με πούλμαν ατέλειωτα, δεν μοιάζει να αφύπνισαν ακόμα τις ελληνικές κοινότητες στην ανάγκη του σημερινού ανθρώπου για γνησιότητα και αυθεντικότητα. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος (Κουκούζης) ήταν ένας χαρισματικός ηγέτης, που πέτυχε θαυμαστή αναβάθμιση της εκτίμησης και του σεβασμού των Αμερικανών για τους ελληνικής καταγωγής συμπολίτες τους. Ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος (Τρακατέλλης), σπάνιας ευφυΐας και καλλιέργειας, έχει τίτλους ακαδημαϊκούς που στην αμερικανική κοινωνία προκαλούν δέος. Τα ηγετικά προσόντα και των δύο, αλλά και η ετοιμότητά τους για προσφορά, είναι ποιότητες που σπανίζουν στην ελλαδική και της διασποράς ηγέτιδα τάξη.

Κι όμως, η κατάδειξη της «ελληνικής διαφοράς», στο πλαίσιο της ιστορικο-υλιστικής μονοτροπίας σήμερα, δεν ήταν το μέλημά τους – παρά το γεγονός της έκπληξης που αποτέλεσε, σε διεθνή κλίμακα, η ανάλογη μαρτυρία της διασποράς των Ρώσων αποδιοπομπαίων του σταλινισμού. Το να μετέχει ο Ελληνισμός στο επικαιρικό ιστορικό γίγνεσθαι κομίζοντας ετερότητα, παρέμεινε ανέφικτο. Θα μπορούσε να έχει επιχειρηθεί, τουλάχιστον, η αποκόλληση από τον επαρχιωτικό - ξιπασμένο μιμητισμό του «μοδέρνου»: Να αποκατασταθεί η γνησιότητα και αυθεντικότητα του λειτουργικού χώρου στους πεντακόσιους, ανά τις ΗΠΑ, ελληνορθόδοξους ναούς – θα ήταν «επανάσταση». Και να έχει αξιοποιηθεί το πελώριο και ζηλευτό campus του Ελληνικού Κολεγίου στη Βοστώνη, για να στηθεί (στο κέντρο του ιστορικού γίγνεσθαι σήμερα) ένα πανεπιστήμιο, πολύ υψηλών προδιαγραφών και απαιτήσεων, για τη σπουδή και την έρευνα της ελληνικής (διαχρονικά) Γλώσσας και Γραμματείας, Ιστορίας, Αρχαιολογίας, Τέχνης, Φιλοσοφίας, Μουσικής.

Τα ονόματα που προβάλλουν οι δημοσιογράφοι σαν πιθανότερους διαδόχους του Δημητρίου, δικαιολογούν ανησυχία, αν όχι φόβο. Η θολούρα της γενικευμένης παρακμής επιτρέπει θορυβώδεις υποψηφιότητες δραματικής ανεπάρκειας και προκλητικής μετριότητας. Δυστυχώς και το ηγετικό του «Γένους», επί αιώνες, Φανάρι, εμφανίζει, εδώ και χρόνια, μια παραλυτική αδυναμία αξιολόγησης της ανθρώπινης ποιότητας – δίνεται η εντύπωση ότι, μέσα στην Εκκλησία, η ανθρώπινη ποιότητα βρίσκεται εν διωγμώ.

Στις ψευδαισθήσεις κοσμογονίας που δημιουργούν οι φτηνές σκοπιμότητες της «ευρωπαϊκής ενοποίησης» (σε μιαν Ευρώπη ταπεινωτικά υποδουλωμένη στον ιστορικο-υλιστικό μηδενισμό και στην απανθρωπία της φενάκης των «δικαιωμάτων»), η μαρτυρία της «ελληνικής διαφοράς» είναι ανύπαρκτη ή γελοιωδώς ασόβαρη – οι επίσκοποι, οι εκλεκτοί του Φαναρίου, μετά βίας επαρκούν, κατά κανόνα, για τα «παπαδικά» τους και μόνο καθήκοντα.

Μιλώντας για τα πράγματα με το όνομά τους, εύκολα εξουδετερώνεσαι σαν «περιθωριακός», σαν «ουτοπιστής». Ομως η «ελληνική διαφορά» είναι, πάντοτε, η επιμονή στο πραγματικό. Και το πραγματικό, όχι στο πεδίο της συμπεριφοράς, της εξουσίας, της αποτελεσματικότητας. Μόνο στο πεδίο της ύπαρξης, δηλαδή του «νοήματος».
______________________________

(*) Ο Χρήστος Γιανναράς γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στα Πανεπιστήμια της Αθήνας, της Βόννης και της Σορβόννης. Επιφυλλιδογραφεί σε εφημερίδες παρεμβαίνοντας στην πολιτική και κοινωνική επικαιρότητα.
(πηγή: yannaras.gr)

Ο καθορισμός αρμοδιοτήτων, το θέμα της σταδιακής επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης και οι γενικότερες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις βρέθηκαν επί τάπητος, μεταξύ άλλων, στη σύσκεψη που είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο υπουργείο Εξωτερικών...


Σε αυστηρούς τόνους απάντησε το υπουργείο Εξωτερικών στους ισχυρισμούς της Άγκυρας που αμφισβητεί το δικαίωμα για την επέκταση της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια στο Ιόνιο. Το θέμα αποτέλεσε αντικείμενο σύσκεψης στο Υπουργείο Εξωτερικών υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στη σύσκεψη συζητήθηκε το θέμα της σταδιακής επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης, αρχής γενομένης από το Ιόνιο.

Ειδικότερα, αποφασίστηκε να εξεταστεί πώς θα γίνει ενημέρωση και διάλογος με τα πολιτικά κόμματα για την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει συντεταγμένα στην άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματος της χώρας, ενώ θα εξεταστεί η σύγκληση του ΕΣΕΠ, ενδεχομένως και σε διευρυμένη σύνθεση.

Όπως σημειώνουν οι διπλωματικές πηγές, ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή η διαδικασία να μην προχωρήσει με Προεδρικό Διάταγμα, αλλά με την κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

Όπως γίνεται ακόμα γνωστό, ο πρωθυπουργός αποφάσισε τη σύγκληση του Επιστημονικού Συμβουλίου του υπουργείου Εξωτερικών προκειμένου να συζητηθούν οι πτυχές του θέματος.

Ακόμα, επισημαίνεται πως έδωσε οδηγίες για απάντηση σε δηλώσεις και τοποθετήσεις που έγιναν εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης, αφού ενημερώθηκε για τις πρόσφατες εξελίξεις.

Στη σύσκεψη αναλύθηκαν, επίσης, οι γενικότερες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για το σημείο στο όποιο βρίσκονται οι διερευνητικές συνομιλίες, ενώ έδωσε οδηγίες, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, για προετοιμασία επίσκεψής του στην Τουρκία σε συνέχεια σχετικής πρόσκλησης του Προέδρου Ερντογάν.

Πολιτικές αντιδράσεις

Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ


«Με πρωτοφανή επιπολαιότητα και προχειρότητα ο κ. Κοτζιάς, έχοντας ήδη απομακρυνθεί από το ΥΠΕΞ, χώρισε τη χώρα στη μέση. Το έκανε προαναγγέλλοντας την επέκταση των χωρικών μας υδάτων μόνο στο Ιόνιο και μάλιστα με τη συγκατάθεση του κ. Τσίπρα». Αυτό δήλωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ο βουλευτής της ΝΔ προσέθεσε πως ο πρώην υπουργός Εξωτερικών έδωσε έτσι τη δυνατότητα στην Τουρκία να επιμείνει στη γνωστή θέση της ότι στο Αιγαίο δεν μπορεί να εφαρμοστεί πλήρως το Δίκαιο της Θάλασσας διότι δήθεν πρόκειται για «ειδική περίπτωση».

«Για ακόμη μια φορά η κυβέρνηση, με φθηνούς εντυπωσιασμούς, υποσκάπτει θεμελιώδεις θέσεις της εξωτερικής μας πολιτικής», επισήμανε ο κ. Κουμουτσάκος.

 Το ΠΟΤΑΜΙ


«Η επανάληψη παλιών απειλών από την τουρκική ηγεσία δεν βοηθούν την προσέγγιση των δύο χωρών. Ο εθνικιστικός λαϊκισμός που εκπέμπουν ανά στιγμές Τούρκοι αξιωματούχοι διαταράσσει το κλίμα καλής γειτονίας που πρέπει να διέπει τους δύο λαούς» επεσήμανε το Ποτάμι. Στην ανακοίνωσή του επίσης επισημαίνει την ανάγκη υλοποίησης της πρότασης του, για τη συγκρότηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, ώστε «εκεί να διαμορφώνεται η πατριωτική γραμμή και να δημιουργείται το απαραίτητο κλίμα ευρύτερης συνεννόησης». 

Το ΚΚΕ


«Το ΚΚΕ έχει τοποθετηθεί εδώ και καιρό για το θέμα της αιγιαλίτιδας ζώνης και της ΑΟΖ, στη βάση της εφαρμογής του δικαίου της θάλασσας, που προβλέπει το δικαίωμα επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια. Κι αυτό ισχύει και για την Ελλάδα» τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας σε συγκέντρωση ενάντια στη δημιουργία νέων βάσεων του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα.

Σε μια πρωτοφανή για την ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κίνηση, η Κομισιόν απέρριψε το προσχέδιο του προϋπολογισμού της Ιταλίας για το 2019 και ζητά από τη Ρώμη να παρουσιάσει ένα νέο, μέσα σε τρεις εβδομάδες.


Ευρωπαϊκή πηγή υπογράμμισε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως αυτό γίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ και πως ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί θα ζητήσει από την Ιταλία «να αναθεωρήσει τον προϋπολογισμό της».

Ο Πιέρ Μοσκοβισί, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Στρασβούργο, τόνισε ότι η Ιταλία δεν έχει απαντήσει σε τρία σοβαρά ζητήματα: Στο ύψος του διαρθρωτικού ελλείμματος, στη σημασία του χρέους και την προοπτική της ανάπτυξης. Σε μια προσπάθεια να μην οξύνει τα πνεύματα, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων φρόντισε να τονίσει πως η ΕΕ δεν κλείνει την πόρτα στην Ιταλία. «Επιθυμούμε να συνεχίσουμε τον εποικοδομητικό μας διάλογο με τις ιταλικές αρχές. Χαιρετίζω τη δέσμευση του υπουργού Οικονομικών (σ.σ. της Ιταλίας) για το σκοπό αυτό και πρέπει να προχωρήσουμε σε αυτό το πνεύμα τις προσεχείς εβδομάδες», δήλωσε ο Μοσκοβισί.

Οι Βρυξέλλες έχουν υπογραμμίσει ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού έχει «άνευ προηγουμένου» απόκλιση από το Σύμφωνο Σταθερότητας και έχουν ήδη καλέσει τη Ρώμη να συμμορφωθεί κάτι που προφανώς δεν έγινε.

Η Κομισιόν ζητά από τη γειτονική μας χώρας να περιορίσει το έλλειμμά της, το οποίο, το 2019, σύμφωνα με τη στρατηγική της κυβέρνησης Κόντε, θα φτάσει το 2,4% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, «η παρέκκλιση αγγίζει το 1,5%».

Ο γραμματέας της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, διαμηνύει προς κάθε τόνο πως η Ιταλία δεν θα κάνει πίσω στις απαιτήσεις της Κομισιόν ωστόσο οι πιέσεις που δέχεται η οικονομία της χώρας είναι ισχυρές με τελευταίο χτύπημα την υποβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας από τον οίκο αξιολόγησης Moody's.
«Δεν έχουμε κανένα σχέδιο Β»

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, αναφέρθηκε στις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησής του αναφορικά με την αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Δεν έχουμε κανένα σχέδιο Β. Το ιταλικό σπρεντ δεν θα φτάσει τις 400 μονάδες διότι επαναλάβαμε ότι η Ιταλία δεν θα βγει από το Ευρώ», τόνισε ο Κόντε.

Πρόσθεσε, δε, ότι «το 2,4% είναι το ανώτατο όριο της σχέσης ελλείμματος-ΑΕΠ. Αν η οικονομική ανάπτυξη θα είναι ισχυρή, το ποσοστό θα είναι χαμηλότερο. Διαφορετικά, θα υπάρξει μείωση των δημοσίων δαπανών», υπογράμμισε επίσης ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.

Ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, κατέστησε σαφές ότι μόνον το ιταλικό κοινοβούλιο μπορεί να βελτιώσει τον δημόσιο προϋπολογισμό της χώρας.

«Είναι μέτρα που στοχεύουν στην ανάπτυξη, στην εργασία και στο δικαίωμα στην σύνταξη και στην υγεία», τόνισε ο γραμματέας της Λέγκα. «Ακούμε την γνώμη όλων, αλλά δεν γυρνάμε πίσω», υπογράμμισε ο Σαλβίνι.

Σενάρια υποχώρησης

Τα spreads των ιταλικών ομολόγων υποχώρησαν μετά το άλμα που έκαναν στην αρχή της σημερινής συνεδρίασης, καθώς η εφημερίδα Il Messaggero ανέφερε ότι η Ρώμη θα αναπροσαρμόσει τον προϋπολογισμό της.
πηγή: efsyn.gr

Η παραίτηση του κ. Κοτζιά και η ανάληψη του υπουργείου από τον πρωθυπουργό δε φαίνεται προς το παρόν να επηρεάζει το σκοπιανό ιδίως ύστερα από το άνοιγμα των διαδικασιών για συνταγματική αναθεώρηση που ενέκρινε το κοινοβούλιο της γειτονικής χώρας...


 του Γιάννη Ανδρουλιδάκη *

Η παραίτηση του κ. Κοτζιά και ο τρόπος που έγινε απασχολούν ακόμη και σήμερα τα ΜΜΕ. Στην κόντρα που ξέσπασε ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών και τον υπουργό Άμυνας νικητής αναδείχθηκε ο δεύτερος. Στη σοβαρότερη ενδοκυβερνητική κρίση ο πρωθυπουργός διάλεξε πλευρά. Ο πολιτικός αμοραλισμός και οι εκβιασμοί επικράτησαν για μια ακόμη φορά.

Είναι χρήσιμο για να αντιληφθεί κάποιος την ποιότητα της Δημοκρατίας μας πέρα από ιδεολογικές διαφορές και πολιτικές διαφωνίες να προβληματιστεί σε ερωτήματα , όπως τα παρακάτω: πόσο έντιμο είναι, για παράδειγμα , να θυσιάζει ο πρωθυπουργός ένα επιτυχημένο, σύμφωνα με δήλωση του, συνεργάτη στο βωμό των σκοπιμοτήτων ;Πόσο ηθικό ακούγεται να τον εκπαραθυρώνει την ώρα μάλιστα που η συμφωνία των Πρεσπών εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο των Σκοπίων; Ποιος τελικώς είναι ο ρόλος του κ. Καμμένου; Και ποιος έχει θεσμικά την ευθύνη της εξωτερικής πολιτικής ; Ο υπουργός Άμυνας ή ο υπουργός Εξωτερικών;

Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού. Ύστερα από την άθλια αποπομπή του πρώην υπουργού Παιδείας, κ. Φίλη, μετά από πιέσεις της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και του κ. Καμμένου, ήρθε η αναγκαστική παραίτηση του κ. Κοτζιά , προφανώς μετά από απαίτηση του κυβερνητικού εταίρου. Και στις δύο περιπτώσεις η συμπεριφορά του πρωθυπουργού αντέγραψε απαράδεχτες πρακτικές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, οι οποίες καμιά σχέση δεν έχουν με την κουλτούρα και το ήθος της αριστεράς από την οποία προέρχεται ο κ Τσίπρας. Είναι ξεκάθαρο ότι στη λογική του μέτρησε η παράταση της παραμονής στην εξουσία και η πλάστιγγα έγειρε προς την πλευρά του προέδρου των ΑΝΕΛ.

Ο κ. Καμμένος φαίνεται ότι με την πρόταση του για τη δημιουργία μιας βαλκανικής συνεργασίας-ασπίδας απέναντι στη ρώσικη απειλή, εξέφρασε μια εναλλακτική λύση, την οποία γνώριζε ο κ. Τσίπρας, σε περίπτωση που δεν περπατούσε η συμφωνία των Πρεσπών. Ένα σενάριο το οποίο θα ενέπλεκε ακόμη περισσότερο τη χώρα στους πολεμικούς σχεδιασμούς και στα επικίνδυνα παιχνίδια των δύο υπερδυνάμεων στην περιοχή. Επιπλέον, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, όσο πλησιάζει η ο καιρός που θα επικυρωθεί η συμφωνία, επιχειρεί να κάνει πιο ηχηρή την παρουσία του με στόχο να κερδίσει ψηφοφόρους στις επερχόμενες εκλογές . Όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι οι ΑΝΕΛ στην διαδικασία αυτή θα αποδυναμωθούν με τη διαφοροποίηση βουλευτών τους . Μια τέτοια προοπτική προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη νευρικότητα και πανικό στις κινήσεις του κ. Καμμένου. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες η ομηρία του κ. Τσίπρα είναι περισσότερο από ποτέ φανερή. Το πιθανότερο, βεβαίως , είναι ότι παρά τους λεονταρισμούς του υπουργού Άμυνας η συνεργασία τους θα φτάσει έως εκεί που οι δυο τους έχουν συμφωνήσει προσδοκώντας ψήφους καθένας από διαφορετικές δεξαμενές.

Η παραίτηση του κ. Κοτζιά και η ανάληψη του υπουργείου από τον πρωθυπουργό δε φαίνεται προς το παρόν να επηρεάζει το σκοπιανό ιδίως ύστερα από το άνοιγμα των διαδικασιών για συνταγματική αναθεώρηση που ενέκρινε το κοινοβούλιο της γειτονικής χώρας. Το ερώτημα είναι τι θα γίνει με τα υπόλοιπα θέματα, όπως το Αιγαίο, τις ΑΟΖ και το Κυπριακό. Σύμφωνα με αναλυτές , αλλά και πολλά κυπριακά ΜΜΕ, η αλλαγή στο ΥΠΕΞ θεωρείται πλήγμα για την υπόθεση της Κύπρου, επειδή ο απερχόμενος υπουργός μετά το φιάσκο του Γκραν Μοντανά είχε καταφέρει να αναδείξει τις σοβαρές πλευρές του ζητήματος και να μεταφέρει τη συζήτηση από τα συνταγματικά θέματα σε εκείνα της κατοχής , της ασφάλειας και των εγγυήσεων προωθώντας το τρίπτυχο: η Κύπρος ένα κανονικό κράτος, χωρίς στρατό και εγγυήτριες δυνάμεις. Προσέγγιση παραπλανητική, κατά την εκτίμηση μου, αφού όλες οι ενέργειες και οι αποφάσεις του κ. Κοτζιά και στο κυπριακό κινούνταν πάντοτε στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και των σχεδιασμών των ΗΠΑ .

Η κυβέρνηση με ή χωρίς τον πρώην ΥΠΕΞ θα συνεχίσει την προσπάθεια της να γίνει η καλύτερη σύμμαχος της Αμερικής στην περιοχή και να συμβάλλει στη δημιουργία του αντιρωσικού τόξου που θα ξεκινά από τα Βαλκάνια , θα καταλήγει στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και θα στοχεύει στη Συρία και το Ιράν. Θα εξακολουθεί να είναι ο υπηρέτης των μεγάλων κολοσσών, οι οποίοι θα εκμεταλλευτούν τα κοιτάσματα που υπάρχουν στην περιοχή ζητιανεύοντας ψίχουλα , ματιές συμπόνιας και έναν καλό λόγο για τις ανθρωποφάγες αγορές.
Γιάννης Ανδρουλιδάκης είναι εκπαιδευτικός στο 5ο ΓΕΛ Καλαμάτας
πηγή: iskra.gr

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονταν η ομιλία του Τούρκου Προέδρου ενώπιον της ΚΟ του κόμματός του για την υπόθεση της δολοφονίας Κασόγκι. Aπευθυνόμενος στη Σαουδική Αραβία έθεσε τέσσερα σημαντικά ερωτήματα.


Εκτενή αναφορά έκανε σήμερα μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στη στυγνή δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι. Δια στόματος Ερντογάν αναλύθηκε όλο το χρονικό της υπόθεσης, ο οποίος τόνισε, ότι η άφιξη μέρους εκ των 15 συνολικά Σαουδαράβων πριν από τη δολοφονία και αφού στις 28 Σεπτεμβρίου ο δημοσιογράφος είχε κλείσει ραντεβού για τις άδειες γάμου, συνηγορεί σε φόνο εκ προ μελέτης.

Ο κ. Ερντογάν είπε πως πρέπει να πέσει άπλετο φως στην άγρια δολοφονία και κάλεσε την Σαουδική Αραβία να φροντίσει γι' αυτό.

Μάλιστα έκανε έκκληση και πρόταση, όπως είπε ο ίδιος, αν και σέβεται τη συνθήκη της Βιέννης, οι 18 συνολικά συλληφθέντες στη Σαουδική Αραβία να δικαστούν στην Τουρκία αφού η δολοφονία έγινε στην Κωνσταντινούπολη.

Σημαντικά ερωτήματα


Ο Πρόεδρος της Τουρκίας απευθυνόμενος στην Σαουδική Αραβία έθεσε και τέσσερα ερωτήματα.

Πρώτον, με τίνος εντολή έγινε αυτή η δολοφονία;

Δεύτερον, γιατί υπήρξε τόσο μεγάλη καθυστέρηση στην άδεια της Σαουδικής Αραβίας για έρευνα στο Γενικό Προξενείο και την προξενική κατοικία;

Τρίτον, τι έγινε και που βρίσκεται η σορός;

Και τέταρτον αν ισχύει η πληροφορία που προέρχεται από Σαουδάραβα αξιωματούχο ότι η σορός δόθηκε σε τοπικό συνεργό, ποιός είναι αυτός;
Όπως είναι γνωστό οι σχέσεις των δύο χωρών δεν είναι οι πλέον αγαστές στη Μέση Ανατολή και η Άγκυρα όπως εξάλλου τόνισε και ο ίδιος ο Ερντογάν που επιθυμεί την διαλεύκανση της υπόθεσης και την απόδοση δικαιοσύνης, κινήθηκε και θα κινηθεί στα πλαίσια της συνθήκης της Βιέννης και το διεθνές δίκαιο.
DW

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.